ΜΕΡΟΣ Γ΄- ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ – ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ – Άρθρο 20 – Αναπροσαρμογή βασικών μισθών

1. Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί την 31η.12.2023, βάσει των άρθρων 9 και 14 του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) προσαυξάνονται με ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897, στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ. Η εν λόγω προσαύξηση καταβάλλεται και στους βασικούς μισθούς του προσωπικού ειδικών κατηγοριών των παρ. 1, 2, 4, 6 και 7 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015, στους βασικούς μισθούς του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και στους βασικούς μισθούς των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
2. Το ως άνω ποσό προσαυξάνει τους βασικούς μισθούς όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί την 31η.12.2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες προσωπικού:
α) στο προσωπικό που υπάγεται στο άρθρο 30 του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4354/2015,
β) στο προσωπικό που υπάγεται στα άρθρα 104 έως 107 του ν. 4622/2019 (Α΄133),
γ) στο προσωπικό που υπάγεται στην παρ. 3α του άρθρου 31 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92),
δ) στο προσωπικό που υπάγεται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 28 του ν. 4780/2021 (Α΄ 30),
ε) στο προσωπικό που υπάγεται στα άρθρα 29 και 32 του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του ν. 3205/2003 (Α΄ 297),
στ) σε όσους υπάγονται στα Κεφάλαια Β΄, Δ΄, ΣΤ΄, Ζ΄, Η΄ του Μέρους ΣΤ΄ του ν. 4472/2017 (Α΄ 74),
ζ) σε όσους υπάγονται στα Κεφάλαια Α΄, Β΄ καθώς και στο άρθρο 26 του Κεφαλαίου Γ΄ του Μέρους Β΄ του παρόντος,
η) στους μονίμους και δοκίμους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, που υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 4778/2021 (Α΄ 26),
θ) στο πάσης φύσεως προσωπικό αορίστου και ορισμένου χρόνου, των εταιριών που υπάγονται:
θα) στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4972/2022 (Α΄ 181), εκτός των Γενικών Διευθυντών,
θβ) στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 4972/2022, πλην των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε. και της ΔΕΘ HELEXPO,
θγ) στο Α΄ Μέρος του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε.,
ι) στο προσωπικό που υπάγεται στα Κεφαλαία Α΄ και Β΄ του Μέρους ΙΔ΄ του ν. 4999/2022 (Α΄ 225).
3. Η ανωτέρω προσαύξηση δεν συμψηφίζεται με τυχόν καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά.

  • 15 Ιουλίου 2023, 09:03 | Κωνσταντίνος Πλιάτσικας

    Συμφωνώ με την άποψη που εκφράστηκε από την Ένωση Έμμισθων Δικηγορων, η οποία είναι η κάτωθι:
    «Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.». ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας». Τονίζω ότι είναι απαράδεκτη η υφιστάμενη κατάσταση λόγω της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης των δικηγόρων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ

  • 15 Ιουλίου 2023, 09:45 | Νικόλαος

    Ακόμα και μετά από αυτές τις «αυξήσεις» συνεχίζει ο νεοεισερχόμενος υπάλληλος του Δημοσίου να αμείβεται με αποδοχές κατώτερες του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ… Νομίζω ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό σε μία ευνομούμενη πολιτεία! Αναπροσαρμογή λοιπόν του κατώτατου μισθού ΥΕ σύμφωνα με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα (μετά την αναγωγή σε δωδεκάμηνο) και να παραμείνει η ποσοστιαία διαφορά ανά κλιμάκιο και ανα κατηγορία ως έχει ώστε να λάβει ο κάθε υπάλληλος την αύξηση που αναλογεί στις αρμοδιότητές του!
    Πρέπει επίσης να συνδεθεί το μισθολόγιο αυτόματα με τον πληθωρισμό ώστε τουλάχιστον να μην μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα όταν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 23:40 | Γεώργιος Χριστοδουλιάς

    Κύριε Υπουργέ,για την «παγωμένη» διετία 2016-2017 θα μπορούσατε να κάνετε το εξής:Να ισομοιράσετε το ποσό σε 4 δόσεις μια κάθε Πρωτοχρονιά 24,25,26 και 2027. Έτσι και μια τρομερή αδικία θα αρθεί αλλά και ο προϋπολογισμός πιστεύω δεν θα επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Ευχαριστώ!!

  • 14 Ιουλίου 2023, 20:43 | 2/1Γ/2004

    Η μισθολογική προώθηση στους κατόχους ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ τίτλων θα πρέπει να δίνεται ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ, διότι οι μεταπτυχιακές σπουδές (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα διδακτορικά) αποτελούν ξεχωριστό επίπεδο εκπαίδευσης.

  • 14 Ιουλίου 2023, 19:16 | ΣΠΥΡΟΣ

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ Δ.Υ.
    ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΠΡΕΠΕ:

    1. ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΚ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 2016-2017
    2. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗ ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2% (ΑΡ. 38 ΠΑΡ. 2Α Ν. 3986/2011)
    3. ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΗΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΩΣ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

  • 14 Ιουλίου 2023, 17:22 | Ιάσων Ι. Καμπανέλλης

    Μισθολογική μεταχείριση Εμμίσθων Δικηγόρων Δημοσίου / ΝΠΔΔ / ΟΤΑ / ΔΕΚΟ.

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    Με το παρόν νομοσχέδιο είναι πράγματι εφικτό να αποκατασταθούν κάποιες εξόφθαλμες και παράλογες αδικίες στην αντιμετώπιση των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα. Ειδικότερα:

    1. Οι έμμισθοι δικηγόρου είναι η μόνο κατηγορία μισθοδοτούμενων μέσω του ενιαίου μισθολογίου, οι οποίοι δεν χαίρουν οποιασδήποτε πρόβλεψης μισθολογικής εξέλιξης. Τούτο, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό δικηγόροι τους οποίους χωρίζουν ολόκληρες δεκαετίες διαφοράς εμπειρίας. Επιπλέον οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία μισθοδοτούμενων στο δημόσιο για τους οποίους σήμερα υφίσταται ταβάνι (χαμηλό) στην μισθολογική τους εξέλιξη, σε σύγκριση λ.χ. με έναν υπάλληλο. Τούτο οφείλετε να αποκαταστήσετε επ’ ευκαιρία του παρόντος νομοσχεδίου, είτε με επαναφορά της ρήτρας προσαύξησης ανάλογα με την εμπειρία είτε με αναβάθμιση μισθολογικού κλιμακίου, είτε με ένα μικτό σύστημα μισθολογικής εξέλιξης.

    2. Αδιανόητο, επίσης, είναι το γεγονός πως ο έμμισθος δικηγόρος δεν λαμβάνει προσαύξηση για τον μεταπτυχιακό του τίτλο ή και το διδακτορικό του! Πέραν της πρόσφατης αποφάσεως του ΑΠ, ο οποίος επίσης διαπίστωσε αυτήν την αδικία, είναι αξιοσημείωτο πως πλείστες προκηρύξεις για την πρόσληψη εμμίσθων δικηγόρων από φορείς του δημοσίου απαιτούν την ύπαρξη μεταπτυχιακής εξειδίκευσης, την οποία, ωστόσο, εκ των υστέρων δεν πριμοδοτούν μισθολογικά, σε αντίθεση με το ΣΥΝΟΛΟ του λοιπού μισθοδοτούμενου προσωπικού που αδιακρίτως την λαμβάνει!

    Το σύνολο της δαπάνης για την δικαίωση των απλών και εύλογων αξιώσεων, είναι σχεδόν αμελητέο δημοσιονομικά, πλην όμως κομβικής σημασίας για τους δικηγόρους, γεγονός που είμαι βέβαιος πως κατανοείτε, αφού είστε συνάδελφος και γνωρίζετε καλά τα προβλήματα του κλάδου.

    Λάβετε, παρακαλώ, υπ’ όψιν σας, ακόμη, πως οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου την τελευταία δεκαετία διαρκώς μειώνονται σε αριθμό, με αποτέλεσμα στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ΝΠΔΔ και οι δημόσιοι οργανισμοί να είναι απίστευτα υποστελεχωμένα σε αυτό το επίπεδο. Λάβετε επίσης υπ’ όψιν σας πως οι έμμισθοι δικηγόροι ουδέν άλλο επίδομα λαμβάνουν από το ενιαίο μισθολόγιο (πλην του οικογενειακού), ούτε καν έξοδα μετακίνησης ή έστω ανάπτυξης και συντήρησης στοιχειώδους βιβλιοθήκης.

    Προσβλέποντας στην κατανόησή αλλά και την στήριξή σας, να σημειώσω πως άπασαι οι προτεινόμενες διατάξεις στην παρούσα διαβούλευση από τους συναδέλφους εμμίσθους δικηγόρους και των θεσμικών οργάνων του κλάδου μας (Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ΔΣΑ, Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων κλπ) μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.

  • 14 Ιουλίου 2023, 17:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΕΠ (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό) δημοσίου
    Στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου ίσως θα έπρεπε να συνυπολογιστεί η παράμετρος που αφορά το μισθολόγιο των ΕΕΠ (Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού) οι οποίοι αποτελούν τακτικό προσωπικό (Μόνιμοι ή ΙΔΑΧ) και υπηρετούν κυρίως σε Ανεξάρτητες Αρχές και Υπουργεία.
    Το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό αφορά προσωπικό με ιδιαίτερα αυξημένα ποιοτικά και εξειδικευμένα προσόντα, γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία το οποίο συμβάλει καθοριστικά στην ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Ο δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΕΕΠ έχει πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πιστοποιήσεις κ.α. κατά την πρόσληψή του, δηλαδή προσόντα που δύσκολα κάποιος διαθέτει σε οποιονδήποτε επαγγελματικό κλάδο και θέση! Όπως γνωρίζουμε (από το νέο κλαδολόγιο-προσοντολόγιο του ΥΠΕΣ) υπάρχουν οι εξής ιεραρχικά διακριτές κατηγορίες προσωπικού στο δημόσιο: ΕΕΠ, ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ. Το οξύμωρο είναι ότι η κατηγορία ΕΕΠ και ΠΕ έχουν το ίδιο μισθολόγιο! Αυτό αποτελεί μεγάλη στρέβλωση για πολλά χρόνια και είναι ευκαιρία να διορθωθεί! Ο υπάλληλος ΠΕ ο οποίος συνήθως διαθέτει ένα εξάμηνο παραπάνω σπουδών από τους ΤΕ έχει υψηλότερο-διαφορετικό μισθολόγιο από τους ΤΕ και πολύ ορθά συμβαίνει αυτός ο διαχωρισμός, ενώ οι ΕΕΠ με 2-8 έτη παραπάνω σπουδών από τους ΠΕ έχουν το ίδιο μισθολόγιο με τους τελευταίους! Είναι δίκαιη και επιτακτική ανάγκη η κατηγορία ΕΕΠ να διαχωριστεί μισθολογικά από την κατηγορία ΠΕ, ενώ ο μικρός σχετικά αριθμός του προσωπικού ΕΕΠ επί του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων καθιστά εφικτό και από οικονομικής πλευράς μια αύξηση τουλάχιστον 30% για το ΕΕΠ όπως έγινε και με τις θέσεις ευθύνης.

  • 14 Ιουλίου 2023, 17:06 | Νίκος

    Το ειδικό μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παραμένει το μόνο ειδικό μισθολόγιο, χωρίς αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (προσαύξηση Μ.Κ.).
    Μήπως είναι πλέον καιρός να ενσωματωθεί η συγκεκριμένη διάταξη και σε αυτό το ειδικό μισθολόγιο, σε πλήρη αντιστοιχία με όλα τα υπόλοιπα;

  • 14 Ιουλίου 2023, 16:09 | Μαρία Κ.

    Είναι επιτακτική η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Οι έμμισθοι δικηγόροι στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 και να γίνει μια μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια. Επιπλέον είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη η εφαρμογή όλων των διατάξεων περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων ή παροχών τις οποίες λαμβάνουν οι υπάλληλοι του φορέα όπου υπηρετούν και καταβολής επιδόματος θέσης ευθύνης επιπέδου Διευθυντή στους Προϊσταμένους των νομικών υπηρεσιών

  • 14 Ιουλίου 2023, 14:42 | Γεώργιος

    Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν αναγράφεται αν αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ και το προσωπικό των οποίων αμείβεται με το (ισχύον) ενιαίο μισθολόγιο

  • 14 Ιουλίου 2023, 13:58 | Κελαϊδίτης Κωνσταντίνος

    Οι παρεχόμενες αυξήσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν «ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ» με μέριμνα την αποκατάσταση των πολύ υψηλών αποκλίσεων (κυβερνητική δέσμευση για ενίσχυση των χαμηλόμισθων Δ.Υ.) που δημιουργήθηκαν από το προηγούμενο μισθολόγιο, μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ – ΤΕ και ΔΕ-ΥΕ, χωρίς να ληφθεί ποτέ υπόψη ότι ένα υπάλληλος ΔΕ παρέχει σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο έργο με υπαλλήλους ΠΕ ή ΤΕ.
    Το Σ/Ν αντί να εξυπηρετήσει το σκοπό του, που είναι η αύξηση των μισθών των Δ.Υ. μετά από 14 ΧΡΟΝΙΑ και την παράλληλη κατάργηση των δώρων, διακατέχεται από «ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ» διανέμοντας στοχευμένα τους διαθέσιμους πόρους σε «ειδικές κατηγορίες», αντί να χορηγηθούν αυξήσεις μισθών σε ποσοστό τουλάχιστον με αυτό που έλαβαν και μάλιστα από φέτος οι συνταξιούχοι. Οι αυξήσεις για το μεγαλύτερο αριθμό των υπαλλήλων δεν θα ξεπερνούν το 4%! (Π.χ. υπάλληλοι με 30 και πλέον χρόνια υπηρεσίας που τα παιδιά τους, μετά από τόσα χρόνια χωρίς καμία αύξηση, είναι πλέον ενήλικα) αντί του 7,75% τουλάχιστον που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του κ Πρωθυπουργού.

  • 14 Ιουλίου 2023, 13:32 | Αναστασία Μ

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου και νπδδ που υφίσταται άνιση δυσμενή μεταχείριση είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι χειρίζονται σοβαρότατες υποθέσεις από απόψεως τόσο θεσμικού πλαισίου όσο και οικονομικού αντικειμένου και μάλιστα στα ανώτατα Δικαστήρια, ενώ είναι επιφορτισμένοι και με τη νομική υποστήριξη (γνωμοδοτήσεις, σχέδια διατάξεων) του φορέα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους, καθώς και την εκπροσώπησή του ενώπιον Αρχών. Θα πρέπει συνεπώς να προβλεφθεί: α) η μισθολογική εξέλιξή τους, ώστε οι δικηγόροι Παρ’Αρείω Πάγω να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, β) να τους αναγνωρίζεται επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, γ) να λαμβάνουν τα επιδόματα και τυχόν άλλες παροχές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του φορέα όπου υπηρετούν και δ) να καταβάλλεται επίδομα θέσης ευθύνης επιπέδου Διευθυντή στους Προϊσταμένους των νομικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού της οργανικής μονάδας «νομική υπηρεσία», «γραφείο νομικών υποθέσεων» ή άλλο. Για όλα τα παραπάνω οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου και νπδδ αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Δικαστήρια κατά του φορέα τους, ο οποίος εν τέλει επιβαρύνεται επιπλέον με τόκους και έξοδα, αλλά και με επιπλέον απασχόληση των δικηγόρων του.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:20 | ΛΕΝΑ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Συμφωνώ με την άποψη που εκφράστηκε από την Ένωση Έμμισθων Δικηγορων, η οποία είναι η κάτωθι:
    «Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.». ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας». Τονίζω ότι είναι απαράδεκτη η υφιστάμενη κατάσταση λόγω της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης των δικηγόρων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:01 | Ελένη

    Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται αύξηση στα επιδόματα ευθύνης κατά 30% οριζόντια, ανεξάρτητα της δουλειάς που κάνουν οι προϊστάμενοι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι με ανάθεση, ενώ τη δουλειά την κάνουν κυρίως οι υπάλληλοι. Ειδικά τώρα με τη στοχοθεσία που προωθείται θα έπρεπε τα αντίστοιχα επιδόματα να συνδεθούν με αυτήν και μόνο στους υπαλλήλους να δίδεται κίνητρο απόδοσης επίτευξης στόχων. Αν κάποιο τμήμα δεν πιάσει τους στόχους του αναλογικά να μειώνονται όλα τα παραπάνω επιδόματα (τμηματάρχη, διευθυντή, γεν. διευθυντή). Έτσι θα φαίνεται ποιοι δεν ξέρουν να διοικούν και δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη θέση. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το να χρεώνουν είναι το μόνο που έχουν υποχρέωση να κάνουν και τίποτα άλλο.
    Επίσης η διάκριση μεταξύ ΤΕ και ΠΕ θα έπρεπε να λάβει υπόψη της τη χρονική διάρκεια απόκτησης πτυχίου. Άλλο το ΤΕΙ τριετούς, άλλο το ΤΕΙ τετραετούς και άλλο το ΑΕΙ πενταετούς φοίτησης. Θα μπορούσε να επιτευχθεί με τις μονάδες που δίνει το κάθε πτυχίο.
    Το 70€ σε όλους είναι καταστρατήγηση των διατάξεων του ν. 4354/2015 ο οποίος διατηρείται.
    Ό,τι αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ ως προσόν πρόσληψης θα πρέπει να αμοίβεται (πτυχία, προϋπηρεσία) και να μην υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε φορέα.
    Κατάργηση μη ανταποδοτικών εισφορών.
    Ενιαία αντιμετώπιση όλων των επιδομάτων των δημοσίων λειτουργών, ανεξαρτήτως μισθολογίου (ενιαίο, ειδικό) πχ παραμεθορίου.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:04 | Μ. Μακροπούλου

    Α. Δημιουργία Κλαδικού Μισθολογίου Μηχανικών που να αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου (αυξημένες ποινικές ευθύνες, υποχρεωτική εγγραφή σε Επαγγελματικό Επιμελητήριο και αποκλειστική χρήση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το Δημόσιο, Πενταετείς σπουδές κλπ).
    Β. Να θεσμοθετηθεί ξανά το πρόσθετο Κλιμάκιο για τις Πενταετείς σπουδές.
    Γ. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση.
    Δ.Να αποδοθεί πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ. 69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται. Αντίθετα η εμπειρία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ρόλο που καλούνται να έχουν οι μηχανικοί του Δημοσίου στην ανάπτυξη των Υποδομών.

  • 14 Ιουλίου 2023, 09:21 | μαρια

    Κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγύης 2% υπέρ ανεργίας, τπδυ 1% (αρθ.38, παρ.2αΝ.3986/2011)
    •Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί εκτός Δημοσίου τομέα
    •Μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17.
    •Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
    η οριζόντια αύξηση 70 ευρώ μεικτά είναι περίπου 35 ευρώ καθαρά.
    Επίσης το επίδομα θέσης ευθύσην κατά 87 ευρώ είναι πολύ μικρό.Οι ευθύνες των τμηματαρχών σε ορισμένες διευθύνσεις είναι πολύ περισσότερες από των διευθυντών και των γενικών διευθυντών.

  • 14 Ιουλίου 2023, 09:55 | Εύα

    Αν θέλουμε να μιλήσου για ουσία και να μην κρυβόμαστε πίσω απο μικροπολιτικές εξαγγελίες και νομοσχέδια(marketing):
    1) Σύνδεση μισθολογικής και βαθμολογικής κλίμακας.
    2) Αναγνώριση και μισθολογικά, το αυτονόητο, την συναφή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα , έστω της 7ετίας , που ήδη πριμοδοτείται απ τον ΑΣΕΠ.
    3) Αναγνώριση και μισθολογικά της πενταετούς φοίτησης, των διπλωμάτων «integrated master».
    4) Επαναφορά επιδόματος χρήσης Η/Υ.
    5)Μισθολογικό ‘ξεπάγωμα’ της διετίας 2016-2017.

    Πλέον ο δημόσιος τομέας στελεχώνεται απο εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και τυπικά προσόντα που κατά τον ανάλογο τον τρόπο θα έπρεπε να αμείβονται!!!Μην υποτιμάτε λοιπόν την νοημοσύνη του κόσμου!!!!!!!

  • 14 Ιουλίου 2023, 08:54 | Δώρης Καρύδης

    Παραθέτω παρακάτω κάποιες παρεμβάσεις που θεωρώ πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο για αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
    1) Να αποδοθεί το χαμένο μισθολογικό κλιμάκιο της διετίας 2016-2017.
    2) Αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές (όχι μόνο για ένστολους) από 100€ σε 130€. 3) Εκτός της αύξησης της χιλιομετρικής αποζημίωσης από 0,15€ σε 0,20€/ χιλιόμετρο, αύξηση και της ημερήσιας αποζημίωσης από 10€, τουλάχιστον σε 20€ για μετακινήσεις εκτός έδρας άνω των 50χλμ.
    4) Μισθολογικό προβάδισμα των υπαλλήλων ΠΕ πενταετούς διάρκειας σπουδών κατά ένα κλιμάκιο, όπως ήταν και παλιότερα.
    5) Μισθολογική εξομοίωση υπαλλήλων που δε λαμβάνουν προσωπική διαφορά και υπηρετούν σε υπηρεσίες με συναδέλφους που τη λαμβάνουν, εφόσον ασκούν τα ίδια καθήκοντα και ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα.

  • 14 Ιουλίου 2023, 08:59 | Κωνσταντίνα Μίχου

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Απαιτείται επιτέλους η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς . Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Καιρός να αλλάξει η κατάσταση και να γίνει τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 και να γίνει μια μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 07:36 | Καραλάκη Αικατερίνη

    Θα πρέπει να προβλεφθεί και η μισθολογική εξέλιξη των έμμισθων δικηγόρων.

  • 14 Ιουλίου 2023, 07:35 | Γιωργος

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι , στα πλαίσια της διαβούλευσης ( αυξήσεις μισθών και επιδομάτων προς ενίσχυσης του εισοδήματος ) , θα μπορούσε να συμπεριληφθεί δίκαιη σχετική ρύθμιση ώστε στα Σώματα Ασφαλείας και τις ΕΔ , να αναγνωριστεί μισθολογικά η κατοχή πτυχίου ΑΤΕΙ- ΠΕ , Μεταπτυχιακού , Διδακτορικού, ώστε οι κάτοχοι αυτών να κατατάσσονται μισθολογικά και να αμείβονται στην αντίστοιχη κατηγορία, όπως ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    Με αποτέλεσμα οι σχετικές αυξήσεις και η μισθολογική εξέλιξη να γίνονται αναλογικά και σε σχέση με την εκπαιδευτική κατηγορία, όπως ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα . Επίσης θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σχετική δίκαιη ρύθμιση και να χαρακτηριστεί το επάγγελμα του Αστυνομικού ως επικίνδυνο. Ευχαριστώ!

  • 14 Ιουλίου 2023, 06:15 | Νεκτάριος Κουκούλης

    Διαβαζω σήμερα στα ΤΑΝΕΑ οτι αναβαθμίζει το ΑΣΕΠ που μου είχε μοριοδοτησει την προϋπηρεσία του ιδιωτικού τομέα αλλα δεν θα την πληρώνουν.
    Ακομη οτι θα προσλάβει 10000 υγειονομικους αλλα την συναφή προϋπηρεσία απο τον ιδιωτικο τομέα δεν θα την πληρώνουν.
    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που «επικροτεί» την αξιοκρατία.

  • 1) Το ποσό αύξησης για τους Ερευνητές ΕΚ είναι πολλαπλασιαζόμενο το γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) με συντελεστή 0,0897, όπως αναφέρεται στο Μέρος Γ’ του σχεδίου νόμου: http://www.opengov.gr/minfin/?p=11845.
    Δηλαδή πρόκειται για αύξηση περίπου 70 ευρω για τους Ερευνητές ΕΚ.

    Αντίθετα, τα μέλη ΔΕΠ θα λάβουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις (άνω 300 ευρώ), όπως αναλύεται εκτενέστατα στο Κεφάλαιο Β’ του Σχεδίου νόμου http://www.opengov.gr/minfin/?p=11837 , όπου στο άρθρο 31 επαναπροσδιορίζεται ο βασικός τους μισθός, στο άρθρο 32 τα επιδόματα και στο άρθρο 33 http://www.opengov.gr/minfin/?p=11832 οι επιμέρους μισθολογικές ρυθμίσεις.

    2) Το Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης, οριζόμενο ως εξής:
    α. Μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ. :
    αα. Καθηγητής: διακόσια (200) ευρώ.

    Ενώ για Ερευνητές ΕΚ ορίζεται στα 150 Ευρώ.

    Πού οφείλεται άραγε αυτή η ανισότητα; Τα μέλη ΔΕΠ διαβάζουν περισσότερο από τους Ερευνητές;

    3) Επιβάλλεται η εξίσωση των αποδοχών των Ερευνητών/τριών με τις αποδοχές της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς έχουμε ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα και όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες. Την εξίσωση αυτή την προέβλεπε και ο Ν. 1514/1985.

    Το ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων διαθέτει:
    – ομόλογα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ
    – όμοιες διαδικασίες ένταξης και προαγωγής σε αντίστοιχες βαθμίδες.
    – επιτελεί ομόλογο ερευνητικό έργο

    Εμμέσως αναγνωρίζεται το ομόλογο των προσόντων και του επιτελούμενου έργου των ερευνητών/τριων όπως για τα μέλη ΔΕΠ επιδόματος βιβλιοθήκης (άρθρο 23) ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΙΚΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΠΟΣΟ με αυτο των μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ., ορίζοντας ενδεικτικά τα 150 ευρω για ερευνητές Α’ έναντι των 200 ευρώ για καθηγητές ΑΕΙ.

    Πρεπει όμως να προχωρήσει και η εξίσωση στο βασικό μισθό η οποία αφορά και ένα πολύ περιορισμένο έναντι των μελών ΔΕΠ αριθμό (<1000).

    Εαν συμβούν οι προτεινόμενες αυξήσεις στα μέλη ΔΕΠ αλλά ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ για Ερευνητές ΕΚ, οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές θα οξυνθούν περαιτέρω.

    4) Για όποιες αυξήσεις γίνουν σε βασικό μισθό και επιδόματα θα πρέπει να αναφέρεται ΡΗΤΑ ότι "Η ανωτέρω προσαύξηση δεν συμψηφίζεται με τυχόν καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά.". Αυτό δεν αναγράφεται στις αυξήσεις των μισθών μελών ΔΕΠ. Αναφέρεται μόνο για τα 70 ευρώ της αύξησης των Ερευνητών ΕΚ.

    5) Προτείνουμε τα παρακάνω που αφορούν το βασικό μισθό και το Επίδομα Βιβλιοθήκης για τους Ερευνητές ΕΚ (σε συμφωνία με το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ/Καθηγητών ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Πολυτεχνειων κλπ):

    Στο Άρθρο 31 Βασικός μισθός

    Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 1 της βαθμίδας του Ερευνητή Α΄ ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων διακοσίων είκοσι οκτώ (2.228) ευρώ) ευρώ. Ο βασικός μισθός των λοιπών μισθολογικών κλιμακίων διαμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ. του ποσού των εξήντα τριών (63) ευρώ.

    Ο μηνιαίος βασικός μισθός των λοιπών βαθμίδων διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μ.Κ. του Ερευνητή Α΄, ως εξής:

    α. Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) 120%

    β. Ερευνητής Β΄ 85%

    γ. Ερευνητής Γ΄ 75%

    δ. Ερευνητής Δ΄ 70%

    ε. Ε.Λ.Ε. Α΄ 85%

    στ. Ε.Λ.Ε. Β΄ 73%

    ζ. Ε.Λ.Ε. Γ΄ 63%

    η. Ε.Λ.Ε. Δ΄ 60%.

    Όλοι οι ως άνω βασικοί μισθοί στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

    Στο Άρθρο 32 Επιδόματα

    Πέρα από τον βασικό μισθό του άρθρου 31 χορηγούνται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

    1. Ειδικό επίδομα έρευνας, ως εξής:

    α. Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) πεντακόσια (500) ευρώ.
    β. Ερευνητής Α’ πεντακόσια (500) ευρώ.

    γ. Ερευνητής Β’ τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ.

    δ. Ερευνητής Γ’ τετρακόσια (400) ευρώ.

    ε. Ε.Λ.Ε. Α’ τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.

    στ. Ε.Λ.Ε. Β’ τριακόσια είκοσι (320) ευρώ.

    ζ. Ε.Λ.Ε. Γ’ διακόσια ενενήντα (290) ευρώ.

    2. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης, οριζόμενο ως εξής:

    α. Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) πεντακόσια (200) ευρώ.

    β. Ερευνητής Α’ πεντακόσια (200) ευρώ.

    γ. Ερευνητής Β’ τετρακόσια πενήντα (170) ευρώ.

    δ. Ερευνητής Γ’ τετρακόσια (150) ευρώ.

    ε. Ε.Λ.Ε. Α’ τριακόσια πενήντα (140) ευρώ.

    στ. Ε.Λ.Ε. Β’ τριακόσια είκοσι (120) ευρώ.

    ζ. Ε.Λ.Ε. Γ’ διακόσια ενενήντα (100) ευρώ.

    3. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).

    4. Επίδομα θέσης ευθύνης στους Γενικούς Διευθυντές ή Διευθυντές των Ερευνητικών Κέντρων, ύψους πεντακοσίων ευρώ (500 €) μηνιαίως. Στους Διευθυντές των Ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων και των αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων το εν λόγω επίδομα καθορίζεται στο ποσό των τετρακοσίων ευρώ (400 €). Οι προϋποθέσεις χορήγησης είναι ίδιες με αυτές που προβλέπονται στις παραγράφους 2, 3 και 4 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015.

    5. Αμοιβή αποδοτικότητας για τους Ερευνητές, τους Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες και τις άλλες κατηγορίες προσωπικού από τη Διοίκηση του Ερευνητικού Κέντρου ή αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. ή της Ε.Ε.Α.Ε., με βάση τα ποσά των κονδυλίων που εισέρευσαν κατά τα παρελθόντα τρία έτη στον ερευνητικό φορέα από προγράμματα ή έργα χρηματοδοτούμενα αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς πόρους ή από πλεονάσματα που προέρχονται από πωλήσεις προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών, η οποία καταβάλλεται εφάπαξ σε ετήσια βάση. Το ύψος της εν λόγω αμοιβής δεν μπορεί να ξεπερνά το σύνολο των τακτικών αποδοχών ενός μηνός και υπολογίζεται με κυμαινόμενο συντελεστή έως εκατό τοις εκατό (100%) επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών του ίδιου μήνα. Με κοινή απόφαση του Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργού μπορεί να ρυθμίζεται η χορήγηση της πιο πάνω αμοιβής αποδοτικότητας σε Διευθυντές ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων αυτών και αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και στη Διοίκηση της Ε.Ε.Α.Ε.

    Ζωή Κούρνια
    Κύρια Ερευνήτρια ΙΙΒΕΑΑ

  • 13 Ιουλίου 2023, 22:34 | Γεώργιος Χριστοδουλιάς

    Νομίζω,ότι είναι ζήτημα στοιχειώδους δικαιοσύνης να «ξεπαγώσει» το μισθολογικό κλιμάκιο 2016-2017.
    Ως αφορά την «έκτακτη»εισφορά υπέρ ανεργίας θα μπορούσε αν δεν γίνεται να καταργηθεί να εφαρμοστεί κλιμακωτά στα πρότυπα της προηγούμενης που καταργήθηκε,επιτέλους την 1/1/2023

  • 13 Ιουλίου 2023, 21:09 | Κωστας Θεσσαλ

    Η συναφής προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί εκτός δημοσίου προ του διορισμού έχει αναγνωριστεί μονο αυτή βαθμολογικά και οχι μισθολογικά.Να επισημάνω επίσης οτι αυτή η προϋπηρεσία ήταν μοριοδοτούμενη για την εισαγωγή στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ εφόσον ήταν συναφής με την ειδικότητα .

  • 13 Ιουλίου 2023, 21:41 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Προτείνεται επιτέλους η κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγύης 2% υπέρ ανεργίας και ΤΠΔΥ 1% (αρθ.38, παρ.2αΝ.3986/2011).

  • 13 Ιουλίου 2023, 20:55 | 2/1Γ/2004

    Είναι αυτονόητο -αν και δυστυχώς δεν συμβαίνει ακόμα- ότι πρέπει (επιτέλους) να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

    Το ίδιο ευελπιστώ και για τη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ (αναγνώριση βαθμολογική και μισθολογική), σε όσους κλήθηκαν και είχαν την τιμή να υπηρετήσουν την Πατρίδα και δεν βλέπουν καμία ευγνωμοσύνη ή έστω αναγνώριση από αυτή…

  • 13 Ιουλίου 2023, 19:29 | Νικος

    Σε ορισμένες κατηγορίες η αύξηση δεν είναι ούτε 50€ καθαρά,μετά από τόσες περικοπες και τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής αυτή η αύξηση είναι πραγματικά ψίχουλα..

  • 13 Ιουλίου 2023, 17:13 | Ιωάννης

    Διαβάζοντας τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου προς διαβούλευση,είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για την μισθολογική αναγνώριση του επικίνδυνου του επαγγέλματος όλων των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας. Ενδεικτικά επί της αναγκαιότητας θέσπισης σχετικής διάταξης αναφέρεται το δελτίο τύπου το οποίο αναρτήθηκε την 08-05-2023 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον σύνδεσμο: https://www.minocp.gov.gr/2023/05/08/08-05-2023/ με θέμα:»08-05-2023: Δίπλα στους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ ο Τάκης Θεοδωρικάκος». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «….Ο Υπουργός επισήμανε πως η δουλειά του αστυνομικού είναι κατ’ εξοχήν επικίνδυνη και χαρακτήρισε απολύτως δίκαιο το αίτημα για αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και κατ’ επέκταση τη θέσπιση επιδόματος επικινδυνότητας….».

  • 13 Ιουλίου 2023, 17:25 | Topasilver

    Όταν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σου έχουν φάει το 30% των αποδοχών σου, όταν σου έχουν περικόψει στο παρελθόν κ για δημοσιονομικούς λόγους άλλο ενα 30% των αποδοχών σου κ ταυτόχρονα με πλήρη περικοπή δώρων, ΔΕΝ νοείται μια αύξηση της τάξεως που προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Χρειάζεται μια γενναία αύξηση με ταυτόχρονη επαναφορά των δώρων.

  • 13 Ιουλίου 2023, 16:19 | Θανάσης Κ

    50€ οριζόντια αύξηση σε όλους δεν αποτελεί νέο μισθολόγιο αλλά μάλλον μία προσβολή στα στελέχη του Δημοσίου, που πραγματικά μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες και με υψηλό αίσθημα ευθύνης παράγουν έργο υψηλής ποιότητας.

    Το ενιαίο μισθολόγιο είναι από τη φύση του άδικο, καθώς παντού στην αγορά εργασίας η αμοιβή καθορίζεται από τη φύση της ίδιας της εργασίας. Συνεπώς ένα νέο μισθολόγιο θα έπρεπε να βασίζεται στην παραπάνω αρχή.

    Αναφορικά με την προαναφερθείσα αύξηση, αυτή πάλι δεν εξομοιώνει τον κατώτατο μισθό μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς 780×14 > 850×12. Για να υπάρξει πραγματική εξομοίωση θα πρέπει ο κατώτατος μισθός στον Δημόσιο τομέα να ανέλθει στα 910€. Συνεπώς θα πρέπει να προστεθούν τα κάτωθι μέτρα για να μιλήσουμε για μία ουσιαστική βοήθεια στους Δημοσίους Υπαλλήλους και όχι απλά για ένα άλλο επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα μέτρο:

    •Αύξηση κατά 130€ στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας ΥΕ. Όλες οι αυξήσεις των υπολοίπων κατηγοριών με τα σχετικά ΜΚ να υπολογίζονται σύμφωνα με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού του Ν.4354/2015.
    •Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 2% υπέρ ανεργίας και ΤΠΔΥ 1% (αρθ.38, παρ.2αΝ.3986/2011).
    •Μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17

  • 13 Ιουλίου 2023, 16:36 | ΧΡΥΣΑ

    Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί εκτός Δημοσίου τομέα.
    Μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17.
    Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για όλους.
    Να σεβαστείτε όσους φοίτησαν 5 χρόνια σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές αντί για 4 που είναι οι περισσότερες και να τους δοθεί η ανάλογη ενίσχυση στο εισόδημά τους (πιθανόν μέσω κλιμακίου).
    Αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου σε όλους τους υπαλλήλους όχι μόνο στους ΔΕΠ, για δικαιοσύνη. Αν αναλογισθεί κανείς και όσους εργάζονται σε νησί της παραμεθορίου, με την ακρίβεια των ναύλων πλέον ίσως μόνο κολυμπώντας μπορούν να μετακινούνται (για λόγους υγείας ή οικογενειακούς κλπ.), χωρίς να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

  • 13 Ιουλίου 2023, 16:54 | Γιώργος

    Μήπως η παρακάτω διατύπωση είναι λάθος
    ζ) σε όσους υπάγονται στα Κεφάλαια Α΄, Β΄ καθώς και στο άρθρο 26 του Κεφαλαίου Γ΄ του Μέρους Β΄ του παρόντος,

    και η σωστή είναι

    ζ) σε όσους υπάγονται στα Κεφάλαια Α΄, Β΄ καθώς και στο άρθρο 36 του Κεφαλαίου Γ΄ του Μέρους Γ΄ του παρόντο;

  • 13 Ιουλίου 2023, 15:42 | ΖΗΣΗΣ

    Κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγύης 2% υπέρ ανεργίας και ΤΠΔΥ 1% (αρθ.38, παρ.2αΝ.3986/2011).Μη ανταποδοτικά.
    •Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί εκτός Δημοσίου τομέα
    •Μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17.
    •Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
    •Η μισθολογική εξομοίωση των πτυχιούχων ΤΕ με τους πτυχιούχους ΠΕ
    •Η αναγραφόμενη αύξηση θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας ΥΕ, και όλες οι αυξήσεις των υπολοίπων κατηγοριών με τα αντίστοιχα ΜΚ να υπολογίζονται σύμφωνα με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού του 4354/2015.

  • 13 Ιουλίου 2023, 14:57 | Όλγα Μ.

    Κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα θα πρέπει να αμοίβεται η Εργασία που προσφέρει ο κάθε εργαζόμενος, ανάλογα με την δυσκολία της και τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελείται και όπως αναφέρεται στο άρθρο 22 του Συντάγματος, περί προστασίας της εργασίας, » Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας»! Το ενιαίο μισθολόγιο λοιπόν και οι οριζόντιες αυξήσεις (ψίχουλα) δεν αμοίβουν δίκαια τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.Τα επιδόματα προϊστάμενων έχουν ήδη αυξηθεί γενναία, ποιος ο λόγος της τόσο σημαντικής αύξησης? Όταν στην πλειοψηφία των υπηρεσιών δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα, καμία στοχοθεσία, αλλά η ποσότητα εργασίας εξαρτάται αποκλειστικά από την δραστηριότητα των πολιτών. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι σημερινές πενιχρές αποδοχές θα μας οδηγήσουν σε μια εξίσου πενιχρή σύνταξη και μάλιστα σε μια ηλικία που θα έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη χρημάτων, γιατί με την κατακρήμνιση του ΕΣΥ και την αδυναμία εύρεσης δωρεάν ιατρικής παρακολούθησης και περίθαλψης θα υποχρεωθούμε να προσφύγουμε στον ιδιωτικό τομέα ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ! Με αυτές τις πενιχρές αυξήσεις λοιπόν δεν ωφελείται κάποιον, απλά ξοδεύεται χρήμα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσετε το ΕΚΑΒ για παράδειγμα. Με 50 ευρώ πάνω το μήνα δεν θα αποκτήσω οικονομική άνεση, ούτε θα μπορώ και πάλι να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου. Ανώφελα μέτρα για τα μάτια του κόσμου!

  • 13 Ιουλίου 2023, 13:31 | Ευαγγελία Γάτα

    Κάθε ποσοστό αύξησης του εισοδήματος είναι δεκτό, και προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα ότι υπάρχει η πρόβλεψη για περαιτέρω αυξήσεις στα μισθολογικά κλιμάκια, παρακαλώ όπως εξετάσετε και τα ακόλουθα:
    1. Με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας που ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό και είναι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ αμείβονται ως υπάλληλοι ΠΕ, θα ήταν σκόπιμο να απολαμβάνουν την ίδια αντιμετώπιση και σε άλλα ΝΠΔΔ και φορείς άλλων υπουργείων (π.χ. Υπουργείο Υγείας, Εργασίας κ.ά.). Με άλλα λόγια, ενιαία μισθολογικά κλιμάκια για υπαλλήλους ΤΕ και ΠΕ σε όλους τους φορείς του δημοσίου.
    2. Να αναγνωρίζεται μισθολογικά και όχι μόνο βαθμολογικά η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα στον ίδιο κλάδο, ιδίως όταν αυτή αποτέλεσε κριτήριο μοριοδότησης στο ΑΣΕΠ για τη μονιμοποίηση του υπαλλήλου.

  • 13 Ιουλίου 2023, 13:38 | Ηλίας Γεωργιάδης

    Δηλαδή 12 χρόνια δεν πήραμε ευρώ αύξηση, ο ιδιωτικός τομέας απολαμβάνει 13ο και 14ο μισθό, η ακρίβεια και οι πραγματικές ανάγκες του υπαλλήλου(οικογενειάρχη) αποτιμάται στα 60 με 70 ευρώ αύξηση ΜΟΝΟ?Η κατεύθυνση που δείχνει να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ο μοχλός πίεσης στις θέσεις ευθύνης, δίνοντας τους 30% αύξηση για να πιέσουν τους υπαλλήλους να πετύχουν τις στοχοθεσίες, και ο υπάλληλος?

  • 13 Ιουλίου 2023, 12:44 | ΚΩΣΤΑΣ 46

    Καταρχήν, είναι θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια υπάρχει αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων οι αποδοχές, συνυπολογίζοντας και την κατάργηση των δώρων και το πάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης είχαν κατακρημνιστεί την πρώτη κυρίως περίοδο εφαρμογής των μέτρων μέχρι και 50%. Αν ληφθεί υπόψη και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων για τα δάνεια, της ενέργειας και του κόστους ζωής των τελευταίων ετών, η αγοραστική δύναμή τους έπεσε περίπου κατά 30%. (Αυτό σημαίνει αύξηση του μηνιαίου κόστους διαβίωσης για ένα μέσο ζευγάρι με 2 παιδιά και δάνειο περίπου 300-400€).

    Επομένως, η αύξηση των 45€ καθαρά το μήνα συν τα 50€ για το επίδομα τέκνων, γίνεται κατανοητό ότι δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους διαβίωσης. Επιπλέον το επίδομα τέκνων, αν και σημαντικό, 1) Δεν δίνεται σε όλους προφανώς και 2) Δεν παύει να αποτελεί ένα επίδομα που κάποια στιγμή θα καταργηθεί. Άρα, σωστή η αύξηση στο επίδομα τέκνων, αλλά η αύξηση στον πραγματικό μισθό θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, της τάξης των 100€ καθαρά. Άλλωστε, η αύξηση έγινε με σκοπό να εξισωθεί ο κατώτερος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων με αυτόν του ιδιωτικού τομέα. Όμως, όπως ανακοινώθηκε, η αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2027 θα έχει αυξηθεί κατά 25% και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ, αυτό όμως σημαίνει ότι ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα υπολείπεται και πάλι.

    Συμφωνώ με όλα τα σχόλια που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και τις προτάσεις που αναφέρονται.

    Επίσης, στα πτυχία πενταετούς φοίτησης, αν και έχουν αναγνωριστεί στη βαθμολογική εξέλιξη, δεν έχουν αναγνωριστεί στη μισθολογική εξέλιξη, κάτι που θεωρώ ότι είναι δίκαιο να γίνει.

    Σημαντική επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγγύης 2%, που αντιστοιχεί περίπου σε 25€ περίπου το μήνα, ενώ κατάργηση που έγινε μόνο για το 1%, αντιστοιχούσε σε ένα ποσό περίπου 5€.

  • 13 Ιουλίου 2023, 12:37 | Μαρία Μ.

    Τα ποσά που προτείνετε είναι αυξήσεις ντροπής όταν οι ίδιοι παραδέχεσθε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πάρουν αύξηση πάνω από μια δεκαετία, τους κόπηκαν τα δώρα και το 40% των αποδοχών τους και είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φορολογίας εισοδήματος! Αν θέλετε ένα επιτελικό κράτος που να στελεχώνεται με υπαλλήλους οι οποίοι θα ζουν με αξιοπρέπεια πρέπει να δώσετε πραγματικές αυξήσεις και όχι ψίχουλα για τα μάτια του κόσμου!

  • 13 Ιουλίου 2023, 12:11 | Παναγιώτης

    Αξιότιμε Υπουργέ, αξιότιμε Υφυπουργέ,
    απευθύνομαι σ εσάς σχετικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο δημόσιο με αρκετά έτη στον ιδιωτικό τομέα(10+) με συνάφεια αντικειμένου.
    Είμαστε αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι στο δημόσιο που εργαζόμαστε πάνω από 10 χρόνια και ενώ στην προκήρυξη μας ζητούσε προϋπηρεσία όταν διοριστήκαμε δυστυχώς δεν αναγνωρίστηκε μισθολογικά αλλά μόνο βαθμολογικά και μόνο για 7 έτη στον ιδιωτικό τομέα και αυτό μόνο για τις κρίσεις προισταμένων, αυτό πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.
    Είμαστε υπάλληλοι με εμπειρία, ζήλο και θα θέλαμε να έχουμε ίση μεταχείριση με τους συναδέλφους μας που έχουν έρθει από κάποιον άλλο οργανισμό που είχε καταργηθεί όπως π.χ. Ολυμπιακή Αεροπορία αναγνωρίστηκε η εμπειρία τους δίχως να έχουν καμία συνάφεια με το αντικείμενο που κάνουν στο δημόσιο τομέα.
    Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση .
    Με εκτίμηση!

  • 13 Ιουλίου 2023, 12:17 | Δημοσχάκη Κωνσταντινια

    •Κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγύης 2% υπέρ ανεργίας, τπδυ 1% (αρθ.38, παρ.2αΝ.3986/2011)
    •Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί εκτός Δημοσίου τομέα
    •Μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17.
    •Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

  • 13 Ιουλίου 2023, 12:04 | Αφεντουλίδου Σοφία

    •Κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγύης 2% υπέρ ανεργίας και ΤΠΔΥ 1% (αρθ.38, παρ.2αΝ.3986/2011).Μη ανταποδοτικά.
    •Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί εκτός Δημοσίου τομέα
    •Μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17.
    •Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
    •Η μισθολογική εξομοίωση των πτυχιούχων ΤΕ με τους πτυχιούχους ΠΕ
    •Η αναγραφόμενη αύξηση θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας ΥΕ, και όλες οι αυξήσεις των υπολοίπων κατηγοριών με τα αντίστοιχα ΜΚ να υπολογίζονται σύμφωνα με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού του 4354/2015.

  • 13 Ιουλίου 2023, 12:11 | ΜΑΡΙΑ Μ.

    Κύριε Υπουργέ,
    Ζητάμε άμεσα:
    1. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
    2. «Ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 2017
    3. Αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο στο βαθμό αλλά και μισθολογικά

  • Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ
    Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο για το Μισθολόγιο του Δημοσίου για να θέσουμε υπόψη σας ότι:
    Στο προτεινόμενο μισθολόγιο εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις μεταξύ των αποφοίτων των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, παρά την ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων τους με τον νόμο 2916/2001. Η μισθολογική εξομοίωση των πτυχιούχων ΤΕ με τους πτυχιούχους ΠΕ είναι υποχρέωση του Κράτους και η διατήρηση αυτής της διάκρισης ,αποτελεί παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση και ισονομίας των πολιτών. Ειδικά όταν οι επαγγελματικές αρμοδιότητες και τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα για την άσκηση αυτών είναι ουσιαστικά ίδια, η οποιαδήποτε μισθολογική διάκριση για παροχή ίδιας σε περιεχόμενο εργασίας είναι αντισυνταγματική και ηθικά ανυπόστατη. Επίσης με το νόμο 4763/2020, τα Πανεπιστήμια και τα Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανήκουν στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Συνεπώς, οι απόφοιτοι πλέον μοιράζονται κοινά μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες, και ο μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς είναι αδικαιολόγητος. Αιτούμαστε λοιπόν τη διόρθωση των διακρίσεων και την εξίσωση των μισθολογικών κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, καθώς και την εφαρμογή στην πράξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων για την ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων ΤΕ και ΠΕ.
    Σας γνωρίζουμε ότι η Ένωση Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας Μακεδονίας Θράκης https://eypymt.sch.gr/ εκπροσωπεί 1000 μέλη Υπαλλήλους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. της Μακεδονίας και της Θράκης, εκ των οποίων ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων κλάδου ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού.
    Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση.

  • 13 Ιουλίου 2023, 11:09 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

    Η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ. (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ)

  • 13 Ιουλίου 2023, 09:39 | Κωνσταντίνος

    Η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκειται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Παρακαλώ όπως την άμμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
    Επίσης προχωρήστε στην επαναφορά της μισθολογικής εξέλιξης για την διετία 2016 – 2017.

  • 13 Ιουλίου 2023, 08:59 | Γ.Μ

    1)Άμεση αναγνώριση της <> διετίας 2016-2017 ως προϋπηρεσία
    2)Αναγνώριση προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε στον ιδιωτικό τομέα.
    3) Κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγύης 2% υπέρ ανεργίας (αρθ.38, παρ.2αΝ.3986/2011). Η διαφημιζόμενη κατάργηση έγινε μόνο για το 1%.

  • 13 Ιουλίου 2023, 08:38 | Δημήτρης Μ.

    Από την στιγμή που η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα μοριοδοτείται στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ έως 84 μήνες αν θυμάμαι καλά, καλό θα ήταν έστω και αυτό το χρονικό διάστημα να αναγνωριστεί ως χρόνος εργασίας για την εξέλιξη στα ΜΚ.

  • 13 Ιουλίου 2023, 07:37 | ΑΚΗΣ

    Αυτό είναι το «ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ» το οποίο βρισκόταν υπό επεξεργασία και δεν μπορούσε να παρουσιαστεί ΠΡΙΝ τις εκλογές;

    Μήπως δεν μπορούσε να παρουσιαστεί πριν γιατί στην πραγματικότητα είναι ένα πασάλειμμα και ομοιάζει περισσότερο με φιλανθρωπία παρά για νέο σύστημα μισθολογικής εξέλιξης;

    Που αναφέρονται:

    Το μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17; Η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού; Η αναγνώριση έστω των επτά ετών της προϋπηρεσίας του ιδιωτικού τομέα;

    Γιατί για κάποιους διατηρείται ΚΑΙ η προσωπική διαφορά ΚΑΙ η μισθολογική ωρίμανση;

  • 13 Ιουλίου 2023, 07:58 | Σταύρος Καλαφάτης

    Αλλαγή στο ενιαίο μισθολόγιο βαφτίζουμε μια αύξηση 45 ευρώ καθαρά .Χωρίς να μετράμε την προϋπηρεσία στον ιδιώτη μισθολογικά ακόμη ,παιδιά κατώτερου θεού αυτοί που δούλεψαν στον ιδιωτικό τομέα πρώτα ,χωριά που τι σημαίνει ενιαίο μισθολόγιο;Κάνουν όλοι την ίδια δουλειά για να πληρώνονται με το πτυχίο στο δημόσιο;Δηλαδή ένας στις πλήρους του δήμου είναι δυνατόν να αμοίβεται με κάποιον που δουλεύει οδηγός στην συγκοινωνία επειδή είναι ΔΕ κατηγορία . Κοροϊδεύετε και εμπαιζετε τον κόσμο κύριοι