Άρθρο 01:Aξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού

Η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και της παράκτιας Ολυμπιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), συνιστά σκοπό εντόνου δημοσίου συμφέροντος, με τον οποίο επιδιώκεται ιδίως:
α. Η συμβολή στους εθνικούς δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
β. Η προσέλκυση επενδύσεων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας.
γ. Η δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς με υψηλή ανταγωνιστικότητα για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας.
δ. Η ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας και σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
ε. Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών, εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς.
στ. Η εφαρμογή πρότυπων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και η απόδοση στο ευρύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υποδομών, υψηλής ποιότητας.
ζ. Η εφαρμογή προτύπων σχεδίων, μεθόδων και τεχνικών για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου του Σαρωνικού και τη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα.

  • 27 Φεβρουαρίου 2012, 15:24 | Νίκος

    H αξιοποίηση του Ελληνικού είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα. Να δείξουμε οτι υπάρχει ένα κράτος που μπορεί να σχεδιάζει για το μέλλον με προϋποθέσεις ανάπτυξης και και σεβασμού προς το περιβάλλον. Είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος αστικός πυρήνας, ικανός να έλξει σοβαρές επιχειρήσεις και κεφάλαια ταυτόχρονα με ένα όμορφο και λειτουργικό πάρκο.
    Γιατί, ας το παραδεχτουμε, είναι τραγικά ουτοπικό να ζητάς μια τέτοια έκταση να γίνει όλη πάρκο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συντηρηθεί χωρίς εσοδα από δραστηριότητες και γρήγορα θα καταλήξει σαν τα υπόλοιπα πάρκα της Αθήνας – βρώμικο, μισοκατεστραμμένο και, αναπόφευκτα, επικίνδυνο. Τα περί ανοικτών αγρών, μποστανιών και λοιπών αυτοδιαχειριζόμενων συλλογικοτήτων τα αφήνω ασχολίαστα.

    Και για όσους θεωρούν οτι η πρόβλεψη για μεγάλου ύψους κτίρια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές, απαντώ οτι κανονικά η απαίτηση τους θα έπρεπε να είναι για κτίρια μεγαλύτερου ύψους και μικρότερου ίχνους. Διαβάζω για κτίρια 3 ορόφων (δέκα μέτρα) και ανατριχιάζω, λες και πρόκειται για χωριουδάκι και όχι για ένα από τα σημαντικότερα αστικά φιλέτα της ευρώπης. Μα δέκα μέτρα!; Με ανώτατο όριο τα 50 μέτρα (τίποτα τεράστιο δηλαδή) θα είχαμε μόλις το 20% της προτεινόμενης κάλυψης και ανάλογη αύξηση των ελεύθερων χώρων.

    Γι’ αυτό θα έπρεπε να παλεύετε κύριοι!

  • 27 Φεβρουαρίου 2012, 15:31 | Ευάγγελος

    Το νομοσχέδιο φαίνεται να οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Καθορίζει κάποιους γενικούς όρους και κάνει ρητή αναφορά στους περιορισμούς που έχουν τεθεί, χωρίς όμως να περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες των επενδυτών (και αρχιτεκτόνων) στην διαμόρφωση των προτάσεών τους. Είναι θετικό ότι το νομοσχέδιο δεν αναλώνεται στον καθορισμό όλων των πιθανών λεπτομερειών, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες παρουσίασης προτάσεων ιδιαίτερα πρωτοποριακών.

    Η πρόβλεψη για κατασκευή ψηλών κτηρίων μπορεί μάλιστα να αποδώσει και σημαντικά οφέλη. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνουν σημαντικές και εμβληματικές κατασκευές, χωρίς να αυξηθεί υπερβολικά η κάλυψη. Έτσι και χώροι πρασίνου μπορούν να δημιουργηθούν και οι προυποθέσεις για την συντήρηση τους θα υπάρχουν, αφού οι ιδιοκτήτες των κτηριακών εγκαταστάσεων θα φροντίζουν και τον περιβάλλοντα χώρο χώρις να επιβαρύνονται δυσανάλογα. Βέβαια αυτά τα οφέλη (και ειδικά η χαμηλότερη κάλυψη) μπορούν να προκύψουν μόνο αν αναφερόμαστε σε πραγματικά ψηλά κτίρια και όχι σε 10όροφα – 12όροφα που απλά θα εξέχουν λίγο πιο πάνω από την υπόλοιπη θάλασσα τσιμέντου.

    Πιστεύω ότι αν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου υλοποιηθούν και τα έργα προχωρήσουν (πράγμα που μένει να αποδειχθεί), τα οφέλη τόσο για τις γύρω περιοχές όσο και για ολόκληρη την Αθήνα και την Αττική θα είναι τεράστια!

  • 27 Φεβρουαρίου 2012, 11:50 | Κωνσταντίνος Τσάκωνας

    Σχόλιο 1—- Να επανορισθεί τι συνιστά δημόσιο συμφέρον

    Η πληρωμή των πιστωτών μέσω εσπευσμένης εισροής πόρων, έστω και ελάχιστων, ΔΕΝ συνιστά δημόσιο συμφέρον ( 1.5δις/360δις δεν κάνει τη διαφορά)

    Η δημιουργία θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο ΔΕΝ συνιστά δημόσιο συμφέρον σε σύγκριση με την ανάγκη επανεξέτασης των κλάδων της οικονομίας με τη μέγιστη μεσοπρόθεσμη συμβολή στο ΑΕΠ

    Ουδεμία αναφορά στην φοροδοτική δυναμική του υπάρχοντος σχήματος. Αντί λ.χ. για δημοπρασίες συγκεκριμένων προδιαγραφών προτάσσεται η αγορά ποσοστού της Ελληνικό Α.Ε. απο επενδυτικό σχήμα που πιθανοτάτα να ζητήσει ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ( =νόθευση ανταγωνισμού) καθώς ιστορικά κανέναν μέγα-έργο δεν έχει τύχει θετικής οικονομικής πορείας ( Canary Wharf, Dubai,…)

    Γιατί οι συγκεκριμένες προδιαγραφές ( και ξεπερασμένο “όραμα”) εξυπηρετούν τους στόχους καλύτερα από τη διατήρηση του χώρου ως ΚΕΝΟΥ ωσότου επανακάμψουν οι αξίες γης και επαναπροσδιοριστεί η κατεύθυνση και δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας- σε .. είκοσι χρόνια δηλαδη!??

    Που είναι οι διασφαλίσεις ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού γίνεται ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ με άλλους πόλους της Αττικής, λχ Δέλτα, Δραπετσώνα, Βοτανικός, Μεσόγεια?

    Που ειναι οι διασφαλίσεις ότι ακολουθούνται βέλτιστες πρακτικές στη στελέχωση της Ελληνικό ΑΕ, του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, των επιτροπών αξιολόγησης, της επιλογής συμβούλων?
    Ως σήμερα οι διαδικασίες χαρακτηρίζονται ως εσπευσμένες, ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ και η στελέχωση με ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ποιότητας προσωπικό σε πολλές των περιπτώσεων είτε αφορά προσωπικό είτε σύμβουλους. Δεν τηρείται παρά ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ οιαδήποτε επίδειξη σεβασμού στις αρχές ανταγωνισμού!!

    Γιατί ουδείς λόγος γίνεται για τους οικονομικούς πολλαπλασιαστές?

    Σχόλιο 2– Με βάση τα παραπάνω να επαναγραφούν οι εξιδεικεύσεις του όρου όπως αναγράφονται στα
    (α)-(ζ)

  • 27 Φεβρουαρίου 2012, 07:54 | ΤΑΣΟΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ

    ΤΑΣΟΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ- ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
    Αν κάτι έλειπε τόσα χρόνια στην Ελλάδα και φθάσαμε στο απερίγραπτο χάλι της πτώχευσης και της χρεωκοπίας ήταν η απουσία μαθηματικής προσέγγισης των προβλημάτων και των αποφάσεων.
    Πάντα σε πρώτη θέση ¨τα ευχάριστα που θέλει να ακούσει ο κόσμος»
    Ας μη γίνει πια και στο Ελληνικό το ίδιο.
    Φθάνει η ατάκα ¨το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης»
    Η περικοπή από το χθεσινό σχόλιό μου του αποσπάσματος της εκτίμησης των εσόδων από την εκμετάλλευση του Ελληνικού θέλω να πιστεύω ότι έγινε τυχαία. Ελπίζω να δημοσιευθεί σήμερα το κομμάτι αυτό.
    <Πωλήσεις των άνω οικοπέδων κατοικίας = 4,500,500 μ2 * 3,000€/τ.μ.
    Στη δική μου μαθηματική προσέγγιση όποιος θέλει ας διαφωνήσει με τα νούμερα, που θέλουν βεβαια επεξεργασία, αλλά ας τα επανεκτιμήσει με δικά του , όχι όμως να απορρίψει τον μαθηματικό συλλογισμό
    Αλλοιώς
    «αμέσως καταλάβαμε τι ήθελε να πει και τού είπαμε να φύγει μουδιασμένα, αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μη μας πει κανένα»