Άρθρο 10 Ενημέρωση Αρχής για καταδύσεις σε καταδυτικά αξιοθέατα

 

1. Τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την διενέργεια καταδύσεων ή περιήγησης σε καταδυτικά πάρκα του άρθρου 13 του ν. 3409/2005 (Α΄ 273), ΕΕΑΧ και νεότερα ναυάγια, οι πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως, έντυπα ή ηλεκτρονικά, τον φορέα διαχείρισης στις δύο πρώτες περιπτώσεις και την τοπική λιμενική αρχή στην τελευταία.
2. Η ενημέρωση της λιμενικής αρχής της προηγούμενης παραγράφου δεν απαιτείται, εφόσον το καταδυτικό ή περιηγητικό σκάφος ή καταδυτικό σκάφος διαμονής και διανυκτέρευσης (live aboard) φέρει σύστημα διαρκούς παρακολούθησης και εντοπισμού (Vessel Monitoring System, VMS) με διαρκή εκπομπή του στίγματος και της ταυτότητας του σκάφους, ώστε τα στοιχεία αυτά να μπορούν να είναι ευχερώς γνωστά στη λιμενική αρχή μέσω δορυφόρου, διαδικτύου, δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή άλλου διαθέσιμου στις ως άνω Αρχές μέσου, όπως ισχύει για τα αλιευτικά σκάφη, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΚ) 1224/2009 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Βλ. παραπάνω παρατηρήσεις στο άρθρο 7

  • 8 Μαρτίου 2020, 20:45 | ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΙΝΗ

    Θα πρέπει όλα τα σκάφη των παρόχων αλλά και των ερασιτεχνων αυτοδυτών να ενημερώνουν την λιμενική αρχή για τις επικείμενες καταδύσεις, μαζί με τον αριθμό ατόμων που καταδύονται όχι μόνο στα πάρκα αλλά και σε όλες τις περιοχές που πραγματοποιούνται καταδύσεις.

  • Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δώσουμε στην θάλασσα μας, την ευκαιρία να ανακάμψει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες νόμιμες και μη. Η ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία, είναι ο κύριος λόγος μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων. Ο νόμος αυτός είναι προς τον σωστό δρόμο. ΑΛΛΑ!!!!! . τα κριτήρια επιτυχίας του στόχου, δηλαδή την μακροχρόνια ανάπτυξη όλης της βιοποικιλότητας της περιοχής είναι πλέον γνωστά. Πρέπει να σεβαστούμε την γνώση όσων προσπάθησαν πριν από εμάς , πλήρωσαν ακριβά τα λάθη τους. Δεν πρέπει να πρωτοτυπήσουμε ακόμη μια φορά.
    ΚΥΡΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
    1) Φέρνει αντιμέτωπους αλιείς και επαγγελματίες τουρισμού με σοβαρές επιπτώσεις στις μικρές κοινωνίες..
    2) Αδυναμία συνεχής αστυνόμευσης.
    3) Δυσκολία άμεσης πρόσβασης.
    4) Δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.
    5) Έλλειψη ζώνης όπου δεν θα υπάρχει καμία ανθρώπινη παρέμβαση.
    6) Προβλήματα που παράγει η πρόσβαση επισκεπτών, ιδιαιτέρως την ενόχληση και την αποτροπή των ειδών για την επιβίωση τους στην περιοχή.
    7) Δυσκολία στην χρηματοδότηση ώστε να γίνει οικονομικά αυτόνομο.

    Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΗΕΙ ΤΜΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΥΤΥΤΕΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ η οποία αποτελείτε από τρεις ζώνες:
    Α) ένας κεντρικός πυρήνας που βοηθά την ανάπτυξη του οικοσυστήματος (και δεν επιτρέπετε καμία ανθρώπινη παρέμβαση)
    Β) μια δεύτερη ζώνη τουριστικής ανάπτυξης, με ήπιες μορφές τουρισμού (καταδυτικού τουρισμού, snorkeling, ιστιοπλοϊκού τουρισμού, υποβρύχια μονοπάτια, canoe-kayak).
    Γ) τρίτη ζώνη ήπιας μορφής αλιείας
    Έτσι ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά όλοι οι παράγοντες μιας μικρής κοινωνίας. Και να συνεισφέρουν στην αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής τους.