ΜΕΡΟΣ Α΄ – ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – Άρθρο 1 – Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η συστηματική ρύθμιση συνταξιοδοτικών και μισθολογικών θεμάτων, καθώς και η θέσπιση σειράς μέτρων για την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

  • 18 Ιουλίου 2023, 18:55 | ΠΑΠΑΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ

    Συντάσσομαι πλήρως με τις απόψεις των υπολοίπων εμμισθων Δικηγόρων του Δημοσίου. Υπάρχει μισθολογικη ανισότητα, την οποια γνωριζουν οι κυβερνοντες. Δικηγόρος παρΑρειω Παγω με 30 χρόνια μαχιμης δικηγοριας, λαμβάνει μισθό ίσο ή και κατωτέρω με υπάλληλο ΔΕ με υπηρεσία είκοσι ετών, έχοντας να χειριστεί υπό αντίξοες συνθήκες υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος.

  • 18 Ιουλίου 2023, 17:40 | Αικατερίνη Καταλιακού

    Είμαι Δικηγόρος σε ΟΤΑ από το 2011. Όχι μόνο συντάσσομαι με την άποψη της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων επί των μισθολογικών ζητημάτων που έχουν επισημανθεί, αλλά συμπληρώνω από την εμπειρία μου ότι δεν νοείται διευθυντής εντός του ίδιου φορέα να λαμβάνει μεγαλύτερες καθαρές αποδοχές από τον έμμισθο δικηγόρο τον οποίο προφανώς και συμβουλεύεται καθημερινά και να μην λαμβάνονται υπόψη στοιχειωδώς τα έτη προϋπηρεσίας του Δικηγόρου, μεταπτυχιακές σπουδές του κ.α. Ο έμμισθος δικηγόρος που γνωμοδοτεί υποχρεωτικά εκ του νόμου ενώπιον οργάνων διοίκησης είτε για άσκηση ή μη ενδίκων μέσων είτε για κατάρτιση εξωδικαστικων συμβιβασμων, φέρει την ευθύνη της υπογραφής του και διασφαλίζει τα συμφέροντα αποκλειστικά του νομικού προσώπου στο οποίο υπηρετεί. Ενώ χειρίζεται δικαστικές υποθέσεις οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος με γνώμονα πάντα την διαφάνεια και προς όφελος της περιουσίας του νομικού προσώπου, δεν νοείται να παραμένει «καθηλωμένος» σε ένα μισθολόγιο που δεν συνάδει με τα προσόντα του,τη θέση ευθύνης του (ευθύνη όχι ιεραρχική αλλά πρωτίστως προσωπική), το βάρος των καθηκόντων του και δεν ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες που παρέχει προς το Κράτος ευρύτερα

  • 18 Ιουλίου 2023, 17:55 | ΠΑΠΑΟΥΛΑΚΗΣ

    Τέλος στην αδικία.Μονο οι εμμισθοι δικηγοροι είναι στο δημόσιο χωρις μισθολογικοι εξέλιξη, τριετίας, επιδόματα Υπερωρίες. Δουλευουμε ολη ημέρα, τους ξελασπωνουμε από τα λάθη και την ανεπάρκεια των άλλων και αμοιβομαστε λιγότερο. Όλοι οι εμμισθοι δικηγοροι στο καταπληκτικό κλιμάκιο, όπως παλαιότερα, αναγνώριση όλων των ετών προϋπηρεσίας και καταβολή του σχετικού επιδόματος, κατάργηση της κράτησης από τον ΕΦΚΑ υπέρ ΟΑΕΕΔ.

  • 18 Ιουλίου 2023, 17:36 | Σισσυ Μαυρομμάτη

    Συντάσσομαι και υποστηρίζω τη θέση της Ένωσης Εμμισθων Δικηγορων. Ειδικότερα, καθίσταται απολύτως αναγκαία η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, παρά το γεγονός ότι χειρίζονται κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή
    θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε
    μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.
    Πλέον συγκεκριμένα, χρήζει τροποποίησης η παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015, ώστε να επέλθει προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, και ακολούθως οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το εκάστοτε Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν αντίστοιχα το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, ρύθμιση που προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.

  • 18 Ιουλίου 2023, 16:15 | Όλγα Σινάνη

    Είμαι έμμισθη δικηγόρος Δήμου . Συντάσσομαι απόλυτα με τις απόψεις της Ένωσης Έμμισθων και των συναδέλφων . Πρέπει να αποκατασταθεί μία μεγάλη αδικία που αφορά την μισθολογική εξέλιξη , τα μισθολογικά κλιμάκια , τη μισθολογική μεταβολή για τους μεταπτυχιακούς τίτλους , και της αύξησης του προβλεπόμενου ποσοστού 20% ή 30% για τους δικηγόρους των Δήμων .

  • 18 Ιουλίου 2023, 16:28 | ΟΛΓΑ ΣΙΝΑΝΗ

    Είμαι έμμισθη δικηγόρος σε Δήμο . Συμφωνώ και συντάσσομαι με τις παρατηρήσεις όλων των συναδέλφων επισημαίνοντας ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας με τη στέρηση κάθε προαγωγής , με τη μη μισθολογική αναγνώριση των μεταπτυχιακών και ειδικά για τους έμμισθους δικηγόρους των Δήμων με την μη προσαύξηση του ποσοστού των 20% και 30% του άρθρου 21 παρ. 3 του Ν 3274/2004 , όταν μάλιστα αναγνωρίζονται δικαστικά και το Δημόσιο (με την ευρύτερη έννοια του όρου) επιβαρύνεται πολλαπλά .

  • 18 Ιουλίου 2023, 16:12 | Ράνια Μαδεντζόγλου

    Συντάσσομαι απολύτως και υποστηρίζω τη θέση της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 10 του ν. 4354/2015.
    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου κι ευρύτερου δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι μεγάλο όγκο υποθέσεων οι οποίες έχουν σχεδόν πάντα σημαντικό οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο. Ωστόσο είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Είναι αναγκαίο να γίνει τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 και να γίνει προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων ως εξής:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Και προφανώς στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται.

  • 18 Ιουλίου 2023, 15:31 | Ειρήνη Μοσχοβου

    Είναι επιβεβλημένη η τροποποίηση της παραγράφου 9 άρθρου 10 ν 4354/2015, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των εμμισθων δικηγόρων δημοσιου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ. Συντάσσομαι με την άποψη της Ενωσης Εμμισθων δικηγόρων.

  • 18 Ιουλίου 2023, 15:50 | ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΚΑΓΚΛΗ

    Ο αποκλεισμός των δικηγόρων από τη μισθολογική τους εξέλιξη, αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της ισότητας ενώ υποβαθμίζει ουσιωδώς και το ρόλο τους ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης. Προς αποφυγή δε επιμέρους και ατομικών προσφυγών ενώπιον της Δικαιοσύνης από έκαστο των θιγομένων, επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του ζητήματος με την τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 σε πλήρη ευθυγράμμιση με την υπ’ αριθ. 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου.

  • 18 Ιουλίου 2023, 15:39 | Αμαλια Σουλη

    Συντάσσομαι και στηρίζω την θέση της ένωσης εμμισθων δικηγορων

  • 18 Ιουλίου 2023, 15:24 | Νικόλαος Μάρκου

    Συντάσσομαι και εγώ με τα σχόλια της Ένωσης Εμμίσθων και κρίνω ως απαραίτητη την τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015, προκειμένου οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το εκάστοτε Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, ως κατωτέρω:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής
    έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του
    παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Συνακόλουθα στους ανωτέρω θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών
    επιδομάτων καθώς και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις.

  • 18 Ιουλίου 2023, 15:50 | Σοφια Μιχελακη

    Συντάσσομαι πλήρως με τα σχόλια της Ενωσης Εμμίσθων Δικηγόρων.Στη σύγχρονη πραγματικότητα που καθίσταται όλο και περισσότερο αναγκαία η προσπάθεια σεβασμού των συνταγματικών αρχών και ιδίως της αρχής της ίσης μεταχείρισης, απαιτείται η άρση των ανισοτήτων σε βάρος των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου. Ακόμη δε περισσότερο απαιτείται σεβασμός στο έργο και τον ρόλο τους καθώς καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντα και νόμιμα δικαιώμτα του Δημοσίου, πολλές φορές χειριζόμενοι υποθεσεις με τεράστιο οικονομικό αντικείμενο.

  • 18 Ιουλίου 2023, 14:23 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Συντάσσομαι με την άποψη της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων για το θέμα της αποκατάστασης της χρόνιας αδικίας όσο αναφορά το μισθολογικό καθεστώς των έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου, η οποία έχει ως εξής:
    Η μοναδική κατηγορία εν γένει προσωπικού του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των δικηγόρων που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο, όπως και ο γράφων. Σας επισυνάπτω το σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί: Άρθρο
    Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση τα παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:«10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας. Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.». ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’ Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 18 Ιουλίου 2023, 14:55 | ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΚΩΝΗ

    Αναφορικά με τους έμμισθους δικηγόρους:
    1. Είναι αντίθετο στη συνταγματική αρχή της ισότητας να αποκλείονται της μισθολογικής εξέλιξης. Είναι πραγματική ευκαιρία για το νομοθέτη να αποκαταστήσει αυτή την αδικία που υφίσταται ο κλάδος.
    2. Πρέπει ο νομοθέτης να αναγνωρίσει την προαγωγή σε μισθολογικά κλιμάκια των εμμίσθων δικηγόρων-κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Το ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας το αναγνώρισε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε δικαστικά, δαπανώντας χρόνο και χρήμα τόσο εμείς όσο και οι φορείς, για ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί νομοθετικά και ξεκάθαρα.

  • 18 Ιουλίου 2023, 14:55 | Δημήτρης Καρούζος

    Συντάσσομαι απόλυτα με τις θέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ !!
    Ας εκτιμηθεί επιτέλους στη πράξη ο σημαντικος ρόλος καιτο έργο των Εμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου και των ΟΤΑ!!

  • 18 Ιουλίου 2023, 14:06 | ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΤΑΣ

    Συντάσσομαι απολύτως με τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων.

  • 18 Ιουλίου 2023, 14:25 | Ραφαέλλα Βαθρακούλη

    Συντάσσομαι με τα σχόλια της Ένωσης Εμμίσθων και κρίνω ως απαραίτητη την τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015
    Άμεσα θα πρέπει να παύσει η άνιση μεταχείριση εις βάρος των εμμίσθων δικηγόροων του δημοσίου καθώς είναι οι μόνοι , που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.
    Στη νέα διάταξη που θα ψηφιστεί θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί ειδική πρόβλεψη για τους έμμισθους Δικηγόρους των Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε και η διάταξη του άρθρου 21 παρ.3 του Ν.3274/2004, αφού ο νομοθέτης λάβει υπ’ όψιν του συγκεκριμένα κριτήρια, όπως π.χ. τον πληθυσμό του Ο.Τ.Α. και το φόρτο εργασίας που συνεπάγεται αυτό…

  • 18 Ιουλίου 2023, 14:50 | Μάριος Ανδρικόπουλος

    Συντάσσομαι απολυτως και υποστηρίζω τη θέση της Ένωσης Εμμισθων Δικηγορων.Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Είναι απολύτως αναγκαία η αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς . Οι
    έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν
    τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ),
    χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή
    θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε
    μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.
    Το καθεστώς αυτο πρεπει να αλλάξει, με τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Ειδικότερα πρέπει να επέλθε μια προαγωγή στα
    μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν
    το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις
    σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο
    μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους
    τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.

  • 18 Ιουλίου 2023, 13:03 | Αθανάσιος Αγγελόπουλος

    Πρέπει να στηρίξετε την οικογένεια! Το ελληνικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στους μισθωτούς με παιδιά. Οι παροχές στις οικογένειες με παιδιά, δυστυχώς είναι «ψίχουλα». Μετά από 22 χρόνια στο δημόσιο εγώ και η συζυγός μου με δύο παιδιά στο Λύκειο, στα 50 μας δεν λαμβάνουμε κανένα επίδομα (Α21, κάθε είδους …Pass κλπ) πληρώνουμε αυξημένη δόση κατά 100 ευρώ για δάνειο πρώτης κατοικίας (μικρό δάνειο, μικρής αρχικής δόσης), τα είδη πρώτης ανάγκης την τελευταία διετία έχουν εκτοξευθεί με 200-300 ευρώ πάνω για μία οικογένεια, τα καύσιμα, τα φροντιστήρια, η θέρμανση, το ηλεκτρικό, τα έξοδα για την υγεία κ.α. έχουν μηδενίσει το εισόδημά μας προ πολλού. Δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας φροντιστήρια. Δεν έχουμε δικαίωμα να σπουδάσουμε τα παιδιά μας! Τα παιδιά μας δεν μπαίνουν σε φοιτητικές εστίες γιατί το εισόδημά μας θεωρείται «υψηλό». Έχουμε αυτοκίνητο εικοσαετίας με ότι συνεπάγεται αυτό για τα έξοδα συντήρησης. Έχουμε περισσότερα από 10 χρόνια να πάμε διακοπές. Ενώ οι «διπλανοί» μας που δηλώνουν «χαμηλά» εισοδήματα, έχουν πρώτη κατοικία χωρίς δάνεια, πληρώνουν με άνεση ακόμα και ιδιαίτερα φροντιστήρια για τα παιδιά τους, τα παιδιά τους μπαίνουν σε φοιτητικές εστίες, έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, παίρνουν κάθε είδους ..pass και επίδομα (Α21), κάνουν διακοπές κάθε χρόνο και μπορούν να τρώνε τακτικά «έξω». Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης σε οικογένειες μισθωτών με παιδιά που πληρώνουν για την κατοικία (είτε ενοίκιο είτε δάνειο) και δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δυστυχώς, υπάρχουν πλούσιοι δημόσιοι υπάλληλοι και φτωχοί δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουμε μετανιώσει που δεν εγκαταλείψαμε την χώρα μας στην αρχή της κρίσης και παραμείναμε εγκλωβισμένοι στη μιζέρια του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής πραγματικότητας. Στα 50 μας δεν νιώθουμε αξιοπρεπείς.
    Υ.Γ Το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί ποτέ; Αρκετοί είναι αυτοί που με την προσωπική διαφορά (χρόνια τώρα) ζουν πολύ πιο άνετα από εμάς που πιάσαμε «τον πάτο» με τις πρώτες μειώσεις. Γιατί να υπάρχουν πάντα «οι ξεχωριστοί»; Επίσης οι ένστολοι μέσα στην κρίση μας ξεπέρασαν κατά πολύ σε αποδοχές γιατί οι μειώσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Άτομα χωρίς πτυχίο, παλιοί συμμαθητές μας έγιναν συνοριοφύλακες, με μικρότερες αρχικά αποδοχές (πριν 25 χρόνια) και τώρα λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς και έκτακτα bonus. Εμείς έχουμε μεταπτυχιακά, ιδρώσαμε για χρόνια πάνω από τα βιβλία, καταλάβαμε με την θέση μας μέσω ΑΣΕΠ και υποχρεωθήκαμε λόγω κρίσης σε 400 ευρώ μείωση του μισθού μας. Ελέγξτε πρώτα τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα Ε9, τα αυτοκίνητα και μετά να αποφασίσετε σε ποιους και τι παροχές θα δώσετε.

  • Η μισθολογική αντιμετώπιση των εμμίσθων δικηγόρων του Δημόσιου Τομέα αποτελεί κατάφωρη αδικία και παραβίαση της αρχής της ισότητας σε σχέση με τους λοιπούς εργαζόμενους του ίδιου φορέα. Είναι επιβεβλημένη η τροποποίηση της παραγράφου 9 άρθρου 10 ν 4354/2015, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος τους

  • 18 Ιουλίου 2023, 13:20 | Αγγελική Παπαντωνάκη

    Συντάσσομαι απόλυτα με τις θέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ καθότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται ζήτημα ευθείας παραβίασης της συνταγματικής αρχής της ισότητας. Ας μην ξεχνάμε με πόσο περίπλοκες υποθέσεις καλείται να ασχοληθεί καθημερινά ο έμμισθος δικηγόρος δημοσίου και τη σημασία της θέσης του για τα συμφέροντα του δημοσίου.

  • 18 Ιουλίου 2023, 13:26 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ

    Η τροποποίηση της διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου από οιαδήποτε μισθολογική εξέλιξη.

  • 18 Ιουλίου 2023, 13:09 | ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηρ. Πολυτεχνείου 37 6ος όροφος Τ.Κ 18532, Πειραιάς
    Email: eaypeiraia@gmail.com

    Πειραιάς, 18-07-2023
    Αρ. Πρωτ: 049

    Οι προτάσεις μας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών:

    H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά τοποθετείται επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», καθώς θέλει να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο και στη βελτίωσή του με σκοπό την ικανοποίηση των μελών που εκπροσωπούμε.

    Όπως διαπιστώνουμε, συγκεκριμένες ρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού ενισχύονται οι αποδοχές μας, όχι βεβαίως στο επίπεδο των πανηγυρικών δημοσιευμάτων που μιλούν για γενναίες αυξήσεις σε αστυνομικούς. Βεβαίως είναι ένα βήμα που μας κάνει να αισιοδοξούμε για ακόμα περισσότερες θετικές διατάξεις μέσα από τον αγώνα μας, τον εποικοδομητικό διάλογο και την καλή βούληση του νομοθέτη.

    Πριν αναφερθούμε στις προτάσεις μας, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι:

    1) Προβλέπεται αναπροσαρμογή των βασικών μισθών με οριζόντια αύξηση περίπου 70 ευρώ μεικτά.
    2) Προβλέπεται ο επανακαθορισμός της οικογενειακής παροχής και διαμορφώνεται, ως εξής για υπαλλήλους με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρία 50% τουλάχιστον: στα 70 € για 1 τέκνο, στα 120 €, στα 170 € για 3 τέκνα, στα 220 € για 4 τέκνα και κατά 70 € για κάθε επιπλέον τέκνο.
    3) Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης ευθύνης το οποίο αυξάνεται κατά 30% και δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας.
    4) Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας με τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος και σε υπαλλήλους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 15 €, για αστυνομικούς έγγαμους ή που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς τέκνα, καθώς και για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικογενειακής παροχής του άρθρου 15 του νόμου 4354/2015. Σε περίπτωση συζύγων ή συμβιούντων, η προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο υπαλλήλους.
    5) Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος παραμεθορίου, το οποίο αυξάνεται στο ποσό των 130 ευρώ και αφορά ορισμένους νομούς και περιοχές της χώρας και κυρίως πολύ μικρό αριθμό αστυνομικών.

    Προφανώς και δεν μηδενίζουμε καμία αύξηση, αλλά όλα αυτά απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών. Το αίσθημα αδικίας εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι οι μισθοί των αστυνομικών ουδέποτε αποκαταστάθηκαν. Ενώ αναμέναμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου, βλέπουμε απλώς κάποια αποσπασματικά μέτρα. Εμείς ζητάμε να υπάρξει ένα ειδικό μισθολόγιο, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΑΣΥ) που θα καλύπτει ολοκληρωμένα και εμπεριστατωμένα όλες τις βαθμίδες και τις κατηγορίες του προσωπικού.

    Ζητάμε λοιπόν:

    – Νέο ειδικό μισθολόγιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που θα αναγνωρίζει – θεσμοθετεί την επικινδυνότητα της εργασίας και θα προβλέπει αυξήσεις που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες διαβίωσης.
    – Αύξηση του ποσού της ωριαίας αποζημίωσης που χορηγείται για τη νυχτερινή εργασία.
    – Επαναπροσδιορισμός της χορήγησης των οδοιπορικών εξόδων – διανυκτέρευσης και αύξηση των προβλεπομένων ποσών.
    – Απόσυρση της διάταξης που αφορά τους εν αποστρατεία, συνεπεία εν ώρα υπηρεσίας τραυματισμένους, στους τραυματίες λόγω βίαιου συμβάντος και τρομοκρατίας συναδέλφους μας, καθώς και στις ορφανικές οικογένειες αυτών (άρθρο 3 Αναπροσαρμογή συντάξεων των προσώπων των περ. α, β και ε της παρ. 3 – του άρθρου 4 του ν. 4387/2016), διότι προκαλεί μειώσεις.
    – Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ ανέργων.
    – Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

    Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι οι διακρίσεις, στρεβλώσεις και ισχύουσες μειώσεις σε σχέση με το προ μνημονίων μισθολόγιο, δεν θεραπεύονται και γι’ αυτό απαιτείται περαιτέρω νομοθέτηση ρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση, με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ).

  • 18 Ιουλίου 2023, 12:43 | Ευγενία Καλογεροπούλου

    Συντάσσομαι με τη θέση της Ένωσης Εμμίσθων δικηγόρων σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 10 του ν. 4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική εξέλιξη, κάτι που συνιστά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης.

  • 18 Ιουλίου 2023, 12:51 | ΦΑΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Θα πρέπει να πάυσει η άνιση μεταχείριση των εμμίσθων δικηγόροων οι οποίοι αποτελούν την μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική
    προαγωγή. Συντάσσομαι με τα σχόλια της Ένωσης Εμμίσθων και κρίνω ως απολύτως απαράιτητη την τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 ως ακολούθως:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής
    έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του
    παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.

    Αυτονόητο ότι στους ανωτέρω θα πρέπει να τυγχάνουν εφαρμογής και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών
    επιδομάτων καθώς και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών.

  • 18 Ιουλίου 2023, 12:31 | Λυδία Διακοπούλου

    Πρέπει επιτέλους να διορθωθεί η αδικία που υφίστανται οι έμμισθοι δικηγόροι του δημόσιου τομέα. Η εξαίρεση τους από τις μισθολογικές αναπροσαρμογές δεν έχει καμία λογικη αιτία. Πρέπει να ισχύουν και για τους εμμίσθους δικηγόρους οι τριετίες και να αναγνωρίζονται μισθολογικά τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά.

  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝ.ΑΠ. Ε.Σ.Δ.Δ.Α. ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»

    Η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ θεωρεί ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για οριζόντια αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κινείται προς τη θετική κατεύθυνση και ως εκ τούτου εκφράζει τη συμφωνία της και τη στήριξή της στην ενέργεια αυτή. Ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω μισθολογικές ενισχύσεις, καθώς για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον είναι ευρέως γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτή επιβλήθηκε κυρίως με το πρώτο πρόγραμμα το 2010, και σύμφωνα με την μελέτη του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ, ο μέσος μισθός στο Δημόσιο Τομέα έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 25,7% κατά το διάστημα 2008 – 2020.
    Επιπλέον, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά σε βασικά είδη όπως είναι τα τρόφιμα, έχουν ως απόρροια την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και βρίσκουν το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, αντιμέτωπους με δραστική μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος.
    Ο δημόσιος τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους. Από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών, τη θέσπιση κανόνων και ελεγκτικών μηχανισμών ή την παροχή υπηρεσιών, ο ρόλος των δημοσίων υπαλλήλων είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι αποτελούν θεματοφύλακες της απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
    Υπό αυτό το πρίσμα και προκειμένου για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού, για τη στελέχωση, μεταξύ άλλων, κρίσιμων κρατικών δομών, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, οι υποδομές υψηλής τεχνολογίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη κινήτρων και ανταγωνιστικών αμοιβών με ουσιαστική αύξηση των μισθών.
    Σχετικά με την αύξηση των επιδομάτων στις θέσεις ευθύνης, θεωρούμε ότι αποτελεί υπό προϋποθέσεις θετική εξέλιξη. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον τρόπο επιλογής στελεχών για τις θέσεις αυτές. Βασική θέση της Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, αποτελεί η αξιοκρατική επιλογή του κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών, με την τακτική διεξαγωγή κρίσεων και την καθιέρωση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής. Διότι όταν οι θέσεις αυτές καλύπτονται μέσω απευθείας τοποθετήσεων ή ακόμη και από μετακλητούς υπαλλήλους και στελέχη εκτός του δημόσιου τομέα (μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα), ελλοχεύει ο κίνδυνος η μισθολογική αυτή ενίσχυση να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια ευνοιοκρατίας και οικοδόμησης πελατειακών σχέσεων.

    Εμείς ως Απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αποδεδειγμένα υπηρετούμε τις θέσεις στις οποίες τοποθετούμαστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ουσιαστικής συνεισφοράς στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα. Έχουμε επιτύχει σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό και έχουμε ολοκληρώσει ένα εξίσου απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών 19μηνης διάρκειας. Επομένως, είμαστε άρτια εκπαιδευμένοι ώστε να συμβάλουμε καθημερινά με τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θεωρούμε αναγκαία την περαιτέρω μισθολογική ενίσχυση του κλάδου των Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ιδρύθηκε με τον νόμο 1388/1983 (Α΄113), με τις ψήφους όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου και δεν αποτελεί μια απλή εκπαιδευτική μονάδα (με τη διοικητική έννοια), αλλά την ισχυρή θεσμική εγγύηση (με τη συνταγματική έννοια) αξιοκρατικής εισαγωγής στη Δημόσια Διοίκηση. Επιπλέον, συνιστά την ισχυρή θεσμική εγγύηση επαγγελματικής εκπαίδευσης των πλέον καταλλήλων στελεχών, τα οποία διακρίθηκαν στους 29 – εξαιρετικής δυσκολίας – Εισαγωγικούς Διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα και οι οποίοι απαιτούν μεθοδική, συστηματική, υπεύθυνη και πολύχρονη προετοιμασία εκ μέρους των υποψηφίων.
    Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: στο άρθρο 104 του ν.4622/2019 ορίζονται τα εξής: «Συστήνεται διυπουργικός κλάδος προσωπικού για την υποστήριξη ειδικών λειτουργιών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 18 του παρόντος νόμου (…)». Επίσης, στο άρθρο 105 επίσης του ν.4622/2019 προβλέπονται τα εξής: «1. Οι οργανικές θέσεις του κλάδου προσωπικού του προηγούμενου άρθρου καλύπτονται με διορισμό, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου για θέματα δημόσιας διοίκησης υπουργού, μετά την αποφοίτηση από Τμήματα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. 2. Οι θέσεις του ως άνω κλάδου μπορούν να καλύπτονται και με μετάταξη υπηρετούντων υπαλλήλων φορέων της γενικής κυβέρνησης με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση. Προϋπόθεση για τη μετάταξη είναι η προηγούμενη ελάχιστη προϋπηρεσία τεσσάρων ετών μετά τον διορισμό και η επιτυχής παρακολούθηση προγράμματος πιστοποίησης το οποίο οργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης». Τέλος, στο άρθρο 107 αναφέρεται ότι: «Ως εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο του κλάδου του παρόντος Κεφαλαίου ορίζεται το ΜΚ 8 της ΠΕ κατηγορίας όπως αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του ν. 4354/2015». Ο μηνιαίος βασικός μισθός των λοιπών μισθολογικών κλιμακίων καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 2/3295/ΔΕΠ/31/1/2023 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΑΔΑ: 6ΦΤΜΗ-9ΛΖ)
    Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:
    1) Σε περίπτωση διορισμού Αποφοίτων της Σχολής απευθείας στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, στους διορισθέντες θα απονεμηθεί ως εισαγωγικό το Μ.Κ.8, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους στους οποίους θα απονεμηθεί το Μ.Κ.6. Τυχόν τέτοια εξέλιξη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφορετικής μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων, αφού όλοι οι Απόφοιτοι θα έχουν εισαχθεί με τον ίδιο Εισαγωγικό Διαγωνισμό και θα έχουν παρακολουθήσει ίδιας διάρκειας και επιπέδου Πρόγραμμα Σπουδών. Πρόκειται για παραβίαση της αρχής της ισότητας, αλλά και της αναλογικότητας (δυσανάλογος περιορισμός μισθολογικού δικαιώματος στους Αποφοίτους που δεν θα διοριστούν στον οικείο κλάδο).
    2) Με το άρθρο 107 επιλέγεται η τοποθέτηση των ενταγμένων στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών στο Μ.Κ.8 ως εισαγωγικό κλιμάκιο. Η αποφοίτηση δηλαδή από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που συνιστά την κρατική Σχολή παραγωγής Στελεχών ταχείας εξέλιξης, με την έννοια που αναλύθηκε ανωτέρω, αποτιμάται ως κατώτερης επαγγελματικής αξίας από την παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος και ως τέτοια αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση των Αποφοίτων δύο (2) μισθολογικά κλιμάκια παρακάτω.

    Η πρόταση μας ως Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι η εξής:
    Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω και προκειμένου:
    Α) Να αντιμετωπιστεί η αστοχία που επισημάνθηκε ανωτέρω (υπό 1.) και να ξεπερασθούν τα προβλήματα που μετά βεβαιότητας θα ανακύψουν με την εφαρμογή των διατάξεων
    Β) Να αποκατασταθεί η αναλογική αντιμετώπιση των Αποφοίτων της Σχολής, στο πλαίσιο των αρχών της αξιοκρατικής ισότητας, του δημοσίου συμφέροντος και μιας σύγχρονης πολιτικής διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού
    Γ) Να καταστεί η συμμετοχή στον Εισαγωγικό Διαγωνισμό για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που ήδη προσελκύει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υποψηφίους, ακόμη πιο ελκυστική, η ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ, προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 3 περ. γ. του ν. 4354/2015 ως εξής: «Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κατατάσσονται στο Μ.Κ. 8 της κατηγορίας Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και εξελίσσονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 107 του ν. 4622/2019. Στην περίπτωση αποφοίτησης με άριστα αναγνωρίζεται ένα (1) επιπλέον έτος για τη μισθολογική τους εξέλιξη. Όσοι έχουν αποφοιτήσει επανακατατάσσονται και εξελίσσονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 107 του ν. 4622/2019. Στην περίπτωση αποφοίτησης με άριστα αναγνωρίζεται ένα (1) επιπλέον έτος για τη μισθολογική τους εξέλιξη.»
    Πρόκειται αποκλειστικά για μια θέση αρχής που αφενός προλαμβάνει βέβαια μελλοντικά προβλήματα, αφετέρου απορρέει από την προσήλωση της ΕΝ.ΑΠ. Ε.Σ.Δ.Δ.Α. στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την προσέλκυση ικανών και προσοντούχων ανθρώπων για τη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης και την ουσιαστική ανταμοιβή όσων αριστεύουν. Άλλωστε το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης πρότασης αναμένεται να είναι εξαιρετικά μικρό, δεδομένου και του μικρού αριθμού των υπηρετούντων Αποφοίτων οι οποίοι δεν ξεπερνούν τις 3.000, λειτουργώντας περισσότερο ως ορθολογική κίνηση εντός μιας συνεκτικής πολιτικής αμοιβών και κινήτρων στον δημόσιο τομέα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

  • 18 Ιουλίου 2023, 12:35 | ΦΑΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

    θα πρέεπι άμεσα να παύσει η άνιση μεταχείριση των εμμίσθων δικηγόροων του δημοσίου συγκριτικά με τους λοιπούς δημόσιουσ λειτουργούς καθώς είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.
    Συντάσσομαι με τα σχόλια της Ένωσης Εμμίσθων και κρίνω ως απαραίτητη την τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015, προκειμένου οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το εκάστοτε Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, ως κατωτέρω:
    Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής
    έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του
    παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Συνακόλουθα στους ανωτέρω θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών
    επιδομάτων καθώς και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές
    προσαυξήσεις.

  • 18 Ιουλίου 2023, 12:06 | Χριστίνα Γιολδάση

    Θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία για τους εμμίσθους δικηγόρους, οι οποίοι είναι η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή Εξ άλλου η πρόσφατη με αριθμ. 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι,
    οι έμμισθοι δικηγόροι δικαιούνται των Μ.Κ. λόγω κατοχής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών. Συνεπώς είναι επιβεβλημένη ρητή σχετική διάταξη η οποία να εναρμονίζει τη νομοθεσία την απόφαση του Αρείου Πάγου.

  • 18 Ιουλίου 2023, 12:20 | Σοφία Παπαδήμα

    Οι έμμισθοι δικηγόροι του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα ακολουθούν το μισθολόγιο του Δημοσίου χωρίς όμως καμία μισθολογική εξέλιξη -δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στο φορέα, η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου κατά παράφορη παραβίαση της αρχής της ισότητας, όπως κρίθηκε και με την πρόσφατη ΑΠ 945/2023 απόφαση.
    Προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:48 | ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ

    Η άποψη της Ένωσης Εμμίσθων δικηγόρων, πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η μη ένταξη των έμμισθων δικηγόρων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη μισθολογική εξέλιξη δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και ως εκ τούτου αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:56 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΑΒΑΛΑ

    Προς άρση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα, προτείνεται η κατάργηση του τελευταίου εδαφίου της παρ.10 του άρθρου 9 του Ν.4354/2015, και η ρητή πρόβλεψη στο άρθρο 11 του χρόνου και του τρόπου μισθολογικής τους εξέλιξης. Επίσης ρητή πρόβλεψη για εφαρμογή στους έμμισθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα και των λοιπών διατάξεων για την καταβολή επιδομάτων (π.χ. μεταπτυχιακού, ευθύνης κλπ).

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:32 | Σ. ΚΑΡΑΤΖΑ

    Όπως σωστά επισημαίνεται, ο αποκλεισμός των εμμίσθων δικηγόρων από τη μισθολογική εξέλιξη πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Η πρόσφατη απόφαση του ΑΠ για την αναγνώριση των μεταπτυχιακών επιβεβαίωσε το αυτονόητο. Η προτεινόμενη ρύθμιση για την μικρή προαγωγή των κλιμακίων σε συνδυασμό με την αναγνώριση τίτλων, προϋπηρεσίας κλπ. κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, αυτή της άρσης του αδικαιολόγητου αποκλεισμού των δικηγόρων από τη μισθολογική εξέλιξη των λοιπών λειτουργών του Δημοσίου.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:17 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

    Θα πρέπει να αρθεί η αδικία εις βάρος των εμμίσθων δικηγόρων των νπδδ οι οποίοι παραμένουν από το 2015 καθηλωμένοι μισθολογικά σε ένα μόνο μισθολογικό κλιμάκιο, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, παρόλο που χειρίζονται σοβαρότατες υποθέσεις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου και προασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου. Δεν μπορεί να αμείβονται λιγότερο από ένα δημόσιο υπάλληλο οι οποίοι εξελίσσονται μισθολογικά.
    Ούτε είναι δίκαιο να αμείβονται το ίδιο ένας έμμισθος δικηγόρος του δημοσίου που υπηρετεί στον φορέα του 10 χρόνια με ένα δικηγόρο που υπηρετεί στον φορέα του 30 χρόνια.
    Η διάταξη, ως προς τους εμμίσθους δικηγόρους, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής :
    Άρθρο Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015.
    Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:31 | Χριστόφορος Πέτρου

    Η μισθολογική αντιμετώπιση των εμμίσθων δικηγόρων των ΝΠΔΔ, των ΑΔΑ και εν γένει του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αποτελεί ασυγχώρητη αδικία σε βάρος τους! Προκύπτει λοιπόν ότι οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου Τομέα και των λοιπών φορέων που εφαρμόζουν το μισθολόγιο του Δημοσίου είναι η μόνη κατηγορία χωρίς μισθολογική εξέλιξη, συνιστώντας ευθεία και κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισότητας, σε σχέση με τους λοιπούς εργαζόμενους του ίδιου φορέα. Επιπροσθέτως, δεν τους αναγνωρίζεται, ούτε η προϋπηρεσία τους στον Φορέα, ούτε η κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών και μάλιστα κατ’ εξαίρεση από τα όσα ισχύουν για όλες τις άλλες ομάδες εργαζομένων, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
    Αποτελεί προνομιακή ευκαιρία για τον κοινό νομοθέτη, η αποκατάσταση της ανισότητας σε βάρος των εμμίσθων δικηγόρων δια της τροποποίησης της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πρόσφατη 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου.
    Ως εκ τούτου μια πρόταση για την τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 θα μπορούσε να είναι η εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:55 | Χριστόφορος Πέτρου

    Η μισθολογική αντιμετώπιση των εμμίσθων δικηγόρων των ΝΠΔΔ, των ΑΔΑ και εν γένει του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αποτελεί ασυγχώρητη αδικία σε βάρος τους! Προκύπτει λοιπόν ότι οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου Τομέα και των λοιπών φορέων που εφαρμόζουν το μισθολόγιο του Δημοσίου είναι η μόνη κατηγορία χωρίς μισθολογική εξέλιξη, συνιστώντας ευθεία και κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισότητας, σε σχέση με τους λοιπούς εργαζόμενους του ίδιου φορέα. Επιπροσθέτως, δεν τους αναγνωρίζεται, ούτε η προϋπηρεσία τους στον Φορέα, ούτε η κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών και μάλιστα κατ’ εξαίρεση από τα όσα ισχύουν για όλες τις άλλες ομάδες εργαζομένων, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
    Αποτελεί προνομιακή ευκαιρία για τον κοινό νομοθέτη, η αποκατάσταση της ανισότητας σε βάρος των εμμίσθων δικηγόρων δια της τροποποίησης της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πρόσφατη 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου.
    Ως εκ τούτου μια πρόταση για την τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 θα μπορούσε να είναι η εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου».

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:48 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΙΜΑΣ

    Ζητούμε την άμεση ένταξή μας στο 19 Μισθολογικό Κλιμάκιο, αφού είμαστε η μόνη κατηγορία πανελλάδικα χωρίς μισθολογική εξέλιξη. Να τονίσω το χειρισμό εκατοντάδων υποθέσεων με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

  • 18 Ιουλίου 2023, 11:48 | Βασιλική Βλάσση

    Η άνιση μεταχείριση των έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα θα πρέπει να αρθεί και να νομοθετηθεί η μισθολογική τους προαγωγή. Η καθήλωση των έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου σε ένα μισθολογικό κλιμάκιο, εκτός από τα πρόδηλα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που θέτει, υποβιβάζει τον έμμισθο δικηγόρο και δεν συνάδει με την κρισιμότητα του ρόλου του και των υποθέσεων που χειρίζεται προς διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

  • 18 Ιουλίου 2023, 10:15 | ΠΟΠΗ ΛΙΒΑΝΟΥ

    Μέχρι και τις 31.10.2011 οι έμμισθοι Δικηγόρου του δημοσίου τομέα αμειβόταν σύμφωνα με τη με αριθμό 2/8250/0022/2004 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης περί «κατάταξης δικηγόρων με έμμισθη εντολή στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ σε μισθολογικά κλιμάκια», η οποία εξεδόθη κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του ν. 3205/2003. Αυτό σήμαινε ότι ένας Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω λάμβανε το βασικό μισθό του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου, ήτοι του ανώτατου μισθολογικού κλιμακίου του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Με το Ν.4354/2015 συντελέστηκε κατάφωρη αδικία εις βάρος των εμμίσθων Δικηγόρων του δημοσίου τομέα, οι οποίοι μέχρι και σήμερα παραμένουν καθηλωμένοι στο 15ο μισθολογικό κλιμάκιο, χωρίς περαιτέρω μισθολογική εξέλιξη και χωρίς αναγνώριση των πρόσθετων προσόντων τους π.χ.μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού.
    Για την άρση αυτής της αδικίας κρίνεται επιβεβλημένη η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του Ν. 4354/2015 σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων.
    Στη νέα διάταξη που θα ψηφιστεί θα πρέπει να συμπεριληφθεί ειδική πρόβλεψη για τους έμμισθους Δικηγόρους των Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε και η διάταξη του άρθρου 21 παρ.3 του Ν.3274/2004, αφού ο νομοθέτης λάβει υπ’ όψιν του συγκεκριμένα κριτήρια, όπως π.χ. τον πληθυσμό του Ο.Τ.Α. και το φόρτο εργασίας που συνεπάγεται αυτό…
    Επίσης είναι αναγκαίο να αυξηθούν τα έξοδα κίνησης και αποζημίωσης των εμμίσθων Δικηγόρων. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι εμείς ως Νομική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης εκπροσωπούμε το Δήμο στα Δικαστήρια όλης της χώρας και το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης για όλες αυτές τις μετακινήσεις μας ανέρχεται σήμερα μόλις στα 40 ευρώ…

  • 18 Ιουλίου 2023, 10:44 | Ρωξάνη Παπαπούλου

    Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.»ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 18 Ιουλίου 2023, 09:40 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Να πάψει επιτέλους η αδικία σε βάρος των εμμίσθων δικηγόρων του δημόσιου τομέα !

  • 18 Ιουλίου 2023, 03:31 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΚΟΝΤΟΜΙΧΗΣ

    Απαιτείται η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 ώστε οι δικηγόροι να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών και να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα οι σχετικές προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση υφίστανται.

  • 18 Ιουλίου 2023, 00:40 | ΜΥΡΤΩ ΛΑΜΠΡΟΥ

    Οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου είναι οι μοναδικοί λειτουργοί του δημοσίου χωρίς μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Η δυσχερέστερη μεταχείριση των εμμίσθων δικηγόρων σε σχέση με τους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. Αναγκαία η αποκατάσταση της άνισης αυτής μεταχείρισης με την πρόβλεψη σχετικής ρύθμισης και την τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του νόμου 4354/2015.

  • 18 Ιουλίου 2023, 00:23 | Γεωργία Σαραμαντά

    Συντάσσομαι απολύτως με τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων.

  • 17 Ιουλίου 2023, 23:00 | ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΑΒΒΙΔΟΥ

    Συντάσσομαι με τις απόψεις της ΈΝΩΣΗΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ. Η διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν. 4354/2015 πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου με τους λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου ως προς τη μισθολογική τους εξέλιξη και προαγωγή και τη λήψη κάθε είδους επιδομάτων και εξόδων, από τα οποία σήμερα αδικαιολόγητα και αναιτιολόγητα αποκλείονται.
    Θεωρητικά, οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου δύνανται να ασκούν και ελεύθερη δικηγορία. Στην πράξη, όμως, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Νομικά Πρόσωπα, περιοριζόμενης της άσκησης ελεύθερης δικηγορίας στο ελάχιστο δυνατό.
    Ειδικότερα, όσοι έμμισθοι υπηρετούν ως μοναδικοί Δικηγόροι σε Δήμους, και δη μικρούς, εκτός από την ανάληψη ευθυνών που είναι άμεσα συνυφασμένες με την φύση των καθηκόντων τους, έχουν επιβαρυνθεί και την άσκηση καθηκόντων γραμματειακής υποστήριξης και με την άσκηση διευθυντικών καθηκόντων, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται οποιοδήποτε επίδομα θέσης ευθύνης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό επίδομα. Ούτε λόγος, βέβαια, για απουσία από την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμα και για λόγους υγείας.
    Φυσικά, λοιπόν, και πρωτίστως για λόγους ισότητας, αναλογικότητας και αξιοκρατίας, οι έμμισθοι Δικηγόροι του Δημοσίου δικαιούνται κάθε επίδομα που δικαιούνται και οι λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι, όπως επίδομα μεταπτυχιακού (με ρητή αναφορά πως δεν εμπλέκεται το υπηρεσιακό συμβούλιο), επίδομα θέσης ευθύνης (αναλογικά ακόμα και για όσους υπηρετούν ως μοναδικοί δικηγόροι), επίδομα παραμεθορίου, έξοδα μετακίνησης και κάθε είδους μισθολογική προσαύξηση που δικαιούνται οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί. Διεκδικούμε τα αυτονόητα.

  • 17 Ιουλίου 2023, 22:16 | Ρένα Χαλκιαδάκη

    Συντάσσομαι με την άποψη της Ενωσης Εμμισθων δικηγόρων. Ο αποκλεισμός των έμμισθων δικηγόρων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την μισθολογική εξέλιξη αποτελεί βάναυση παραβίαση της αρχής της ισότητος. Πρόκειται περί κατάφορης αδικίας η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.

  • 17 Ιουλίου 2023, 22:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

    Σε συμμόρφωση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης αλλά και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη κρίνεται επιβεβλημένη η άρση της ανισότητας εις βάρος των έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου και των νπδδ. Η συγκεκριμένη κατηγορία υπό το καθεστώς της πάγιας έμμισθης εντολής παρέχει στους εντολείς της κρίσιμο όγκο νομικών υπηρεσιών με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Πρόκειται για δημοσιονομική θεραπεία της διαμορφωμένης ανισότητας η οποία οφείλει να νομοθετηθεί
    Συντάσσομαι με την άποψη της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων. Η τροποποίηση της διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου από οιαδήποτε μισθολογική εξέλιξη.

  • 17 Ιουλίου 2023, 22:30 | ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    υντάσσομαι με τα σχόλια της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων! Η μισθολογική αντιμετώπιση των εμμίσθων δικηγόρων των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αποτελεί μεγάλη αδικία σε βάρος τους! Στελέχη ΝΠΔΔ σε πολύ καίριες θέσεις, αντιμετωπίζονται μισθολογικά και βαθμολογικά επί σειρά ετών χειρότερα από όλες τις λοιπές κατηγορίες εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έμμισθοι δικηγόροι είναι η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή. Είναι απολύτως απαραίτητη η αποκατάσταση αυτής της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς . Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, εκ της θέσεως και του ρόλου τους, καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, και ταυτόχρονα στερούμενοι κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων, καθώς και των σχετικών προσαυξήσεων λόγω ειδικών συνθηκών- όπως είναι τα έξοδα κίνησης και η προσαύξηση ποσοστού 20% ή 30% του αρ. 21 παρ. 3 του Ν 3274/2004 για τους εμμίσθους δικηγόρους ΟΤΑ κλπ. Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητη η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 και η προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις
    σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων και επιπλέον στους ανωτέρω να έχουν εφαρμογή και οι λοιπές διατάξεις του νόμου περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων και κατά περίπτωση και ανάλογα με τον φορέα- οι σχετικές προσαυξήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που κατά περίπτωση απαντώνται[ π.χ. για τους έμμισθους δικηγόρους ΟΤΑ τα έξοδα κίνησης, η προσαύξηση 30% κ.α.]

  • 17 Ιουλίου 2023, 21:54 | Φωτεινή Σταφυλά

    Συμφωνώ και συντάσσομαι απολύτως με τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, οι οποίες έχουν ως εξής :Η μοναδική κατηγορία λειτουργών του δημοσίου χωρίς μισθολογική προαγωγή είναι οι έμμισθοι δικηγόροι. Πρόσφατα με την 945/2023 απόφαση του Αρείου Πάγου αποκαθίσταται η αδικία της μη προσαύξησης των συναδέλφων μας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.Σας επισυνάπτουμε σχέδιο διάταξης που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αιτιολογική της έκθεση που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί:
    Άρθρο Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων- Τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:
    «10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:
    α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,
    β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και
    γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.
    Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης, τίτλων σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης, τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.»ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)
    Αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα σε σχέση με όλους τους δημόσιους λειτουργούς αποτελεί η τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015. Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, καίτοι καλούνται να διαφυλάξουν τα συμφέροντά του Δημοσίου ή του εκάστοτε Φορέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ), χειριζόμενοι κατά το πλείστον υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό ή θεσμικό αντικείμενο, είναι οι μόνοι λειτουργοί που στερούνται κάθε μισθολογικής εξέλιξης, λόγω προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων κλπ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει μικρή προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, ώστε οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που εκπροσωπούν το Νομικό Πρόσωπο στα ανώτατα δικαστήρια και χειρίζονται τις σοβαρότερες δικαστικές του υποθέσεις να λαμβάνουν το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αποδοχών, κάτι που ιστορικά προβλεπόταν σε όλους τους προϊσχύσαντες Κώδικες Δικηγόρων.
    Παράλληλα προβλέπεται κίνητρο καλύτερης μισθολογικής μεταχείρισης δικηγόρων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, με δεδομένη τη σοβαρότητα και την ευθύνη της θέσεως.
    Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αφορά περίπου 1000 εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου τομέα και ακόμη και αν υποθέσουμε πως είναι όλοι Παρ’Αρείω Πάγω, το κόστος της αύξησης από το 15ο στο 19ο μ.κ. είναι 236 ευρώ, (2154-1918) Χ 1000 – 236.000 μηνιαίως για όλους τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα της χώρας.

  • 17 Ιουλίου 2023, 21:50 | Ιωαννης Μπιμπλης

    Οι εμμισθοι δικηγοροι του δημοσιου ειναι θεματοφυλακες των συμφεροντων του δημοσιου κ των ιργανισμων που εκπροσωπουν.Η μη προαγωγη τους συνιστα παραβαση της αρχης της ισοτητας κ της ισης μεταχειρισης.Ειναι καθηκον του νομοθετη να αποκαταστησει αυτη την αδικια