Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 16 Αυγούστου 2013, 16:37 | Κώστας

    Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της αρκετά ανεπτυγμένης Τεχνολογίας, σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει έστω και ένας υπολογιστής, τον οποίο, έστω και για λάθος λόγους (Facebook κ.α.) ξέρει να χρησιμοποιεί κάθε νέο παιδί. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να μάθουμε στα παιδιά τις δυνατότητες αυτού του εργαλείου καθώς και να το βοηθήσουμε στην επαγγελματική του αποκατάσταση, όσο αυτή είναι δυνατή στις μέρες μας, χωρίς την ανάγκη κάποιου κεφαλαίου, αλλά να αρκεστεί στην τεχνογνωσία του (δημιουργία ιστοσελίδων, blogs, προγραμματισμό, internet, καθώς και πληθώρα προγραμμάτων) εμείς τείνουμε στο να κάνουμε τα παιδιά μας αναλφάβητα όσον αφορά την τεχνολογία και την πληροφορική. Πως σε μια Ελλάδα της κρίσης το Ελληνόπουλο, χωρίς κεφάλαιο θα βγει στην αγορά εργασίας να ανταγωνιστεί τον Ευρωπαίο; Η Πληροφορική στο Λύκειο αλλά και σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης θα πρέπει να αυξηθεί αντί να μειωθεί, και όχι σαν μαθήματα επιλογής που δεν «παίζουν» κανένα ρόλο στην βαθμολογία διότι με αυτόν τον τρόπο απαξιώνονται, αλλά ως βασικά μαθήματα.
    Από την στιγμή που είχε μπει το μάθημα Α.Ε.Π.Π. στο Γενικό Λύκειο οι μαθητές ανέπτυξαν έναν πολύ πιο δομημένο τρόπο σκέψης, μπόρεσαν πολύ πιο εύκολα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αντίστοιχων σχολών των Πανεπιστημίων, αλλά και είχαν – έχουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
    Οπότε αν μας νοιάζει αυτή η χώρα και το μέλλον της πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον της νέας γενιάς και ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια είναι η Πληροφορική

  • 16 Αυγούστου 2013, 16:05 | Κορδουλη Τερη

    Ιδιαιτερως λυπηρο να φτιαχνονται προγραμματα για το λυκειο του 2014 που απευθυνεται σε παιδια γεννημενα λιγο πριν την αρχη της χιλιετιας που διανυουμε και να μπορουν να συγκριθουν (για να μην πω ταυτιστουν) με προγραμματα λυκειων δεκαετιες πισω!!Κριμα κυριοι.. οι εκπτωσεις που εχετε κανει πρεπεινα σταματησουν εδω…Διορθωστε το λαθος σας και καντε το προγραμμα του λυκειου συγχρονο οπως τα κελευσματα της εποχης επιτασσουν!! Βασικη θεση πρεπει να κατεχει η πληροφορικη ως επιστημη στο νεο λυκειο. Ας ειμαστε λογικοι σε αυτη τη χωρα τουλαχιστο για μια φορα!!! Διορθωστε το τραγικο λαθος…θα μεινετε στην ιστορια ως οι ανθρωποι που εν ετει 2013 αγνοησαν την αναγκαιοτητα της πληροφορικης στην ζωη (φοιτητικη και επαγγελματικη) ενος 18χρονου παιδιου!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:37 | Τάσος Π.

    Ο γέλωτας που προκαλείται αυτόματα και μόνο στο άκουσμα της μη υπαρξης της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο, από όλους τους νοήμονες ανθρώπους, είναι δεδομένος. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ΟΛΟΙ ότι η Πληροφορική είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ και η αλγοριθμική σκέψη απαραίτητη – αν θέλουμε φυσικά μαθητές σκεπτόμενους. Αυτοί που «σκέφτηκαν» αυτό το πισωγύρισμα 30 χρόνια πίσω, έχουν άραγε ξεφυλλίσει τα ωρολόγια προγράμματα γενικών λυκείων χωρών που υποτίθεται συνυπάρχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;;; Για να μην αναφερθώ σε Αμερική, Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία κ.λ.π. Δε θα απομακρυνθώ πολύ, ανοίξτε αγαπητοί «εμπνευστές» αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών Γενικού Λυκείου της αδερφής χώρας Κύππρου! Βασικό μάθημα στην Α Λυκείου, με μεγάλο εύρος αντικειμένων και στα προγράμματα εμβάθυνσης β και γ λυκείου είναι απαραίτητη η Πληροφορική! Παραθέτω τις σελίδες: http://www.moec.gov.cy/analytika_programmata/programmata_spoudon.html και http://www.moec.gov.cy/analytika_programmata/nea_orologia.html. Φαντάζομαι ότι και οι αδελφοί Κύπριοι βρίσκονται σε κρίση! Παρόλα αυτά, διαθέτουν ένα πρόγραμμα σπουδών σύμφωνο με την εποχή μας και όχι ένα απαρχαιωμένο πρόγραμμα (δεσμών).

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:36 | Διονύσιος

    Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει και θα σε πλακώσει. Διαβάζοντας τα σχόλια διαπίστωσα πως ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει το μάθημα του.
    Έλεος ποια με κάποια δευτερεύοντα μαθήματα, δεν χρειάζεται να υπάρχουν καθόλου στο λύκειο πρέπει να ελαφρυνθεί το πρόγραμμα των μαθητών, οι μαθητές στα 3 χρόνια του λυκείου πρέπει να πάρουν τις βάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Θα πρότεινα η φυσική αγωγή , τα θρησκευτικά, ερευνητική εργασία, φιλοσοφία ή λογοτεχνία να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Σ.Ε.Κ και Ι.Ε.Κ.
    Οι μαθητές με την βιολογία μαθαίνουν να προλαμβάνουν όσα καλείται η φυσική αγωγή να περιορίσει…… επικρατεί ένας ρατσισμός για τα υπέρβαρα ελληνόπουλα δεν οφείλεται στην έλλειψη άσκησης!(Το πρόβλημα είναι η διατροφή) Αν έχουν ελεύθερο χρόνο οι μαθητές θα εντάξουν από μόνοι τους στην καθημερινή ζωή τη γυμναστική. Η άθληση είναι τρόπος ζωής δεν πρέπει να τιμωρούνται οι μαθητές με 1,2,3 ώρες φυσική αγωγή. Τα παιδιά πάνε λύκειο για να εκπαιδευτούν.
    Η ύπαρξη του μαθήματος φυσικής αγωγής υπάρχει μόνο για να εργάζονται οι γυμναστές.
    Οι χαμένες ώρες αυτές θα μπορούσαν να διατεθούν σε σχολικούς περιπάτους.
    Πόσα ποια θρησκευτικά να μάθουν τα ελληνόπουλα αρκούν όσα έχουν διδαχτεί ως το γυμνάσιο. Η ερευνητική εργασία, η φιλοσοφία και η λογοτεχνία απλά δεν προσφέρουν τίποτα.

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:09 | Στελιος

    Κύριοι ΔΕΝ ειναι δυνατον εν ετει 2013 να διδασκονται εφηβοι μαθητες 5 ωρες υποχρεωτικα Θρησκευτικα και ΚΑΜΜΙΑ Πληροφορική. ΕΛΕΟΣ!!! Ποσα πραγματα και αντικειμενα να μαθουν ακομα για την (τις) Θρησκείες;;;
    Μπορει να υπάρχουν 2 ωρες Θρησκευτικών –σε ενα κόσμο – που πλέον η Θρησκεία ειναι ..προαιρετική και ..προσωπική.. ΑΛΛΑ υπάρχουν αντικείμενα Πληροφορικής που σαφως δεν μπορει να διδαχθουν σε μικρά παιδιά αλλά πρέπει να καεχουν όλοι οι έφηβοι. Η τεχνολογία των υπολογιστών αλλάζει ταχύτατα, οι εφαρμογές, το διαδίκτυο κάθε χρονο εμπλουτίζεται …
    Ε…δεν αξίζει ένας νέος να ενημερώνεται επιστημονικά έστω με 3 ώ ρες σε όλα οσα συμβαίνουν. Αλλοίμονο!!!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:59 | κος Κώστας

    Καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω ότι δε βλέπω με κακό μάτι το νέο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει πολλά θετικά. Εξάλλου, το υπάρχον λύκειο χρειάζεται αλλαγή.
    Θα ήθελα όμως να κάνω μερικές κριτικές παρατηρήσεις:
    1) Ποια η χρησιμότητα μαθήματος θρησκευτικών 1 ώρας στην Γ’ Λυκείου τη στιγμή που υπάρχει στην Α κ στη Β Λυκείου σα δίωρο. Υπόψην, για το μάθημα θα πρέπει να συντηρηθεί και τράπεζα θεμάτων και υποδομή για εξετάσεις. Μήπως θα έπρεπε να βγει και στη θέση του να δοθεί σε άλλο μάθημα; Προτάσεις: α) 1 ώρα επιπλέον Φυσική Αγωγή για εκτόνωση των παιδιών β) να υπάρχει μία ώρα λιγότερη στο πρόγραμμα σπουδών γ) να δοθεί η ώρα στα μαθήματα προσανατολισμού.

    2) Με έκπληξη διαπίστωσα, όντας μηχανικός λογισμικού με πολλά χρόνια εμπειρία, ότι από το πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου λείπει εντελώς ουσιαστικό μάθημα Επιστήμης Πληροφορικής. Υπάρχει μόνο ένα μάθημα επιλογής στην Α’ Λυκείου «Εφαρμογές Πληροφορικής» που αν είναι να γίνεται με το βιβλίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Λύκειο, καλύτερα να μη γίνει καθόλου. Τα βιβλίο είναι πολύ χαρτί για το τίποτα. Εγώ παρόλο άνθρωπος της πληροφορικής απέτρεψα το γιό μου να επιλέξει αντίστοιχο μάθημα επιλογής στη Β’ Λυκείου αυτή τη στιγμή.
    Αυτό που λείπει από το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι η αντιμετώπιση της πληροφορικής σαν επιστήμη και όχι σα δεξιότητα.
    Μήπως ξεχνούμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές σχολές πληροφορικής στη χώρα και πολλές άλλες σχολές που έχουν βασικά μαθήματα επιστήμης πληροφορικής και μαθήματα προγραμματισμού στο πρόγραμμα σπουδών τους; Μήπως ξεχνούμε ότι όλες οι πολυτεχνικές σχολές χρησιμοποιούν βασικά μαθήματα αλγορίθμων και επιστημονικού υπολογισμού σα βασικό εφόδιο στην επιστημονική τους κατάρτιση;
    Μήπως ξεχνούμε ότι πολλά παιδιά επιλέγουν την επιστήμη της πληροφορικής για απόκτηση μεταπτυχιακού στο εξωτερικό σα βασικού εφόδιου στην αγορά εργασίας;
    Αλήθεια, γνωρίζουμε ή το ξεχνούμε οτι οι μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο εδώ και πολλά χρόνια είναι εταιρείες πληροφορικής;
    Πότε περιμένουμε σα χώρα να γίνουν όλοι αυτοί καλοί προγραμματιστές και να συμβάλλουν στη δημιουργία βάσεων υγιούς ανάπτυξης στη χώρα; Πότε περιμένουμε να ενσωματωθούν στη συνέχεια στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουν πραγματικές επαγγελματικές δυνατότητες σε ένα χώρο που εξελίσσεται τόσο ραγδαία; Τόσο πολύ μας αρέσει να χάνουμε τα τρένα;
    Μήπως, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη θεμελίωση της επιστημονικής βάσης στην πληροφορική και της βασικής ικανότητας προγραμματισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έτσι ώστε να χτίσουν στη συνέχεια στη τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πιο υψηλές απαιτήσεις και να εσωματωθούν άμεσα στην αγορά εργασίας, χωρίς την ανάγκη, πολλές φορές, αμφίβολης ποιότητας μεταπτυχιακών από το εξωτερικό;
    Προτάσεις:
    Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν βασικά μαθήματα γενικής παιδείας επιστήμης υπολογιστών με απλά θέματα δομημένου προγραμματισμού στην Α και στη Β Λυκείου, στη δε Γ Λυκείου, να υπάρχει ακόμη ένα μάθημα επιλογής στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών μεταξύ Χημείας και Επιστήμης Υπολογιστών.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:55 | Νίκος

    Κύριε Υπουργέ,

    Είναι προφανές ότι σχέδιο του νέου λυκείου έχει τους γενικούς σκοπούς:
    1. να κάνει οικονομία (μειώνοντας της ειδικότητες)
    2. να μειώσει την ανεργία (μέσω φροντιστηρίων)
    3. και να εισπράξει περισσότερους φόρους (από τα φροντιστήρια)

    δεν θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω για τα αυτονόητα, το έχουν κάνει ήδη αρκετοί εδώ μέσα. Θα σας θέσω μόνο τα παρακάτω ερωτήματα για να καταλάβετε γιατί θα αποτύχετε και στους παραπάνω στόχους:

    Γνωρίζετε ότι;

    Α. σε λίγα μόλις χρόνια θα χρειαστεί να γίνουν πολλοί διορισμοί Φιλολόγων, Φυσικών και Μαθηματικών; (οι ώρες των μαθημάτων που διδάσκουν αυξάνονται και πολλοί από τους εν ενεργεία πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.)

    Β. τα επόμενα 10 χρόνια ελάχιστοι καθηγητές πληροφορικής θα συνταξιοδοτηθούν. (ο κλάδος είναι καινούργιος και η πλειοψηφία είναι νέοι).

    Γ. οι περισσότεροι καθηγητές πληροφορικής είναι οι άριστοι μαθητές των δεκαετιών ’80 και ’90, επιτυχόντες στα τμήματα Πληροφορικής με πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής, πτυχιούχοι Πολυτεχνικών Σχολών, μεγάλος αριθμός με μεταπτυχιακές σπουδές και γενικά επιστήμονες με προσόντα που θα τους υποχρεώσετε να διδάξουν στα Δημοτικά «τον Πέρη και την Κάτια» ή να «κάνουν» τον γραμματέα «σε διάφορες υπηρεσίες»; (θα τους βυθίσετε σε κατάθλιψη, θα τους κάνετε αντιπαραγωγικούς και μέσα από τα σχολεία θα προετοιμάσετε ελλιπώς τους αυριανούς πολίτες)

    Δ. Μετακυλώντας την Πληροφορική από το Λύκειο στο Δημοτικό, ταυτόχρονα μπερδεύετε τη χρήση Η/Υ με την Επιστήμη των Υπολογιστών, ή τους γιατρούς με τις Αποκλειστικές Νοσοκόμες, τους μηχανολόγους-μηχανικούς με τους δασκάλους οδήγησης, τους πολιτικούς μηχανικούς με τους κτίστες, τους αρχιτέκτονες με το προσωπικό δημιουργικής απασχόλησης νηπίων, τους αεροναυπηγούς με τις αεροσυνοδούς; κλπ κλπ (δεν υποτιμώ καμία εργασία αλλά καλό είναι να μη συγχέουμε τα πράγματα…).

    Ε. οι φροντιστές πλέουν σε πελάγη ευτυχίας; (φυσικο-μαθηματικοι-φιλόλογοι); Η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί, η παραπαιδεία θα αυξηθεί (και μάλιστα η μαύρη!)

    Στ. Τα εργαστήρια πληροφορικής των λυκείων θα ρημάξουν και σε λίγα χρόνια που θα επανέλθει το μάθημα της Πληροφορικής στο Λύκειο, θα χρειαστούν πάλι λεφτά για νέα εργαστήρια…

    Υπάρχουν πολλά ακόμα, δε χρειάζεται να τα γράψω, το σχέδιο για το νέο λύκειο δεν κάνει οικονομία, κάνει σπατάλη, σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού, σπατάλη εργαστηριακού εξοπλισμού, σπατάλη χρόνου των νέων της πατρίδας μας στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής τους. ΚΡΙΜΑ.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:49 | Τσαρούχας Δ.

    Προσοχή στην Φυσική Α΄ Λυκείου μειώσατε των αριθμό ωρών από 3 σε 2. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ύλη να μειωθεί ανάλογα καθώς και η δυσκολία της.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:32 | ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ

    Με το νέο προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία απέναντι στη Χημεία, που είχε ιδιαίτερα απαξιωθεί εδώ και 15 χρόνια. Είχαμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται αυτονόητο ότι για να γίνει κάποιος Χημικός δε χρειάζεται να γνωρίζει Χημεία αλλά … Προγραμματισμό & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η Χημεία είναι βασικότατο μάθημα σε εκατοντάδες σχολές, του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου και το αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι σήμερα χιλιάδες φοιτητές/σπουδαστές να μην μπορούν να πάρουν πτυχίο γιατί αποτυγχάνουν στα μαθήματα Χημείας, που περιέχονται στα Προγράμαμτα Σπουδών των Σχολών που φοιτούν.

    Δεν απαξιώνω κανένα μάθημα, πολύ περισσότερο την Πληροφορική, αλλά έχω να παρακαλέσω τους συνάδελφους ΠΕ19-20 ούτε εκείνοι να μην απαξιώνουν όλα τα άλλα μαθήματα εκτός του δικού σας Κύκλου. «Ούτε τα Θρησκευτικά χρειάζονται, ούτε τα Αγγλικά, ούτε η Χημεία, ούτε η Φιλοσοφία, ούτε …, ούτε…» . Με αυτά τα αντισυναδελφικά μυαλά, δεν πάμε πουθενά σαν κλάδος. Κανένας δεν περισσεύει! Επιπλέον το Σχολείο έχει ως στόχο να παρέχει κυρίως γενική παιδεία ή έστω γενικές γνώσεις, οπότε ΟΛΑ χρειάζονται!

    Θετικό και η κατάργηση των μαθημάτων ΓΠ στη Γ Λυκείου. Όποιος έκανε μάθημα σ’ αυτά τα αντικείμενα, καταλαβαίνει τι εννοώ.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:22 | ΦΥΣΙΚΟΣ, ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ MSc

    Αν ένα μάθημα είναι χρήσιμο τη σημερινή εποχή της πληροφορίας
    είναι αυτό των ερευνητικών εργασιών.

    Τα προτεινόμενα θέματα που εξετάζονται ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των μαθητών και τα εμπλέκουν σε διαδικασίες διερεύνησης.

    Κανένα άλλο μάθημα με τη σημερινή δομή που έχει και με το βιβλίο που το συνοδεύει δεν είναι τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό στους μαθητές.

    Όσοι θεωρούν ότι δεν είναι χρήσιμο είναι γιατί δεν ανέλαβαν ποτέ
    αυτό το μάθημα φοβούμενοι το καινούριο και ανατρεπτικό που εμπεριέχει.

    Η μετωπική διδασκαλία και το δασκαλοκεντρικό σύστημα που καθιστούν το βιβλίο ιερό ευαγγέλιο δε ταιριάζουν στο νέο σχολείο και στο 21 αιώνα.
    Όλες οι εφευρέσεις και τα επιτεύγματα του ανθρώπου δεν προήλθαν από απλή αποστήθιση και εφαρμογή νόμων αλλά από την έρευνα, τη διασταύρωση απόψεων, τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά που προσφέρουν οι ερευνητικές εργασίες.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:17 | Βασίλης Μαύρος

    Η κάθε συντεχνία φυλάει τα νώτα της με προεξάρχουσα αυτή των Πληροφορικών. Λογικό αφού απειλούνται θέσεις οι οποίες όμως ανοίγουν στην Πρωτοβάθμια. Λογικό γιατί απειλούνται ιδιαίτερα επίσης. Αλήθεια τι μάθαιναν έως τώρα στα παιδιά; Η αλγοριθμικη σκέψη διδάσκεται ήδη στις Θετικές επιστήμες. η ψευδογλωσσα πάλι όχι αλλά αυτό είναι το ζητούμενο τελικα; Οι βασικές επιστημονικες γνώσεις πρέπει να προσφέρονται στο Λύκειο και μόνο και όχι άχρηστα τεχνουργηματα με ευφάνταστα ονόματα. Φυσική Χημεία Βιολογία Μαθηματικά είναι αρκετά για επιστημονική κατάρτηση του αποφοίτου Λυκείου και υποψηφίου επιστήμονα. Όπως είναι και στην Ευρώπη άλλωστε.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:08 | Νίκος

    Η Πληροφορική (επιστήμη του 21 αιώνα) χάνει την θέση της προς όφελος της Χημείας (επιστήμη του υγρού πυρ και των πολιορκητών του μεσαίωνα).
    Αυτό προφανώς οφείλεται στην επιτακτική κοινωνική και ιστορική ανάγκη οι μαθητές να απομνημονεύουν χημικούς τύπους και να γνωρίζουν το πλήθος των πρωτονίων στον πυρήνα του υδρογόνου. Επίσης εξυπηρετείται ο στόχος των ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ για εξάλειψη του φαινομένου της παπαγαλίας και την υλοποίηση της ενεργητικής και διερευνητικής μάθησης. Η Χημεία είναι χρήσιμη στην εισαγωγή σε πολυάριθμες σχολές Χημείας και Χημικών Μηχανικών σε όλη την χώρα οι οποίες δεν διαθέτουν βασικό μάθημα τους την πληροφορική.
    Σίγουρα η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με την χρήση κριτικής σκέψης είναι περιττή μια και το ελληνικό κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη αυτή θέτοντας προβλήματα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής στα οποία οι μαθητές διαγωνίζονται καθημερινά, βελτιώνοντας τις νοητικές τους ικανότητες. Η επένδυση σε σχολικά εργαστήρια πληροφορικής επιτέλους αποδίδει καρπούς και ο ελληνικός λαός αισθάνεται δικαιωμένος για την αξιοποίηση τους μιας και με την επένδυση αυτή σήμερα υπάρχουν οι χώροι για την εγκατάσταση των νέων εργαστηρίων Χημείας. Η επένδυση σε δοκιμαστικούς σωλήνες είναι αναγκαία και κρίνεται επικερδής μιας και συνοδεύεται από αντίστοιχες επενδύσεις όλων των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Ήδη εγχώριοι επιχειρηματίες δημιουργούν μονάδες κατασκευής χημικών οργάνων, επενδύσεις χρησιμότατες για το μέλλον της χώρας μας αλλά και για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να αμφισβητούμε το σχέδιο της επιτροπής σοφών φιλοσόφων κοινωνιολόγων δικηγόρων και λοιπών θεωρητικών του υπουργείου παιδείας. Άλλωστε η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η παιδεία είναι σε μια συνεχή πορεία βελτίωσης….Και ξανά προς την δόξα τραβά…

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:05 | ARIS KRIS

    ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ .Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΛΑΝΙ ΧΥΘΗΚΕ ΓΙ ΑΥΤΗΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ(ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ)Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ), ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΑ ΕΘΝΗ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΟΡΙΩΝ –ΝΟΤΙΩΝ(ΑΚΡΑΙΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ). ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

    *ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ «ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» ΩΣ ΠΑΝΕΛΛ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕ13 ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕ10 ΚΑΙ ΠΕ09 ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ΤΜ. ΑΕΙ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝOI ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ.

    *ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ-ΔΙΚΑΙΟ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. ΔΙΟΤΙ ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΠΕΔΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΥΛΗΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ -ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΝΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΣΤΗ Γ’ ΓΕΛ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ.

    *ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΎΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΣΤΟ CITIZENSHIP EDUCATION.

  • 16 Αυγούστου 2013, 13:52 | Μαρία Οικονόμου

    Όσο κυβερνούν τα δύο γνωστά κόμματα η Πληροφορική δεν πρόκειται να βρεθεί στο επίπεδο που της αξίζει, γιατί αυτά τα κόμματα διόρισαν τον κάθε τυχαίο (σεμινάρια, ΤΕΙ) σαν καθηγητή. Η Πληροφορική στην εκπαίδευση χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση ξεκινώντας από το προσωπικό πρώτα.

  • 16 Αυγούστου 2013, 13:37 | Μ .Δ καθηγήτρια Θεσσαλονίκη

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ,ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ,ΝΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝ,ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ.

  • 16 Αυγούστου 2013, 13:18 | ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.

    Συνάδελφοί της Πληροφορικής,

    βαρεθήκαμε να διαβάζουμε το ίδιο πράγμα χίλιες φορές η Πληροφορική,

    ο προγραμματισμός, το μέλλον, η ψηφιακή εποχή κλπ κλπ.

    Αφού είστε τόσο σπουδαίοι και κατέχετε τις γνώσεις του μέλλοντος,

    τι θέλετε στα σχολεία με εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς για 800 ευρώ;

    Ανοίξτε εταιρείες.

    Θα βοηθήσετε τον εαυτό σας και την Ελλάδα περισσότερο.

  • 16 Αυγούστου 2013, 13:03 | Δώρα

    » Το μάθημα ΑΕΠΠ έχει σαν πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σχετικών με την αλγοριθμική και την ορθολογική χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Πολλές βασικές έννοιες αλγοριθμικής, αλλά και προγραμματισμού (π.χ. συνθήκες ελέγχου, λογικές προτάσεις και συμπεράσματα, κ.α.), συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα των γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής, οι οποίες δεξιότητες και γνώσεις – στην πλειονότητά τους – δεν προσεγγίζονται από άλλα μαθήματα.»
    Βιβλίο Καθηγητή
    Τι δεν ικανοποιεί πλέον από αυτά και αφαιρείται απο το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου;;;

  • 16 Αυγούστου 2013, 13:01 | ΓΟΝΕΑΣ

    Είμαι γονέας παιδιού Γυμνασίου, που έχει επιλέξει τα ιταλικά ως ξένη γλώσσα και θεωρώ απαράδεκτο να καταργηθεί αυτό το μάθημα από το Νέο Λύκειο, καθώς σε περίοδο κρίσης είναι καλό να μαθαίνουν τα παιδιά τα ιταλικά και να μη χρειάζεται να τα στέλνουμε σε φροντιστήρια, καθώς δε μας περισσεύουν χρήματα για φροντιστήρια.

  • 16 Αυγούστου 2013, 13:00 | Κώστας Γεωργιάδης

    Με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε όλοι μας ότι από το νέο λύκειο απουσιάζουν:

    1. Τα αγγλικά ΚΑΙ 2η ξένη γλώσσα
    2. Πληροφορική γενικής παιδείας στην Α κ Β λυκείου και γραπτώς εξεταζόμενο στην Γ λυκείου για τις τεχνολογικές σχολές

    Μην επιστρέφετε την εκπαίδευση των παιδιών μας 30 χρόνια πίσω.
    Δώστε στα παιδιά μας ΔΩΡΕΑΝ μέσα από το λύκειο τα παραπάνω εφόδια – γνώσεις.
    Επιστημονικό Προσωπικό έχετε, αξιοποιήστε το για το καλό των παιδιών μας

    Φιλικά

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:48 | ΜΑΡΙΑ

    ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΛΥΠΗ ΟΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΚΑΘΩΣ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ!!
    ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ!

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:46 | Τίμος

    Στην προσπάθεια δημιουργίας ενός φτηνού-οικονομικού σχολείου θησιαστηκε αδίκως η επιστήμη της Πληροφορικής. Τα συγκεκριμένα μαθήματα είχαν προσφέρει και είχαν πολλά να προσφέρουν (όχι στους καθηγητές για τις ώρες) αλλά κυρίως στους μαθητές ως αναλυτική σκέψη και δεξιότητα. Κρίμα! γιατί κάποτε στους σχεδιασμούς θα πρέπει να λαμβάνονται οι μαθητές και το καλό τους και όχι τα συντεχνιακά συμφέροντα του κάθε κλάδου…

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:45 | Σωτήρης Τσαντίλας

    Αγαπητοί,

    Θεωρώ ότι το μάθημα «Αστρονομία και Στοιχεία Διαστημικής» που μέχρι σήμερα διδασκόταν ως δίωρο μάθημα επιλογής στην Β’ Λυκείου δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα. Θα αναφέρω εν συντομία μερικούς από τους λόγους:

    1. Ζώντας στον 21ο αιώνα, μια από τις προκλήσεις του μέλλοντος, ενός μέλλοντος που –να μην το ξεχνάμε- εκπροσωπούν τα παιδιά μας, είναι η Διαστημική. Κάθε αποκοπή από το μέλλον είναι σαφής οπισθοδρόμηση για κάθε κοινωνία.
    2. Η Αστρονομία διδάσκεται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Εμείς θα σταματήσουμε;
    3. Το Περιβάλλον και οι Κλιματικές αλλαγές (σχέση με τον Ήλιο και τον ηλιακό καιρό) μελετώνται και ερμηνεύονται στο σωστό τους πλαίσιο (και όχι επιφανειακά και δημοσιογραφικά) μόνο μέσα από το μάθημα της Αστρονομίας.
    4. Το μάθημα, παρόλο που μπορεί να χαρακτηριστεί «δύσκολο», είχε πάντοτε εξαιρετικά μεγάλη επιλεξιμότητα ως μάθημα επιλογής από τους μαθητές της Β’ Λυκείου. Δηλαδή, εκτός των άλλων στερούμε από τα παιδιά μας πράγματα που χαίρονται να κάνουν. Έτσι σε αντίθεση με τους στόχους του Υπουργείου τελικά καθιστούμε το σχολείο λιγότερο επιθυμητό.
    5. Συμμετοχή Ελλήνων μαθητών σε Αστρονομικές Ολυμπιάδες με μεγάλες διακρίσεις, βραβεύσεις από την Πολιτεία, διοργάνωση Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Αστρονομίας στο Βόλο με τεράστια επιτυχία, συνεργασίες με τη NASA και την ESA, συμμετοχή μαθητών σε συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων, υλοποίηση προγραμμάτων με θέματα Αστρονομίας, υλοποίηση Ερευνητικών Εργασιών (project) με θέματα Αστρονομίας.

    Όπως είναι φανερό, για το 5 θα μπορούσα να γράψω αρκετές σελίδες, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να γίνει μια ρεαλιστική πρόταση.

    Προτείνω λοιπόν το μάθημα της Αστρονομίας να εισαχθεί ως τέταρτο ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ διατηρώντας το ίδιο σχολικό εγχειρίδιο (τουλάχιστον για εφέτος). Ο τρόπος που είναι γραμμένο επιτρέπει άνετα τη διδασκαλία του στους μαθητές της Α’ Λυκείου.

    Σας ευχαριστώ

    Δρ. Σωτήρης Τσαντίλας, Μαθηματικός – Αστροφυσικός

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:31 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΛΥΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ».
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ;;;;
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»!!!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:27 | Γιώργος Α.

    Ασφαλώς και θεωρώ αδιανόητο να βλέπει κανείς το πρόγραμμα του Λυκείου – στο σύγχρονο ψηφιακό σχολείο – και να λείπει κυριολεκτικά η έννοια «ψηφιακό». Η διδασκαλία της επιστήμης της Πληροφορικής όχι μόνο δεν υπάρχει ως μάθημα Κατεύθυνσης αλλά δεν υπάρχει και πουθενά αλλού.
    Στη σύγχρονη εποχή επιβάλλεται η διδασκαλία της Πληροφορικής και μάλιστα ως υποχρεωτικό μάθημα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου (κι όχι απλά ως μάθημα επιλογής στην Α΄ Τάξη).
    Ως παρεπόμενο της ουσιαστικής κατάργησης του μαθήματος θα είναι η έλλειψη καθηγητή Πληροφορικής (αφού δεν θα κατοχυρώνεται οργανική θέση) από τα περισσότερα Λύκεια και επομένως η έλλειψη υποστήριξης των εργαστηρίων Πληροφορικής, των Projects, του συστήματος μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων και της γραμματειακής υποστήριξης. Πώς σκέφτεται το Υπουργείο Παιδείας να λύσει αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται;

  • 16 Αυγούστου 2013, 12:05 | Τάνια

    H απομάκρυνση του μαθήματος της Πληροφορικής από το πρόγραμμα σπουδων του Νέου Λυκείου, η αναχρονιστική επιστροφή σε σύστημα εξέτασης όμοιο των δεσμών, καθώς και η πριμοδότηση συγκεκριμένων μαθημάτων, υποκρύπτουν -στην καλύτερη περίπτωση- άκρατη ανοησία από πλευράς του Υπουργείου.
    Προσωπικά δεν μπορώ να διανοηθώ πως μελλοντικοί φοιτητές π.χ. πολυτεχνικών Σχολών θα φοιτήσουν ΧΩΡΙΣ να έχουν διδαχθεί Προγραμματισμό και χωρίς να έχουν κληθεί να εξεταστούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατ’επέκτασιν τα προγράμματα σπουδών των πρωτοετών φοιτητών των αντίστοιχων Τμημάτων θα πρέπει να αναμορφωθούν με τη σειρά τους χαμηλώνοντας το επίπεδο (μια και θα απευθύνονται σε αρχαρίους), αλλά και τον πήχυ των απαιτήσεων. Φανταστείτε έναν φοιτητή Κλασσικής Φιλολογίας που έρχεται πρώτη φορά στη ζωή του σε επαφή με αρχαίο ελληνικό κείμενο στο πρώτο έτος, γιατί απλά στο σχολείο διδακσκόταν και εξεταζόταν σε άσχετα μαθήματα! Η εκάστοτε κυβέρνηση αρέσκεται να κόπτεται, όμως, για την ανταγωνιστικότητα των Πανεπιστημίων μας!
    Δεν θα σχολιάσω καν το έλλειμα παιδείας που θα προκύψει σε κάθε μαθητή οποιουδήποτε επαγγελματικού προσανατολοσμού,με την αποσυρση του εν λόγω αντικειμένου. Το θεωρώ αυτονόητο και γνωστό.
    Το Νέο Λύκειο επιφέρει μόνο συγχυση, οπισθοδρόμηση, οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των μαθητων της Α’ Λυκείου, που από Σεπτέμβρη θα πρέπει να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό το έξοδο του φροντιστηρίου ταυτόχρονα με τα χαράτσια, εφορία, πετρέλαιο θέρμανσης, και κυρίως δυσμενείς συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.
    Αλήθεια τι ακριβώς επιθυμούμε; Να συμβαδίσουμε με τον (υπολοιπο) δυτικό κόσμο ή να έχουμε ημιμαθείς πολίτες, «θύματα» μιας ακόμα εκπ/κης μεταρρύθμισης;
    Εύχομαι και ελπίζω να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και όχι το μάθημα της πληροφορικής.

  • 16 Αυγούστου 2013, 11:49 | Χαρίτων Γ. Μαθηματικός

    Πιστεύω ότι για την ισορροπημένη ανάπτηξη και συγκρότηση της προσωπικότητας του εφήβου ως ψυχοσωματικής οντότητας και όχι την μετατροπή του σε μηχανή απόκτησης και αναπαραγωγής γνώσεων χρήσιμων μεν για την ανέλιξή του,που δεν του εξασφαλίζουν όμως την εσωτερική ψυχική ανάγκη για έκφραση σε επίπεδο αθλητικό,μουσικό,εικαστικό,θεατρικό κ.λ.π.,είναι άμεση ανάγκη να αποτελέσουν θεσμό στο εκπαιδευτικό μας σύστημα αντίστοιχα μαθήματα και δράσεις,αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως Έλληνες στην λαίλαπα της Παγκοσμιοποίησης!
    Τολμήστε κ.Υπουργέ,αν θέλετε το έργο σας και η Μεταρρύθμιση που επιχειρείτε να προσφέρει υγιείς καρπούς στην κοινωνία και να μην αποτελέσει άλλη μία <> που θα ξεχαστεί και απαξιωθεί όπως οι προηγούμενες!!!
    Ας προσφέρουμε επιτέλους στα παιδιά μας τη δυνατότητα να αποκτήσουν εφόδια ψυχικά για τη ζωή τους και το Σχολείο να ξαναβρεί στην κοινωνία τη θέση που του αξίζει!

  • 16 Αυγούστου 2013, 11:47 | Γώγος Ιωάννης

    Γενικό Λύκειο χωρίς πληροφορική!!! Θα μπορούσε να είναι ένα κακόγουστο ανέκδοτο αν δεν ήταν το σχέδιο για το νέο Λύκειο.

    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο νόμου η πληροφορική διδάσκεται ως μάθημα επιλογής 2 ώρες μόνο στην Α¨ Λυκείου με το επιχείρημα ότι οι μαθητές θα έχουν αποκτήσει τις βασικές δεξιότητες στο Γυμνάσιο. Η πληροφορική όμως είναι επιστήμη και όχι δεξιότητες στο Office. Το να οδηγεί κάποιος αυτοκίνητο δε σημαίνει ότι είναι και μηχανικός αυτοκινήτων ή ακόμη πιο πέρα κατασκευαστής αυτοκινήτων.
    Μη στερείτε κ. υπουργέ από την Ελλάδα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να παράγει εφαρμογές και προϊόντα Λογισμικού.Επιπλέον οι σχολές πληροφορικής δεν θα πρέπει να έχουν προαπαιτούμενο μάθημα τον προγραμματισμό και όχι τη Χημεία ή τη Βιολογία;

    Άρα η πρότασή μου είναι

    2ώρες Εφαρμογές Πληροφορικής στην Α΄ Λυκείου,
    1 ώρα Αλγοριθμική στη Β΄ Λυκείου για τις Θετικές Σπουδές και
    6 ώρες Προγραμματισμού στη Γ’ Λυκείου για όσους το επιθυμούν αντί της Βιολογίας ή της Χημείας.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το νέο σχέδιο του υπουργείου και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της χημείας και της Βιολογίας σίγουρα θα πρέπει να γίνουν επιπλέον προσλήψεις την ώρα που ο κλάδος της πληροφορικής παρουσιάζει πλεονάσματα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω ότι οι καθηγητές πληροφορικής στα Γενικά Λύκεια έχουν επιφορτισθεί τη Λειτουργία των προγραμμάτων
     Νέστωρ,
     Survey,
     Την Υποβολή δηλώσεων των μαθητών
     Την όλη διαδικασία απόκτησης κωδικών και την υποβολή
    Μηχανογραφικών
     Ηλεκτονικό ταχυδρομείο κλπ

    Αντικείμενα τα οποία δε μπορεί να χειρισθεί ο μισός καθηγητής Πληροφορικής που φαίνεται ότι θα απομείνει στο Γενικό Λύκειο.

    Με εκτίμηση
    Γώγος ΙωάννηςΠΕ19

  • 16 Αυγούστου 2013, 11:40 | Δ.Γ.

    Η πρόθεση σας για την απομάκρυνση της Πληροφορικής από το Λύκειο νομίζω ότι δε συμβαδίζει με τις ανάγκες της χώρας στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Δε γίνεται να αποφασίζουμε για τη μόρφωση της γενιάς του 21ου αιώνα με λογιστικούς όρους και νούμερα. Ποιο είναι αλλωστε το επιχείρημα για τη εξαφάνιση της Πληροφορικής από το Λύκειο; Σίγουρα όχι η καλύτερη εκαπίδευση των παιδιών. Παρακαλώ ξανασκεφτείτε το. Αποφασίστε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι της εξυπηρέτησης μικροσυντεχνιακών συμφερόντων.

  • 16 Αυγούστου 2013, 11:29 | Νικος Πετριδης

    «Δεν είναι δυνατόν, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν εκατοντάδες υπεράριθμοι ΠΕ19-20 σε κάθε νομό,να διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Λυκείου σε βάρος άλλων μαθημάτων. Έλεος πια με τις συντεχνιακές αντιλήψεις.», έγραψε ο Κώστας.

    Μα Κώστα τους καταργούν τελείως από το Λύκειο. Ούτε καν σαν μάθημα επιλογής με τη Χημεία δεν τους αφήνουν. Τελικά ποιες είναι οι συντεχνίες; Σίγουρα όχι οι πληροφορικοί. Γιατί αν ήταν, θα το είχαν τελειώσει το θέμα, πριν βγει σε διαβούλευση.

  • Με λύπη μου διαπίστωσα την απομάκρυνση του μαθήματος της Αστρονομίας από το πρόγραμμα σπουδών της Β’ Λυκείου (μέχρι τώρα ήταν μάθημα επιλογής). Κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος να αφαιρείται από το Λύκειο ένα τόσο ενδιαφέρον και σύγχρονο μάθημα. Πιστεύω πως θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα των μαθημάτων επιλογής της Α΄ Λυκείου (μιας και στη Β΄ Λυκείου δεν υπάρχουν μαθήματα επιλογής). Ενδεικτικά θα μπορούσε κανείς να αναφέρει τους παρακάτω λόγους για την παραμονή του μαθήματος.

    1. Η Αστρονομία και η κοσμολογία είναι μια σύγχρονη επιστήμη που προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλές φορές αστρονομικά νέα καλύπτονται από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επιπλέον, σε όλη την Ελλάδα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πολλοί αστρονομικοί σύλλογοι. Δεν υπάρχει άλλη επιστήμη (πλην ίσως της πληροφορικής) με αντίστοιχο ενδιαφέρον από την μεριά των πολιτών.

    2. Στο μάθημα της αστρονομίας οι μαθητές έρχονται σε επαφή και με φαινόμενα που άπτονται της καθημερινότητας (όπως η οπτική, οι παλίρροιες, τα πεφταστέρια κ.λ.π.) και τα οποία δε διδάσκονται σε κανένα άλλο μάθημα.

    3. Το μάθημα της αστρονομίας έχει μεγάλη επιλεξιμότητα από τους μαθητές, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να δημιουργούνται ακόμη και δύο τμήματα επιλογής. Μάλιστα το ενδιαφέρον των μαθητών (σε όσα σχολεία γίνεται το μάθημα) είναι εντυπωσιακό. Στο Ζάννειο Πρότυπο Λύκειο Πειραιά (στο οποίο είχα την ευκαιρία να διδάξω το μάθημα επί δύο συναπτά έτη και ελπίζω και του χρόνου) γίνονται πλέον δύο τμήματα αστρονομίας (με 25 παιδιά έκαστο) και πέρσι κάναμε και Όμιλο αστρονομίας. Παράλληλα, διοργανώσαμε και ημερίδα με προσκεκλημένους διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη δουλειά και το μεράκι των παιδιών (σε συνεργασία με το 1ο Λύκειο Νίκαιας).

    http://astronomia-zanneio.weebly.com/2012—2013.html
    http://math-gr.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

  • 16 Αυγούστου 2013, 11:08 | Κώστας

    Στο ισχύον σύστημα οι ώρες διδασκαλίας των μαθηματικών και φυσικής Β λυκείου (θετική-τεχνολογική) είναι 3 και 2 αντίστοιχα. Στο παρόν άρθρο η φυσική καταλαμβάνει 3 ώρες ενώ τα μαθηματικά 2. Αναρωτιέμαι με ποιο σκεπτικό έγινε αυτή η αλλαγή; Μήπως πρόκειται περί λάθους;

    Φιλικά.

  • 16 Αυγούστου 2013, 10:46 | Κώστας

    Γράφει ο κος Βασίλης που ισχυρίζεται ότι είναι εκπαιδευτικός:

    16 Αυγούστου 2013, 02:12 | ΒΑΣΙΛΗΣ Κ.
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    Συνάδελφοι της Πληροφορικής ας πούμε την αλήθεια.
    Η αλήθεια είναι ότι χάνετε τα φροντιστήρια στο 50 τοις εκατό των υποψηφίων, δηλαδή τα φροντιστήρια κάθε χρόνο σε 40 χιλιάδες μαθητές στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών.
    Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλά τα λεφτά.
    Τι λέτε για 30 χρόνια πίσω, αλγόριθμοι, ψηφιακό μέλλον, ψηφιακό σχολείο κλπ;
    Θα μας τρελάνετε όλους;
    Δεν σας βγάζουν από το σχολείο.
    Από τις πανελλαδικές σας βγάζουν.
    Η πρόκληση για σας θα είναι να κάνετε καλό μάθημα στο σχολείο που είστε αν θέλετε να βοηθήσετε τους Έλληνες μαθητές όπως λέτε.

    Κε Βασίλη Κ. γιατί ασχολείστε με τα ιδιαίτερα της Πληροφορικής και δεν ασχολείστε με τα ιδιαίτερα των υπολοίπων ειδικοτήτων που θα εκτοξευτούν από την Α’ Λυκείου???????????????
    Χημικοί ίσως? Βιολόγοι ίσως? Φιλόλογοι? Μαθηματικοί?
    Για αυτούς δεν μιλάει κανένας σε αυτή τη Χώρα!!!
    Ας βάλουν το μάθημα της Πληροφορικής σαν Γενικής Παιδείας στην Α’ και Β’ Λυκείου και όχι στη Γ’ Λυκείου ώστε να μην υπάρχουν τα ιδιαίτερα όπως ισχυρίζεστε.
    Οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται Πληροφορική σαν Γενικής Παιδείας ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της μελλοντικής Κοινωνίας.
    Δεν είναι δυνατόν να ζητείται από το ΑΣΕΠ πιστοποιητικό γνώσης στην Πληροφορική και εμείς να το βγάζουμε από το Λύκειο!!!!
    Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει αυτό κάποιος σε αυτή την Χώρα επιτέλους???????????
    Προσπαθούμε να αποδείξουμε χρόνια το αυτονόητο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 10:21 | Δουμένη Μαίρη

    Είναι απαράδεκτο στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου 2014 (21ος αι) να μην υπάρχει ως μάθημα γενικής παιδείας η «Επιστήμη Υπολογιστών» και ως μάθημα προσανατολισμού η ανάπτυξη «αλγοριθμικής σκέψης».

    Συμφωνώ με την πρόταση του κου Τρυφωνόπουλου Αθηνόδωρου στην ανάρτηση που έχει κάνει στις 16 Αυγούστου 2013, 09:16.

    Τα εργαστήρια πληροφορικής των Γενικών Λυκείων θα πρέπει να ανανεώνονται. Αν αυτό καθίσταται δύσκολο έως αδύνατο, κάνω πρόταση να τοποθετηθεί router με δυνατότητα wifi. Οι μαθητές (όσοι έχουν τη δυνατότητα) θα έφερναν τα laptop ή τα tablet τους και ομαδοσυνεργατικά θα εργάζονται με τους υπόλοιπους. Το μάθημα θα μπουρούσε να γίνει on cloud, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία cloud computing οπότε μειώνουμε πολύ το κόστος συντήρησης των εργαστηρίων.

    Έτσι ο προσωπικός φορητός υπολογιστής θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη σχολική τσάντα με τα βιβλία και να μιλάμε πλέον για ένα πραγματικά ψηφιακό δημόσιο σχολείο.

  • 16 Αυγούστου 2013, 10:19 | Νίκος π

    1.Ειλικρικα δεν έχω καταλάβει (εγώ και εκαντοντάδες άλλοι συνάδελφοι) την χρησιμότητα των project στα σχολεία !!!! χαμενες ώρες….
    2. επίσης γιατί αυτός ο πόλεμος έναντι της πληροφορικής, ενός κλάδου που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ποιοτική και νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού στην διάρκεια της σχολικής του ζωής. Είναι πραγματικά άξιον λόγου!!!
    3. δεν νοείται πανελλάδικές χωρίς μάθημα αλθοριθμικής σκέψης όταν όλες οι Θετικές και Τεχνολογικές σχολές σχολές έχουν μαθήματα που στηρίζονται σε αυτόν.
    Αναβαθμίστε τις ώρες πληροφορικής !!!!! Είναι πραγματικά έγκλημα απέναντι στα παιδιά μας!

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:59 | lsim

    Κύριοι,

    εργάζομαι σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και είναι πάρα πολλές οι φορές που σε συζητήσεις με καθηγητές του πανεπιστημίου μου, που διδάσκουν Προγραμματισμό σε πρωτοετείς φοιτητές, να προκύπτει το ακόλουθο παράδοξο. Υπάρχουν φοιτητές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον προγραμματισμό Η/Υ στο πρώτο έτος των σπουδών τους (επειδή εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο από τη θετική κατεύθυνση) και άλλοι που έχουν τις βασικές γνώσεις από το Λύκειο (επειδή εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο από την τεχνολογική κατεύθυνση). Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω ποια κατηγορία φοιτητών ανταπεξέρχεται καλύτερα στο σφιχτό πρόγραμμα εργασιών και εξετάσεων σε μαθήματα όπως ο «Δομημένος Προγραμματισμός», ή την «Αλγοριθμική», ή τις «Αρχές Προγραμματισμού». Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως στο «νέο» Λύκειο η βασική γνώση προγραμματισμού Η/Υ θα διδάσκεται σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Αντί αυτού, πήρατε την απόφαση να καταργήσετε το πιο σύγχρονο μάθημα (και ένα από το πιο αγαπητά στους μαθητές μας) ολοκληρωτικά από το «νέο» Λύκειο.

    Κύριοι,

    δε θα επιχειρηματολογήσω επιπλέον για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μαθήματος όπως η «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (με τις αναγκαίες προσθήκες / διορθώσεις) στο «νέο» Λύκειο. Απλά ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή δεν θα υποχρεώσετε τους νέους μαθητές μας σε έναν ψηφιακό αναλφαβητισμό.

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:58 | Άρης

    Οι καθηγητές Αγγλικής για τη διδασκαλία Αγγλικών στο Γυμνάσιο και στο Νέο Λύκειο

    Τo Δ.Σ. της Επιστημονικής Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (ΕΠ.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.Δ.) σε έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στο Νέο Γενικό Λύκειο και στα Επαγγελματικά Λύκεια καθώς και στα Γυμνάσια σύμφωνα με το προτεινόμενο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα γυμνασίων διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις:
    Α.Κρίνουμε ως θετική τη διδασκαλία των Αγγλικών τρεις (3) ώρες εβδομαδιαίως και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου όπως προβλέπεται από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα γυμνασίων.
    Β.Μέσα στο σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο προβλέπεται η μείωση ωρών διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στην Α’ Γενικού Λυκείου σε δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως. Κάτι αντίστοιχο έχει ήδη συντελεστεί από το σχολικό έτος 2012-2013 στα ΕΠΑ.Λ.
    Γ.Θεωρούμε ότι υπάρχει ασάφεια σχετικά με τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας της Αγγλικής στην Α΄ Γενικού Λυκείου καθώς ο υφυπουργός στην απάντησή του προς την Ένωση καθηγητών Αγγλικής Ημαθίας στις 5 Αυγούστου 2013 παραπέμπει στην αρ. 32239/Γ2/23-03-2012 Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 1129), σύμφωνα με την οποία η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου τρεις (3) ώρες εβδομαδιαίως. Η ασάφεια αυτή προκαλεί σύγχυση στους συναδέλφους που εργάζονται στα λύκεια καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα για το ωράριο και εν τέλει σε πολλές περιπτώσεις για τη διατήρηση της οργανικότητας της θέσης τους
    Γ.Η αγγλική γλώσσα που διδάσκεται από πτυχιούχους αγγλικής φιλολογίας είναι απαραίτητο εφόδιο για πρόσβαση στη γνώση, επαγγελματική αποκατάσταση και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Πολλές είναι οι Σχολές στις οποίες η εισαγωγή και η φοίτηση προϋποθέτουν την αγγλομάθεια. Είναι δε ευρέως γνωστό ότι το μάθημα των Αγγλικών είναι βασικό σε όλα τα δημόσια ευρωπαϊκά σχολεία. Προτείνουμε επομένως την ενίσχυση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας και την αναβάθμισή της, ώστε η επαρκής γνώση της να αποκτάται στο δημόσιο σχολείο με τη σύνδεση του αναλυτικού προγράμματος με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ).
    Δ.Επιπροσθέτως, ζητούμε τη διατήρηση των τριών (3) ωρών διδασκαλίας στην Α΄ Λυκείου και τη διδασκαλία των Αγγλικών ως μάθημα γενικής παιδείας στη Β ΄και Γ΄ Λυκείου δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως και επιπλέον τη διδασκαλία των Αγγλικών ως μάθημα κατεύθυνσης στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου για όσους μαθητές προτίθενται να εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα των αγγλικών με τη δημιουργία ξεχωριστών τμημάτων, όπως γίνεται για όλα τα μαθήματα κατεύθυνσης. Με τον τρόπο αυτό θα ανακουφιστούν τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι οικογένειές τους οι οποίοι κάθε χρόνο εναγωνίως αναζητούν εκτός σχολείου τη στοχευμένη διδασκαλία που απαιτείται για την πανελλαδική εξέταση του μαθήματος και η οποία δεν πραγματοποιείται επαρκώς στα χρονικά όρια και το διαφορετικό προσανατολισμό ενός τμήματος γενικής παιδείας.
    Ε.Επιπλέον, θεωρούμε απαραίτητη την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις των ΕΠΑΛ έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η γνώση της εξειδικευμένης για κάθε τομέα ορολογίας η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί σε μία (1) διδακτική ώρα εβδομαδιαίως.
    Ζ.Ζητούμε την επίσπευση της επιμόρφωσή μας (Β’ επιπέδου) στην αξιοποίηση και εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδακτική πράξη.
    Η.Επίσης, θεωρούμε απαραίτητη την αναγνώριση του πτυχίου μας ως πιστοποίηση άριστης γνώσης της Αγγλικής και κατά συνέπεια την αντίστοιχη μοριοδότησή μας.

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:45 | Ζορμπάς Γιάννης

    1. Επιστρέφοντας το 1987 από το εξωτερικό, μετά από σπουδές και μεταπτυχιακό στη μοριακή βιολογία και μικροβιολογία, πίστευα ότι η βιολογία, η οποία αποτελεί τη βάση για ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων-τομέων, θα αντιμετωπίζονταν ως τέτοια επιστήμη από την πολιτεία, σε ότι αφορά τουλάχιστο στη διδασκαλία της στο γυμνάσιο και στο λύκειο.
    Με τις αλλαγές που έγιναν στα διδακτικά βιβλία και τον τρόπο διδασκαλίας από το 2000 και μετά πίστεψα και το πιστεύω και σήμερα ότι στο γυμνάσιο και στο λύκειο η Επιστήμη της Βιολογίας άρχισε να αναβαθμίζεται, έστω και με αργά βήματα.
    Με ΛΥΠΗ όμως σήμερα διαπιστώνω ότι η βιολογία ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ, και θα τολμούσα να ομολογήσω ότι από άποψη διδακτικών ωρών και εξέτασης ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΊΑ ΤΟΥ 70, στη δική μου γυμνασιακή ηλικία.

    2. Ως Δάσκαλος και Εργαστηριακός Βιολόγος θεωρώ εγκληματικό να μη διδάσκεται όπως πρέπει η Βιολογία σε μαθητές και να μην εξετάζονται στη Βιολογία υποψήφιοι βιολόγοι, μοριακοί βιολόγοι, βιοχημικοί, βιοτεχνολόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι και υποψήφιοι άλλων κλάδων που σχετίζονται άμμεσα με τη δομή και λειτουργία των ζωντανών οργανισμών και να περιορίζεται μόνο στους υποψηφίους του Ιατροφαρμακευτικού κύκλου.

    3. Θεωροώ αυτονόητο ότι το μάθημα στην Α και στη Β λυκείου θα είναι δίωρο. Διότι η μια ώρα Βιολογία την εβδομάδα:
    α) Προσχηματικά μόνο καλύπτει τις ανάγκες διδασκαλίας, ειδικά σε μια ηλικία που παγιώνονται στάσεις και συμπεριφορές που σχετίζονται με το σεβασμό της ετερότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, την υιοθέτηση επιλογών που σχετίζονται με τη δημόσια και την ατομική υγεία και υγιεινή , την αποφυγή πρόωρων εγκυμοσυνών, πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.α΄.
    β) Δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες διδασκαλίας ενός αντικειμένου που δεσπόζει σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα διεθνώς, λόγω της εκρηκτικής ανόδου του και της διείσδυσής του σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    4. Οι σχολές και τα τμήματα που δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο των Επιστημονών Υγείας, όπως η Γεωπονική, τα Βιολογικά κ.λ.π., έχουν σαφές βιολογικό υπόβαθρο, όπως προκύπτει από το αντικείμενο και τα προγράμματα σπουδών τους. Επομένως δεν είναι σωστή α) η υπαγωγή τους στο πεδίο των πολυτεχνικών και σχολών θετικών επιστημών και β) οι πρωτοετείς φοιτητές να έχουν πλήρη άγνοια των δομών και των λειτουργιών του κυττάρου και των οργανισμών έστω και σε βασικό επίπεδο.

    5. Θα ήταν σωστό το επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας να μετονομαστεί σε πεδίο Επιστημών Ζωής και Περιβάλλοντος και να συμπεριλάβει και άλλες σχολές όπως Γεωπονίας, Δασοπονίας, Τμήματα Περιβάλλοντος και φυσικά τα παντοειδή Βιολογικά, όπως και τα νεοπαγή τμήματα (π.χ. Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας) και τα αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ι.

    6. Μία άλλη επιλογή θα ήταν οι μαθητές να διδάσκονται υποχρεωτικά και τα τέσσερα μαθήματα (Μ-Φ-Χ-Β) ώστε να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές των σχολών (όπως στην σημερινή θετική κατεύθυνση) στο τέλος της Γ Λυκείου και όχι λιγότερες επιλογές, όπως σε προηγούμενα χρονιά (δεκαετίες του 70, του 80 και του 90.

    7. Να διδάσκεται η Βιολογία και στο Τεχνολογικό Λύκειο ως μάθημα Γενικής παιδείας, κάτι που μέχρι τώρα δεν γίνεται.

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:42 | ΓΟΝΙΟΣ

    Θα ήθελα να και εγώ να γράψω κάτι που σκέφτομαι καιρό αλλά τώρα ήρθε η ώρα να βάλω τις σκέψεις μου σε σειρά:

    Θετικά νέου προγράμματος:
    1) Λιγότερα μαθήματα για εξέταση στις πανελλήνιες.
    2) Απολυτήριο όλα τα παιδιά και όσοι θέλουν ας συνεχίσουν με τις πανελλήνιες.
    3) Ενίσχυση στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ωρών των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικώς. (αλλά νομίζω το 11 ή το 8 ώρες είναι και λίγο υπερ-βολικό)

    Αρνητικά νέου προγράμματος:
    1) Γιατί να μετράνε οι βαθμοί τις Α΄ και Β΄ Λυκείου στα μόρια των παιδιών στις εξετάσεις? Πρέπει να παιδιά να δίνουν εξετάσεις και στις 2 πρώτες τάξεις? Αυτό σημαίνει περισσότερα φροντιστήρια. Το είχανε κάποτε στην Β΄και Γ΄ τάξη με εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα και κρίθηκε ακατάλληλο. Ας μην γυρίσουμε πάλι πίσω. Για να περάσει το παιδί μου στην Ιατρική θα πρέπει να είναι δυνατός κσι στα θρησκευτικά? Το βρίσκω λίγο άσχετο.
    2) Το project στο λύκειο με την μέχρι τώρα πορεία του κρίνεται ως ένα μάθημα το οποίο δεν κατάφερε να εμπνεύσει κανένα παιδί και να φέρει αξιόλογη δουλεία από το σπίτι του. Τα παιδιά είναι σαν σε παιδική χαρά και οι εκπαιδευτικοί πασχίζουν να ολοκληρώσουν αυτοί την εργασία με 2 ή 3 φιλότιμους μαθητές. Το μάθημα αυτό ή θα πρέπει από το υπουργείο να ενισχυθεί (όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβασή σε υπολογιστές για να ψάχνουν, 2ος καθηγητής πάντα μέσα στο τμήμα και αν είναι δυνατόν να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τους υπολογιστές)ή αλλιώς κόψτε το. Το ίδιο πιστεύω σας έχουν αναφέρει και οι σύμβουλοί σας, ότι δηλαδή για να περπατήσει αυτό το μάθημα θέλει βοήθεια.
    3) Μαθήματα γενικής παιδείας (αυτός θα πρέπει να είναι ο σκοπός του σχολείου) περισσότερα στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Ειδικά για την πληροφορική (εξαφανίζεται από το λύκειο) αγγλικά και γυμναστική (με μειώσεις ωρών) είναι τα μαθήματα που θα έπρεπε να δουλεύονται σε όλες τις τάξεις και βαθμίδες με ιδιαίτερη βαρύτητα. Από όσο ξέρω σε αυτές τις ειδικότητες υπάρχουν καθηγητές (αφού θέλετε να τους μετατάξετε). Το σωστό είναι να τους βάλετε να δουλέψουν και να δώσουν ότι μπορούν στα παιδιά μας. Ειδικά οι γνώσεις στην πληροφορική δεν σταματάνε σε ένα word και σε ένα excel. Πτυχία που τα πληρώνουμε έξω σε ιδιωτικούς φορείς.
    4) Ένας μαθητής με σκοπό την Ιατρική ο οποίος αποτυγχάνει να περάσει εκεί του δίδεται η δυνατότητα να διαλέξει σχολές από άλλη δέσμη? Το προηγούμενο σύστημα έδινε αυτή την δυνατότητα. Αυτό θα πρέπει να το δείτε.
    5) Διαβούλευση σε ένα πρόγραμμα που δώθηκε μέσα στον Αύγουστο, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα, χωρίς το απαραίτητο χρόνο συζήτησης το θεωρώ τουχάλιστον βιαστικο και πρόχειρό. Και από ότι διαβάζω στα σχόλια υπάρχουν και θέματα τα οποία δεν έχουν λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Θα ήταν πολύ καλύτερα, για να έρθει και το τελικό σχέδιο στην καλύτερη του μορφή, να δωθεί χρόνος ώστε η ομάδα που το έφτιαξε να το διορθώσει και να το βελτιστοποιήσει. Και εσείς βλέπετε πως υπάρχουν θέματα τα οποία χρειάζονται βελτίωση. Εκτός και αν όλη αυτή η διαδικασία στήθηκε για να πούμε πως το κουβεντιάσαμε. Τα σχέδια και οι αποφάσεις αυτές είναι αρκετά συμαντικές για να τις συζητάμε με πίεση χρόνου και χωρίς να έχουμε λάβει υπόψιν τις διορθωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ίσως θα πρέπει η ψήφιση του νομοσχεδίου να πάρει παράταση και να εφαρμοστεί του χρόνου ή να ψηφιστεί μόνο ή Α΄ λυκείου και να δωθεί χρόνος για τις άλλες 2 τάξεις.

    Γονέας Δάσκαλος
    Με 1 παιδί στο Λύκειο και 2 στο Γυμνάσιο.
    Σας ευχαριστώ…

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:39 | Αφροδίτη

    Για ποιο λόγο εξοστρακίζονται τα ιταλικά και τα ισπανικά από το Νέο Λύκειο; Είμαι μόνιμη καθηγήτρια ιταλικών και με διδασκαλία της γλώσσας για τρεις μόλις χρονιές (α’,β’,γ’ γυμνασίου) και μόνο μέσα στο σχολείο μαθήτριές μου πήραν το ΚΠΓ Α1 και Α2. Αν διδάσκονταν τα ιταλικά και στο δημοτικό και στο λύκειο τα παιδιά αυτά θα αποφοιτούσαν έχοντας ένα αξιόλογο πτυχίο στα χέρια τους. Ποια άλλη από τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο έχει καταφέρει να στείλει μαθητές σε εξετάσεις γλωσσομάθειας (και μάλιστα με 100% επιτυχία) μόνο με τις ώρες διδασκαλίας που προσφέρονται στο σχολικό πρόγραμμα και με τις συνθήκες που όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν;
    Να ενταχθούν τα ιταλικά στο πρόγραμμα σπουδών του δημοτικού και του λυκείου και να αυξηθούν σε 3 οι ώρες διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας σε γυμνάσιο και λύκειο.Δείτε λίγο το πρακτικό όφελος για τους μαθητές.

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:36 | Κώστας

    Δεν είναι δυνατόν, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν εκατοντάδες υπεράριθμοι ΠΕ19-20 σε κάθε νομό,να διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Λυκείου σε βάρος άλλων μαθημάτων. Έλεος πια με τις συντεχνιακές αντιλήψεις.

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:17 | Δημήτρης Τυφτικίδης

    Βλέποντας το σχέδιο νόμου για το νέο γενικό λύκειο, διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη ότι υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη μαθημάτων
    Πληροφορικής (με εξαίρεση του μαθήματος επιλογής της Α΄Λυκείου).
    Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν μαθήματα Πληροφικής γενικής παιδείας και στην Α΄ και στην Β΄ Λυκείου και οπωσδήποτε μάθημα Πληροφορικής κατεύθυνσης στην Γ’ Λυκείου (προγραμματισμός) το οποίο θα είναι και Πανελλαδικά εξεταζόμενο. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σε σχολές Πληροφορικής ή σε σχολές που διδάσκονται και μαθήματα Πληροφορικής (πχ. γλώσσες προγραμματισμού) και να μην έχει διδαχθεί στο Λύκειο τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.
    Θεωρώ πως αποκόπτοντας την Πληροφορική από το νέο Λύκειο το σχολείο γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, τότε που δεν υπήρχαν υπολογιστές. Η σημερινή τεχνολογική εξέλιξη επιτάσσει την γνώση της πληροφορικής παιδείας ακόμα πιο αναγκαία.

    Με τιμή
    Δημήτρης Τυφτικίδης

  • Στο προσχέδιο νόμου το οποίο και έχετε υποβάλει για διαβούλευση καταργούνται τα μαθήματα της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει το δόγμα το οποίο υποστηρίζει ότι η πληροφορική είναι το εργαλείο για την υποστήριξη άλλων μαθημάτων. Συγκεκριμένα για την επίλυση προβλημάτων. Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη αντίθεσή μου με το σχέδιο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα η φιλοσοφία της διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και από Εφαρμογές Πληροφορικής να γίνει Επιστήμη της Πληροφορικής στην Α και Β Λυκείου σε επίπεδο Γενικής Παιδείας και να διατηρηθεί ως μάθημα επιλογής με αντικείμενο Εφαρμογές Πληροφορικής. Σαν ύλη στο μάθημα Γενικής Παιδείας σε αυτές τις δύο τάξεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ύλη του μαθήματος Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων που είναι μάθημα επιλογής στην Γ Λυκείου με αναφορές σε σημερινά προβλήματα στον που αφορούν τον τομέα της πληροφορικής. Επίσης σαν μάθημα κατεύθυνσης θα πρέπει να συνεχίζει να υπάρχει το μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον στην Γ Λυκείου και να συμπεριληφθεί και στα μαθήματα κατεύθυνσης στην Γ Λύκειου. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη πολλών συναδέλφων που έχουν εκφραστεί και μέσα από την δημόσια διαβούλευση ότι τα μαθήματα πληροφορικής «βοηθούν στην ανάπτυξη της ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ καθώς δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να δημιουργεί , να εφευρίσκει πολλάπλές λυσεις και να χρησιμοποιεί τη φαντασία του στην επίλυση προβλημάτων και επίσης να οργανώνει και συστηματοποιεί την οποιαδήποτε εργασία του».
    Η πρότασή μου για το συγκεκριμένο θέμα είναι:
    Α Λυκειού 2 ώρες ως μάθημα Γενικής Παιδείας με αντικείμενο Επιστήμη της Πληροφορικής
    Α Λυκειού 2 ώρες ως μάθημα Επιλογής (Εργαστηριακό) με αντικείμενο Εφαρμογές Πληροφορικής
    Β Λυκειού 2 ώρες ως μάθημα Γενικής Παιδείας με αντικείμενο Επιστήμη της Πληροφορικής
    Β Λυκειού 2 ώρες ως μάθημα Κατεύθυνσης (για θετικές και τεχνολογικές σχολές) με αντικείμενο Ανάπτυξη Εφαρμογών Σε προγραμματιστικό Περιβάλλον
    Β Λυκειού 2 ώρες Ε ως μάθημα πιλογής (Εργαστηριακό) με αντικείμενο Εφαρμογές Πληροφορικής
    Γ Λυκειού 4 ώρες ως μάθημα Κατεύθυνσης (για θετικές και τεχνολογικές σχολές) με αντικείμενο Ανάπτυξη Εφαρμογών Σε προγραμματιστικό Περιβάλλον
    Γ Λυκειού 2 ώρες ως μάθημα Επιλογής (Εργαστηριακό) με αντικείμενο Εφαρμογές Πληροφορικής

  • 16 Αυγούστου 2013, 08:49 | Βλάχου Βασιλική

    Stephen Hawking (Theoretical Physicist, Cosmologist, and Author):
    «Whether you want to uncover the secrets of the universe, or you
    just want to pursue a career in the 21st century, basic computer
    programming is an essential skill to learn.».

    Αλήθεια, η χώρα μας, θα μπει ποτέ στον 21ο αιώνα;

  • 16 Αυγούστου 2013, 08:41 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Αγαπητοί,
    Θα πρέπει τα διακριτά, όπως τα ονομάζετε, αντικείμενα τόσο στη Γλώσσα όσο και στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, να θεωρούνταιξεχωριστά μαθήματα. Δεν είναι δυνατόν μαθητής να περνά την τάξη καλύπτοντας Γλώσσαή Μαθηματικά με τα Θρησκευτικά!!!.Καταλαβαίνουμε όλοι τι παίζετε με τα Θρησκευτικά και τους θεολόγους.Κατανοήτό και σεβαστό,αλλά με όριο.Ὀχι στην Πληροφορική,αμετακίνητα από το δίωρο τα Θρησκευτικά. Ἐξω ο Επιτάφιος,ναι στα Θρησκευτικά!!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 08:28 | Χριστίνα

    Η Ελένη Αρβελέρ (δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις) επισήμανε ότι τα πέντε πράγματα που πρέπει να διδάξουμε στους νέους «για να σταθούνε ορθοί και όρθιοι και να μην ζήσουν γονατιστοί είναι να μάθουν τέλεια τη μητρική τους γλώσσα, γιατί έτσι θα ξέρουν όλη την ιστορία τους, τη ρίζα και το μεγαλείο αυτών που προηγήθηκαν, να διδαχθούν τέλεια μια ξένη γλώσσα γιατί έτσι θα μπορούν να σεβαστούν το διπλανό τους, να μάθουν τον τεχνολογικό κώδικα για να είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι στη σημερινή κοινωνία, να μάθουν τον καλλιτεχνικό κώδικα που σου επιτρέπει την ανάταση της ψυχής και τέλος να μάθουν να σέβονται το σώμα τους και να είναι μέσα στο σώμα τους σαν να είναι στο σπίτι τους».

    Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν συμμεριζόσαστε αυτή την αποψη της «τεράστιας» Ελληνίδας?

  • 16 Αυγούστου 2013, 07:26 | Δημήτρης Αγγελούσης

    Η Πληροφορική ως επιστήμη ( όχι ως απόκτηση δεξιοτήτων) στο κομμάτι που αφορά την ανάπτυξη λογισμικού, βοηθά στην ανάπτυξη της ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ καθώς δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να δημιουργεί , να εφευρίσκει πολλάπλές λυσεις και να χρησιμοποιεί τη φαντασία του στην επίλυση προβλημάτων και επίσης να οργανώνει και συστηματοποιεί την οποιαδήποτε εργασία του. Αφού όλοι μας αναζητούμε ένα σχολείο που θα προάγει τη σκέψη και όχι την αποστήθιση, η κατάργηση και η απουσία μαθημάτων Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο δεν αποτελούν θετική εξέλιξη.
    Εξάλλου θα ήθελα να υπενθυμίσω και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παλιότερα (2006/962/EC) καθώς και την πρόσφατη έκθεση (Νοε. 2012) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1224_el.htm)του δικτύου Eurydice για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπάιδευση που συνηγορούν στα παραπάνω.
    Με εκτίμηση.

  • 16 Αυγούστου 2013, 06:58 | ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

    Πρόκειται για πρόχειρο και χωρίς μελέτη νομοσχέδιο.

    1. Ο μοναδικός στόχος είναι η μετακίνηση καθηγητών ειδικότητας όπως οι Πληροφορικοί.

    2. Με το νομοσχέδιο αυτό ενισχύεται ο ρόλος των φροντιστηρίων όπου οι μαθητές θα ξεκινούν από την Α’ Λυκείου.

    3. Ασύνδετη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ότι αφορά ειδικότητες όπως η Πληροφορική.

    4. Δεν υπάρχει η «Επιστήμη του Μέλλοντος», η Πληροφορική στη Β’και Γ’ Λυκείου.

  • 16 Αυγούστου 2013, 02:19 | ΒΑΣΙΛΗΣ Κ.

    Συνάδελφοι της Πληροφορικής ας πούμε την αλήθεια.
    Η αλήθεια είναι ότι χάνετε τα φροντιστήρια στο 50 τοις εκατό των υποψηφίων, δηλαδή τα φροντιστήρια κάθε χρόνο σε 40 χιλιάδες μαθητές στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών.
    Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλά τα λεφτά.
    Τι λέτε για 30 χρόνια πίσω, αλγόριθμοι, ψηφιακό μέλλον, ψηφιακό σχολείο κλπ;
    Θα μας τρελάνετε όλους;
    Δεν σας βγάζουν από το σχολείο.
    Από τις πανελλαδικές σας βγάζουν.
    Η πρόκληση για σας θα είναι να κάνετε καλό μάθημα στο σχολείο που είστε αν θέλετε να βοηθήσετε τους Έλληνες μαθητές όπως λέτε.

  • 16 Αυγούστου 2013, 02:17 | Άννα Μ.

    Θα έλεγε κανείς πως το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας την αξία και τη σπουδαιότητα της οικονομικής παιδείας, δημιούργησε την ομάδα προσανατολισμού των Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα οδηγεί σε 100 και πλέον οικονομικά ΑΕΙ – ΤΕΙ και σε πολύ μικρό αριθμό τμημάτων κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.
    Δυστυχώς όμως το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν υποστηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού, όπως συμβαίνει με τις άλλες ομάδες.
    Χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία των Μαθηματικών και της Στατιστικής (προβλέπετε 8ωρη διδασκαλία τους) για την εισαγωγή των μαθητών στις Οικονομικές Σχολές και τις Σχολές Οργάνωσης και Διοίκησης, θεωρώ πως στη συγκεκριμένη ομάδα θα πρέπει να διδάσκονται περισσότερες ώρες τα μαθήματα της Οικονομίας και της Οργάνωσης και Διοίκησης (προβλέπετε 6ωρη διδασκαλία τους). Αυτά τα μαθήματα θα είναι λογικά τα μαθήματα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Σχολών, στις οποίες οδηγεί η συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού.
    Το μάθημα Οικονομίας και Διοίκησης, που προβλέπει το νομοσχέδιο συνδυάζει δύο εντελώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από δύο διαφορετικές επιστήμες και επιβάλλεται να «σπάσει» σε δύο διαφορετικά μαθήματα.
    Θεωρώ λοιπόν πως τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, για τις Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης πρέπει να είναι:
    1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
    2. Μαθηματικά
    3. Νεοελληνική Γλώσσα
    4. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης
    Άλλωστε η συγκεκριμένη πρόταση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί από την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών τόσο με τα Οικονομικά Πανεπιστήμια, όσο και με το Οικονομικό Επιμελητήριο.
    Οποιαδήποτε άλλη ομάδα μαθημάτων είναι προφανές ότι αποτελεί απόρροια συντεχνιακών πιέσεων και συμβιβασμών.
    Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου προβλέφθηκαν προπαρασκευαστικά μαθήματα για τια άλλες δύο ομάδες προσανατολισμού και όχι για την ομάδα των Οικονομικών Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών.
    Τέλος, το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Λυκείου καλύπτει τρεις διαφορετικές επιστήμες με διακριτά αντικείμενα, σκοπούς, αρχές και μεθόδους. Αυτό σημαίνει διδασκαλία επιλεκτική και αποσπασματική θεματολογία από τις συγκεκριμένες επιστήμες και άρα μη ολοκληρωμένη κατανόηση των συγκεκριμένων επιστημών.
    Συμπερασματικά θεωρούμε πως το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, αποδεικνύεται άτολμο, υποβαθμίζει την οικονομική παιδεία των μαθητών, στους οποίους δε δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουν τις οικονομικές τους γνώσεις και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, ούτε καν στις απαιτήσεις της ομάδας προσανατολισμού, που το ίδιο δημιουργεί.

  • 16 Αυγούστου 2013, 01:06 | Έφη

    Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω πως από το «Νέο Λύκειο» έχετε απομακρύνει το μάθημα της Πληροφορικής και συγκεκριμένα του Προγραμματισμού. Δεν μπορώ να κατανοήσω την απόφασή σας αυτή, καθώς στις περισσότερες Θετικές και Τεχνολογικές σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας το μάθημα της Πληροφορικής αποτελεί κομμάτι του Προγράμματος σπουδών τους.
    Γυρίζουμε πίσω, αντί να προχωράμε μπροστά, όπως μας προστάζει η Ευρώπη; Θυμάμαι τον ευατό μου όταν πέρασα σε σχολή Πληροφορικής, πραγματικά δεν γνώριζα τι θα σπουδάσω! Θέλετε να συμβεί το ίδιο;