Άρθρο 16 Τρόπος υπολογισμού εισφοράς σε γη σε ακίνητα που χαρακτηρίζονται από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά Πάρκα

Στο τέλος της περ. δ) της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο ως προς τον τρόπο υπολογισμού εισφοράς σε γη και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:
«δ. Μετά την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων της περ. α’ συντάσσονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πράξεις εφαρμογής για τα ακίνητα τα οποία ρυθμίζονται από τα ανωτέρω διατάγματα, όπου αυτό απαιτείται, οι οποίες κυρώνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τον υπολογισμό της εισφοράς σε γη, λαμβάνεται υπόψη η νομική και πραγματική κατάσταση των ακινήτων κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος της περ. α’. Η εισφορά αυτή, κατά το μέρος που αφορά σε μη ρυμοτομούμενα τμήματα της ιδιοκτησίας, μπορεί να μετατρέπεται σε χρηματική συμμετοχή εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 7 του άρθρου 8 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), όπως αυτές τεκμηριώνονται στην πολεοδομική εκτίμηση της περ. α’, ιδίως δε στις περιπτώσεις όπου η συμμετοχή σε γη καθιστά δυσχερή την αξιοποίηση του ακινήτου λόγω της υπάρξεως διατηρητέων κτιρίων και σχετικών ζωνών προστασίας ή και άλλων νομίμως υφιστάμενων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στην όλη έκταση. Σε ακίνητα που βρίσκονται εντός περιοχών που χαρακτηρίζονται από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως Βιομηχανικά (ΒΙΠΑ) – Βιοτεχνικά (ΒΙΟΠΑ) Πάρκα προς εξυγίανση, η εισφορά σε γη υπολογίζεται σύμφωνα με την περ. ζ’ της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1337/1983, ανεξαρτήτως των προτεινόμενων νέων χρήσεων που εμπεριέχονται στο οικείο Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. ή Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.».

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 13:43 | ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

    Η προσθήκη με τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς σε γη σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως Βιομηχανικό – Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση έρχεται σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στο Ν. 4982/2022 (άρθρα 13 & 20).
    Επίσης, ενώ ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει σε όλα τα πάρκα, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η προσθήκη, παραπέμπει μόνο στα ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση.

  • Το 15% και 15% =30% παραμένει ίδιο. Αν η έκταση είναι μικρότερη μετατρέπεται σε χρήμα.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:
    Η εισφορά να γίνει 2.5% και 2.5% του άρθρου 20 του 4982/22. Διαφορετικά οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν και θα αρχίσει αμέσως η αποεπένδυση μεγάλης κλίμακος.