Άρθρο 88 Έλεγχος δαπανών (Άρθρο 88 Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972)

 

1. Η Ε.Ε.Τ.Τ. ελέγχει ότι κατά την παροχή ευκολιών και υπηρεσιών πέραν εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 84, οι πάροχοι υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών σύμφωνα με τα άρθρα 84 έως 87 καθορίζουν όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε ο τελικός χρήστης να μην είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για ευκολίες ή υπηρεσίες που δεν είναι απαραίτητες ούτε υποχρεωτικές για τη ζητούμενη υπηρεσία.
2. Η Ε.Ε.Τ.Τ. ελέγχει ότι οι πάροχοι υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών που αναφέρονται στο άρθρο 84, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες δυνάμει του άρθρου 85 προσφέρουν τις ειδικές ευκολίες και υπηρεσίες που περιγράφονται στο Παράρτημα VΙ, Μέρος Α, κατά περίπτωση, προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις δαπάνες τους. Η Ε.Ε.Τ.Τ. ελέγχει ότι οι εν λόγω πάροχοι θέτουν σε εφαρμογή σύστημα ώστε να αποφεύγεται τυχόν αδικαιολόγητη αποσύνδεση των υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών ή της υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο όσον αφορά τους καταναλωτές όπως αναφέρεται στο άρθρο 85, συμπεριλαμβανομένου κατάλληλου μηχανισμού για τον έλεγχο του διαρκούς ενδιαφέροντος για τη χρήση της υπηρεσίας.
Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ. το πεδίο εφαρμογής της παρούσας παραγράφου δύναται να επεκταθεί σε τελικούς χρήστες που είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις,μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.
3. Η Ε.Ε.Τ.Τ. μπορεί να μην επιβάλει τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 στο σύνολο ή σε μέρος της ελληνικής επικράτειας, εάν κρίνει ότι η ευκολία είναι ευρέως διαθέσιμη.