ΜΕΡΟΣ Α΄ – ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – Άρθρο 1 – Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η συστηματική ρύθμιση συνταξιοδοτικών και μισθολογικών θεμάτων, καθώς και η θέσπιση σειράς μέτρων για την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:57 | Στάθης Αναλυτής

    Οι έμμισθοι δικηγόροι υφίστανται πέραν μιας δεκαετίας μειώσεις αποδοχών (άμεσες και έμμεσες). Δεν αναγνωρίζονται οι μεταπτυχιακοί τίτλοι και τα διδακτορικά, δεν υπάρχει χρονοεπίδομα. Οι πάγιες αποδοχές είναι καθηλωμένες 13 ΈΤΗ περίπου χωρίς προοπτική αύξησης. Συγκεκριμένα ένας δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω με δέκα έτη δικηγορίας λαμβάνει ίδιες αποδοχές με ένα Δικηγόρο με 40 έτη δικηγορίας.
    Προς αποφυγήν επαναλήψεων παραπέμπω στο σχόλιο- πρόταση του Προέδρου των Εμμίσθων Ανδρέα Κουτσόλαμπρου.
    Στάθης Αναλυτής τ. Αντιπρόεδρος ΔΣΑ

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:48 | Α. Παπασταμκου

    Συντάσσομαι με την άποψη της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων, καθως η από το ετος 2012 κατάργηση της μισθολογικής εξαίρεσης των έμμισθων δικηγόρων στο Δημόσιο τομέα , εισάγει αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση μεταξύ κατηγοριών μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο (δημοσίων υπαλλήλων αφενός, οι οποίοι εξελίσσονται μισθολογικώς ανά διετία και εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, αφετέρου, οι οποίοι δεν εξελίσσονται μισθολογικώς) αλλά και αδικαιολόγητη εξίσωση των έμμισθων δικηγόρων του ιδιού βαθμού δικηγορίας αλλά με διαφορετικά έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο (π.χ. ο νεοπροσλαμβανόμενος ως έμμισθος του Δημοσίου δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με τον επί 20, 30 ή 40 έτη ως έμμισθο του Δημοσίου δικηγόρο παρ’Αρείω Πάγω!!!). Άλλωστε πρόσφατα η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου πάγου έκρινε προς την κατεύθυνση της μισθολογικής εξέλιξης των έμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου Τομέα . Συνεπώς πρέπει να υπάρχει ρητή διάταξη επί σκοπώ συμμορφωσεως με τα ως άνω και ήδη κριθεντα με αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας .

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:56 | ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΤΑΛΟΥ

    Με βάση την αρχή της ισότητας αλλά και της αξιοκρατίας θεωρώ ότι δεν είναι ορθό και δίκαιο η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή να είναι οι έμμισθοι δικηγόροι.
    Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Η καθήλωση των εμμίσθων δικηγόρων στο 15ο Μ.Κ., που ισχύει μέχρι σήμερα (για τους Παρ’Αρείω Πάγω) χωρίς να λαμβάνουν τα Μ.Κ. λόγω κατοχής συναφούς με τα καθήκοντά τους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και χωρίς να λαμβάνουν τα Μ.Κ. λόγω χρόνου προϋπηρεσίας στερείται κάθε νομιμότητας και λογικής.
    Δεν μπορεί ένας νεοπροσληφθείς έμμισθος δικηγορος παρ’Αρείω Πάγω επί παραδείγματι, να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με κάποιον, που υπηρετεί στον ίδιο φορέα περισσότερα έτη.
    Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εφαρμογή των Μ.Κ. (λόγω κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας) και στους εμμίσθους δικηγόρους.
    Μία κυβέρνηση που ευαγγγελίζεται την αξιοκρατία δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:42 | Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

    Είμαι έμμισθη επί παγία δικηγόρος στο Δήμο Πατρέων και κατά την υπηρεσία μου τα τελευταία 13 χρόνια έχω τύχει μισθολογικής εξέλιξης μόνο κατά την προαγωγή μου σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω προ 3ετίας. Η μισθολογική καθήλωση χωρίς καμία δυνατότητα εξέλιξης και η εξίσωση με τους νεοεισερχόμενους στην υπηρεσία συναδέλφους θεωρώ ότι είναι άδικη και πρέπει να αποκατασταθεί με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
    Η μακρόχρονη μισθολογική καθήλωση σε συνδυασμό με την αύξηση της ύλης και των αρμοδιοτήτων στην υπηρεσία καθιστούν αναγκαία την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη μισθολογική εξέλιξη όπως για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:34 | Ασημίνα Λελέκη

    Συντάσσομαι με την άποψη της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων, προς αποκατάστασης της χρόνιας αδικίας όσο αναφορά το μισθολογικό καθεστώς των έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου, η οποία έχει ως εξής:
    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο
    Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015
    Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:32 | ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου τομέα χωρίς μισθολογική εξέλιξη είναι οι έμμισθοι δικηγόροι, που είναι καθηλωμένοι στο 15ο Μ.Κ. Επιτέλους, απαιτείται η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του εν λόγω τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Καλούμαστε δε να προασπίσουμε τα οικονομικά συμφέροντα του ν.π.δ.δ-εντολέα μας, χειριζόμενοι μεγάλο αριθμό δικαστικών υποθέσεων με τεράστιο οικονομικό αντικείμενο, πρωτότυπα νομικά ζητήματα, που άπτονται όλων των δικαίων, παριστάμεθα δε ενώπιον των πολιτικών, διοικητικών και ποινικών δικαστηρίων, όπως επίσης και ενώπιον των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας.
    Σε κάθε δε περίπτωση και δη εν προκειμένω εφαρμοστέα είναι και η αρχή της αξιοκρατίας.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:23 | Παπ;αστεργιου Γιωργος

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο, αλλά και όλων μας μας που παραμένουμε καθηλωμένοι μισθολογικά σε υποδεέστερο ,του ανωτάτου, κλιμάκιο ενώ χειριζόμαστε υποθέσεις των φορέων μας σοβαρότατου οικονομικού και όχι μόνο, αντικειμένου. Και δεν έχει έρεισμα η ύπαρξη της διαφοροποίησης από τους λοιπούς εργαζομένους στο δημόσιο , αφού θεσπίστηκε σε περίοδο ακραίας δημοσιονομικής λιτότητας που πλέον δεν υφίσταται και αφορά ούτε 1.000 άτομα. Είναι επομένως εύλογο, νόμιμο, αλλά και ηθικό να ψηφιστεί η διάταξη όπως την εισηγείται η ΕΕΔ , ώστε να μην παραταθεί και να αρθεί η εν λόγω αδικία που για πρώτη φορά επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως προαναλύθηκε, σε αντίθεση με ότι ίσχυε από πάντα και επί σειρά ετών.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:02 | Κατερίνα Τζουνή

    Είναι γεγονός ότι η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι από το 2012 οι έμμισθοι δικηγόροι.
    Απαιτείται η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς που λαμβάνουν κανονικά τις προσαυξήσεις τους λόγω χρόνου υπηρεσίας.
    Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που ενάντια σε κάθε λογική στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.
    Παρακαλούμε να εξετάσετε την τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015, να γίνει αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.
    Προσδοκούμε να εισακουστούμε στο χρόνιο και εύλογο αίτημά μας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:08 | Αλεξία Αλικάκου

    Γιατί να μην αρθεί μια τεράστια αδικία που υποτιμά συστηματικά την άκοπη και συνεχή εργασία των έμμισθων δικηγόρων του δημόσιου τομέα; Γιατί να μην εφαρμόσουμε επιτέλους μια αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου (945/2023); Γιατί να παραβιάζουμε συστηματικά το Σύνταγμα και ιδίως τις υπέρτατες αρχές της ισότητας και τηα αναλογικότητας; Ας σεβαστούμε τους πυλώνες της δημοκρατίας και ας προτάξουμε την σαφή ρύθμιση του Μ.Κ. και στους έμμισθους δικηγόρους (λόγω κατοχής μεταπτυχικακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας). Τουλάχιστον να αποφύγουμε προσφυγή στην δικαιοσύνη για την ικανοποίηση προδήλως έννομων αιτημάτων.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:55 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

    Με βάση την αρχή της ισότητας αλλά και της αξιοκρατίας θεωρώ ότι δεν είναι ορθό και δίκαιο η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή να είναι οι έμμισθοι δικηγόροι.
    Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Η καθήλωση των εμμίσθων δικηγόρων στο 15ο Μ.Κ., που ισχύει μέχρι σήμερα (για τους Παρ’Αρείω Πάγω) χωρίς να λαμβάνουν τα Μ.Κ. λόγω κατοχής συναφούς με τα καθήκοντά τους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και χωρίς να λαμβάνουν τα Μ.Κ. λόγω χρόνου προϋπηρεσίας στερείται κάθε νομιμότητας και λογικής.
    Δεν μπορεί ένας νεοπροσληφθείς έμμισθος δικηγορος παρ’Αρείω Πάγω επί παραδείγματι, να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με κάποιον, που υπηρετεί στον ίδιο φορέα περισσότερα έτη.
    Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εφαρμογή των Μ.Κ. (λόγω κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας) και στους εμμίσθους δικηγόρους.
    Μία κυβέρνηση που ευαγγγελίζεται την αξιοκρατία δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

  • 14 Ιουλίου 2023, 12:01 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 945/2023 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιούνται και οι έμμισθοι δικηγόροι των Μ.Κ. λόγω κατοχής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών.
    Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει ρητή σχετική διάταξη επί σκοπώ συμμορφώσεως του νόμου με τα κριθέντα.
    Το ίδιο ισχύει και για την την μισθολογική τους εξέλιξη, κατ’άρθρ. 11, από την οποία ρητώς εξαιρούνται σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου.
    Θα πρέπει οι αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων να αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους. Δεν μπορεί ένας νεοπροσληφθείς έμμισθος δικηγορος παρ’Αρείω Πάγω επί παραδείγματι, να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με κάποιον, που υπηρετεί στον ίδιο φορέα πχ 20 έτη. Επίσης δεν μπορεί ο ίδιος δικηγόρος να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές επί 20 έτη. Αντίστοιχα δεν μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και να εξαιρούνται από τη διάταξη αυτή οι έμμισθοι δικηγόροι.
    Η τυχόν αντίθετη άποψη παραβιάζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, κατά το μέρος, που αντιμετωπίζει με όμοιο τρόπο ανόμοιες καταστάσεις (έμμισθους δικηγόρους κατέχοντες και μη κατέχοντες τίτλο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών ή/και νεοπροσληφθέντες και παλαιότερους) και μεταχειρίζεται ενιαία πρόσωπα, που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες και τυπικά προσόντα.
    Παραβιάζει επίσης και τις γενικές αρχές, που εισάγει ο Κώδικας περί Δικηγόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο δικηγόρος όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα από τους υπαλλήλους αναλόγων προσόντων, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη αυξημένη μισθολογική κατάταξη, με βάση τα προσόντα του, στα πλαίσια της αναγνώρισης και της διαφύλαξης του κύρους και της ανεξαρτησίας του. Περαιτέρω, δεν υφίσταται σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να καθιστά συνταγματικά ανεκτή την εξαίρεση των δικηγόρων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι, ο αριθμός των δικηγόρων, που υπηρετούν στους φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου είναι ελάχιστος, ιδίως σε σύγκριση με τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων.
    Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εφαρμογή των Μ.Κ. (λόγω κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας) και στους εμμίσθους δικηγόρους, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη ασκώντας προδήλως νόμιμες αγωγές επιβαρύνοντας τόσο τα Δικαστήρια, όσο και τους φορείς μας με την καταβολή τόκων κι εξόδων.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:16 | Λαμπρινή Κουφού

    Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Ας αξιοποιήσουμε την υπ’ αριθμόν 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο. Με την απόφαση αυτή εξαλείφεται μία δυσμενής διάκριση σε βάρος των συναδέλφων – δικηγόρων, των οποίων και μόνο οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών δεν λαμβάνονταν υπόψη για τη μισθολογική τους αντιμετώπιση από τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.

    Καθώς, πράγματι, οι έμμισθοι δικηγόροι αναλαμβάνουν υποθέσεις ιδιαίτερης ευθύνης, και απασχολούνται χωρίς ωράριο με μοναδικό επιδιώκομενο στόχο να επιτύχουν την ορθή και αποτελεσματική έκβαση των υποθέσεων αυτών, εντούτοις αντιμετωπίζονται άνισα ως προς τους λοιπούς λειτουργούς της δικαιοσύνης και στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Παρακαλούμε όπως αξιοποιηθεί η προτεινόμενη ρύθμιση προς αποκατάσταση μιας μεγάλης και συστηματικής αδικίας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:18 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

    Για τους έμμισθους δικηγόρους και τις μισθολογικες προσαυξήσεις που πρέπει να θεσπισθούν για αυτούς, κατ΄αρχήν συμφωνώ με τις θέσεις της Ενωσης Εμμίσθων Δικηγόρων και τα σχόλια των ιδιων των εμμίσθων δικηγόρων που συντάσσονται με αυτές, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της πολιτείας στο λειτουργημα του έμμισθου δικηγόρου.

    Προτείνω περαιτέρω ένα άλμα, που πρέπει κατα τη γνώμη μου να έχει τη γενναιότητα μια πολιτική εξουσία να κάνει:

    Να καταρτισθεί με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (ΔΣΑ, ΕΕΔ κλπ) ένα ενιαίο ειδικό μισθολόγιο για τους πάσης φύσεως εμμίσθους δικηγόρους (δημοσίου, δημοσίου τομέα, ΟΤΑ, τραπεζών, ιδιωτικού τομέα κ.α.) που θα περιλαμβάνει και διατάξεις για την αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης ή συνταξιοδότησης και κάθε άλλη εργασιακή κατάσταση (π.χ. αναγνώριση προυπηρεσίας από την εγγραφη στο ΔΣΑ, μισθολογική αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, πάσης φύσεως άδειες κλπ). Καταλαβαίνω ότι το εν λόγω μισθολόγιο θα πρέπει να αποτελέσει συμπλήρωση / τροποποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και κάθε άλλης διάταξης νόμου, ΠΔ κλπ που ρυθμίζει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των εμμίσθων δικηγόρων.

    Η αναγκαιότητα μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας προκύπει αβίαστα από το χαρακτηρα που έχει λάβει στις ημέρες μας η έμμισθη εντολή σε δικηγόρο, παγκοσμίως (νομοθετικός, κανονιστικός, ρυθμιστικός ρόλος, πλέον της παράστασης στα δικαστήρια και του χειρισμού νομικών υποθέσεων). Μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα επιβραβεύσει την ανεξαρτησία, την εμπιστευτικότητα και την υπευθυνότητα που διέπει την έμμισθω εντολή σε δικηγόρο.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:31 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΝΤΑΟΥΤΣΑΚΗΣ

    Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Στελέχη ΝΠΔΔ σε τόσο καίριες θέσεις να αντιμετωπίζονται μισθολογικά και βαθμολογικά επί σειρά ετών χειρότερα από όλες τις λοιπές κατηγορίες εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι απαράδεκτο οι έμμισθοι δικηγόροι να είναι η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή. Απαραίτητη η αποκατάσταση αυτής της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς . Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, εκ της θέσεως και του ρόλου τους, καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, και ταυτόχρονα στερούμενοι κάθε
    μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Απαραίτητη λοιπόν τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 και η προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις
    σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:09 | Κωνσταντίνος Σιουρούνης

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    ΆρθροΜισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:44 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική
    προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Απαιτείται επιτέλους η
    αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του
    δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς . Οι
    έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν
    τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ),
    χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή
    θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε
    μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.
    Καιρός να αλλάξει η κατάσταση και να γίνει τροποποίηση της παρ.10 του
    άρθρου 9 του ν.4354/2015 και να γίνει μια μικρή προαγωγή στα
    μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν
    το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις
    σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο
    μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους
    τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής
    έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του
    παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις
    του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών
    επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:23 | Νίκη Χριστοφοράτου

    Πρωτοφανής και άνευ λογικής ή νομικής εξήγησης η παράλειψη της ιδιαίτερης κατηγορίας των εμμίσθων δικηγόρων από τις διατάξεις που αφορούν την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών. Το σχέδιο της Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της δημόσιας διοίκησης έπληξε ιδιαίτερα τους έμμισθους δικηγόρους του δημοσίου οι οποίοι: σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους είναι αδιαβάθμιστοι μισθολογικά και εξαιρούνται από τη μισθολογική εξέλιξη, απώλεσαν το χρονοεπίδομα 2% επί του βασικού μισθού ανά διετία, απώλεσαν τα δώρα, τα επιδόματα, τα έξοδα κίνησης, επιβαρύνονται με κρατήσεις υπέρ εισφοράς αλληλεγγύης μολονότι το θέμα έχει πλέον κριθεί νομολογιακά από τον Άρειο Πάγο αλλά ελλείψει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης μέχρι και σήμερα υποχρεωνόμαστε σε άσκηση αγωγών για την επιστροφή των κατ΄έτος παρανόμως παρακρατηθέντων από το φορέα μας εισφορών και πολλά άλλα.
    Οι περισσότεροι έμμισθοι είναι γνωστό ότι απασχολούνται αποκλειστικά με τις υποθέσεις του φορέα τους και των θεμάτων που ανακύπτουν σε αυτούς καθόλη τη διάρκεια τη ημέρας και κάθε μέρα, σαββατοκύριακα, γιορτές ή αργίες με φυσικό επακόλουθο την υπολειτουργία των ιδιωτικών γραφείων, γεγονός που οφείλεται στον όγκο των υποθέσεων, στην ενασχόληση τους με ποικίλα και διαφορετικής φύσεως αντικείμενα του φορέα τους, στις πολυάριθμες παραστάσεις κυρίως και πρωτίστως στα ανώτατα δικαστήρια του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χειριζόμενοι υποθέσεις εξαιρετικά σημαντικές για τα συμφέροντα του δημόσιου φορέα, τον οποίον εκπροσωπούν.
    Τέλος δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι μολονότι επανήλθε η καταβολή αποζημίωσης για τους συμβούλους που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπήρξε για τους έμμισθους δικηγόρους που συμμετέχουν με γνωμοδοτήσεις, εισηγήσεις και ασφαλώς με φυσική παρουσία στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων και των διαφόρων Επιτροπών π.χ. Οικονομική Επιτροπή ΟΤΑ.
    Η συνταγματική αρχή της ισότητας και πρωτίστως ο σεβασμός των ίσων εργασιακών δικαιωμάτων και ακολούθως ο σεβασμός στο δικηγορικό λειτούργημα απαιτεί την άμεση άρση των αδικιών σε βάρος των εμμίσθων δικηγόρων.

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:25 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Θα πρέπει να υπάρξει άμεση νομοθετική συμμόρφωση με την υπ αριθμόν 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου και να αποκατασταθεί η διάκριση και εξαίρεση των έμμισθων δικηγόρων από τη μισθολογική τους ανέλιξη

  • 14 Ιουλίου 2023, 11:00 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Συμφωνώ με την άποψη που εκφράστηκε από την Ένωση Έμμισθων Δικηγορων, η οποία είναι η κάτωθι:
    «Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    ΆρθροΜισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας».Νανά Μαυραντζά
    Θα ήθελα δε να τονίσω ότι εκτός των άλλων ουδεμία λογική έχει η εξαίρεσή τους από τις μισθολογικές αναπροσαρμογές καθώς και το γεγονός ότι για αυτούς δεν ισχύουν οι τριετίες και λαμβάνουν την ίδια αμοιβή ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας. Θα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι έμμισθοι δικηγόροι του δημόσιου τομέα
    Νομική Σύμβουλος στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

  • 14 Ιουλίου 2023, 10:56 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΠΑ

    Συμφωνώ με τα σχόλια που αφορούν τους έμμισθους δικηγόρους γιατί είναι πλέον η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή.
    Παρόλο που καθημερινά καλούμαστε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά του του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, στερούμαστε κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. ενώ παράλληλα καταργήθηκαν και διάφορες προσαυξήσεις της αντιμισθίας.
    Καιρός να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.
    Παρόλο που μάλιστα τα δικαστήρια της χώρας με πλήθος αποφάσεων έχουν αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματά μας, θα ήταν δίκαιο και ορθό να υπάρχει ρύθμιση για την εφαρμογή των Μ.Κ. (λόγω κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας) και στους έμμισθους δικηγόρους, ώστε να μην επιβαρύνουμε τα Δικαστήρια και τους φορείς μας με αγωγές και έξοδα ζητώντας να αναγνωριστεί το αυτονόητο.

  • 14 Ιουλίου 2023, 10:25 | ΒΑΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΟΥ

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ :Οι έμμισθοι δικηγόροι των νπδδ και του δημοσίου είναι από τις πλέον καταφανώς αδικημένες κατηγορίες λειτουργών, δεδομένου ότι υπέστησαν όλες τις περικοπές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω της οικονομικής κρίσης χωρίς, όλα αυτά τα χρόνια, να έχουν καμία δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της παρ.10 του
    άρθρου 9 του ν.4354/2015 και να γίνει μια μικρή προαγωγή στα
    μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν
    το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις
    σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο
    μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους
    τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής
    έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του
    παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις
    του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών
    επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 10:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

    Θα πρέπει να αρθεί η αδικία σε βάρος των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου, οι οποίοι είναι η μόνη κατηγορία λειτουργών του Δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή παρότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν σχετικό δικαίωμα.
    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πρόσφατα εκδοθείσα υπ’αριθμ. 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αναγνωρίζεται μισθολογικά η κατοχή των μεταπτυχιακών τίτλων.

    Προτείνεται η τροποποίηση της παρ.10 του
    άρθρου 9 του ν.4354/2015 ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής
    έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του
    παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.

    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις
    του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών
    επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 10:27 | Ε. Παπαγεωργίου-Τζαβέλα

    Συντάσσομαι με την άποψη που εκφράστηκε από την ΕΕΔ, η οποία είναι η κάτωθι:
    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο
    Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015
    Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 10:29 | Ε. Παπαγεωργίου

    Συντάσσομαι με την άποψη που εκφράστηκε από την ΕΕΔ, η οποία είναι η κάτωθι:
    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο
    Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015
    Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 10:03 | ΕΠΤ

    Συντάσσομαι με την άποψη που εκφράστηκε από την ΕΕΔ, η οποία είναι η κάτωθι:
    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο
    Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015
    Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 14 Ιουλίου 2023, 09:32 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΓΙΡΙΔΟΥ

    Η καθήλωση των εμμίσθων δικηγόρων στο 15ο Μ.Κ., που ισχύει μέχρι σήμερα (για τους Παρ’Αρείω Πάγω) χωρίς να λαμβάνουν τα Μ.Κ. λόγω κατοχής συναφούς με τα καθήκοντά τους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και χωρίς να λαμβάνουν τα Μ.Κ. λόγω χρόνου προϋπηρεσίας στερείται κάθε νομιμότητας και λογικής. Πρόσφατα το ζήτημα των Μ.Κ. λόγω κατοχής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου κρίθηκε αμετάκλητα με την υπ’αριθμ. 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει ρητή σχετική διάταξη επί σκοπώ συμμορφώσεως του νόμου με τα κριθέντα.
    Το ίδιο ισχύει και για την την μισθολογική τους εξέλιξη από την οποία ρητώς εξαιρούνται. Δεν μπορεί ένας νεοπροσληφθείς έμμισθος δικηγορος παρ’Αρείω Πάγω επί παραδείγματι, να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με κάποιον, που υπηρετεί στον ίδιο φορέα περισσότερα έτη.
    Η τυχόν αντίθετη άποψη παραβιάζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, κατά το μέρος, που αντιμετωπίζει με όμοιο τρόπο ανόμοιες καταστάσεις (έμμισθους δικηγόρους κατέχοντες και μη κατέχοντες τίτλο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών ή/και νεοπροσληφθέντες και παλαιότερους) και μεταχειρίζεται ενιαία πρόσωπα, που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες και τυπικά προσόντα. Παραβιάζει επίσης και τις γενικές αρχές, που εισάγει ο Κώδικας περί Δικηγόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο δικηγόρος όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα από τους υπαλλήλους αναλόγων προσόντων, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη αυξημένη μισθολογική κατάταξη, με βάση τα προσόντα του, στα πλαίσια της αναγνώρισης και της διαφύλαξης του κύρους και της ανεξαρτησίας του. Περαιτέρω, δεν υφίσταται σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να καθιστά συνταγματικά ανεκτή την εξαίρεση των δικηγόρων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι, ο αριθμός των δικηγόρων, που υπηρετούν στους φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου είναι ελάχιστος, ιδίως σε σύγκριση με τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων.
    Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εφαρμογή των Μ.Κ. (λόγω κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας) και στους εμμίσθους δικηγόρους, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη ασκώντας προδήλως νόμιμες αγωγές επιβαρύνοντας τόσο τα Δικαστήρια, όσο και τους φορείς μας με την καταβολή τόκων κι εξόδων.

  • 14 Ιουλίου 2023, 09:10 | Φίλιππος Καμπούρης

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική
    προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Απαιτείται επιτέλους η
    αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του
    δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς . Οι
    έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν
    τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ),
    χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή
    θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε
    μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.
    Καιρός να αλλάξει η κατάσταση και να γίνει τροποποίηση της παρ.10 του
    άρθρου 9 του ν.4354/2015 και να γίνει μια μικρή προαγωγή στα
    μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν
    το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις
    σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο
    μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους
    τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής
    έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του
    παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις
    του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών
    επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 09:50 | ΜΑΡΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

    Εχετε μια μεγάλη ευκαιρία να αποκαταστήσετε την αδικία που υφίστανται τόσα χρόνια οι έμμισθοι δικηγόροι, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολούνται νυχθημερόν στις υπηρεσίες τους, χωρίς εν τέλει να έχουν χρόνο για προσωπική δικηγορία, παρευρισκόμενοι στα δικαστήρια για τις υπηρεσίες με σοβαρά, πολλές φορές, αντικείμενα, παρέχοντας γνωμοδοτήσεις ιδιαίτερης σημασίας για την υπηρεσία, και επιλύοντας οποιοδήποτε θέμα ανακύπτει εντός της υπηρεσίας τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να ενταχθούν σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Επίσης να έχουν την προβλεπόμενη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με τα χρόνια δικηγορίας τους.

  • 14 Ιουλίου 2023, 08:14 | Κωνσταντίνα Μίχου

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Απαιτείται επιτέλους η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς . Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Καιρός να αλλάξει η κατάσταση και να γίνει τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 και να γίνει μια μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 14 Ιουλίου 2023, 07:18 | Παναγιώτης Ζαμπίτης

    Με τις νέες υπό διαβούλευση/ψήφιση μισθολογικές διατάξεις θα πρέπει να αρθεί επιτέλους η θεσπισθείσα με το ν. 4354/2015 και νυν ισχύουσα ανισότητα σε βάρος των εμμίσθων δικηγόρων του δημόσιου τομέα, εξαιτίας της έλλειψης οποιασδήποτε μισθολογικής εξέλιξης/προαγωγής αυτών:
    α) με κριτήριο τα έτη συνολικής υπηρεσίας και
    β) την κατοχή μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων (βλ. ad hoc πολύ πρόσφατη ΑΠ 945/2023).

  • 14 Ιουλίου 2023, 07:53 | Δημόσιος Υπάλληλος

    Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ενιαίο μισθολόγιο όταν εντέχνως παραβιάζετε και δίνονται σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων διάφορα επιδόματα π.χ. επίδομα εξομάλυνση 300 € σε υπαλλήλους Υπουργείων.
    Επιπλέον θα πρέπει να επανυπολιγιστεί η χαμένη μισθολογικά διετία 2016-2017 .
    Πρέπει να προβλεφθεί επίδομα στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών στους οποίους έχουν μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες ελέγχου και εκκαθάρισης μετά την κατάργηση του ελέγχου από ΥΔΕ και επίτροπο ελεγκτικού (ούτε καν επίδομα βιβλιοθήκης δεν δίνετε )
    Το επίδομα παραμεθορίου θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί για όλους τους ΔΥ που υπηρετούν στην παραμεθόριο.

  • 14 Ιουλίου 2023, 07:15 | Μάνος Τσαγκαράκης

    Οι έμμισθοι δικηγόροι είναι οι μοναδικοί στους οποίους δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά η κατοχή των μεταπτυχιακών τίτλων. Σημειωτέον ότι η κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων είναι είναι πάντοτε προσόν για την πρόσληψη, ενώ σε άλλους δημόσιους λειτουργούς με νομικό αντικείμενο (δικαστές, μέλη ΝΣΚ) αναγνωρίζεται κανονικά. Τα δικαστήρια όλων των βαθμών, έχουν αποκαταστήσει την αδικία αυτή, (945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου) και το ζήτημα επί της ουσίας έχει κριθεί. Θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να εφαρμοστούν για όλους οι αποφάσεις τις δικαιοσύνης.

  • 14 Ιουλίου 2023, 01:23 | Στέλλα Πανουτσακοπουλου

    Θα πρέπει να υπάρξει άμεση νομοθετική συμμόρφωση με την υπ αριθμόν 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου και να αποκατασταθεί η αδικαιολόγητη διάκριση και εξαίρεση των έμμισθων δικηγόρων από τη μισθολογική τους ανέλιξη, οι οποίοι προσλαμβάνονται χωρίς την αναγνώριση των πρόσθετων προσόντων τους και παραμένουν στάσιμοι στο κλιμάκιο εισαγωγής τους καθ’όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους

  • 14 Ιουλίου 2023, 01:07 | Νανά Μαυραντζά

    Συμφωνώ με την άποψη που εκφράστηκε από την Ένωση Έμμισθων Δικηγορων, η οποία είναι η κάτωθι:
    «Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    ΆρθροΜισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας».

    Νανά Μαυραντζά
    Νομική Σύμβουλος ΔΕΥΑ Λάρισας

  • 14 Ιουλίου 2023, 00:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΙΕΡΕΑΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ

    Οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται μία τεράστια αδικία, καθώς είναι η μόνη κατηγορία λειτουργών του Δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή. Προσφάτως δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ.945/2023 απόφαση του ΑΠ, με την οποία αποκαταστάθηκε μία αδικία, όπου αναγνωρίσθηκε ως παράνομη η μη προσαύξηση του μισθού λόγω μεταπτυχιακού τίτλου. Ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες οι δικηγόροι λόγω της φύσης του λειτουργήματός τους, είναι υποαμοιβόμενοι.

  • 14 Ιουλίου 2023, 00:33 | ΤΠ

    Να διορθωθεί η αδικία που υφίστανται οι έμμισθοι δικηγόροι του δημόσιου τομέα.
    Είμαστε η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή.
    Ποια λογική έχει αυτή η εξαίρεση; Καμια απολύτως. Γιατί να μην ισχύουν οι τριετίες και για εμάς; Γιατί να μην αναγνωρίζονται μισθολογικά τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά μας;Ειδικά τώρα που εκδόθηκε η 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου;
    Δείτε το σχέδιο της διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί και διορθώστε αυτήν τη μεγάλη αδικία, που μας αναγκάζει να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη κατά του εντολέως μας Δημοσιου, για τα αυτονόητα.
    Σας ψηφίσαμε, σας στηρίζουμε, στηρίξτε μας και εσείς.

  • 14 Ιουλίου 2023, 00:18 | Σοφία Φωτοπούλου

    Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται οι επιστήμονες Δικηγόροι που προασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου ως κατώτεροι των υπαλλήλων ή άλλων κατηγοριών επιστημονικού προσωπικού αν και διαθέτουν τα προσόντα
    Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις καμία δεν έχει πραγματοποιηθεί

  • 14 Ιουλίου 2023, 00:20 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΓΙΡΙΔΟΥ

    Η αμοιβή των εμμίσθων δικηγόρων καθορίζεται από το άρθρο 44 του ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) σε συνδυασμό με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις του ν. 4354/2015 για τους έμμισθους δικηγόρους, που υπηρετούν στους φορείς, που υπάγονται σε αυτόν.
    Ειδικότερα, στη διάταξη του άρθρου 9 παρ.10 του ν. 4354/2015 προβλέπεται ότι: «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 3 της Π.Ε. κατηγορίας β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 10 της Π.Ε. κατηγορίας και γ. οι δικηγόροι στον Άρειο Πάγο στο Μ.Κ. 15 της Π.Ε. κατηγορίας. Για τους ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 11.».
    Περαιτέρω, στη διάταξη της παρ. 3 του άνω άρθρου προβλέπεται ότι : «3. α. Κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά δύο (2) Μ.Κ. στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι (6) Μ.Κ. β. Η κατάταξη στα Μ.Κ. της προηγούμενης περίπτωσης πραγματοποιείται μόνο όταν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, όπως προκύπτει από την προκήρυξη της θέσεως κατά την πλήρωση ή την περιγραφή της θέσης εργασίας από τον οργανισμό της Υπηρεσίας. Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το αρμόδιο, για την αναγνώριση των τίτλων αυτών, όργανο. Επί της απόφασης αυτής δύναται να ασκηθεί ένσταση η οποία εξετάζεται από ειδική επιτροπή του Α.Σ.Ε.Π., η οποία συστήνεται με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η νέα κατάταξη και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.».
    Η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής (Τμήμα Γ’- Εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου) του Υπουργείου Οικονομικών, εσφαλμένα θεωρούσε και θεωρεί, ότι ο δικηγόρος κατατάσσεται σε συγκεκριμένο μισθολογικό κλιμάκιο και παραμένει καθηλωμένος σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, μη έχοντας καμία δυνατότητα άλλης μισθολογικής κατάταξης, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών.
    Πρόσφατα η υπ’αριθμ. 945/2023 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι, των Μ.Κ. λόγω κατοχής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών δικαιούνται και οι έμμισθοι δικηγόροι. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει ρητή σχετική διάταξη επί σκοπώ συμμορφώσεως του νόμου με τα κριθέντα.
    Το ίδιο ισχύει και για την την μισθολογική τους εξέλιξη, κατ’άρθρ. 11, από την οποία ρητώς εξαιρούνται σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου. Δεν μπορεί ένας νεοπροσληφθείς έμμισθος δικηγορος παρ’Αρείω Πάγω επί παραδείγματι, να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με κάποιον, που υπηρετεί στον ίδιο φορέα περισσότερα έτη.
    Η τυχόν αντίθετη άποψη παραβιάζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, κατά το μέρος, που αντιμετωπίζει με όμοιο τρόπο ανόμοιες καταστάσεις (έμμισθους δικηγόρους κατέχοντες και μη κατέχοντες τίτλο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών ή/και νεοπροσληφθέντες και παλαιότερους) και μεταχειρίζεται ενιαία πρόσωπα, που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες και τυπικά προσόντα. Παραβιάζει επίσης και τις γενικές αρχές, που εισάγει ο Κώδικας περί Δικηγόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο δικηγόρος όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα από τους υπαλλήλους αναλόγων προσόντων, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη αυξημένη μισθολογική κατάταξη, με βάση τα προσόντα του, στα πλαίσια της αναγνώρισης και της διαφύλαξης του κύρους και της ανεξαρτησίας του. Περαιτέρω, δεν υφίσταται σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να καθιστά συνταγματικά ανεκτή την εξαίρεση των δικηγόρων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι, ο αριθμός των δικηγόρων, που υπηρετούν στους φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου είναι ελάχιστος, ιδίως σε σύγκριση με τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων.
    Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εφαρμογή των Μ.Κ. (λόγω κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας) και στους εμμίσθους δικηγόρους, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη ασκώντας προδήλως νόμιμες αγωγές επιβαρύνοντας τόσο τα Δικαστήρια, όσο και τους φορείς μας με την καταβολή τόκων κι εξόδων.

  • 14 Ιουλίου 2023, 00:50 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΓΙΡΙΔΟΥ

    Η αμοιβή των εμμίσθων δικηγόρων καθορίζεται από το άρθρο 44 του ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) σε συνδυασμό με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις του ν. 4354/2015 για τους έμμισθους δικηγόρους, που υπηρετούν στους φορείς, που υπάγονται σε αυτόν.
    Ειδικότερα, στη διάταξη του άρθρου 9 παρ.10 του ν. 4354/2015 προβλέπεται ότι: «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 3 της Π.Ε. κατηγορίας β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 10 της Π.Ε. κατηγορίας και γ. οι δικηγόροι στον Άρειο Πάγο στο Μ.Κ. 15 της Π.Ε. κατηγορίας. Για τους ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 11.».
    Περαιτέρω, στη διάταξη της παρ. 3 του άνω άρθρου προβλέπεται ότι : «3. α. Κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά δύο (2) Μ.Κ. στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι (6) Μ.Κ. β. Η κατάταξη στα Μ.Κ. της προηγούμενης περίπτωσης πραγματοποιείται μόνο όταν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, όπως προκύπτει από την προκήρυξη της θέσεως κατά την πλήρωση ή την περιγραφή της θέσης εργασίας από τον οργανισμό της Υπηρεσίας. Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το αρμόδιο, για την αναγνώριση των τίτλων αυτών, όργανο. Επί της απόφασης αυτής δύναται να ασκηθεί ένσταση η οποία εξετάζεται από ειδική επιτροπή του Α.Σ.Ε.Π., η οποία συστήνεται με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η νέα κατάταξη και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.».
    Η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής (Τμήμα Γ’- Εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου) του Υπουργείου Οικονομικών, εσφαλμένα θεωρούσε και θεωρεί, ότι ο δικηγόρος κατατάσσεται σε συγκεκριμένο μισθολογικό κλιμάκιο και παραμένει καθηλωμένος σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, μη έχοντας καμία δυνατότητα άλλης μισθολογικής κατάταξης, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών.
    Πρόσφατα η υπ’αριθμ. 945/2023 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι, των Μ.Κ. λόγω κατοχής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών δικαιούνται και οι έμμισθοι δικηγόροι. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει ρητή σχετική διάταξη επί σκοπώ συμμορφώσεως του νόμου με τα κριθέντα.

    Το ίδιο ισχύει και για την την μισθολογική τους εξέλιξη, κατ’άρθρ. 11, από την οποία ρητώς εξαιρούνται σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου. Δεν μπορεί ένας νεοπροσληφθείς έμμισθος δικηγορος παρ’Αρείω Πάγω επί παραδείγματι, να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με κάποιον, που υπηρετεί στον ίδιο φορέα περισσότερα έτη.
    Η τυχόν αντίθετη άποψη παραβιάζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, κατά το μέρος, που αντιμετωπίζει με όμοιο τρόπο ανόμοιες καταστάσεις (έμμισθους δικηγόρους κατέχοντες και μη κατέχοντες τίτλο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών ή/και νεοπροσληφθέντες και παλαιότερους) και μεταχειρίζεται ενιαία πρόσωπα, που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες και τυπικά προσόντα. Παραβιάζει επίσης και τις γενικές αρχές, που εισάγει ο Κώδικας περί Δικηγόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο δικηγόρος όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα από τους υπαλλήλους αναλόγων προσόντων, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη αυξημένη μισθολογική κατάταξη, με βάση τα προσόντα του, στα πλαίσια της αναγνώρισης και της διαφύλαξης του κύρους και της ανεξαρτησίας του. Περαιτέρω, δεν υφίσταται σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να καθιστά συνταγματικά ανεκτή την εξαίρεση των δικηγόρων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι, ο αριθμός των δικηγόρων, που υπηρετούν στους φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου είναι ελάχιστος, ιδίως σε σύγκριση με τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων.
    Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εφαρμογή των Μ.Κ. (λόγω κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού και λόγω χρόνου υπηρεσίας) και στους εμμίσθους δικηγόρους, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη ασκώντας προδήλως νόμιμες αγωγές επιβαρύνοντας τόσο τα Δικαστήρια, όσο και τους φορείς μας με την καταβολή τόκων κι εξόδων.

  • 13 Ιουλίου 2023, 23:28 | Μάνος Ανδρουλακάκης

    Θα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί η αδικία που υφίστανται οι έμμισθοι δικηγόροι του δημόσιου τομέα. Ποια λογική έχει η εξαίρεση τους από τις μισθολογικές αναπροσαρμογές; Γιατί να μην ισχύουν οι τριετίες και ο δικηγόρος να λαμβάνει τον ίδιο μισθό ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας; Γιατί να μην αναγνωρίζονται μισθολογικά τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά;

  • 13 Ιουλίου 2023, 21:16 | ΑΔΕΔΥ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    «Νέο μισθολόγιο» Δ.Υ. – Άνθρακες ο «θησαυρός»
    O εμπαιγμός συνεχίζεται…

    Δόθηκε χθες για διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το «νέο μισθολόγιο» των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως βαφτίζει η Κυβέρνηση την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί, τορπιλίζοντας την έννοια του ενιαίου μισθολογίου.
    Παρά τις τυμπανοκρουσίες και την υπερπροβολή από τα ΜΜΕ ότι, δήθεν, γίνονται μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των Δ.Υ., ότι αυτές ισοδυναμούν με επιστροφή του 13ου μισθού κλπ, τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει.
    Η κυβέρνηση, αντί ουσιαστικών αυξήσεων χορηγεί σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ένα επίδομα 70€ ακαθάριστα, το οποίο μετά την αφαίρεση των κρατήσεων διαμορφώνεται στο καθαρό ποσό των 40 έως 50€ μηνιαίως.
    Μετά από 13 χρόνια, κατά τα οποία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αύξηση στους Δ.Υ., αλλά καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 40%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016 – 17, μειώθηκε το αφορολόγητο, ο πληθωρισμός κι η ακρίβεια καλπάζουν, η κυβέρνηση εμπαίζει στην κυριολεξία τους Δ.Υ. με ένα επίδομα των 45€ μηνιαίως. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία, δυστυχώς, αποκρύπτουν τα ΜΜΕ, τα οποία προβάλλουν χωρίς αντίλογο την κυβερνητική προπαγάνδα.
    Προφανώς και δεν μηδενίζουμε καμία αύξηση, ούτε του επιδόματος των 45€, ούτε των οικογενειακών επιδομάτων, ούτε των επιδομάτων ευθύνης. Επισημαίνουμε, όμως, ότι τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης αφορούν τα μεν πρώτα το 40% των υπαλλήλων, τα δε δεύτερα ούτε καν το 20%.
    Οι αλχημείες που κάνει η κυβέρνηση, προσθέτοντάς τα στους μισθούς όλων των υπαλλήλων αποτελούν κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
    Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα και κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο.
    Διεκδικούμε:
     Αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό τουλάχιστον 10% για όλους τους Δ.Υ.
     Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
     Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
     Αφορολόγητο στα 12.000€
     Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
     Κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ της ανεργίας
     Γνήσιο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας – καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη

    Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

  • 13 Ιουλίου 2023, 19:15 | Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο

    Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015

    Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 13 Ιουλίου 2023, 19:58 | Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
    Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο

    Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015

    Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.
    Για την ΕΕΔ
    Ο πρόεδρος
    Ανδρεας Κουτσόλαμπρος

  • 13 Ιουλίου 2023, 08:56 | Βασιλική

    Υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, γιατί δεν επανέρχονται τα επιδόματα αδείας και τα δώρα Χριστουγένων και Πάσχα?

  • 12 Ιουλίου 2023, 17:36 | AK

    Άνθρακες ο θησαυρός και κοροϊδία ειδικά για τον πλέον προσοντούχο – αλλά δυστυχώς πολυπληθή – κλάδο των εκπαιδευτικών. Συνοπτικά:

    -αύξηση χρειάζονται οι οικογενειάρχες αλλά και όσοι καταδικαστηκαν από το ταλαίπωρο της εργασιακής ανασφάλειας σε ακληρία
    -ξεπάγωμα των δυο ετών που έχουν διαγραφεί λόγω μνημονίων. α, και όσων ΑΔΙΚΑ είχε διώξει ο ΠΘ ! θυμάστε;
    -τα στελεχη της εκπαιδευσης παραπήραν αυξήσεις , ειδικά ο ημέτεροι (προσωρινοί πυ προωθήκαν, δείτε την αδικία). άλλα χρειάζονται : τα στελεχη να μην εχουν διδακτικό ωράριο, να παραμένουν 8-3 σχολείο και να περνάνε απουσίες, να βγάζουν βεβαιωσεις, να κάνουν αυτοί θερινή υπηρεσία δυο βδομάδες ιουλίου και τελευταία αυγούστου ΜΟΝΟ, να ειναι γνωστο και οι πολίτες να διεκπεραιώνουν μόνο τοτε υποχρεώσεις, η θητεία να ΜΗΝ είναι διδακτική, να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η 4ετία (παράλληλα με την κυβέρνησή σας ε;;;;), να επιστρέφουν στην τάξη και μετά πάλι θητεία (για να μη χτίζουν καθεστωτικές λογικές, rotation που λέει και ο ΠΘ ! )
    -αύξηση μεγαλύτερη στους εκπαιδευτικούς, τα κλιμάκια να μετράνε ΜΕΤΑ τον διορισμό, δεν είναι δυνατόν να διορίζεσαι με προϋπηρεσία και μετράει αυτπή διπλά μετά αντι ένα μέρος να διαγράφεται, αδικία μεγάλη σε όλα τα επίπεδα για παλαιούς ασεπίτες (γιατί δεν προωθούνται αυτοί με κάποιο τρόπο;;;;;; οεο;;;;;; )

    καλο το σανό αλλά για το 41% μονο, δεν θα πάρουμε. διορθώστε όλες τις αδικίες ΣΑΣ

  • 12 Ιουλίου 2023, 15:01 | salatis

    Κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν διαχρονικά και το μάρμαρο το πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Σαν να μην έφτανε αυτό λαμβάνουν και τα πάσης φύσεως επιδόματα (market pass κ.τ.λ.).
    Τα στατιστικά υπάρχουν. Η εφορία πλέον έχει εργαλεία να εντοπίσει στις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενους οι οποίοι ξοδεύουν παραπάνω απ’ όσα βγάζουν.

  • 12 Ιουλίου 2023, 13:37 | ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ ΤΣΕΛΙΚΑΣ

    Σχετικά με την με αριθ. 4772/20.03.2023 Κ.Υ.Α. «Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ¨Ελλάδα 2.0¨» (Β΄ 2132), η οποία αφορά του υπαλλήλους των Υπηρεσιών που. Στην οποία αναφέρεται:

    Άρθρο 1
    Αντικείμενο
    Με την παρούσα καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής στους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 62 και του άρθρου 24 του ν. 4940/2022, στο πλαίσιο του έργου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της ΣΑΤΑ 015, με ενάριθμο 2022ΤΑ01500004, με τίτλο: SUB. 5 «Σύστημα επιβράβευσης Δημοσίων Υπαλλήλων» και κωδ. ΟΠΣ 5150179.
    Άρθρο 2
    Πεδίο εφαρμογής
    Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στους υπαλλήλους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, του δημοσίου τομέα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται στην υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση δράσεων και έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4940/2022.
    Η διαδικασία για την απονομή και το μοίρασμα του κινήτρου η οποία περιγράφεται στα υπόλοιπα άρθρα της ΚΥΑ είναι πολύπλοκη και κουραστική με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, να μην τηρείται και να μην μπορεί να συμπεριλάβει αυτούς που πράγματι εμπλέκονται.

    Καθώς η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι μία καλή πρακτική η οποία πραγματικά δίνει κίνητρα στους υπαλλήλους και τα στελέχη που ασχολούνται με τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0, τα οποία πραγματικά έχουν αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί κανένα ποσό στους εμπλεκομένους για το έτος 2023 και 2023, θα πρέπει οι διαδικασίες να τηρούνται, να απλοποιηθούν και επιταχυνθούν έτσι ώστε το μέτρο να είναι εφαρμόσιμο και αποδοτικό και να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο ψηφίστηκε, δηλαδή την εξυπηρέτηση του εθνικού στόχου και την επιβράβευση υπαλλήλων που συμβάλουν σε αυτό.

  • 12 Ιουλίου 2023, 07:29 | Ξηρού Βιολέττα

    Στους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ έχετε κόψει πολλά χρήματα απο τις συντάξεις τους . Για παράδειγμα συνταξιούχος που δούλεψε 40 χρόνια και έπαιρνε σύνταξη 1800€ σήμερα παίρνει σύνταξη 1100€. Δηλαδή έχασε 700€ το μήνα . Αυτοί οι συνταξιούχοι πλήρωναν όλα τα χρόνια του εργασιακού τους βίου τα ταμεία τους . Τώρα τους δίνετε 250€ το χρόνο ως έκτακτο βοήθημα . Αυτή είναι μεγάλη αδικία . Δημιουργήσατε πλεονάσματα απο το κόψιμο των συντάξεων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας οι οποίοι είναι έξω απο την αγορά εργασίας και οι οποίοι λόγω της ηλικίας τους έχουν προβλήματα υγείας για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζονται χρήματα. Επιστρέψτε τα χρήματα που τους αφαιρέσατε έτσι ώστε να μπορούν ναζούν με αξιοπρέπεια.
    Ως αναφορά την οικονομική ενίσχυση των νέων , η γνώμη μου είναι πως οι νέοι δεν χρειάζονται 150 € , δεν τους φτάνουν αυτά τα χρήματα. Τους χρειάζεται εργασία πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τους δοθεί η δυνατότητα να σπουδάσουν αυτό που αγαπούν και έχει ανάγκη η αγορά έτσι ώστε να μην είναι άνεργοι. Ακολουθήστε το παράδειγμα της Κύπρου και δώστε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια ή να μπορούν να φοιτήσουν σε δημόσια πανεπιστήμια φοιτητές με δίδακτρα οι οποίοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούσαν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων .Εάν ανοίξετε τα δημόσια πανεπιστήμια έτσι ώστε οι φοιτητές που δεν εισάχθηκαν με τις πανελλαδικές να μπορούν να πληρώνουν δίδακτρα σε αυτά για να φοιτήσουν τα οφέλη θα είναι πολλαπλά θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας , τα πανεπιστήμια θα έχουν έσοδα και θα σταματήσουν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σταματήσει η διαρροή συναλλάγματος προς το εξωτερικό, οι νέοι δε θα χρειάζεται να μεταναστεύσουν για να μορφωθούν θα μένουν στον τόπο τους ακόμα και στην οικογενειακή τους εστία
    και θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν για να πληρώσουν τα δίδακτρα. Εάν δεν τους αρέσει η σχολή που διάλεξαν δε θα χρειάζεται να δώσουν ξανά πανελλαδικές η διαδικασία θα είναι πιο ευέλικτη.

  • 12 Ιουλίου 2023, 07:20 | Μιχάλης Καρβέλας

    Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια τόσο για το market pass όσο και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. επίδομα παιδιού), ο τρόπος υπολογισμού είναι παντελώς άδικος!! Αυτό γιατί υπολογίζεται ως εισόδημα, το συνολικό εισόδημα προ φόρων, το οποίο σίγουρα δεν «μπαίνει» στην τσέπη του μισθωτού, αλλά αντιθέτως αυτό που «μπαίνει» ως πραγματικό εισόδημα του νοικοκυριού είναι αυτό που προκύπτει μετά τους φόρους που παρακρατούνται υποχρεωτικά κάθε μήνα (ΦΜΥ) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
    Δεν θα ήταν πιο σωστό και δίκαιο, να αξιολογούνταν τα πραγματικά εισοδήματα του νοικοκυριού και όχι αυτά προ φόρων;

  • 11 Ιουλίου 2023, 23:02 | nemo

    Έχετε μια τρομερή ευκαιρία να θεσμοθετήσετε την άρση μιας αδικίας, τον υπολογισμο δηλαδή μισθολογικά των παγωμένων ΜΚ που έγιναν κατά τα χρόνια των μνημονίων από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για υπηρεσία που έχει γίνει και που για συγκεκριμένους λόγους – δεν αναγνωρίζεται. Είναι ντροπή που κανείς δεν το αναφέρει και απίστευτη ντροπή που έχει γίνει αποδεκτή αυτή η κλοπή.