Άρθρο 22 – Αναπροσαρμογή επιδόματος θέσης ευθύνης

1. Το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί του επιδόματος θέσης ευθύνης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
β) της παρ. Γ του άρθρου 127, περί των επιδομάτων, του Κεφαλαίου Β΄ και της περ. Δ της παρ. 1 του άρθρου 135, περί των επιδομάτων, του Κεφαλαίου Δ΄ του Μέρους ΣΤ΄ του ν. 4472/2017 (Α΄ 74).
γ) της Ενότητας Η΄ της παρ. 11 του άρθρου 54, περί του επιδόματος θέσης ευθύνης στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων, και της Ενότητας Δ΄ της παρ. 9 του άρθρου 55, περί του επιδόματος θέσης ευθύνης στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων, του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους ΙΔ του ν. 4999/2022 (Α΄ 225).
2. Τα επιδόματα της παρ. 1 στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

  • 18 Ιουλίου 2023, 09:46 | Mary Pap

    Κύριε Υπουργέ και κύριοι και κυρίες βουλευτές
    Κατά τη γνώμη μου δικαίως δίνονται αυξήσεις στα επιδόματα.
    Είναι όμως απαράδεκτο να δίνεται αύξηση στο επίδομα βαριάς αναπηρίας αύξηση 8 τοις εκατό 25 Ευρώ δηλαδή από τα 313 στα 338 Ευρώ και να δίνεται με το παρόν νομοσχέδιο 100 Ευρώ αύξηση στο επίδομα Διευθυντής σχολικής μονάδας Δημοτικού Σχολείου. Και για να μην αναφερθώ στο επίδομα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης που πάει από τα 900 Ευρώ στα 1170 Ευρώ. Αύξηση όσο περίπου είναι συνολικά τα επίδομα βαριάς αναπηρίας. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει ένα καλό βιοτικό επίπεδο στα άτομα με αναπηρία. Αν δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα πρώτα πρέπει να δώσει στους ευάλωτους πολίτες που δεν μπορούν να εργαστούν και μετά θα δει τι θα κάνει με τους άλλους πολίτες. Αυτό είναι βασική αρχή ισοτιμίας και του κράτους δικαίου. Εκφράζω και τη διαμαρτυρία μου όσον αφορά στο πρόγραμμα στέγη για νέους όπου και εκεί δεν υπήρξε μέριμνα για τα άτομα με βαριά αναπηρία. Γιατί που θα βρουν τα 10000 Ευρώ που τίθενται ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα εφόσον δεν εργάζονται. Σε κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στην εργασία, στην υγεία και την κοινωνική πολιτική πρέπει τα άτομα με αναπηρία να έχουν την αντιμετώπιση που τους αξίζει και χρειάζονται τόσο για την κοινωνική τους ένταξη όσο και τον αξιοπρεπή βιοπορισμό τους.

  • Στο υπο διαβούλευση νομοσχέδιο η αύξηση επιδομάτων που αφορά στα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιέχεται στο Άρθρο 22, παρ.1, περ. α), όπου σημειώνεται ότι «1. Το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί του επιδόματος θέσης ευθύνης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων…».
    .
    Ως γνωστόν η αναφερόμενη παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), στην οποία γίνεται αναφορά εδώ και ειδικότερα η περ.β) που αφορά στα επιδόματα για τα οποία μιλάμε τροποποιήθηκε με τον Ν. 4823/2021, της επιλογής στελεχών, και συγκεκριμένα με το Άρθρο 28, με το οποίο αυξήθηκαν μερικώς τα επιδόματα των στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με εκείνα που προέβλεπε ο ν. 4354/2015. Ατυχώς το νομοσχέδιο που τώρα είναι σε διαβούλευση δεν κάνει μνεία στον Ν. 4823/2021 και τα επιδόματα στελεχών που αυτός προβλέπει αλλά στον προγενέστερο νόμο, που έχει όμως τροποποιηθεί όπως προανέφερα. Έτσι δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, σαφές εάν η προσαύξηση 30% θα γίνει επί των επιδομάτων που προέβλεπε ο ν. 4354/2015 (αυτόν πάντως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο) ή των ισχυόντων τώρα επιδομάτων του Ν. 4823/2021 (τον οποίο δεν αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο).
    .
    Θα παρακαλούσα για την απάντηση του κ. Καραγιάννη αλλά και περαιτέρω θα πρέπει κατά την συζήτηση στη Βουλή να ξεκαθαριστεί με παρεμβάσεις των βουλευτών, αρμόδιων για θέματα παιδείας ή και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ, τι πρόκειται να γίνει με τα επιδόματα των στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εάν είναι απαραίτητη κάποια τροποποίηση στη διατύπωση της διάταξης (π.χ. με ρητή αναφορά σε προσαύξηση κατά 30% των επιδομάτων του Ν. 4823/2021).

  • 17 Ιουλίου 2023, 21:06 | Ιωάννης Ρες

    Είναι άδικο η αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου να μην δοθεί στους εκπαιδευτικούς, παρά μόνο στους ένστολους.
    Δείτε το παρακαλώ Κε Υπουργέ!

  • 17 Ιουλίου 2023, 21:57 | ΑΝΑΤΟΛΗ

    Απόλυτα σωστή η αύξηση του επιδόματος σε θέσεις ευθύνης υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη αυτών να γίνεται με κρίσεις ή ακόμη καλύτερα με γραπτό διαγωνισμό προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ρουσφετολογική διαδικασία. Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εδώ και μία δεκαετία στους δήμους η ανάληψη θέσεων ευθύνης γίνεται αποκλειστικά με μία απόφαση δημάρχου περί ανάθεσης καθηκόντων χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο! Ως υπάλληλος αλλά και γονέας νέων μελλοντικών επιστημόνων, που πρεσβεύω την άποψη ότι στα πλαίσια μιας χρηστής διοίκησης οι υπάλληλοι πρέπει να αγκαλιάζουν τη δια βίου μάθηση για να στηρίζουν ουσιαστικά τη βελτίωση του έργου που παράγουν πρωτίστως προς όφελος των πολιτών στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας, αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος που στέρησα από την οικογένεια μου άπειρες ώρες για πτυχία μεταπτυχιακά και γλώσσες όταν η διοίκηση στις θέσεις ευθύνης επιλέγει άτομα χωρίς καν πτυχία! Τέλος πρέπει να τονιστεί και το εξής οξύμωρο! Τα άτομα που καταλαμβάνουν άνευ κρίσεων μέχρι και σήμερα θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα πριμοδοτηθούν μέχρι 150 μόρια στις πιθανές επερχόμενες κρίσεις και με αυτόν τον τρόπο θα προηγηθούν έναντι των συναδέλφων που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να καταλάβουν θέση ευθύνης με απόφαση δημάρχου!!! Άρα εμμέσως νομιμοποιούμε την αυθαίρετη τοποθέτηση ημετέρων από την αιρετή διοίκηση ενώ το αρμόδιο υπουργείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει την νομιμότητα της διαδικασίας τοποθέτησης! Δυστυχώς πάνω από μία δεκαετία η κατάσταση παραμένει ως έχει. Γιατί άραγε;

  • 17 Ιουλίου 2023, 19:49 | Ελένη Αλεξανδρή.

    Σημαντική είναι η αύξηση του επιδόματος ευθύνης εφόσον την λαμβάνουν υπάλληλοι που έχουν αξιολογηθεί σύμφωνα με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και όχι οι υπάλληλοι που ανέρχονται στην ιεραρχία με …. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Δήμος Καλλιθέας συνταξιοδοτείται ο σύζυγος ΔΕ (I.Χ)και την θέση καταλαμβάνει η σύζυγος ΔΕ (Ε.σ) : τμήμα παιδείας μεταφερόμενη από άλλο τμήμα γιατί στον Δήμο των 600 υπάλληλων μόνο η συγκεκριμένη ήταν άριστη υπάλληλος. Έτσι θα δημιουργήσετε το επιτελικό κράτος;;;;; Με ανεύθυνους υπάλληλους χωρίς προσόντα και γνώσεις;;;;;;Υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα;;;;;;

  • Παρατηρήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας».

    Η Ομοσπονδία μας, αφού μελέτησε τις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα με γνώμονα το διεκδικητικό πλαίσιό της αλλά και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
    Λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της νέας Κυβέρνησης, θεωρούμε ότι ορισμένες ρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθόσον βελτιώνουν στο ελάχιστο τις πετσοκομμένες από την εποχή των μνημονίων αποδοχές των αστυνομικών, όπως αυτές είχαν ψηφιστεί με τους ν. 4093/2012 και ν. 4307/2014.
    Την ίδια ώρα διαπιστώνουμε όμως ότι έχει ενσωματωθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου διάταξη που αφορά τους εν αποστρατεία συνεπεία εν ώρα υπηρεσίας τραυματισμένους, στους τραυματίες λόγω βίαιου συμβάντος και τρομοκρατίας συναδέλφους μας, καθώς και στις ορφανικές οικογένειες αυτών (άρθρο 3 Αναπροσαρμογή συντάξεων των προσώπων των περ. α, β και ε της παρ. 3 – του άρθρου 4 του ν. 4387/2016). Σημειώνουμε ότι οι διατάξεις αυτές εξαιρέθηκαν μετά από τεκμηριωμένες μας προτάσεις μια φορά με την ψήφιση του ισχύοντος μισθολογίου, το 2017 (ν. 4472/2017) και τη δεύτερη το 2022 με το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας- ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» (ν. 4997/2022).
    Η προτεινόμενη ρύθμιση εφαρμόζει το ισχύον μισθολόγιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε και προκαλεί μειώσεις στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία εν ώρα υπηρεσίας τραυματισθέντες, στους τραυματίες λόγω βίαιου συμβάντος και τρομοκρατίας, συναδέλφους, καθώς και στις ορφανικές οικογένειες αυτών. Η μετάβαση από το παλαιό (ν. 4093/2012) στο ισχύον μισθολόγιο (ν. 4472/2017) προκαλεί μειώσεις οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση εξασφαλίζονται για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, όμως, εφεξής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους και τις ορφανικές οικογένειες αυτών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται με την εφαρμογή του ισχύοντος πολυδαίδαλου μισθολογίου μας, η μη ύπαρξη μικρότερης σύνταξης και συναφών επιδομάτων από αυτή που θα δικαιούνταν οι ενδιαφερόμενοι, αν εφαρμοζόταν τα παλαιό μισθολόγιο. Είναι χρέος και υποχρέωση όλων μας να προστατέψουμε τα εισοδήματα των συναδέλφων αυτών που τραυματίζονται (βαριές αναπηρίες) και δολοφονούνται για την ασφάλεια της κοινωνίας και για την πατρίδα μας!
    Γι’ αυτό ζητάμε ή να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους και τις ορφανικές οικογένειες αυτών που δίνουν τη ζωή τους για το αγαθό της ασφάλειας, ή να γίνει δεκτή η προτεινόμενη από την Ομοσπονδία μας τροποποίηση του άρθρου 3 ως εξής:
    «Οι συντάξεις των δικαιούχων προσώπων των περιπτώσεων α’, β’ και ε’ της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του νόμου 4387/2016 (Α’ 85) αναπροσαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 σύμφωνα με τα άρθρα 123 έως 161 του νόμου 4472/2017 (Α 74) σε συνδυασμό με τα άρθρα 9 και 34 του π.δ. 169/2007 (Α 210), 92 του π.δ. 168/2007 (Α 209) και 5,6,9 και 10 του νόμου 2084/1992 (Α 165). Το συνολικό ποσό της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ποσό του τυχόν καταβαλλόμενου επιδόματος ανικανότητας, δεν είναι μικρότερο του καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης το οποίο έχει υπολογιστεί με τις διατάξεις που τυγχάνουν εφαρμογής μέχρι την 31-12-2016. Για τον καθορισμό των συντάξεων των δικαιούχων προσώπων των περιπτώσεων α’, β’ και ε’ της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του νόμου 4387/2016 (Α 85) για περιστατικά που λαμβάνουν χώρα μετά την έναρξη εφαρμογής του παρόντος το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης δεν είναι μικρότερο από το καταβαλλόμενο σε αντίστοιχο και με τις ίδιες προϋποθέσεις δικαιούχο με τις διατάξεις που τυγχάνουν εφαρμογής μέχρι την 31-12-2016».
    Εξειδικεύοντας περαιτέρω τις παρατηρήσεις μας, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, οι ρυθμίσεις αφορούν επί μέρους μισθολογικά θέματα και όχι ουσιαστική αναμόρφωση του ισχύοντος μισθολογίου (ν.4472/2017) με παρεμβάσεις στο βασικό μισθό και σε ήδη προβλεπόμενα επιδόματα:
    Α) Στο άρθρο 20 παρ. 2, προβλέπεται η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και συγκεκριμένα η προσαύξηση αυτών με το ποσό των 70 ευρώ μεικτά κατά προσέγγιση ενώ γίνεται μνεία ότι η προσαύξηση αυτή δε συμψηφίζεται με τυχόν καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά.
    Β) Με το άρθρο 21 προβλέπεται ο επανακαθορισμός της οικογενειακής παροχής και διαμορφώνεται, ως εξής για υπαλλήλους με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον:
    – στα 70 € για 1 τέκνο (αντί των 50 € με το ισχύον καθεστώς),
    – στα 120 € για 2 τέκνα (αντί των 70 € με το ισχύον καθεστώς),
    – στα 170 € για 3 τέκνα (αντί των 120 € με το ισχύον καθεστώς),
    – στα 220 € για 4 τέκνα (αντί των 170 € με το ισχύον καθεστώς).
    και προσαυξάνεται κατά 70 € για κάθε επιπλέον τέκνο.
    Με τη σχεδιαζόμενη νομοθετική διάταξη προβλέπεται ότι η κατά τα ανωτέρω παροχή χορηγείται για τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο εφόσον φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    Προβλέπεται ότι από 1-1-2024 καταργούνται το 3ο και το 4ο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 όπως ισχύει, που ορίζουν ότι: «Η παροχή του προηγούμενου εδαφίου δεν χορηγείται σε υπάλληλο με τέκνα τα οποία έχουν ίδια εισοδήματα είτε από την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος είτε από άλλη πηγή, υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση και το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ύψος του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε αυτή την περίπτωση η οικογενειακή παροχή παύει να καταβάλλεται για το οικονομικό έτος κατά το οποίο διαπιστώνεται η υπέρβαση του ως άνω ορίου».

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ 1 ΤΕΚΝΟ 2 ΤΕΚΝΑ 3 ΤΕΚΝΑ 4 ΤΕΚΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΕΚΝΟ
    ΠΟΣΟ 50 70 120 170 +70
    (50+20) (50+20+50) (50+20+50+50)
    ΝΕΟ ΠΟΣΟ 70 120 170 220 +70
    (70+50) (70+50+50) (70+50+50+50)

    Γ) Με το άρθρο 22 προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης ευθύνης το οποίο αυξάνεται κατά 30% και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ, για τις περιπτώσεις των επιδομάτων της παρ. Γ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017. Δηλαδή:

    ΒΑΘΜΟΣ Παλαιά και νέα ποσά
    ΑΡΧΗΓΟΣ Γ.Ε.ΕΘ.Α 550 +165= 715
    ΑΡΧΗΓΟΣ Γ.Ε.Σ. και αντίστοιχοι 400+120=520
    Α/Α.Τ.Α. και αντίστοιχοι και
    Υπαρχηγοί Σωμάτων Ασφαλείας 350+105=455
    ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και αντίστοιχοι 250+75=325
    ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και αντίστοιχοι 200+60=260
    ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ και αντίστοιχοι 170+51=231
    ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι 60+18=78
    ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι 40+12=52
    ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι 30+9=39

    Δ) Με το άρθρο 24 προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και η τροποποίηση της περ. Β του άρθρου 127 του ν.4472/2017 με τη δυνατότητα χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και σε υπαλλήλους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης:
    -Προσαυξάνεται το επίδομα κατά 15 € (συνολικά 70 ευρώ αντί των 55 ευρώ) για αστυνομικούς έγγαμους ή που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς τέκνα.
    -Προσαυξάνεται το επίδομα κατά 15 € (συνολικά 130 ευρώ αντί των 115 ευρώ) για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικογενειακής παροχής του άρθρου 15 του νόμου 4354/2015.
    Σημειώνεται ότι σε περίπτωση συζύγων ή συμβιούντων (σύμφωνο συμβίωσης) η προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο υπαλλήλους.

    ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
    ΒΑΘΜΟΣ ΙΣΧΥΟΝ ΠΟΣΟ € NEO ΠΟΣΟ €

    Aρχηγός 390,00 390,00
    Υπαρχηγός 370,00 370,00
    Αντιστράτηγος 360,00 360,00
    Υποστράτηγος 340,00 340,00
    Ταξίαρχος 335,00 335,00
    Αστυν.Δ/ντής 325,00 325,00
    Αστ.Υποδ/ντής 315,00 315,00
    Αστυνόμος Α΄ 225,00 225,00
    Αστυνόμος Β΄ 160,00 160,00
    Υπαστυνόμος Α΄ 130,00 130,00
    Υπαστυνόμος Β΄ 120,00 120,00
    Ανθυπαστυνόμος 100,00 100,00
    Αρχιφύλακας 90,00 90,00
    Υπαρχιφύλακας 80,00 80,00
    Αστυφύλακας 55,00 55,00
    Ε.Φ.-Σ.Φ. 105,00 105,00

    ΙΣΧΥΟΝ ΠΟΣΟ
    Το εν λόγω επίδομα αυξάνεται κατά 55€ για έγγαμους χωρίς τέκνα και 115€ για έγγαμους με τέκνα.

    ΝΕΟ ΠΟΣΟ
    Το εν λόγω επίδομα αυξάνεται κατά 70€ για έγγαμους χωρίς τέκνα και 130€ για έγγαμους με τέκνα.

    ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
    ΑΓΑΜΟΣ 0,00 0,00
    ΕΓΓΑΜΟΣ 55,00 70,00
    ΜΕ ΤΕΚΝΑ 115,00 130,00

    Ε) Με το άρθρο 25, προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος παραμεθορίου, το οποίο αυξάνεται στο ποσό των 130 ευρώ από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα

    Επίδομα παραμεθορίου:
    Σε όσους υπηρετούν ή είναι αποσπασμένοι εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου)

    ΠΟΣΟ ΝΕΟ ΠΟΣΟ
    100,00 130,00

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑTA
    Οι τελευταίες ρυθμίσεις για τους αστυνομικούς, οι οποίες σημειωτέον προωθούνται σε νομοσχέδιο για το Δημόσιο και όχι με νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, όπως θα ήταν το ορθόν ώστε να υπάρχει πληρότητα στη νομοθέτηση και γενικευμένη ανταπόδοση των οφελημάτων, αφορούν μόνο επί μέρους αλλαγές του βασικού μισθού των υπαλλήλων και συγκεκριμένων επιδομάτων που χορηγούνται και πάλι όχι καθ’ ολοκληρίαν, αλλά με κριτήρια που δεν καλύπτουν το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού. Άλλωστε:
    1.-Το επίδομα οικογενειακής παροχής των 70 ευρώ μεικτά, που καταλήγουν σε 46 μετά τις κρατήσεις, δηλαδή 1,5 ευρώ τη μέρα, δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων αστυνομικών οι οποίοι καθώς εισέρχονται στο Αστυνομικό Σώμα σε ηλικία 18 ετών, είναι οι περισσότεροι άγαμοι ή χωρίς τέκνα, και σε κάθε περίπτωση εισπράττουν μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσης.
    2.-Είναι αδιανόητο να περικόπτονται συντάξεις από οικογένειες που έχουν θρηνήσει τους ανθρώπους τους μετά την απώλειά τους εν ώρα καθήκοντος,
    3.-Το επίδομα παραμεθορίου, αφορά περίπου 1.500 άτομα σε όλη τη χώρα, μικρότατο αριθμό σε σχέση με το σύνολο των 57.000 υπηρετούντων. Το αίτημά μας είναι να επεκταθεί η χορήγησή του ώστε να καλύπτεται πολλαπλάσιος αριθμός και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές.
    4.- Η ρύθμιση για τα οδοιπορικά δεν αφορά την Ελληνική Αστυνομία – μια αστυνομία που είναι διαρκώς σε κίνηση- ενώ πάγιο αίτημά μας είναι η κατάργηση της νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε το 2015 και διατηρεί «παγωμένη» τη χορήγησή τους.
    5.- Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας δεν προβλέπεται δυστυχώς αν και το χορηγούμενο ευτελές ποσό είναι καθηλωμένο από τότε που θεσπίστηκε.
    Εν κατακλείδι, οι νέες ρυθμίσεις που πρέπει να επισημάνουμε ότι διαφημίστηκαν με τυμπανοκρουσίες από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για πλήρη αποκατάσταση των αδικιών, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο, ως γνωστόν, είχαμε προσφύγει τρεις φορές μετά το 2012, κερδίζοντας αντίστοιχες ευνοϊκές αποφάσεις, που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν τύχει της πλήρους αποδοχής και εφαρμογής εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών.
    Το αίσθημα της αδικίας εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένου ότι οι μισθοί των αστυνομικών ουδέποτε αποκαταστάθηκαν, ούτε καν ενισχύθηκαν με την υποτιθέμενη διόρθωση του 2017 (ισχύον μισθολόγιο, ν.4472/2017). Αντιθέτως προκλήθηκαν νέες διακρίσεις, στρεβλώσεις και αδικίες τις οποίες έκτοτε αγωνιζόμαστε να εξαλείψουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις, θέτοντας ως κορυφαίο, μεταξύ άλλων ζήτημα, την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, καθώς και το υπερώριμο αίτημά μας για την αναπροσαρμογή – αύξηση του ποσού της αποζημίωσης της ωριαίας νυχτερινής εργασίας, που είναι καθηλωμένη από την εποχή των μνημονίων.
    Το αίτημά μας για ένα δίκαιο ειδικό μισθολόγιο παραμένει στο ακέραιο και προς αυτήν την κατεύθυνση καλούμε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να εγκύψει, παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας μια πρόταση νόμου μακράς πνοής που θα λαμβάνει υπόψη της τόσο τα σημερινά δεδομένα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και τα μελλοντικά, όπως αυτά διαμορφώνονται με ένα Αστυνομικό Σώμα νέων συναδέλφων που έχουν υπαχθεί σε νέα, δυσμενέστερα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά πλαίσια.

  • 17 Ιουλίου 2023, 10:40 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, χορηγείται στα στελέχη λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους, καθώς και της απασχόλησής τους χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας. Συναφώς, η διάκριση του προσωπι-κού για τη χορήγηση της προτεινόμενης αύξησης, ποσού δεκαπέντε (15€) ευρώ, με βάση την οικογενειακή κατάσταση, δεν ανταποκρίνεται στο λόγο για τον οποίο θε-σπίστηκε, αφήνοντας αμετάβλητο το ποσό, το οποίο καταβάλλεται στα άγαμα στε-λέχη.

    H oριζόντια αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%, σε στρατιωτικούς και υπαλλήλους, έχει ως αποτέλεσμα το τελικό καταβαλλόμενο ποσό στους δικαι-ούχους στρατιωτικούς να είναι πολύ χαμηλό, εξαιτίας τη ήδη χαμηλής βάσης υπο-λογισμού του. Για παράδειγμα, το επίδομα θέσης ευθύνης για τους βαθμούς από Ταγματάρχη έως Αντιστράτηγο κυμαίνεται από 30€ έως 250€, με τελικά ποσά αύ-ξησης, από 9€ έως 75€, σε αντίθεση με το υπόψη επίδομα των υπαλλήλων, το ο-ποίο κυμαίνεται στα ποσά ύψους από 250€ έως 450€, με τελικά ποσά αύξησης, από 75€ έως 135€.

  • 17 Ιουλίου 2023, 10:02 | ΚΩΣΤΑΣ

    Είμαι σύμφωνος με την αύξηση σε επιδόματα ευθύνης αλλά πριν από αυτό θα έπρεπε να προηγηθούν οι κρίσεις για επιλογή προϊσταμένων και να σταματήσει το ρουσφετολογικό κριτήριο της τοποθέτησης προϊσταμένων με αναπλήρωση. Το φαινόμενο αυτό εκτός της ρουσφετολογικής του χροιάς δημιουργεί επίσης ανισότητες σε μια μελλοντική διεξαγωγή κρίσεων διότι ακόμα και αν γίνουν οι κρίσεις, αυτοί που έχουν διατελέσει υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση. Ορθό θεωρώ θα ήταν να διεξάγεται γραπτός διαγωνισμός για κατάληψη αυτών των θέσεων. Ακόμη πιο σημαντικό θεωρώ είναι πριν την αύξηση σε θέσεις ευθύνης να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων των νεοδιόριστων υπαλλήλων οι οποίοι εισάγονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Επίσης θα πρέπει το «ενιαίο μισθολόγιο» να εφαρμόζεται ως ενιαίο και να μην δημιουργούνται υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων οι οποίοι ενώ έχουν τα ίδια προσόντα και προφέρουν παρόμοια εργασία αμείβονται όμως εντελώς διαφορετικά με διάφορα «τρίκ» που εφευρίσκονται κάθε φορά.

  • 17 Ιουλίου 2023, 09:18 | Αβραάμ

    Για ποιο λόγο πρέπει οι αυξήσεις των προϊσταμένων υπηρεσίας, τομεαρχών, διευθυντών, κλπ να είναι ποσοστιαίες (30%) ενώ στους υπόλοιπους υπαλλήλους που βάζουν την υπογραφή τους και φέρουν την ευθηνή αυτής, να δίνεται μια αύξηση επιδοματικού χαρακτήρα οριζόντια;
    Δηλαδή η αύξηση που θα δουν οι απλοί υπάλληλοι είναι από κάτι λιγότερο του 9% στο ΜΚ1 ΥΕ έως 3,25% στο ΜΚ19 ΠΕ, έχοντας υποστεί πολλαπλάσιές μειώσεις λόγω μνημονίων και πληθωρισμού, ενώ οι προϊστάμενοι πολύ μεγαλύτερη, από 75€+70€=145€ έως 420€+70€=490€, παρέχοντας το 2024 τις ίδιες υπηρεσίες με το 2023.
    Δίκαιο;
    Θα έπρεπε η αύξηση να επέρχεται ποσοστιαία στους μισθούς αυξάνοντας το βασικό μισθό, όπως ποσοστιαία προκύπτουν οι πίνακες των ΜΚ του ενιαίου μισθολογίου και τα επιδόματα ευθηνής να αυξάνονται βάση του ίδιου ποσοστού ή και καθόλου, αφού έτσι και αλλιώς οι υπεύθυνη θα λάβουν αύξηση λόγο του μισθού τους.
    Το επιπλέον 30% στο επίδομα είναι προκλητικό.

  • 17 Ιουλίου 2023, 08:36 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΤΑΝΑΣΗ

    Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να εξεταστεί η εκ θεμελίων αλλαγή του πλαισίου της επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων τμημάτων και διευθύνσεων και κυρίως να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα της προκήρυξης των θέσεων από τους φορείς, με επίβλεψη από ανεξάρτητη αρχή όπως ο ΑΣΕΠ και μετά να αυξηθούν οι αποδοχές τους. Ιδιαίτερα για τους ΟΤΑ Α Βαθμού το αρ. 100 του Ν. 3584/2007 (αναπλήρωση προϊστάμενων) έχει καταστρατηγηθεί αφού δεν γίνεται για να καλύψει προσωρινές ανάγκες αλλά πάγιες. Το ίδιο το κράτος το επιτρέπει, εφόσον κανένας έλεγχος δεν γίνεται απ τους μηχανισμούς που έχει θεσπίσει ώστε να ελέγχουν τις πράξεις των ΟΤΑ.
    Κατά συνέπεια, τη νομιμότητα της αναπλήρωσης θα εξετάσει η αποκεντρωμένη διοίκηση κατά τη λήψη της απόφασης – ΜΌΝΟ σε περίπτωση που γίνει ένσταση από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον – και στη συνέχεια κανείς. Το πόσο διάστημα θα λαμβάνει αυτός ο αναπληρωτής το επίδομα (παρόλο που το ελεγκτικό συνέδριο κάνει λόγο σε αποφάσεις του για δύο μήνες) και εάν ο δήμος προχώρησε η όχι σε προκήρυξη των θέσεων προϊσταμένων δεν θα ελεγχθεί ποτέ. Ο προληπτικός έλεγχος καταργήθηκε, ο εσωτερικός έλεγχος δε λαμβάνει μέριμνα, έτσι αναπληρωτές προϊστάμενοι που ενδεχομένως έχουν τοποθετηθεί και παράνομα, παραμένουν για χρόνια στις θέσεις τους. Από τη μια το κράτος ζητά καταρτισμένα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την άλλη τα θέτει στο περιθώριο, επιτρέποντας στους δημάρχους να ορίζουν προϊστάμενους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το προβάδισμα των κατηγοριών.
    Ίσως το πρώτο που θα έπρεπε να εξεταστεί είναι ο καθορισμός του μέγιστου χρόνου που θα δύναται να αμείβεται ο αναπληρωτής προϊστάμενος και όχι η αύξηση του επιδόματος ευθύνης. Θα αποτελούσε και μέσο πίεσης για την προκήρυξη των θέσεων ώστε να αποκατασταθεί η αξιοκρατία.
    Καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί ότι στις θέσεις προϊσταμένων στους ΟΤΑ υπηρετούν οι έχοντες τα κατάλληλα προσόντα, όπως αυτά περιγράφονται στα οργανογράμματα των φορέων,
    Να διασφαλιστεί ότι από την άσκηση των καθηκόντων των παραπάνω, οι πολίτες απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες ανάλογες του νέου πλαισίου διακυβέρνησης των ΟΤΑ, κάτι που αποτελεί και τον απώτερο σκοπό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια να αυξηθούν τα επιδόματα.

  • 17 Ιουλίου 2023, 01:17 | Ελευθέριος Δαμιανός

    Στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που εκτελεί υπηρεσία ή καταλαμβάνει θέσεις ευθύνης όπως Αξιωματικοί Υπηρεσίας Μάχιμων Υπηρεσιών, Προϊστάμενοι Κλιμακίων και Αναπληρωτές αυτών, Υποδιοικητές & Διοικητές Υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του βαθμού που φέρουν θα πρέπει να χορηγείται το εν λόγω επίδομα όπως ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Για λόγους ισονομίας θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση στο ύψος του επιδόματος του ανάλογα με τον φέροντα βαθμό, με τιμή βάσης έως το βαθμό του Ανθυπασπιστή- Πυρονόμου τα 60 ευρώ.

  • 16 Ιουλίου 2023, 21:38 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Όταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια δεν έχουν γίνει κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και οι τοποθετήσεις προϊσταμένων γίνονται μόνο ρουσφετολογικά και αναξιοκρατικά, κοινώς τοποθετούνται για προϊστάμενοι οι τενεκέδες, η όποια αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης είναι άκρως προκλητική για τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Πρώτα πρέπει να προχωρήσουν και να γίνουν κρίσεις και μετά η όποια αύξηση του επιδόματος ευθύνης.

  • 16 Ιουλίου 2023, 20:26 | Ανδρεόπουλος Παναγιώτης – ΕΥΠΣ Δυτικής Μακεδονίας

    Στο Πυροσβεστικό Σώμα θα πρέπει να δίνεται το επίδομα και στους συναδέλφους ανεξαρτήτως βαθμού οι οποίοι υπηρετούν ως Αξιωματικοί Υπηρεσίας, Προϊστάμενοι Κλιμακίων, Υποδιοικητές, Διοικητές κτλ όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

  • 16 Ιουλίου 2023, 13:46 | Θεοδωρος

    Στα κέντρα υγείας όπου έχουν ορισθεί επιστημονικα υπευθυνοι για την επιστημονική διασύνδεση ουσιαστικά εκτελούν χρέη προϊσταμένου και λαμβάνουν ήδη επιδομα θέσης ευθύνης, η περαιτέρω αύξηση κατά 30% του επιδόματος που λαμβάνουν θεωρούμε ότι είναι πρόκληση διότι η επιλογή τους δεν έχει γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά μόνο στη βάση ποιος είναι με τα ποιο πολλά χρόνια στο ΚΥ
    Πλήρης αξιοκρατία για την επιλογή τους και όχι καθ’ υπόδειξη μόνο της οικείας ΥΠΕ όπου υπαγονται

  • 16 Ιουλίου 2023, 05:36 | ΤΣΏΝΗΣ ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ

    Σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου 4823/2021 που αντικαθιστά την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015
    (Α’ 176), επίδομα θέσης ευθύνης δικαιούνται και οι υποδιευθυντές των Ι.Ε.Κ.

  • 16 Ιουλίου 2023, 05:17 | ΤΣΏΝΗΣ ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ

    Σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου 4823/2021 που αντικαθιστά την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015
    (Α’ 176), επίδομα θέσης ευθύνης δικαιούται και οι υποδιευθυντές Ι.Ε.Κ.

  • 16 Ιουλίου 2023, 05:49 | ΤΣΏΝΗΣ ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ

    Σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου 4823/2021 που αντικαθιστά την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015
    (Α’ 176), επίδομα θέσης ευθύνης δικαιούται και ο υποδιευθυντής Ι.Ε.Κ.

  • 16 Ιουλίου 2023, 00:00 | ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Εξίσωση του επιδόματος θέσης Διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων. Διευθυντής Γενικού Λυκείου με 120 μαθητές παίρνει 385 ευρώ ενώ Διευθυντής Γυμνασίου με 300 ή 400 μαθητές παίρνει 330 ευρώ.

  • 15 Ιουλίου 2023, 20:47 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Το επίδομα πηγαίνει σε μη άξιους να στήσουν διοίκηση..

  • 15 Ιουλίου 2023, 16:53 | Νικόλαος Μποσινάκος

    Στο Υπουργείο Εργασίας έχουν να γίνουν κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης από το 2006 (για Προιστάμενου Τμήματων) και από το 2011 (για Προιστάμενους Δ/νσεων), Από τότε, δεν ακολουθείτα καμία στοιχειωδώς αντικειμενική διαδικασία (δηλαδή αυτές που περιγράονται θεωρητικά στους κατα καιρούς νόμους για την διαδικασία κρίσεων), παρα μόνο ο πατροπαράδοτος πελετειακό τρόπος ορισμού προισταμένων από τους ανωτέρους και βασικά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και τους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς. Το ίδιο περίπου συμβαίνει σε όλα τα Υπουργεία. Το να χορηγηθούν επιπλέον παχυλά επιδόματα σε αυτές τις θέσεις είναι απλώς η επιβράβαβευση και η ενίσχυση της μη-διαδικασίας που περιγράφω παραπάνω. Χωρίς αντικειμενικές κρίσεις (με τυπικά προσόντα, γραπτές εξετάσεις, ψυχομετρικά τεστ)

  • 14 Ιουλίου 2023, 17:04 | Γεώργιος Ζαρχανής

    Στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας συμβαίνει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Το εν λόγω επίδομα (που είναι κιόλας δυσανάλογα μικρό σε σχέση με άλλους φορείς / υπηρεσίες) δεν δίνεται ανάλογα με τις θέσεις ευθύνης, αλλά ανάλογα με τον κατεχόμενο βαθμό του υπαλλήλου και συγκεκριμένα από τον βαθμό του συνόλου Α'(αντιστοιχεί σε Ταγματάρχη) και έπειτα. Έτσι, διοικητής αστυνομικού τμήματος που φέρει βαθμό έως Αστυνόμου Β’ (αντιστοιχεί σε Λοχαγό) ΔΕΝ παίρνει επίδομα ευθύνης, ούτε κάποιο άλλο επίδομα θέσης/ διοίκησης, ενώ Αστυνόμος Α’ που είναι για παράδειγμα 3ος, 4ος κ.ο.κ. στην ιεραρχία μιας υπηρεσίας, λαμβάνει κανονικά το επίδομα. Αδιαμφισβήτητη αδικία που πρέπει να διορθωθεί.

  • 14 Ιουλίου 2023, 15:05 | ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΘΑ ΠΡΟΚΥΡΗΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ?????
    ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!!!!
    ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ????
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΤ

  • 14 Ιουλίου 2023, 14:58 | Γεώργιος Λουκάς

    Ως προς την καταβολή καθ’ εαυτή του επιδόματος θέσης ευθύνης και όχι ως προς την αναπροσαρμογή αυτού, θα ήθελα να επισημάνω και τα εξής:
    Ως γνωστόν, στη Νομική Υπηρεσία Φορέων του Δημοσίου και ν.π.δ.δ. υπηρετούν Δικηγόροι με έμμισθη εντολή. Ωστόσο, στους οικείους Οργανισμούς & Εσωτερικούς Κανονισμούς και Οργανογράμματα της πλειοψηφίας των εν λόγω Φορέων, η θέσπιση των οποίων (οργανισμών) ανάγεται πάρα πολύ παλιά, ήτοι στις δεκαετίες 19650, 1960, 1970 κλπ, με αντίστοιχα βασιλικά ή προεδρικά διατάγματα, η Νομική Υπηρεσία αναφέρεται απλά ως «Νομική Υπηρεσία», χωρίς να προκύπτει τελικά αν αυτή αποτελεί οργανική Μονάδα επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως, Διευθύνσεως, Υποδιευθύνσεως ή Τμήματος, με αποτέλεσμα ο Δικηγόρος που προΐσταται της Νομικής Υπηρεσίας να μην δικαιούται τελικά επίδομα θέσης ευθύνης (ιδ. και ΕφΑθ 1349/2023), ακριβώς επειδή η Νομική Υπηρεσία δεν κατατάσσεται ως Διεύθυνση ή Τμήμα, σε αντίθεση με τις άλλες Διευθύνσεις και Τμήματα των εν λόγω Φορέων. Το παράδοξο είναι ότι οι άνω παλαιοί Οργανισμοί ή Εσωτερικοί Κανονισμοί ναι μεν αναφέρουν ρητώς π.χ. ότι της Νομικής Υπηρεσίας προΐσταται ο αρχαιότερος των υπηρετούντων Δικηγόρος (ιδ. β.δ. 472/1964 ΦΕΚ Α΄ 138/1964), αλλά δεν την κατατάσσουν ως Διεύθυνση ή έστω Αυτοτελές Τμήμα.
    Με τον τρόπο, όμως, αυτό ο Προϊστάμενος Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας ν.π.δ.δ. ή Ο.Τ.Α., παρά το γεγονός ότι φέρει, τόσο εκ της ιδιότητάς του, ως Δικηγόρου ή και Νομικού Συμβούλου, όσο και εκ της θέσεώς του, πολύ μεγάλη ευθύνη σε σημαντικότατες υποθέσεις μέσω της παροχής γνωμοδοτήσεων (που τις συντάσσει και τις υπογράφει ο ίδιος), μέσω της παραστάσεως και εκπροσωπήσεως του εντολέα του στα Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας, μέσω του συντονισμού των υφισταμένων του Δικηγόρων και την παροχή οδηγιών προς αυτούς για το χειρισμό υποθέσεων, μέσω της λογοδοσίας του απευθείας στη Διοίκηση του Φορέα (π.χ. στο Δ.Σ.), τελικά «καταντά» να αμείβεται πολύ λιγότερο σε σχέση με αυτό που εν τοις πράγμασι προσφέρει, όταν όλοι μας γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σύστημα στο Δημόσιο, όπου «όλα τελικά καταλήγουν στο Δικηγόρο», στο «τι είπε τελικά ο Δικηγόρος για αυτό;» και «το κάναμε έτσι γιατί ρωτήσαμε το Δικηγόρο».
    Η Νομική Υπηρεσία ενός Νομικού Προσώπου ή Οργανισμού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και νευραλγικές Μονάδες του και, αν δεν είναι καλά οργανωμένη, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και καθημερινά διαδικαστικά προβλήματα στον οικείο Φορέα.
    Η Νομική Υπηρεσία ενός Νομικού Προσώπου έχει αυτοτέλεια, δηλαδή δεν υπάγεται άμεσα σε υπερκείμενη μονάδα (το Γραφείο σε Τμήμα, το Τμήμα σε Διεύθυνση) και έχει ιδία κατά τόπο και καθ’ ύλην αρμοδιότητα, ήτοι διακεκριμένες αρμοδιότητες, που δεν αποτελούν επανάληψη με περαιτέρω εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων που έχει άλλη υπερκείμενη μονάδα, ούτε και ασκούνται υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη αυτής, αντίθετα υπάγεται απ’ ευθείας στη Διοίκηση του Φορέα, είτε αυτή είναι το Διοικητικό του Συμβούλιο είτε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είτε ο Διοικητής του είτε ο Γενικός Διευθυντής του, χωρίς να μεσολαβούν άλλες οργανικές μονάδες, αλλά και φέρει τα στοιχεία της αδιαβάθμιστης οργανικής μονάδας, καθ’ όσον δεν τελεί σε ιεραρχική και υπαλληλική κατάταξη σε σχέση με άλλες οργανικές μονάδες στην κλίμακα της ιεραρχικής δομής του αντιδίκου, ο δε Προϊστάμενος αυτής εκτελεί ουσιαστικά, εν όψει και της φύσης και του εύρους των αρμοδιοτήτων του, χρέη Προϊσταμένου Μονάδας Διεύθυνσης.
    Κατά συνέπεια, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι οι Δικηγόροι, οι οποίοι ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένου στη Νομική Υπηρεσία Φορέων του Δημοσίου, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α., θα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης Διευθυντή.

  • 14 Ιουλίου 2023, 13:24 | Καλλιόπη Σπανού

    Τε επιδόματα θέσης για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι προκλητικά υψηλά σε σχέση με πολύ πιο υπεύθυνες θέσεις (πχ ΕΣΥ). Καλύτερα να ενισχυθούν χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι και υψηλής εξειδίκευσης επιστήμονες (πχ γιατροί).

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:39 | Κελαϊδίτης Κωνσταντίνος

    Η αύξηση του επιδόματος ευθύνης (άρθρο 22) σε ποσοστό 30%! σε προϊσταμένους είναι, για άλλη μια φορά, προκλητικά υψηλή και δυσανάλογη με την μισθολογική αύξηση που θα λάβει το σύνολο των υπαλλήλων.
    Τα επιδόματα στις θέσεις ευθύνης (προϊστάμενων) θα έπρεπε να υπολογίζονται ποσοστιαία επί του βασικού μισθού π.χ. 10% για τμηματάρχες 15% για διευθυντές κλπ. ώστε να υπάρχει «αναλογικότητα» σε σχέση με το μισθό.
    Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκτός των προϊσταμένων, σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων που στελεχώνουν τμήματα και διευθύνσεις παρέχουν πολύ σοβαρές υπηρεσίες αναλαμβάνοντας πολύ μεγάλο «μερίδιο ευθύνης» για την εκτέλεση του έργου τους.
    Η ανωτέρω υπερβολική αύξηση, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βασική μισθολογική αύξηση του συνόλου των υπαλλήλων, που είναι το βασικό ζητούμενο του παρόντος Σ/Ν.

  • 13 Ιουλίου 2023, 23:45 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΓΙΡΙΔΟΥ

    Ναι στις αυξήσεις των επιδομάτων στις θέσεις ευθύνης, όμως μόνο στις περιπτώσεις, που έχουν προηγηθεί κρίσεις. Εφόσον η ανάληψη στις θέσεις ευθύνης γίνεται κατά την προσφιλή τακτική των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ με ανάθεση καθηκόντων (κρίσεις έχουν να γίνουν πάνω από 15 έτη) σε ημέτερα πρόσωπα κι αρεστούς στις εκάστοτε διοικήσεις είτε δεν θα πρέπει να γίνει αύξηση, είτε να περιοριστεί στο μισό. Έτσι, ίσως, οι διοικήσεις προκηρύξουν τις θέσεις, όπως απαιτεί η χρηστή διοίκηση.

  • 13 Ιουλίου 2023, 23:36 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΣ

    Γειά σας
    Επανέρχομαι για να αναφέρω πως στον ΟΤΕ, το έτος 2000 περίπου, τοποθετήθηκε στην ΚΟΖΑΝΗ, προιστάμενος τμήματος (θέση επιδοτούμενη)υπάλληλος μειωμένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων,ραδιοτηλεγραφητής του εμπορικού ναυτικού,άσχετος ανίδεος αλλα ιδεολογικά φανατισμένος με το τότε κυβερνών
    κόμμα!!!! απαράδεκτες καταστάσεις που δεν πρέπει να συμβαίνουν!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  • 13 Ιουλίου 2023, 22:14 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    Στα Νοσοκομεία έχουν να γίνουν κρίσεις απο το 2006 και οι τοποθετήσεις – αναθέσεις γίνονται χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο αποκλείοντας δημόσιους λειτουργούς – υπαλλήλους που εξιδεικεύονται, αποκτούν μεταπτυχιακούς τίτλους, εκαπιδεύονται και αποκτούν δεξιότητες προκειμένου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών απο τις θέσεις ευθύνης. Οι Διοικητές Οργανικών Μονάδων – Νοσοκομείων προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις θέσεων καταστρατηγόντας την κείμενη νομοθεσία, με αυτο τον τρόπο αποκλείουν άδικα τους υπόλοιπους υπαλλήλους απο την διεκδίκηση θέσεων ευθύνης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις κρίσεις με αξιοκρατικά κριτήρια και αφού ολοκληρωθούν σύμφωνα με τη νομοθεσια τότε να προχωρήσει στην αύξηση των επιδομάτων. Διαφορετικά καταργείται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις αναθέσεις καθηκόντων Προϊστάμενων και Αναπληρωτών Προϊσταμένων με αποτέλεσμα να αδικούνται αυτοί που αξιοκρατικά κατέχουν τα τυπικά προσόντα και τα έτη προϋπηρεσίας, ενώ στις σχετικές αποφάσεις αντικατάστασης προϊστάμενων και αναπληρωτών αυτών, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εμπεριέχεται η αιτιολογία, όπως ρητά ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, για την πιστή εφαρμογή της ισότητας και αξιοκρατίας (άρθρο 1 του Νόμου 3528/2007) που αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη των Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω σας αναφέρω τα εξής: με τις διατάξεων του άρθρου 87 του Δημοσιοΰπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), περί αναπλήρωσης προϊσταμένων, όπως ισχύουν μετά την τροποποίηση τους από τις διατάξεις του Νόμου 3839/2010, «1.Τον προϊστάμενο, που απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων, εφόσον ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις και επί ομοιοβάθμων ο προϊστάμενος που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου.
    Το αρμόδιο για την τοποθέτηση προϊσταμένων όργανο μπορεί, τηρουμένου του προβαδίσματος των βαθμών, να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου οργανικής μονάδας, που απουσιάζει ή κωλύεται, έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων.
    2.Αν δεν υπάρχουν υποκείμενες οργανικές μονάδες, τον προϊστάμενο αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο ανώτερος κατά βαθμό υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια οργανική μονάδα, εφόσον ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις. Αν υπηρετούν περισσότεροι υπάλληλοι με τον ίδιο βαθμό, αναπληρώνει αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον προϊστάμενο της αμέσως υπερκείμενης μονάδας ή αρχής. Μετά και τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του ν. 4369/2016, σας γνωρίζω τα εξής:
    Με τις διατάξεις του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3839/2010 (Α’ 51), ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναπλήρωσης προϊσταμένων οργανικών μονάδων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης. Επισημαίνεται δε ότι σε κάθε περίπτωση η αναπλήρωση αποτελεί προσωρινό τρόπο πλήρωσης των θέσεων ευθύνης στο πλαίσιο της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

    Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.4369/2016 (Α’ 33) και σε συνέχεια της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.31.52/2266/οικ.9165/30-3-2016 εγκυκλίου (ΑΔΑ:79ΜΦ465ΦΘΕ-ΦΙΛ), οι υπάλληλοι που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων κατετάγησαν στους νέους βαθμούς των άρθρων 80 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 4369/2016 σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4369/2016. Επιπλέον, στις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 30 του ν. 4369/2016 προβλέπονται τα εξής: «Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οι προϊστάμενοι».
    Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω διατάξεις, όσον αφορά την αναπλήρωση προϊστάμενων με τις διατάξεις του άρθρου 87 του Υ.Κ., ιδίως κατόπιν της κατάταξης των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς: βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 87 του Υ.Κ. περί αναπλήρωσης προϊσταμένων είναι οι εξής:
    α) οι προς πλήρωση θέσεις προϊσταμένων να είναι θεσμοθετημένες, όπως προβλέπονται στις οικείες οργανικές διατάξεις,
    β) οι υπάλληλοι να ανήκουν σε κλάδο, του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται βάσει των οριζόμενων στις οικείες οργανικές διατάξεις.
    γ) να τηρείται το προβάδισμα των βαθμών, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 87 του Υ.Κ., κυρίως όσον αφορά τις περιπτώσεις αυτοδίκαιης αναπλήρωσης, όπου εν προκειμένω λαμβάνεται υπόψη και ο πλεονάζων χρόνος στο βαθμό.
    Βάσει όλων των ανωτέρω, κατά τον ορισμό αναπληρωτή προϊσταμένου (π.χ. σε περίπτωση ομοιόβαθμων υπαλλήλων), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του Υ.Κ., θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, η κατάταξη των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να τηρείται η αρχή της νομιμότητας και να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της υπηρεσίας. Έστω και εάν οι διατάξεις περί αναπλήρωσης προϊστάμενων αποτελούν, προσωρινό μέτρο πλήρωσης των θέσεων ευθύνης, στις περιπτώσεις που για αυτήν εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου και δεν γίνεται αυτοδικαίως, θα πρέπει πάντοτε στις σχετικές αποφάσεις να εμπεριέχεται αιτιολογία τόσο στις περιπτώσεις που ανατίθενται σε υπάλληλο καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου όσο και στις περιπτώσεις αντικατάστασης και ορισμού νέου προϊσταμένου με τις διατάξεις περί αναπλήρωσης.
    Εκ των παραπάνω διατάξεων καθίσταται προφανές ότι στη διαδικασία αναπλήρωσης προϊστάμενων, ο νομοθέτης δίνει προβάδισμα μεταξύ υπαλλήλων της κατηγορίας ΤΕ Νοσηλευτών, σαφέστατα στο Νοσηλευτή με το μεγαλύτερο βαθμό ή μεταξύ ομοιόβαθμών νοσηλευτών, σε αυτόν που βρίσκεται περισσότερο χρόνο σε αυτόν.
    Σε κάθε περίπτωση εαν δεν προχωρήσουν οι κρίσεις στο Δημόσιο με αυτό τον τρόπο αυξάνεται τις ανισότητες στο δημόσιο και ενισχύεται το δόγμα των υπαλλήλων δυο ταχυτήτων και της ανισότητας.

  • 13 Ιουλίου 2023, 16:31 | Ακης

    Σε τμήμα Πληροφορικής Δήμου, έχουν να γίνουν κρίσεις 15 χρόνια και παραμένει προϊστάμενος ένας ΤΕ Ηλεκτρονικών. Αυτός ο άνθρωπος από Γενάρη θα πάρει αύξηση 30% ενώ οι υπάλληλοι του φορέα που είναι ΠΕ Πληροφορικής είναι αποκλεισμένοι από τις θέσεις ευθύνης.

    Η ρύθμιση είναι άκρως άδικη για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

  • 13 Ιουλίου 2023, 16:13 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ

    Η αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης ευθύνης ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων που κατέχουν τη θέση Πρύτανη, Αντιπρύτανη, Κοσμήτορα Σχολής ή Προέδρου Τμήματος, θέσεις οι οποίες είναι αιρετές.

  • 13 Ιουλίου 2023, 14:40 | Ι.Κ

    Από τις 02-02-2018, ημερομηνία ισχύος του Π.Δ./τος 4/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», τοποθετήθηκαν Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων επιπέδου Τμήματος της Κεντρικής, Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η τοποθέτηση έγινε κυρίως βάσει του αρ. 18 «Μεταβατικές τοποθετήσεις προϊσταμένων στις νέες οργανωτικές δομές» του ν. 4492/2017 (ΦΕΚ 156/Α’/18.10.2017) «Διακίνηση και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», ως μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Οι τελευταίες «αξιοκρατικές» κρίσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων στο ΥΠ.ΠΟ. έγιναν το μακρινό 2012. Στο μεσοδιάστημα (2012-2018) έγιναν και νέες τοποθετήσεις και φυσικά στο χρονικό διάστημα από τον Φεβρ. του 2018 έως και σήμερα δεν υπάρχει καν η σκέψη για ουσιαστική αξιολόγηση και διενέργεια κρίσεων. Γιατί τα γράφω όλα αυτά! Έννοιες όπως αξιοκρατία, ισονομία, ουσιαστική αξιολόγηση, εφαρμογή διαδικασιών που προβλέπονται από νόμους όπως ο 3528/2007 ή ο 3584/2007 είναι άγνωστες στην ελληνική δημόσια διοίκηση και το μοναδικό πραγματικά σύστημα εξέλιξης όλες τις προηγούμενες δεκαετίες είναι το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε».
    Στο δε Υπουργείο Πολιτισμού έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο. Υπάλληλοι με μοναδικό προσόν το πτυχίο τους, που έτυχε (και πέτυχε!) να είναι ήδη τοποθετημένοι πριν το 2018 ή να είναι μοναδικοί υπηρετούντες σε ένα τμήμα τοποθετήθηκαν ως Τμηματάρχες, ενώ σε Τμήματα με περισσότερους υπαλλήλους, υπάλληλοι με αναγνωρισμένους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς τίτλους, επιστημονικό έργο και εργασιακή εμπειρία παρέμειναν απλοί υπάλληλοι. Έχοντας πλέον μεσολαβήσει ήδη πέντε γεμάτα χρόνια από την τοποθέτησή τους πολλοί εξ αυτών θεωρούν τους εαυτούς τους αναντικατάστατους και φυσικά το ελληνικό κράτος έρχεται και αυξάνει το επίδομα θέσης ευθύνης κατά 30%, χωρίς να εξετάζει καν τον τρόπο «κατοχής» της θέσης και αδικώντας υπαλλήλους που μόχθησαν φτάνοντας στο ανώτατο μορφωτικό επίπεδο και υπηρετώντας ήδη είκοσι και εικοσιπέντε χρόνια με εργατικότητα, συνέπεια και ήθος. Ευχαριστώ

  • 13 Ιουλίου 2023, 14:14 | Βελίκος Κωνσταντίνος

    Την τελευταία φορά που έγιναν νόμιμες κρίσεις θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο ήταν πρίν 15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό τρείς Κυβερνήσεις ψήφισαν Νόμους για την δίκαιη και αξιοκρατική κρίση υπαλλήλων για τις θέσεις ευθύνης όμως καμία δεν εφάρμοσε αυτούς τους Νόμους. Η αύξηση της αποζημίωσης στις θέσεις ευθύνης θα αποτελέσει ένα σωστό μέτρο και θα δημιουργήσει κίνητρο απόδοσης όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με την προηγούμενη νόμιμη κρίση υπαλλήλων στις θέσεις αυτές. Τα 15 τελευταία χρόνια τις θέσεις ευθύνης κατέχουν υπάλληλοι με τη μέθοδο του ορισμού με επιλογή από τις Διοικήσεις που δεν τηρούν τις προβλέψεις των Νόμων αλλά χρησιμοποιούν κριτήρια πολιτικής ή κοινωνικής σχέσης.
    Αν δεν τηρήσει αυτή την υποχρέωση η Κυβέρνηση θα φανεί διάθεση πριμοδότησης «επιλεγμένων» και όχι «ικανών» βάση προσόντων υπαλλήλων. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος που θα οδηγήσει μια σωστή εξαγγελία σε επανάληψη παλιών καταδικαστέων τακτικών.

  • 13 Ιουλίου 2023, 13:47 | ΑΜ

    ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ. ΟΠΟΙΟς ΥΠΑΛΛΗΛΟς ΜΠΟΡΕΙ, ΤΙΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ. ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ο.Τ.Α ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ .Η ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ Ως ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥς ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

  • 13 Ιουλίου 2023, 11:08 | Εμμανουήλ

    Χωρίς κρίσεις, πχ. Περιφέρειες, Δήμος Αθηναίων, ΟΔΑΠ (ενώ προβλέπεται στο νόμο του να γίνει εντός έτος και δεν έγινε ποτέ), Υπουργεία, και με το επίπεδο των επιλεγμένων ατόμων σε θέσεις ευθύνης, δεν αξίζει φυσικά καμία αύξηση οριζόντια. Προφανώς και πρέπει να ελεγχθούν άλλα κριτήρια και η βεντάλια των ανισοτήτων να εκλείψει.

  • 13 Ιουλίου 2023, 10:38 | ευη

    ειλικρινά στο κρατος των Αθηναιων δεν εχει γινει αντιληπτο οτι οι θεσεις ευθυνης δοθηκαν πριν ΔΕΚΑ χρονια με κρισεις που εγιναν το 2014 και εκτοτε δινονται με αποφαση Δημαρχου. Ειναι δυνατον να δοθουν ετσι ελαφρα τη καρδια αυξησεις? Πρεπει να γινουν κρισεις στους ΟΤΑ Α & Β αμεσα και οι κρισεις να ειναι γνωστες οτι γινονται πχ καθε 5 χρονια οχι οποτε θελει ο υπουργος γιατι ετσι βολευει τους Δημαρχους . Αν φυσικα θελουμε να μιλαμε για κρατος δικαιου και οχι για πολιτες τριτων χωρων .

  • 13 Ιουλίου 2023, 08:38 | Ιωάννης Νικολάου

    Όσον αφορά τα ΚΕΔΑΣΥ της χώρας (Υπουργείο Παιδείας) από παράβλεψη στο νόμο δεν έχει προβλεφθεί επιμίσθιο για τους αναπληρωτές των προϊσταμένων, ήτοι των Υποδιευθυντών των υπηρεσιών. Παρακαλώ να ληφθεί υπόψη, καθώς αποτελεί αδικία σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις σχολικές μονάδες.

  • 12 Ιουλίου 2023, 21:18 | Σ.Χ.

    Το επίδομα θέσης ευθύνης πρέπει να συνδεθεί και να δίνεται μόνο στους προϊσταμένους που έχουν κριθεί με τις διαδικασίες που προβλέπονται από νόμους όπως ο 3528/2007 ή ο 3584/2007. Σε περίπτωση νόμιμης (και μόνο νόμιμης αναπλήρωσης όπως αναφέρεται στο άρθρο 87 του Ν.3528/2007) να εισαχθεί περιορισμός ότι το επίδομα θα λαμβάνεται μέχρι το πολύ έξι μήνες στον αναπληρωτή, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται υπηρεσίες και φορείς που έχουν να πραγματοποιήσουν κρίσεις για χρόνια.

  • 12 Ιουλίου 2023, 19:25 | Κοντογεωργάκης Ασημάκης

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αύξηση στα επιδόματα ευθύνης θεμελιώνεται στο ότι οι προϊστάμενοι αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες. Ωστόσο, πολλές φορές στην ελληνική Διοίκηση αυτό δεν ισχύει, καθότι με ποικίλα οργανωτικά τεχνάσματα ανατίθενται, παράνομα πολλές φορές λόγω ανυπαρξίας ελέγχων, δυσανάλογες ευθύνες σε απλούς υπαλλήλους, ενώ απαλλάσσονται οι οικείοι προϊστάμενοι από τις ευθύνες τους. Αυτό συντελείται ιδίως με τη σύσταση συλλογικών οργάνων, τα οποία ως γνωστόν κείνται εκτός ιεραρχίας. Στα συλλογικά αυτά όργανα ορίζονται ως μέλη απλοί υπάλληλοι και ανατίθενται σε αυτά είτε ήδη ανατεθείσες αρμοδιότητες προϊσταμένων (οργανικών μονάδων) είτε αρμοδιότητες οι οποίες, στις Διοικήσεις πιο προηγμένων κρατών, ασκούνται από μονοπρόσωπα όργανα, ήτοι όργανα διοίκησης ή προϊσταμένους. Πέρα από τον προβληματισμό περί πραγματικών ευθυνών, θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι εξαιρετικά ιδιόρρυθμοι διοικητικά τρόποι επιλογής προϊσταμένων στην ελληνική Διοίκηση, για τους οποίους έχει υποστηριχθεί ότι δε διασφαλίζουν επαρκώς την αμεροληψία και την αξιοκρατία. Εκτιμώ ότι η αύξηση στα εν λόγω επιδόματα έχει σημασία μόνο ως κίνητρο για την προσέλκυση ταλέντων στο δημόσιο τομέα και για την ενίσχυση της επιθυμίας ανάληψης ευθυνών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη διάσταση, νομίζω ότι ο σκοπός τής υπό σχολιασμό ρύθμισης είναι κατά βάση ορθός, λόγω όμως των ανωτέρω στρεβλώσεων της Διοίκησης, θα πρέπει η ρύθμιση να συνδυαστεί με τη διασφάλιση τήρησης οργανωτικού ορθολογισμού αναφορικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών.

  • 12 Ιουλίου 2023, 16:08 | Ιωάννα

    Ορισμένες σκέψεις σχετικά με το άρθρο 22.Στους ΟΤΑ κυρίως οι τοποθετήσεις τα τελευταία χρόνια γίνονται με αποφάσεις δημάρχου,με συνέπεια να γίνονται πολλές φορές προϊστάμενοι τμημάτων και προϊστάμενοι διεύθυνσης οι αρεστοί. Πριν γίνει λοιπόν αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης δε θα έπρεπε να γίνουν οι τοποθετήσεις από τα αρμόδια όργανα; Αλλιώς για ποια αξιοκρατία και δικαιοσύνη μιλάμε;

  • 12 Ιουλίου 2023, 15:08 | Τάκης

    Το ύψος των επιδομάτων ευθύνης θα πρέπει να διαμορφώνεται με το είδος του πτυχίου και τη σχετικότητα αυτού με τη θέση που κατέχει. Δεν μπορεί π.χ. ένας διευθυντής εκπαίδευσης που έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πάνω στη διοίκηση της εκπαίδευσης να λαμβάνει το ίδιο επίδομα ευθύνης με κάποιον που έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πάνω στη μουσική ή και καθόλου.

  • 12 Ιουλίου 2023, 13:56 | Χ.Γ.Δ

    Tο ποσοστό αύξησης των επιδομάτων είναι εξαιρετικά μεγάλο. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο και να γίνει μεγαλύτερη η οριζόντια αύξηση στους βασικούς μισθούς

  • 12 Ιουλίου 2023, 13:58 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΣ

    Μπορείτε να μας πείτε πώς τοποθετούνται οι υπάλληλοι στις θέσεις ευθύνης???
    Μήπως με κομματικά κριτήρια όπως π.χ.γινόταν στον ΟΤΕ,μέχρι τουλάχιστον την ιδιωτικοποίησή του όταν τοποθετούνταν ,επιτρέψτε μου,εγκάθετοι κομματικοί,τενεκέδες επί το πλείστον,άσχετοι ,ανίδεοι, ράθυμοι ,και ακαμάτηδες?????
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 12 Ιουλίου 2023, 13:53 | Κωνσταντίνος

    Επιβλέπων μηχανικός Π.Ε, δημοσίων έργων, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη, υπογράφοντας πληθώρα έργων μεγάλης και μικρής κλίμακας, ευθύνη που περιλαμβάνει Σχέδια Ασφάλειας και Υγείας Εργοταξίων, Εγκρίσεις Υλικών, Πρωτόκολλα Δοκιμών και Καλής λειτουργίας εγκαταστάσεων, Πρωτόκολλα Παράδοσης προς χρήση, εκθέσεις αυτοψιών, περαίωσης εργασιών, αιτιολογικές εκθέσεις κλπ και συνάμα, αναλαμβάνει την ευθύνη των εντολών του για διεκπεραίωση απρόβλεπτων προβλημάτων και επιλύσεις θεμάτων (για την ομαλή εξέλιξη του έργου) που δεν περιγράφονται στις εγκεκριμένες συμβάσεις λόγω π.χ εκ παραδρομής ελλείψεων αναγραφής εργασιών στις τεχνικές περιγραφές, θεωρείται θέση ευθύνης; Δεν αναφέρεται. Αναφερόμαστε στην περίπτωση επιβλέποντος μηχανικού που δεν κατέχει κάποια θέση προϊσταμένου. Επιπλέον, πως αισθάνεται ένας μηχανικός αυτής της κατηγορίας, ο οποίος λόγου χάρη, διαθέτει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στο ίδιο πεδίο των τεχνολογικών επιστημών, δεν έχει αξιολογηθεί έως σήμερα, αναλαμβάνει με την υπογραφή του όλες τις προαναφερθείσες ευθύνες, χωρίς να θεωρείται η ιδιότητά του, ως θέση ευθύνης.

  • 12 Ιουλίου 2023, 13:28 | Χρήστος

    Θέση ευθύνης είναι και ο Τεχνικός Ασφάλειας (Νόμος 3850/2010, Νόμος 1568/1985 κα). Σε περίπτωση που εργάζεται ως μόνιμος υπάλληλος σε υπηρεσία του δημοσίου/ευρύτερου δημοσίου τομέα (δηλαδή δεν προέρχεται από εξωτερική εταιρία παροχής υπηρεσιών), θα πρέπει να λαμβάνει και αυτός επίδομα ευθύνης. Προ μνημονίων το επίδομα αυτό ανερχόταν σε 13% επί του βασικού μισθού (εάν θυμάμαι καλά).

  • 12 Ιουλίου 2023, 13:52 | Ζαν

    Αναφορικά με την αύξηση του επιδόματος ευθύνης (άρθρο 22) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε προϊσταμένους που πληρούν τα τυπικά κριτήρια και να είναι αναλογικά αυξανόμενο σε σχέση με το είδος της ευθύνης έτσι ώστε να τηρούνται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης (αλλά και της νομιμότητας π.χ. για την περίπτωση προϊσταμένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

    Πρόσθετα επισημαίνω ότι θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα η επαναφορά των επιδομάτων όπως του Ισολογισμού στις Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών και των δώρων (Χριστουγέννων/Πάσχα/Καλοκαιριού) η περικοπή των οποίων αποτελεί καταστρατήγιση της αρχής της ισότητας δημιουργώντας άνιση μεταχείριση.

  • 12 Ιουλίου 2023, 12:59 | Σταυρούλα Kλωνιζάκη

    Όταν ενισχύεται η οικονομική ανισότητα των υπαλλήλων σε σχέση με τους προϊστάμενους ενισχύονται οι εντάσεις και το κακό κλίμα στον εργασιακό χώρο και προφανώς επηρεάζεται η εργασιακή απόδοση των υπαλλήλων. Μια υπηρεσία για να λειτουργεί εύρυθμα και να υπάρχει αποδοτικότητα θα πρέπει να υπάρχει η αίσθηση της δικαιοσύνης και της εκτίμησης στο έργο του κάθε υπαλλήλου. Η ρύθμιση αυτή είναι σαν να υποβιβάζει την αξία του κάθε υπαλλήλου στην παραγωγική διαδικασία. Θα πρέπει να εξεταστεί να δοθεί οριζόντια αύξηση σε όλους καθώς οι ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης αφορούν σε όλους τους μισθωτούς. Σε ότι αφορά στο έργο των προϊσταμένων ήδη έχει δοθεί 2 γενναίες αυξήσεις και υπάρχει διαφοροποίηση.

  • 12 Ιουλίου 2023, 11:38 | ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΟΠΩΣ ΠΧ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΠΟΣΟ? ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Η ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΧ ΕΝΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • 12 Ιουλίου 2023, 09:59 | Θ.Π.

    Πριν τα μνημόνια, το επίδομα θέσης για τους Διευθυντές ήταν 130 ευρώ και για τους Προϊσταμένους Τμημάτων ήταν 65 ευρώ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση το επίδομα θέσης για τους Διευθυντές γίνεται 585 ευρώ (αύξηση 350% σε σχέση με την περίοδο πριν τα μνημόνια) και για τους Προϊσταμένους Τμημάτων 377 ευρώ (αύξηση 480% σε σχέση με την περίοδο πριν τα μνημόνια).

    Την ίδια στιγμή το ετήσιο εισόδημα των νεοδιόριστων δημοσίων υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι μικρότερο από το αντίστοιχο εισόδημα των νεοδιόριστων δημοσίων υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευση του 2010. Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι ότι ο βασικός μισθός του νεοδιόριστου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (1.162 ευρώ μικτά), μετά την αύξηση των 70 ευρώ που θα γίνει από 1/1/2024, θα είναι μικρότερος από το επίδομα θέσης του Γενικού Διευθυντή (1.300 ευρώ).

    Την ίδια στιγμή σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν γίνει κρίσεις για την επιλογή Προϊσταμένων Τμημάτων εδώ και 14 χρόνια και όλοι οι Πρϊστάμενοι Τμημάτων τοποθετούνται από τα Γραφεία Υπουργών.

    Συνεπώς, η ρύθμιση είναι επιεικώς απαράδεκτη και θα πρέπει να αποσυρθεί. Τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από την απόσυρση της ρύθμισης να δοθούν οριζόντια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ως αύξηση του βασικού μισθού.

  • 11 Ιουλίου 2023, 21:46 | Γκολφινόπουλος Αριστειδης

    Εφόσον οι θέσεις δεν έχουν πληρωθεί με αντικειμενικά κριτήρια η και με απευθείας τοποθετήσεις η ανισότητα αυξάνεται

  • 11 Ιουλίου 2023, 21:52 | ΑΚΗΣ

    κοιτάξτε λίγο το επίδομα των Αστυνομικών που σε επίπεδο Διοίκησης Τμήματος ανέρχεται σε 30 ευρω μηνιαίως ενώ σε επίπεδο Διεύθυνσης σε 40 ευρώ. Δεν νομίζεται ότι είναι κοροϊδία εν συγκρίσει με το λοιπό δημόσιο τομέα? ΔΛΔ τώρα με την αύξηση θα εισπράξουν το αστρονομικό ποσό των 9 και 12 ευρώ αντιστοίχως….