Άρθρο 58 Προθεσμίες για την υλοποίηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 31 ν. 4951/2022

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων στο πέμπτο εδάφιο μετά τη φράση «ή μέρους του γηπέδου εγκατάστασης», προστίθεται η φράση «ή εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων διασύνδεσης με το Ε.Σ.Μ.Η.Ε.», προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων καθώς και η Άδεια Παραγωγής του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν:
α) Για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς και υβριδικούς σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), εάν εντός δώδεκα (12) μηνών από την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 5, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης.
β) Για τις λοιπές τεχνολογίες σταθμών Α.Π.Ε. και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή/και σταθμούς αποθήκευσης, εάν εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 5, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.
γ) Για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων, κατά την έννοια του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο (2) ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εάν εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 5, δεν έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.
Τα αποδεικτικά υποβολής για όλες τις ως άνω περιπτώσεις καταχωρίζονται από τον ενδιαφερόμενο στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του άρθρου 20 του ν. 4685/2020 (Α’ 92).
Οι προθεσμίες της παρούσας παραγράφου μπορούν να παρατείνονται για διάστημα μέχρι δώδεκα (12) μήνες, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικού Έργου δηλώσει εγγράφως στον Φορέα Αδειοδότησης του άρθρου 20 του ν. 4685/2020 και στον αρμόδιο Διαχειριστή την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το έργο και εφόσον καταβάλλει το Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης, το οποίο ορίζεται σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ, ανά μεγαβάτ (MW) Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής για κάθε μήνα παράτασης. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δώδεκα (12) μηνών ή δεν τηρηθούν τα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων του άρθρου 18 του ν. 4685/2020, η ισχύς της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων παύει αυτοδικαίως και το ως άνω ποσό δεν επιστρέφεται.
Ειδικά σε περίπτωση κατά την οποία απαιτείται και εκκρεμεί απόφαση της αρμόδιας αρχής για την απαλλοτρίωση ή την παραχώρηση του συνόλου ή μέρους του γηπέδου εγκατάστασης ή εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων διασύνδεσης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.), προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, οι προθεσμίες της παρούσας παραγράφου μπορούν να παρατείνονται για διάστημα έως και δώδεκα (12) μηνών, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικού Έργου υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία στον Φορέα Αδειοδότησης Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. του άρθρου 20 του ν. 4685/2020, στον αρμόδιο Διαχειριστή και την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, η οποία αξιολογεί και αποφασίζει για τη δυνατότητα ή μη παράτασης. Σε περίπτωση κήρυξης απαλλοτρίωσης, κατά τον υπολογισμό των προθεσμιών της παρούσας, δεν προσμετράται χρονικό διάστημα δύο (2) μήνών, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κήρυξης της απαλλοτρίωσης μέχρι και την ημερομηνία συντέλεσης της απαλλοτρίωσης.».
2. Ειδικά για σταθμούς, για τη σύνδεση των οποίων με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.), απαιτείται, είτε από τους ίδιους, είτε από άλλους σταθμούς, η κατασκευή υποσταθμών υπερυψηλής τάσης ή γραμμής μεταφοράς υψηλής ή υπερυψηλής τάσης, οι προθεσμίες των παρ. 1 και 8 του άρθρου 31 του ν. 4951/2022, περί υποβολής πλήρους αιτήματος για τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες. Αν έχει παύσει αυτοδικαίως, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Εργων ή η Αδεια Παραγωγής, καθώς και άλλη σχετική άδεια ή έγκριση, λόγω λήξης της προθεσμίας της παρ. 1, καθώς και της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου 2023 της παρ. 8 του άρθρου 31 του ν. 4951/2022, εφόσον πληρούνται οι προυποθέσεις του πρώτου εδαφίου, οι ανωτέρω βεβαιώσεις ή άδειες αναβιώνουν και οι σχετικές προθεσμίες επανακαθορίζονται από τον αρμόδιο Διαχειριστή.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 18:16 | Ελισσάβετ Μπέκου

    Στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων στο πέμπτο εδάφιο μετά τη φράση «ή εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων διασύνδεσης με το Ε.Σ.Μ.Η.Ε.» προτείνεται η προσθήκη της φράσης «ή εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των συνοδών έργων κατά τα οριζόμενα στην παρ. 43 του άρθρου 3 του παρόντος», δεδομένου ότι στην περ. 28 του άρθρου 3 του νόμου ορίζεται ότι «Έργο: Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τα συνοδά έργα του.»

    Επίσης, θεωρώ ότι η παράταση της προθεσμίας της παρ. 2, ήτοι της προθεσμίας περί υποβολής πλήρους αιτήματος για τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, κατά δώδεκα (12) μήνες είναι ιδιαίτερα σύντομη, λαμβανομένης υπ’ όψιν της πολυπλοκότητας της κατασκευής έργων υποσταθμών υπερυψηλής τάσης. Δεδομένου του ανωτέρω, προτείνεται η παράταση της προθεσμίας ιδίως για περιπτώσεις κατασκευής έργων υποσταθμών υπερυψηλής τάσης τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ (18) μήνες.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 12:18 | ΕΛΙΚΑ Α.Ε.

    Προτείνεται η προσθήκη της κάτωθι διάταξης με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ τα οποία αντιμετώπισαν καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία αδειοδότησης τους τα οποία δεν άπτονται της υπαιτιότητας τους, να προχωρήσουν στην αδειοδοτική τους ωρίμανση, προς όφελος της επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ:

    Παρατείνονται για δώδεκα (12) μήνες οι προθεσμίες της παρ. 2 του Άρθρου 12 του Ν. 4685/2020. Το παραπάνω εφαρμόζεται και για τις περιπτώσεις όπου οι ως άνω προθεσμίες παρήλθαν από 01.08.2023 έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος.
    Στην περίπτωση όπου από 01.08.2023 έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υποβληθεί στον Φορέα Αδειοδότησης του άρθρου 20 του ν. 4685/2020 αιτήματα επιστροφής της Εγγυητικής Επιστολής της παρ. 11Α του Ν. 4685/2020, οι σχετικές Άδειες Παραγωγής ή Βεβαιώσεις Παραγωγού ή Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων, αναβιώνουν αυτοδικαίως, εφόσον οι κάτοχοι αυτοί εντός είκοσι (20) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσύρουν το αίτημα τους ή, σε περίπτωση όπου έχει ήδη επιστραφεί η Εγγυητική Επιστολή, επανεπιβεβαιώσουν στον ως άνω Φορέα Αδειοδότησης το ενδιαφέρον τους προσκομίζοντας την εκ νέου.

  • 10 Νοεμβρίου 2023, 11:06 | Σπύρος Μερτίρης

    Ενώ στο άρθρο αναφέρονται αυτόνομοι σταθμοί αποθήκευσης, δε γίνεται πουθενά αναφορά σε «Άδεια Αποθήκευσης» που εκδίδεται από τη ΡΑΕ.
    Για τους 11Α & 11Β μπορεί εμμέσως να θεωρηθεί πως γίνεται αναφορά.

  • 10 Νοεμβρίου 2023, 11:07 | Μάριος Φωκάς

    Στην προσθήκη του τελευταίου εδαφίου, να μη γίνεται αναφορά μόνο «περί υποβολής πλήρους αιτήματος για τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης» για παράταση κατά δώδεκα (12) μήνες, αλλά συνολικά στις «προθεσμίες της παρούσας παραγράφου 1» για νέα έργα.
    Ήδη το εδάφιο είναι προβληματικό, αφού το πρώτο στοιχείο αναφέρεται αποκλειστικά στο αίτημα για Σύμβαση Σύνδεσης, το δε δεύτερο στοιχείο γενικά σε προθεσμία ή προθεσμίες των παρ. 1 & 8.

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 15:48 | Ανδρέας Παπαδόπουλος

    Άρθρο 58 Προθεσμίες για την υλοποίηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 31 ν. 4951/2022:

    α) η αρίθμηση «2» στο προστεθέν 2ο εδάφιο παραπέμπει στην παρ. 2 του άρθρου 31, Ν.4951/2022 και είναι λανθασμένη,

    β) όσον αφορά στο προστεθέν 2ο εδάφιο, αυτό που συνηθίζεται τεχνικά είναι η κατασκευή υποσταθμού Υ.Τ., η οποία μέσω γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης οδηγεί σε υποσταθμό Υ.Υ.Τ. κάτω από την υπάρχουσα γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης. Συνεπώς, η αναφορά αποκλειστικά σε «κατασκευή υποσταθμών υπερυψηλής τάσης» είναι ελλειμματική, προτείνεται να προστεθεί και αναφορά σε «κατασκευή υποσταθμών υψηλής τάσης».

    γ) Αντίστοιχη πρόβλεψη στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης πρέπει να υπάρξει και για τους εξαιρούμενους σταθμούς του άρθρου 35, Ν.4951/2022.

    Τέλος, για την περίπτωση που οι προθεσμίες των παρ. 1 και 8 του άρθρου 31 του ν. 4951/2022 επηρεάζουν «άλλους σταθμούς» οι οποίοι συνδέονται σε υποσταθμούς που αδειοδοτούνται από άλλους φορείς, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τροποποίηση των Όρων Σύνδεσης από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.