Άρθρο 04: Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.

2. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
Έκαστος μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός, η ονομασία των επιστημονικών πεδίων, καθώς και η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά όχι αργότερα της 30ης Μαΐου εκάστου διδακτικού έτους και ισχύουν για το επόμενο διδακτικό έτος..
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο την 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, καθώς και ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους.
Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.

3. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής :

α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Αρχαία,
III. Ιστορία και
IV. Λατινικά

β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία

γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Φυσική
III. Χημεία και
IV. Βιολογία

δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Οικονομία & Διοίκηση
IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Τμημάτων :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

4. Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).
Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:01 | Παναγιώτης Τσουκαλάς

    Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
    Ο νέος αλγόριθμος για την προσμέτρηση των βαθμών Α,Β και Γ λυκείου στον βαθμό πρόσβασης αίρει τα περίεργα φαινόμενα του προηγούμενου ΑΛΛΑ διατηρεί το μειονέκτημα του ισχύοντος συστήματος σε άλλο επίπεδο: πληθωρισμό βαθμών αν και με λιγότερες πιθανότητες σκαναδαλώδους ή/και ύποπτης ευνοικής μεταχείρισης. Άρα αχρηστεύεται ως προς τον βασικό στόχο της συμπερίληψης των σχολικών επιδόσεων στο βαθμό πρόσβασης.
    ΣΥΝΕΠΩΣ αλλού είναι το κρίσιμο σημείο: στον τρόπο προαγωγής και απόλυσης. Ο φόβος της αποτυχίας και της διαρροής πιέζει το νομοθέτη ώστε να αφήσει διάπλατα τα παράθυρα για απρόσκοπτη προαγωγή και απόλυση των μαθητών του Λυκείου, ενώ για την επιλογή των καλύτερων αναζητείται η αυστηροποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά είναι ασύμβατα.
    Πρός τα πού είναι η λύση;
    α) προαγωγή και απόλυση όλων των μαθητών Λυκείου χωρίς προυποθέσεις βαθμολογικές
    β) γραπτή αξιολόγηση με πανελλαδικές εξετάσεις σε κάθε τάξη σε τρία μέρη: α) Νέα Ελληνική Γλώσσα β) Μαθηματικές και Φυσικές Επιστήμες γ) Γενικές γνώσεις και καλλιέργεια
    γ) εξαγωγή τελικού βαθμού με συνυπολογισμό βαθμών γραπτών εξετάσεων και προφορικών βαθμών, με συντελεστές βαρυτητος
    δ) για τον βαθμό απολυτηρίου συμεπριλαμβάνονται οι βαθμοί όλων των τάξεων, χωρίς συντελεστή
    ε) ευκαιρίες αναβαθμολόγησης και έκδοσης νέου απολυτήριου τίτλου με τις ίδιες προυποθέσεις.
    στ) είναι προφανές ότι ύστερα από αυτά δεν χρειάζονται άλλες πανελλαδικές εξετάσεις και διαγωνισμοί.

  • 13 Αυγούστου 2013, 16:10 | βασιλης

    προφανως απουσιαζει η κινητικοτητα.θαπρεπε να υπαρχει η δυνατοτητα εξετασης και σε πεμπτο μαθημα για να ειναι δυνατη η προσβαση και σε δευτερο επιστημονικο πεδιο.επισης οι υποψηφιοι-ες για αστυνομικες σχολες και οικονομικες στρατιωτικες σχολες να εξεταζονται στα μαθηματα του τεταρτου πεδιου.τελος ατοπημα η καταργηση της πληροφορικης. βασιλης-εκπαιδευτικος

  • 13 Αυγούστου 2013, 16:03 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΟΜΑΖΟΣ

    Το Γενικό Λύκειο θα πρέπει να έχει μαθήματα Πληροφορικής που θα εισάγουν τον μαθητή σε έννοιες της Επιστήμης της Πληροφορικής γιατί : 1. Ο μαθητής αποφοιτώντας από την τρίτη γυμνασίου έχει αποκτήσει δεξιότητες στην Πληροφορική και όχι γνώσεις Πληροφορικής .
    2. Οι γνώσεις του Προγραμματισμού είναι απαιραίτητες και χρήσιμες για τους μαθητές που επιλέγουν σχολές Πληροφορικής .
    3. Τέλος πολλές άλλες σχολές ( Οικονομικές , Φυσικομαθηματικές κα ) έχουν μαθήματα προγραμματισμού στο Πρόγραμμα τους και οι γνώσεις που θα αποκτούν οι μαθητές στο Λύκειο θα είναι χρήσιμες και γι΄αυτούς .
    Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ απαραίτητο στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου να υπάρχουν μαθήματα Πληροφορικής ως Γενικής Παιδείας στην Α΄και Β΄τάξη και οι υποφήφιοι μαθητές των Σχολών Πληροφορικής να εξετάζονται σε ένα μάθημα της Επιστήμης των Υπολογιστών
    Ευχαριστώ .

  • 13 Αυγούστου 2013, 15:54 | Κώστας

    Το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας δεν θα πρέπει να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο καθώς δεν υπάρχει αντικειμενική βαθμολόγηση. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην τρίτη λυκείου και να έπαιρνε την θέση του η πληροφορική η γλώσσα του μέλλοντος.
    Μαθήματα πληροφορικής υπάρχουν σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ σε σχέση με την νεοελληνική γλώσσα.
    Οι μαθητές θα μπορούν να δηλώσουν σχολές διαφορετικού πεδίου ή θα απαγορεύεται?

  • 13 Αυγούστου 2013, 15:41 | Νταλης Βαγγελης

    Πληροφορικη vs Χημεια ; Δεν υπαρχει !

    Μια απο τις παθογενειες του τελευταιου συστηματος εισαγωγης στην τριτοβαθμια εκπαιδευση ηταν η απουσια χημικων γνωσεων του μεγαλυτερου μερους των εισακτεων φοιτητων. Οι μαθητες της Τεχνολογικης κατευθυνσης, απο την Α’ Λυκειου εγκατελειπαν το μαθημα της χημειας αφου δεν ηταν κριτηριο για την εισαγωγη τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τις συνεπειες αυτης της κραυγαλεας ελλειψης τις πληρωναν καθε χρονο 160 τμηματα της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης οπου η χημεια ηταν ειτε προαπαιτουμενο μαθημα ειτε καθ’αυτο αντικειμενο μελετης.
    Η χημεια δεν ειναι απλα μαθημα. Ειναι ΒΑΣΙΚΗ επιστημη για πολλες αλλες.
    Δεν νοειται φοιτητης τμηματος Γεωπονιας, Τεχνολογιας Τροφιμων, Περιβαλλοντος, Γεωλογος, Επιστημης Υλικων, Βιολογος (για να αναφερουμε μερικα μονο απο τα 160 τμηματα) που να μην εχει βασικες γνωσεις λυκειακου επιπεδου στη χημεια. Ειναι ΑΔΥΝΑΤΗ η παρακολουθηση πανεπιστημιακων μαθηματων !!!
    Θα γνωριζετε βεβαια τα διαβηματα σχολων και συγκλητων για αυτη την εξοφθαλμη υποβαθμιση που ειχε υποστει το μαθημα της χημειας. Εδω θα σας καταθεσω την προσωπικη μου μαρτυρια. Ειμαι χημικος, φροντιστης, και σας δηλωνω δημοσια οτι εχω κανει παρα πολλα ιδιαιτερα μαθηματα σε φοιτητες τετοιων σχολων, υποψηφιους απο την τεχνολογικη κατευθυνση. Εαν σας αρεσει αυτο, σας δηλωνω οτι για μενα ειναι αρκετα προσοδοφορο. Σκεφτειτε τουλαχιστον την καταντια σοβαρων πανεπιστημιακων ιδρυματων τα οποια αναγκαζονται Οκτωβριο μηνα να κανουν φροντιστηριακα μαθηματα σε πρωην μαθητες τεχνολογικης με σκοπο να καταφερουν να μπουν στα αμφιθεατρα και να μπορεσουν να παρακολουθησουν τα κανονικα μαθηματα !!! Μιλαμε για αναγκη λυκειακων χημικων γνωσεων σε 160 τμηματα !!!
    Με λυπη διαβασα τα ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ σχολια συναδελφων της πληροφορικης οι οποιοι διαμαρτυρονται για την απουσια του μαθηματος τους,(λογικο), βαλλοντας ομως εναντιον της χημειας… Συμφωνω κι εγω μαζι τους οτι το μαθημα της Πληροφορικης ειναι απαραιτητη γνωση. Γι’ αυτο και πρεπει να υπαρχει ως μαθημα γενικης παιδειας. Η Πληροφορικη δεν ειναι βασικη επιστημη ομως. Ειναι απαραιτητο εργαλειο καθε μερα για ολους μας. Τα χρονια που διδασκεται, απο το δημοτικο, ειναι αρκετα για να μας εκπαιδευσει ολους. Τι να κανουμε ομως, η γνωση αλγοριθμων δεν ειναι απαραιτητη για την εισαγωγη σε ΑΕΙ-ΤΕΙ…Καθε τμημα διδασκει ευκολα την πληροφορικη που εκεινο κρινει οτι χρειαζονται οι φοιτητες του… Γιατι με τη λογικη του «οι υπολογιστες ειναι παντου» , θα επρεπε να την εξεταζονται και οι υποψηφιοι Αρχαιολογοι, Νομικοι κλπ …
    Εαν δουμε λοιπον περα απο το στενο μας συμφερον , δεν υπαρχει συγκριση χημειας- πληροφορικης.
    Επειδη εχω κανει καταχρηση του χωρου, δεν θα συνεχισω.
    Ευχομαι στο υπουργειο να μην υποκυψει σε συντεχνιακες πιεσεις και να ορισει τελικα τη χημεια ως βασικο μαθημα εισαγωγης, οπως πετυχημενα γινονταν πολλες προηγουμενες δεκαετιες. Αλλοστε αυτο ζητουν και τα περισσοτερα πανεπιστημιακα ιδρυματα.
    Ευχαριστω.

  • 13 Αυγούστου 2013, 15:38 | Νικος Γεωργιου

    Τα παιδιά θα δίνουν τουλάχιστον για 40 ημέρες πανελαδικές εξετάσεις. Μα είναι δυνατόν;Όσοι μείνουν σε κάποια μαθήματα τι θα γίνει, θα δίνουν πανελαδικές και τον Σεπτέμβριο;

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:40 | Δημήτρης

    Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο.Όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνεται και μια επιπλέον δυνατότητα στους υποψηφίους να «σταυρώνουν» και ένα ακόμη επιστημονικό πεδίο.Δηλαδή να ισχύει το μέτρο της κινητικότητας όπως και στο προηγούμενο σύστημα.Δηλαδή παίρνοντας το μάθημα της Οικονομίας, ένας υποψήφιος από το πρώτο πεδίο να δηλώνει και τις οικονομικές σχολές.
    Όσο αφορά για την απουσία του μαθήματος της πληροφορικής από την Γ΄τάξη νομίζω ότι πρέπει να μπει ως εξαταζόμενο, λόγω μεγάλης πληθώρας σχολών πληροφορικής.Όσο αφορά τον υπολογισμό του βαθμού των τριών τάξεων στο σύστημα πρόσβασης έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να εφαρμοστεί κυρίως για το αδιάβλητο του θεσμού.
    Για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές θεωρώ πως πρέπει να εφαρμοστεί όπως και στο προηγούμενο σύστημα.Δηλαδή οι Στρατιωτικές Ιατρικής της ΣΣΑΣ να μπούν στο επιστημονικό πεδίο των σχολών της υγείας οι Οικονομικές στο αντίστοιχο πεδίο κτλ.
    Δημήτρης Εκαπιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:02 | Τούσκα Αικατερίνη

    Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει να δώσουν οδηγίες για το ποια μαθήματα θεωρούν βασικά-σημαντικά-προαπαιτούμενα για να καθοριστούν μαθήματα με συντελεστή για την εισαγωγή των μαθητών στις αντίστοιχες σχολές έτσι ώστε να μην έχουν φοιτητές που δεν έχουν γνώσεις βασικών μαθημάτων για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων σχολών. Η αναντιστοιχία μαθημάτων βασικών για επιλογή σπουδών-σχολών (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) έχει συνέπεια την παράταση των σπουδών («αιώνιοι φοιτητές»). Πολλοί μαθητές επιλέγουν σχολές μόνο για να περάσουν, λόγω των χαμηλών μορίων και τελικά να μην έχουν τη δυνατότητα λήψης πτυχίου, λόγω έλλειψης βασικών γνώσεων (προαπαιτούμενων).

  • Ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης του κ. Τσιρλή Μιχ. με βρίσκει πολύ σύμφωνο. «Έτρεξα» κάμποσα παραδείγματα με αυτόν τον τρόπο και δεν εντόπισα κάτι οφθαλμοφανώς στρεβλό. Μάλιστα, το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση του, οι βαθμοί των 3 τάξεων έχουν κάποια συνεισφορά στο Βαθμό Πρόσβασης το θεωρώ πολύ θετικό. Η προσαρμογή αυτή έχει κάποιες ομοιότητες με την προσαρμογή του προφορικού βαθμού που γίνεται στο ήδη υπάρχον σύστημα, αλλά έχει μικρότερο κίνδυνο να οδηγήσει σε πληθωριστικούς βαθμούς διότι οι βαθμοί των 3 τάξεων συμπεριλαμβάνουν γραπτές εξετάσεις και μάλιστα με τα μισά θέματα πανελλαδικώς καθοριζόμενα.
    Ϊσως να χρειάζεται πχ μια τροποποίηση ο ΒΠΑ, δηλ αντί για 0,5-1-1,5 οι συντελεστές να ήταν 0,7-1-1,3 που έχουν παρόμοιες αναλογίες με τα 0,5-0,7-0,9 του Υπουργείου.

    Ας κοιτάξουν καλά οι υπεύθυνοι τον τρόπο υπολογισμού του κ. Τσιρλή. Νομίζω αξίζει τον κόπο, γιατί ο προτεινόμενος από αυτούς τρόπος έχει πολλά κενά.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:03 | Δέδας Κωνσταντίνος

    Η απουσία του μαθήματος της Πληροφορικής στην πλέον ΓΟΝΙΜΗ ηλικία των μαθητών, εκεί που αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα (Β Λυκείου και έπειτα), μόνο αφελής (αν όχι κάτι άλλο) μπορεί να είναι.
    Είναι κυρίαρχο το ερώτημα που πλανάται σε όλους μας τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής. «Ποιο το νόημα να μαθαίνουν ΤΠΕ τα παιδιά, δηλαδή τη χρήση των ΗΥ, και όταν έρθει η ώρα να είναι έτοιμα να κατανοήσουν την επιστήμη των Υπολογιστών, τη θεωρία των αλγορίθμων και του προγραμματισμού, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ!!!»
    Και όσοι ισχυρίζονται ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί στις σχολές Πληροφορικής, πολύ απλά να αναφέρω ότι θα οδηγηθούμε σε υποβάθμιση του επιπέδου των επιστημόνων πληροφορικής που θα παράγουμε, καθώς τα Γθμια ιδρύματα θα πρέπει να καλύψουν τα κενά και αν δεν το κάνουν αυτό θα έχουν φοιτητές Πληροφορικά αναλφάβητους που θα παπαγαλίζουν γνώση μη χωνευμένη.
    Δε χρειάζεται ασφαλώς να αναφέρουμε τις επαγγελματικές διεξόδους του Προγραμματιστή, του Μηχανικού ΗΥ κτλ στη σύγχρονη αγορά εργασίας.
    Τα παραπάνω καλό θα ήταν να τα λάβουν υπόψη οι γονείς που ΔΕ θέλουν τα παιδιά τους να ξενιτευτούν
    Ευχαριστώ

  • Σε συνέχεια της ανάρτησής μου που υπάρχει στην 1η σελίδα, θα αναφέρω μια επιπλέον περίπτωση που αναδεικνύει άλλη μια στρεβλότητα/αδυναμία του τρόπου υπολογισμού του Βαθμού Πρόσβασης. Στο αρχείο ΧL που βρίσκεται εδώ: https://docs.google.com/file/d/0B2TDifrhG1NrcWpfQlA0MXZWTEk/edit?usp=sharing έχω 2 υποθετικούς μαθητές, τον Α και τον Β. Τόσο ο Α όσο και ο Β έγραψαν τους ίδιους βαθμούς στα 4 Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Όμως ο Β είχε μεγαλύτερους προαγωγικούς και απολυτήριο βαθμό από τον Α. Παρόλα αυτά ο Β βγάζει μικρότερο βαθμό πρόσβασης από τον Α !!!.
    Πώς γίνεται αυτό; Επειδή ο Α έχει γραπτούς βαθμούς μεγαλύτερους από τον Β.Π.Α. , κατά το σκεπτικό του Υπουργείου έπρεπε να επιβραβευθεί για αυτό. Όμως στην ουσία, και με βάση τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του τρόπου εισαγωγής, τιμωρείται ο Β που είχε καλύτερες επιδόσεις στις 3 Λυκειακές τάξεις και ο Β.Π.Α ήταν μικρότερος του γραπτού.

    Επειδή θα είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ να οδηγηθούμε στο βάζουμε ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ βαθμούς στους για να πριμοδοτήσουμε έναν καλό μαθητή, αλλά και για τους λόγους που ανέφερα στην πρώτο μου σχόλιο είναι πασίδηλο ότι ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ αλλά να ΠΑΡAMEINEI οπωσδήποτε η συμμετοχή των βαθμών των 3 τάξεων, με άλλο τρόπο βέβαια.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:43 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ 6 ΣΕ 4
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.

    1)ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ Α’ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 3,5% ,ΤΗΣ Β ΤΟ 5% , ΤΗΣ Γ ΤΟ 6,4% ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟ 21,3% ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ.ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ(ή ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΘΕΙ) ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ Α,ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

    2)ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Π.Χ. ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ 18 ΣΕ Α,Β,Γ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΒΠΑ=18Χ0,7=12,6

    1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Μ.Ο. =12,6
    ΕΠΕΙΔΗ Μ.Ο.=ΒΠΑ .
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ=12,6Χ5 = 63

    2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Μ.Ο. =12,7
    ΕΠΕΙΔΗ Μ.Ο.>ΒΠΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΒΠΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ (18+1)0,7=13,3
    ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ=12,7Χ4+13,3=64,1

    3η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Μ.Ο. =12,5
    ΕΠΕΙΔΗ Μ.Ο.<ΒΠΑ Ο 5ος ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Μ.Ο. ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ=12,5X0,7=8,75
    ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ=12,5X4+8,75=58,75 !!!!!

    ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΜΗ ΚΑΛΗ ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (0,1-0,2) ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΡΙΩΝ 4,25 – 5,35( ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΚΑΤΑ 42,5 -26,75 ΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ !!!!!)

  • Απαιτείται η λήψη καίριων μέτρων ενάντια στην υποβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας στο Λύκειο. Για ποιο «ψηφιακό» σχολείο μιλάμε, αν απουσιάζει το μάθημα της Πληροφορικής/Επιστήμης Υπολογιστών από το πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου;
    Στο σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές, Τεχνολογικές Επιστήμες) απουσιάζει το μέχρι σήμερα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (Α.Ε.Π.Π.) της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου. Το μάθημα αυτό καλλιεργεί ικανότητες αλγοριθμικής και αναλυτικής σκέψης, αλλά και προσφέρει την προαπαιτούμενη γνώση για την απρόσκοπτη συνέχεια των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα δεκάδες Τμήματα Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. και τις Πολυτεχνικές σχολές. Οι φοιτητές των Τμημάτων Πληροφορικής, που πέρασαν στις σχολές από τη Θετική Κατεύθυνση και δεν είχαν διδαχθεί ποτέ το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» κατά γενική ομολογία, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών μαθημάτων.
    Αποτελεί αναγκαιότητα:
    • η αναβάθμιση της διδασκαλίας της Πληροφορικής/Επιστήμης Υπολογιστών στο Λύκειο και η αποτροπή του «ψηφιακού αναλφαβητισμού».
    • η ύπαρξη Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος Πληροφορικής/Επιστήμης Υπολογιστών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου οι μαθητές/τριες να μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τις σπουδές τους στα Τμήματα Πληροφορικής.
    • η εισαγωγή μαθήματος Πληροφορικής/Επιστήμης Υπολογιστών τόσο στη Β’ όσο και στη Γ’ Λυκείου ως μάθημα γενικής παιδείας ή έστω μάθημα επιλογής.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:50 | ΜΙΧΑΗΛ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ, ΚΥΡΙΩΣ, ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΣΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ. ΗΔΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΒΑΛΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:46 | Αλέξανδρος Ανδρούτσος

    Όπως πολύ σωστά επισήμαναν και άλλοι συμπολίτες με τα σχόλιά τους παραπάνω, προκαλεί εντύπωση η απουσία του μαθήματος της Πληροφορικής από το γενικό λύκειο και από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η Πληροφορική εκτός από επιστήμη, είναι και δεξιότητα απαραίτητη στους μαθητές που φοιτούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η απουσία της από το Λύκειο θα αφαιρέσει την δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό μαθητών να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες. Επίσης η απουσία της από το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα επιτρέψει να εξετάζεται το επίπεδο των υποψηφίων σπουδαστών στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι μόνο η ΑΕΠΠ πρέπει να υπάρχει σαν εξεταζόμενο μάθημα, αλλά και σε όλες τις κατευθύνσεις πρέπει να προστεθεί πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα που θα εξετάζει το κατά πόσο οι μαθητές κατέχουν δεξιότητες που αφορούν την χρήση (τουλάχιστο) του Ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Η έλλεψη τέτοιου μαθήματος από το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι σαν να καταργούνται οι γραπτές εξετάσεις και να μην εξετάζουμε τους υποψηφίους για το αν γνωρίζουν να γράφουν!

    Ίσως κάποιος να σκέφτηκε οτι έτσι γίνεται πιο ελαφρύ το πρόγραμμα του υποψηφίου. Στην ουσία όμως μειώνουμε τις γνώσεις που παρέχουμε στους μαθητές και τους αφήνουμε ουσιαστικά αναλφάβητους.

    Φυσικά οι γονείς γνωρίζουν οτι τα παιδιά τους πρέπει να εκπαιδευτούν στην χρήση Η/Υ. Η άνθιση της διδασκαλίας του μαθήματος στις ιδιωτικές σχολές και φροντιστήρια είναι αναπόφευκτη με ότι συνεπάγεται αυτό. Έτσι θέλουμε την εκπαίδευση;

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:44 | ΕΥΑΓ.ΑΓΓΟΥΡΑ

    Σαν γονιός παιδιού που θα φοιτήσει το επόμενο σχολικό έτος στην Α΄λυκείου θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Και πρώτα πρώτα θεωρώ ότι περιορίζονται σημαντικά οι επιλογές των υποψηφίων.Η επιλογή σχολών από ένα και μόνο επιστημονικό πεδίο ενέχει τον κίνδυνο υποψήφιοι με υψηλότατες βαθμολογίες να μην καταφέρνουν τελικά να εισαχθούν σε καμία σχολή.Για παράδειγμα ένας υποψήφιος του πεδίου επιστήμων υγείας με 17000 ή 18000 μόρια ίσως να μην καταφέρει να εισαχθεί σε καμία σχολή αφού οι βάσεις στις σχολές αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές.Γιατί λοιπόν ο υποψήφιος αυτός να μην έχει το δικαίωμα επιλογής και άλλων σχολών όπως Φυσικής.Χημείας, Γεωπονίας κ.α, σχολών δηλαδή που έχουν άμεση σχέση με τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκε πανελλαδικά;Δεν είναι άδικο ένας έφηβος που αγωνίστηκε τόσο πολύ να μην έχει το περιθώριο μιας δεύτερης επιλογής που μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα γι’αυτόν με την πρώτη;
    Επιπλέον η εισαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων από την Α΄Λυκείου πέρα από το γεγονός ότι θα πιέσει οικονομικά τις οικογένειες είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τους έφηβους μαθητές οι οποίοι πραγματικά στην εποχή μας βάλλονται και πιέζονται από πολλές πλευρές.
    Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να κάνετε το πραγματικά καλύτερο για τους νέους αυτού του τόπου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:34 | Παπαδόπουλος Κώστας

    Θεωρώ απολύτως απαραίτητη την διδασκαλία του μαθήματος του προγραμματισμού (ΑΕΠΠ) στη Γ’ Λυκείου. Χωρίς αυτό οι μελλοντικοί φοιτητές των Σχολών των Θετικών Επιστημών θα αντιμετωπίσουν κατα την άποψη μου σημαντικές δυσκολίες στη παρακολούθηση των αντίστοιχων μαθημάτων τους.Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας αφου περάσουν οι μαθητές στα Πανεπιστήμια να πληρώνουν για φροντιστήρια.

    Ευχαριστώ

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:09 | Λ.Δ

    Πού σωστά συνάδελφος παραπάνω αναφέρει ότι και στο Βιολογικό διδάσκεται η πληροφορική και μάλιστα Βιοπληροφορική συμπληρώνω εγώ. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω, είναι λογικό ένας υποψήφιος του Βιολογικού να εξετάζεται πανελληνίως στην Πληροφορική και όχι στη ΒΙΟΛΟΓΙΑ;;;;;;;;

    Καλό θα ήταν να μην βλλέπουμε μόνο την πλευρά μας σαν καθηγητές και να μην προωθούμε μόνο την ειδικότητά μας χωρίς να σκεφτόμαστε σε λογικό πλαίσιο !!!!

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:07 | Πανος

    Για την εισαγωγή στις οικονομικές σχολές τα εξής:Δημιουργία ομάδας προσανατολισμού οικονομικών-κοινωνικών επιστημών στη Β τάξη.Στη Γ τάξη που υπάρχει ο κύκλος οικονομικών σπουδών,τα εξεταζόμενα μαθήματα να είναι:Νεοελ γλώσσα μαθηματικά μικρόοικονομία-μακροοικονομια κ όργανωση & διοίκηση επιχειρήσεων η στοιχεία κοινωνικών πολιτικών επιστημών για τα κοινωνιολογίας κ πολιτικών επιστημών τμήματα.Αφηστε τη ΖΗΤΗΣΗ να εκφραστεί ΕΛΕΥΘΕΡΑ…

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:59 | Παπαγεωργίου Λάμπρος

    Έχω να παρατηρήσω ότι η Νεοελληνική Γλώσσα είναι πλέον το 1/4 και όχι το 1/6 των Πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Κρίμα δεν είναι να καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τύχη για την εισαγωγή σε σχολές όπου χρειάζονται άλλα προσόντα; Θυμηθείτε τις συζητήσεις που γινόταν για το θέμα αυτό στις δεκαετίες του 80 και του 90.
    Με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι την εξυπηρέ- τηση συμφερόντων κλάδων εκπαιδευτικών προτείνω τα εξής μαθήματα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
    α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές: I. Νεοελληνική Γλώσσα, II. Αρχαία, III. Ιστορία και IV. Λατινικά
    β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: I. Μαθηματικά, II. Φυσική, III. Χημεία και IV. Α.Ε.Π.Π.
    γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας: I. Βιολογία, II. Χημεία, III. Φυσική και
    IV. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής
    δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες:
    I. Νεοελληνική Γλώσσα, II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
    III. Οικονομία & Διοίκηση και IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
    ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Τμημάτων: I. Νεοελληνική Γλώσσα, II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, III. Ιστορία και IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

    Ευχαριστώ

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:48 | Λ.Δ

    Οι σχολές και τα τμήματα που δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο των Επιστημονών Υγείας, όπως τα Βιολογικά, η Γεωπονία έχουν σαφές βιολογικό υπόβαθρο, όπως προκύπτει από το αντικείμενο και τα προγράμματα σπουδών τους. Πώς είναι δυνατόν να υπάγονται τους στο πεδίο των πολυτεχνικών και σχολών θετικών επιστημών, για τα οποία εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα μαθηματικα , η φυσική και η χημεια ;;;;;;;;;;;; Είναι σαν να μπαινεις στο μαθηματικό χωρίς να έχεις διδαχτεί και χωρίς να έχεις εξεταστεί στα μαθηματικά!! Αυτό δεν είναι δυνατόν.
    Οι υποψήφιοι των Βιολογικών ποιο μάθημα βαρύτητας θα έχουν αφού δε θα δίνουν βιολογία;;
    Οι πρωτοετείς των βιολογικών τμημάτων πώς θα παρακολουθουν το πρόγραμμα σπουδών της σχολής τους από τη στιγμή που δε θα έχουν γνωστικό υπόβαθρο της επιστήμης που πρόκειται να σπουδάσουν;;;; Θα τους διδάσκουν στo πανεπιστήμιο αυτά που θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν πριν την εισαγωγή τους σε αυτό;;;;
    Ελπίζω να πρόκειται για λάθος λόγω έλλειψης προσοχής και να αλλάξει ώστε να μη θίγεται κατά αυτό τον τρόπο και τόσο έντονα και ανοιχτά, μία απο της σύγχρονες επιστήμες του αιώνα μας, η Βιολογία, η οποία διατρέχει κάθε έκφανση της ζωής μας, όπως ατομική και δημόσια υγεία,επιτεύγματα στον τομεα της μοριακης και της γενετικής, σεβασμό στην ετερότητα, ποικιλότητα, περιβάλλον και πολλά άλλα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:45 | Θεμης Δημητριαδης

    Στις Θετικες και τεχνολογικες επιστημες ανηκει και η ΒΙΟΛΟΓΙΑ.Πως ειναι δυνατον να εισαγεται μαθητης σε ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ σχολες χωρις να εξεταστει στο μαθημα της επιστημης του την ΒΙΟΛΟΓΙΑ?

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:07 | ΤΣΙΡΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4

    Έχω μία σοβαρή ένσταση πάνω στην διαδικασία εξαγωγής του 5ου βαθμού για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αρκεί ένα παράδειγμα για να αποδείξω την αδικία που γίνεται κατά την διαδικασία.

    Έχουμε δύο μαθητές της Γ λυκείου που δίνουν πανελλαδικές.
    Για τον Α μαθητή ισχύει:
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 14.
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 15.
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 16.
    Και τα γραπτά του στα τέσσερα πανελλαδικός εξεταζόμενα μαθήματα βαθμολογήθηκαν όλα με 11, οπότε και ο μέσος όρος των γραπτών είναι 11.
    Τότε ισχύει: ΒΠΑ=(14*0,5+15*0,7+16*0,9)/3=10,63311=Μ.Ο. πανελλαδικών μαθημάτων.Οπότε ο πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή Β στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι Χ=[11*0,5+11*0,7+11*0,9]/3=7,7

    Σχολιασμός: Η παρούσα λοιπόν τακτική που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο είναι μονόφθαλμη και εμπεριέχει κινδύνους. Παραπάνω φαίνεται καθαρά η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο μαθητών με την ίδια επίδοση στις πανελλαδικές, αλλά με διαφορετικές επιμέρους βαθμολογίες στις 3 τάξεις του λυκείου. Και συγκεκριμένα το παράλογο είναι πώς ο μαθητής Β με καλύτερη βαθμολογία στην Α λυκείου και την Β λυκείου να βαθμολογείται αρκετά λιγότερο από τον μαθητή Α. Δηλαδή τιμωρείται ο Β μαθητής για την πτώση στην απόδοσή του πράγμα αντιπαιδαγωγικό και παράλογο.
    Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχουν προβλεφθεί όλες οι περιπτώσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο βαθμολόγησης επομένως πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα (ενδεχόμενη υποκειμενική αξιολόγηση μαθητών) δημιουργώντας πολλαπλάσια.

    Προτάσεις: Για ποιο λόγο τελικά να βάλουμε και 5ο βαθμό στην όλη διαδικασία; Δεν αποτυπώνεται η κατάσταση του μαθητή με τις πανελλαδικές εξετάσεις; Κάποιοι ενδεχομένως ορθός να πουν όχι, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν με κάποιον τρόπο και οι βαθμολογίες των άλλων τάξεων του λυκείου. Πάντως ο τρόπος που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο δεν είναι ο ορθός κατά την ταπεινή μου άποψη.

    ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
    Αν χ=[0,5*βαθμός Α λυκείου +1*βαθμός Β λυκείου +1,5*βαθμός Γ λυκείου]/3
    και y=μέσος όρος των πανελλαδικών μαθημάτων τότε:

    • Αν 0.7<x/y<1.3 τότε ο 5ος βαθμός μπορεί να υπολογιστεί:
    5ος βαθμός= [(x+y)/2]*0.7
    • Διαφορετικά:
    5ος βαθμός= [(0.7*x+1.3*y)/2]*0.7
    Σχολιασμός: Κατά την γνώμη μου ένας τέτοιος αλγόριθμος θα ήταν πολύ ποιο δίκαιος για τους μαθητές ακολουθώντας την λογική του νομοσχεδίου.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:04 | ΤΣΙΡΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4

    Έχω μία σοβαρή ένσταση πάνω στην διαδικασία εξαγωγής του 5ου βαθμού για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αρκεί ένα παράδειγμα για να αποδείξω την αδικία που γίνεται κατά την διαδικασία.

    Έχουμε δύο μαθητές της Γ λυκείου που δίνουν πανελλαδικές.
    Α περίπτωση:
    Για τον Α μαθητή ισχύει:
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 14.
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 15.
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 16.
    Και τα γραπτά του στα τέσσερα πανελλαδικός εξεταζόμενα μαθήματα βαθμολογήθηκαν όλα με 11, οπότε και ο μέσος όρος των γραπτών είναι 11.
    Τότε ισχύει: ΒΠΑ=(14*0,5+15*0,7+16*0,9)/3=10,63311=Μ.Ο. πανελλαδικών μαθημάτων.Οπότε ο πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή Β στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι Χ=[11*0,5+11*0,7+11*0,9]/3=7,7

    Σχολιασμός: Η παρούσα λοιπόν τακτική που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο είναι μονόφθαλμη και εμπεριέχει κινδύνους. Παραπάνω φαίνεται καθαρά η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο μαθητών με την ίδια επίδοση στις πανελλαδικές, αλλά με διαφορετικές επιμέρους βαθμολογίες στις 3 τάξεις του λυκείου. Και συγκεκριμένα το παράλογο είναι πώς ο μαθητής Β με καλύτερη βαθμολογία στην Α λυκείου και την Β λυκείου να βαθμολογείται αρκετά λιγότερο από τον μαθητή Α. Δηλαδή τιμωρείται ο Β μαθητής για την πτώση στην απόδοσή του πράγμα αντιπαιδαγωγικό και παράλογο.
    Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχουν προβλεφθεί όλες οι περιπτώσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο βαθμολόγησης επομένως πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα (ενδεχόμενη υποκειμενική αξιολόγηση μαθητών) δημιουργώντας πολλαπλάσια.

    Προτάσεις: Για ποιο λόγο τελικά να βάλουμε και 5ο βαθμό στην όλη διαδικασία; Δεν αποτυπώνεται η κατάσταση του μαθητή με τις πανελλαδικές εξετάσεις; Κάποιοι ενδεχομένως ορθός να πουν όχι, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν με κάποιον τρόπο και οι βαθμολογίες των άλλων τάξεων του λυκείου. Πάντως ο τρόπος που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο δεν είναι ο ορθός κατά την ταπεινή μου άποψη.

    ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
    Αν χ=[0,5*βαθμός Α λυκείου +1*βαθμός Β λυκείου +1,5*βαθμός Γ λυκείου]/3
    και y=μέσος όρος των πανελλαδικών μαθημάτων τότε:

    • Αν 0.7<x/y<1.3 τότε ο 5ος βαθμός μπορεί να υπολογιστεί:
    5ος βαθμός=[(x+y)/2]*0.7
    • Διαφορετικά:
    5ος βαθμός= [(0.7*x+1.3*y)/2]*0.7
    Σχολιασμός: Κατά την γνώμη μου ένας τέτοιος αλγόριθμος θα ήταν πολύ ποιο δίκαιος για τους μαθητές ακολουθώντας την λογική του νομοσχεδίου.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:58 | ΤΣΙΡΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4

    Έχω μία σοβαρή ένσταση πάνω στην διαδικασία εξαγωγής του 5ου βαθμού για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αρκεί ένα παράδειγμα για να αποδείξω την αδικία που γίνεται κατά την διαδικασία.

    Έχουμε δύο μαθητές της Γ λυκείου που δίνουν πανελλαδικές.
    Α περίπτωση:
    Για τον Α μαθητή ισχύει:
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 14.
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 15.
    Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου είναι 16.
    Και τα γραπτά του στα τέσσερα πανελλαδικός εξεταζόμενα μαθήματα βαθμολογήθηκαν όλα με 11, οπότε και ο μέσος όρος των γραπτών είναι 11.
    Τότε ισχύει: ΒΠΑ=(14*0,5+15*0,7+16*0,9)/3=10,63311=Μ.Ο. πανελλαδικών μαθημάτων.Οπότε ο πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή Β στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι Χ=[11*0,5+11*0,7+11*0,9]/3=7,7

    Σχολιασμός: Η παρούσα λοιπόν τακτική που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο είναι μονόφθαλμη και εμπεριέχει κινδύνους. Παραπάνω φαίνεται καθαρά η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο μαθητών με την ίδια επίδοση στις πανελλαδικές, αλλά με διαφορετικές επιμέρους βαθμολογίες στις 3 τάξεις του λυκείου. Και συγκεκριμένα το παράλογο είναι πώς ο μαθητής Β με καλύτερη βαθμολογία στην Α λυκείου και την Β λυκείου να βαθμολογείται αρκετά λιγότερο από τον μαθητή Α. Δηλαδή τιμωρείται ο Β μαθητής για την πτώση στην απόδοσή του πράγμα αντιπαιδαγωγικό και παράλογο.
    Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχουν προβλεφθεί όλες οι περιπτώσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο βαθμολόγησης επομένως πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα (ενδεχόμενη υποκειμενική αξιολόγηση μαθητών) δημιουργώντας πολλαπλάσια.

    Προτάσεις: Για ποιο λόγο τελικά να βάλουμε και 5ο βαθμό στην όλη διαδικασία; Δεν αποτυπώνεται η κατάσταση του μαθητή με τις πανελλαδικές εξετάσεις; Κάποιοι ενδεχομένως ορθός να πουν όχι, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν με κάποιον τρόπο και οι βαθμολογίες των άλλων τάξεων του λυκείου. Πάντως ο τρόπος που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο δεν είναι ο ορθός κατά την ταπεινή μου άποψη.

    ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
    Αν χ=[0,5*βαθμός Α λυκείου +1*βαθμός Β λυκείου +1,5*βαθμός Γ λυκείου]/3
    και y=μέσος όρος των πανελλαδικών μαθημάτων τότε:

    • Αν 0.7<x/y<1.3 τότε ο 5ος βαθμός μπορεί να υπολογιστεί:
    5ος βαθμός=[(x+y)/2]*0.7
    • Διαφορετικά:
    5ος βαθμός= [(0.7*x+1.3*y)/2]*0.7

    Σχολιασμός: Κατά την γνώμη μου ένας τέτοιος αλγόριθμος θα ήταν πολύ ποιο δίκαιος για τους μαθητές ακολουθώντας την λογική του νομοσχεδίου.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:57 | παναγιωτοπουλος ευαγγελος

    μια ταξη προσαρμογης οπως η Α» λυκειου δεν βλεπω που οφελει να γινει βαθμοθηρικη.το καλυτερ θα ηταν ενα απλο εξεταστικο και αδιαβλητο συστημα που θαειχε 1)εξετασεις σε πανελλαδικο επιπεδο 4 μαθηματων στη β λυκειου για εξοικιωση και να μην εξαρταται η επιτυχια σε μια χρονια και2)το ιδιο στη β λυκειου.επισης δε βλεπω με το προτεινομενο συσττημα πως καποιος μπορει να επιλεξει σχολες απο2 παιδια.ελπιζω οι παρατηρησεις ολων να συζητηθουν με θετικη διαθεση…

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:48 | Μασούρα Ειρήνη

    Πως είναι δυνατόν εν έτη 2013 να καταργείται το μάθημα της πληοροφρικής από το λύκειο και ειδικότερα στις τεχνολογικές κατευθύνσεις;

    Δαπανήσαμε τόσα χρήματα για εργαστήρια πληροφορικής, laptop, διαδραστικούς πίνακες, βιβλία, εκπαίδευση καθηγητών και λοιπά, και αφού υλοποιήθηκαν τώρα καταργούνται;

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:40 | Βιβή Αρβανίτη

    Είναι αδιανόητο στο «νέο σχολείο» της «ψηφιακής εποχής» που θέλετε να φέρετε στα σχολεία να μη διδάσκεται το μάθημα της πληροφορικής στο λύκειο. Η Πληροφορική είναι επιστήμη, όπως τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία. Πληροφορική δεν είναι χρήση του υπολογιστή, δεν είναι δεξιότητα, δεν είναι να οδηγάς απλώς το αυτοκίνητο. Πληροφορική είναι τρόπος σκέψης, επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, είναι να κατασκευάζεις το αυτοκίνητο!

    Δε νοείται να μην υπάρχει πληροφορική το έτος 2013. Η εκπαίδευση γυρνάει 20 χρόνια πίσω. Στο λύκειο πρέπει οι μαθητές να εκπαιδεύονται στην κυρίαρχη επιστήμη της σύγχρονης εποχής και στην Α αλλά και στη Β τάξη με μάθημα γενικής παιδείας. Στη Γ τάξη είναι απαραίτητο να υπάρχει μάθημα κατεύθυνσης, όπως η Χημεία. Υπάρχουν πάνω από 50 τμήματα πληροφορικής στον εκπαιδευτικό μας χάρτη, όλα περιζήτητα που γεμίζουν τις θέσεις των υποψηφίων τους. Δε γίνεται να εισάγονται τόσες χιλιάδες μαθητές στα τμήματα πληροφορικής χωρίς να έχουν διδαχθεί Αλγοριθμική ως μάθημα κατεύθυνσης. Φανταστείτε να εισάγονταν οι υποψήφιοι στο Μαθηματικό έχοντας διδαχθεί μαθηματικά γυμνασίου!

    Καταλάβετε κύριοι ότι το σχολείο δεν είναι εταιρία που κόβετε και ράβετε στα μέτρα σας ανάλογα με τις οικονομικές σας υποχρεώσεις. Το σχολείο είναι χώρος ζωής και ανάπτυξης για τα παιδιά μας, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τους στερείτε τα αυτονόητα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:34 | Αμαλιάδου Φώφη

    Συμφωνώ με την απουσία της Πληροφορικής από μάθημα εξεταζόμενο για την εισαγωγή στα Πολυτεχνεία και την αντικατάστασή του από Χημεία.
    Στις παρακάτω σχολές με το τωρινό σύστημα εξετάσεων κατέληγαν μαθητές από την Τεχνολογική εξεταζόμενοι στην Πληροφορική και χωρίς να ξέρουν Χημεία!!!!
    Καταθέτω τη λίστα σχολών που χρειάζονται Χημεία και μέχρι τώρα τις δήλωναν μαθητές της Τεχνολογικής χωρίς ίχνος γνώσης Χημείας!!!
    Αυτό έπρεπε να αλλάξει από καιρό.
    Δηλ. σ’ αυτές τις σχολές ο μαθητής χρειάζεται την Πληροφορική περισσότερο από τη Χημεία;

    308 (κωδ. 353) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
    310 (κωδ.327) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
    317 (κωδ. 280) ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    319 (κωδ. 284) ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    320 (κωδ. 273) ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    321 (κωδ. 360) ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΒΟΛΟΣ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    322 (κωδ. 274) ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΒΟΛΟΣ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    323 (κωδ. 325) ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
    324 (κωδ. 212) ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
    325 (κωδ. 275) ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    326 (κωδ. 271) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
    327 (κωδ. 368) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
    329 (κωδ. 328) ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
    330 (κωδ. 200) ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    331 (κωδ. 324) ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
    332 (κωδ. 288) ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
    334 (κωδ. 323) ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
    343 (κωδ. 272) ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    346 (κωδ. 241) ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛ/ΡΓΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
    348 (κωδ. 242) ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΧΑΝΙΑ) – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    351 (κωδ. 214) ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΧΑΝΙΑ) – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    352 (κωδ. 476) ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΞΑΝΘΗ) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
    359 (κωδ. 209) ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
    360 (κωδ. 211) ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    361 (κωδ. 210) ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΚΟΖΑΝΗ) – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    362 (κωδ. 332) ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΒΟΛΟΣ)-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    364 (κωδ. 276) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
    373 (κωδ. 369) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    381 (κωδ. 235) ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
    382 (κωδ. 237) ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    TEI

    383 (κωδ. 239) ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
    401 (κωδ. 480) ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ (πρώην Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων – Αθήνα)
    404 (κωδ. 550) ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΔΡΑΜΑ) – ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
    405 (κωδ. 551) ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ) – ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    441 (κωδ. 516) ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    442 (κωδ. 469) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ)
    443 (κωδ. 473) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΚΟΖΑΝΗ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. 2. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
    444 (κωδ. 467) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΛΑΡΙΣΑ) – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    445 (κωδ. 465) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΠΑΤΡΑ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    446 (κωδ. 461) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ) – ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ
    447 (κωδ. 475) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΣΕΡΡΕΣ) – ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ)
    448 (κωδ. 479) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΧΑΛΚΙΔΑ) – ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    449 (κωδ. 513Α) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕ (ΚΑΒΑΛΑ) – ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ)
    450 (κωδ. 531Β) ΜΗΧΑΝΟΛΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕ (ΚΑΒΑΛΑ) – ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ)
    453 (κωδ. 718) ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ
    454 (κωδ. 752) ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (ΔΡΑΜΑ) – ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
    464 (κωδ. 520) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ (1)
    465 (κωδ. 522) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ) – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    467 (κωδ. 555) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ – ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    469 (κωδ. 716) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ) – ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ
    470 (κωδ. 717) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    471 (κωδ. 546) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) – ΤΕΙ ΙΟΙΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
    472 (κωδ. 515) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) – ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
    473 (κωδ. 739) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ) – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    474 (κωδ. 514Α) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΚΟΖΑΝΗ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ)
    475 (κωδ. 514Β) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΚΟΖΑΝΗ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ)
    476 (κωδ. 557) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΑΜΑΛΙΑΔΑ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 4.ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ)
    477 (κωδ. 538) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΑΡΤΑ) – ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3. ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ)
    478 (κωδ. 535) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 4.ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ)
    479 (κωδ. 531) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)
    480 (κωδ. 536) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) – ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ)
    481 (κωδ. 533) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΛΑΡΙΣΑ) – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΦYTΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 4. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ)
    482 (κωδ. 537) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΦΛΩΡΙΝΑ) – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ:1. ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2. ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)
    483 (κωδ. 698) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) – ΤΕΙ ΙΟΙΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
    484 (κωδ. 532) ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΧΑΝΙΑ) – ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:18 | Μπαμπάκος Γιώργος

    Άδικα υπάρχουν διαμαρτυρίες για την Πληροφορική
    που δεν θα αποτελεί εξεταζόμενο Πανελλαδικά μάθημα.
    Πιστεύω ότι ο ρόλος του σχολείου είναι να διδάξει στους μαθητές όλες τις δεξιότητες για την Πληροφορική. Έχει τη δυνατότητα το σχολείο να το κάνει και στις 6 τάξεις και να παρέχει και πιστοποίηση.
    Γιατί τώρα πρέπει ο μαθητής να ξέρει και κατασκευή αλγορίθμων για να πάει στο Πολυτεχνείο;
    Γιατί να κρίνετε η εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο από τόσο εξειδικευμένα
    αντικείμενα πληροφορικής;
    Προφανώς και η Χημεία έπρεπε να αντικαταστήσει την Πληροφορική.
    Κατέληγαν οι μαθητές σε σχολές που είχαν Χημεία (από την Τεχνολογική)
    πχ. Γεωπονική και δεν ήξεραν καν τι ήταν το pH.
    Ρωτήστε κύριε Υπουργέ τους Πανεπιστημιακός δασκάλους πόσο αγράμματοι ήταν οι μαθητές στη Χημεία με το παλιό σύστημα εξετάσεων.
    Από την Α΄Λυκείου και μετά δε διάβαζε κανένας Χημεία αν θα πήγαινε στην Τεχνολογική. Κι όταν κατέληγε σε σχολές με Χημεία έκανε Φροντιστήριο να περάσει τα μαθήματα.
    Πολύ καλά λοιπόν υπάρχει η Χημεία στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και όχι η Πληροφορική.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:09 | Γεώργιος Δήμου

    Απαντήσεις που χρήζουν σε αυτονόητα ερωτήματα:

    1. Σε ποια μαθήματα θα εξετάζονται οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές; Γιατί απουσιάζουν παντελώς οι σχολές αυτές από το σχέδιο νόμου;

    2. Τι γίνεται στην περίπτωση που ο υποψήφιος μαθητής στις παραπάνω σχολές κοπεί στα αγωνίσματα ή στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες; Ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις έχει;

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:43 | Καλοδήμος Δ.

    -Δεν συμφωνώ να λαμβάνεται υπόψη η προφορική βαθμολογία. Η εμπειρία με τη Γ Λυκείου δείχνει ότι οι βαθμοί που μπαίνουν είναι εξωπραγματικοί και υπάρχει μεγάλη βαθμοθηρία!
    -Δεν συμφωνώ να λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στη Α και Β λυκείου γιατί όλο το Λύκειο έτσι θα μετατραπεί σε ένα χώρο συνεχών εξετάσεων με τις γνωστές συνέπειες που ζούμε χρόνια τώρα στη Γ Λυκείου.
    -Δεν υπάρχει δυνατότητα ένας υποψήφιος να διεκδικεί ταυτόχρονα τις σχολές Υγείας (3ο Πεδίο) , Πολυτεχνικές (2ο και 4ο Πεδίο)΄, Οικονομικές (5ο Πεδίο) και Παιδαγωγικά. Το πρόβλημα λύνεται εάν στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας προστεθούν τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες και τα Οικονομικά.
    -Νομίζω ότι οι συντελεστές θα ήταν καλύτερα αν ήταν στην Α:0,7 στη Β:1,0 και στη Γ:1,3 ώστε αν ένας μαθητής είχε Βαθμό Προαγωγής 20 σε όλες τις τάξεις να προκύπτει και Βαθμός Πρόσβασης και Απόλυσης(Β.Π.Α) 20. Με το προτεινόμενο: στην Α:0,5 στη Β:0,7 και στη Γ:0,9 προκύπτει Β.Π.Α 14!
    -Είναι πολύ θετικό ότι οι σχολές θα ορίζουν συντελεστές για τα Μαθήματα που απαιτούν.

    Καλοδήμος Δ.
    Φυσικός
    Υπεύθυνος ΣΕΠ
    ΚΕΣΥΠ Λαμίας

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:24 | Δημήτρης

    Το βασικότερο επιχέιρημα της διατήρησης της επιστήμης της Πληροφορικής, είναι η απαίτηση όλης της κοινωνίας για ένα βιώσιμο μέλλον. Μεγάλο εφόδιο για σχολές που θα επισκεφθούν τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες σχετίζονται με την Πληροφορική. Εσείς ουσιαστηκά επαναφέρετε τις Δέσμες και πάτε το νέο σχολείο 20 χρόνια πίσω. Ακυρώνετε επιστήμες που σε άλλες χώρες, φέρουν επιστήμονες από το εξωτερικό να τις διδάξουν, εννόωντας βέβαια την Πληροφορική. Πιστεύω ότι μετά από τόσα αρνητικά σχόλια πέρι του θέματος θα αναθεωρήσετε. Άλλωστε αυτός είναι και ο χαρακτήρας της δημόσιας διαβούλευσης. Ξανασκεφτέιτε το, βάλτε κάτω τα πράματα, και δόστε μια συνέχεια της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, μην την αποκόπτετε.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:21 | Γονέας

    Έχω μερικές ερωτήσεις για το νέο σχέδιο που ίσως εγώ δεν κατάλαβα σαν γονιός που το παιδί του πάει τώρα στο λύκειο.

    1. Επένδυση στο μέλλον είναι να αφαίρέσουμε την πληροφορική από το λύκειο?
    2. Θα πρέπει το δικό μου το παιδί να διαβάζει όλα τα μαθήματα από την πρώτη λυκείου και να παρακαλάμε και τους καθηγητές του να μας βοηθούν με τους προφορικούς?
    3. Τι ρόλο παίζουν τα θρησκευτικά και άλλα μαθήματα για να περάσει το παιδί μου στην Ιατρική για παράδειγμα?
    4. Αντί να έχουμε λιγότερες εξετάσεις εμείς βάλαμε περισσότερες (να είναι δηλαδή και στην Α και στην Β Λυκείου τόσο σημαντικές). Ποιά η λογική?
    5. Και τέλος τι διαβούλευση είναι αυτή χωρίς να αφήσετε ένα χρονικό διάστημα ικανό ώστε να το συζητήσουμε όλοι μαζί. Και εμείς οι γονείς και οι καθηγητές, δάσκαλοι, πανεπιστήμια και όποιος άλλος θέλει. Μέσα στον Αύγουστο και μόνο τόσο λίγο διάστημα? Τόσο καιρό το αφήσαμε και τώρα βιαζόμαστε. Μήπως τελικά δεν θα διαβάσετε τα σχόλια και θα μείνουμε σε αυτά που έχετε αποφασίσει εδώ και καιρό?
    6. Πιο μάθημα θα διδάσκεται 11 ώρες εβδομαδιαίως και τα παιδιά θα παρακολουθούν με όρεξη? Και είναι και θεωρητικό.

    # Πρέπει το σχολείο να είναι για τα παιδιά πιο ευχάριστο και δημιουργικό.
    # Λιγότερη ύλη και λιγότερο βιβλίο.
    # Πολύ σωστό η αύξηση ωραρίου στα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ λυκείου (τα έξοδα είναι πολλά για μία οικογένεια).
    # Να παραμείνουν οι εξετάσεις της Α΄και Β΄λυκείου εκτός του συστήματος υπολογισμού, αρκετά τραβάνε τα παιδιά και οι οικογένειές τους.
    # Επενδύστε σε νέα μαθήματα και επιστήμες πχ Πληροφορική ( να μπορούν τα παιδιά να φτιάχνουν μία ιστοσελίδα, ένα blog, να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο το internet και όχι να κάθονται 4-5 ώρες και να εθίζονται, να δημιουργούν εφαρμογές) για να τους αρέσει και να έχουν το ενδιαφέρον τους στραμένο στο σχολείο.
    # Και επιτέλους τα πτυχία Αγγλικών και Χρήσης Υπολογιστή να αναλάβει το Υπουργείο να διδάσκει τα παιδιά να τα εξετάζει και να τα χορηγεί.
    Κρατικό ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε το. Αρκετά πληρώνουμε στον κάθε ιδιωτικό φορέα να τα πάρουμε. Αυτό δεν θα γίνει όταν σε ένα τμήμα υπάρχουν 22,25, 27 παιδιά. Σπάστε το τμήμα στην μέση, οι μισοί να κάνουν Πληροφορική και οι μισοί Αγγλικά την ίδια ώρα. Καθηγητές έχετε, βάλτε τους να δώσουν τα φώτα τους στα παιδιά μας. Γι΄αυτό πέτυχε το φροντιστήριο γιατί τα αγγλικά διδάσκονται σε ομάδες με 5 έως 7 παιδιά και στην πληροφορική κάθε ένας είχε το δικό του μηχάνημα και δεν το μοιραζότανε με άλλους 2.
    # Προσφέστε ώρες Φυσικής Αγωγής, γυμνάστε τα παιδιά μας για να τα βγάλουμε από τις καφετέριες.

    Προς ατή την κατεύθυνση θα πρέπει να πάμε και όχι να τρελάνουμε τα παιδιά με εξετάσεις και θεωρίες.
    Ελπίζω κάποιος να ασχοληθεί και με το δικό μου σχόλιο.

    Ένας σκεπτόμενος γονιός…

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:07 | Μιχαήλ Χατζηδάκης

    Αντιγράφω: «ο Μ.Ο. των μαθημάτων πολλαπλασιάζεται με συντελεστές 0,5 και 0,7 και 0,9 και τα γινόμενα αυτών αθροίζονται και διαιρούνται δια του τρία»

    Μάλλον κάνατε αριθμητικό λάθος. Αν ένας μαθητής πάρει 20 και στις τρεις τάξεις, ο ΒΠΑ (αν υπολογιστεί σύμφωνα με τα προηγούμενα) θα είναι μόλις 14 και όχι 20 όπως θα έπρεπε μια και υπολογίζεται σαν 5ο μάθημα.
    Για να διορθωθεί το πρόβλημα πρέπει το άθροισμα των συντελεστών βάρους (0.5, 0.7, 0.9) να ισούται με 3. Ή εναλλακτικά, το άθροισμα των συντελεστών βάρους να είναι 1 και να μην γίνεται διαίρεση με το 3. Θα πρότεινα το δεύτερο με συντελεστές πχ 0.2, 0.3, 0.5

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:03 | Γκρόζος Γρηγόριος

    ακόμα μία ΕΠΕ :
    Ε.Π.Ε. – Τμημάτων Πληροφορικής
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Μαθηματικά,
    III. Φυσική και
    IV. Πληροφορική

    σε αντίθετη περίπτωση δεν καλύπτει τις περιζήτητες σχολές πληροφορικής το νέο σύστημα .

  • 13 Αυγούστου 2013, 06:33 | Παύλος Κουτρουμπάς

    Οι περισσότεροι έθιξαν σωστά το θέμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού με την εξαφάνιση του αντικειμένου της Πληροφορικής από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου. Ανέφεραν ότι τελικά η πληροφορική δεν είναι δεξιότητα (Word, Excel, κλπ) αλλα ουσιαστικά η αλγοριθμική σκέψη.

    Επίσης, επισήμαναν ότι θα εισέρχονται σε σχολές πληρφορικής μαθητές που δε θα γνωρίζουν ούτε να σκέφτονται αλγοριθμικά, ούτε θα έχουν δει ποτέ μια γλώσσα προγραμματισμού. (Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβαινε με το τρέχον σύστημα όπου ο Χημικός Μηχανικός δεν εξεταζόταν στη χημεία).

    Θα ήθελα να προσθέσω ότι ένας πληροφορικός στο Γενικό Λύκειο προσέφερε ανακτίμητες τεχνικές υπηρεσίες με τις γνώσεις του. Με δεδομένο ότι το σύγχρονο λύκειο και η διαδικασία των πανελλαδικών εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό απο τη σωστή και αποτελεσματική μηχανοργάνωση του σχολείου, πιστεύω ότι η απουσία του πληροφορικού θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή και τα όποια τεχνικά προβλήματα εμφανιστούν, θα αντιμετωπίζοντια πολύ δυσκολότερα.

    Τέλος, με δεδομένο ότι οι νέες τεχνολογίες εισέρχονται ολοένα και περισσότερο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ο πληροφορικός αποτελούσε πολίτυμη βοήθεια σε κάθε συνάδελφό του στο Λύκειο. Κι αυτό , γιατί η πείρα μου έδειξε ότι ελάχιστοι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων είναι πολύ καλοί γνώστες των νέων τεχνολογιών.

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:29 | Γιάννης Φάκας

    Μα είναι δυνατόν να απουσιάζει το μάθημα ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον) ως εξεταζόμενο μάθημα στο Β’ Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσηςς; Στο πεδίο αυτό που αφορά τις πολυτεχνικές σχολές υπάρχουν πάνω από 40 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ Πληροφορικής. Οι υποψήφιοι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζονται σε ένα μάθημα σχετικό με την επιστήμη της Πληροφορικής.

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΑΠΟ 6 ΣΕ 4 ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.ΕΤΣΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ! θΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    Επίσης θα πρέπει η Πληροφορική να υπάρχει στο νέο Λύκειο.Μια πρόταση είναι η εξής:
    1. Στην Α’ Λυκείου το επιλεγόμενο μάθημα των Εφαρμογών Πληροφορικής, 2 ωρών, να γίνει Γενικής Παιδείας για όλους τους μαθητές.
    2. Στη Β’ Λυκείου είναι απαραίτητο να ενταχθεί μάθημα Επιστήμης Υπολογιστών, 2 ωρών, Γενικής Παιδείας, όπως υπάρχουν αντίστοιχα μαθήματα και για τις άλλες διακριτές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία κ.λ.π.).
    3. Στη Γ’ Λυκείου να ενταχθεί μάθημα Επιστήμης Υπολογιστών στην Κατεύθυνση των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, 6 ωρών, το οποίο να εξετάζεται Πανελλαδικά και να επιλέγεται από τους μαθητές.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:32 | Κουτσούκης Κωνσταντίνος

    Κύριε Υπουργέ.
    Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι όσον αφορά το σύστημα πρόσβασης του σχεδίου νόμου, σε γενικές γραμμές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και μειώνει τον αριθμό των εξεταζομένων μαθημάτων, άρα και τον φόρτο και το άγχος του μαθητή, και επίσης δίνει τη δυνατότητα επικέντρωσης της προσπάθειας του μαθητή μόνο στις σχολές και στα αντίστοιχα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν, ώστε να μην υποχρεούται να δίνει επιπλέον <> με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του μαθήματα.
    Οφείλω όμως να κάνω δύο παρατηρήσεις: Πρώτον όσον αφορά τον υπολογισμό του βαθμού των τριών τάξεων στο σύστημα πρόσβασης…Εδώ υπεισέρχονται υποκειμενικοί παράγοντες και θα πρότεινα οπωσδήποτε να αφαιρεθεί ο βαθμός τουλάχιστον της Α΄Λυκείου από την εισαγωγή στις σχολές. Θα πρότεινα να παραμείνει μόνο ο μέσος όρος των βαθμών όλων των μαθημάτων μόνο της Γ Λυκείου, και να προσμετράται ως πέμπτο μάθημα για την εισαγωγή στις σχολές.
    Δεύτερον, δεν αναφέρεται τίποτα στο σχέδιο νόμου για την εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, οι οποίες αποτελούν στόχο μιας πολύ μεγάλης μερίδας μαθητών. Έχετε ήδη ανακοινώσει ότι όλες αυτές οι σχολές θα αποτελέσουν ξεχωριστό (έκτο) επιστημονικό πεδίο. Ποιά όμως θα είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα γι’ αυτό το πεδίο? Προτείνω, μιας και οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι καθαρά διοικητικές σχολές, αλλά και το αντικείμενο του επαγγελματία αξιωματικού είναι η διαχείριση και αξιοποίηση ανθρώπινου προσωπικού, ως υποχρεωτικά μαθήματα για την εισαγωγή σ’ αυτές να είναι το μάθημα <> και το μάθημα <>. Συνεπώς, μαζί με τα μαθηματικά και την έκθεση που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα, καταλήγουμε, οι σχολές αυτές να πρέπει να ενταχθούν στο πεδίο οικονομικών-κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.
    Και κάτι τελευταίο: Αναφέρετε ότι ο μαθητής θα μπορεί να δηλώσει μέχρι δύο επιστημονικά πεδία. Όμως στην περίπτωση αυτή, υποχρεωτικώς αυξάνεται ο αριθμός των μαθημάτων που θα πρέπει να δώσει ο μαθητής, εφόσον τα πεδία μεταξύ τους έχουν όλα διαφορετικά προαπαιτούμενα μαθήματα…Συνεπώς, θα πρέπει να διευκρινίσετε όσον αφορά τον αριθμό των εξεταζομένων μαθημάτων, ότι ο αριθμός τέσσερα αφορά τον μαθητή που προετοιμάζεται μόνο για ένα επιστημονικό πεδίο. Για όσους θέλουν να δηλώσουν δύο πεδία δε βλέπω άλλη λύση, παρά να αυξηθεί ο αριθμός κατά ένα ή δύο επιπλέον μαθήματα. Παρακαλώ να διευκρινιστεί αυτή η λεπτομέρεια, διότι είναι ήσσονος σημασίας..
    Σας ευχαριστώ

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:42 | Λευτέρης

    Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η επιλογή που γίνεται με το νομοσχέδιο ο μαθητής να περιορίζεται μόνο σε μια ομάδα σχολών. Θα έπρεπε να είναι έτσι φτιαγμένο το Νέο Λύκειο ώστε να έχει τη δυνατότητα να δίνει περισσότερα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο ανοίγοντάς του και άλλο πεδίο σχολών. Τότε θα χωρούσε και το μάθημα της πληροφορικής αλλά και της βιολογίας που περιορίζεται μόνο στις ιατρικές σχολές.

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:03 | Ερμιόνη Λεγάντη

    Η υποβάθμιση της Επιστήμης της Πληροφορικής είναι εγκληματική πράξη και μας ωθεί δεκαετίες πίσω. Το πρόγραμμα σπουδών έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις διακηρύξεις περί «ψηφιακού σχολείου» και σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική. Χώρες όπως η Αμερική-Ιαπωνία-Γερμανία κλπ αυξάνουν τις ώρες προγραμματισμού-αλγοριθμικής ενώ εμείς τις εξαφανίζουμε.

    Απογοήτευση για τους ιθύνοντες που συγχέουν την έννοια της Επιστήμης της Πληροφορικής με τη χρήση του υπολογιστή.

    Θυμός γιατί πίσω από τα προσωπεία της άγνοιας κρύβονται τα «νούμερα».

    Αριθμοί είναι οι καθηγητές, κι αν δεν επαρκούν για την πλήρωση των κενών όλων των βαθμίδων εξαφανίζουν ολόκληρη την Επιστήμη της Πληροφορικής από το Λύκειο.

    Καμία ελπίδα πλέον για τους Έλληνες μαθητές. Κρίμα.

  • 12 Αυγούστου 2013, 21:47 | Παναγιώτης Γροντάς

    Από τις σχολές Θετικών Επιστημών:

    Στο Μαθηματικό, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών ούτε ένα μάθημα Χημείας, αλλά υπάρχει υποχρεωτικό Πληροφορικής. Μερικά τμήματα μάλιστα έχουν και κατεύθυνση πληροφορικής.

    Στο Φυσικό, υπάρχει αντίστοιχος αριθμός υποχρεωτικών μαθημάτων χημείας και πληροφορικής. Όμως πολλά τμήματα έχουν κατεύθυνση τηλεπικοινωνιών που αποτελεί κλάδο της πληροφορικής.

    Στο Χημικό διδάσκονται 2 υποχρεωτικά μαθήματα Πληροφορικής.

    Στην Πληροφορική δεν διδάσκεται κανένα μάθημα Χημείας.

    Στο Βιολογικό διδάσκονται μαθήματα Χημείας αλλά και Πληροφορικής.

    Στο Γεωλογικό διδάσκονται μαθήματα Χημείας αλλά και Πληροφορικής.

    Συνοψίζοντας σε όλες τις σχολές Θετικών Επιστημών υπάρχει κάποιο μάθημα Πληροφορικής, ενώ υπάρχουν σχολές Θετικών επιστημών που ΔΕΝ διδάσκεται κανένα μάθημα Χημείας.

    Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της Πληροφορικής αν αναλογιστούμε τις σχολές τεχνολογικών επιστημών.

    Για ποιον λόγο λοιπόν οι υποψήφιοι τόσο των Θετικών, όσο και των Τεχνολογικών Επιστημών εξετάζονται πανελλαδικά στην Χημεία και όχι στην Πληροφορική;

  • 12 Αυγούστου 2013, 20:40 | Ελευθεριάδης Σ.

    Τρία πράγματα που θεωρώ σημαντικά
    1)Περιορίζονται οι επιλογές των υποψηφίων.Γιατί να μη μπορεί καποιος για παράδειγμα να εξετάζεται και στα μαθηματικά και στη βιολογία και να ανοιγει 2 επιστημονικα πεδία (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες αλλά και επιστήμες υγειάς)…5 μαθήματα στις πανελλαδικές με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας. (παρόμοιοι συνδυασμοί και σε άλλα πεδία)
    2)Μάθημα προγραμματισμού θα έπρεπε να υπάρχει πανελλαδικά εξεταζόμενο για όσους θέλουν να περάσουν τουλάχιστον σε σχολές πληροφορικής.Οπότε θα ήταν καλό να υπάρχει μια επιλογή ανάμεσα σε Χημεία και Αεππ στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Πιστεύω δε , ότι ειναι απαραίτητο και στο πεδίο των οικονομικών επιστημών.
    3)Συμφωνώ με την προσμέτρηση των βαθμών σε όλες τις τάξεις, αρκεί να βρεθεί τρόπος να προστατευθεί το αδιάβλητο( πολύ σημαντικό θέμα).

    Με εκτίμηση

  • 12 Αυγούστου 2013, 20:24 | Γεώργιος Παπαδημητρίου

    Προτείνω να γίνει η εξής τροποποίηση:
    Θετικές Επιστήμες
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Μαθηματικά,
    III. Φυσική και
    IV. Χημεία

    Τεχνολογικές Επιστήμες
    I. Νεοελληνική Γλώσσα,
    II. Μαθηματικά,
    III. Φυσική και
    IV. ΑΕΠΠ (Προγραμματισμός)

    Επιπλέον, ο βαθμός εισαγωγής στην τριτοβάθμια να είναι μόνο ο Μ.Ο των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά κατεύθυνση. Με αυτό το τρόπο κόπτουμε τον ομφάλιο λώρο του λυκείου από της πανελλήνιες.

  • 12 Αυγούστου 2013, 20:21 | ΝΑΝΣΥ ΝΟΥΦΡΑΚΗ

    Κύριε Υπουργέ,

    Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν εφαρμόζεται ο νέος τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Β’ Λυκείου; Τα έξι μαθήματα απαιτούν περισσότερα χρήματα για φροντιστήρια και οι μαθητές τις περισσότερες φορές καλούνται να εξετασθούν σε μαθήματα που θα ασχοληθούν μόνο για τις εξετάσεις αυτές. Όπως υποψηφίοι Φιλόλογοι εξετάζονται Βιολογία και υποψήφιοι για Φυσικομαθηματικές Σχολές μάθημα σχετικό με την Οικονομία και τη Διοίκηση!!!

    Πρέπει να σας συγχαρώ για το «Νέο Λύκειο». Και παλαιότερα δίναμε 4 μαθήματα αλλά χαίρομαι τώρα ότι είναι περισσότερο προσεκτικά μελετημένα, έτσι ώστε να στοχεύουν στο να εισαχθούν φοιτητές δυνατοί στα δύσκολα μαθήματα και θα έχουν γερά εφόδια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μάλιστα με καλές επιδόσεις….

    Σαν εκπαιδευτικός και σαν μέλος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου της Αθήνας μεταφέρω τη δική μου και των μαθητών και γονέων που τώρα άτυπα μέσα στο καλοκαίρι έχω συζητήσει.

    Καλή επιτυχία στο έργο σας!!!

  • 12 Αυγούστου 2013, 20:17 | ΝΑΝΣΥ ΝΟΥΦΡΑΚΗ

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν εφαρμόζεται ο νέος τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Β’ Λυκείου; Τα έξι μαθήματα απαιτούν περισσότερα χρήματα για φροντιστήρια και οι μαθητές τις περισσότερες φορές καλούνται να εξετασθούν σε μαθήματα που θα ασχοληθούν μόνο για τις εξετάσεις αυτές. Όπως υποψηφίοι Φιλόλογοι εξετάζονται Βιολογία και υποψήφιοι για Φυσικομαθηματικές Σχολές μάθημα σχετικό με την Οικονομία και τη Διοίκηση!!!

    Πρέπει να σας συγχαρώ για το «Νέο Λύκειο». Και παλαιότερα δίναμε 4 μαθήματα αλλά χαίρομαι τώρα ότι είναι περισσότερο προσέκτικά μελετημένα, έτσι ώστε να στοχεύουν στο να εισαχθούν φοιτητές δυνατοί στα δύσκολα μαθήματα και θα έχουν γερά εφόδια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μάλιστα με καλές επιδόσεις….

    Σαν εκπαιδευτικός και σαν μέλος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου της Αθήνας μεταφέρω τη δική μου και των μαθητών και γονέων που τώρα άυπα μέσα στο καλοκαίρι έχω συζητήσει.

    Καλή επιτυχία στο έργο σας!!!

  • 12 Αυγούστου 2013, 20:11 | Παπακωνσταντίνου Δημήτρης

    Θα σας παραθέσω την γνωστή(;) ρήση του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs:
    «Ο καθένας σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να μάθει προγραμματισμό, γιατί αυτό του μαθαίνει να σκέπτεται»
    Θεωρώ αδιανόητο το «ψηφιακό» σχολείο να έχει τόσο πολύ υποβαθμισμένο (σχεδόν ανύπαρκτο στο λύκειο) το μάθημα της πληροφορικής.
    Οδηγούμε τις νέες γενιές σε έναν «ψηφιακό αναλφαβητισμό».
    Κάντε κάτι τώρα, όταν θα αντιληφθείτε το λάθος σας θα είναι πολύ αργά…
    Προτείνω το μάθημα της πληροφορικής και ιδιαίτερα ο προγραμματισμός να διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, όχι σαν μάθημα επιλογής, αλλά να ενταχθεί στα μαθήματα γενικής παιδείας.
    Ειδικά στην Τρίτη τάξη του Λυκείου ο προγραμματισμός να είναι μάθημα Πανελλαδικώς εξεταζόμενο στις ομάδες «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» και «Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες».

    Ευχαριστώ

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:48 | Χάρης Κυριακόπουλος

    Παρακολουθώ τα σχόλια από τους συναδέλφους μου της Πληροφορικής και συμφωνώ μαζί τους ως προς την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της πληροφορικής τόσο σαν μάθημα γενικής παιδείας όσο και κατεύθυνσης κυρίως για τις σχολές της πληροφορικής.Θεωρώ ότι η κατάργηση ουσιαστικά της πληροφορικής στο Λύκειο αποτελεί μια αναγχρονιστική μεθόδευση από πλευράς του Υπουργείου και είναι το λιγότερο «ύποπτη» σχετικά με τις παρούσες και μελλοντικές διαθεσιμότητες. Από την άλλη, θεωρώ αδικαιολόγητη την επίθεση που δέχεται το μάθημα της Χημείας. Να θυμίσω ότι με το ισχύον σύστημα οι μαθητές εισάγονται στα τμήματα Χημείας χωρίς να εξετάζονται στη Χημεία ή της Βιολογίας χωρίς να εξετάζονται στη Βιολογία, ενώ εξετάζονται στην ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής (!)
    Επίσης είναι χρήσιμο να θυμίσω ότι υπάρχουν αρκετοί κλάδοι στο 2ο και 4ο πεδίο που σχετίζονται περισσότερο με τη Χημεία παρά με την Πληροφορική όπως πχ οι κλάδοι ΑΕΙ Χημείας, Χημικών μηχανικών, Γεωπονίας, Βιολογίας, Περιβάλλοντος, Επιστήμης Υλικών κ.α και ΤΕΙ Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Φυτικής παραγωγής, Δασοπονίας, Ζωικής παραγωγής,τεχνολογίας τροφίμων, τεχνολογίας πετρελαίου κ.α με πάρα πολλές σχολές.
    θεωρώ ότι πριν καταλήξει το υπουργείο στα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού, θα πρέπει να ζητηθούν από τα ΑΕΙ & ΤΕΙ τα μαθήματα βαρύτητας (2 αντι 1)που θεωρούν εκείνα απαραίτητα και με βάση αυτήν την πληροφορία να συσταθούν οι ομάδες.

    Με εκτίμηση
    Χάρης Κυριακόπουλος
    ΠΕ04 – Χημικός

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:47 | Αντωνιάδου Βαϊα

    Με έκπληξη διαπίστωσα την ουσιαστική απουσία του μαθήματος της Πληροφορικής από το πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου. Θεωρώ οτι σ΄αυτό το σημείο το πρόγραμμα πρέπει να διορθωθεί. Το Νέο Σχολείο δε θα πρέπει να αποκλείει καμιά Επιστήμη από τους μαθητές, και η Επιστήμη Υπολογιστών είναι μια διακριτή, ξεχωριστή επιστήμη.
    Θα πρέπει να προστεθεί μάθημα Πληροφορικής στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Στη Γ’ Λυκείου θα πρέπει να είναι μάθημα κατεύθυνσης.

    Ευχαριστώ,
    Βαϊα Αντωνιάδου
    Φυσικός

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:33 | Γιώργος Λιακέας

    1) Με τον καθορισμό των Ομάδων Προσανατολισμού και τον περιορισμό των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων έχω την αίσθηση ότι περιορίζεται η δυνατότητα επιλογής σχολών των υποψηφίων στο μηχανογραφικό. Είναι έτσι ή όχι; Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος για τις σχολές των επιστημών Υγείας θα μπορεί να επιλέγει και Πολυτεχνικές σχολές και με ποιο τρόπο αφού δε θα έχει εξεταστεί στα Μαθηματικά αλλά στη Βιολογία; Και αντίστροφα. Θα ισχύσουν μήπως μειωμένοι συντελεστές; Δεν διευκρινίζεται.
    2) Η ύλη των εξετάσεων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι η διδασκόμενη στη Γ΄ Λυκείου ή θα περιλαμβάνεται ευρύτερη ύλη; Δεν διευκρινίζεται.
    3) Ο Β.Π.Α., ο οποίος θα λογίζεται ως «πέμπτος» βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ο τύπος που παρατίθεται στο σ.ν. δεν είναι σταθμισμένος), φρονώ ότι θα είναι εξαιρετικά υποκειμενικός και διαβλητός. Εύλογα ερωτήματα, που προκύπτουν:
    α)Η κλήρωση του 50% των θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων για κάθε μάθημα, θα γίνεται κεντρικά ή ανά σχολείο; Και πώς θα εξασφαλίζεται το αδιάβλητο;
    β) Πώς θα διασφαλίζεται ότι η εισήγηση του υπόλοιπου 50% των θεμάτων σε κάθε μάθημα από τον διδάσκοντα / διδάσκοντες θα είναι α) ισόρροπη για όλα τα σχολεία β) αδιάβλητη;
    γ) Πώς θα εξασφαλιστεί η αντικειμενική διόρθωση των γραπτών στα εξεταζόμενα μαθήματα και δεν θα αποτελέσει (και αυτή) αντικείμενο συναλλαγής ή κακώς εννοούμενης «βοήθειας» των διδασκόντων προς τους μαθητές τους;
    Τα παραπάνω α), β), γ) που εξέθεσα, καταδεικνύουν το πόσο επισφαλής θα είναι ο συνυπολογισμός του «πέμπτου βαθμού» για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρότι η πρόθεση του ΥΠΑΙΘ είναι καλή και αποσκοπεί στο να «δίδεται προσοχή» από τους μαθητές σε όλα τα μαθήματα (κατά το μπιχεβιοριστικό όμως πρότυπο :«προσπάθεια – ανταμοιβή!»), είναι πολύ πιθανόν μετά από τέτοια φαινόμενα (τα οποία σίγουρα θα συμβούν) να ακυρωθεί μελλοντικά ο συνυπολογισμός του «πέμπτου βαθμού». Αυτό θα είχε ως συνέπεια να καταλήξουμε στο παλαιό σύστημα των Δεσμών με πολύ μεγαλύτερη απαξίωση του Λυκείου από ότι σήμερα.
    4)Σχετικά με την Α΄ Λυκείου: Νομίζω ότι δεν πρέπει να προσμετράται η βαθμολογία των μαθημάτων της Α΄ Λυκείου στον Β.Π.Α. Η Α΄ Λυκείου είναι εκ των πραγμάτων τάξη προσαρμογής στο Λύκειο. Ο μαθητής / μαθήτρια βρίσκεται στην «καρδιά» της εφηβείας και της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του. Δεν πρέπει να τον κρατάμε με «σκυμμένο το κεφάλι» συνεχώς πάνω από το βιβλίο, με το άγχος των εξετάσεων. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να διαγωνίζεται κανονικά από Τράπεζα Θεμάτων κτλ αλλά η βαθμολογία να μην υπολογίζεται στον Β.Π.Α. (Απορία: Αφού το ΥΠΑΙΘ σκοπεύει να εφαρμόσει το νέο σύστημα από το σχ. Έτος 2013-14, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος, πότε θα είναι έτοιμη η Τράπεζα Θεμάτων για τα μαθήματα της Α΄ Λυκείου;)

    Ευχαριστώ