Άρθρο 97 Πρόσβαση σε αριθμούς και υπηρεσίες (Άρθρο 97 Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972)

1. Όπου είναι οικονομικά εφικτό, και πλην της περιπτώσεως κατά την οποία καλούμενος τελικός χρήστης έχει επιλέξει για εμπορικούς λόγους να περιορίσει την πρόσβαση από καλούντες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, η Ε.Ε.Τ.Τ. λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι τελικοί χρήστες μπορούν:
α) να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες χρησιμοποιώντας μη γεωγραφικούς αριθμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και
β) να έχουν πρόσβαση σε όλους τους αριθμούς που παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας και των συσκευών που χρησιμοποιεί ο φορέας εκμετάλλευσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι αριθμοί που υπάρχουν στα εθνικά σχέδια αριθμοδότησης των κρατών μελών και οι παγκόσμιοι διεθνείς αριθμοί ατελών κλήσεων («Universal International Freephone Number», «UIFN»).
2. Η Ε.Ε.Τ.Τ. μπορεί να ζητά από τους παρόχους δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να παρεμποδίζουν κατά περίπτωση την πρόσβαση σε αριθμούς ή υπηρεσίες, όταν αυτό δικαιολογείται για λόγους απάτης ή κατάχρησης, και να απαιτεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρακρατούν σχετικά έσοδα διασύνδεσης ή άλλων υπηρεσιών.