Άρθρο 7 Κατασκευές πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος κέντρων δεδομένων

Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό κτιρίων, με χρήση κέντρα δεδομένων («Data Centres») επιτρέπονται οι κατασκευές της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79), κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ), μηχανήματα παραγωγής ψυχρού νερού (ψύκτες), καθώς και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις αντλιοστασίων και σωληνώσεων αυτών. Το παρόν εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις κέντρων δεδομένων εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

  • Προσθήκη: και εξωτερικών κλιματιστικών μονάδων.

  • 10 Νοεμβρίου 2023, 01:50 | Σταυρούλα κούργια

    Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής…με χρήση κέντρα δεδομένων («Data Centers») επιτρέπονται….
    Προτείνω εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα ενισχύσουν την παροχή ενέργειας των κέντρων επιπλέον πέραν της ηλεκτροδότησης από ανανεώσιμες πηγές και από πάροχο ενέργειας με υβριδικό τρόπο επι συνόλω της εγκατάστασης.

    Υβριδικά εννοώντας πως και οι τρεις αναφερόμενοι τρόποι παροχής ενέργειας ενσωματώνονται ως ένα κύκλωμα συνεχούς παροχής ενέργειας σε περίπτωση που κάποιος από αυτους δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες στιγμές, πχ
    όταν οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για παροχή λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών να γίνεται η υποστήριξη ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά αν πάλι τα φωτοβολταϊκά δεν μπορουν να λειτουργήσουν λόγω καιρού να υπάρχει υποστήριξη από το πάροχο και όλο αυτό να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο επιλογής από μηχανισμό που να μπορεί να επιλέγει τη ροή ενέργειας ανά συνθήκη και φυσικά με ανθρώπινη επίβλεψη και παρέμβαση.

    Ψύκτρες και κλιματιστικές μονάδες, αντλιοστάσια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και πέριξ της κτιριακής κατάσκευής μαζί με τις σωληνώσεις που θα μπορούσαν να είναι και κάτω από το έδαφος της κτιριακής υποδομής.

  • 8 Νοεμβρίου 2023, 11:51 | A.Levis

    Προτείνετε στις περίπτωσης κέντρων δεδομένων πάνω από το μέγιστο ύψος του κτηρίου, πέραν του απαραίτητου για την λειτουργία του Κέντρου δεδομένων μηχανολογικού εξοπλισμού να επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Προτείνω η φράση «…. κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ), μηχανήματα παραγωγής ψυχρού νερού (ψύκτες), καθώς και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις αντλιοστασίων και σωληνώσεων αυτών.» να αντικατασταθεί ως εξής:

    …κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ), μηχανήματα παραγωγής ψυχρού νερού (ψύκτες), τα οποία θα μπορούν να εδράζονται σε κατάλληλο μεταλλικό υπερυψωμένο δάπεδο (gantry), με ύψος μέχρι 1,80 μ, με σκοπό κάτω από αυτό να γίνεται η διέλευση και επισκεψιμότητα των σωληνώσεων και τυχόν συντήρησης του δώματος, καθώς και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις αντλιοστασίων και σωληνώσεων αυτών.

    Πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου να επιτρέπονται συστήματα και διατάξεις ηχοπροστασίας.