Άρθρο 04: Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.

2. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
Έκαστος μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός, η ονομασία των επιστημονικών πεδίων, καθώς και η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά όχι αργότερα της 30ης Μαΐου εκάστου διδακτικού έτους και ισχύουν για το επόμενο διδακτικό έτος..
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο την 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, καθώς και ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους.
Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.

3. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής :

α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Αρχαία,
III. Ιστορία και
IV. Λατινικά

β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία

γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Φυσική
III. Χημεία και
IV. Βιολογία

δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Οικονομία & Διοίκηση
IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Τμημάτων :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

4. Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).
Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:30 | Σοφία

    Με το προτεινόμενο σχέδιο διορθώνεται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (αν και θα περάσουν συνολικά 16 χρόνια 2000-2015) μια σημαντική στρέβλωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με τον αποκλεισμό του μαθήματος της Χημείας από την Τεχνολογική κατεύθυνση και κατ’ επέκταση με την μη διδασκαλία του στους μαθητές που την επέλεγαν. Αυτό είχε σαν συνέπεια την δυσκολία ενσωμάτωσης των νέων φοιτητών στα διάφορα Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά τμήματα.
    Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία του να αιτιολογήσω γιατί η επιστήμη της Χημείας είναι αναγκαία στο συγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον που ζούμε (Περιβάλλον-κλίμα, τρόφιμα, υγεία-φάρμακα, νέα υλικά-νανοτεχνολογία, επιστήμες του ανθρώπου κ.α.πολλά). Είναι κάτι που πιστεύω το αντιλαμβανόμαστε όλοι από όποιο πόστο υπηρετούμε την παιδεία και την εκπαίδευση γενικότερα.

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:19 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΟΛΩΤΑ

    Με την προσμέτρηση του βαθμού των τριών τάξεων του Λυκείου στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προφανώς δεν αποσυνδέεται το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο. Επίσης ο πανελλαδικός χαρακτήρας των εξετάσεων προαγωγής και απόλυσης, ενώ φαίνεται να εξασφαλίζει αντικειμενικότητα στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα καθώς το εξετασιοκεντρικό και βαθμοθηρικό σύστημα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διαδικασία της μάθησης και την ψυχολογία του μαθητή. Φυσικά ένισχύει τις φροντιστηριακές ανάγκες.

    Γιατί ενώ τόσα χρόνια συζητάμε την αποσύνδεση του Λυκείου από τις Πανελλήνιες εξετάσεις κάνουμε ΤΩΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:13 | ΟΛΓΑ

    Με την επιλογή της Χημείας ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες διορθώνεται η μεγάλη στρέβλωση των τελευταίων 14 ετών (2000 – 2013) όπου τμήματα δέχονται φοιτητές και σπουδαστές οι οποίοι, ως μαθητές της Γ Λυκείου, παρακολούθησαν και εξετάστηκαν στα μαθήματα της Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).
    . Η Χημεία:
    * είναι το κύριο αντικείμενο σπουδών σε πάνω από 30 τμήματα
    ( Χημικά τμήματα, Τμήματα Χημικών Μηχανικών, Γεωπονικές σχολές και Γεωργικά Πανεπιστήμια, Φαρμακευτική, Σχολές Τεχνολογίας Υλικών, Σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος, Σχολές Περιβάλλοντος, Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήματα Διαιτολογίας, Κλωστουφαντουργίας, Οινολογίας κ.ά)
    * διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα πρώτα εξάμηνα 162 σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
    * και είναι απολύτως αναγκαία για την κατανόηση και άλλων επιστημών, όπως η Βιολογία, η Βιοχημεία κ.ά.,
    η εισαγωγή φοιτητών που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας έχει υποβαθμίσει το επίπεδο και έχει προκαλέσει σοβαρότατες δυσχέρειες στην λειτουργία όλων αυτών των σχολών.
    * Τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκάλεσε η εισαγωγή φοιτητών στις σχολές των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη παρέμβαση των καθ΄ ύλη αρμόδιων φορέων προς το αρμόδιο ΥΠ.Ε.Π.Θ.

    Συνεπώς συμφωνώ απόλυτα με τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι της θετικής-τεχνολογικής κατεύθυνσης και των παιδαγωγικών τμημάτων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:10 | Κελαϊδής Ανδρέας

    Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ανάλογα με τα τμήματα που επιθυμεί να σπουδάσει ο μαθητής να μπορεί να επιλέξει, για το που θα εξεταστεί, ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Είναι αδιανόητο ένας μαθητής που επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών.

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:05 | Κωνσταντίνα

    Οι εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με το Λύκειο. Οι βαθμοί του Λυκείου εφόσον παίζουν ρόλο για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ αποτελούν ομηρία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ας δίνουν τα παιδιά απευθείας εξετάσεις αφού τελειώσουν το Λύκειο και για να μην αδικείται κανείς ας τους δίδεται η δυνατότητα να καταχωρήσουν για μια χρονιά τους βαθμούς σε κάποια από τα μαθήματα και να διορθώσουν τη βαθμολογία σε άλλα.

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:02 | Γιάννης Γαβριηλίδης

    Έχει ήδη δημοσιευθεί επιστολή 95 πανεπιστημιακών δασκάλων για το θέμα της κατάργησης του προγραμματισμού από τις πανελλαδικές αλλά και γενικά της πληροφορικής από το λύκειο . Τα επιχειρήματα είναι εκεί για όποιον θέλει να τα διαβάσει . Είναι κατά τη γνώμη μου αδιανόητο να μην είναι ενταγμένη η πληροφορική/επιστήμη υπολογιστών στο πρόγραμμα ενός σύγχρονου «ψηφιακού» λυκείου .

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:48 | Τηλέμαχος Ζωίδης

    Αξιότιμε Υπουργέ,

    Ο κατακερματισμός των Επιστημονικών Πεδίων Εξειδίκευσης σε 5,
    όπως προβλέπεται από το Κεφαλαιο A – Άρθρο 4 – Παράγραφος 3,
    οδηγεί στην υπερεξειδίκευση πράγμα που αντιτίθεται στο σκοπό του Γενικού Λυκείου,
    όπως διατυπώνεται στο Άρθρο 1 – Παράγραφος 1.
    Γι’ αυτό προτείνω την ανασυγκρότηση τους σε 4 ως εξής:

    1ο ΕΠΕ – Ανθρωπιστικές Επιστήμες
    2ο ΕΠΕ – Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
    2ο ΕΠΕ – Επιστήμες Υγείας
    4ο ΕΠΕ – Επιστήμες Οικονομίας & Διοίκησης

    Το προβλεπόμενο 5ο ΕΠΕ (Παιδαγωγικά Τμήματα) καθώς και τα Τμήματα Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
    ενσωματώνονται στο 1ο Πεδίο όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
    Συγκεκριμένα, προσαρμόζονται τόσο τα μαθήματα της 1ης Ομάδας Προσανατολισμού όσο και των άλλων δυο,
    ενώ οι μαθητές εξακολουθούν να εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για κάθε πεδίο.
    Για την προσαρμογή των προαναφερθέντων μαθημάτων έχω δημοσιεύσει σχετικό σχόλιο στο αντίστοιχο άρθρο.

    Όσον αφορά την Παράγραφο 4 και τον BΠA έχω να προτείνω την ακόλουθη αλλαγή στους συντελεστές:
    Οι συντελεστής των Α – Β – Γ Λυκείου να γίνουν 0,3 – 0,7 – 1 αντίστοιχα.
    Έτσι ο βαθμός της Γ’ Λυκείου θα μετράει για 50% ενώ οι βαθμοί των A & B θα έχουν αναλογία 1:2
    και αυτή η κατανομή φαίνεται αρκετά πιο δίκαιη.

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και επλίζω να εισακουσθώ.

    Με εκτίμηση,
    Τηλέμαχος Ζωίδης
    απόφοιτος Λυκείου, φοιτητής τμήματος Μαθηματικών και προβληματισμένος πολίτης

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:42 | ΗΛΙΑΣ

    Για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο να υπολογίζονται μόνο οι βαθμοί των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων μετά την αποφοίτηση από το λύκειο. Η σκέψη να μετράει η βαθμολογία ΑΠΟ τις εσωτερικές διαδικασίες του λυκείου , που ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ και παλαιότερα , δημιούργησε περισσότερες στρεβλώσεις και αδικίες από τα προβλήματα που έλυνε.
    ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΥ Ή ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής :
    α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Αρχαία,
    III. ΜΑΘΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ( 6 διδακτικές ώρες)
    ( Η Ιστορία και η πραγματική γνώση της δεν μπορεί να αποτελεί μέρος ανταγωνιστικής διαδικασίας .)
    IV. Λατινικά
    β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Μαθηματικά,
    III. Φυσική και
    IV. Χημεία
    γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Φυσική
    III. Χημεία και
    IV. Βιολογία
    δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,( 6 διδακτικέ ώρες )
    III. Οικονομία ,( 5 διδακτικές ώρες )
    IV. Διοίκηση,( 3 διδακτικές ώρες )

    ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ , ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ , ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ.

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:28 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός υποψηφίων από τη θετική κατεύθυνση είναι λίγο μεγαλύτερος από 10.000 μαθητές, ενώ από την τεχνολογική 2 είναι περίπου 39.000 μαθητές.
    Αποτέλεσμα: Μεγάλος αριθμός φοιτητών στα τμήματα των Φυσικομαθηματικών σχολών, των Πολυτεχνείων και της Γεωπονικής εισέρχονται χωρίς να έχουν διδαχθεί και εξεταστεί τη Χημεία κατεύθυνσης.
    * Με δεδομένα ότι:
    Α. το γνωστικό υπόβαθρο καθορίζει τη δυνατότητα εξέλιξης και την ικανότητα ανταπόκρισης στις γνωστικές απαιτήσεις του αντικειμένου σπουδών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,
    Β. Η Χημεία:
    * είναι το κύριο αντικείμενο σπουδών σε πάνω από 30 τμήματα
    ( Χημικά τμήματα, Τμήματα Χημικών Μηχανικών, Γεωπονικές σχολές και Γεωργικά Πανεπιστήμια, Φαρμακευτική, Σχολές Τεχνολογίας Υλικών, Σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος, Σχολές Περιβάλλοντος, Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήματα Διαιτολογίας, Κλωστουφαντουργίας, Οινολογίας κ.ά)
    * διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα πρώτα εξάμηνα 162 σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
    * και είναι απολύτως αναγκαία για την κατανόηση και άλλων επιστημών, όπως η Βιολογία, η Βιοχημεία κ.ά.,
    η εισαγωγή φοιτητών που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας έχει υποβαθμίσει το επίπεδο και έχει προκαλέσει σοβαρότατες δυσχέρειες στην λειτουργία όλων αυτών των σχολών.
    Eκτιμώ ότι είναι απολύτως ορθή η απόφαση του Υπουργείου να δώσει έμφαση στη Χημεία και ορίσει ως Πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις σχολές / τμήματα της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης το μάθημα της Χημείας.
    Το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον μπορεί να υπάρξει ως μάθημα επιλογής το οποίο θα είναι υποχρεωτικό στους μαθητές που θα επιλέξουν ΑΕΙ και ΤΕΙ πληροφορικής και θα εξετάζονται σε αυτό επιπλέον από τα 4 βασικά μαθήματα.
    Το υπουργείο σωστά επέλεξε την εισαγωγή της πληροφορικής ως μάθημα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο με ιδιαίτερα αυξημένες ώρες σε αυτό (2 ώρες για κάθε τάξη του Γυμνασίου), γιατί είναι απαραίτητη γνώση της χρήσης του υπολογιστή για όλες τις κατευθύνσεις ( μάθημα γενικής παιδείας) όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Φυσική Αγωγή. Ακολουθώντας όμως την λογική των συναδέρφων της Πληροφορικής στα αθλήματα θα έπρεπε να εξετάζονται όλοι οι μαθητές και το ΑΕΠΠ θα έπρεπε να είναι εξεταζόμενο μάθημα στη θεωρητική κατεύθυνση.

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:13 | ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Με την προσμέτρηση του βαθμού των τριών τάξεων του Λυκείου στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προφανώς δεν αποσυνδέεται το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο. Επίσης ο πανελλαδικός χαρακτήρας των εξετάσεων προαγωγής και απόλυσης, ενώ φαίνεται να εξασφαλίζει αντικειμενικότητα στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα καθώς το εξετασιοκεντρικό και βαθμοθηρικό σύστημα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διαδικασία της μάθησης και την ψυχολογία του μαθητή. Και φυσικά δημιουργεί φροντιστηριακές ανάγκες.
    Ειδικά η Α’ Λυκείου είναι τάξη προσαρμογής και μετάβασης σε ανώτερο επίπεδο σπουδών με περισσότερες απαιτήσεις σε επίπεδο σκέψης, ωριμότητας και παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες γνωστικά αλλά και ψυχοπαιδαγωγικά. Επιπλέον είναι τάξη προσανατολισμού στην οποία ο μαθητής αποφασίζει την επιλογή της Ομάδας Σπουδών που θα ακολουθήσει. Προτείνω λοιπόν ο βαθμός της Α’ και Β’ Λυκείου να μην προσμετρείται στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως γίνεται στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη.

  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίσουμε τη δυνατότητα των μαθητών που επιλέγουν τις επιστήμες υγείας να εισάγονται, εφόσον το επιθυμούν, σε σχολές του τεχνολογικού πεδίου (πολυτεχνικές σχολές κ.α.). Το “μπετονάρισμα” αυτών των μαθητών σε μία μόνο δέσμη επιλογών σχολών υγείας ήταν ένα σημαντικό λάθος του προηγούμενου συστήματος των Δεσμών, το οποίο με επιτυχία αντιμετωπίστηκε από το παρόν σύστημα. Επιτέλους, δεν πρέπει να τιμωρείται ο μαθητής που επιλέγει το πεδίο των επιστημών υγείας με τον αποκλεισμό του από την μεγαλύτερη ομάδα των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις σχολές του τεχνολογικού πεδίου. Επομένως, για να είναι δυνατή η επιλογή σχολών του τεχνολογικού πεδίου από μαθητές των επιστημών υγείας αλλά και για την κάλυψη βασικών προαπαιτούμενων μαθηματικών αναγκών των ιατρικών και βιολογικών σχολών (σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων σχολών) κρίνεται υποχρεωτική η κοινή διδασκαλία των Μαθηματικών στο πεδίο των επιστημών υγείας και στο τεχνολογικό πεδίο όπως προβλέπει το παρόν σύστημα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να παραμείνουν, τα Μαθηματικά κατεύθυνσης στο πεδίο των επιστημών υγείας.

  • 20 Αυγούστου 2013, 08:43 | Χαρά Αντωνάτου

    Ο κλάδος των Επιστημών Υγείας θα πρέπει να μετονομαστεί και να περιλαμβάνει σχολές Περιβάλλοντος και Γεωπονίας. Υπάρχουν αρκετά αντικείμενα που χρειάζονται Βιολογία & Χημεία αλλά μέχρι τώρα άνηκαν στις Τεχνολογικές σπουδές λανθασμένα. Παραδείγματα: Βιοτεχνολογία Γεωπονικού, Φυτική Παραγωγή & Ζωική Παραγωγή, Τεχνολογία Τροφίμων και Επιστήμες Τροφίμων και τα τμήματα Περιβάλλοντος.
    Όλα τα παραιατρικά επίσης επαγγέλματα έχουν κυρίως μαθήματα Βιολογίας στο πρόγραμμα σπουδών τους όπως η διατροφολογία, αισθητική κλπ.
    Ας γίνει μια προσεκτικότερη κατανομή σχολών σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα σπουδών τους.

    Για ποιο λόγο να καταργηθεί ο κλάδος Υγείας και Πρόνοιας των ΕΠΑΛ; Πάρα πολλοί μαθητές επιλέγουν τον κλάδο αυτό και εισάγονται σε παραιατρικές σπουδές έχοντας ήδη ένα καλό υπόβαθρο λόγω των μαθημάτων ειδικότητας.

  • 20 Αυγούστου 2013, 08:35 | Ε. Μ.

    Πριν από 20 περίπου χρόνια πέρασα στο Πολυτεχνείο δίνοντας 1η δέσμη Μαθηματικά,Φυσική Χημεία και Έκθεση. Στη σχολή Μαθηματικά κάναμε άπειρα, Φυσική αρκετα και Χημεία καθόλου.Όλα τα μαθήματα βασίζονταν σε γνώσεις που είχαμε αποκτησει ως μαθητές εκτός από τα μαθηματα Προγραμματισμού και γι’αυτο μας δυσκόλεψε πολύ.Εδώ και 14 χρόνια το Υπουργειο διόρθωσε αυτό το κενό βάζοντας ως εξεταζόμενο μάθημα το ΑΕΠΠ. Τώρα γυρνά ξανά πίσω δυσκολευοντας περισσότερους φοιτητές αφού οι Πόλυτεχνικές και οι Σχολές Πληροφορικής είναι πολύ περισσότερες.
    Οι φοιτητές των Σχολών Υγειας,Οικονομικών Σχολών, Ανθρωπιστικών και Νομικών Σχολών παίρνουν τις βασικές γνώσεις της Βιολογίας,των Οικονομικών και των Αρχαιών αντίστοιχα, ως μαθητές.Το ίδιο και οι φοιτητές των Πολυτεχνικών και Σχολών Πληροφορικής πρέπει να αποκτούν τις βασικές γνωσεις του Προγραμματισμού στο Λυκειο και να εξετάζονται πανελλαδικά.
    Η πρόταση μου λοιπόν είναι οι Τεχνολογικές Σχολές να εξετάζονται στο Προγραμματισμό και οχι στη Χημεία με εξαιρεση ίσως τους Χημικούς Μηχ.

  • 20 Αυγούστου 2013, 07:53 | Ελένη Μ.

    Θεωρώντας το Υπουργείο ότι οι μαθητές έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες και την ικανότητα χρήσης Η/Υ μέχρι και το Γυμνάσιο καταργεί όλα τα μαθήματα Πληροφορικής στο Λύκειο. Γιατί ομως καταργεί το ΑΕΠΠ αφού το μάθημα δεν έχει καμία σχέση με χρήση Η/Υ αλλά με αλγοριθμική σκέψη και προγραμματισμό;Γιατί ενώ μας λένε οτι ο κύριως σκοπός του μαθήματος πρέπει να είναι «η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του μαθητή» καταργεί ένα από τα λίγα μαθήματα που κάνει ακριβώς αυτό;
    Η πρότασή μου είναι οι μαθητες των Θετικών και των Τεχνολογικών Σχολών να επιλέγουν ανάμεσα στη Χημεία και το ΑΕΠΠ ή ακόμα καλύτερα να διαχωρισθούν οι Τεχνολογικές Σχολές και να έχουν ΑΕΠΠ αντί Χημέιας.

  • 20 Αυγούστου 2013, 07:46 | Άγγελος Δ.

    Το κάθε πανεπιστήμιο/σχολή να δέχεται τους μαθητές χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εξετάσεις. Αλλα και δεν θα του δώσει πτυχίο με τίποτα αν δε το αξίζει.

  • 20 Αυγούστου 2013, 00:44 | Γιάννης Κ.

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ακριβώς τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός ότι για να μπει κανείς ακόμη και σε τμήματα όπως Χημικό, Χημικό Μηχανικό,κλπ
    δεν απαιτούνταν γνώσεις Χημείας αλλά γνώσεις Πληροφορικής (ΑΕΠΠ).

    Σε αυτά τα τμήματα δεν μπορούσε ο υποψήφιος να εισαχθεί μέσω θετικής κατεύθυνσης και να εξεταστεί σε χημεία και βιολογία;
    Υποχρέωσε κάποιος τον υποψήφιο να πάει στην τεχνολογική κατεύθυνση;

    Και στο κάτω-κάτω γιατί δεν αναφέρεται ότι θα μπορούσε κάποιος να εισαχθεί στο χημικό από τη θεωρητική έχοντας διδαχθεί αρχαία, λατινικά και ιστορία ουσιαστικά, αρκεί να είχε ως 6ο μάθημα τα μαθηματικά; Μήπως να καταργήσουμε τα αρχαία και τα λατινικά όπως ζητάτε για τον προγραμματισμό;

    Προφανώς ο μαθητής που δεν συνηδητοποιεί ότι δεν μπορεί να πάει στο χημικό χωρίς να έχει διδαχθεί χημεία στη Β και Γ Λυκείου είναι άξιος της μοίρας του…

  • 20 Αυγούστου 2013, 00:43 | Μαρια καπλανη

    Στο πεδιο επιστημων υγειας να προστεθουν και ολες οι σχολες και τμηματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που αφορουν το περιβαλλον την γεωπονια και αλλες με βασικα μαθηματα την χημεια και την βιολογια και στις υπολοιπες σχολες που απομενουν στο επιστημονικο πεδιο της θετικης- τεχνολογικης κατευθυνσης και που δεν εχουν σχεση με την βιολογια και την χημεια να δινεις πληροφορικη και οχι χημεια για να μπεις.

    Να μην υπαρχει καμια συνδεση του βαθμου του λυκειου σε καμια ταξη με την εισαγωγη στη τριποβαθμια εκπαιδευση γιατι ετσι προκαλουνται κοινωνικες αδικιες.

    Μ. Καπλανη Π.Ε 04

  • 20 Αυγούστου 2013, 00:29 | Μαρια Ανδρεαδη

    οι βαθμοι του σχολειου θα πρεπει να μην εχουν καμια μα καμια σχεση με την εισαγωγη στην τριτοβαθμια εκπαιδευση αλλιως οδηγουμαστε στην σε σοβαροτετες στρεβλωσεις του συστηματος και ανικανοτητα εφαρμογης απο το συστημα ισης μεταχειρισης.
    Σε ολα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να μελετηθει το πρωτα το πριγραμμα σπουδων τους και μετα να κατηγοριοποιηθουν στα επιστημονικα πεδια που προτεινονται απο το υπουργειο, γιατι παρα πολλες σχολες και τμηματα απαιτουν βιολογια και χημεια (π.χ. γεωπονικο πανεπιστημιο, τμηματα περιβαλλοντος κ.α) και πολλα αλλα τμηματα δεν χρειαζονται καθολου βιολογια και χημεια αλλα χρειαζονατι πληροφορικη (π.χ. μαθηματικο, πολυτεχνειο και σιγουρα οι σχολες πληροφορικης).
    τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που χρειαζονται βιολογια και χημεια να βρισκονται μαζι στο πεδιο των επιστημων υγειας.στη θετικη τεχνολογικη να μπει η πληροφορικη και να φυγει η χημεια.

    Μαρια Ανδρεαδη Χημικος

  • Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με την αντικειμενικότητα των βαθμών.
    Μπορεί το 50% των θεμάτων να προέρχεται από τράπεζα θεμάτων, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν πιέσεις για επιλογή εύκολων θεμάτων, επιεική βαθμολόγηση, κλπ. καθώς ο καθηγητής θα διορθώνει γραπτά μαθητών του.
    Είναι σε όλους γνωστό τι γίνεται μέχρι τώρα που έχουμε την προσαρμογή γραπτού-προφορικού βαθμού στη Γ Λυκείου.

  • 20 Αυγούστου 2013, 00:06 | Αννα Καμπουρη

    Περι του αδιαβλητου των εισαγωγικων εξετασεων.

    ειναι κατι περισσοτερο απο προφανες οτι το τελευταιο προπυργιο αδιαβλητοτητας που ειχε απομεινει σε αυτη τη χωρα πρεπει να παψει να υπαρχει!!!!
    εαν οι διδασκοντες καθηγητες βαζουν το 50% των θεματων των πανελλαδικων εξετασεων τοτε, πως ειναι δυνατον να αποφυγουμε το φροντιστηριο??? μονο που τωρα τα παιδια θα κανουν υποχρεωτικα φροντηστηριο στους καθηγητες τους στο σχολειο, αλλωστε αυτο συμβαινει και τωρα σε πολυ μεγαλο ποσοστο αλλα τωρα πλεον το υποργειο δεν αφηνει κανενα μα κανενα περιθωριο σε γονεις και μαθητες. οσοι γονεις μπορουν να πληρωσουν τον καθηγητη του σχολειου θα εξασφαλισουν για το παιδι τους τουλαχιστον το 50% του αριστα πανελλαδικως, οι υπολοιποι? ε, δεν δα και αναγκαιο να περασουν ολοι σε πανεπιστημιο…..
    Μεχρι τωρα τα θεματα των εξετασεων(ευκολα ή δυσκολα) ηταν ιδια για ολους και αγνωστα , τουλαχιστον για την συντριπτικη πλιοψηφια των υποψηφιων, αυτο εξασφαλιζε την ιση μεταχειρηση τουλαχιστον απεναντι στα θεματα, βεβαια ιση μεταχειρηση δεν ισχυε γιατι ο μαθητης που εκανε ιδαιετερα μαθηματα το απογευμα σε ολα τα μαθηματα ειχε σιγουρο προβαδισμα σε σχεση με τον μαθητη που δεν ειχαν οι γονεις του αυτη την δυνατοτητα. τωρα βεβαιως το υπουργριο θελει να μεγαλωσει ακομη περισσοτερο αυτην την ψαλιδα μεταξυ των πλουσιοπαιδων και των φτωχοπαιδων καταργοντας και το τελευταιο σημειο ισης μεταχειρησης αφου α) τα θεματα σιγουρα δεν θα ειναι ισης δυσκολιας πανελλαδικως και β) τα θεματα δεν θα ειναι μεχρι την τελευταια στιγμη αγνωστα σε ολους τους μαθητες, αφου οι μαθητες που θα κανουν φροντηστηριο στον καθηγητη του σχολειου τους θα τα γνωριζουν απο πριν.
    και για να μην υπαρξει καποια παρεξηγηση οταν λεμε φροντηστηριο στον καθηγητη του σχολειου εννοουμε επι χρημασι, οπως συμβαινει και τωρα δηλαδη απροκαλυπτα απο τους καθηγητες των σχολειων αδιαφοροντας παντελως για τον νομο που απαγορευει ρητως κατι τετοιο…

    Περι της Βιολογιας, της Χημειας και της πληροφορικης.

    Ειναι να απορει κανεις γιατι η χημεια μονη της , χωρις την βιολογια ειναι απαραιτητο να την γνωριζει ο μαθητης που εχει επιλεξει την θετικη-τεχνολογικη κατευθηνση….
    Σε αυτη την κατευθυνση θα υπαρχουν οι γεωπονικες σχολες?, το βιολογικο? το χαροκοπειο? το χημικο?, οι σχολες μοριακης βιολογιας, βιολογικων εφαρμογων κ.α, τα τμηματα φυσικης αγωγης και αθλητισμου? τα τμηματα περιβαλλοντος και τα αντιστοιχα ΤΕΙ ολων των παραπανω σχολων και πολλα ακομα τμηματα και σχολες που απαιτουν χημεια αλλα δεν απαιτουν βιολογια???????? Πως γινεται αυτο???? Στην ιδια επισης κατευθυνση θα βρισκεται το Πολυτεχνειο, το φυσικο, το μαθηματικο και ολες οι σχολες πληροφορικης και τα αντιστοιχα ΤΕΙ αυτων???? που κανενα απο τα παραπανω τμηματα δεν χρειαζεται Χημεια ως προαπαιτουμενη γνωση, αλλα ολα αυτα τα τμηματα απαιτουν ως προαπαιτουμενη γνωση πληροφορικη????
    Ειναι λοιπον απαραιτητο να μεταφερθουν ολες οι σχολες και τα τμηματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που το αντικειμενο σπουδων τους ειναι οι βιοεπιστημες, το περιβαλλον και η χημεια στο ιδιο επιστημονικο πεδιο με τις επιστημες της υγειας και να παραμεινουν στο επιστημονικο πεδιο των θετικων και τεχνολογικων σπουδων το πολυτεχνειο, το φυσικο – μαθηματικο και οι σχολες πληροφορικης μαζι μετα ΤΕΙ τους και φυσικα σε αυτο το πεδιο να εξεταζονται στην πληροφορικη και οχι στην χημεια!!!
    Τελος ειναι αναγκαιο να μελετηθει πια αντικειμενα της φυσικης θα διδασκονται οι υποψηφιοι του επιστημονικου πεδιου των βιοεπιστημων και επιστημων υγειας ωστε αυτα να συναδουν με τις απαιτησεις των αντιστοιχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα υπαρχουν σε αυτο το πεδιο, π.χ στους ιατρους και στους γεωπονους ειναι απαραιτητη η γνωση πυρινικης φυσικης και λιγοτερο αναγκαια η γνωση ταλαντωσεων.

    Περι της Τεχνολογικης εκπαιδευσης.

    Ειναι απολυτως αναγκαιο στο τεχνολογικο λυκειο και ειδικοτερα στις κατευθυνσεις που αφορουν το γεωπονικο τομεα να διδασκεται βιολογια.

    Αννα Καμπούρη Γ.Βιοτεχνόλογος Π.Ε. !4.04

  • Γιατί να μη μπορεί να επιλέξει κάποιος δύο διαφορετικά πεδία, για παράδειγμα για σχολές υγείας και για πολυτεχνικές σχολές.

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:55 | ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥΔΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΙΣΤΕ ΣΥΝ-ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.ΓΙ’ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΕΡΘΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ 2014.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ,ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.ΜΗ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ,ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ!

  • Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ομάδα Ε.Π.Ε. Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που επιθυμεί να σπουδάσει ο μαθητής να μπορεί να επιλέξει, για το που θα εξεταστεί, ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Είναι αδιανόητο ένας μαθητής που επιθυμεί να συνεχίσει της σπουδές του σε ένα τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών (εξαιρώντας ακόμα και όλα τα τμήματα Πληροφορικής) τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, ενώ άλλα που εξετάζονται δεν είναι.
    Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι τα μαθήματα Πληροφορικής, ιδιαίτερα στη βαθμίδα του Λυκείου όπου οι μαθητές είναι σε μία πιο ώριμη μαθησιακά ηλικία, είναι:
    1. Μαθήματα που αναπτύσσουν την αναλυτική, κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών μέσα από τη μεθοδολογία ανάλυσης, σχεδίασης και επίλυσης προβλημάτων.
    2. Μαθήματα απαραίτητα για τη μετάβαση από το σχολείο της αποστήθισης και απομνημόνευσης στο σχολείο της δημιουργίας και ανάπτυξης.
    3. Μαθήματα απαραίτητα για τη πληροφορική-ψηφιακή εγγραμματοσύνη–μόρφωση των μαθητών, δηλαδή τη πρακτική γνώση της τρέχουσας υψηλής τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να είναι ικανοί να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να εργάζονται αποτελεσματικότερα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
    Δηλαδή είναι μαθήματα, η παρουσία των οποίων διασφαλίζει τόσο την έννοια του Γενικού Λυκείου όσο και την επίτευξη των περισσότερων από τους σκοπούς του, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου.
    Επίσης υπενθυμίζουμε την πλήρη αναντιστοιχία της κατάργησης των μαθημάτων Πληροφορικής τόσο με τις παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας μας, όσο και με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας όπως αυτές καταγράφηκαν από μελέτη με θέμα «ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» που έκανε το ίδιο το Υπουργείο (http://1kesyp-v.thess.sch.gr/ereynes/110320_ereyna_gnwmhs_neo_lykeio.pdf). Στην εν λόγω έρευνα, στο ερώτημα «ποια μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ποια επιλογής», η Πληροφορική επιλέγεται ως τέταρτη στην σειρά ως υποχρεωτικό μάθημα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:02 | Ζωή Θεοδοσοπούλου

    Μην βγάζετε την πληροφορική απο τα εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι απαραίτητη για τα παιδιά μας.Πως θα μπαίνουν οι μαθητές σε σχολές πληροφορικής χωρίς να έχουν ιδέα απο προγραμματισμό? Αυτό δείχνει κακογραμμένο νομοσχέδιο, σχεδιασμένο βιαστικά χωρίς σκέψη. Ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι ήδη πολύ καλός. Πατήστε σε αυτόν και κάντε μικροαλλαγές, όχι τόσο ριζικές αλλαγές που μας γυρίζουν στο παρελθόν.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:57 | Σπύρος Τσιούτσιας

    Το θέμα της αξιολόγης των μαθητών είναι πολύ σημαντικό και καίριο από τη στιγμή ιδιαίτερα που σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του μαθητή και στις τρεις τάξεις του Λυκείου έστω και με σχετική προσαρμογή. Κατανοώ απόλυτα το σκεπτικό του Υπουργείου που στηρίζεται κυρίως στα εξής αν το ερμηνεύω σωστά:
    1. Πρέπει να «προστατευτεί» κατά κάποιο τρόπο ένας μαθητής που έτυχε το τρίωρο που εξετάστηκε σε ένα μάθημα κατά τη διεξαγωγή των Πανελληνίων να μην αποδόσει καλά, οπότε θα λαμβάνεται υπόψη και η επίδοσή του τα προηγούμενα χρόνια.
    2. Θεωρείται ως αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος και των ενδοσχολικών εξετάσεων το γεγονός ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός κάθε τάξης όπως αξιολόγησε ο ίδιος ο καθηγητής του Λυκείου.
    3. Ισχυροποιείται το κύρος κάποιων μαθημάτων που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία επίπτωση στο γενικό μέσο όρο για τους βαθμούς κάθε τάξης ή και για την είσοδο στα Πανεπιστήμια (π.χ. Φυσική Αγωγή).

    θεωρώ όμως ότι όλα αυτά τα θεωρητικά «οφέλη» του Σχεδίου Νόμου δεν μπορούν να αποδόσουν στην ελληνική κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα όπως το έχουμε διαμορφώσει τις τελευταίες δεκαετίες … Ακόμα και στο ισχύον σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με την προσαρμογή του προφορικού βαθμού στο +2 ή -2 σε σχέση με το γραπτό των Πανελληνίων εξετάσεων, νομίζω ότι όλοι θα έχουν παρατηρήσει ότι πολύ δύσκολα ένας καθηγητής βαθμολογεί μόνο με βάση την απόδοση του μαθητή στην τάξη (δεν αναφέρομαι φυσικά και στην απαράδεκτη κατάσταση να αδειάζουν οι τάξεις μετά το Μάρτιο λόγω των απουσιών που μπορούν να κάνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου…). Για να μην κουράζω με πολλά επιχειρήματα που θα μπορούσα να παραθέσω, η πρότασή μου είναι τελικά να μη λαμβάνεται καθόλου υπόψη η προφορική βαθμολογία και συνεπώς ο βαθμός προαγωγής των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρόλη την καλή θεωρώ πρόθεση του Υπουργείου το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι έτοιμο να δεχθεί κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι όποιος συνάδελφος υπηρετεί σε Λύκειο και έχει βαθμολογήσει την τελευταία δεκαετία τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα συμφωνεί μαζί μου για την αποτυχία του ισχύοντος συστήματος σε ό,τι αφορά στο συνυπολογισμό του προφορικού βαθμού. Ας μη συνεχίσουμε το ίδιο λάθος και στο Νέο Λύκειο (ειδικά όταν θα συνυπολογίζονται γενικοί μέσοι όροι των Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου όπου συμμετέχουν μαθήματα όπως η Φυσική Αγωγή, τα Θρησκευτικά, τα Αγγλικά και το project που έχουν πολλές προφανείς δυσκολίες στην αντικειμενική τους βαθμολόγηση …)

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:49 | Παπαπαναγιώτου

    Με βάση το σχέδιο Νόμου διατυπώνω τις εξής απορίες μου:
    1.Γιατί ο κάθε νέος υπουργός Παιδείας πρέπει να αλλάζει το εξεταστικό σύστημα; Από αυτά που γνωρίζω δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στις σοβαρές χώρες (πχ. στην Γερμανία γνωρίζω από προσωπική πείρα ότι αυτό παραμένει το ίδιο τουλάχιστον από το 1978).
    2.Γιατί επείγεται τόσο πολύ το Υπουργείο να εφαρμόσει άμεσα τις όποιες αλλαγές από την εφετεινή Α! Λυκείου μη δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής σε παιδιά και γονείς και όταν μάλιστα ούτε το ίδιο Υπουργείο είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο (πχ.βιβλία,τράπεζες θεμάτων, υποδομές,θεσμοί και ειδικά αυτοί που εξασφαλίζουν την διαφάνεια και την αμεροληψία του νέου εξεταστικού συστήματος); Διαβλέπω καταστάσεις ανάλογες ή και χειρότερες από εκείνες προηγουμένων ετών όπου τα παιδιά μας αντί βιβλίων έπαιρναν σελίδα με φωτοτυπία το μάθημα της ημέρας.
    3.Πόσο κοστίζει στο χρεωκοπημένο Ελληνικό Δημόσιο η κάθε ένα ή δύο χρόνια αλλαγή βιβλίων του Λυκείου (η προηγούμενη έγινε προ διετίας ως αποτέλεσμα των αλλαγών στο Λύκειο της προηγουμένης Υπουργού Παιδείας) και ποιός επωφελείται από αυτή;
    4.Με το προτεινόμενο σύστημα ο βαθμός του Λυκείου παίζει ρόλο κατά 20% στον τελικό βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.Το υπό κρίσιν Νομοσχέδιο όμως δεν μας λέγει τίποτε απολύτως για το πως θα εξασφαλισθεί η ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες όλων των παιδιών που συμμετέχουν στις εξετάσεις.Αγνοεί λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας ότι και σήμερα παρά το γεγονός ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο ο βαθμός του Λυκείου εν τούτοις εξαιτίας αυτού του λόγου κάποια Λύκεια δημόσια ή ΙΔΙΩΤΙΚΑ πριμοδοτούν τους μαθητές τους με υψηλές βαθμολογίες; Αν πράγματι το αγνοεί ας ερευνήσει Πανελλαδικά για κάθε Λύκειο χωριστά τους μέσους όρους βαθμολογίας των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις με τους αντίστοιχους του Λυκείου. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 5%.
    5.Αγνοεί το Υπουργείο Παιδείας ότι έτσι αυξάνει αντί να μειώνει την παραπαιδεία και την ανάγκη για φροντιστήρια, αφού προσθέτει και τις τάξεις της Α! και Β! Λυκείου στη δίνη της παραπαιδείας και μάλιστα για πολύ περισσότερα μαθήματα αντί των έξι πανελλαδικά εξεταζόμενων σήμερα;
    6.Αγνοεί το Υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος Γεν.Γραμματεύς κ.Θεοχάρης ότι όσο αυξάνεται η παραπαιδεία τόσο αυξάνεται και η φοροδιαφυγή, αφού τα περισσότερα μαθήματα γίνονται σε ιδιαίτερα και καμμία απολύτως απόδειξη δεν κόβεται σε αυτά (και ειδικά από φέτος που δεν υπάρχει και το κίνητρο της φοροαπαλλαγής) για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά; Τι εννοώ: Πως μπορεί να κόψει απόδειξη ένας καθηγητής Λυκείου που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα; Ή αν κάποιος ζητήσει απόδειξη από κάποιον όχι δημόσιο υπάλληλο φροντιστή αυτός δεν θα ζητήσει επιπλέον τον ΦΠΑ και ποιός γονέας θα τον πληρώσει στην σημερινή εποχή ανέχειας και οικονομικής κρίσης, όταν μάλιστα δεν έχει και κανένα ισοδύναμο οικονομικά όφελος από την Πολιτεία; Απορώ πραγματικά γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η έξυπνη παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών και του αρμόδιου Γεν.Γραμματέα κ. Θεοχάρη στο υπό κρίση Νομοσχέδιο.
    7.Και επειδή το Υπουργείο Παιδείας με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο δείχνει να αγνοεί όλα τα παραπάνω, οφείλομε ως Έλληνες Πολίτες να το ενημερώσουμε, ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο πέραν των άλλων, είναι και τελείως ασαφές και αόριστο ειδικά στο θέμα της εξασφάλισης της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά πού θα συμμετέχουν στις νέου τύπου Πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι αυτό αποτέλεσμα βιασύνης και ελληνικής προχειρότητος ή σκοπιμότητος; Δεν το γνωρίζω. Τό μέλλον θα το δείξει. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΤΕΙΝΗ Α! ΛΥΚΕΙΟΥ.
    8.Με ενδιαφέρον θα περίμενα από το Υπουργείο Παιδείας μια δημόσια τοποθέτηση-εξήγηση πως είναι δυνατόν, όταν ο βαθμός του Λυκείου επηρρεάζει κατά 20% τον βαθμό εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ να μην σπρώχνονται τα παιδιά να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στους καθηγητές τους στο Λύκειο;Και πώς είναι δυνατόν να αποφύγει ο καθηγητής Λυκείου να πριμοδοτήσει βαθμολογικά τα παιδιά τα οποία κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα σε αυτόν και να μην αδικήσει τα υπόλοιπα; Κάτι ανάλογο φοβούμε ότι θα συμβεί και με τα ιδιωτικά Λύκεια συγκρίνοντάς τα με τα Δημόσια Λύκεια,εάν δεν αλλάξει το ποσοστό επιρροής του 20% , διότι ο γονέας που πληρώνει 10.000 € το χρόνο δίδακτρα έχει και τις ανάλογες απαιτήσεις του.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:47 | ΓΓ ΠΕΚΑΠ

    Β) (άρθρο 4) Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ανάλογα με τα τμήματα που επιθυμεί να σπουδάσει ο μαθητής να μπορεί να επιλέξει, για το που θα εξεταστεί, ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισές περίπου σχολές του μηχανογραφικού ανήκουν σε αυτό το πεδίο, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού του σε 2 διακριτά πεδία, Ε.Π.Ε. Θετικών και Ε.Π.Ε. Τεχνολογικών, στο πρώτο από τα οποία θα ήταν εξεταζόμενο η Χημεία και στο δεύτερο η Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο ένας μαθητής που επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών (εξαιρώντας ακόμα και όλα τα τμήματα Πληροφορικής) τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, ενώ άλλα μαθήματα, που περιέχονται στο σχέδιο νόμου ως εξεταζόμενα, δεν είναι.
    Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι τα μαθήματα Πληροφορικής, ιδιαίτερα στη βαθμίδα του Λυκείου όπου οι μαθητές είναι σε μία πιο ώριμη μαθησιακά ηλικία, είναι:
    1. Μαθήματα που αναπτύσσουν την αναλυτική, κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών μέσα από τη μεθοδολογία ανάλυσης, σχεδίασης και επίλυσης προβλημάτων. Άλλωστε η γνωστική αξία της διδασκαλίας του προγραμματισμού σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ευρύτερα αποδεκτή, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
    2. Μαθήματα απαραίτητα για τη μετάβαση από το σχολείο της αποστήθισης και απομνημόνευσης στο σχολείο της δημιουργίας και ανάπτυξης.
    3. Μαθήματα απαραίτητα για τη πληροφορική-ψηφιακή εγγραμματοσύνη–μόρφωση των μαθητών, δηλαδή τη πρακτική γνώση της τρέχουσας υψηλής τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να είναι ικανοί να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να εργάζονται αποτελεσματικότερα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
    Δηλαδή είναι μαθήματα, η παρουσία των οποίων διασφαλίζει τόσο την έννοια του Γενικού Λυκείου όσο και την επίτευξη των περισσότερων από τους σκοπούς του, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου.
    Επίσης υπενθυμίζουμε την πλήρη αναντιστοιχία της κατάργησης των μαθημάτων Πληροφορικής τόσο με τις παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας μας, όσο και με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας όπως αυτές καταγράφηκαν από μελέτη με θέμα «ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» που έκανε το ίδιο το Υπουργείο (http://1kesyp-v.thess.sch.gr/ereynes/110320_ereyna_gnwmhs_neo_lykeio.pdf). Στην εν λόγω έρευνα, στο ερώτημα «ποια μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ποια επιλογής», η Πληροφορική επιλέγεται ως τέταρτη στην σειρά ως υποχρεωτικό μάθημα.

    Τα Δ.Σ. των ενώσεων,
    ΕΠΕ – Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
    ΕμηΠΕΕ – Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος
    ΕΠΥ – Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών
    ΠΕΚΑΠ – Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:21 | Νίκος Ξένος

    Κατά τη γνώμη μου, το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ένα πολύ σοβαρό κενό. Αυτό δεν είναι άλλο από την απουσία ενός σύγχρονου πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος με θέμα την Επιστήμη των Υπολογιστών/Πληροφορική. Στο μάθημα αυτό θα πρέπει να εξετάζονται μαθητές που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές όπως του Πολυτεχνείου, Πληροφορικής, Φυσικομαθηματικών κ.α. αλλά και σε πολλές σχολές Οικονομικών.
    Με τη μέχρι τώρα λογική του υπό συζήτηση συστήματος, οι μαθητές πρέπει να εξεταστούν σε 4 μαθήματα από τα οποία το ένα είναι υποχρεωτικά τα Νέα Ελληνικά. Όποτε μένουν τα εξής (για τις Θετικές-Τεχνολογικές επιστήμες): Μαθηματικά, Χημεία, Επιστήμη Υπολογιστών, Βιολογία, Φυσική. Αν δίναμε τη δυνατότητα σε κάθε Πανεπιστήμιο να επιλέξει τα τρία από τα παραπάνω, στα οποία θα έπρεπε να εξεταστούν οι μελλοντικοί φοιτητές τους ποια θα ήταν αυτά; Η ανάγνωση των προγραμμάτων σπουδών κάθε σχολής δίνει μία πρώτη απάντηση, αξίζει νομίζω να τη λάβουμε υπόψη.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:06 | Νικολαου δημητριος

    Καλησπέρα,
    δεν υπάρχει πρόβλεψη για σχολές επαγγελματικής κατάρτισης με το σκεπτικό οτι σε οδηγούν στην αγορά εργασίας, ενω δεν σε οδηγούν στην αγορα εργασίας με το δίπλωμα ότα εχουν επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου 4.

    Απαραίτητη η ίδρυση πανεπιστημιακού επιπεδου ΙΕΚ που με ένα ή 2 ετη να αποκτούν το μοναδικό τίτλο εξειδίκευσης σε συγκεκριμένο επάγγελμα.

    Αποκοπή γενικών σπουδών απο πρόσβαση στην αγορά εργασίας αν δεν δίνουν εξεάσεις στα πανεπιστημιακά ΙΕΚ για να επιβεβαιώσουν την κατάρτιση τους.

    Αποκοπη της τριτοβάθμιας απο τα πτυχία -αδειες ασκήσεως επαγγέλματος.
    Δεν ισχύει σητν πράξη οτι το πτυχίο σε καταρτίζει σε επάγγελμα.
    Η ιταλία η ρουμανία η αγγλία το κάνει , εμείς γιατί εχουμε τις συντεχνίες να βαφτίζουν επαγγελματίες.
    Επικινδυνο και αντιευρωαπαικό, να παραμένουμε ουγκάντα το 2013.
    κάποτε θα βάλουν κάποιοι μυαλό, ή θα τους βάλουμε.
    ευχαριστώ

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:52 | ΠΑΡΗΣ Τ.

    Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ανάλογα με τα τμήματα που επιθυμεί να σπουδάσει ο μαθητής να μπορεί να επιλέξει, για το που θα εξεταστεί, ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισές περίπου σχολές του μηχανογραφικού ανήκουν σε αυτό το πεδίο, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού του σε 2 διακριτά πεδία, Ε.Π.Ε. Θετικών και Ε.Π.Ε. Τεχνολογικών, στο πρώτο από τα οποία θα ήταν εξεταζόμενο η Χημεία και στο δεύτερο η Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο ένας μαθητής που επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών (εξαιρώντας ακόμα και όλα τα τμήματα Πληροφορικής) τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, ενώ άλλα μαθήματα, που περιέχονται στο σχέδιο νόμου ως εξεταζόμενα, δεν είναι.
    Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι τα μαθήματα Πληροφορικής, ιδιαίτερα στη βαθμίδα του Λυκείου όπου οι μαθητές είναι σε μία πιο ώριμη μαθησιακά ηλικία, είναι:
    1. Μαθήματα που αναπτύσσουν την αναλυτική, κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών μέσα από τη μεθοδολογία ανάλυσης, σχεδίασης και επίλυσης προβλημάτων. Άλλωστε η γνωστική αξία της διδασκαλίας του προγραμματισμού σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ευρύτερα αποδεκτή, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
    2. Μαθήματα απαραίτητα για τη μετάβαση από το σχολείο της αποστήθισης και απομνημόνευσης στο σχολείο της δημιουργίας και ανάπτυξης.
    3. Μαθήματα απαραίτητα για τη πληροφορική-ψηφιακή εγγραμματοσύνη–μόρφωση των μαθητών, δηλαδή τη πρακτική γνώση της τρέχουσας υψηλής τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να είναι ικανοί να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να εργάζονται αποτελεσματικότερα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
    Δηλαδή είναι μαθήματα, η παρουσία των οποίων διασφαλίζει τόσο την έννοια του Γενικού Λυκείου όσο και την επίτευξη των περισσότερων από τους σκοπούς του, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου.
    Επίσης υπενθυμίζουμε την πλήρη αναντιστοιχία της κατάργησης των μαθημάτων Πληροφορικής τόσο με τις παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας μας, όσο και με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας όπως αυτές καταγράφηκαν από μελέτη με θέμα «ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» που έκανε το ίδιο το Υπουργείο (http://1kesyp-v.thess.sch.gr/ereynes/110320_ereyna_gnwmhs_neo_lykeio.pdf). Στην εν λόγω έρευνα, στο ερώτημα «ποια μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ποια επιλογής», η Πληροφορική επιλέγεται ως τέταρτη στην σειρά ως υποχρεωτικό μάθημα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:45 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

    Η κατάργηση του μαθήματος ΑΕΠΠ από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη.
    Όλες οι σχολές του πολυτεχνείου και του πανεπιστημίου ,εκτός από το χημικό και το χημικό μηχανικό,αλλά και τα περισσότερα ΤΕΙ, χρειάζονται το παραπάνω μάθημα του προγραμματισμού μιας και στο πρώτο τουλάχιστον έτος έχουν μάθημα προγραμματισμού στα προγράμματα σπουδών τους. Αντίθετα καμία από τις παραπάνω σχολές δεν χρειάζεται την Χημεία. Είναι λοιπόν λίγο παράλογο, να πρέπει οι υποψήφιοι όλων αυτών των σχολών , να διαγωνιστούν σε ένα μάθημα το οποίο δεν θα συναντήσουν ποτέ στην τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους,ενώ αντίθετα ένα μάθημα το οποίο είναι απαραίτητο στην εκπαίδευσή τους αυτή, να καταργείται !!
    Θεωρώ ότι ο μαθητής θα πρέπει να επιλέγει αν θέλει να διαγωνιστεί στην Χημεία ή στο ΑΕΠΠ και βέβαια για σχολές καθαρά πληροφορικής να είναι υποχρεωτική η επιλογή του ΑΕΠΠ με αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως το ίδιο θα πρέπει να γίνεται με την Χημεία στις σχολές Χημικό ή Χημικό μηχανικό.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:53 | Παπαδακάκης Νεκτάριος

    Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ανάλογα με τα τμήματα που επιθυμεί να σπουδάσει ο μαθητής να μπορεί να επιλέξει, για το που θα εξεταστεί, ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισές περίπου σχολές του μηχανογραφικού ανήκουν σε αυτό το πεδίο, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού του σε 2 διακριτά πεδία, Ε.Π.Ε. Θετικών και Ε.Π.Ε. Τεχνολογικών, στο πρώτο από τα οποία θα ήταν εξεταζόμενο η Χημεία και στο δεύτερο η Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο ένας μαθητής που επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών (εξαιρώντας ακόμα και όλα τα τμήματα Πληροφορικής) τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, ενώ άλλα μαθήματα, που περιέχονται στο σχέδιο νόμου ως εξεταζόμενα, δεν είναι.
    Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι τα μαθήματα Πληροφορικής, ιδιαίτερα στη βαθμίδα του Λυκείου όπου οι μαθητές είναι σε μία πιο ώριμη μαθησιακά ηλικία, είναι:
    1. Μαθήματα που αναπτύσσουν την αναλυτική, κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών μέσα από τη μεθοδολογία ανάλυσης, σχεδίασης και επίλυσης προβλημάτων. Άλλωστε η γνωστική αξία της διδασκαλίας του προγραμματισμού σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ευρύτερα αποδεκτή, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
    2. Μαθήματα απαραίτητα για τη μετάβαση από το σχολείο της αποστήθισης και απομνημόνευσης στο σχολείο της δημιουργίας και ανάπτυξης.
    3. Μαθήματα απαραίτητα για τη πληροφορική-ψηφιακή εγγραμματοσύνη–μόρφωση των μαθητών, δηλαδή τη πρακτική γνώση της τρέχουσας υψηλής τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να είναι ικανοί να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να εργάζονται αποτελεσματικότερα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
    Δηλαδή είναι μαθήματα, η παρουσία των οποίων διασφαλίζει τόσο την έννοια του Γενικού Λυκείου όσο και την επίτευξη των περισσότερων από τους σκοπούς του, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου.
    Επίσης υπενθυμίζουμε την πλήρη αναντιστοιχία της κατάργησης των μαθημάτων Πληροφορικής τόσο με τις παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας μας, όσο και με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας όπως αυτές καταγράφηκαν από μελέτη με θέμα «ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» που έκανε το ίδιο το Υπουργείο (http://1kesyp-v.thess.sch.gr/ereynes/110320_ereyna_gnwmhs_neo_lykeio.pdf). Στην εν λόγω έρευνα, στο ερώτημα «ποια μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ποια επιλογής», η Πληροφορική επιλέγεται ως τέταρτη στην σειρά ως υποχρεωτικό μάθημα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:30 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΚΗΣ

    Άποψη μου είναι πως με το προτεινόμενο σχέδιο διορθώνεται μια σημαντική στρέβλωση που υπήρχε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τον αποκλεισμό του μαθήματος της Χημείας από την Τεχνολογική κατεύθυνση και κατ’ επέκταση με την μη διδασκαλία του στους μαθητές που την επέλεγαν. Αυτό είχε σαν συνέπεια την δυσκολία ενσωμάτωσης των νέων φοιτητών στα διάφορα Πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό με παρόν σχέδιο διορθώνεται και θεωρώ πως είναι απόλυτα θετικό!!
    Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία του να αιτιολογήσω γιατί η επιστήμη της Χημείας είναι αναγκαία στο συγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον που ζούμε (Περιβάλλον-κλίμα, τρόφιμα, υγεία-φάρμακα, νέα υλικά-νανοτεχνολογία, επιστήμες του ανθρώπου κ.α.πολλά). Είναι κάτι που πιστεύω το αντιλαμβανόμαστε όλοι από όποιο πόστο υπηρετούμε την παιδεία και την εκπαίδευση γενικότερα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:26 | Κατζαγιαννάκη Ηλέρια

    Πάρα πολλά ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας μας (και δεν αναφέρομαι μόνο στα τμήματα Πληροφορικής) απαιτούν γνώσεις σε προγραμματισμό και αλγοριθμική. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς θα επιθυμούσαν να έχουν διδαχθεί βασικές αρχές προγραμματισμού για να διεκπεραιώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Προτείνω λοιπόν για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών ο μαθητής να εξετάζεται σε μάθημα Επιστήμης Υπολογιστών, Ανάλυσης/Σχεδίασης Αλγορίθμων και Προγραμματισμού.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:12 | Κατερίνα Σ.

    Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η Χημεία είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή των μαθητών σε σχολές θετικών επιστημών, σε πολυτεχνικές σχολές και σε σχολές επιστημών υγείας. Έτσι ξεφεύγουμε από το προηγούμενο σύστημα που υπήρχαν φοιτητές σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς να έχουν εξεταστεί για την πρόσβασή τους σε αυτά, στο μάθημα της Χημείας!
    Επιπλέον με το ΒΠΑ και την αναπροσαρμογή του υπάρχει ένας στόχος για τον υποψήφιο για την επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων και επιδόσεων.
    Να χαιρετίσω επίσης θετικά τη μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων καθώς και την καθιέρωση Επιστημονικών Πεδίων Εξειδίκευσης αφού δίνεται η δυνατότητα στο μαθητή να προσανατολιστεί σε συγκεκριμένους στόχους. Ήταν ανεπίτρεπτο ο υποψήφιος να είχε πρόσβαση σε όποια σχολή ήθελε από οποιαδήποτε κατεύθυνση επέλεγε!!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:48 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Συμφωνώ με την επιλογή των εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (π.χ. η εισαγωγή της χημείας στα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή των μαθητών σε πληθώρα ΑΕΙ – ΤΕΙ που την περιλαμβάνουν στα προγράμματα σπουδών τους είναι απαραίτητη) αλλά διαφωνώ με το να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του σχολείου καθώς αναμφισβήτητα αυτός πολλές φορές δεν αντιπροσωπεύει τις ικανότητες/γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών.

  • Λαμβάνοντας υπόψη το ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα σε αρκετές επιλογές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (που στο σχέδιο κάθε άλλο παρά είναι) και τους συσχετισμούς των αντικειμένων, καταθέτω κάποιες σκέψεις για τα μαθήματα και τις ομάδες σχολών:

    ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ:

    Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού 1 :
    α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,
    β) Ιστορία
    γ) Λατινικά ή Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής
    δ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών ή Αρχές Φυσικών Επιστημών

    Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού 2 :
    α) Φυσική
    β) Μαθηματικά
    γ) Χημεία
    δ) Επιστήμη Υπολογιστών ή Βιολογία

    Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού 3:
    α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
    β) Οικονομία & Διοίκηση
    γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
    δ) Πληροφοριακά Συστήματα

    ΕΞΕΤΑΣΗ:

    1.
    Α. Ανθρωπιστικές Σπουδές
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Αρχαία
    III. Ιστορία
    IV. Λατινικά

    Β. Πολιτικές Επιστήμες, Νομικές
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Αρχαία
    IΙI. Ιστορία
    IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

    Γ. Παιδαγωγικών Τμημάτων
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής
    III. Ιστορία
    IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

    2.
    Δ. Θετικές Επιστήμες
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Μαθηματικά
    III. Φυσική
    IV. Χημεία

    Ε. Τεχνολογικές Επιστήμες
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Μαθηματικά
    III. Φυσική
    IV. Επιστήμη Υπολογιστών

    ΣΤ. Επιστήμες Υγείας
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Φυσική
    III. Βιολογία
    IV. Χημεία

    3.
    Ζ. Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής
    III. Οικονομία & Διοίκηση
    IV. Πληροφοριακά Συστήματα

    Η. Αστυνομικές ή Στρατιωτικές Σχολές
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής
    III. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
    IV. Πληροφοριακά Συστήματα

    Το σχέδιο όπως είναι σήμερα (πέρα από την αυταπόδεικτη αναγκαιότητα ύπαρξης μαθήματος Πληροφορικής) θα πρέπει να αλλάξει σε λίγους μήνες όταν οι μαθητές αντιληφθούν το παράδοξο!!

    «Η εξέλιξη της ανθρωπότητας δε βασίζεται παρά στα ευήκοα ώτα»

    Με εκτίμηση,
    Παναγιώτης Τσιωτάκης
    Καθηγητής Πληροφορικής

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:07 | M.Σταμπούλογλου

    Προσωπικά, μιλώντας και εκ μέρους πολλών μαθητών, συμπεραίνω ότι άν κάποιος μαθητής θέλει να επιτύχει σε σχολές του Τομέα Υγείας π.χ.ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Ιατρικών Εργαστηρίων κ.λ.π. θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνο από Γενικό Λύκειο.Γιατί? Δεν νομίζω με αυτόν τον τρόπο να δίνονται ίσες ευκαιρίες.Θα πρέπει να επανέλθει ο Τομέας Υγείας στα Επαγγελματικά Λύκεια.Αλλωστε αυτό ζητούν και πάρα πολλοί μαθητές που θα έκαναν την επιλογή της φοίτησης σε ΕΠΑΛ Τομέα Υγείας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:04 | Δημήτριος Κ.

    Παρατηρώ ότι μεγάλο μέρος των σχολιαστών που υποστηρίζουν την απομάκρυνση της Ανάπτυξης Εφαρμογών από την 3η τάξη του Γενικού Λυκείου αναφέρουν ως κύριους λόγους την έλλειψη ενδιαφέροντος ή/και ανικανότητα των καθηγητών που δίδασκαν το μάθημα καθώς και το ότι η Χημεία είναι απαραίτητη  για την πλειονότητα των σχολών του 2ου πεδίου. Για το πρώτο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αφού δεν είμαι καθηγητής και δε γνωρίζω ποιες ειδικότητες επανδρώνουν αυτές τις θέσεις πέρα από τους απόφοιτους σχολών Πληροφορικής. Μια εισαγωγή στους αλγόριθμους όμως είναι απαραίτητη για όσους μαθητές πρόκειται να εισαχθούν σε τμήματα σχετικά με την Πληροφορική. Εάν επιθυμείτε απλά να απομακρύνεται τους τωρινούς διδάσκοντες του μαθήματος από το λύκειο, τότε μπορείτε απλά να κάνετε αυτό και να επιτρέψετε σε Μαθηματικούς να διδάσκουν εισαγωγικό μάθημα σε αλγόριθμους αφού οι γνώσεις τους το υπερκαλύπτουν. Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα, ότι η Χημεία πρέπει να διδάσκεται σε όσους στοχεύουν στις θετικές επιστήμες, έρχομαι να συμφωνήσω πως πρέπει να διδάσκεται σε μέρος όμως αυτών και όχι στο σύνολό τους. Οι γνώσεις Χημείας είναι περιττές για φοιτητές πληροφορικής. Επομένως το βέλτιστο θα ήταν να χωριστεί το 2ο επιστημονικό πεδίο σε δύο άλλα, όπως έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές, ώστε να διορθωθεί και το πρόβλημα με την εισαγωγή μαθητών που δεν είχαν διδαχθεί Χημεία σε τμήματα σχετικά με αυτή. Τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να αντικατοπτρίζουν (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό) το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος στο οποίο επιθυμεί να εισαχθεί ο εξεταζόμενος. Επίσης η η προσμέτρηση του βαθμού των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου καθώς και το ότι τα μισά από τα θέματα των εξετάσεων θα επιλέγονται ενδοσχολικά, μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
    Φοιτητής ΕΚΠΑ

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:35 | Γιώργος Φακιολάκης

    Πληροφορική στις εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια…

    Το νέο πρόγραμμα σπουδών για το λύκειο θυμίζει λίγο Δέσμες και λίγο παλότερο Πρακτικό-Κλασσικό. Αυτό δεν είναι κατ’ανάγκη κακό αλλά χρειάζεται λίγο εκσυγχρονισμό! Τη σημερινή εποχή, η επιστήμη της Πληροφορικής (οχι ο χειρισμός Η/Υ) είναι βασική επιστήμη και θα πρέπει να διδάσκεται σαν υποχρεωτικό μάθημα στο Λύκειο και στις 3 τάξεις.

    Επι πλέον, για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στις σχολές Θετικών Επιστημών και τις Πολυτεχνικές είναι απαραίτητο να εξετάζονται Πανελλαδικά Αλγοριθμική και στοιχεία Προγραμματισμού…

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:24 | Καλοδήμος Δ.

    Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο τρόπο εισαγωγής στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο «Νέο Λύκειο» είναι ο περιορισμός των υποψηφίων στην διεκδίκηση σχολών από ένα μόνο Πεδίο. Συγκεκριμένα στο «Νέο Λύκειο»:
    – Δεν μπορούν οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων να διεκδικήσουν τα Παιδαγωγικά.
    Η Λύση: Να προστεθούν στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής και οι Φυσικές Επιστήμες .
    – Δεν μπορούν όλοι οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων να διεκδικήσουν τις σχολές του Ε.Π.Ε : Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.
    Η Λύση: Να προστεθούν στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής , η Οικονομία & Διοίκηση και τα Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών.
    Δηλαδή εάν προστεθούν στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, οι Φυσικές Επιστήμες, η Οικονομία & Διοίκηση και τα Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έχουμε μόνο ΔΥΟ ομάδες προσανατολισμού (Ανθρωπιστικών και Θετικών) και δυνατότητα ένα υποψήφιος να μπορεί να διεκδικεί 3 πεδία και όχι ένα όπως προβλέπει το Σχέδιο Νόμου. Έτσι αποφεύγονται επίσης τμήματα με πολύ μικρό αριθμό μαθητών όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές περιπτώσεις στη Θετική Κατεύθυνση και στη Τεχνολογική Ι .
    Σήμερα έχουμε στη Θετική Κατεύθυνση:
    1.Μαθηματικά (5 ώρες) 2.Φυσική(3 ώρες) 3.Χημεία(2 ώρες)4. Βιολογία (2 ώρες)
    Στη Θεωρητική:
    1.Αρχαία Ελληνικά(5 ώρες) 2.Νεοελληνική Λογοτεχνία(3/2 ώρες)
    3.Λατινικά(2/3 ώρες) 4. Ιστορία(2 ώρες)
    Στη Τεχνολογική κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών:
    1.Μαθηματικά(5 ώρες)2.Φυσική(3 ώρες) 3. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ.Περιβάλλον(2 ώρες) 4.Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (2ώρες)
    Σύνολο 12 ώρες σε 4 μαθήματα
    Για το «Νέο Λύκειο» προτείνω:
    20 ώρες Γενικής Παιδείας και 12 ώρες Κατευθύνσεων.
    Οι 20 ώρες σε 3 μαθήματα του «Νέου Λυκείου» είναι έξω από κάθε λογική!!!
    Συγκεκριμένα οι προτάσεις μου είναι:
    [Ανθρωπιστικές Σπουδές]
    -Αρχαία (7 ώρες) , Ιστορία(3 ώρες), Λατινικά (2 ώρες)*
    *επειδή δεν γνωρίζω τις ανάγκες της Θεωρητικής η κατανομή των ωρών θα μπορούσε να αλλάξει.
    [Χημικοί, Βιολόγοι, Φυσικοί, Γεωπόνοι, Επιστήμες Υλικών κλπ ]
    -Μαθηματικά (5 ώρες) , Φυσική(4 ώρες), Χημεία(3 ώρες)
    [Σχολές Πληροφορικής]
    -Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσική(4 ώρες), Προγραμματισμός(3 ώρες)
    [Επιστήμες Υγείας]
    -Βιολογία (6 ώρες), Φυσική(3 ώρες), Χημεία(3 ώρες).
    Οπότε ένας υποψήφιος της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών που θέλει να διεκδικήσει και τα Παιδαγωγικά θα εξετάζεται 4+3 πανελλαδικά Μαθήματα: Αρχαία (κατ) , Ιστορία(κατ), Λατινικά (κατ) ,
    Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής (γεν), Φυσικές Επιστήμες(γεν) , Ιστορία(γεν)
    και Νεοελληνική Γλώσσα.
    Άρα ελάχιστος αριθμός Πανελλαδικά Εξεταζομένων 4 και μέγιστος 9 για διεκδίκηση Σχολών από 3 πεδία.

    Καλοδήμος Δ.
    Φυσικός
    Υπεύθυνος ΣΕΠ
    ΚΕΣΥΠ Λαμίας

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:16 | Κουτσούκου Σοφία

    Με την επιλογή της Χημείας ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες διορθώνεται η μεγάλη στρέβλωση των τελευταίων ετών, όπου 61 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία αναγράφονται παρακάτω, τα τελευταία 14 χρόνια (2000 – 2013) δέχονται φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι, ως μαθητές της Γ Λυκείου, παρακολούθησαν και εξετάστηκαν στα μαθήματα της Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).
    Στα τμήματα αυτά διδάσκονται μαθήματα Χημείας (Ανόργανη, Οργανική, Φυσικοχημεία κ.α.) ενώ οι παραπάνω φοιτητές ΔΕΝ διδάχτηκαν καθόλου Χημεία στη Γ Λυκείου.
    Συνεπώς συμφωνώ απόλυτα με τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης και των παιδαγωγικών τμημάτων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Τμήματα που δέχονται φοιτητές που δεν διδάχθηκαν Χημεία στη Γ Λυκείου – στη παρένθεση το πλήθος των τμημάτων και τα επιστημονικά τους πεδία με το υπάρχον εξόφθαλμα λανθασμένο εξεταστικό σύστημα
    Χημείας (5 τμ.- 2ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Χημικών μηχανικών (3 τμ.-4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Φυσικής (3 τμ.- 2ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Γεωλογίας (3τμ.-2ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Βιολογίας(4 τμ.-2ο και 3ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Βιοτεχνολογίας (1 τμ.- 2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (1 τμ.- 3ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών (1 τμ.- 3ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Επιστήμη τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου (1 τμ.-2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Γεωπονίας(2 τμ.-2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Δασολογίας (1 τμ.- 2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Δασολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος (1 τμ.- 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Επιστημών της θάλασσας(1 τμ.- 2ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Περιβάλλοντος(1 τμ.-2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Αγροτικής ανάπτυξης (2 τμ.- 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων (1 τμ.- 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Επιστήμη φυτικής παραγωγής (1 τμ.-2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Επιστήμη υλικών (1 τμ.- 2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Επιστήμη και τεχνολογία υλικών (1 τμ.- 2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Μηχανικών επιστήμης υλικών(1 τμ.-2ο και 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Μηχανικών μεταλλείων (1 τμ.- ι 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Μηχανικών ορυκτών πόρων(1 τμ.- 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Μηχανικών περιβάλλοντος (2 τμ.- 4ο πεδίο- ΑΕΙ)
    Τεχνολογία τροφίμων (5 τμ.- 4ο πεδίο- ΤΕΙ)
    Τεχνολόγων Γεωπόνων (7 τμ.- 2ο και 4ο πεδίο- ΤΕΙ)
    Μηχανικών βιοϊατρικής τεχνολογίας (1 τμ.-4ο πεδίο- ΤΕΙ)
    Μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου (2 τμ.-4ο πεδίο- ΤΕΙ)
    Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών (2τμ.- 4ο πεδίο- ΤΕΙ)
    Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης (1 τμ.- 4ο πεδίο- ΤΕΙ)
    Μηχανικών περιβάλλοντος και αντιρρύπανσης (2 τμ.- 4ο πεδίο-ΤΕΙ)
    Μηχανικών φυσικών πόρων καιπεριβάλλοντος(1 τμ.-4ο πεδίο- ΤΕΙ)
    Τεχνολόγων περιβάλλοντος (1 τμ.-2ο πεδίο- ΤΕΙ)

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:00 | Αγγελική

    Η πληροφορική είναι απαραίτητη στο Γενικό Λύκειο για την εισαγωγή των μαθητών στις Πανεπιστημιακές Σχολές, έστω και ως μάθημα επιλογής.

  • Αναφέρομαι παρακάτω συγκεκριμένα και κατά παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου.

    Παράγραφος 1,2: Ως έχουν.

    Παράγραφος 3: (Άυξηση των Ε.Π.Ε. με την επιλογή μαθήματος Πληροφορικής)όπως παρακάτω:

    Α) Ε.Π.Ε Ανθωπιστικών/Νομικών Σπουδών

    Νέα Ελληνικά
    Αρχαία
    Λατινικά
    Ιστορία

    Β) Ε.Π.Ε.-Θετικές Επιστήμες

    Νέα Ελληνικά
    Μαθηματικά
    Φυσική
    Χημεία

    Γ) Ε.Π.Ε. Τεχνολογικές Σπουδές

    Νέα Ελληνικά
    Μαθηματικά
    Φυσική
    Πληροφορική

    Δ) Ε.Π.Ε. Επιστήμες Υγείας

    Νέα Ελληνικά
    Βιολογία
    Φυσική
    Χημεία

    Ε) Ε.Π.Ε. Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης ,Πολιτικές Επιστήμες

    Νέα Ελληνικά
    Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
    Οικονομία και Διοίκηση
    Στοιχεία πολιτικών και κοινωνικών Επιστημών

    ΣΤ) Ε.Π.Ε. Παιδαγωγικών Τμημάτων

    Νέα Ελληνικά
    Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
    Ιστορία
    Αρχές Φυσικών Επιστημών

    Παράγραφος 4: Είναι αξιόπιστο και δίκαιο το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Θα μπορούσε πάντως να αυξηθεί η διαφορά αναπροσαρμογής του βαθμού προαγωγής ή απόλυσης από τον Μ.Ο. των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων από την 1 μονάδα στις 2 μονάδες.

  • 19 Αυγούστου 2013, 17:28 | Μάνος Πουλάκης

    Αν θέλουμε καθαρή παιδεία, χωρίς ιδιαίτερα και οικονομική αιμοραγία των γονιών θα πρέπει να αποδεσμευτεί το Λύκειο από το σύστημα εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια. Όσο συνεχίζεται η συσχέτιση των προφορικών βαθμών στα μαθήματα του Λυκείου με το μέσο όρο των πανελλαδικών, και δη από μικρότερες τάξεις, θα υπάρχει η υποβάθμιση του σχολείου και η ρότα με μόνο γνώμονα τις πανελλαδικές εξετάσεις.
    Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα πρέπει ο μαθητής να έρχεται κοντά σε αρκετά αντικείμενα που μπορεί να επιλέξει ως σπουδές, ώστε να μπορεί να ξέρει τι θα βρει μπροστά του. Χρειάζεται λοιπόν να διδάσκεται και την Πληροφορική / Επιστήμη Υπολογιστών και στη Β και στη Γ Λυκείου, και να μπορεί να επιλέγει αν θα δώσει αυτή σε πανελλήνιο επίπεδο ή κάποιο άλλο μάθημα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν περί τα 40 τμήματα πληροφορικής, ενώ αποτελεί και βασικό αντικείμενο στον κορμό πολλών τμημάτων τεχνολογικών ή θετικών επιστημών.
    Είναι τεράστιο λάθος η κατάργηση στην ουσία της τεχνολογικής κατεύθυνσης, και η ταύτισή της με την θετική. Αφήστε χώρο στα παιδιά να μάθουν και να επιλέξουν.

  • 19 Αυγούστου 2013, 17:13 | Γεώργιος Ανδρεαδάκης

    Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ανάλογα με τα τμήματα που επιθυμεί να σπουδάσει ο μαθητής να μπορεί να επιλέξει, για το που θα εξεταστεί, ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισές περίπου σχολές του μηχανογραφικού ανήκουν σε αυτό το πεδίο, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού του σε 2 διακριτά πεδία, Ε.Π.Ε. Θετικών και Ε.Π.Ε. Τεχνολογικών, στο πρώτο από τα οποία θα ήταν εξεταζόμενο η Χημεία και στο δεύτερο η Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο ένας μαθητής που επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών (εξαιρώντας ακόμα και όλα τα τμήματα Πληροφορικής) τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, ενώ άλλα μαθήματα, που περιέχονται στο σχέδιο νόμου ως εξεταζόμενα, δεν είναι.

  • 19 Αυγούστου 2013, 16:55 | ZOSIMOS

    Η αναβάθμιση της Χημείας στο λύκειο και στις πανελλαδικές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Στη Β τάξη μόνο θα πρέπει η Χημεία να διδάσκεται 3 ώρες αντί της φυσικής αφού είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο μάθημα σε πολύ περισσότερες σχολές απ’ότι είναι η φυσική.
    Επιτέλους διορθώνεται η αδικία στο μάθημα της Χημείας που διαιωνιζόταν τα τελευταία χρόνια. Η Χημεία ως κεντρική επιστήμη πρέπει να είναι προαπαιτούμενη τόσο στις θετικές και τεχνολογικές σχολές όσο και στις σχολές υγείας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 16:46 | ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Για να καταλάβει ο αναγνώστης τι εννοεί ο συντάξας πρέπει να αναγραφούν οι τύποι υπολογισμού και αντίστοιχα παραδείγματα. Συνήθως δεν καταλαβαίνει κανείς τα μαθηματικά με περιγραφές.

  • 19 Αυγούστου 2013, 16:10 | Συλιγάρδου Φωτεινή

    Γιατί ένας μαθητής που θέλει να σπουδάσει σε ένα τμήμα των θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μην να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών (εξαιρώντας ακόμα και όλα τα τμήματα Πληροφορικής) τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών;

  • 19 Αυγούστου 2013, 15:02 | Μαρία.Κ

    Δεν πρέπει να λαμβάνεται καθόλου ό βαθμός του σχολείου.Ενέχει τοoν κίνδυνο της υποκειμενικότητας