Άρθρο 20: Εκπαιδευτικά Ταξίδια σπουδαστών ΑΕΝ

1. Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α’), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν για κάθε πλοίο, ανεξαρτήτως σημαίας, το οποίο διαχειρίζονται κατ’ ελάχιστον έναν σπουδαστή των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για κάθε εκπαιδευτική περίοδο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτέλεση της πρακτικής άσκησής του επί πλοίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον οικείο Κανονισμό Σπουδών.
2. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνεπάγεται κατάπτωση ποινικής ρήτρας σε βάρος της εταιρίας, ποσού δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500,00) Ευρώ, υπέρ του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παραβάσεως, δύναται να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης αυτής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 27/1975, όπως ισχύει.

  • 21 Δεκεμβρίου 2012, 18:46 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Η δημόσια ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα περνάει μία γενικότερη κρίση. Δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στο πρόβλημα της ναυτολόγησης των δοκίμων.
    1)Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει ναυτικά μαθήματα είναι ελάχιστο και στο προσεχές μέλλον ανύπαρκο. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία.
    2)Ο πολύπλοκος τρόπος εισαγωγής των σπουδαστών καταλήγει να απευθύνεται σχεδόν σε δύο βασικές κατηγορίες: σπουδαστές που εισάγονται με κριτήρια κοινωνικά (πολύτεκνοι) και σπουδαστές με δήθεν υψηλούς βαθμούς μέσω των ΕΠΑΛ. Το γνωσιακό επίπεδο όμως αυτών των παιδιών είναι τέτοιο που δεν τα βοηθάει να αποπερατώσουν τις σπουδές τους εντός των (4) Ακαδ/κών Ετών. Μάλιστα μέχρι πριν (1) έτος οι ΑΕΝ για πολλά παιδιά ήταν μία πολύ ωραία περίπτωση για δωρεάν σύττιση και στέγαση χωρίς τέλος.
    Και κοντά σε όλα τα άλλα προέκυψε και το πρόβλημα της ναυτολόγησης. Ενα έχω να πω, όσο οι ΑΕΝ απευθύνονταν σχεδόμ αποκλειστικά σε άρρενες δεν υπηρχε σχεδόν κανένα πρόβλημα με τις ναυτολογήσεις.
    Λέξεις κλειδιά : Αναβάθμιση των Ναυτικων Λυκείων, προαπαιτούμενα LOWER ή PROFICIENCY, υποβολή υποψηφίων σε ψυχομετρικά τεστ πριν την εισαγωγή τους στις ΑΕΝ, δημιουργία περιβάλλοντος τύπου στρατιωτικών σχολών εντός των ΑΕΝ, διαρκής επιμμόρφωση διδακτικού προσωπικού.

  • 15 Δεκεμβρίου 2012, 00:38 | kolias

    δηλαδη εγω που εχω μια εταιρεια θα πληρωσω 2.500 ευρω και…»καθαρισα»? και πότε? ανα εκπαιδευτικη περιοδο? για καθε μου πλοιο? το μηνα? ή μια φορα οταν διαπιστωθει η…παραβαση? και αν δεν εχω ελληνα αξιωματικο να τους συμπληρωνει το βιβλιαρακι τους? και εαν δεν ειναι επαρκη τα αγγλικα του δοκιμου για να επικοινωνει με τον ξενο πλοιαρχο που εχω? και εαν παροτι τον προσλαμβανω εκεινος δεν αντεχει (αφου τον κανω να φτυσει το γαλα της μανας του στο καψονι) και παραιτειται? να συνεχισω? βρειτε αλλους τροπους να συνεργαστειτε κι αφηστε τις κρυαδες με τα αστεια και ασαφη προστιμα.

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 15:58 | kostas

    Να αναβαθμιστούν επιτέλους οι ναυτικές ακαδημίες και να ενταχθούν στην Τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης με τα ΤΕΙ – ΑΕΙ.