Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:10 | Καθηγήτρια Γαλλικών σε Λύκειο

    Η αρχική πρόταση που έδωσε το υπουργείο για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στο Λύκειο αφορούσε μόνο την επιλογή μεταξύ Γαλλικών και Γερμανικών.Παραμέριζε τα Αγγλικά από το Λύκειο, ανέβαζε όμως τις ώρες διδασκαλίας τους τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο. Μετά από τις πιέσεις που άσκησαν οι συνδικαλιστικοί φορείς της Αγγλικής γλώσσας, το υπουργείο επανήλθε τοποθετώντας την στο Λύκειο ως επιλεγόμενη μεταξύ των τριών προαναφερθέντων. Έτσι όμως κατάφερε α) να αυξήσει συνολικά τις ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών (ο κλάδος μιλά πλέον για επίπεδο Γ2) εξοβελίζοντας στην πράξη τη δεύτερη ξένη γλώσσα από το Λύκειο και αυξάνοντας περαιτέρω τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς των άλλων γλωσσών. Αυτό συμβαίνει διότι η Αγγλική είναι η επικρατέστερη γλώσσα που διδάσκεται στα φροντιστήρια και γι’ αυτό άλλωστε επιλέγεται από τους μαθητές στο Λύκειο. Με τον τρόπο αυτό όμως δεν ολοκληρώνεται καν σε επίπεδο Β2 η δεύτερη ξένη γλώσσα διότι η διδασκαλία της αρχίζει στην Ε΄Δημοτικού όταν τα Αγγλικά διδάσκονται από τη Β΄Δημοτικού).
    Το σωστό θα ήταν
    α) αναγνωρίζοντας την εξάπλωση που παρουσιάζει η αγγλική να διατηρηθεί σε όλο το λύκειο. Παράλληλα όμως πρέπει να βρεθούν ώρες -και μάλιστα αυξημένες- για τη δεύτερη ξένη γλώσσα που είναι απαραίτητη στη χώρα μας για πολλούς και γνωστούς λόγους (τουρισμός, εμπόριο κλπ).
    β) στην περίπτωση που το υπουργείο δεν επιθυμεί να αφαιρέσει ώρες διδασκαλίας από τα άλλα μαθήματα γενικής παιδείας, τότε θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική σχεδίαση της επιλογής μόνο μεταξύ Γαλλικών και Γερμανικών. Όσο για το γεγονός ότι η Αγγλική γλώσσα είναι ειδικό μάθημα και πρέπει να υπάρχει στην Γ’ Λυκείου, ας τοποθετηθεί κάπου ως μάθημα επιλογής (ίσως και πέραν του ωρολογίου προγράμματος των 32 ωρών).
    γ) Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα για τη δεύτερη ξένη γλώσσα και στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο λόγω της ίσης μεταχείρισης και της κινητικότητας μεταξύ των δύο τύπων λυκείων (τι γλώσσα θα διδαχθεί στο τεχνολογικό λύκειο μαθητής που πήρε μετεγγραφή από το ΓΕΛ στη Β΄τεχνολογικού λυκείου και είχε επιλέξει γαλλικά ή γερμανικά; Θα αρχίσει αγγλικά από την αρχή ή θα ενταχθεί σε …προχωρημένο τμήμα του τεχνολογικού λυκείου;)

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:07 | ΕΛΕΝΑ Γ.

    Είναι λυπηρό το Νέο Λύκειο του 2013 να μη λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες της εποχής και να υποβαθμίζει τη ξενόγλωσση εκπαίδευση προχωρώντας στη μείωση των ωρών διδασκαλίας στη Α Λυκείου.
    Η παρουσία ξενόγλωσσων μαθημάτων στο Γυμνάσιο & Δημοτικό σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες γνώσεις εφόσον το επίπεδο Β2- το οποίο πάλι δεν θα μπορουν να φτάσουν ως το τέλος του Γυμνασίου παρά την αύξηση κατά 1 ώρα στα Αγγλικά στη Β και Γ Γυμνασίου- παρέχει μεν «Καλή γνώση», αλλά αυτή η γνώση είναι στην ουσία στοιχειώδης και σε δεν καλύπτει τις ανάγκες μαθητών 15-18χρονών, ιδιαίτερα αν επιθυμούν να ακολουθήσουν ακαδημαική καριέρα.
    Σε ότι αφορά τα Αγγλικά θα πρέπει πια να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται σαν μια ακόμη «Ξένη Γλώσσα». Είναι ένα εργαλείο επιβίωσης, η Lingua Franca όλου του πλανήτη και εμείς εδώ προβληματιζόμαστε αν θα πρέπει να υπάρχει το μάθημα στο Ν.Λύκειο. Είναι δυνατόν Ευρωπαικό Λύκειο να λειτουργήσει χωρίς καθηγητές Αγγλικών με τόσα Ευρωπαικά προγράμματα και διεθνείς διαγωνισμούς να τρέχουν κάθε χρόνο; Επιπλέον ας μη ξεχνάμε ότι ειναι μάθημα απαραίτητο για την εισαγωγή των μαθητών σε αρκετές σχολές, για μην αναφέρουμε τα αυτονόητα σχετικά με τη χρήση και χρησιμότητα των Αγγλικών σε όλους τους τομείς της ζωής τους όταν αποφοιτήσουν.Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό το Δημόσιο σχολείο να στέκεται αρωγός στην κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών μαθητών που δεν μπορούν να απευθυνθούν στην Ιδιωτική εκπαίδευση.

    Το ίδιο προβληματίζει και η απουσία της Πληροφορικής. Πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια χωρίς καθηγητές Πληροφορικής;

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:03 | Ανδρομανέτσικου Αθανασία

    Σε μια χώρα που στηρίζει την οικονομία της στον Τουρισμό, η προσφορά από το Δημόσιο σχολείο όλων εκείνων των δεξιοτήτων που δίνουν την δυνατότητα στους νέους πολίτες να είναι ανταγωνιστικοί, κρίνεται απαραίτητη.
    Ωστοσο από το ωρολογιακό πρόγραμμα του Νέου Λυκείου απουσιάζει η προσφοά της Ιταλικής και Ισπανικής ως Δευτερης Ξένης γλώσσας παρότι πρόκειται για γλώσσες που έχουν ήδη εισαχθεί στην Δημόσια εκπαίδευση και εξετάζονται Παννελαδικά για την εισαγωγή στις αντίστοιχες Φιλολογίες. Η αδικαιλόγητη απουσία αυτή κατά την άποψή μου προκαλλεί αδικίες σε βάρος των μαθητών που επιθυνούν να διδαχθούν μια από αυτές τις γλώσσες Ισπανική -Ιταλική .
    Επιπλέον δεν προωθεί την πολιτική στον τομέα της πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , συμφωνα με την οποία οι γνώσεις ξένων γλωσσών, εκτός του ότι συμβάλλουν στην προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών, αποτελούν επίσης προϋπόθεση για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:59 | Γιαννης Τυρ.

    Συμφωνώ στο οτι η συνολική επίδοση σε όλες τις τάξεις του λυκείου θα πρέπει να προσμετράται για την εισαγωγή στην τροτοβάθμια. Η ενστασή μου αφορά το μάθημα των υπολογιστών. Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω οτι γίνεται αναβάθμιση της παδείας και η πληροφορική απουσιάζει. Αυτό είναι ανέκδοτο. Πληροφορική αλλά και ξένη γλώσσα είναι must σήμερα.

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:57 | marietta Papathanasiou

    Κύριε Υπουργέ

    Μπορείτε πολύ απλά να προσθέσετε στην Γ Λυκείου την επιλογή κάποιος να εξετάζεται στην Χημεία ή στην Ανάπτυξη Εφαρμογών , αναλόγως σε ποια σχολή θέλει να περάσει.

    Πάρα πολύ απλό και δημοκρατικό .

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:50 | Κώστας Λ.

    Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά μαθήματα Φιλοσοφία και Θρησκευτικά. Γιατί δεν ενοποιούνται; Τόση μεγάλη δύναμη έχουν οι παπάδες;

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:48 | Πυρένη Ελένη

    • Στο Νέο Λύκειο βλέπουμε να υπάρχει το δίωρο μάθημα επιλογής Εφαρμογές Πληροφορικής στην Α’ τάξη.
    • Στις Β’ και Γ’ τάξεις ούτε λόγος για μαθήματα σχετικά με τους υπολογιστές και την επιστήμη των υπολογιστών.
    • Σε σχεδόν όλες τις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ (τις μη σχετικές με την Πληροφορική) οι σπουδαστές κάνουν μαθήματα υπολογιστών.
    • Για αυτούς δε που σπουδάζουν επιστήμες σχετικές με την Πληροφορική, είναι άκρως σημαντικό να έχουν γερές γνώσεις στο αντικείμενο της Πληροφορικής.
    • Προσωπικά σπούδασα Επιστήμη Υπολογιστών και έχω bachelor στην Εφαρμοσμένη ή Κλινική Ψυχολογία. Στις εργασίες μου στην ψυχολογία ήταν υποχρεωτικό να γίνεται στατιστική ανάλυση και γραφήματα με υπολογιστή.
    • Προτείνω στη Β’ Λυκείου να υπάρχει μάθημα γενικής παιδείας με θέμα τις αρχές τις επιστήμης υπολογιστών.
    • Στη Γ Λυκείου στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Επιστημών, μαζί με τη Χημεία 6 ωρών να γίνει Χημεία (6) ή Προγραμματισμός (6) για όσους θέλουν να σπουδάσουν Πληροφορική.

    • Η πατρίδα μας είναι σε πολλή δύσκολη θέση. ΌΛΟΙ μας επιθυμούμε την ανάπτυξη.
    • Ένας σημνατικότατος άξονας ανάπτυξης είναι αυτός της Πληροφορικής επιστήμης.
    • Δεν θέλουμε οι μαθητές μας να είναι παθητικοί δέκτες των εφαρμογών υπολογιστών που δημιουργούν άλλοι.
    • Θέλουμε να τους δώσουμε τις βάσεις να γίνουν ψηφιακοί δημιουργοί.
    • Σας παρακαλώ κάνετε το ΣΩΣΤΟ. Βάλετε το μάθημα της Πληροφορικής – Προγραμματισμού στο Νέο Λύκειο.

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:46 | Ευδοξία Ζαραλίκου

    Την εποχή που τα παιδιά κατακλείζονται από τεχνολογικές συσκευές, τις χειρίζονται με άνεση και αναγκαστικά επιβιώνουν με αυτές η επιστήμη της Πληροφορικής αφαιρείται από το Γενικό Λύκειο θεωρώντας ότι μπορεί ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς την Παιδεία που του προσφέρει η Πληροφορική. Επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται για το πώς γίνεται η πληροφορική στο σχολείο και αν βοηθάει τα παιδιά θα ήθελα να επιχειρηματολογήσω:

    Πολύ ορθά από τις μικρές ηλικίες τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη χρήση των υπολογιστών, πάντα μέσω του σχολείου για να αποκτήσουν την κριτική σκέψη για το πως αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιούν χωρίς να αλλοτροιώνονται. (Παραθέτω επίκαιρο σύνδεσμο : http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%84-92-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CE%B5%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D )

    Καθώς λοιπόν τα παιδιά στο σχολείο που σχεδιάζετε θα χειρίζονται με άνεση τους υπολογιστές και θα την αντιμετωπίζουν στη σωστή της διάσταση έρχονται στο λύκειο όπου είναι απαραίτητο:

    Να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους λίγο πριν βγουν στην αγορά εργασίας.
    Να ανακαλύψουν την επιστήμη της Πληροφορικής και ειδικά την Αλγοριθμική εφόσον είναι παιδιά που τους αρέσουν οι θετικές επιστήμες γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν να αναλύουν προβλήματα και να σκέφτονται. (Τα βοηθάει στη ζωή τους αλλά και στο να αποκτήσουν κριτική σκέψη)
    Να καταλάβουν πώς δουλεύουν όλα αυτά τα οποία μπορούν και χρησιμοποιούν με άνεση αν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον τομέα της Πληροφορικής αφού πολλά και αξιόλογα είναι τα τμήματα της Πληροφορικής και πολλές δυνατότητες εύρεσης εργασίας υπάρχουν.

    Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα. Άραγε θα αφήσετε τα παιδιά μας Ψηφιακά αναλφάβητα; Θα τα αφήσετε στο σκοτάδι να τα «τρώει» η Τεχνολογία επειδή δεν την κατέχουν;
    Παραθέτω video με τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο που αναλύουν πώς άλλαξε ο Προγραμματισμός τη ζωή τους

    http://www.youtube.com/watch?v=nKIu9yen5nc.

    ΜΗΝ στερείτε από τα Ελληνόπουλα τη σκέψη! Μη στερείτε από τα Ελληνόπουλα το μέλλον τους!

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:45 | Νίκος

    Τα θρησκευτικά στο λύκειο δεν πρέπει να διδάσκονται. Έστω να διδάσκονται 1 ώρα την εβδομάδα για την Α και Β λυκείου και σε επιλογή για την Γ λυκείου ( για όσους επιθυμούν την είσαξη σε θεολογικές σχολές ) Στο θέμα του κυρίου Κωνσταντίνου Κιουρτσή, είναι πολύ σωστό να διδάσκεται η αγωγή υγείας, εγώ θα πω 1 ώρα την εβδομάδα. Επίσης οι ώρες των μαθημάτων είναι απολύτος υπερβολικές, απολύτος. Οι ώρες για τα μαθηματικά, την φυσική τη χημεία και τα αρχαία στην Α και Β λυκείου είναι εξοντοτικές. Το 35ωρο για τους μαθητές ( που είχαν δεν είχαν τα συμφέρονται το έκαναν πράξη ) είναι απολύτος απαράδεκτο. Τα μαθήματα της πολιτιακής παιδείας, καλό θα ήταν να διδάσκονται σε μια μόνο τάξη ( καλύτερα στην Β λυκείου ), εκτός και εάν η ύλη τους γίνεται σε 2 μέρη, ένα στην Α και ένα στην Β λυκείου. Όσο για τις 11 ώρες των αρχαίων στην Γ λυκείου για την ομάδα των ανθρωπιστικών σπουδών, είναι με τον πιο επιεικεί χαρακτηρισμό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Και αυτό φαίνεται οτι το πρόγραμμα απφασίστικε ώστε να εξυπηρετεί συμφέρονται φιλόλογων. Επιτέλους ο κάθε κλάδος να σταματήσει να επιβάλει το πρόγραμμα σπουδών και το υπουργείο να σταματήσει να ακούει τον κάθε κλάδο. Απαιτούν οι φιλόλογοι αύξηση των ωρών στα αρχαία κλπ… Απαιτούν οι χημικοί αύξηση ωρών, απαιτεί ο ένας το ένα ο άλλος το άλλο. Το υπουργείο τα κάνει δεκτά και είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. ΣΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:41 | Ζηνοβία Γεωργιαφέντη

    Ο σκοπός της εκπαίδευσης καθορίζεται από το σύνταγμα και τους νόμους κάθε κράτους.Ο νόμος 1566/85 ορίζει ότι η Φυσική Αγωγή στο γυμνάσιο και λύκειο αποσκοπεί με τις γυμναστικές αθλητικές και άλλες κινητικές δραστηριότητες να αναπτύξει ισόρροπα και αρμονικά τις σωματικές,ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις των μαθητών ώστε να ενταχθούν αρμονικά και ωφέλιμα στο κοινωνικό σύνολο.

    Είναι ντροπή να απαξιώνεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση .Η NASPE εθνική ένωση άθλησης και φυσικής αγωγής των ΗΠΑ επιβάλλει 225 λεπτά άσκησης την εβδομάδα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Φαντάζομαι την έκπληξη αλλά και τα γέλια που θα κάνουν (για τη χώρα που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες) όσοι από το εξωτερικό ενημερωθούν (μέσω προγραμμάτων comenius κ.α) για τα ωρολόγια προγράμματα μας και ιδιαίτερα για τη θέση της φυσικής αγωγής στο γυμνάσιο και λύκειο.

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:38 | Δημήτρης Πρωτοπαπάς

    Αγαπητέ Υπουργέ,
    Ονομάζομαι Δημήτρης Πρωτοπαπάς και διδάσκω 30 χρόνια στην εκπαίδευση ως καθηγητής μαθηματικών. Η εμπειρία μου με έχει βοηθήσει να καταλήξω στις παρακάτω προτάσεις:
    1) Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει αποτύχει στην εκπαίδευση διότι ναι μεν έρχονται συνάδελφοι με σωρεία πτυχίων αλλά οι περισσότεροι είναι ανίκανοι να διδάξουν.
    2) Πολλοί νέοι προσπαθούν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα πτυχία ώστε να αποφύγουν την διδασκαλία στην τάξη (προφανώς δεν μπορούν!) και να λάβουν διοικητικές θέσεις ενώ τα πτυχία τους είναι άσχετα με την διοίκηση.
    3) Προτείνω όσοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους κάνουν μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενό τους να υποχρεούνται να διδάξουν τουλάχιστον 10 χρόνια στις τάξεις και όχι να το χρησιμοποιούν για να «Φύγουν» από την τάξη.
    4) Προτείνω επίσης την κατάργηση των συμβούλων εκπαίδευσης διότι οι περισσότεροι εξ αυτών (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι ανίκανοι να διδάξουν, πόσο μάλλον να συμβουλεύσουν έμπειρους ενεργούς καθηγητές. Προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρω προτείνω να στελεχώσετε ένα λύκειο που αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο, αποκλειστικά με συμβούλους οι οποίοι θα διδάσκουν με τον τρόπο με τον οποίον προτείνουν εμάς να διδάξουμε και μετά από 1-2 χρόνια θα δούμε τα τραγικά αποτελέσματα.
    5) Η μεγάλη τομή στην Παιδεία στην οποία αναφέρεστε δεν είναι παρά επαναφορά στο σύστημα των Δεσμών με μικρές αλλαγές.
    6) Είναι απαράδεκτο το 2013 το μάθημα της Πληροφορικής ουσιαστικά να καταργείται. Θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα ανεξαιρέτως τα Πεδία της Γ’ Λυκείου καθώς επίσης και σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Στο άμεσο μέλλον δεν θα νοείται άνθρωπος που να μην γνωρίζει Πληροφορική. Αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό της εξαίρεσης του μαθήματος και μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα το μάθημα αυτό θεωρήθηκε 4ο κατά σειρά σημαντικότερο για τις κατευθύνσεις στην Γ’ Λυκείου.
    7) Ως γνωστόν το Υπουργείο Παιδείας εδώ και πολλά χρόνια «Φιλολογοκρατείται» . Ελπίζω να μην είναι αυτός ο λόγος της κατάργησης του μαθήματος της Πληροφορικής.
    8) Θα ήθελα να επανεξετάσετε το μάθημα της Έκθεσης στα διάφορα Πεδία. Και για να γίνω σαφέστερος τι με ενοχλεί εάν ένας γιατρός π.χ. δεν ξέρει να μιλάει καλά αλλά να μπορεί να μου βρει την ασθένεια από την οποία πάσχω; Γιατί χρειάζεται ο Ηλεκτρολόγος ή ο Μηχανολόγος να ξέρει να γράφει Έκθεση; Για να μιλάει στα μηχανήματα; Πιστεύω ότι το μάθημα αυτό πρέπει να είναι υποχρεωτικό μόνο στις καθηγητικές σχολές, στις Νομικές, Φιλολογικές και Παιδαγωγικές.
    9) Αν προβείται σύμφωνα με την πρότασή μου στην κατάργηση των συμβούλων προτείνω σε κάθε νομό να συγκεντρώνονται καθηγητές της ίδιας ειδικότητας και να ανταλλάσουν απόψεις οσον αφορά τον τρόπο διδασκαλίας, τα τεχνάσματα που έχει επινοήσει ο καθένας και την εμπειρία των καλυτέρων οι οποίοι είναι γνωστοί. Αυτό θα ωφελήσει περισσότερο τους καθηγητές παρά οι «συμβουλές» των συμβούλων.

    Ελπίζω να διαβάσετε τα όσα σας αναφέρω και όχι το όλο θέμα της δημόσιας διαβούλευσης που προτείνατε σαν Υπουργείο σήμερα να είναι στάχτη στα μάτια όλων μας.
    Είμαι διατεθιμένος αν το επιθυμείτε να έρθω προσωπικά στο Υπουργείο και να τα πούμε διεξοδικά από κοντά.

    Περιμένω απάντησή σας.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Πρωτοπαπάς Δημήτρης, Μαθηματικός

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:36 | Κωνσταντίνος Καμπερίδης

    Χρειάζονται περισσότερα μαθήματα Πληροφορικής στο Λύκειο, όχι λιγότερα!

    Το ότι τα παιδιά κάνουν πληροφορική στο γυμνάσιο και ενδεχομένως γνωρίζουν να χειρίζονται στοιχειωδώς έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, κυρίως για διασκέδαση και κοινωνική δικτύωση, δε σημαίνει ότι έχουν πραγματική γνώση Πληροφορικής και Πληροφορική παιδεία. Αλλά ακόμα και σε επίπεδο απλού χειρισμού Ηλεκτρονικού υπολογιστή η γνώση δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, ειδικά σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και στην επαρχία. Όσο για τα Δημοτικά καλό είναι να υπάρχει πληροφορική, αλλά άλλο το αντικείμενο και οι εκπαιδευτικοί στόχοι σε επίπεδο δημοτικού και άλλο σε επίπεδο Λυκείου. Είμαι καθηγητής σε επαρχιακό Γυμνάσιο και Λύκειο και είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο ικανοποιημένοι και ωφελημένοι ένοιωθαν οι μαθητές από τα μαθήματα Πληροφορικής που έκαναν ως επιλογής στην Α’ και Β’ Λυκείου αλλά και αυτοί που ακολουθούσαν την τεχνολογική κατεύθυνση.

    Ειδικότερα, το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, στην Γ’ Λυκείου, διδάσκει έναν ολόκληρο τρόπο σκέψης και μια φιλοσοφία, που κάνει τον μαθητή όχι απλά να προγραμματίζει αλλά να σκέφτεται σύγχρονα και απλά, να παράγει και να εκφράζει λύσεις. Υπάρχει πιο χρήσιμο και επίκαιρο μάθημα, από αυτό που πάτε να καταργήσετε; Επιπλέον είναι μεγάλο εφόδιο για όσους επιλέγουν μια από τις δεκάδες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχετίζονται με την Πληροφορική. Και αντί να το ενισχύσουμε και να πλαισιώσουμε και με άλλα μαθήματα σε μικρότερες τάξεις του Λυκείου, με λύπη μαθαίνω ότι το καταργείτε και αυτό;

    Εξάλλου, τα αντικείμενα που σχετίζονται με την Πληροφορική είναι πάρα πολλά, σημαντικά και ενδιαφέροντα. Εν έτη 2013 η χώρα μας οφείλει να κάνει βήματα προόδου και να παραδειγματίζεται από χώρες όπως η Φιλανδία και η Εσθονία που δίνουν έμφαση στην Πληροφορική. Αντιθέτως, εμείς καταργούμε την Πληροφορική και ουσιαστικά γυρνάμε 20 χρόνια πίσω δίνοντας βάση σε μαθήματα αναχρονιστικά και στείρα. Οι Έλληνες μαθητές με τι εφόδια θα συναγωνιστούν αυτούς των προηγμένων χωρών και πώς θα βγούνε στην αγορά εργασίας;

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:31 | Μένη

    Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ, ενώ η αναφορά στο εσπερινό ΕΠΑΛ είναι εκτενής.
    Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως προδιαγράφεται η κατάργηση του εσπερινού λυκείου, όπου φοιτούν οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστεροι, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για το πανεπιστήμιο;

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:27 | AXIΛΛΕΑΣ ΜΠΟΥΧΛΑΡΙΩΤΗΣ ΠΕ09

    Πολλά θέματα της καθημερινότητας π.χ 1) ανεργία 2)εισόδημα 3)παραγωγή
    4) τιμές αγαθών 5)απασχόληση κ.λ.π. μπορούν να κατανοηθούν στα πλαίσια ενός οικονομικού μαθήματος σε όλες τις τάξεις του λυκείου,με στόχο τη γνώση,τον προβληματισμό,την εξοικείωση των μαθητών με οικονομικούς όρους και τέλος τη δημιουργία πολιτών με καταναλωτική συνείδηση!

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:22 | Γιαννακός

    Τα μαθήματα πληροφορικής λάμπουν δια της απουσίας τους. Η πληροφορική είναι και αυτή μια επιστήμη χωρίς την οποία δεν θα είχαμε την δυνατότητα να διεξάγουμε ούτε ετούτη εδώ τη διαβούλευση.
    Οι περισσότεροι γονείς μαθητών έχουν την εντύπωση ότι η πληροφορική είναι το facebook και να ξέρουμε να γράφουμε και κανένα κείμενο στο word. Το ίδιο και πολλοί κυρίως μικροί σε ηλικία μαθητές. Η διαφορά είναι ότι ο μαθητής σύμφωνα με το παλαιό πρόγραμμα σπουδών καταλάβαινε πως έκανε λάθος στην αντίληψή του αυτή, μόνο όταν μέσα από το δημόσιο σχολείο διδασκόταν για την επιστήμη της πληροφορικής και όχι απλά για την χρήση της.
    Το ιδανικό θα ήταν το εξής: Οι μαθητές να ξεκινούν από το δημοτικό να διδάσκονται την σωστή χρήση του Η/Υ και κάποια απαραίτητη θεωρία, στο γυμνάσιο να ασχολούνται περισσότερο με την πληροφορική σαν επιστήμη και ταυτόχρονα να ολοκληρώνουν τις γνώσεις τους στην περιβόητη «χρήση» με την λήψη ενός τίτλου μέσα από το ίδιο το σχολείο και τέλος στο λύκειο να μην χάνουν σε καμία περίπτωση την επαφή τους με την επιστήμη, παρά να διδάσκονται μαθήματα πληροφορικής – δικτύων κλπ εις βάθος με σκοπό και το μυαλό τους να έχουν σε εγρήγορση αλλά και να τους βοηθήσει στην μετέπειτα καριέρα τους.
    Τελειώνοντας θα γράψω το εξής: Αν θέλουμε μόνο εργάτες που να ακολουθούν τυφλά οδηγίες σε αυτή τη χώρα τότε καλώς κάνετε και βγάζετε την πληροφορική από το Λύκειο. Αν θέλουμε και ελάχιστους έστω πρωτοπόρους, τότε η πληροφορική πρέπει να επανέλθει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:21 | Σ.Α.

    Δε μπορεί από το Νέο Λύκειο να απουσιάζει η πληροφορική και ειδικότερα ένα μάθημα Προγραμματισμού ή Αλγοριθμικής. Όποιες στρεβλώσεις προσπαθείτε να διορθώσετε με την εξέταση του μαθήματος της Χημείας για τις σχολές των θετικών επιστημών και του Πολυτεχνείου ίδιες ή και περισσότερες θα δημιουργήσετε με την κατάργηση του μαθήματος του προγραμματισμού. Ο προγραμματισμός και η αλγοριθμική αναπτύσοουν την αναλυτική και κριτική σκέψη των μαθητών. Μετά από 15 χρόνια διδασκαλίας του προγραμματισμού είναι σοβαρή παράλειψη να μη διδάσκεται σε καμία τάξη του λυκείου.

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:21 | Kostas Papathanasiou

    H Βιολογία προφανώς ανήκει κατ΄εξοχήν ΚΑΙ στις Επιστήμες Υγείας, αφού έχει ως κλάδο της τη Βιολογία του Ανθρώπου… αλλά και η μελέτη των φυτών (Βιολογία φυτών-Βοτανική) παρέχει ΦΑΡΜΑΚΑ φυτικής προέλευσης, ενώ και η μελέτη των ΖΩΩΝ (Βιολογία Ζώων-Ζωολογία) εκτός από ΦΑΡΜΑΚΑ ζωικής προέλευσης παρέχει το αναγκαίο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ για τις κλινικές δοκιμές φάσης 1 στα ΦΑΡΜΑΚΑ για ανθρώπινη χρήση.

    Δεν σχετίζεται μόνο η Βιολογία του ανθρώπου με την ΥΓΕΙΑ.

    Eκεί που αναφέρεται Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
    να αντικατασταθεί σε » Επιστήμες Ζωής και Υγείας» ώστε να εξετάζονται στη Βιολογία και οι υποψήφιοι για τα τμήματα με βιοιατρικό(biomedical) περιεχόμενο σπουδών (βιολογία-ιατρική κλπ.) και οι υποψήφιοι για τα τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών ζωής (κτηνιατρικής, ζωικής παραγωγής, φυτικής παραγωγής, ιχθυοκαλλιέργειας, δασοπονίας, επιστημών θάλασσας κλπ..

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:13 | Γιώργος μαθητής

    Οι περισσότεροι «καθηγητές» Πληροφορικής το μόνο που μας «μαθαίνουν» είναι το facebook. Πρόσφατα μάλιστα έμαθα ότι ο δικός μου «καθηγητής» είναι από ΤΕΙ!

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:06 | Χατζηανδρέας Φίλιππος

    Δεν νοείται Νέο Λύκειο χωρίς την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής-Αλγοριθμικής-Προγραμματισμού. Απαραίτητη η διδασκαλία της Πληροφορικής ως μάθημα γενικής παιδείας σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και επιβάλλουσα η διδασκαλία μαθημάτων Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού στους κύκλους θετικών σπουδών της Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου, με αυξημένο μάλιστα συντελεστή βαρύτητας για όσους επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές Πληροφορικής.

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:05 | ΠΑΣΕΚΑΠ

    Ο υπό σύσταση Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Καθηγητών Πληροφορικής θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

    1) Στην ειδικότητα της Πληροφορικής έχουν ενταχθεί άτομα πολλών κατηγοριών χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Συγκεκριμένα υπάρχει ο κλάδος των περίπου 3.000 ΤΕ Πληροφορικής (ΠΕ20) στον οποίο υπηρετούν ακόμα και υπάλληλοι με πτυχίο από ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας. Επίσης, στον κλάδο των περίπου 4.000 ΠΕ Πληροφορικής (ΠΕ19) υπηρετούν υπάλληλοι χωρίς πτυχίο Πληροφορικής.
    2) Καθυστερεί προκλητικά κι αδικαιολόγητα η εφαρμογή της γνωμοδότησης 54/2013 του ΝΣΚ αναδρομικά από 01/11/2011.
    3) Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικά θέματα για τον κλάδο ΠΕ19 και άλλα για τον κλάδο ΠΕ20, ενώ καταλαμβάνουν ακριβώς τις ίδιες θέσεις.
    π.χ. http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/c49683/attachfile/0/1P_05_THEMATA_el_GR.zip
    4) Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που προσφέρει τόσο λίγες ώρες Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τόσες πολλές ώρες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
    5) Τα μαθήματα Πληροφορικής είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένα και σε πολύ χαμηλό επίπεδο στη χώρα μας συνολικά.
    6) Όλοι οι υπάλληλοι Πληροφορικής (ΠΕ & ΤΕ) χωρίς πτυχίο Πληροφορικής έχουν προφανώς διοριστεί εκτός ΑΣΕΠ.
    7) Ο σύλλογος μας εγγράφει ως μέλη του μόνο όσους ΠΕ Πληροφορικής (ΠΕ19) διαθέτουν αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής.

    Εμείς ως σύλλογος έχουμε ήδη έρθει σε συνεργασία με γνωστό δικηγορικό γραφείο και σκοπεύουμε να κινηθούμε δικαστικά αναζητώντας και ποινικές ευθύνες αν έστω κι ένας εκπαιδευτικός ΠΕ19 με αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής υποστεί οποιαδήποτε υποχρεωτική υπηρεσιακή μεταβολή (ακόμα κι απώλεια οργανικής θέσης) εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κλάδος ΠΕ20. Επίσης, σκοπεύουμε να στηρίξουμε νομικά ακόμα κι όσους ΠΕ19 έχουν οικειοθελώς ζητήσει τη μετάταξή τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπό τη σκιά της διαθεσιμότητας.

    Για να μπορούμε να λεγόμαστε Ευρώπη πρέπει πρώτα να γίνουμε Ευρώπη!

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:00 | Takis

    Στη Β τάξη,οι ομάδες προς/μου είναι 2,ενώ στη Γ τάξη δημιουργείται επιπλέον μια, αυτή των οικονομικών-πολιτικών σπουδών.Ειναι λοιπόν επιβεβλημένο η δημιουργία της ομάδας προς/μου των οικονομικών-πολιτικών μαθημάτων κ στη Β τάξη,η οποία θα περιέχει 3 ώρες οικονομίας κ 2 ώρες στοιχεία κοινωνικών-πολιτικών επιστημών.Ορθως τα παιδαγωγικά ,κοινωνιολογίας κ πολιτικών επιστημών τμήματα δια χωρίστηκαν από το σημερινό 1ο επιστ. Πεδίο κ ομαδοποιηθηκαν όπως παρουσιάζει το νομοσχέδιο.ορθως επίσης δεν περιέχεται η ιστορία στα πάνελ/κως εξεταζόμενα μαθήματα για τις οικονομικές σχολές.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:58 | Βασίλης

    Κ. Υπουργέ,

    Γιατί καταργείτε την Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο;
    Γνωρίζετε ότι η πληροφορική είναι Επιστήμη και όχι απλά δεξιότητα;

    Ελπίζω να αναθεωρήσετε.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:56 | ΠΡΙΒΑΡΤΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ – ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

    1. Σε ποια ομάδα προσανατολισμού και σε ποιο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης θα ενταχθούν οι Αστυνομικές και οι Στρατιωτικές Σχολές; Γιατί δεν μπήκε στην διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου με αυτό το βασικό θέμα που απασχολεί χιλιάδες υποψήφιους μαθητές αλλά και χιλιάδες καθηγητές;

    2. Γιατί οι υποψήφιοι για τις Οικονομνικές Σχολές πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά στο μάθημα «Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών» και όχι στο μέχρι τώρα μάθημα «Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων», το οποίο στην ουσία εξαφανίζεται;

    3. Γιατί οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών πρέπει να διδάσκονται 8 ώρες Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, δηλαδή ίσες ώρες με όσους θα επιλέξουν την Ομάδα Θετικών Σπουδών;

    4. Για τους υποψήφιους Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ του μαθήματος «Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών» και του μαθήματος «Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων». Επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με τους υποψήφιους για τμήματα Πληροφορικής. Καταργείται το βασικό γι’ αυτούς μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» και υποχρεώνονται να εξεταστούν στην Χημεία, που καμία σχέση δεν έχει με την επιστήμη που ενδιαφέρονται.

    Επιτέλους, ας πάψει η λογική της «τακτοποίησης ωραρίων» ειδικοτήτων που έχουν ξεπεραστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις της κοινωνίας και της οικονομίας και ας επικρατήσει η λογική της «τακτοποίησης αναγκών» των μαθητών ως προς το μέλλον των σπουδών τους.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:53 | Κατερίνα Λ.

    Συμφωνώ με το σχόλιο του Ι.Α.Δ. (12 Αυγούστου 2013, 11:08, http://www.opengov.gr/ypepth/?c=11778).

    Το πεδίο «Επιστήμες Υγείας» είναι αρτιότερο επιστημονικά να μετονομαστεί σε «Επιστήμες Ζωής και Υγείας» (Life and Health Sciences) και να συμπεριλάβει εκτός από τα ιατροβιολογικά -βιοιατρικά τμήματα (ιατρική, οδοντιατρική, βιολογία, μοριακή βιολογία, βιοχημεία), τη φαρμακευτική, την κτηνιατρική και τη νοσηλευτική και άλλες σχολές Επιστημών Ζωής όπως τη Γεωπονία, τη Δασοπονία, τα Τμήματα Περιβάλλοντος και τα αντίστοιχα τμήματα στα Τ.Ε.Ι. Επιστημολογικά, άλλωστε, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οι Βιοεπιστήμες-Επιστήμες Ζωής περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα επιμέρους επιστημονικών πεδίων που συχνά θεωρούνται ως ανεξάρτητες ειδικεύσεις. Στο σύνολό τους εξετάζουν το φαινόμενο της ζωής σε ευρεία κλίμακα. Ως επιστήμες που μελετούν έμβιους οργανισμούς (Επιστήμες Ζωής-Life Sciences) η Γεωπονική, η Κτηνιατρική και η Ιατρική κατατάσσονται επιστημολογικά στις εφαρμοσμένες Βιολογικές Επιστήμες. Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών είναι η Γεωπονική, εφαρμοσμένη Βιολογία Ζώων είναι η Κτηνιατρική και εφαρμοσμένη Βιολογία Ανθρώπου η Ιατρική. (Γνωσιολογικά, η «Ζωή» εμπεριέχει την «Υγεία», υπάρχει «Υγεία» χωρίς «Ζωή»;)

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:53 | Α.Φ

    Στο νέο λύκειο δεν υπάρχουν τα μαθήματα επιλογής σχεδίου,μπορει να μας πει κάποιος πως θα δώσει εξετάσεις στο σχέδιο ενας μαθητης που θελει να παει αρχιτεκτονική κλπ μήπως θα πρέπει να πληρώσει φροντιστήρια με μεγάλη αμοιβή για να το καταφέρει? υποτίθεται κοιτάζουμε πρωτα το καλο του μαθητη!!!
    θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα επιλογής γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου τουλαχιστον στην Γ λυκείου για την προετοιμασία των μαθητών
    οσο για τις ωρες της πληροφορικής…απλα απαράδεκτη η απαξίωση της τεχνολογίας στην εποχή μας!

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:51 | Φώτης Λαζαρίνης

    1. Το νέο πρόγραμμα θα στρέψει ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια, καθώς θα μετράνε οι βαθμοί όλων των τάξεων και οι προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη θα είναι μικρογραφία των πανελληνίων εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο δεν αποσυνδέεται καθόλου το Λύκειο από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Πιο στενός δεσμός μεταξύ τους δεν υπήρξε σε κανένα από τα προηγούμενα συστήματα.

    2. Η ανυπαρξία της Πληροφορικής (και συγκεκριμένα των Αλγορίθμων/Προγραμματισμού) ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα είναι απαράδεκτο. Δείτε τα προγράμματα σπουδών των Πολυτεχνικών σχολών και όλων των τμημάτων της σχολής Θετικών Επιστημών. Όλα έχουν μαθήματα Προγραμματισμού/Αλγορίθμων στο πρώτο έτος (π.χ. Προγραμματισμός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ – Πληροφορική I JAVA, Τμήμα Μαθηματικών, Παν. Αθηνών) . Η Χημεία υπάρχει μόνο στα σχετικά τμήματα. Επιπλέον υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ τμήματα Πληροφορικής. Που θα χρειαστεί σε αυτά τα παιδιά η Χημεία;

    3. Πόσα χρόνια θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά Αγγλικά και Θρησκευτικά; Από το Δημοτικό ως την Γ Λυκείου; Ότι δεν έμαθαν τα προηγούμενα χρόνια θα τα μάθουν στη Γ Λυκείου; Και εδώ πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση.

    4. Που θα βρεθούν τόσοι πολλοί ΠΕ04 για τα σχετικά μαθήματα;

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:48 | NEK

    Επιτέλους με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα , αναβαθμίζεται η επιστήμη της Χημείας, που τόσα χρόνια το μάθημα υφίσταται μία μεγάλη αδικία. Είχαμε φτάσει ακόμα και στο γεγονός μαθητές να εισάγονται στο τμήμα Χημείας χωρίς να έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα.
    Δεν είναι δυνατόν μαθητές να εισάγονται σε επιστήμες υγείας, τμήματα Γεωπονικής, περιβάλλοντος ,πολυτεχνικές σχολές χωρίς να γνωρίζουν χημεία. Ήταν τελείως άδικο σε βάρος μάλιστα των μαθητών ,να τους δίνεται η δυνατότητα και να εισάγονται σε αυτές τις σχολές χωρίς να έχουν το στοιχειώδες υπόβαθρο.
    επίσης θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα μαθητής της θεωρητικής επιλέγοντας τη Βιολογία γενικής να εισαχθεί σε επιστήμες υγείας και όχι μόνο, έχοντας άγνοια των μαθημάτων των θετικών επιστημών.
    Πολύ σωστή κρίνεται και η αναβάθμιση του μαθήματος της Βιολογίας. Μία επιστήμη χωρίς όρια και με καλπάζουσα συνεχή εξέλιξη. Μία επιστήμη που η ανάγκη να διδάσκεται στις σωστές διαστάσεις τις στο σύγχρονο λύκειο κρίνεται κάτι περισσότερο από επιτακτική. Μάλιστα θεωρώ πως ο μαθητής που επιλέγει φυσική-χημεία-βιολογία αποκτά το σωστό υπόβαθρο και απαραίτητα εφόδια να εισάγεται σε επιστήμες υγείας, γεωπονικές σχολές , τμήματα διατροφής , βιολογικών επιστημών, τμήματα που ως κατεξοχήν έχουν ειδικό μάθημα τη βιολογία .

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:42 | Διονυσοπούλου Ελένη

    1. Δεν είναι δυνατόν σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα οι μαθητές σε όλο το λύκειο να διδάσκονται μόνο 2 ώρες Εφαρμογές Πληροφορικής και αυτό μόνο αν το επιλέξουν.
    2. Όσοι μαθητές επιθυμούν να σπουδάσουν Πληροφορική γιατί να είναι αναγκασμένοι να εξετάζονται στη Χημεία?

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:38 | Παναγιώτης Καραγεώργος

    Δυστυχώς, διαπιστώνω την κατάργηση του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Λόγω της πολύχρονης μου ενασχόλησης με τη διδασκαλία του μαθήματος μπορώ να πω με βεβαιότητα πως οι μαθητές το θεωρούν από τα πιο δημιουργικά και ενδιαφέροντα μαθήματα. Πολλοί δε από αυτούς επιλέγουν τμήματα Πληροφορικής εξ’ αιτίας της επαφής τους με το μάθημα. Ο προγραμματισμός προάγει την αναλυτική σκέψη και βοηθάει τα παιδιά στο να μάθουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς να χρειαστεί στείρα αποστήθιση. Ακόμα και στην Έκθεση βοηθάει ο αλγοριθμικός τρόπος σκέψης. Εάν μπορούσατε να δείτε τον ενθουσιασμό στο βλέμμα των μαθητών ίσως θα το ξανασκεφτόσασταν. Μαθητής μου με υποτροφία κάνει το μεταπτυχιακό του στο ΜΙΤ. Αιτία (το πρώτο ερέθισμα) για το δρόμο που ακολούθησε ήταν η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Κρίμα για τα παιδιά μας (βιολογικά και πνευματικά).

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:32 | Αλέξανδρος Χρηστίδης

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    1.Μπαίνει από Α’ Δέσμη το 1999.Καμία γνώση περί προγραμματισμού.
    2.Το τμήμα λέγεται Επικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων και αργότερα μπαίνει ενα «Μηχανικών» μπροστά και γίνεται πενταετές.
    3.Τα δύο πρώτα χρόνια χάνει συνεχώς μαθήματα, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τον προγραμματισμό σε γλώσσες υψηλού επιπέδου.
    4.Τον τρίτο χρόνο χάνει μαθήματα με τίτλο «Αλγόριθμοι και δομές δεδομένων», «Μεταγλωττιστές»,κλπ.
    5.Περνά με αντιγραφή τα μαθήματα προγραμματισμού, ενώ προσπαθεί να αποφύγει ότι έχει σχέση με αλγοριθμική σκέψη.
    6.Τελειώνει το πτυχίο βάζοντας άλλους συμφοιτητές του να γράφουν όλες τις εργασίες που ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΩΔΙΚΑ, ενώ εκείνος γράφει «λόγια και φρου φρου» και κάνει τις παρουσιάσεις.
    7.Ψάχνει να βρει δουλειά ως προγραμματιστής, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αρχίσει το παραγωγικό κομμάτι της Πληροφορικής στην σημερινή αγορά εργασίας.
    8.Προσλαμβάνεται(λέμε τώρα…).
    9.Δεν ξέρει τί του γίνεται.Το αφεντικό του φονάζει «Μα καλά τί σας μαθαίνανε;»
    10.Απολύεται….

    Δεν ξέρω που μπορούν να οδηγήσουν τα υπόλοιπα νούμερα της απλής αυτής ιστορίας.
    Να σημειωθεί και πάλι ότι ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΤΟ 1999.

    Τα συμπεράσματα κε.Υπουργέ είναι δικά σας.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:29 | Ι.Σ.

    Εύχομαι τη διδασκαλία των Ιστοριών του λυκείου να τις διδάσκουν φιλόλογοι και όχι θεολόγοι ή καθηγητές Γαλλικών.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:29 | Πηγαδάς Βασίλειος Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος & Μηχ/κος Η/Υ ΑΠΘ Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19

    Θεωρώντας εκ προοιμίου καλοπροαίρετες τις προθέσεις των συντακτών του σχεδίου, αδυνατώ να καταλάβω γιατί ενώ όλοι οι μαθητές που επιλέγουν ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο έχουν, ορθώς, την δυνατότητα, να διδαχθούν μαθήματα που θα τους εισάγουν στο τομέα της επιλογής του, αυτό καθίσταται αδύνατο για τους μαθητές που θα τύχει να επιλέξουν πολυτεχνικές σχολές και σχολές πληροφορικής.
    Τα τελευταία χρόνια εξακολουθούμε να μπερδεύουμε την επιστήμη της πληροφορικής και τον θαυμαστό της κόσμο, με τις δεξιότητες σε word, excel και δεκάδες άλλα λογισμικά. Σε όλες τις προηγμένες και μη χώρες η επιστήμη της πληροφορικής έχει σημαντικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εμείς γιατί την εξοβελίζουμε;
    Πρόταση: Όπως, έχει την δυνατότητα ο μαθητής που θα διαλέξει επιστήμες υγείας να διδαχθεί οκτώ ώρες βιολογίας και 6 ώρες χημείας(λες και θα βγει γιατρός από το λύκειο), αντίστοιχα να διαλέξει μαθηματικά και προγραμματισμό/αλγοριθμική κάποιος που θα ήθελε να εισαχθεί σε πολυτεχνείο ή σχολή πληροφορικής.
    Φυσικά αντίστοιχη επιλογή να υπάρχει και στους κλάδους της Β’ Λυκείου
    Με εκτίμηση και την ελπίδα ότι έστω και στο τέλος θα αντιληφθούν το έγκλημα που πρόκειται να διαπράξουν.
    Πηγαδάς Βασίλης
    καθηγητής Πληροφορικής

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:27 | Ασπασία Φ.

    Η έλλειψη μαθήματος Πληροφορικής στο Λύκειο (όχι απλά χειρισμός αλλά η διδασκαλία αλγοριθμικής σκέψη γενικότερα) μόνο να βλάψει μπορεί τους υποψήφιους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και αυτούς που θα επιλέξουν κάποιο ΙΕΚ ή ακόμα και τίποτα. Πλέον η Πληροφορική έχει ενσωματωθεί σε πάρα πολλά επαγγέλματα και η έλλειψη ενός τέτοιου μαθήματος μόνο πίσω μπορεί να μας πάει σαν χώρα.
    Μια τέτοια κίνηση θα απαξιώσει το Γενικό Λύκειο και θα στρέψει αρκετούς μαθητές στο Τεχνολογικό, φαινόμενο που παρατηρείται σε κοινωνίες που μαστίζονται από οικονομική κρίση. Η Πληροφορική θα πρέπει να αποτελεί βασικό μάθημα του Γενικού Λυκείου, γιατί πολύ απλά είμαστε πλέον στην Κοινωνία της Γνώσης και η πληροφορία είναι το μόνο αγαθό που δεν καταναλώνεται αλλά δημιουργεί επιπλέον γνώση.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:20 | Δημήτρης Κ.

    Οι εποχές αλλάξαν και οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται καθημερινά στη ανταγωνιστική πλέον εποχή που ζούμε.
    Η Ελλάδα ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες της. Τα κέρδη πολλά, για ένα κράτος που θέλει να απαγκιστρωθεί από το παρελθόν και να κερδίσει το μέλλον.
    Η αντίφαση σε όλο αυτό; Η κατάργηση της Πληροφορικής ως επιστήμης, από το νέο Λύκειο.
    Αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Σχολεία, θα είναι μεγάλο σφάλμα να οριστικοποιηθεί αυτό το νομοσχέδιο, χωρίς να προστεθεί μάθημα Πληροφορικής σε κάθε τάξη του νέου Λυκείου και να υπάρχει σίγουρα ως μάθημα βαρύτητας στην Γ’ Λυκείου, για τους μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν Επιστήμες σχετικές με την Πληροφορική. Θα ήθελα να παραθέσω ένα link:
    http://www.schulministerium.nrw.de/BP/Schulsystem/Schulformen/Gymnasium/index.html , που είναι του αντίστοιχου Γερμανικού Gymnasium, το οποίο ισοδυναμεί με το Ελληνικό Λύκειο.
    Παρατηρούμε ότι: στο 3ο πεδίο (III. Das mathematisch-naturwissenschaftlich-technische Aufgabenfeld), ας πούμε της «Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, υπάρχει η Πληροφορική ως βασικό μάθημα.
    Ας παραδειγματιστούμε όλοι μαζί και ας ξανασκεφτούμε ως κοινωνία, γονείς, καθηγητές τη μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί αν δεν προστεθεί η επιστήμη του μέλλοντος σε ένα σχολείο που θέλει να λέγετε «νέο».

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:14 | A.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ.

    Μια βασική πτυχή ενός προγράμματος σπουδών, με την οποία δεν έχει ασχοληθεί κανείς έως τώρα είναι η κατανομή των ωρών και η ανάθεση των διδ. αντικειμένων στους καθηγητές.Για την οποία ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική ρύθμιση!
    Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, στην Τρίτη Λυκείου που είναι προπαρασκευαστική για την εισαγωγή στα ΑΕΙ να μην προκρίνονται στην ανάθεση των μαθημάτων εκείνοι οι καθηγητές από τη δύναμη του σχολείου που έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα, όπως μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ενώ μάλιστα αυτοί είναι πλέον αρκετοί;
    Δηλαδή μόνο οι μαθητές των προτύπων- πειραματικών σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από καθηγητές με αυξημένα προσόντα;
    Είναι δυνατόν η κατανομή των μαθημάτων να μη γίνεται με βάση τα αυξημένα τυπικά προσόντα, αλλά μόνο με βάση την παλαιότητα στο σχολείο (και όχι την προυπηρεσία) και το απαρχαιωμένο π.δ 50/1996 περί υπεραριθμιών;
    Νομίζω ότι μια ουσιαστική καινοτομική πρόταση του εκπαιδευτικού συστήματος θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψιν τις μεταπτυχιακές σπουδές του εκπαιδευτικού όχι μόνο για την προαγωγή του σε θέση συμβούλου ή διευθυντού, αλλά και για την πρόκριση στην ανάληψη του βασικού εκπαιδευτικού έργου, που ενδιαφέρει, κατα μείζονα λόγο, εμάς τους γονείς, τη μετάδοση γνώσεων στους μαθητές και την προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Έχουν άραγε άδικο κάποιοι να κατακρίνουν το υπάρχον σύστημα για μαζική αποστολή των μαθητών στα φροντιστήρια;
    Έχω την εντύπωση ότι είναι απολύτως αναγκαία μια σχετική προσθήκη.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:11 | δημητρης

    Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών – Τεχνολογικών Σπουδών να είναι :

    α)Φυσική, έξι (6) ωρών,

    β)Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)

    γ) Χημεία, έξι (6) ωρών, ή Προγραμματισμός Υπολογιστών έξι(6) ωρών

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 48 ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ! ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η’ …

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:08 | Niki

    Τη στιγμη που ολος ο ανεπτυγμενος και αναπτυσσομενος κοσμος εχει κατανοησει πως οι νεες τεχνολογιες διαμορφωνουν το παρον και θα καθορισουν το μελλον, η Ελλαδα καταργει τα τεχνολογικα μαθηματα απο την βασικη εκπαιδευση. Την ωρα που ο κοσμος κινειται με ρυθμους «τεραμπα’ι’τ» τα Ελληνοπουλα θα εχουν μεινει στους νομους του Νευτωνα. Προφανως δεν συμφωνω με το μετρο.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:06 | Άγγελος Αντωνέλλης

    Έρωτώ :

    1)
    Μαθητής της Γ΄Λυκείου που επιθυμεί να εισαχθεί:

    στο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ τμήμα,ή στο τμήμα ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Φυτικής ή Ζωϊκής

    Παραγωγής των ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ,

    τμήματα που δεν εντάσσονται στις ΣΧΟΛΕΣ ΥΙΕΙΑΣ στο

    Επιστημ.Πεδ.Εξειδ. ; Θετικές -Τεχνολογικές Επιστ. αντι του βασικού

    μαθήματος της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ,είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν τα

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ καινα εξετάζονται στα μαθηματικά και όχι στη Βιολογια ;;;

    ΠΡΟΤΑΣΗ : ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΡΟ »ΣΧΟΛΕΣ ΥΓΙΕΙΑΣ » ΜΕ ΤΗΝ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ » ΣΧΟΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ »

    προσδιορίζοντας και τις αντίστοιχες σχολές ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ .

    Ειλικρινά είναι δυνατό να εισάγονται στο Φυσικό ή στο Χημικό τμήμα

    χωρίς εξέταση στη ΦΥΣΙΚΗ ή τη ΧΗΜΕΙΑ αντίστοιχα ;;;

    2) Ειναι εξίσου ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ και ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ για τις Σχολές

    της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ

    ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ. Λυκείου μάθημα σχετικό με

    ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

    ΠΡΟΤΑΣΗ : ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΜΕ :

    ΧΗΜΕΙΑ Ή ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ( για της Σχολές Πληροφορικής )

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:00 | Αλεκος

    Νεο Λύκειο, Ελλάδα 2014 και να μην εχει Πληροφορική??
    πώς θα βγαλει επιστήμονες αυτη η χωρα??
    πώς θα μάθουν τα παιδιά αλγοριθμική ανάλυση, να σκέφτονται, να λύνουν προβλήματα στη ζωη τους??
    Όλα είναι αλληλένδετα.
    Οπωσδήποτε Πληροφορική σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:59 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π

    Τελείωσα το 2009 την Γ Λυκείου – ΤΕχν κατευθυνση.
    Πέρασα σε ενα ΤΕΙ Πληροφορικής . Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απόκτησα απο το μάθημα Αναπτυξη Εφαρμογών με βοήθησαν να γίνω ο καλυτερος φοιτητής , με αποτέλεσμα να περνάω τα μαθήματα με 9 καιπάνω.
    Τωρα με κάποιους συμφοιτητές μου φτιάχνουμε εφαρμογές σε android πλατφόρμα .
    Θεωρώ λοιπόν οτι η υπαρξη του μαθήματος Αν.Εφαρμογών στην Γ Λυκείου με βοήθησε πάρα πολύ.
    Μακάρι να μην το βγάλουν απο το Λύκειο .

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:59 | ΠΡΙΒΑΡΤΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΙΣΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΓΕΛ – ΕΠΑΛ;

    Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών. Στην Γ’ τάξη ΕΠΑΛ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 35 ωρών. Γιατί αυτή η διαφορά; Δεν θα έπρεπε να έχουν ίδιες ώρες στις ίδιες τάξεις. Άλλωστε, όλες οι άλλες τάξεις έχουν τις ίδιες ώρες, 35 στο σύνολο. Θα πρέπει λοιπόν να αυξηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας στην Γ’ τάξη του ΓΕΛ κατά 3 ώρες μέγιστο. Το επιχείρημα ότι η Γ’ τάξη ΓΕΛ δεν πρέπει να κουράζεται πολύ λόγω εξετάσεων δεν μπορεί να σταθεί πλέον, αφού υποτίθεται ότι υπάρχει αλλαγή στο σύστημα αυτό. Στο κάτω – κάτω οι μαθητές του ΕΠΑΛ δεν έχουν αντίστοιχο θέμα;
    Προτείνεται η συμπλήρωση του εβδομαδιαίου προγράμματος της Γ’ τάξης ΓΕΛ με ένα ακόμη μάθημα Γενικής Παιδείας ή με ένα μάθημα επιλογής.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:54 | Γιώργος

    Η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες είναι τα εφόδια για άμεση εύρεση εργασίας και απορρόφοση στην αγορά εργασίας παγκοσμίως! Η απομάκρυνση τους και η υποβάθμιση τους καθιστά το εκπαιδευτικό μας σύστημα μη ανταγωνιστικό και αδύναμο να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις τις αγοράς. Στο μέλλον τα πάντα θα είναι software…! Παρακαλώ ξαναδείτε το το θέμα σοβαρά τόσο στο Γυμνάσιο/Λύκειο όσο και στα ΕΠΑΛ!!!

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:54 | Νίκος Σταματόπουλος

    Με το παρόν νομοσχέδιο αποδυναμώνεται η θεωρητική κατεύθυνση. Δυστυχώς αφαιρούνται οι κοινωνικές, πολιτικές και παιδαγωγικές επιστήμες, με αποτέλεσμα να είναι το νέο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης: Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές, μη ελκυστικό λόγω του περιορισμενου αριθμού τμημάτων που περιλαμβάνει (μόλις 90 τμήματα). Οι κοινωνικές και πολιτικες επιστήμες ανήκουν καθαρά στις ανθρβπιστικές, αυτός ο τεμαχισμός έχει ως μοναδικό στόχο την απομόνωση και αποδυνάμωση του κλάδου των Φιλολόγων ΠΕ02. Αντίθετα ενισχύονται υπέρμετρα ο κλάδος των Φυσικών και των μαθηματικών, αφού αυτά τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για το σύνολο σχεδόν των τμημάτων. Η πρόταση μου είναι να ενταχθούν ξανά οι παραπάνω επιστήμες στο νέο επιστημονικό πεδίο ώστε να είναι ισχυρό και ανταγωνιστικό και όχι ακόμη παραπάνω περιθωροποιημένο.

    Επίσης, στις δυο τάξεις του λυκείου ενισχύεται ανεξήγητα το μάθηαμ των πολιτκών θεσμών αφού γ’ίνεται 3ωρο. Ο Υπουργός πρέπει να μείνει έξω απο τα συντεχνιακά παιχνίδια των καθηγητών, ωστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αντσγωνιστικό λύκειο, με σύνδεση στο σήμερα.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:52 | ΠΡΙΒΑΡΤΙΤΣΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β’ ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ

    Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

    Στην επόμενη τάξη, οι Ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού γίνονται 3 με την δημιουργία της ομάδας «Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών».

    Για ποιόν λόγο δεν υπάρχει η τρίτη ομάδα προσανατολισμού στην Β’ τάξη; Έτσι προσανατολίζουμε σωστά τους μαθητές; Στην αρχή τους λέμε «έχεις δύο δρόμους να διαλέξεις» και αφού διαλέξει υποχρεωτικά τον έναν΄μετά τους λέμε «ξέρεις, υπάρχει και τρίτος δρόμος»!

    Με απλή λογική (που πιστεύω ότι διαθέτουμε όλοι μας) είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να προστεθεί τρίτη ομάδα προσανατολισμού «Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών» στην Β’ τάξη του ΓΕΛ. Στο κάτω – κάτω δεν είναι υποχρεωτική η δημιουργία της. Ας αφήσουμε τους μαθητές να επιλέξουν. Ας τους δείξουμε όμως ότι τους δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλες τις τάξεις.

    Αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες πίσω από αυτό το θέμα, τότε αυτές θα έπρεπε να τεθούν στην διαβούλευση.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:52 | Θάνος Καψάλης

    Στα θετικά της προτεινόμενης διάρθρωσης μαθημάτων πρέπει να συμπεριληφθεί η διατήρηση στην Α’ και Β’ Λυκείου, του χαρακτήρα του Λυκείου ως σχολείου που παρέχει γενική παιδεία.
    Στη Γ’ Λυκείου όμως, ίσως η κυριαρχία των μαθημάτων προσανατολισμού να είναι υπερβολική, καθώς θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα στο μαθητή να πραγματοποιεί περισσότερες «οριζόντιες» επιλογές από το κάθετο σύστημα υποχρεωτικών μαθημάτων ανά πεδίο.
    Και έτσι πάντως εντύπωση κάνει το γεγονός πως η διδασκαλία της βιολογίας, παρά το ότι περιλαμβάνεται στα προγράμματα σπουδών πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων Τ.Ε.Ι. και αποτελεί τελικό ακαδημαϊκό προορισμό, για επιστήμονες που έχουν ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες, περιορίζεται στον τομέα Υγείας.
    Επίσης η ονομασία του συγκεκριμένου τομέα μάλλον δεν είναι επιτυχής, καθώς «στενεύει» το κύριο μάθημα αυτού του προσανατολισμού σε μια μόνο εφαρμογή του, αυτή που αφορά στην Υγεία. Θα ήταν ορθότερο το πεδίο αυτό να μετονομαστεί σε πεδίο Επιστημών Ζωής και Περιβάλλοντος, ώστε να συμπεριλάβει όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται με τη Βιολογία.
    Τέλος θεωρώ αυτονόητο πως η διδασκαλία της Βιολογίας στην Α’ και Β’ Λυκείου θα πρέπει να πάψει να είναι προσχηματική, περιοριζόμενη στη μια διδακτική ώρα την εβδομάδα, και ότι θα διδάσκεται οπωσδήποτε 2 ώρες, μέσα στο πλαίσιο της προτεινόμενης διάρθρωσης.
    Φυσικά είναι ανεπίτρεπτη η έλλειψη του μαθήματος της Βιολογίας από τη διάρθρωση των μαθημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:51 | Ανδρεας Χατζηγιωργης

    Γιατί δεν γίνεται μια επιλογή ανάμεσα σε Χημεία και Πληροφορική ώστε ο μαθητής να έχει επιλογή ανάλογα με το τμήμα που θα θέλει να περάσει; Έτσι και η πληροφορική παραμένει στο Λύκειο και οι καθηγητές πληροφορικής σταματούν να εξεγείρονται. Απλό είναι. Κατά τα άλλα είναι θετικό το νομοσχέδιο με μοναδική εξαίρεση της απουσία καλλιτεχνικών μαθημάτων.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:51 | Νικολαϊδης Παναγιώτης

    Είναι δυνατόν να αφαιρείτε την πληροφορική ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα το έτος 2013? Είναι τελείως απαράδεκτο!

    Μαθητής Α’ Λυκείου

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:50 | Π.Μ.

    Είναι προφανές πως οι εμπνευστές του συγκεκριμένου προγράμματος λειτουργούν με την λογική του μπακάλη και βραχυπρόθεσμων οικονομικών στόχων κι όχι το συμφέρον των μαθητών και το μέλλον της χώρας. Πως θα υπάρξει ανάπτυξη αν δεν προωθηθούν από το σχολείο τα αντικείμενα που θα συνεισφέρουν σε αυτή; Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στα αντικείμενα που καλλιεργούν συνειδήσεις αντί να καλλιεργούν μυαλά. Προτιμάει πολίτες που να σκέφτονται όμοια, αντί να έχουν κριτική σκέψη.

    Είναι απαράδεκτη η απαξίωση σε επιστήμες όπως της Βιολογίας και της Πληροφορικής που αυτή τη στιγμή οδηγούν την παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο, όπως και ο υποβιβασμός των επιστημών σε δεξιότητες και στείρες γνώσεις. Μαζί με την υποστήριξη των επιστημών από το σχολείο, το κράτος έχει και την υποχρέωση στην δημιουργία δομών που θα απορροφήσουν τους απόφοιτους ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη αντί να οδηγούνται οι πάντες στην εκπαίδευση και να έχουμε «υπεράριθμους». Υπάρχει συνεργασία μεταξύ υπουργείων για αυτούς τους σκοπούς; Λειτουργεί κάτι στην χώρα με αυθεντικά κριτήρια για την ευημερία των πολιτών, κι όχι την εξυπηρέτηση χρεών; Η αλλαγή του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι το πρώτο βήμα για την επαναφορά αξιοπιστίας στην κυβέρνηση. Το πρώτο από πολλά δυστυχώς.

  • Τα Θρησκευτικά να ολοκληρώνονται στο Γυμνάσιο, Στη θέση τους να εισαχθεί ως μάθημα η Αγωγή Υγείας, δύο συνεχόμενες ώρες, με μεθόδους ενεργητικής μάθησης.

  • Η Πληροφορική ως μάθημα γενικής παιδείας είναι απαραίτητο σε μια σύγχρονη εκπαίδευση σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Δεν νοείτε μαθητής να έχει τελειώσει το Λύκειο (Γενικό ή Επαγγελματικό ) και να μην μπορεί να χειριστεί ένας Η/Υ και τις εφαρμογές Γραφείου αλλά να έχει και μια καλή εξοικείωση με την Νέα τεχνολογία (Η/Υ , Tablet , smartphone, Επικοινωνίες). Επίσης για την Εισαγωγή στα τμήματα Πληροφορικής θα πρέπει να υπάρχει μάθημα σχετικό (πχ. ΑΕΠΠ ή κάτι νέο ) ώστε οι φοιτητές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην ξεκινάνε από το 0.