Άρθρο 09: Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου

1. Στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι δύο (22) ωρών εβδομαδιαίως, με δέκα (10) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δέκα τριών (13) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού.

α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 3 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 3 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Φυσική (2 ώρες),
4. Χημεία (2 ώρες),
5. Ερευνητική Εργασία (Project) (2 ώρες),
6. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (2 ώρες),
7. Ιστορία (1 ώρα),
8. Θρησκευτικά (1 ώρα),
9. Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ώρες, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία,
10. Φυσική Αγωγή (2 ώρες).

β .Τα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού στην Α’ ΕΠΑ.Λ. είναι τα εξής :

1. Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες )
2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)

2. Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας :
1. Οργάνωση & Διοίκηση (4 ώρες)
2. Αρχές Λογιστικής (3 ώρες)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)

3. Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής :
1. Αρχές Αγροτικής Οικονομίας (5 ώρες)
2. Αρχές Λογιστικής (2 ώρες)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)

4. Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων :
1. Ναυτική Τέχνη (2 ώρες)
2. Ναυτιλιακές Γνώσεις (2 ώρες)
3. Στοιχεία Μηχανών Πλοίου (2 ώρες)
4. Τεχνικό Σχέδιο (1 ώρα)
5. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας- Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)

2. Στην Β΄ και Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα δώδεκα (12) ωρών εβδομαδιαίως, με έξι (6) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι τριών (23) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.

α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Φυσική (2 ώρες),
4. Χημεία (2 ώρες),
5. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα),
6. Φυσική Αγωγή (1 ώρα).

β. Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ, καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αντιστοιχία των διδασκόμενων μαθημάτων και των κλάδων-ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε α’ και β’ ανάθεση και των τεσσάρων τάξεων του ΕΠΑ.Λ.

3. Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο ημέρες εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ, καθώς και τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ, από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ για διάρκεια ενός σχολικού έτους, ήτοι από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Αυγούστου εκάστου έτους.
Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος.
Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διέπεται από σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), με επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης του Μαθητευόμενου μετά το πέρας της μαθητείας, για περίοδο δύο ετών τουλάχιστον. Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται σε Εργαστήρια του ΟΑΕΔ ή στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του ΥΠΑΙΘ.
Ετησίως, από τη 1η Σεπτεμβρίου έως την 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30η Αυγούστου του ίδιου έτους, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας 70 ωρών, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας, του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίες διεξάγονται ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης.

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:13 | αποφ. ΑΣΕΤΕΜ

    Διαφορετικές αναθέσεις σε ΠΕ12 και ΠΕ17 γιατί;
    πιστεύει κάποιος ότι οι ΠΕ12 και οι ΠΕ17 δεν μπορούν να διδάξουν μάθημα της ειδικότητας τους στην Β’θμια ΤΕΕ;

    Ως απόφοιτος ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, σχολής δηλαδή που «βγάζει» τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, δεν νομίζω ότι έχω έλλειψη γνώσεων σε κάποιο μάθημα, θεωρητικό ή εργαστηριακό, της ειδικότητας μου που υπάρχει στην Β/θμια ΤΕΕ.

    Εκτός αν θέλετε διάκριση αναθέσεων σε ΠΕ12 και ΠΕ17 απλά και μόνο επειδή στο πολυτεχνείο οι σπουδές είναι μεγαλύτερης διάρκειας και κυρίως επειδή έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα σπουδών.
    (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόγραμμα σπουδών της ΑΣΕΤΕΜ δεν επαρκεί πλήρως για την εκπαίδευση ενός εκπαιδευτικού της ΤΕΕ)

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:53 | Νίκος

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο «13 Αυγούστου 2013, 09:21 | Μηχανικός».

    Σε κάθε περίπτωση, οι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ δεν είναι το ίδιο μεταξύ τους και πρέπει αυτή η διαφορά να φαίνεται και στις αναθέσεις τους.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:26 | Γιάννης

    Λόγω του οτι στην Β τάξη του ΕΠΑΛ έρχονται μαθητές απο Γενικά Λύκεια (απόφοιτοι της Α γενικού λυκείου) νομίζω οτι δεν πρέπει να υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας (προσανατολισμού) στην Α τάξη του ΕΠΑΛ.Πρέπει τα τεχνικά μαθήματα να γίνονται στην Β και Γ Λυκείου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:09 | Τζελέπης Δημήτρης

    Τα μαθήματα στην Α τάξη του προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά όλων των τομέων .Το πρόγραμμα που προτείνεται μεροληπτεί υπέρ της μηχανολογίας και της ηλεκτρολογίας -ηλεκτρονικής και αδικεί τον τομέα δομικών έργων και περιβάλλοντος.
    Πρόταση
    Αρχές μηχανολογίας 2 ώρες
    Αρχές ηλεκτρολογίας-ηλεκτρονικής 2 ώρες
    Τεχνικό Σχέδιο 2 ώρες
    Πολεοδομία 2 ώρες
    Ανακύκλωση και Περιβάλλον 1 ώρα
    Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός-Περιβάλλον εργασίας -Υγιεινη και ασφάλεια 2 ώρες
    Τεχνολογίες πληροφορίας και Επικοινωνιών 2 ώρες

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:06 | ΒΑΣΩ Π.

    Θεωρώ ότι στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών,όπως ο μαθητής θα διδαχθεί μαθήματα των τομέων Μηχανολογίας Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής,θα πρέπει να διδαχθεί και ένα βασικό μάθημα του Τομέα Δομικών Έργων π.χ. Αρχές Οικοδομικής (3 ώρες),ώστε να είναι πιο ορθή η επιλογή του Τομέα στην Β’ και Γ’τάξη του ΕΠΑ.Λ.

    Επίσης το ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ,που για το μεγαλύτερο μέρος των ειδικοτήτων (ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ,ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ)είναι απαραίτητη η γνώση του,θα πρέπει να διδάσκεται από εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ.

    Επίσης,για τις Β΄ και Γ΄ τάξεις του ΕΠΑ.Λ.,που δεν ορίζεται κάποιο πρόγραμμα μαθημάτων,πρέπει το σύνολο των μαθημάτων (θεωρητικά -εργαστηριακά)να γίνονται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ.,για καλύτερη εμπέδωση των θεωρητικών γνώσεων και των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής,ώστε να είναι πιο προετοιμάσμενος είτε για την Τάξη Μαθητείας είτε για τις εξετάσεις.

    Παράλληλα,στη Τάξη Μαθητείας, η Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας,διάρκειας 7 ωρών,θα πρέπει να διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ.,και όχι και στον ΟΑΕΔ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:56 | γιωργος τουριστικων

    για τον τουρισμο που ειναι η βαρια βιομηχανια της χωρας μας ουτε κουβεντα.γιατι δεν εχει ουτε ενα μαθημα τουριστικο στην α ταξη επαλ και τη μεριδα του λεοντος την παιρνουν παλι οι οικονομολογοι?ειχατε κανει ξεχωριστο τομεα για τουρισμο και τον εξαφανισατε.απαιτουμε οι εκπαιδευτικοι τουριστικων επιχειρησεων πε18-35 να μας βαλετε σε ειδικη ομαδα προσανατολισμου για τον τουρισμο με σκοπο να δωσουμε πληρη εξειδικευση στους μαθητες που θα ακολουθησουν τον τουριστικο κλαδο στα επαλ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:51 | Μαρία

    Στις ομαδες προσανατολισμού των Ναυτικών Επαγγελμάτων τα μαθήματα
    1. Ναυτική Τέχνη (2 ώρες)
    2. Ναυτιλιακές Γνώσεις (2 ώρες)
    3. Στοιχεία Μηχανών Πλοίου (2 ώρες)

    Πρέπει να κατανεμηθούν στην Β και Γ λυκείου αντίστοιχα.Το ίδιο πρέπει να γίνει πιστεύω και στους άλλους τομείς αλλάων ειδικοτήτων όπου υπάρχουν μαθήματα σημαντικά για την συνέχιση των σπουδών στις επόμενες τάξεις.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:05 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες αλλαγές
    1η Στην Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Α΄τάξη το μάθημα «Αρχές Λογιστικής» θα πρέπει να αντικατασταθεί από το μάθημα «Βασικές Εφαρμογές Γεωπονίας και Τεχνολογίας τροφίμων» που ήδη διδάσκεται και εξοικειώνει τους μαθητές με τον τομέα που επέλεξαν να ακολουθήσουν και για το οποίο υπάρχει πλήρης οδηγός διδασκαλίας. Το μάθημα «Αρχές Λογιστικής» δεν χρειάζεται στην τάξη προσανατολισμού του τομέα Γεωπονίας αφού στην τάξη αυτή θα διδάσκεται το οικονομικό μάθημα «Αρχές Αγροτικής Οικονομίας».
    2η Η ειδικότητα «Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος» του «Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» μάλλον θα πρέπει να ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων , Διατροφής και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ όπως θα πρέπει να ονομάζεται.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:24 | Ν.Θ.

    Θα ήθελα να γράψω τα σχόλια μου για την 4η Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Θεωρώ ότι τα προτεινόμενα μαθήματα 1. Ναυτική Τέχνη (2 ώρες), 2. Ναυτιλιακές Γνώσεις (2 ώρες), 3. Στοιχεία Μηχανών Πλοίου (2 ώρες), 4. Τεχνικό Σχέδιο (1 ώρα), 5. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας- Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες), 6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες) ΔΕΝ καλύπτουν το μέρος (πεδίο) των ναυτιλιακών Χερσαίων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά:
    • Τροφοδοσίας πλοίων – Εξοπλισμός (καύσιμα, διατροφή),
    • Στελέχους Ναυτιλιακών επιχειρήσεων,
    • Ναυτικού Πράκτορα (shipping agent)
    • Ναύλωση ς πλοίων (Εκτίμηση ναύλων & Επισταλιών) (Charterer – Laytime calculation) – Ναυλομεσίτη (chartering broker)
    • Ναυτασφάλισης
    • Φορτωτή (shipper) / Εκφορτωτή
    • Διαχειριστή (operator)
    • Επάνδρωση πλοίων
    • Ρυμούλκηση
    • Αρμοδιότητες Νηογνώμονα
    • Ειδικού ή βοηθού για μελέτη ναυλοδεικτών ξηρού ή υγρού φορτίου (π.χ. Baltic Freight Index – BFI-, Baltic Dry Index – BDI-, Baltic Supramax Index – BSI-, Baltic Panamax Index – BPI-, Baltic Capesize Index – BCI, Baltic International Tander Routes – BITR-, κ.λπ.)
    • Ειδικού ή βοηθού για την σύνταξη εγγράφων (π.χ. έκδοση επιστολής ετοιμότητας προς φόρτωση / εκφόρτωση, κ.λπ.)

    Επιπλέον των ανωτέρω θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πεδίο των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και άλλα, όπως:
    • Ειδικός ή βοηθός ή επόπτης σε Διαλυτήρια πλοίων
    • Ελεγκτές κυκλοφορίας πλοίων
    • Ενοικιάσεις σκαφών και ειδών αναψυχής
    • Ειδικός (ξεναγός) σε Ενυδρεία και Μουσεία θάλασσας
    • Ειδικός ή βοηθός σε Εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών σε παράκτιες περιοχές, ποτάμια, λίμνες, κ.ά.
    • Ειδικός ή βοηθός σε Εταιρείες εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων
    • Βοηθός σε Εργαστήρια ελέγχου ποιότητας νερών σε περιοχές κολύμβησης
    • Ειδικός ή βοηθός σε μονάδες Αφαλάτωσης
    • Εκπαιδευτής θαλάσσιων αθλημάτων
    • Ναυαγοσώστες
    • Προπονητές θαλασσίων σπορ
    • Ειδικός σε θαλάσσιο καταδυτικό τουρισμό
    • Έρευνα στη χρήση θαλάσσιων ειδών στην κοσμετολογία, φαρμακολογία, βιοχημεία, βιολογία
    • Διάσωση σε ναυτικά ατυχήματα
    • Χειριστής μηχανημάτων Τηλε-ιατρικής σε πλωτά μέσα, κ.λπ.
    Τα ανωτέρω θα μπορούσαν να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ09.13 (Ναυτιλιακοί Οικονομολόγοι), σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων πεδίων (Ιατρικής – Νοσηλευτικής – Βιολογίας – Περιβαλλοντολόγων)
    Με εκτίμηση Ν.Θ. ΠΕ09.13 Ναυτιλιακός Οικονομολόγος / Υπό Διαθεσιμότητα εκπ/κός του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας, MSc.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:18 | Ν.Θ.

    Θα ήθελα να γράψω τα σχόλια μου για την 4η Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Θεωρώ ότι τα προτεινόμενα μαθήματα 1. Ναυτική Τέχνη (2 ώρες), 2. Ναυτιλιακές Γνώσεις (2 ώρες), 3. Στοιχεία Μηχανών Πλοίου (2 ώρες), 4. Τεχνικό Σχέδιο (1 ώρα), 5. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας- Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες), 6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες) ΔΕΝ καλύπτουν το μέρος (πεδίο) των ναυτιλιακών Χερσαίων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά:
    • Τροφοδοσίας πλοίων – Εξοπλισμός (καύσιμα, διατροφή),
    • Στελέχους Ναυτιλιακών επιχειρήσεων,
    • Ναυτικού Πράκτορα (shipping agent)
    • Ναύλωση ς πλοίων (Εκτίμηση ναύλων & Επισταλιών) (Charterer – Laytime calculation) – Ναυλομεσίτη (chartering broker)
    • Ναυτασφάλισης
    • Φορτωτή (shipper) / Εκφορτωτή
    • Διαχειριστή (operator)
    • Επάνδρωση πλοίων
    • Ρυμούλκηση
    • Αρμοδιότητες Νηογνώμονα
    • Ειδικού ή βοηθού για μελέτη ναυλοδεικτών ξηρού ή υγρού φορτίου (π.χ. Baltic Freight Index – BFI-, Baltic Dry Index – BDI-, Baltic Supramax Index – BSI-, Baltic Panamax Index – BPI-, Baltic Capesize Index – BCI, Baltic International Tander Routes – BITR-, κ.λπ.)
    • Ειδικού ή βοηθού για την σύνταξη εγγράφων (π.χ. έκδοση επιστολής ετοιμότητας προς φόρτωση / εκφόρτωση, κ.λπ.)

    Επιπλέον των ανωτέρω θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πεδίο των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και άλλα, όπως:
    • Ειδικός ή βοηθός ή επόπτης σε Διαλυτήρια πλοίων
    • Ελεγκτές κυκλοφορίας πλοίων
    • Ενοικιάσεις σκαφών και ειδών αναψυχής
    • Ειδικός (ξεναγός) σε Ενυδρεία και Μουσεία θάλασσας
    • Ειδικός ή βοηθός σε Εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών σε παράκτιες περιοχές, ποτάμια, λίμνες, κ.ά.
    • Ειδικός ή βοηθός σε Εταιρείες εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων
    • Βοηθός σε Εργαστήρια ελέγχου ποιότητας νερών σε περιοχές κολύμβησης
    • Ειδικός ή βοηθός σε μονάδες Αφαλάτωσης
    • Εκπαιδευτής θαλάσσιων αθλημάτων
    • Ναυαγοσώστες
    • Προπονητές θαλασσίων σπορ
    • Ειδικός σε θαλάσσιο καταδυτικό τουρισμό
    • Έρευνα στη χρήση θαλάσσιων ειδών στην κοσμετολογία, φαρμακολογία, βιοχημεία, βιολογία
    • Διάσωση σε ναυτικά ατυχήματα
    • Χειριστής μηχανημάτων Τηλε-ιατρικής σε πλωτά μέσα, κ.λπ.
    Τα ανωτέρω θα μπορούσαν να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ09.13 (Ναυτιλιακοί Οικονομολόγοι), σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων πεδίων (Ιατρικής – Νοσηλευτικής – Βιολογίας – Περιβαλλοντολόγων)
    Με εκτίμηση Ν.Θ. ΠΕ09.13 / Υπό Διαθεσιμότητα εκπ/κός του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας, MSc.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:45 | xrysa

    Μην καταργείτε τον θεσμό των υποστηρικτικών μαθημάτων σε Γλώσσα και Μαθηματικά. Με την «πείρα» μου σας λέω ότι τα οφέλη ήταν πολλά για τους μαθητές. (για τα Μαθηματικά έχω προσωπική άποψη)Κατανόησαν βασικές έννοιες οι πιο πολλοί μαθητές και μπορούσαν να προχωρήσουν και την κανονική ύλη. Έβλεπα μάλιστα και χαμόγελα στα προσωπά τους όταν κατάφερναν κάτι με επιτυχία αποκτώντας και την αυτοπεποίθηση που τόσο λείπει σ’αυτά τα παιδιά.
    Η Γεωμετρία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μείνει μονόωρο μάθημα . Θα είναι πρακτικά σαν να μην υπάρχει.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:27 | EK

    1. Στην Α’ Τάξη οι μαθητές δεν διδάσκονται όλοι ανεξαιρέτως τις ίδιες ώρες ειδικότητάς τους.

    Στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών που υπάρχουν τόσοι τομείς οι μαθητές της Πληροφορικής για παράδειγμα θα διδαχθούν μόλις 2 ώρες της ειδικότητάς τους και 9 ώρες από άλλους τομείς όπως Αρχές Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας&Ηλεκτρονικής και Τεχνικό Σχέδιο.

    Σε αντίθεση με τους μαθητές της ομάδας Οικονομίας Διοίκησης που θα διδαχθούν μόνο μαθήματα του τομέα τους.

    Για το λόγο αυτό θεωρώ πως θα έπρεπε οι μαθητές της Α’ Τάξης να διδαχθούν μαθήματα σχετικά με τον τομέα τους και όχι με την Ομάδα στην οποία ανήκουν

    2. Στη δημόσια διαβούλευση θα έπρεπε να είχαν μπει και τα μαθήματα της Β’ και Γ’ Τάξης; Μήπως σκέφτεστε να διδάσκονται και στις υπόλοιπες τάξεις μαθήματα ανά Ομάδα προσανατολισμού και όχι ανά τομέα;!;

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:48 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

    Α. Θα ήθελα να επισημάνω την διαφωνία μου ως προς το πρόγραμμα σπουδών της ομάδας προσανατολισμού «Γεωπονίας τροφίμων και διατροφής. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα μαθήματα προσανατολισμού ειδικότητας είναι 1. Αγροτική Οικονομία 5 ώρες 2. Αρχές Λογιστικής 2 ώρες 3. ΣΕΠ 2 ώρες και 4.Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών 4 ώρες.
    Παρατηρώ ότι υπάρχουν αρκετά μαθήματα οικονομικού προσανατολισμού και κανένα μάθημα που να προσανατολίζει τα παιδιά προς την Γεωπονία και τα Τρόφιμα. Κατανοώ ότι κάποιος που θα ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή θα πρέπει να έχει και βασικές γνώσεις οικονομικών αλλά δεν θα γίνει λογιστής. Άρα οι 5 ώρες αγροτικής οικονομίας είναι αρκετές γιατί η αγροτική οικονομία περιέχει και βασικές γνώσεις λογιστικής. Προτείνω το μάθημα «Αρχές Λογιστικής» να αντικατασταθεί με»Αρχές Γεωπονίας και ελέγχου τροφίμων».
    Πρέπει να προσανατολιστούν τα παιδιά προς τον πρωτογενή τομέα και όχι προς τον τριτογενή. Γιατί σαν κράτος πρέπει επιτέλους να στραφούμε προς την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Δεν καταλαβαίνω την Λογική τα μαθήματα προσανατολισμού της Ομάδας γεωπονίας τροφίμων και διατροφής να είναι ίδια σχεδόν με την ομάδα προσανατολισμού της οικονομίας και διοίκησης.
    Πρέπει να διαμορφώνονται τα προγράμματα σπουδών βάζοντας μπροστά τον μαθητή και όχι το συμφέρον των καθηγητικών κλάδων. Σκεφτείτε ένα παιδί στην επαρχία που θέλει να ασχοληθεί με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων να έρθει στην Α τάξη του ΕΠΑΛ να επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού Γεωπονίας τροφίμων και διατροφής και να κάνει 7 ώρες την εβδομάδα οικονομικά μαθήματα ( όπως η κατεύθυνση οικονομίας και διοίκησης)δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον.

    Β. Δεν αναφέρεται πουθενά στο σχέδιο νόμου αν οι μαθητές που προάγονται από την Α τάξη του νέου ΕΠΑΛ είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν τομέα αντίστοιχο με την ομάδα προσανατολισμού που παρακολούθησαν ή μπορούν αν έχουν αλλάξει γνώμη να επιλέξουν οποιοδήποτε τομέα στην Β τάξη.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:13 | Β.Σ.

    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ,ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΝΩ:

    Α΄ΤΑΞΗ:Ν.ΓΛΩΣΣΑ(2Ω),ΓΛ.ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ(2Ω),ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ(2Ω),ΙΣΤΟΡΙΑ(2Ω)
    ΣΥΝΟΛΟ:8Ω/ΕΒΔΟΜΑΔΑ
    (ΟΣΕΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΠΑΛ,ΑΝΤΙ ΤΩΝ 5Ω/ΕΒΔ. ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ
    ΤΩΡΑ)

    Β΄ΤΑΞΗ:Ν.ΓΛΩΣΣΑ(2Ω),ΓΛ.ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ(1Ω),ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ(2Ω),ΙΣΤΟΡΙΑ(2Ω)
    ΣΥΝΟΛΟ:7Ω/ΕΒΔΟΜΑΔΑ
    (ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΟΛΙΣ 3Ω/ΕΒΔ. ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 5Ω/ΕΒΔ.
    ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΠΑΛ)

    Γ΄ΤΑΞΗ:Ν.ΓΛΩΣΣΑ(2Ω),ΓΛ.ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ(1Ω)
    ΣΥΝΟΛΟ:3Ω/ΕΒΔΟΜΑΔΑ
    (3Ω ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ,ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η 1Ω
    ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ,ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΣΠΑ-
    ΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ).

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:10 | Μηχανικός

    Από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην τεχνική εκπαίδευση είναι οι αναθέσεις των μαθημάτων.Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ ΠΕ12 και ΠΕ17,ΠΕ18 όπως και μεταξύ ΠΕ19-ΠΕ20 και πολλές φορές ακόμη και με ΤΕ.Θεωρώ απαράδεκτο να διδάσκεται η θεωρία ,και μάλιστα μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικώς, από εκπαιδευτικούς ΠΕ17 , ΠΕ18 ΚΑΙ ΠΕ20(ΤΕΙ) και να καταλήγει ο διπλωματούχος του Πολυτεχνείου ΠΕ12 ή ΠΕ19 στο εργαστήριο λόγω αρχαιότητας στη σχολική μονάδα! Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει προβάδισμα των ΠΕ12 στη θεωρία.

    Εκτός αυτού ,οι κοινές αναθέσεις έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε πάρα πολλές αδικίες ,εσκεμμένα και μη, σε μεταθέσεις και τοποθετήσεις με τα τοπικά ΠΥΣΔΕ να ευνοούν όποια ειδικότητα θέλουν.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:50 | Β.Σ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΝΕΟΥ ΕΠΑΛ:

    Α΄ΤΑΞΗ Β΄ΤΑΞΗ Γ΄ΤΑΞΗ
    Ν.ΓΛΩΣΣΑ 2(2)[3] 2(2)[2] 2(2) [2]
    ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Ν.Γ. 2(2)[-] 1(1)[-] 1(-) [-]
    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2(2)[1] 2(1)[1] -(-) [1]
    ΙΣΤΟΡΙΑ 2(2)[1] 2(1)[-] -(2ΕΠΙΛ.)[-]
    ————————————————————-
    ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ:8(8)[5] 7(5)[3] 3(2/+2) [3]

    Σε παρένθεση( )αναγράφονται οι ώρες διδασκαλίας στο παλιό ΕΠΑΛ και
    σε αγκύλη [ ] οι προτεινόμενες ώρες στο παρόν σχέδιο νόμου.

    Οι βασικές αλλαγές που προτείνω είναι οι εξής:
    1)Αύξηση των ωρών των φιλολογικών μαθημάτων σε 18/εβδ.και για τις 3
    Τάξεις,από 15+2 που είναι σήμερα,και από μόλις 11 που προβλέπονται
    με το παρόν σχέδιο νόμου.
    2)Διατήρηση του μαθήματος Υποστήριξης στην Α΄και Β΄Τάξη και επέκταση
    του και στη Γ΄Τάξη.Πιστεύω ότι θα είναι πιο χρήσιμη αυτή η μία ώρα
    για τους μαθητές(της Γ΄Τάξης) ως συνέχεια του κύριου μαθήματος της
    Γλώσσας,παρά να δοθεί για μία αποσπασματική και ανεπαρκή-χρονικά-
    διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας.
    3)Ουσιαστική διδασκαλία των μαθημάτων της Ιστορίας και της Λογοτε-
    χνίας στις 2 πρώτες Τάξεις του ΕΠΑΛ με 2Ω/εβδομάδα,ώστε να υπάρχει
    εμβάθυνση στην ύλη και όχι επιφανειακή κάλυψη της.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:43 | Διονυσοπούλου Ελένη

    Το μάθημα Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες ) στην Α’ τάξη στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι υπερβολικό για τους μαθητές που δεν επιθυμούν να γίνουν μηχανολόγοι. Πρέπει να γίνει 2 ώρες και 4 ώρες να γίνει το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών όπως και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:29 | xristosp

    Για τις ειδικοτητες που καταργηθηκαν απο τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ,και εχουν μεταφερθει στα ΣΕΚ γιατι δεν μεταφερεται και τους εκπαιδευτικους?
    Η φοιτηση στα ΣΕΚ θα ειναι 3ετης, εκει δεν υπαρχει αναγκη μονιμου προσωπικου,
    Αφου στην ουσια αντικαθιστουν τις ΕΠΑΣ.Οι ειδικοτητες του τομεα υγειας προνοιας ειναι απο τις πολυπληθεστερες,πως θα λειτουργησουν.
    Κατα τον ιδιο τροπο ειχε γινει και η μεταβαση απο τα ΤΕΕ στις ΕΠΑΣ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:29 | ΠΑΣΕΚΑΠ

    Ο υπό σύσταση Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Καθηγητών Πληροφορικής θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

    1) Στην ειδικότητα της Πληροφορικής έχουν ενταχθεί άτομα πολλών κατηγοριών χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Συγκεκριμένα υπάρχει ο κλάδος των περίπου 3.000 ΤΕ Πληροφορικής (ΠΕ20) στον οποίο υπηρετούν ακόμα και υπάλληλοι με πτυχίο από ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας. Επίσης, στον κλάδο των περίπου 4.000 ΠΕ Πληροφορικής (ΠΕ19) υπηρετούν υπάλληλοι χωρίς πτυχίο Πληροφορικής.
    2) Καθυστερεί προκλητικά κι αδικαιολόγητα η εφαρμογή της γνωμοδότησης 54/2013 του ΝΣΚ αναδρομικά από 01/11/2011.
    3) Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικά θέματα για τον κλάδο ΠΕ19 και άλλα για τον κλάδο ΠΕ20, ενώ καταλαμβάνουν ακριβώς τις ίδιες θέσεις.
    π.χ. http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/c49683/attachfile/0/1P_05_THEMATA_el_GR.zip
    4) Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που προσφέρει τόσο λίγες ώρες Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τόσες πολλές ώρες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
    5) Τα μαθήματα Πληροφορικής είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένα και σε πολύ χαμηλό επίπεδο στη χώρα μας συνολικά.
    6) Όλοι οι υπάλληλοι Πληροφορικής (ΠΕ & ΤΕ) χωρίς πτυχίο Πληροφορικής έχουν προφανώς διοριστεί εκτός ΑΣΕΠ.
    7) Ο σύλλογος μας εγγράφει ως μέλη του μόνο όσους ΠΕ Πληροφορικής (ΠΕ19) διαθέτουν αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής.

    Εμείς ως σύλλογος έχουμε ήδη έρθει σε συνεργασία με γνωστό δικηγορικό γραφείο και σκοπεύουμε να κινηθούμε δικαστικά αναζητώντας και ποινικές ευθύνες αν έστω κι ένας εκπαιδευτικός ΠΕ19 με αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής υποστεί οποιαδήποτε υποχρεωτική υπηρεσιακή μεταβολή (ακόμα κι απώλεια οργανικής θέσης) εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κλάδος ΠΕ20. Επίσης, σκοπεύουμε να στηρίξουμε νομικά ακόμα κι όσους ΠΕ19 έχουν οικειοθελώς ζητήσει τη μετάταξή τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπό τη σκιά της διαθεσιμότητας.

    Για να μπορούμε να λεγόμαστε Ευρώπη πρέπει πρώτα να γίνουμε Ευρώπη!

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:17 | Δημήτρης Δ.

    Τα μαθήματα υποστήριξης των ΕΠΑΛ στην Α και Β τάξη (Μαθηματικά και Γλώσσα) έχουν λειτουργήσει εδώ και 2 χρόνια στην Α και τον προηγούμενο χρόνο στην Β.Νομίζω ότι αυτά τα μαθήματα δεν πρέπει να καταργηθούν. Και εξηγώ γιατί.
    Οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ στα Μαθηματικά και τη Γλώσσα από τα προοηγούμενα χρόνια (πριν την καθιέρωση των μαθημάτων στήριξης) προσπαθούσαν να υποστηρίξουν με γνώσεις προηγούμενων τάξεων τους μαθητές (που οι περισσότεροι είχαν προβλήματα). Αυτό όμως σε βάρος του προγραμματισμού τους, αφού δεν προβλεπόταν από το αναλυτικό πρόγραμμα. Έτσι, ήρθε αυτό το υποστηρικτικό μάθημα και θεσμοθέτησε αυτή την προσπάθεια. Κάλυψε λοιπόν μια υπάρχουσα ανάγκη. Νομίζω ότι οι αξιολογικές εκθέσεις που γράφουν οι εκπαιδευτικοί στο τέλος κάθε τετραμήνου πρέπει δείχνουν πόσο αναγκαίο είναι αυτό το μάθημα σε ένα τεχνικό σχολείο, που δίνει απολυτήριο λυκείου και που οδηγεί τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η απότίμηση αυτά τα δύο χρόνια είναι συνολικά θετική.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:55 | ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ

    ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ Α΄ΤΑΞΗ, Ο ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΜΕΙΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ» ή » ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ» ή ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:42 | Έκτωρας

    Προσοχή μεγάλη στις αναθέσεις των μαθημάτων. Κάθε ειδικότητα να έχει ανάθεση ότι έχει διδαχθεί στο πανεπιστήμιο. Ο μηχανολόγος τα μηχανολογικά, ο οχημάτων ότι σχετίζεται με αυτοκίνητα, ο ηλεκτρολόγος τα ηλεκτρολογικά και τους αυτοματισμούς, ο ηλεκτρονικός τα ηλεκτρονικά κ.λ.π. Όχι πρώτες αναθέσεις σε όλους και μετά βγάλτε μόνοι τα μάτια σας και αφήστε τους μαθητές ημιμαθείς. Τέλος διαβούλευση χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση για τη β και τη γ τάξη, πόσο νόημα μπορεί να έχει;

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:39 | GMc

    Θα πρέπει οι αναθέσεις των μαθημάτων,1η και 2η, σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα να γίνουν σύμφωνα με τα μαθήματα που έχει κάποιος εκπαιδευτικός διδαχθεί σε προπτυχιακό ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης αν κάποιοι συνάδελφοι έχουν κάποιο σεμινάριο αρκετά μεγάλης διάρκειας, να μπορούν να έχουν 1η ανάθεση σε κάποιο μάθημα κλάδου στον οποίο δεν ανήκουν.

    Προπαντώς όμως να μη φτιαχτούν οι αναθέσεις κομμένες και ραμμένες εξυπηρετώντας ειδικότητες που έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:20 | ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Πολιτική Παιδεία, δύο (2)ώρες, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & ΑρχέςΔικαίου και Κοινωνιολογία,

    Πολιτική Παιδεία, τριών(3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους
    Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία

    Τι ακριβώς σημαίνει διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους είναι πολύ ασαφές. Δηλαδή θα διδάσκει ο οικονομολόγος μια ενότητα οικονομική θα μπαίνει ο νομικός θα διδάξει δίκαιο και τέλος ο κοινωνιολόγος κοινωνιολογία και πώς και πότε θα γίνονται όλα αυτά σε δύο ώρες την εβδομάδα ή μήπως θα χωριστεί σε τρίμηνα το εκπαιδευτικό έτος και η κάθε ειδικότητα θα έχει από ένα τρίμηνο να πεί τα δικά της;

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:06 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ε.

    Θεωρώ απαραίτητο και τον οικονομικό εγγραμματισμό των μαθητών του Λυκείου είτε του Γενικού είτε του Τεχνολογικού , και μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα μαθήματα της γενικής παιδείας ένα μάθημα όπως αυτό που μέχρι τώρα υπήρχε «Αρχές Οικονομίας» ή Βασικές οικονομικές αρχές έτσι ώστε να λαμβάνουν οι μαθητές τις βασικές οικονομικές γνώσεις και να μπορούν να κατανοήσουν την καθημερινότητα τους είτε προχωρήσουν ακολουθώντας έναν οικονομικό κλάδο, είτε όχι.
    Μου προξενεί δε τεράστια έκπληξη αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας μαστίζεται από μια μεγάλη οικονομική κρίση. Να σημειώσω εδώ ότι το μάθημα πολιτική παιδεία που προτείνεται στο σχέδιο νόμου είναι κάτι το οποίο οι μαθητές συναντούν από το Γυμνάσιο , ενώ με την οικονομία δεν έρχονται στην ουσία σε επαφή και ερωτώ: πως θα είναι σε θέση να επιλέξουν στο μέλλον τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό εάν δεν έχουν πάρει μια γεύση και από αυτό το αντικείμενο.
    Επίσης αδυνατώ να κατανοήσω τα παρακάτω:

    Πολιτική Παιδεία, δύο (2)ώρες, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & ΑρχέςΔικαίου και Κοινωνιολογία,

    Πολιτική Παιδεία, τριών(3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους
    Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία

    Τι ακριβώς εννοείτε ; ότι στο μεν ΕΠΑΛ θα μάθημα γενικής παιδείας με αντικείμενο λίγο από όλα και το ίδιο ακριβώς στο Γενικό Λύκειο ;

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:03 | Αστέρης

    Όσον αφορά την κινητικότητα των μαθητών από το ένα Λύκειο στο άλλο:

    – Από την Α΄ ΓΕΛ μπορούν να πάνε στην Β΄ΕΠΑΛ σε όποια ειδικότητα θέλουν. Γιατί όσοι μαθητές τελειώνουν την Α΄ΕΠΑΛ δεν μπορούν να επιλέξουν άλλη ειδικότητα για την Β’ ΕΠΑΛ και πρέπει να ακολουθήσουν ειδικότητα που εντάσσεται στην ομάδα προσανατολισμού που παρακολούθησαν στην Α’ ΕΠΑΛ; Πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση.

    – Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές τελειώνουν το ΓΕΛ να μπορούν να παρακολουθήσουν κάποια ειδικότητα από την Β’ ΕΠΑΛ;

    – Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές τελειώνουν την Α’ ΕΠΑΛ να εγγράφονται στην Β’ ΓΕΛ;

    Όσον αφορά την κινητικότητα των μαθητών από ΣΕΚ στο ΕΠΑΛ:

    – Γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα μεταξύ αυτών των δύο;

    Επίσης :

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι μαθητές των ΕΠΑΛ;

    – θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή τα παλιά ΣΕΚ;

    – Δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα στις νέες ΣΕΚ και να ονομαστούν ΣΕΕ (σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης) ;

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι μαθητές των νέων ΣΕΚ;

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ;

    – Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι ο Διευθυντής κάθε ΣΕΚ κσι ΙΕΚ θα ορίζει υπεύθυνο τομέα και υπεύθυνο εργαστηρίου. Δηλαδή κάθε μονάδα θα έχει τους δικούς της υπευθύνους; Είναι εφικτό να λειτουργήσει κάτι τέτοιο (αφού όπως γνωρίζουμε, οι περισσότερες μονάδες συστεγάζονται);

    – Στα συγκροτήματα ποιος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας των εργαστηρίων (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ ή το νέο ΣΕΚ); Σαφώς λοιπόν, πρέπει να παραμείνουν τα ΣΕΚ που υπάρχουν και να δοθεί άλλο όνομα στις νέες ΣΕΚ όπως παραπάνω (ΣΕΕ, σχολή επγγελματικής εκπαίδευσης).

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:29 | Νίκος

    ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

    «Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ, καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αντιστοιχία των διδασκόμενων μαθημάτων και των κλάδων-ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε α’ και β’ ανάθεση και των τεσσάρων τάξεων του ΕΠΑ.Λ.»

    Πρέπει η εν λόγω απόφαση να τεθεί σε διαβούλευση (αφού πρώτα ληφθεί φυσικά!).
    Χωρίς να θέλω να μειώσω την προσφορά και το γνωστικό επίπεδο οποιουδήποτε συναδέλφου, πιστεύω πως δεν είναι δυνατόν οι απόφοιτοι ΑΕΙ (ΠΕ12 και ΠΕ19) να έχουν ακριβώς τις ίδιες αναθέσεις με τους απόφοιτους αντιστοίχων τμημάτων ΤΕΙ (ΠΕ17 και ΠΕ20).

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:17 | Γιώργος Τ. (Μ3)

    Όσον αφορά τις αναθέσεις των μαθημάτων της ειδικότητας του Τομέα Μηχανολογίας καλό είναι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο να έχει κάποιος απόφοιτος πολυτεχνείου πρώτη ανάθεση σε μαθήματα τα οποία δεν έχει διδαχθεί ούτε μία διδακτική ώρα στα χρόνια των σπουδών του.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Συστήματα Αυτοκινήτου ΙΙ, 6 ώρες (2Θ + 4Ε» στα οχήματα, τα είχαν πρώτη ανάθεση ΠΕ12.04 οι οποίοι δεν τα είχαν διδαχθεί ούτε μία ώρα, όχι Συστήματα, γενικά οχήματα.

    Καλό είναι να συμβουλευτείτε τα αναλυτικά προγράμματα των αντίστοιχων τμημάτων των τριτοβάθμιων σχολών.

    Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να μπορούν όλοι να κάνουν τα πάντα θα πρέπει το υπουργείο να οργανώσει σεμινάρια (μεγάλης διάρκειας, όχι 5-10 ώρες) και να τους πιστοποιεί, αν και με την οικονομική κρίση αυτό αγγίζει σενάριο επιστημονική φαντασίας.

    Είναι πολύ άσχημο να έρχεται συνάδελφος και να σου λέει δεν το γνωρίζω το αντικείμενο το πείρα γιατί το είχα ανάθεση, με ότι συνεπάγεται αυτό.

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:17 | Ζέτα

    Θεωρώ ως τεράτιο λάθος την κατάργηση των υποστηρικτικών μαθημάτων. επίσης η Γεωμετρια πρέπει να γίνει 2ωρη

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:08 | Β.Σ.

    -Σχετικά με την κατάργηση του μαθημάτος Υποστήριξης στη Ν.Ελληνική Γλώσσα στην Α΄και Β΄ τάξη ΕΠΑΛ, θα παραθέσω τι επιδιωκόταν μέσα από
    τη διδασκαλία του,σύμφωνα με τις οδηγίες διδασκαλίας(υπ.αρ.πρ.76981/Γ2/06-07-2012 και 76980/Γ2/06-07-2012)του Υπουργείου Παιδείας:
    «1)να καλυφθούν οι μαθησιακές ελλείψεις των μαθητών/-τριών απο τη διδακτέα ύλη του Γυμνασίου και της Α΄Λυκείου.
    2)να ενταχθούν ουσιαστικά οι μαθητές στη μαθησιακή διαδικασία και να βελτιώσουν την απόδοση τους,ώστε να μπορούν να παρακολουθούν το κύριο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς και τα άλλα μαθήματα των τεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων.»
    Δεν υφίστανται πλέον αυτές οι ανάγκες και αυτοί οι στόχοι;Η ίδια η εκπαιδευτική πράξη απέδειξε όχι μόνο ότι υφίστανται,αλλά και ότι είχε πολύ θετικά αποτελέσματα η διδασκαλία των μαθηματων Υποστήριξης.
    Αντί,λοιπόν να καταργηθεί το συγκεκριμένο μάθημα στην Α΄και Β΄Τάξη ΕΠΑΛ,πιστεύω ότι θα πρέπει να επεκταθεί η διδασκαλία του και στη Γ΄Τάξη, καθώς καλύπτει πραγματικές ανάγκες των μαθητών και έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
    Τέλος, η διδασκαλία των μαθημάτων Υποστήριξης στη Γλώσσα και τα Μαθηματικα προβλεπόταν και στο σχέδιο νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις 19/12/2012 για το Τεχνολογικό Λύκειο.

    -Όσον αφορά τα μαθήματα της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας περιορίζονται,επίσης, δραματικά οι ώρες διδασκαλίας τους στο ΕΠΑΛ.Ιδιαίτερα το μάθημα της Ιστορίας εξοβελίζεται σχεδόν,καθώς προβλέπεται με το παρόν σχέδιο νόμου μόνο μία(1) ώρα διδασκαλίας του στην Α΄Τάξη(από 2 ώρες/εβδομάδα που ήταν ως τώρα)και καμία στη Β΄και Γ΄Τάξη.Τι ιστορική κρίση και συνείδηση θα αποχτήσει έτσι ένας μαθητής ΕΠΑΛ;
    Τέλος,όσον αφορά το μάθημα της Λογοτεχνίας,αρκεί μία ώρα διδασκαλίας του μαθήματος σ αυτού σε κάθε τάξη για να καλυφθούν οι στόχοι του;

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η προσπάθεια για μια αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τεχνικών Λυκείων βασίζεται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας.
    Αν η συγκεκριμένη διαβούλευση λαμβάνει χώρο χωρίς να λαμβάνεται υπόχιν τότε προφανώς δεν έχει νόημα.
    Πέρα από την ανακοίνωση του προγράμματος σπουδών δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση, επεξήγηση για τις συγκεκριμένες επιλογές.

    Κάποια σημεία.

    1. Δεν αναφέρονται τα μαθήματα ειδικότητας.
    2. Η χημεία για κάποιον που ακολουθεί κλάδο πληροφορικής δε φαίνεται να ευσταθεί ως μάθημα γενικής παιδείας.
    3. Η χημεία θα μπορούσε να είναι μάθημα ειδικότητας.
    4. Το ίδιο και η φυσική.
    5. Κοινό μάθημα επιστήμης της πληροφορικής πρέπει να υπάρξει για όλες τις ειδικότητες αφού όλες χρησιμοποιούν προγράμματα και προγραμματισμό.
    6. Μπορούν να υπάρξουν κοινά μαθήματα μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων.
    7. Η Πολιτική Παιδεία ως μάθημα γενικής παιδείας επίσης δεν ευσταθεί. Είναι μάθημα περισσότερο γυμνασίου παρά τεχνικού λυκείου.

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:06 | ΠΡΙΒΑΡΤΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Β’ & Γ’ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ

    Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ, καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αντιστοιχία των διδασκόμενων μαθημάτων και των κλάδων-ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε α’ και β’ ανάθεση και των τεσσάρων τάξεων του ΕΠΑ.Λ.

    1. Πότε θα γίνουν γνωστά τα μαθήματα ανά ειδικότητα, οι ώρες διδασκαλίας καθενός και οι αναθέσεις;

    2. Τι διαβούλευση είναι αυτή που δεν κάνει γνωστές τις πιο βασικές προβλέψεις του νέου νόμου;

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:04 | ΠΡΙΒΑΡΤΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΛ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

    Στην Α’ τάξη ΕΠΑΛ καταργείται ένα βασικό μάθημα το «Αρχές Οικονομίας» το οποίο έφερνε τους μαθητές κοντά στις βασικές οικονομικές έννοιες, τις οποίες δεν έχουν διδαχθεί ούτε στο Δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο. Καθιερώνεται ένα μάθημα με τον αδόκιμο επιστημονικά τίτλο «Πολιτική Παιδεία», με διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία.

    Τι εξυπηρετεί η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας στο Επαγγελματικό Λύκειο; Βασικές αρχές αυτής της επιστήμης έχουν διδαχθεί οι μαθητές στο Γυμνάσιο. Αν ήθελαν γενικότερη μόρφωση θα επέλεγαν το ΓΕΛ. Έρχονται στο ΕΠΑΛ υποτίθεται για επαγγελματική σταδιοδρομία σε κάποια ειδικότητα αιχμής. Υποτίθεται ότι προετοιμάζουμε τους αυριανούς επαγγελματίες που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας αλλά δεν τους μαθαίνουμε βασικές οικονομικές έννοιες; Και μην πει κανείς ότι θα διδαχθούν οικονομικά στο 2ωρο της Πολιτικής Παιδείας. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:43 | Ιωάννης Γ.

    1. Η μαθητεία πρέπει να διαρκεί όσο το σχολικό έτος, αρχή Σεπτεμβρίου έως τέλος Ιουνιου. Είναι υπέρ αρκετός χρόνος για να εξειδικευτει στις ανάγκες της επιχείρησης και να αξιολογηθεί από την επιχείρηση για την περαιτέρω συνεργασία τους.
    2. Κατά τη διάρκεια της μαθητείας πρέπει να διδάσκονται εξειδικευμένα μαθήματα με εργαστήρια αναλογα την ειδικότητα, με επιλογή του μαθητή. Προτείνω 14 ώρες μαθήματα για δύο ημέρες, χωρίς εργασία και η εργασία να γίνει 3 ημέρες*7 ώρες=21ωρες την εβδομάδα.
    3. Ο επιμερισμός των ωρών μπερδεύει κάπως. 28 ώρες μέσα σε 5 ημέρες; Ποτέ θα παρακολουθεί το μάθημα; Μπαλάκι θα γίνει ο μαθητής από ΕΠΑΛ σε ΟΑΕΔ και στην εργασία;
    4. Η επιχείρηση θα ελέγχεται με κάποιον αξιόπιστο τρόπο;

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:28 | Ανδρεας Χατζηγιωργης

    Αρχές μηχανολογίας 4 ώρες!!!!!!! Και Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών 2 ώρες!!!!!!!!
    Πραγματικά γιατί θέλετε να εξοντώσετε – υποβαθμίσετε τα μαθήματα πληροφορικής στο Λύκειο;;

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:12 | Αγγελική

    1. Θεωρώ ότι οι ΤΠΕ πρέπει να είναι 4 ώρες σε κάθε ομάδα Προσανατολισμού, και στην Ομάδα Τεχνολογικών Εφαρμογών.
    2. Στην Ομάδα Τεχνολογικών Εφαρμογών λείπει το αντίστοιχο μάθημα για τον Τομέα Πληροφορικής και τον Τομέα Δομικών. (Αρχές Μηχανολογίας θα κάνει ο Τεχνικός Πληροφορικής ή ο Δομικός;)
    3. Το μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (διδάχτηκε μόλις 1 χρονιά), δεν πρέπει να λείπει από την Β’ και Γ’ ΕΠΑΛ. Είναι μάθημα που προσέφερε πολλά στους μαθητές. Στο σχολείο μας καταφέραμε να φτιάξουμε ηλεκτρονικό κατάστημα τοπικών προϊόντων(http://aggelikishop.gr/home/)
    http://e-shopepal.weebly.com/
    4. Όσον αφορά την διεξαγωγή των μαθημάτων: Άμεση επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, αναβάθμιση εργαστηριακού εξοπλισμού, επαφή με επαγγελματικά λύκεια του εξωτερικού και ανταλλαγή απόψεων (όπως etwinning για επαγγελματικά λύκεια).

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:05 | ΑΝΕΣΤΗΣ Λ.

    Θεωρώ ότι στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών,θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ,έστω κατά μία,δηλαδή να είναι 3ωρο το μάθημα του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ,(μπορεί να αφαιρεθεί η μία από τις δύο ώρες του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού),με δεδομένο ότι,αν όχι για όλους τους τομείς, για το μεγαλύτερο μέρος αυτών(ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ,ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ)είναι απαραίτητη η γνώση του σχεδίου,αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατανόηση μαθημάτων των διαφόρων ειδικοτήτων.
    Επίσης,για τις Β΄ και Γ΄ τάξεις του ΕΠΑ.Λ.,που δεν ορίζεται αν κάποιο μέρος των μαθημάτων θα γίνεται σε χώρο εργασίας και όχι στο ΕΠΑ.Λ.,πρέπει το σύνολο των μαθημάτων να γίνονται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ.,για καλύτερη εμπέδωση των θεωρητικών γνώσεων και των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής,ώστε να είναι πιο προετοιμάσμενος είτε για την Τάξη Μαθητείας είτε για τις εξετάσεις.
    Παράλληλα,στη Τάξη Μαθητείας, η Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας,διάρκειας 7 ωρών,θα πρέπει να διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ.,και όχι και στον ΟΑΕΔ.

  • Η Πληροφορική ως μάθημα γενικής παιδείας είναι απαραίτητο σε μια σύγχρονη εκπαίδευση σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Δεν νοείτε μαθητής να έχει τελειώσει το Λύκειο (Γενικό ή Επαγγελματικό ) και να μην μπορεί να χειριστεί ένας Η/Υ και τις εφαρμογές Γραφείου αλλά να έχει και μια καλή εξοικείωση με την Νέα τεχνολογία (Η/Υ , Tablet , smartphone, Επικοινωνίες).
    Το Μάθημα ΤΠΕ θα πρέπει να είναι 4 ώρες και Εργαστηριακό.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:45 | Γιώργος Κανελόπουλος

    Η κατάργηση του μονόωρου μαθήματος Θρησκευτικών της Β΄ τάξης των ΕΠΑΛ μας γυρίζει πίσω μερικά (λίγα χρόνια). Προφανώς η δραματική μείωση των ωρών των μαθημάτων γενικής παιδείας στις τάξεις Β΄ και Γ΄ οδήγησε στην πλήρη κατάργηση των Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη.
    Έτσι η καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, που είναι επιταγή του Συντάγματος, θα σταματάει για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων στην Α΄ τάξη! Στην εποχή μας με αύξηση των πολεμικών συγκρούσεων λόγω θρησκείας, με αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων στους νέους ανθρώπους, με χίλιες μύριες «θρησκευτικές» και παραθρησκευτικές ομάδες να παρασύρουν νέους στην καταστροφή, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι απαραίτητο στους μαθητές όλων των τάξεων και αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:44 | ΕΥΑ ΠΕ 1810

    «Δρυός πεσούσις πας ανήρ ξυλευετε» και τα άμοιρα παιδιά του υγείας πρόνοιας προτείνεται να γίνουν βορρά παντός «άνανδρου πλεονάζοντος ανδρός » στην πιο κρίσιμη στίγμη της ζωής τους.Με λύπη μου διαβάζω παραπάνω ότι κάποιος προτείνει να δωθούν οι αναθέσεις των πανελληνίων του υγείας πρόνοιας στους γυμναστές που το μόνο που γνωρίζουν απο ανατομία είναι το μυοσκελετικό και αυτό δεν ειναι μέσα στην ύλη. Ωραίες λύσεις για να βολεύεται το υπουργείο και οι πλεονάζοντες.Ποιος νοιάζεται για τους μαθητές; Θέλω να πιστεύω ότι δεν ειναι συνάδελφος αυτός που το πρότεινε .

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:31 | Βασίλης Γωργιάδης

    Δεν νομίζω ότι πρέπει να εκθέσω εγώ την γνώμη μου.
    Απαιτώ να παρουσιάσει την αιτιολόγηση του ο διαμορφωτής του προγράμματος, για την απουσία βιολογικών μαθημάτων. Είμαι πολύ περίεργος νά μάθω πως δικαιολογείται ένας έφηβος να μην μαθαίνει για το σώμα του, και την αναπαραγωγή. Να μην μαθαίνει για την αλληλεπιδρασή του με το περιβάλλον και τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς.
    Η απάντηση υπάρχει. Είναι αντιπαιδαγωγική, αλλά θα ήθελα να την διαβάσω από αυτούς που διαμορφώνουν το νέο πρόγραμμα. Να πάρουν επιτέλους την ευθύνη πάνω τους έναντι των επόμενων γενιών. Να απαντήσουν αν σκοπεύουν να κάνουν τα παιδιά μας ημιμαθείς, όπως είναι οι ίδιοι.

  • 12 Αυγούστου 2013, 15:46 | Γ. Βέρροιος

    Στις 3 τάξεις του Νέου Επαγγελματικού Λυκείου προβλέπονται συνολικά 47 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Κι όμως σ’ αυτές τις 47 ώρες δεν προβλέπεται ούτε μια ώρα Βιολογίας Γενικής Παιδείας. Προφανώς, στον 21ο αιώνα, την στιγμή που η Βιολογία καλπάζει διεθνώς επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ακόμα και τα Θρησκευτικά θεωρούνται πιο απαραίτητα για τους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου από τη Βιολογία…

  • 12 Αυγούστου 2013, 15:38 | Δημήτρης

    Στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών φαίνεται το μάθημα ΤΠΕ να είναι 2ωρο ενώ σε όλες τις άλλες ομάδες να είναι 4ωρο… Γιατί αυτή η διαφοροποίηση; Το Τεχνικό σχέδιο μπορεί να μείνει αν αφαιρεθούν 1 ώρα από τις Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες) και 1 ώρα από το μάθημα Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (2 ώρες)
    Η Πληροφορική είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 14:37 | Λία Καπαλοπούλου

    Οι ενστάσεις μου σχετικα με το πρόγραμμα σπουδών του νέου ΕΠΑΛ είναι οι εξής:
    1. Διαφωνώ κάθετα με την ύπαρξη των μονόωρων μαθημάτων.Κάθε ενεργός καθηγητής γνωρίζει ότι τα μονόωρα μαθήματα δεν προσφέρουν τίποτα.Τις περισσότερες φορές εξαιτίας συγκυριών(εκδρομές,αργίες,εκδηλώσεις,κ.α)
    το μάθημα χάνεται, με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν την επαφή τους με το αντικείμενο και οι καθηγητές να επιδιδονται σε συνεχείς επαναλήψεις για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών ζωντανό.
    2.Πού ακούστηκε;Ποιος είπε ότι τα παιδιά που ακολουθούν επαγγελματικό προσανατολισμό δε χρειάζονται το μάθημα της γλώσσας και της λογοτεχνίας;Γνωρίζουν άραγε οι υπεύθυνοι του νέου επαγγελματικού λυκείου ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο αυτών των παιδιών;όχι μόνο δεν έπρεπε να μειώσουν τις ώρες των φιλολογικών μαθημάτων και των μαθηματικών αλλά έπρεπε να ενισχύσουν τον θεσμο του μαθήματος της υποστήριξης γιατί για πρώτη φορά αυτά τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν κενά ετών .Για πρώτη φορά τα παιδιά αυτά μπορούσαν μέσα απο το μάθημα της υποστήριξης στη γλώσσα και στα μαθηματικά να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να νιώθουν κατώτερα ή να φοβούνται τα αρνητικά σχόλια των συμμαθητών τους, ακόμη και του ίδιου του καθηγητή σε περίπτωση που με τις απορίες τους καθηστερούσαν το μάθημα.Το υποστηρικτικό μάθημα πρέπει να διευρυνθεί και στις υπολοιπες τάξεις του λυκείου και φυσικά στο γυμνάσιου, εκτός εάν θέλουμε αγράμματους και αναλφάβητους εργάτες που δεν θα μπορουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στην κοινωνία.
    3.Όσο για την ιστορία,τι να πω.Είναι δυνατόν στην Ελλάδα και μάλιστα σήμερα που όλα είναι ρευστά να στερείς από τους μελλοντικούς σου πολίτες το δικαίωμα να μάθουν ιστορία ;Ανύκουστο! Θα ήθελα να μου απαντήσετε με ποια κριτήρια απομακρύνατε το μάθημα της ιστορίας από τα επαγγελματικά λύκεια και γιατι δεν κάνατε το ίδιο και για το ενιαίο ;ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ;

  • 12 Αυγούστου 2013, 14:09 | ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΚΟΥΒΑ

    Θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλη η μείωση των ωρών των μαθημάτων γενικής παιδείας στη Β΄και Γ΄τάξη των ΕΠΑΛ κι έτσι δε νομίζω πως ισχύει στην πράξη η ισοτιμία του απολυτηρίου των ΕΠΑΛ με αυτή των Γενικών Λυκείων. Ακόμη θα ήθελα να ανακληθεί η «εξαφάνιση» της ιστορίας από τη Β΄και Γ΄τάξη ,καθώς κρίνεται ουσιαστικά ανύπαρκτη η διδασκαλία της ιστορίας με μόνο μία ώρα στην Α΄τάξη.Τέλος ως φιλόλογος που διδάσκω τα τελευταία χρόνια σε ΕΠΑΛ λυπάμαι πραγματικά για την κατάργηση των υποστηρικτικών μαθημάτων στην Ελληνική Γλώσσα καθώς οι μαθητές τ’ απολάμβαναν και υπήρχαν κι απτά αποτελέσματα βελτίωσης ,όπως προκύπτει κι από τις εκθέσεις των Σχολικών Συμβούλων.

  • 12 Αυγούστου 2013, 13:47 | Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Γιατί τουλάχιστον 2 ειδικότητες, οι οποίες στα ΙΕΚ των ιδίων ειδικοτήτων, αλλά και στο σύνολο του εξειδικευμένου λεξιλογίου τους κάνουν Γαλλική ορολογία, στις ειδικότητες ωστόσο των ΕΠΑΛ να είναι υποχρεωμένες να κάνουν Αγγλικά (Τεχνικός Τροφίμων και Ποτών και Υπάλληλος Διοίκησης στον Τουρισμό;
    Δεν υπάρχει εδώ επιστημονική και παιδαγωγική συνέχεια ούτε ορθότητα. Επιβάλλεται το αναγραφόμενο μάθημα Ξένη Γλώσσα να επεξηγείται ως εξής: Αγγλικά ή Γαλλικά ανάλογα την ειδικότητα.
    Επίσης σημείο τριβής θα είναι η ΥΑ αναθέσεων (προσωρινών για τα έτη 2013-2014 και 2014-2015 για τις Β και Γ τάξεις που μένουν στο παλιό πρόγραμμα, αλλά και συνολικά για τις τάξεις του νέου επαγγελματικού λυκείου) που προγραμματίζεται και στην οποίαν θα πρέπει απαραιτήτως να αποδίδονται μαθήματα που ως τώρα έκαναν οι κατηργημένες ειδικότητες στις λεγόμενες πλεονασματικές ειδικότητες και βασικά στους Γυμναστές (πχ Πρώτες Βοήθειες, Μάλαξη, Ανατομία-Φυσιολογία) και στους Πληροφορικάριους (Εφαρμογές Η/Υ σε όλες τις ειδικότητες, Οργάνωση Γραφείου), ουτως ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα και να υπάρχει άμεση κάλυψη των ωρών διδιασκαλίας στα σχολεία, χωρίς πολύμηνη αναμονή άφιξης ωρομισθίων.

  • 12 Αυγούστου 2013, 13:07 | Ηλίας

    Οι ώρες των μαθηματικών είναι λίγες μα πολύ λίγες στην Α και Β τάξη .Ειδικά σε ότι αφορά την Γεωμετρία. Μία (1) ώρα ίσον καμία, τη στιγμή που οι πιο πολλοί μαθητές που επιλέγουν την τεχνολογική εκπαίδευση έχουν πολλές αδυναμίες στα Μαθηματικά . Κατά την γνώμη μου ,η Γεωμετρία θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε δίωρο μάθημα , αλλά επιπλέον για τους μαθητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα υποχρεωτική δίωρη ενισχυτική διδασκαλία ,με μόνο σκοπό να καλύψει όσο γίνεται τις φοβερές αδυναμίες που έχουν οι μαθητές πάνω σε βασικές έννοιες των μαθηματικών , οι οποίες αδυναμίες αποτελούν φρένο στην επιτυχή υλοποίηση του όποιου προγράμματος σπουδών.
    Και θα ξαναπώ πάλι ότι η μία (1) ώρα της Γεωμετρίας είναι καμία , έχοντας μαθητές που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν χάρακα και διαβήτη στη χάραξη απλών γεωμετρικών σχημάτων.
    Αυτά από την πείρα μου και μόνο ως εκπαιδευτικός στην περιοχή της Θράκης με τα ιδιαίτερα προβλήματα .

  • 12 Αυγούστου 2013, 12:33 | ΠΑΣΕΚΑΠ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο υπό σύσταση Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Καθηγητών Πληροφορικής θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

    1) Στην ειδικότητα της Πληροφορικής έχουν ενταχθεί άτομα πολλών κατηγοριών χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Συγκεκριμένα υπάρχει ο κλάδος των περίπου 3.000 ΤΕ Πληροφορικής (ΠΕ20) στον οποίο υπηρετούν ακόμα και υπάλληλοι με πτυχίο από ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας. Επίσης, στον κλάδο των περίπου 4.000 ΠΕ Πληροφορικής (ΠΕ19) υπηρετούν υπάλληλοι χωρίς πτυχίο Πληροφορικής.
    2) Καθυστερεί προκλητικά κι αδικαιολόγητα η εφαρμογή της γνωμοδότησης 54/2013 του ΝΣΚ αναδρομικά από 01/11/2011.
    3) Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικά θέματα για τον κλάδο ΠΕ19 και άλλα για τον κλάδο ΠΕ20, ενώ καταλαμβάνουν ακριβώς τις ίδιες θέσεις.
    π.χ. http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/c49683/attachfile/0/1P_05_THEMATA_el_GR.zip
    4) Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που προσφέρει τόσο λίγες ώρες Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τόσες πολλές ώρες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
    5) Τα μαθήματα Πληροφορικής είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένα και σε πολύ χαμηλό επίπεδο στη χώρα μας συνολικά.
    6) Όλοι οι υπάλληλοι Πληροφορικής (ΠΕ & ΤΕ) χωρίς πτυχίο Πληροφορικής έχουν προφανώς διοριστεί εκτός ΑΣΕΠ.
    7) Ο σύλλογος μας εγγράφει ως μέλη του μόνο όσους ΠΕ Πληροφορικής (ΠΕ19) διαθέτουν αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής.

    Εμείς ως σύλλογος έχουμε ήδη έρθει σε συνεργασία με γνωστό δικηγορικό γραφείο και σκοπεύουμε να κινηθούμε δικαστικά αναζητώντας και ποινικές ευθύνες αν έστω κι ένας εκπαιδευτικός ΠΕ19 με αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής υποστεί οποιαδήποτε υποχρεωτική υπηρεσιακή μεταβολή (ακόμα κι απώλεια οργανικής θέσης) εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κλάδος ΠΕ20. Επίσης, σκοπεύουμε να στηρίξουμε νομικά ακόμα κι όσους ΠΕ19 έχουν οικειοθελώς ζητήσει τη μετάταξή τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπό τη σκιά της διαθεσιμότητας.

    Για να μπορούμε να λεγόμαστε Ευρώπη πρέπει πρώτα να γίνουμε Ευρώπη!

  • 12 Αυγούστου 2013, 12:32 | Σπύρος

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Η πρώτη τάξη από ότι βλέπω λειτουργεί ως ομάδα προσανατολισμού για κάθε τομέα. Πως θα μπορέσει να προσανατολιστεί σωστά ένας μαθητής που θέλει να επιλέξει τον τομέα δομικών έργων, όταν δεν υπάρχει αντίστοιχο μάθημα στην Α΄τάξη;;;; Για τους άλλους τομείς των τεχνολογικών εφαρμογών, παρατηρούμε ότι υπάρχουν αρχές Μηχανολογίας για μηχανολόγους, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής , αρχές πληροφορικής…..Πού είναι το αντίστοιχο μάθημα για τους δομικούς;;;; Αρχές οικοδομικής ας πούμε. Για να σας προλάβω το τεχνικό σχέδιο ανήκει γνωστικά σε όλους τους τομείς και μπορεί να διδαχθεί από όλες τις παραπάνω ειδικότητες. Δεν υπάρχει κάποια αδικία σε όλα αυτά;; Περιμένω μιαν απάντηση παρακαλώ!!

  • 12 Αυγούστου 2013, 11:59 | ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Οι ενστάσεις μου σχετικα με το πρόγραμμα σπουδών του νέου ΕΠΑΛ είναι οι εξής:
    Α Γενικά
    1) Θεωρώ εσφαλμένο τον περιορισμό των επαγγελματικών ειδικοτήτων και υποστηρίζω την επαναφορά των τομέων και ειδικοτήτων που ίσχυαν και λειτουργούσαν έως και το σχολικό έτος 2012-2013
    2) Η Α΄τάξη θα πρέπει να παραμείνει τάξη βασικά Γενικής Παιδείας με ορισμένα μαθήματα εισαγωγής στις επαγγελματικές ειδικότητες
    3) Πιστεύω πως η διάρθρωση του προγράμματος θα πρέπει να συμβαδίζει τόσο με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας ύστερα από σοβαρή μελέτη των επαγγελμάτων που θα έχουν ζήτηση στη χώρα μας το επόμενο διάστημα όσο, κυρίως, με το αναπτυξιακό μοντέλο που επιθυμούμε για τη χώρα. Στο πλαίσιο λοιπόν μιας παραγωγικής οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας, θα πρέπει να λειτουργήσουν και να ενισχυθούν ειδικά τομείς όπως του αγροτουρισμού, της βιολογικής γεωργίας, της συντήρησης έργων τέχνης και προστασίας μνημείων, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτλ

    Β. Ειδικά
    1) Διαφωνώ ριζικα με την ύπαρξη μονόωρων μαθημάτων. Τα μαθήματα αυτά είναι περίπου ως μη γενόμενα με τις ώρες που φυσιολογικά χάνονται εξαιτίας περιπάτων, εορτών κτλ
    2) Η μεγαλύτερη διαφωνία μου όμως αφορά την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. θεωρώ πολλαπλά επιζήμια και επικίνδυνη αυτή την επιλογή!
    3) Διαφωνώ επίσης με την κατάργηση του θαυμάσιου θεσμού των υποστηρικτικών μαθημάτων που ίσχυσε ουσιαστικά μόλις δύο χρόνια με πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές