Άρθρο 17 Μεταβατική ρύθμιση για την εναρμόνιση του υποκείμενου πολεοδομικού σχεδιασμού με το οικείο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 108 ν. 5007/2022

Στην παρ. 14 του άρθρου 108 του ν. 5007/2022 (Α’ 241), περί παρατάσεων προθεσμιών και προσωρινών ρυθμίσεων, η λέξη «χωρικού» αντικαθίσταται από τη λέξη «πολεοδομικού», προστίθενται εδάφια δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο, και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14. Χρήσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων, για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, επιτρέπονται έως την εναρμόνιση του υποκειμένου πολεοδομικού σχεδιασμού με το οικείο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), εφόσον το Γ.Π.Σ. προβλέπει την εν λόγω χρήση. Μέχρι την εναρμόνιση του υποκείμενου πολεοδομικού σχεδιασμού με το ισχύον Γ.Π.Σ. είναι επιτρεπτή η αποπεράτωση νομίμως υφιστάμενων κτισμάτων, των οποίων έχει κατασκευαστεί ο φέρων οργανισμός, εντός του νόμιμου περιγράμματος και όγκου αυτών, ή και η αλλαγή χρήσης, εφόσον πρόκειται για χρήση επιτρεπόμενη από το ισχύον Γ.Π.Σ., και υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) δεν απαιτείται ειδικότερη εξειδίκευση των χρήσεων του Γ.Π.Σ. στο οικοδομικό τετράγωνο του ρυμοτομικού σχεδίου, όπως καθορισμός κοινωφελούς ή κοινόχρηστου χώρου ή άλλη εξειδίκευση, στο οποίο βρίσκεται το υφιστάμενο κτίσμα, και
β) εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες, κατά τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις, θέσεις στάθμευσης για την αιτούμενη επιτρεπόμενη χρήση.
Για τη συνδρομή των προυποθέσεων των περ. α) και β), γνωμοδοτεί το οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας αποπεράτωσης ή και αλλαγής χρήσης του κτίσματος. Κατ’ εξαίρεση, για ειδικά κτίρια, με προσμετρώμενη στον συντελεστή δόμησης επιφάνεια άνω των πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (5.000 τ.μ.), η προέγκριση αδειών αποπεράτωσης ή και αλλαγής χρήσης εκδίδεται από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Η γνωμοδότηση των παραπάνω Συμβουλίων δεν υποκαθιστά την υποχρέωση λήψης άλλων γνωμοδοτήσεων.».

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 13:34 | ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

    Κατά την άποψή μας το εν λόγω Σχέδιο Νόμου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προσαρμογής της χωροταξικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, ωστόσο επισημαίνονται τα ακόλουθα επί του Άρθρου 17 του Σχεδίου Νόμου:
    Στο Άρθρο 17 εισάγεται μεταβατική ρύθμιση, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η αποπεράτωση νομίμως υφιστάμενων κτισμάτων έως την εναρμόνιση του υποκείμενου πολεοδομικού σχεδιασμού με το οικείο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο υπό ειδικές προϋποθέσεις. Δεδομένου ότι η εναρμόνιση του υποκείμενου πολεοδομικού σχεδιασμού με το οικείο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία, παρακαλούμε να εξεταστεί η δυνατότητα έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε περιοχές όπου εκκρεμεί η διαδικασία εναρμόνισης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος και με χρήση των υφιστάμενων όρων του υποκείμενου σχεδιασμού προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίηση ακινήτων (ενδεικτικά προτείνεται έκδοση νέας οικοδομικής άδειας για παλιά χρήση με τους υφιστάμενους όρους δόμησης και αλλαγή χρήσης στο κέλυφος με νέα χρήση).