Άρθρο 23 – Ειδικό Επίδομα Βιβλιοθήκης σε Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 135 ν. 4472/2017

Στην παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται υποπαρ. Ε΄ ως εξής:
«Ε. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης στους Ερευνητές και τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Κεφαλαίου Δ’ του Μέρους ΣΤ΄ από 1ης.1.2024 ως εξής:
α) Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
β) Ερευνητής Α΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
γ) Ερευνητής Β΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
δ) Ερευνητής Γ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ,
ε) Ερευνητής Δ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ,
στ) Ε.Λ.Ε. εκατό (100) ευρώ.
Το ανωτέρω επίδομα συγκαταλέγεται στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές του ως άνω προσωπικού.».

  • 18 Ιουλίου 2023, 12:15 | Όλγα Συκιώτη

    Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουμε ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:30 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ)

    O Σύλλογος Ερευνητών/ΕΛΕ (ΣΥΛΕΡ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας υποστηρίζει τις θέσεις που έχουν διατυπώσει:

    1. H Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ)
    2. Η Ένωση Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΕΛΕ)
    3. Ο Σύλλογος Ερευνητών Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:48 | Δρ Αθανάσιος Γκανάς Διευθυντής Ερευνών ΓΕΙΝ/ΕΑΑ

    θετικό βήμα η θέσπιση επιδόματος βιβλιοθήκης αλλά μικρότερο σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ. Η αδικία είναι καταφανής και δεν αιτιολογείται, ειδικά σήμερα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον της Ελλάδας του 2023: οι ερευνητές όπως και τα μέλη ΔΕΠ κερδίζουν ανταγωνιστικά προγράμματα Horizon, ERC, Marie-Curie, ΕΛΙΔΕΚ κλπ. επίσης ερευνητές και μέλη ΔΕΠ υλοποιούν μαζί ερευνητικά προγράμματα ως εταίροι, κατεβαίνουν σε κοινές προτάσεις, μετέχουν σε κοινές επιτροπές αξιολόγησης προγραμμάτων και θα μπορούσα να συνεχίσω και σε άλλες δραστηριότητες. Δεν προκύπτει από πουθενά η ανάγκη διαφοροποίησης στα ποσά του επιδόματος. Επιπλέον, τα ερευνητικά κέντρα αξιολογούνται από διεθνείς επιτροπές της ΓΓΕΤ/ΓΓΕΚ. Αν παραμείνει η διαφορά τότε αποτελεί σαφέστατη ΔΙΑΚΡΙΣΗ του νομοθέτη μεταξύ επιστημόνων – δημοσίων λειτουργών με τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:49 | Παναγιώτης Ηλίας

    Πρέπει να υπάρξει εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης για Ερευνητές/τριες με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985. Αναγνωρίζεται έτσι η αντιστοιχία των προσόντων και του επιτελούμενου έργου μέσω του καθορισμού του ίδιου ποσού επιδόματος με τα μέλη ΔΕΠ.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:52 | ΤΖΙΟΤΖΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    To επίδομα βιβλιοθήκης για το ερευνητικό προσωπικό (Ερευνητές/τριες και ΕΛΕ) των Ερευνητικών Κέντρων πρέπει να εξισωθεί με το επίδομα των αντίστοιχων βαθμίδων των μελών των ΑΕΙ, καθώς έχουν αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα, όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες και αντίστοιχο επιτελούμενο έργο.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:24 | Θεοδουλίδης Ν

    Η ίση μισθολογική αντιμετώπιση των ερευνητών με τα μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ εκτός από δίκαιη αντιμετώπιση, θετει και τις βάσεις για τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης στη χώρα. Για το λόγο αυτόν είναι καθοριστική:

    – H ξίσωση των αποδοχών (βασικός μισθός, μισθολογικά κλιμάκια, επιδόματα) των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, δεδομένου ότι έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής τους σε αντίστοιχες βαθμίδες όπως εξάλλου ποβλέπουν και οι σχετικές διατάξεις για την Έρευνα.

    – Η τροποποίηση του άρθρου 23 του σ/ν, ώστε το επίδομα βιβλιοθήκης να περιλαμβάνεται και στους Ερευνητές ανά βαθμίδα ισόποσα με τα μέλη ΔΕΠ

    Θεοδουλίδης Ν.- Δντής Ερευνών

  • 18 Ιουλίου 2023, 10:20 | Χρήστος Ζέρβας

    Τα μέλη ΔΕΠ και οι ερευνητές/ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων αποτελούν το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας της χώρας μας. Είναι απόλυτα λογικό εφόσον μιλάμε για επιστήμονες με αντίστοιχα προσόντα ανά βαθμίδα (π.χ επίκουρος καθηγητής/ερευνητής Γ’, κοκ) να πρέπει να υπάρχει και ισότιμη μισθολογική μεταχείριση από την πολιτεία. Κάποια στιγμή πρέπει να εκλείψει η ανορθολογική διαχείριση παρόμοιων ζητημάτων, καθώς παραπέμπουν σε ξεπερασμένες πρακτικές «διάκρισης» του επιστημονικού δυναμικού.
    Χρήστος Ζέρβας, Ερευνητής Β’
    Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

  • Για τη δίκαιη αντιμετώπιση των ερευνητών στο παρόν σ/ν, συντασσόμαστε και στηρίζουμε τις απόψεις της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και προτείνουμε συγκεκριμένα:

    (1) Την τροποποίηση του άρθρου 23 του σ/ν, ώστε το επίδομα βιβλιοθήκης να περιλαμβάνεται και στους Ερευνητές ανά βαθμίδα ισόποσα με τα μέλη ΔΕΠ
    (2) Την εξίσωση των αποδοχών (βασικό μισθός, μισθολογικά κλιμάκια, επιδόματα) των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, δεδομένου ότι έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής τους σε αντίστοιχες βαθμίδες όπως εξάλλου ποβλέπουν και οι διατάξεις για την Έρευνα.
    (3) Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας Ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, αντίστοιχη με τη δίκαιη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Ν. 4957/2022 άρθρο 288 παρ. 1).

    Το ερευνητικό προσωπικό του ΙΤΣΑΚ

  • 18 Ιουλίου 2023, 08:42 | Σύλλογος Ερευνητών Δημοκρίτου

    Σε ότι αφορά το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» (http://www.opengov.gr/minfin/?p=11865), ο ΣΕΔ θα ήθελε να δηλώσει την έντονη δυσαρέσκεια της ερευνητικής κοινότητας του ΕΚΕΦΕ «Δ» θεωρώντας ότι: α) αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην διαίρεση του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, και β) επιτείνει τον διαχωρισμό μεταξύ των Ερευνητών/-τριών και των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

    Το τελευταίο είναι πρόδηλο σε όλα τα θέματα που αφορούν τις αποδοχές των Ερευνητών/-τριών (βασικός μισθός, κλιμάκια, επιδόματα) αλλά και στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας Ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, σε αντιστοιχία με τα μέλη ΔΕΠ (αρ. 288 4957/2022).

    Ο ΣΕΔ στο πλαίσιο της διαβούλευσης προτείνει :
    1.Την μισθολογική εξομοίωση της Ερευνητικής Κοινότητας σύμφωνα με το άρθρο 28 του υπό διαβούλευση σ/ν, καθώς και του αντίστοιχου επιδόματος βιβλιοθήκης (άρθρο 23)
    2.Την αναγνώριση προϋπηρεσίας Ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων,

    Το ΔΣ του ΣΕΔ

  • 18 Ιουλίου 2023, 08:16 | Ένωση Ερευνητών-ΕΘΙΑΓΕ

    Ως Ένωση Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ θέλουμε να δηλώσουμε την
    απογοήτευση των Ερευνητών για την προτεινόμενη αναπροσαρμογή του
    ειδικού μισθολογίου, όπως αυτή προτείνεται στο υπό διαβούλευση σ/ν,
    γιατί εντείνει την αναίτια διακριτή αντιμετώπιση των Ερευνητών των
    Ερευνητικών Ινστιτούτων και Κέντρων σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ των
    ΑΕΙ. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και στηρίζουμε
    της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ που κατατέθηκε στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου.
    Επισημαίνουμε ότι τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ –
    ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τον νόμο 5035/2023, αποτελούν Ερευνητικά
    Ινστιτούτα κατά το άρθρο 13Α του ν. 4310/2014 και διέπονται από τον
    ανωτέρω νόμo.
    Να τονίσουμε ότι οι Ερευνητές έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε βαθμίδες, αντίστοιχες με των μελών ΔΕΠ (Ν. 4310/2014 και Ν. 4957/2022 όπως ισχύουν). Επιπλέον, το αντικείμενο της θέσης τους είναι αντίστοιχο με των μελών ΔΕΠ (ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο), ενώ συμμετέχουν αμφότεροι, ισότιμα, σε επιτροπές κρίσης και εξέλιξης Ερευνητών και μελών ΔΕΠ.
    Επομένως τόσο τα επιδόματα όσο και ο βασικός μισθός θα πρέπει να είναι αντίστοιχα και ισόποσα
    Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τις θέσεις που εκφράζει η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και τις στηρίζουμε.
    της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • 17 Ιουλίου 2023, 21:36 | Παρασκευή Πήττα

    Το Επίδομα Βιβλιοθήκης των Ερευνητών/τριών πρέπει να είναι ίσο με αυτό των μελών ΔΕΠ για κάθε αντίστοιχη βαθμίδα.
    Όπως επίσης πρέπει να είναι οι αποδοχές των Ερευνητών/τριών (βασικός μισθός, μισθολογικά κλιμάκια, επιδόματα), δηλαδή ίσες με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής τους σε αντίστοιχες βαθμίδες.˙

  • 17 Ιουλίου 2023, 17:32 | Κων/νος Θεοδωράκης

    Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου σε πολλές κατηγορίες προσωπικού, εξειδικεύεται και διαφοροποιείται το ύψος των διαφόρων επιδομάτων ανά υποκατηγορία/βαθμίδα και επίπεδο εκπαίδευσης (κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος, κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, κάτοχοι Πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης).
    Αντιθέτως για τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.) δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ των 8 υποκατηγοριών στο ποσό του επιδόματος βιβλιοθήκης! Με τη μινιμαλιστική και ισοπεδωτική αναφορά στο Σχέδιο Νόμου «Ε.Λ.Ε. εκατό (100) ευρώ», εξομοιώνονται 4 υποκατηγορίες/βαθμίδες (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄) Ε.Λ.Ε. – κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος με 4 υποκατηγορίες/βαθμίδες (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄) Ε.Λ.Ε. –χωρίς κατοχή Διδακτορικού Διπλώματος.
    Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη κατηγορία προσωπικού και πρέπει να διορθωθεί. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρξει κλιμακωτή αύξηση του ποσού του επιδόματος βιβλιοθήκης στους Ε.Λ.Ε., αναλόγως της βαθμίδας και της κατοχής ή μη Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.).
    Ειδικότερα, για τους Ε.Λ.Ε. με Διδακτορικό Δίπλωμα πρέπει να γίνει εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης με αυτό των Ερευνητών αντίστοιχης βαθμίδας.
    Ως αφετηρία της κλιμακωτής αύξησης να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 100€ που υπάρχει στο Σχέδιο Νόμου για τον Ε.Λ.Ε. Δ΄- μη κάτοχο Διδακτορικού Διπλώματος.
    Αντίστοιχα πρέπει να γίνει εξίσωση του ειδικού επιδόματος έρευνας των Ε.Λ.Ε. με
    Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) με αυτό των Ερευνητών αντίστοιχης βαθμίδας

  • 17 Ιουλίου 2023, 17:44 | Ιωάννης Γεωργαντόπουλος

    Σχετικά με τους ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων, δεν περιλαμβάνεται στο παρόν ν/σ ρύθμιση που να προβλέπει αναπροσαρμογή του βασικού μισθού του ειδικού μισθολογίου τους, ούτε αναπροσαρμογή του ποσού που αφορά στην αλλαγή του μισθολογικού κλιμακίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 31 για τα μέλη ΔΕΠ

    Ι. Γεωργαντόπουλος
    διευθυντήςς ερευνών
    ΙΑΑΔΕΤ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

  • 17 Ιουλίου 2023, 17:10 | Ιωάννης Γεωργαντόπουλος

    Πρέπει να υπάρξει εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης για Ερευνητές/τριες με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985. Αναγνωρίζεται έτσι η αντιστοιχία των προσόντων και του επιτελούμενου έργου μέσω του καθορισμού του ίδιου ποσού επιδόματος με τα μέλη ΔΕΠ.

  • 17 Ιουλίου 2023, 17:55 | Αριστείδης Προσπαθόπουλος

    Χρειάζεται επαναξιολόγηση του τρόπου υπολογισμού χορήγησης του ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης των Ε.Λ.Ε. Η χορήγηση οριζόντιου ποσού σε αυτούς ανεξαρτήτως βαθμίδας και προσόντων είναι άδικη.
    Προτείνεται κλιμακωτή αύξηση του ποσού του επιδόματος βιβλιοθήκης στους Ε.Λ.Ε., αναλόγως της βαθμίδας και της κατοχής ή μη Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.). Ειδικότερα, για τους Ε.Λ.Ε. με Δ.Δ. προτείνεται εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης με αυτό των Eρευνητών αντίστοιχης βαθμίδας. Ως αφετηρία της κλιμακωτής αύξησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οριζόντιο ποσό που υπάρχει στη διαβούλευση ή οποιαδήποτε προς τα άνω αναπροσαρμογή του.

    Δρ. Αριστείδης Προσπαθόπουλος
    ΕΛΕ Α’ ΕΛΚΕΘΕ

  • 17 Ιουλίου 2023, 16:25 | ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

    Το ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων διαθέτει:
    – ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ
    – όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες.
    – επιτελεί ομόλογο ερευνητικό έργο

    Επομένως, παρόμοιες αναλογικές αυξήσεις πρέπει να ισχύσουν για τους Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες όλων των βαθμίδων, οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικό μισθολόγιο, όπως και τα μέλη ΔΕΠ, αντί να συμπεριληφθούν στην οριζόντια και μη κλιμακούμενη αύξηση του Άρθρου 20 του παρόντος.

    Με βάση τα προηγούμενα, καλό θα ήταν να τροποποιηθεί και το άρθρο 23 του παρόντος νομοσχεδίου ως εξής:

    Στην παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται υποπαρ. Ε΄ ως εξής:«Ε. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης στους Ερευνητές και τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Κεφαλαίου Δ’ του Μέρους ΣΤ΄ από 1ης.1.2024 ως εξής:
    α) Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) διακόσια (200) ευρώ,
    β) Ερευνητής Α΄ διακόσια (200) ευρώ,
    γ) Ερευνητής Β΄ εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ,
    δ) Ερευνητής Γ΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    ε) Ερευνητής Δ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ,
    στ) Ε.Λ.Ε. Α΄ εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ,
    ζ) Ε.Λ.Ε. Β΄ εκατόν σαράντα πέντε (145) ευρώ,
    η) Ε.Λ.Ε. Γ΄ εκατόν τριάντα (130) ευρώ,
    θ) Ε.Λ.Ε. Δ΄ εκατό (100) ευρώ.

  • 17 Ιουλίου 2023, 16:43 | ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

    Το επίδομα των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, οι οποίοι επιτελούν εξειδικευμένο ερευνητικό και τεχνολογικό έργο με απαιτήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης παρόμοιες με αυτές των Ερευνητών, πρέπει να είναι κλιμακούμενο για τις βαθμίδες τους Δ’ έως Α’ και σε ποσό αντίστοιχο των αποδοχών τους σε σχέση με αυτές των Ερευνητών, και όχι σταθερό και ίσος με το 80% την κατώτερης βαθμίδας του ερευνητή που αναφέρετε στο άρθρο 23.

  • 17 Ιουλίου 2023, 15:20 | ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Ε.Ε.Λ.Ε.)

    Η υπό σύσταση Ένωση Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Ε.Λ.Ε.), εκπροσωπώντας τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.), οι οποίοι μαζί με τους Ερευνητές συναποτελούν το ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων-Ινστιτούτων, αιτείται την επαναξιολόγηση του τρόπου υπολογισμού χορήγησης του ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης στους Ε.Λ.Ε., επισημαίνοντας πως η χορήγηση οριζόντιου ποσού σε αυτούς ανεξαρτήτως βαθμίδας και προσόντων είναι άδικη, και προτείνει:

    Την κλιμακωτή αύξηση του ποσού του επιδόματος βιβλιοθήκης στους Ε.Λ.Ε., αναλόγως της βαθμίδας και της κατοχής ή μη Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.). Ειδικότερα, για τους Ε.Λ.Ε. με Δ.Δ. αιτούμαστε εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης με αυτό των Eρευνητών αντίστοιχης βαθμίδας. Ως αφετηρία της κλιμακωτής αύξησης προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί το οριζόντιο ποσό που υπάρχει στη διαβούλευση ή οποιαδήποτε προς τα άνω αναπροσαρμογή του.

    Αιτιολόγηση:
    Βάσει της παρ. 5. του άρθρου 16 του ν. 4386/2016, οι Ε.Λ.Ε είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος (Δ.Δ.) ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και η εκλογή και προαγωγή τους σε βαθμίδες γίνεται κατά αντιστοιχία με τα κριτήρια που ορίζονται από τον ίδιο νόμο για τους Ερευνητές (Ερευνητές και Ε.Λ.Ε. συναποτελούν το ερευνητικό προσωπικό των ΕΚ-Ι, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4386/2016). Η οριζόντια χορήγηση συγκεκριμένου ποσού (σε αυτό το στάδιο της διαβούλευσης του Σ/Ν ορίζεται σε 100€) του εν λόγω επιδόματος σε όλους τους Ε.Λ.Ε. δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν την βαθμίδα τους και την κατοχή ή μη Διδακτορικού Διπλώματος. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ειδικά οι Διδάκτορες Ε.Λ.Ε. δύνανται να επιτελούν αυτόνομο ερευνητικό έργο, να διαθέτουν δικές τους ερευνητικές ομάδες, να προσελκύουν χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς και Διεθνείς πόρους, να είναι επιβλέποντες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, να είναι διδάσκοντες σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, να είναι κριτές σε επιστημονικά περιοδικά και σε ανταγωνιστικά προγράμματα, κλπ., κατ’ αντιστοιχία με τους συναδέλφους ερευνητές.
    Δεδομένου λοιπόν του ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ Ερευνητών και Διδακτόρων Ε.Λ.Ε., όσον αφορά στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό τους έργο, το οποίο εκτός των άλλων απαιτεί συνεχή αναζήτηση και μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, συγγραφή ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση (ενώ παράλληλα είναι και κριτές ανταγωνιστικών προτάσεων προς χρηματοδότηση), συγγραφή και δημοσίευση άρθρων σε διεθνή περιοδικά και ανακοινώσεις σε Συνέδρια, θεωρούμε δίκαιο και επιβεβλημένο το αίτημα εξίσωσης του επιδόματος βιβλιοθήκης (για τις παραπάνω κοπιαστικές πνευματικές διεργασίες) σε αυτές τις κατηγορίες ερευνητικού προσωπικού.
    Να σημειωθεί ότι οι Ε.Λ.Ε. με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, σαφώς επιδίδονται επίσης σε αναζήτηση και μελέτη βιβλιογραφίας, συγγραφή άρθρων και ανακοινώσεις σε συνέδρια, με τη διαφορά ότι δεν δύνανται να έχουν τις ίδιες αυξημένες υποχρεώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω με τους συναδέλφους τους με Δ.Δ. Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε τη διαβαθμιζόμενη χορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης σε όλους τους Ε.Λ.Ε., με αφετηρία το οριζόντιο ποσό που υπάρχει στη διαβούλευση ή οποιαδήποτε προς τα άνω αναπροσαρμογή του, λαμβάνοντας υπόψιν τη βαθμίδα τους και την κατοχή ή όχι Δ.Δ.
    Επιπλέον, η υπό σύσταση Ε.Ε.Λ.Ε. στηρίζει το αίτημα των συναδέλφων τους Ερευνητών και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών για εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης με αυτό των μελών ΔΕΠ αντίστοιχης βαθμίδας, κάτι που πρέπει όμως να εφαρμοστεί με βάση την πραναφερθείσα αιτιολόγηση και για τους Διδάκτορες Ε.Λ.Ε.

    Για την υπό σύσταση Ε.Ε.Λ.Ε.
    Ο Πρόεδρος
    Δρ. Μάριος Ζουριδάκης, ΕΛΕ Β΄, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
    Ο Γενικός Γραμματέας
    Δρ. Δημήτριος Παλλές, ΕΛΕ Α΄, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

  • Στην παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται υποπαρ. Ε΄ ως εξής:
    «Ε. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης στους Ερευνητές και τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Κεφαλαίου Δ’ του Μέρους ΣΤ΄ από 1ης.1.2024 ως εξής:
    α) Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    β) Ερευνητής Α΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    γ) Ερευνητής Β΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    δ) Ερευνητής Γ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ,
    ε) Ερευνητής Δ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ, στ) Ε.Λ.Ε. εκατό (100) ευρώ.
    Το ανωτέρω επίδομα συγκαταλέγεται στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές του ως άνω προσωπικού.». Το ως άνω επίδομα ύψους 150 ευρώ χορηγείται και στους δικηγόρους και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με ποσοστό οπτικής αναπηρίας 80% και άνω.

  • 17 Ιουλίου 2023, 14:39 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΑΘΗΝΑ»

    H καθήλωση των μισθολογίων του ερευνητικού προσωπικού (Ερευνητών και ΕΛΕ που απασχολούνται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας) στα επίπεδα του 2017 και η συνεχώς διευρυνόμενη απόκλιση μεταξύ των αποδοχών των ερευνητών και των μελών ΔΕΠ δημιουργεί συνθήκες θεσμικής και ουσιαστικής υποβάθμισης για τα ερευνητικά κέντρα. Οδηγεί σε φυγή του ερευνητικού προσωπικού προς τα πανεπιστήμια, τη βιομηχανία ή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Διαπιστώνουμε ότι ο διακηρυγμένος στόχος για τον ενιαίο χώρο έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εγκαταλείπεται, και ότι η μετακίνηση του ερευνητικού ιστού από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να αποτελέσει εφαλτήριο για την σύνδεση με την παραγωγή και την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας, έχει οδηγήσει στην συνεχή υποβάθμιση των ΕΚ.
    Καμία αναφορά δε γίνεται στα μισθολόγια των Ερευνητών και ΕΛΕ που απασχολούνται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, εκτός από την επαναφορά του επιδόματος βιβλιοθήκης σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από αυτό των μελών ΔΕΠ.

    Ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην έρευνα και τον ενιαίο χώρο έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους εξής τρόπους:

    • Ενιαίο ειδικό μισθολόγιο για μέλη ΔΕΠ και ερευνητές.
    • Εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης μεταξύ μελών ΔΕΠ και Ερευνητών και ΕΛΕ.
    • Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των Ερευνητών και ΕΛΕ (το διδακτικό ή ερευνητικό έργο που έχει προσφερθεί σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), ανεξαρτήτως της συμβατικής σχέσης με αυτά) που αναγνωρίζεται ήδη για τα μέλη ΔΕΠ με βάση το Ν4957 / 2022.
    • Μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για τους Ερευνητές και τους ΕΛΕ σε 18 αντί για 20, όπως ισχύει για τα μέλη ΔΕΠ. Η διαφορά των 2 ωρών που υφίσταται συνεπάγεται πολύ σημαντική διαφορά στα επιμίσθια κάθε ερευνητή από πηγές ανταγωνιστικής χρηματοδότησης, π.χ. Horizon, σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ. Η εξίσωση των ωρών εργασίας εκτός από θέμα δικαιοσύνης είναι και ένας τρόπος να αυξηθεί το κίνητρο των Ερευνητών και των ΕΛΕ να προσελκύσουν ανταγωνιστική χρηματοδότηση με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

    Χωρίς τις παραπάνω παρεμβάσεις η απόκλιση των αποδοχών μεταξύ μελών ΔΕΠ και Ερευνητών μεγαλώνει ακόμα περισσότερο (μπορεί να φτάσει στο 40%-50%). Χαρακτηριστικό είναι ότι με τις αλλαγές που προωθεί το σχέδιο νόμου, ο βασικός μισθός του Διευθυντή Ερευνών (Α’ βαθμίδας) παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα του 2017 και θα είναι ισοδύναμος με το μισθό του Επίκουρου καθηγητή. Για τις θέσεις των ερευνητών απαιτούνται τα ίδια προσόντα με αυτά των αντίστοιχων θέσεων των μελών ΔΕΠ, γίνονται οι ίδιες διαδικασίες μέσω ΑΠΕΛΛΑ, και το αντικείμενο της εργασίας εκτελείται στο ίδιο υψηλό επίπεδο, με Ερευνητές να εκτελούν υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο, να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές, να συμμετάσχουν σε επιτροπές κρίσης και εξέλιξης διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, και να διδάσκουν συστηματικά στα μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων. Παρόλα αυτά οι αμοιβές μας συνεχώς αποκλίνουν από αυτές των μελών ΔΕΠ βυθίζοντας τον ερευνητικό ιστό της χώρας στην απαξίωση. Η εξάλειψη των παραπάνω διακρίσεων με ικανοποίηση των αντίστοιχων αιτημάτων μας είναι ο μόνος δρόμος για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα και την αναστροφή του brain drain.

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΑΘΗΝΑ»

  • 17 Ιουλίου 2023, 14:53 | Ελένη Καμπέρη

    Η αναίτια διακριτή μεταχείριση των Ερευνητών των ΕΚ συγκριτικά με τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, όπως αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση σ/ν, οδηγεί στη θεσμική και μισθολογική υποτίμηση των Ερευνητών.
    Το προτεινόμενο ποσό του επιδόματος βιβλιοθήκης, κατ’ αντιστοιχία με των μελών ΔΕΠ, είναι αναιτιολόγητα μειωμένο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους ερευνητές. Το ποσό των 150€ για τον Ερευνητή Α’ αντιστοιχεί στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και όχι, όπως θα έπρεπε, στον Τακτικό Καθηγητή, το ποσό του οποίου προτείνεται να είναι 200€.
    Σύμφωνα με το ισχύον ειδικό μισθολόγιο (Ν. 4472/2017) το ειδικό επίδομα έρευνας των Ερευνητών είναι ισόποσο με το αντίστοιχο ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας των μελών ΔΕΠ. Συνεπώς, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το επίδομα βιβλιοθήκης που θεσμοθετείται εκ νέου και για Ερευνητές και για μέλη ΔΕΠ.

  • 17 Ιουλίου 2023, 13:52 | Φλωρεντια Παπαστεφανάκη

    Πρέπει να επανεξετασθεί η οριζόντια χορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης σε όλους τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (ΕΛΕ) και να γίνει κλιμακωτή αύξηση αυτού, με αφετηρία το οριζόντιο ποσό που περιγράφεται στο σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπόψιν τη βαθμίδα και την κατοχή ή μη διδακτορικού διπλώματος. Ειδικά για τους ΕΛΕ με διδακτορικό δίπλωμα πρέπει να γίνει εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης με αυτό των Ερευνητών και μελών ΔΕΠ αντίστοιχης βαθμίδας, αφού ουσιαστικά επιτελούν ισότιμο ερευνητικό (και διδακτικό) έργο που εκτός των άλλων απαιτεί συνεχή μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας και παράγει πλούτο δημοσιεύσεων υπό μορφή άρθρων και ανασκοπήσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συνέδρια.

  • 17 Ιουλίου 2023, 13:58 | Γεωργία Τσιροπούλα

    Η χωρίς καμία αιτιολογία μεταφορά των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ) από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που έγινε το 2019, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την διεθνή εμπειρία και πρακτική, ενώ δεν παράγει κανένα όφελος. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα του διαχωρισμού της Έρευνας από την Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι ιδιαίτερα αρνητικά, όπως έχει, πολλές φορές, τονιστεί από την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση το λάθος αυτό να διορθωθεί.

    Ο διαχωρισμός αυτός πέρα από τον κατακερματισμό του δημόσιου ερευνητικού ιστού και των δημόσιων πόρων παράγει και άλλα αποτελέσματα, όπως διαφαίνεται από το παρόν ν/σ. Έτσι, παρ’ όλο που οι Ερευνητές έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής στις αντίστοιχες βαθμίδες και παρέχουν ανάλογο ερευνητικό και διδακτικό έργο, υφίστανται μία απαράδεκτα αρνητική διακριτή μεταχείριση σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ. Συγκεκριμένα:

    Α) Στο άρθρο 23 προτείνεται η καταβολή επιδόματος βιβλιοθήκης ύψους 150 ευρώ για τον Ερευνητή Α’ βαθμίδας (κλιμακούμενο για τις υπόλοιπες βαθμίδες), ενώ στο άρθρο 32 το προβλέπεται αντίστοιχο επίδομα είναι 200 ευρώ για τον Καθηγητή Α’ βαθμίδας. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται για τους ΕΛΕ σταθερό επίδομα ύψους 100 ευρώ για όλες τις βαθμίδες.

    Β) Για μία ακόμα φορά η παρούσα Κυβέρνηση αρνείται να συμπεριλάβει ρύθμιση για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του ερευνητικού προσωπικού των Ερευνητικών Κέντρων, όπως έχει κάνει για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (ν. 4957/2022, άρθρο 288, παρ. 1).

    Γ) Παρ’ όλες τις μεγάλες μειώσεις που έχει υποστεί το μισθολόγιο του ερευνητικού προσωπικού δεν περιλαμβάνεται στο παρόν ν/σ ρύθμιση που να προβλέπει αναπροσαρμογή του βασικού μισθού του ειδικού μισθολογίου του, ούτε αναπροσαρμογή του ποσού που αφορά στην αλλαγή του μισθολογικού κλιμακίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 31 για τα μέλη ΔΕΠ.

    Με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτική η ανάγκη: Α) για εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης μεταξύ Ερευνητών και μελών ΔΕΠ ανάλογων βαθμίδων και αναλογικά για τους ΕΛΕ, Β) αναγνώριση της προϋπηρεσίας του ερευνητικού προσωπικού των ΕΚ, όπως έχει γίνει για τα μέλη ΔΕΠ και Γ) Εξίσωση του βασικού μισθού Ερευνητών και μελών ΔΕΠ και επαναφορά στα επίπεδα του 2012.

  • 17 Ιουλίου 2023, 13:36 | Όμηρος Γιαννακής

    Το ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων διαθέτει:
    – ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ
    – όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες.
    – επιτελεί ομόλογο ερευνητικό έργο

    Επομένως, παρόμοιες αναλογικές αυξήσεις πρέπει να ισχύσουν για τους Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες όλων των βαθμίδων, οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικό μισθολόγιο, όπως και τα μέλη ΔΕΠ, αντί να συμπεριληφθούν στην οριζόντια και μη κλιμακούμενη αύξηση του Άρθρου 20 του παρόντος.

    Με βάση τα προηγούμενα, καλό θα ήταν να τροποποιηθεί και το άρθρο 23 του παρόντος νομοσχεδίου ως εξής:

    Στην παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται υποπαρ. Ε΄ ως εξής:«Ε. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης στους Ερευνητές και τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Κεφαλαίου Δ’ του Μέρους ΣΤ΄ από 1ης.1.2024 ως εξής:
    α) Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) διακόσια (200) ευρώ,
    β) Ερευνητής Α΄ διακόσια (200) ευρώ,
    γ) Ερευνητής Β΄ εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ,
    δ) Ερευνητής Γ΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    ε) Ερευνητής Δ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ,
    στ) Ε.Λ.Ε. Α΄ εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ,
    ζ) Ε.Λ.Ε. Β΄ εκατόν σαράντα πέντε (145) ευρώ,
    η) Ε.Λ.Ε. Γ΄ εκατόν τριάντα (130) ευρώ,
    θ) Ε.Λ.Ε. Δ΄ εκατό (100) ευρώ.

  • 17 Ιουλίου 2023, 11:47 | Νίκος Παπανδρουλάκης

    Το αναιτιολόγητα μειωμένο ποσό του επιδόματος, κατ’ αντιστοιχία με των μελών ΔΕΠ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινότητά των ερευνητών. Το ποσό των 150€ για τον Ερευνητή Α’ αντιστοιχεί με τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και όχι, όπως θα έπρεπε, με τον Τακτικό Καθηγητή, το ποσό του οποίου προτείνεται να είναι 200€!
    Σύμφωνα με το ισχύον ειδικό μισθολόγιο (Ν. 4472/2017) το ειδικό επίδομα έρευνας των Ερευνητών είναι ισόποσο με το αντίστοιχο ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας των μελών ΔΕΠ. Συνεπώς, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το επίδομα βιβλιοθήκης που θεσμοθετείται εκ νέου και για Ερευνητές και για μέλη ΔΕΠ.

  • 17 Ιουλίου 2023, 10:47 | Σταματάκης Κώστας

    Ο διαχωρισμός των Ερευνητικών Κέντρων από τα ΑΕΙ παράγει συνεχώς αρυθμίες και προβληματικές νομοθετήσεις όπως στο συγκεκριμένο άρθρο.
    Από τον Ν. 1514/1985 προβλεπόταν οι εκλεγμένοι Ερευνητές των Ερευνητικών κέντρων να έχουν τις ίδιες απολαβές με αυτές των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, δεδομένου ότι οι εκλεγμένοι Ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων διαθέτουν:– ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ
    – όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες.
    – επιτελουν ομόλογο ερευνητικό έργο.
    Επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη εξίσωσης των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.Το ομόλογο των προσόντων και του επιτελούμενου έργου των ερευνητών/τριων με τα μέλη ΔΕΠ ουσιαστικά αναγνωρίζεται μέσω του καθορισμού όπως για τα μέλη ΔΕΠ επιδόματος βιβλιοθήκης (άρθρο 23).
    Το επίδομα αυτό αδίκως δεν είναι ισόποσο με αυτο των μελών Δ.Ε.Π. των ΑΕΙ, δεδομένου ότι δεν διαφοροποιείται ανά βαθμίδα ορίζοντας ετσι τα 150 ευρω για του Διευθυντές Ερευνών (Ερευνητές Α’) έναντι των 200 ευρώ για καθηγητές ΑΕΙ.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή αφορά έναν μικρό αριθμό συγκρινόμενο με τον αριθμό μελών ΔΕΠ (περίπου 700 άτομα).

  • 17 Ιουλίου 2023, 10:02 | Γεώργιος Γιαννακόπουλος

    Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα ώστε, δεδομένου του επιδόματος, να υπάρξει εξίσωση των αποδοχών ερευνητών/τριων και ΕΛΕ σε σχέση με τα (αντίστοιχης βαθμίδας/προσόντων) μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ. Ελπίζω, ζητώ και περιμένω να μην παραμείνει η υπάρχουσα προκλητική διαφοροποίηση στο τελικό κείμενο.

  • 17 Ιουλίου 2023, 09:17 | Κατερίνα Μάζη

    Θα πρέπει να προβλεφθεί η εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών (και κατ’ αναλογία των ΕΛΕ) με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

    Tο Επίδομα Βιβλιοθήκης των Ερευνητών (κατ’ αναλογία των ΕΛΕ) πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό των μελών ΔΕΠ για κάθε αντίστοιχη βαθμίδα, εφόσον έχουν τις ίδιες ανάγκες πρόσβασης σε βιβλιογραφικές πηγές.

    Η συνεχιζόμενη αποκοπή των ΕΚ από τα ΑΕΙ δεν προάγει την Έρευνα και Καινοτομία ούτε την εκπαίδευση και γι’ αυτόν τον λόγο σε όλες τις χώρες των οποίων τις προόδους σε αυτούς τους τομείς θαυμάζουμε, αποτελούν κοινό χώρο.

  • 16 Ιουλίου 2023, 18:31 | Χρήστος Ευαγγελίδης

    Το επίδομα βιβλιοθήκης που δίνεται στους Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (άρθρο 23 του υπό διαβούλευση νόμου) είναι δυσανάλογο αυτού που δίνεται στα ΑΕΙ (άρθρο 38 του υπό διαβούλευση νόμου). Πρέπει να έιναι το ίδιο με της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, από τη στιγμή που έχουν παρόμοια ακαδημαϊκά προσόντα και διαδικασίες ένταξης και προαγωγής τους σε αντίστοιχες βαθμίδες.

  • 16 Ιουλίου 2023, 14:51 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει τα εξής όσον αφορά το άρθρο 23 και το Κεφάλαιο Β (άρθρα 28-33):

    – Δεν γίνεται καμία αναπροσαρμογή στα ειδικά μισθολόγια του Ερευνητικού προσωπικού των ΕΚ, όπως γίνεται για το προσωπικό των ΑΕΙ (Κεφάλαιο Β’) καθώς και άλλων φορέων (Κεφάλαιο Γ’), πέραν της οριζόντιας αύξησης που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για ακόμα μια φορά τα ΕΚ αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν στον ερευνητικό και παραγωγικό ιστό της χώρας! Θεωρούμε επιβεβλημένη την εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών των ΕΚ (και με βάση την ισχύουσα αναλογία και των αποδοχών των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων) με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, από τη στιγμή που έχουν παρόμοια ακαδημαϊκά προσόντα και διαδικασίες ένταξης και προαγωγής τους σε αντίστοιχες βαθμίδες (Ν. 4310/2014 και Ν. 4957/2022), παρέχουν παρόμοιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο με τα μέλη ΔΕΠ και συμμετέχουν ισότιμα σε επιτροπές κρίσης/εξέλιξης Ερευνητών και μελών ΔΕΠ.

    – Για μία ακόμα φορά, παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την ηγεσία τα τελευταία τρία χρόνια, δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία Ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων ανεξαρτήτως της συμβατικής τους σχέσης σε αντίθεση με την δίκαιη διάταξη για το προσωπικό των ΑΕΙ στον πρόσφατο νόμο Ν. 4957/2022 (άρθρο 288 παρ. 1).

    – Το επίδομα βιβλιοθήκης που δίνεται στους Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (άρθρο 23 του υπό διαβούλευση νόμου) είναι δυσανάλογο αυτού που δίνεται στα ΑΕΙ (άρθρο 38 του υπό διαβούλευση νόμου).

    Οι παραπάνω «δυσαρμονίες» είναι ενδεικτικές του διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης του προσωπικού των ΕΚ σε σχέση με το αντίστοιχο προσωπικό των ΑΕΙ, που είναι ουσιαστικά συνέπεια της έλλειψης ενός Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της ερευνητικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια.

  • 16 Ιουλίου 2023, 13:11 | Aθανάσιος Μαχιάς

    Ο διαχωρισμός των Ερευνητικών Κέντρων από τα ΑΕΙ παράγει συνεχώς αρυθμίες και προβληματικές νομοθετήσεις όπως στο συγκεκριμένο άρθρο.
    Από τον Ν. 1514/1985 προβλεπόταν οι εκλεγμένοι Ερευνητές των Ερευνητικών κέντρων να έχουν τις ίδιες απολαβές με αυτές των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, δεδομένου ότι οι εκλεγμένοι Ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων διαθέτουν:

    – ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ
    – όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες.
    – επιτελουν ομόλογο ερευνητικό έργο.
    Επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη εξίσωσης των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

    Το ομόλογο των προσόντων και του επιτελούμενου έργου των ερευνητών/τριων με τα μέλη ΔΕΠ ουσιαστικά αναγνωρίζεται μέσω του καθορισμού όπως για τα μέλη ΔΕΠ επιδόματος βιβλιοθήκης (άρθρο 23).
    Το επίδομα αυτό αδίκως δεν είναι ισόποσο με αυτο των μελών Δ.Ε.Π. των ΑΕΙ, δεδομένου ότι δεν διαφοροποιείται ανά βαθμίδα ορίζοντας ετσι τα 150 ευρω για του Διευθυντές Ερευνών (Ερευνητές Α’) έναντι των 200 ευρώ για καθηγητές ΑΕΙ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή αφορά έναν μικρό αριθμό συγκρινόμενο με τον αριθμό μελών ΔΕΠ (περίπου 700 άτομα).

  • 16 Ιουλίου 2023, 12:20 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ

    Σύμφωνα με το ισχύον ειδικό μισθολόγιο (Ν. 4472/2017) το ειδικό επίδομα έρευνας των Ερευνητών είναι ισόποσο με το αντίστοιχο ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας των μελών ΔΕΠ. Συνεπώς, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το επίδομα βιβλιοθήκης που θεσμοθετείται εκ νέου και για Ερευνητές/ΕΛΕ και για μέλη ΔΕΠ. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.
    Το αντικείμενο της θέσης των ερευνητών είναι αντίστοιχο με των μελών ΔΕΠ (ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο), ενώ συμμετέχουν αμφότεροι, ισότιμα, σε επιτροπές κρίσης και εξέλιξης Ερευνητών και μελών ΔΕΠ.

    Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις η αναγνώριση της προϋπηρεσίας Ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, σε αντίθεση με τη δίκαιη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Ν. 4957/2022 άρθρο 288 παρ. 1).

    Πρέπει να γίνει τροποποίηση του άρθρου 23, ώστε το επίδομα βιβλιοθήκης να περιλαμβάνεται και στους Ερευνητές ανά βαθμίδα ισόποσα με τα μέλη ΔΕΠ. Επίσης πρέπει να γίνει αναγνώριση της προϋπηρεσίας Ερευνητών/ΕΛΕ, αντίστοιχη με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Ν. 4957/2022 άρθρο 288 παρ. 1).

  • 16 Ιουλίου 2023, 10:51 | Όμηρος Γιαννακής

    Το ερευνητικό προσωπικό των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων αποτελείται απο τους ερευνητές και τους ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες (ΕΛΕ).

    Οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες εντάσσονται/και κρίνονται σε τρεις βαθμίδες (Α΄, Β΄, Γ΄) ανάλογα με την προσφορά τους, τα ειδικά τους προσόντα και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τους όρους των παραγράφων 2 έως 4 του άρθρου 16 του ν. 4386/2016.

    Το ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης των ΕΛΕ πρέπει να είναι κλιμακούμενο για τις βαθμίδες τους και όχι σταθερό και ίσο με το 80% την κατώτερης βαθμίδας του ερευνητή που αναφέρετε στο άρθρο 23.

    Πρόταση:
    Τροποποίηση του άρθρου 23 του παρόντος νομοσχεδίου ως εξής:

    Στην παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται υποπαρ. Ε΄ ως εξής:

    «Ε. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης στους Ερευνητές και τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Κεφαλαίου Δ’ του Μέρους ΣΤ΄ από 1ης.1.2024 ως εξής:
    α) Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) διακόσια (200) ευρώ,
    β) Ερευνητής Α΄ διακόσια (200) ευρώ,
    γ) Ερευνητής Β΄ εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ,
    δ) Ερευνητής Γ΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    ε) Ερευνητής Δ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ,
    στ) Ε.Λ.Ε. Α΄ εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ,
    ζ) Ε.Λ.Ε. Β΄ εκατόν σαράντα πέντε (145) ευρώ,
    η) Ε.Λ.Ε. Γ΄ εκατόν τριάντα (130) ευρώ,
    θ) Ε.Λ.Ε. Δ΄ εκατό (100) ευρώ.

  • 16 Ιουλίου 2023, 10:49 | Ιωάννης Νέγκας

    Το αναιτιολόγητα μειωμένο ποσό του επιδόματος, κατ’ αντιστοιχία με των μελών ΔΕΠ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινότητά μας. Το ποσό των 150€ για τον Ερευνητή Α’ αντιστοιχεί με τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και όχι, όπως θα έπρεπε, με τον Τακτικό Καθηγητή, το ποσό του οποίου προτείνεται να είναι 200€!
    Σύμφωνα με το ισχύον ειδικό μισθολόγιο (Ν. 4472/2017) το ειδικό επίδομα έρευνας των Ερευνητών είναι ισόποσο με το αντίστοιχο ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας των μελών ΔΕΠ. Συνεπώς, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το επίδομα βιβλιοθήκης που θεσμοθετείται εκ νέου και για Ερευνητές και για μέλη ΔΕΠ.
    Επιπλέον, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση και για τους Ερευνητές, για αναπροσαρμογή στον βασικό μισθό και στα μισθολογικά κλιμάκια ώστε να εξισώνονται με τα μέλη ΔΕΠ, όπως προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985. Οι Ερευνητές έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο μισθολόγιό τους και θα έπρεπε στο παρόν σ/ν να αποκατασταθούν οι απώλειες με την επαναφορά του ειδικού μισθολογίου τους στα προ του 2012 επίπεδα.
    Να τονίσουμε ότι οι Ερευνητές έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε βαθμίδες, αντίστοιχες με των μελών ΔΕΠ (Ν. 4310/2014 και Ν. 4957/2022 όπως ισχύουν). Επιπλέον, το αντικείμενο της θέσης τους είναι αντίστοιχο με των μελών ΔΕΠ (ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο), ενώ συμμετέχουν αμφότεροι, ισότιμα, σε επιτροπές κρίσης και εξέλιξης Ερευνητών και μελών ΔΕΠ.

  • 16 Ιουλίου 2023, 00:08 | Σύλλογος Εργαζομένων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

    Αν και με το άρθρο 23 του παρόντος νομοσχεδίου επιχειρείται, με τη χορήγηση του Επιδόματος Βιβλιοθήκης, μερική αποκατάσταση των σημαντικών τα τελευταία έτη απωλειών στο μισθολόγιο των Ερευνητών-Ειδικών Λειτουργικών επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, η διαφοροποίηση του ύψους του επιδόματος μεταξύ των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων (άρθρο 32 του παρόντος νομοσχεδίου) και των Ερευνητών-ΕΛΕ αντίκειται στη Συνταγματική Αρχή του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας.

    Η Πολιτεία στο παρελθόν, με μια σειρά νόμων (1514/1985, 4310/2014, 4472/2017, 4857/2022) έχει αναγνωρίσει την ακαδημαϊκή εξίσωση των Ερευνητών-ΕΛΕ με τις αντίστοιχες βαθμίδες των μελών ΔΕΠ. Στα Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας εκπαιδεύονται χιλιάδες νέοι επιστήμονες κάθε χρόνο και οι Ερευνητές-ΕΛΕ συμμετέχουν καθοριστικά (και ως επί το πλείστων αμισθί) στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, στη συν-διοργάνωση με τα Πανεπιστήμια μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών και στην επίβλεψη διδακτορικών διατριβών.

    Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Σ.Ε.Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α.) συντάσσεται πλήρως με τις προτάσεις της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών σχετικά με τη μισθολογική εξίσωση των Ερευνητών-ΕΛΕ και των μελών ΔΕΠ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ακαδημαϊκής ενοποίησης του χώρου της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της Έρευνας.

    Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω, προτείνουμε τη διόρθωση του άρθρου 23 του παρόντος νομοσχεδίου ως εξής:

    Στην παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται υποπαρ. Ε΄ ως εξής:
    «Ε. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης στους Ερευνητές και τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες του Κεφαλαίου Δ’ του Μέρους ΣΤ΄ από 1ης.1.2024 ως εξής:
    α) Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) διακόσια (200) ευρώ,
    β) Ερευνητής Α΄ διακόσια (200) ευρώ,
    γ) Ερευνητής Β΄ εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ,
    δ) Ερευνητής Γ΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    ε) Ερευνητής Δ΄ εκατόν είκοσι (120) ευρώ,
    στ) Ε.Λ.Ε. Α΄ εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
    ζ) Ε.Λ.Ε. Β΄ εκατόν τριάντα (130) ευρώ,
    η) Ε.Λ.Ε. Γ΄ εκατόν δέκα (110) ευρώ,
    θ) Ε.Λ.Ε. Δ΄ εκατό (100) ευρώ,

    Το ανωτέρω επίδομα συγκαταλέγεται στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές του ως άνω προσωπικού.».

    Το Δ.Σ. Σ.Ε.Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α.

  • 15 Ιουλίου 2023, 17:28 | Πετυχάκης Γιώργος

    Ο διαχωρισμός του επιδόματος βιβλιοθήκης ανάμεσα σε αντίστοιχες βαθμίδες Ερευνητών και μελών ΔΕΠ στερείται λογικής βάσης και θα πρέπει να διορθωθεί.
    Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ ακολουθώντας τη λογική των ίδιων προσόντων και των διαδικασιών ένταξης.

  • 15 Ιουλίου 2023, 14:07 | Χάρης Πρατσίνης

    Οι Ερευνητές/ΕΛΕ έχουν αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ, αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο (τόσο κατά την ένταξη όσο και κατά την προαγωγή τους σε βαθμίδες) και προσφέρουν ισότιμα τόσο ερευνητικό όσο και εκπαιδευτικό
    έργο (ιδιαίτερα στα διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών). Μια και γίνεται εδώ επιτέλους μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση (επίδομα βιβλιοθήκης και στους Ερευνητές), ας γίνει σωστά: να είναι το επίδομα ανά βαθμίδα ισόποσο με τις αντίστοιχες βαθμίδες ΔΕΠ.

    Γενικότερα, θα πρέπει να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές των Ερευνητών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, αλλά και να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους με τον ίδιο τρόπο (άρθρο 288 του Ν. 4957/2022). Επίσης να επανέλθει η ΓΓΕΚ και τα εποπτευόμενα από αυτήν Ερευνητικά Κέντρα στον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας !

  • Ως Ένωση Ελλήνων Ερευνητών θέλουμε να δηλώσουμε την έντονη απογοήτευση των Ερευνητών για την προτεινόμενη αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου τους, όπως αυτή προτείνεται στο υπό διαβούλευση σ/ν, γιατί επί της αρχής είναι ένα ακόμη βήμα που εντείνει την αναίτια διακριτή αντιμετώπιση των Ερευνητών των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ) σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.
    Αρχικά, στο άρθρο 23 η προτεινόμενη απονομή του επιδόματος βιβλιοθήκης και στους Ερευνητές όπως και στα μέλη ΔΕΠ αποτιμάται ως θετική. Το αναιτιολόγητα μειωμένο όμως ποσό του επιδόματος, κατ’ αντιστοιχία με των μελών ΔΕΠ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινότητά μας. Το ποσό των 150€ για τον Ερευνητή Α’ αντιστοιχεί με τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και όχι, όπως θα έπρεπε, με τον Τακτικό Καθηγητή, το ποσό του οποίου προτείνεται να είναι 200€!
    Σύμφωνα με το ισχύον ειδικό μισθολόγιο (Ν. 4472/2017) το ειδικό επίδομα έρευνας των Ερευνητών είναι ισόποσο με το αντίστοιχο ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας των μελών ΔΕΠ. Συνεπώς, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το επίδομα βιβλιοθήκης που θεσμοθετείται εκ νέου και για Ερευνητές και για μέλη ΔΕΠ.
    Επιπλέον, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση και για τους Ερευνητές, για αναπροσαρμογή στον βασικό μισθό και στα μισθολογικά κλιμάκια ώστε να εξισώνονται με τα μέλη ΔΕΠ, όπως προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985. Οι Ερευνητές έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο μισθολόγιό τους και θα έπρεπε στο παρόν σ/ν να αποκατασταθούν οι απώλειες με την επαναφορά του ειδικού μισθολογίου τους στα προ του 2012 επίπεδα.
    Να τονίσουμε ότι οι Ερευνητές έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε βαθμίδες, αντίστοιχες με των μελών ΔΕΠ (Ν. 4310/2014 και Ν. 4957/2022 όπως ισχύουν). Επιπλέον, το αντικείμενο της θέσης τους είναι αντίστοιχο με των μελών ΔΕΠ (ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο), ενώ συμμετέχουν αμφότεροι, ισότιμα, σε επιτροπές κρίσης και εξέλιξης Ερευνητών και μελών ΔΕΠ.
    Το ερευνητικό σύστημα στη χώρα μας αποτελεί έναν εξαιρετικά παραγωγικό και δυναμικό κλάδο, όπως αποδεικνύεται και από τις διεθνείς αξιολογήσεις των ΕΚ (επιδόσεις αριστείας), τις σημαντικότατες εισροές κεφαλαίων στη χώρα (πολλαπλά υψηλότερες από το κόστος μισθοδοσίας των Ερευνητών) από ερευνητικά, ανταγωνιστικά προγράμματα και την απασχόληση και εκπαίδευση χιλιάδων νέων επιστημόνων.
    Η αναίτια διακριτή μεταχείριση των Ερευνητών των ΕΚ συγκριτικά με τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, όπως αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση σ/ν, οδηγεί στη θεσμική και μισθολογική υποτίμηση των Ερευνητών. Το γεγονός αυτό απαξιώνει και αποδομεί τον ερευνητικό ιστό της χώρας και θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου «αιμορραγία», που θα πλήξει νέους και πρεσβύτερους και θα διώξει άριστους Ερευνητές προς το εξωτερικό. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στις όποιες προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επιστημόνων από το εξωτερικό (brain gain).
    Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις η αναγνώριση της προϋπηρεσίας Ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, σε αντίθεση με τη δίκαιη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Ν. 4957/2022 άρθρο 288 παρ. 1). Μία ρύθμιση που η προηγουμένη εποπτεύουσα αρχή των ΕΚ, η ΓΓΕΚ, την είχε υποσχεθεί πολλάκις στην ερευνητική κοινότητα.
    Κατά απόλυτη αναλογία με την τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 129 του ν. 4472/2017 για την προϋπηρεσία των μελών ΔΕΠ, θα πρέπει να τροποποιηθεί και το άρθρο 133 του Ν. 4472/2017 που αναφέρεται στην προϋπηρεσία των Ερευνητών και ΕΛΕ. Με το σκεπτικό αυτό προτείνουμε να συμπεριληφθεί η ακόλουθη ρύθμιση στο σ/ν ως ακολούθως:
    «4. Ως υπηρεσία για τη μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη υπολογίζεται η αναφερόμενη στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4354/2015, όπως κάθε φορά ισχύει. Για τους Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία το διδακτικό ή ερευνητικό έργο που έχει προσφερθεί σε δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, εφόσον οι τίτλοι σπουδών που αυτά παρέχουν, αναγνωρίζονται από το αρμόδιο για τον σκοπό αυτό όργανο ως ακαδημαϊκά ισότιμοι με αυτούς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, καθώς και το ερευνητικό έργο που έχει προσφερθεί σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή δημόσια Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) ανεξαρτήτως της συμβατικής τους σχέσης με αυτά. Η αναγνώριση των ανωτέρω υπηρεσιών πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και τα οικονομικά αποτελέσματα ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.»
    Εάν πραγματικά η Πολιτεία θέλει να ακολουθήσει το πρότυπο και άλλων χωρών που βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και χρησιμοποίησαν την Έρευνα και την Καινοτομία ως μέσο για την ανάπτυξή τους, τότε θα πρέπει να μην ευτελίζει και να μη διώχνει τους Έλληνες Ερευνητές και τους νέους επιστήμονες, αλλά, τουναντίον, να βρει τρόπο να τους κρατήσει στη χώρα μας .
    Συμπερασματικά, ως Ένωση Ελλήνων Ερευνητών υποστηρίζοντας τις αρχές και τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Χώρου ΑΕ&Ε και για να περιοριστεί η αναίτια διακριτή μεταχείριση Καθηγητών και Ερευνητών όπως προωθείται στο παρόν σ/ν ζητούμε:
     την εξίσωση των αποδοχών (βασικό μισθό, μισθολογικά κλιμάκια, επιδόματα) των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής τους σε αντίστοιχες βαθμίδες (όπως προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985)˙
     την τροποποίηση του άρθρου 23 του παρόντος, ώστε το επίδομα βιβλιοθήκης να περιλαμβάνεται και στους Ερευνητές ανά βαθμίδα ισόποσα με τα μέλη ΔΕΠ (πχ Ερευνητής Α’ 200€)˙
     αναγνώριση της προϋπηρεσίας Ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, αντίστοιχη με τη δίκαιη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Ν. 4957/2022 άρθρο 288 παρ. 1).

    Το ΔΣ της ΕΕΕ

  • 14 Ιουλίου 2023, 20:16 | Marinu Eleni

    Το Επίδομα Βιβλιοθήκης των Ερευνητών πρέπει να είναι ίδιο με αυτό των μελών ΔΕΠ για κάθε αντίστοιχη βαθμίδα, καθώς επιτελούν ομόλογο ερευνητικό έργο (την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985).
    Επίσης, το επίδομα των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, οι οποίοι επιτελούν εξειδικευμένο ερευνητικό και τεχνολογικό έργο με απαιτήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης παρόμοιες με αυτές των Ερευνητών, πρέπει να είναι κλιμακούμενο για τις βαθμίδες τους Δ’ έως Α’ και σε ποσό αντίστοιχο των αποδοχών τους σε σχέση με αυτές των Ερευνητών, και όχι σταθερό και ίσος με το 80% την κατώτερης βαθμίδας του ερευνητή που αναφέρετε στο άρθρο 23.

  • 14 Ιουλίου 2023, 16:52 | Αντώνιος Μαγουλάς

    Η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων & Τεχνολογικών Φορέων θεωρεί ότι το Επίδομα Βιβλιοθήκης των Ερευνητών πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό των μελών ΔΕΠ για κάθε αντίστοιχη βαθμίδα. Επίσης, το επίδομα των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων, οι οποίοι επιτελούν εξειδικευμένο ερευνητικό και τεχνολογικό έργο με απαιτήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης παρόμοιες με αυτές των Ερευνητών, πρέπει να είναι κλιμακούμενο για τις βαθμίδες Δ’ έως Α’ και σε ποσό αντίστοιχο των αποδοχών τους σε σχέση με αυτές των Ερευνητών.

    Εκ μέρους της Συνόδου ΕΚ & ΤΦ
    Αντώνιος Μαγουλάς, Συντονιστής
    Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΚΕΘΕ

  • 14 Ιουλίου 2023, 14:28 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΡΡΕΣ

    Αν και η παρούσα διάταξη προβλέπει Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης για τους Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες των Ερευνητικών Κέντρων – Ινστιτούτων της χώρας, η αντιστοίχιση που επιχειρείται μέσω των προβλέψεων του άρθρου 32 του παρόντος σχεδίου νόμου υποτιμά πλήρως τα προσόντα τους και το έργο που επιτελούν αφού το ειδικό επίδομα των 150 ευρώ που προβλέπεται για τον Ερευνητή Α (ανώτατη βαθμίδα ερευνητή – Διευθυντής Ερευνών) είναι ίδιο με αυτό που δίνεται στους Επίκουρους Καθηγητές των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ.

    Γεράσιμος Κορρές
    Διευθυντής Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ

  • 14 Ιουλίου 2023, 09:05 | Κατερίνα Παπαγιαννάκη

    Θα πρέπει να προβλεφθεί η εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουν ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

  • 14 Ιουλίου 2023, 02:58 | Νίκος Παπαδημητρίου

    Η χορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης στους Ερευνητές/ΕΛΕ είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, οι Ερευνητές/ΕΛΕ έχουν (εκ του νόμου) ίδια προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και διορίζονται/προάγονται με αντίστοιχες διαδικασίες. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει και μισθολογική ταύτιση μεταξύ μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/ΕΛΕ. Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των Ερευνητών/ΕΛΕ με συμβάσεις έργου, όπως έγινε πρόσφατα (και έπρεπε να γίνει) με τα μέλη ΔΕΠ (νόμος 4957/2022).

  • Πού οφείλεται το γεγονός ότι το ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης, οριζόμενο ως εξής:
    α. Μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ. :
    αα. Καθηγητής: διακόσια (200) ευρώ.

    Ενω για Ερευνητές ΕΚ Α βαθμίδας, ορίζεται στα 150 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 23 του μέρους Β;

    Μήπως τα μέλη ΔΕΠ διαβάζουν περισσότερο από τους Ερευνητές ΕΚ; Ή απλά συνεχίζεται η υποτίμηση των Ερευνητών ΕΚ, οι οποίοι έλαβαν εξαιρετικές αξιολογήσεις κατά την αξιολόγηση του 2023;

  • 13 Ιουλίου 2023, 17:03 | Κοτρώνη Βασιλική

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ από 12 Ιουλίου 2023, 16:29 | Κοτρώνη Βασιλική

    Ο καθορισμός επιδόματος βιβλιοθήκης σε Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες έχει γίνει κατ’αναλογία με το ίδιο επίδομα που ορίζεται στο άρθρο 32 για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και κρίνεται ως θετική διάταξη, όμως είναι ΑΔΙΚΟΣ Ο ΜΗ ΙΣΟΠΟΣΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ του επιδόματος με τα μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ., ορίζοντας ενδεικτικά τα 150 ευρω για ερευνητές Α’ έναντι των 200 ευρώ για καθηγητές ΑΕΙ.

    Δεν θεραπεύεται επίσης η επιτακτική ανάγκη εξίσωσης των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ. Το ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων διαθέτει:
    – ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙκ
    – όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες.
    – επιτελεί ομόλογο ερευνητικό έργοΤην εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.
    Πρεπει να προχωρήσει η εξίσωση στο βασικό μισθό η οποία αφορά και ένα πολύ περιορισμένο έναντι των μελών ΔΕΠ αριθμό (<1000).

  • 13 Ιουλίου 2023, 13:16 | Μπουγιατιώτη Κατερίνα

    Είναι αναγκαία η εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς τόσο τα ακαδημαϊκά μας προσόντα όσο και οι διαδικασίες ένταξης και προαγωγής είναι όμοιες με τις αντίστοιχες βαθμίδες των ΔΕΠ των ΑΕΙ. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

  • 12 Ιουλίου 2023, 19:06 | Κοτρωνάρου Αναστασία

    Θετικό βήμα η εξίσωση του επιδόματος βιβλιοθήκης για Ερευνητές/τριες με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουμε ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Όμως, θα ήταν εύλογο η εξίσωση αυτή να επεκταθεί και στον βασικό μισθό, όπως την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

  • 12 Ιουλίου 2023, 17:08 | K.M.

    Επιβάλλεται η εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουμε ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

  • 12 Ιουλίου 2023, 16:38 | Ολγα Μαλανδράκη

    Θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα εξίσωσης των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουμε ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και
    προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

  • 12 Ιουλίου 2023, 16:29 | Κοτρώνη Βασιλική

    Ο καθορισμός επιδόματος βιβλιοθήκης σε Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες κατ’αναλογία και ισόποσα με το ίδιο επίδομα που ορίζεται στο άρθρο 38 για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ κρίνεται ως θετική διάταξη.

    Δεν θεραπεύει όμως με δίκαιο τρόπο την επιτακτική ανάγκη εξίσωσης των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ. Το ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων διαθέτει:
    – ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙκ
    – όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες.
    – επιτελεί ομόλογο ερευνητικό έργο

    Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985. Εμμέσως αναγνωρίζεται το ομόλογο των προσόντων και του επιτελούμενου έργου μέσω του καθορισμού του παραπάνω ισόποσου με τα μέλη ΔΕΠ επιδόματος βιβλιοθήκης. Πρεπει όμως να προχωρήσει και η εξίσωση στο βασικό μισθό η οποία αφορά και ένα πολύ περιορισμένο έναντι των μελών ΔΕΠ αριθμό (<1000).