Άρθρο 18 – Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167)

1. Στην περίπτωση β´ του άρθρου 2 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται υποπερίπτωση (6), ως εξής:

« (6) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους Υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ και πτυχιούχοι ΑΕΙ. »

2. Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:

«Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ δύνανται να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα Έρευνας-Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις αλλαγής της ειδικότητας και μετάταξης στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη στελέχωσή του.»

3. H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :

«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

4. Το άρθρο 14 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη δημοσίευση του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»
5. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των Αξιωματικών είναι:»

6. Η παράγραφος 9 του άρθρου 15 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ΣΑΓΕ κρίνει για πλήρωση κενών θέσεων τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους με εισηγητή τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου και τους Ταξιάρχους του Κοινού Νομικού Σώματος με εισηγητή το νεότερο μέλος.»

7. Η περίπτωση δ´ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν.3883/2010 (Α΄167) αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Για τα ΚΣ ο αρχαιότερος Αξιωματικός του οικείου Σώματος.»

8. Στο άρθρο 22 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Οι Αξιωματικοί δεν δικαιούνται να ασκήσουν την ενδικοφανή προσφυγή της παραγράφου 6, κατά της κρίσης τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, δικαιούνται όμως να ασκήσουν την εν λόγω προσφυγή, εφόσον κριθούν είτε διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, είτε αποστρατευτέοι είτε μη προακτέοι κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου.»

9. Η υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«(2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

10. Η υποπερίπτωση (3) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

11. Η πρώτη περίοδος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανώτατοι Αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ’ απόλυτη εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα:»
12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»
13. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, ως εξής :
«Κατ’ εξαίρεση, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατό να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, λαμβανομένης οπωσδήποτε υπόψη της αντικειμενικής δυνατότητας για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου προαγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων. »
14. Η υποπερίπτωση (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« (5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός. »
15. Η παράγραφος 14 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.»
16. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αξιωματικοί που συμπληρώνουν κατά το ημερολογιακό έτος που διενεργούνται οι κρίσεις το χρόνο του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 κρίνονται ως ακολούθως:»
17. Η περίπτωση β΄ του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανώτεροι Αξιωματικοί:
(1) «Προακτέοι κατ’ εκλογή».
(2) «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό»: Παραμένουν στο βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις. Αν κριθούν σε τρεις διαδοχικές κρίσεις ή τρεις φορές συνολικά ως Αξιωματικοί, ως «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», κρίνονται σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια (3) και (4).
(3) «Ευδοκίμως τερματίσαντες»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.
(4) «Αποστρατευτέοι»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.»
18. Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.

δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»

19. Η παράγραφος 16 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σειρά αρχαιότητας για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης, επανακαθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων, υπολογιζόμενου στο διπλάσιο και του αθροίσματος της βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, διαιρούμενου με τον αριθμό των εκάστοτε τελεσθέντων σταδίων. Το συνολικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το τρία (3), αποδίδει την τελική βαθμολογία.»

20. Η παράγραφος 18 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«18. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό, ρυθμίζεται με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση υποχρεωτικής φοίτησης σε Στρατιωτικές Σχολές ή Κέντρα Εφαρμογής, η αρχαιότητα επανακαθορίζεται από το μέσο όρο της βαθμολογίας του διαγωνισμού και της τελικής επίδοσης στη Σχολή ή στο Κέντρο Εφαρμογής. Η εγγραφή των Αξιωματικών αυτών σε πίνακες κρίσεων και προαγωγών, καθώς και η προαγωγή τους από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτούμενων για αυτούς τυπικών προσόντων, ρυθμίζεται από το κατά περίπτωση για αυτούς εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και είναι ανεξάρτητη της κατάταξής τους στη σειρά της μεταξύ τους αρχαιότητας.»

21. Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

22. Η παράγραφος 4 του άρθρου 59 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα Συμβούλια Κρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Κοινό Νομικό Σώμα, καθώς και για υποθέσεις που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.»
23. Στο άρθρο 91 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2439/1996 εφαρμόζονται και για όσα στελέχη των ΕΔ συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο από το άρθρο 27 του παρόντος νόμου, χρόνο προαγωγής στον επόμενο βαθμό, εφόσον κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο ανώτερο βαθμό στις ίδιες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, με τα στελέχη που μέχρι την 31.12.2012 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.»

  • 30 Μαρτίου 2016, 09:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΡΨΙΔΗΣ

    ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση άρθρου 3 ν.3883/2010 ως προς την αρχαιότητα των αξιωματικών κτηνιάτρων του Υγειονομικού Σώματος του Στρατού Ξηράς.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Με το ΒΔ 5/1833 προβλέφθηκε και οργανώθηκε η κτηνιατρική υποστήριξη του Συντάγματος Λογχοφόρων Ιππέων του τακτικού στρατού του νεοιδρυθέντος Βασιλείου της Ελλάδος. Έκτοτε σταδιακά και αδιάλειπτα οργανώθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΣΞ με τη δημιουργία του Στρατιωτικού Κτηνιατρικού Σώματος. Οι Αξκοί κτηνίατροι είτε ως διοικητές ανεξάρτητων Μονάδων και Κτηνιατρικών Αποσσπασμάτων, είτε ως επιτελείς και τμηματάρχες γραφείων Σχηματισμών, παρέχουν Κτηνιατρική Υποστήριξη στο ΣΞ, με αντικείμενα την εκπαίδευση και νοσηλεία ζώων του στρατεύματος (αρχικά ιπποειδών και σήμερα σκύλων), τον έλεγχο των πάσης φύσεως ποτών, νερού και τροφίμων, περιβαλλοντικούς ελέγχους, ανίχνευση Πολεμικών Χημικών ουσιών και μελέτες σχετικές με νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Μέχρι το 1970 το Κτηνιατρικό Σώμα υφίστατο ανεξάρτητο Σώμα με τίτλο ΣΚΙ (Σώμα Κτηνιατρικού και Ιππωνειών)υπαγόμενο στο Αρχηγείο Στρατού με διευθυντή Ταξίαρχο.
    ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ενώ με το ν.2439/96 (ΦΕΚ Α219) οι Αξκοί Κτηνίατροι προηγούνταν στην αρχαιότητα των Αξκών Οδοντιάτρων, για άγνωστο λόγο με τον ισχύοντα ν.3883/1010 αυτό αντιστράφηκε.
    ΠΡΟΤΑΣΗ : Να αποκατασταθεί η αρχαιότητα όπως αυτή προβλεπόταν στο ν.2439/96 με την σειρά, Ιατροί, Κτηνίατροι, Οδοντίατροι, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτικής, Ψυχολόγοι, για τους παρακάτω λόγους:
    1. Η παρουσία χρονολογικά των Αξκών Κτηνιατρικού προηγείται άλλων
    2. Οι Αξκοί Κτηνίατροι ασκούν διοίκηση σε Μονάδες, είναι τμηματάρχες σε τμήματα ΔΥΓ Σχηματισμών με αμιγή Κτηνιατρική αποστολή.
    3. Είναι περισσότεροι σε αριθμό από τους ΥΟ, ΥΦ.

  • 30 Μαρτίου 2016, 07:56 | Αραμπατζή Ευαγγελία

    Με την παράγραφο δ του άρθρου 2 του ΦΕΚ 1854/2011(τεύχος Β) περί «Σχολείων Υποχρεωτικής φοίτησης Μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», προστέθηκε σε συμπλήρωση του άρθρου 30 παράγραφος 1 του ν.3883/2010 η υποχρέωση απόκτησης ιατρικής ειδικότητας για τους Ιατρούς του Υγειονομικού (ΥΓ) προκειμένου να προαχθούν από τον βαθμό του Λγου σε εκείνον του Τχη.
    Προτείνεται να καταργηθεί η παράγραφος αυτή ή η τροποποίησή της έτσι ώστε να εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή οι Ιατροί του Υγειονομικού που προέρχονται από μετάταξη από το Νοσηλευτικό και το Οδοντιατρικό Σώμα.
    Τα στελέχη αυτά είναι αδύνατον να ολοκληρώσουν την λήψη ειδικότητας (διάρκειας από 4-6 ετών) και να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης στο βαθμό του Λγου εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των 6 ετών που παραμένουν στον βαθμό του Λγου. Πόσο μάλλον εάν μεσολαβήσουν και οι απόλυτα προστατευμένες από την νομοθεσία άδειες τοκετου-ανατροφής που είναι δυνατόν να λάβουν τα στελέχη στο ίδιο χρονικό διάστημα.
    Χωρίς, λοιπόν, υπαιτιότητα των στελεχών αυτών καθίσταται υποχρεωτική η παραμονή τους στον βαθμό του Λγου έως και 12 χρόνια κατά περίπτωση.
    Η διόρθωση αυτή δεν επιφέρει κόστος για την Υπηρεσία.

  • 30 Μαρτίου 2016, 01:07 | ΑΚΑ

    1. Επιτέλους αποκαθίσταται η αδικία που υπέστησαν επί έτη οι μονιμοποιηθέντες εθελοντές των 445/1974 και 705/1977. Ο 3883 αυθαίρετα και χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση είχε ανατρέψει το προγενέστερο καθεστώς, που ίσχυε ανέκαθεν και τους θεωρούσε κανονικούς Αξιωματικούς και όχι ειδικές κατηγορίες. Ορθά λοιπόν ο νέος νόμος διορθώνει την αδικία αναφέροντας «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ».

    2. Δεν είμαι σίγουρος εάν καλώς θα εξισωθούν οι παλαιοί απόφοιτη ΑΣΣΥ διετούς φοίτησης με τους νέους τριετούς φοίτησης. Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τριετούς να είναι πάντα αρχαιότεροι των υπολοίπων αποφοίτων ΑΣΣΥ ή έστω να μην απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια.

  • 29 Μαρτίου 2016, 23:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΙΑΤΗΣ

    Προσθήκη παραγράφου 24 στο παραπάνω άρθρο που τροποποιεί την παράγραφο β(5) του άρθρου 3 του ν.3883/2010(Α’167)στο ορθό:
    (5) Υγειονομικού, με τις γενικές ειδικότητες:
    (α) Ιατρού
    (β) Κτηνιάτρου
    (γ) Οδοντιάτρου
    (δ) Φαρμακοποιού
    (ε) Ψυχολόγου
    (στ) Νοσηλευτικής

    καθώς η Κτηνιατρική υπηρεσία του Στρατού ιδρύθηκε το 1904 βάσει του Νόμου ΓΛΑ'(3031)/1904 ¨» Περί Οργανισμού Στρατού» όπως αναφέρεται και στην «Ιστορία του Ελληνικού Στρατιωτικού Σώματος» Αλέξανδρος Γ.Καρδούλης Γ’ Έκδοση ,2010.

    Παράλληληλα στην διεύθυνση https://el.wikipedia.org/wiki/Στρατιωτική_Σχολή_Αξιωματικών_Σωμάτων αναφέρεται:
    «Στο μεταξύ, προβλέφθηκε το 1952 η συγκρότηση Κτηνιατρικού τμήματος, για παραγωγή αξιωματικών του Κτηνιατρικού Σώματος, που τότε ήταν διακριτό από το Υγειονομικό. Το 1961 με το Ν.Δ. 4146/1961 δημιουργήθηκαν το Οδοντιατρικό, και Φαρμακευτικό τμημα και η παραγωγή των Αξιωματικών αυτων άρχισε να γίνεται από τη Σ.Ι.Σ»

    Απο τα παραπάνω προκύπτει ότι οι η ίδρυση της Στρατιωτικής κτηνιατρικής υπηρεσάι είναι προγενέστερη της αντίστοιχης Οδοντιατρικής και άρα οι Αξκοί(ΥΚ) αρχαιότεροι

    Είναι λοιπόν αρχαιότερη της Στρατιωτικής Οδοντιατρικής Υπηρεσίας.

  • 29 Μαρτίου 2016, 22:57 | ΓΙΑΝΝΗΣ Π.

    Aναμένετο, στο παρόν άρθρο να εξαλειφθεί η από μακρόν & από την ισχύ του νόμου 3883/10 αδικία που δημιουργήθηκε, εις βάρος των Αξκων αποφοίτων εξ ΑΣΣΥ (εισαχθέντων τα έτη 1988-1989-1990), με εναρμόνιση των νομων 3883/10 και 3865/2010.
    Πρόταση:
    Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2015 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).
    Με την παρούσα κατάσταση τα εν λόγω στελέχη έχουν χειρότερη σταδιοδρομική εξέλιξη όχι μόνο από προγενέστερες σειρές αποφοίτων ΑΣΣΥ,αλλά και από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α΄/ 10.6.1974) και του ν.705/1977, οι οποίοι έχουν γίνει λοχαγοί(και αντίστοιχοι) στα 26 χρόνια υπηρεσίας ενώ οι εισαχθέντες τα έτη 1988-1989-1990 πρέπει να περιμένουν 28 ή 29 έτη ανάλογα.
    Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άδικα για τους απόφοιτους των ΑΣΣΥ από το 1991 και μετά οι οποίοι εισάγονται,με εξαίρεση 2 έτη, με το θέσμο των πανελληνίων εξετάσεων.Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάργηση της αρχαιότητας των Αξκων αποφοίτων ΑΣΣΥ έναντι των εξ εθελοντών που διαφαίνεται ότι επιφέρει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναρωτάται κανείς που είναι τελικά η αναβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ;
    Ευχαριστώ.

  • 29 Μαρτίου 2016, 22:56 | Σταύρος

    Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1988-89 περιμέναμε αποκατάσταση της αγκύλωσης που υπάρχει στη βαθμολογική τους εξέλιξη.
    Σε αυτά τα στελέχη έχει δοθεί Εξελικτικό 40 ετών ενώ έχουν 35ετή Συντάξιμη Υπηρεσία.
    Για να αποκατασταθεί το πρόβλημα πρέπει επιτέλους να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω :2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)
    Το ανωτέρω αποτελεί μέγα ηθικό και όχι οικονομικό θέμα.

  • 29 Μαρτίου 2016, 22:32 | ΕΜΘ

    Υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός ΕΜΘ, που ο πανεπιστημιακός τους τίτλος, δεν έχει συμβατότητα, δεν προσιδιάζει με την ειδικότητά τους, αλλά ούτε και με κάποια άλλη ειδικότητα του κλάδου τους. Άρα, με την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Επίσης δεν έχει προβλεφθεί η περίπτωση που ένας ΕΜΘ κατέχει κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση. Δύο σχετικές προτάσεις μπορούν να είναι οι κάτωθι:

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον είκοσι έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με τον βαθμό και την ειδικότητα που φέρουν, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

    Και σχετικά με τους ΕΜΘ που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών,

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσιπέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται σε Αξιωματικούς, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

  • 29 Μαρτίου 2016, 22:55 | Γιάννης

    Έχοντας περάσει 6 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1988-89 περιμέναμε αποκατάσταση της αγκύλωσης που υπάρχει στη βαθμολογική τους εξέλιξη.
    Σε αυτά τα στελέχη έχει δοθεί Εξελικτικό 40 ετών ενώ έχουν 35ετή Συντάξιμη Υπηρεσία.
    Για να αποκατασταθεί το πρόβλημα πρέπει επιτέλους να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω :2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)
    Το ανωτέρω θέμα είναι πρωτίστος ηθικό και σύμφωνα με οικονομοτεχνικές μελέτες το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο.

  • 29 Μαρτίου 2016, 21:54 | Κωνσταντίνος

    Για το # «19. Η παράγραφος 16 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:»

    Με βάση τη νέα πρόταση υπάρχει περίπτωση κάποιος που θα πετάξει Επιχειρησιακό Στάδιο να βγεί, λόγω βαθμολογιών, νεότερος από κάποιον που πέταξε μόνο Προκεχωρημένο. Είναι επιθυμητό αυτό το σκεπτικό;
    Επιπλέον, η εκπαίδευση στα ΣΜΕΤ, θα λογίζεται υπ’ όψη;

  • 29 Μαρτίου 2016, 20:25 | ΜΙΛΤΟΣ

    α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1991 – 1992 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.

    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβή-τηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ

    3. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού, καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.

    4. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.

    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:

    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισμήναρχου (Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων).

    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού (4 έτη παραμονής έναντι 3), του Υποσμηναγού (5 έτη παραμονής έναντι 4) και Σμηναγού (6 έτη παραμονής έναντι 5).

    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού, ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.

    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:

    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1990 (κατάταξη μέχρι το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1991-1992, αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!

    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1991-1992 (ΑΣΣΥ), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους και νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:

    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1991-1992, φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγμα-τικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.

    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.

    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ

    8. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το (γ) σχετικό.

    9. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:

    α. Στο άρθρο 91, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ωε έχουν.

    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91 (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

    γ. Στο άρθρο 27, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (31) πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους στις ΕΔ».

  • 29 Μαρτίου 2016, 20:35 | Spyros Karavias

    Προτείνω την αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος βαθμολογικής εξέλιξης των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις με νέο.

    Η υπηρεσιακή ικανότητα του κάθε στελέχους δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται αλληλένδετη με τα χρόνια υπηρεσίας, την προέλευση των στελεχών και την κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου. Θα πρέπει ο βαθμός του κάθε στελέχους να αντιστοιχεί στις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ του υπηρεσιακές και ΜΟΝΟ ικανότητες, οι οποίες και θα αξιολογούνται μέσω συστήματος εξετάσεων (στρατιωτικού περιεχομένου).
    Θα πρέπει να δίδεται η ευκαιρία σε όλα τα στελέχη να εξελιχθούν ανάλογα με τις ικανότητες τους. Με αυτόν τον τρόπο ο βαθμός θα αντικατοπτρίζει την πραγματική υπηρεσιακή ικανότητα των στελεχών.

    Ως εκ τούτου, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αποκοπούν από την οπισθοδρομική και παρωχημένη στρατιωτική παράδοση, που θέλει το βαθμό συνδεδεμένο με τα χρόνια υπηρεσίας των στελεχών.

  • 29 Μαρτίου 2016, 19:04 | ΑΚΗΣ

    Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ των ετών εισαγωγής 1988-89 περιμέναμε αποκατάσταση της αγκύλωσης που υπάρχει στη βαθμολογική τους εξέλιξη.
    Σε αυτά τα στελέχη έχει δοθεί Εξελικτικό 40 ετών ενώ έχουν 35ετή Συντάξιμη Υπηρεσία.
    Για να αποκατασταθεί το πρόβλημα πρέπει επιτέλους να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω :2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)
    Το ανωτέρω αποτελεί μέγα ηθικό και όχι οικονομικό θέμα.

  • 29 Μαρτίου 2016, 19:59 | Ξενοφών

    Ευχαριστώ τον συνάδελφο Νικόλαο για τις επισημάνσεις του στην ανάρτησή του στις 15:22. Όντως σωστό είναι να μπει και η αρχαιότητα σε σχέση με απόφοιτους ΑΣΕΙ και θέλω να τονίσω ότι δεν το έθεσα εκ παραδρομής και όχι λόγω πιθανής απόρριψής του για συντεχνιακούς λόγους όπως αναφέρει. Ευχαριστώ για την επισήμανση.

  • 29 Μαρτίου 2016, 19:03 | Ξενοφών

    Απαντώντας στην ανάρτηση του φίλτατου συνάδελφου Νικόλαου στις 15:22, ενημερώνω ότι εκ παραδρομής δεν προστέθηκε ότι η αρχαιότητα πρέπει να ισχύει και σε σχέση με απόφοιτους ΑΣΕΙ.

  • 29 Μαρτίου 2016, 19:35 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΚΑΜΠΕΣΗΣ

    Όλες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από πλήθος βουλευτών όλων των κομματικών παρατάξεων, εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να ρυθμίσουν οριστικά το πρόβλημα των προαγωγών των συναδέλφων θεσμού ΕΜΘ με δίκαιο τρόπο, έχοντας ως σημείο αναφοράς την εξέλιξη των υπολοίπων υπαξιωματικών, που προέρχονται από μη παραγωγικές σχολές και κατά το πρότυπο της ανάλογης εξέλιξης με τις γυναίκες συναδέλφους οι οποίες προήχθησαν, μετά από ορθή και δίκαιη πρόβλεψη του νομοθέτη, δια του Ν. 3257/2004 (ΦΕΚ Α΄ 143, «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»).
    Κατόπιν των ανωτέρω, και πιστεύοντας ότι η εξομοίωση της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας συναδέλφων, με τους λοιπούς υπαξιωματικούς μη παραγωγικής σχολής (αποφοίτους ΑΣΣΥ) είναι η μοναδική δίκαιη λύση ώστε να αρθεί η χρονίζουσα σε βάρος τους άδικη και περιθωριοποιητική διάκριση που υφίστανται σε όλο τον εργασιακό τους βίο, προτείνω τις κάτωθι τροποποιήσεις στο Ν.3883/2010:
    «Στο β εδάφιο του άρθρου 2 προστίθεται περίπτωση (6) ως εξής: «(6) οι προερχόμενοι από μονιμοποιηθέντες εθελοντές μακράς θητείας των νόμων 1848/1989 (ΦΕΚ 112 Α΄/8.5.1989) και 1513/1985 (ΦΕΚ 12 Α΄/8.2.1985)»»
    «Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 69 απαλείφεται η τελεία και συμπληρώνεται ως εξής: «, για τη βαθμολογική τους, δε, εξέλιξη ισχύουν τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.3257/2004 (Α΄ 143).».

  • 29 Μαρτίου 2016, 19:58 | Δημοσθένης

    Προτείνονται:

    Στο άρθρο 23 «Καταληκτικοί βαθμοί» να αναγραφεί ως καταληκτικός βαθμός των Αξκων ΤΧ, ΕΜ, ΥΠ του ΣΞ, ο βαθμός του Αντιστρατήγου κατ’αντιστοιχία με τους άλλους κλάδους.

    Στο άρθρο 36 «Ιεραρχία και Αρχαιότητα» να αναγραφεί για τον ΣΞ, όπως ισχύει και στο ΠΝ ότι «Οι Αξκοι όπλων είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξκων ΤΧ, ΕΜ ,ΥΠ που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί»

    Στο άρθρο 3 «Διακρίσεις-Ειδικότητες» να αναγραφεί η διάκριση που υφίσταται στον ΣΚ 20-1 σε «Σώματα Υποστήριξης Μάχης», για τους απόφοιτους ΑΣΕΙ και «Λοιπά Σώματα».

  • 29 Μαρτίου 2016, 19:54 | Ιωάννης Παπαθανασίου

    Tο καλοκαίρι του 2010 ψηφίστηκε ο νομός του νέου Ασφαλιστικού (3865/10) για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας κατά τον οποίο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2014 ακολουθούν το παλαιό Ασφαλιστικό, ενώ οι νεότεροι θα ακολουθήσουν το νέο κατά τον οποίο πλέον δεν υπάρχει 35ετια αλλά 40ετια.
    Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους η ψήφιση του νέου νομού περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης (3883/10) των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με αυτόν όποιος συμπληρώνει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας έως 31-12-2012 θα ακολουθήσει κατ’ ουσία τον παλαιό νομό εξέλιξης 2439/96 ενώ οι νεότεροι θα εξελιχθούν με το νέο κατά τον οποίο υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξέλιξη, χάνοντας παράλληλα τη δυνατότητα απόκτησης του βαθμού του Σμηνάρχου στις ΑΣΣΥ της ΠΑ.
    Oι δυο νόμοι θα έπρεπε να είναι εναρμονισμένοι στην ημερομηνία έναρξης ισχύος τους. Ο μη εναρμονισμός τους δημιουργεί προβλήματα στους αποφοίτους των ΑΣΣΥ της ΠΑ αλλά και των υπόλοιπων Όπλων, που εισήχθησαν τα έτη 1988 και 1989 στην Υπηρεσία (40η και 41η ΣΤΥΑ). Αυτά τα στελέχη με την κατάσταση ως έχει, είναι καταδικασμένα να εξελιχθούν χειρότερα από όλους τους παλαιότερους αποφοίτους αλλά και από όλους τους νεότερους από αυτά.
    Οι αγκυλώσεις για την 40 και 41 ΣΤΥΑ συνοψίζονται ως κατωτέρω:
    α. Την ημερομηνία ψήφισης του νέου νόμου περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης ήταν ήδη Ανθσγοι όπως οι προηγούμενοι απόφοιτοι από αυτούς (39η) οι οποίοι όμως ακολουθούν τον ν2439 στην εξέλιξη. Μάλιστα οι απόφοιτοι της 40ης είχαν ονομαστεί Ανθσγοι το ίδιο έτος με την 39η. Μόνο οι αξκοί της 40ης και της 41ης εξαιρέθηκαν από την εξέλιξη του ν2439, από όλους τους αξιωματικούς εν ενεργεία εκ ΣΤΥΑ που υπήρχαν την ημερομηνία ψήφισης του ν3883/10. Αυτό αποτελεί άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ Αξκών ίδιας προέλευσης ακόμη και ίδιου βαθμού και ίδιου έτους ονομασίας.
    β. Εισήλθαν στις τάξεις των Αξκων με το νόμο 2439/96 σε ισχύ ο οποίος προέβλεπε καταληκτικό βαθμό αυτόν του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ. Αυτό τηρήθηκε για όλους τους άλλους εν/εν Αξκους εκ ΣΤΥΑ τη στιγμή της ψήφισης του 3883 και ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ οι Αξκοι της 40ης και 41ης ΣΤΥΑ (Σημειώνεται ότι στο βαθμό του Σμηνάρχου έφταναν μόνο οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ της ΠΑ και μόνο σε αυτούς επήλθε υποβιβασμός). Επιπροσθέτως τους έχει ΗΔΗ αποδοθεί αναδρομικότητα αξιωματικού όπως ορίζει ο ν2439/96 για τους Αξκούς εξ Ανθστών την οποία ΟΜΩΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο νέο νόμο αφού δεν προβλέπεται χρήση αναδρομικότητας Αξκού για αυτής της προέλευσης Αξκούς.
    γ. Θα γίνουν Επγοί όταν φθάσουν στα 34 1/2 έτη υπηρεσίας σύμφωνα με τον ν3883/10. Ο νέος νόμος στη συνέχεια ορίζει ότι στα 36 έτη υπηρεσίας θα γίνουν Ασμχοι εν ενεργεία κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να συμβεί στους συγκεκριμένους, διότι ακολουθούν το παλαιό ασφαλιστικό και συνεπώς στα 34ετη και 9 μήνες τίθενται σε ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ αποστρατεία. Έτσι ο καταληκτικός της 40ης Σειράς είναι ο Επγος αντί ο Ασμχος ΕΝ/ΕΝ που προβλέπει ο ν3883. Η 41η επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο στην εξέλιξη από την 40η δεδομένου ότι το έτος 2012 που έπρεπε να προαχθεί στο βαθμό του Υπσγου τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 27 παραγ. 4α του ν3883 που αυξάνει το χρόνο παραμονής στο βαθμό του Ανθσγου σε τέσσερα χρόνια από τρία που ήταν. Ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του Ανθσγου άλλαξε, μόνο που αυτή η αλλαγή πρέπει να αφορά τους αποφοίτους ΑΣΣΥ που θα γίνουν Ανθσγοι στα 19 έτη υπηρεσίας εκεί δηλαδή που μειώνει ο ν3883 το χρονικό όριο που θα γίνονται Αξκοι οι εξ ΑΣΣΥ προερχόμενοι. Η 41η προήχθη σε Ανθσγο στα 20 έτη υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η 41η με τη νέα κλιμάκωση των βαθμών που ακολουθεί, να πρέπει να προαχθεί σε Επγο εν ενεργεία στα 35 έτη υπηρεσίας κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό διότι ακολουθεί το παλαιό Ασφαλιστικό και έτσι στα 34ετη και 9 μήνες θα τεθεί σε ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ αποστρατεία κατέχοντας μετά βίας τον βαθμό του Σγου.
    δ. Σε περίπτωση που κάποιος από τα στελέχη των ανωτέρω σειρών κατέχει πτυχίο ΑΕΙ είναι άξιο απορίας πως θα καταφέρει να φθάσει στον προβλεπόμενο από το ν3883 βαθμό του Σμηνάρχου όταν δεν προλαβαίνει ούτε το βαθμό του Ασμχου να λάβει μια και διαθέτει μόνο 35 χρόνια εξέλιξης.

    Επιπλέον των ανωτέρω επισημαίνεται ότι με το ΠΔ 31-10-2009, ΦΕΚ (Γ) 523/9-7-2009 (το οποίο σημειωτέον εξακολουθεί και τελεί ΕΝ ΙΣΧΥ) έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν2439/96 οι απόφοιτοι της 41ης σειράς ΣΤΥΑ (κατάταξης 1989) ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ αξιωματικοί από τις 6 Σεπτεμβρίου 2004. Αντιστοίχως από το 2003 λογίζονται ως αξιωματικοί οι απόφοιτοι της 40ης σειράς ΣΤΥΑ (κατάταξης 1988). Τα προαναφερόμενα παραβλέπονται πλήρως και ταυτόχρονα δημιουργείται μία επιπλεόν αγκύλωση από το γεγονός ότι ενώ η 40η και 41η σειρά έχουν διαφορά κατάταξης ένα (1) ημερολογιακό έτος (1988 και 1989), πλέον οι προαγωγές τους απέχουν κατά δύο (2) ημερολογιακά έτη, γεγονός το οποίο είναι ενισχυτικό της προχειρότητας αντιμετώπισης των προαγωγικών σχέσεων των υπόψη σειρών.

    Εκτιμώ οι αντίστοιχα θέματα εμφανίζονται για το σύνολο των στελεχών προέλευσης ΑΣΣΥ των ΕΔ κατάταξης 1988 και 1989.

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    Οι ανωτέρω αγκυλώσεις αποκαθίστανται με την εξής τροπολογία:

    ⇒ ⇒ «Ειδικά για τους Αξκους Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι 31-12-14 συμπληρώνουν είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 και των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ219/Α ́)».

    ή

    ⇒ «…Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ). Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)…..»

  • 29 Μαρτίου 2016, 19:27 | Δημήτρης

    προκειμένου να αρθεί μια υφιστάμενη από πενταετίας αδικία σχετικά με τα προβλήματα στην βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών εξ ΑΣΣΥ που εισήχθησαν στις Ε.Δ. τα έτη 1988 & 1989, λόγω του μη εναρμονισμού των μεταβατικών διατάξεων των Νόμων Ν.3865/2010 και Ν.3883/2010, χρήζει τροποποίησης το άρθρου 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω : 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α)

  • 29 Μαρτίου 2016, 18:01 | Ανδρέας

    Αλήθεια εντυπωσιάζομαι όταν εξακολουθείται να αναφέρεστε, σε «κρίση αξιοκρατική» των αξιωματικών με όρους διαφάνειας. Γιατί δεν βλέπεται τις αποφάσεις των ακυρωτικών δικαστηρίων σε σχέσει μετις αποφάσεις των Στρατιωτικών Συμβουλίων Κρίσεων; Γιατί δεν αξιολογείτε όλες αυτές τις αποφάσεις για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία!Κρύβεστε πίσω από την έννοια του συλογικού οργάνου . Πότε θα ορίσετε τα «jobs discription» , την μοριοθότηση, ανάλογα της ευθύνηςτων θέσεων στην ιεραρχία και άλλα αξιοκρατικά στοιχεία; Στοιχεία βέβαια που οριοθετούν την αξιοκρατία και προάγουν τη νομιμότητα το αίσθημα δικαίου, και περιορίζουν την κομματοκρατία. Λυπάμαι.

  • 29 Μαρτίου 2016, 18:47 | Παν. Νικόλαος

    Παρακαλούμε οπως τροποποιησετε τις ρυθμίσεις του Αρθρου 18 προς αποκατασταση τις αδικίας που συντελείται
    α. για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ σχετικα με την αρχαιότητα έναντι τον εθελοντών με <>.
    β. για τους Αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ (εισαχθέντες το 1988-89-90)με <>.

  • 29 Μαρτίου 2016, 18:03 | Νίκη Λ.

    Θα ήθελα να καταθέσω ότι σχετικά με την παράγραφο 3 με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) πως μέχρι τώρα υπήρξαν προκηρύξεις ελαχίστων θέσεων για μετάταξη για τους πτυχιούχους ΕΜΘ και μάλιστα οι θέσεις αυτές ήταν για αποκλειστικά εξειδικευμένες ειδικότητες. Επίσης παρατηρείται το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί με λίγους μήνες εκπαίδευσης, ενώ δεν αξιοποιούνται συνάδελφοι ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά κριτήρια και παράλληλα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία στις ΕΔ. Πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να παγιωθεί το μέτρο της μετάταξης στους μόνιμους υπαξιωματικούς για το σύνολο των ΕΜΘ-ΕΠΟΠ που είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, γιατί δεν είναι πολλοί ποσοτικά, και σε αυτούς υπάρχει μεγάλο ποσοστό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά και υψηλό επίπεδο πειθαρχίας και μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του θεσμού των μονίμων υπαξιωματικών

  • 29 Μαρτίου 2016, 18:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θα ήθελα να σχολιάσω το παρακάτω σημείο:

    «Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

    Η αδικίες που συντελούνται είναι οι εξής:

    α) Οι Μηχανικοί του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των Αξκων Σωμάτων ΣΞ (ΣΣΕ) και Αξκων ΠΑ (ΣΙ-ΣΜΑ)–>Δηλαδή ένας Τχης (ΤΧ) (πχ μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ) απόφοιτος ΑΔΙΣΠΟ θα είναι νεότερος από Μηχανικό ΠΝ (μη απόφοιτου ΑΔΙΣΠΟ) 5 χρονών νεότερο. (από που συνεπάγεται ότι οι Μηχανικοί του ΠΝ είναι ικανότεροι ; Πόσο προσωπικό έχουν διοικήσει ; Πόσους διαφορετικά καθήκοντα έχουν αναλάβει; Θεωρώ πως οι Αξκοι ΣΞ (ΣΣΕ) έχουν μακρά μεγαλύτερη ικανότητα διοίκησης σε προσωπικό λόγω της πληθώρας των ρόλων που τους έχει ανατεθεί)

    β)Δεν λαμβάνεται υπόψη για την αρχαιότητα τα εξής στοιχεία:
    1) Που βρίσκονται οι αξκοι (πχ σε ένα πλοίο πρέπει να είναι αρχαιότερος ο αξκος ΠΝ)
    2) Τυπικά προσόντα σε περίπτωση συνύπαρξης σε «ουδέτερο έδαφος» (πχ ΝΑΤΟ, ΓΕΕΘΑ, ΥΠΕΘΑ κλπ) , όπως η εκπαίδευση σε ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ , ΣΔΙΕΠ κλπ (ο έχων την μεγαλύτερη εκπση να είναι αρχαιότερος)

  • 29 Μαρτίου 2016, 18:06 | ΣΠΥΡΟΣ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ

    OΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Παρακαλώ πολύ, προκειμένου να αρθεί μια υφιστάμενη από πενταετίας αδικία σχετικά με τα προβλήματα στην βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών εξ ΑΣΣΥ που εισήχθησαν στις Ε.Δ. τα έτη 1988 & 1989, λόγω του μη εναρμονισμού των μεταβατικών διατάξεων των Νόμων Ν.3865/2010 και Ν.3883/2010, χρήζει τροποποίησης το άρθρου 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω :

    2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)

    Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα. !!

  • 29 Μαρτίου 2016, 17:43 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριε υπουργε. Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε την πρόταση για τους ΕΜΘ. Για ακομα μια φορα δεν τους συμπεριλαμβανεται στο νομοσχέδιο!!
    Βεβαιώνοντας σας ότι η έγκριση από μέρους σας της πρότασής αυτής ή όποιας άλλης ανάλογης που γνώμονα θα έχει τη βαθμολογική τους εξέλιξη, θα αποκαταστήσει μια καταφανέστατη αδικία που έχει τελεστεί εις βάρος τους, λόγω διαφορετικής βαθμολογικής αντιμετώπισης σε σχέση με τις συναδέλφους εθελόντριες ( Ν.775/77 ).

  • 29 Μαρτίου 2016, 17:53 | Christos

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ,
    Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) αποτελεσαν τη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στον επαγγελματικό σύγχρονο στρατό. Καθώς πολλοί εξ αυτών είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, εδώ και χρόνια διεκδικούν από την πολιτεία ανάλογη βαθμολογική εξέλιξη με αυτή των αποφοίτων των παραγωγικών σχολών των Υπαξιωματικών..

    Οι εμθ Διαφοροποιούνται αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους αφού ενώ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών.

    Ειδικότερα σύμφωνα με το Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις») Άρθρο 9, ορίζεται ότι:

    «1. Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές που προέρχονται από ΑΣΣΥ, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ονομασία τους ως Υπαξιωματικών και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Αξιωματικών με ειδικότητα Αξιωματικού, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3, κατά τις ισχύουσες διατάξεις προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12.

    2. ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών με την ειδικότητά τους προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίο φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12. Άρθρο 12, ορίζεται ότι:

    «1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:

    α. Το αντικείμενο και ο βαθμός του υποβληθέντος πτυχίου, το οποίο πρέπει να προσιδιάζει σε ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου. …..»

    Ενώ, και ορθώς, για τους Μονίμους Υπαξιωματικούς όταν πρόκειται να εισέλθουν στο Σώμα των Αξιωματικών, δεν αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση η ειδικότητα που κατέχουν ως Υπαξιωματικοί, αντιθέτως ορίσθηκε ότι η μετάταξη των συναδέλφων ΕΜΘ στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνει χώρα μόνο με την ειδικότητα που κατέχουν ως ΕΜΘ, αποκλείοντας έτσι, εξ αυτού, ορισμένους ΕΜΘ που έχουν αποκτήσει πτυχίο ΑΕΙ που διαφορετικό της ειδικότητά τους αλλά συναφές της ειδικότητας της προς κάλυψη θέσης.

    Τα Συνταγματικά δικαιώματα που παρέχονται στα άτομα και αφορούν στο σύνολο των θεμελιωδών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, είναι κανόνες προστατευόμενοι, οι οποίοι καθορίζουν και προσδιορίζουν τα όρια των δικαιωμάτων των φορέων τους προς την κρατική εξουσία και, αντιστρόφως, τα όρια της συμπεριφοράς του κράτους προς του πολίτες. Η έννομη τάξη οφείλει να διασφαλίζει και εγγυάται την τήρηση των δικαιωμάτων αυτών. Απόρροια τούτων είναι ότι, ο κοινός νομοθέτης υποχρεούται, κατά τη νομοθετική του δικαιοδοσία, να παράγει δίκαιο, το οποίο δεν έρχεται σε αντίθεση προς το περιεχόμενο των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εν όψει της δεσμεύσεως του (νομοθέτη) από τις συνταγματικές διατάξεις. Υποχρεούται, από το Σύνταγμα επίσης, να απαλείψει όσες διατάξεις νόμων αντίκεινται στο περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων, αναφορικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, επί πλέον δε να προωθεί όλα εκείνα τα μέτρα που ολοκληρώνουν την προστασία των δικαιωμάτων αυτών από οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Το Σύνταγμα διαλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης .

    Το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος διακελεύει : «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.» Με την διάταξη άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου και καθιερώνει, όχι μόνο την ισότητα των Ελλήνων απέναντι στο Νόμο, αλλά και την ισότητα του νόμου απέναντι σ’ αυτούς, δεσμεύεται ο κοινός νομοθέτης σε τρόπο ώστε, κατά τη ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων πραγμάτων, σχέσεων ή καταστάσεων και κατηγοριών προσώπων, να μη νομοθετεί κατά διάφορο τρόπο, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας διακρίσεις, εκτός αν αυτό επιβάλλουν λόγοι κοινωνικοί ή δημοσίου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων (λόγων) υπόκειται στον έλεγχο των δικαστηρίων. Δεδομένου ότι το Σύνταγμα βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας της έννομης τάξης, παρέπεται ότι αν γίνει με νόμο κάποια δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση σε όφελος ορισμένης κατηγορίας προσώπων και αποκλεισθεί από την τέτοια ειδική ρύθμιση, με αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, άλλη κατηγορία προσώπων, για την οποία συντρέχει ο ίδιος δικαιολογητικός λόγος ευμενούς μεταχείρισης, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή διάκριση είναι ανίσχυρη, ως αντισυνταγματική και τα δικαστήρια οφείλουν να μην την εφαρμόσουν (άρθρα 87 παρ.2 και 120 Συντάγματος) Τα άνω, για μεγαλύτερο λόγο έχουν εφαρμογή επί αδικαιολόγητης ιδιαίτερα ευμενούς πχ ιεραρχικής εξέλιξης κατηγορίας υπαξκών σε σχέση με άλλη κατηγορία υπαξκών, εχόντων τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, παρεχόντων τις υπηρεσίες τους κάτω από τις ίδιες νομικές και πραγματικές συνθήκες, για την οποία μάλιστα προβλέπετο μεγαλύτερη σε βαθμό υπηρεσιακή εξέλιξη. Το άρθρο 4 παρ. 2 και το 116 παρ. 2 του Συντάγματος διακελεύουν : – άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος «Οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» – 116 παρ. 2 του Συντάγματος «Αποκλίσεις από τους ορισμούς της παρ. 2 άρθρου 4 επιτρέπονται μόνο για τους σοβαρούς λόγους, στις περιπτώσεις που ορίζει ειδικά ο νόμος». Με τις διατάξεις αυτές, που αποτελούν ειδικότερη εκδήλωση της αρχής της ισότητας στον τομέα της κοινωνικής θέσεως και της νομικής αντιμετωπίσεως των σχέσεων και των δύο φύλων, αφ’ ενός μεν απαγορεύεται η δημιουργία άνισων καταστάσεων και η διαφοροποίηση του περιεχομένου επί μέρους δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων των πολιτών, τόσο μεταξύ τους όσο και έναντι της Πολιτείας, με βάση την διαφορά του φύλου, αφ’ ετέρου δε επιβάλλεται η παροχή ίσων δυνατοτήτων και στα δύο φύλα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ελεύθερη ατομική κίνηση ή δράση ή την συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

    Η Αρχή της Ισότητας που επιτάσσει το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, δεσμεύει τόσο την διοίκηση κατά την υπ’ αυτής θέσπιση κανονιστικών διατάξεων, όσο και τον κοινό νομοθέτη και επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των υπό τις αυτές συνθήκες τελούντων προσώπων. Νομοθετική ρύθμιση που στερεί αυθαιρέτως από ορισμένη κατηγορία διοικουμένων ευεργετικό μέτρο, πρέπει να αναγνωριστεί και υπέρ των διοικουμένων που ζουν και εργάζονται κάτω από τις ίδιες νομικές και πραγματικές συνθήκες, οι οποίοι παρελήφθησαν από τη ρύθμιση, καθότι η αποκατάσταση της ισότητας επιβάλλει την επέκταση αυτή, ώστε να εκλείψει η άνιση μεταχείριση. Η αρχή της ισότητας επιτάσσει την θέσπιση γενικών και απρόσωπων κανόνων και απαγορεύει τις αυθαίρετες διακρίσεις και την διαφορετική αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων δια και ενώπιον του νόμου Η αρχή της ισότητας, ειδικότερη εκδήλωση της οποίας είναι η κατάργηση-εξάλειψη των διακρίσεων, ήταν αναμενόμενο να τύχει ιδιαίτερης εφαρμογής στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα στους τομείς της εργασίας , της απασχόλησης και των αμοιβών των εργαζομένων. Η θέσπιση της εν λόγω αρχής επιβάλει αφενός την απαγόρευση και εξάλειψη κάθε διάκρισης στην πρόσβαση σε όλους τους κλάδους και τις βαθμίδες απασχόλησης και την επαγγελματική και ιεραρχική εξέλιξη και σταδιοδρομία κάθε προσώπου στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και αφετέρου τη λήψη μέτρων που αποβλέπουν στην προώθηση της θεσμικής ισότητας στην πράξη.

    Τα Συνταγματικά δικαιώματα αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία του Κράτους Δικαίου. Οριοθετούν την κρατική εξουσία και την υποτάσσουν στις Συνταγματικές Επιταγές που είναι κανόνες υπερκείμενης τυπικής ισχύος, που δεσμεύουν και τον κοινή νομοθέτη. Από τα άρθρα 2 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 22 παρ. 1 του Συντάγματος προκύπτει ότι δεν επιτρέπεται διαφορετική μεταχείριση εργαζομένων που παρέχουν στον ίδιο εργοδότη ίδια εργασία (Α.Π. 1666/2001, ΑΠ 635/93, ΑΠ 211/1992). Η Συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν απαγορεύει μόνο την άνιση μεταχείριση μεμονωμένων εργαζομένων αλλά, και την άνιση μεταχείριση κατηγοριών εργαζομένων. Η υποχρέωση των πολιτειακών οργάνων να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των Συνταγματικών δικαιωμάτων επιτάσσεται με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο διακελεύει: «1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.»

    για τους ΕΜΘ

    Με το Ν. 3883/2010 ρυθμίστηκε το θέμα της μονιμότητας και με το Ν. 3865/2010 ρυθμίστηκαν αποτελεσματικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
    Με τον Ν.3257/2004, υπήρξε διευθέτηση των εργασιακών – βαθμολογικών θεμάτων των γυναικών ΕΜΘ του Ν.705/1977. Παρά ταύτα, η βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ των Ν.1513/1985 και Ν.1848/1989 δε διευθετήθηκε.
    Βασικό αίτημά τους ήταν και είναι η βαθμολογική εξέλιξή τους όπως των εθελοντριών του Ν.705/1977 και των εθελοντών συνάδελφων τους που έχουν ήδη μονιμοποιηθεί. Δε ζητούν τη βαθμολογική εξομοίωσή τους με τα στελέχη αποφοίτους ΑΣΣΥ. Η Αρχή της Ισότητας που επιτάσσει το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, δεσμεύει τόσο την διοίκηση όσο και τον κοινό νομοθέτη, και επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των υπό τις αυτές συνθήκες τελούντων προσώπων.
    Το παραπάνω αίτημα αποτελεί αποκλειστικά ηθικό και ουδόλως οικονομικό ζήτημα, καθότι οι ΕΜΘ απολαμβάνουν κανονικά τη μισθολογική εξέλιξη που προβλέπεται με βάση τα έτη υπηρεσίας, κι όχι με βάση το φερόμενο βαθμό.
    Τέλος, κατόπιν των επανειλημμένων υποσχέσεωννα διευθετηθεί το ζήτημα, αφού άπαντες έχουν παραδεχθεί ότι υφίσταται καταφανής αδικία έναντι των ΕΜΘ των Ν.1513/1985 και Ν.1848/1989 αναφορικά με τη βαθμολογική τους εξέλιξη, αλλά και κατόπιν δημοσιευμάτων που αναφέρουν πως οι ενστάσεις για την άρση της αδικίας αυτής προέρχονται από τη στρατιωτική ηγεσία, γεγονός που αν ισχύει αντίκειται σφόδρα στον σκληρό πυρήνα του στρατιωτικού πνεύματος και ηθικής για δίκαιη μεταχείριση των στελεχών, δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για τη στασιμότητα του ζητήματος, παρά το γεγονός ότι και σε προσφατες συζητήσεις (2014-15) σχεδίων νόμου του ΥΠΕΘΑ, κατατέθηκε τροπολογία με όμοιο με το θέμα της παρούσης περιεχόμενο, η οποία δεν έγινε δεκτή.

    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ

  • 29 Μαρτίου 2016, 17:31 | Σπύρος

    Θα ήθελα να προτείνω μια πολυσυζητημένη στους κύκλους των Αξκων τροποποίηση. Ως προς την αρχαιότητα μεταξύ ομοιοβάθμων στον ΣΞ, ορθώς προηγούνται οι Αξκοι των Όπλων έναντι αυτών των Σωμάτων, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά την γνώμη μου μόνο μεταξύ της ιδίας τάξεως. Δηλαδή, εάν ένας των σωμάτων είναι παλαιότερος κατά μία ή δύο τάξεις κάποιου άλλου των όπλων τότε να είναι αυτος αρχαιότερος γιατί δημιουργούνται περιπλοκές. Π.χ. αν σε μία μονάδα (πραγματικό περιστατικό) υπηρετεί ένας Τχης (ΠΖ) που μόλις προάχθηκε (της μίας ημέρας) και ένας Τχης (ΕΜ) που έχει ήδη πέντε χρόνια στον βαθμό, τότε θα είναι αρχαιότερος ο πρώτος. Αλλά μόλις προαχθεί ο δεύτερος σε Ανχη θα έχει τον πρώτο υφιστάμενο για πέντε έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Νομίζω ότι είναι στρέβλωση της ορθής κατά τα άλλα έννοιας της αρχαιότητας.

    Με εκτίμηση

  • 29 Μαρτίου 2016, 15:22 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Σε απάντηση της αναγραφόμενης άποψης του Ξενοφώντος που αναρτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2016, 13:39 , για τον οποίον θέλω να τονίσω ότι, ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ, και επομένως ΔΕΝ τον γνωρίζω έχω να καταθέσω το ακόλουθο σκεπτικό :

    Ο εκτίμηση του Ξενοφώντος για την ορθότητα της προτεινόμενης τροποποίησης της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), δηλαδή του άρθρου 18 της παραγράφου 18(γ) του παρόντος νόμου που είναι προς διαβούλευση και αφορά την κατάργηση της πρόκρισης της αρχαιότητας των Αξκών προελεύσεως ΑΣΣΥ έναντι των προερχομένων από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) και του ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977), στηρίζεται (και το αποτυπώνω έτσι όπως ακριβώς το γράφει στην ανάρτησή του) στο ότι :

    ‘’ στελέχη προερχόμενα από εθελοντές με πολύ περισσότερα χρόνια υπηρεσίας και εμπειρίας, καθίστανται νεότεροι στελεχών προερχόμενων από ΑΣΣΥ ΄΄.

    Επίσης θέλω να τονίσω ότι, αυτός ο ισχυρισμός του Ξενοφώντος περί των περισσοτέρων χρόνων υπηρεσίας και εμπειρίας που έχουν οι Αξιωματικοί εθελοντές από τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ, υφίσταται και μεταξύ των μονιμοποιηθέντων εθελοντών Αξιωματικών με τους Αξιωματικούς προελεύσεως ΑΣΕΙ και μάλιστα με πολλαπλάσια χρόνια διαφοράς έναντι αυτής της κατηγορίας Αξιωματικών (εννοώντας τους εξ ΑΣΕΙ).

    Άρα, εάν είναι μία φόρα σύμφωνα με τον Ξενοφώντα δίκαιη η κατάργηση της πρόκρισης της αρχαιότητας των Αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ έναντι των Αξιωματικών εθελοντών (ανεξαρτήτου του χρόνου κτήσης του βαθμού) , πόσες φορές είναι πιο άδικη η πρόκριση της αρχαιότητας των Αξιωματικών εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ εθελοντών Αξιωματικών , αφού τα χρόνια εμπειρίας και υπηρεσίας που έχουν οι Αξιωματικοί εξ ΑΣΕΙ συγκρινόμενοι με τους συναδέλφους τους εθελοντές είναι πολλάκις υποπολλαπλάσια ???????

    Επομένως, ο ισχυρισμός με γνώμονα την παράμετρο των χρόνων υπηρεσίας είναι ανίσχυρος αφού στερείται πλήρους αιτιολόγησης.

    Στην μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ο ανωτέρω ισχυρισμός, ισχυρός, είναι εάν από τον Ξενοφώντα προτεινόταν :

    ‘’ Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι αρχαιότεροι όλων των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ και ΑΣΕΙ .

    Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν προτείνεται ή ακόμα και εάν προτεινόταν ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΣΑΝ για συντεχνιακούς λόγους στον προς διαβούλευση νόμο τα Επιτελεία, η δικαιότερη τροποποίηση που μπορεί να γίνει λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της Συνταγματικής Ισότητας & Νομιμότητας, του Κράτους Δικαίου, της Χρηστής Διοίκησης, της Αμεροληψίας και των Συνταγματικών Επιταγών της Ίσης Μεταχείρισης και Αναλογικότητας είναι:

    ‘’ Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ και ΑΣΕΙ.

  • 29 Μαρτίου 2016, 15:54 | ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΑΤΖΙΟΣ

    Θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι σχετικά με την παράγραφο 3 με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) πως απο την μέχρι τώρα πρόβλεψη για τους πτυχιούχους ΕΜΘ, υπήρξαν προκυρήξεις ελαχίστων θέσεων για μετάταξη και μάλιστα οι θέσεις αυτές ήταν για αποκλειστικά εξειδικευένες ειδικότητες. Πιστέυω ότι θα ήταν δίκαιο να δικαιούνταν την μετάταξη στους μόνιμους υπαξιωματικούς το σύνολο των ΕΜΘ-ΕΠΟΠ εχόντων πτυχία ΑΕΙ καθότι εκτός του ότι δεν είναι πολλοί στον αριθμό, θα υπάρξουν άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο τα οποία θα μπορούν να εργασθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του θεσμού των μονίμων υπαξιωματικών

  • 29 Μαρτίου 2016, 15:14 | Αγαμέμνων Καλαποθάκος

    1. Άλλο ένα Νομοσχέδιο που έρχεται και δεν προβλέπει εξ αρχής την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των εισαχθέντων σε ΑΣΣΥ τα έτη 1988 και 1989. Η μη εναρμόνιση των δύο ισχύοντων Νόμων (3883/10 και 3865/10) δημιουργεί στελέχη με διαφορετική εξέλιξη από κάθε άλλη σειρά εισαχθέντων και καταληκτικούς βαθμούς δυο λιγότερους από οποιουσδήποτε άλλους συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα, τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και την ίδια προέλευση. Γι’ αυτό, προτείνω τροποποίηση του Άρθρου 91 του Ν3883/10:

    «Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996»

    2. Όσον αφορά στις επετηρίδες, όπως πολύ σωστά (λόγω προέλευσης) οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους αποφοίτων ΑΣΣΥ, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης του βαθμού, έτσι και οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ θα πρέπει να είναι αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμούς του προέλευσης ΕΜΘ, Εθελοντριών, κλπ.

  • 29 Μαρτίου 2016, 15:43 | Κλεόβουλος

    Tό πλαίσιο έναρξης ισχύος του ν.3883/10 (άρθρο 91) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τάξης αξιωματικών απόφοιτων ΑΣΣΥ που έχει δική της εξέλιξη. Ως εκ τούτου: α. Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ (εισαχθέντες το 1989) καθυστερούν στην εξέλιξη τους κατά ένα έτος από τους συνάδελφους της ίδιας προέλευσης. Όταν υπό το πλαίσιο εφαρμογής του ν.3883/10, Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης, με ίδια προσόντα, στα ίδια χρόνια υπηρεσίας φέρουν διαφορετικό βαθμό, εγείρεται πέραν του αισθήματος δικαίου, θέμα γενικής συνταγματικής αρχής της ισότητας. β. Οι Αξιωματικοί της εν λόγω προέλευσης που εισήχθησαν τα έτη 1988-89, αποτελούν εξαίρεση στην ιεραρχική εξέλιξη των ομοίων τους καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον καταληκτικό τους βαθμό έχοντας συμπληρώσει όλα τα χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους (35 έτη βάσει του Ν.3865/10). Πρόταση: Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219).

  • 29 Μαρτίου 2016, 13:39 | Ξενοφών

    Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), άρθρο 18, παράγραφος 18.γ του παρόντος νόμου, εκτιμώ ότι κινείται στο σωστό δρόμο, καθώς στελέχη προερχόμενα από εθελοντές με πολύ περισσότερα χρόνια υπηρεσίας και εμπειρίας, καθίστανται νεότεροι στελεχών προερχόμενων από ΑΣΣΥ. Σημειώνεται, ότι οι προερχόμενοι από εθελοντές, αποτελούν πλέον μικρό μέρος των στελεχών και έχουν τουλάχιστον 27 χρόνια υπηρεσίας στις ΕΔ.

  • 29 Μαρτίου 2016, 13:28 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ
    ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

    Δεδομένης της ισχύος :
    1) των παραγράφων 6, 9, 10, 11 και 12 του άρθρου 5 του ν.2439/1996 (Α΄219) όπου λογίζεται ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικών
    Α Ν Υ Π Α Ρ Κ Τ Ο Σ χρόνος και
    2) της παραγράφου 5 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 όπου αναγνωρίζονται τα επιπλέον έτη φοίτησης ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας ενός Αξιωματικού

    ===>

    Στο άρθρο 91 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) να προστεθεί στην παράγραφο 2,

    «Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω εμπίπτουν στην παράγραφο 5 του άρθρου 27 του παρόντος, ο χρόνος των επιπλέον ετών φοίτησης υπολογίζεται ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικών.»

  • 29 Μαρτίου 2016, 13:47 | Ανώνυμος

    Πρέπει να ληφθεί μέριμνα, κατά τη γνώμη μου ώστε οι Αξκοί των όπλων του ΣΞ να είναι αρχαιότεροι (ορθώς) των Αξκων των σωμάτων της ιδίας τάξεως όμως. Γιατί αλλιώς ένας Τχης (ΠΖ) μίας ημέρας στο βαθμό, θα είναι αρχαιότερος από έναν Τχη (ΕΜ) έξι ετών στο βαθμό. Όταν όμως ο δεύτερος προαχθεί θα έχει πάλι νεότερο τον πρώτο επί έξι ακόμα έτη.

    Με εκτίμηση

  • 29 Μαρτίου 2016, 12:00 | Γιάννης Π.

    Το παρόν νομοσχέδιο είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξάλειψη της πρωτοφανούς ανισης μεταχείρισης που υφίστανται οι Αξιωματικοί Μηχανικοί και Ελεγκτές Αεράμυνας της ΠΑ, με βάση τις προβλέψεις του Ν3883/2010 και όπως παρασκηνιακά διαμορφώθηκε το άρθρο 36 του εν λόγω νόμου, λίγο πριν την ψήφισή του. Συγκεκριμένα, ενώ στο άρθρο 3 του εν λόγω νόμου οι Αξιωματικοί Ιπτάμενοι, Μηχανικοί και Αεράμυνας της ΠΑ διαχωρίζονται από τις ειδικότητες των σωμάτων της ΠΑ (όπως εξάλλου και οι Αξιωματικόι των Όπλων του ΣΞ και οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ), στο άρθρο 36 του ίδιου νόμου (που άλλαξε την τελευταία στιγμή πριν εισαχθεί ο νόμος προς ψήφιση), σε μια πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία, μόνο οι Ιπτάμενοι της ΠΑ ακολουθούν στην αρχαιότητα τις αντίστοιχες ειδικότητες του ΣΞ (Όπλων) και του ΠΝ (Μάχιμοι και Μηχανικοί), ενώ οι Αξιωματικοί Μηχανικοί και Αεράμυνας της ΠΑ εντάσσονται στις διατάξεις που ισχύουν για τις ειδικότητες των σωμάτων.
    Η αδικία αυτή, εκτός από το πρωτοφανές αίσθημα πίκρας που δημιουργεί και την αίσθηση άνισης μεταχείρισης, δημιουργεί και ένα πλήθος πρακτικών προβλημάτων, καθότι οι εν λόγω αξιωματικοί δεν δύνανται ποτέ να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις σε διακλαδικά επιτελεία, εφόσον όντας στον κατεχόμενο βαθμό τους για 5 ή 6 έτη, θεωρούνται αυτόματα νεώτεροι ομοιόβαθμων συναδέρφων τους του ΣΞ ή του ΠΝ που μόλις προήχθησαν στον εν λόγω βαθμό.
    Για την άρση αυτής της αδικίας, προτείνεται η τροποποίηση της υποπερίπτωσης α. της παραγράφου 18 του εν λόγω άρθρου ως εξής:
    «α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ, οι Ιπτάμενοι, Μηχανικοί και Αεράμυνας της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.»

  • 29 Μαρτίου 2016, 12:08 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Θ.

    Παρακαλώ πολύ όπως επανεξεταστεί ο καταληκτικός βαθμός που αποδίδεται στους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων (παρ. ε του άρθρου 23 του ν.3883/2010). Ειδικότερα, ενώ για τους Αξκούς Ειδικοτήτων της ΠΑ (Εφοδιαστές-Διοικητικοί-Μετεωρολόγοι) ο καταληκτικός βαθμός είναι Υπτχος, αν τελούν σε υπηρεσία εδάφους σε συνδυασμό με φοίτηση στην ΑΔΙΣΠΟ υποβιβάζεται σε Ταξχος και ακόμη περισσότερο υποβιβάζεται σε Σμχος αν δεν έχουν αποφοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ. Είναι κατάφωρη αδικία για αυτή την «ιδιαίτερη» ομάδα στελεχών, που αν και εργασιακά προσφέρουν αντίστοιχο έργο με αυτό των «υγιών» συναδέλφων τους, εν τούτοις υποβαθμίζονται βάναυσα στην ιεραρχία. Ιδιαίτερα και κατ´ ελαχιςτον, θα έπρεπε να εξαλειφθεί ο όρος-προϋπόθεση της φοίτησης στην ΑΔΙΣΠΟ και ο καταληκτικός βαθμός για ολους ανεξαιρέτως τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων να είναι αυτός του Ταξχου. Εξάλλου, η μη φοίτηση στην ΑΔΙΣΠΟ προφανώς οφείλεται στη σωματική αδυναμία των εν λόγω στελεχών και δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή τους. Παρακαλώ πολύ όπως επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία εκ μέρους της Ηγεσίας για την ηθική αποκατάσταση της ομολογουμένως μονίμως αδικουμενης συγκεκριμενης ομάδας στελεχών. Με ιδιαίτερη εκτίμηση.

  • 29 Μαρτίου 2016, 12:23 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΤΗΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΣΣΥ !!

    ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 13 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ Ν.3883/2010 (Α΄ 167) ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΙ :

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ:

    Α. ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΌΠΛΩΝ ΤΟΥ ΣΞ, ΟΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΟΜΟΙΟΒΑΘΜΩΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ. ΚΑΙ ΤΩΝ Κ.Σ.

    Β. ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΤΟΥ ΠΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΟΜΟΙΟΒΑΘΜΩΝ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ.

    Γ. ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (5) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Β’ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΟΜΟΙΟΒΑΘΜΩΝ ΤΟΥΣ

    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (5) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Β’ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ;;

    ΕΙΝΑΙ : ΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) ΚΑΙ ΤΟΥ Ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977).

    ΔΗΛΑΔΗ Ο ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ 3883 ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ :
    Α) ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΠΟ ΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ.
    Β) ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΠΟ ΑΣΣΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) ΚΑΙ ΤΟΥ Ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977 , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ.

    ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΙ :

    Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ Ν.3883/2010 (Α΄ 167) ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

    ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (5) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Β´ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ [ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) ΚΑΙ ΤΟΥ Ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977)] ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΟΜΟΙΟΒΑΘΜΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΑΣΕΙ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΣΣΥ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) ΚΑΙ ΤΟΥ Ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 36 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 13 ΤΟΥ Ν.3883/2010 (Α΄ 167.

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΑΠΟ ΑΣΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΑΠΟ ΑΣΣΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΑΠΟ ΑΣΣΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) ΚΑΙ ΤΟΥ Ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977 , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ.

    ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

    1) ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΣΣΥ ;;

    2) ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΟΤΑΝ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ;;

    3) ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ ;;

    ΑΝ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΙΣΩΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΣΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.

    ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΩΘΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ :

    ‘’ Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ και ΑΣΕΙ .

  • 29 Μαρτίου 2016, 12:29 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    «12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»»

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ … ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ

  • 29 Μαρτίου 2016, 11:41 | Εμμανουήλ Σαλεβουράκης

    Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), άρθρο 18, παράγραφος 18.γ του παρόντος νόμου, εκτιμώ ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: ‘’γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ”.

    Η παραπάνω τροποποίηση είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη του ισχύοντος αισθήματος δικαίου μεταξύ των στελεχών, δεδομένου ότι τα στελέχη που απόφοιτούν από τις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ), έχουν εισαχθεί σε αυτές, μέσω υψηλών βαθμολογιών στις πανελλήνιες εξετάσεις και δικαίως θα επιζητούν το ιεραρχικό προβάδισμα έναντι των προερχομένων από άλλες κατηγορίες.

    Η υιοθέτηση της τροποποίησης της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), ως έχει προκαλεί κατάφωρη αδικία για το σύνολο των αποφοίτων των ΑΣΣΥ και υποβαθμίζει ουσιαστικά και την αναβάθμιση της φοίτησης σε τριετή.
    Η ηθική διατήρηση της διάκρισης μέσω της προέλευσης των στελεχών απαιτείται, την στιγμή που δε τεκμάρεται ουσιαστική ανάγκη για αλλαγή αυτής [λόγω πχ της αναβάθμισης των προσόντων του προσωπικού (μέσω ιδιωτικών ή μη πρωτοβουλιών απόκτησης πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών, μεταπτυχιακών κλπ)]

  • 29 Μαρτίου 2016, 10:41 | Dimitris.. P..

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ..

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ Διαφοροποιούνται αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους αφού ενώ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών.

    Έτσι παρατηρείται το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί σε μόλις 3 μήνες εκπαιδεύσεως ενώ δεν αξιοποιούνται οι συνάδελφοι ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά κριτήρια και παράλληλα σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με ένα πολίτη.

    Ωστόσο δεν τελειώνει εδώ η διαφορετική και άνιση – άδικη αντιμετώπιση έναντι των λοιπών συναδέλφων μας. Ειδικότερα σύμφωνα με το Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις») Άρθρο 9, ορίζεται ότι:

    «1. Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές που προέρχονται από ΑΣΣΥ, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ονομασία τους ως Υπαξιωματικών και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Αξιωματικών με ειδικότητα Αξιωματικού, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3, κατά τις ισχύουσες διατάξεις προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12.
    ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών με την ειδικότητά τους προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίο φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12. Άρθρο 12, ορίζεται ότι:

    «1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:

    α. Το αντικείμενο και ο βαθμός του υποβληθέντος πτυχίου, το οποίο πρέπει να προσιδιάζει σε ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου. …..»

    Ενώ, και ορθώς, για τους Μονίμους Υπαξιωματικούς όταν πρόκειται να εισέλθουν στο Σώμα των Αξιωματικών, ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση η ειδικότητα που κατέχουν ως Υπαξιωματικοί, αντιθέτως ορίσθηκε ότι η μετάταξη των συναδέλφων ΕΜΘ στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνει χώρα μόνο με την ειδικότητα που κατέχουν ως ΕΜΘ, αποκλείοντας έτσι, εξ αυτού, ορισμένους ΕΜΘ που έχουν αποκτήσει ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ που διαφορετικό της ειδικότητά τους αλλά συναφές της ειδικότητας της προς κάλυψη θέσης…

    Με απόφαση του Ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου, που εκδίδεται μέχρι 31 Μαΐου εκάστου έτους, καθορίζονται σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες οι θέσεις και οι ειδικότητες που μπορούν να καλυφθούν με μετάταξη. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται και δημοσιεύονται με μέριμνα του οικείου ΓΕ. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως οι θέσεις, οι ειδικότητες, τα προσόντα των μετατασσομένων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου.

    • Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής: α. Το αντικείμενο και ο βαθμός του υποβληθέντος πτυχίου, το οποίο πρέπει να προσιδιάζει σε ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης.

    •Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν …. β. Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ , Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι των ειδικοτήτων ΕΤΑΦ, ΕΟΠΛ, ΕΜΜΜ, ΕΤΕΤΗ, ΕΧΡΝ, ΕΗΛΕ, ΕΥΛΚΑ και ΕΕΓΚ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και μόνο για τις αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές που ήδη κατέχουν ….».

    •Δικαίωμα υποβολής μετάταξης έχουν …. β. Εθελοντές Μακράς Θητείας που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής».

    Προκύπτει λοιπόν “ότι, για ακόμη μία φορά οι Έλληνες στρατιωτικοί θεσμού ΕΜΘ (Εθελοντές Μακράς Θητείας), οι οποίοι πολλάκις στο παρελθόν έτυχαν διαφορετικής και άνισης – άδικης αντιμετωπίσεως έναντι των λοιπών συναδέλφων, διαφοροποιούνται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εύλογη αιτία, αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) και τη διαδικασία μετάταξής τους στο Σώμα των Αξιωματικών. Ενώ, και ορθώς, για τους Μονίμους Υπαξιωματικούς όταν πρόκειται να εισέλθουν στο Σώμα των Αξιωματικών, ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση η ειδικότητα που κατέχουν ως Υπαξιωματικοί, αντιθέτως
    προφανώς, εκ παραδρομής, ορίσθηκε ότι η μετάταξη των συναδέλφων ΕΜΘ στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνει χώρα μόνο με την ειδικότητα που κατέχουν ως ΕΜΘ, αποκλείοντας έτσι, εξ αυτού, ορισμένους ΕΜΘ που έχουν αποκτήσει πτυχίο ΑΕΙ που προσιδιάζει στην ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης”

    Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ΕΜΘ της ΠΑ γιατί δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο οι κατέχοντες συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες ουδόλως υφίστανται για τους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Σαφέστατα καθορίζεται ότι: «… Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν: Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, Εθελοντών – Εθελοντριών Μακράς Θητείας, οι των ειδικοτήτων ΕΤΑΦ, ΕΟΠΛ, ΕΜΜΜ, ΕΤΕΤΗ, ΕΧΡΝ, ΕΗΛΕ, ΕΥΛΚΑ και ΕΕΓΚ ….», αποκλείοντας τους ΕΜΘ άλλων ειδικοτήτων που τυγχάνει να κατέχουν τα ζητούμενα πτυχία για τις προς κάλυψη θέσεις, σε αντίθεση με τους Μονίμους Υπαξιωματικούς για το οποίους καθορίσθηκε, ότι: «… Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν: α. Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, αποφοίτων ΑΣΣΥ, μόνιμοι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί, …», χωρίς κανέναν περιορισμό κατοχής ειδικότητας….

    ευχαριστούμε πολύ

  • 29 Μαρτίου 2016, 10:30 | Kostas Grigoriadis

    Με το νόμο 3883/2010 τα απαιτούμενα χρόνια προς μετάταξη μειώθηκαν από 11 σε 5 ενώ παράλληλα αυξήθηκαν ως είναι γνωστό τα χρόνια παραμονής ανά βαθμό.
    Το αποτέλεσμα για τους νέους μεταταγμένους δεν αλλάζει ,γιατί αυτές οι αυξομειώσεις δεν αλλάζουν τη δυνατότητα πλήρους εξέλιξης

    Αντίθετα δεν υπάρχει πρόνοια για όσους μεταταχτήκαν πριν την εφαρμογή του νόμου 3883/2010 (με τη συμπλήρωση 11 αντί 5 ετών ).Παρότι το πτυχίο είχε αποκτηθεί πολύ νωρίτερα χρονικά, με την αύξηση των ετών ανά βαθμό, ΧΑΝΕΤΑΙ το δικαίωμα της εξέλιξης στην επετηρίδα που έχουν ήδη ενταχθεί.

    Η επίλυση του ζητήματος της βαθμολογικής εξέλιξης θα άρει την αδικία και θα εφαρμόσει την Συνταγματική Ισότητα της Νομιμότητας, του Κράτους Δικαίου, των Αρχών της Χρηστής Διοίκησης, της Αμεροληψίας και των Συνταγματικών Επιταγών της Ίσης Μεταχείρισης και της Αναλογικότητας εφόσον μιλάμε για διαφορετική εξέλιξη αξιωματικών της ίδιας κατηγορίας!!!

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Προσθήκη στο άρθρο 9 του 3883/2010
    « Οι ρυθμίσεις του άρθρου 9 του νόμου 3883/2010 να έχουν αναδρομική ισχύ για όσους μετετάχθησαν σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος 46/2005» ούτως ώστε η αναδρομική αυτή βαθμολογική προαγωγή να επαναφέρει το αίσθημα δικαίου
    και ισονομίας ανάμεσα σε παλιούς και νέους μεταταγμένους και να δώσει το δικαίωμα της ίσης εξέλιξης σε προσωπικό της ίδιας κατηγορίας συμφωνα με τις αρχες της Συνταγματικής Ισότητας της Νομιμότητας, του Κράτους Δικαίου, των Αρχών της Χρηστής Διοίκησης, της Αμεροληψίας και των Συνταγματικών Επιταγών της Ίσης Μεταχείρισης και της Αναλογικότητας.

  • 29 Μαρτίου 2016, 10:46 | Γιάννης Παπαγιάννης

    Aναμένοντας στο παρόν άρθρο, να εξαλειφθεί η αδικία που δημιουργήθηκε από την ισχύ του νόμου 3883/2010 , εις βάρος των Αξκων αποφοίτων εξ ΑΣΣΥ (ειχαθέντων τα έτη 1988-1989), με εναρμόνιση των νομων 3883/10 και 3865/2010.

  • 29 Μαρτίου 2016, 10:29 | Στέλιος

    Προτείνεται η τροποποίηση του εδαφίου (β), της υποπερίπτωσης (3), της περίπτωσης α´ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), ως εξής:

    «(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ ή κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας ΑΕΙ.»

    Αιτιολογικό:
    Καθότι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ ανήκουν στην Ανώτερη Βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις των ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ αλλά και συμμετοχής σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΑΤΕΙ, ΑΕΙ ή διατμηματικά), όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής. Θα ήταν σωστό αυτοί που αποκτούν μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (MSc) ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας μόνο από ΑΕΙ να εξελίσσονται μέχρι το βαθμό και του Συνταγματάρχη.

  • 29 Μαρτίου 2016, 09:09 | Sifis

    Όσοι ΕΠ.ΟΠ. συμπληρώνουν το 45ο έτος της ηλικίας τους, να μετατάσσονται σε λοιπούς φορείς του δημοσίου (εφόσον το επιθυμούν, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, με σαφώς χαμηλότερες αποδοχές και έπειτα από προκήρυξη θέσεων και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες του δημοσίου) και να προσλαμβάνονται στη θέση τους άλλοι Επ.ΟΠ. νεότεροι.

    Αιτιολογία: Τρόπος αντιμετώπισης της γήρανσης του στρατιωτικού προσωπικού στις μονάδες. Πολλά στελέχη θα επιθυμήσουν να αποχωρήσουν και με χαμηλότερες απολαβές για να είναι κοντά στη μόνιμη κατοικία τους, πολλοί θα επιθυμήσουν να εισέλθουν στο θεσμό των Επ.ΟΠ. έστω και με χαμηλές απολαβές λόγο ανεργίας,και το δημόσιο βγαίνει ωφελημένο εφόσον θα πρόκειται για θέσεις που ούτως ή άλλως θα έβγαζε προκήρυξη (ΔΕ ή ΠΕ αναλόγως),θα τις καλύπτει από έμπειρο προσωπικό και θα δαπανήσει λιγότερα. Το αποτέλεσμα στις μονάδες θα είναι η άμεση ανανέωσή του με οπλίτες νεαρής ηλικίας.

  • 29 Μαρτίου 2016, 09:21 | Αθανάσιος Κ.

    Θέλω να εκφράσω και εγώ την δυσαρέσκειά μου σχετικά με την δρομολογούμενη και κατάφορα άδικη τροποποίηση της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), άρθρο 18,παράγραφος 18.γ του παρόντος νόμου και την κατ’ ουσία υποβάθμιση των αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι οποίοι για την ηγεσία προκύπτει ότι μάλλον θεωρούνται το ίδιο η και λιγότερο από εθελοντές και όχι απόφοιτοι Παραγωγικής σχολής των ΕΔ. Η όλη διαδικασία τροποποίησης έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013 μετά από προσφυγή γυναικών εθελοντριών Αξιωματικών στον Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου και τη σχετική ερώτησή του στη Βουλή (28/3/13), η οποία στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντήθηκε από το Γραφείου Κοινοβουλευτικού ελέγχου του τότε Υπουργού (Φ900α/9417/13027/27 Φεβ 13), διευκρινίζοντας ότι η διάκριση μεταξύ ομοιοβάθμων προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν3883/2010, με το οποίο καθορίζεται το ιεραρχικό προβάδισμα των Αξκων προέλευσης ΑΣΕΙ έναντι των προερχομένων από ΑΣΣΥ και ακολούθως των προερχομένων από άλλες κατηγορίες. Όσοι επεξεργάζονται το παρόν Νομοσχέδιο θα πρέπει να βάζουν σαν πρωταρχικό σκοπό την δημιουργία αισθήματος δικαιοσύνης στα Στελέχη των ΕΔ και όχι την ικανοποίηση της μικρής μερίδας Αξκων προερχομένων από μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α΄/ 10.6.1974) και του ν.705/1977. Η υιοθέτηση της τροποποίησης της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), ως έχει καθιστά κατάφωρη αδικία για το σύνολο των αποφοίτων των ΑΣΣΥ και υποβαθμίζει ουσιαστικά και την αναβάθμιση της φοίτησης σε τριετή. Είναι δικαία αλλά και ηθική υποχρέωση, η προσθήκη ‘’και ΑΣΣΥ’’ στην σχετική τροποποίηση.

  • 29 Μαρτίου 2016, 08:00 | Αποστολοπουλος Θεοδωρος

    Το χρονικό πλαίσιο έναρξης ισχύος του ν.3883/10 (άρθρο 91) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τριων τάξεων αξιωματικών απόφοιτων ΑΣΣΥ που έχουν δική τους εξέλιξη.
    Ως εκ τούτου:
    α. Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ (εισαχθέντες το 1988-89-90) καθυστερούν στην εξέλιξη τους κατά ένα έτος από τους συνάδελφους της ίδιας προέλευσης. Όταν υπό το πλαίσιο εφαρμογής του ν.3883/10, Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης, με ίδια προσόντα, στα ίδια χρόνια υπηρεσίας φέρουν διαφορετικό βαθμό, εγείρεται πέραν του αισθήματος δικαίου, θέμα γενικής συνταγματικής αρχής της ισότητας.
    β. Οι Αξιωματικοί της εν λόγω προέλευσης που εισήχθησαν τα έτη 1988-89-90, αποτελούν εξαίρεση στην ιεραρχική εξέλιξη των ομοίων τους καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον καταληκτικό τους βαθμό έχοντας συμπληρώσει όλα τα χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους (35 έτη βάσει του Ν.3865/10). Προηχθηκαν σε Αξιωματικους στα 20 ετη σε αντιθεση με τους αρχαιοτερους που προηχθησαν στα 21 και εξελισονται με τον ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`)και με τους νεοτερους που προηχθησαν στα 19 και εξελισονται με τον Ν.3883/10.
    Πρόταση:
    Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2015 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).

  • 29 Μαρτίου 2016, 08:51 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

    Aναμένετο, στο παρόν άρθρο να εξαλειφθεί η απο μακρον & από την ισχύ του νόμου 3883/2010 αδικία που δημιουργήθηκε, εις βάρος των Αξκων αποφοίτων εξ ΑΣΣΥ (ειχαθέντων τα έτη 1988-1989), με εναρμόνιση των νομων 3883/10 και 3865/2010.

  • 29 Μαρτίου 2016, 08:53 | Στυλιανός Μακαρόνας

    Το χρονικό πλαίσιο έναρξης ισχύος του ν.3883/10 (άρθρο 91) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τάξης αξιωματικών απόφοιτων ΑΣΣΥ που έχει δική της εξέλιξη.
    Ως εκ τούτου:
    α. Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ (εισαχθέντες το 1989) καθυστερούν στην εξέλιξη τους κατά ένα έτος από τους συνάδελφους της ίδιας προέλευσης. Όταν υπό το πλαίσιο εφαρμογής του ν.3883/10, Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης, με ίδια προσόντα, στα ίδια χρόνια υπηρεσίας φέρουν διαφορετικό βαθμό, εγείρεται πέραν του αισθήματος δικαίου, θέμα γενικής συνταγματικής αρχής της ισότητας.
    β. Οι Αξιωματικοί της εν λόγω προέλευσης που εισήχθησαν τα έτη 1988-89, αποτελούν εξαίρεση στην ιεραρχική εξέλιξη των ομοίων τους καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον καταληκτικό τους βαθμό έχοντας συμπληρώσει όλα τα χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους (35 έτη βάσει του Ν.3865/10).
    Πρόταση:
    Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).

  • 29 Μαρτίου 2016, 07:09 | Αθανάσιος

    Με την αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) που αντικαθίσταται, άρετε η αδικία των πτυχιούχων Ε.Μ.Θ. των ΑΤΕΙ, όπως και η πρόταση <> βάζει τα πράγματα στην θέση τους, ότι σπούδασες τέσσερα χρόνια αυτήν την ειδικότητα να έχεις . Το μόνο που απομένει είναι να έχει αναδρομική ισχύ γι’αυτούς που έχουν πτυχίο εδώ και χρόνια και δεν είχαν την δυνατότητα να εξελιχθούν.
    Μακάρι να ψηφιστεί!

  • 29 Μαρτίου 2016, 00:21 | ΝΙκολαος

    Θα ηθελα να σας εκφρασω την δυσαρερκεια μου για την αδικια που συντελειται στον εν λογω νομο σχετικα με την αρχαιοτητα μεταξυ αξκων απο ΑΣΣΥ και αξκων απο μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α΄/ 10.6.1974) και του ν.705/1977 . Συγκεκριμενα στο παρον νομοσχεδιο αναφερεται «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ» και δεν αναφερει και του αξιωματικους απο ΑΣΣΥ. Αυτο ερχεται σε μεγαλη αντιφαση αφου ενω τα ΑΣΣΥ εξελισονται και γινονται τριετης φοιτησης υποβαθμιζουμε βαθμολογικα το κυρος των στελεχων.
    Προσωπικα προερχομαι απο ΑΣΣΥ και εχω εισαχθει με πανελληνιες εξετασεις με μεσο ορο 17 και η συγκεκριμενη προταση μου δημιουργει ενα καταφορο αισθημα επαγγελματικης αδικιας και απογοητευσης. Κατοπιν των ανωτερω θα παρακαλουσα οπως εξετασετε την προσθηκη της φρασης και απο ΑΣΣΥ.

    Με εκτιμηση

  • 28 Μαρτίου 2016, 20:45 | ΣΧΗΣ(ΔΕ)ΟΘΩΝ ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ

    Με βάση τα διαλαμβανόμενα στην παρ 9 του προτεινόμενου άρθρου 18 του εξεταζομένου Ν/Σ, προτείνεται στο ίδιο άρθρο να προστεθεί η ακόλουθη διατύπωση:

    1) Το εδάφιο γ΄ της υποπερίπτωσης (3) της περίπτωσης α´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167), που προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 110 του ν.3978/2011, (ΦΕΚ Α 137) «έχουν καταταγεί με διαγωνισμό», καταργείται. 2) Στο εδάφιο (β) της υποπερίπτωσης (2) της ίδιας περίπτωσης, που αφορά στον εξελικτικό βαθμό Ταξιάρχου για τους Αξιωματικούς Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, διατυπώνεται ως ακολούθως:
    «Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Ελεγκτικού και Οδοντιάτρους,Νοσηλευτικής, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού, καθώς και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας Διερμηνέων του Σώματος Στρατιωτικών Γραμματέων».

    Ως 3) να διατηρηθεί η υπάρχουσα πρόταση.

    «Η υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «(2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»
    10. Η υποπερίπτωση (3) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»»

    Αιτιολογικό:
    Οι Αξιωματικοί της γενικής ειδικότητας Διερμηνέων του Σώματος Στρατιωτικών Γραμματέων είναι οι μοναδικοί στο Στρατό Ξηράς, που κατατάσσονται με διαγωνισμό, όπως και οι Αξιωματικοί Στρατιωτικοί Δικαστικοί Γραμματείς και οι Στρατιωτικοί Ιερείς, και μάλιστα με το βαθμό του μονίμου Ανθυπολοχαγού. Είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ υποχρεωτικά, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του ν.2913/2001 (ΦΕΚ Α’ 102), που το προβλέπει ρητά, και του εκτελεστικού ΠΔ 200/2002 (ΦΕΚ Α’ 267) «Περί κατάταξης μονίμων αξιωματικών στη γενική ειδικότητα Διερμηνέων του Σώματος Στρατιωτικών Γραμματέων του Στρατού Ξηράς».
    Θα είναι ανακόλουθο αξιωματικοί πτυχιούχοι ΑΕΙ κατατασσόμενοι με τα ίδια προσόντα με το βαθμό του μονίμου Ανθυπολοχαγού μετά από διαγωνισμό και με υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση να μην δικαιούνται της ίδιας εξέλιξης με τους Αξιωματικούς άλλου Σώματος, ορισμένοι των οποίων κατατάχθηκαν με το βαθμό του Ανθυπασπιστή.