Άρθρο 6 Eπιφάνειες που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης – Τροποποίηση υποπερ. 3 περ. ιβ παρ. 6 άρθρου 11 Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Στην υποπερ. 3 της περ. ιβ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012 (Α’ 79), περί συντελεστή δόμησης, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου προστίθενται τα κέντρα δεδομένων, β) στο στοιχείο iii προστίθενται οι λέξεις «Υψηλής Τάσης (ΥΤ) ή Μεσαίας Τάσης (ΜΤ) ανοικτού ή κλειστού τύπου, καθώς και τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους κτίρια», γ) στο τέλος προστίθενται τα στοιχεία vi και vii, και η υποπερ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Ειδικά για κτίρια βιομηχανίας – βιοτεχνίας και κέντρων δεδομένων:
i. οι βάσεις έδρασης του μηχανολογικού εξοπλισμού, δεξαμενές και μεταλλικές εν γένει κατασκευές για την στήριξη ταινιοδρόμων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μεταλλικές κατασκευές, όπως στέγαστρα, μη περίκλειστα υπόστεγα, φορείς στήριξης ή προστασίας μηχανολογικού εξοπλισμού, υπόγεια τούνελ καλωδίων,
ii. τα SILO εφόσον πρόκειται για μηχανολογικό εξοπλισμό και όχι για κατασκευές από σκυρόδεμα,
iii. υποσταθμοί ρεύματος, Υψηλής Τάσης (ΥΤ) ή Μεσαίας Τάσης (ΜΤ) ανοικτού ή κλειστού τύπου, καθώς και τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους κτίρια, ΚΑΦΑΟ,
iv. στέγαστρα προφύλαξης μηχανολογικού εξοπλισμού,
v. φυλάκια στην είσοδο της εγκατάστασης,
vi. οι εφεδρικές ηλεκτρογεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του δικτύου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε κέντρα δεδομένων έως ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης. Υπέρβαση του ανωτέρω ποσοστού είναι επιτρεπτή κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
vii. ένας υπόγειος όροφος σε κέντρα δεδομένων, επιφάνειας ίσης με εκείνη του ισογείου, ποσοστό του οποίου μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) μπορεί να προορίζεται για κύρια χρήση με την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών λειτουργίας του, ανεξαρτήτως εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού και αερισμού. Το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) δύναται είτε (α) να αποτελεί χώρο κύριας χρήσης, ο οποίος προσμετράται στον συντελεστή δόμησης, στον υπολογισμό του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται βοηθητικοί χώροι για την εξυπηρέτηση του υπογείου του κτιρίου, όπως αποθήκες, χώροι υγιεινής, διάδρομοι, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες, χώροι ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, είτε (β) να διατίθεται αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις, όπως αποθήκες, διάδρομοι, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες χώροι ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, εφόσον λειτουργικά εξυπηρετεί κέντρα δεδομένων. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να καθορίζονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας ειδικές προυποθέσεις και προδιαγραφές των υπογείων ορόφων σε κέντρα δεδομένων και της κατασκευής αυτών.

  • 10 Νοεμβρίου 2023, 11:35 | Δημήτρης Φιλίππου

    Στο Άρθρο 6 η υποπερ. 3.ii θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής «τα σιλό εφόσον πρόκειται για μηχανολογικό εξοπλισμό και όχι για κατασκευές από σκυρόδεμα,»
    Ομοίως, στο Άρθρο 6 η υποπερ. 3.iii θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής «υποσταθμοί ρεύματος, Υψηλής Τάσης (ΥΤ) ή Μεσαίας Τάσης (ΜΤ) ανοικτού ή κλειστού τύπου, καθώς και τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους κτίρια, τηλεπικοινωνιακοί κατανεμητές,». Ο όρος «ΚΑΦΑΟ» δεν είναι δόκιμος, διότι δεν υφίσταται ως τεχνικός όρος σε κανένα ΙΤ (Τηλεπικοινωνιακό) Ευρωπαϊκό-Εθνικό πρότυπο.

  • 9 Νοεμβρίου 2023, 22:41 | Σταυρούλα κούργια

    ένας υπόγειος όροφος σε κέντρα δεδομένων, επιφάνειας ίσης με εκείνη του ισογείου, ποσοστό του οποίου μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) μπορεί να προορίζεται για κύρια χρήση με την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών λειτουργίας του,
    ( ανεξαρτήτως εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού και αερισμού). Προτείνω:Με απαραίτητη προϋπόθεση φυσικού φωτισμού και ΑΕΡΙΣΜΟΥ.

    Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να καθορίζονται σε περιοχές
    (υψηλού κινδύνου πλημμύρας ειδικές προυποθέσεις και προδιαγραφές των υπογείων ορόφων σε κέντρα δεδομένων και της κατασκευής αυτών). Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν κέντρα σε υπόγειους ορόφους που να μην έχει μελετηθεί περιοχή με το ενδεχόμενο πλημμύρας ή σεισμογενούς περιοχής; Τότε σε περίπτωση αυτών των φυσικών καταστροφών ποιά θα είναι τα μέτρα ασφάλειας που θα ακολουθηθούν για τη διασφάλιση τόσο των κέντρων αλλά και της ηλεκτροδότησης γενικότερα.
    Τα πρόσφατα γεγονότα πλυμμηροπάθειας στη Θεσσαλία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν πριν απο την απόφαση τέτοιου μεγέθους επενδύσεων κατά τη γνώμη μου.

  • 6 Νοεμβρίου 2023, 07:40 | Κωνσταντίνα

    Να διευκρινισθεί πότε μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης του υπογείου! Όταν ο φέρων οργανισμός έχει ολοκληρωθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία ή όταν εγκατασταθεί ο ιδιοκτήτης στη νεόδμητη οικία που μπορεί να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού (καταληκτική ημερομηνία 28-7-2011).
    Δεν είναι υποκρισία να χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άτυπα το υπόγειο και να αρνείται το κράτος να εισπράξει έσοδα από την τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης στο νόμο περί αυθαιρέτων λόγω ολοκλήρωσης της κατασκευής και εγκατάστασης μετά την καταληκτική ημερομηνία (28-7-2011)?

  • 4 Νοεμβρίου 2023, 21:20 | Γιώργος λουπής

    Σημαντικό είναι να συμπεριλάβετε το Άρθρο 14 παρ1.β και να ξεκαθαρίσει το προβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές άδειες με τη θέση του κτιρίου κατά την οποία υποχρεούται να κολλάνε τα νέα κτίρια σε γειτονικα ορια, με αντισυνταγματική λογική, δημιουργώντας κτιρια τυφλα σε πρωην πανταχόθεν ελεύθερα συστήματα. Δεν μπορει τα λαθη των γειτονικών ιδιοκτητών να διαιωνίζονται και να κληροδοτούνται στους γείτονες με αυτή την κάθετη λογική. Πρέπει τα κτίρια να εξασφαλίζουν την καλύτερη διαβίωση την κατοίκων τους. Και εφόσων ταν περισσότερα οικόπεδα έχουν μικρή πρόσοψη και το μόνο το άρθρο που εξασφαλίζει ένα βιώσιμο κτίριο είναι το  άρθρο 14 παρ1.στ το οποίο θα πρέπει κατά το άρθρο να τοποθετείται στο κέντρο του οικοπέδου κατα κανόνα και όχι κατ εξαίρεση.

  • 2 Νοεμβρίου 2023, 10:39 | ΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    — Η διάταξη του ΝΟΚ στο άρθρο 14 στις παρ. 1 στ και 1 β είναι δύσκολο να δώσουν πρακτικά απ[οτελέσματα ,όπως στην πράξη προέκυψε σε δεκάδες περιπτώσεων για Οικόπεδα με πρόσοψη 12 μ. κατά την πρόσφατη τροποποίηση του ΝΟΚ στις παρ.αυτές (άρθρο 14 παρ. 1 στ) επιτρέπεται η ανοκοδόμηση σε δυο διευθύνσεις μέχρι συμπληρώσεως 9 μέτρων.Πρέπει αναγκαία να αφαιρεθεί η λέξη υποχρεωτικό δ η Δ από την παρ. 1 στ και να προστεθεί ότι για το συγκεκριμένη παρ. του άρθρου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εξαίρεση του 1 β (που αναφέρει ότι σε υποχρεωτικό δ η Δ το κτίριο εφάπτεται του ορίου).Και τούτο διότι αν εφάπτεται όπου έχει μεγαλύτερη απόσταση από το Δ η δ το κτίριο,αλλά εν συνεχεία έχει κάποιο τμήμα του η άλλο δεύτερο κτίσμα σε μικρότερη απόσταση του δ η Δ ,θα πρέπει να ισομοιράζει την απόσταση του αδόμητου οικοπέδου στα πλευρά,αρα θα κάνει ένα λαιμό στην προβολή του κτίσματος.Και αν από το άλλο όμορο οικόπεδο εν συνεχεία δεν εχει κτίσμα υποχρεούται να εφάπτεται από εκείνη την πλευρά.Αν κατασκευάσετε εσείς κτίριο λειτουργήσιμο και δη οικία με αυτή την πρόβλεψη θα αποτελεί πρωτοτυπία. Ποια θα είναι η αρχιτεκτονική του;Και ερωτώ: αν εφάπτεται,πως θα κρεμάσω σκαλωσιά σε ξένο οικόπεδο;πως θα ελαιχρωματίσω; πως θα κατασκευάσω την θερμοπρόσοψη,αφου δεν επιτρέπεται να εισέλθω σε ξένο οικόπεδο καθόσον προσβάλλω την νομή των; Και μάλιστα με κλειδωμένη πόρτα;Πως θα εισέρχομαι εγώ η μηχανήματα στο πίσω μέρος του οικοπέδου μου αφού θα έχω τελικά σε κάποιες διαδρομές να εφάπτεται το κτίριο κσι από τα δύο όμορα ξένα οικόπεδα.Το γνωρίζει το υπουργείο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αρκετό καιρό.Επί τέλους επειγόντως θα πρέπει να διορθωθεί.Εχει ενημερωθεί και ο υφυπουργός και το γραφείο του πρωθυπουργού και το ΥΠΕΝ

  • 2 Νοεμβρίου 2023, 08:15 | ΔΕΛΗΜΠΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κύριοι σχετικά με την τροποποίηση του ΝΟΚ παρακαλώ να συμπεριλάβετε και μια αναγκαία και επείγουσα συμπλήρωση του άρθρου 14 παρ.1 στ του ΝΟΚ, διότι προέκυψαν πολλά προβλήματα για την θέση του κτιρίου όταν έχει εφαρμογή η διάσταση κτιρίου και στις δυο διευθύνσεις μέχρι συμπλήρωσης των 9,00 μέτρων. Το άρθρο 14 παρ.1 στ θα πρέπει να διορθωθεί και αντί της λέξεως υποχρεωτικό δέλτα να τεθεί και προαιρετικό και να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου ότι η παράγραφος 1 στ υπερισχύει της παραγ., 1 β του άρθρου 14,διότι σε διαφορετική περίπτωση ανάλογα με την ανοικοδόμηση των όμορων οικοπέδων δημιουργούνται υποχρεώσεις (να εφάπτεται από την μια πλευρά ,να ισομοιράζεται, να εφάπτεται από το άλλο οικόπεδο κ.λ.π (εν σχέσει με τα δ η Δ )με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατασκευαστεί ένα κτίριο αρχιτεκτονικά σωστό και βεβαίως να μην υπάρχει πρόσβαση στο πισω μέρος του οικοπέδου ,αλλά και άλλα προβλήματα χρήσεως (΄όπως π.χ. αν εφάπτεται πως θα σοβαντίσει, πως θα τοποθετήσει θερμοπρόσοψη από την πλευρά που θα εφάπτεται κ.λ.π. Παρακαλώ να προστεθεί στο νομοσχέδιο στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου ως δεύτερη παράγραφος ,με απάλειψη της λέξεως υποχρεωτικός .

  • 2 Νοεμβρίου 2023, 08:05 | ΔΕΛΗΜΠΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κύριοι σχετικά με την τροποποίηση του ΝΟΚ παρακαλώ να συμπεριλάβετε και μια αναγκαία και επείγουσα συμπλήρωση του άρθρου 14 παρ.1 στ του ΝΟΚ, διότι προέκυψαν πολλά προβλήματα για την θέση του κτιρίου όταν έχει εφαρμογή η διάσταση κτιρίου και στις δυο διευθύνσεις μέχρι συμπλήρωσης των 9,00 μέτρων. Το άρθρο 14 παρ.1 στ θα πρέπει να διορθωθεί και αντί της λέξεως υποχρεωτικό δέλτα να τεθεί και προαιρετικό και να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου ότι η παράγραφος 1 στ υπερισχύει της παραγ., 1 β του άρθρου 14,διότι σε διαφορετική περίπτωση ανάλογα με την ανοικοδόμηση των όμορων οικοπέδων δημιουργούνται υποχρεώσεις (να εφάπτεται από την μια πλευρά ,να ισομοιράζεται, να εφάπτεται από το άλλο οικόπεδο κ.λ.π (εν σχέσει με τα δ η Δ )με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατασκευαστεί ένα κτίριο αρχιτεκτονικά σωστό και βεβαίως να μην υπάρχει πρόσβαση στο πισω μέρος του οικοπέδου ,αλλά και άλλα προβλήματα χρήσεως (΄όπως π.χ. αν εφάπτεται πως θα σοβαντίσει, πως θα τοποθετήσει θερμοπρόσοψη από την πλευρά που θα εφάπτεται κ.λ.π. Παρακαλώ να προστεθεί στο νομοσχέδιο στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου ως δεύτερη παράγραφος ,με απάλειψη της λέξεως υποχρεωτικός .

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 21:38 | Παυλιδης Θεμιστοκλης

    Είμαι οικοπεδούχος που θέλω να κτίσω.Το οικόπεδο μου έχει πρόσοψη 12 μ. στην Αττική.Ο ΝΟΚ μου δίδει το δικαίωμα να κτίσω 9,00 μέτρα σε κάθε διεύθυνση (άρθρο 14 παρ.1στ).Μου είπαν ότι προβλέπεται να τοποθετήσω το κτίσμα στο μέσον ως προς τα πλάγια όρια του οικοπέδου,αν δεν έχει. κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του Δ η δ.Αν έχει μεγαλύτερη η δεν έχει κτίσμα ,τότε πρέπει να το τοποθετήσω εφαπτόμενο.Αν έχει και άλλο κτίσμα σε μικρότερη απόσταση του δ η Δ να το τοποθετήσω το τμήμα της προβολής στο μέσον και να κτίσω 9,00 μέτρα.Και επειδή στο άλλο όμορο οικόπεδο της άλλης πλευράς δεν έχει κτίσμα μέχρι του μήκους του κτίσματος μου,να τοποθετήσω το κτίσμα μου εφαπτόμενο από εκείνη την πλευρά κατά το μήκος αυτό.Εχω άλλάξει τρείς αρχιτέκτονες και λύση για ένα κτίριο-οικία δεν μου δίνουν που να είναι λειτουργικό.Πιστεύω ότι η διάταξη του άρθρου 14 παρ.1 στ είναι λάθος.Δεν πρέπει να υπάρχει η λέξη υποχρεωτική στο δ,αλλά να αφήνεται στην προαιρετική λυση του ιδιοκτήτη και να μην έχει εν προκειμένω σε καμμία περίπτωση εφαρμογή του άρθρου 14 παρ. 1β του ΝΟΚ περί εφαπτόμενου κτιρίου,αλλά να ισχύει το παλαιό καθεστώς της ελεύθερης τοποθέτησης του κτιρίου σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 14 παρ. 1 στ.η εν πάση περιπτώσει να υπερισχύει του άρθρου 14 παρ. 1β.Γι’αυτό προτείνω να προσθέσετε μια παράγραφο στο άρθρο 6 η όπου αλλού νομίζετε που να λύνει το πρόβλημα αυτό,με το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο σας .Ευχαριστώ για την κατανόηση σας.

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 20:57 | ΑΝΔΡΕΑΣ Π. ΠΟΥΛΑΚΗΣ

    Είναι επείγον να τροποποιηθεί το άρθρο 14 παρ.1 στ του ΝΟΚ σχετικά με την θέση του κτιρίου στο οικόπεδο,αφαιρώντας την λέξη υποχρεωτικό δ η Δ και προστεθεί η και προαιρετικό κατ’επιλογή του οικοπεδούχου.Να ισομοιράζεται η αδόμητη επιφάνεια του οικοπέδου από τις δυο πλευρές και να υπερισχύει η παρ.1 στ αυτής της παρ.1β.Σε διαφορετική περίπτωση προκύπτουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην περαίωση της ανοικοδόμησης,αν εφάπτεται του ομόρου που δεν ΄’εχει κτίσμα εφαπτόμενο

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 15:37 | ευαγγελος χλουπης

    Παρακαλώ να συνεκτιμήσετε το σχόλιο μου,το οποίο καταχωρήθηκε στο άρθρο 5,αντί για το άρθρο 6 σχετικά με την εξάλειψη της λέξης <> στο άρθρο 14 παρ.1 στ και την προσθήκη να μην έχει ισχύ η παρ. 1 β του άρθρου 14,όταν έχει εφαρμογή η παρ.1 στ του άρθρου 14 του ΝΟΚ και να ισομοιράζεται η αδόμητη απόσταση στην αδόμητη επιφάνεια εκατέρωθεν του κτιρίου,(λεπτομερώς βλέπετε σχόλιο πρώτο 31-10-2023 του άρθρου 5,με την προσθήκη νέας παραγράφου.
    Σχετικά με τα στέγαστρα συμφωνώ ότι χρειάζονται διευκρινίσεις,όπως ο προηγούμενος σχολιαστής ανέφερε.

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 14:50 | Αθανάσιος Παπαγεωργίου

    Στην παράγραφο (vi) περί «ηλεκτρογεννητριών» προτείνω να τροποποιηθεί η φράση:
    «οι εφεδρικές ηλεκτρογεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του δικτύου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε κέντρα δεδομένων…» με την

    «οι εφεδρικές ηλεκτρογεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του δικτύου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε κέντρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των οικίσκων ή κουβουκλίων στέγασης και ηχομόνωσης καθώς και των επιπλέον δεξαμενών καυσίμου για αποκλειστική χρήση από τις ηλεκτρογεννήτριες, είτε αυτές κατασκευάζονται υπόγειες είτε υπέργειες και στεγασμένες καθώς και των λοιπών συναφών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων…»

    Ως εκ τούτου (ήτοι την προσθήκη επιπλέον ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στον όρο «εφεδρικές ηλεκτρογεννήτριες») ο συντελεστής 50% που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο θα πρότεινα να αναπροσαρμοστεί σε 60%.

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 13:50 | Αθανάσιος Παπαγεωργίου

    Στην παράγραφο (i) και ειδικότερα στο σημείο περί «στεγάστρων» και μη «περίκλειστων υποστέγων» θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν παρέχεται η δυνατότητα τα «στέγαστρα» και τα μη «περίκλειστα υπόστεγα» να διαθέτουν υποστυλώματα επιπλέον από τα ενσωματωμένα επί του κτηρίου ή τμήματος αυτού και σε απόσταση από αυτό.

    Στην ίδια παράγραφο (i) θα πρότεινα να αντικατασταθεί η φράση «μηχανολογικού εξοπλισμού» με την φράση «ηλεκτρολογικού ή και μηχανολογικού εξοπλισμού».

    Στην παράγραφο (v) (περί φυλακίων στην είσοδο της εγκατάστασης) δεν αναφέρονται:
    α) μέγιστο επιτρεπόμενο εμβαδό, όροφοι και ύψος φυλακίου.
    β) μέγιστη επιτρεπόμενη απόσταση από «είσοδο» επιθυμητό θα ήταν επίσης να προστεθεί και η λέξη «έξοδος» αντί μόνο της «εισόδου»

    Επίσης απαιτείται περισσότερη ανάλυση στο «είδος χρήσης» στην οποία αναφέρεται η εγκατάσταση «φυλάκιο», όπως ενδεικτικά μέγιστος επιτρεπόμενος (θεωρητικά) πληθυσμός, αριθμός δωματίων και χρήση αυτών (επιτρέπεται ή όχι για παράδειγμα η κατασκευή «υπνοδωματίου» ή και WC εντός του χώρου «φυλακίου»;).

    Τέλος θα πρέπει να προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιτρέπεται (καθ’ οποιονδήποτε τρόπο) η μελλοντική άλλαγή χρήσης του χώρου (πχ μετά από συνένωση οικοπέδων και μετατόπιση της θέσης «είσοδος»).

    Επίσης θα πρέπει να επιτρέπονται ένα φυλάκιο (με τα προηγούμενα χαρακτηριστικά) ανά εγκεκριμένη είσοδο/έξοδο στην εγκατάσταση και όχι ένα ανά εγκατάσταση.