Άρθρο 04: Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.

2. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
Έκαστος μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός, η ονομασία των επιστημονικών πεδίων, καθώς και η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά όχι αργότερα της 30ης Μαΐου εκάστου διδακτικού έτους και ισχύουν για το επόμενο διδακτικό έτος..
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο την 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, καθώς και ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους.
Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.

3. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής :

α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Αρχαία,
III. Ιστορία και
IV. Λατινικά

β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία

γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Φυσική
III. Χημεία και
IV. Βιολογία

δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Οικονομία & Διοίκηση
IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Τμημάτων :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

4. Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).
Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.

  • 15 Αυγούστου 2013, 08:22 | Μαρίνα

    Πρέπει κάθε Σχολή (ή κάθε ομάδα τμημάτων κάθε Σχολής) να ορίζει τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές. Θα μπορούσε μάλιστα να βάλει και συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.
    Το Υπουργείο δε πρέπει να επηρεασθεί απο τις επιθυμίες των διαφόρων κλάδων.

  • 15 Αυγούστου 2013, 08:05 | Χρήστος

    Από το 2000 μπορούν οι μαθητές να εισαχθούν σε Φυσικομαθηματική και Πολυτεχνείο χωρίς να εξεταστούν στη Χημεία (μέσω της Τεχνολογικής κατεύθυνσης).
    Έτσι Φοιτητές σε πολλά τμήματα (Χημικοί Μηχανικοί, Γεωπόνοι κλπ.)δε γνωρίζουν τα βασικά της Χημείας.
    Το σχέδιο νόμου σωστά έπαναφέρει τη Χημεία ως εξεταζόμενο μάθημα για τις Σχολές αυτές.
    Για τα τμήματα που χρειάζεται Πληροφορική, θα μπορούσε να εξετάζεται ως πέμπτο μάθημα όπως γίνεται σήμερα με την Οικονομία.

  • 15 Αυγούστου 2013, 07:54 | Μαρίνα

    Πρέπει κάθε Σχολή (ή κάθε ομάδα τμημάτων κάθε Σχολής) να ορίσει τα μαθήματα που πρέπει να εξετάζονται οι υποψήφιοι φοιτητές και αν είναι δυνατόν να βάλει και συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.
    Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο να επηρεασθεί από τις επιθυμίες κάθε κλάδου.

  • 15 Αυγούστου 2013, 07:51 | Μαρίνα

    Πρέπει κάθε Σχολή (ή κάθε ομάδα κάθε Σχολής) να ορίσει τα μαθήματα που πρέπει να εξετάζονται οι υποψήφιοι και αν είναι δυνατόν να βάλει και συντελεστές βαρύτητας.
    Δεν είναι σωστό το Υπουργείο να επηρεασθεί από τις επιθυμίες των διαφόρων συντεχνιών.

  • 15 Αυγούστου 2013, 07:41 | Χρήστος

    Με στο σύστημα που ισχύει από το 2000, οι φοιτητές που εισάγονται σε Φυσικομαθηματική και Πολυτεχνείο από τη τεχνολογική κατεύθυνση δεν έχουν δώσει Χημεία.
    Έτσι φοιτητές του πρώτου έτους Χημικών Μηχανικών , Γεωπόνων κλπ. δε γνωρίζουν ούτε τα βασικά της Χημείας και κάνουν φροντιστήρια για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν.
    Σωστά το σχέδιο νόμου επαναφέρει τη Χημεία ως εξεταζόμενο μάθημα στις Σχολές αυτές.
    Θα μπορούσε για τα τμήματα που χρειάζεται η Πληροφορική, να εξετάζεται ως πέμπτο μάθημα όπως γίνεται σήμερα με την Οικονομία

  • 15 Αυγούστου 2013, 05:34 | kasto

    Είμαι από τους τυχερούς διότι εργάζομαι. Έχω συναδέλφους που έχουν πάρει ECDL και άλλα μεταλυκειακά πτυχία αλλά δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν ένα word, να κάνουν αναζήτηση στο ιντερνετ, να αντιγράψουν ένα αρχείο.
    Δυστυχώς διαπιστώνω ότι πρακτικά αφαιρείται η πληροφορική από το γενικό λύκειο. Όσο για το ΕΠΑ.Λ. οι νομοθετούντες ούτε καν προσδιορίζουν τα μαθήματα της Β΄και Γ΄λυκείου και τα εξεταζόμενα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Σημειώνω πως με την παρούσα κατάσταση μόνο οι αμιγώς χειρονακτικές εργασίες δεν απαιτούν γνώσεις υπολογιστή. Μήπως λοιπόν επιδιώκεται να γίνουμε οι εργάτες της Ευρώπης;

  • 15 Αυγούστου 2013, 00:45 | Βασιλική Παπαϊωάννου

    Αξιότιμοι κύριοι,

    στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου υπάρχει μεγάλη ανακολουθία της χρησιμότητας των μαθημάτων που θα διδάσκονται στη Γ’τάξη και στα οποία θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές, οι υποψήφιοι των σχολών της εφαρμοσμένης Βιολογικής επιστήμης (Γεωπονία, Δασοπονία, Περιβάλλοντος, κλπ), καθώς και των σχολων Πληροφορικής.
    Αυτές οι σχολές δεν μπορεί να βρίσκονται όλες στο υδροκέφαλο Ε.Π.Ε. «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες», αλλά πρέπει να διαχωριστούν!

    Προτείνω να συμπεριλάβετε όλες τις σχολές της εφαρμοσμένης βιολογικής επιστήμης σε κοινό πεδίο εξειδίκευσης με τις σχολές υγείας, μετονομάζοντάς το σε:
    Ε.Π.Ε. «Επιστήμες Ζωής και Φύσης» ή Ε.Π.Ε. «Επιστήμες Ζωής και Περιβάλλοντος».
    Είναι αντι-επιστημονικό οι μαθητές της Γ’ τάξης που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές Ζωής και Φύσης/Περιβάλλοντος να διδάσκονται 8 (!!!) ώρες Μαθηματικά και να εξετάζονται μόνο σε αυτά στις Πανελλαδικές, αλλά 0 ώρες βιολογίας, τη στιγμή που ελάχιστα θα τα ξανασυναντήσουν στις μελλοντικές σπουδές τους, ενώ θα χρησιμοποιήσουν κατά κόρον τα αντικείμενα της βιολογίας (Μικροβιολογία, Οικολογία, Γενετική, κλπ), τις βασικές έννοιες των οποίων οφείλουν να έχουν ήδη διδαχθεί. Σας υπενθυμίζω ότι αυτοί οι μαθητές μέχρι σήμερα αυτά τα διδασκόντουσαν στο μάθημα «Βιολογία Γενικής Παιδείας» (με ύλη Μικροβιολογίας, Οικολογίας, Εξέλιξης – ουσιαστικότατη ύλη για τους φοιτητές των σχολών Ζωής και Φύσης!), το οποίο τώρα απαλείφετε τόσο από υποχρεωτικό μάθημα, όσο και από κατ’επιλογής εξεταζόμενο πανελλαδικά!

    Από τη στιγμή που η (έγκυρη) φιλοσοφία σας για τη Γ’ τάξη του Νέου Λυκείου είναι αυτή να αποτελεί τάξη εξειδίκευσης και με αυτό το σκεπτικό αναπροσαρμόζετε την αναλογία μαθημάτων Γενικής Παιδείας/Προσανατολισμού, είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές πρέπει να προσανατολίζονται κι εξειδικεύονται στα διδακτικά αντικείμενα που θα χρησιμεύσουν στις σπουδές τους κι όχι στα διδακτικά αντικείμενα με τα οποία ελάχιστα θα ξανασχοληθούν. Είναι αδιανόητο μέσα σε αυτό το έγκυρο φιλοσοφικό πλαίσιο, ο μαθητής που στοχεύει σε σχολή Ζωής ή Φύσης, ο οποίος στο προηγούμενο πλαίσιο του λυκείου διδασκόταν τόσο θέματα μαθηματικών όσο και θέματα βιολογίας, πλέον να αποκτά βαθιά (και περιττή) εξειδίκευση στα μαθηματικά, αντί στη βιολογία! Αυτός ο μαθητής θα μπορούσε να διδάσκεται 2 ώρες μαθηματικών και 6 βιολογίας, θα μπορούσε ακόμη και να επιλέγει αν θα εξεταστεί πανελλαδικώς στα μαθηματικά με τα οποία δε θα ξανασχοληθεί ουσιαστικά ή στη βιολογία που θα του χρησιμεύσει ευρέως, αλλά το 8-0 είναι πραγματικά αδιανόητο.

    Αντίστοιχα για τους φοιτητές τμημάτων Πληροφορικής, οι οποίοι στη Γ’ τάξη θα αναγκαστούν να εξειδικευτούν στη Φυσική και τη Χημεία, τις οποίες δε θα ξανασυναντήσουν στις σπουδές τους, ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται Αρχές Προγραμματισμού. Τις οποίες φυσικά οφείλει να διδάσκει ο εκπαιδευτικός που έχει σπουδάσει το αντικείμενο κι όχι ο σεμιναριούχος. (Η διδασκαλία οποιουδήποτε μαθήματος στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται να γίνεται από εκπαιδευτικό που δεν το έχει σπουδάσει ικανοποιητικά σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, ούτε καν ως Β’ανάθεση.)

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:37 | ΜΙΧΑΗΛ

    ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΟΙ ΄ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΔΕΣ΄ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΗΔΗ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!!!ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ!

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:34 | ΕλένηK

    Νομίζω πως θα πρέπει το πεδίο των επιστημών Υγείας να μετονομαστεί σε «Επιστήμες Υγείας και Βιοτεχνολογικών Επιστημών» που θα περιλαμβάνει και όλα εκείνα τα τμήματα που δεν ανήκουν στις επιστήμες υγείας αλλά βασική προϋπόθεση για έναν φοιτητή να τα παρακολουθήσει είναι οι γνώσεις βιολογίας και χημείας όπως Γεωπονία, Βιοτεχνολογία, Βιολογικό,Δασοπονίας, Φυτική Παραγωγή,Τεχνολογίας Τροφίμων κ.λ.π. Δεν είναι δυνατόν οι υποψήφιοι φοιτητές αυτών των τμημάτων να βρίσκονται στο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών. Χωρίς γνώσεις βιολογίας μόνο με χημεία θα είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν τη σχολή τους.

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:02 | Ιωαννης

    Η αναβάθμιση της παιδείας γίνεται με την κατάργηση του μαθήματος της πληροφορικής; Ενα παιδί όπως το δικό μου που θέλει να σπουδάσει πληροφορική θα δίνει 4 φορές εξετάσεις και καμία από αυτες δεν θα έχει το βασικό μάθημα;
    Επίσης η βαθμολόγηση και στις 3 τάξεις μπορεί να φαίνεται δίκαιη αλλά τελικά θα ευνοηθούν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που οι γονείς πληρώνουν και θα απαιτούν βαθμούς.

  • 14 Αυγούστου 2013, 21:35 | Jim

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ(ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ) ΑΦΟΥ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ! ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΛΠ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ – ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ . Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ –
    ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 6 ΩΡΕΣ
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 8 ΩΡΕΣ
    ΙΣΤΟΡΙΑ 6 ΩΡΕΣ
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 6 ΩΡΕΣ ( ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ)
    ( ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ ΔΕΣΜΗ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΗΛ . ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ).

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:40 | ΒΑΣΙΛΗΣ Μ.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΗΜΕΙΑ (ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΙΚΗ;;) ΝΑ ΜΠΕΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
    ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΕΧΟΥΜΕ 5 ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΜΕ 100 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ
    ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ;; ΠΟΣΟΙ;; 2;; 3;; 4;; 5;; ΑΠΟ ΤΟΥΣ 100
    ΑΡΑ 5*5=25 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΝΤΕ 35 ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ
    ΔΗΛΑΔΗ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ..
    ΑΠΟΡΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ,ΑΠΟΡΩ;;

  • 14 Αυγούστου 2013, 18:46 | Γιάννης

    Μήπως έφτασε η ώρα η έκθεση (Νεοελληνική Γλώσσα) να πάψει να αποτελεί κριτήριο για την εισαγωγή σε επιστήμες υγείας, θετικές και τεχνολογικές επιστήμες;;;

    Μήπως έφτασε η στιγμή να αντικατασταθεί από την Πληροφορική;

  • 14 Αυγούστου 2013, 18:41 | Αναστασία

    Το παιδί μου φοιτά στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ).
    Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς με μια συζήτηση μαζί του καθώς και με τους συμφοιτητές του, οι προερχόμενοι από τη Θετική κατεύθυνση που δεν έχουν διδαχθεί Προγραμματισμό στη Γ Λυκείου έχουν μεγάλη δυσκολία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που σχετίζονται με υπολογιστές και είναι πάρα πολλά. όλοι συμφωνούν ότι σίγουρα η χημεία και η βιολογία που έκαναν στη Γ Λυκείου δεν τους χρειάζεται σε τίποτα στη σχολή αυτή όπως και σε δεκάδες άλλες…

    Σαφώς πρέπει να διαχωριστούν οι σχολές. Θετικές και τεχνολογικές χωριστά. Στις τεχνολογικές θα πρέπει απαραίτητα να δίνουν Προγραμματισμό για να εισαχθούν.

    Και επιπλέον, στα μαθήματα γενικής παιδείας θα πρέπει όλοι οι μαθητές να διδάσκονται μαθήματα υπολογιστών (δεν εννοώ word, excel κλπ) διότι σε όλες τις σχολές είναι απαραίτητες γνώσεις πληροφορικής.
    Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ώρες ας βρεθούν από μαθήματα που προφανώς δεν χρησιμεύουν σε τίποτα.

    *Και μια παρατήρηση από φιλόλογο: Όρος «πληροφορικάριος» όπως βιβλιοθηκάριος,αποθηκάριος κ.λ.π δεν υπάρχει. «Πληροφορικός» λέγεται. Αλλιώς να αποκαλούμε και τους άλλους «χημικάριους», «φυσικάριους» κλπ σε μια προσπάθεια να υποτιμήσουμε ο ένας τον άλλο!

  • 14 Αυγούστου 2013, 18:34 | Μαρία

    Δε μπορώ να σκεφτώ κάποιον καλό λόγο για τον οποίο βγαίνει η αλγοριθμική και ο προγραμματισμός απο τις εξετάσεις.Υπάρχουν πολλοί μαθητές οι οποίοι ενδιαφέρονται για το αντικείμενο και είναι προσανατολισμένοι να σπουδάσουν μηχανικοί λογισμικού, μηχανικοί Η/Υ ή άλλες σχετικές με την πληροφορική, ειδικότητες.
    Η χρονική απόσταση απο την Γ’ Γυμνασίου μέχρι το πρώτο έτος σε κάποια τέτοια σχολή είναι τουλάχιστον τέσσερα έτη!Αφενός είναι σχεδόν βέβαιο πως φοιτητής-τρια δεν θα θυμάται τίποτα, αφετέρου ακόμη και να θυμάται, δεν θα έχει λάβει ολοκληρωμένες γνώσεις μιας και η ύλη της Γ’ Γυμνασίου έχει γλώσσα προγραμματισμού Logo η οποία απευθύνεται σε παιδία.Εκτός αν σκοπεύετε να αλλάξετε την ύλη και τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου να διδάσκονται την ύλη της Γ’ Λυκείου.Όμως και πάλι δεν θα είναι εύκολο να θυμούνται.
    Γνωρίζω μαθητές οι οποίοι φέτος περνούν σε σχολές πληροφορικής απο άλλες κατευθύνσεις και ψάχνουν να κάνουν φροντιστήρια τώρα το καλοκαίρι προκειμένου να μάθουν τα βασικά στην αλγοριθμική και τον προγραμματισμό!
    Θεωρώ μεγάλο λάθος εις βάρος των μαθητών να αποκλειστεί το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον απο το πρόγραμμα σπουδών του νέου Λυκείου.

  • 14 Αυγούστου 2013, 16:17 | ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥΔΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
    ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ,ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ,ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΤΟΥ 2014.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ 2013,ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016.ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΤΟΥ 2015 ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΤΙ,ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΤΟ 2014!ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ;
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014(ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ) ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ(2013)ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕς ΤΟΥ 2015.

  • 14 Αυγούστου 2013, 13:28 | Οδυσσέας Μ.

    Θεωρώ πως το σχέδιο νόμου δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πόσο μάλλον όταν σε χώρες που παράγουν καινοτομίες, ξεκινούν καινούρια πράγματα και κατακλύζονται από επαναστατικές ιδέες, ξεπηδούν κινήσεις και πρωτοβουλίες όπως η κίνηση «Anybody can learn Programming» (http://www.code.org). Θα δανειστώ τη φράση του Καθηγητή Nicholas Negroponte (Ελληνικής καταγωγής) ιδρυτή και Επίτιμο πρόεδρο του ΜΙΤ Media Lab ο οποίος είπε: “Programming allows you to think about thinking, and while debugging you learn learning“.

  • 14 Αυγούστου 2013, 12:49 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου
    ….Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων……
    Το παραπάνω προφανώς και αντανακλά σε ένα βαθμό την ανάγκη κάποια μαθήματα να προσμετρώνται περισσότερο από κάποια άλλα για την εισαγωγή σε κάποια σχολή. Γιατι όμως δεν δίνεται στα τμήματα πληροφορικής η δυνατότητα να προσμετρήσουν μαζί με τα μαθηματικά το κατεξοχήν μάθημα που απαιτείται για την εισαγωγή στις σχολές αυτές δηλ. το μαθημα ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ το οποίο εισάγει στον προγραμματισμό τους μαθητές της Γ Λυκείου.
    Το ουσιαστικότερο όμως πρόβλημα θα είναι η εισαγωγή μαθητών σε σχολές πληροφορικής από σπόντα δηλ. ουσιαστικά χωρίς να έχουν καθαρή εικόνα για το περιεχόμενο των σπουδών τους κάτι που αποκτούν όλη την χρονιά με την τριβή τους με το μάθημα της Επιστήμης των Υπολογιστών (σήμερα ΑΕΠΠ) και όχι βέβαια με την προτεινόμενη διαδικασία πιστοποίησης στο Γυμνάσιο που ίσως δημιουργεί και λάθος εικόνα για την επιστήμη της πληροφορικής.
    Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί δυστυχώς οπισθοδρόμηση, υποβαθμίζει την ποιότητα της παιδείας στο βωμό μνημονιακών σκοπιμοτήτων και επιτείνει προβλήματα στην κοινωνία μας τα οποία προσπαθέι να επιλύσει.
    Για σκεφθείτε πόσοι απασχολούμενοι με την πληροφορική στην ιδιωτική εκπαίδευση θα μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο. Μια νέα ΕΡΤ ….

  • 14 Αυγούστου 2013, 12:32 | ΚΩΣΤΑΣ

    Νόμιζα ότι βασικό μέλημα σε μια εξελικτική κοινωνία είναι τα βήματα προς τα εμπρός και όχι η επιστροφή στο παρελθόν το οποίο καλό είναι να γνωρίζουμε αλλά σπάνια είναι καλό αντιγράφουμε. Έχοντας υπάρξει μαθητής αυτού του συστήματος έχω να σχολιάσω το εξής: πως γίνεται ένας μαθηματικός ή ένας φυσικός να διδάσκεται χημεία και όχι πληροφορική? Γνωρίζεται φαντάζομαι ότι οι εν λόγω σχολές έχουν 8-9 μαθήματα πληροφορικής και όλοι ξεκινούν με τη γλώσσα C++ (είναι σαν να προσπαθείς να μάθεις κάποιον να οδηγεί και να χρησιμοποιείς σαν όχημα εκμάθησης νταλίκα). Μια πρόταση για κάποιον που ίσως τον νοιάζει θα ήταν να ακολουθήσουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πράγματι χρόνια τώρα έχουν συνδέσει τη δευτεροβάθμια με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξηγώ: Οι μαθητές επιλέγουν σχολές και Α.Ε.Ι. και εκείνα ζητούν συγκεκριμένα μαθήματα και βαθμούς. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε σε είδη σχολών όπως Ιατρικές-Υγείας, Θετικές, Μηχανικών, Πληροφορικής, Φιλολογίας κ.λ.π. Όπως και να’χει είναι απίστευτο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να προσθέτουν μαθήματα και ώρες πληροφορικής και ‘μεις να κόβουμε το μόνο Αλγοριθμικό-Προγραμματισμού μάθημα που υπάρχει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,είναι ΤΡΑΓΙΚΌ κρίμα.

  • 14 Αυγούστου 2013, 12:04 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.

    ΣΑΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ..
    ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΧΩΛΑΙΝΕΙ ΣΕ 2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
    1. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ.. ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΜΙΑ ΓΕΝΝΙΣ ΧΗΜΙΚΩΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ..
    2. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΣΕ ΑΣΧΕΤΑ ΠΕΔΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ 3ο Η ΤΟ 4ο ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΑΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
    ΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ..
    ΑΣΕ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΑ..
    ΤΕΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α’ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Β’ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 12:00 | Δ.Α.

    Γιατί θα πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή ο αριθμός 4 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;
    Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο για όλους να αναθεωρηθεί και να γίνει 5 για τους παρακάτω λόγους:
    1)Η βαθμολόγηση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με συχνές αναβαθμολογήσεις και μεγάλες διαφορές μεταξύ των 2 βαθμολογητών, πράγμα λογικό γιατί βαθμολογείται ανάλογα με την κρίση του βαθμολογητή. Άρα θα ήταν άδικο κάποιος που στοχεύει σε υψηλόβαθμες σχολές να μην πιάνει τη βάση εισαγωγής μόνο και μόνο επειδή δεν έγραψε καλά στην έκθεση.
    2)Για τους ίδιους λόγους θα μετράει λιγότερο και ο Β.Π.Α.
    3)Οι μαθητές θα έχουν περισσότερες γνώσεις γενικής παιδείας
    4)Οι μαθητές θα μπορούν να ανοίγουν περισσότερα σχολές ανάλογα με το πεδίο που βρίσκονται.
    Θα μπορούσε να γίνει λοιπόν:
    α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Αρχαία, (9)
    III. Ιστορία (4)
    IV. Λατινικά και(3)
    V. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών(4)

    β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Μαθηματικά,(6)
    III. Φυσική (5)
    IV. Χημεία και(4)
    V. Πληροφορική(Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον)(5)

    γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Φυσική(5)
    III. Χημεία (4)
    IV. Βιολογία και (5)
    V. Μαθηματικά (6)

    δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες,Παιδαγωγικά Τμήματα:
    I. Νεοελληνική Γλώσσα
    II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,(6)
    III. Οικονομία & Διοίκηση(5)
    IV. Ιστορία και(5)
    V. Αρχές Φυσικών Επιστημών (4)

    Με αυτό τον τρόπο και οι μαθητές θα έχουν περισσότερες επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και οι γενικές γνώσεις τους θα είναι περισσότερες και θα μειώσουμε τους κινδύνους που προανέφερα και στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες θα μπει το μάθημα της Πληροφορικής που θεωρώ απαραίτητο, όπως και τόσα τμήματα Πανεπιστημίων.

    Οι αντίστοιχες αλλαγές στις ώρες διδασκαλίας θα μπορούσαν να είναι αυτές μέσα στις παρενθέσεις.

    Ευχαριστώ

  • 14 Αυγούστου 2013, 11:32 | Δημητρίου Γεώργιος

    Πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει αρκετά κακά του υπάρχοντος συστήματος. Βεβαίως πρέπει τάχιστα το υπουργείο να διευκρινίσει δύο πράγματα. Πρώτον την εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Αν αυτές οι σχολές αποτελέσουν τελικά ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε μεταξύ των εξεταζομένων μαθημάτων για τις σχολές αυτές να είναι τα δύο μαθήματα οικονομία-διοίκηση και στοιχεία κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Θεωρρώ ότι είναι απαραίτητα διότι από τη μία ο αξιωματικός και υπαξιωματικός το πρώτο που έχει να κάνει στην εργασία του είναι διοίκηση, άρα πρέπει να γνωρίζει βασικές αρχές διοίκησης, ηγεσίας και παρακίνησης θέματα που εμπεριέχονται στην ύλη του μαθήματος οικονομία και διοίκηση και από την άλλη ο αξιωματικός και υπαξιωματικός έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την ομάδα, θα πρέπει να γνωρίζει βασικές αρχές κοινωνιολογίας, και βεβαίως δικαίου και πολιτικών επιστημών, ώστε να έχει αναπτυγμένη τη δημοκρατική συνείδηση και έτσι να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και εγγύησης του πολιτεύματος.
    Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό οι σχολές αυτές να ενταχθούν σε ένα επιστημονικό πεδίο, τότε θα πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των τριών πεδίων: Στο πεδίο των θετικών επιστημών να ενταχθούν οι σχολές Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών δοκίμων, καθώς και η ΣΤΥΑ. Στο πεδίο των επιστημών υγείας να ενταχθούν οι στρατιωτικές ιατρικές. Όλες οι υπόλοιπες σχολές, αξιωματικών αστυνομίας, αστυφυλάκων, υπαξιωματικών στρατού, ΣΣΑΣ οικονομικό και στρατολογικό, καθώς και πυροσβεστικής και λιμενικού να ενταχθούν στο πεδίο των οικονομικών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.
    Δεύτερο στοιχείο που πρέπει τάχιστα να διευκρινιστεί είναι ο τρόπος εισαγωγής σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Όπως έχει ανακοινωθεί το σύστημα, η εισαγωγή γίνεται μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Προτείνω ο μαθητής να μπορεί να επιλέγει και δεύτερο επιστημονικό πεδίο, αντικαθιστώντας κάποια από τα μαθήματα με κάποια άλλα σχετικά της ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού του, αλλά βεβαίως με μειωμένους συντελεστές.

  • 14 Αυγούστου 2013, 11:12 | Αγγελική

    Εισαγωγή σε σχολές Πληροφορικής με εξέταση σε μάθημα ¨Επιστήμη Υπολογιστών» και όχι Χημεία!

  • 14 Αυγούστου 2013, 10:53 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΠΑ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο Μ.Ο. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΒΑΘΜΟ(ΠΑΝΩ ή ΚΑΤΩ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ Α,Β,Γ ΤΑΞΗΣ
    ΕΤΣΙ ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩΡΕΑΝ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΥΨΗΛΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ

  • 14 Αυγούστου 2013, 10:13 | Πάνος Στόκας

    Στις 13 Αυγούστου 2013, 19:15 ο Κυριάκος Παππάς έγραψε «Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Πληροφορική από τη στιγμή που ο μαθητής μπορεί μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου να αποκτήσει τις βασικές δεξιότητες και μία πιστοποίηση. Γιατί πρέπει να είναι και Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα;»

    Το Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα δεν είναι η δεξιότητα χρήσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά ο δομημένος προγραμματισμός. Για να σας το εξηγήσω με χημικούς όρους, η δεξιότητα χρήσης είναι η εμπειρία στην ασφαλή χρήση των εργαλείων ενός χημικού εργαστηρίου ενώ ο προγραμματισμός είναι θεωρητική γνώση της χρήσης ενός χημικού εργαστηρίου για την παραγωγή «στολιδιών και πετραδιών απο σκύβαλα» όπως είχε γράψει ο Κωστής Παλαμάς για την Χημεία.

    «Τι ωφελεί η κατασκευή αλγορίθμων στο Γεωπόνο, στο Μηχανικό, στο Φυσικό κ.λ.π.;»

    Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι κατευθύνσεις που αναφέρετε γιατί ο Μηχανικός και ο Φυσικός θα αντιμετωπίσουν μαθήματα προγραμματισμού απο το 1ο ή το 2ο εξάμηνο. O Μηχανικός μπορεί να χρειαστεί προγραμματισμό για τον αλγοριθμικό χειρισμό ενός CΝC τόρνου, ενώ ο Φυσικός για τον τομέα της Υπολογιστικής Φυσικής. (Υποθέτω οτι με τον όρο Μηχανικό εννοείτε Μηχανολόγο και όχι Ηλεκτρολόγο, Ηλεκτρονικό, Παραγωγής και Διοίκησης κλπ στους οποίους η ανάγκη Πληροφορικής/Προγραμματισμού είναι προφανής)

    Το μάθημα του Προγραμματισμού πρέπει συνεπώς να εξετάζεται για εισαγωγή σε σχολές που έχουν σχέση με τον Προγραμματισμό όπως είναι επίσης λογικό να εξετάζεται το μάθημα της Χημείας για εισαγωγή σε σχολές που έχουν σχέση με την Χημεία, όπως πχ. το Γεωπωνικό.

    Η κατάργηση του Προγραμματισμού είναι μεγάλο λάθος και πρέπει να διορθωθεί. Το υπουργείο πρέπει να αντιληφθεί οτι οι απαιτήσεις του 21ου αιώνα για σοβαρή Πληροφορική δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που ίσχυαν την εποχή των Δεσμών.

    Η επιλογή ανάμεσα σε Προγραμματισμό ή Χημεία για Θετικές/Πολυτεχνικές σχολές καθώς και η επιλογή ανάμεσα σε Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες ή Προγραμματισμό για Οικονομικές σχολές θα εξασφαλίσει καλύτερους υποψηφίους για τις σχολές αυτές.

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:29 | Αγγελική Σταματοπούλου

    Η γνώση προγραμματισμού αποτελεί βασική προαπαιτούμενη γνώση, για τους μαθητές που ενδιαφέρονται για τις πολύτεχνικές σχολές, για τις σχολές Πληροφορικής και γενικότερα για τις τεχνολογικές σχολές. Επιπλέον προσφέρει στους μαθητές μια πρώτη γεύση για το περιεχόμενο των σπουδών των συγκεκριμένων πανεπιστημικαών τμημάτων.
    Με δεδομένο ότι οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί την αλγοριθμική σκέψη στο Γυμνάσιο, θεωρώ απαραίτητη τη διδασκαλία του προγραμματισμού στο Λύκειο.

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:24 | Θεοφανώ-Θεοδώρα Σάκουλη

    Τόσα χρόνια γίνεται λόγος για την «παπαγαλία» που προωθείται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ακούγοντας αυτό προχωρήσατε στην κατάργηση της πληροφορικής που μέσω της αλγοριθμικής ενεργοποιεί το νου του μαθητή; Απαράδεκτο να καταργείται ένα μάθημα ζωτικής σημασίας το οποίο μάλιστα είναι απαραίτητο για τους μελλοντικούς φοιτητές των αντίστοιχων σχολών. Πραγματικά κρίμα. Δε θα περάσει έτσι όμως αυτό. Περιμένουμε επαναφορά του μαθήματος μετά την κατακραυγή που υπάρχει. Αλλιώς θα πράξουμε κι εμείς ανάλογα.

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:09 | Aris M.

    Νομίζω πως θα πρέπει να υπάρχει μάθημα Πληροφορικής στη δέσμη των Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες,εναλλακτικά με το μάθημα «Οικονομία & Διοίκηση» για αυτόυς που προορίζονται για τις σχολές Πληροφορικής Πανεπιστημιακές και Πολυτεχνικές,που είναι αρκετές.
    Η επιλογή 2 εκ των 3 παρακάτω με αντίστοιχους περιορισμούς στην επιλογή σχολών θα ήταν το σωστότερο
    α. Οικονομία & Διοίκηση
    β. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
    γ. ΑΕΠΠ
    α,β:ΟΠΑ-ΠΑΠΕΙ (Οικονομικά+Διοίκησης Τμήματα+Πάντειος+Νομική)
    α,γ:ΟΠΑ-ΠΑΠΕΙ+Οικονομικό Νομικής
    β,γ:Παντειος,Πολιτικό Νομικής,ΠΑΠΕΕ,ΟΠΑ (Τμ.Πληροφορικής)

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:05 | Λεωνίδας

    Θεωρώ μεγάλο σφάλμα τη σύνδεση της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με τον βαθμό των τάξεων του Λυκείου για τους εξης λόγους:
    Οι εκπαιδευτικοί έχουν συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες σε μαθητές. Γιατί θα πρέπει να κρίνεται το μέλλον ενος παιδιού από κάποιον εκπαιδευτικό που για κάποιους λόγους το αντιπαθει?
    Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη διαφθορά που θα προκύψει. Σίγουρα κάποιοι θα χρηματιστούν και οπωσδήποτε θα οργιάζουν τα ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές τους, όχι τόσο για την απόκτηση γνώσης όσο για την εξασφάλιση του βαθμού.

  • 14 Αυγούστου 2013, 08:34 | Αντώνης

    Με το σχέδιο όλοι περιμέναμε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αποστήθιση και «παπαγαλία» αλλά διαψευστήκαμε. Η απώλεια του μαθήματος της πληροφορικής-προγραμματισμού που δίνει έμφαση στην αλγοριθμική σκέψη και επίλυση προβλημάτων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους μελλοντικούς φοιτητές. Δεν χρειαζόμαστε φοιτητές που να είναι απλοί χρήστες της τεχνολογίας αλλά φοιτητές που θα κάνουν έρευνα

  • 14 Αυγούστου 2013, 07:29 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΣ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ….ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ….ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΑ 18 ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ….ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ…ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ!!!!!!!

  • 14 Αυγούστου 2013, 07:08 | Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Προτείνω η εξέταση σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων να πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις, εντός της ίδιας εβδομάδας, με διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων. Πιο αναλυτικά, για κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα δημιουργούνται 3 βάσεις θεμάτων, μία με θέματα «βάσης», μία με θέματα ενδιάμεσου επιπέδου και μία με θέματα κρίσεως υψηλού επιπέδου. Η πρώτη εξέταση (π.χ. τη Δευτέρα) να πραγματοποιείται σε θέματα της πρώτης ομάδας θεμάτων, η δεύτερη εξέταση (π.χ. την Τετάρτη) να πραγματοποιείται σε θέματα της δεύτερης ομάδας θεμάτων και η τρίτη εξέταση (π.χ. Παρασκευή) να πραγματοποιείται σε θέματα της τρίτης ομάδας θεμάτων.
    Κάθε ημερήσια εξέταση να διαρκεί 3 ώρες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξεταστούν αρκετά θέματα σε κάθε επίπεδο δυσκολίας, τα οποία θα καλύψουν το σύνολο της ύλης. Η μέγιστη βαθμολογία κάθε ημερήσιας εξέτασης μπορεί να είναι για παράδειγμα 7,0 μονάδες για την πρώτη, 7,0 μονάδες για τη δεύτερη και 6,0 μονάδες για την τρίτη. Το σύνολο των τριών εξετάσεων είναι και ο τελικός βαθμός της πανελλήνιας εξέτασης.
    Πιστεύω ότι με αυτή τη μέθοδο εξέτασης αποφορτίζεται ο υποψήφιος από το άγχος της μίας και τελικής εξέτασης και παράλληλα αποτυπώνονται με μεγάλη ακρίβεια η πραγματικές του ικανότητες σε κάθε μάθημα.

  • 14 Αυγούστου 2013, 02:53 | Ιωάννα Κωνσταντινίδη

    Είναι ευρέως γνωστό πως το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας χαρακτηρίζεται από πληθώρα ελλείψεων και σφαλμάτων. Συγκεκριμένα σήμερα οι μαθητές:
    1. αναγκάζονται να παρακολουθήσουν σε συστηματική βάση ιδιωτικά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας
    2. επικεντρώνονται αποκλειστικά στα μαθήματα που επηρεάζουν το βαθμό πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αμελώντας, κατ’αυτόν τον τρόπο, τη γενική παιδεία
    3. χρησιμοποιούν τετριμμένες και αναποτελεσματικές μεθόδους εμπλούτισης των γνώσεών τους, π.χ. αποστήθιση.
    4. σε αρκετές περιπτώσεις εξετάζονται σε άσχετα με το πεδίο του ενδιαφέροντός τους μαθήματα
    Σε εγγύτερη εξέταση, μπορούμε να ταυτίσουμε τα παραπάνω με την παραβίαση του δικαιώματος της δημόσιας εκπαίδευσης, την απουσία γνώσεων που βοηθούν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, την αδικία προς μέρους μαθητών που εμφανίζουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και, επιπροσθέτως, την ανούσια εμβάθυνση σε ορισμένα αντικείμενα. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η αναδιαμόρφωση του συστήματος με σκοπό να εξαλειφθούν τα προαναφερθέντα και οι σημερινοί ανήλικοι να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες. Συμπερασματικά, κάθε καινοτόμα κίνηση του σχεδίου νόμου θα αξιολογηθεί σε σχέση με το κατά πόσον ωφελεί την εξομάλυνση της παρούσας κατάστασης.
    Τα σημαντικότερα καινότροπα μέτρα του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ συνοψίζονται:
    1. στην προσμέτρηση των βαθμών όλων των τάξεων του Λυκείου στο βαθμό πρόσβασης
    2. στην ομαδοποίηση της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης
    3. στην εξέταση των ενδιαφερομένων για Παιδαγωγικά Τμήματα και Οικονομικοπολιτικές και Διοικητικές Επιστήμες σε λιγότερα μαθήματα εξειδίκευσης
    Σχετικά με την πρώτη κίνηση, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας πως κάποιος μαθητής με στόχο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν υψηλότερους βαθμούς θα πρέπει να μελετά όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία εξειδικεύεται ή επιθυμεί να εξειδικευτεί. Κατά μία άποψη, με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ειδικότερα σε μαθήματα όπως η Ιστορία, αφού δεχόμενοι το κίνητρο των βαθμών, θα τους δίνουν περισσότερη προσοχή. Σαφέστατα, λοιπόν, θα εμπλουτίζουν τη γενική τους παιδεία, γεγονός άκρως απαραίτητο σε μία εποχή που ο ναζισμός αναγεννιέται. Επιπροσθέτως, θα πιέζονται από άποψη χρόνου μη έχοντας έτσι ελεύθερη ώρα για ιδιωτική βοήθεια. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ακμάζει στη χώρα μας αναμένεται να υπάρξει κάθετη πτώση των φροντιστηρίων. Ωστόσο, για την πλήρη κατάρριψη των φροντιστηριακών μαθημάτων, η αποτελεσματική αξιολόγηση των καθηγητών που καλούνται ως υπεύθυνοι εκπαίδευσης και η συνεργασία τους με τους γονείς/κηδεμόνες είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό ίχνος ανασφάλειας και αβεβαιότητας εκ μέρους του οικογενειακού περιβάλλοντος των μαθητών. Παρόλ’αυτά, από την άλλη πλευρά θα πρέπει να διασφαλιστεί η αμεροληψία, η ίση μεταχείριση και η αντικειμενικότητα εκ μέρους των εκπαιδευτικών καθώς από τη στιγμή που οι προφορικοί βαθμοί θα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο δεν αποκλείεται να σημειωθούν περιστατικά απόδωσης φιλοδωρήματος προς τους οικείους διδάσκοντες ενώ οι μαθητές θα υιοθετούν μια βαθμοθηρική συμπεριφορά. Κυρίως στην επαρχία και τις κλειστότερες κοινωνίες παρατηρούνται συχνά τέτοια κρούσματα ακόμη και τώρα με τους προφορικούς βαθμούς της Γ’ Τάξης του Λυκείου. Άρα, η προσμέτρηση του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης στο Βαθμό Πρόσβασης στα ΑΕΙ/ΤΕΙ ενδέχεται να διευρύνει τις γενικές γνώσεις των μαθητών και να απαλείψει σταδιακά τα ιδιωτικά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας αν και μόνο αν επιτευχθεί η ομαλή σχέση διδάσκοντα-μαθητή μέσω της συχνής και δραστικής αξιολόγησης των πρώτων ως ικανούς υπεύθυνους εκπαίδευσης.
    Αναφορικά με τη σύμπτυξη των Θετικών και των Τεχνολογικών Επστημών, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η Πληροφορική θα εκλείψει πλήρως ως μάθημα εξειδίκευσης και όσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε Τεχνολογικές Σχολές θα εξετάζονται στη Χημεία. Συνεπώς, θα εμβαθύνουν σε μία Επιστήμη που δεν πρόκειται να τους χρειαστεί στο μέλλον. Επιπροσθέτως, σε συνδυασμό με αυτό το μέτρο ο Προγραμματισμός εξαφανίζεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου. Έτσι, αναπτύσσεται η κοινή αντίληψη πως οι μαθητές χάνουν βασικά εφόδια που προκύπτουν από αυτό το μάθημα (π.χ. αλγοριθμική σκέψη) αφού αποτελεί από μόνο του μια Επιστήμη. Εντούτοις, μεταξύ των μαθητών είναι αρκετά διαδεδομένο το γεγονός ότι τα σχετικά με τους υπολογιστές μαθήματα όπως διδάσκονται τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο είναι αρκετά υποβαθμισμένα και δε θέτουν κανένα ερέθισμα για δημιουργικότητα επειδή τουλάχιστον η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών απαιτεί μόνο αποστήθιση. Από μία πλευρά, συμπερασματικά, η εναλλαγή αυτού του μαθήματος με μια ερευνητική εργασία κατά την οποία οι φοιτώντες καλούνται να συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα, να τις κατανείμουν και, τελικά, να τις παρουσιάσουν χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το Microsoft Word, το Microsoft Power Point και το Excel μπορεί να αφορά σε θεμελιώδεις λειτουργίες του υπολογιστή μα δεν παύει να αποτελεί μια χρήσιμη πρακτική εξάσκηση. Ωστόσο, αφού δε θα υπάρχει κάποιος υπεύθυνος εκπαίδευσης για την παράδοση αυτών των γνώσεων και ίσως κάποιων πιο εξειδικευμένων αλλά πάντα σε επίπεδο γενικής παιδείας η ερευνητική εργασία λειτουργεί ως έμμεση κοινωνική διάκριση προς τους μαθητές επειδή θα καλούνται να εφαρμόσουν πράγματα που ουσιαστικά δεν έχουν διδαχθεί και, άρα, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει από το ευρύτερα οικογενειακό τους περιβάλλον. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, όμως, είναι αυξημένες οι πιθανότητες προσφυγής των ενδιαφερομένων σε φροντιστήρια Πληροφορικής αφού, έτσι κι αλλιώς, οι ειδικοί καθηγητές θα αρχίσουν να αναζητούν εργασία. Εν κατακλείδι, στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε η κατοχή βασικών προγραμματιστικών γνώσεων αποτελεί απαραίτητο εφόδιο κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το επάγγελμα που ασκεί. Η αντικατάσταση της Πληροφορικής από την ερευνητική εργασία μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη αρκεί να υπάρχουν αρμόδιοι εκπαιδευτικοί στη διάθεση των μαθητών για επεξήγηση και απάντηση σε απορίες. Ακόμη, καλείται ζωτικής σημασίας η ένταξη εξειδικευμένου και εξεταζόμενου μαθήματος σχετικό με τους Υπολογιστές στο πρόγραμμα των ενδιαφερομένων για τις Τεχνολογικές Σχολές.
    Όσον αφορά στα μειωμένα εξεταζόμενα μαθήματα εξειδίκευσης για τους επιλέγοντες των Παιδαγωγικών, των Οικονομικοπολιτικών και των Διοικητικών Σχολών, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι θεματικές ενότητες που έχουν επιλεχθεί για τους παραπάνω συμπίπτουν με το περιεχόμενο σπουδών κάθε σχολής. Οπότε, η κενή είσδυση σε άσχετα των αντικειμένων τους θέματα μπορεί να αποφευχθεί και η αξιολόγηση να γίνει πιο ουσιαστική και περιεκτική. Σε αυτό το σημείο, θα κρινόταν ορθό να γίνει μια αναφορά στην ασάφεια του νομοσχεδίου για τον τρόπο με τον οποίο εξετάζονται οι μαθητές όταν επιλέγουν 2 επιστημονικά πεδία. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής επιθυμεί να εισαχθεί στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ή αυτό των Παιδαγωγικών Τμημάτων σε ποια μαθήματα θα πρέπει να εξεταστεί; Οδηγούμαστε, τοιουτοτρόπως, στο συμπέρασμα πως το νέο εξεταστικό σύστημα τείνει να περιορίζει το βομβαρδισμό των μαθητών με ειδικευμένη ύλη ανεξάρτητη των πεδίων τους αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί από κάποιες αδυναμίες και αοριστίες σε σχέση με το συνδυασμό Επιστημονικών Πεδιών και τα αντίστοιχα απαιτούμενα εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίες είναι απαραίτητο να διεκρινιστούν άμεσα για να επιτευχθεί μία πλήρης εξέτασή του.
    Συνοψίζοντας, η ανάγκη για ανασχεδιασμό του παρόντος εκπαιδευτικού συστήματος είναι επιτακτική. Το καινούριο νομοσχέδιο θέτει κάποιες σημαντικές κινήσεις. Παρόλ’αυτά, σε αυτό εντοπίζονται και κάποιες γενικεύσεις και αντιφάσεις οι οποίες είναι ζωτικό να επαναπροσδιοριστούν έτσι ώστε η Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση να συναντήσει μια ουσιαστική βελτίωση. Προτεινόμενες τροποποιήσεις και προσθέσεις στο υπάρχον σχέδιο νόμου είναι:
    1. η θέσπιση τακτικού και αμερόληπτου ελέγχου με σκοπό την εξέταση της ικανότητας των εκπαιδευτικών να διδάσκουν με κεντρικούς άξονες την ψυχολογική τους ακεραιότητα και την κατοχή εξειδικεύμενων γνώσεων
    2. η παρουσία των καθηγητών Πληροφορικής στο σχολείο με σκοπό τη περαιτέρω βοήθεια σε θέματα σχετικά με την ερευνητική εργασία και τη χρήση των υπολογιστών κάθως και παράδοση βασικών προγραμματιστικών εννοιών με ανανεωμένη μεθοδολογία που στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή της θεωρίας
    3. η αποκόλληση των Τεχνολογικών Επιστημών από το πεδίο των Θετικών και ένταξη εξεταζόμενου μαθήματος εξειδίκευσης στο πρόγραμμα των ενδιαφερομένων για τα Τεχνολογικά Τμήματα
    4. η διευκρίνιση των δυνατών συνδυασμών Επιστημονικών πεδίων και εξεταζόμενων μαθημάτων
    Η ολοκληρωμένη δωρεάν εκπαίδευση είναι η απάντηση στην παρακμή της σύγχρονης κοινωνίας, δικαίωμα και υποχρέωση όλων των μελλοντικών πολιτών .

    Ιωάννα Κωνσταντινίδη, Α’ Λυκείου

  • 14 Αυγούστου 2013, 00:24 | Ερμής

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ για πιο λόγο απομακρύνεται η πληροφορική από την διαδικασία των πανελλαδικών. Είναι γνωστό ότι 53 σχολές ΑΕΙ/ΤΕΙ (1/5 κοινώς) στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πληροφορική (ως επιστήμη όχι ως χρήση η/υ απλά). Τα παιδιά αυτά θα διαγωνιστούν στην Χημεία χωρίς ποτέ αυτή να την χρειαστούν ενώ δεν θα έχουν δει καθόλου προγραμματισμό που θα αποτελέσει τον κύριο όγκο του αντικειμένου τους. Έχοντας δουλέψει ως καθηγητής σε ΤΕΙ πληροφορικής έχω να πω πως οι φοιτητές που προέρχονταν από την τεχνολογική κατεύθυνση (είχαν διδαχθεί ΑΕΠΠ) ήταν πολύ καλύτεροι και ανταποκρίνονταν σαφώς καλύτερα από τους αντίστοιχους της Θετικής στα περισσότερα μαθήματα του τμήματος.

    Το ΑΕΠΠ δεν πρέπει να καταργηθεί για κανέναν λόγο. Ήταν (και είναι) πολύ σημαντικό μαθημα που αφορά κάτά τη γνώμη μου όλους όσους ασχοληθούν με θετικές επιστήμες. Παρά τις κάποιες αδυναμίες το βιβλίο ήταν καλό και μπορούσε βεβαίως με την εμπειρία που μαζεύτηκε να βελτιωθεί σε κάποιους τομείς. Το κυριότερο πρόβλημα που είχε ήταν ότι διδάσκονταν μάλλον λίγες ώρες (2/εβδομάδα) ενώ μάλλον χρειαζόταν περισσότερες. Αντί αυτού βέβαια με τωρινά σχέδια καταργείται!!

    Στο γυμνάσιο ολοκληρώνεται ένας κύκλος που αφορά την «χρήση» των η/υ και τίποτα παραπάνω. Στο Λύκειο πρέπει να καλλιεργηθεί η επιστήμη της πληροφορικής (αλγοριθμική σκέψη, προγραμματισμός, σχεδίαση). Προτείνω την ύπαρξη μαθήματος κατεύθυνσης στα πλαίσια του ΑΕΠΠ που ιδανικά θα διδάσκετε σε δύο έτη (Β, Γ λυκείου) και θα αφορά τους μαθητές όλους πλην ίσως αυτούς της Θεωρητικής κατεύθυνσης.

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:58 | Ιωάννης Χαδήρογλου

    Το Γενικό Λύκειο θα πρέπει να έχει μαθήματα Πληροφορικής που θα εισάγουν τον μαθητή σε έννοιες της Επιστήμης της Πληροφορικής γιατί : 1. Ο μαθητής αποφοιτώντας από την τρίτη γυμνασίου έχει αποκτήσει δεξιότητες στην Πληροφορική και όχι γνώσεις Πληροφορικής .
    2. Οι γνώσεις του Προγραμματισμού είναι απαιραίτητες και χρήσιμες για τους μαθητές που επιλέγουν σχολές Πληροφορικής .
    3. Τέλος πολλές άλλες σχολές ( Οικονομικές , Φυσικομαθηματικές κα ) έχουν μαθήματα προγραμματισμού στο Πρόγραμμα τους και οι γνώσεις που θα αποκτούν οι μαθητές στο Λύκειο θα είναι χρήσιμες και γι΄αυτούς .
    Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ απαραίτητο στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου να υπάρχουν μαθήματα Πληροφορικής ως Γενικής Παιδείας στην Α΄και Β΄τάξη και οι υποφήφιοι μαθητές των Σχολών Πληροφορικής να εξετάζονται σε ένα μάθημα της Επιστήμης των Υπολογιστών
    Ευχαριστώ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:25 | Κώστας Βακαλόπουλος Μαθηματικός,MSc in Statistics

    1ον) Δεν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή της Πληροφορικής με τουλάχιστον 15 πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής να καταργείται από το Λύκειο το μάθημα της πληροφορικής και να μη ζητείται στις πανελλήνιες.
    Μη μου πειτε ότι πληροφορική διδάσκονται οι μαθητές στο Γυμνάσιο γιατί εκεί μόνο παίζουν, δεν μαθαίνουν προγραμματισμό.
    Με το νέο σύστημα θα εισάγονται οι μαθητές στα αντίστοιχα τμήματα χωρίς να έχουν καμία γνώση προγραμματισμού. Αντί μάλιστα της πληροφορικής καθιερώνεται όπως πριν πολλές δεκαετίες πίσω το μάθημα της Χημείας σε όλες τις Τεχνολογικές και Θετικές σχολές.
    Με το προηγούμενο σύστημα υπήρχε ένα πρόβλημα που τους έδινε τη δυνατότητα μέσω της τεχνολογικής κατεύθυνσης να εισάγονται στα Χημικά τμήματα και στα τμήματα Χημικών μηχανικών χωρίς Χημεία αλλά αντί να το λύσουμε μόνο για αυτές τις σχολές (που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις Ιατρικές) απαιτούμε πάλι τη Χημεία σε όλες τις σχολές: Πληροφορικής, Μαθηματικών, κ.λ.π (Τεχνολογικές και Θετικές επιστήμες). Για τις σχολές αυτές απαιτούνται: Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία. Γυρίσαμε πίσω αντί να πηγαίνουμε μπροστά!
    Επίσης φτιάχτηκε, σωστά, Οικονομικό πεδίο με: Έκθεση, Μαθηματικά, Οικονομία και Διοίκηση, Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Τα δύο τελευταία είναι δύο διαφορετικά μαθήματα και λείπει πάλι η πληροφορική;
    2ον) Η βαθμολογία της Α΄και Β΄ λυκείου που θα προσμετρείται στα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ θα έχει την ίδια αξία είτε από δημόσιο σχολείο είτε από ιδιωτικό; Στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται δημιουργία επιτροπών στα Ιδιωτικά σχολεία. Ξέρετε πολύ καλά τι γίνεται στα ιδωτικά! ΄(όλοι 18-20) .
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    1ον) Να επανέλθει το μάθημα της Πληροφορικής αντί της Χημείας σε όλες τις Τεχνολογικές και Θετικές επιστήμες (με εξαίρεση τα Χημικά τμήματα των πανεπιστημίων και τα τμήματα Χημικών μηχανικών) και στις Οικονομικές σχολές.
    2ον) Να επανέλθουν οι επιτροπές δημοσίου στα Ιδιωτικά σχολεία για να μη συντελεστεί μεγάλη αδικία χωρίς αυτές.

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:53 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    1. ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΛΑΔΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ/ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ.

    2. ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΕΔΙΟ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ ΤΟΥΠ.Ε.Π.Θ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ »ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ( ΚΠΑ) ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΖΙ.ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ,ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ‘ΕΥΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΙΧΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ «Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» (ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ). ΕΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΥΛΗΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ -ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
    Η »ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ-ΔΙΚΑΙΟ» ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΝΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΟΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 13 ,ΔΙΟΤΙ ΠΛΗΡΟΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

  • 13 Αυγούστου 2013, 21:22 | ΚΔ

    Επειδή παρατηρώ ένα διάλογο για το ποιο μάθημα είναι πιο χρήσιμο για την εισαγωγή φοιτητών στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, θα πρότεινα πολύ απλά να δίνεται η επιλογή στους μαθητές να επιλέγουν ή Χημεία ή Πληροφορική καθώς είναι όντως και οι δύο από τις σοβαρότερες επιστήμες στις μέρες μας. Ίσως ακόμα να χώραγε και τρίτη επιλογή, αυτή της Βιολογίας.

    Είναι το πιο δίκαιο καθώς διαφορετικά όντως αναγκάζεται ένας μαθητής που θέλει να ακολουθήσει τμήματα πληροφορικής ή Πολυτεχνείου να μην έχει καμία απολύτως γνώση Προγραμματισμού, αντικείμενο που δε διδάσκεται σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης (σε αντίθεση με τις φυσικές επιστήμες που διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες).

    Επίσης θα ήθελα να προτείνω κάποια στιγμή να υπάρξει ένα μάθημα γενικής Παιδείας σχετικά με τη φορολογική συνείδηση του Πολίτη.

    Τέλος διαφωνώ με τις τόσες ώρες αρχαίων στη θεωρητική κατεύθυνση. Δε νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει κάτι αυτή η υπερβολή παρά μόνο να αποθαρρύνει τους μαθητές.

    Ευχαριστώ!

  • 13 Αυγούστου 2013, 21:00 | Σταύρος Κουνάδης

    Για όσους ισχυρίζονται ότι ο προγραμματισμός (=Πληροφορική) δεν διδάσκεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο επίπεδο του Λυκείου, η απάντηση είναι εδώ: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/048EN.pdf (EURYDICE «Key Data on Information and Communication Technology in Schools in Europe»)

    Εύκολα μπορεί κάποιος να δει στο κείμενο ότι η «Ανάπτυξη ικανοτήτων Προγραμματισμού» η οποία περιλαμβάνει «την κατανόηση της λογικής στην οποία βασίζονται οι υπολογιστές και/ή την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη δημιουργία απλών προγραμμάτων», διδάσκεται στο Λύκειο στις εξής χώρες: Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.

    …και στην Ελλάδα κύριε?

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:50 | Γιώργος Πατσαρίκας

    Πολιτική Παιδεία στο Λύκειο.

    Η επανένταξη του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας ικανοποιεί τόσο τις επιταγές του συντάγματος για τους σκοπούς της εκπαίδευσης όσο και εναρμονίζει την εκπαιδευτική πολιτική με τις χώρες της ΕΕ στις οποίες αποτελεί βασικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Καταθέτω δύο προτάσεις σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια και τα εξεταζόμενα μαθήματα:
    Α. Η εισαγωγή στις Νομικές Σχολές στα τμήματα Νομικής θα πρέπει να γίνονται επίσης με εξέταση στο μάθημα της πολιτικής παιδείας για προφανείς λόγους. Το σύνολο των μαθημάτων που παρακολουθεί ο φοιτητής του Νομικού Τμήματος είναι τα Δίκαια και βασικότερο όλων το Συνταγματικό και οι ατομικές ελευθερίες. Θα πρέπει λοιπόν να διαθέτει μια καλή γνώση των βασικών αρχών και εννοιών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τμήματος.
    Β. Η εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές ( πυροσβεστικές ακαδημίες και σχολές λιμενικού πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων) να γίνεται με εξετάσεις, και μάλιστα με αυξημένη βαρύτητα, στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας αφού είναι αυτοί που θα κληθούν, να προστατεύουν τους πολίτες κατά την άσκηση των ατομικών τους ελευθεριών και να υλοποιούν τις αποφάσεις της πολιτείας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:48 | Σταύρος Κουνάδης

    Δήλωση του καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου
    για την Πληροφορική

    Ο Χρίστος Παπαδημητρίου*, διάσημος καθηγητής Θεωρητικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Berkeley, σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου και την πιθανή κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής, δηλώνει:

    «Η πρόταση του υπουργείου είναι βέβαια απαράδεκτη και πηγαίνει πίσω την Ελλάδα, την στιγμή που κολοσσοί όπως η Ινδία και η Κίνα μας προσπερνάνε. Ένα σωστό μάθημα Πληροφορικής στο Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο όχι μόνο ενημερώνει τον μέλλοντα πολίτη για την τεχνολογία που θα διέπει την ζωή του, αλλά και – πολύ σπουδαιότερο – τον/την μαθαίνει να σκέφτεται αλγοριθμικά, δηλαδή τον/την φέρνει σε αρμονία με τον τρόπο τον οποίο σκέφτεται όλος ο κόσμος σήμερα».

    * Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο πήγε στην Αμερική όπου από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ (όπου ήταν ο καθηγητής του Μπιλ Γκέητς), Μ.Ι.Τ., Στάνφορντ και Μπέρκλεϋ, όπου είναι τώρα Καθηγητής στην έδρα C.Lester Hogan και πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής. Eκτός από το διδακτορικό του (Πρίνστον, 1976), το 1997 του απενεμήθη τιμητικό διδακτορικό από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης. Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες και τα βιβλία του (Θεωρία Υπολογισμού, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα κ.ά.) έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. «Το Χαμόγελο του Τούρινγκ», γραμμένο στα αγγλικά με τον τίτλο «Turing», είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Ζει στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:16 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΔΙΔΑΣΚΩ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΙ ΧΗΜΕΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ..
    ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΓΡΑΦΩ ΚΑΠΟΙΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΝΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ..
    ΚΑΤΑ 99% ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ- ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ !!!!!
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ !!!
    ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ..
    ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΩΤΑ !!!
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΙ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:49 | Κυριάκος Παππάς

    Επιτέλους μετά από 13 χρόνια (από το 2000) η Χημεία πήρε τη θέση που της άξιζε!
    Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Πληροφορική από τη στιγμή που ο μαθητής μπορεί μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου να αποκτήσειτις βασικές δεξιότητες και μία πιστοποίηση.
    Γιατί πρέπει να είναι και Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα;
    Ας διδαχθεί στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και στις 3 τάξεις Λυκείου.
    Τι ωφελεί η κατασκευή αλγορίθμων στο Γεωπόνο, στο Μηχανικό, στο Φυσικό κ.λ.π.; Βασικές δεξιότητες στην Πληροφορική το καταλαβαίνω ότι όλες οι σχολές θέλουν αλλά όχι εξειδικευμένες γνώσεις.
    Γιατί τέτοια επιμονή να μπει Πανελλαδικά εξεταζόμενο και όχι σαν μάθημα Γενικής Παιδείας ώστε να αποκτούν όλοι οι μαθητές δεξιότητες;
    Νομίζω όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την Πληροφορική αυτή έπρεπε να είναι η πρότασή τους…

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:13 | ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

    Αγαπητοί κύριοι,

    όταν δημιουργείται ένα νομοσχέδιο, συνήθως διορθώνει τις ατέλειες του προηγούμενου και προσαρμόζει τη χώρα στις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν. Αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ακολουθεί τις εξελίξεις αλλά υποχρεώνει τους μαθητές να συμμετέχουν σε έναν μαραθώνιο προετοιμασίας που ψυχολογικά θα τους «τσακίσει».

    1. Είναι αναχρονιστικό: Το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα εφαρμοστεί στα παιδιά μας σε δύο χρόνια, είναι ίδιο με αυτό της δικής μου γενιάς το 1990. Η μόνη διαφορά είναι το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Καταργείτε ένα εξελιγμένο σύστημα εξετάσεων που συνδέεται (ίσως όχι 100%) με τα πανεπιστήμια σε ότι αφορά τα μαθήματα που εξετάζονται και δημιουργείτε ένα αναχρονιστικό σύστημα στο οποίο οι μαθητές θα αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο στα φροντιστήρια για να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους στα 3 ή 4 μαθήματα.

    2. Ασύνδετο με πολλές Σχολές και Τμήματα: Ποια μαθήματα θα συνδέσουν τον μαθητή Λυκείου με τις σχολές Πληροφορικής όταν δεν υπάρχουν τα σοβαρά μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού στην Β’ και Γ’ Λυκείου; Πως θα ενδιαφερθεί ένας μαθητής για Τεχνολογικές σχολές, όταν μαθαίνει μόνο μαθηματικά και φυσική;

    3. Δεν ακολουθεί τις επαγγελματικές εξελίξεις: Τα επαγγέλματα από τη δεκαετία του 80 και του 90 έχουν αλλάξει λόγω της ανάπτυξης της ψηφιακής βιομηχανίας που δεν υπήρχε τότε. Περπατήστε αμέριμνα στο δρόμο. Ό,τι βλέπετε, έχει σχεδιαστεί, δημιουργηθεί και έχει σίγουρα παραχθεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι σημερινοί μαθητές λόγω των μαθημάτων της πληροφορικής στην τεχνολογική κατεύθυνση παρακολουθούν και κατανοούν γρήγορα τις εξελίξεις στην ψηφιακή βιομηχανία. Οι μαθητές που θέλετε να δημιουργήσετε θα μπαίνουν στην αγορά με καθυστέρηση ετών.

    Με την ΠΑΙΔΕΙΑ δεν πρέπει να γίνονται πειράματα!!!!

    Σταμάτιος Χαλικιάς

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:06 | kOSTAS ALEXOPOPULOS

    Καλησπέρα σας. Θέλω να σας παραθέσω τους προβληματισμους μου σχετικά με τον νέο σύστημα. Θεωρώ πάρα πολύ αισιόδοξο το γεγονός της δημιουργίας ενός τομέα οικονομία, διοίκησης και πολιτικών σπουδών.Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι για την κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας. Το μάθημα αυτό αποτελεί ένα πολυ ουσιαστικό μάθημα το οποίο αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διδάσκεται στις μέρες μας στα σχολεία. Η δημιουργία ενός μαθήματος με τίτλο στοιχεία κοινωνικών και πολιτικών επιστημών τι σημαίνει? Ποιοι θα το πρωτό διδάξουν? Η κοινωνιολογία πρέπει να είναι μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές του τομέα αυτού αλλά και στις παιδαγωγικές νομικές και ψυχολογίες. Καθώς και στις στρατιωτικές και αστυνομικές χσολές. ΤΑ παιδαγγωικά, η νομική και η ψυχολογία είναι κοινωνικές επισ΄τημες. και πρέπει να η κοινωνονιολογία να είναι μάθημα βαρύτητας αλλά κατευθυνσης για αυτές τις σχολές. ¨οπωςς επίσης για τον στρατό και την αστυνομία. Ειναι αδιανόητο ένας εν δυνάμει στρατιωτικός ή αστυνομικός να μην γνωρίζει κοινωνιολογία. Δν είμαι κοινωνιολόγος αλλά έχω κάνει μάστερ στη κοινωνιολογία και ξλερω πόσο σημαντικό είναι. Ελπίζω να εισακουστώ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:39 | MHΛΙΩΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ

    ΘΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΟΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΟΝΟ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

    ME EKTIΜΗΣΗ
    ΜΗΛΙΩΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:42 | Ανέστης

    Μετά τη σημερινή διόρθωση του σχεδίου νόμου έγινε ορθώς η απαραίτητη στάθμιση του ΒΠΑ (συντελεστές 0,4, 0,7 και 0,9 και διαίρεση με το 2)και αναφέρεται ότι αν αυτός είναι μέχρι μία μονάδα πάνω από τον ΜΟ των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων δεν θα αναπροσαρμόζεται. Δεν αναφέρεται όμως ποια προσαρμογή θα γίνεται στην περίπτωση που η διαφορά υπερβαίνει τη μία μονάδα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:30 | ΚΑΡΑΤΣΟΣ ΤΑΣΟΣ

    απλες λύσεις
    Η εισαγωγή στη 3-βάθμια εκπαίδευση θα γίνεται με επιλογή και ευθύνη των αντίστοιχων ιδρυμάτων. ΤΑ Λύκεια δεν θα έχουν καμμια ευθύνη. Εξετάσεις Πανελλαδικές θα γίνονται από το ΓΥΜΝΑΣΙΟ για το ΛΥΚΕΙΟ. Ετσι στο ΛΥΚΕΙΟ θα εισέρχονται καταρτισμένοι μαθητές.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:13 | Αντώνης Μπαλτζόπουλος

    …. μα είναι δυνατόν… επιστήμονες – εκπαιδευτικοί να «συγκρίνουν» επιστήμες. Οι πληροφορικάριοι υπέρ της πληροφορικής , οι Χημικοί υπερ της Χημείας , οι Βιολόγοι υπερ της Βιολογίας … και στην μέση Μαθηματικοί – Φυσικοί – Φιλόλογοι να «απολαμβάνουν» την «δεδομένη» αναγκαιότητα των δικών τους επιστημών και αντικειμένων …

    Γιατι δεν αφήνουμε τις σχολές να αποφασίσουν αυτές σε ποια 4αδα μαθημάτων πρεπει να εξεταστούν οι μελλοντικοί τους φοιτητές.( εκτός εάν νομίζει κανείς ότι μπορεί κάποιος από εμάς ή τους υπουργούς να γνωρίζει καλύτερα τις απαιτήσεις – ανάγκες μιας σχολής από την «ίδια» την σχολή )
    Ας φτιάξουμε κατευθύνσεις με βάση τις κοινές ομάδες εξέτασης που θα δημιουργηθούν ( και ας είναι και 10 ) και ας αφήσουμε τις σχολές – επιπρόσθετα – να πριμοδοτήσουν με συντελεστές τις επιδόσεις σε 1-2 μαθήματα βαρύτητας που επιθυμούν.

    Αν οι μαθητές επιθυμούν να διεκδικήσουν είσοδο σε σχολές περισσότερων από 1 κατεύθυνσης θα πρέπει να εξεταστουν σε επιπρόσθετα μαθήματα ( το έχουμε δεί με την Αρχιτεκτονική )

    Υπάρχουν 80 σχολές που η χημεία είναι βασική αλλά 50 που είναι αδιάφορή … ομοίως οι Πληροφορικάριοι πρεπει να καταλάβουν ότι είναι άλλο πράγμα ο προγραμματισμός και άλλο η χρήση προγραμμάτων ( που ζητούν οι σχολές )

    Ας αφήσουμε τις σχολές να δημιουργήσουν από μόνες τους τις κατευθύνσεις , σπάζοντας όλα τα ενδεχόμενα ταμπού ( μέχρι και ο ρόλος της Εκθεσης πρέπει να αμφισβητηθεί )

    Είναι δυνατόν η Γεωπονία να υποδέχεται μαθητές που δεν εξετάστηκαν στην Χημεία …. και η Φιλοσοφική να δέχεται μαθητές που αριστευσαν στην Βιολογία … η Ιατρική αυτούς που έλυσαν το Β3 των μαθηματικών κτλ κτλ

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:04 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ειδικά για τις στρατιωτικές σχολές (ΑΣΕΙ) προτείνω το Ε.Π.Ε. – ΑΣΕΙ να περιλαμβάνει τα εξής:
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Μαθηματικά,
    III. Φυσική και
    IV. Ιστορία
    Ο στρατιωτικός πρέπει να λειτουργεί πρωτίστως ως ηγέτης μιας ομάδας ανθρώπων ενώ παράλληλα να είναι και χρήστης της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλες τις μορφές (ηλεκτρονικά , μηχανολογία κλπ). Με τα Μαθηματικά και την Φυσική αποκτά την γνώση των θετικών επιστημών για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο τεχνικό κομμάτι της ειδικότητας του, με την Γλώσσα καλλιεργεί το πνεύμα (στον προφορικό και γραπτό λόγο) ενώ με την Ιστορία δημιουργεί τις βάσεις για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης που θα τον βοηθήσουν στην λήψη μελλοντικών αποφάσεων. Η Χημεία που εξετάζονταν παλαιά είναι εξειδικευμένη γνώση και το κέρδος απ’ την ενασχόληση μ’ αυτήν είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με την ανάπτυξη σκέψης που προσφέρει η ανάλυση ιστορικών συμβάντων και κατ’ επέκταση, με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων, στην κατανόηση και επίλυση σύγχρονων προβλημάτων.