Άρθρο 18 – Αναστολή και Διακοπή των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης – Λύση της σύμβασης μίσθωσης

1.Οι εργασίες έρευνας ή εκμετάλλευσης μπορεί να ανασταλούν ή να διακοπούν με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Επιθεώρησης του ΣΕΠΔΕΜ, μετά από αιτιολογημένη πρόταση μιας από τις αρμόδιες για την έκδοση κατά περίπτωση των αρμόδιων για την έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της παρ. 1 του άρθρου 7 υπηρεσιών, εφόσον κατά τη διάρκεια της έρευνας ή της εκμετάλλευσης προκύψουν απαγορευτικοί της λατομίας λόγοι, οι οποίοι δεν υπήρχαν κατά το στάδιο έναρξης της έρευνας ή εκμετάλλευσης ή για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον.
2. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην περίπτωση λατομείων επί δημοσίων εκτάσεων ή ο Δήμαρχος στην περίπτωση λατομείων επί δημοτικών εκτάσεων αντίστοιχα, μπορεί να προβεί σε λύση της σύμβασης μίσθωσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Αν διαπιστωθεί ότι ο εκμεταλλευτής δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης μίσθωσης.
β) Αν εκδοθεί πράξη με την οποία διακόπτονται οριστικά οι εργασίες εκμετάλλευσης και δεν ασκήθηκαν τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις διοικητικά βοηθήματα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή αν αυτά μετά την άσκησή τους απορρίφθηκαν.
3. Η σχετική απόφαση περί καταγγελίας της σύμβασης, επιδίδεται στον μισθωτή με απόδειξη και κοινοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση του ΣΕΠΔΕΜ και την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.
4. Πριν από την αναστολή ή διακοπή των εργασιών της έρευνας ή της εκμετάλλευσης και τη λύση της σύμβασης μίσθωσης ο ενδιαφερόμενος καλείται σε ακρόαση. Η κλήση, κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την ημέρα της ακρόασης.
5.Ο εκμεταλλευτής λατομείου μπορεί να παραιτείται από την εκμετάλλευση. Σε περίπτωση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων η παραίτηση αυτή καθίσταται οριστική μόνο μετά την αποδοχή της από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή το Δήμο αντίστοιχα αφού διαπιστωθεί η συμμόρφωση του εκμεταλλευτή προς τους περιβαλλοντικούς όρους, τους όρους της Τεχνικής Μελέτης ή και τους όρους της σύμβασης μίσθωσης.
Σε κάθε περίπτωση έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 13 και της παραγράφου 5 του άρθρου 16.