Άρθρο 25 Εκτέλεση εργασιών για την ανακαίνιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων «Σπίτι του Στίβου» και «Σπίτι του Βόλει»

1. Στο ακίνητο, συνολικής επιφανείας εκατόν οκτώ χιλιάδων είκοσι πέντε τετραγωνικών μέτρων και τριάντα πέντε εκατοστών (108.025,35 τ.μ.), που βρίσκεται στη θέση «Κόντρες», στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, μετά των εντός αυτού κειμένων κτιριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων («Σπίτι του Στίβου» και «Σπίτι του Βόλεϊ») και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, το οποίο δυνάμει του άρθρου 74 του ν. 5000/2022 (Α’ 226), παραχωρήθηκε κατά κυριότητα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών για την ανακαίνιση και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων «Σπίτι του Στίβου» και «Σπίτι του Βόλεϊ», προκειμένου να λειτουργήσουν ως προπονητήρια κλειστού στίβου και γυμναστικής, αντίστοιχα. Στις οικοδομικές εργασίες του πρώτου εδαφίου περιλαμβάνονται η ανακαίνιση και των υφιστάμενων ξενώνων εντός της εγκατάστασης «Σπίτι του Βόλεϊ» και η δημιουργία αποθηκευτικού χώρου εντός μιάς εκ των δύο υφιστάμενων εγκαταστάσεων «Σπίτι του Στίβου» και «Σπίτι του Βόλεϊ» για την εξυπηρέτηση αυτών.
2. Για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών της παρ. 1:
α) Υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού φάκελος με τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή:
αα. αίτηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (Ο.Α.Κ.Α.) ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» ή τρίτου στον οποίο έχει ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών, με την οποία ορίζεται και η κατάταξη των δύο δημιουργούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων,
αβ. δηλώσεις ανάθεσης – ανάληψης,
αγ. τεχνική – αιτιολογική έκθεση, με αναλυτική περιγραφή των προς εκτέλεση οικοδομικών εργασιών,
αδ. τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων,
αε. διάγραμμα κάλυψης στο οποίο σημειώνονται μόνο οι επιφάνειες των χώρων εντός των κτιρίων,
στστ. αρχιτεκτονική μελέτη κτιρίων, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας,
αζ. μελέτη στατικής επάρκειας κτιρίων,
ηη. μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων,
αθ. μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων κτιρίων,
αι. μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας κτιρίων,
αια. σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου, σύμφωνα με το π.δ. 305/1996 (Α’ 212),
αιβ. αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ του Δημοσίου, του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του οικείου δήμου, εφόσον δεν απαλλάσσεται ο ιδιοκτήτης από την καταβολή τους,
αιγ. αντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο, που αφορά στην καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής των μελετητών μηχανικών, καθώς και στον Φόρο Εισοδήματος Μηχανικών αυτής,
αιδ. υπεύθυνες δηλώσεις των αρμοδίων μηχανικών ως προς την ορθότητα των μελετών και την τήρηση των κατά περίπτωση ισχυόντων κανονισμών,
αιε. έγκριση επέμβασης του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α’ 289).
β) Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εγκρίνει τα σχέδια για τη συμμόρφωση των δύο αθλητικών εγκαταστάσεων με τις αντίστοιχες ισχύουσες προδιαγραφές λειτουργίας και διαβιβάζει τον φάκελο στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία διενεργεί έλεγχο πληρότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Εφόσον τροποποιούνται οι όψεις των υφιστάμενων κτιρίων, απαιτείται σύμφωνη γνώμη επί της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
γ) Στη συνέχεια, εκδίδεται κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η οποία αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» και επέχει θέση οικοδομικής άδειας. Από την ανάρτησή της είναι δυνατή η έναρξη των οικοδομικών εργασιών της παρ. 1.
3. Με την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, υποβάλλονται στη ΔΑΟΚΑ υπεύθυνες δηλώσεις των επιβλεπόντων μηχανικών ότι οι εργασίες εκτελέστηκαν σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια της κοινής απόφασης της περ. γ) της παρ. 2 και ότι έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες εισφορές και κρατήσεις. Αντίγραφο της ως άνω απόφασης, που επέχει θέση αδείας, θεωρείται ως προς την ολοκλήρωση των εργασιών και τη δυνατότητα σύνδεσης των εγκαταστάσεων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επίσης, υποβάλλεται εγχάρτως στην αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία φάκελος με τα δικαιολογητικά για την έκδοση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας για τα κτίρια, προσαρμοσμένα στις εργασίες ανακαίνισης που προβλέπονται στο παρόν.
4. Η έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων λαμβάνει χώρα με την υποβολή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, του θεωρημένου από τη ΔΑΟΚΑ αντιγράφου της κοινής απόφασης της περ. γ) της παρ. 2, πιστοποιητικού πυροπροστασίας και υπεύθυνης δήλωσης των επιβλεπόντων μηχανικών ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αδειοδότησης της αθλητικής εγκατάστασης. Η υποβολή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού των στοιχείων του πρώτου εδαφίου επέχει θέση άδειας λειτουργίας της αθλητικής εγκατάστασης διάρκειας τριών (3) ετών. Μετά τη λήξη της χρονικής διάρκειας της αρχικής άδειας λειτουργίας της παρούσας, η αδειοδότηση γίνεται κατά τα άρθρα 56Α και 56Β του ν. 2725/1999 (Α΄121).

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 12:20 | Ελπινίκη Παπαδάκη

    Ονομάζομαι Ελπινίκη Παπαδάκη και είμαι δικηγόρος. Θεωρώ ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι λαμβάνονται μέτρα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Παιανίας, οι οποίες έχουν υποστεί βανδαλισμούς και είναι πλήρως απαξιωμένες.
    Επειδή η διάταξη αυτή αφορά σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις και για απλούστευση της διαδικασίας, εάν υπάρχουν ήδη μελέτες για το Σπίτι του Βόλει και το Σπίτι του Στίβου, είναι σκόπιμο αυτές να αξιοποιηθούν. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ήδη στατική μελέτη των κτηρίων αυτών, για την έκδοση της υπουργικής απόφασης θα μπορούσε να αρκεί βεβαίωση μηχανικού ως προς τη στατική επάρκεια.
    Επίσης, επειδή προβλέπεται ειδική διαδικασία για την έναρξη των εργασιών, η οποία είναι διαφορετική από αυτήν που προβλέπει ο ν.4495/2017, ίσως είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί εάν η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας εκδίδεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις.
    Τέλος, επειδή η διαδικασία αυτή είναι έγχαρτη, ορθότερο είναι να καθοριστεί και η διαδικασία αναθεώρησης της άδειας (εάν, δηλαδή, ακολουθείται η ίδια διαδικασία ή εάν η απόφαση, που επέχει θέση άδειας, αναρτάται στο σύστημα e-adeies).

  • η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τις ακόλουθες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις:
    1. […]
    2. Για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών της παρ. 1:
    α) Υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού φάκελος με τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή:
    αε. […]
    στστ. αρχιτεκτονική μελέτη κτιρίων, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και η μελέτη προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία […]

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 09:42 | Basiliy

    Συγχαρητήρια ότι καλύτερο για τα νιάτα