Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι: α) η προσθήκη στον 4442/2016 (Α’ 230) των κέντρων δεδομένων («Data Centers»), και η συνοδευτική ρύθμιση των ειδικότερων κτιριοδομικών και πολεοδομικών απαιτήσεών τους, β) η τροποποίηση υφιστάμενων διατάξεων και η παρατάση προθεσμιών για ευρύτερα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα που έχουν ανακύψει ως προβλήματα, γ) η προσθήκη ειδικότερων προβλέψεων για την απεμπλοκή των πόρων του πράσινου ταμείου, δ) η θέσπιση ειδικότερων κανόνων, τόσο για την επιμέτρηση και αποτίμηση, όσο και για τη εγκαθίδρυση διαδικασιών, που κατατείνουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ε) η ενίσχυση της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω νέων ρυθμίσεων, τόσο για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προώθησή τους, όσο και για την εισαγωγή νέων υποχρεώσεων.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 21:31 | Νικόλαος Κωνσταντινίδης

    Δεδομένου οτι τα Κεντρα δεδομενων αποτελούν κρίσιμες υποδομές για την χώρα πρέπει να υπαρξει σχετική νομοθετική προβλεψη ώστε να αντιμετωπίζονται με προτεραιότητα από τα ΝΠΔΔ/οργανισμούς/αρμόδιες εταιρείες στα αιτήματα τους για σύνδεση με τους ΟΚΩ οι οποίοι θα δεσμεύονται και με Συμφωνία Επiπεδου Υπηρεσιών (SLA-Service Level Agreement) με το Κέντρο Δεδομένων.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 20:46 | Νικόλαος Κωνσταντινίδης

    Δεδομένου ότι τα Κέντρα Δεδομένων εκτος των άλλων αποτελούν κρίσιμη υποδομή για τις επικοινωνίες της χώρας, άρα στρατηγικές επενδύσεις, θα επρεπε να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα στα αιτήματα σύνδεσης τους με τα δίκτυα ΟΚΩ αλλά και στην άρση βλαβών ειδικά σε περιπτώσεις κρίσεων (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.τ.λ)

  • Θεωρούμε πως στο παρόν νομοσχέδιο μπορεί να προστεθεί διάταξη σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των απειλών και πιέσεων που συνδέονται με την ανάπτυξη και αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων εντός των καμένων περιοχών του Έβρου και της Ροδόπης, και ειδικότερα σε ότι αφορά τους ΑΣΠΗΕ και στις παρακείμενες Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠ), με σκοπό να διασφαλιστεί η διατήρηση και αποκατάσταση των ευαίσθητων προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας και των ενδιαιτημάτων τους.

    Μετά την ανακοίνωση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας για αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πληγείσα από την πυρκαγιά δασική περιοχή του Έβρου, εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις, με κοινή επιστολή (μπορείτε να δείτε την επιστολή εδώ: https://shorturl.at/lGLZ9) ζήτησαν από τον υπουργό τη λήψη κατάλληλων και στοχευμένων νομοθετικών μέτρων για τους ΑΣΠΗΕ στον Έβρο και τη Ροδόπη. Συγκεκριμένα προτείνεται: α) η αναστολή για τουλάχιστον τρία έτη αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ εντός των καμένων εκτάσεων και εντός των παρακείμενων ΖΕΠ (GR1110002, GR1110009, GR1110010, GR1130011 και GR1130012) και ΣΠΠ (GR004, GR005, GR003, GR008 και GR009), β) η αναστολή για τουλάχιστον τρία έτη χορήγησης όρων σύνδεσης και έκδοσης άδειας εγκατάστασης για ΑΣΠΗΕ που χωροθετούνται στις ως άνω περιοχές (καμένες εκτάσεις και παρακείμενες ΖΕΠ και ΣΠΠ) και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και γ) επιβολή πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων στους εν λειτουργία ΑΣΠΗΕ εντός των ως άνω περιοχών (καμένες εκτάσεις και παρακείμενες ΖΕΠ και ΣΠΠ).

    Η προσωρινή εφαρμογή των μέτρων αυτών θα επιτρέψει την εκπόνηση μελετών για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στα προστατευτέα είδη της ορνιθοπανίδας και την παρακολούθηση των ειδών. Ήδη ο ΟΦΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι θα εκπονήσει στοχευμένη μελέτη (διάρκειας τριών ετών) για τις επιπτώσεις της φωτιάς και παράλληλα θα υλοποιήσει δράσεις παρακολούθησης προκειμένου να προσδιοριστούν οι περιοχές που θα χρησιμοποιούν στο εξής τα προστατευόμενα είδη πτηνών. Η μελέτη αυτή, αλλά και άλλες μελέτες κατά την περίοδο αυτή, θα προσφέρουν τα απαιτούμενα αξιόπιστα δεδομένα και πληροφορίες, προκειμένου να ληφθούν επιστημονικά τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης και αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ στην περιοχή αυτή. Η συνέχιση της αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ χωρίς τα στοιχεία αυτά δύναται να δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις σε μια ήδη βεβαρυμένη περιοχή και να θέσει την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος στις καμένες περιοχές και τη διατήρηση των προστατευτέων αντικειμένων σε κίνδυνο, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις και τους στόχους της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 16:38 | ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

    Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
    Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
    τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: http://www.emdydas.gr

    Αρ. Πρωτ.:9201 Αθήνα, 13/11/2023
    Προς: 1. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκυλακάκη
    2. Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαρά
    Κοιν: 1.Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
    2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

    Θέµα: Απόψεις σχετικά με το άρθρο 35 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για τον Κανονισμό Λειτουργίας Συμβουλίων

    Κύριοι Υπουργοί
    Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των
    Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού).
    Απευθυνόμαστε σε εσάς για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις». Σε αυτό, εκτός από πλήθος σημειακών και αποσπασματικών διατάξεων διαπιστώσαμε ότι, μεταξύ των άρθρων 33 και 35, σχετικά με τα Κεντρικά Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), υπάρχει μία αντίφαση. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 33 αυξάνεται το κύρος του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. με την αύξηση του αριθμού των μελών που το απαρτίζουν καθώς στη σύνθεσή του μετέχουν ως μέλη δύο (2) πρόσωπα εγνωσμένου κύρους αντί για ένα (1), ενώ στο άρθρο 35 απομειώνεται η συνδρομή των υπηρεσιακών στελεχών που ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού επικουρώντας το έργο του Γενικού Γραμματέα και διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνική και επιστημονική γνώση. Η δυνατότητα που δύναται πλέον για αντικατάσταση της Εισήγησης από πλευράς της Υπηρεσίας, από ενημερωτικό σημείωμα από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Τα προς εξέταση θέματα δύναται να εισάγονται στα ανωτέρω Συμβούλια κατόπιν της διαβίβασης σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή φακέλου, συνοδευόμενου από ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συντάσσεται από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή την αρμόδια θεματική υπηρεσία. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος το ανωτέρω ενημερωτικό σημείωμα υποκαθιστά την τυχόν προβλεπόμενη εισήγηση των υπηρεσιών των οικείων Υπουργείων προς τα ανωτέρω Συμβούλια.» δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
    Κι αυτό γιατί η ανωτέρω πρόβλεψη περιορίζει την Ανεξαρτησία της Διοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσιακές Δομές, τις οποίες υποκαθιστά από «ενημερωτικά σημειώματα» του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο τα ΚΕΣΑ, όσο και τα ΚΕΣΥΠΟΘΑ χειρίζονται εξαιρετικά σημαντικά Πολεοδομικά Θέματα, όπως εγκρίσεις πολεοδομικών μελετών, τροποποιήσεις σχεδίων πόλεων, ειδικών διαταγμάτων, χαρακτηρισμού κτηρίων ως διατηρητέων, εγκρίσεις παρεκκλίσεων δόμησης, δόμηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Φοβόμαστε ότι η αντικατάσταση αυτή έρχεται να επηρεάσει και να περιορίσει τη ανεξάρτητη έκφραση γνώμης των μελών των Συμβουλίων επί κρίσιμων Πολεοδομικών θεμάτων και να επιτείνει φαινόμενα πιέσεων και επηρεασμού από τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να προωθήσουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, πολλές φορές σε βάρος της προστασίας του Περιβάλλοντος και του Δημόσιου Συμφέροντος.
    Η πολιτική ηγεσία σε επιτελικό και κυβερνητικό επίπεδο επιβάλλεται να προτάσσει την διοικητική και τεχνοκρατική αξιοπιστία της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού, να στηρίζει και να αναδεικνύει τις Δημόσιες Υπηρεσίες της και την ανεξαρτησία τους και όχι να τις υποκαθιστά καθώς ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί πολιτική που οφείλει να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε να αποσυρθεί το Άρθρο 35 από το εν λόγω Νομοσχέδιο και να ενισχυθεί με διαδικασίες διαφάνειας ο δημόσιος χαρακτήρας των διοικητικών λειτουργιών που θα περιορίσουν σημαντικά τα δίκτυα πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης μη νόμιμων συμφερόντων, σε συνδυασμό με την ασυλία που παρέχει ένα «φίλα διακείμενο» πολιτικό και κομματικό σύστημα.
    Υπενθυμίζουμε και την πρόσφατη παρέμβαση μας για αποζημίωση στους Υπαλλήλους, των ΣΑ, ΣΥΠΟΘΑ και άλλων Επιτροπών:
    https://emdydas.gr/images/stories/news/10.11.2023_%CE%A3%CE%91_%CE%A3%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%98%CE%91_9197.pdf
    Καθώς και το Υπόμνημα μας σχετικά με τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης:
    https://emdydas.gr/images/stories/news/28.7.20203_ypomnima_ydom_9145.pdf
    Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

  • 9 Νοεμβρίου 2023, 00:42 | Σταυρούλα Κούργια

    Α & Β) Τα data centers είναι, στην ουσία, οι «εγκέφαλοι» του διαδικτύου. Επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και επικοινωνούν τα δεδομένα που απαιτούνται για τις αμέτρητες υπηρεσίες πληροφοριών στις οποίες βασίζεται ο κόσμος καθημερινά: streaming ταινιών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικές συναλλαγές, online αγορές ή έρευνα. Η αύξηση των δεδομένων που διέρχονται από data centers είναι μέχρι σήμερα εκρηκτική και θα συνεχίσει να αυξάνεται συνεχώς.
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ : https://youtu.be/udeqVhUm5Go?feature=shared
    Γ) Για την απεμπλοκή των πόρων του πράσινου ταμείου και σχετικά με τις προβλέψεις ίσως θα πρέπει να υπολογιστούν έξοδα και έσοδα με βάση υλικά κατασκεύων καθώς και τις μελλοντικές αποδόσεις με οικονομολογικό γνώμονα μελετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια της κυκλικής οικονομίας.
    Δ) Περιοχές ΝATURA & Αιγιαλίτιδα ζώνη θα πρέπει να είναι το επίκεντρο επιμέτρησης & αποτίμησης για όλες τις αποφάσεις που θα παρθούν.
    E)ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟ (….Σύμφωνα με σχετική δήλωση της Iberdrola, η εταιρεία EnergyLOOP, θα αναπτύξει μονάδα ανακύκλωσης λεπίδων στη Ναβάρα, στη βόρεια Ισπανία.

    «Αρχικός στόχος θα είναι η ανάκτηση εξαρτημάτων λεπίδων ανεμογεννητριών, -κυρίως γυάλινων και ανθρακούχων ινών και ρητινών-, και η επαναχρησιμοποίηση τους σε τομείς όπως η ενέργεια, η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, οι χημικές ουσίες και οι κατασκευές”, ανέφερε η επιχείρηση.
    Το EnergyLOOP ξεκίνησε από την Iberdrola μέσω του PERSEO,- το “διεθνές πρόγραμμά της για νεοσύστατες επιχειρήσεις”-, και την FCC Ámbito….)

    ΠΗΓΗ : https://news.b2green.gr/20384/%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-o-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D

    ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ – ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ- ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ = ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΣΗΣ.