Άρθρο 04: Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.

2. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
Έκαστος μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός, η ονομασία των επιστημονικών πεδίων, καθώς και η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά όχι αργότερα της 30ης Μαΐου εκάστου διδακτικού έτους και ισχύουν για το επόμενο διδακτικό έτος..
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο την 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, καθώς και ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους.
Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.

3. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής :

α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Αρχαία,
III. Ιστορία και
IV. Λατινικά

β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία

γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Φυσική
III. Χημεία και
IV. Βιολογία

δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Οικονομία & Διοίκηση
IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Τμημάτων :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

4. Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).
Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.

  • 16 Αυγούστου 2013, 16:14 | Άννα Μητσανά

    Επιβάλλεται η διδασκαλία της Αλγοριθμικής και του Προγραμματισμού αλλά και Πανελλαδική τους εξέταση για την εισαγωγή τόσο στα τμήματα των Πολυτεχνείων και των Σχολών Θετικών Επιστημών, όσο και στα τμήματα των Οικονομικών Επιστημών. Το σκεπτικό είναι γνωστό σε κάθε πολίτη που έχει έστω και ελάχιστη σχέση με τις σπουδές μετά το λύκειο αλλά και με τις ανάγκες τις αγοράς και έχει αναπτυχθεί σε προηγούμενα σχόλια. Δεν έχουμε δει καθόλου το αντίθετο σκεπτικό.

    Μεγάλη είναι επίσης η ανάγκη οι απόφοιτοι των λυκείων μας να έχουν πολύ καλή γνώση της χρήσης των υπολογιστών. Αυτό φαίνεται από τα προσόντα που απαιτούνται για πρόσληψη τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

  • 16 Αυγούστου 2013, 16:00 | Χαρά- εκπαιδευτικός και γονιός

    Ενώ βρίσκω στο νομομοσχέδιο θετικό το ότι αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών, αφού τα θέματα θα επιλέγονται κατά ένα μέρος από τράπεζα θεμάτων, έχω σημαντικές αντιρρήσεις σχετικά με τις επιλογές των σχολών από τους υποψηφίους ανάλογα με το επιτημονικό πεδίο στο οποίο διαγωνίστηκαν. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος του β΄Ε.Π.Ε. Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες δεν θα μπορεί να επιλέξει καμία σχολή από το γ’Ε.Π.Ε. των επιστημών υγείας αλλά και ούτε τις παιδαγωγικές σχολές που ανήκουν στο ε΄Ε.Π.Ε., πράγμα που γινόταν με το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι πολλά παιδιά δεν έχουν απόλυτα κατασταλαγμένες επιλογές στη ηλικία των 17-18 ετών που καλούνται να επιλέξουμ Ε.Π.Ε., τότε καταλήγουμε στο ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αρκετά περιοριστική και δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογής ειδικά σε μαθητές που ,αν και συγκέντρωσαν υψηλή βαθολογία,δεν μπορούν να επιλέξουν παρά μόνο από τις σχολές ενός επιστημονικού πεδίου. Προτείνω να μορεί ο μαθητής να επιλέγει και από άλλο παρεμφερές επιστημονικό πεδίο σχολές έστω και με κάποια ποινή στη μοριοδότηση λόγω μαθημάτων ή να δίνεται η ευκαιρία να εξετάζεται σε ένα μάθημα επιλογής, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ώστε να του δίνεται αυτή η δυνατότητα.

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:48 | Τάσος Π.

    Όταν το 1991 μπήκα σε σχολή πληροφορικής, χωρίς ίχνος πληροφορικής στο σχολείο, το πρώτο πράγμα που αντίκρυσα στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου ήταν απόγνωση! Κάποιοι που ατομικά είχαμε κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού φαντάζαμε Θεοί στους υπόλοιπους συμφοιτητές μας! Δε νοείται λοιπόν μη ύπαρξη Πανελλαδικώς εξεταζομένου μαθήματος αλγοριθμικής, είναι κοινή λογική αυτή! Χημεία ή Αλγοριθμική κύριοι, τι πιο απλό; Είναι πολλές οι σχολές Πληροφορικής, δε θα θελα τα παιδάκια που τις επιλέγουν να είναι αλγοριθμικά αναλφάβητοι, όπως ήμασταν εμείς της γενιάς μου.

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:18 | Δημήτρης

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Προσωπικά θεωρώ αρνητική εξέλιξη την κατάργηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο, τουλάχιστον στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Ανεξάρτητα από τα όποια μειονεκτήματα που πιθανόν υπήρχαν στον τρόπο εξέτασης του μαθήματος, μια τέτοια ρύθμιση θα επιφέρει το εξής αποτέλεσμα : υποψήφιοι προς εισαγωγή στις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών δεν θα διδάσκονται με εμπεριστατωμένο τρόπο κείμενα μεγάλων λογοτεχνών όπως ο Σολωμός, ο Καβάφης και ο Βιζυηνός. Επιπλέον, το μάθημα αυτό , μέσω των διδασκόμενων λογοτεχνικών κειμένων, εφοδίαζε τους μαθητές με ηθικές αξίες και πρότυπα, στοιχεία απαραίτητα για την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, πιστεύω ότι η κατάργηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για τις ανθρωπιστικές σπουδές.

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:12 | Αρχοντούλα

    Επιτρέψτε μου μερικές προτάσεις:
    1. Βγαίνουν είτε τελείως τα Θρησκευτικά από τη Γ Λυκείου (1ώρο μάθημα) είτε βγαίνουν από τις εξετάσεις της Γ Λυκείου.

    2. Λόγω της ουσιαστικής έλλειψης μαθημάτων πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο, προτείνω στη Γ Λυκείου, να υπάρχει ακόμη ένα μάθημα στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών για επιλογή μεταξύ Χημείας και Επιστήμης Υπολογιστών. Διαφορετικά, υπάρχει φόβος να περάσει ένα παιδί σε τμήμα πληροφορικής ή στο πολυτεχνείο και να μη ξέρει ούτε τι είναι ο προγραμματισμός, όπως γινόταν πριν από 30 και πλέον χρόνια!

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:47 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Κινηττικότητα όλων των μορφών εκπαίδεσυης μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, αυτός άλλωστε δεν είναι ο λόγος που γίνεται η συζήτηση, ή απλά ειναι μία ίδια αναβάθμιση που οι διαφορές ειναι πόσα μαθηματα και ποια θα εξετάζονται στις παννελήνιες εξετάσεις? αυτή ειναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος?
    Δυνατότητα σε διπλωματούχους ΙΕΚ αναγνώρισης μαθημάτων και κινητικόττας στην τριτοβάθμια.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:17 | ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.

    Συνάδελφοί της Πληροφορικής,
    βαρεθήκαμε να διαβάζουμε το ίδιο πράγμα χίλιες φορές η Πληροφορική,
    ο προγραμματισμός, το μέλλον, η ψηφιακή εποχή κλπ κλπ.
    Αφού είστε τόσο σπουδαίοι και κατέχετε τις γνώσεις του μέλλοντος,
    τι θέλετε στα σχολεία με εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς για 800 ευρώ;
    Ανοίξτε εταιρείες.
    Θα βοηθήσετε τον εαυτό σας και την Ελλάδα περισσότερο.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:17 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΑ

    Στην Ελλάδα του 2013 το σύνθημα από κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία είναι η λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    Αλήθεια πως μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγής, καινοτομία χωρίς τη χρήση νέων τεχνολογιών;
    Όλοι συμφωνούμε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι η βάση της ανάπτυξης και βάση για την παραγωγή.
    Όλες οι επιστήμες πλέον (φυσική, χημεία, μαθηματικά κ.α) στηρίζονται στη χρήση υπολογιστών για προσομοίωση πειραμάτων, για έρευνα και παραγωγή γνώσης.
    Όλα τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων (σχολες θετικών επιστημών, πολυτεχνεία, μέχρι και οικονομικό) έχουν προγραμματισμό ως βασικό μάθημα. Όλοι σπεύδουν μετά τις σπουδές τους στις παραπάνω επιστήμες να κάνουν μεταπτυχιακό στην πληροφορική, για να μπορέσουν να προγραμματίσουν γιατί ειναι βασικό εργαλείο ανέλιξης στη δουλειά τους και στην έρευνα.
    Εκεί που η Ευρώπη διδάσκει προγραμματισμό στα σχολεία δεκαετίες πριν την Ελλάδα, η Ελλάδα κανει την καινοτομία τελικά κι επιστρέφει δεκαετίες πίσω!
    Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ πρέπει να γίνει ξανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και συγκεκριμένα:
    Β λυκείου ως μάθημα κορμού
    Γ λυκείου Επιστήμη Υπολογιστών(6 ώρες) , ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για εισαγωγή σε Πολυτεχνείο, σχολές θετικών επιστημών.

    Παπαγεωργίου Χαρά
    Εργαστηριακός Συνεργάτης ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων
    Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην ΟΙκονομία

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:13 | Βερονίκης Κωνσταντίνος

    Εγώ με τη σειρά μου, θα ήθελα να προτείνω ένα κάπως διαφορετικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να πω πρώτα απ’όλα, ότι θεωρώ σωστό το να προσμετρούνται στο γενικό βαθμό πρόσβασης οι βαθμολογίες όλων των τάξεων των λυκείων. Γιατί δεν είναι δυνατόν μια τρίωρη εξέταση σε ένα μάθημα, υπό πίεση και άγχος, να είναι πάντα αντιπροσωπευτική των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων ενός μαθητή. Μια τρίχρονη πορεία όμως, είναι σαφώς ενδεικτικότερη και πιο αντικειμενική. Όμως, επειδή το ποσοστό 50% από τράπεζα θεμάτων και το 50% από τον καθηγητή, αφήνει πολλά περιθώρια διαβλιτώτητας και ανισονομίας ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών σχολείων, θα επιθυμούσα οι προαγωγικές εξετάσεις των λυκείων να γίνονται με θέματα 100% από τράπεζα θεμάτων, σε μορφή πολλαπλών επιλογών. Και φυσικά αυτό γίνεται ακόμη και στα φιλολογικά μαθήματα, όπως γίνεται στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες.
    Εξηγώ:
    Τρόποι διαβλιτότητας συστήματος
    α) Σε ένα σχολείο, δίνονται εύκολα θέματα από καθηγήτη/τες (είτε τα έχει ανακοινώσει και ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι κάτι τέτοιο γίνεται κλπ) και όλοι γράφουν 10 στα θέματα του καθηγητή. Σε άλλο σχολείο, καθηγητής/τες βάζειὄυν δύσκολα θέματα και ο μέσος όρος της τάξης είναι το 7. Αυτομάτως, τα παιδιά του πρώτου σχολείου, έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων.
    Το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με κοινά, ταυτόχρονα θέματα, εφαρμόστηκε ακριβώς για να μην υπάρχουν τέτοια παραθυράκια.
    β) Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, ο εκπαιδευτικός να εφαρμόσει τακτικές όπως «σου βάζω 12 στο τετράμηνο. Αν κάνεις ιδιαίτερο μαζί μου, θα σου ανεβάσω το βαθμό και θα σου πω και τα θέματα που θα βάλω». (Παρακαλώ, μην μου πείτε ότι, έστω από λίγους διευθαρμένους και με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, αυτό δεν γίνετε…)
    γ) Ένας εκπαιδευτικός, βαθμολογεί στο τέλος ελαστικότερα από έναν άλλο ακόμη και το ίδιο βαθμό. Ξέρουμε ότι γίνεται, γι’αυτό υπάρχουν και οι αποκλίσεις ακόμη και στις πανελλήνιες εξετάσεις. Άρα, η βαθμολόγηση για να είναι αντικειμενική, θα πρέπει να γίνεται είτε από άλλους καθηγητές και όχι από το διδάσκοντα, είτε με μορφή πολλαπλών επιλογών όπου είναι ταχύτατη (μέσω scanner) και αντικειμενικότατη.

    Ύστερα από αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ στα μαθήματα των κατευθύνσεων. Δεν απασχολεί τόσο αν θα είναι 4 ή 5 ή 6, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας. Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την κατάργηση της πληροφορικής ή όχι. Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε ομάδα σχολών (π.χ. ολες οι Ιατρικές, όλες οι σχολές πληροφορικής, όλες οι σχολές χημικών κλπ. να αποφασήσουν ποιά 4 (ή 5 ή 6) μαθήματα προσμετρούν και θέτουν ως προαπαιτούμενα για την εισαγωγή φοιτητών. Ο μαθητής, ανάλογα ποιές σχολές επιθυμεί να «ξεκλειδώσει» να εξετάζεται πανελλαδικά στα αντίστοιχα μαθήματα.
    παράδειγμα:
    Μαθητής, επιθυμεί σχολές Χημικών, Χημικών Μηχανικών, Βιολογίας και σχολές Πληροφορικής.
    Τότε εξετάζεται στα:
    Νεα Ελληνικά
    Μαθηματικά
    Φυσική
    Χημεία
    (για τις πρώτες δύο σχολές)
    +Βιολογία (για τις σχολές Βιολογίας)
    +Πληροφορική (για τις σχολές πληροφορικής που το έχουν θέσει σαν προαπαιτούμενο).
    Φυσικά, για κάθε ομάδα σχολών, θα μετράνε τα 4 μαθήματα που αυτή έχει θέσει σαν εξεταζόμενα.
    Έτσι, ο μαθητής ανοίγει όσες σχολές θέλει πραγματικά να περάσει και φυσικά, είναι πιο κατασταλαγμένος για τις επιλογές του και αποφεύγεται το φαινόμενα «δίνω σε αυτή την ομάδα, και όπου σκαλώσω, ακόμη και σε άσχετες σχολές).

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:04 | Ανέστης

    Πολύ θετική καινοτομία αποτελεί η επιλογή των μαθημάτων που πρέπει να εξετάζονται οι υποψήφιοι των παιδαγωγικών σχολών να είναι η ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ, τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, οι ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και η ΙΣΤΟΡΙΑ, διότι τα μαθημάτα αυτά συνθέτουν τον κύριο κορμό μαθημάτων του Δημοτικού Σχολείου και επομένως η καλή γνώση αυτών πρέπει να είναι το κριτήριο για την επιλογή των μελλοντικών δασκάλων.
    Το πιο σημαντικό στοιχείο στο νέο τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί η προσμέτρηση της επίδοσης σε κάθε μάθημα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάργηση της κατά το παρελθόν οδήγησε σε απαξίωση και αδιαφορία εκ μέρους των μαθητών για την πλειοψηφία των μαθημάτων και η επικέντρωσή τους ακόμη και από την Α΄Λυκείου μόνο σε αυτά που θα διαγωνιζόταν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με τον τρόπο που τώρα προτείνεται δίνεται το κίνητρο στα παιδιά να ενδιαφέρονται για όλα τα μαθήματα με αποτέλεσμα να αποφοιτούν από το Λύκειο με περισσότερες γνώσεις μαθημάτων γενικής παιδείας.

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:06 | Γιώργος

    Νόμιζα ότι από καιρό είχαμε καταλάβει το πρόβλημα με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Είχαν ακουστεί τότε σοβαρά απόψεις για πλήρη κατάργηση των Πανελληνίων και εξειδικευμένες εξετάσεις από το κάθε τμήμα. Αντι λοιπόν τώρα να γίνουν βήματα προς αυτή τη πορεία, πηγαίνουμε 30 χρόνια πίσω λέγοντας ότι πρέπει να δίνουν τα παιδιά Μαθηματικά και Φυσική μόνο? Δεν λέω είναι βασικά μαθήματα άλλα υπάρχουν 2 θέματα με αυτό το νομοσχέδιο.
    1) το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να μπει κάποιος σε μία σχολή Πληροφορικής χωρίς να έχει ιδέα τι είναι Πληροφορική ή τι περίπου πρόκειται να κάνει στη ζωή του. Τα μαθηματικά έχουν λόγο ύπαρξης γιατί όλες οι σχολές έχουν πολλά μαθήματα μαθηματικών αλλά το να δίνει κανείς Φυσική και Χημεία για να μπεί σε αυτές τις σχολές είναι απαράδεκτο.
    2) με την υποβάθμιση του μαθήματος της Πληροφορικής με πολλούς τρόπους δίνουμε την εντύπωση ότι τελικά δεν έχει μεγάλη αξία και σαν επιστήμα και σαν εργαλείο και συμβάλουμε στην διαιώνιση του προβλήματος του ψηφιακού αναλφαβητισμού που υπάρχει στη χώρα μας.
    Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι άκυρο από την πρώτη κιόλας σκέψη του. Αυτό που φαίνεται να θέλουν να πετύχουν είναι να απολύσουν ή και να μην έχουν ανάγκη σαν εκπαιδευτικούς τους καθηγητές Πληροφορικής. Αυτός όμως είναι ένας λάθος κατά τη γνώμη μου τρόπος.

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:05 | Αντώνης Ρ.

    Γράφει ο κ.Μιχαήλ που ισχυρίζεται ότι είναι Γυμναστής

    16 Αυγούστου 2013, 10:35 | Πέτρος Μιχαήλ
    Διάβασα με αρκετή προσοχή σχεδόν όλα τα σχόλια αλλά ΔΕΝ έχω καταλάβει ακόμη γιατί ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ πρέπει να είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για όλους τους μαθητές των Θετικών σπουδών.
    Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ μπορεί να γίνει ειδικό μάθημα για σχολές Πληροφορικής όπως το Σχέδιο για την Αρχιτεκτονική, τα Αγγλικά για την Αγγλική φιλολογία κ.λ.π.
    Αναβάθμιση της Πληροφορικής στο Λύκειο συμφωνώ να γίνει μπαίνοντας ως μάθημα στα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις.
    Το ότι ζούμε στον αιώνα των Υπολογιστών δε σημαίνει ότι βασικές επιστήμες όπως π.χ. η Χημεία και η Βιολογία πρέπει να παραγκωνίζονται.
    Στο κάτω-κάτω αφήστε τις σχολές να αποφασίσουν τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές τους.
    Προσωπικά συμφέροντα κύριοι της Πληροφορικής (και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ…) αφήστε κατά μέρος. Αυτό μόνο σας νοιάζει κι όχι η αναβάθμιση και διατήρηση του μαθήματος…
    Πέτρος Μιχαήλ-Γυμναστής

    ΑΝ ΑΦΗΝΑΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΟΤΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ.
    Η Χημεία αποτελεί μάθημα σε σαφώς λιγότερα τμήματα από αυτό της πληροφορικής και επομένως για τον ίδιο λόγο Χημεία και Βιολογία θα μπορούσαν να είναι ειδικό μάθημα για τα τμήματα αυτά. Για να μην πω ότι ακόμα και σε αυτά τα τμήματα πάλι υπάρχουν και μαθήματα πληροφορικής. Δηλαδή οι Μαθηματικοί, οι Ηλεκτρολόγοι, οι Πολιτικοί Μηχανικοί ακόμα ίσως και οι Φυσικοί διδάσκονται περισσότερα μαθήματα Χημείας απ’ ό,τι Πληροφορικής;
    Επιπλέον, κύριε Πέτρο δε νομίζω σε κανένα ΑΣΕΠ να προσμετράται η γνώση της Χημείας ως προσόν.

    Stephen Hawking (Theoretical Physicist, Cosmologist, and Author):
    «Whether you want to uncover the secrets of the universe, or you
    just want to pursue a career in the 21st century, basic computer
    programming is an essential skill to learn.».

    basic computer programming σας λέει τίποτα κύριε Πέτρο ή μήπως δεν ξέρει τι λέει αυτός ο Hawking που τελικά Φυσικός είναι και όχι Πληροφορικός.

  • 16 Αυγούστου 2013, 10:29 | Πέτρος Μιχαήλ

    Διάβασα με αρκετή προσοχή σχεδόν όλα τα σχόλια αλλά ΔΕΝ έχω καταλάβει ακόμη γιατί ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ πρέπει να είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για όλους τους μαθητές των Θετικών σπουδών.
    Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ μπορεί να γίνει ειδικό μάθημα για σχολές Πληροφορικής όπως το Σχέδιο για την Αρχιτεκτονική, τα Αγγλικά για την Αγγλική φιλολογία κ.λ.π.
    Αναβάθμιση της Πληροφορικής στο Λύκειο συμφωνώ να γίνει μπαίνοντας ως μάθημα στα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις.
    Το ότι ζούμε στον αιώνα των Υπολογιστών δε σημαίνει ότι βασικές επιστήμες όπως π.χ. η Χημεία και η Βιολογία πρέπει να παραγκωνίζονται.
    Στο κάτω-κάτω αφήστε τις σχολές να αποφασίσουν τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές τους.
    Προσωπικά συμφέροντα κύριοι της Πληροφορικής (και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ…) αφήστε κατά μέρος. Αυτό μόνο σας νοιάζει κι όχι η αναβάθμιση και διατήρηση του μαθήματος…
    Πέτρος Μιχαήλ-Γυμναστής

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:50 | Δημήτρης Τυφτικίδης

    Θεωρώ πως στην Γ’ Λυκείου πρέπει να υπάρχει μάθημα πληροφορικής πανελλαδικά εξεταζόμενο. Δεν μπορεί η πληροφορική να λείπει από το τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για σχολές Πληροφορικής ή για σχολές που οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα πληροφορικής.

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:42 | Βαγγέλης

    Διόρθωση ως προς το σχόλιό μου «16 Αυγούστου 2013, 09:39 | Βαγγέλης»

    Όχι 3 μονάδες αλλά 4 μονάδες πάνω από το Μ.Ο. (λάθος πληκτρολόγησης)

    Διορθωμένο:

    …αν ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης κάθε τάξης είναι μεγαλύτερος από 4 μονάδες από το Μ.Ο. των πανελλαδικών, τότε να αναπροσαρμόζεται ο βαθμός αυτός προς τα κάτω από το (Μ.Ο. + 1) τόσες μονάδες όσες είναι παραπάνω από το (Μ.Ο.+ 4), το πολύ ,όμως, μέχρι του ορίου του Μ.Ο.
    Ο αναπροσαρμοσμένος πλέον βαθμός να πολλαπλασιάζεται με τον ανα τάξη προβλεπόμενο συντελεστή. `
    π.χ. ο μαθητής έχει Μ.Ο. πανελλαδικών 13 και Α λυκείου 15, Β λυκείου 17, Γ λυκείου 17,5. Τότε, αναπροσαρμοσμένοι βαθμοί:
    Α λυκείου: 14 (Δηλ. Μ.Ο. +1),
    Β Λυκειου: 14 (Δηλ. Μ.Ο. +1),
    Γ λυκείου: 13,5 (δηλ. [(Μ.Ο. +1) – 0,5].

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:24 | ΝΩΝΤΑΣ

    Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΘΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΗ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10 ΣΕ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΥΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:23 | Βαγγέλης

    Σίγουρα καλύτερος ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΒΠΑ. Αλλά:
    δεν αποφεύγεται το γεγονός ότι πολλοί καθηγητές θα βάζουν πολύ εύκολα πολύ μεγάλες βαθμολογίες, καθώς είτε πχ βάλει 17 στο μαθητή ή 20, αν γράψει Μ.Ο. π.χ. 13, και στις δύο περιπτώσεις ο αναπροσαρμοσμένος βαθμός της τάξης θα είναι 14. Και πολλοί καθηγητές θα φουσκώνουν τους βαθμούς ωστε να είναι σιγουροι ότι δε θα επηρεάσουν την τελική βαθμολογία πρόσβασης. Έτσι, όμως, θα υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι με πολύ υψηλά απολυτήρια χωρίς να το αξίζουν.
    Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν π.χ. η εξής:
    αν ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης κάθε τάξης είναι μεγαλύτερος από 3 μονάδες από το Μ.Ο. των πανελλαδικών, τότε να αναπροσαρμόζεται ο βαθμός αυτός προς τα κάτω από το (Μ.Ο. + 1) τόσες μονάδες όσες είναι παραπάνω από το (Μ.Ο.+ 3), το πολύ ,όμως, μέχρι του ορίου του Μ.Ο. Ο αναπροσαρμοσμένος πλέον βαθμός να πολλαπλασιάζεται με τον ανα τάξη προβλεπόμενο συντελεστή. `
    π.χ. ο μαθητής έχει Μ.Ο. πανελλαδικών 13 και Α λυκείου 15, Β λυκείου 17, Γ λυκείου 17,5. Τότε, αναπροσαρμοσμένοι βαθμοί:
    Α λυκείου: 14 (Δηλ. Μ.Ο. +1), Β Λυκειου 14 (Δηλ. Μ.Ο. +1), Γ λυκείου 13,5 (δηλ. [(Μ.Ο. +1) – 0,5].
    Έτσι, θα το σκέφτονται πολύ να βάλουν πολυ υψηλότερη βαθμολογία από αυτη που αξίζει ο μαθητής.

  • Με περισσότερα από 50 πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής είναι αδιανόητο να απουσιάζει η Πληροφορική από το νέο σχολείο!

    Στο Γενικό Λύκειο θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής ως μαθήματα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις καθώς και μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο στα μαθήματα προσανατολισμού. Η διδασκαλία τους θα κάνει τους/τις μαθητές/τριες ικανούς/ές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστημιακά Τμήματα Πληροφορικής ή σε άλλα με αντίστοιχα μαθήματα.

    Στο Τεχνολογικό Λύκειο θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής Γενικής Παιδείας στην Α΄ τάξη για όλους τους τομείς, την ύπαρξη Τομέα Πληροφορικής καθώς επίσης και Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα Πληροφορικής.

    Παρακαλώ να μελετήσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη σας:

    α) τις τεκμηριωμένες θέσεις των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής για το Τεχνολογικό Λύκειο στο http://bit.ly/13Etx1M και το νέο Γενικό Λύκειο στο http://bit.ly/19lU0cs

    β) τις θέσεις πανεπιστημιακών για την Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο
    http://bit.ly/13tjm00

    γ) το άρθρο «Η Πληροφορική στο Σχολείο: Ενα μάθημα σε κίνδυνο;» του Βασίλη Δαγδιλέλη, πανεπιστημιακού, στο http://bit.ly/14FSPTh

    δ) τις θέσεις των επιμορφωτών β’ επιπέδου πληροφορικής στο http://bit.ly/1cCeWL0

    ε) την έκθεση του Απρίλη 2013 με τίτλο «Informatics education:
    Europe cannot afford to miss the boat – Report of the joint
    Informatics Europe & ACM Europe Working Group on Informatics Education
    στο http://bit.ly/1aaveeB.

    Κύριοι και κυρίες που σχεδιάζετε το μέλλον των πολιτών της χώρας, αντιληφθείτε επιτέλους πού βαδίζει ο νέος κόσμος! Δώστε τη δέουσα βαρύτητα στην Επιστήμη των Υπολογιστών!

  • 16 Αυγούστου 2013, 01:22 | Έφη

    Νομίζω πως η κατάργηση του μαθήματος της Πληρορφορικής από το Λύκειο και κυρίως από τη Γ΄Λυκείου αποτελεί τεράστιο λάθος. Πιστέυω πως οι μαθητές,χωρίς προετοιμασία στον τομέα της Πληροφορικής θα κατευθύνονται σε σχολές οι οποίες έχουν εντάξει στο Πρόγραμμα Σπουδών τους το μάθημα της Πληροφορικής και του Προγραμματισμού με ότι συνέπειες έχει η κατάσταση αυτή.
    Επίσης, το μάθημα της Πληροφορικής εισάγει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και εξοικειώνει τους μαθητές με τις Νέες Τεχνολογίες,κάτι το οποίο κρίνεται απαραίτητο στις μέρες μας!

  • 16 Αυγούστου 2013, 01:07 | Leonidas

    Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει η Νεοελληνική Γλώσσα να είναι μάθημα εξετάσεων για την εισαγωγή σε όλα τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

    Καταλαβαίνω ότι ακούγεται πολύ περίεργη η ερώτηση. Πιθανώς γιατί το μάθημα αυτό αποτελεί «κατεστημένο». Είναι κάτι που γινόταν πάντα και το θεωρούμε δεδομένο.
    Δηλαδή άπειρες ώρες που διδάχτηκε το μάθημα αυτό σε όλες τις υπόλοιπες τάξης δεν επαρκούν και τη διαφορά θα την κάνει η συμμετοχή του ως μάθημα πανελληνίων σε όλες τις κατευθύνσεις;
    Αν πραγματικά είναι τόσο σημαντικό, τότε γιατί σχεδόν σε κανένα πανεπιστημιακό τμήμα (πλην των ανθρωπιστικών/Νομικών σπουδών)δε συμμετέχει στο πρόγραμμα σπουδών;
    Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι προθάλαμος των πανεπιστημιακών τμημάτων και τα μαθήματα επομένως θα πρέπει και αυτά να έχουν άμεση σχέση με αυτά των πανεπιστημιακών τμημάτων.
    Προσοχή, φυσικά και η Νεοελληνική Γλώσσα είναι απαραίτητη σε όλους. Σαφώς υπάρχουν άπειρες ώρες για να γίνει η διδασκαλία της σε όλες τις άλλες τάξεις του Λυκείου. Όχι όμως ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες.
    Με θεωρείτε τρελό; Αν ναι, τότε θα έπρεπε να υπάρχει και σε όλα τα προγράμματα σπουδών όλων των τμημάτων.

  • 16 Αυγούστου 2013, 01:00 | Ελένη, Ιατρός MD in Pediatrics, MSc, PHD

    Θετικά Σημεία Νομοσχεδίου
    α. Χαίρομαι διαβάζοντας το νομοσχέδιο που αυξήθηκαν αρκετά οι ώρες βιολογίας για άτομα που θα διεκδικήσουν την Πρόσβαση σε Σχολές Υγείας, αν και θεωρώ λάθος την παντελή έλλειψη μαθηματικών καθώς θα μπορεί να μπει κάποιος στην Ιατρική, με έλλειψη λογικής σκέψης και πολύ καλή απομνημόνευση (παπαγαλία) το οποίο είναι καταστροφικό για την λήψη ιατρικών αποφάσεων και ιατρικών χειρισμών.
    β. Θετικό είναι ότι γίνεται ανεξάρτητο το πεδίο Οικονομικών Επιστημών και δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα και περισσότερες ώρες διδασκαλίας σε μαθήματα Οικονομίας και Διοίκησης που είναι απαραίτητα για την μετέπειτα πορεία του φοιτητή Οικονομο/Διοικητικών Σχολών

    Αρνητικά Σημεία Νομοσχεδίου (Χρήζουν Αντιμετώπισης)
    Ως γονιός δύο παιδιών που σε λίγα χρόνια θα πάνε στο Λύκειο, με τρομάζει το γεγονός ότι στην κρίσιμη εφηβική ηλικία των 15-17 ετών, θα οδηγηθούν σε ένα «ΝΕΟ» Λύκειο το οποίο όμως θυμίζει τα Λύκεια της δικής μου εποχής και προγενέστερα.
    Με το παρών νομοσχέδιο στερείτε από τα παιδιά να ασχοληθούν με την λογική σκέψη και τις Νέες Τεχνολογίες, καθώς δεν υπάρχει μάθημα Προγραμματισμού/Λογικής Σκέψης ούτε στην Β ούτε στην Γ Λυκείου.
    Οι έννοιες που διδάσκονται στα παιδιά μέσω αυτών των μαθημάτων τα οποία εισήλθαν το 1999/2000 τα παιδιά μπορούν:
    1. Να κατανοήσουν αν τους αρέσει και μπορούν να ασχοληθούν με πάρα πολλές σχολές Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών και Πολυτεχνικών σχολών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί στο Λύκειο και ειδικά στην Β Λυκείου γιατί η λογική σκέψη και ο προγραμματισμός των υπολογιστών, δεν ταιριάζει με τα μυαλά και τον τρόπο σκέψης όλων των ανθρώπων και μάλιστα ανθρώπων με υψηλό δείκτη εφυήας.
    2. Η λογική σκέψη που διδάσκεται μέσω του μαθήματος του ΑΕΠΠ μέχρι πρότινος, βοηθάει στην ευκολότερη επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή μας, οικονομικές συνναλαγές και για το λόγο αυτό μαθήματα Προγραμματισμού και Αλγοριθμικών δομών υπάρχουν σε μεγάλη έκταση σε όλες τις Πολυτεχνικές σχολές, ώστε να βγουν Μηχανικοί με δομημένο τρόπο σκέψης. Αλγοριθμική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων ακολουθείται κατά κύριο λόγω στην Ιατρική, όπου η διάγνωση και η θεραπεία ακολουθούν μία σειρά απο βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποκλειστούν κάποιες ασθένειες και να καταλήξουμε στην σωστή διάγνωση ακόμη και στις πιο ακραίες περιπτώσεις μελέτης (case studies)/
    3. Θεωρώ πως πρέπει το μάθημα του Προγραμματισμού/Αλγοριθμικής και Λογικής Σκέψης να μπει ως Γενικής Παιδείας στην Β Λυκείου ώστε να καταλάβουν από νωρίς αρκετοί μαθητές αν τους ταιριάζει και μπορούν να ασχοληθούν με τέτοιο αντικείμενο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ώστε να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές και στην Γ Λυκείου. Ενώ στην Γ Λυκείου να δίνεται η επιλογή όπως οι μαθητές επιλέγουν ανάμεσα σε μαθηματική ή Βιολογία ώστε να πάνε σε Θετικές Επιστήμες ή Επιστήμες Υγείας αντίστοιχα, έτσι και να υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξει ο Μαθητής ανάμεσα σε Χημεία ή Προγραμματισμό ώστε να μπορεί να πάει σε Θετικές ή Τεχνολογικές επιστήμες Αντίστοιχα.

    Εύχομαι η διαβούλευση να αποδώσει καρπούς και να βελτιωθεί το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προς το καλύτερο, για την πρόοδο των Παιδιών μας, την εξέλιξη των Επιστημών και την βελτίωση της κατάστασης της χώρας μας.

    Με εκτίμηση
    ένας γονιός με ανησυχίες για το μέλλον των παιδιών του

  • 16 Αυγούστου 2013, 00:29 | Νίκος, Πολιτικός Μηχανικός

    Είμαι πολιτικός μηχανικός. Πέτυχα στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης το 1988 με το σύστημα των δεσμών, από 1η δέσμη. Τα 4 μαθήματα στα οποία εξετάστηκα ήταν Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Έκθεση. Από τα πρώτα μαθήματα τα οποία παρακολούθησα στο Πολυτεχνείο και στα οποία εξετάστηκα ήταν ο προγραμματισμός. Γιατί άραγε;

    Προφανώς επειδή η αλγοριθμική σκέψη είναι απαραίτητη για κάθε μηχανικό. Και το ίδιο ίσχυε και για τους συναδέλφους μου των άλλων πολυτεχνικών σχολών. Και αν η αλγοριθμική σκέψη ήταν απαραίτητη το 1988 πόσω μάλλον σήμερα, που τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα, εκτελούνται μέσω ρουτινών ειδικών προγραμμάτων και εμείς, ως επιστήμονες μηχανικοί, οφείλουμε να κατανοούμε τι κρύβεται πίσω από κάθε μια ρουτίνα και πώς αυτή υλοποιείται.

    Φυσικά αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες, μια που στην Ελλάδα του 1987-88 ο υπολογιστής σε σχολείο αποτελούσε ανύπαρκτο στοιχείο, ακόμα και για τα γνωστά και καλά ιδιωτικά σχολεία. Η έννοια πρόγραμμα μας ήταν παντελώς άγνωστη.

    Και εδώ θέτω το ερώτημα: δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε; Σημερινοί υποψήφιοι φοιτητές θα εισάγονται στις Πολυτεχνικές Σχολές με μηδενική γνώση προγραμματισμού;

  • 16 Αυγούστου 2013, 00:02 | Αγγελική, Μαθηματικός, ΜSc Computing Science

    Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιέυτηκε στην Ελευθεροτυπία την 11η Ιουλίου 2013 (παραθέτω το σχετικό link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=374104) ανάμεσα στα 87 πιο περιζήτητα επαγγέλματα για τα επόμενα 7 χρόνια (δηλαδή για την χρονική περίοδο κατά την οποία οι σημερινοί 17άρηδες θα αναζητούν εργασία) συγκαταλέγονται τα παρακάτω 16:

    1. Ειδικός Ανάπτυξης Εφαρμογών Κινητής Τηλεφωνίας [Mobile Applications Developer]
    2. Ειδικός Ανάπτυξης Λογισμικού ή Προγραμματιστής [Software Engineer (Developer)]
    3. Αναλυτής Συστημάτων/ Σχεδιαστής Δικτύων [Systems Analyst/ Network Planner]
    4. Αναλυτής Επιχειρησιακών Αναγκών και Διαδικασιών [Business Analyst]
    5. Υπεύθυνος Διαδικτύου [Digital Media Specialist and/or Web Master]
    6. Μηχανικός Δικτύων [Network Engineer]
    7. Σχεδιαστής Ενοποιημένων Συστημάτων [Enterprise and Systems Architect]
    8. Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Δικτύων [Development and Network Engineering Management]
    9. Υπεύθυνος Ποιότητας Πληροφοριακών Συστημάτων/ Δικτύων [Quality Assurance Manager]
    10. Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων/ Δικτύων [ICT Security Manager]
    11. Μηχανικός Υλικού [Hardware Engineer]
    12. Ειδικός Εφαρμογής Eλέγχων στην Aνάπτυξη Λογισμικού και στην Eγκατάσταση Υλικού [Test Specialist]
    13. Yπεύθυνος Σχεδιασμού Προϊόντων ή/και Υπηρεσιών [Product and/or Services Manager]
    14. Υπεύθυνος Έργων ΤΠΕ [ICΤ Project Manager]
    15. Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων και Κέντρων Δεδομένων [Database & Data Center Administrator]
    16. Υπεύθυνος Πληροφοριακού Συστήματος/ Λειτουργίας Δικτύου [Business Information/Network Manager].

    Όπως μπορείτε να διαβάσετε, στις πρώτες θέσεις συγκαταλέγονται ειδικοί ανάπτυξης λογισμικού, ελέγχου ποιότητας πληροφοριακού συστήματος, ελέγχου ανάπτυξης λογισμικού κ.α.

    Πώς θα κληθούν οι μαθητές και τα παιδιά μας να αποφασίσουν αν ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα επαγγελματα, όταν δεν γνωρίζουν και δεν έχουν ποτέ διδαχθεί προγραμματισμό; ‘Οταν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αλγόριθμος;

    Αξιότιμε υπουργέ,
    αναλογιστείτε τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις του νέου συστήματος που περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου

  • 16 Αυγούστου 2013, 00:02 | Γιώργος Κυρκούλης

    Η πρόθεση του νόμου και το αβέβαιο αποτέλεσμα

    Με το σχέδιο νόμου είναι ευδιάκριτη η πρόθεση του υπουργείου για αναβάθμιση του απολυτηρίου Λυκείου, η οποία είναι επίσης συνεπής με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και στάσεις και αναμφίβολα οφείλει να είναι και στόχος του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

    Ωστόσο, είναι όμως ίδιες οι συνθήκες στην Ελλάδα με αυτές των χωρών της Δ. Ευρώπης; Δυστυχώς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε αντίθεση με τη Δ. Ευρώπη όπου η ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές είναι πιο χαλαρή οφειλόμενη σε κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, στην Ελλάδα είμαστε όμηροι της υψηλής ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές.

    Το σημείο εκκίνησης του προβλήματος του Λυκείου είναι η ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές, ιδιαίτερα εκείνων των «καλών σχολών» η οποία μετατρέπει το σχολείο σε όχημα ή μέσο εξυπηρέτησης του ανώτερου στόχου για κατάληψη μίας θέσης σχολής υψηλής προτίμησης.

    Τούτων δοθέντων, είναι πιθανό το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια να εξωθήσει τους υποψήφιους σε μία ξέφρενη και εξαντλητική βαθμοθηρία, τριετούς διάρκειας, υπονομεύοντας και ματαιώνοντας εν τέλει την προσπάθεια αυτονόμησης και αυτοτέλειας του Λυκείου ως βαθμίδας γενικής παιδείας.
    Ειδικότερα, με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ισοτιμία, η αμεροληψία και θα αποτραπεί η ευνοιοκρατία όταν κατά 100% η προφορική και γραπτή βαθμολόγηση και κατά 50% η επιλογή θεμάτων εξετάσεων θα γίνεται από τον διδάσκοντα; Πως εξασφαλίζεται ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε σχολική μονάδα με καθ’ ομοιότυπο και αδιάβλητο τρόπο;

    Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι θα αναπτυχθούν τεράστιες πιέσεις προς τους εκπαιδευτικούς για καλύτερους βαθμούς, ευκολότερα θέματα και σε μία περισσότερο ακραία εκδοχή και αναλόγως των τοπικών και εσωτερικών συνθηκών, διαβήματα για δολίευση εξετάσεων, για παράδειγμα, με διαρροή θεμάτων ή «χαλαρές επιτηρήσεις». Ή αντίστροφα, πως θα αντιμετωπισθεί αν ορισμένοι διδάσκοντες αυτενεργώντας και εκφεύγοντας από τις κανονιστικές εγκυκλίους ακολουθήσουν προσωπικές αντιλήψεις υπερβάλλοντας σε επιλογές δυσκολίας θεμάτων και αντίστοιχα βαθμολόγησης, όταν θα απουσιάζει η αντιρρόπηση του δεύτερου και τρίτου βαθμολογητή;

    Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει επαρκώς υπόψη την Ελληνική ιδιαιτερότητα της υψηλής ζήτησης πανεπιστημιακών σπουδών και για αυτό η υιοθέτησή του στην παρούσα μορφή θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και στρεβλώσεις από όσα θα επιχειρήσει να λύσει.

  • 15 Αυγούστου 2013, 21:28 | Ιωαννίδης Χαράλαμπος

    2000 – 2015 16 χρόνια για να διορθωθεί το λάθος (στα όρια τα παραλογισμού)

    Τα 61 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα, τα τελευταία 14 χρόνια (2000 – 2013) δέχονται φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι, ως μαθητές της Γ Λυκείου, παρακολούθησαν και εξετάστηκαν στα μαθήματα της Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).
    Πού βρίσκεται το λάθος;
    Στα τμήματα αυτά διδάσκονται μαθήματα Χημείας (Ανόργανη, Οργανική, Φυσικοχημεία κ.α.) ενώ οι παραπάνω φοιτητές δεν διδάχτηκαν καθόλου Χημεία στη Γ Λυκείου, ενώ στη Β Λυκείου διδάχτηκαν μόνο τη Χημεία γενικής παιδείας.
    Στη Χημεία, όπως και στις άλλες βασικές επιστήμες, υπάρχουν γνώσεις προαπαιτούμενες για τη μελέτη της (γλώσσα και σύμβολα της χημείας, εισαγωγή σε φαινόμενα όπως η χημική ισορροπία κ.α.).
    Οι γνώσεις αυτές παρέχονται στη μέση εκπαίδευση.
    Για το μέγεθος αυτού του προβλήματος και την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών στα παρακάτω τμήματα, καλό είναι να ερωτηθούν οι καθηγητές των τμημάτων:Χημείας 5 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα) 2ο ΑΕΙ
    Χημικών μηχανικών 3 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) 4ο ΑΕΙ
    Φυσικής 3 (Θεσσαλονίκη, Πάτρα ,Ιωάννινα)ν 2ο ΑΕΙ
    Γεωλογίας 3 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) 2ο ΑΕΙ
    Βιολογίας 4 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) 2ο και 3ο ΑΕΙ
    Βιοτεχνολογίας 1 (Αθήνα) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας 1 (Λάρισα) 3ο και 4ο ΑΕΙ
    Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών 1 (Ιωάννινα) 3ο και 4ο ΑΕΙ
    Επιστήμη τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου 1 (Αθήνα) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Γεωπονίας 2 (Θεσσαλονίκη, Βόλος) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Δασολογίας 1 (Θεσσαλονίκη) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Δασολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος 1 (Ορεστιάδα) 4ο ΑΕΙ
    Επιστημών της θάλασσας 1 (Μυτιλήνη) 2ο ΑΕΙ
    Περιβάλλοντος 1 (Μυτιλήνη) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Αγροτικής ανάπτυξης 2 (Αθήνα, Ορεστιάδα) 4ο ΑΕΙ
    Διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων 1 (Αγρίνιο) 4ο ΑΕΙ
    Επιστήμη φυτικής παραγωγής 1 (Αθήνα) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Επιστήμη υλικών 1 (Πάτρα) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Επιστήμη και τεχνολογία υλικών 1 (Ηράκλειο) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Μηχανικών επιστήμης υλικών 1 (Ιωάννινα) 2ο και 4ο ΑΕΙ
    Μηχανικών μεταλλείων 1 (Αθήνα) 4ο ΑΕΙ
    Μηχανικών ορυκτών πόρων 1 (Χανιά) 4ο ΑΕΙ
    Μηχανικών περιβάλλοντος 2 (Ξάνθη, Χανιά) 4ο ΑΕΙ
    Τεχνολογία τροφίμων 5 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Αργοστόλι,
    Καρδίτσα) 4ο ΤΕΙ
    Τεχνολόγων Γεωπόνων 7 (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Άρτα, Ηράκλειο, Φλώρινα,
    Αμαλιάδα, Καλαμάτα) 2ο και 4ο ΤΕΙ
    Μηχανικών βιοϊατρικής τεχνολογίας 1 (Αθήνα) 4ο ΤΕΙ
    Μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου 2 (Καβάλα) 4ο ΤΕΙ
    Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών 2 (Αθήνα, Δράμα) 4ο ΤΕΙ
    Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης 1 (Αθήνα) 4ο ΤΕΙ
    Μηχανικών περιβάλλοντος και αντιρρύπανσης 2 (Κοζάνη) 4ο ΤΕΙ
    Μηχανικών φυσικών πόρων και περιβάλλοντος 1 (Χανιά) 4ο ΤΕΙ
    Τεχνολόγων περιβάλλοντος 1 (Ζάκυνθος) 2ο ΤΕΙ

    Χρειάστηκαν 16 χρόνια να διορθωθεί αυτό το λάθος.
    Ζούμε στην Ελλάδα. Λέτε να συνεχιστεί;

    Ιωαννίδης Χ.
    Χημικός
    Θεσσαλονίκη

  • 15 Αυγούστου 2013, 21:24 | Σπύρος Γ.

    Πιστεύω ότι το μάθημα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ πρέπει να παραμείνει σαν μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο και να μη γίνει ενοποίηση θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης ώστε κάποιος μαθητής που ενδιαφέρεται για Ιατρικές σπουδές να κάνει Χημεία και Βιολογία, ενώ κάποιος που ενδιαφέρεται για τους διάφορους άλλους επιστημονικούς κλάδους να κάνει κυρίως το μάθημα της Α.Ε.Π.Π. που είναι απαραίτητο σε οποιαδήποτε σχολή περάσει, μιας και σε κάθε σχολή διδάσκεται τουλάχιστον μία γλώσσα προγραμματισμού.

    Επίσης η προσμέτρηση των γενικών βαθμών προαγωγής της Α’ και Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, θα οδηγήσει σε μία νέα βαθμοθηρία σε όλες τις τάξεις από πλευράς μαθητών, με πλεονεκτική θέση βέβαια όλων όσων σπουδάζουν σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια.

    Καλό θα είναι να μη λαμβάνονται υπόψιν παρά μόνο οι βαθμοί των γραπτών εξετάσεων.

  • 15 Αυγούστου 2013, 21:07 | kasto

    Νωρίτερα σήμερα έστειλα το μήνυμα: «Είμαι από τους τυχερούς …».
    Κατόπιν περαιτέρω μελέτης του σχεδίου νόμου, διαπιστώνω ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη βασικών γνώσεων χειρισμού υπολογιστών αλλά η κατάργηση του μαθήματος της πληροφορικής ως εξεταζόμενου μαθήματος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Και εξηγούμαι: Η πληροφορική (γνώσεις προγραμματισμού και όχι απλώς χειρισμού του υπολογιστή) διδάσκεται σε προχωρημένο επίπεδο σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θετικών σπουδών.
    Ο αντίλογος θα ήταν ότι με την λογική αυτή θα έπρεπε κάθε βασικό μάθημα εκάστης σχολής να είναι εξεταζόμενο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Όμως:
    1) Η πληροφορική δεν είναι παπαγαλία αλλά –μεταξύ άλλων- απαιτεί κατανόηση του «τρόπου σκέψης» του υπολογιστή, άρα είναι απαραίτητο να αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα προκειμένου:
    -αφενός να αποτρέψει υποψήφιους χωρίς δυνατότητες στην πληροφορική να δηλώσουν σχολές όπου (στις σχολές και αργότερα στις δουλειές) δεν θα τα καταφέρουν διότι δεν έχουν τα προσόντα για αυτές και
    -αφετέρου να πριμοδοτήσει υποψηφίους που έχουν ταλέντο στην πληροφορική να προχωρήσουν σε σχετικούς κλάδους.
    2) Μέσω της πληροφορικής θα επιτευχθεί η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (που άλλωστε αποτελεί και σκοπό του λυκείου) και η ανάπτυξη στον τόπο μας.

  • 15 Αυγούστου 2013, 21:02 | Πέτρος Κουτρούλης

    Κύριοι, ξεκινώ με δυο δεδομένα: α) πρέπει οι μαθητές (για όλους τους λόγους που έχουν αναφερθεί) να εξετάζονται και στην Πληροφορική και β) υλοποιείτε ένα Επιστημονικό Πεδίο (το β) τεράστιο σε μέγεθος που θα περιλαμβάνει το 45% – 50% των σχολών.

    Σας καλώ να θυμηθείτε τον καιρό των δεσμών όταν στη 2η δέσμη οι βάσεις ήταν στο ύψη (έπρεπε να γράψεις τουλάχιστον 17 για να μπεις σε ΤΕΙ) όταν στην 1η δέσμη μπορούσε να μπει κάποιος σε ΑΕΙ μα βαθμό κοντά στο 10. Είναι τεράστια αδικία για τους μαθητές που ταυτόχρονα εγκλωβίζει αριστούχους (πχ που επιθυμούν Ιατρική) και στερεί την χώρα άξιους φοιτητές.

    Ο χωρισμός σε Πεδία μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω και έχει αποδειχτεί αποτυχημένος. Πρέπει Όλοι οι μαθητές να εξετάζονται στην Γλώσσα και το κάθε τμήμα να προτείνει το μάθημα βαρύτητας + άλλα 2 μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές.

    Οι μαθητές θα απαιτείται να δίνουν 4 ή περισσότερα μαθήματα ανάλογα με τις σχολές για τις οποίες ενδιαφέρονται.

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:59 | Γίωργος

    Δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν σταματούν ποτέ να μας ξαφνιάζουν δυσάρεστα.Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τόσες αλλάγες έχει υποστεί μέσα στα τελευταία χρόνια προκαλώντας αμηχανία,απορίες και σύγχυση σε γονέις και εκπαιδευτικό προσωπικό,ήρθε η καινούργια τροποποίηση-έμπνευση να μας καταδείξει την προχειρότητα της προετοιμασίας και της υλοποίησης αυτών των αλλαγών.
    Πραγματικά φαντάζομαι οτι δεν χωρά λόγος για την αναγκαιότητα της παρουσίας του μαθήματος της πληροφορικής στα μαθήματα γενικής παιδείας,πόσο μάλλον στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
    Όσο αδυνατώ να φανταστώ πως για κάτι τόσο αυτονόητο θα πρέπει κάποιος να επιχειρηματολογήσει προσπαθώντας να πείσει διαφωνούντες,αλλο τόσο θλίβει το γεγονός πως υπάρχουν διαφωνούντες.
    Σε μια ραγδαίως εξελισσόμενη κοινωνία που σχεδόν τα πάντα έμμεσα ή άμεσα έχουν σχέση με την πληροφορική το εκπαιδευτικό μας σύστημα επιχειρεί άμεση οπισθοχώρηση όταν άλλες χώρες εστιάζουν ακριβώς σε αυτόν τον τομέα…

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:50 | Αμπαριώτης Απόστολος

    Η επένδυση στην Πληροφορική είναι μονόδρομος στον 21ο αιώνα.
    Αυτή τη στιγμή που υπάρχουν 50+ πανεπιστημιακά τμήματα (ΑΕΙ-ΤΕΙ) με βασικό αντικείμενο την Πληροφορική και αρκετές ακόμα σχολές στις οποίες ο φοιτητής πρέπει να γνωρίζει όχι απλά χρήση υπολογιστών αλλά δομές αλγορίθμων, προγραμματισμό κ.α. έννοιες σχετικές με την επιστήμη της Πληροφορικής.

    *** Για αυτές τις σχολές θα πρέπει να υπάρξει ΒΑΣΙΚΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ σχετικό με την Πληροφορική. Όπως ακριβώς ισχύει για τις Ιατρικές σχολές, για τις παιδαγωγικές σχολές, για τις πολιτικές επιστήμες.***

    Επίσης αντιδρούν και οι Πανεπιστημιακοί για την απουσία Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο
    « Είναι επίσης προφανές πως η Ελλάδα, αν θέλει να γνωρίσει μια πραγματική ανάπτυξη, δε μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις στην Πληροφορική.¨»
    « χρειάζονται επιστήμονες, ειδικοί και τεχνικοί Πληροφορικής, οι οποίοι δε θα είναι μόνο «καταναλωτές», αλλά και «παραγωγοί» γνώσης και πλούτου.»

    « Τα μαθήματα Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο και ιδιαίτερα το μάθημα της Γ’ Λυκείου που εξετάζεται στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις, είναι αναμφίβολα προσανατολισμένα προς την κατεύθυνση αυτή. Η κατάργηση τους δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών που θα πηγαίνουν στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς καμιά προετοιμασία. Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν ένα από τα δεκάδες Τμήματα Πληροφορικής, αλλά και συγγενείς κλάδους όπως τα Μαθηματικά, θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν»

    Όλο το άρθρο
    http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/08/blog-post_2728.html

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:38 | Κατσαμάνη Μαρία

    Η γνώση της αλγοριθμικής και του προγραμματισμού είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τις βασικές δεξιότητες χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τις οποίες οι μαθητές μπορούν να αποκτούν μέχρι την Γ’ Γυμνασίου, κάτι που σωστά αποτελεί και πρόταση του Υπουργείου. Πρόκειται για ένα μαθησιακό αντικείμενο το οποίο εξασκεί το νου και την κριτική ικανότητα των μαθητών. Θεωρώ ότι όλοι οι μαθητές θα έπρεπε να διδάσκονται τις βασικές αρχές της αλγοριθμικής ως μάθημα γενικής παιδείας.

    Επίσης πιστεύω ότι το μάθημα του προγραμματισμού θα έπρεπε να παραμείνει ανάμεσα στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, αφού υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα που έχουν ως βασικό τους αντικείμενο τον προγραμματισμό, αλλά και το μάθημα υπάρχει σε αρκετά τμήματα διαφορετικού αντικειμένου όπως το Μαθηματικό ή το Φυσικό. Με αυτή την πρόταση δεν υποβαθμίζω τη σημασία της επιστήμης της Χημείας, η οποία κατανοώ ότι είναι απαραίτητη σε αρκετές άλλες σχολές. Θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν σε ποιο μάθημα θα εξεταστούν ανάλογα με τον προσανατολισμό τους ή κάποιες σχολές που απαιτούν γνώσεις Χημείας, να ενταχθούν στο πεδίο των Επιστημών Υγείας και να παραμείνουν χωριστά μόνο οι καθαρά Τεχνολογικές Σχολές. Ως διαφορετική επιλογή θα μπορούσα να προτείνω, να ζητηθεί από τις Σχολές να ορίσουν τις επιστήμες που θεωρούν απαραίτητες προς εξέταση, για την εισαγωγή των νέων φοιτητών σε αυτές.

    Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε ο προγραμματισμός αποτελεί το βασικότερο τομέα εύρεσης εργασίας και πιστεύω ότι ο ρόλος της αλγοριθμικής πρέπει να ενισχυθεί και όχι να υποβιβασθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε ακόμα και μαθητές οι οποίοι μετά το πέρας της φοίτησης τους στο σχολείο, δεν εισάγονται σε πανεπιστημιακά τμήματα, να έχουν τα ερεθίσματα και τις βασικές γνώσεις να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο. Τέλος να αναφέρω, ότι ακόμα και νέοι οι οποίοι αποφοιτούν από σχολές φαινομενικά άσχετες με τον προγραμματισμό, στην εργασιακή τους πορεία αναγκάζονται να τον συνδυάσουν με το μαθησιακό αντικείμενο των σπουδών τους, μιας και σήμερα τα πάντα καταλήγουν να είναι ψηφιοποιημένα και μηχανογραφημένα.

    Τέλος, να επισημάνω ότι έχω αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να εξυπηρετήσει σε κάτι, η διδασκαλία της Πληροφορικής σε μαθητές πολύ μικρής ηλικίας, όπως η Πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού, όπου οι μαθητές ακόμα αποκτούν τις βασικές τους γνώσεις και βλέπουν τον υπολογιστή ως παιχνίδι. Ίσως θα ήταν καλύτερα το μάθημα να ξεκινήσει να διδάσκεται από μεγαλύτερη τάξη, όπως π.χ. η Τετάρτη Δημοτικού.

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:09 | Νίκου Δημήτριος

    Θα ήθελα καταρχήν να δώσω συγχαρητήρια στον κύριο Υπουργό που τόλμησε και παρουσίασε ένα νέο σύστημα εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι το οποίο περιμέναμε χρόνια από τους προηγούμενους Yπουργούς, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε και η ανακοίνωση του νέου συστήματος πήγαινε όλο και πιο πίσω.
    Με το νέο σύστημα που παρουσιάζεται, διορθώνεται το σύστημα λάθος του κυρίου Αρσένη που ταλαιπώρησε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για πάνω από δέκα χρόνια. Θυμηθείτε τα δεκατέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, που στην πορεία έγιναν δέκα, και σήμερα είναι επτά.
    Κάτι που θα ήθελα να θίξω είναι η προσπάθεια των κυρίων καθηγητών της πληροφορικής να βγάλουν το σύστημα που παρουσιάζεται εδώ άκυρο, λόγω του ότι δεν εμπεριέχει στα εξεταζόμενα μαθήματα το μάθημα της πληροφορικής, διότι έτσι όπως λένε καθίστανται τα παιδιά μας αναλφάβητα…Ξεχνάτε κύριοι της πληροφορικής ότι οι σημερινοί μαθητές είναι πραγματικά αναλφάβητοι στα ελληνικά, διότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να συντάξουν λίγες λέξεις χωρίς δεκάδες ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Επίσης είναι αναλφάβητοι στην Ιστορία, ένα μάθημα βασικότατο για την επιβίωση ενός έθνους, όπου μαθητές της Γ Λυκείου δε γνωρίζουν ούτε τί έγινε και τί γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, ή την 28η Οκτωβρίου. Είναι αναλφάβητοι στα Μαθηματικά, όπου δε γνωρίζουν ούτε απλό υπολογισμό ποσοστιαίας μεταβολής. Για να μη μιλήσουμε για τα Αρχαία Ελληνικά, που οι ευρωπαίοι τα μαθαίνουν, κι’ εμείς τελειώνουμε πανεπιστήμια και δε μπορούμε να καταλάβουμε ούτε δυο λέξεις γραμμένες στην Αρχαία ελληνική, κάτι που είναι κρίμα και ντροπή για την κληρονομιά μας ως έθνος.
    Αυτός είναι ο πραγματικός αναλφαβητισμός κύριοι, και όχι η πληροφορική, όπως θέλετε να το περάσετε εσείς εδώ μέσα για να εξυπηρετήσετε τα συντεχνιακά σας συμφέροντα παίζοντας στις πλάτες των παιδιών μας….Όλοι οι μαθητές μας σήμερα, από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν άριστα τη χρήση υπολογιστή…Κοιτάξτε γύρω σας, όλοι είναι με ένα λάπτοπ ή νέτμπουκ στο χέρι και κατεβάζουν αρχεία, μουσική και ταινίες από το ίντερνετ, σπάνε ασύρματα δίκτυα, επικοινωνούν από το φείσμπουκ ή από το σκάιπ κπλ…Όμως ζητήστε τους να σας πούνε ποιός ήταν ο Κολοκοτρώνης ή ο Καραισκάκης ή ο Καποδίστριας, και θα δείτε την τραγικότητα του σημερινού εκπαιδευτικού μας συστήματος…
    Αφήστε λοιπόν τα παιδιά μας να μάθουν πραγματικά ιστορία, αρχαία, μαθηματικά, φυσική, χημεία, οικονομία, κοινωνιολογία, στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος, και ο προγραμματισμός ας περιμένει να τον διδαχθούν στο πανεπιστήμιο αυτοί που θα σπουδάσουν πληροφορική. Άλλωστε όλοι εμείς που σπουδάσαμε θεωρητικές επιστήμες και όχι προγραμματισμό, δε μάθαμε και μάλιστα στα γεράματα μόνοι μας το βασικό χειρισμό υπολογιστή που να καλύπτει τις καθημερινές προσωπικές και εργασιακές μας ανάγκες?
    Κλείνοντας θα ήθελα να πω μια πρόταση όσον αφορά τον τρόπο επιλογής δύο επιστημονικών πεδίων…Προτείνω, να μπορούν οι μαθητές να επιλέξουν και δεύτερο σχετικό επιστημονικό πεδίο, αλλά με μειωμένους συντελεστές…Δηλαδή, οι μαθητές της ομάδας μαθημάτων θετικών και τεχνολογικών επιστημών, να επιλέγουν αυτοί που θέλουν κυρίως θετικές ή τεχνολογικές επιστήμες πρώτα αυτό το πεδίο, εξεταζόμενοι στην έκθεση, τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία, και δεύτερο το πεδίο των επιστημών υγείας με μειωμένους συντελεστές…Αυτοί που θέλουν κυρίως επιστήμες υγείας, να επιλέγουν πρώτα αυτό το πεδίο, εξεταζόμενοι στην έκθεση, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, και δεύτερο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών με μειωμένους συντελεστές. Στην ομάδα μαθημάτων οικονομικών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, αυτοί που θέλουν οικονομικές κοινωνικές πολιτικές επιστήμες να επιλέγουν πρώτα αυτό το πεδίο, εξεταζόμενοι στην έκθεση, τα μαθηματικά, την οικονομία διοίκηση και τις αρχές κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, και δεύτερο το πεδίο των παιδαγωγικών με μειωμένους συντελεστές, ενώ αυτοί που θέλουν κυρίως παιδαγωγικά να επιλέγουν πρώτα το πεδίο των παιδαγωγικών, εξεταζόμενοι στην έκθεση, τα μαθηματικά, την ιστορία και τις αρχές φυσικών επιστημών, και δεύτερο το πεδίο των οικονομικών κοινωνικών πολιτικών επιστημών με μειωμένους συντελεστές. Βεβαίως, όπως καταλαβαίνουμε από τη διάρθρωση των ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού, οι μαθητές της ομάδας ανθρωπιστικών επιστημών (δηλαδή της θεωρητικής κατεύθυνσης) θα διαλέγουν μόνο ένα επιστημονικό πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών νομικών επιστημών. Με την απλή αυτή πρόταση, δεν απαιτείται ο μαθητής να δώσει εξετάσεις ή να παρακολουθήσει επιπλέον των τεσσάρων μαθημάτων, κάτι που δε μπορεί να συμβεί με βάση τις ώρες διδασκαλίας όπως έχουν ανακοινωθεί στο σχέδιο νόμου, και που βεβαίως θα φόρτωνε με επιπλέον προσπάθεια και άγχος τα παιδιά.

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:01 | Σεμινα

    Σε αυτό το σχέδιο νόμου κατά την γνώμη σας το μονο αντικειμενο που δεν χωρά ειναι η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ…

    Είναι δυνατόν σε ένα σύγχρονο Λύκειο να τελειώνει την εκπαίδευσή του ένας μαθητής χωρίς να έχει διδαχτεί ποτε την επιστήμη των υπολογιστών;

    Δεν θα επιχειρηματολογήσω για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του μαθήματος της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο το εχουν κανει ηδη παρα πολλοι. Θα τονισω ομως την ανάγκη εισαγωγικού μαθήματος αλγοριθμικής στην Β Λυκείου.

    Η ΑΕΠΠ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. Η καταργηση ενος τετοιου μαθηματος δεν εχει σαν αποτελεσμα το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ που οραματιζεστε.

    Η επιστημη των υπολογιστων πρεπει να υπαρχει στις πανελλαδικες εξετασεις.

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 19:01 | Θανάσης

    Σε όλες τις σχολές υπάρχουν πλέον μαθήματα Πληροφορικής. Νομίζω ότι η Χημεία θα πρέπει να αντικατασταθεί στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες από την Πληροφορική. Δηλαδή την ανάπτυξη αλγορίθμων ή προγραμμάτων.

    Το θέμα δεν είναι να έχουμε μόνο χρήστες των υπολογιστών και των προγραμμάτων, αλλά προγραμματιστές οι οποίοι θα δημιουργούν και θα καινοτομούν.

  • 15 Αυγούστου 2013, 18:46 | Λεβεντης Σωκρατης

    Μα πως ειναι δυνατον να μην εχουν οι μαθητες το δικαιωμα να διαλεξουν Προγραμματισμο οταν θελουν να σπουδασουν τεχνολογικες επιστημες ??? Πρεπει να επιλεγουν αναμεσα σε Χημεια και ΑΕΠΠ !!

  • 15 Αυγούστου 2013, 18:22 | Σοφία Δημητρέα

    Κύριε Υπουργέ,
    κοιτάζοντας τα στατιστικά της κάθε εξεταστικής των Πολυτεχνικών σχολών, των σχολών πληροφορικής αλλά και οποιασδήποτε άλλης που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα σπουδών της μάθημα, ή μαθήματα πληροφορικής βλέπει κανέις ότι :
    1. Οι μαθητές που προέρχονται από την Θετική κατεύθυνση παρουσιάζουν αδυναμία κατανόησης των μαθηματων που περιλαμβάνουν αλγοριθμική σχεδί αση προγραμματων σε σχέση με τους μαθητές που προέρχονται από την Τεχνολογική κατεύθυνση.
    2. Οι μαθητές που προέρχονται από την Θετική κατεύθυνση παρουσιάζουν αδυναμία ανάπτυξης της λεγόμενης’computational thinking’.
    3. Οι μαθητές που προέρχονται από την Θετική κατεύθυνση καταφεύγουν από το πρώτο κιόλας εξάμηνο στην ‘ετοιμη λύση’ γιά την σχεδίαση , ανάπτυξη και περάτωση των εργασιών τους από φοιτητές ‘μεγαλυτέρων’ ετών ή από την λεγόμενη ‘ελεύθερη αγορά’.
    Τα παραπάνω συμβαίνουν ΟΧΙ για τον λόγο οτι οι μαθητές της Θετικής κατεύθυνσης δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των σχολών τους ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ έχουν διδαχθεί την Αλγοριθμική σχεδίαση προγραμμάτων και δεν εχουν την δυνατότητα ανάπτυξης ‘computational thinking’. Και την στρεβλή αυτή κατάσταση έρχεται να διορθώσει το Υπουργείο Παιδείας με το Νομοσχέδιο γιά το Νέο Λύκειο πως; ΚΑΤΑΡΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΝΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ‘Ανάπτυξης Εφαρμογών σε προγραμματιστικό Περιβάλλον’!!!!! την στιγμή που άλλες αναπτυγμένες χώρες(Η.Π.Α , Μεγάλη Βρεττανία , Γερμανία , Δανία κ.α.) έχουν από το 2008 αναβαθμίσει την πληροφορική στο Λύκειο με την εισαγωγή περισσοτέρρων ωρών. σκεφτείτε το. Πως είναι δυνατόν να θέλουμε το Λύκειο να συγγαταλέγεται στα καλύτερα και πιο αποδοτικά της Ευρώπης ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ; Γιά πιό λόγο επιστρέφουμε στο σύστημα των Δεσμών της δεκαετίας του ’80 ; Γιά ποιό λόγο κάποιος μαθητής που θέλει να φοιτήσει στην σχολή μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου να εξεταστεί Πανελλαδικα στην ΧΗΜΕΙΑ!!!! και οχι στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ;
    Στο Νομοσχέδιο του Φεβροαρίου του 2012 η πληροφορική υπηρχε στο Λύκειο αλλά και στις Πανελλαδικές εξετασεις με τα έξι μαθήματα.
    Στο Νομοσχέδιο του Ιουλίου 2013 δεν υπάρχει ούτε στο Λύκειο αλλά ούτε και στις Πανελλάδικές. Μήπως η μέιωση των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθηματών έχει σχέση με συντεχνείες και ‘ψήφους’ και όχι με την ανάπτυξη και αναμόρφωση του χαρακτάρα του Λυκείου;
    και επιτέλους τα προγράμματα MS-Word, MS-Excel κ.α. είναι εφαρμογές υποστηριξης γραφείου και ΔΕΝ περιλαμβάνουν ολόκληρη την επιστήμη της Πληροφορικής. Ελπίζω και πιστεύω το παράλογο και παράδοξο Νομοσχέδιο τελικά να διορθωθεί και να δώσει στην επιστήμη της Πληροφορικής την Θέση που της αξίζει και της ανήκει.

    Σοφία Δημητρέα

    Υ.Γ. Ελπίζω η δημόσια διαβούλευση να είναι πραγματική δημόσια διαβούλευση ,να ληφθούν υπόψιν όλα τα σχόλια.

  • 15 Αυγούστου 2013, 17:25 | Κατερίνα

    Είμαι μαθηματικός, εργάζομαι σε σχολείο και θα ήθελα με τη σειρά μου να τονίσω τα εξής:

    Η κατάργηση της ΑΕΠΠ και της Επιστήμης των Υπολογιστών από το Λύκειο:
    1) απαξιώνει το μάθημα,
    2) το ταυτίζει με την απλή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
    3) κατακερματίζει τη γνώση των Θετικών Επιστημών και ιδιαίτερα των Μαθηματικών,
    4) στερεί τη δυνατότητα από τους μαθητές να αναπτύξουν αλγοριθμική σκέψη,
    5) στέλνει μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΣΜΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΟΤΕ!!!

    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Στο 1ο έτος του Μαθηματικού Ιωαννίνων, το 1996, ο καθηγητής που δίδασκε C++ ΔΕΝ μας έβαλε ΠΟΤΕ σε εργαστήριο αφού μας εξήγησε ότι δεν είναι δυνατόν να μάθουμε C++ χωρίς να έχουμε διδαχθεί ποτέ πριν προγραμματισμό. Όλοι, τότε, με τη συγκατάθεση του καθηγητή, περνάγαμε το μάθημα απομνημονεύοντας, χωρίς να καταλαβαίνουμε, έτοιμα προγράμματα χωρίς βέβαια ποτέ να τα τρέξουμε σε υπολογιστή.
    Είναι επομένως προφανές ότι Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΠΠ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΥΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.

    Τέλος,
    6)η κατάργηση της Επιστήμης των Υπολογιστών από το Λύκειο δυσχεραίνει έως καταστρέφει τους εκπαιδευτικούς με μεράκι που με πολύ κόπο και προσωπικό χρόνο προσπαθούν να αναδείξουν την ομορφιά, τη χρησιμότητα του γνωστικού τους αντικειμένου χρησιμοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες. Καταργεί επίσης την εκπόνηση σπουδαίων διαθεματικών εργασιών.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΠΠ ΩΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 14:57 | Κωνσταντινος

    Θέλω να εκφράσω και εγώ με την σειρά μου την απογοήτευσή μου για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσατε ώστε να βγει σε διαβούλευση λίγων ημερών το σημαντικότερο νομοσχέδιο που αφορά στην εκπαίδευση, μέσα στον Αυγουστο.

    Σε αυτό το σχέδιο νόμου κατά την γνώμη σας δε χωρά το αντικείμενο της αλγοριθμικής σκέψης.

    Ομως στο νομοσχέδιο που εσείς οι ίδιοι συγγράψατε λέτε ότι σκοποί του Νέου Λυκείου (σε πολλά εισαγωγικά η λέξη ΝΕΟΥ )είναι:

    η) Η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων,

    θ) Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών

    Είναι δυνατόν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι χωρίς μάθημα Πανελλαδικώς εξεταζόμενο της Επιστήμης της Πληροφορικής;;; Και αν ναι πως;;; Ναί όσο και να μην το καταλαβαίνετε η Πληροφορική είναι επιστήμη οπως η επιστήμη των Μαθηματικών της Φυσικής της Χημείας κ.α..

    Είναι δυνατόν σε ένα σύγχρονο (και παλι σε πολλα εισαγωγικα) Λύκειο να τελειώνει την εκπαίδευσή του ένας μαθητής χωρίς να έχει διδαχτεί ούτε μια ώρα την επιστήμη των υπολογιστών.

    Γνωρίζετε οτι άλλο είναι να ξέρει κάποιος την χρήση του Η/Υ και άλλο είναι να προγραμματιζει;

    Δεν θα επιχειρηματολογήσω άλλο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του μαθήματος της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο και οχι μόνο αλλά και για την ανάγκη εισαγωγικού μαθήματος αλγοριθμικής στην Β Λυκείου και ξερετε γιατι;;;

    Διοτι, πιστεύω οτι αυτές οι διαβουλεύσεις γίνονται για τα μάτια του κόσμου και ότι το σχολιό μου όπως και τα υπόλοιπα σχόλια δεν θα αναγνωστούν ποτε απο τους υπευθύνους. Έυχομαι να διαψευστώ…

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 14:53 | Μάγδα

    1) ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΩΝ Α’ ΚΑΙ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΆΘΜΙΑ.
    2) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.
    3) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.

    ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΘΕΙ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 14:27 | Γιάννης

    Απολύτως ορθά προστέθηκαν τα μαθηματικά-στατιστική στα εξεταζόμενα για κοινωνικές επιστήμες (τα παιδιά έμπαιναν χωρίς να έχουν ιδέα από στατιστική και στις σχολές τους ζητούσαν έρευνα με SPSS).

    Απολύτως λανθασμένα αφαιρείται ο προγραμματισμός από τα εξεταζόμενα στις τεχνολογικές σχολές.

  • 15 Αυγούστου 2013, 14:22 | Γονέας

    Ποιος ο τρόπος που θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της βαθμολογίας των ιδιωτικών σχολείων;

    Τρίβουν τα χέρια τους ήδη!

    Και ως γνωστό κατά το παρελθόν δεν έχουν επιδείξει την πλέον άψογη συμπεριφορά σχετικά με τις εξετάσεις… Θυμηθείτε τις περιπτώσεις υποκλοπής θεμάτων κλπ.

    Μήπως όλοι οι μαθητές των ιδιωτικών έχουν σε όλα 20 και στις τρεις τάξεις αφού η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνεται ακόμα και στα θέματα από την τράπεζα θεμάτων από τον ίδιο το διδάσκοντα;

  • 15 Αυγούστου 2013, 13:38 | Χρήστος

    Μόλις πριν λίγο καιρό αποφοίτησα από το Γενικό Λύκειο.Αφήνοντας πίσω το σχολείο έχω ακόμα μία απορία που πιστεύω πως κάθε μαθητής έχει:Για ποιο λόγο πρέπει να μαθαίνουμε ένα πλήθος άχρηστων πληροφοριών και μάλιστα να τις αποστηθίζουμε, για ποιο λόγο υπάρχουν και μαθήματα τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για να «καλύπτουν» τις διδακτικές ώρες αλλά και γιατί δεν γίνεται μία προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο σχολείο και να προσαρμοστεί στην κοινωνία της πληροφορίας, που επικρατεί στις μέρες μας, δίνοντας ας πούμε έμφαση στην πληροφορική(που σίγουρα πρόκειται για μάθημα του μέλλοντος).Και αντί αυτού ,απογοητευμένος, βλέπω πως θέλουν να καταργήσουν την Πληροφορική.Ας μην ξεχνάμε ότι η πληροφορική είναι από τα λίγα μαθήματα που δεν ήταν στείρα απομνημόνευση και καλλιεργεί την δημιουργική και αναλυτική σκέψη.Τα παιδιά που δίνουν για σχολές όπως ιατρική,χημεία, βιολογία ωραία να διδάσκονται χημεία.Οι πολυτεχνικές σχολές, οι σχολές πληροφορικής,μαθηματικών κτλ τι συνάφεια έχουν με την χημεία; Είναι δυνατόν να μπαίνουν φοιτητές που δεν έχουν διδαχτεί πληροφορική; Αυτό είναι απαράδεκτο και εδώ έρχεται η δεύτερη απορία μου:Πως γίνεται να το αντιλαμβάνομαι εγώ,ένας 18χρονος με λίγη εμπειρία, και να μην το αντιλαμβάνονται «αυτοί» που υποτίθεται ξέρουν τι κάνουν.Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας γυρίσουν χρόνια πίσω και να καταστρέψουν ολοσχερώς την Ελλάδα.Αν θέλετε να το κάνετε, κάντε το, αλλά εγώ δεν θα είμαι εδώ και να ξέρετε ότι «εσείς» με διώξατε.

  • 15 Αυγούστου 2013, 13:09 | Χρήστος N.

    Μόλις πριν λίγο καιρό αποφοίτησα από το Γενικό Λύκειο.Αφήνοντας πίσω το σχολείο έχω ακόμα μία απορία που πιστεύω πως κάθε μαθητής έχει:Για ποιο λόγο πρέπει να μαθαίνουμε ένα πλήθος άχρηστων πληροφοριών και μάλιστα να τις αποστηθίζουμε, για ποιο λόγο υπάρχουν και μαθήματα τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για να «καλύπτουν» τις διδακτικές ώρες αλλά και γιατί δεν γίνεται μία προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο σχολείο και να προσαρμοστεί στην κοινωνία της πληροφορίας, που επικρατεί στις μέρες μας, δίνοντας ας πούμε έμφαση στην πληροφορική(που σίγουρα πρόκειται για μάθημα του μέλλοντος).Και αντί αυτού ,απογοητευμένος, βλέπω πως θέλουν να καταργήσουν την Πληροφορική.Ας μην ξεχνάμε ότι η πληροφορική είναι από τα λίγα μαθήματα που δεν ήταν στείρα απομνημόνευση και καλλιεργεί την δημιουργική και αναλυτική σκέψη.Τα παιδιά που δίνουν για σχολές όπως ιατρική,χημεία, βιολογία ωραία να διδάσκονται χημεία.Οι πολυτεχνικές σχολές, οι σχολές πληροφορικής,μαθηματικών κτλ τι συνάφεια έχουν με την χημεία; Είναι δυνατόν να μπαίνουν φοιτητές που δεν έχουν διδαχτεί πληροφορική; Αυτό είναι απαράδεκτο και εδώ έρχεται η δεύτερη απορία μου:Πως γίνεται να το αντιλαμβάνομαι εγώ,ένας 18χρονος με λίγη εμπειρία, και να μην το αντιλαμβάνονται «αυτοί» που υποτίθεται ξέρουν τι κάνουν.Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας γυρίσουν χρόνια πίσω και να καταστρέψουν ολοσχερώς την Ελλάδα.Αν θέλετε να το κάνετε, κάντε το, αλλά εγώ δεν θα είμαι εδώ και να ξέρετε ότι «εσείς» με διώξατε.

  • 15 Αυγούστου 2013, 12:51 | Τομαράς Παναγιώτης (BSc, PhD)

    Θα τοποθετηθώ κάπως πρακτικά για το θέμα της εισαγωγής στις θετικές και τεχνολογικές σχολές με εξέταση αποκλειστικά στο μάθημα της Χημείας, αφού τα άλλα τρία μαθήματα είναι δεδομένα.
    Κύριοι αποφασίζοντες, η 20ετής εμπειρία μου στο Λύκειο (10 έτη Υποδ/ντής)μου λέει ότι αν, σε ένα οποιοδήποτε Λύκειο, 50 μαθητές επιλέξουν την Θετική/Τεχνολογική κατεύθυνση και έχουν και την επιλογή του μαθήματος ΑΕΠΠ (Προγραμματισμός) η κατανομή τους στα τρία τμήματα θα είναι περίπου η εξής: Βιολογία (5-10 μαθητές) Χημεία (5-10 μαθητές) και ΑΕΠΠ (30-40 μαθητές). Αυτό οφείλεται α) στο ότι λίγοι (συνήθως οι άριστοι) μαθητές κατευθύνονται στις επιστήμες υγείας και β) διότι οι σε βάθος γνώσεις της Χημείας βρίσκουν αντίκρυσμα σε λίγες θετικές και τεχνολογικές σχολές, σε αντίθεση με την αλγοριθμική θεωρία, που είναι χρήσιμη στις περισσότερες από αυτές.
    Με την απόφαση (με συντεχνιακές πιέσεις και κίνητρα κατά τη γνώμη μου) της κατάργησης του μαθήματος ΑΕΠΠ, ουσιαστικά διαλύουμε το μεγαλύτερο τμήμα της κατεύθυνσης, οδηγώντας τα παιδιά υποχρεωτικά στο μάθημα της Χημείας.
    Αυτό είναι ένα πισωγύρισμα στη δεκαετία του 80 και του 70 θα έλεγα, όταν και ο γράφων εισήχθη στο Μαθηματικό Αθηνών με βαθμό 19,5 στη Χημεία, την οποία έκτοτε ποτέ δεν ξαναχρειάστηκα.
    Όσοι ασχοληθήκαμε με έρευνα σε επιστήμες, που παράγουν μαθηματικά μοντέλα λύσεων προβλημάτων, γνωρίζουμε ότι οι αναλυτικές μαθηματικές λύσεις πλέον σπανίζουν και συνήθως οι μαθηματικές λύσεις ή προσεγγίσεις των λύσεων αυτών γίνεται αλγοριθμικά. Υποβαθμίζουμε λοιπόν, με την κατάργηση της ΑΕΠΠ, τον σημαντικότερο ίσως κλάδο της σύγχρονης μαθηματικής επιστήμης. Αν αυτό λέγεται πρόοδος, τα συγχαρητήριά μου.
    Οι αποφάσεις, θα μου πείτε, στις μέρες μας λαμβάνονται με κριτήριο την μείωση του κόστους. Πόσο μεγαλύτερο πραγματικά θα ήταν το κόστος Κύριε Υπουργέ, αν διατηρούσατε 1 οργανική θέση Πληροφορικής στο νέο Λύκειο; Μία θέση, που εκτός από διδακτικά χρήσιμη, είναι και απαραίτητη για την γενικότερη λειτουργία του Λυκείου. Μην νομίζετε ότι οι μηχανογραφικές απαιτήσεις καλύπτονται πάντα και εύκολα από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων σε ένα σύγχρονο Λύκειο, ειδικά στην περιφέρεια.
    Ελπίζω, έστω και την ύστατη ώρα, να αλλάξετε την απόφασή σας αυτή και να εφαρμόσετε το σύστημα, που είχε προταθεί από τη διακομματική επιτροπή Παιδείας επι Υπουργείας Διαμαντοπούλου. Δηλαδή, Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική τα τρια υποχρεωτικά μαθήματα της Θετικής/Τεχνολογικής κατεύθυνσης και δυνατότητα επιλογής του μαθητή για το 4ο μάθημα μεταξύ Βιολογίας, Χημείας και ΑΕΠΠ. Οι Σχολές μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τα μαθήματα πρωτεύουσας και δευτερεύουσας βαρύτητας.
    Η αύξηση του κόστους είναι πολύ μικρή και το νέο Λύκειο πολύ πιο σύγχρονο και λειτουργικό.

  • 15 Αυγούστου 2013, 12:28 | γονιός

    Θα στέλνουμε τα παιδιά σε σχολές πληροφορικής νομίζοντας ότι πληροφορική είναι το πάτημα των πλήκτρων και το word-excel???

    Ας εξηγήσει κάποιος γιατί πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά στη Χημεία και στη Βιολογία για να πάνε σε σχολές πληροφορικής, μαθηματικών, φυσικής, στην πλειονότητα των πολυτεχνείων και στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομίας…

    Ας εξηγήσει κάποιος γιατί ενώ όλες αυτές οι σχολές έχουν μέσα τους μαθήματα πληροφορικής, τα παιδιά δεν πρέπει να εξετάζονται σε αυτό το αντικείμενο αλλά σε άσχετα αντικείμενα???

  • 15 Αυγούστου 2013, 12:25 | Παπαδόπουλος Πέτρος

    Παραθέτω τους αριθμούς των σχολών που προκύπτουν σύμφωνα με το σχέδιο σας:

    Σχολές Α’ Πεδίου 71 16,55%
    Σχολές Β’ Πεδίου 195 45,45%
    Σχολές Γ’ Πεδίου 56 13,05%
    Σχολές Δ’ Πεδίου 85 19,81%
    Σχολές Ε’ Πεδίου 22 5,13%

    Είναι προφανές ότι το δεύτερο πεδίο θα πρέπει να διασπαστεί σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, όπου στο δεύτερο θα είναι εξεταζόμενο μάθημα η Πληροφορική.

    Παρακαλώ να διορθωθεί το λάθος της «φόρτωσης» ενός πεδίου με τόσες πολλές σχολές (ουσιαστικά είναι η ένωση 2 πεδίων του υπάρχοντος μηχανογραφικού)

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:29 | Ανδρεας

    Το σύστημα εισαγωγής στα Αει είναι όντως πάρα πολυ σύγρονο και μας γυρίζει πίσω 14 ολόκληρα χρόνια. Χωρίς ενα σύγρονο μάθημα όπως η ΑΕΠΠ δηλαδή η ανάπτυξη εφαρμογών για οποιους δεν γνωρίζουν χωρις την επιστημη της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ πουθενα στο λυκειο διοτι επιστημη ειναι και οχι δεξιοτητα ειναι οντως κατι το πολυ πρωτοποριακο.Κριμα…

    Ελπιζω να το ξανασκεφτητε και να κανετε εστω και την τελευταια στιγμη καποια αλλαγη. Αν και δεν το πιστευω

    Ευχαριστω

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:07 | Αντώνης Μπαλτζόπουλος

    …. οι Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού και τα Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης είναι εξαιρετικά.

    Εαν οι σχολές πληροφορικής επιθυμούν οι μελλοντικοί φοιτητές τους να έχουν γνώσεις προγραμματισμού ( γιατί οι άλλες σχολές επιθυμούν οι μελλοντικοί φοιτητές τους να έχουν γνώσεις χρήσης Η/Υ κάτι το οποίο κατέχουν όλοι πια μέχρι το γυμνάσιο )θα μπορούσαν να ζητήσουν επιπρόσθετη εξέταση στο μάθημα του προγραμματισμού ( όπως η Αρχιτεκτονική ζητά στο σχέδιο , οι Ξενόγλωσσες Φιλολογίες ζητούν στις ξένες γλώσσες , τα τμήματα μουσικών σπουδών στην μουσική κτλ ….)

    υγ … είναι αστείο μορφωμένοι άνθρωποι να συγκρίνουν επιστήμες με βάση το προσωπικό τους όφελος. Μέχρι ως «μαθητές» (με ικανότητες έκφρασης επιπέδου πανεπιστημίου) είδαμε να συστήνονται ορισμένοι προκειμένου να μας πείσουν ότι ο προγραμματισμός είναι η κορωνίς των Επιστημών.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:40 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    η εμμονή ότι τα μαθήματα πρέπει να είναι 4 είναι λάθος.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ
    οι μαθητές εξετάζονται στη γ λυκείου σε τουλάχιστον 4 μαθήματα και το πολύ σε 6.(όσοι επιθυμούν σε 6)
    ΕΠΕ β),γ) όσοι επιθυμούν εξετάζονται σε 5 μαθήματα οπότε δηλώνουν σχολές και από τις δύο ΕΠΕ

    ΕΠΕ δ),ε) όσοι επιθυμούν εξετάζονται σε 6 μαθήματα οπότε δηλώνουν σχολές και από τις δύο ΕΠΕ

    ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ορίζονται τα μαθήματα γ λυκείου και κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ορίζει 3 από αυτά ως υποχρεωτικά για να δηλωθεί το τμήμα.το 4ο μάθημα το επιλέγει ο μαθητής
    ο μαθητής μπορεί να επιλέξει τουλάχιστον 4 μαθήματα και το πολύ 6 και δηλώνει αντίστοιχα τις σχολές που μπορεί

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:28 | Γ.Ψ.

    Μετά τις ανοησίες με τα 9 ή 14 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, φτάσαμε στο σημείο να παραδεχθούμε ότι ο τρόπος εισαγωγής που ίσχυε πριν από τριάντα χρόνια ήταν ο καλύτερος. Είμαι σίγουρος ότι ο επόμενος υπουργός που θα προσπαθήσει να «αναβαθμίσει» την παιδεία και να καταγραφεί ως μέγας μεταρρυθμιστής θα καταλήξει ότι καλύτερο ήταν το σύστημα εισαγωγής που ίσχυε πριν από εξήντα χρόνια.
    Νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να μη μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου, ειδικά των δυο πρώτων χρόνων (α’ και β’ λυκείου) διότι έτσι υπάρχει κίνδυνος οι καθηγητές να πριμοδοτούν τους μαθητές τους με υψηλούς βαθμούς ή να βάζουν εύκολα θέματα στις εξετάσεις ώστε να διευκολύνουν την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Επιπλέον θα πρέπει να γίνουν διαφοροποιήσεις ως προς τα εξεταζόμενα μαθήματα. Για ποιό λόγο για παράδειγμα αυτός που θέλει να εισαχθεί σε σχολή πληροφορικής να πρέπει να εξεταστεί στη χημεία και όχι στην πληροφορική;