Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:21 | Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ

    Ως Πολίτης, θεωρώ υποχρέωσή μου να επαινέσω την προσπάθεια του Υπουργείου να επαναφέρει το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στο Γενικό Λύκειο, σύμφωνα με τη δέσμευσή της απέναντι στην κοινωνία. Όμως, υποστηρίζω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο αντικείμενο της Πολιτικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, Γενικού και Τεχνικού, διότι αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της Μέσης Εκπαίδευσης.

    Συγκεκριμένα,
    1) Πολιτική Παιδεία Α΄και Β΄ λυκείου: Είναι ακατανόητο γιατί πρέπει να στριμωχτούν κάτω από την ομπρέλα του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας τα αντικείμενα Οικονομία και Κοινωνιολογία. Η Πολιτική Παιδεία είναι ένα γνωσιακό αντικείμενο που αφορά σε όλους τους μαθητές, στους οποίους πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα πλαίσια μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας, αλλά να καταστούν υπεύθυνοι πολίτες, που γνωρίζουν, υποστηρίζουν και προστατεύουν τους θεσμούς και το δημοκρατικό πολίτευμα εντός της χώρας τους, αλλά και εντός του ευρύτερου διεθνούς περιβάλλοντος. Η Οικονομία και η Κοινωνιολογία είναι εξειδικευμένη γνώση, που η παροχή της δεν πρέπει να γίνει σε βάρος του αντικειμένου της Πολιτικής Παιδείας. Άλλωστε, τα δυο αυτά αντικείμενα καλύπτονται στην ενότητα ειδικών μαθημάτων της Γ’ Λυκείου. Προτείνω επομένως την απάλειψή τους από το εν λόγω μάθημα.
    2) Εισηγούμαι τέλος την καθιέρωση 2ωρου μαθήματος Πολιτικής Παιδείας στη Γ’ Λυκείου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών, που διδάσκεται ούτως ή άλλως σε όλη την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση. Σε όσους βιαστούν να επικρίνουν την ανωτέρω πρόταση, υπενθυμίζω ότι η ανεξιθρησκεία προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμά μας και από το Διεθνές Δίκαιο.

    Ευχαριστώ!

    Με εκτίμηση,
    Χ. Κιούσης, Οικονομολόγος

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:20 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ Μ.

    Μου φαίνεται αδιανόητο να παλεύουμε για τα αυτονόητα. Πρώτα θα αναφέρω την αναγκαιότητα ενός μάθήματος «Επιστήμης των υπολογιστών», ως ένα μάθημα γενικής παιδείας. Σε ένα κόσμο και μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς είναι το ελάχιστο εφόδιο που πρέπει να προσφέρουμε στον κάθε έναν έφηβο ανεξάρτητα των επιλογών του και της μετέπειτα πορείας του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κόσμος «τρέχει» τεχνολογικά και το πρόγραμμα για το νέο λύκειο για όσο θα απουσιάζει η πληροφορική ως βασικό μαθημα γενικης παιδείας θα κρατήσει τους νέους μας καθηλωμένους απέναντι στις συνεχείς εξελίξεις.Είναι κρίμα.
    Τέλος θα αναφερθώ στο πιο εξειδικευμένο κομμάτι των ‘προσανατολισμών’ όπως ονομάζονται παραπάνω. Θα ήθελα να ήξερα το σκεπτικό ενός νέου (κατ όνομα μόνο) λυκείου που θα αναγκάσει τον υποψήφιο σχολών όπως Πληροφορικής αλλά και Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μαθηματικών και πολλές ακόμα να εμβαθύνει στη Χημεία και όχι στον Προγραμματισμό που θα του χρησιμέψει στην πορεία του στην Τριτοβάθμια. Δεν θέλω όμως να σταθώ στη πλευρά αυτή που λογικά και απαραίτητα θα πρέπει να επανεξεταστεί-γιατι θα δημιουργήσει προβλήματα και στις αντίστοιχες σχολές- αλλά να θίξω και μια άλλη πλευρά που μόνο όποιος ξέρει τι σημαίνει αλγοριθμική σκέψη μπορεί να καταλάβει την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μαθήματος. Και επειδή είναι λογικό πολλοί συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών του νέου λυκείου να μην ξέρουν επιτρέψτε μου να πω 2 λόγια.
    Είδα σε σχόλια κάποιων να αναφέρουν πολύ εύστοχα ένα τμήμα από τον πρόλογο του βιβλιου για την Ανάπτυξη εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον αρα δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθώ. Εγω θα μιλήσω για το συναίσθημα των μαθητών που διδάσκονται το μάθημα, για το πόσο καλό τους κάνει και στα υπόλοιπα μαθήματα , για το πόσο και με τι ωραίο τρόπο συγκροτείται η σκέψη τους σε μια ηλικία που αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει με παραινέσεις και συζητήσεις. Παιδιά που αισθάνονται ότι κατορθώνουν πολλά όταν δημιουργούν ένα πρόγραμμα , αισθάνονται την ικανοποίηση που τους προσφέρει το δημιουργημά τους όταν το βλέπουν ολοκληρωμένο…παιδιά στα οποία βλέπεις να συντελείται μεγαλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους, στον τρόπο που βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα πάντα γύρω τους.
    Θα κλείσω με την ελπίδα να σκεφτείτε πολύ την σοβαρή αυτή έλλειψη (θεωρώ ότι ένα μάθημα επιλογής στην Α λυκείου δεν είναι άξιο της επιστήμης και της δουλειάς που πρέπει να γίνει)
    και με την ελπίδα μια μέρα όλα τα παιδιά να διδάσκονται την αλγοριθμική σκέψη και τις αρχες του προγραμματισμού. Τότε ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος!

    Η ποιότητα της παιδειας που παρέχουμε στα παιδιά μας θα πρέπει να ακολουθεί την εποχή και τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι τα νούμερα να καθορίζουν τι θα μάθουμε στα παιδιά μας…γιατι η κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ.Δυστυχώς.

  • 17 Αυγούστου 2013, 09:55 | Ρ. Π. εκπαιδευτικός και γονέας

    Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και το ελληνικό σχολείο διεκδικεί να είναι «ψηφιακό», θεωρώ αναγκαία την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής και Προγραμματισμού και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

  • 17 Αυγούστου 2013, 09:47 | Τίνα Χρηστίδη

    Κύριοι,
    θεωρώ μέγιστο λάθος την κατάργηση της Λογοτεχνίας ως μάθημα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Ναι, ήταν δύσκολη. Ναι, ίσως χρειαζόταν αναθεώρηση ο τρόπος διδασκαλίας και κυρίως ο τρόπος εξέτασης. Όμως στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές από αυτό το μάθημα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΝ. Μάθαιναν,χαίρονταν,απολάμβαναν και συχνά, ερωτεύονταν το διαβασμα.
    Γιατί πρέπει το Νέο Λύκειο να καταργήσει αυτή τη δυνατότητα και να γυρίσει στο σφιχτό, κανονιστικό και άνευρο τρίπτυχο Λατινικά, Αρχαία, Ιστορία;
    Γιατί πρέπει οι κλασικές σπουδές ΠΑΝΤΑ να πέφτουν στην παγίδα της αποστήθισης και της γραμματικοσυντακτικής νεκροτομής και να μην επιχειρείται και η ανάλυση, η διεύρυνση, η απόλαυση, που δίνουν η ερμηνεία και η εμβάθυνση ενός λογοτεχνικού κειμένου;
    Γιατί πρέπει όλες οι προγραμματικές και πανηγυρικές δηλώσεις των αναλυτικών προγραμμάτων να αυτοαναιρούνται διαρκώς; (Θυμίζω ότι στην εισαγωγή του εν λόγω βιβλίου διατυμπανίζεται μετά βαΐων και κλάδων η πρόθεση των συντακτών του βιβλίου να ανανεώνεται ανά εύλογα χρονικά διαστήματα το βιβλίο προκειμένου να αποτελέσει ένα είδος λογοτεχνικού περιοδικού). Τι κάνουμε αντί να το ανανεώσουμε; Το καταργούμε. Ευκολότερο και ανώδυνο.
    Ποιος θα μας πάρει ποτέ στα σοβαρά;
    Θεωρώ ότι πρέπει η λογοτεχνία να επιστρέψει στο ήδη φτωχότερο ελληνικό σχολείο. Είναι μια δυνατότητα για περισσότερο καλλιεργημένους ανθρώπους, που δεν πρέπει να την κλωτσήσουμε.

  • 17 Αυγούστου 2013, 08:51 | Νίκος

    Γιατί θεωρείτε την Χημεία πιο σπουδαίο μάθημα από την Πληροφορική;

  • 17 Αυγούστου 2013, 08:50 | Δ,Α,

    Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών άμεσα. Η συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να απολυθεί γιατι οι συνέπειες της παρουσίας τους στα σχολεία δημιουργεί τεράστια ζημιά. Και δεν εννοώ αξιολόγηση στο γνωστικό τους αντικέιμενο, που και εκει βέβαια οι περισσότεροι θα τα κάνουν σαλάτα. Αλήθεια υπάρχει δουλειά που σε προσλαμβάνουν μόνο απ το πτυχίο χωρίς να σε δούνε για συνέντευξη? Ειδικά σε μια τόσο σοβαρή δουλειά οπως του δασκάλου??? Ο δάσκαλος πρέπει να ναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα και οχι προβληματική, γιατι η επίδραση που έχει στους μαθητές (θετική ή αρνητική) είναι διαχρονική. Το να μην ξέρεις λογάριθμο, παίρνεις ενα βιβλίο και μαθαίνεις, αν εισαι ομως τελειωμένος και πρέπει να γίνεις άνθρωπος δε θα σε σώσουν τα βιβλία. Δε θα κοτάνε τα παιδιά να αντιδράσουν στις αυθαιρεσίς των καθηγητών και σε άσχημες συμπεριφορές γιατι θα φοβούντε μήπως τους μειωσει το βαθμό.

    Αδιανόητο να υπολογίζονται οι βαθμοί ολων των τάξεων. Δηλαδή επειδή ο μαθητής δεν προσέχει τα μαθήματα που δε μετράνε για τις σχολές, βαλ’ τα να μετράνε όλα για να προσέχει! Αστυνομικά μέτρα δηλαδή και καταναγκασμοί. Μόνο σε υπέρμετρο άγχος, διαφθορά και περισσότερα φροντιστήρια θα οδηγήσει. Αλλωστε πώς είναι δυνατον να μετράει η αξιολόγηση ανθρώπων που οι περισσότεροι είναι ακατάλληλοι?

    Επειδή το σύστημα δε θέλει να λάβει θέση στο ερώτημα εξειδίκευση ή γενική παιδεία, σκέφτηκε να τα κάνει και τα 2. Γενική παιδεία σε α και β λυκείου και εξειδίκευση στη γ. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Ας το πάρουμε απόφαση. Το σχολείο δε μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Δεν είναι οπως τις εποχές των γονιών μου που η μόνη πηγή πληροφόρησης ηταν το σχολείο. Η μεγαλύτερη πηγή μόρφωσης σήμερα είναι το διαδίκτυο που συνδυάζει πολυτροπικό λογο, οπότε ο μαθητής ερχόμενος στο σχολειο ηδη ξέρει πολλά και δε βασίζεται στο σχολείο ως πηγή μαθησης. Οσοι επίσης μιλάνε για ανθρωπιστική παιδεία κλπ στο σχολείο βαυκαλίζονται. Πώς θα γίνει αυτό? Με ένα διάλειμμα ανάμεσα στις εξισώσεις ή τα απαρέμφατα? Παιδεία δεν παρέχεται με τη μεταφορά γνώσεων. Για τις σχολές πρέπει να μετράνε μόνο γραπτά σε πανελλαδικές.

    Ας το πάρουμε επίσης απόφαση οτι οσο υπάρχουν εξετάσεις και ανταγωνισμός, θα υπάρχουν φροντιστήρια. Ο μόνος τρόπος να μειωθούν είναι να βάλουμε δασκάλους με μεράκι σε ολιγομελή τμήματα, με λίγα μαθήματα και περισσότερο χρόνο διδακτικής ώρας. Ο πλέον βασικός παράγων είναι το μεράκι του δασκάλου, ολα τ αλλα, κτιρια, βιβλία, τυπικά προσόντα κλπ διορθώνονται. Ο μαθητής λοιπόν πάντα θα κοιτάει αυτό που του ζητάνε για να μπει στις σχολές. Οτι και να σκεφτούμε πάντα αυτό θα κοιτάει ο μαθητής και φυσικά δε θα δίνει βάση σε ο,τι δεν μετράει. Αυτό δε σημαίνει να πούμε βαλ’τα να μετράνε ολα για να προσέχει. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν το σχολέιο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό φροντιστήριο και τίποτα παραπάνω. Κάντε αυτό τουλάχιστον ώστε να καλύπτοντε οι πιο φτωχές οικογένειες. Ακόμα και να δωθεί η δυνατότητα ο μαθητής μετά το λύκειο να μπαίνει σε όποια σχολή θέλει χωρίς εξετάσεις, πάλι δε θα προσέχει κανενας στο σχολείο. Η αιτία είναι διοτι το σχολειο είναι ένας καταναγκαστικός θεσμός. Αν δεν υπήρχαν απουσίες δε θα πάταγε κανένας. Έχετε ακούσει μαθητή να λέει ανυπομονώ να πάω σχολείο? Και δεν εννοώ να το λέει για να δει τους φίλους του ή να γκομενίσει. Δεν αποτυγχάνει ο μαθητής λοιπόν, αλλα το σύστημα να του μάθει γράμματα. Αν και πολλοί λένε οτι το σχολείο δε σου μαθαίνει τίποτα, διαφωνώ και βλέπω οτι σου μαθαίνει πολλά πράγματα, απλα προς τη λάθος κατεύθυνση.

    Ένα αλλο ερώτημα, γιατι η διδασκαλία της αγγλικής δε μπορεί να γίνει στο σχολείο?

    Γιατι ο τρόπος διδασκαλίας και εξέτασης προωθούν την παπαγαλία?

    Γιατι το κράτος δεν αξιολογεί τους καθηγητές?

    Για την πληροφορική, θα θελα να ρωτήσω τους συναδέλφους πληροφορικάριους, πώς βλεπουν το γεγονός οτι ο μαθητής καλείται να γράψει κώδικα για τη λύση ενός σύνθετου προβλήματος στο χαρτί, χωρίς να τρέξει το πρόγραμμα ουτε μια φορα. Πώς θα κάνει debugging? Ομοίως οταν το διδάσκεται απ το μαυροπίνακα. Επίσης οταν πήγα στη σχολή ημμυ μας είπαν οτι παιδιά δε χρειάζεται να έχετε κάνει αεππ, σας πάμε απ την αρχή και καλύτερα ξεχάστε ο,τι μάθατε. Το ιδιο μας είπαν για τα μαθηματικα. Το πρόβλημα είναι οτι η ανεργία είναι τόσο μεγάλη, που πολλοί πληροφορικάριοι έπαιρναν ένα χαρτζηλίκι απ τα ιδιαίτερα. Μαλλον πρέπει να αναρωτηθούμε γιατι στη χώρα μας δε βρίσκουμε καλή δουλειά αλλου και περιμένουμε τα ιδιαιτερα του αεππ.

  • 17 Αυγούστου 2013, 08:33 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Εξαιρετική η επιλογή να συνεχιστεί το project στα σχολεία. Για όσους δεν γνωρίζουν (διάβασα αρνητικά σχόλια) η μέθοδος project,σε όλο τον κόσμο θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία. Καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη, προωθεί τη συνεργατικότητα και οι μαθητές μαθαίνουν χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι υπακούουν στις προδιαγραφές της παραδοσιακής διδασκαλίας.
    Σε ένα σχολείο που τα κρούσματα βίας αυξάνουν, που αλλοδαποί και όχι μόνο μαθητές βιώνουν το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και με τη βεβαιότητα ότι όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τον τρόπο που ενεργούμε και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία μας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας, θεωρώ ότι το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στα σχολεία είναι απολύτως απαραίτητο.

  • 17 Αυγούστου 2013, 07:56 | kali

    Είμαι βιολόγος σε λύκειο-γυμνάσιο της επαρχίας κ βέβαια δεν πιστεύω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά με τα σχολεία της πόλης,
    αυτό που θέλω να πω είναι ότι το μάθημα καλύπτει πολύ περισσότερες ανάγκες απ΄οτι μπορούν να φανταστούν οι ιθύνοντες.
    Μετά ας σκεφτούν ποιοι καλύπτουν, με τον τρόπο που μπορούn κ τους επιτρέπεται, τα θέματα σεξουαλικός μεταδιδόμενων νοσημάτων(στους δύσκολους καιρούς που ζούμε), εξαρτησιογόνων ουσιών, οικολογικά και αλλά…… (εκπαιδευτικοί για πολλές δουλειές!!!!!).
    Ας σκεφτούν λοιπόν τους μελλοντικούς πολίτες κ ας τους δώσουν την ευκαιρία να επιβιώσουν γιατί έρχονται δύσκολες μέρες δυστυχώς κ
    η βιολογία είναι μάθημα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
    Συμφωνώ λοιπόν κ επαυξάνω με τις προτάσεις τις ΠΕΒ για αύξηση των ωρών κ κατανομή σε όλες τις τάξεις του λυκείου αλλά κ παραμονή του μαθήματος στην α΄Κ Γ΄ γυμνασίου ως έχει.

  • 17 Αυγούστου 2013, 07:41 | Β.Κ

    Το μάθημα των Ερευνητικών Εργασιών δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να ερευνήσουν, να αυτενεργήσουν, να συνεργασθούν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες μεσα σε ένα ομαδικό πλαίσιο. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί με σπουδές αλλά και με επιμόρφωση απο τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών(Επιστημονική ομάδα του κυρίου Ματσαγγούρα)που στηρίζουν με αγάπη και μεράκι εδώ και δύο χρόνια το συγκεκριμένο αντικείμενο. Δεν κατανοώ για ποιούς λόγους οι ώρες του μαθήματος να μην υπολογίζονται στην οργανικότητα και ιδιαίτερα σε κάποιες ειδικότητες που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου συμφωνώ πως στόχος του θα πρέπει να είναι η μετάδοση γενικών γνώσεων στα παιδιά όμως χρειάζεται να δείτε εκ νέου την κατανομή ωρών των μαθημάτων. Στόχος πρέπει να είναι η μάθηση-γνώση και όχι η υπερφόρτωση των παιδιών με πάμπολλες ώρες σε συγκεκριμένα αντικείμενα που εν κατακλείδι θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα απο το επιθυμητό.
    Ευχαριστώ.

  • 17 Αυγούστου 2013, 00:37 | Γιάννης Χανιωτάκης

    Από το Σχέδιο Νόμου για το Γενικό Λύκειο είναι παράλογο να λείπει η διδασκαλία της επιστήμης της Πληροφορικής. Τα επιχειρήματα είναι πολλά! Μια κοινωνία-οικονομία-χώρα που θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, επιβάλλεται να διδάσκει την Πληροφορική στις νέες γενιές συστηματικά και αδιάλλειπτα. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνίων αλλάζουν καθημερινά και αυτό και μόνο δεν δικαιολογεί την παύση -ουσιαστικά- της διδασκαλίας τους από το Γυμνάσιο και έπειτα.

    Πέρα όμως από αυτό, η χρήση των νέων τεχνολογιών για την επιστήμη της Πληροφορικής είναι ότι είναι η αριθμητική για τα μαθηματικά. Ιδανικά θα έπρεπε όλοι οι μαθητές να διδαχθούν τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης καθώς έτσι αναπτύσσουν αναλυτική, κριτική και δημιουργική σκέψη (αξίζει να δείτε τι λένε σχετικά με αυτό εξέσουσες, παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες σε ένα μικρό βίντεο στη διεύθυνση http://www.code.org). Ανεξάρτητα όμως από αυτό ένας μαθητής που επιθυμεί να φοιτήσει σε μια σχολή Πληροφορικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιβάλλεται να έχει διδαχθεί τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης για την ομαλή φοίτησή του σε αυτή.

    Τέλος, σας παραπέμπω στην έκθεση του ΟΗΕ με μετρήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας παγκοσμίως (http://www.itu.int/ITU-D/ict/publications/idi/). Σε αυτή γίνεται ξεκάθαρα κατανοητό ότι οικονομική ανάπτυξη και νέες τεχνολογίες συμβαδίζουν και σας παραθέτω μια μικρή πλην όμως αντιπροσωπευτική φράση (στη σελίδα 45) της εν λόγω έκθεσης που λέει: “In addition to ICT infrastructure, education and skills are necessary for making effective use of ICTs and building a competitive and inclusive information society.”

    Ενώ λοιπόν οι κοινωνίες εξελίσσονται και μαζί με αυτή είναι αναγκαίο να εξελίσσονται- εκσυγχρονίζονται τα εκπαιδευτικά συστήματα, το σχέδιο για το νέο Γενικό Λύκειο δείχνει ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κάνει ταξίδι πίσω στο χρόνο επιστρέφοντας στην εποχή των Δεσμών, λες και αυτό επιτάσσουν οι σύγχρονες, ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις…!

    Προτείνω λοιπόν την τροποποίηση του σχεδίου για το Γενικό Λύκειο έτσι ώστε να περιλαμβάνει της διδασκαλία της Πληροφορικής ως υποχρεωτικό μάθημα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Συγκεκριμένα για την 3η τάξη είναι απαραίτητη η διδασκαλία ενός μαθήματος Αλγοριθμικής το οποίο θα εξετάζεται πανελλαδικά για όσους υποψηφίους επιθυμούν να φοιτήσουν σε κάποια σχολή Πληροφορικής ή Μηχανικών Υπολογιστών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • 16 Αυγούστου 2013, 23:48 | γιώργος

    Επιτέλους οι μαθητές στην Γ λυκείου θα διδάσκονται μια απο τις θεμελιώδεις βασικές επιστήμες παγκοσμίως την χημεία..αποκατασταθηκε το λάθος 15 ετων που οδηγησε χιλιαδες μαθητές πολυτεχ
    νείων και πανεπιστημίων να εχουν πληρη αγνοια βασικων γνώσεων χημείας.βασικό μάθημα για την είσαγωγη σε ολα τα πανεπιστημια του κοσμου.εστω και αργα ενα μπραβο για την κινηση αυτη η οποια θα αναβαθμισει το επιπεδο των φοιτητων που θα εισαχθουν σε τόσες πολλες σχολες στις οποιες η χημεια ειναι βασικότατο και αναντικατάστατο μαθημα

  • 16 Αυγούστου 2013, 23:47 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον ή ο προγραμματισμός Η/Υ πρέπει να διδάσκεται. Αν όχι στην Γ΄ Λυκείου τουλάχιστον στην Α΄ ή Β΄. Ίσως από μια ώρα στην Α και Β τάξη ή με ένα 2ωρο στην Α΄Λυκείου σε συνέχεια από το γυμνάσιο. Δηλαδή θα πρότεινα η διδασκαλία να γίνεται σταδιακά από το γυμνάσιο και στο Λύκειο να κορυφώνεται με κατάλληλες τεχνικές διδασκαλίας. Όχι στο πίνακα αλλά σε εργαστήριο και σε κατάλληλο περιβάλλον στον Η/Υ. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν το 1990 πέρασα σε σχολή Μηχανικών Η/Υ χωρίς να ξέρω προγραμματισμό. Δυσκολεύτηκα στην αρχή αρκετά μιας και το πανεπιστήμιο έχει απαιτήσεις. Δεν μπορεί με απλά λόγια να περάσεις σε σχολή που χρειάζεται να διαβάζεις κείμενο και κάποιος τότε να μαθαίνει να συλλαβίζει.

  • 16 Αυγούστου 2013, 23:44 | Μαρία Γκ.

    Η αναγκαιότητα της Πληροφορικής στην ζωή των μαθητών απο το δημοτικό εως την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην μετέπειτα πορεία τους(στο εργασιακό και όχι μόνο περιβάλλον τους) είναι διεθνώς γνωστή και πολλές αναφορές υπάρχουν στο διαδίκτυο για αυτή.
    Πολύ σωστά λοιπόν επιτέλους ανοίγουν οι πόρτες για τα δημοτικά και αυξάνονται οι ώρες στο γυμνάσιο..κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό..
    ευτυχώς για τους μαθητές δεν καταργείται ο τομέας πληροφορικής στα ΕΠΑΛ..
    στο Λύκειο όμως γιατί αυτή η στέρηση γνώσης στο αντικείμενο αυτό?
    -μάθημα επιλογής στην Α’ τάξη που δεν μετράει στο βαθμό του μέσου όρου. Έτσι επέρχεται η απαξίωση του μαθήματος
    -στην Β’ και Γ’ Λυκείου δεν υπάρχει καν. Ξαφνικά δεν χρειαζόμαστε γνώσεις Επιστήμης Υπολογιστών?
    μήπως αντί για λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα έπρεπε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μαθήματα για την ζωή των μαθητών αλλά με λιγότερη ύλη?Η κατάργηση του μαθήματος ΑΕΠΠ απο το Λύκειο δημιουργεί μεγάλα κενά στους μαθητές, τα οποία όσοι απο αυτούς πάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κληθούν να καλύψουν υπο πολύ μεγαλύτερη πίεση. Είναι γεγονός οτι μαθητές που δεν διδάχθηκαν το μάθημα αυτό στο Λύκειο είδαν μεγάλη δυσκολία στις αντίστοιχες με το μάθημα σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εν ώρα κρίσης λοιπόν μήπως δημιουργούμε μεγαλύτερο πρόβλημα στους μελλοντικούς φοιτητές μας που δεν θα μπορούν να ανταπεξέρχονται σε απαιτήσεις των τότε μαθημάτων τους?
    έχουμε να κάνουμε με ζωές ανθρώπων, χρειάζεται προσοχή για τον σωστό σχεδιασμό και την αποφυγή τραγικών μελλοντικών λαθών και η πίεση χρόνου που ασκείται αυτές τις μέρες δεν συμβάλει καθόλου σε αυτό…

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:53 | Σκεπτόμενος

    1. Διδάσκω τα τελευταία 15 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση το μάθημα της Πληροφορικής (ΑΕΠΠ) και έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί 17χρονοι μαθητές αρχικά είναι αδύναμοι στο να επιλύσουν ένα πρακτικό πρόβλημα, δεν μπορούν να βάλουν σε μια λογική σειρά τα βήματα που πρέπει να εκτελέσουν για την επίλυση ενός (πρακτικού) προβλήματος.
    Το παραπάνω προφανώς είναι απόρροια του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

    2. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς βλέπω ότι όλοι οι μαθητές πλέον μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα με μεγαλύτερη ευκολία και κυρίως να το παλέψουν και να το λύσουν (άλλος καλά, άλλος ικανοποιητικά και άλλος μέτρια).

    3. Από τα παραπάνω έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πληροφορική βοηθάει έναν μαθητή να γίνει πιο ολοκληρωμένος, να αναπτύσσει την αναλυτική του σκέψη, να μπορεί να χρησιμοποιεί μεθοδολογίες ή και ανακαλύπτει μεθοδολογίες. Πράγματα που θα του είναι πολύ χρήσιμα στο μέλλον.

    Με μεγάλη μου έκπληξη λοιπόν διαβάζοντας το προσχέδιο νόμου είδα ότι η πληροφορική λείπει παντελώς από το νέο Λύκειο. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να μην υπάρχει μάθημα γενικής παιδείας στο νέο Λύκειο και μάλιστα τουλάχιστον στην Β’ και στη Γ’ Λυκείου.
    Όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς και με όσα περισσότερα εφόδια στην ζωή τους. Όλοι μας θέλουμε οι νέοι μας να μπορούν να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων (αναλυτική σκέψη). Το μάθημα της αλγοριθμικής (ΑΕΠΠ) αναπτύσσει ακριβώς αυτή την δεξιοτεχνία η οποία είναι βασική με οτιδήποτε κι αν ασχοληθεί ο μαθητής μας (ο μελλοντικός πολίτης).

    Προβληματισμένος ωστόσο ανέτρεξα σε εκπαιδευτικά συστήματα ανεπτυγμένων χωρών και διαπίστωσα ότι εκεί το μάθημα της επιστήμης της πληροφορικής υπάρχει στην αντίστοιχη εκπαιδευτική βαθμίδα όπως και το μάθημα της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής.
    Με ένα παράδειγμα θα εξηγήσω την διαφορά της επιστήμης της πληροφορικής με την χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής. Η ομάδα που ανέπτυξε το Word, Excel κλπ διδάχθηκε την επιστήμη της πληροφορικής, ενώ αυτοί που γράφουν ένα κείμενο ή ένα υπολογιστικό φύλλο έχουν διδαχθεί την χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής.
    Εμείς τι θέλουμε η νέα γενιά να μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα (λογισμικό) ή απλώς να μπορεί μόνο να χειρίζεται το πρόγραμμα αυτό.
    Εξάλλου μαθητές σήμερα που θέλουν να πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αποφασίζουν να εξεταστούν στο Internationale Baccalaureat (Ι.Β.) διδάσκονται και εξετάζονται σε συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού.

    Παρακάτω θα παραθέσω που είχε πει ο René Descartes (Καρτέσιος): «Σκέφτομαι άρα υπάρχω» και εννοούσε σαφώς πως εκείνοι οι οποίοι σκέφτονται, ουσιαστικά έχουν δηλαδή κριτική σκέψη, αναρωτιούνται συνεχώς για το τι συμβαίνει γύρω τους. Έχουν απορίες, διαφωνούν με αυτό που τους «σερβίρουν», διαβάζουν, ψάχνουν, δημιουργούν δικές τους θεωρίες για τα πράγματα, συζητούν, προβληματίζονται, αυτοαναιρούνται και πάλι από την αρχή ψάχνουν νέες θεωρίες.

    Προτείνω να διδάσκεται το μάθημα ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στην Β’ και στη Γ’ Λυκείου και το μάθημα ΧΡΗΣΗ των ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ σαν επιλεγόμενο σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:50 | ΜΑΡ, ΚΟ.

    Η κατάργηση του μαθήματος Αρχές Οικονομίας στην Α΄Λυκείου και η αντικατάστασή του από ένα συνδυασμένο μάθημα πολιτειακή ή πολιτική παιδεία το οποίο θα διδάσκει οικονομικά-κοινωνιολογια-δίκαιο, θα συναντήσει το σημαντικό πρόβλημα κατανόησης των βασικών οικονομικών εννοιών, αφού οι μαθητές δεν έχουν έρθει σε επαφή με το γνωστικό πεδίο των οικονομικών.

    Συνεπώς προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
    1) Οι μαθητές δεν έχουν τον χρόνο να μελετήσουν στον χρόνο των 3 ωρών εβδομαδιαίως 3 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.
    2) Το συγκεκριμένο μάθημα Αρχές Οικονομίας , θα πρέπει να παραμείνει στην Α’ Λυκείου ως έχει.
    3) Έτσι στη Β΄Λυκείου οι μαθητές θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις από το κάθε επιστημονικό πεδίο, ώστε να κάνουν συνδυασμένη μελέτη των ανωτέρω 3 επιστημονικών πεδίων.

    Με εκτίμηση
    Εκπαιδευτικός ΠΕ09

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:36 | μαρία μ

    Εκτιμώ όλα τα μαθήματα είτε αυτά που διδάχτηκα εγώ ως μαθήτρια είτε αυτα που εισάχθηκαν μετά το σύστημα των δεσμών.Ωστόσο,θεωρώ άδικο εκ μέρουςτων καθηγητών πληροφορικής να προτείνουν επιλογή ανάμεσα στο μάθημα τησ χημείας και της πληροφορικής επειδή μειώθηκαν οι ώρες του μαθήματός τους.εάν δε μειώνονταν οι ώρες τουσ δε θα μείωναν τη σπουδαιότητα του μαθήματος της χημείας.Εκτός από τις επιστήμες της υγείας η καλή γνώση χημείας ειναι προυπόθεση για την ολοκλήρωση σπουδών σε μια πληθώρα σχολών και αντιθέτωσ με αυτο που εξέφρασαν κάποιοι δεν είναι στατική επιστήμη αλλά καθοριστική για την ανάπτυξη βιομηχανίας(πετρέλαια,βιοτεχνολογία).Όλα τα μαθήματα είναι σημαντικά(κακώς μειώθηκάν οι ώρες καλλιτεχνικών) αλλά δεν είναι ωραίο να καταφέρεται κάποιος κλάδος εναντίον τησ χημείας ή οποιουδήποτε άλλου μαθήματος,επειδή μειώθηκαν οι ώρες του

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:11 | Stella

    Εκπαιδευτικός ΠΕ19 ΕΠΑΛ
    Στο Λύκειο θα πρέπει οι μαθητές να εμβαθύνουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις στάσεις τους στην Πληροφορική παιδεία (απόκτηση ικανοτήτων δημιουργικής, αλγοριθμικής, αναλυτικής και συνθετικής σκέψης) για να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην επίλυση προβλημάτων που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, να αντιμετωπίζουν κριτικά και να παρεμβαίνουν δημιουργικά στη διαμόρφωση της νέας ψηφιακής Διαδικτυακής πραγματικότητας. Μέσω των μαθημάτων της Πληροφορικής οι μαθητές μπορούν να λειτουργούν και να διαχειρίζονται την πολύπλευρη Διαδικτυακή γνώση, και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, το συνεργατικό πνεύμα και την ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων, στοιχεία που καθορίζουν ποιοτικά τη συμμετοχή των μαθητών – και νέων ενηλίκων πολιτών στην Κοινωνία της Γνώσης και την εργασία σήμερα.
    Αναγκαία και απαραίτητη επομένως:
    • Στο Γενικό Λύκειο, η ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής ως μαθήματα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις καθώς και μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο στα μαθήματα προσανατολισμού, ώστε να είναι οι μαθητές ικανοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστημιακά Τμήματα είτε Πληροφορικής είτε άλλα που έχουν αντίστοιχα μαθήματα.
    • Στο Τεχνολογικό Λύκειο, η ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής Γενικής Παιδείας στην Α΄ τάξη για όλους τους τομείς, η ύπαρξη Τομέα Πληροφορικής καθώς επίσης και Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα Πληροφορικής.

  • 16 Αυγούστου 2013, 21:53 | Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης

    Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
    Επιστολή Τροποποίησης Σχεδίου Νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

    Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Τετάρτη 13/8/2013, η πληροφορική παιδεία εξαφανίζεται από τη γενική εκπαίδευση ενώ η παρουσία της στην τεχνολογική εκπαίδευση χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις και προβλέψεις.
    Συγκεκριμένα, οι σκοποί ίδρυσης του Γενικού Λυκείου όπως περιγράφονται στο Κεφάλαιο Α, Άρθρο 1, περιλαμβάνουν:
    β) Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών,
    γ) Η καλλιέργεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και η προετοιμασία των νέων για την κοινωνία των ευρωπαίων πολιτών,
    στ) Η διασφάλιση της ισορροπίας στη σχολική ζωή ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν τη γνώση, τον ελεύθερο χρόνο, τη δημιουργία και τη συμμετοχή,
    η) Η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων,
    θ) Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και
    ι) Η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.
    Με αυτό το σκεπτικό ο αναγνώστης θα περίμενε ότι το νέο σχολείο, ακολουθώντας τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών του δυτικού κόσμου και τις απαιτήσεις και ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής, θα αναπτύσσει την πληροφορική παιδεία και τις τεχνολογικές ικανότητες των μαθητών. Αντίθετα, με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάζουμε ότι τα μαθήματα της πληροφορικής εξαφανίζονται από το Γενικό Λύκειο. Πως θα υλοποιηθούν οι σκοποί και στόχοι του Νέου Γενικού Λυκείου με ένα 2ώρο μάθημα επιλογής στην Α’ Λυκείου; Η πληροφορική α) ως δεξιότητα, β) ως απαραίτητο εργαλείο της εξέλιξης βασικών επιστημών και γ) ως αυτόνομη ταχεία-εξελισσόμενη επιστήμη εξοστρακίζεται από τη δημόσια εκπαίδευση.
    Για να μπορέσουν τα παιδιά μας να συμμετέχουν ισότιμα στην ψηφιακή εποχή, έχοντας τις κατάλληλες γενικές γνώσεις και δεξιότητες σας καλούμε να τροποποιήσετε το σχέδιο νόμου:
    1) Διατηρώντας μάθημα αλγοριθμικής και προγραμματισμού πανελλαδικά εξεταζόμενο στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών της Γ’ Τάξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές υποψήφιους των τεχνολογικών σπουδών να επιλέγουν τον προγραμματισμό ως εξεταζόμενο μάθημα, όπως προβλέπεται η εξέταση της βιολογίας για τους μαθητές υποψήφιους των σπουδών επιστημών υγείας. Το μάθημα αυτό υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό του νέου λυκείου και είναι φυσικό σπουδαστής τμήματος πληροφορικής, πολυτεχνείου να διδαχτεί αντίστοιχο μάθημα στο λύκειο.
    2) Εισάγοντας μάθημα πληροφορικής γενικής παιδείας σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου το οποίο θα εστιάζει στην αλγοριθμική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων καθώς και στο ρόλο της πληροφορικής στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο και στην εξέλιξη των επιστημών.
    3) Επανασχεδιάζοντας την ύλη των μαθημάτων πληροφορικής σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου βάσει των προτάσεων που έχουν καταθέσει κατά καιρούς οι επιστημονικές ενώσεις πληροφορικών ή καλώντας τις επιστημονικές ενώσεις να συμβάλουν εκ νέου.

    Όσον αφορά το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) σας καλούμε να καταθέσετε τροπολογία ώστε:
    1) Να προστεθεί ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων Υπολογιστών στον Τομέα Πληροφορικής στο Κεφάλαιο Β, Άρθρο 8 με αντικείμενο την εγκατάσταση, συντήρηση και διαχείριση δικτύων υπολογιστών ώστε να καλυφτεί η σχετική ζήτηση από τους μαθητές και η ανάγκες της αγοράς.
    2) Να γίνει 4ωρο το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών της Α’ Λυκείου σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού όπως περιγράφονται στο Κεφάλαιο Β, Άρθρο 9, μια και αποτελεί μάθημα βασικών γνώσεων-δεξιοτήτων και θα πρέπει να παρέχει τις ίδιες γνώσεις σε όλους τους μαθητές της Α’ Λυκείου.
    3) Η ποσόστωση μεταξύ των εργαστηριακών και των θεωρητικών μαθημάτων στον Τομέα Πληροφορικής θα πρέπει να είναι 70/30 δίνοντας έμφαση στα εργαστηριακά μαθήματα.
    Η πληροφορική μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας και συγχρόνως δεν απαιτεί επιπλέον οικονομικούς πόρους που θα διακινδύνευαν την πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας.
    Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε παρέμβαση στα πλαίσια της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου ή στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας κατά την συζήτηση του νόμου στην επιτροπή παιδείας της βουλής ώστε να δημιουργήσετε πραγματικά ένα νέο σχολείο του μέλλοντος. Διαφορετικά θα στερήσετε απαραίτητες γνώσεις και εφόδια από τα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες και την ελπίδα της χώρας μας.

    Ο Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
    16.08.2013

  • Κάθε κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία, και εδώ η ευκαιρία είναι η δημιουργία του νέου σχολείου το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.
    Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς καινοτομία και καινοτομία χωρίς τεχνολογία και πληροφορική.
    Εσείς αυτή την ευκαιρία την κάνετε «χαμένη» εξοβελίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να δώσει η εκπαίδευση στην Ελληνική οικονομία.

  • Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε βαθύτατη οικονομική κρίση, σε κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που ενίοτε προσεγγίζει την αξιακή παράλυση. Συχνά καταγράφονται απόψεις για διαρκή κυβερνητική βιασύνη, προχειρότητα, έλλειψη πολιτικών για την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων, αλλά και σταθερά αντιπολιτευόμενο λαϊκισμό με ουτοπικές φαντασιώσεις.

    Από την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, όμως, φαίνεται να αποτυπώνεται ως προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση, η ουσιαστική αναδιοργάνωση για τη λειτουργική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη και την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας.

    Οι κρίσιμες επιλογές για τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να περιλαμβάνουν σχεδιασμό πολιτικών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα ενισχύουν τη διαφάνεια, τη διαβούλευση, τη λογοδοσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ορθολογική αξιοποίηση πόρων και της πληροφορίας.

    Άραγε, τι από όλα αυτά μπορεί να συμβεί χωρίς τη συνεισφορά των επιστημόνων Πληροφορικής και Επικοινωνιών; Είναι εφικτό να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας χωρίς αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών; Σε ποιον τομέα της οικονομικής ζωής μπορεί να επέλθει ανάπτυξη αν δεν παραχθούν και αξιοποιηθούν καινοτόμες λύσεις κάθε λογής, με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών; Στην αγροτική ανάπτυξη; Στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση; Στη βιομηχανία;

    Δυστυχώς στην παρούσα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος, φαίνεται να αγνοείται παντελώς η υψηλή – και καλά τεκμηριωμένη – αναγκαιότητα εισαγωγής στο Λύκειο μαθημάτων που αφορούν στην «Επιστήμη της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών», αντί της παλαιότερα εσφαλμένης προσέγγισης περί Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν είναι αντιληπτή η χρησιμότητα διαμόρφωσης και καλλιέργειας στους μαθητές Λυκείου της «αλγοριθμικής σκέψης», της καλά δομημένης αναζήτησης πολλαπλών εναλλακτικών λύσεων και αποτίμησης προσεγγίσεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης πιθανών ενδεχομένων. Δυστυχώς τα άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα μιας τέτοιας επιλογής θα γίνουν αντιληπτά πολύ αργότερα, εις βάρος των μαθητών και μαθητριών, εις βάρος των επόμενων γενεών, εις βάρος – τελικά – της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, εις βάρος της ίδιας της χώρας μας.

    Διαφαίνονται μελλοντικά βήματα προς το μακρινό παρελθόν. Back to the future. Κρίμα. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αργά…

  • 16 Αυγούστου 2013, 21:08 | ΚΠΚ

    Το σχέδιο νόμου για το Λύκειο οδηγεί σε ένα εξεταστοκεντρικό σχολείο όπου ο μαθητής καλείται να δίνει εξετάσεις κάθε χρόνο. Αυτό ήταν το σύστημα όπου επεξεργαζόταν το Υπουργείο εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια με σκοπό να είναι »πρώτα ο μαθητής΄΄. Μήπως θα έπρεπε για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή να έχουν κληθεί όλες οι ενώσεις και τα συνδικάτα καθώς και Πανεπιστημιακοί φορείς και όχι μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών.

    Οι καταργήσεις μαθημάτων όπως το σχέδιο και η πληροφορική με ποιό σκεπτικό έγιναν; Που εφαρμόζεται το project στην γ΄λυκείου; Η αύξηση ωρών των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά με ποιό σκεπτικό έγιναν; Μήπως εξετάστηκαν τα προγράμματα σπουδών των σχολών της Τριτοβάθμιας Ελπαίδευσης για να δούμε ποιές γνώσεις απαιτούνται και ποιά πρέπει να είναι τα προαπαιτούμενα μαθήματα για κάθε σχολή. Ας καλέσουμε το Υπουργείο να μας απαντήσει.

  • 16 Αυγούστου 2013, 21:04 | Τούμπας Γιώργος

    Νομοσχέδιο που εξαφανίζει την Επιστήμη της Πληροφορικής από το Λύκειο δίχως λογική και αιτιολόγηση.

    Στο 2013, όπου είμαστε στην εποχή του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, με όλα τα σχολικά βιβλία διαθέσιμα σε ηλεκτρονική εμπλουτισμένη μορφή, με την δημιουργία και χρήση από τους μαθητές του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ, είναι δυνατόν να απομακρύνεται αναίτια η Πληροφορική από το Λύκειο?

    Θα περιμέναμε κ. Υπουργέ, να ενισχυθεί ο ρόλος της ώστε ο μαθητής να αποκτήσει βασικές δεξιότητες αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και μάθημα προγραμματισμού που πριν από 14 χρόνια μπήκε και τώρα αντί να βελτιωθεί να ενισχυθεί και να παραμείνει εξεταζόμενο πανελληνίως, φεύγει.

    Η σωστή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος είναι:
    1. Γ Λυκείου, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ή Χημεία (6 ώρες) να επιλέγουν οι μαθητές για να το δώσουν Πανελλήνιες (εξάλλου εφόσον οι Πανεπιστημιακές σχολές θα καθορίζουν το μάθημα αυξημένης βαρύτητας είναι σημαντικό για τα τμήματα Πληροφορικής/Μηχανικών ΗΥ κτλ να μπορούν να ορίσουν ως μάθημα βαρύτητας τον Προγραμματισμό και όχι την Χημεία)
    2. Β Λυκείου, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ μάθημα γενικής Παιδείας (2 ώρες) για βασική χρήση Η/Υ
    3. Β Λυκείου, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, μάθημα κατεύθυνσης για τεχνολογικές επιστήμες.
    3. Α Λυκείου, το μάθημα επιλογής που έχετε ορίσει στο Νομοσχέδιο να γίνει γενικής παιδείας για να αναβαθμιστεί

  • 16 Αυγούστου 2013, 21:04 | Αποστολόπουλος Δημήτριος

    -Εσπερινό ΓΕ.Λ δεν θα υπάρχει; Και αν θα υπάρχει θα έχει τον περιορισμό του ελάχιστου ορίου ηλικίας που είναι τα είκοσι (20) έτη για την εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. ή κάτι άλλο;

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:53 | Αλχημιστής

    Ο προγραμματισμός και οι αλγόριθμοι είναι χημεία. Άλλωστε η ανακάλυψη του Si (ημιαγωγός) είναι η βάση της πληροφορικής, η χημεία για τις οπτικές ίνες παρήγαγε το διαδίκτυο, τα Compact Discs, τα DVD, οι σκληροί δίσκοι και όλα τα πλαστικά στον ΗΥ είναι χημεία. Θα έπρεπε και στο πανεπιστήμιο να κάνουν αρκετά εξάμηνα χημεία οι ηλεκτρολόγοι και οι πληροφορικοί για να μάθουν προγραμματισμό και να σεβαστούν τη μεγάλη αυτή επσιτήμη, γιατί η ύλη -τα υλικά- είναι χημικές ενώσεις, άρα και ο προγραμματισμός και οι αλγόριθμοι. Μεταξύ σοβαρού και αστείου μου έλεγε μια συνάδελφος ότι ουσιαστικά μιλάμε ότι όλα είναι χημεία, άρα οι χημικοί ξέρουμε για όλα , άσχετα με το ότι δεν το παραδέχονται οι μη χημικοί. Αν ξερεις χημεία τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις στη δουλειά. Θα κλείσω με το ποίημα του Παλαμά όπως είναι στο πρωτότυπο «Κορώνα των επιστημών θαυματουργός Χημεία, που μέσα από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια, μπορείς τα τίμια να τα πλάσεις απ’ την ατιμία,να βρεις ερωτικούς παλμούς και στην καρδιά την άδεια;».

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:52 | Αντώνης

    Αγαπητοί κύριοι,
    Η Πληροφορική είναι επιστήμη που απαιτείται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της κοινωνίας. Σύμφωνα με μελέτες στην Αμερική, η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια θα είναι σχετικές με τους υπολογιστές και την Πληροφορική. Και όταν μιλούμε για Πληροφορική δεν αναφερόμαστε σε απλό πάτημα πλήκτρων γιατί απλά αυτό θα λεγόταν στενογραφία και γραφομηχανή.
    Πρέπει λοιπόν να ξεχαστεί αυτό το παραμύθι. Όπου έγινε προσπάθεια ενσωμάτωσης Πληροφορικής με προσωπικό καταρτισμένο στην επιστήμη αλλά όχι ειδικευμένο (άρα όχι γνώστες) αυτό απέτυχε.
    Η ανάγκη για Πληροφορικό αλφαβητισμό είναι έντονη. Αυτό γίνεται από μικρή ηλικία και μέχρι ο μαθητής να πάει στο Πανεπιστήμιο, από τα πιο απλά στο Δημοτικό Σχολείο μέχρι πιο σύνθετα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
    Για όλα αυτά υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη (π.χ. http://www.computinginthecore.org/facts-resources) τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Μάλλον όμως ελάχιστοι ασχολούνται με την εύρεση τέτοιων στοιχείων.
    Το συμπέρασμα είναι ότι η Πληροφορική πρέπει να υπάρχει και με τη μορφή εργαλείου στο σχολείο αλλά και αυτόνομη σαν επιστημονικός κλάδος.
    Το κράτος έχει ένα θησαυρό στα χέρια του. Καθηγητές που ως μαθητές ήταν η κορυφή του μαθητικού πληθυσμού και αντί να τους εκμεταλλευτεί προσπαθεί να τους ανάγει σε αναλώσιμο υλικό, σε εργατική μάζα χωρίς υπόσταση.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:52 | Ελένη, Ιατρός MD in Pediatrics, MSc, PHD

    Θετικά Σημεία Νομοσχεδίου
    α. Χαίρομαι διαβάζοντας το νομοσχέδιο που αυξήθηκαν αρκετά οι ώρες βιολογίας για άτομα που θα διεκδικήσουν την Πρόσβαση σε Σχολές Υγείας, αν και θεωρώ λάθος την παντελή έλλειψη μαθηματικών καθώς θα μπορεί να μπει κάποιος στην Ιατρική, με έλλειψη λογικής σκέψης και πολύ καλή απομνημόνευση (παπαγαλία) το οποίο είναι καταστροφικό για την λήψη ιατρικών αποφάσεων και ιατρικών χειρισμών.
    β. Θετικό είναι ότι γίνεται ανεξάρτητο το πεδίο Οικονομικών Επιστημών και δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα και περισσότερες ώρες διδασκαλίας σε μαθήματα Οικονομίας και Διοίκησης που είναι απαραίτητα για την μετέπειτα πορεία του φοιτητή Οικονομο/Διοικητικών Σχολών

    Αρνητικά Σημεία Νομοσχεδίου (Χρήζουν Αντιμετώπισης)
    Ως γονιός δύο παιδιών που σε λίγα χρόνια θα πάνε στο Λύκειο, με τρομάζει το γεγονός ότι στην κρίσιμη εφηβική ηλικία των 15-17 ετών, θα οδηγηθούν σε ένα «ΝΕΟ» Λύκειο το οποίο όμως θυμίζει τα Λύκεια της δικής μου εποχής και προγενέστερα.
    Με το παρών νομοσχέδιο στερείτε από τα παιδιά να ασχοληθούν με την λογική σκέψη και τις Νέες Τεχνολογίες, καθώς δεν υπάρχει μάθημα Προγραμματισμού/Λογικής Σκέψης ούτε στην Β ούτε στην Γ Λυκείου.
    Οι έννοιες που διδάσκονται στα παιδιά μέσω αυτών των μαθημάτων τα οποία εισήλθαν το 1999/2000 τα παιδιά μπορούν:
    1. Να κατανοήσουν αν τους αρέσει και μπορούν να ασχοληθούν με πάρα πολλές σχολές Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών και Πολυτεχνικών σχολών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί στο Λύκειο και ειδικά στην Β Λυκείου γιατί η λογική σκέψη και ο προγραμματισμός των υπολογιστών, δεν ταιριάζει με τα μυαλά και τον τρόπο σκέψης όλων των ανθρώπων και μάλιστα ανθρώπων με υψηλό δείκτη εφυήας.
    2. Η λογική σκέψη που διδάσκεται μέσω του μαθήματος του ΑΕΠΠ μέχρι πρότινος, βοηθάει στην ευκολότερη επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή μας, οικονομικές συνναλαγές και για το λόγο αυτό μαθήματα Προγραμματισμού και Αλγοριθμικών δομών υπάρχουν σε μεγάλη έκταση σε όλες τις Πολυτεχνικές σχολές, ώστε να βγουν Μηχανικοί με δομημένο τρόπο σκέψης. Αλγοριθμική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων ακολουθείται κατά κύριο λόγω στην Ιατρική, όπου η διάγνωση και η θεραπεία ακολουθούν μία σειρά απο βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποκλειστούν κάποιες ασθένειες και να καταλήξουμε στην σωστή διάγνωση ακόμη και στις πιο ακραίες περιπτώσεις μελέτης (case studies)/
    3. Θεωρώ πως πρέπει το μάθημα του Προγραμματισμού/Αλγοριθμικής και Λογικής Σκέψης να μπει ως Γενικής Παιδείας στην Β Λυκείου ώστε να καταλάβουν από νωρίς αρκετοί μαθητές αν τους ταιριάζει και μπορούν να ασχοληθούν με τέτοιο αντικείμενο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ώστε να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές και στην Γ Λυκείου. Ενώ στην Γ Λυκείου να δίνεται η επιλογή όπως οι μαθητές επιλέγουν ανάμεσα σε μαθηματική ή Βιολογία ώστε να πάνε σε Θετικές Επιστήμες ή Επιστήμες Υγείας αντίστοιχα, έτσι και να υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξει ο Μαθητής ανάμεσα σε Χημεία ή Προγραμματισμό ώστε να μπορεί να πάει σε Θετικές ή Τεχνολογικές επιστήμες Αντίστοιχα.

    Εύχομαι η διαβούλευση να αποδώσει καρπούς και να βελτιωθεί το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προς το καλύτερο, για την πρόοδο των Παιδιών μας, την εξέλιξη των Επιστημών και την βελτίωση της κατάστασης της χώρας μας.

    Με εκτίμηση
    ένας γονιός με ανησυχίες για το μέλλον των παιδιών του

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:12 | nek

    Κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή του θεσμού του Σ.Ε.Π. στο πρόγραμμα της Α τάξης αλλά και της Γ΄ ακόμα παραπάνω, ο οποίος θα εφαρμόζεται όσο αυτό είναι δυνατό, αν και απαραίτητο από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές φτάνουν στη φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού αγνοώντας βασικά πράγματα. Είναι αποδεκτό ότι μια λάθος επιλογή κοστίζει περισσότερο στο κράτος και στις οικογένειες από ότι η εισαγωγή του θεσμού και έχει φυσικά και πολλές κοινωνικές συνέπειες. Υπάρχουν επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί όπως και απόφοιτοι σχολών όπως ΑΣΠΑΙΤΕ που έχουν εμπειρία και εκπαίδευση πάνω στο θεσμό. Μπορούν να αξιοποιηθούν. Ο θεσμός του Σ.Ε.Π. δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή πληροφοριών αλλά έχει σκοπό και την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων, σημαντικών για την σωστή ανάπτυξη του ατόμου και την χάραξη εκπαιδευτικής και επαγγελματικής στρατηγικής.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:11 | Αριστέα

    Εγκληματική η ουσιαστική κατάργηση της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο. Το ίδιο εγκληματική με την πολιτική της δεκαετίας του ’90 που σε οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Πληροφορικής και ενώ υπήρχαν πτυχιούχοι Πληροφορικής, διόριζε πτυχιούχους άλλους Σχολών που απλά είχαν τα χρήματα και παρακολουθούσαν σεμινάρια χρήσης Η/Υ. Αν καταργηθεί η Πληροφορική από το Γενικό Λύκειο, για λόγους δικαιοσύνης πρέπει στους απολυμένους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια χρήσης των άλλων Επιστημών (π.x. Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών) και να διοριστούν στις οργανικές τους θέσεις…(;;;)
    Η Πληροφορική είναι Επιστήμη και όχι δεξιότητα!

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:04 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΤΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ..
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ..
    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ.. ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ..
    ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Α’ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΄Β’ΛΥΚΕΙΟΥ.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:04 | Βασιλείου Γιώργος

    Ένιωσα την ανάγκη να συμμετάσχω στη διαβούλευση γιατί μελετώντας τη, διαπίστωσα μια πολύ σημαντική παράλειψη από το νέο πρόγραμμα σπουδών. Είναι η απουσία μαθημάτων Πληροφορικής από τη Β’ και Γ’ Λυκείου, πράγμα που όπως είδα έχει ήδη επισημανθεί από πάρα πολλούς στη διαβούλευση. Θεωρώ αδιανόητο το 2013 να παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα στον οποίο δε θα υπάρχει η Επιστήμη του μέλλοντος, όπως λέγεται από όλους μας. Σήμερα, που σχεδόν όλες οι σχολές απαιτούν γνώσεις προγραμματισμού, είναι μεγάλη οπισθοδρόμηση για την εκπαίδευση να μην παρέχονται αυτές οι γνώσεις σε επίπεδο Λυκείου. Θα ήθελα το Υπουργείο να ξαναδεί αυτό το σημείο και να διορθώσει αυτή τη σοβαρή έλλειψη.
    Βασιλείου Γεώργιος
    Ιατρός – Γερμανία – Κολονία

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:52 | Αναστασία

    Παρακαλώ πολύ να γνωστοποιηθεί με βάση ποια έρευνα-μελέτη προκύπτει το προτεινόμενο πρόγραμμα του Λυκείου.

    Ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει.
    Όμως, όσοι τουλάχιστον έχετε ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό γνωρίζετε ότι και οι πιο μικρές αλλαγές βασίζονται σε έγκυρες μελέτες. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε για την έγκριτη έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα αναγκαιότητας των θρησκευτικών και των 11 ωρών αρχαίων! Σίγουρα θα τύχει διεθνούς αναγνώρισης για την πρωτοτυπία της! Ιδιαίτερα στο σημείο που απαλείφει την πληροφορική από το σύγχρονο (sic) ελληνικό σχολείο…

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:49 | Γιάννης Καραμάνος

    Σύμφωνα με το Άρθρο 01: Έννοια και Σκοποί του Γενικού Λυκείου

    «ι) Η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.»

    Η πληροφορική είναι η πλέον απαραίτητη δεξιότητα και ζητείται στη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ενώ αποτελεί υποχρεωτικό πρόσθετο προσόν για το διορισμό στο δημόσιο.

    Θεωρώ λοιπόν ότι θα έπρεπε να διδάσκεται ως μάθημα γενικής παιδείας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:45 | Εφη

    Με έκπληξη και απογοήτευση είδα πως λείπει εντελως το μάθημα της πληροφορικής από το γενικό λύκειο. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να είναι ή όχι πανελληνιως εξεταζόμενο μάθημα ( αν και η αίσθηση μου είναι πως θα πρέπει με τόσες σχολές πληροφορικής) αλλά θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα των μαθημάτων γενικής παιδείας σε όλες της τάξεις του γενικού λυκείου.

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:36 | Γιάννης Παπαδόπουλος

    Όλα εξαρτώνται από το ποιος θεωρούμε ότι είναι ο ρόλος του σχολείου:

    Αν θεωρούμε ότι ο ρόλος του είναι η δημιουργία πειθήνιων άβουλων φοιτητών και πολιτών, οι οποίοι αποδέχονται τη βαθμολογία των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο να την μαθαίνουν από την κομματική νεολαία (γνωρίζουν όλοι οι φοιτητές σε ποιες φοιτητικές παρατάξεις πρέπει να πρόσκεινται για να εξασφαλίσουν πληροφόρηση, μεταπτυχιακά κλπ) τότε το σχέδιο του νέου λυκείου είναι καλό. Επιπλέον θα αυξήσει με μαθηματική ακρίβεια την κοινωνική ανισότητα καθώς οι έχοντες θα πάνε στα ιδιωτικά ή θα πληρώσουν άπειρα ιδιαίτερα στους καθηγητές του δημοσίου ώστε να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολογία…

    Αν όμως ο σκοπός του σχολείου είναι η δημιουργία σκεπτόμενων δημοκρατικών πολιτών που θα έχουν την κριτική σκέψη καθώς και την ικανότητα να ανακαλύπτουν τη γνώση όταν και όπου τη χρειάζονται είστε εντελώς λάθος. Οι μαθητές πρέπει από το σχολείο να μαθαίνουν το πως να μαθαίνουν και όχι να γεμίζουν με χαοτικές γνώσεις που θα τις ξεχάσουν μόλις τελειώσουν τη Γ’ λυκείου. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αυξήσετε τις ώρες των project, της πληροφορικής ΣΕ ΟΛΕΣ τις τάξεις, της φυσικής αγωγής. Δεν πειράζει αν οι μαθητές δεν μάθουν αρχαία και θρησκευτικά (άραγε πόσα χρόνια ακόμα η εκκλησία θα ρυθμίζει την εκπαίδευση;) τόσο καλά.

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:32 | Μακρίδης Κώστας

    Έχει γίνει καμιά σωστή αξιολόγηση του Project στα Σχολεία. Γιατί δε λέτε ξεκάθαρα ότι το Project είναι το πιο αποτυχημένο «μάθημα» όλων των εποχών; Επιμένετε ότι το project είναι προτιμότερο από μαθήματα Πληροφορικής; Σε ποια εποχή ζούμε;
    Μνημόνιο, αλλά πάνω από όλα σχεδιασμός για να ξεφύγουμε από αυτό και όχι να καταστραφούμε ολοκληρωτικά!!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:24 | Δέσποινα Ζ.

    Η κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο, μια σκέψη έφερε στο μυαλό μου «Εμπρός, πίσω…»
    Αλήθεια αυτή είναι η μόρφωση που θα προσφέρει το ΥΠΑΙΘ; Ψηφιακό αναλφαβητισμό; Γιατί οι μαθητές/-τριες που θέλουν να σπουδάσουν μαθηματικοί, σε σχολές πληροφορικής, στο Πολυτεχνείο πρέπει να διδάσκονται τόσες ώρες Χημείας και όχι Πληροφορική.
    Γιατί να μην υπάρχει ως μάθημα επιλογής εναλλακτικά με Χημεία/ Βιολογία το «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον»;
    Πώς θα είναι αλήθεια το σχολείο μετά το 2013 χωρίς τους καθηγητές πληροφορικής; Ποιός θα εκπαιδεύει και βοηθά τους μαθητές/-τριες στην υλοποίηση των Project σε ηλεκτρονική μορφή; Ποιός θα συντηρεί τα εργαστήρια Η/Υ;
    Είμαι μαθηματικός και πιστοποιημένη επιμορφώτρια Β Επιπέδου.
    Αναρωτιέμαι σε ποια εργαστήρια και με ποια στήριξη θα υλοποιήσουν τις διδασκαλίες τους, οι Επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί της Δ Φάσης επιμόρφωσης Β Επιπέδου;
    Συμφωνώ λοιπόν, απόλυτα με την άποψη πολλών συναδέλφων που έχουν εκφραστεί και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση ότι τα μαθήματα πληροφορικής «βοηθούν στην ανάπτυξη της ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές/-τριες να δημιουργούν, να εφευρίσκουν πολλαπλές λυσεις, να ανακαλύπτουν και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους στην επίλυση προβλημάτων, να αποκτούν αλγοριθμική σκέψη, επίσης να οργανώνουν και συστηματοποιούν την οποιαδήποτε εργασία τους».
    Η εξέλιξη προϋποθέτει την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής στο Λύκειο.
    Ελπίζω και εύχομαι το ΥΠΑΙΘ να ανακαλέσει την πρότασή του στο Νομοσχέδιο για κατάργηση της Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο και να μην οδηγήσει τη χώρα στην παγκόσμια καινοτομία: «Ψηφιακό σχολείο χωρίς Πληροφορική».

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:23 | Μιχάλης Γεώργιο

    Βάλτε μαθήματα αλγοριθμικής σκέψης στο Λύκειο! Ας μην είναι καν στις Πανελλήνιες, ας είναι στην Α και Β Λυκείου!
    Δε πρέπει να μιλάμε, στο 2013, για τη χρησιμότητα μαθημάτων Προγραμματισμού στο νέο Λύκειο.

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:19 | Μάνος Π.

    Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου για τις σχετικά συχνές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, κυρίως στα λύκεια. Δεν μπορεί να θεωρείται/ονομάζεται μεταρρύθμιση αυτή η συνήθεια. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως ελαφρυντικό είναι πως οι προηγούμενες αλλαγές δεν είχαν ουσιαστικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υπόβαθρο άρα τις αλλάζουμε.

    Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ και σε αυτές τις νέες αλλαγές. Έχει γίνει κάποια σοβαρή παιδαγωγική/εκπαιδευτική μελέτη η οποία και στηρίζει/δικαιολογεί αυτές τις αλλαγές;

    Η απάντηση είναι προφανής, μην κοροϊδευόμαστε: ΟΧΙ.

    Ο στόχος μας ποιος είναι;
    Δεν είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μια σφαιρική, σύγχρονη και ποιοτική παιδεία;
    Δεν είναι να τα προετοιμάσουμε για τα άκρως ανταγωνιστικά περιβάλλοντα στα οποία θα βρεθούν μόλις ενηλικιωθούν;

    Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η διαπίστωση πως στις ηλικίες 15-18 παύει το σχολείο, και κυρίως το Γενικό Λύκειο, να προσφέρει ψηφιακή παιδεία.

    Κάπου διάβασα πως τα παιδιά διδάσκονται πληροφορική στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ναι, έχετε δίκιο, αλλά προφανώς δεν γνωρίζετε την έννοια της Επιστήμης της Πληροφορικής… η οποία και δεν αφορά τη χρήση των Η/Υ και των εφαρμογών τους μόνο.

    Η Επιστήμη της Πληροφορικής προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν έναν αναλυτικό τρόπο σκέψης, την ικανότητα να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σφαιρικά αλλά και τμηματικά, και όλα αυτά μέσα από μια πολύ δημιουργική διαδικασία… την Αλγοριθμική και τον Προγραμματισμό.

    Καταπληκτικό! να το εντάξουμε στο νέο πρόγραμμα σπουδών!
    Μα το είχαμε ήδη!
    Κι εσείς το απομακρύνετε!

    Εύχομαι – Απαιτώ – Ελπίζω, να διορθωθεί αυτό το σημαντικό λάθος.
    Η Πληροφορική ως μάθηκα Γενικής Παιδείας, τουλάχιστον, αλλά και ως προαπαιτούμενο για τις αντίστοιχες δημόσιες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών.

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:18 | Γιάννης Κ.

    «Νέο Λύκειο» χωρίς Πληροφορική; Που στηρίζεται το ψηφιακό σχολείο μόνο στα pdf βιβλία;

  • 16 Αυγούστου 2013, 18:53 | Κώστας Τ.

    Πρωτοτυπία: Η μόνη χώρα της Ε.Ε χωρίς μάθημα αλγοριθμικής / επιστήμης υπολογιστών μαζί με εμβάθυνση για τους υποψήφιους των σχετικών σχολών (αλλά και σχεδόν όλων των θετικών επιστημών, προγραμματισμό και βασικές δομές δεδομένων, επίλυση προβλημάτων διδάσκονται και οι μαθηματικοί,φυσικοί, οικονομολόγοι) στο γενικό λύκειο.

    Είχαμε μέχρι τώρα το παράδοξο να πριμοδοτούνται για εισαγωγή σε σχολές που απαιτούν χημεία, οι υποψήφιοι που δεν εξετάζονταν σ’αυτή, έναντι αυτών που την είχαν δώσει (θετική κατεύθυνση).
    Τώρα αυτό διορθώνεται: Άπαντες .. χημεία. Έτσι ήταν και το 1982 που ήμουν εγώ υποψήφιος. 4 μαθήματα (τα ίδια που βλέπω και τώρα) για όλους.

    Α ναι, και τότε μετρούσαν στα συνολικά μόρια εισαγωγής -σταθμισμένοι- οι βαθμοί των 3 τάξεων του λυκείου. Κάποιος φαίνεται να έχει πολύ γερή μνήμη :-)

  • 16 Αυγούστου 2013, 18:23 | Ανθούλα Δόση

    Αγαπητοί αναγνώστες καλησπέρα.
    Αν θελήσω να δω τις τρεις τάξεις του Λυκείου ως ένα ματς μεγάλης σημασίας για την ομάδα των νέων αυτής της ηλικίας απέναντι στα κυριότερα προβλήματα με τα οποία αγωνίζονται να διαχειριστούν έχω να κάνω τα παρακάτω σχόλια.
    Έχουμε και λέμε 2 ώρες Φ. Αγωγής στην Α΄Λυκείου ,1 ώρα στην Β΄και 1 στην Γ΄.Δηλαδή παίζουμε με ένα «σύστημα» 2-1-1.
    Φορμαρισμένη η «άμυνα» ενάντια σε τι?πως να παλέψεις τις πολλές ώρες διάβασμα, το φροντιστήριο το ότι αναγκάζεσαι να σταματήσεις το αγαπημένο σου άθλημα, και τους φίλους πότε θα τους δεις (Α!! ξέχασα «θεέ» facebook … αν δεν είχα και σένα !!!!!)
    Και εκεί που θέλω να κάνω μια καλή επίθεση μπας και χαλαρώσει το σώμα και η ψυχούλα να βρώ τρόπο να πάρω τα πάνω μου……νά σου μια εκδρομή ή μαι αργία χάθηκε η φάση για ένα γκολάκι να ξεσηκώσει τα πλήθη….τα φιλαράκια μου να τα δω αν χαμογελούν αληθινά….
    Χάθηκαν και οι χορηγοί για την βελτίωση της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα…Αγωγή Υγείας , Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
    Και αναρωτιέμαι σαν εκπαιδευτικός Φ.Αγωγής και σαν μαμά ,άραγε εκείνο το «τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα 30΄άσκηση σε ποιές ηλικίες αναφέρεται?
    Μέσα από αυτό το επάγγελμα έχω τόσα να τους διδάξω στην πράξη υγιείς συμπεριφορές ,μη διαδεδομένα αθλήματα ,…τελευταία ευκαιρία για αυτούς να δεχθούν την άσκηση δια βίου!!!
    Δεν προλαβαίνω…… που λέει και ο αγαπημένος ΘΒ.
    Υπάρχει χρόνος για μεταγραφές άραγε?
    Σας ευχαριστώ!!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 18:16 | Βασίλης Τσακανίκας

    Αγαπητοί συντάκτες του νομοσχεδίου,

    Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση για αρκετά χρόνια και οφείλω να ομολογήσω πως είναι απο τις λίγες φορές που δεν μπορώ να εντοπίσω έστω και μία θετική αλλαγή του νομοσχεδίου. Θεωρώ πως τα μεγαλύτερα προβλήματα του Λυκείου στην Ελλάδα είναι η απαξίωση των μαθημάτων που δεν εξετάζονται πανελλαδικά και η γενικότερη απαξίωση του Λυκείου απο τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα. Αυτές οι αδυναμίες είναι και απο εσάς τους ίδιους αναγνωρισμένες.
    Παρακαλώ κ. συντάκτες του νομοσχεδίου να εξηγήσετε πώς η πρότασή σας θα βελτιώση αυτή την κατάσταση. Γιατί αυτό που εγώ μπορώ να προβλέψω είναι η επιδείνωση αυτών των καρκινομάτων, μιας και οι μαθητές απο την Α Λυκείου θα οδηγούνται απο βαθμοθηρικά κριτήρια.

    Επιπροσθέντως, όντας εργαστηριακός συνεργάτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε τμήμα Τηλεπικοινωνιακών και Δικτύων, έχω να κάνω μία σημαντική παρατήρηση. Είναι πισωγύρισμα η απομάκρυνση της Πληροφορικής – Αλγοριθμικής απο το Λύκειο. Δεν είναι δυνατόν να μην δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να γνωρίζουν τον κόσμο της αλγοριθμικής απο την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την στιγμή που όλες οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αντίστοιχα μαθήματα στο πρόγραμμά τους. Αυτό θα αποδυναμώσει το απολυτήριο Λυκείου ΚΑΙ θα δυσκολέψει αφάνταστα τους πρωτοετής φοιτητές σε δεκάδες τμήματα που με τον έναν η τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τον προγραμματισμό πολύ περισσότερο απο την χημεία.
    Τέλος, είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι μαθητές του Λυκείου μας με μαθήματα γενικής παιδείας τουλάχιστόν σε 2 τάξεις, να αποκτούν τις βασικές αρχές του Ψηφιακού Κόσμου και να αποφευχθουν φαινόμενα ψηφιακού αναλφαβητισμού, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που όλη η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει «ψηφιακές» εκφάνσεις.

    Πραγματικά ελπίζω στην επαναφορά της Πληροφορικής στο Λύκειο. Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε για την προετοιμασία των παιδιών μας τόσο για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (τουλάχιστον στα αντίστοιχα τμήματα) όσο και για την εισαγωγή τους στην κοινωνία.

    Με Εκτίμηση,

    Βασίλειος Τσακανίκας
    Εργαστηριακός Συνεργάτης ΑΤΕΙ Μεσολογγίου

  • 16 Αυγούστου 2013, 18:13 | Ιωάννα M.

    Ως φοιτήτρια του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του πολυτεχνίου της Πάτρας αυτό που μπορώ να παρατηρήσω είναι ότι το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον που διδάχθηκα στην τελευταία τάξη του Λυκείου, μου έδωσε σημαντικές βάσεις για να κατανοήσω αρκετά πιο πολύπλοκες γλώσσες που διδάχθηκα στο πανεπιστήμιο, όπως είναι η C και η Java. Παιδιά της θετικής κατεύθυνσης που δεν είχαν βασικές γνώσεις προγραμματισμού είχαν μεγάλο πρόβλημα να κατανοήσουν έννοιες τις οποίες οι καθηγητές τις θεωρούν δεδομένες, όπως οι δομές «Εάν … τότε», οι επαναληπτικές διαδικασίες και οι συναρτήσεις.

  • 16 Αυγούστου 2013, 17:58 | Βησσαρίων

    Ως γονέας θα επιθυμούσα ένα λύκειο με περισσότερες επιλογές για τους μαθητές. Στν Α΄τάξη να προστεθεί στα μαθήματα επιλογής και η δεύτερη ξένη γλώσσα. Στη Β΄να γίνει η φιλοσοφία μάθημα επιλογής (αφού απ’οτι θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον των μαθητών ) και να προστεθούν σαν επιλογής η πληροφορική, η β ξένη γλώσσα, το σχέδιο και η μουσική, για να μπορούν, όσοι μαθητές επιθυμούν την εισαγωγή τους σε αντίστοιχα τμήματα της γ/θμιας, να τα επιλέξουν για να προετοιμαστούν στο ειδικό μάθημα. Έτσι και εμάς τους γονείς βοηθάτε οικονομικά, αλλά και αξιοποιείτε τους αντίστοιχους καθηγητές, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου είναι υπεράριθμοι.Κάποιος πρότεινε να «σπάνε» τα τμήματα σε αυτά τα μαθήματα και να γίνονται ολιγομελή. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό,όμως συμφωνώ απόλυτα, καθηγητές υπάρχουν, αν διδάξουν με τις συνθήκες που επικρατούν στα φροντιστήρια μπορούν να πετύχουν τα ίδια, αν όχι καλύτερα αποτελέσματα. Στην γ΄τάξη θα υποστηρίξω όσους προτείνουν επιλογή μεταξύ χημείας-πληροφορικής. Επίσης, επειδή διάβασα σε σχόλια ότι πρέπει οι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν -αντί για αγγλικά- γαλλικά ή γερμανικά, να επισημάνω ότι οι μαθητές έχουν αυτή την επιλογή: όποιος δε θέλει να διδαχθεί αγγλικά, μπορεί ελεύθερα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να επιλέξει άλλη γλώσσα. Θα ήθελα όμως να υπάρχουν σαν επιλογή και τα Ιταλικά-Ισπανικά. Τέλος, το μάθημα του ΣΕΠ, από έμπειρους όμως καθηγητές, που μπορούν να κατευθύνουν σωστά τα παιδιά μας να κάνουν τις σωστές επιλογές, και όχι μάθημα που θα χαρακτηρίζεται «η ώρα του παιδιού», όταν ανατίθεται σε καθηγητές που δεν έχουν καταρτισθεί σωστά.

  • 16 Αυγούστου 2013, 17:46 | ΜΑΝΟΣ

    ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙ ΙΣΧΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ;

  • 16 Αυγούστου 2013, 17:42 | Ευγενία Ροΐδου

    Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα, τον αιώνα της βιολογίας,οι μαθητές μας να μην διδάσκονται θέματα Βιολογίας Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να υπάρχει ένα δίωρο μάθημα, με εργαστήρια,εργασίες και ύλη που να ανταποκρίνεται στον διαθέσιμο χρόνο, τις γνωστικές δυνατότητες των μαθητών και στις σύγχρονες θέσεις της επιστήμης. Από την άλλη μεριά παρατηρώ ότι η παρουσία του μαθήματος των θρησκευτικών εξακολουθεί να αποτελεί την μόνη σταθερή αξία του Ελληνικού σχολείου!

  • 16 Αυγούστου 2013, 17:40 | Πέτρος

    Το μόνο που νοιάζει τους Πληροφορικούς είναι να μη χάσουν τα ιδιαίτερά
    τους. Κύριε υπουργέ μην τους αφήσετε να συνεχίσουν την αφαίμαξη
    της ελληνικής οικογένειας…

  • 16 Αυγούστου 2013, 17:33 | Έλενα Γ.

    Αμάν πια με την Πληροφορική σας. Το πάρτι τελείωσε! Τόσα χρόνια βολεύτηκε κόσμος και κοσμάκης σ’ αυτόν τον κλάδο. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι δύο μετριότατοι συμμαθητές μου στο ΤΕΛ μπήκαν νύχτα σε ΤΕΙ και νύχτα έγιναν και καθηγητές Πληροφορικής! Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά.

  • 16 Αυγούστου 2013, 17:07 | Ευαγγελία A.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην πλειοψηφία των θετικών και τεχνολογικών σχολών στο πρόγραμμα σπουδών έχουν μαθήματα προγραμματισμού οι προτάσεις μου είναι οι εξής:

    Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών προτείνω:
    α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
    β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών
    γ) Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδίασης-Αλγόριθμοι έξι (6) ωρών

    Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες να είναι τα εξής:
    1. Νεοελληνική Γλώσσα,
    2. Μαθηματικά,
    3. Φυσική και
    4. Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδίασης-Αλγόριθμοι

  • 16 Αυγούστου 2013, 16:55 | Κώστας

    Καλώς μπαίνει η Πληροφορική στο Δημοτικό, καλώς αυξάνεται κατά 1 ώρα στο Γυμνάσιο, μετά όμως;
    Ξεκινάμε κάτι για να «μορφώσουμε» ένα παιδί και το αφήνουμε στη μέση.Το επίπεδο τον όσον μάθαινε ο μαθητής στο Λύκειο όσον αφορά την Πληροφορική (Προγραμματισμός αλλά και προγράμματα πάσης φύσεως) δεν μπορεί να διδαχθεί στην ηλικία του γυμνασίου. Προσφέρουμε δηλαδή στο μαθητή γνώσεις μέχρι ένα αρκετά χαμηλό επίπεδο, διότι αυτό ανταποκρίνεται στην ηλικία του, και σωστά μέχρι εδώ, αλλά μετά το αφήνουμε ξεκρέμαστο και του λέμε από εδώ και πέρα βγάλε μόνος σου τα κάστανα από την φωτιά όσον αφορά τις απαιτήσεις του μέλλοντος όπου όλοι ξέρουμε ότι η υπολογιστές έχουν για τα καλά μπει στη ζωή μας. Η πληροφορική όχι μόνο θα πρέπει να παραμείνει στο Λύκειο, αλλά και να αυξηθεί σαν βασικό μάθημα.