Άρθρο 18 – Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167)

1. Στην περίπτωση β´ του άρθρου 2 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται υποπερίπτωση (6), ως εξής:

« (6) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους Υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ και πτυχιούχοι ΑΕΙ. »

2. Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:

«Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ δύνανται να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα Έρευνας-Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις αλλαγής της ειδικότητας και μετάταξης στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη στελέχωσή του.»

3. H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :

«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

4. Το άρθρο 14 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη δημοσίευση του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»
5. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των Αξιωματικών είναι:»

6. Η παράγραφος 9 του άρθρου 15 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ΣΑΓΕ κρίνει για πλήρωση κενών θέσεων τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους με εισηγητή τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου και τους Ταξιάρχους του Κοινού Νομικού Σώματος με εισηγητή το νεότερο μέλος.»

7. Η περίπτωση δ´ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν.3883/2010 (Α΄167) αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Για τα ΚΣ ο αρχαιότερος Αξιωματικός του οικείου Σώματος.»

8. Στο άρθρο 22 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Οι Αξιωματικοί δεν δικαιούνται να ασκήσουν την ενδικοφανή προσφυγή της παραγράφου 6, κατά της κρίσης τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, δικαιούνται όμως να ασκήσουν την εν λόγω προσφυγή, εφόσον κριθούν είτε διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, είτε αποστρατευτέοι είτε μη προακτέοι κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου.»

9. Η υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«(2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

10. Η υποπερίπτωση (3) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

11. Η πρώτη περίοδος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανώτατοι Αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ’ απόλυτη εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα:»
12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»
13. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, ως εξής :
«Κατ’ εξαίρεση, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατό να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, λαμβανομένης οπωσδήποτε υπόψη της αντικειμενικής δυνατότητας για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου προαγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων. »
14. Η υποπερίπτωση (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« (5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός. »
15. Η παράγραφος 14 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.»
16. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αξιωματικοί που συμπληρώνουν κατά το ημερολογιακό έτος που διενεργούνται οι κρίσεις το χρόνο του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 κρίνονται ως ακολούθως:»
17. Η περίπτωση β΄ του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανώτεροι Αξιωματικοί:
(1) «Προακτέοι κατ’ εκλογή».
(2) «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό»: Παραμένουν στο βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις. Αν κριθούν σε τρεις διαδοχικές κρίσεις ή τρεις φορές συνολικά ως Αξιωματικοί, ως «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», κρίνονται σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια (3) και (4).
(3) «Ευδοκίμως τερματίσαντες»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.
(4) «Αποστρατευτέοι»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.»
18. Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.

δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»

19. Η παράγραφος 16 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σειρά αρχαιότητας για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης, επανακαθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων, υπολογιζόμενου στο διπλάσιο και του αθροίσματος της βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, διαιρούμενου με τον αριθμό των εκάστοτε τελεσθέντων σταδίων. Το συνολικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το τρία (3), αποδίδει την τελική βαθμολογία.»

20. Η παράγραφος 18 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«18. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό, ρυθμίζεται με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση υποχρεωτικής φοίτησης σε Στρατιωτικές Σχολές ή Κέντρα Εφαρμογής, η αρχαιότητα επανακαθορίζεται από το μέσο όρο της βαθμολογίας του διαγωνισμού και της τελικής επίδοσης στη Σχολή ή στο Κέντρο Εφαρμογής. Η εγγραφή των Αξιωματικών αυτών σε πίνακες κρίσεων και προαγωγών, καθώς και η προαγωγή τους από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτούμενων για αυτούς τυπικών προσόντων, ρυθμίζεται από το κατά περίπτωση για αυτούς εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και είναι ανεξάρτητη της κατάταξής τους στη σειρά της μεταξύ τους αρχαιότητας.»

21. Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

22. Η παράγραφος 4 του άρθρου 59 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα Συμβούλια Κρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Κοινό Νομικό Σώμα, καθώς και για υποθέσεις που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.»
23. Στο άρθρο 91 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2439/1996 εφαρμόζονται και για όσα στελέχη των ΕΔ συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο από το άρθρο 27 του παρόντος νόμου, χρόνο προαγωγής στον επόμενο βαθμό, εφόσον κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο ανώτερο βαθμό στις ίδιες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, με τα στελέχη που μέχρι την 31.12.2012 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.»

  • 11 Απριλίου 2016, 07:30 | Παναγιώτης

    Αρχαιότητα μεταξύ Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ και Αξκών Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών. (Αντιγραφή προηγούμενων επιμέρους σχολίων).

    Έως το 2010 που ψηφίστηκε ο ν3883, στην ΠΑ οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών του ίδιου έτους κατάταξης.
    Ο Ν3883/10 προβλέπει ότι ο αξιωματικός εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό είναι αρχαιότερος ενός Νομιμοποιηθέντα Εθελοντή ανεξαρτήτως ημερομηνίας προαγωγής και επετηρίδας. Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 18 στην παράγραφο 18 αναγράφεται η εξής τροπολογία:
    «Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού: γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»Η ισχύουσα διάταξη του ν3883 έχει ως εξής: «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β` του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους.»Δηλαδή προσθέτοντας τις λέξεις «που προέρχονται από ΑΣΕΙ» οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές πλέον δεν θα είναι νεότεροι στον ίδιο βαθμό των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων και απουσία κάποιας διάταξης που να ρυθμίζει την αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων, θα ισχύσει η γενική διάταξη του ν3883 άρθρο 36 παραγ. 7 συμφ. με την οποία:
    «Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.»

    1. Υποβαθμίζει τους εκ ΣΤΥΑ προερχομένους έναντι των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών παρά την υποτιθεμένη προωθούμενη αναβάθμιση της ΣΤΥΑ. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών έναντι των εξ ΑΣΣΥ (αρχαιότητα συμφ. με την ημερομηνία κτήσης του βαθμού). Δύο μέτρα και δυο σταθμά στο θέμα της αρχαιότητας από την Υπηρεσία.

    2. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που έχουν από πίσω τους Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές κινδυνεύουν διανύοντας ακόμη και το 27ο ή 28ο έτος υπηρεσίας, να βρεθούν νεότεροι αυτών που μέχρι σήμερα τους έχουν υφισταμένους. Αυτό γιατί μπορεί οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές να έχουν προαχθεί νωρίτερα το ίδιο έτος λόγω του ότι είχαν καταταγεί λίγους μήνες νωρίτερα. Π.χ. την φετινή χρονιά που είναι να προαχθούν τα στελέχη της 40ης ΣΤΥΑ σε Σμηναγούς, θα προαχθούν νωρίτερα στις 30 Ιουνίου οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές της επετηρίδας της ΣΥΔ σε Σμηναγούς. Με τα έως τώρα ισχύοντα οι 40η θα είναι νεότερη για πέντε μήνες και στη συνέχεια 1η Δεκεμβρίου που θα προαχθεί θα ξαναγίνει αρχαιότερη διατηρώντας ένα καθεστώς 28 ολόκληρων χρόνων. Εάν περάσει η διάταξη όπως έχει στο πολυνομοσχέδιο, τότε θα έχουμε διατάραξη της ιεραρχίας. Οι εν λόγω Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές θα παραμείνουν αρχαιότεροι αφοί θα έχουν προαχθεί νωρίτερα από την 40η ΣΤΥΑ παρόλο που όλοι θα έχουν προαχθεί το ίδιο ημερολογιακό έτος. Δεν τίθεται θέμα μόνο κοινής Επετηρίδας αλλά γενικότερα Ιεραρχίας.

    Προτείνεται:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να μπει μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ιδίου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού»

    Σημείωση: Όσον αφορά για την αντιγραφή σχολίων που έχει αναφερθεί από προηγούμενους συνάδερφους-σχολιαστές, πιστεύω ότι δεν είναι θέμα παθητικού copy paste ή μη συνεισφοράς στη δημόσια διαβούλευση, αλλά αποτελεί δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης και καταγραφής του συνόλου των ατόμων που έχουν στις ίδιες απόψεις.

  • 11 Απριλίου 2016, 02:09 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    1η ΠΡΟΤΑΣΗ

    Προτείνεται να συμπεριληφθεί στο άρθρο 18 του παρόντος νομοσχεδίου ως παράγραφος 24:
    Η παράγραφος α.(2) του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) να αντικατασταθεί ως εξής:
    « (2)Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
    (α) Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ: Αντιστράτηγος (τοποθετούμενοι μόνο ως Διοικητές ΑΣΔΥΣ ή Β΄ Υπαρχηγοί ΓΕΣ).
    (β) Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας-Πληροφορικής: Υποστράτηγος.
    (γ) Ελεγκτικού και Οδοντιάτρους, Νοσηλευτικής, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού: Ταξίαρχος.».

    2η ΠΡΟΤΑΣΗ

    Προτείνεται να συμπεριληφθούν στο άρθρο 18 του παρόντος νομοσχεδίου στην παράγραφο 18 οι παρακάτω τροποποιήσεις:

    Η παράγραφος 12 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) να αντικατασταθεί ως εξής:

    « 12. Η αρχαιότητα μεταξύ των ομοιόβαθμων Αξιωματικών Όπλων και των Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου του ΣΞ προέλευσης ΣΣΕ, Μάχιμων και Μηχανικών του ΠΝ και Ιπτάμενων, Μηχανικών και Αεράμυνας της ΠΑ, καθώς και μεταξύ Αξιωματικών Σωμάτων του ΣΞ προερχομένων εκ ΣΣΕ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ, του ΠΝ, της ΠΑ και των ΚΣ, ρυθμίζεται από το ημερολογιακό έτος κτήσεως του βαθμού τους.»

    Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) να αντικατασταθεί ως εξής:

    «13. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων και των Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών, και Υλικού Πολέμου του ΣΞ προέλευσης ΣΣΕ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι, Μηχανικοί και Αεράμυνας της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. και των Κ.Σ..
    β. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, Μάχιμοι του ΠΝ και Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου του ΣΞ προέλευσης ΣΣΕ, Μηχανικών ΠΝ, Μηχανικών ΠΑ και Ελεγκτών Αεράμυνας ΠΑ που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.
    γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
    ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»

    Αιτιολογική έκθεση για την 1η Πρόταση:
    Στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας που ορίζει το Σύνταγμα και με βάση την αρχή της ισότητας για όλους τους Έλληνες πολίτες, πρέπει να γίνει η τροποποίηση του άρθρου 23 του ν.3883/2010 διότι οι Αξιωματικοί Μηχανικοί του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με το άρθρο 13 του ν. 3648/2008 με το οποίο τροποποιήθηκε η παράγραφος 7 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996, έχουν ως καταληκτικό βαθμό προαγωγής του Αντιναυάρχου και Αντιπτεράρχου εν ενεργεία αντίστοιχα, ενώ οι Αξιωματικοί Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ, οι οποίοι τελειώνουν την ίδια Παραγωγική Σχολή (ΣΣΕ) με τους Αξιωματικούς Όπλων του Στρατού Ξηράς και αποτελούν σχεδόν το 20% του συνόλου των μαθητών της ΣΣΕ κατά την εισαγωγή τους, τελειώνουν υποχρεωτικά για την προαγωγή τους τις ίδιες σχολές (Σχολεία Λοχαγών, ΣΔΙΕΠ,ΑΔΙΣΠΟ,ΣΕΘΑ), υπηρετούν σε Μονάδες Εκστρατείας, Συγκροτήματα, Σχηματισμούς, Μείζονες Σχηματισμούς, Γενικά Επιτελεία όπως και οι Αξιωματικοί Όπλων καθόλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου εν ενεργεία, για πλήρωση της θέσης του Διοικητού ΑΣΔΥΣ και του Β΄ Υπαρχηγού του ΓΕΣ, για την δίκαιη αναγνώριση της συνολικής προσφοράς τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και για την ηθική ανταμοιβή τους. Η υπόψη κατηγορία Αξιωματικών Σωμάτων προέλευσης ΣΣΕ, Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου κατά την γνώμη μου από νομοθετική αστοχία δεν είχε συμπεριληφθεί εξ αρχής στο άρθρο 23 του ν.3883/2010, καθώς και στο άρθρο 13 του ν. 3648/2008, για αυτό τον λόγο θα πρέπει να συμπεριληφθεί η 1η παραπάνω πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο παρόν νομοσχέδιο στο άρθρο 18. Επίσης σας επισημαίνω την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 13 του ν.3648/2008 για να αντιληφθείτε την νομοθετική αστοχία των νόμων ν.3648/2008 και του ν.3883/2010 στους οποίους δεν συμπεριλήφθηκαν οι Αξιωματικοί Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ «θεσμοθετήθηκε ο βαθμός του Αντιναυάρχου και του Αντιπτεράρχου εν ενεργεία μέχρι τον οποίο θα εξελίσσονται οι αξιωματικοί Μηχανικοί του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι αξιωματικοί Μηχανικοί προέρχονται από τις ίδιες Παραγωγικές Σχολές με τους Μάχιμους Αξιωματικούς, ενώ στην συνέχεια υπηρετούν και αυτοί στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στις Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι η παροχή της δυνατότητας προαγωγής μέχρι το βαθμό του Αντιναυάρχου και του Αντιπτεράρχου συνιστά δίκαιη αναγνώριση της συνολικής προσφοράς τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και ουσιαστικά , ηθική ανταμοιβή αυτών, αφού ήδη ισχύει η μισθολογική προαγωγή. Παράλληλα η ρύθμιση αναμένεται να περιορίσει το φαινόμενο των παραιτήσεων, λειτουργώντας ως κίνητρο παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.»

    Αιτιολογική έκθεση για την 2η Πρόταση:
    Στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας που ορίζει το Σύνταγμα και με βάση την αρχή της ισότητας για όλους τους Έλληνες πολίτες, πρέπει να γίνει η τροποποίηση του άρθρου 36 του ν.3883/2010 διότι για τους αξιωματικούς Μηχανικούς του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι προέρχονται από την ίδια Παραγωγική Σχολή, ΣΝΔ, με τον ν.2439/1996 καθορίστηκε η αρχαιότητα τους με βάση τον χρόνο κτήσης του βαθμού και όχι να είναι νεότεροι από του ομοιόβαθμους Μάχιμους Αξιωματικούς, οι οποίοι έλαβαν το βαθμό τους σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτούς. Στο Πολεμικό Ναυτικό, (όπως και σε άλλους στρατούς του ΝΑΤΟ) η αρχαιότητα των αξιωματικών οι οποίοι προέρχονται από τις ίδια παραγωγική σχολή ΣΝΔ καθορίζεται από τον χρόνο κτήσης του βαθμού. Στους λοιπούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Αξιωματικοί Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ και οι Αξιωματικοί Μηχανικοί και Αεράμυνας της ΠΑ προέλευσης από την ίδια παραγωγική σχολή Σ.Ι δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο, με τους μηχανικούς του ΠΝ. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι να υπάρχουν Αξιωματικοί Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ, οι οποίοι είναι νεότεροί από ομοιόβαθμους τους Αξιωματικούς των Όπλων του Σ.Ξ οι οποίοι μπορεί να αποφοίτησαν από την Σχολή Ευελπίδων μετά από πέντε και έξι χρόνια. Για να πάψει να υπάρχει η νομοθετική αστοχία των νόμων ν. 2439/1996 και ν.3883/2010, όσον αφορά την αρχαιότητα των Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ και Αξιωματικών Μηχανικών και Αεράμυνας της ΠΑ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο παρόν νομοσχέδιο η 2η πρόταση τροποποίησης του ν.3883/2010.

    Με εκτίμηση

  • 10 Απριλίου 2016, 22:05 | b.a

    H Υπηρεσία έχει ερωτηθεί αρκετές φορές, πρόσφατα έγγραφως, σχετικά με την αρχαιότητα που υφίσταται μεταξύ των Αξιωματικών και αυτών που προέρχονται από μετάταξη απόφοιτων ΑΣΣΥ καιείναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, καθώς και σε σχέση με τους άλλους Αξιωματικούς που αναφέρονται στο άρθρο δύο(2)του Ν.3883/2010 και έχει πάντα υποστηρίξει τα γραφόμενα της παραγράφου 3 του άρθρου 13, και γι΄αυτό προτείνεται να τροποποιηθεί η παράγραφος 14 του άρθρου 36 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του Σ.Ξ, Σωμάτων του Π.Ν και Αξιωματικοί της Π.Α πλην Ιπταμένων που προέρχονται από ΑΣΕΙ καθώς και οι προερχόμενοι από μετάταξη Απόφοιτοι ΑΣΣΥ, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά».Ο Ν.3883/2010 θέσπισε τη μείωση των προαπαιτούμενων ετών υπηρεσίας του Μόνιμου Υπξκού που μετατάσσεται σε Μόνιμο Αξκό από 11 έτη σε 5. Εφαρμόζοντας το ανωτέρω και με βάση την παράλληλη αύξηση των χρόνων προαγωγής , όσοι μετατάχθηκαν, σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του Π.Δ 46/2005 και του Ν.2439/1996, έχουν αδικηθεί σε σχέση με τους μετέπειτα μεταταγέντες. Πρώτ’απ’όλα, τα δυσμενή απαιτούμενα 11 έτη υπηρεσίας για μετάταξη εμποδίζουν την ομαλή βαθμολογική εξέλιξη των μεταταγέντων και σε μεγαλύτερους βαθμούς μελλοντικά τους καθιστούν νεότερους έναντι των ομοιοβάθμων τους προ της μετάταξης, όπως ορίζουν οι χρόνοι προαγωγής του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 . Κατά δεύτερον , οι παλαιοί μεταταχθέντες δε θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στον καταληκτικό βαθμό της ειδικότητας τους , καθώς θα έχουν συμπληρώσει 40 έτη υπηρεσίας νωρίτερα.
    Επίσης, επειδή υπήρχαν Αξιωματικοί που κρινόντουσαν και προάγονταν με τον Ν.2439/1996 και μετά την ψήφιση του Ν.3883/2010 ακολούθησαν αυτόν, λόγω μη συμπλήρωσης 25 ετών στις 31-12-2015,μπαίνοντας μπροστά στην επετηρίδα, με αποτέλεσμα «κόλλησαν στο βαθμό που είχαν Αξιωματικοί από μετάταξη απόφοιτοι ΑΣΣΥ κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ με περισσότερα έτη υπηρεσίας που κρίνονται και προάγονται με τις διατάξεις του Ν.2439/1996». Αποτέλεσμα αυτού, μακροπρόθεσμα να τους περάσουν οι αντίστοιχοι συμμαθητές τους απόφοιτοι ΑΣΣΥ, λόγω και της παραγράφου 4 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 που ο χρόνος παραμονής τους ανά βαθμό μειώνεται συγκριτικά με τους Αξιωματικούς της παραγράφου 3 του ιδίου. Ειδικά, βάσει της παραγράφου α, β, γ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 οι προερχόμενοι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ με πτυχίο ΑΕΙ προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και αντίστοιχων.
    Για το λόγο αυτό προτείνεται στο άρθρο 24 του Ν.3883/2010 να προστεθεί παράγραφος με αρίθμηση 8, ως εξής:
    «Οι από μετάταξη Αξιωματικοί που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.2439/1996 και έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα τυπικά προσόντα για κρίση και προαγωγή στον επόμενο βαθμό ανεξαρτήτως κενών οργανικών θέσεων συμπεριλαμβάνονται στους ονομαστικούς πίνακες κρινόμενων Αξιωματικών και κρίνονται προακτέοι, ανεξάρτητα από ομοιόβαθμους τους που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.3883/2010».

  • 10 Απριλίου 2016, 22:41 | Κ.Λ

    Σύμφωνα με το αρ.3 H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»
    ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ
    Αφού θα έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού τομέα ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής για τί να μην μετατάσσονται στο σώμα των μονίμων αξιωματικών με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους;
    Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει:
    α)Η Φ. 453/Α∆ 510168/14-2-01 Απόφαση ΥΕΘΑ «Κύρωση Κανονισμού Κατάταξης στην Πολεμική Αεροπορία Μονίμων Αξιωματικών με Διαγωνισμό » (ΦΕΚ Β ́ 1739).
    β)Η υπ. αριθμ. 206/29-9-06 Απόφαση ΑΑΣ/Ολομελείας για την κατάταξη στην Πολεμική Αεροπορία πτυχιούχων Αξιωματικών.

  • 10 Απριλίου 2016, 20:15 | Κωσταντίνος Αδαμόπουλος 41η ΣΤΥΑ

    Όσες φορές και από όσους συμμαθητές μου και αν γραφεί δεν θα πάψει αν δεν διορθωθεί η ΑΔΙΚΙΑ που υφίστανται οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ (90-91) και συγκεκριμένα για την ΠΑ οι 40-41 σειρές ΣΤΥΑ.
    Έξι έτη συνέχιση της αβλεψίας , οκτώ ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων από αξιότιμους βουλευτές όλων των κομμάτων, προσωπικές αναφορές συμμαθητών μου προς το ΓΕΑ, αγωγές που αναμένουν εκδίκαση με συνεχείς αναβολές από τα επιτελεία , ενημερωτικά προς την ηγεσία τόσο την στρατιωτική όσο και την πολιτική , υποσχέσεις ένα σωρό που λησμονούνται μετά από λίγο…
    Την ύστατη τούτη στιγμή παρακαλείται ο αξιότιμος κος ΥΕΘΑ όπως σταθμίσει την κατάσταση και ας αποδώσει επιτέλους δικαιοσύνη σε δύο τάξεις που …απλά ξεχάστηκαν στον Ν3883/2010.(λεγόμενα του τότε κου ΥΕΘΑ/2010)
    Το θέμα είναι ήδη γνωστό ! Δεν θα προβώ σε copy-paste, αναγνωρίζω κ΄ κατανοώ ότι είναι κουραστικό…
    Ειλικρινά ευχαριστώ που μέσω αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας μου δόθηκε βήμα. Ελπίζω να μην είναι μόνο για το θεαθήναι…

  • 10 Απριλίου 2016, 20:32 | Κωνσταντίνος

    Καλησπέρα σας!
    Με το παρόν σχόλιο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στον νομοθέτη σε μια αδικία που έχει δημιουργήσει ο προηγούμενος νόμος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Υπ. Αριθ. 3883 Αρ. φύλλου 167 της 24 Σεπ. 2010, σχετικά με την ανύπαρκτη αξιοποίηση – εξέλιξη των απόφοιτων ΑΣΣΥ και πτυχιούχων ΤΕΙ ή ΑΕΙ(Τεχνολογικού τομέα).
    Ο Νόμος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπ. Αριθ. 3883 Αρ. φύλλου 167 της 24 Σεπ. 2010 στην σελ. 2 άρθρο 1 στο εδάφιο ιστ. Λέει ξεκάθαρα πως :
    «Ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) νοούνται τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στην υποπερίπτωση αα) της παραγράφου 1α του άρθρου 2 του ν.3549/2007 (ΦΕΚ 69/Α΄/20.3.2007)»
    Ως αποτέλεσμα οι απόφοιτοι Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ανήκουν στον τεχνολογικό τομέα) να μην αναφέρονται – υπολογίζονται πουθενά και να αδικούνται παρά την ισοτιμία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των πτυχίων τους με τον νόμο του Υπουργείου Παιδείας 3549/2007 (ΦΕΚ 69/Α΄/20.3.2007) που αναφέρει :
    Άρθρο 2
    Διάρθρωση των Α.Ε.Ι.
    1. α) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
    Συνέπεια των ανωτέρω, και ενώ πτυχιούχοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ(Τεχνολογικού τομέα) διαθέτουν μεταπτυχιακό ακόμα και διδακτορικό, να μην μπορούν να ενταχθούν στον ανωτέρω νόμο που δρομολογεί γρηγορότερη εξέλιξη (εφόσον βεβαίως υπάρχουν οι προϋποθέσεις) αλλά και σε μεγαλύτερο καταληκτικό βαθμό.
    Η επιλεκτική αυτή μεταχείριση των αποφοίτων πανεπιστημιακού τομέα σε βάρος των αποφοίτων τεχνολογικού τομέα που είναι ταυτόχρονα και απόφοιτοι ΑΣΣΥ, θα πρέπει να σταματήσει με μια πρόνοια του παρόντος νομοσχεδίου που θα άρει την αδικία που υφίστανται.
    Αξίζει να αναφερθεί πως οι υπαξιωματικοί, από την φύση της σχολής τους που είναι τεχνική, περισσότερο συνάδει ως εξέλιξη το πτυχίο ΤΕΙ (ως εφαρμοσμένη επιστήμη), παρά το θεωρητικό υπόβαθρο του Πανεπιστημίου.
    Όπως γίνεται φανερό παρά την μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βαθμίδα των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τίτλων αυτά δεν υπολογίζονται καθόλου αφού το 1ο πτυχίο είναι από ΤΕΙ. Φανταστείτε έναν απόφοιτο ΑΣΣΥ και πτυχιούχο ΤΕΙ να έχει και Master (M.Sc)π.χ από το Cambridge ή Διδακτορικό (Phd) από το Μ.Ι.Τ και να μην εξελίσσεσαι καθόλου (αδικία και για τον ίδιο αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις που δεν τον αξιοποιούν,το παράδειγμα είναι λίγο τραβηγμένο για να δείξει το μέγεθος τις αδικίας) και ένας που έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Ελλάδα, να γίνεται αξιωματικός Ανθσγος άμεσα και να αποστρατεύεται με ένα βαθμό ποιο πάνω (Σμήναρχος αντί για Αντισμηναρχος).
    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εστιάσω στον καταληκτικό βαθμό που αναφέρεται στην σελ 3492 του νόμου 3883 Αρ. φύλλου 167 της 24 Σεπ. 2010
    Άρθρο 23
    Καταληκτικοί βαθμοί
    γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    (5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
    (6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
    Γίνεται φανερό πως με την παραδοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον αρχικό ορισμό του ΑΕΙ στον ανωτέρω νόμο του 2010, οι απόφοιτοι ΤΕΙ πάλι ξεχνιούνται και ας διαθέτουν μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό.
    Δηλαδή, έναν Υπαξιωματικό που εξελίσσεται, μορφώνεται, προοδεύει, επειδή το πρώτο του πτυχίο είναι από ΤΕΙ οι Ένοπλες δυνάμεις τον αφήνουν στάσιμο και στην ουσία τον τιμωρούν (βλέποντας συναδέλφους πανεπιστημιακού τομέα) να ανταμοίβονται τουλάχιστον στον καταληκτικό βαθμό.
    Στο παρόν νομοσχέδιο ο τεχνολογικός τομέας εισάγεται μια και μοναδική φορά στους ΕΜΘ μόνο, ξεχνώντας τους αποφοίτους ΑΣΣΥ:
    Άρθρο 18, Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167) «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»
    Κλείνοντας, θα επιθυμούσα το παρόν νομοσχέδιο να εξαλείψει την αδικία που υφίστανται τα στελέχη ΑΣΣΥ αποφοίτων ΑΕΙ (Τεχνολογικού τομέα) και οι Ένοπλες Δυνάμεις να τα εκμεταλλευτούν, εισάγοντας τροποποιητική διάταξη σταδιοδρομικής φύσης στον νόμο 3883/2010(Α’ 167) και εντάσσοντας τους ισότιμα με τους αποφοίτους ΑΕΙ (Πανεπιστημιακού τομέα).
    Σας ευχαριστώ!

  • 10 Απριλίου 2016, 20:53 | ΑΞΚΟΣ ΕΞ ΑΣΣΥ ΤΑΞΕΩΣ 1991

    >> Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία τόσο στον αξιότιμο Κο ΥΕΘΑ όσο και στους κ.κ. Επιτελείς του, ώστε να αποκαταστήσουν μια κατάφωρη και άνιση μεταχείριση που επί έξι (6) χρόνια πλέον υφίστανται τα στελέχη Αξκών εξ ΑΣΣΥ των Ε.Δ. και συγκεκριμένα όσον αφορά την Π.Α. πρόκειται για τις σειρές 40η & 41η ΣΤΥΑ, τάξεων 1990 & 1991, εισαγωγής τα έτη 1988 & 1989 αντίστοιχα. Ο νομοθέτης με το Ν. 3883/10 λόγω αβλεψίας του ή από καθαρή αστοχία του, στέρησε από τους εν λόγω Αξκούς τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς και τους καταδίκασε στα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας να αποστρατεύονται οι μεν της 40ης σειράς με το βαθμό του Επγού, οι δε της 41η σειράς μα το βαθμό του Σγού. ‼ Τα στελέχη αυτά έχουν βαθμολογική εξέλιξη δυσμενέστερη τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών (λχ: 39η & 38η σειρά ΣΤΥΑ που θα αποστρατευτούν με το βαθμό του Σμχου στα 35 έτη υπηρεσίας) όσο και των επομένων ετών (λχ: 43η σειρά ΣΤΥΑ και μετά) που θα αποστρατευθούν με το βαθμό του Ασμχου. Η εγκύκλιος δε Δγή εισαγωγής στη Σχολή τους, προέβλεπε καταληκτικό βαθμό Σμχου.

    >> Αυτό συνέβη λόγω του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής, των μεταβατικών διατάξεων του Ν.3883/10 με αυτές του Ν.3865/10 (ασφαλιστικού νόμου), όπου ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, και έτσι τα στελέχη αυτά αποχωρούν με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

    >> Η αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας είναι κυρίως ηθικής και όχι οικονομικής φύσης (το οικονομικό κόστος αφορά αφενός μικρές – μονοετείς διαφορές βασικών μισθών στα 31 και στα 33 χρόνια αφετέρου και ουδόλως επιβαρύνει το οικονομικό προϋπολογισμό άμεσα αλλά σε βάθος οκταετίας). Έχει τεθεί δε, σε υπόψη των κ.κ. επιτελών του Υπουργείου οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε αφιλοκερδώς απόστρατος Αξκός των ΕΔ, ειδικός για οικονομικά θέματα, που αναφέρει αιτιολογημένα και επακριβώς το κόστος της αποκατάστασης για τα εν λόγω στελέχη της Π.Α.

    >> Έπειτα από τα ανωτέρω κρίνεται λοιπόν αναγκαίο στο παρόν πολυνομοσχέδιο να εισαχθεί μια διάταξη που να τροποποιεί άρθρο 91 του Ν.3883/10 ως εξής:

    « 8. Για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ των Ε.Δ. κατάταξης τα έτη 1988 και 1989 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14, 16 έως 22 και ειδικά για τις ΑΣΣΥ της ΠΑ οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α’) »

    >> Με την προτεινόμενη διάταξη δεν επηρεάζονται οι Αξιωματικοί εξ ΑΣΕΙ και οι εξ εθελοντών [(ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977)], καθόσον στο παρόν πολυνομοσχέδιο γίνεται διαχωρισμός πλέον των επετηρίδων των Αξκών εξ ΑΣΣΥ και των ανωτέρω Αξκών εξ εθελοντών. Με αυτή τη διάταξη που προβλέπεται δεν θα υπάρξει κάποια αλληλεπίδραση στις προαγωγές των καταταγέντων τα έτη 1988 – 1989 εξ εθελοντών, οι οποίοι άλλωστε δύναται να φθάσουν στους προβλεπόμενους από το Ν.3883/10 καταληκτικούς βαθμούς τους, εντός της συντάξιμης υπηρεσίας τους σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ. γ’, εδάφιο 7.

    >> Σας ευχαριστώ πολύ και ευελπιστώ αυτή την φορά η παρούσα πολιτική ηγεσία της Χώρας να ενσκήψει στο δημιουργηθέν πρόβλημα και να πράξει τα δέοντα προς την κατεύθυνση της ΗΘΙΚΗΣ και μόνο αποκατάστασης των υπόψιν στελεχών, που έχουν θιγεί βάναυσα και για χρόνια αντιμετωπίζονται «ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και ομιλώ για τους Αξκούς εξ ΑΣΣΥ των Ε.Δ. τάξεων 1990 – 1991. ‼!

  • 10 Απριλίου 2016, 18:23 | ΝΙΚΟΣ

    Σχετ.:
    α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1991 – 1992 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    3. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    4. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1990 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού). γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1991-1992, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1991-1992 (ΑΣΣΥ), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1991-1992, φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Λοχαγού), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    8. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το (γ) σχετικό.
    9. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 σχετικού (γ), προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ωε έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, (γ) σχετικού, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». γ. Στο άρθρο 27, (γ) σχετικού, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ένα ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 10 Απριλίου 2016, 18:25 | Χάρης

    Θέμα 1ο
    Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 (40η – 41η ΣΤΥΑ)
    Ακόμη ένα σχέδιο Νόμου που έρχεται και δεν προβλέπει εξ αρχής την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των εισαχθέντων σε ΑΣΣΥ τα έτη 1988 και 1989. Η μη εναρμόνιση των δύο ισχυόντων Νόμων (3883/10 και 3865/10) δημιουργεί στελέχη με διαφορετική εξέλιξη από κάθε άλλη σειρά εισαχθέντων και καταληκτικούς βαθμούς δυο λιγότερους από οποιουσδήποτε άλλους συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα, τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και την ίδια προέλευση.
    Γι’ αυτό, προτείνω τροποποίηση του Άρθρου 91 του Ν3883/10 ως εξής:
    «Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996»

    Θέμα 2ο
    Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)
    Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Δηλαδή: οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ και ΣΥΔ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    Αυτό σημαίνει ένας αριθμός Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών όχι όλοι που είναι π.χ. πίσω από την 40η και κρίνονται με τον ν2439/96 θα επιταχύνουν και θα προαχθούν άμεσα σε σμηναγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίς Επισμηναγοί αφού πλέον δεν θα υπάρχει μπροστά τους να τους φρενάρει η 40η η οποία ακολουθεί στις προαγωγές τον αργό Ν.3883/10. Πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας!!
    Το ανωτέρω δεν θα συμβεί μόνο εάν γίνει η αποκατάσταση της 40ης και 41ης ΣΤΥΑ διότι οι εξ ΑΣΣΥ προερχόμενοι συμφ. με το ν2439/96 έχουν πάντα καλύτερη αναδρομικότητα Αξκου από τους Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές της ίδιας χρονιάς και προάγονται νωρίτερα. Έτσι λοιπόν από την συγκεκριμένη προτεινόμενη ρύθμιση του ΥΕΘΑ πρόβλημα ανατροπής της ιεραρχίας θα δημιουργηθεί μόνο στην 40η και 41η ΣΤΥΑ διότι είναι οι μόνες που δεν ακολουθούν το ν2439/96 και παράλληλα οι τελευταίες που έχουν Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές από πίσω τους.
    Θέμα 3ο
    Αρχαιότητα μεταξύ Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ και Αξκών Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών.
    Έως το 2010 που ψηφίστηκε ο ν3883, στην ΠΑ οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών του ίδιου έτους κατάταξης.
    Ο Ν3883/10 προβλέπει ότι ο αξιωματικός εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό είναι αρχαιότερος ενός Νομιμοποιηθέντα Εθελοντή ανεξαρτήτως ημερομηνίας προαγωγής και επετηρίδας. Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 18 στην παράγραφο 18 αναγράφεται η εξής τροπολογία:
    «Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»Η ισχύουσα διάταξη του ν3883 έχει ως εξής:«Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β` του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους.»Δηλαδή προσθέτοντας τις λέξεις «που προέρχονται από ΑΣΕΙ» οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές πλέον δεν θα είναι νεότεροι στον ίδιο βαθμό των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων και απουσία κάποια διάταξης που να ρυθμίζει την αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων, θα ισχύσει η γενική διάταξη του ν3883 άρθρο 36 παραγ. 7 συμφ. με την οποία:
    «Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.»
    1. Υποβαθμίζει τους εκ ΣΤΥΑ προερχομένους έναντι των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών παρά την υποτιθεμένη προωθούμενη αναβάθμιση της ΣΤΥΑ. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών έναντι των εξ ΑΣΣΥ (αρχαιότητα συμφ. με την ημερομηνία κτήσης του βαθμού). Δύο μέτρα και δυο σταθμά στο θέμα της αρχαιότητας από την Υπηρεσία.
    2. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που έχουν από πίσω τους Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές κινδυνεύουν διανύοντας ακόμη και το 27ο ή 28ο έτος υπηρεσίας, να βρεθούν νεότεροι αυτών που μέχρι σήμερα τους έχουν υφισταμένους. Αυτό γιατί μπορεί οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές να έχουν προαχθεί νωρίτερα το ίδιο έτος λόγω του ότι είχαν καταταγεί λίγους μήνες νωρίτερα. Π.χ. την φετινή χρονιά που είναι να προαχθούν τα στελέχη της 40ης ΣΤΥΑ σε Σμηναγούς, θα προαχθούν νωρίτερα στις 30 Ιουνίου οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές της επετηρίδας της ΣΥΔ σε Σμηναγούς. Με τα έως τώρα ισχύοντα οι 40η θα είναι νεότερη για πέντε μήνες και στη συνέχεια 1η Δεκεμβρίου που θα προαχθεί θα ξαναγίνει αρχαιότερη διατηρώντας ένα καθεστώς 28 ολόκληρων χρόνων. Εάν περάσει η διάταξη όπως έχει στο πολυνομοσχέδιο, τότε θα έχουμε διατάραξη της ιεραρχίας. Οι εν λόγω Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές θα παραμείνουν αρχαιότεροι αφοί θα έχουν προαχθεί νωρίτερα από την 40η ΣΤΥΑ παρόλο που όλοι θα έχουν προαχθεί το ίδιο ημερολογιακό έτος. Δεν τίθεται θέμα μόνο κοινής Επετηρίδας αλλά γενικότερα Ιεραρχίας.

    Προτείνεται:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να μπει μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ιδίου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού »
    Θέμα 4ο
    Στο θέμα της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών (Μ) με το καθεστώς που διέπει τις αντίστοιχες ειδικότητες του ΣΞ και του ΠΝ επισημαίνω τα κάτωθι:
    Οι βάσεις εισαγωγής των Μηχανικών της ΠΑ (ΣΜΑ) στις πανελλήνιες/πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τις υψηλότερες στην σχετική κατηγορία Σχολών.

    Η ρύθμιση του θέματος της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ δεν δημιουργεί οικονομικό κόστος για την υπηρεσία, αλλά αντιθέτως εξυπηρετεί τα συμφέροντά της με την εξάλειψη της ανωτέρω ανισότητας και αδικίας και προτείνω την επαναδιατύπωση της παραγράφου 18 του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ως εξής:

    18. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.
    Προσθήκη νέας υποπαραγράφου
    γ. Οι Αξιωματικοί Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.

    Με εκτίμηση,

  • 10 Απριλίου 2016, 16:05 | Βασίλης

    H Υπηρεσία έχει ερωτηθεί αρκετές φορές, πρόσφατα έγγραφως, σχετικά με την αρχαιότητα που υφίσταται μεταξύ των Αξιωματικών και αυτών που προέρχονται από μετάταξη απόφοιτων ΑΣΣΥ καιείναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, καθώς και σε σχέση με τους άλλους Αξιωματικούς που αναφέρονται στο άρθρο δύο(2)του Ν.3883/2010 και έχει πάντα υποστηρίξει τα γραφόμενα της παραγράφου 3 του άρθρου 13, και γι΄αυτό προτείνεται να τροποποιηθεί η παράγραφος 14 του άρθρου 36 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του Σ.Ξ, Σωμάτων του Π.Ν και Αξιωματικοί της Π.Α πλην Ιπταμένων που προέρχονται από ΑΣΕΙ καθώς και οι προερχόμενοι από μετάταξη Απόφοιτοι ΑΣΣΥ, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά».
    Επίσης, επειδή υπήρχαν Αξιωματικοί που κρινόντουσαν και προάγονταν με τον Ν.2439/1996 και μετά την ψήφιση του Ν.3883/2010 ακολούθησαν αυτόν, λόγω μη συμπλήρωσης 25 ετών στις 31-12-2015,μπαίνοντας μπροστά στην επετηρίδα, με αποτέλεσμα «κόλλησαν στο βαθμό που είχαν Αξιωματικοί από μετάταξη απόφοιτοι ΑΣΣΥ κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ με περισσότερα έτη υπηρεσίας που κρίνονται και προάγονται με τις διατάξεις του Ν.2439/1996». Αποτέλεσμα αυτού, μακροπρόθεσμα να τους περάσουν οι αντίστοιχοι συμμαθητές τους απόφοιτοι ΑΣΣΥ, λόγω και της παραγράφου 4 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 που ο χρόνος παραμονής τους ανά βαθμό μειώνεται συγκριτικά με τους Αξιωματικούς της παραγράφου 3 του ιδίου. Ειδικά, βάσει της παραγράφου α, β, γ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 οι προερχόμενοι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ με πτυχίο ΑΕΙ προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και αντίστοιχων.
    Για το λόγο αυτό προτείνεται στο άρθρο 24 του Ν.3883/2010 να προστεθεί παράγραφος με αρίθμηση 8, ως εξής:
    «Οι από μετάταξη Αξιωματικοί που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.2439/1996 και έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα τυπικά προσόντα για κρίση και προαγωγή στον επόμενο βαθμό ανεξαρτήτως κενών οργανικών θέσεων συμπεριλαμβάνονται στους ονομαστικούς πίνακες κρινόμενων Αξιωματικών και κρίνονται προακτέοι, ανεξάρτητα από ομοιόβαθμους τους που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.3883/2010».

  • 10 Απριλίου 2016, 16:26 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 6 ΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΑΧΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 91 ΤΟΥ Ν. 3883 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΑΠΛΑ ΑΠΟ 31/12/2012 ΣΕ 31/12/2014 ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΔΥΟ ΝΟΜΟΙ (3883 & 3865) ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΞ ΑΣΣΥ ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 40 & 41 ΣΤΥΑ, ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ εα ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Π.Ν ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΕΘΑ, ΠΟΣΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗ.

    ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ….!!!! ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 3883 ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΑΣΜΧΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΟΠΟΥ 18 ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΣΜΗΝΑΡΧΟΙ (ΕΚΛΕΙΣΑΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ) ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ 69 ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 2439 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΜΧΟΙ ΣΕ ΣΜΗΝΑΡΧΟΥΣ…..

    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΕ ΟΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 40 -41
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 10 Απριλίου 2016, 16:42 | KP

    Ο Ν.3883/10 έλυσε αδικίες οι οποίες ήταν τρομερά εμφανείς με το Ν.2439.
    Έλυσε πρωταρχικά το θέμα με το ευφέρημα των κενών οργανικών θέσεων οι οποίες δημιούργησαν τοσες αδικίες. Π.Χ.
    Το 1988 εισήχθηκαν Ίκαροι Ιπτάμενοι (Ι) και Μηχανικοί (Μ, οι οποίοι εισήχθησαν με ΜΟ 18).
    Οι αποτυχέντες ως Ιπτάμενοι συνέχισαν ως Εφοδιαστές (Ε) και Διοκητικοί (Δ).
    Οι Ιπτάμενοι έγιναν Ασμχοι τον Απρίλιο του 2010. Με το ευφυολόγημα των κενών οργανικών θέσεων οι Διοικητικοί έγιναν Ασμχοι τον Δεκέμβριο του 2010, οι Εφοδιαστές τον Δεκέμβριο του 2010 και οι Μηχανικοί τον Απρίλιο του 2011!!!!!!!!
    Με τον 3883 τα ανωτέρω επιλύθηκαν για τα νέα στελέχη αλλά δεν διευθετήθηκαν οι αδικίες εις βάρος των παλαιοτέρων.
    Ελπίζουμε για επανεξέταση παρόμοιων ανισοτήτητων.

  • 10 Απριλίου 2016, 13:14 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    Θα πρέπει να γίνει βελτίωση διατύπωσης στον νόμο, σε ό,τι αφορά στην εναρμόνιση της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών (Μ) με το καθεστώς που διέπει τις αντίστοιχες ειδικότητες του ΣΞ και του ΠΝ.
    Επισημαίνεται ότι, η ανωτέρω ειδικότητα μαζί με αυτή των Ιπταμένων εισάγονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων και αποφοιτούν από αντίστοιχα ισάριθμα τμήματα της Σχολής Ικάρων.
    Επισημαίνεται ότι οι βάσεις εισαγωγής των Μηχανικών της ΠΑ (ΣΜΑ) στις πανελλήνιες/πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τις υψηλότερες στην σχετική κατηγορία Σχολών.

    • Η ρύθμιση του θέματος της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ δεν δημιουργεί οικονομικό κόστος για την υπηρεσία, αλλά αντιθέτως εξυπηρετεί τα συμφέροντά της με την εξάλειψη της ανωτέρω ανισότητας και αδικίας και προτείνουμε την επαναδιατύπωση της παραγράφου 18 του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ως εξής:
    • 18. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.
    Προσθήκη νέας υποπαραγράφου
    γ. Οι Αξιωματικοί Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.

  • 10 Απριλίου 2016, 12:39 | 41η ΣΤΥΑ

    Είναι σίγουρο πως μάλλον υπάρχουν κάποια περιθώρια βελτίωσης, που ίσως εξομαλύνουν και κάποιες αδικίες, αλλά η αδικία στην οποία υπόκεινται οι εισαχθέντες στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 είναι άνευ προηγουμένου.

    Και μην διαμαρτύρονται κάποιοι για την επανάληψη του δίκαιου αιτήματος μας, ακόμα και για την «αντιγραφή επικόλληση» κειμένου από παρόμοιες εισηγήσεις, γιατί είναι αναμενόμενο εφόσον το αίτημα είναι συλλογικό και τα επιχειρήματα εξόφθαλμα, συγκροτημένα, στιβαρά και συγκεκριμένα (τι να κάνουμε να ανακαλύπτουμε περιττολογίες?).

    Για να καταστεί σαφέστερη αυτή η εν λόγω αδικία σας (ξανά)παραθέτω το παρακάτω παράδειγμα:

    Κατά το έτος ψήφισης των νόμων 3883/10 και 3865/10 στην ΠΑ υπήρχαν τρεις τάξεις Ανθυποσμηναγών (η 39η, η 40η και η 41η)προέλευσης ΣΤΥΑ (ΑΣΣΥ).
    Κατά το έτος συμπλήρωσης πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (35/35) οι υπόψη τρεις σειρές θα φέρουν τους κάτωθι βαθμούς:
    α. Η 39η Αντισμήναρχοι ή και Σμήναρχοι κατά την αποστρατεία τους.
    β. Η 40η Επισμηναγοί.
    γ. Η 41η Σμηναγοί.

    Δηλαδή…
    δύο (2) αξιωματικοί της ίδιας υπηρεσιακής προέλευσης και
    δίχως κάποιος από αυτούς να έχει τιμωρηθεί με στέρηση βαθμού,
    με δύο (2) μόνο χρόνια διαφορά στα χρόνια υπηρεσίας,
    έχουν τρεις (3) βαθμούς διαφορά.

    Είναι σίγουρο ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και υποθέτω και και σε ΕΔ άλλων χωρών.

    ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΙΚΙΑ, ΠΟΥ ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΜΩΡΙΑ?

    Και επειδή η αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας είναι κυρίως ηθικής και όχι οικονομικής φύσης (το οικονομικό κόστος αφορά αφενός μικρές-μονοετείς διαφορές βασικών μισθών στα 31 και στα 34 χρόνια αφετέρου δεν επιβαρύνει το οικονομικό προυπολογισμό άμεσα αλλά σε βάθος οκταετίας) ελπίζουμε ότι η τροποποίηση της ημερομηνίας στην παράγραφο 2 άρθρο 91 του ν.3883/10 σε 31.12.2014 θα τύχει ορθολογικής αντιμετώπισης αυτή τη φορά.

  • 10 Απριλίου 2016, 12:43 | GEORGE.

    Θα ήθελα με την σειρά μου να αναφερθώ σε ένα ζήτημα σχετικά με την αδικία που συντελείται στο εν λόγω διαβούλευση σχέδιο νόμου άρθρο 18 όσων αφορά την αρχαιότητα μεταξύ Αξ/κων από ΑΣΣΥ με τους προερχόμενους από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.445/1975 και του ν.705/1977.
    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ» και δεν αναφέρει καθόλου τους Αξ/κους προέλευσης ΑΣΣΥ προκαλώντας έτσι αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης.
    Έτσι όπως (λόγω προέλευσης) οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους αποφοίτων ΑΣΣΥ, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης του βαθμού, έτσι και οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ θα πρέπει να είναι αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμούς του προέλευσης ΕΜΘ, Εθελοντριών, κλπ. Κατόπιν λοιπόν των ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και η φράση ΑΣΣΥ στην συγκεκριμένη πρόταση δηλαδή να διαμορφωθεί ως εξής: «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ»
    Ένα άλλο θέμα που θέλω επίσης να θίξω είναι και η αδικία που έχει συντελεστεί εδώ και έξι (6) περίπου χρόνια για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος δύο (2) Σειρών ΣΤΥΑ 40 και 41(εισαχθέντων σε ΑΣΣΥ τα έτη 1988 και 1989). Η μη εναρμόνιση των δύο ισχυόντων Νόμων (3883/10 και 3865/10) δημιουργεί στελέχη με διαφορετική εξέλιξη με δεδομένο ότι οι εν λόγω Αξιωματικοί έχουν ακριβώ ς τα ίδια κριτήρια έναντι των προγενέστερων Αξιωματικών προερχομένω ν από την ίδια Παραγωγική Σχολή (ΣΤΥΑ) και με τα ίδια Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Για να γίνει πιο σαφές σας παραθέτω το εξής παράδειγμα:
    Κατά το έτος συμπλήρωσης πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (35/35) οι υπόψη τρεις σειρές αποφοίτων ΣΤΥΑ θα φέρουν τους κάτωθι βαθμούς:
    α. Η 39η Σμήναρχοι κατά την αποστρατεία τους (Έτος εισαγωγής τους 1987).
    β. Η 40η Επισμηναγοί (Έτος εισαγωγής τους 1988).
    γ. Η 41η Σμηναγοί (Έτος εισαγωγής τους 1989).
    Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει η τροποποίηση του άρθρου 91 του Ν3883/10 ως έξης:
    «Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996»

  • 10 Απριλίου 2016, 11:24 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Απαντώντας σε ερώτημα σχολιαστή οπου αναφέρει και μετέπειτα υπενθυμίζει (διευκρινίζει) οτι οι εθελοντές σε εγκυκλίους αναφερόταν οτι εξελλίσονταν μέχρι τον βαθμό του Ανθστή και κατόπιν ευνοήθηκαν να επισημάνω (πληροφορήσω) τα εξής :
    α) Οι εγκύκλιοι που αναφέρει ο σχολιάζων υπάρχουν ΟΜΩΣ ΔΕΝ αναφέρεται στους μονιμοποιηθέντες του ν.445/74.Οι μονιμοποιηθέντες του ν.445/74 προσελήφθησαν μέχρι κα το 1989. Οι μετέπειτα (1990 και μετά) προσελήφθησαν με αλλες ΕΔΥΕΘΑ οπου αναφερόταν τελείως διαφορετικές προυποθέσεις (βαθμολογικές- μισθολογικές)
    β) Σε ΚΑΜΜΙΑ ΕΔΥΕΘΑ μέχρι και το 1989 ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ οτι οι εθελοντές εξελλίσονται μέχρι το βαθμό του Ανθστή και μισθολογική προαγωγή εως τον βαθμό Λγου και αντιστοίχων,
    γ) Η μισθολογική προαγωγή μέχρι το βαθμό του Λγου-Υπχου-Σγου ισχυε μόνο για αυτούς που εισήχθησαν μετά το 1990. Ακριβώς γιατί αφορούσε στελέχη αλλου θεσμού και οχι τους μονιμοποιηθέντες του ν.445/74
    δ) Δεν διαταράχθηκε καθόλου η επετηρίδα για τον απλούστατο λόγο οτι αυτή η κατηγορία στελεχών (1990 και μετά) ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Αυτά ως διευκρίνηση για να μήν δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

    Ευχαριστώ

  • 10 Απριλίου 2016, 11:06 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Στο άρθρο 3 του Ν.3883/2010 προστίθεται νέα παράγραφος 5, σύμφωνα με την οποία οι Αξκοί των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης, Υπηρεσιών Υποστήριξης και Ραδιοναυτίλων αλλάζουν ειδικότητα και λαμβάνουν την ειδικότητα Έρευνας –Πληροφορικής. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης.
    Έως τώρα ο Ν.3883/2010 όριζε ρητά τις περιπτώσεις στις οποίες προβλεπόταν μετάταξη. Στο παρόν πολυνομοσχέδιο, γίνεται μνεία για τους Αξκούς των παραπάνω Σωμάτων και ο νόμος για πρώτη φορά τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν μετάταξη. Παράλληλα, όμως, θα έπρεπε να γίνει πρόβλεψη και για τους Αξκούς που μετατάχθηκαν από το Σώμα των Μόνιμων Υπξκών στο Σώμα των Μόνιμων Αξκών, σύμφωνα με τον προηγούμενο Νόμο περί Ιεραρχίας και Προαγωγών, δηλαδή το Ν.2439/1996.
    Ο Νομοθέτης αποκλείει τους ήδη μεταταγέντες να μεταταγούν σε άλλη ειδικότητα, βασιζόμενος στο άρθρο 13 παράγραφος 3 του Ν.3883/2010 «… εξομοιώνονται πλήρως με τους τελευταίους ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους πλην αυτών της μετάταξης» .Η ισχύς, όμως, αυτής της παραγράφου άρχεται από έναρξη ισχύος του νόμου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 91 του Ν.3883/2010 και δεν υποδηλώνεται πουθενά αναδρομική εφαρμογή αυτής. Δε μνημονεύει την παράγραφο 11 του άρθρου 25 του Ν.2439/1996 για τους παλιούς μεταταγέντες και κατά συνέπεια δεν τους συμπεριλαμβάνει.
    Θεωρώ, λοιπόν, πως αποκλείει αναίτια τους μεταταγέντες πριν την εφαρμογή του Ν.3883/2010, καθώς δεν ίσχυε γι’αυτούς η εν λόγω απαγόρευση του μεταγενέστερου νόμου. Επιπρόσθετα, οι παραπάνω δε γνώριζαν τον μετέπειτα αποκλεισμό από ενδεχόμενη νέα μετάταξη.
    Εξαιρούνται , μ’αυτόν τον τρόπο, στη διαδικασία της επιλογής και συγκρότησης του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση και κατάρτιση (καθώς είναι απόφοιτοι Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).
    Ο νόμος οφείλει να λειτουργεί υπέρ του διοικούμενου και να άρει τις δυσμενείς επιπτώσεις που αναφύονται. Ζητώ, σύμφωνα με την αρχή της Ισότητας, να αποκατασταθεί η αδικία , η οποία δημιουργείται προσθέτοντας στην παρούσα τροποποίηση και τους παλαιούς μεταταγέντες του Ν.2439/1996, προκειμένου να καταστεί εγκυρότερη η Συγκρότηση του Σώματος Έρευνας-Πληροφορικής για τη κάλυψη αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • 10 Απριλίου 2016, 11:07 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ο Ν.3883/2010 θέσπισε τη μείωση των προαπαιτούμενων ετών υπηρεσίας του Μόνιμου Υπξκού που μετατάσσεται σε Μόνιμο Αξκό από 11 έτη σε 5. Εφαρμόζοντας το ανωτέρω και με βάση την παράλληλη αύξηση των χρόνων προαγωγής , όσοι μετατάχθηκαν, σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του Π.Δ 46/2005 και του Ν.2439/1996, έχουν αδικηθεί σε σχέση με τους μετέπειτα μεταταγέντες. Πρώτ’απ’όλα, τα δυσμενή απαιτούμενα 11 έτη υπηρεσίας για μετάταξη εμποδίζουν την ομαλή βαθμολογική εξέλιξη των μεταταγέντων και σε μεγαλύτερους βαθμούς μελλοντικά τους καθιστούν νεότερους έναντι των ομοιοβάθμων τους προ της μετάταξης, όπως ορίζουν οι χρόνοι προαγωγής του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 . Κατά δεύτερον , οι παλαιοί μεταταχθέντες δε θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στον καταληκτικό βαθμό της ειδικότητας τους , καθώς θα έχουν συμπληρώσει 40 έτη υπηρεσίας νωρίτερα.
    Για την άρση της αδικίας που ανακύπτει για όσους μετατάχθηκαν μεταξύ των ετών 2005-2010, να προστεθεί στο άρθρο 9 του Ν.3883/2010: « Οι ρυθμίσεις του άρθρου 9 του παρόντος Νόμου να έχουν αναδρομική ισχύ για όσους έχουν κριθεί με βάση τον Ν.2439/1996 και το Π.Δ 46/2005», έτσι ώστε η αναδρομική αυτή βαθμολογική προαγωγή να επαναφέρει το αίσθημα δικαίου και να δώσει το δικαίωμα της ίσης εξέλιξης ανάμεσα σε παλιούς και νέους μεταταγμένους.

  • 10 Απριλίου 2016, 09:54 | Ιωάννης Κούτρας

    Συνεπεία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής, των διατάξεων του ν.3883/10 με αυτές του ν.3865/10 δημιουργήθηκαν προβλήματα διοικητικής εξέλιξης στους αποφοίτους ΑΣΣΥ των ετών κατάταξης 1988 και 1989. Συγκεκριμένα καλούνται να λάβουν τον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντισμηνάρχου, στα 36 έτη οι εισακτέοι το 1988 και στα 37 έτη οι εισακτέοι το 1989. Mε ζητούμενο την επαναφορά της ηρεμίας των συγκεκριμένων στελεχών και την αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος τόσο στις τάξεις τους όσο και γενικότερα στις ΕΔ, προτείνεται στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΕΘΑ, να εισαχθεί μια διάταξη που να τροποποιεί άρθρο 91 του ν.3883/10 ως εξής:

    «8. Για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ των ΕΔ κατάταξης τα έτη 1988 και 1989 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14, 16 έως 22 και ειδικά για τις ΑΣΣΥ της ΠΑ οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α’)»

    Με την προτεινόμενη διάταξη δεν επηρεάζονται Αξιωματικοί εξ ΑΣΕΙ και εξ εθελοντών (γίνεται διαχωρισμός επετηρίδων αξιωματικών εξ εθελοντών και ΑΣΣΥ και έτσι δεν θα υπάρξει κάποια αλληλεπίδραση στις προαγωγές) καταταγέντων τα έτη 1988-89 οι οποίοι άλλωστε μπορούν να φθάσουν στους προβλεπόμενους από το ν.3883/10 καταληκτικούς βαθμούς τους εντός της συντάξιμης υπηρεσίας τους.

  • 10 Απριλίου 2016, 07:42 | ΣΤΥΑ

    Tο καλοκαίρι του 2010 ψηφίστηκε ο νομός του νέου Ασφαλιστικού (3865/10) για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας κατά τον οποίο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2014 ακολουθούν το παλαιό Ασφαλιστικό, ενώ οι νεότεροι θα ακολουθήσουν το νέο κατά τον οποίο πλέον δεν υπάρχει 35ετια αλλά 40ετια.
    Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους η ψήφιση του νέου νομού περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης (3883/10) των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με αυτόν όποιος συμπληρώνει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας έως 31-12-2012 θα ακολουθήσει κατ’ ουσία τον παλαιό νομό εξέλιξης 2439/96 ενώ οι νεότεροι θα εξελιχθούν με το νέο κατά τον οποίο υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξέλιξη, χάνοντας παράλληλα τη δυνατότητα απόκτησης του βαθμού του Σμηνάρχου στις ΑΣΣΥ της ΠΑ.
    Oι δυο νόμοι θα έπρεπε να είναι εναρμονισμένοι στην ημερομηνία έναρξης ισχύος τους. Ο μη εναρμονισμός τους δημιουργεί προβλήματα στους αποφοίτους των ΑΣΣΥ της ΠΑ αλλά και των υπόλοιπων Όπλων, που εισήχθησαν τα έτη 1988 και 1989 στην Υπηρεσία (40η και 41η ΣΤΥΑ). Αυτά τα στελέχη με την κατάσταση ως έχει, είναι καταδικασμένα να εξελιχθούν χειρότερα από όλους τους παλαιότερους αποφοίτους αλλά και από όλους τους νεότερους από αυτά.
    Οι αγκυλώσεις για την 40 και 41 ΣΤΥΑ συνοψίζονται ως κατωτέρω:
    α. Την ημερομηνία ψήφισης του νέου νόμου περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης ήταν ήδη Ανθσγοι όπως οι προηγούμενοι απόφοιτοι από αυτούς (39η) οι οποίοι όμως ακολουθούν τον ν2439 στην εξέλιξη. Μάλιστα οι απόφοιτοι της 40ης είχαν ονομαστεί Ανθσγοι το ίδιο έτος με την 39η. Μόνο οι αξκοί της 40ης και της 41ης εξαιρέθηκαν από την εξέλιξη του ν2439, από όλους τους αξιωματικούς εν ενεργεία εκ ΣΤΥΑ που υπήρχαν την ημερομηνία ψήφισης του ν3883/10. Αυτό αποτελεί άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ Αξκών ίδιας προέλευσης ακόμη και ίδιου βαθμού και ίδιου έτους ονομασίας.
    β. Εισήλθαν στις τάξεις των Αξκων με το νόμο 2439/96 σε ισχύ ο οποίος προέβλεπε καταληκτικό βαθμό αυτόν του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ. Αυτό τηρήθηκε για όλους τους άλλους εν/εν Αξκους εκ ΣΤΥΑ τη στιγμή της ψήφισης του 3883 και ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ οι Αξκοι της 40ης και 41ης ΣΤΥΑ (Σημειώνεται ότι στο βαθμό του Σμηνάρχου έφταναν μόνο οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ της ΠΑ και μόνο σε αυτούς επήλθε υποβιβασμός). Επιπροσθέτως τους έχει ΗΔΗ αποδοθεί αναδρομικότητα αξιωματικού όπως ορίζει ο ν2439/96 για τους Αξκούς εξ Ανθστών την οποία ΟΜΩΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο νέο νόμο αφού δεν προβλέπεται χρήση αναδρομικότητας Αξκού για αυτής της προέλευσης Αξκούς.
    γ. Θα γίνουν Επγοί όταν φθάσουν στα 34 1/2 έτη υπηρεσίας σύμφωνα με τον ν3883/10. Ο νέος νόμος στη συνέχεια ορίζει ότι στα 36 έτη υπηρεσίας θα γίνουν Ασμχοι εν ενεργεία κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να συμβεί στους συγκεκριμένους, διότι ακολουθούν το παλαιό ασφαλιστικό και συνεπώς στα 34ετη και 9 μήνες τίθενται σε ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ αποστρατεία. Έτσι ο καταληκτικός της 40ης Σειράς είναι ο Επγος αντί ο Ασμχος ΕΝ/ΕΝ που προβλέπει ο ν3883. Η 41η επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο στην εξέλιξη από την 40η δεδομένου ότι το έτος 2012 που έπρεπε να προαχθεί στο βαθμό του Υπσγου τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 27 παραγ. 4α του ν3883 που αυξάνει το χρόνο παραμονής στο βαθμό του Ανθσγου σε τέσσερα χρόνια από τρία που ήταν. Ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του Ανθσγου άλλαξε, μόνο που αυτή η αλλαγή πρέπει να αφορά τους αποφοίτους ΑΣΣΥ που θα γίνουν Ανθσγοι στα 19 έτη υπηρεσίας εκεί δηλαδή που μειώνει ο ν3883 το χρονικό όριο που θα γίνονται Αξκοι οι εξ ΑΣΣΥ προερχόμενοι. Η 41η προήχθη σε Ανθσγο στα 20 έτη υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η 41η με τη νέα κλιμάκωση των βαθμών που ακολουθεί, να πρέπει να προαχθεί σε Επγο εν ενεργεία στα 35 έτη υπηρεσίας κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό διότι ακολουθεί το παλαιό Ασφαλιστικό και έτσι στα 34ετη και 9 μήνες θα τεθεί σε ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ αποστρατεία κατέχοντας μετά βίας τον βαθμό του Σγου.
    δ. Σε περίπτωση που κάποιος από τα στελέχη των ανωτέρω σειρών κατέχει πτυχίο ΑΕΙ είναι άξιο απορίας πως θα καταφέρει να φθάσει στον προβλεπόμενο από το ν3883 βαθμό του Σμηνάρχου όταν δεν προλαβαίνει ούτε το βαθμό του Ασμχου να λάβει μια και διαθέτει μόνο 35 χρόνια εξέλιξης.

    Επιπλέον των ανωτέρω επισημαίνεται ότι με το ΠΔ 31-10-2009, ΦΕΚ (Γ) 523/9-7-2009 (το οποίο σημειωτέον εξακολουθεί και τελεί ΕΝ ΙΣΧΥ) έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν2439/96 οι απόφοιτοι της 41ης σειράς ΣΤΥΑ (κατάταξης 1989) ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ αξιωματικοί από τις 6 Σεπτεμβρίου 2004. Αντιστοίχως από το 2003 λογίζονται ως αξιωματικοί οι απόφοιτοι της 40ης σειράς ΣΤΥΑ (κατάταξης 1988). Τα προαναφερόμενα παραβλέπονται πλήρως και ταυτόχρονα δημιουργείται μία επιπλεόν αγκύλωση από το γεγονός ότι ενώ η 40η και 41η σειρά έχουν διαφορά κατάταξης ένα (1) ημερολογιακό έτος (1988 και 1989), πλέον οι προαγωγές τους απέχουν κατά δύο (2) ημερολογιακά έτη, γεγονός το οποίο είναι ενισχυτικό της προχειρότητας αντιμετώπισης των προαγωγικών σχέσεων των υπόψη σειρών.

    Εκτιμώ οι αντίστοιχα θέματα εμφανίζονται για το σύνολο των στελεχών προέλευσης ΑΣΣΥ των ΕΔ κατάταξης 1988 και 1989.

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    Οι ανωτέρω αγκυλώσεις αποκαθίστανται με την εξής τροπολογία:

    ⇒ ⇒ «Ειδικά για τους Αξκους Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι 31-12-14 συμπληρώνουν είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 και των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ219/Α ́)».

    ή

    ⇒ «…Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ). Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)…..»

  • 9 Απριλίου 2016, 22:17 | Βασίλης

    1. Εξέλιξη Αξιωματικών από ΑΣΕΙ ως έχει.
    2. Εξέλιξη Μόνιμων Υπαξιωματικών από ΑΣΣΥ ως έχει.
    3. Μεγαλύτερος καταληκτικός βαθμός για ΕΜΘ – ΕΠΟΠ. Να φτάνουν στο βαθμό του Υπολοχαγού.
    3. Προαγωγή ενός καταληκτικού βαθμού στους Αξιωματικούς που παίρνουν πτυχίο ασχέτως σχολής προέλευσης.
    4. Μετάταξη Μόνιμων Υπαξιωματικών ή Ανθυπαπιστών ΑΣΣΥ μετά από 5 χρόνια πραγματικής στο Σώμα των Αξιωματικών, αν είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ, σε ειδικότητα που συνάδει με το πτυχίο τους ή στην ίδια που κατέχουν.
    5. Αντίστοιχα, μετάταξη ΕΜΘ – ΕΠΟΠ μετά από 5 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών, αν είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ, σε ειδικότητα που συνάδει με το πτυχίο τους ή στην ίδια που κατέχουν.
    6. Η αρχαιότητα να καθορίζεται ασχέτως προέλευσης, μόνο από την ημερομηνία προαγωγής. Όποιος προάγεται πρώτος είναι αρχαιότερος, ασχέτως αν είναι από ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ ή ΕΜΘ – ΕΠΟΠ. Εξαίρεση αποτελεί οι επιχειρησιακές ειδικότητες π.χ. Ιπτάμενοι στην ΠΑ ή Μάχιμοι στο ΠΝ οι οποίοι είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους.

    Απλά και ξεκάθαρα.
    Δίκαιο για όλους.
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 9 Απριλίου 2016, 21:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μονομερώς μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 9 Απριλίου 2016, 20:46 | Θωμάς

    Απουσιάζει από το παρόν πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στα στελέχη (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί) να παραμείνουν έως και 40 έτη στην υπηρεσία.

    Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η αποχώρηση στα 35 έτη και έτσι, με δεδομένες τις ανάγκες που υπάρχουν, οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι στο ν/σ θα υπήρχε πρόνοια για σχετική διάταξη που θα επέτρεπε την παραμονή σε κάθε κλάδο των ΕΔ μέχρι και τα 40 έτη. Παρόλα αυτά, υπήρξαν αντιδράσεις από το εσωτερικό του στρατεύματος από τη διάταξη αυτή και έτσι πριν καλά καλά «στεγνώσει» το μελάνι, αυτή αφαιρέθηκε. Και αυτό, παρά παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κυρίου Πάνου Καμμένου. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά στις 22 Αυγούστου του 2015 σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Κανένας στρατιωτικός δεν θα φεύγει πριν τα 58». Φαίνεται, όμως, ότι οι αντιδράσεις κέρδισαν. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το κείμενο του νομοσχεδίου που έχει βγει στη δημοσιότητα. Αναμένουμε την εξέλιξη και αν τελικά αυτό θα είναι το προσχέδιο που οδηγηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Αναμένουμε την απόφαση του Κυρίου Υπουργού.

  • 9 Απριλίου 2016, 20:48 | Γίωργος Π.

    Κατά καιρούς η Υπηρεσία έχει ερωτηθεί αρκετές φορές και έχοντας πάντα υποστηρίξει ειδικά λόγω της παραγράφου 3 του άρθρου 13, σχετικά με την αρχαιότητα που υφίσταται μεταξύ των Αξιωματικών που προέρχονται από μετάταξη απόφοιτων ΑΣΣΥ και κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ σε σχέση με τους άλλους Αξιωματικούς που αναφέρονται στο άρθρο δύο(2)του Ν.3883/2010, προτείνεται να τροποποιηθεί η παράγραφος 14 του άρθρου 36 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του Σ.Ξ, Σωμάτων του Π.Ν και Αξιωματικοί της Π.Α πλην Ιπταμένων που προέρχονται από ΑΣΕΙ καθώς και οι προερχόμενοι από μετάταξη Απόφοιτοι ΑΣΣΥ, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά».
    Επίσης επειδή υπήρχαν Αξιωματικοί που κρινόντουσαν και προάγονταν με τον Ν.2439/1996 και μετά την ψήφιση του Ν.3883/2010 ακολούθησαν αυτόν, λόγω μη συμπλήρωσης 25 ετών στις 31-12-2015,μπαίνοντας μπροστά στην επετηρίδα «κόλλησαν στο βαθμό που είχαν Αξιωματικοί από μετάταξη απόφοιτοι ΑΣΣΥ κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας που κρίνονται και προάγονται με τον Ν.2439/1996». Αποτέλεσμα αυτού μακροπρόθεσμα να τους περάσουν οι αντίστοιχοι συμμαθητές τους απόφοιτοι ΑΣΣΥ, λόγω και της παραγράφου 4 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 που ο χρόνος παραμονής τους ανά βαθμό μειώνεται συγκριτικά με τους Αξιωματικούς της παραγράφου 3 του ιδίου. Ειδικά βάσει της παραγράφου α(1)(β)του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 οι προερχόμενοι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ με πτυχίο ΑΕΙ προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και αντίστοιχων.
    Για το λόγο αυτό προτείνεται στο άρθρο 24 του Ν.3883/2010 να προστεθεί παράγραφος με αρίθμηση 8, ως εξής:
    «Οι από μετάταξη Αξιωματικοί που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.2439/1996 και έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα τυπικά προσόντα για κρίση και προαγωγή στον επόμενο βαθμό ανεξαρτήτως κενών οργανικών θέσεων συμπεριλαμβάνονται στους ονομαστικούς πίνακες κρινόμενων Αξιωματικών και κρίνονται προακτέοι, ανεξάρτητα από ομοιόβαθμους τους που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.3883/2010».

  • 9 Απριλίου 2016, 20:50 | kostas

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΩΣΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ Ε.Μ.Θ
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ

  • 9 Απριλίου 2016, 13:01 | Γιώργος

    Με την εφαρμογή του Ν.3883/10, παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα στην εξέλιξη και την ιεραρχία. Θεωρώ ότι με την παρούσα τροποποίηση δύναται να διορθωθούν και προτείνω τα παρακάτω:
    1. Όσο αφορά τους 3865/10 και 3883/10, την τροποποίηση του Άρθρου 91 Παρ 2 από «Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2012 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας» σε «Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας».
    2. Την τροποποίηση του Άρθρου 36 Παρ 13 Εδάφιο γ’, από «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.» σε «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» .
    3. Την διαγραφή της τροποποίησης για το Άρθρο 37 Παρ 2 και την παραμονή της ιδιαίτερης επετηρίδας για κάθε ειδικότητα για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ, ΚΣ.

  • 9 Απριλίου 2016, 12:18 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Σε ότι αφορά την αδικία που συντελείται με την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ έναντι των Εθελοντών (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 έχω να επισημάνω τα εξής:
    1) Αδικία πρώτη: Ο θεσμός των ΟΠΥ -αργότερα ΕΠΥ- που εξελίσσονται σε ΕΜΘ, που θεσπίστηκε το 1985, ήλθε να αντικαταστήσει των θεσμό των Εθελοντών (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974. Αυτό όμως ΔΕΝ έγινε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και στα τρία όπλα των Ε.Δ. Για παράδειγμα στο Σ.Ξ. ο θεσμός των ΕΜΘ εφαρμόστηκε από το 1985 ενώ στην Π.Α. από το 1990, μετά από μια ολόκληρη πενταετία (!). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα Έλληνες πολίτες, που προσλήφθηκαν από το Υ.ΕΘ.Α. ,για να στελεχώσουν τις Ε.Δ., που εκτελούν την ίδια εργασία, με τα ίδια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, να έχουν διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη ανάλογα με το σε ποιό όπλο υπηρετούν.
    2) Αδικία δεύτερη: Στον Σ.Ξ., και ενώ από το 1985 προσλαμβάνονται ΕΜΘ, συνεχίζονται κανονικά οι προσλήψεις Εθελοντών (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (θεσμού που ουσιαστικά καταργήθηκε με των θεσμό των ΕΜΘ) για συγκεκριμένες ειδικότητες (ειδικότητα μουσικού) μέχρι και το 2001 που δημιουργήθηκε ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ.(!). Εδώ η παραπάνω αδικία γίνεται εντονότερη διότι συντελούνται όλα τα παραπάνω σε Έλληνες πολίτες που υπηρετούν στο ίδιο όπλο.
    3) Αδικία Τρίτη: Στον Σ.Ξ. ακόμα και στην ειδικότητα του μουσικού, που συνεχίστηκε ο θεσμός των Εθελοντών, έγιναν εμβόλιμα προσλήψεις και ΕΜΘ (!). Εδώ η παραπάνω αδικία συντελείται ακόμα και ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες που υπηρετούν στην ίδια επιστασία.
    Αναρωτιέμαι, όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τη Συνταγματική επιταγή;;;
    Μήπως είναι καιρός, με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση, να αποκατασταθεί αυτή η εξόφθαλμη και ενάντια στη Συνταγματική επιταγή αδικία που συντελείται τόσα χρόνια εις βάρος της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ;;;

  • 9 Απριλίου 2016, 11:23 | Παναγιώτης Καράμπελας

    Οι βεβιασμένες κινήσεις της τότε (2010)ηγεσίας του ΥΕΘΑ για περαιτέρω βελτίωση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου για την Ιεραρχία και Εξέλιξη των Αξιωματικών των ΕΔ, σύμφωνα με προτάσεις θεσμικών και μη φορέων, δεν θα είχε τόσες, ενίοτε και προκλητικές, αδικίες στη διαστρωμάτωση της εξέλιξης όλων των κατηγοριών-προελεύσεων Αξιωματικών. Έτσι από τη μια αναβαθμίζουμε σχολές, από την άλλη μειώνουμε-υποβαθμίζουμε τους καταληκτικούς βαθμούς! Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εδώ απαντούμε τη λογική του παραλόγου!! Έτσι παρά το ότι οι ΑΣΣΥ αναβαθμίζονται – έστω και με απαράδεκτη καθυστέρηση από την έκδοση του Ν. 2913/2001 – αντί οι απόφοιτοι των σχολών αυτών να αποφοιτούν τουλάχιστον ως Επισμηνίες και αντίστοιχα, μειώνεται και ο καταληκτικός τους, όταν των ΑΣΕΙ (Ανωτάτων Σχολών) αποφοιτούν Ανθυπολοχαγοί και αντίστοιχα. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε κάποιοι απαλλαγμένοι από κάποιους περίεργους συμβούλους θα αντιδράσουν με λογική και δικαιοσύνη.Μετά από όλα αυτά θεωρώ ότι είναι αναγκαίες οι παρακάτω τροποποιήσεις του Ν. 3883/10.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ Ν. 3883/10.

    1.Άρθρο 23,παραγρ. γ(4), Ταξίαρχος…..Να προστεθεί στο τέλος, μετά την λέξη πληροφορικής: ¨καθώς και στους Σμηνάρχους απόφοιτους ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ της ΠΑ ως ευδοκίμως τερματίσαντες, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 37 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ.
    2. Άρθρο 23, παραγρ. γ(5), Σμήναρχος …….. Να προστεθεί μετά το πτυχιούχους ΑΕΙ¨ η φράση : ¨εξαιρουμένων των αποφοίτων ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ της ΠΑ, για τους οποίους δεν απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ¨ (Ν. 2439/96, ΦΕΚ. 219/ 6-9-1996, άρθρο 38γ).
    3. Άρθρο 23, παραγρ. γ(6). Να προστεθεί στο τέλος, μετά τις λέξεις ¨πτυχιούχοι ΑΕΙ¨ : ¨πλην των αποφοίτων ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ της ΠΑ¨ για τους οποίους δεν απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ.
    4. Άρθρο 27, παραγρ. 4. Η παράγραφος τροποποιείται με την ακόλουθη διαμόρφωση, με δεδομένο ότι οι Ανθυπασπιστές θα προάγονται στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού στα δέκα εννέα (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 85 (1β).: ¨ Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από ΑΣΣΥ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:
    α. Για την προαγωγή των Ανθυπολοχαγών και αντίστοιχων απαιτείται συμπλή-ρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό ή είκοσι τρία (23) έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας.
    β. Για την προαγωγή των Υπολοχαγών και αντίστοιχων απαιτείται συμπλήρωση πέντε (5) ετών στο βαθμό ή είκοσι οκτώ (28) έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας.
    γ. Για την προαγωγή των Λοχαγών και αντίστοιχων απαιτείται συμπλήρωση έξι (6) ετών στο βαθμό ή τριάντα τρία (34) έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας..
    δ. Για την προαγωγή των Ταγματαρχών και αντίστοιχων απαιτείται συμπλήρωση δύο (2) ετών στο βαθμό ή τριάντα έξι (36) έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας..
    ε. Για την προαγωγή των Αντισυνταγματαρχών και αντίστοιχων απαιτείται συμπλήρωση ενός (1) έτους στο βαθμό ή τριάντα επτά (37) έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας¨.
    5. Άρθρο 36, παραγρ. 14: Να προστεθεί στο τέλος και μετά τις λέξεις ¨από αυτά¨ : ¨εφόσον έχουν προαχθεί στο βαθμό το αυτό ημερολογιακό έτος¨.
    6. Άρθρο 37, παραγρ. 2: Να προστεθούν στο τέλος μετά τις λέξεις ¨κάθε ειδικότητα¨ οι λέξεις : ¨ως εξής :¨
    ¨α. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ και της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς παραγωγικών σχολών ΑΣΣΥ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα.
    β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ και της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών του άρθρου 2β(4) και 2β(5), τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα.
    γ. Για τους Αξιωματικούς ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα¨.
    7. Άρθρο 91, παραγρ. 2: Μετά τη σχετική αντιδιαστολή πρώην ΥΕΘΑ (κ. Ε. Βενιζέλου) κατά συζήτηση υπόψη νόμου (3883/10) να τροποποιηθεί το δεύτερο μέρος της διάταξης (μετά τις λέξεις ¨ΦΕΚ 219/Α΄¨) και να διατυπωθεί ως εξής: ¨ Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, που μέχρι την 31-12-2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8γ, του άρθρου 3, του Ν. 2439/96¨.
    8. Άρθρο 91, παραγρ. 4: Στο τέλος της διάταξης και μετά τις λέξεις ¨από 1.1.2012¨ να προστεθεί: ¨Οι διατάξεις του άρθρου 27 (4α) εφαρμόζονται από 1-1-2015¨..

  • 9 Απριλίου 2016, 09:27 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Προταση για ΕΜΘ και ΕΠΟΠ σε οτι αφορα την βαθμολογικη εξελιξη:

    1)Αξιολογηση προσωπικου:
    προσωντων-σχολεια-εξειδικευσεις(Μοριοδοτηση)

    2)Μοριοδοτηση πτυχιουχων ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ξενες γλωσσες

    3)Μοριοδοτηση εκθεσεων ικανοτητας προσωπικου

    4)Αρνητικη Μοριοδοτηση σε περιπτωσεις πειθαρχικων παραπτ(πεινες)κτλ.

    5)Συγκεντρωση με βαση την μοριοδοτηση του προσωπικου λιστα ετησια για εξετασεις βαθμολογικης εξελιξης στον επομενο βαθμο.

    Ανωτατος βαθμος εξελιξης Υπλχγος με 35 πραγματικα
    ετη

    Δικαιωμα για εξετασεις μεχρι τρεις φορες σε περιπτωση αποτυχιας παραμονη στον υπαρχων βαθμο και εξελιξη οπως αρχικη.

  • 9 Απριλίου 2016, 07:36 | ΕΜΘ

    Για ακόμη μια φορά, η τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), προσκρούει στις παγιωμένες αντιλήψεις στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους ΕΜΘ. Η απόφαση για την αναβάθμιση των πτυχιούχων ΕΜΘ συναντά τις συντηρητικές δομές διοίκησης. Η υπακοή σε πεπατημένες, στατικές νόρμες, δεν προωθεί τις επιβεβλημένες ρηξικέλευθες αλλαγές. Η τάση για αναθεώρηση άρθρων, προσκρούει σε διατυπώσεις, αστερίσκους,στερεότυπα και αγκυλώσεις και δεν είναι σε εναρμόνιση, σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τις εξελίξεις του ευρύτερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και του δημόσιου τομέα.
    Το άρθρο έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε και πάλι να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός πτυχιούχων ΕΜΘ από τη διαδικασία των μετατάξεων. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι βαθμοί και οι βαθμοί, μέχρι σήμερα, δεν συνδέονται με την εκπαίδευση που διαφεύγει των σχολών, της ιεραρχίας και των δομών τους. Το αξιακό σύστημα κόντρα στον καιρό, δεν είναι ανοιχτό και δεν θέλει να αποδεχτεί, ότι κάποιος «ταπεινής» προέλευσης και με χαμηλό διοικητικό βαθμό, δύναται να προαχθεί επειδή μόχθησε και πιστοποιήθηκε από εκπαιδευτικές δομές, έξω από τις σχολές των ενόπλων δυνάμεων. Λες και μετά την απόκτηση ενός πτυχίου, ο αναβαθμισμένος τρόπος σκέψης και οι γνώσεις οποιουδήποτε επιστημονικού πεδίου, δεν αφορούν την υπηρεσία. Λες και οι όποιες νέες γνώσεις, παραμένουν κλειδωμένες στο μυαλό του ΕΜΘ και δεν βρίσκονται σε καθημερινή και αμφίδρομη επικοινωνία με την υπηρεσία ή πολύ περισσότερο, λες και δεν βρίσκουν πολλαπλές εφαρμογές σε αυτή. Ο ΕΜΘ που έθεσε τον εαυτό του μπροστά στην πρόκληση της απόκτησης ενός πτυχίου ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, μέσα σε ένα πλέγμα από κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές, οικογενειακές, ηλικιακές αντιξοότητες, αλλά και μέσα από μια σειρά διευκολύνσεων από την υπηρεσία του, τελικά κατάφερε να τις κερδίσει τις προσωπικές του μάχες. Σε επαγγελματικό επίπεδο, προσδοκά, έστω και στην ώριμη φάση της σταδιοδρομίας του, να αποτινάξει με την σφραγίδα της υπηρεσίας, τη ρετσινιά του «λίγου» και αμόρφωτου, να επιβραβευτεί η θετική του διαφοροποίηση και εξέλιξη. Η υπηρεσία οφείλει να δει τους κόπους του και να τον αντιμετωπίσει με τον τρόπο που του αξίζει. Ο ΕΜΘ που πήρε το πτυχίο του, σε προσωπικό επίπεδο την έκανε την υπέρβαση. Αυτό που απομένει είναι η υπέρβαση εκ μέρους του νομοθέτη, ο οποίος έχει την ευκαιρία και πρέπει να κερδίσει τη δική του μάχη, με όπλα του την κοινή λογική και τις συγκαιρινές θεωρήσεις και αναγκαιότητες, κόντρα στις παγιωμένες αντιλήψεις, στα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα, στις προκαταλήψεις και στα στερεότυπα, ώστε να προβεί σε μια θαρραλέα και σύγχρονη αντιμετώπιση του ζητήματος, όλων των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, για να μη βάλει τελικά και το δικό του λιθαράκι απογοήτευσης, στην αέναη ματαίωση των προσδοκιών τους.
    Υ.Γ.: Δεν εκπροσωπώ κανένα σύλλογο, καμία ένωση, κανέναν άλλον, εκτός από εμένα.

    Πρόταση για μετατάξεις Υπαξιωματικών ΕΜΘ
    Μια δίκαιη τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), η οποία, κατά την γνώμη μου, θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των ΕΜΘ, πτυχιούχων ΑΕΙ, είναι η εξής:
    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με την ειδικότητα που φέρουν, ή με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»
    Τα κριτήρια του άρθρου 12 του ν.3883/2010, σχετικά με τις μετατάξεις Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών τροποποιούνται ως εξής:
    1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης των Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
    α. Η κατοχή πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής.
    β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
    γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
    δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
    2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
    Περαιτέρω, προτείνεται η ρύθμιση για τις μετατάξεις των Υπαξιωματικών ΕΜΘ, που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (μάστερ), στο Σώμα Αξιωματικών. Αυτή μπορεί να είναι η εξής:
    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης (μάστερ), πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Αξιωματικών, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»
    Τα κριτήρια του άρθρου 12 του ν.3883/2010, σχετικά με τις μετατάξεις Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Αξιωματικών, τροποποιούνται ως εξής:
    1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης των Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Αξιωματικών λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
    α. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής.
    β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
    γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
    δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
    2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

  • 9 Απριλίου 2016, 07:28 | Αθανάσιος Πετρίδης

    Κοιτάξτε να δείτε (κι όμως αυτή η φαινομενικά λαθεμένη φράση έχει ουσία, γιατί μερικές φορές κοιτάμε αλλά δεν βλέπουμε) αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι και άγνωστοι επισκέπτες αυτού του ιστότοπου, έτσι όπως οδεύουν τα πράγματα στην χώρα μας δεν ξέρω κατά πόσον έχει νόημα και αξία αν εγώ και ο καθένας από εσάς λέμε την γνώμη μας για έναν επικείμενο νόμο του κράτους μας. Δεν ξέρω διότι βλέπουμε πως το κράτος (με την έννοια της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης) νομοθετεί, θυμάται και ανασύρει από την λήθη αλλά και ερμηνεύει νόμους κατά το πώς συμφέρει εκάστοτε (ποιους? δεν ξέρω αναρωτηθείτε).
    Τέλος πάντων θα προχωρήσω στην κατάθεση της γνώμης μου…
    Με την εφαρμογή του Ν.3883/10 ξεκίνησε και η καθιέρωση μιας διαρκούς αδικίας ορισμένων αποφοίτων ΑΣΣΥ και συγκεκριμένα των ετών 1990 και 1991 (δηλαδή εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989) έναντι όλων των υπολοίπων, πρότερων και μετέπειτα. Η εν λόγω αδικία με λίγα λόγια έχει να κάνει με το γεγονός ότι δύο αξιωματικοί κοινής υπηρεσιακής καταγωγής και χαρακτηριστικών ενώ έχουν μόνο τρία χρόνια διαφορά στα χρόνια υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις δύναται να έχουν τρεις βαθμούς διαφορά, π.χ.
    – η 39η σειρά ΣΤΥΑ Αντισμήναρχοι ή και Σμήναρχοι κατά την αποστρατεία τους
    – η 40η Επισμηναγοί
    – η 41η Σμηναγοί
    όπως προείπε κάποιος φίλος.
    Επίσης δίχως να θέλω να φανώ αφελής πάντα ήθελα να πιστεύω πως πρόκειται απλά για μια νομοθετική παράλειψη που δεν κρύβει κάποιο βαθύτερο αίτιο. Συνεπώς η διόρθωση της αδικίας με την πρώτη ευκαιρία θεωρούσα πως είναι αυτονόητη.
    Τα νομικά ή και νομικίστικα επιχειρήματα επί τούτου αρκεί να ειπωθούν μία φορά…και όπως διαπίστωσα ειπώθηκαν-γράφτηκαν πολύ εύστοχα από φίλους πριν από μένα. Επίσης νομίζω πως έχουν υποβληθεί και με κάθε υπηρεσιακό και δικονομικό τρόπο μέσα από αναφορές, προσφυγές κτλ. Πιστέψτε με αν πρόκειται να διαβαστούν από τους αποφασίζοντες και ακόμη περισσότερο να κριθούν ή εισακουστούν και αν αυτοί έχουν λίγη μπέσα μία και μόνο φορά αρκεί. Επομένως δεν θα μπω στον κόπο να επαναλάβω.
    Τα ηθικά επιχειρήματα που κρίνονται εξίσου ισχυρά και εξόφθαλμα πάλι δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τους νομοθετούντες, αλλά σίγουρα θα έπρεπε.
    Η ταπεινή μου γνώμη πάντως είναι πως το να διορθωθεί αυτή η αδικία δεν θα οδηγήσει την πολιτεία σε οικονομικό πλήγμα, αλλά και σε κανενός είδους πλήγμα παρά μόνο θα ενισχύσει το ηθικό των αδικημένων αξιωματικών που πρέπει να διατηρηθεί υψηλό με κάθε θυσία μέσα σε τόσο ιδιάζουσες συνθήκες.

  • 8 Απριλίου 2016, 21:50 | Πέτρος

    Με την παράγραφο δ του άρθρου 2 του ΦΕΚ 1854/2011(τεύχος Β) περί «Σχολείων Υποχρεωτικής φοίτησης Μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», προστέθηκε σε συμπλήρωση του άρθρου 30 παράγραφος 1 του ν.3883/2010 η υποχρέωση απόκτησης ιατρικής ειδικότητας για τους Ιατρούς του Υγειονομικού (ΥΓ) προκειμένου να προαχθούν από τον βαθμό του Λγου σε εκείνον του Τχη.
    Προτείνεται να καταργηθεί η παράγραφος αυτή ή η τροποποίησή της έτσι ώστε να εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή οι Ιατροί του Υγειονομικού που προέρχονται από μετάταξη από το Νοσηλευτικό και το Οδοντιατρικό Σώμα.
    Τα στελέχη αυτά είναι αδύνατον να ολοκληρώσουν την λήψη ειδικότητας (διάρκειας από 4-6 ετών) και να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης στο βαθμό του Λγου εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των 6 ετών που παραμένουν στον βαθμό του Λγου. Πόσο μάλλον εάν μεσολαβήσουν και οι απόλυτα προστατευμένες από την νομοθεσία άδειες τοκετου-ανατροφής που είναι δυνατόν να λάβουν τα στελέχη στο ίδιο χρονικό διάστημα.
    Χωρίς, λοιπόν, υπαιτιότητα των στελεχών αυτών καθίσταται υποχρεωτική η παραμονή τους στον βαθμό του Λγου έως και 12 χρόνια κατά περίπτωση.
    Η διόρθωση αυτή δεν επιφέρει κόστος για την Υπηρεσία.

  • 8 Απριλίου 2016, 20:36 | Δημήτρης

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ

    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.

    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.

    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!

    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 8 Απριλίου 2016, 19:54 | ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΑΝΟΣ ΣΧΗΣ{ΦΠΖ}Ε.Α

    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΚΑΙ ΕΜΑΙ ΣΧΗΣ Ε.Α.ΒΛΕΠΩ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΞΚΩΝ.ΕΚΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΑΞΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ.ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΞΚΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΑΑΣ,ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ .ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.ΠΟΥ ΤΥΝΧΑΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΞΚΟΙ,ΟΧΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ!ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΝ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ,ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ.ΕΓΩ ΛΕΩ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 3883/2010,ΠΟΥ ΧΩΛΑΙΝΟΥΝ ,ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΥΠΑΞΚΟΥΣ ,ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ,ΠΟΥ ΤΥΝΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΥΠΑΞΚΟΙ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ,ΚΑΙ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ,ΥΠΑΞΚΟΥΣ ΠΡΟ ΤΟΥ Ν.3978,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΔΥΟ ΒΑΘΜΟΥΣ,ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ,ΟΙ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥ 11 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ,ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ,ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ,ΣΤΡ.ΠΡΑΤΗΡΙΑ,ΚΑΑΥ,ΛΕΣΧΕΣ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕΙ.ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ ΕΞ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΗΟΙΣΗΜΟΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΞΚΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΞΚΟΥΣ. ΚΑΙ ΕΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΑΞΚΟΥΣ-ΥΠΑΞΚΟΥΣ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΠΡΟΣΩΠΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 8 Απριλίου 2016, 12:13 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Επανερχόμενος στο θέμα για την αρχαιότητα μεταξύ Αξκων απο ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων του ν.445/74 (ανακαταταγέντων) επιθυμώ να σχολιάσω τα ακόλουθα με αφορμή αναρτήσεις σχολιαζόντων !
    α) βλέπω οτι πολλοί κάνουν copy-paste αναρτήσεις αλλων με το ιδιο ακριβώς περιεχόμενο χωρίς ουσιαστικά να παρέχουν κάποια καινούργια στοιχεία στην διαβούλευση (γιατί άραγε ? Μήπως για να φαίνονται πολλοί ? Για λόγους εντυπωσεων ?)Ειναι σαφώς περισσότεροι ομως η ισχυροποίηση και υποστήριξη θέσεων και απόψεων πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα και οχι με συντεχνιακή αντίληψη.
    β) Συνεχίζουν και αναφέρονται πολλοί στην «…. υποβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ και των προερχομένων απο αυτές » . Συμφωνώ απολύτως οτι οι απόφοιτοι απο ΑΣΣΥ πρέπει να αναβαθμιστούν. Η αναβάθμιση ομως δεν μπορεί και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να ζητείται απο τους σχολιάζοντες μέσω της διατήρησης μιας διάταξης (οι μονιμοποιηθέντες νεότεροι των εξ ΑΣΣΥ ΟΠΕΤΗΠΟΤΕ και αν γίνουν ομοιόβαθμοι) η οποία μπήκε εμβόλιμα στον ν.3883 χωρίς ΟΥΔΕΠΟΤΕ να εχει αιτιολογηθεί η σκοπιμότητα της και να μπορεί να δικαιολογηθεί ο παραλογισμός της. Συγκεκριμένα : Οι Ε.Δ εδώ και δεκαετίες εντάσσουν Αξκους στις τάξεις τους (διαφόρων ειδικοτήτων (και στα τρία Οπλα) με διαγωνισμο.Μία τέτοια κατηγορία ειναι και οι ανακαταταγέντες του ν.445/74. Σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς οι μονιμοποιούμενοι ακολουθούσαν και εξελλίσονταν όμοια με τους εξ ΑΣΣΥ Υπξκούς. Η αρχαιότητα ηταν καθορισμένη (οι μονιμοποιούμενοι εντάσσονταν πίσω απο την αντίστοιχη ΑΣΣΥ-νεότεροι φυσικά απο αυτούς-και δεν επηρεαζόταν καθόλου η ιεραρχία. (Η διαδικασία αυτή ίσχυε για σχεδόν 40 ετη αν δεν κάνω λάθος) Μετά την ψήφιση του 3883 (και μόνο τότε) ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΗΚΕ η ιεραρχία με δεδομένο οτι υπήρχε μια κατηγορία Αξκων πο προβλεπόταν οτι σε οποιονδήποτε βαθμό γίνουν ομοιόβαθμοι με προερχόμενο απο ΑΣΣΥ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΣΚΟΥΣΕ ΗΔΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ !!!!!! ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!) ο εξ ΑΣΣΥ θα γινοταν αυτόματα αρχαιότερος. Ο τέλειος παραλογισμός .π.χ Λγος ενός ετους στον βαθμό θα γινόταν ΝΕΟΤΕΡΟΣ κατωτέρου του Υπλγού ο οποίος σε τέσσερα χρόνια θα προαγόταν και θα γίνονταν ομοόβαθμοι !!!! Δηλαδή εισήχθη στις Ε.Δ με τον 3883 (σε οτι αφορά την συγκεκριμένη διάταξη) η δυνατότητα να υπάρχουν Αξκοί οι οποοίοι γνώριζαν οτι σε μετα απο κάποιο χρονικό διάστημα θα καταστούν αρχαιότεροι απο αυτούς που ενδεχομένως τους διοικούσαν την δεδομένη στιγμή !!!!! Οι πρώτοι ομως (ανακαταταγέντες) εξακολουθούσαν αν ασκούν καθήκοντα εχοντας τις ιδιες υποχρεώσεις, και στελεχώνοντας ιδιες θέσεις και ιδια καθήκοντα με εναν προερχόμενο απο ΑΣΣΥ. Και υπάρχουν σχολιάζοντες οι οποίοι αναφέρουν οτι με την σημερινή προτεινόμενη τροποποίηση θα αναντραπεί η ιεραρχία !!!!!. Ποιά ιεραρχία ? Αυτή που καταπατήθηκε με τον 3883 ?
    γ) Σε σχόλια επίσης αναφέρεται οτι «….δεν ειναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο επαγγελματίες στελέχη πο προέρχονται απο ΑΣΣΥ….» Δηλαδή οι επαγγελματίες ειναι μόνο αυτοί που προέρχονται απο παραγωγικές σχολές ? Οι υπόλοιποι ως τί ενταχθηκαν ? ως μή επαγγελματίες ? (αναφέρομαι σε Αξκους απο διαγωνισμούς οπως Υγειονομικοί, Αξκοι Α.Σ, μονοιμοποιηθέντες κ.λ.π).Αυτοί οι Αξκοι δεν ειναι στις Ε.Δ ? Πως εντάχθηκαν ? Οι ΕΜΘ ως τι προσελήφθησαν ? Ως ερασιτέχνες για να περνούν την ώρα τους ? Ας μην επεκταθώ γιατι στο τέλος θα χαθεί και η σοβαρότητα σχολιάζοντας πράγματα που ειναι αυτονόητα.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ :
    Η τροποποίηση που αφορά την αρχαιότητα μεταξύ Αξκων απο ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων του ν.445/74 αποκαθιστά την επί δεκαετίες αρχαιότητα που υπήρχε (χωρίς να εχουν παρουσιασθεί προβλήματα) και επαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα στην σφαίρα της κοινής λογικής και οχι του παραλόγου.

    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 8 Απριλίου 2016, 12:39 | ΓΑΒΡΙΗΛ

    Σχετ.:
    α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1991 – 1992 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    3. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    4. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1990 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού). γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1991-1992, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1991-1992 (ΑΣΣΥ), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1991-1992, φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Λοχαγού), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    8. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το (γ) σχετικό.
    9. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 σχετικού (γ), προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ωε έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, (γ) σχετικού, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». γ. Στο άρθρο 27, (γ) σχετικού, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ένα ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 8 Απριλίου 2016, 12:37 | Kώστας Γεωργίου

    ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΣΥ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΑΤΑΓΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ,ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΑΝΘΣΤΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΦΘΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ-ΥΠΧΟΥ-ΣΓΟΥ.ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΗΘΗΚΑΝ. ΕΡΩΤΩ ΕΑΝ Ο ΤΟΤΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΗΚΕ Η΄ΟΧΙ Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ.

  • 8 Απριλίου 2016, 11:27 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Σχετ.:
    α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1991 – 1992 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    3. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    4. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1990 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού). γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1991-1992, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1991-1992 (ΑΣΣΥ), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1991-1992, φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Λοχαγού), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    8. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το (γ) σχετικό.
    9. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 σχετικού (γ), προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ωε έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, (γ) σχετικού, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». γ. Στο άρθρο 27, (γ) σχετικού, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ένα ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 8 Απριλίου 2016, 10:50 | Christos

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,

    Η ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΘ.
    ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.
    ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.

    Η αρχή της ισότητας που καθιερώνεται με τη συνταγματική αυτή διάταξη δεσμεύει τον κοινό νομοθέτη, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει με ενιαίο ή διαφορετικό τρόπο τις διάφορες πραγματικές ή προσωπικές καταστάσεις ή σχέσεις, ενόψει των κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών ή άλλων συνθηκών που υπάρχουν και με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, που τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο της ρύθμισης, για την οποία πρόκειται κάθε φορά.

    ΟΙ ΠΙΟ ΝΕΟΙ ΕΜΘ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ 16 + ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΕΜΘ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ μετατάσσονται άμεσα στο Σώμα των Μονίμων Αξιωματικών, ΟΠΩΣ οι Μόνίμοι ΥΠΑΞιωματικοί με ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών.ΕΤΣΙ ολοι οι πτυχιουχοι ΕΜΘ πρέπει να γίνουν αξιωματικοί. Με τον ίδιο τρόπο που γινονται και οι υπόλοιποι ΥΠΑΞ…

    Παρατηρείται και το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί σε μόλις ελάχιστους μήνες εκπαιδεύσεως ενώ δεν αξιοποιούνται οι συνάδελφοι ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά κριτήρια και φυσικά τεράστια μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία στις ένοπλες δυνάμεις σε σχέση με ένα απλό πολίτη που εχει υπηρετήσει θητεία ως απλός φαντάρος..

    σας ευχαριστώ πολύ για το δημοκρατικό βήμα

  • 8 Απριλίου 2016, 09:07 | Κωνσταντίνος Ρέβης

    Κύριε Υπουργέ. Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε ενόψει του υπό διαβούλευση Ν/Σ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να σας εκφράσω την απογοήτευση μου για τη συνεχιζόμενη αδικία που υφίστανται οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που εισήχθησαν στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ τα έτη 1988 και 1989. Για το λόγο αυτό έχουν υποβληθεί στα οικεία Επιτελεία προσωπικές αναφορές οι οποίες φτάνουν σε επίπεδο κλάδων προσωπικού των εν λόγω επιτελείων ενώ δε γνωρίζω καν αν είναι ενήμεροι επί του θέματος οι Αρχηγοί των επιτελείων κι εσείς προσωπικά. Ως έσχατο μέσο επίλυσης του δίκαιου αιτήματος την ελληνική δικαιοσύνη έχουν γίνει προσφυγές και αιτήσεις ακύρωσης κατά του άρθρου 91 του Νόμου 3883/2010 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών όπου τα αντίστοιχα Επιτελεία αρνούνται να παραστούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους δημιουργώντας απογοήτευση στους προσφεύγοντες που αδυνατούν να βρουν το δίκιο τους και επιβαρύνονται επιπλέον ηθικά και οικονομικά. Επί του θέματος έχουν υποβληθεί σχετικές ερωτήσεις – επερωτήσεις βουλευτών της εκάστοτε συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης από το 2011 μέχρι σήμερα διαμέσου του κοινοβουλευτικού ελέγχου και οι απαντήσεις των επιτελείων συνοψίζονται στις κάτωθι θέσεις: α. Ότι γεννάται οικονομικό κόστος το οποίο όμως είναι αμεληταίο και αφορά την οικονομική προαγωγή μόνο ενός έτους που παίρνει ένας Ταγματάρχης ΑΣΣΥ στα 31 και 33 έτη υπηρεσίας έναντι ενός Λοχαγού στα 32 και 34 έτη υπηρεσίας βάσει του ισχύοντος μισθολογίου. β. Ότι δημιουργείται εντός της ίδιας επετηρίδας Αξκων μια διακριτική μεταχείριση προσωπικού όταν οι προερχόμενοι από ΑΣΣΥ και υπαγόμενοι στις ίδιες διατάξεις ασφαλιστικού νόμου με τους προηγούμενους Αξκους θα αποστρατευθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες στα 35 έτη υπηρεσίας οι καταταγέντες το 1988 ως Ταγματάρχες οι δε του 1989 ως Λοχαγοί όταν οι προηγούμενοι πχ στην ΠΑ στα ίδια έτη θα είναι Σμήναρχοι ή οι επόμενοι Αντισμήναρχοι !! γ. Ότι οι με διαφορά δύο ετών εισαγωγής στην ίδια παραγωγική σχολή πχ. 1987-1989 θα έχουν στα 30 έτη υπηρεσίας διαφορά δύο διοικητικών βαθμών ενώ οι 1989-1991 διαφορά ενός μόνο έτους !!! Για τους παραπάνω λόγους οι οποίοι είναι ηθικοί και δίκαιοι εισηγούμαι την τροποποίηση των ημερομηνιών του άρθρου 91 παράγραφος 2 του Ν.3883/2010 από 31-12-2012 σε 31-12-2014. Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 8 Απριλίου 2016, 08:03 | κυριάκος

    Η τροποποίηση του άρθρου 18 να καταργηθεί ως άδικη και αντισυνταγματική και θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον

  • 7 Απριλίου 2016, 23:46 | ΧΑΡΗΣ

    Προταση για ΕΜΘ και ΕΠΟΠ σε οτι αφορα την βαθμολογικη εξελιξη:

    1)Αξιολογηση προσωπικου:
    προσωντων-σχολεια-εξειδικευσεις(Μοριοδοτηση)

    2)Μοριοδοτηση πτυχιουχων ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ξενες γλωσσες

    3)Μοριοδοτηση εκθεσεων ικανοτητας προσωπικου

    4)Αρνητικη Μοριοδοτηση σε περιπτωσεις πειθαρχικων παραπτ(πεινες)κτλ.

    5)Συγκεντρωση με βαση την μοριοδοτηση του προσωπικου λιστα ετησια για εξετασεις βαθμολογικης εξελιξης στον επομενο βαθμο.

    Ανωτατος βαθμος εξελιξης Υπλχγος με 35 πραγματικα
    ετη

    Δικαιωμα για εξετασεις μεχρι τρεις φορες σε περιπτωση αποτυχιας παραμονη στον υπαρχων βαθμο και εξελιξη οπως αρχικη.

  • 7 Απριλίου 2016, 22:05 | Άγγελος Αναγνώσταρος

    1.Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:
    • Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ >> .
    2. Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)
    • Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ανακαταταγέντες που είναι πίσω από την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 και θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί εξ ΑΣΣΥ, ώστε να είναι δυνατή η προαγωγή πρώτα των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων και μετά των ανακαταταγέντων. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    3. Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ) που προκλήθηκε από την προχειρότητα ψήφισης του εν λόγο νόμου.
    • Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των.
    • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω:
    « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

  • 7 Απριλίου 2016, 22:32 | Γιώργος

    Θεωρώ ότι το Ν/Σ είναι δίκαιο και διορθώνει στρεβλώσεις του προηγούμενου για τους λόγους που αναπτύσσω παρακάτω. Πως είναι δυνατόν να είσαι π.χ Υπγος εξ εθελοντων να έχεις υφιστάμενο Ανθσγό προερχόμενο από στρατιωτική σχολή αυτός να προάγεται και να γίνεσαι υφιστάμενος του!!!εν συνεχεία εσύ να προάγεσαι και να γίνεται αυτός πάλι υφιστάμενος σου??? ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΩΜΙΚΟ!Είναι λοιπόν επιβεβλημένη ανάγκη αλλαγής αυτής της καταστάσεως για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος. Η αρχαιότητα σωστά θα πρέπει να λογίζεται από την ημνια κτήσης του βαθμού. Όσο αφορά τους σχολιασμούς ότι οι απόφοιτοι από ΑΣΣΥ πρέπει να είναι αρχαιότεροι κλπ, να υπενθυμίσω ότι αρκετοί από αυτούς για την εισαγωγή τους με ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ στις στρατιωτικές σχολές (οχι με πανελαδικές) κατα τα έτη 1985-89 που εγώ θυμάμαι, απαιτούταν απολυτήριο Α ΛΥΚΕΙΟΥ ενω για την πρόσληψη των εθελοντών-ανακαταταγής υποχρεωτικά απολυτήριο ΛΥΚΕΙΟΥ και για το λογο αυτό ο νομοθέτης δικαίως μας εξομοίωνε με τους αποφοίτους ΣΤΥΑ εκείνης της περιόδου. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο εκείνης της εποχής κάναμε όλοι μας τις επιλογές μας, και είναι άδικο η ανατροπή οποιαδήποτε καταστάσεως.Με την λογική αυτή θα έπρεπε τότε λοιπόν και οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ εκείνης τις εποχής που δεν κατείχαν ούτε καν απολυτήριο λυκείου και δεν εισήχθησαν με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τις υψηλές βαθμολογίες που απαιτούνταν ΑΛΛΆ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, να είχαν και αυτοι εξέλιξη μικρότερη π.χ έως τον βαθμό του Υπσγου επίσης και οι επόμενες σειρές ΑΣΣΥ να είχαν και αυτοί με την σειρά τους εξέλιξη μικρότερη π.χ έως Σγού από τις μελλοντικές σειρές ΑΣΣΥ που θα είναι τριετείς φοίτησης. Συνάδελφοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί έρχονται και άλλες περικοπές…..

  • 7 Απριλίου 2016, 18:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ.Π

    1.Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου ‘Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας’ που κατατέθηκε σε διαβούλευση, ορθώς και δικαίως ο ΥΠΕΘΑ με το σχέδιο νόμου, έρχεται και διορθώνει στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν με τον Νόμο 3883/2010 και συγκεκριμένα σε ότι αφορά το νομικό καθεστώς των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του νόμου 445/74 μετά από 28 και άνω έτη υπηρεσίας τους και μάλιστα χωρίς ουσιαστική αιτιολογία.
    Σημειώνεται δε ότι οι κατατασσόμενοι εθελοντές του νόμου 445/74 με τις τότε απαιτήσεις εισαγωγής τους (απολυτήριο λυκείου κ.α.)έγιναν μόνο κατά τα έτη 1985-1989 όπου έπαψε πλέον ο λόγος περαιτέρω προσλήψεων, αφού από τότε και στο εξής η εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών γίνονταν μέσω πανελληνίων εξετάσεων δηλαδή τα στελέχη κατείχαν υποχρεωτικά απολυτήριο λυκείου.
    2. Ορθώς και δικαίως και για όσους έχουν αντίθετη γνώμη είναι τόσο ορθό και δίκαιο όσο και η αυτονόητη εξομοίωση των σχολών Υπαξιωματικών (ΣΜΥΝ – ΣΤΥΑ ) με τους ΑΣΣΥ ενώ υπήρχαν διαφορετικοί όροι πρόσληψης εισαγωγής τους στις σχολές αλλά και στά χρόνια φοίτησης – εκπαίδευσης.
    3. Ορθώς και δικαίως λοιπόν αποκαθίστανται αφού επί 28 και πλέον έτη υπηρετούσαν υπό το νομικό καθεστώς του νόμου 445/74 βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Και στην συνέχεια με τον Νόμο 2439/96 ως Αξιωματικοί όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε εν μία νυκτί με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    4. Πέρα όμως όλων των ανωτέρω και των άρθρων του νέου νομοσχεδίου το οποίο αποκαθιστά και επαναφέρει τα δίκαια στους προαναφερόμενους Αξιωματικούς και παρόλο που τοποθετούνται σε ιδιαίτερη επετηρίδα σε σχέση με τους ΑΣΣΥ αλλά λαμβανομένου υπόψη της χρονολογίας ονομασίας σε Αξιωματικό θα πρέπει και να γίνει αναφορά και στον καταληκτικό βαθμό τους.
    Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι ημιτελές και θα αντικρούσει το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης ως προς την απόδοση των δικαίων αλλά και σίγουρα θα μετατοπίσει το πρόβλημα σε επόμενη χρονική περίοδο δηλαδή στον επόμενο βαθμό δηλαδή του Πλωτάρχη.
    Προτείνω και καλώ τους αρμόδιους όπως εξετάσουν την τροποποίηση του άρθρου 23 (καταληκτικοί βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) όπως γίνεται και με τους ιερείς ώστε να αναγράφεται ως εξής
    «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ»

  • 7 Απριλίου 2016, 18:16 | Ε.Παπαδόπουλος

    Kατά την ψήφιση του νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Αντχου (Ασμ/χου), ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987. Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνίας του Ν.3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-14

  • 7 Απριλίου 2016, 18:14 | m.k

    Επειδή ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στους μέχρι τώρα καταταχθέντες ΕΠ.ΟΠ αλλά και σε άλλες κατηγορίες που εισήχθησαν στο στράτευμα χωρίς να είναι απόφοιτοι ΑΣΣΥ (ΕΜΘ-Ανακατάταξη)προβλέπεται από την κατάταξή τους ως οπλίτες θητείας, (κι όχι από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ) προτείνεται η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167)που αντικαθίσταται, να τροποποιηθεί ως εξής :

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

  • 7 Απριλίου 2016, 18:43 | m.k

    Επειδή η Υπηρεσία έχει κατά πολλές φορές ερωτηθεί και έχοντας πάντα υποστηρίξει ειδικά λόγω της παραγράφου 3 του άρθρου 13, σχετικά με την αρχαιότητα που υφίσταται μεταξύ των αξιωματικών που προέρχονται από μετάταξη απόφοιτων ΑΣΣΥ και κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ σε σχέση με τους άλλους Αξιωματικούς που αναφέρονται στο άρθρο δύο(2)του Ν.3883/2010 , καλό θα ήταν να:
    Να τροποποιηθεί η παράγραφος 14 του άρθρου 36 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του Σ.Ξ,Σωμάτων του Π.Ν και Αξιωματικοί της Π.Α πλην Ιπταμένων που προέρχονται από ΑΣΕΙ καθώς και οι προερχόμενοι από μετάταξη Απόφοιτοι ΑΣΣΥ,καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά.

    Επειδή υπήρχαν Αξιωματικοί που κρινόντουσαν και προάγονταν με τον Ν.2439/1996 και μετά την ψήφιση του Ν.3883/2010 ακολούθησαν αυτόν, λόγω μη συμπλήρωσης 25 ετών στις 31-12-2015,μπαίνοντας μπροστά στην επιτηρίδα «κόλλησαν στο βαθμό που είχαν Αξιωματικοί από μετάταξη απόφοιτοι ΑΣΣΥ κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας που κρίνονται και προάγονται με τον Ν.2439/1996». Αποτέλεσμα αυτού μακροπρόθεσμα να τους περάσουν οι αντίστοιχοι συμμαθητές τους απόφοιτοι ΑΣΣΥ (οι οποίοι επειδή τις αντίστοιχες χρονιές η εισαγωγή τους δεν γινόταν μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων, πιθανόν κάποιοι από αυτούς να είναι και απόφοιτοι Α΄Λυκείου…)λόγω και της παραγράφου 4 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010 που ο χρόνος παραμονής τους ανά βαθμό μειώνεται συγκριτικά με τους Αξιωματικούς της παραγράφου 3 του ιδίου.Ειδικά βάσει της παραγράφου α(1)(β)του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 οι προερχόμενοι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ με πτυχίο ΑΕΙ προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και αντίστοιχων.
    Για το λόγο αυτό προτείνεται στο άρθρο 24 του Ν.3883/2010 να προστεθεί παράγραφος με αρίθμηση 8, ως εξής:
    «Οι από μετάταξη Αξιωματικοί που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.2439/1996 και έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα τυπικά προσόντα για κρίση και προαγωγή στον επόμενο βαθμό ανεξαρτήτως κενών οργανικών θέσεων συμπεριλαμβάνονται στους ονομαστικούς πίνακες κρινόμενων Αξιωματικών και κρίνονται προακτέοι,ανεξάρτητα από ομοιόβαθμους τους που κρίνονται με τις διατάξεις του Ν.3883/2010».

  • 7 Απριλίου 2016, 17:22 | ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Χ.

    Άρθρο 18 – Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167)
    Τα μόνιμα στελέχη του ΣΞ,ΠΝ,ΠΑ που επέλεξαν να φοιτήσουν στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ) και όχι σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκτώντας στρατιωτικό πνεύμα και εκπαίδευση θα πρέπει να χρήζουν και ανάλογης μεταχείρησης .
    Συγκεκριμένα με την αντικατάσταση που προτείνεται και η οποία συνίσταται στη φράση: «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.», προκαλείται μία κατάφορη αδικία για τους Αξκούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ , υποβαθμίζοντας την αξία και το κύρος τους έναντι αυτών των ΑΣΕΙ.Γιατί όπως οι τελευταίοι,σωστά κατά τη γνώμη μου, είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους (προερχομένων από ΑΣΣΥ ή μονιμοποιηθέντων εθελοντών), έτσι θα πρέπει και οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ να είναι αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ομοιοβάθμων τους.

    Προτεινόμενη Αποκατάσταση:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.»

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 7 Απριλίου 2016, 17:52 | Θωμάς

    Καλησπέρα σας. Το Νομοσχέδιο με λίγα λόγια καταρακώνει το ηθικό και υποβιβάζει τους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Παρά του ότι έγιναν 3ετούς φοιτήσεως οι σχολές ΑΣΣΥ. Το ζούμε καθημερινά από τα Γενικά Επιτελεία σε θέματα προαγωγών(ΒΛΕΠΕ ΓΕΣ ΣΜΥ ΤΑΞΗ 84) το ζούμε και σήμερα που προσπαθούνε να νομιμοποιήσουν την αδικία κατά των αποφοίτων ΑΣΣΥ. Καλό είναι να προάγεται το αίσθημα δικαίου και όχι τα συμφέροντα της κάθε κατηγορίας Αξκών ή Υπξκών. Είναι δίκαιο να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΕΙ και των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΣΥ. Για τον ίδιο λόγο είναι δίκαιο να υπάρχει και διαφοροποίηση μεταξύ των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΣΥ και των υπολοίπων προερχόμενων είτε από ανακατάταξη, είτε ΕΜΘ, είτε ΕΠΟΠ.
    Πρόταση μου είναι να μην τίθονται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδια που κατά την συνταξή τους δεν εκπροσωπούνται από την αντίστοιχη κατηγορία στελεχών. Οι συντάκτες είναι απόφοιτοι ΑΣΕΙ και δεν τους ενδιαφέρει καμμία άλλη κατηγορία στελεχών πλήν τους ΑΣΕΙ. Με το νομοσχέδιο αυτό χάνουμε τα κεκτημένα. Υποβαθμίζουμε τους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Οχι παράκληση να μην κατατεθεί χωρίς επιτροπή αποφοίτων ΑΣΣΥ διαφορετικών τάξεων. Απόφοιτος ΣΜΥ Τάξη 1984.