Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:20 | Γιωργία Λουκοπούλου

    Στη σημερινή πραγματικότητα με τους πολιτειακούς θεσμούς υπό αμφισβήτηση κρίνεται αναγκαία η αυτόνομη και συστηματική διδασκαλία του μαθήματος «Πολιτική και Δίκαιο» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με στόχο τη δημιουργία ενεργών πολιτών που θα συνεργάζονται και θα συνδιαμορφώνουν την πολιτική πραγματικότητα.
    Σχετικά με το άρθρο 2 προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
    1.γιατί αυτό το μάθημα πρέπει να επικαλύπτεται από την Οικονομία και την Κοινωνιολογία με κίνδυνο να διδάσκεται αποσπασματικά;
    2.γιατί στη Γ Λυκείου δεν απευθύνεται στους υποψηφίους των νομικών και στρατιωτικών σχολών;
    ευχαριστώ πολύ

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:11 | Ροζαλία Πολλάτου Εκπαιδευτικός ΠΕ04-01

    Θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία δεν θα οδηγηθεί στο τραγικό λάθος να καταργήσει τα μαθήματα της Πληροφορικής στο Λύκειο. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, στη δε Γ’ Λυκείου ως ένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα τουλάχιστον για τις σχολές Πληροφορικής.

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:08 | Μαρία (γονέας)

    Λύκειο χωρίς Πληροφορική αντιστοιχεί σε Δημοτικό που δεν διδάσκεται το αλφάβητο.Δεν νομίζω ότι θα βρείτε κάποιον να διαφωνήσει με αυτό. Στην πιο κρισιμη περίοδο για την Ελλάδα δεν περιμέναμε την οπισθοδρόμηση…

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:03 | VASO

    Το νέο λύκειο………………………………………………………………………………………………
    Είναι δυνατόν στις μέρες μας να λείπει η πληροφορική από το σχολείο; Τα πάντα λειτουργούν με υπολογιστές: πανεπιστήμιο, εργασία, καθημερινή ζωή. Οι γονείς πόσο πρέπει να πληρώνουν για την μόρφωση των παιδιών τους; δεν τους φθάνει που με το νέο σύστημα που θα έχει εξετάσεις κάθε χρονιά θα πληρώνουν φροντιστήρια συνεχώς θα πληρώνουν και στο πανεπιστήμιο για υπολογιστές; Και ενώ το σχολείο ήταν δημόσιο αγαθό και για όλους ,καθώς και ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα γίνεται ένα αγαθό για λίγους και εκλεκτούς….. Πληροφορική πρέπει να υπάρχει στα σχολεία σε όλες τις τάξεις και μια καλή πρόταση είναι: Στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι: Μάθημα πληροφορικής (6ώρες), οικονομία και διοίκηση (6 ώρες) με πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές, σε οικονομικές σχολές και σε παιδαγωγικά τμήματα και τεχνολογικές επιστήμες.
    Τα σχέδια( αρχιτεκτονικό, ελεύθερο κλπ)πρέπει να επανέλθουν στο λύκειο γιατί δίνονται πανελληνίως για την εισαγωγή σε κάποιες σχολές.
    Επίσης οι ξένες γλώσσες πρέπει να υπάρχουν στο λύκειο ,σε άλλη βάση ώστε οι γονείς να γλιτώνουν τα φροντιστήρια και να δίνεται ένα πτυχίο μέσα από το σχολείο.
    Το ΣΕΠ με κάποια μορφή πρέπει να υπάρχει στο λύκειο ώστε να δίνει οδηγίες,κατευθύνσεις , να προσανατολίζει και να βοηθάει τους μαθητές για τις σωστές επιλογές για το μέλλον τους.
    Τέλος καλό είναι που υπάρχει το μάθημα της πολιτικής παιδείας στο σχολείο. Καλό είναι ο μαθητής να προετοιμάζεται για αυριανός πολίτης και για την ένταξη του στην κοινωνία (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά) . Όμως, όσον αφορά την πολιτική παιδεία πρέπει να γίνουν κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την πολιτειακή παιδεία. Η πολιτειακή παιδεία είναι οργάνωση και λειτουργία του κράτους, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. δηλαδή δίκαιο και θεσμοί και το έχουν α΄ ανάθεση νομικοί και β΄ οι κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι. Η πολιτική παιδεία είναι οικονομία, δίκαιο ,θεσμοί άρα λογικά α΄ ανάθεση τα έχουν και οι τρείς ειδικότητες με τα όποια προβλήματα και αν δημιουργούνται…………………………………. Εάν γίνει έρευνα πανελλαδικά πόσοι νομικοί ή κοινωνιολόγοι διδάσκουν μαθήματα οικονομίας; Κανένας έως ελάχιστοι. Πόσοι οικονομολόγοι διδάσκουν μαθήματα δικαίου και κοινωνιολογίας; Πολλοί έως πάρα πολλοί. Εξάλλου έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις αφού έχουν διδαχθεί τα συγκεκριμένα μαθήματα και στο πανεπιστήμιο.
    Μήπως το μάθημα της οικονομίας πρέπει να διαχωριστεί από τα άλλα; Oi μαθητές πρέπει να προετοιμάζονται με οικονομικές έννοιες αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο μάθημα στο γυμνάσιο όπως οι κοινωνική και πολιτική αγωγή. Πρέπει να γνωρίζουν για την αγορά ,μορφές και λειτουργία χρήματος. Πως θα γίνει αυτό μέσα σε ένα τρίωρο το οποίο θα περιλαμβάνει και δίκαιο και θεσμούς; Έπειτα στην β΄ λυκείου το 2ώρο πως θα διαχωριστεί σε τρείς ειδικότητες; Ίσως πρέπει να προστεθεί και άλλη ώρα αφού η θεματολογία αφορά τρεις ειδικότητες ή να διαχωριστεί η θεματική ενότητα της οικονομίας. Επιπλέον πρέπει να υπάρξει Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών και στη Β΄ Λυκείου γιατί τίθενται τα ερωτήματα:Οι μαθητές από ποια ομάδα προσανατολισμού της Β΄Λυκείου θα επιλέξουν στη Γ΄Λυκείου την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών. Ας ελπίσουμε ότι κάποια πράγματα θα ληφθούν υπόψη και θα υπάρξει ένα σχολείο που να προσανατολίζεται στο καλό όλων και στις πραγματικές ανάγκες της εποχής.

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:01 | Θ.Μ

    Πληροφορική εκτός! Γιατί;
    Γιατί τα παιδιά μας που θέλουν να σπουδάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Πληροφορικής να μην διδάσκονται τις βασικές αρχές της αλγοριθμικής;
    Γιατί τότε αυτά που θέλουν να ακολουθήσουν οικονομικές σχολές να διδάσκονται οικονομικά;
    Γιατί αυτά που θέλουν να γίνουν ιστορικοί, φιλόλογοι, αρχαιολόγοι να διδάσκονται αρχαία και ιστορία;
    Γιατί αυτά που θέλουν να γίνουν γιατροί να διδάσκονται βιολογία;
    Τόσο απλά!!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 23:01 | Γιάννης Γ.

    Δεν είναι δυνατόν από το Νέο Λύκειο να απουσιάζει η πληροφορική και ειδικότερα ένα μάθημα Προγραμματισμού ή Αλγοριθμικής. Ο προγραμματισμός και η αλγοριθμική αναπτύσσουν την αναλυτική και κριτική σκέψη των μαθητών. Με την διδασκαλία αυτών των αντικειμένων συνδέονται οι αυτοματισμοί και η ρομποτική, επιστήμη η οποία στο εξωτερικό εισάγεται και σε παιδιά τάξεων Δημοτικού. Στα αναλυτικά μας προγράμματα, δυστυχώς απουσιάζει παραδειγματικά.

    Το μάθημα της επιστήμης της Πληροφορικής πρέπει να διδάσκεται ως αυτοτελές, υποχρεωτικό, εξεταζόμενο διδακτικό αντικείμενό σε κάθε τάξη και σε κάθε τύπο Λυκείου και ο βαθμός του μαθήματος να υπολογίζεται στο μέσο όρο της βαθμολογίας για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών.

    Φαίνεται ότι προσπαθείτε να φτιάξετε ένα ‘φτηνό’ από άποψη κόστους σχολείο, με κύριο προσανατολισμό τις Πανελλήνιες εξετάσεις, χωρίς εργαστήρια και δραστηριότητες, αφού μία σχολική τάξη και ένας πίνακας αρκούν για τη διδασκαλία μόνο θεωρίας – χωρίς ή με ελαχιστότατη πρακτική – στα υπόλοιπα πολύωρα μαθήματα όπως για παράδειγμα Φυσική έξι (6) ώρες, Μαθηματικά οκτώ (8) ώρες, Χημεία έξι (6) ώρες, Βιολογία οκτώ (8) ώρες.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:57 | Μαρία Στ

    Θεωρώ αδιανόητο, στην εποχή μας, να λείπει το μάθημα της Πληροφορικής από την τελευταία βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Το νέο Λύκειο μου θυμίζει πολύ το Λύκειο που αποφοίτησα πριν 20 χρόνια με το σύστημα των Δεσμών, μόνο που τώρα τις έχουμε ονομάσει ομάδες προσανατολισμού. Δεν εκσυγχρονίζεται το Λύκειο με το να καταργούνται μαθήματα των οποίων η παρακολούθησή είναι απαραίτητη σε όλες τις τεχνολογικές σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:55 | ΣΚΟΥΡΤΗ Σ.

    Προς μεγάλη μου έκπληξη και απογοήτευση διαπίστωσα διαβάζοντας το άρθρο 2, ότι η επιστήμη της πληροφορικής περιορίζεται σε ένα μάθημα επιλογής στην Α’ Λυκείου. Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι οργανικές θέσεις των καθηγητών πληροφορικής στα Γενικά Λύκεια της Ελλάδας θα καταργηθούν σε βάθος τριετίας. Αυτό ίσως κάποιοι σκέφτονται ότι είναι πρόβλημα μιας μεμονωμένης ειδικότητας. Είναι όμως έτσι; Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν η αναδιάρθρωση, με στόχο τη βελτίωση θέλω να πιστεύω, μιας βαθμίδας της εκπαίδευσης, να συνεπάγεται την εξαφάνιση από τα γενικά Λύκεια της χώρας μας, της ειδικότητας που γνωστικό της αντικείμενο είναι η πληροφορία! Πίστευα μέχρι στιγμής ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας!

    Ξαναδιάβασα τους σκοπούς του Γενικού Λυκείου με την απορία πως θα επιτευχθούν οι τελευταίοι τρεις σκοποί της αναδιάρθρωσης (η, θ, ι) με παντελή ουσιαστικά έλλειψη μαθημάτων που να εξοικειώνουν τους μαθητές με τις νέες τεχνολογίες. Τα μαθήματα Πληροφορικής (επιλογής και κατεύθυνσης) καλλιεργούν με τον πιο άμεσο και παραστατικό τρόπο, την κριτική σκέψη μέσω της εφαρμογής της ανάλυσης και της σύνθεσης στην επίλυση προβλημάτων. Το ερώτημα είναι για πιο λόγο αποκλείονται μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών που εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους σκοπούς αυτούς;

    Κλείνω με την ευχή οι απόψεις που διατυπώθηκαν στη δημόσια διαβούλευση να μην αρχειοθετηθούν στον κάδο ανακύκλωσης!

    Με εκτίμηση,
    Σκούρτη Σ.
    Καθηγήτρια Πληροφορικής

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:55 | Π.Τσακίρης

    Πληροφορική και Νέο Λύκειο
    Αν τα παιδιά μας δεν διδάσκονται της βασικές αρχές της επιστήμης των υπολογιστών, αν δεν αποκτήσουν αλγοριθμική σκέψη που συνεπάγεται κριτική, αναλυτική και συνθετική σκέψη όπου αυτό απαιτείται, που θα απαιτηθεί, τότε ένα είναι σίγουρο: το χάσανε το τρενάκι του 21ου αιώνα!!!!
    Και η ώρα δεν απαιτεί κριτική για την αναγκαιότητα ύπαρξης άλλων ειδικοτήτων που εντάσσονται στο νέο λύκειο κάτι που παρακολουθώ να γίνεται σε υπερβολικό βαθμό αλλά σοβαρή και σχολαστική σκέψη για τι είναι σωστό και ταιριαστό.
    Ένα είναι το σίγουρο : Νέο Λύκειο χωρίς Πληροφορική δεν είναι Νέο είναι παλιό, απαρχαιωμένο, ανάξιο να καλύψει τις ανάγκες της εποχής που ζούμε .

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:54 | Νίκος Ξένος

    Αν και με έχουν σχεδόν καλύψει προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε προηγούμενα σχόλια για τη διδασκαλία της Πληροφορικής, δε μπορώ παρά να προσθέσω και προσωπικά ότι η πλήρης κατάργηση μίας από των σημαντικότερων επιστημών των ημερών μας είναι μεγάλο λάθος. Η επιστήμη Υπολογιστών/Πληροφορική θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό μάθημα στην Α’ και στη Β’ Λυκείου και πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στην Γ΄Λυκείου για συγκεκριμένες σχολές.

  • Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις σε σχέση με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου.

    Oι ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού μου φαίνονται υπερβολικά πολλές με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των Αρχαίων (11 ώρες) και δευτερευόντως την περίπτωση της Βιολογίας (8 ώρες) αλλά και κάποια από τα άλλα μαθήματα. Δυσκολεύομαι πραγματικά να φανταστώ τι είδους θα είναι και τι όγκο θα έχει η διδακτέα ύλη σε αυτά τα μαθήματα προσανατολισμού. Το γεγονός ότι οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα αντί των 6 ή 7 , διόλου δεν τους διευκολύνει γιατί πλέον, και με τη Γλώσσα, οι διδακτικές ώρες αυτών των μαθημάτων είναι είκοσιδύο (22) ενώ στο προηγούμενο σύστημα στα 6-7 εξεταζόμενα μαθήματα αντιστοιχούσαν δεκαπέντε (15) έως δεκαοκτώ (18) ώρες, που σημαίνει ότι το μέγεθος της εξεταστέας ύλης θα είναι 25-45% μεγαλύτερο! Ακόμα και την εποχή των Δεσμών οι αντίστοιχες ώρες ήταν περίπου δεκαοκτώ (18).

    Για τον λόγο αυτό αλλά και σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη από το προσχέδιο κατάργηση του ΑΕΠΠ θα ήθελα να προτείνω τα εξής:
    Προτείνω τη διδασκαλία του Προγραμματισμού (ΑΕΠΠ ή παρόμοιο μάθημα) σε δίωρη βάση σαν μάθημα γενικής παιδείας για όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου με μείωση των ωρών μαθημάτων προσανατολισμού σε 18 ώρες, όχι με το σκεπτικό του προαπαιτούμενου για κάποια Τμήματα, αλλά γιατί αναμφισβήτητα προάγει τη λογική σκεψη (rational thinking) (αντίθετα με πολλά άλλα μαθήματα). Αυτό μπορεί να γίνει με αφαίρεση 2 ωρών Αρχαίων, 1 Μαθηματικών, 1 Χημείας, 1 Βιολογίας, 1 Μαθημ & Στατ. και 1 συνολικά από Οικον. & Διοίκηση/Κοινωνικές & Πολ. Επιστήμες/Ιστορία.

    Επίσης προτείνω τη διδασκαλία και της Στατιστικής σε όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου-εκτός ίσως αυτών των ανθρωπιστικών σπουδών- κάτι όμως που τεχνικά είναι δύσκολο γιατί ο νομοθέτης δεν προέβλεψε ούτε μία (!) ώρα Μαθηματικών για τους μελλοντικούς γιατρούς, φαρμακοποιούς κλπ.
    Η Μεθοδολογία της Έρευνας στηρίζεται στην αξιοπιστία που της προσδίδει η Στατιστική ανάλυση είτε πρόκειται για Κοινωνικές σπουδές είτε για Θετικές είτε για Ιατρικές, Οικονομικές κλπ. Δεν χρειάζεται φυσικά μόνο στον ερευνητή αλλά και στον απλό φοιτητή που θα διαβάσει ένα research paper και θέλει να το αξιολογήσει ουσιαστικά. Θυμάμαι μάλιστα ότι οι μαθητές της Β’ Δέσμης διδάσκονταν δύο ώρες λιγότερη Βιολογία (από ότι Μαθηματικά οι της Α’) ώστε να παρακολουθούν Στατιτστική με την 4η δέσμη.

    Με τιμή
    Ι. Χατζηδάκης, B.Sc. Χημείας, Μ.Sc., Ph.D. Βιολογίας

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:52 | ΙΩΑΝΝΗΣ Ψ

    Σε ότι αφορά τις Ερευνητικές Εργασίες σε Λύκειο και Γυμνάσιο θα πρέπει η ανάθεση τους να γίνεται σε τεχνολόγους εκπαιδευτικούς που είχαν ως πρώτη ανάθεση το μάθημα της Τεχνολογίας του οποίου οι σκοποί ήταν ίδιοι με τους σκοπούς των Ερευνητικών Εργασιών.

    Το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα πρέπει να δοθεί σαν πρώτη ανάθεση και στους ΠΕ17.04 (ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ) οι οποίοι είχαν σαν πρώτη ανάθεση την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (υποχρεωτικό μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Β Γενικού Λυκείου)

    Τέλος ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού θα πρέπει κατά την γνώμη μου να περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικότητες:
    1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
    2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
    3. Τεχνικός Αυτοματισμού
    4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
    5. Τεχνικός Η/Υ
    6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:51 | Ιωάννης Σάκκας

    Καταρχάς, πρέπει να εκφραστεί η ικανοποίηση για την επαναφορά της Πολιτικής Παιδείας στα μαθήματα κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας στο Γενικό Λύκειο της χώρας μας. Θα ήταν παντελώς ανακόλουθο σε μία χώρα όπου γεννήθηκαν, αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν οι δημοκρατικές αρχές και αξίες καθώς και οι ιδέες περι δικαιοσύνης να μη διδάσκεται το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας… Εξάλλου, είναι κοινός τόπος οτι το γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Παιδείας διδάσκεται στη Α/βαθμια και Β/βαθμια εκπαίδευση των περισσότερων σύγχρονων δημοκρατικών πολιτειών.
    Εκφράζεται η ισχυρή πεποίθηση πως θα πρέπει τα γνωστικά αντικείμενα της Οικονομίας, των Πολιτικών Θεσμών & Αρχών Δικαίου και της Κοινωνιολογίας να είναι διακριτά και να μη συμπλέκονται σε ένα και μοναδικό διδακτικό εγχειρίδιο αλλά σε τρία διαφορετικά (ένα για κάθε ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο)και συνεπώς να διδάσκονται κατά 1η ανάθεση από τους καθύλην αρμόδιους εκπαιδευτικούς.Αυτό θα πρέπει να ισχύσει και στις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου και πρωτίστως στη Γ’τάξη. Η πεποίθηση αυτή γεννιέται από το γεγονός οτι τα ως άνω γνωστικά αντικείμενα είναι διαφορετικά μεταξύ τους καθότι πραγματεύονται έννοιες διακριτές μεταξύ τους και για το λόγο αυτό διδάσκονται σε διαφορετικές σχολές και τμήματα από τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Είναι τελειώς διαφορετικό ζήτημα η διαπραγμάτευση ενός εκ των ανωτέρων γνωστικών αντικειμένων μέσα από το επιστημονικό πρίσμα ενός άλλου γνωστικού αντικειμένου, όπως για παράδειγμα: «Η κοινωνιολογία του δικαίου» η οποία διδάσκεται στις Νομικές Σχολές και εξετάζει το δίκαιο(δικαιογένεση-δικαιοπαραγωγική διαδαδικασία)μέσα από τα διδάγματα της Κοινωνιολογίας.Κάτι τέτοιο προαπαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία τα οποία δεν είναι δίκαιο να τα απαιτήσουμε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου.

    Σάκκας Ιωάννης
    Νομικός

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:46 | ΓΓ ΠΕΚΑΠ

    Α’ Λυκείου:
    (άρθρο 2) Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών, να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α’ Λυκείου και όχι μάθημα επιλογής. Στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, ο μαθητής θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίσει και να κατανοήσει την ορθή χρήση ενός συνόλου από απαραίτητες εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και να αναπτύξει ώριμη «ψηφιακή συμπεριφορά» που θα του επιτρέψει να ενταχθεί και να λειτουργήσει ως πολίτης των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό το μάθημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ασφαλής χρήση των δικτύων, του διαδικτύου και των υπηρεσιών τους (ασφαλή επικοινωνία και ασφαλείς συναλλαγές, εργαλεία συνεργατικότητας και δυναμική των ψηφιακών κοινοτήτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημοκρατία, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, ζητήματα ψηφιακής ηθικής κλπ).
    Β’ Λυκείου
    (άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
    Γ’ Λυκείου
    Α) (άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών). Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), με αφορμή την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου για το Νέο Λύκειο, είναι υποχρεωμένη να καταθέσει την άποψή της για το γενικό περίγραμμα των μέτρων, και ειδικότερα για την ιδιαίτερη θέση που επιφυλάσσουν για τη διδασκαλία της Βιολογίας στην εκπαιδευτική βαθμίδα του Λυκείου.

    Αναφορικά λοιπόν με το περίγραμμα του Λυκείου που προδιαγράφουν οι νέες ρυθμίσεις οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

    1ον Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής βαθμίδας του Λυκείου πρέπει να γίνεται πρωτίστως με γνώμονα το είδος, το εύρος και το βάθος της γενικής παιδείας που παρέχει στο μαθητή και δευτερευόντως τις ανάγκες προετοιμασίας και επιλογής των υποψηφίων για τις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Διατυπώνοντας αυτή τη θέση, γνωρίζουμε ότι έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη και στην πολιτεία, αλλά και στην κοινωνία, για το ρόλο του Λυκείου. Ρόλο που έχει καταδικάσει, από τα χρόνια των δεσμών ήδη, το Λύκειο σε μια εικονική εκπαιδευτική βαθμίδα την οποία ο μαθητής διεξέρχεται, ουσιαστικά μόνο για να αποκτήσει το τυπικό δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις.
    Είναι επίσης κρίμα που εδώ και 30 χρόνια το Λύκειο, ανεπιτυχώς, προσπαθεί να χαράξει στην εκπαίδευση του μαθητή ανεξάρτητα μονοπάτια αυτοτελών μαθημάτων που δεν διασταυρώνονται. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό βίο, αυτό που τώρα μετράει, δεν είναι η κατάρτιση ενός μελλοντικού επιστήμονα ή επαγγελματία με βάση την αυστηρή και μονολιθική πειθαρχία της επιστήμης ή του επαγγέλματός του, αλλά αν έχει αποκτήσει ευρεία παιδεία και δεξιότητες που τον καθιστούν ικανό να ανακαλύπτει και να συνδυάζει πληροφορίες και γνώσεις που προέρχονται από το σύνολο του επιστητού.
    Αυτός είναι ο δρόμος για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων, επιστημόνων και επαγγελματιών, που τα πνευματικά τους πονήματα δεν θα στερούνται του ορθολογισμού που διδάσκουν τα μαθηματικά, τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια που καταστρώνουν, οι χημικές ενώσεις που επινοούν, δεν θα έρχονται σε αντίθεση με το περιβάλλον και τις βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου, που ο σεβασμός σε κάθε μορφή ζωής, σε κάθε φύλο, χρώμα ή χαρακτηριστικό, δεν θα είναι ηθικοπλαστική συνταγή, αλλά θα είναι προϊόν βαθιάς γνώσης του φαινομένου της ζωής, της πολυμορφίας του και της εξελικτικής διαδικασίας που το γέννησε.

    2ον Στην κατεύθυνση αυτή θα επιθυμούσαμε ένα περισσότερο ανοικτό σχέδιο που θα έδινε τη δυνατότητα στο μαθητή να επιλέξει διαφορετικά μαθήματα, ακόμη και αν αυτά ανήκουν σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, ώστε στο τέλος των Λυκειακών σπουδών του να λαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για το σχεδιασμό του μονοπατιού γνώσης που επιθυμεί να ακολουθήσει.
    Αντιλαμβανόμαστε φυσικά, ότι στις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε και με τις μικρές σχετικά σχολικές μονάδες που διαθέτουμε, είναι δύσκολος προς το παρόν ένας τέτοιος σχεδιασμός, αλλά θα μπορούσε όμως το προτεινόμενο σχέδιο να έχει ανοικτή αυτήν την προοπτική. Φοβόμαστε όμως ότι δεν το κάνει. Αντιθέτως έχει σχεδιαστεί για να υπηρετεί αυτό το αναχρονιστικό υπόλειμμα της συντεταγμένης πορείας ανά επιστημονικό πεδίο, στο διηνεκές.

    Αναφορικά με την τύχη που επιφυλάσσει το προτεινόμενο σχέδιο για το μάθημα της Βιολογίας, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
    Επειδή ότι κάνουμε στην καθημερινότητά μας περιστρέφεται γύρω από τις δυνατότητες που δίνει η βιολογική υπόστασή μας, δεν αμφιβάλαμε ποτέ για το ότι η Βιολογία είναι απαραίτητο να αποτελεί μάθημα που οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ή επιστημονική κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν.
    Αντιθέτως, πάντοτε θεωρούσαμε αυτονόητο (ακόμη και όταν η Βιολογία συνθλιβόταν στην προσχηματική της μιας ώρας την εβδομάδα, και τάξη παρά τάξη, διδασκαλίας της), πως τα μείζονα προβλήματα του καιρού μας, πολλά από τα οποία μάλιστα σχετίζονται με τις ατομικές επιλογές που κάνει ο πολίτης, για να γίνουν κατανοητά και επιλύσιμα, απαιτούν ένα ελάχιστο βιολογικού εγγραμματισμού.
    Έτσι υπερασπιστήκαμε την ανάγκη το μάθημά μας να αποτελεί κορμό της παιδείας που παίρνει ο μαθητής στο Λύκειο, τόσο στο Γενικό όσο και στο Τεχνολογικό.
    Η στάση αυτή δεν προερχόταν από κάποιου είδους βιολογικό πατριωτισμό, ούτε καθοδηγείτο από συντεχνιακές σκοπιμότητες, διότι είναι γνωστό πως και στο πρόσφατο παρελθόν αποδίδαμε το ίδιο (αν όχι περισσότερο) βάρος στη διδασκαλία βιολογίας ως μάθημα γενικής παιδείας και όχι ως μάθημα προσανατολισμού.
    Για το λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε την ικανοποίησή μας, διότι το προτεινόμενο σχέδιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης αποδίδει τα ελάχιστα που οφείλει στη διδασκαλία της Βιολογίας ως μάθημα γενικής παιδείας, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να διδάσκεται σε επαρκή αριθμό ωρών στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, εγκαταλείποντας τον προσχηματικό και παιδαγωγικά απρόσφορο βρόχο του μονόωρου μαθήματος. Σε αντίθεση, στο Επαγγελματικό λύκειο δεν προβλέπεται η διδασκαλία της Βιολογίας, με αποτέλεσμα οι γνώσεις που λαμβάνουν οι μαθητές σχετικά με την ίδια τους τη ζωή και το περιβάλλον τους να απουσιάζουν πλήρως από τη μόρφωση του 21ου αιώνα.
    Αναφορικά δε με τη διδασκαλία της Βιολογίας ως μάθημα προσανατολισμού έχουμε να επισημάνουμε πως θα επιθυμούσαμε από τη διδασκαλία της να επωφελούνται όχι μόνο όσοι κατευθύνονται προς το πεδίο Υγείας, αλλά στο σύνολο των μαθητών της Θετικής Κατεύθυνσης.
    Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο διότι θα προσδώσει την απαραίτητη παιδεία, ώστε ο μαθηματικός να είναι ικανός να εκπονεί μαθηματικούς φορμαλισμούς για τη μελέτη του φαινομένου της ζωής, ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν κτίρια που θα βρίσκονται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, ο χημικός να στρέφεται στη μελέτη των βιομορίων και να συνθέτει ενώσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τους οργανισμούς, ο φυσικός να δραστηριοποιείται στον ακμάζοντα τομέα των νευροεπιστημών, ο μηχανολόγος να αξιοποιεί τη νανοτεχνολογία στις εφαρμογές υγείας.
    Προφανώς κάτι τέτοιο είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο για το μαθητή που επιθυμεί να κατευθυνθεί σε μια σειρά από πανεπιστημιακές σχολές και τεχνολογικά τμήματα, όπως λ.χ. η Γεωπονική, τα ίδια τα βιολογικά τμήματα κ.α΄, που ως βασικό κορμό των προγραμμάτων σπουδών τους έχουν τις βιοεπιστήμες.
    Στην κατεύθυνση αυτή θα προτείναμε το πεδίο της Υγείας να μετονομαστεί σε πεδίο Επιστημών Ζωής και Περιβάλλοντος, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις σχολές και τα τμήματα που σχετίζονται με τις Βιοεπιστήμες. Πιστεύουμε ότι αυτό και απόλυτα ρεαλιστικό είναι και περισσότερες επιλογές σχολών δίνει στους μαθητές.

    Το ΔΣ της ΠΕΒ

  • H Χημεία είναι μία από τις βασικές Επιστήμες (όπως και η Φυσική) που μαζί με τα Μαθηματικά μπορούν να «κατακτηθούν» μόνο μέχρι τα μαθητικά χρόνια. Η βαθιά γνώση Χημείας είναι προαπαιτούμενη και μεγάλα κενά της δεν αναπληρώνονται όπως δεν αναπληρώνονται μεγάλα κενά στην Φυσική και στα Μαθηματικά. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα φοιτητών που εγκατέλειψαν τα τμήματά τους λόγω της ανεπάρκειας στη Χημεία (για τους γνωστούς λόγους του προηγούμενου συστήματος). Ξέρω 2 τέτοια παραδείγματα ΜΟΝΟ από τους Μηχ. Ορυκτών Πόρων που επειδή ανήκει σε Πολυτεχνείο προτιμήθηκε από πολλά παιδια της Τεχνολογικής Κατ/σης. Επίσης γνωρίζω -και γνωρίζετε- ΧΙΛΙΑΔΕΣ απόφοιτους Τμημάτων Πληροφορικής που κατάφεραν να διαπρέψουν στην στον τομέα τους χωρίς ΚΑΜΙΑ πρότερη γνώση, ούτε καν δεξιότητα, σε υπολογιστές ( η γενιά φοιτητών των δεκετιών ’80 και ’90, κάποιοι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ σήμερα). Φαντάζεστε ποια θα ήταν η –θεωρητική-πιθανότητα ένας φοιτητής να αποφοιτήσει από τμήμα Χημικού χωρίς ΚΑΜΙΑ προηγούμενη επαφή με Χημεία; Η απάντηση: μηδενική.

    Να σας δώσω κι άλλα παραδείγματα. Γνώρισα πολλούς Βιολόγους (σημερινούς 40άρηδες και πλέον) που έκαναν μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε Βιοπληροφορική και έγιναν ικανότατοι προγραμματιστές, με ελάχιστη προηγούμενη επαφή με την πληροφορική ακόμα και στις προπτυχιακές τους σπουδές. Δεν γνώρισα κανέναν Βιολόγο που να μπόρεσε να κάνει μεταπτυχιακό στη Φυσική, στη βασική Χημεία ή ακόμη περισσότερο στα Μαθηματικά.

    Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η Πληροφορική μπορεί να κατακτηθεί από το μηδέν και η Χημεία όχι; Η απάντηση (η δική μου βέβαια) είναι ότι η Πληροφορική βασίζεται στη Λογική που έχει ήδη εν πολλοίς εμπεδώσει ένας επαρκής 18χρονος μαθητής, από την τριβή του με τα Μαθηματικά και τις Επιστήμες. Με εφόδιο την Λογική (που δεν διαφέρει θεμελιωδώς από την «προγραματιστική» λογική) μπορεί εύκολα να προγραμματίσει όταν εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες της κάθε γλώσσας προγραμματισμού. Οι περισσότερες Επιστήμες (Sciences) σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπ/σης απαιτούν πρότερη μεγάλη εξοικείωση με τη λειτουργία του φυσικού κόσμου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά, από νωρίς, και με την κατάκτηση τόσο των αντίστοιχων νοητικών αναπαραστάσεων και εννοιών αλλά και με την απαραίτητη εντατική χρήση του εκτεταμένου φορμαλισμού που είναι συμφυής με την αυστηρότητα των Επιστημών και των Μαθηματικών.

    ΥΓ Ίσως παρατηρήσατε ότι δεν χρησιμοποιώ τον όρο «επιστήμη» για την Πληροφορική. Μαχητό είναι αν η Πληροφορική είναι ή δεν είναι Επιστήμη. Με τον ορισμό της «συστηματικής και τυποποιημένης γνώσης» κάλλιστα είναι, με άλλους ορισμούς –στενότερους-όχι. Συνήθως πληροί και το κριτήριο του testable. Θα την έλεγα «discipline” όχι για να την υποβιβάσω αλλά επειδή ουσιαστικά είναι ένα ανθρώπινο τέχνημα (artifact). Πηγές: 1. Wikipedia «Science (from Latin scientia, meaning «knowledge») is a systematic enterprise that builds and organizes knowledge in the form of testable explanations and predictions about the universe” και 2. ο ίδιος ο Vinton Cerf αναρωτάται στο άρθρο του «Where is the science in computer science?» όπου λέει μεταξύ άλλων «That software is an artifact seems obvious.»

    Με τιμή
    Ι. Χατζηδάκης, B.Sc. Χημείας, Μ.Sc., Ph.D. Βιολογίας

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:40 | Δημήτρης Γκαρίπης

    Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση! Το Γενικό Λύκειο δεν έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τους μαθητές με εξεζητημένες τεχνικές γνώσεις· αυτές τις παραχωρεί το Τεχνικό Λύκειο. Η όλη συζήτηση λοιπόν είναι για το αν και που θα απασχοληθούν οι συνάδελφοί μας της πληροφορικής!
    Αλήθεια στο Δημοτικό είναι χρήσιμο το μάθημα; Η εκμάθηση δημιουργίας email και fb είναι τόσο απαραίτητα για τα παιδάκια των 7-12 ετών;
    Η πληροφορική (ή καλύτερα χειρισμός πληκτρολογίου) κάνει τα παιδάκια αυτά να είναι του καναπέ και αργότερα του internet cafe.
    Εν κατακλείδει λοιπόν ποιο μάθημα είναι πλέον σημαντικό (με το χέρι στη καρδιά)η ΧΗΜΕΙΑ που διέπει το σύμπαν ή η πληροφορική που είναι δημιούργημα καθαρά του ανθρώπου για να λύνει προβλήματα και να τον διευκολύνει αλλά το οποίο τις απλές ή και σύνθετες δεξιότητες μπορεί κάποιος να τις διδαχθεί αργότερα σε κάποια ανώτερη σχολή.
    ΥΓ. Ποιος θυμάται τους περίφημους γεωμετρικούς τόπους στη Γεωμετρία; Αυτοί κι αν ήταν το απάνθισμα της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης. Κι όμως αφαιρέθηκαν από την ύλη χωρίς να ανοίξει μύτη.Ας μη κατηγορούμε λοιπόν αβίαστα το παλαιό σχολείο με τη χιλιοειπωμένη εδώ στη δημ. διαβούλευση φράση: «ας μην γυρίσουμε την Ελληνική εκπαίδευση πίσω σε άλλες εποχές».

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:38 | ιωακείμ γεωργούδας

    Προβληματισμοί & θέσεις σχετικά με την κατάργηση της Πληροφορικής από το νέο Γενικό Λύκειο.

    Θα ξεκινήσω με κάτι κοινότυπο και αυτονόητο: η Πληροφορική δεν είναι δεξιότητα, η Πληροφορική είναι επιστήμη. Επίσης, κάτι που δεν είναι αυτονόητο και χρήζει διευκρίνισης, ελπίζω όχι και για τους εμπλεκόμενους φορείς: άλλο γνωστικό αντικείμενο οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (Information and Communication Technology, ICT) και ο ψηφιακός αλφαβητισμός (digital literacy) κι άλλο η Επιστήμη της Πληροφορικής (Computer Science, CS). Σχετίζονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται.

    Τα δύο πρώτα αφορούν τη γνώση που σκοπό έχει την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας (δεξιότητα) για μετάδοση/λήψη πληροφορίας και στοχεύει στην ανάπτυξη της ικανότητας του ατόμου να χρησιμοποιεί, να εκφράζεται και να αναπτύσσει τις ιδέες του μέσω των ΤΠΕ. Το τρίτο, όμως, αφορά μια αυστηρά καθορισμένη, με ακαδημαϊκούς όρους, επιστημονική περιοχή. Η γνωριμία και η εμβάθυνση σε αυτήν, σημαίνει, μεταξύ άλλων, την καλλιέργεια της λεγόμενης «υπολογιστικής σκέψης», δηλαδή της ικανότητας ανάπτυξης αφαιρετικής σκέψης, διερεύνησης αλγοριθμικών μεθόδων επίλυσης, αναζήτησης και εύρεσης μεθόδων ανάλυσης προβλημάτων [1].

    Στην Ελλάδα, καταργείται το μάθημα της «Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» από το πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου. Δηλαδή, σταματά να διδάσκεται το μοναδικό αμιγώς μάθημα της επιστήμης της Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χωρίς καμία εξήγηση από τους αρμόδιους φορείς. Ποιοί το πρότειναν και κυρίως με ποια κριτήρια; Απέτυχε η εφαρμογή του; Είναι ξεπερασμένο ως αντικείμενο; Υπάρχει σχεδιασμός να διδάσκεται σε μικρότερες ηλικίες; Τι εξυπηρετεί παιδαγωγικά η διακοπή της διδασκαλίας του στο Λύκειο, όταν, αδιαμφισβήτητα, είναι απαραίτητο σε πλήθος σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από τις πλέον περιζήτητες;

    Στην Αγγλία, η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών (National Curriculum), συγχρόνως για όλες της δομές της γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Primary Schools: Key Stages 1-2, ηλικίες 5-11, Secondary Schools: Key Stages 3-4, ηλικίες 11-16 έτη), αποτέλεσε μια διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημοσίευση αξιολογικής μελέτης από εξειδικευμένη επιτροπή, το Δεκέμβριο του 2011 [2]. Ακολούθησαν δημόσιες διαβουλεύσεις, συζητήσεις με εμπλεκόμενους φορείς (ειδικούς και εκπροσώπους των διδασκόντων) [3], τροποποιήσεις και το νέο πρόγραμμα σπουδών θα εφαρμοστεί σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2014 [4].

    Ειδικά για την Πληροφορική, κατέληξαν, όχι απαίδευτα και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της δίμηνης δημόσιας διαβούλευσης [5], να αναμορφώσουν εκτεταμένα/αντικαταστήσουν το μάθημα των ΤΠΕ (ICT), εστιάζοντας πολύ περισσότερο στην Επιστήμη της Πληροφορικής (μετονομάζοντας, μάλιστα, το μάθημα σε Computing), τόσο στο Δημοτικό (Primary School, ηλικίες: 5-11 ετών) όσο και στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Secondary School, ηλικίες: 11-16 ετών) [6]. Έτσι, από το Σεπτέμβριο του 2014, στην Αγγλία, τα παιδιά του Δημοτικού (Primary School), δηλαδή από την ηλικία των 5 ετών, θα μαθαίνουν να σχεδιάζουν, να ελέγχουν και να δημιουργούν προγράμματα στον υπολογιστή, να οργανώνουν, να αποθηκεύουν και να ανακτούν δεδομένα, θα διδάσκονται ασφάλεια στο διαδίκτυο και ασφάλεια προσωπικών δεδομένων. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Secondary School) θα διδάσκονται σειρά από γλώσσες προγραμματισμού, δικτυακά υπολογιστικά συστήματα και αλληλεπίδραση υλικού (hardware)-λογισμικού (software). Επιπλέον, όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στον τομέα της Πληροφορικής θα έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν περαιτέρω στο αντικείμενο [4], [7], [8].

    Ο διακηρυγμένος στόχος τους είναι «να αναβιώσουν την κληρονομιά του (Βρετανού) Alan Turing (εκ των θεμελιωτών της Επιστήμης της Πληροφορικής), και να δημιουργήσουν μία γενιά νέων ανθρώπων ικανών να δουλέψουν στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων» [1].

    Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ακόμη μπερδεύουμε τις ΤΠΕ με την Επιστήμη της Πληροφορικής και τη δεξιότητα με την επιστήμη. Θεωρούμε Πληροφορική τη διαχείριση μιας εφαρμογής λογισμικού και δεν ενδιαφερόμαστε να παράσχουμε τη γνώση που θα καταστήσει τους μαθητές ικανούς να σκέφτονται, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μια τέτοια εφαρμογή. Δηλαδή, να δημιουργούν και μάλιστα, με ελάχιστο κόστος σε πρώτες ύλες. Και αν έχω καταλάβει καλά όλο αυτό τον ορυμαγδό των εξηγήσεων για τα αίτια της κρίσης και των επακόλουθων πολιτικών αντιμετώπισης, ένα από τα βασικά αίτια είναι ότι η χώρα μας δεν παράγει. Μάλλον, ούτε και στο μέλλον θα το καταφέρει. Πάλι γκαρσόνια…

    Η προσφερόμενη δημόσια εκπαίδευση οφείλει να συμβάλει στην αναζήτηση νέων πρωτοποριακών τομέων ανάδειξης των μαθητών της χώρας. Τουλάχιστο, να μην τους αποκλείει. Πόσο μάλλον, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου τα περιθώρια ανάδειξης περιορίζονται και μάλιστα σε ένα επιστημονικό πεδίο, όπου αποδεδειγμένα (μέσα από τις διαδοχικές διακρίσεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς και ολυμπιάδες) οι Έλληνες μαθητές τα καταφέρνουν. Έτσι, θα έπρεπε να έχει γίνει αντιληπτό ότι είναι αναγκαία η προσφορά ουσιαστικής γνώσης της Επιστήμης της Πληροφορικής στην εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να περιοριστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση σε θέματα μόνο χρήσης υπολογιστικών συστημάτων και εφαρμογών. Δυστυχώς, η ουσιαστική κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής στο Λύκειο υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό αφήνει τους μαθητές με ελλείψεις και αδυναμίες, σε ένα τομέα που η χώρα μας θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει.

    Τέλος, θέλω να τονίσω το γεγονός ότι, πλέον, οι εκπαιδευτικοί της Πληροφορικής εξοβελίζονται από τα Γενικά Λύκεια (ειδικά σε δύο χρόνια από τώρα) και θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για τη μελλοντική τους μεταχείριση. Επίσης, γνωρίζοντας από κοντά το ζήλο τους στη συντήρηση και στην αναβάθμιση των εργαστηρίων Πληροφορικής, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για τη μελλοντική κατάσταση των εργαστηρίων Πληροφορικής στα Γενικά Λύκεια.

    Σας ευχαριστώ.

    Με εκτίμηση,

    Δρ. Ιωακείμ Γεωργούδας, εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Υπεύθυνος Κέντρου Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) Ν. Ξάνθης

    Αναφορές:

    [1]http://www.theguardian.com/teacher-network/teacher-blog/2013/aug/12/computing-ict-curriculum-teaching-debate

    [2]https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/175439/NCR-Expert_Panel_Report.pdf

    [3]https://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum/nationalcurriculum2014/nationalcurriculum/b0075667/national-curriculum-review-update

    [4]https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/210969/NC_framework_document_-_FINAL.pdf

    [5]https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/205921/ICT_to_computing_consultation_report.pdf

    [6]https://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum/nationalcurriculum2014/a00224578/consultation

    [7]http://www.theguardian.com/politics/2013/jul/08/michael-gove-education-curriculum-fractions

    [8]http://www.theguardian.com/education/2013/jul/08/new-national-curriculum-published

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:34 | ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ

    Συγκινητικό! Βγαλμένο από τα νιάτα μου το πρόγραμμα πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, όταν έδινα μαθηματικά, χημεία, φυσική και έκθεση για να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός. Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε ομάδα εκπαιδευτικών θέλει να προασπίσει τις θέσεις της και δεν έχει νόημα αν είναι πιο σημαντικοί οι αλγόριθμοι, οι χημικές ενώσεις ή τα «αρχαία ιταλικά» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άλλα δεν γίνεται να αποσυνδεθεί η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ(από τη σκοπιά του προγραμματισμού και όχι της χρήσης όπως διδάσκεται στις μικρότερες τάξεις)από ένα σημαντικό αιθμό σχολών της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών όπως ορίζεται στο υπό διαβούλευση πρόγραμμα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:27 | X.T.

    Κύριε υπουργέ,

    α) Η οικονομική παιδεία είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της Γενικής Παιδείας και για τον λόγο αυτό για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό ωρολόγιο πρόγραμμα θα πρέπει τόσο στην Α’ και όσο στην Β’ λυκείου να διδάσκεται από 2 ώρες αμιγές μάθημα οικονομικών.
    Η οικονομική επιστήμη είναι πάντοτε επίκαιρη και συμβάλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη περιγραφή των σύγχρονων οικονομιών, διαμορφώνει στάσεις όπως σε σχέση με την καταταλωτική συμπεριφορά, την φορολογική συνείδηση και προσφέρει κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες.
    Είναι από τις λίγες επιστήμες όπου μεθοδολογικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι θεωρητικές κατασκευές , τα μαθηματικά, η στατιστική, τα διαγράμματα, η ιστορία, η βιωματική προσέγγιση κλπ.Χρησιμοποιούνται δηλαδή τόσο η «θεωρία» όσο και η «πράξη» ώστε η προσέγγιση των μαθητών να είναι ολοκληρωμένη και παιδαγωγικά άρτια.

    Η ενσωμάτωση οικονομικών, πολιτικών και κοινωνιολογικών κλάδων σε ένα μάθημα, αυτό της Πολιτικής Παιδείας, θα αποφέρει αποσπασματική μελέτη και τελικά αποδυνάμωση και των τριών αυτών αξιόλογων επιστημονικών πεδίων.

    β) Αναφορικά με τις ομάδες προσανατολισμού στην Β’ λυκείου, θα πρέπει να δημιουργηθεί Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών. Η ομάδα αυτή κρίνεται απαραίτητη αφού οι μαθητές σύμφωνα με το πρόγραμμα που προτείνετε οι μαθητές διδάσκονται σε πολύ μικρό βαθμό τα αντικέιμενα αυτά.
    Επίπλέον, εάν δεν δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα, οι μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτόν τον κύκλο σπουδών θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους υποψηφίους των άλλων ομάδων αφού θα σπαταλούν δυνάμεις σε μαθήματα για τα οποία δεν ενδιαφέρονται και κατά συνέπεια θα λαμβάνουν και χαμηλότερη βαθμολογία.

    γ) Θεωρώ ότι η εισαγωγή του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας είναι εξαιρετικής σημασίας για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, όμως η σύντομη εμπειρία έδειξε ότι λόγω της ανεπάρκειας υποστηρικτικών δομών και πόρων καθώς και λόγω έλλειψης της κατάλληλης κουλτούρας τόσο στους μαθητές αλλά πολύ περισσότερο στους καθηγητές, το μάθημα αυτό έχει υπονομευτεί σε μεγάλο βαθμό.

    δ) Χρειάζεται να αυξηθεί κατά μία ώρα ακόμη η φυσική αγωγή στην Β’ και στην Γ’ λυκείου(οι έφηβοι δεν μπορούν να στριμώχνονται ολόκληρα επτάωρα στις τάξεις χωρίς να εκτονώνονται) όπως να βρεθούν ώρες και για άλλα μαθήματα όπως το δίκαιο, η κοινωνιολογία και τα καλλιτεχνικά.

    Με τιμή
    Χ.Τ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:26 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΘΗΝΑ

    ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ.
    Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΟΕΙ, ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.
    Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΘΩΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:22 | ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ12.01-02-03 ΚΑΙ ΠΕ17.01-05-11 ΚΑΙ ΤΕ01.01-05Ε17

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Οι παρακάτω προτάσεις πάνω στο σχέδιο νόμου αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εργάζονται στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο στον Τομέα Δομικών Έργων δηλαδή των παρακάτω ειδικοτήτων:

    ΠΕ12.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
    ΠΕ12.02 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
    ΠΕ 12.03 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ
    ΠΕ17.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΣΕΤΕΜ
    ΠΕ17.05 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ
    ΠΕ17.11 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ

    καθώς και τους συναδέλφους στα τμήματα των αναθέσεων που τους αφορούν:

    ΤΕ01.01 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ
    ΤΕ01.05 ΔΟΜΙΚΟΙ

    Οι προτάσεις που ακολουθούν διατυπώνονται συνολικά με βάση την αποδοχή των:

    Α) του υπομνήματος των Σχολικών Συμβούλων του ενοποιημένου Κλάδου Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,
    Β) της Ομάδα εργασίας Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών μελών της ΕΤΕ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών με τίτλο: Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Α. ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σχεδίου στο Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.
    1) Προτείνουμε την εισαγωγή του Τεχνικού σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ.

    Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Υποστηρίζουμε τη λειτουργία όλων των βασικών Τομέων – πυλώνων της τεχνικής εκπαίδευσης (Δομικών Έργων, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής) στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ).
    Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του Τομέα των Δομικών Κατασκευών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
    Για αυτό είναι κρίσιμη η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών.
    Ο τομέας Δομικών θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».
    Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής.
    Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα: σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών).

    1) Προτείνουμε πέραν του «Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» την επιπλέον εισαγωγή μίας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω ειδικότητες για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών:

     Τεχνικός επισκευών-ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων

     Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων

     Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων

     Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών

     Τεχνικός έργων υποδομής

    2) Προτείνουμε και θεωρούμε απολύτως αναγκαία (και για λόγους ίσων επιλογών των μαθητών) την εισαγωγή μαθήματος με τους ακόλουθους εναλλακτικά τίτλους:
    «Αρχές Δομικών Έργων»
    ή «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
    στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα μαθημάτων, ως εξής:

    Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:

    1) Αρχές Μηχανολογίας
    2) Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας
    3) Αρχές Δομικών Έργων
    ή Αρχές Σχεδιασμού και Υλοποίησης Σύγχρονων Δομικών Έργων
    4) Τεχνικό Σχέδιο
    5) Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός
    Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή
    6) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών

    3) Είναι σημαντικό για την ουσιαστική κατάρτιση των μαθητών να λειτουργήσει 4ο έτος στο Επαγγελματικό Λύκειο. Θεωρούμε σημαντικό η πρακτική άσκηση να παραμείνει εντός της τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. (Όχι ως μαθητεία του ΟΑΕΔ – δεν νοείται τυπική εκπαίδευση εκτός του Υπ. Παιδείας.).

    4) Θεωρούμε προφανή αναγκαιότητα την μετατροπή των υφισταμένων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), με τις ήδη λειτουργούσες ή παρεμφερείς ειδικότητες, με όφελος την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι ΣΕΚ, εφόσον περιλαμβάνουν και μαθήματα Γενικής Παιδείας, θα πρέπει να ενταχθούν στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    5) Η διοίκηση των ΣΕΚ αλλά και των ΙΕΚ πρέπει να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς ανάλογων ειδικοτήτων (τεχνικών – επαγγελματικών).

    6) Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και όχι μόνο οι άνω των 20 ετών.

    Γ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ

    Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας από το Γυμνάσιο θα στερήσει από τους έλληνες μαθητές τη δυνατότητα ανάπτυξης της σκέψης τους στον τομέα της επίλυσης τεχνολογικών (και όχι μόνο) προβλημάτων, θέτοντάς τους σε μειονεκτική σχέση, συγκρινόμενους με αυτούς που προέρχονται από την πλειοψηφία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στους οποίους παρέχονται τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες σαν αναπόσπαστο μέρος της γενικής εκπαίδευσης.
    1) Προτείνουμε να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου

    Οι εκπαιδευτικοί

    1. ΤΣΙΟΡΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
    2. ΡΕΛΛΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
    3. ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ12.01 του1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    4. ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    5. ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
    6. ΚΟΥΓΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
    7. ΠΕΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    8. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
    9. ΑΒΡΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ
    10. ΧΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ
    11. ΠΛΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.01 του ΓΕΛ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
    12. ΣΙΑΦΑΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΡΟΣΙΝΑΣ
    13. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΠΟΡΟΥ
    14. ΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
    15. ΒΑΣΤΑΡΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
    16. ΔΑΝΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ12.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
    17. ΠΟΥΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 MSc του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ
    18. ΤΑΜΠΟΥΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
    19. ΔΗΜΙΖΑ ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΝΑΞΟΥ
    20. ΤΣΕΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
    21. ΘΑΝΑΣΗ ΦΡΟΣΩ ΠΕ17.01 του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    22. ΚΟΡΡΕ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ17.01 του 3ου ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    23. ΜΥΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
    24. ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
    25. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ12.03 του 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
    26. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΕ12.03 του 3ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
    27. ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
    28. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΚΑΛΗ ΠΕ17.01 του 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    29. ΚΑΤΟΠΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
    30. ΠΑΠΑΣΥΜΕΩΝ ΛΟΥΙΖΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    31. ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01του 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
    32. ΦΡΟΝΙΜΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    33. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    34. ΓΙΑΜΑΛΗ ΚΥΡΑΝΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    35. ΠΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ12.02 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΙΠΑΡΙΟΥ-ΚΩ
    36. ΚΟΥΤΣΟΥΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    37. ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    38. ΔΙΠΛΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ
    39. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕ01.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    40. ΓΙΑΒΡΗ ΜΑΡΙΑ ΤΕ01.01 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
    41. ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ
    42. ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΠΕ17.05 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝΟΥ
    43. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΩ
    44. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΘΗΡΑΣ
    45. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
    46. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
    47. ΑΤΣΑΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
    48. ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    49. ΠΡΙΝΤΖΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
    50. ΚΡΑΤΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ
    51. ΚΟΥΤΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕ17.01 του 4ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    52. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
    53. ΝΤΡΕΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΗΛΟΥ
    54. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΕ12.02 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    55. ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του 1 ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    56. ΒΟΡΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
    57. ΝΑΤΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
    58. ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
    59. ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
    60. ΖΙΟΥΚΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
    61. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
    62. ΜΠΑΚΟΛΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΤΑΣ
    63. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕ12.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΕΖΑΣ AΡΤΑΣ
    64. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ12.01 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
    65. ΑΓΓΙΣΤΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕ 12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    66. ΒΛΑΣΣΗ ΝΑΥΣΙΚΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΕ 17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΣΘΜΙΑΣ
    67. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ 12.02 Δ/ΝΤΗΣ του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    68. MΩΥΣΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ 12.02 του 2ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    69. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ17.05 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:59 | γεωργια ρούση

    Στις κρίσιμες εποχές και ημέρες που βιώνουμε η διασφάλιση και θωράκιση της Δημοκρατίας είναι το ύψιστο,το άπαν.Η Δημοκρατία στηρίζεται στη διαμόρφωση των ενεργών πολιτών. Η διαμόρφωση των ενεργών προϋποθέτει μέριμνα και καθήκον της πολιτείας. Η εισαγωγή του μαθήματος της»πολιτειακής παιδείας» καλλίτερα και όχι πολιτικής αποτελεί το πρώτο βήμα. Η καλλιέργεια του διαλόγου και της διαβούλευσης συνιστά διαδικασία εκμάθησης. Εύσημα στις προσπάθειες του υπουργού αλλά και προβληματισμός από την άλλη όταν οδηγεί τους εκπαιδευτικούς ΠΕ13(Νομικών και Πολιτικών Επιστημών)στην αρένα της διαθεσιμότητας και το καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων. Άραγε με ποιους εκπαιδευτικούς θα υλοποιήσει τις παραπάνω προσπάθειες; Αβλεψία; Προχειρότητα;ή σκοπιμότητα; Ευελπιστούμε εις ώτα ακουόντων.Καλή τύχη σε όλους μας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:55 | Tsatsoulis Fotis

    Το πολυαναμενόμενο σχέδιο για το Γενικό Λύκειο δυστυχώς αποτελεί ένα βήμα προς το παρελθόν. Είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής μας, αλλά μένει προσκολλημένο στο δασκαλοκεντρικό μοντέλο και σε μαθήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα. Ειδικότερα η κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής έρχεται σε αντίθεση με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα την στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η αγορά εργασίας απαιτούν άριστη γνώση των ΤΠΕ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:53 | Ιωάννης Σπανός

    Θα ήθελα να επισημάνω στη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας μια πραγματικότητα που ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτή. Σε κάθε Γενικό Λύκειο της Ελλάδας υπάρχει ένας αριθμός καθηγητών Πληροφορικής επιφορτισμένος με τις εργασίες μηχανογράφησης του Σχολείου. Σε μικρά – επαρχιακά Λύκεια υπάρχει μόνο ένας καθηγητής ενώ σε μεγάλα – αστικά δύο με τρεις καθηγητές. Οι μηχανογραφικές εργασίες του σχολείου είναι πολλές και σύνθετες:
    1. Πρόγραμμα Νέστωρας.
    2. Εφαρμογή Survey.
    3. Ομάδα εφαρμογών μηχανογράφησης Αθηνά (Για νομούς Αιτ/νίας, Ηλείας, Α’ Αθηνών).
    4. Κατασκευή ωρολογίου προγράμματος.
    5. Κατασκευή δελτίων κίνησης.
    6. Απάντηση σε δεκάδες μηνύματα που έρχονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή από το Υπουργείο Παιδείας, με την ένδειξη του επείγοντος, όπου ζητούνται διαφόρων ειδών στοιχεία.
    7. Προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Η καθημερινή τριβή με τις εργασίες του σχολείου έχει καταδείξει το γεγονός ότι αυτές τις δουλείες δε μπορούν να τις κάνουν οι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων, ακόμα και αυτοί με πιστοποίηση στις ΤΠΕ. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πριν από τρία χρόνια, όταν η διοίκηση ήθελε να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο, μας ζητήθηκε να καταγράψουμε τα διάφορα είδη αποδοχών και επιδομάτων των συναδέλφων και να παραγάγουμε ένα αρχείο XML!!!
    Φανταστείτε την έκπληξη που θα ένιωθε ένας Φιλόλογος ή ένας Θεολόγος αν του ζητούσαν να κατασκευάσει το αρχείο XML.
    Η αποψίλωση, λοιπόν, των Λυκείων από τους καθηγητές Πληροφορικής, που είναι νέα, μορφωμένα και με όρεξη για προσφορά παιδιά θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων.
    Σπανός Ιωάννης, καθηγητής Πληροφορικής 4ου ΓΕΛ Αγρινίου.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:50 | Κατερίνα Πλ.

    Α’ Λυκείου:
    Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών, να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α’ Λυκείου και όχι μάθημα επιλογής. Στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, ο μαθητής θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίσει και να κατανοήσει την ορθή χρήση ενός συνόλου από απαραίτητες εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και να αναπτύξει ώριμη «ψηφιακή συμπεριφορά» που θα του επιτρέψει να ενταχθεί και να λειτουργήσει ως πολίτης των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό το μάθημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ασφαλής χρήση των δικτύων, του διαδικτύου και των υπηρεσιών τους (ασφαλή επικοινωνία και ασφαλείς συναλλαγές, εργαλεία συνεργατικότητας και δυναμική των ψηφιακών κοινοτήτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημοκρατία, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, ζητήματα ψηφιακής ηθικής κλπ).
    Β’ Λυκείου
    Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
    Γ’ Λυκείου
    Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών). Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:50 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Είναι αδιανόητο να οραματίζεται κάποιος την εκπαίδευση των νέων αθρώπ ων με βασικό στόχο, εκτός των άλλων, την εκκόλαψη αυριανών πολιτών, χωρίς το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας. Πολίτες με γνώση της λειτουργίας του Κράτους και των πολιτειακών θεσμών,πολίτες με επίγνωση των υποχρεώσεων κ των δικαιωμάτων τους,πολίτες με άποψη, κοινωνική συνείδηση και δημοκρατικό φρόνημα. Αν όχι τώρα, στην εποχή που διανύουμε, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της πολιτειακής εκπαίδευσης των αυριανών Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να βγούμε από το αξιακό τέλμα που έχουμε εγκλωβιστεί εξ αιτίας των πελατειακών σχέσεων και των συντεχνιακών συμφερόντων όλα αυτά τα χρόνια, τότε ΠΟΤΕ δεν θα συμβεί αυτό κ θά’μαστε άξιοι των επιλογών μας…

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:49 | ΠΑΡΗΣ Τ.

    Α’ Λυκείου:
    Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών, να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α’ Λυκείου και όχι μάθημα επιλογής. Στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, ο μαθητής θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίσει και να κατανοήσει την ορθή χρήση ενός συνόλου από απαραίτητες εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και να αναπτύξει ώριμη «ψηφιακή συμπεριφορά» που θα του επιτρέψει να ενταχθεί και να λειτουργήσει ως πολίτης των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό το μάθημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ασφαλής χρήση των δικτύων, του διαδικτύου και των υπηρεσιών τους (ασφαλή επικοινωνία και ασφαλείς συναλλαγές, εργαλεία συνεργατικότητας και δυναμική των ψηφιακών κοινοτήτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημοκρατία, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, ζητήματα ψηφιακής ηθικής κλπ).

    Β’ Λυκείου
    Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.

    Γ’ Λυκείου
    Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών). Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:49 | Ορφανάκος Μελέτης

    Η πρώτη μου απορία διαβάζοντας το σχέδιο του λυκείου είναι, με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η αποσύνδεση του λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις, που υποστηρίζει το υπουργείο παιδείας. Εγώ πάντως βλέπω ότι αντί για 1 φορά που εξετάζονταν πανελλαδικά (σε 6 ή 7 μαθήματα) οι μαθητές , με το παρόν σχέδιο θα εξετάζονται 4 φορές σε ΟΛΑ τα μαθήματα. Απορώ που είναι η αποσύνδεση και αν έχουν καταλάβει οι ίδιοι οι μαθητές τι τους περιμένει. Το αστείο είναι ότι δεν είναι καν κάτι καινούριο και πρωτότυπο. Το εφάρμοσε ο Αρσένης με εξετάσεις στις 2 τάξεις του λυκείου απέτυχε παταγωδώς και γι’ αυτό και αποσύρθηκε.
    Επίσης οι πολλές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι μαθητές από την Α’ τάξη Λυκείου και η σύνδεση του βαθμού που θα πάρουν σ’ αυτές με το απολυτήριό τους, θα οδηγήσει σε έξαρση των φροντιστηρίων και θα αυξήσει την «οικονομική αιμορραγία» της Ελληνικής οικογένειας σε εποχές δύσκολες για όλους μας.

    Η δεύτερη μεγάλη απορία είναι η πλήρης απουσία της πληροφορικής τόσο από το πρόγραμμα σπουδών του λυκείου όσο και από εξεταζόμενο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
    Πρώτα απ’ όλα δε λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη των ίδιων των μαθητών και της κοινής γνώμης.

    Σε έρευνα του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας το 2011 σχετικά με το ποιά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά στο Λύκειο τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
    1. 91.4 % Μαθηματικά
    2. 89.2% Νέα
    3. 88.9% Ιστορία
    4. 84.3% Πληροφορική
    5. 77.3% Αγγλικά
    6. 74% Φυσική
    7. 71% Φυσική Αγωγή
    8. 70.9% Αρχαία
    9. 64.9% Χημεία

    Οι σχολές Πληροφορικής (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) έχουν τις πιο υψηλές βάσεις εισαγωγής και βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις προτίμησης των μαθητών στο μηχανογραφικό δελτίο.
    Η επιστήμη της πληροφορικής οφείλει να εδραιώσει το χώρο της στην εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) και όχι να υποβαθμίζεται, ενώ διδάσκεται σε πάνω από 40 σχολές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεωρείται προαπαιτούμενο στην αγορά εργασίας.
    Για την εισαγωγή σε όλες αυτές τις σχολές τουλάχιστον, θα πρέπει να εξετάζεται πανελλαδικά το μάθημα του προγραμματισμού ,όπως ήδη γίνεται, με αυξημένη μάλιστα βαρύτητα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε σαν επιλεγόμενο αντί της φυσικής ή της χημείας, είτε σαν επιπλέον 5ο μάθημα για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν σε σχολές πληροφορικής.

    Τέλος πρέπει να μπει σαν κύριο μάθημα σ’ όλες τις τάξεις της Β/θμιας εκπαίδευσης και μάλιστα με βαθύτερη προσέγγιση. Για όποιους στο υπουργείο αμφισβητούν τη δυνατότητα που έχουν τα Ελληνόπουλα στον προγραμματισμό, ας δουν τις επιτυχίες που έχουν μαθητές γυμνασίου και λυκείου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής που διοργανώνεται από την ΕΠΥ κάθε χρόνιο (www.pdp.gr) και στην οποία μαθητές από όλη την Ελλάδα διακρίνονται και εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Βαλκανιάδα και Ολυμπιάδα πληροφορικής με αξιοζήλευτα αποτελέσματα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:46 | Κώστας Κ.

    Δεν μπορώ να φανταστώ σχολείο του μέλλοντος χωρίς μαθήματα πληροφορικής, της επιστήμης του παρόντος και του μέλλοντος.

    Δεν έχει νόημα να επαναλάβω τα πολλά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν σχετικά με την παιδαγωγική αξία των μαθημάτων πληροφορικής στο «Νέο» Λύκειο. Μόνο αν κάποιος δεν ξέρει ή δε θέλει δεν καταλαβαίνει αυτή την αξία. Αυτός που δεν ξέρει όμως μπορεί να μάθει. Άλλωστε έχουν κατατεθεί πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τα μαθήματα πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες εκπ/σης από επιστημονικούς φορείς, ενώσεις καθηγητών, σχολικούς συμβούλους, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπ/σης.

    Η πρότασή μου
    Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου
    Μάθημα Γενικής Παιδείας (για όλους τους μαθητές): Εφαρμογές Υπολογιστών-Πληροφορικής (2 ώρες)

    Το μάθημα (με προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς επικαλύψεις με όσα διδάχθηκαν οι μαθητές στο Γυμνάσιο) θα δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και στάσεις όσον αφορά σύγχρονες υπολογιστικές και διαδικτυακές εφαρμογές (web 2.0). Το μάθημα αυτό θα υποστηρίξει έμμεσα όλα τα μαθήματα και κυρίως το μάθημα της ερευνητικής εργασίας.

    Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
    Μάθημα Γενικής Παιδείας (για όλους τους μαθητές): Επιστήμη Υπολογιστών / Εισαγωγή στην αλγοριθμική επίλυση προβλημάτων (2 ώρες)

    Το μάθημα αυτό (η πληροφορική ως επιστήμη πλέον) θα μάθει τους μαθητές: να αναλύουν προβλήματα, να προτείνουν λύσεις, να συνθέτουν τις λύσεις, να τις δοκιμάζουν στην πράξη, να τις ελέγχουν, να τις διορθώνουν, να ξαναπροσπαθούν, να βελτιώνουν τις λύσεις που βρήκαν.
    Θεωρώ ότι με ένα τέτοιο εισαγωγικό μάθημα αλγοριθμικής σκέψης θα πρέπει να έρθουν σε επαφή όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από την «κατεύθυνση» που θα ακολουθήσουν στη Γ’ Τάξη.

    Γ’ Τάξη
    Μάθημα Κατεύθυνσης (της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών-για τις σχολές πληροφορικής, πολυτεχνικές, φυσικομαθηματικές κ.ά): Αλγοριθμική-Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον (6 ώρες)

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:45 | Ntinos

    Ενα παιδι τελειωνοντας το λυκειο θα εχει μαθει Νεα που τα κανει απο την Α δημοτικου, Χημεια και μερικα αλλα μαθηματα που ειναι πιθανον να μην του χρησιμευσουν ΠΟΥΘΕΝΑ στο μελλον. Αντιθετα οτι και αν κανουν μετα το λυκειο τον υπολογιστη θα τον χρησιμοποιουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Ειναι αδιανοητο η πληροφορικη να απουσιαζει σε ενα νεο λυκειο απο τα μαθηματα γενικης παιδειας. Οσον αφορα την τριτοβαθμια, στις σχολες πληροφορικης τι σχεση εχει η χημεια και τα νεα; Ειμαστε σοβαροι;

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:43 | Σ.Τ.

    Μάθημα Πολιτική Παιδεία: τρεις (3) ώρες διδασκαλίας στην Α΄τάξη και δυο (2) στην Β΄τάξη, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία.
    Είναι τρία (3)διαφορετικά διδακτέα αντικείμενα.
    Ποιοι θα το διδάσκουν οι οικονομολόγοι, οι νομικοί ή οι κοινωνιολόγοι;
    Οι μαθητές θα διαβάζουν από τρία βιβλία;
    Σε ποια ειδικότητα θα δοθεί ως πρώτη ανάθεση; Σε όλους; Πολύ μπέρδεμα.
    Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε και να τα ξεχωρίσετε;

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:40 | Χρηστος Ξυλογιάννης

    Διαβάζοντας τις αλλαγές που προτείνονται για το πρόγραμμα μαθημάτων στο Νέο Λύκειο, δυστυχώς απορώ με την προχειρότητα και βιασύνη των συντακτών του Νομοσχεδίου, το οποίο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά δημιουργεί ανισότητες και επιπλέον προβλήματα για τους μαθητές.

    Θεωρώ ότι η σχεδόν ολική εξαφάνιση των μαθημάτων της Πληροφορικής από το «Νέο Λύκειο» είναι απαράδεκτη και λανθασμένη όσο δεν γίνεται. Αμφιβαλλω βέβαια αν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αντιλαμβάνονται ότι οι μελλοντικοί φοιτητές θα ξεκινούν τις σπουδές τους σε σχολές Πληροφορικής χωρίς να έχουν διδαχθεί Αλγοριθμική και Προγραμματισμό…χωρίς να ξέρουν ουσιαστικά να σκέφτονται όπως πρέπει για να φοιτήσουν σε τέτοιες σχολές επιτυχημένα.

    Και ναι για να μην ακούσω από κάποιους συναδέλφους ότι «άλλος ένα πληροφορικός φωνάζει για να διατηρηθεί το μάθημα του», είμαι καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 και σίγουρα θεωρώ την Πληροφορική αναντικατάστατη για τους μαθητές σε κάθε βαθμίδα.

    Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές ανάλογα με την κλίση τους για θετικές ή τεχνολογικές επιστήμες να διδάσκονται όλα τα απαραίτητα μαθήματα, π.χ. φυσική, μαθηματικά, βιολογία, χημεία, Νεοελληνική Γλώσσα. Δεν νοείται στον 21ο αιώνα μαθητής να μην διδάσκεται τα βασικά μαθήματα που θα τον βοηθήσουν να φοτήσει επιτυχώς στην σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμεί να περάσει.

    Σ’ ένα οργανωμένο και σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, ο τομέας της Παιδείας και της Υγείας είναι πάντα πρώτοι σε χρηματοδότηση, καινοτομίες, έρευνα καθώς και αναπτυξιακά έργα. Γιατί από αυτούς τους τομείς ξεκινάει η οικονομική ανάπτυξη του κράτους και των πολιτών.

    Και τι από αυτά έχουμε σήμερα στην Ελλάδα; Τίποτα…ελλειπέστατη χρηματοδότηση και της Παιδείας και της Υγείας, σε σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, Γυμνάσια και Λύκεια και οι γονείς να πρέπει να καλύπτουν με δικά τους χρήματα τις τραγικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού σε κάθε επίπεδο.

    Θέλει επομένως το Υπουργείο Παιδείας ένα νέο σύγχρονο Λύκειο που να δημιουργεί έξυπνους, σκεπτόμενους μαθητές ή ημιμαθή robot; Δώστε χρήματα στην Παιδεία και ξανασκεφτείτε όλες τις αλλαγές που προωθείτε ερήμην των καθηγητών, γονέων και μαθητών, πριν είναι αργά για τη χώρα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:39 | Ειρήνη

    Οι κύριοι της Πληροφορικής , συμπεριλαμβανομένων και των αξιότιμων Σχολικών Συμβούλων , έχουν μπει δυστυχώς στην ατραπό «του βγάλε αυτό το μάθημα και βάλε το δικό μας» , διόλου συντεχνιακή λογική , πρέπει να ομολογήσει κάποιος!!
    Ωστόσο , έχω ,ως μη ειδήμων στην Επιστήμη των Επιστημών,την εξής ταπεινή απορία:
    Για ποιους λόγους σε σχολεία της Silicon Valley και στα οποία φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ούτε ένας υπολογιστής , ούτε μια οθόνη;; Η δε χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες , ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να ΜΗΝ χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι!
    Επιπλέον, πολλά σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση των υπολογιστών έχει αρνητικές συνέπειες στη δημιουργική σκέψη και τη συγκέντρωση των παιδιών στο μάθημα και στη μελέτη.
    Τέλος, αλήθεια γιατί δεν προτείνετε ανάμεσα στα άλλα αντί των Αρχαίων Ελληνικών να δίνουν και στην ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών »Επιστήμη των Υπολογιστών» ,ως πανελλαδικά εξεταζόμενο;;

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:25 | ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΤΕ ,ΒΡΙΣΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ» ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣ.ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ:ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ;
    ΘΕΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
    ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΩΦΕΛΗΣΟΥΜΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:21 | κυριακη λ

    θελω να εκφρασω τα συγχαρητηρια μου στον Υπουργό Παιδείας για την πρωτοβουλια του να εισαγει μαθηματα Πολιτειακης Παιδειας στο Προγραμμα σπουδων του νεου Λυκειου. Η υπαρξη των μαθηματων αυτων ειναι απολυτως αναγκαια για την διαμορφωση υπευθυνων και ελευθερων πολιτων και ικανοποιουν το Συνταγματικο σκοπο της Παιδειας. Οσον αφορα το αντιστοιχο μαθημα κατευθυνσης στην Γ΄Λυκειου, θεωρω ότι θα επρεπε να εξετάζεται πανελλαδικά και για τους μαθητες που θέλουν να εισαχθουν στις Νομικες Σχολες αντι του μαθηματος των Λατινικων που ήδη το έχουν διδαχθει στη 2η ταξη του λΥΚΕΙΟΥ. Το προβλημα που έχουν οι φοιτητες του 1ου έτους των Νομικων Σχολων εχει επισημανθει πολλες φορες και πολυ εντονα απο τους Πανεπιστημιακους Καθηγητες σε συνεδρια που ειχαν διοργανωσει για να ενημερωθουν απο τους εκαπιδευτικους της ειδικότητας ΠΕ13 σχετικα με το μαθημα Γενικης Παιδειας που υπηρχε στη 2α ταξη του Λυκειου και που ηταν εντελως ανεπαρκες για τους φοιτητες της ΝΟΜΙΚΗΣ.Επισης σχετικα με το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ λΥΚΕΙΟ θεωρω απαραιτητη την εισαγωγη μαθηματων όπως «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» ή «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» κ.λπ. αναλογα με την ειδικοτητα που εχουν επιλεξει οι μαθητες. Θεωρω βεβαια ότι οι Νομικοι και Πολιτικοι Επιστημονες λογω των σπουδων τους θεωρουνται οι πλεον καταρτισμενοι για να διδαξουν τα παραπανω μαθηματα και γι΄ αυτο θα πρεπει να ανατεθουν τα εν λογω μαθηματα σ’ αυτους και ελλειψη ΠΕ 13 να ανατεθει και σε άλλους κλάδους.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:15 | Κορίνα

    Η επαναφορά του μαθήματος Πολιτειακή παιδεία από το Υπουργίο Παιδείας αρχικά κρίνεται ως ενέργεια εξαιρετικά θετική.Όμως η ασάφεια και το συγκεκριμένο της διδασκαλίας του θέματος έτσι που ένα κατακερματισμένο σε τρεις μήνες θεματικούς άξονες,φοβάμαι μήπως παραγκωνίζεται την αξία της Πολιτελειακής Παιδείας ως θεμελειώδους έννοιας για τη Δημοκρατία.Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη το μάθημα αυτό είναι υποχρεωτικό και αυτεξούσιο από το Γύμνασιο με στόχο να διαμορφωθεί την προσωπικότητα του μαθητή και μελλοντικού πολίτη.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:12 | Ψαρουδάκης Εμμανουήλ

    Η απουσία των μαθημάτων Πληροφορικής από το «Νέο Λύκειο» ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο στην Ελλάδα του 2013.
    Το πισωγύρισμα αυτό θυμίζει το «Εμπρός Πίσω» του Περίανδρου Πόπωτα από το Κολοκοτρωνίτσι και τέτοιες ενέργειες θα καταντήσουν την Ελλάδα «Καφέ της συμφοράς».

    Φιλικά Μ.Ψ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:51 | Παπαδακάκης Νεκτάριος

    Α’ Λυκείου:
    (άρθρο 2) Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών, να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α’ Λυκείου και όχι μάθημα επιλογής. Στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, ο μαθητής θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίσει και να κατανοήσει την ορθή χρήση ενός συνόλου από απαραίτητες εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και να αναπτύξει ώριμη «ψηφιακή συμπεριφορά» που θα του επιτρέψει να ενταχθεί και να λειτουργήσει ως πολίτης των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό το μάθημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ασφαλής χρήση των δικτύων, του διαδικτύου και των υπηρεσιών τους (ασφαλή επικοινωνία και ασφαλείς συναλλαγές, εργαλεία συνεργατικότητας και δυναμική των ψηφιακών κοινοτήτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημοκρατία, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, ζητήματα ψηφιακής ηθικής κλπ).
    Β’ Λυκείου
    (άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
    Γ’ Λυκείου
    Α) (άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών). Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:48 | Κ. Π

    Με λύπη μου διαπίστωσα ότι από το πρόγραμμα σπουδών του Νέου Λυκείου λείπει η Πληροφορική.
    Είμαι 30 χρόνια ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάζομαι σε βαριά βιομηχανία και γνωρίζω ότι ο προγραμματισμός και η χρήση Η/Υ είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς από τα εισερχόμενα υλικά μέχρι το τελικό προϊόν.
    Ενώ πριν τόσα χρόνια εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα σπουδών των πολυτεχνικών τμημάτων και πανεπιστημιακών σχολών, βάζοντας την επιστήμη των υπολογιστών και αλλάζοντας το όνομά τους και την κατεύθυνσή τους για να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ερχόμαστε τώρα και θεωρώντας ότι η πληροφορική δεν είναι αναγκαία την καταργούμε από το Λύκειο και γυρίζουμε στο Λύκειο που αποφοίτησα το 1977.
    Αναρωτιέμαι πώς οι υποψήφιοι φοιτητές-σπουδαστές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών των σχολών τους αφού δεν θα διδαχθούν τις βασικές γνώσεις και αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών και του Προγραμματισμού καθ’όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.
    Εκτός αν θεωρείτε ότι Πληροφορική είναι το Facebook.
    Ελπίζω ότι θα επανεξετάσετε τις θέσεις σας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:46 | Ιφιγένεια

    Στο Γυμνάσιο οι μαθητές γνωρίζουν την Πληροφορική σαν Word, Excel, PowerPoint (σαφώς αναγκαία) και τον προγραμματισμό σαν παιχνίδι (κατάλληλο για τις ηλικίες αυτές). Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πάλι υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ Πληροφορικής. Κάποιοι μαθητές που οι γονείς τους θα γνωρίζουν θα στρέψουν τα παιδιά τους προς τις σχολές Πληροφορικής. Οι υπόλοιποι μαθητές πώς θα επιλέξουν κάτι που δεν το γνωρίζουν και δεν ξέρουν αν έχουν καν κλίση σε αυτό; Ποιος μας λέει ότι τα παιδιά που θα τα στρέψουν οι γονείς προς τις Σχολές Πληροφορικής θα είναι επαρκή στην Πληροφορική; Ποιος μας λέει ότι δεν θα χαθούν πολλά μυαλά που δεν τους δώσαμε την ευκαιρία να βρουν την κλίση τους στην Πληροφορική, στον Προγραμματισμό; Μυαλά από αυτά που τα χρυσοπληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού στο εξωτερικό.. Πόσο περήφανοι αισθανόμαστε όταν κάποιος Έλληνας διαπρέπει στο εξωτερικό, όταν μαθητές μας διαπρέπουν σε διαγωνισμούς; Θέλουμε τα καλά μυαλά της νέας γενιάς να μείνουν ανεκμετάλλευτα; Τα συμφέροντα είναι εφήμερα, το καλό της ανθρωπότητας είναι κλασσική αξία.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:45 | Αναστασας Φιλημων

    Ως γονέας παιδιού που τωρα θα φοίτηση στην Α Τάξη του ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ προτείνω μια αλλαγή στο προγράμμα σπουδών της Β Λυκειου: Δημιουργία ομάδας προσανατολισμου Οικονομικών σπουδων , ώστε ο γιος μου να μπορεί παράλληλα με τα μαθήματα γενικής παιδείας να εξοικειωθεί με τις οικονομικές επιστήμες τις οποίες κ θα ακολουθήσει για σπουδές.Η πρόταση μου αυτή θεωρώ ότι είναι σωστή αφού στη Γ Λυκείου υπάρχει οικονομική κατεύθυνση ενώ δεν υπάρχει στη Β Τάξη.Στο μαθητη πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσει τα οικονομικά μαθήματα (καταργήθηκε το μάθημα Αρχές Οικονομίας της Α Τάξης) στη Β Ταξη και να εμβάθυνση πλέον στη Γ Τάξη.Κε Υπουργέ λάβετε υπόψην σας την πρόταση ενός γονέα που ενδιαφέρεται για το παιδί του.Ετσι η αλλιώς θα επιλέξει μια ομαδα προσανατολισμου στη Β Τάξη·τουλάχιστον δώστε του παιδιού τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που θέλει όπως θα επιλέξουν και οι φίλοι του αναμεσα στις άλλες 2 ομάδες προσανατολισμου που τους ενδιαφέρουν.Με εκτίμηση , ένας γονιός

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Αξιότιμε κε Υπουργέ,
    Σήμερα, και σε σχέση με τη θέση που βρίσκεται η χώρα μας, πιστεύω ότι οι νέοι μας χρειάζονται όσο ποτέ ένα «Όραμα» που μπορεί να το δώσει εκείνος ο «Ηγέτης» που θα λάβει υπόψη του πώς σκέπτονται, τι τους απασχολεί, αλλά και τι τους κάνει να παραιτούνται. Αυτό εισπράττουμε καθημερινά, μια και έχω την τιμή να ασχολούμαι με την ΠΕ, σαν συντονιστής της ομάδας υποστήριξης του μαθήματος ΤΠΕ, τη ΔΕ σαν Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, τη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σαν αυτοδύναμα διδάσκων για περισσότερα από δέκα χρόνια σε Τμήμα Πληροφορικής και με πολύχρονη διδασκαλία στο ΕΚΔΔΑ. Αυτό το Όραμα στο θεματικό μου χώρο της Πληροφορικής, δεν το δίνουν οι ΤΠΕ, που είναι αναγκαίες αλλά περιορίζονται στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, αλλά η Επιστήμη των Υπολογιστών και αυτή της Πληροφορικής, που απευθύνεται στο ανώτερο είδος σκέψης, τη δημιουργική σκέψη του μαθητή.
    Στην εποχή μας, οι λαοί που θα επιμείνουν να αναλώνονται στις ΤΠΕ θα παραμείνουν οι χρήστες και οι αγοραστές εκείνων που θα δημιουργούν προϊόντα και εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών, εκείνων που προέβλεψαν την ένταξη της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Πληροφορικής και στα Προγράμματα σπουδών τους και από τις μικρές ακόμη ηλικίες. Αυτό σε αντίθεση με τη σημερινή κρατούσα λογική, όπου στο μεν Δημοτικό το μάθημα ονομάζεται ΤΠΕ αντί Πληροφορική, προτείνεται να ισχύσει και στο νέο Γυμνάσιο, ενώ στο Νομοσχέδιο για το Λύκειο απουσιάζει ουσιαστικά μάθημα Πληροφορικής.
    Έτσι, θεωρούμε ότι διορθωτικά πρέπει να γίνει αλλαγή του ονόματος από ΤΠΕ σε Πληροφορική τόσο στα μαθήματα των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου, αλλά και σε όλο το Γυμνάσιο.
    Στη συνέχεια προχωρούμε στην κατάθεση προτάσεων μόνο στην κατεύθυνση του τομέα της ειδικότητάς μου, της Πληροφορικής, που με τη σημερινή ανάπτυξή της αλλά και το ενδιαφέρον των μαθητών αποτελεί μια ευκαιρία και ένα στοίχημα που επιβάλλεται να κερδίσουμε σαν χώρα.

    Β. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
    Το νομοσχέδιο δεν εισάγει μεγάλες καινοτομίες, ενώ επαναφέρει λογικές του παρελθόντος με εμφανή τάση προς τα θεωρητικά μαθήματα. Αυτό παίρνει την ακραία του μορφή με την πλήρη απαξίωσης της Πληροφορικής, σαν να βρισκόμαστε σε μια χώρα χωρίς σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής αλλά και με τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς Τμήματα Πληροφορικής ή Τμήματα που έχουν απαίτηση για γνώσεις Πληροφορικής από το σπουδαστή τους.
    Η μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, θα επιφέρει ακραίες απαιτήσεις προετοιμασίας των μαθητών, που σε συνδυασμό με παρόμοιες λογικές των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, θα προκαλέσουν την, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, ισχυροποίηση του συστήματος των Φροντιστηρίων.

    Β1. ΠΡΟΤΑΣΗ
    Προτείνεται η διατήρηση του ονόματος «Πληροφορική» (ή Επιστήμη των Υπολογιστών) για τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Αυτό, διότι οι ονομασίες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν είτε ξεπεράστηκαν είτε περιόρισαν τη δυναμική αντιμετώπιση της ύλης με τυχόν ενοποίηση ή επικαιροποίησή της.

    Α΄ Τάξη: Η εμπειρία της εφαρμογής παρόμοιου μαθήματος από το 2000, έδειξε ότι πρέπει να είναι εργαστηριακό μάθημα Γενικής Παιδείας, απαραίτητα βαθμολογούμενο, με την ονομασία Πληροφορική και ΠΣ που κινείται στην κατεύθυνση «Εφαρμογές Πληροφορικής – Υπολογιστών», ενώ ασχολείται με σύγχρονα θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές, στη λογική της σπειροειδούς προσέγγισης των ΠΣ σε σχέση με το Γυμνάσιο.

    Β΄ Τάξη: Θεωρείται απαραίτητο, στα πλαίσια των σπειροειδών ΠΣ, να μην υπάρχει κενό στα μαθήματα Πληροφορικής για το μαθητή. Έτσι προτείνουμε εργαστηριακό μάθημα Γενικής παιδείας, τουλάχιστον 2ωρο, με την ονομασία «Πληροφορική», που εισάγει κατάλληλα προσαρμοσμένα θέματα της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Πληροφορικής.

    Γ΄ Τάξη: Θεωρούμε ότι η Πληροφορική απευθύνεται και είναι
    απαραίτητη σε όλες τις κατευθύνσεις και προτείνουμε 2ωρο εργαστηριακό μάθημα Γενικής Παιδείας Πληροφορικής. Επί πλέον α) ο μαθητής της Θετικής κατεύθυνσης, που στοχεύει στα Τμήματα Πληροφορικής, Μαθηματικών κ.ά. και β) της Οικονομικής κατεύθυνσης, προτείνουμε επί πλέον εργαστηριακό 4ωρο μάθημα Πληροφορικής ειδίκευσης(αλγοριθμική και προγραμματισμός), σαν εναλλακτική επιλογή αντί της Χημείας και των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αντίστοιχα που διαιρούνται σε ένα 2ωρο μάθημα ΓΠ και ένα 4ωρο μάθημα εξειδίκευσης έκαστο.

    Συνολικά:
    ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ: …Πληροφρική (2ωρο Γενικής Παιδείας)
    ΘΕΤΙΚΗ : …Πληροφρική (2ωρο Γενικής Παιδείας)…Χημεία (2ωρο Γενικής Παιδείας)… και,εναλλακτικά Πληροφορική Ειδίκευσης (4ωρο)/Χημεία Ειδίκευσης (4ωρο)
    ΥΓΕΙΑΣ :…….Πληροφoρική (2ωρο ΓΠ)…
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:…Πληροφορική(2ωρο Γενικής Παιδείας)…Κοινωνικές Πολιτικές Επιστήμες (2ωρο Γενικής Παιδείας)και,εναλλακτικά Κοινωνικές Πολιτικές Επιστήμες Ειδίκευσης (4ωρο)/Πληροφορική- Ειδίκευσης (4ωρο).

    Γ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
    Ο σκοπός του Τομέα Πληροφορικής, με βάση την εμπειρία μας από τη δεκαετία του 1980 με τα ΤΕΛ και τις σημερινές ανάγκες της αγοράς, πιστεύουμε ότι είναι: Η δημιουργία ικανών στελεχών υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ή οργανισμών, σε σχέση με την «Υποστήριξη Πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών υποδομών» τόσο ως υπάλληλοι όσο και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενώ, δεν περιλαμβάνεται στο σκοπό κάποιου Τομέα Τεχνικού Λυκείου η δημιουργία Επιστημόνων για παραγωγή νέας γνώσης και η υποκατάσταση Πανεπιστημιακών Τμημάτων, όπως συχνά έγινε.
    Ένα απόφοιτος του Τομέα Πληροφορικής πρέπει να εξελιχθεί στους ακόλουθους Θεματικούς άξονες:
    * Υλικό
    * Λογισμικό (Λογισμικό Συστήματος, Περιβάλλοντα Προγραμματισμού, Εφαρμογές κ.ά)
    * Ψηφιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες υποστήριξης υποδομών (κτιριακών και ανθρώπινων πόρων, με έμφαση στα ψηφιακά Δίκτυα που αποτελούν κλασσικό αντικείμενο της Πληροφορικής)
    * Ψηφιακή υποστήριξη εργασιών και δραστηριοτήτων της επιχείρησης, όπως η μηχανογραφική υποστήριξη Λογιστικών και Οικονομικών εργασιών, δραστηριοτήτων προβολής της επιχείρησης, όπως ο δικτυακός της τόπος, παρουσιάσεις σε εκθέσεις, διαφημιστικές δραστηριότητες κ.ά, ο αυτοματισμός γραφείου, οι Διαδικτυακές υπηρεσίες επικοινωνίας και αποθήκευσης στοιχείων
    * Διαδικτυακές και Πολυμεσικές Εφαρμογές Πληροφορικής.

    Δύο από τα μαθήματα που θα προκύψουν πρέπει να αποτελέσουν τα πανελλαδικά εξεταζόμενα, ενώ μέσω της μαθητείας στο προτεινόμενο 4ο έτος εξειδίκευσης, να αποκτηθούν τα ανάλογα πρακτικά προσόντα.

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
    ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
    1. Τεχνικός Πληροφοριακών Συστημάτων, Ψηφιακών Υποδομών και Δικτύων
    2. Τεχνικός Λογισμικού και υποστήριξης Ψηφιακών υπηρεσιών και Διαδικτυακών δραστηριοτήτων
    3. Τεχνικός Διαδικτυακών και Πολυμεσικών Εφαρμογών Πληροφορικής.
    Στις υπόλοιπες τάξεις προτείνεται η χρήση του ονόματος Πληροφορική, αντί ΤΠΕ.

    Αθήνα, 19-8-2013
    Με τιμή

    Δρ Βασίλειος Σ. Μπελεσιώτης
    Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ19-Πληροφορικής
    (Περ. ευθ: Δ/νση ΔΕ Α΄Αθήνας)
    http://www.belesiotis.gr

  • Αναρωτιέμαι, πώς θα γίνει πραγματικότητα το «Ψηφιακό Σχολείο» που οραματίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όταν λείπουν τα μαθήματα της επιστήμης της Πληροφορικής. Θα εισάγονται οι μαθητές μας στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση χωρίς γνώση προγραμματισμού; Δεν έχει υπ όψιν του κανείς ότι η Αλγοριθμική, ο Δομημένος Προγραμματισμός και τα Πληροφοριακά Συστήματα είναι η εξέλιξη και η εφαρμογή των Θετικών Επιστημών στις μέρες μας;
    Αλήθεια, δεν έχει ακούσει κανείς για «Ψηφιακό Αναλφαβητισμό»; Μαθητής ο οποίος δεν διδάσκεται την Νεοελληνική Γλώσσα στο Λύκειο είναι ανεπαρκής στη γλώσσα του. Το ίδιο ανεπαρκής και ψηφιακά αναλφάβητος μένει αυτός που δεν διδάσκεται την Επιστήμη της Πληροφορικής στο Λύκειο.

    Γιατί επιζητούμε να βγάζουμε από το σχολείο Θεωρητικούς και μόνο, ώστε η τεχνογνωσία να’ ναι άλλων χωρών κατάκτηση;
    Κινητά, υπολογιστές & Πληροφοριακά Συστήματα τα εισάγουμε όλα έτοιμα και η χώρα διαθέτει μόνο «χρήστες» αυτών.

    Όπως όλοι ξέρουμε, φέτος η κατάθεση της φορολογικής δήλωσης όλων των υπόχρεων πολιτών, υποχρεωτικά έγινε ηλεκτρονικά. Απ ότι μπορούμε σίγουρα να προβλέψουμε στο μέλλον όλες οι συναλλαγές μεταξύ πολιτών και πολιτείας θα κατ αυτό τον τρόπο. Πώς λοιπόν θα αφήσουμε τους μαθητές μας στο Λύκειο χωρίς να τους τροφοδοτήσουμε με τις απαραίτητες γνώσεις;

    Αν έχει νόημα αυτή η διαβούλευση νομίζω ότι έχετε την ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος σας.
    Να μην ξαναγυρίσετε την εκπαίδευση χρόνια πίσω αφαιρώντας την Επιστήμη των Υπολογιστών από το νέο Λύκειο.

    Το Γενικό Λύκειο είναι η βιτρίνα της εκπαίδευσης και η Πληροφορική είναι Επιστήμη όπως οι άλλες Θετικές Επιστήμες. Θα πρέπει να υπάρχει η Πληροφορική ακριβώς όπως και η Χημεία ή τα Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τα οποία, ειδικά στις μέρες μας, είναι εξ ίσου σημαντικά όπως και η Πληροφορική-Επιστήμη Υπολογιστών.

    Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν μαθήματα Πληροφορικής κάπως έτσι:
    Α’Τάξη: 2 ώρες μάθημα Επιλογής
    Β’Τάξη: 2 ώρες μάθημα Γενικής Παιδείας
    Γ’Τάξη: 6 ώρες μάθημα Κατεύθυνσης Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός (το οποίο να μπορούν να επιλέγουν εναλλακτικά, όπως και τη Χημεία ή Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες)

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:29 | ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλετε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, για τον επανασχεδιασμό του προγράμματος της Β/θμιας εκπαίδευσης, θα θέλαμε να συμβάλλουμε με τις ακόλουθες σκέψεις.

    Όπως είναι πλέον κοινά αποδεκτό, και γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά, ένας από τους τομείς της Επιστήμης που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στις μέρες μας, και του οποίου η πρόοδος και τα επιτεύγματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο σύνολο του έμβιου κόσμου, στο περιβάλλον, και ιδιαίτερα στον άνθρωπο, είναι ο τομέας της Βιολογίας. Αν ο 20ός αιώνας χαρακτηρίστηκε από τη θεαματική πρόοδο της επιστήμης στους τομείς της φυσικής και της χημείας, τότε σίγουρα ο 21ος ανήκει στις βιολογικές επιστήμες. Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι εφαρμογές που απορρέουν από αυτούς αξιοποιούνται σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ζωής μας, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ενέργεια, τις ίνες και τα υλικά συσκευασίας, τα φάρμακα, τη διαχείριση του περιβάλλοντος, και αλλού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν είχε αποτυπωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας αυτή η επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας να εναρμονιστεί και να μεταφράσει αυτήν την καινούρια γνώση σε προστιθέμενη αξία. Η αξιοποίηση της σύγχρονης γνώσης της επιστήμης της Βιολογίας στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική, κάτι που ήδη εφαρμόζεται, εδώ και χρόνια, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

    Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα είδαμε στο διαδίκτυο το κείμενο που αναρτήθηκε προς διαβούλευση σχετικά με το «Νέο Λύκειο». Αρχικά, θα θέλαμε να χαιρετήσουμε την προσπάθεια αυτή, εν μέσω πολύ δύσκολων περιστάσεων για τη χώρα μας, την οποία εκτιμούμε ιδιαίτερα. Επιδιώκοντας να συμβάλλουμε όλοι τα μέγιστα, ατομικά ή συλλογικά, στον εκσυγχρονισμό της παιδείας μας, θα θέλαμε να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με το μάθημα της Βιολογίας, προσδοκώντας την έγκαιρη απόκριση του Υπουργείου ώστε να επιτύχουμε τη γόνιμη αλληλεπίδραση που είναι και ο στόχος της Διαβούλευσης.

    1. Στο Λύκειο, η Βιολογία ορθώς περιελήφθη ως μάθημα Γενικής παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις, με επαρκή αριθμό ωρών διδασκαλίας ανά τάξη. Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός και για αυτό εκφράζουμε την ικανοποίησή μας. Θα ήταν όμως εξαιρετικά σημαντικό να περιλαμβάνεται ως μάθημα Γενικής Παιδείας και στην Γ’ τάξη, ώστε το σύνολο των μαθητών να διδάσκονται σε αυτό το ηλικιακό στάδιο, πολύτιμα θέματα και αξίες σχετικά με τη Ζωή, την Υγεία και το Περιβάλλον, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν.
    Επισημαίνουμε ότι και στο Γυμνάσιο, το μάθημα της Βιολογίας θα πρέπει να διδάσκεται με συνέχεια σε όλες τις τάξεις ξεκινώντας από την Α’ τάξη, έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν σταδιακά βασικές γνώσεις όσον αφορά στη Βιολογία των οργανισμών και τη σύνδεση της Ζωής με το Περιβάλλον, και να είναι έτοιμα, έχοντας το κατάλληλο γνωσιακό υπόβαθρο, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Λυκείου.

    2. Στο σχέδιο για τη διάρθρωση του νέου Λυκείου και του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναγνωρίζεται η σημασία του μαθήματος Βιολογίας, περιορίζεται όμως στην εισαγωγή φοιτητών μόνο για τις σχολές του τομέα Υγείας. Δηλαδή, εξαιρούνται αυτοί που θα εισάγονται στα Τμήματα των Βιοεπιστημών και στις Σχολές Γεωπονίας και της Δασολογίας, παρότι τα βιολογικά μαθήματα αποτελούν τον πυρήνα αυτών των γνωστικών αντικειμένων. Επιπρόσθετα, η Βιολογία αποτελεί θεμελιώδες πεδίο και για σειρά άλλων πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων ΤΕΙ τα οποία δεν κατατάσσονται στον τομέα Υγείας, όπως τα τμήματα «Περιβάλλοντος».
    Στη βάση αυτών που προαναφέρθηκαν, προτείνουμε τη μετονομασία του 3ου Επιστημονικού πεδίου εξειδίκευσης σε «Επιστήμες Ζωής & Περιβάλλοντος», και στην Γ’ Λυκείου η Βιολογία να αποτελεί μάθημα βαρύτητας για όσους μαθητές πρόκειται να επιλέξουν Σχολές/Τμήματα από αυτό το πεδίο, όπως θα είναι τα τμήματα Βιοεπιστημών, Υγείας, Γεωπονίας και Περιβάλλοντος.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου του οποίου προΐστασθε καθώς και όλων εμάς ως Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι των Επιστημών της Ζωής θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου το οποίο θα απομυθοποιεί τις αυθεντίες, θα εμπνέει σεβασμό, και παράλληλα θα εφοδιάζει τους μαθητές με γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες θα τους δίνουν αυτοπεποίθηση αλλά και δυνατότητες να επιλέξουν το μέλλον τους ανάλογα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την κλίση του καθενός.

    Αναμένοντας εναγωνίως τις απόψεις του Υπουργείου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

    Με τιμή,

    Οι Πρόεδροι των Βιολογικών Τμημάτων της χώρας

    Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθήνας,
    Καθηγητής Ε. Φραγκούλης (E-mail: mfragoul@biol.uoa.gr)

    Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
    Καθηγητής X. Χιντήρογλου (E-mail: chintigl@bio.auth.gr)

    Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης,
    Καθηγήτρια Δ. Αλεξανδράκη (E-mail: chairperson@biology.uoc.gr)

    Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
    Αν. Καθηγητής Θ. Μιχαηλίδης (E-mail: tmichael@uoi.gr)

    Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Πανεπιστήμιο Θράκης
    Αν. Καθηγητής, Ρ. Σανδαλτζόπουλος (E-mail: rmsandal@mbg.duth.gr)

    Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    Αν. Καθηγητής Δ. Λεωνίδας (E-mail: ddleonidas@bio.uth.gr)

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

    Πριν ξεκινήσω να γράφω τις σκέψεις μου διάβασα προσεκτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα…..και έπειτα ξεκίνησα να διαβάζω σχόλια…..Απογοήτευση…..Μα τόσο μένος λοιπόν με τη χημεία…..
    Ω κορωνίδα των Επιστημών, θαυματουργή Χημεία,
    που μέσα από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια,
    μπορείς τα τίμια να τα πλάσεις από την ατιμία,
    να βρεις ερωτικούς παλμούς και στην καρδιά την άδεια;
    Έτσι την αποκάλεσε ο Κωστής Παλαμάς, κορωνίδα των Επιστημών…..και όχι τυχαία…..
    Ίσως όσοι υβρίζουν τόσο πολύ τη χημεία δε διάβασαν ποτέ Παλαμά…..αλλά ας αφήσουμε τις γενικεύσεις και ας έρθουμε στο προκείμενο…..

    Επιτέλους μετά από αρκετά χρόνια μια παραμελημένη από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα επιστήμη βρίσκει ξανά τη θέση της. Μια παραμελημένη επιστήμη, η οποία εμπλέκεται σχεδόν στο σύνολο των σχολών θετικών, γεωπονικών και ιατρικών επιστημών. Αλλά έχει αλήθεια σημασία σε πόσες σχολές εμπλέκεται η χημεία αφού χημεία είναι η ίδια η ζωή; Αν δεν υπήρχε η χημεία κύριοι δεν θα υπήρχε η ζωή και αυτό οι μαθητές που τελειώνουν το ελληνικό σχολείο πρέπει να το ξέρουν……και να το ξέρουν καλά…..

    Με έκπληξη διαπιστώνω επίσης ότι οι επικριτές της Χημείας, σχεδόν στο σύνολό τους προέρχονται από τον κλάδο της πληροφορικής…..Καταλαβαίνω ότι υποβαθμίζεται το μάθημα της πληροφορικής και την αγωνία του κλάδου. Είμαι υπέρμαχος της πληροφορικής και του μαθήματος στο Λύκειο σε όλες τις τάξεις……αλλά μήπως αντί να στοχοποιείται η Χημεία θα έπρεπε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πρόγραμμα και να διαπιστώσουμε ότι:

    Στην Α λυκείου τα Θρησκευτικά (2h) και η Πολιτική Παιδεία (3h) αναλώνουν 5 από τις 33 ώρες του ωραρίου.
    Στην Β λυκείου τα Θρησκευτικά (2h) και η Πολιτική Παιδεία (2h) αναλώνουν 4 από τις 30 ώρες του ωραρίου.
    Ακόμα και στην Γ λυκείου τα Θρησκευτικά καταφέρνουν να «επιβιώσουν»……

    Επειδή όμως τα Θρησκευτικά χρήζουν μια ιδιότυπης πολιτικής προστασίας ας βρούμε ένα άλλο εύκολο στόχο να τα βάλουμε μαζί του…..Σε καμιά περίπτωση αυτός δεν πρέπει να είναι η Χημεία…..

    Η πρότασή μου είναι σαφής:

    Εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στη ΔΕ ως μάθημα γενικού ενδιαφέροντος και όχι επιλογής. Περιορισμός των ωρών των θρησκευτικών και της πολιτικής παιδείας τουλάχιστον κατά 1 ώρα στην Α Λυκείου. Περιορισμός των ωρών των θρησκευτικών και της πολιτικής παιδείας κατά μία ώρα στη Β Λυκείου. Κατάργηση της διδασκαλίας των θρησκευτικών στην Γ Λυκείου.

    Ταυτόχρονα θα μπορούσε να εισαχθεί ένα μάθημα επιλογής προέκταση των μαθηματικών στην πληροφορική (1h). Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί τόσο στην Α όσο και στη Β λυκείου.

    Επίσης στη Β λυκείου στην επιλογή μαθημάτων κατεύθυνσης θα έπρεπε να εισαχθεί και μια ώρα χημείας αντί για τρεις ώρες φυσικής. Δλδ να γίνει φυσική 2 και χημεία 1 προετοιμάζοντας σε όλες τις περιπτώσεις τους μαθητές με βασικές γνώσεις χημείας που απαιτούνται σε βασικό επίπεδο σε όλα τα ακαδημαϊκά τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών.

    Οι ισορροπίες του τρόμου σίγουρα δε χωρούν στο σχολειό του μέλλοντος και δεν πρέπει να λογίζονται ως τέτοιες. Ας σκεφτούμε τα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες τι είδους σχέση θέλουμε να έχουν με το περιβάλλον, την κοινωνία και τον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα και ας χτίσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να ικανοποιεί τις επιθυμίες αυτές και όχι μικρόψυχες συντεχνιακές λογικές.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:24 | Τριπολιτσιώτη Εφη

    Επιτέλους, ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια, το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας βρίσκει στο Νέο Λύκειο την θέση που του αρμόζει! Στις δύσκολες και ιδιαίτερες πολιτικές συγκυρίες που βιώνουμε, τί πιο σημαντικό από ένα μάθημα που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην διαμόρφωση πολιτικής δημοκρατικής σκέψης στους μαθητές , αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης !!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:19 | Γ.Μ.

    Επιτέλους έχω βαρεθεί και ταυτόχρονα αγανακτήσει όλες αυτές τις ημέρες με τα σχόλια που γράφονται για το μάθημα της πληροφορικής. Δηλαδή ανααρωτιέμαι πραγματικά αν στην Ελλάδα τα προγράμματα σπουδών θα εξαρτώνται κάθε φορά από τις επιθυμίες, τα συμφέροντα των διαφόρων συντεχνιών και τις προσωπικές ιδιοτέλειες του καθενός;
    Αγαπητοί καθηγητές της Πληροφορικής που τώρα αντιδράτε και εξεγείρεστε ειλικρινά θέλω να ρωτήσω τους περισσότερους από εσάς, που ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια, όταν αντί για να κάνετε μάθημα, κοροϊδεύατε και θεωρούσατε την ώρα σας «ώρα του παιδιού και εκμάθησης facebook».
    Γιατί δεν είστε ειλικρινείς παραδεχόμενοι ότι, αν εσείς οι ίδιοι εργαζόσασταν όπως έπρεπε και πιστεύατε στο ίδιο το μάθημα και μέσα και πέρα από τα στενά όρια του ωρολόγιου προγράμματος, μπορούσατε να παρουσιάσετε έργα με την μορφή έρευνας ανάπτυξης και καλλιέργειας εκμεταλλευόμενοι τις όποιες δυνατότητες σας έδινε η ολιγόωρη παρουσία σας στην σχολική αίθουσα και η πολύωρη παρουσία σας στο σχολείο εκτός αίθουσας χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα «αποστολής-λήψης-επεξεργασίας των μηνυμάτων» πρός τους μαθητές δημιουργώντας κίνητρα για περαιτέρω μάθηση με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε πραγματικά αξιοζήλευτες για τα σχολικά δεδομένα επιτυχίες (υπάρχουν στο «youtube» και το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο μερικές τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες ελαχίστων δυστυχώς καθηγητών και μαθητών που προσπαθούν δημιουργώντας αξιέπαινα αποτελέσματα να πάνε το μάθημα ένα βήμα παρακάτω και αν γινόταν αυτό από όλους τώρα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα).
    Κάθε φορά πδυστυχώς ου η κόρη μου είχε πληροφορική και επέστρεφε στο σπίτι σχολίαζε, πως βαρέθηκε να είναι μια ώρα στο facebook ενώ ο καθηγητής χαλάρωνε από το «κουραστική παρουσία του στο σχολείο» με σερφάρισμα στο διαδίκτυο.
    Επιτέλους με το τα νέα προγράμματα σπουδών (θερμά συγχαρητήρια στο υπουργείο παιδείας), τα παιδιά μας θα ξαναμάθουν τα ελληνικά γράμματα και θέλω να ελπίζω πως τελειώνοντας το σχολείο θα είναι σε θέση να μπορούν να πληκτρολογούν ένα κείμενο όχι στα «greklish»(αλήθεια αν για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ευθύνεται ο φιλόλογος καθηγητής για τα «greklish» ποιόν να αναζητήσουμε ως κύριο υπεύθυνο για απόδοση ευθυνών). Πολίτες άλλων χωρών άραγε με πληκτρολόγια της ρωσικής γλώσσας, ή της αμερικανικής γλώσσας, γράφουν σε «Englilish» ή «Russilish».
    Τελειώνοντας προτείνω, για να είμαστε ειλικρινείς επιτέλους, να ξαναδούμε προσεκτικά τα νέα προγράμματα σπουδών, αν συνάδουν με τις αξίες τον πολιτισμό, την καλλιέργεια της γλώσσας και της προσωπικότητας των παιδιών μας, αλλά και της ουσιαστικής τους μόρφωσης και όχι αν εξυπηρετούν τα προσωπικά συμφέροντα σε ένα ομολογουμένως για όλους δύσκολο εργασιακό περιββάλλον.
    Με εκτίμηση
    Γ. Μ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:18 | Κατζαγιαννάκη Ηλέρια

    Αδιανόητο να μη διδάσκεται η επιστήμη της Πληροφορικής στο Νέο Ψηφιακό Λύκειο. Αδιανόητο τα παιδιά μας να έχουν την ίδια μόρφωση που είχαμε και μεις. Αδιανόητο στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε να μη θέλουμε πολίτες δημιουργούς τεχνολογίας και ανάπτυξης, αλλά μόνο καταναλωτές. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα που έχουν ήδη αναφερθεί, προτείνω
    – στην Α Λυκείου τη διδασκαλία μαθήματος Πληροφορικής ως υποχρεωτικό.
    – στη Β Λυκείου τη διδασκαλία μαθήματος Επιστήμης Υπολογιστών.
    – στη Γ Λυκείου τη διδασκαλία μαθήματος Επιστήμης Υπολογιστών ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:08 | Σταματοπούλου Ελευθερία

    Κύριοι του υπουργείου έχετε πετύχει το παράδοξο, να διακηρύσσετε στόχους όπως:
    1. Κριτική προσέγγιση, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και επικοινωνιών
    2. Καλλιέργεια δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας
    3. Ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής γνώσης και επίλυσης προβλημάτων

    και να αυτοαναιρείστε προτείνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών από το οποίο απουσιάζει η Επιστήμη της Πληροφορικής και των Υπολογιστών που εξ ορισμού επιτυγχάνει και τους τρεις αυτούς στόχους.

    Δεν συμπεριλάβατε μαθήματα που μπορούν να οδηγήσουν τη νέα γενιά των παιδιών μας στο ψηφιακό μέλλον. Εκτός από ένα 2ωρο επιλεγόμενο μάθημα στην Α’ Λυκείου το οποίο φαίνεται ότι περιορίζεται στη χρήση των υπολογιστών.

    Αξίζει φυσικά να τονιστεί ότι η χρήση των υπολογιστών δεν πρέπει να συγχέεται με την Επιστήμη της Πληροφορικής που είναι η θετική και εφαρμοσμένη επιστήμη η οποία ερευνά τα θεωρητικά θεμέλια και τη φύση των πληροφοριών, των αλγορίθμων και των υπολογισμών, καθώς και τις τεχνολογικές εφαρμογές τους σε αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα, από τη σκοπιά της σχεδίασης, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της διερεύνησης, της ανάλυσης και της προδιαγραφής τους.

    Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ OYTE WORD OYTE EXCEL OYTE FACEBOOK!

    Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση οι σχολές που συνδέονται σε μεγάλο και μικρό βαθμό με την Πληροφορική αποτελούν μεγάλο ποσοστό του μηχανογραφικού είναι απαράδεκτο να λείπουν τα σχετικά μαθήματα από το Νέο Λύκειο και να οδηγούνται τα παιδιά απροετοίμαστα στις σχολές αυτές.

    Συνεπώς, είναι απαράδεκτη η έλλειψη του τεχνολογικού προσανατολισμού από το Νέο Λύκειο καθώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση σε εκπαιδευτικές διαδικασίες δεκάδων ετών πίσω από την εποχή μας.

    Μια σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από τον παραλογισμό, τις αντιφάσεις και τις ελλείψεις του «Νέου Λυκείου». Η ύπαρξη μαθημάτων σχετικών με την Επιστήμη της Πληροφορικής (Αλγοριθμική σκέψη) είναι αναγκαία αν θέλουμε να οδηγήσουμε τη νέα γενιά στο μέλλον με τα απαραίτητα εφόδια.

    Βάση των παραπάνω προτείνω στην Α Λυκείου την ύπαρξη μαθήματος Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστών ως υποχρεωτικό μάθημα γενικής Παιδείας.

    Και επιπλέον, μαζί με τους προσανατολισμούς που προτείνονται την ύπαρξη Τεχνολογικού προσανατολισμού στη Β και Γ Λυκείου στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα μαθήματα:

    Β Λυκείου: Μάθημα Επιστήμης Πληροφορικής – Εισαγωγή στην Αλγοριθμική σκέψη για μαθητές τεχνολογικού προσανατολισμού.

    Γ Λυκείου: Μάθημα Επιστήμης Πληροφορικής – Ανάπτυξη Εφαρμογών (Προγραμματισμός) ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο για την εισαγωγή των μαθητών σε τμήματα με Τεχνολογικό προσανατολισμό.