Άρθρο 15: Επιθεώρηση συστημάτων κλιματισμού

1. Ο ιδιοκτήτης κτιρίου υποχρεούται να ζητήσει τη διενέργεια επιθεώρησης των προσβάσιμων τμημάτων των συστημάτων κλιματισμού (όπως, αντλίες θερμότητας, ψύκτες, κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, κυκλοφορητές, σύστημα ελέγχου, κ.α.), συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης από δώδεκα κιλοβάτ (12 kW), τουλάχιστον κάθε (5) έτη.
2. Η επιθεώρηση περιλαμβάνει αξιολόγηση του βαθμού απόδοσης του συστήματος κλιματισμού και του μεγέθους του (ονομαστική ισχύς), σε σχέση με τις απαιτήσεις ψύξης/θέρμανσης του κτιρίου. Η αξιολόγηση του μεγέθους δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται εφόσον δεν έχουν γίνει εν τω μεταξύ αλλαγές στο συγκεκριμένο σύστημα κλιματισμού ή στις απαιτήσεις ψύξης/θέρμανσης του κτιρίου.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2012, 22:01 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Προτείνω την αναπροσαρμογή των τιμών προς τα επάνω για να ληφθούν υπ’ όψιν τα κοστολόγια (χρήση, απόσβεση, συντήρηση, πιστοποίηση) των απαιτούμενων οργάνων.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2012, 22:56 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Αγαπητέ κύριε Υπουργέ και κύριοι Τεχνικοί Σύμβουλοι – Νομοθέτες,

    Στην ενεργειακή επιθεώρηση συστημάτων κλιματισμού ζητάτε από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή να λάβει υπ’ όψιν του δεδομένα προερχόμενα κυρίως από το συντηρητή της εγκατάστασης, καθώς και τη διενέργεια μετρήσεων πολύπλοκων μετρήσεων από τον ίδιο.

    Με ποιο σύστημα θα πιστοποιούνται αυτές οι μετρήσεις για την ορθότητα – εγκυρότητά τους και πως θα διακριβώνονται τα εν λόγω όργανα μετρήσεων;
    Επίσης με ποιο τρόπο θα ελέγχεται η ικανότητα του εκάστοτε συντηρητή να διενεργεί τέτοιου είδους μετρήσεις και να δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα;

    Προτείνω:

    – Η ανωτέρω διαδικασία μετρήσεων, όσο αφορά την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, να περάσει στους Μηχανολόγους Μηχανικούς Τ.Ε. και Π.Ε., για όλα τα επίπεδα ισχύος, με ταυτόχρονη δημιουργία βάσης δεδομένων οργάνων μετρήσεων σε κρατικό φορέα με απόδοση μοναδικού αριθμού με ψηφίο ελέγχου σε κάθε διακριβωμένο – πιστοποιημένο όργανο.

    – Η διακρίβωση-πιστοποίηση των οργάνων να είναι υποχρεωτική και στο πρόγραμμα έκδοσης ΠΕΑ να υπάρχουν αντίστοιχα πεδία για την καταχώριση των αριθμών των εν λόγω οργάνων που χρησιμοποιούνται για την εκάστοτε επιθεώρηση.
    Χωρίς τη συμπλήρωσή τους και τον on line έλεγχο εγκυρότητάς τους να μην είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού.

    – Την αναθεώρηση των τιμών των ελαχίστων αμοιβών, προκειμένου να ανταποκρίνονται εμπορικά στο ετήσιο κόστος χρήσης, απόσβεσης και συντήρησης των απαιτούμενων οργάνων που αφορούν τις μετρήσεις από τον ενεργειακό επιθεωρητή, όπως αυτές ισχύουν σήμερα, πέραν της αμοιβής μελέτης.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2012, 15:46 | Κών/νος Παπαλεωνίδας

    Aγαπητέ Κύριε Αρφαρά

    Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας α, γ, δ . Σχετικά με την παρατήρηση β, ούτε η τρόικα δεν προτείνει τέτοια μέτρα…

  • 12 Σεπτεμβρίου 2012, 14:47 | Απόστολος Ευθυμιάδης

    Στην φράση της παραγράφου 1 : « συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης από δώδεκα κιλοβάτ (12 kW) ….» η λέξη «συνολικής» πρέπει να διαγραφεί διότι δεν υπάρχει στην Οδηγία και διαστρεβλώνει επικίνδυνα τα δεδομένα.
    Αυτή η λέξη μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη απαίτηση επιθεώρησης όλων των κλιματιστικών μονάδων μίας πολυκατοικίας η οποία διαθέτει 10 κλιματιστικά ωφέλιμης ισχύος 3,5 kW (12000 Btu/h) δηλαδή συνολικής ισχύος 35 kW.
    Στην πραγματικότητα η απαίτηση ισχύει μόνο για κάθε ενιαίο σύστημα κλιματισμού ωφέλιμης ψυκτικής ικανότητας μεγαλύτερης των 12 kW (40900 Btu/h) και όχι αθροιστικά για μεμονωμένα μικρά κλιματιστικά τα οποία ευρίσκονται στο ίδιο κτίριο.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:15 | Φιλήμων Ι. Αρφαράς

    Η διαδικασία επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και συστημάτων κλιματισμού θα πρέπει
    α)να συνδεθεί με το ΠΕΑ για το κτήριο/τμήμα κτηρίου. Διαφορετικά πολλοί είναι αυτοί που δεν θα θελήσουν να προβούν στην επιθεώρηση του συστήματος τους αφού μπορούν να το αποφύγουν
    β) με την παροχή καυσίμου για την θέρμανση ή την βιομηχανική και εμπορική χρήση.( χωρίς εκθεση επιθεώρησης σε ισχύ να μην παρέχεται καύσιμο απο τις εταιρίες)
    γ)με τον ηλεκτρολογικό έλεγχο των εγκαταστάσεων για τον κλιματισμό και την θέρμανση.
    δ) με την εκδοση ή ανανέωση αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας για τα κτήρια του τριτογενή τομέα

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 15:34 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ

    Η διαδικασία επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και συστημάτων κλιματισμού θα πρέπει να συνδεθεί με το ΠΕΑ για το κτήριο/τμήμα κτηρίου. Διαφορετικά πολλοί είναι αυτοί που δεν θα θελήσουν να προβούν στην επιθεώρηση του συστήματος τους αφού μπορούν να το αποφύγουν

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 00:23 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Ισχύει το σχόλιο μου επί του άρθρου 14 καθώς δεν υπάρχει διαδικασία που να υποχρεώνει στον έλεγχο – επιθεώρηση του συστήματος κλιματισμού. Είναι πραγματικά πολύ λίγοι αυτοί που κατανοούν τη σημασία των τακτικών ελέγχων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 17:00 | Σταύρος Δημόπουλος

    Η υποχρέωση για ΠΕΑ στον κλιματισμό είναι αυτή την στιγμή ανούσια.

    Οι πωλητές/εγκαταστάτες κλιματιστικών στην Ελλάδα λειτουργούν σαν να πουλάνε τηλεοράσεις ή ψυγεία. Πηγαίνουν στον χώρο του πελάτη, τρυπάνε κολώνες και δοκάρια αν χρειαστεί για να περάσουν οι σωλήνες χωρίς άδεια/μελέτη/επίβλεψη Π/Μ, συνδέουν το κλιματιστικό σε μια γραμμή ρεύματος χωρίς μελέτη/επίβλεψη Ηλεκτρολόγου η Μηχανολόγου και το παραδίδουν στον πελάτη.

    Χωρίς άδεια στην αρμόδια υπηρεσία η εγκατάσταση κλιματισμού δεν φαίνεται σε κανένα κρατικό έγγραφο και οι περισσότεροι δεν θα ζητήσουν ΠΕΑ, οπότε είναι αδικημένοι οι λίγοι που έχουν κάνει νόμιμη εγκατάσταση και θα πρέπει να πληρώνουν κάθε λίγα χρόνια.

    Το 90% των εγκατεστημένων κλιματιστικών δεν έχει άδεια για την εγκατάστασή τους και συχνά η εγκατάστασή δεν τηρεί τους κανόνες της επιστήμης του μηχανικού.
    Θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετήσετε πρώτα ένα σύστημα που να ελέγχει τους εγκαταστάτες (π.χ. στην απόδειξη πώλησης να φαίνεται υποχρεωτικά και η άδεια από την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να ξεχρεώσουν από την αποθήλη τους ένα κλιματιστικό) και ύστερα να καθιερώσετε το ΠΕΑ στις εγκαταστάσεις κλιματισμού.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 17:53 | Γιάννης Γκούμας

    Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις κλιματισμό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα μπορείς να πετύχεις συνθήκες άνεσης και με νυκτερινό δροσισμό τον περισσότερο καιρό.
    Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο ΠΕΑ.

  • Αρχικά θα συμφωνήσω με το χρήστη «θανασης».
    Εάν δεν έχουν γίνει αλλαγές σε ένα σύστημα πώς γνωρίζουμε ότι αυτό δουλεύει αποδοτικά; Να διαγραφεί η λογική «τοποθετήθηκε μια φορά θα δουλεύει πάντα το ίδιο». Επιβάλλεται η επιθεώρηση του αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό, αλλιώς αν είναι «μόνο για το χαρτί»…

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 15:35 | θανασης

    απο τον ορισμο
    20. «Σύστημα κλιματισμού»: ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την επεξεργασία του αέρα, κατά την οποία ελέγχεται η θερμοκρασία, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τον έλεγχο της υγρασίας, της κυκλοφορίας και της καθαρότητας του αέρα.

    προκυπτει οτι και οι διαιρουμενες μοναδες (split) λογιζονται ως συστημα κλιματισμου.
    Συνεπως με δυο 12αρια και δυο 9αρια σε ενα κτιριο εχουμε πανω απο 12kw
    και σχεδον το συνολο των κτιριων στην Ελλαδα θα πρεπει να κανει επιθεωρηση.