Άρθρο 24 – Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής

1. Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής της παρ. 2 του άρθρου 21, τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτιμώνται με 45 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.
2. Το κριτήριο της επιστημονικής συγκρότησης αξιολογείται με 17 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Τίτλοι σπουδών: 9 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα: 6 μονάδες.
ββ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3,5 μονάδες.
γγ) Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες.
δδ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση: 3 μονάδες.
εε) Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 1,5 μονάδες.
Η κατοχή περισσότερων του ενός μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αξιολογείται κατ’ ανώτατο όριο με 5 μονάδες και στην περίπτωση αυτή δεν μοριοδοτείται η κατοχή τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης.
Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται με 4,5 μονάδες.
Η κατοχή των τίτλων της παρούσας περίπτωσης αξιολογείται εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πτυχίου που οδήγησε στο διορισμό στην εκπαίδευση.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.).
β) Γνώση Τ.Π.Ε. B΄ Επιπέδου: 1 μονάδα.
γ) Γνώση ξένων γλωσσών: 1,50 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,80 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου δεν μοριοδοτούνται σύμφωνα με την παρούσα υποπερίπτωση.
ββ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,40 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου μοριοδοτούνται για την πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2 με 0,80 μονάδες, ενώ για τη γνώση και τρίτης ξένης γλώσσας του ίδιου επιπέδου μοριοδοτούνται με 0,40 μονάδες.
γγ) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 1 μονάδα.
δδ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 0,50 μονάδες.
Η γνώση της ξένης γλώσσας που αποτέλεσε προσόν διορισμού για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ34 και ΠΕ40 δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και δεν μοριοδοτείται.
δ) Επιμόρφωση: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.), Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.), Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) / Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.): 0,5 μονάδες.
ββ) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών ή / και εννεάμηνης διάρκειας: 0,5 μονάδες.
Οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά της παρούσας περίπτωσης αξιολογούνται εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό.
ε) Διδακτικό – επιμορφωτικό έργο: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Αυτοδύναμο διδακτικό έργο σε Α.Ε.Ι. ή στα Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση ή στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.: 0,5 μονάδες ανά εξάμηνο.
ββ) Συμμετοχή ως επιμορφωτής σε επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 0,1 μονάδες ανά 10 ώρες.
στ) Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.): 0,5 μονάδες για κάθε εξάμηνο συμμετοχής και έως 1 μονάδα.
ζ) Συγγραφικό έργο και εισηγήσεις σε συνέδρια: 2,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων: 0,5 μονάδες για κάθε εγχειρίδιο και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά: 0,25 μονάδες για κάθε άρθρο και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
γγ) Εισηγήσεις σε πρακτικά συνεδρίων που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α.Ε.Ι. ή άλλους εποπτευόμενους από το Υπουργείο αυτό φορείς ή επιστημονικούς φορείς ή επιστημονικά περιοδικά: 0,2 μονάδες για κάθε εισήγηση και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής εισήγησης λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
δδ) Συμμετοχή σε ομάδα σύνταξης Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών – Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ – Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ή αναμόρφωσης – εξορθολογισμού Προγραμμάτων Σπουδών του Ι.Ε.Π. ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.): 0,25 μονάδες ανά πρόγραμμα και έως 0,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
3. Το κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας αξιολογείται με 13 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Διοικητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 1 μονάδα ανά έτος και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) Άσκηση καθηκόντων Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή Σχολικού Συμβούλου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε.: 0,3 μονάδες ανά έτος και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δδ) Άσκηση καθηκόντων υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων ή προϊσταμένου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ. ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.: 0,25 μονάδες ανά έτος και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
β) Διδακτική εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.
ββ) Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Σχολικού Συμβούλου ή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, του Προϊστάμενου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, του υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή σχολικών δραστηριοτήτων, του υπεύθυνου και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., ΓΡΑ.ΣΥ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Σ.Σ.Ν., του υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού, του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, του υπευθύνου σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.), καθώς και του Διευθυντή και Υποδιευθυντή Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
4. Το κριτήριο της διοικητικής και εκπαιδευτικής επάρκειας αποτιμάται με 5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:
α) Για τους εκπαιδευτικούς που έχουν διατελέσει σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, αποτιμάται με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄.
β) Για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, αξιολογείται από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής στο πλαίσιο της προσωπικής συνέντευξης που προβλέπεται στην παρ. 5.
5. Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης αποτιμάται με 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, μέσω της οποίας εκτιμώνται η παιδαγωγική και οργανωτική συγκρότηση, η συστηματική ενημέρωση και συμμετοχή στην επιστημονική κοινότητα και η επικοινωνιακή και εκφραστική ικανότητα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Η συνέντευξη περιλαμβάνει παρουσίαση από τον υποψήφιο σχεδίου προβληματισμού και δράσης με αναφορά σε θέμα παιδαγωγικού ενδιαφέροντος και ερωτήσεις των μελών του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής προς τον υποψήφιο. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται τύπος συνέντευξης με τη χρήση έντυπων υποδειγμάτων που περιλαμβάνουν τα αξιολογούμενα στοιχεία και τη στάθμισή τους και υποχρεώνουν κάθε μέλος του συμβουλίου να δώσει ξεχωριστή και αιτιολογημένη βαθμολογία. Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο προσαρτάται στα σχετικά πρακτικά.
6. Το συμβούλιο επιλογής μπορεί με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που από τη συνέντευξη διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους της εκπαίδευσης.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:01 | Δημήτρης Χ.

    Σχετικά με του συντονιστές, που έχουν ρόλο καθοδηγητικό Θα πρέπει να μοριοδοτούνται όλα τους τα πτυχία χωρίς «κόφτες».Γιατί δηλαδή κάποιος που έχει 12 μόρια από πτυχία να χάνει τα 3, να παίρνει 9, και να εξισώνεται με κάποιον που έχει λιγότερα επιστημονικά-ακαδημαϊκά προσόντα;

    Από την άλλη-σχήμα οξύμωρο- γιατί οι ίδιοι να εξαιρούνται και να μην προσμετράται η ξένη γλώσσα αλλά να είναι προαπαιτούμενο για αυτούς ιδιαίτερα; Νομίζω ότι τα παραπάνω πρέπει να αποκατασταθούν για το ορθό και το δίκαιο.

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:56 | Eυα

    Οι εκπαιδευτικοί που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σχετικών με τη διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να προηγούνται στην επιλογή στελεχών

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:41 | Μ. Γ.

    δεν είναι δυνατόν η συνέντευξη σε 10 λεπτά, να παίρνει 10 μόρια και ένα διδακτορικό π.χ 6 μόρια που θέλει το λιγότερο 4 χρόνια δουλειά. ή ένα μεταπτυχιακό με 3. Το πολύ 1-3 μόρια.

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:16 | Mary maribou@windowslive.com

    Κακώς τα μεταπτυχιακά μοριοδοτούνται όλα το ίδιο. Δηλαδή ένας υποψήφιος για διοικητική θέση θα πάρει τα ίδια μόρια είτε έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην διοίκηση της εκπαίδευσης, είτε έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην φυσική. Για άλλη μια φορά η συνάφεια πάει περίπατο………..

    ΚΡΊΜΑ!!!!!

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:58 | Δημήτριος

    Η μόνη χώρα στην οποία ¨τιμωρούνται¨ οι ανώτερες σπουδές ΚΥΡΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

    Πρόταση: Υποψήφιος διευθυντής πρέπει να έχει:

    α. πτυχίο ψυχολόγου (με τόσους τρελαμένους συναδέλφους, οι οποίοι δεν απολύονται και βαραίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα, παιδιά, γονείς…)

    β. πτυχίο παιδαγωγού, για να γνωρίζει επαρκώς την παιδαγωγική και διδακτική διάσταση αυτού που καλείται να διοικήσει

    γ. Πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων (βλέπε σχολικών μονάδων-έτσι μας βολεύει ώστε να είναι …αποδοτικός …μάνατζερ…κλπ αφού εξασφαλίζει πόρους, ορθή διοίκηση και αποδοτική διαχείριση…)

    δ. δεύτερο πτυχίο στην Ιχθυοκαλλιέργεια (για εχτρα πριμοδότηση μορίων)

    ε. ΤΠΕ…της πλάκας σεναριακού τύπου κι ας μη γνωρίζει να¨φτιάξει¨έναν κρεμασμένο υπολογιστή, να τον σετάρει και να επαναφέρει τυχόν χαμένες παραμέτρους…να φορτώσεις και να τρέξει ένα πρόγραμμα….

    στ. ΣΕΛΕΤΕ….ΔΕΗ….ΟΤΕ και όλες αυτές τις ομορφιές

    ζ. 5 ετήσιες πιστοποιήσεις του…ποιου άραγε;

    η. 2-3 μεταπτυχιακά

    θ. 1-2 διδακτορικά…

    ι. μεταδιδακτορικό δεν χρειάζεται…

    κ. ….

    Ο ΚΗΠΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ. ΔΙΑΛΕΞΤΕ (ΌΤΙ ΒΟΛΕΎΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ)!

    Φυσικά να μην έχει περάσει από ψυχομετρικά τεστ καταλληλότητας διαχείρισης κρίσεων…

    Εις υγείαν!

  • Σε ό,τι αφορά την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι η πρόταση του σχεδίου νόμου δεν υπηρετεί το στόχο για καθιέρωση ενός διαφανoύς, αξιοκρατικού και ευρείας αποδοχής συστήματος επιλογής τους(επιλεκτική μοριοδότηση τυπικών προσόντων, Συμβούλια Επιλογής με διορισμένα μέλη, δήλωση προτίμησης σχολείων και θέσεων στις δομές πριν από τη συνέντευξη των υποψηφίων, κ. ά.), το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια για ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας προς όφελος της κοινωνίας.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:50 | ΜΙΧΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    Τα κριτήρια κολυμπούν μέσα στην αντισυνταγματικότητα.
    1. Τα κριτήρια είναι όμοια για κάθε θέση και δεν διαφοροποιούνται στη βάση των αρμοδιοτήτων και απαιτούμενων προσόντων κάθε θέσης.
    2. Δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική η υπηρεσία των Σχολικών Συμβούλων, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηρισθεί ως διδακτική με παλαιότερους νόμους, όπως 3467/2006 ή και πρόσφατους νόμους 4327/2015 επί ΣΥΡΙΖΑ
    3. Μοριοδοτείται η άσκηση καθηκόντων ευθύνης του Σχολικού Συμβούλου στο επίπεδο του υποδιευθυντή σχολείου. Ντροπή.
    4. Δεν μοριοδούνται διάφορες θέσεις ευθύνης, όπως η διευθυντή ή υποδιευθυντή ΠΕΚ, θέσεις με ευθύνη και μάλιστα άμισθες.
    5. Μοριοδοτείται μόνο η διδακτική ενώ παραγνωρίζεται η γενικότερη εκπαιδευτική υπηρεσία. Γιατί ένας εκπαιδευτικός που αποσπάσθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ή στο ΙΕΠ ή σε κάποιο επιτελικό φορέα, είναι χειρότερος από ένα άλλο εκπαιδευτικό που όλη την υπηρεσιακή ζωή την πέρασε μόνο μέσα στο σχολείο. Δεν είναι προς όφελος η εμπειρία από υπηρεσία σε άλλους φορείς; Γιατί να μη μοριοδοτείται;
    6. Στη μοριοδότηση του Β επιπέδου, θα πρέπει να προστεθεί και η διευκρίνιση ότι περιλαμβάνονται και οι επιμορφωτές Β΄ επιπέδου.
    7. Στις μοριοδοτούμενες επιμορφώσεις θα πρέπει να προστεθούν οι επιμορφώσεις του ΕΚΔΔΑ α) για πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας και β) πιστοποιητικό καθοδηγητικής επάρκειας. Και οι δύο επιμορφώσεις είχαν διάρκεια περίπου 100 ωρών και προέβλεπαν υποβολή 4 εργασιών και πιστοποίηση. Σε περίπτωση μάλιστα αποτυχίας κατά την πιστοποίηση τα στελέχη έχαναν τη θέση τους. Επίσης υπάρχουν πολλές επιμορφώσεις μικρής διάρκειας, π.χ. 20, 30 40 ωρών που από το νομοσχέδιο εκμηδενίζονται. Θα μπορούσε να αθροίζονται και να δίδονται κάποια μόρια, π.χ. για κάθε 100 ώρες 0,25 με πλαφόν π.χ. 0,5. ή κάτι ανάλογο.
    8. Η μοριοδότηση της άσκησης επιμορφωτικού έργου, είναι δυσανάλογα μεγάλη με τη μοριοδότηση διδακτικού έργου σε ΑΕΙ. 100 ώρες επιμορφωτικού έργου ισοδυναμούν με ετήσια (δύο εξάμηνα) διδασκαλία σε ΑΕΙ.
    9. Θα πρέπει να λαμβάνεται ως διδακτική η υπηρεσία σε ΑΕΙ, σε υψηλότερη δηλαδή βαθμίδα.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:49 | Δημήτρης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ της Παιδείας,

    Αν δεν στείλετε τα μέλη της κλίκας των αργόμισθων καταργούμενων σχολικών συμβούλων στις σχολικές τάξεις να δουλέψουν τίμια, ο νόμος θα είναι άχρηστος. Αν επιτρέψετε στα μέλη αυτής της κλίκας να καταλάβουν τις θέσεις των Συντονιστών, τίποτα δεν θα αλλάξει. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ισόβιους λουφαδόρους που θα πουλάνε μούρη και εξουσία στους εκπαιδευτικούς, που θα το παίζουν ανώτεροι και θα κοιτάνε πώς να αρπάξουν τον μισθό και να λουφάρουν στα σπίτια τους.
    Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει και τα υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, απλά λίγοι τολμούν να μιλήσουν εδώ στη διαβούλευση, γιατί αν τα πούμε αυτά στα σχολεία, θα μας εκδικηθεί η κλίκα των τέως ισόβιων αργόμισθων σχολικών συμβούλων και των ισόβιων ελέω Θεού Διευθυντών!
    Όλοι αυτοί της ΚΛΙΚΑΣ, ελπίζουν να πέσει η Κυβέρνηση και να μην εφαρμοστεί ο νόμος για να συνεχίσουν να λουφάρουν αρπάζοντας τον μισθό τους.
    Να στείλετε τε όλα τα μέλη της ΚΛΙΚΑΣ να διδάξουν στις σχολικές τάξεις και να επιλέξετε τους καλύτερους από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς. Αν δεν καθαρίσετε τα σχολεία από τα μέλη της ΚΛΙΚΑΣ που θεωρούν εαυτούς ΙΣΟΒΙΟΥΣ και ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί θα γεράσουν μέχρι να γίνουν στελέχη.

    Με εκτίμηση

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:17 | Αικατερίνη Κάππου

    Κύριε Υπουργέ,
    Τα πτυχία που κατέχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και χρησιμοποιήθηκαν για κατατακτήριες που οδήγησαν σε πτυχία παιδαγωγικών Ακαδημιών δεν πρέπει να υπολογίζονται και να μετρούνται ως δεύτερα πτυχία. Είναι άδικο και απαράδεκτο.
    Σήμερα ένας δάσκαλος τελειώνει το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου και συνεχίζει αν επιθυμεί μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.Αυτός όμως που χρησιμοποίησε ένα πτυχίο (τις περισσότερες φορές άσχετο με την εκπαίδευση) και πήρε πτυχίο παιδαγωγικής ακαδημίας και μετά έκανε και εξομοίωση πώς μπορεί να θεωρείται ότι έχει δεύτερο πτυχίο;
    Πρέπει να μην προσμετράται λοιπόν. Τα πτυχία ΚΑΤΕΕ ΚΑΙ ΤΕΙ τα οποία δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση γιατί να προσμετρούνται ως δεύτερα πτυχία; Επίσης τα πτυχία (οικονομικά, νομική, πολυτεχνείου) άσχετα με την εκπαίδευση πώς είναι δυνατόν να προσμετρούνται ως δεύτερα; Μπορεί κάποια από αυτά τα πτυχία να προσμετρηθούν ως δεύτερα στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω συναφούς ειδικότητας, αλλά ποτέ μα ποτέ στην πρωτοβάθμια.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:07 | Θεοδώροα Χριστακοπούλου

    Η ξένη γλώσσα να μοριοδοτείται αλλά να μην αποτελεί προϋπόθεση υποβολής αίτησης. Στην περίπτωση του προαπαιτούμενου να ισχύει από τις επόμενες επιλογές, ώστε να γνωρίζει έγκαιρα ο κάθε εκπαιδευτικός τα κριτήρια.Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό και για να γίνουν δεκτοί στα πανεπιστήμια και να ξεκινήσουν σπουδές έδωσαν TOEFL ή τους συναφείς τίτλους σπουδών.Δεν υπήρχε ποτέ το Β2 προαπαιτούμενο για επιλογή σε θέση στελέχους και πρέπει να καταργηθεί ή να ισχύσει από επόμενες κρίσεις ώστε να το γνωρίζουν έγκαιρα όλοι όσοι θέλουν να μπουν σε διαδικασία επιλογής σε θέση Συντονιστή Εκπαίδευσης.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:01 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Όλα φαίνεται πώς έχουν γίνει μετά από χαρτογράφηση και μελέτη ώστε να πριμοδοτηθούν αυτοί που πρέπει. Καληνύχτα εκπαίδευση. Καληνύχτα παιδεία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:47 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

    Δεν πρέπει να μοριοδοτηθούν τα πτυχία ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ ή ΑΕΙ που χρησιμοποιήθηκαν για κατατακτήριες εξετάσεις στις πρώην Παιδαγωγικές Ακαδημίες γιατί το πτυχίο που απέκτησαν από τις πρώην Παιδαγωγικές Ακαδημίες οδήγησε στον διορισμό τους στην εκπαίδευση.
    Επιπλέον,υπάρχει μια σημαντική αδικία εις βάρος πολλών εκπαιδευτικών οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν μετα την κατάργησή τους (δάσκαλοι) είτε δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις των Διδασκαλείων π.χ.εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Άρα το πτυχίο του Διδασκαλείου για τους δασκάλους δεν πρέπει να υπολογισθεί στη μοριοδότηση.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:17 | ΚΟΥΡΣΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
    1. Κριτήριο επιστημονικής συγκρότησης: κατά την γνώμη μου το 2ο μεταπτυχιακό πρέπει να προσμετράται σε μεγαλύτερο ή ίσο βαθμό από το 2ο πτυχίο. Επίσης το χιλιοειπωμένο διδασκαλείο, το οποίο αφορά συγκεκριμένη ειδικότητα, προσμετράται υπερβολικά με 3 μονάδες. πρέπει να μαμβάνεται υπόψιν, μόνο σε επιλογή θέση στελέχους, όπου διαγωνίζονται εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας (δάκσαλοι ή νηπιαγωγοί).

    2. κριτήριο διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας:
    Aπαράδεκτα μικρή η μοριοδότηση της άσκησης καθηκόντων σχολικού συμβούλου, η οποία εξομοιώνεται με αυτήν του Υποδιευθυντή σχολικής μονάδας (απλά απαράδεκτο και ρεβανσιστικό), στα μόρια της διοικητικής εμπειρίας.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:17 | ΓΟΡΟΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η αποτίμηση των κριτηρίων επιλογής είναι αξιοκρατική και προωθεί στις θέσεις ευθύνης τους ικανότερους;
    Πολύ αμφιβάλω, δείχνει μάλλον πολύ πρόχειρη και κακοσχεδιασμένη. Τυχαίο;
    Επισημαίνω παρακάτω μερικά σφάλματα:
    α) Η Διδακτική εμπειρία παίρνει “10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο”, περισσότερο δηλαδή από τους τίτλους σπουδών που παίρνουν “9 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο”. Δηλαδή 6 χρόνια προϋπηρεσίας αποτιμώνται το ίδιο με έναν διδακτορικό τίτλο!!! Προφανώς αυτοί που το σκέφθηκαν δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει διδακτορικός τίτλος.
    β) Οι τίτλοι σπουδών μοριοδοτούνται το ίδιο, ανεξαρτήτως του αντικειμένου και της επιστημονικής εξειδίκευσης. Δηλαδή ένας υποψήφιος για διοικητική θέση θα πάρει τα ίδια μόρια είτε έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην διοίκηση της εκπαίδευσης, είτε έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην χημεία, στην ιστορία, ή την γεωγραφία….Η συνάφεια με λίγα λόγια πάει περίπατο…
    γ) Οι δημοσιεύσεις άρθρων μοριοδοτούνται με ενιαίο τρόπο, αν και μπορεί να μην είναι της ίδιας επιστημονικής αξίας. Δηλαδή, μια δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό εγνωσμένης ποιότητας και κύρους είναι το ίδιο με μία δημοσίευση σε τοπικό περιοδικό η με μια αυτοέκδοση; Επιπλέον, η διαφορά των δημοσιευμένων άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά με τις εισηγήσεις σε συνέδρια, σίγουρα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, καθώς οι απαιτήσεις των κριτών στα συνέδρια συνήθως είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ότι στα άρθρα σε έγκριτα περιοδικά.
    δ) Τα μεταπτυχιακά μοριοδοτούνται όλα το ίδιο. Θα έπρεπε να μοριοδοτούνται ανάλογα με τα ECTS τους. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο ένα Μάστερ διάρκειας 1 έτους με 60 ECTS και ένα άλλο Μάστερ διάρκειας 2 ετών και 120 ECTS.
    ε) Τα δεύτερα πτυχία μοριοδοτούνται ανεξαρτήτως αντικειμένου. Ξανά η συνάφεια με την εκπαίδευση πάει περίπατο…
    ζ) Η συνέντευξη μπορεί να δώσει έως 15 μόρια, περισσότερα δηλαδή από κάθε άλλη κατηγορία… Αν θέλουμε αξιοκρατία κάτι τέτοιο είναι άτοπο. Δεν διαφωνώ ριζικά με την συνέντευξη αρκεί να μην μοριοδοτεί περισσότερο από τα υπόλοιπα κριτήρια. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιόπιστο τρόπο, από άτομα που δεν έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα με τους υποψηφίους. Επιπρόσθετα, η διεξαγωγή γραπτού αδιάβλητου διαγωνισμού είναι μια αξιοκρατική διαδικασία που μπορεί να αξιολογήσει την ειδική γνώση των υποψηφίων.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:14 | Δημήτρης Μ.

    Η μοριοδότηση για τη θητεία του Σχολικού Συμβούλου θα πρέπει να είναι πλήρης (10 μόρια), διότι από το «ΦΕΚ 1340/2002 – Φ.353.1/324/105657/Δ1 – ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ» προκύπτει και αποδεικνύεται ότι ο Σχολικός Σύμβουλος ασκεί άμεσο διδακτικό έργο είτε εντός της σχολικής τάξης είτε με διαφόρων ειδών επιμορφώσεις.
    Για παράδειγμα, στο «Άρθρο 8 –Έργο των Σχολικών Συμβούλων» αναφέρεται ρητά:
    «α. Διαχειρίζεται στον τομέα της ευθύνης του την εκπαιδευτική πολιτική και υποστηρίζει την εφαρμογή των εκπαιδευτικών καινοτομιών οι οποίες εισάγονται στην Εκπαίδευση. Έχει ως αρμοδιότητα να γίνεται κατανοητό το περιεχόμενο και η φιλοσοφία των καινοτομιών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους. Αποτυπώνει την εκπαιδευτική πραγματικότητα, επισημαίνει τις αδυναμίες της εφαρμογής και προτείνει λύσεις.
    β. Ως προγραμματιστής του εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή ευθύνης του, προτείνει πρόγραμμα εφαρμογής των προγραμμάτων σπουδών για τα μαθήματα της ειδικότητάς του ή φροντίζει για την εφαρμογή του προτεινομένου από το Π.Ι. προγραμματισμού. Συγχρόνως παρακολουθεί και συντονίζει τον παραπάνω προγραμματισμό. Συμμετέχει στον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία ευθύνης του, ενθαρρύνει και καθοδηγεί τους εκπαιδευτικούς και συνεργάζεται μαζί τους για την εφαρμογή του κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
    γ. Ως επιμορφωτής των εκπαιδευτικών αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του κλάδου του στην περιοχή ευθύνης του. Συμμετέχει στα επιμορφωτικά προγράμματα των σχολών επιμόρφωσης καθώς και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ). Ενθαρρύνει, υποστηρίζει και καθοδηγεί τις ενδοσχολικές προσπάθειες επιμόρφωσης στα σχολεία της αρμοδιότητάς του.
    δ. Συμμετέχει στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Σκοπός εν γένει της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης είναι η επισήμανση αδυναμιών και δυσκολιών στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, η παροχή βοήθειας για την αναίρεσή τους, η ενίσχυση πρωτοβουλιών και η δημιουργία θετικών κινήτρων στην εκπαίδευση.
    ε. Όταν ο Σχολικός Σύμβουλος διαπιστώνει ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί εμφανίζουν αδυναμία στην άσκηση εκπαιδευτικού έργου, παράλληλα με τη σύνταξη της υπηρεσιακής έκθεσης, προτείνει να εφαρμοστεί πρόγραμμα επιμόρφωσης, αναλυτικά σε κάθε έναν από αυτούς. Η πρόταση γίνεται προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και έχει ως σκοπό να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη βελτίωση στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο από αυτούς τους εκπαιδευτικούς.
    2. Στο έργο του Σχολικού Συμβούλου βασικό στοιχείο είναι η συνεχής φροντίδα και υποχρέωση για την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, για υποστήριξη στις καθημερινές διδακτικές ανάγκες, για την ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση της διδασκαλίας σε κάθε μάθημα, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης ψυχοπαιδαγωγικής θεωρίας και διδακτικής μεθοδολογίας.
    3. Τέλος ο Σχολικός Σύμβουλος, ενθαρρύνει την εφαρμογή νέων αποτελεσματικότερων μεθόδων διδασκαλίας, καθώς και τη χρήση σύγχρονων μέσων της εκπαιδευτικής τεχνολογίας

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:10 | Δημήτρης Μ.

    Ο περιορισμός των δύο θητειών.
    Δημιουργεί ερωτήματα γιατί υπάρχει ο περιορισμός των δύο θητειών στα στελέχη της εκπαίδευσης. Ο περιορισμός των θητειών αφαιρεί από το σώμα των στελεχών, πρόσωπα με αυξημένα προσόντα, εμπειρία και δυνατότητες στην συμβολή της διαρκούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου.
    Οι αναφερόμενες αρμοδιότητες των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. όπως: «η επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη, η οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων, ο ετήσιος συλλογικός προγραμματισμός των δράσεων του Κέντρου, η παρακολούθηση του, η επανεξέταση και ανατροφοδότηση του προγραμματισμού αυτού για τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου, τον εντοπισμό των δυσκολιών και προβλημάτων, που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση του προγραμματισμού και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος», απαιτεί αυξημένα προσόντα και εμπειρία όπως προδήλως αναγνωρίζεται και στο πνεύμα του παρόντος νομοσχεδίου με την πρόβλεψη της μοριοδότησης ανάλογα με τα χρόνια διδακτικής και εκπαιδευτικής υπηρεσίας.
    Ένα στέλεχος αποκτά μεγαλύτερη τεχνογνωσία, όσο αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας του στο θεσμό, όταν έχει συμμετάσχει σε μεγαλύτερο αριθμό σεμιναρίων (ιδιαίτερα στο παρελθόν πριν την περίοδο της κρίσης που διοργανωνόταν σεμινάρια π.χ Μείζον πρόγραμμα επιμόρφωσης, επιμόρφωση ΠΑΚΕ κ.ά), όταν έχει εμπλακεί θεσμικά στον εντοπισμό δυσκολιών και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών. Κάθε στέλεχος αναγνωρίζει ότι τα πρόσφατα χρόνια της θητεία του είναι περισσότερο αποτελεσματικά και δημιουργικά από τα προηγούμενα.
    Ο αποκλεισμός των υπηρετούντων σχολικών συμβούλων με δύο θητείες από την διαδικασία συμμετοχής, στην επιλογή συντονιστών εκπαιδευτικού έργου, όπως προκύπτει από την συνδυαστική ερμηνεία των άρθρων 30 παρ. 3 και 36 παρ. 3. θεωρώντας ότι « νοούνται ως όμοιες οι θέσεις των Σχολικών Συμβούλων με τις θέσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου», δεν έχει κανένα λογικό ή νομικό έρεισμα γιατί οι δύο θεσμοί είναι διαφορετικοί ως προς τις αρμοδιότητες, ο θεσμός του συντονιστή εκπαίδευσης δεν αντικαθιστά το θεσμό του σχολικού συμβούλου για το λόγο αυτό έχει και διαφορετική ονομασία. Άλλοι θεσμοί που έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες διατηρούν την ονομασία της προηγούμενης νομοθεσίας. Οι διατάξεις αυτές που αποκλείουν τους υπηρετούντες σχολικούς συμβούλους είναι αντίθετες με το πνεύμα του νομοσχεδίου που προκρίνει στη μοριοδότηση την αυξημένη εμπειρία.
    Αν τέτοιες διατάξεις εφαρμοστούν και σε άλλες δομές όπως στα Πανεπιστήμια στην δημόσια διοίκηση μπορεί κανείς να φανταστεί το τραγικό αποτέλεσμα που θα επιφέρουν.

  • 24 Μαρτίου 2018, 17:37 | Αντωνίου Κ.

    H επιλογή των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου πρέπει να γίνει δίκαια και με ίσους όρους για όλους τους υποψηφίους, ώστε να επιλεγούν αυτοί με τα περισσότερα προσόντα. Η παρεμπόδιση (ουσιαστικά ο αποκλεισμός) των σημερινών Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής να διεκδικήσουν τις νέες θέσεις με άδικο τρόπο, πρέπει να αρθεί ΑΜΕΣΑ

  • 24 Μαρτίου 2018, 17:12 | Δημήτρης

    Παραθέτω κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις του συναδέλφου Λ.Λ., τις οποίες ψιθυρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά αποφεύγουν για ευνόητους λόγους να τις εκθέσουν ανοιχτά:

    1) «Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν γενικώς εκτός τάξης άπειρα χρόνια (οι περισσότεροι). Μερικοί από αυτούς και πριν γίνουν σύμβουλοι ήταν σε γραφεία, πανεπιστήμια, υπουργία κ.τ.λ. και γενικώς ο μέσος σύμβουλος είναι εκτός τάξης 15 – 20 χρόνια. (Αυτό με μια μικρή έρευνα διαπιστώνεται).Αλλά το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι θεωρούν ντροπή και ξεφτίλα να γυρίσουν στην τάξη. Και αυτό είναι που τους απασχολεί. Θα δείτε ότι θα βρούνε τρόπους και «τόπους» να μην γυρίσουν στην τάξη. Ήδη ψάχνουν!»

    2) «Οι δύο θητείες είναι σωστό αλλά δυστυχώς(ΙΣΩΣ) θα καταρριφθεί από το ΣΤΕ. Προαπαιτούμενο θα πρέπει να είναι τα τελευταία 5 χρόνια μέσα στην τάξη. Κι όποιος θέλει να ξαναγίνει στέλεχος να γυρνάει στην τάξη για τέσσερα χρόνια για ανατροφοδότηση κι έπειτα να ξαναβάζει για στέλεχος.»

    3) «ΠΡΟΤΑΣΗ: Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ+τυπικά προσόντα + διδακτικά χρόνια+ συνέντευξη
    Τα τυπικά προσόντα είναι σωστό που έχουν «ταβάνι» 9 μονάδες αλλά θα πρέπει να μοριοδοτούνται καθαρά με τα χρόνια σπουδών χωρίς συμψηφισμούς. Δηλαδή δεν είναι σωστό αν κάποιος έχει δύο μεταπτυχιακά διαφορετικά (π.χ. 1)επιστήμες αγωγής 2) διοίκηση σχολικών μονάδων) να πάρουν 5 μονάδες. Όπως είναι άδικο κάποιος με μεταπτυχιακό και Μαράσλειο να συμψηφιστεί σε 4,5 μονάδες. Είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΠΤΥΧΊΑ. Με αυτή την λογική να συμψηφιστεί και το διδακτορικό με το Μαράσλειο σε 7,5 μόρια. Το κάθε πτυχίο θα πρέπει να μοριοδοτείται με τα χρόνια σπουδών. π.χ. Διδακτορικό 4 μόρια, μεταπτυχιακό 2, Μαράσλειο 2, ΣΕΛΔΕ 1 κ.τ.λ.
    Επίσης θα πρέπει να μοριοδοτείται η επιμόρφωση στα πανεπιστήμια που είναι λιγότερο των 9 μηνών (π.χ. 6, 4 μηνών)
    Συγγραφικό έργο δεν είναι μόνο τα σχολικά εγχειρίδια. Θα πρεπει να μοριοδοτηθούν και βιβλία που έχουν συνάφεια με την εκπαίδευση και έχουν και βιβλιογραφικές αναφορές.
    Διδακτική υπηρεσία είναι ΜΟΝΟ μέσα στην τάξη. Δεν είναι διδακτική υπηρεσία ούτε υπεύθυνοι Αγωγή υγείας, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων ούτε σχολικοί σύμβουλοι που έρχονται για δέκα λεπτά στη τάξη.»

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, διαλύστε τις κλίκες, τις συντεχνίες και τους αργόμισθους. Επαναφέρετε τους παλιούς σχολικούς συμβούλους στις σχολικές τάξεις για ανατροφοδότηση και επιλέξτε για στελέχη, τους καλύτερους μάχιμους εκπαιδευτικούς! Δεν είναι ανάγκη να γεράσουν περιμένοντας όσους ανήκουν σε ισόβιες κλίκες και συντεχνίες να αποσυρθούν οικειοθελώς!

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όλα τα παραπάνω απηχούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, η οποίοι δεν τολμούν να εκφραστούν ελεύθερα γιατί φοβούνται την εκδίκηση των κλικών και των συντεχνιών των ισόβιων και των αργόμισθων.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, σπάστε τα αποστήματα και κάντε ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ!

  • 24 Μαρτίου 2018, 16:47 | Yiota

    Θεωρώ υπερβολή το 2ο πτυχίο να λαμβάνει 3 μονάδες ενώ το 2ο μεταπτυχιακό να λαμβάνει μόνο 1,5 μονάδα.
    Ακόμη, η υψηλή μοριοδότηση του διδασκαλείου αφορά μόνο δασκάλους. Με ποιον εναλλακτικό τρόπο μπορούν να μοριοδοτηθούν εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων; Ακόμη, το διδασκαλείο έχει πάψει να λειτουργεί αρκετά διδακτικά χρόνια. Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν οι νέοι δάσκαλοι να μοριοδοτούνται; Π.χ. γιατί να μην έχουν ανάλογη μοριοδότηση επιμορφώσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ; Τι συμβαίνει με επιμορφώσεις που προέχρονται από ξένα πανεπιστήμια;

    Η μοριοδότηση των δημοσιεύσεων με κοινό τρόπο ανεξάρτητα από την ποιότητα των περιοδικών είναι τουλάχιστον εσφαλμένη. Πώς μία δημοσίευση σε επιστημονικό διεθνές περιοδικό με κριτές εξισώνεται με ένα τοπικό περιοδικό ή με μια αυτοέκδοση;

    Ακόμη, δεν συνυπολογίζονται υψηλού επιπέδου κριτήρια και βραβεία, όπως υποτροφίες ΙΚΥ.

  • 24 Μαρτίου 2018, 15:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ‘Ενας Δντής θα βαθμολογηθεί στην διοικητική και εκπαιδευτική επάρκεια με max 5 μόρια και στην συνέντευξη με max 10 μόρια, με αξιολογητές όποιους προβλέπει το Σχέδιο Νόμου.

    Κάποιος άλλος που δεν είναι τώρα Δντής δεν θα βαθμολογηθεί στην διοικητική και εκπαιδευτική επάρκεια αλλά μόνο στην συνέντευξη με max 15 μόρια;

    Διαφορετική βαθμολογία στην ίδια κατηγορία για την διεκδίκηση της ίδιας θέσης και με διαφορετικούς αξιολογητές που στην περίπτωση ενός Δντή που διεκδικεί ξανά θέση ευθύνης είναι σαφώς περισσότερα τα κριτήρια και περισσότεροι οι αξιολογητές, άρα είναι σε δυσμενέστερη θέση.

  • 24 Μαρτίου 2018, 15:10 | Kyriaki b.

    Πρέπει να υπάρχει διάκριση στη μοριοδότηση των διδακτορικών και μεταπτυχιακών, με βάση το αν έχουν σχέση με Διοίκηση της εκπαίδευσης ή όχι. Το να κατέχει κάποιος ένα μεταπτυχιακό σε οποιοδήποτε αντικείμενο τον κάνει καλύτερο εκπαιδευτικό, αλλά δεν τον προετοιμάζει καθόλου ως προς τα διοικητικά καθήκοντα. Αντίθετα ένα μεταπτυχιακό στην διοίκηση της εκπαίδευσης, προετοιμάζει ακριβώς για αυτό. Το απολύτως λογικό και δίκαιο είναι, να προσμετράται με μεγαλύτερη βαρύτητα για θέση στελέχους της εκπαίδευσης.

  • 24 Μαρτίου 2018, 14:40 | Βασίλης Βούγιας

    Να προστεθεί, η πρόβλεψη, όλων των προηγούμενων νόμων για την Επιλογή Στελεχών, για την άσκηση καθηκόντων σε Υπηρεσιακά Συμβούλια ως εξής..
    εε) Συμμετοχή σε κεντρικά, ανώτερα περιφερειακά
    και περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια ή σε συμβούλια επιλογής στελεχών, ως αιρετό μέλος: 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 0,5 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
    Παράλληλη συμμετοχή σε περισσότερα συμβούλια το
    ίδιο χρονικό διάστημα δεν μοριοδοτείται αθροιστικά.
    Σε περίπτωση παράλληλης άσκησης καθηκόντων σε θέσεις
    της προηγούμενης περίπτωσης αα’ δεν υπολογίζονται
    μονάδες από συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια ή
    σε συμβούλια επιλογής στελεχών. Για τη μοριοδότηση
    των αναπληρωματικών αιρετών μελών των συμβουλί-
    ων απαιτείται συμμετοχή τους σε πέντε (5) τουλάχιστον
    συνεδριάσεις ανά έτος

  • 24 Μαρτίου 2018, 14:31 | Βασίλης Βούγιας

    ΤΟ ΕΕΠ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΕΙ Η ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 82 ΤΟΥ Ν. 4386/2016 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ.
    Άρθρο 24- Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής
    3.β) Διδακτική ή Εκπαιδευτική, για ΕΕΠ, εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
    αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών και εκπαιδευτικών καθηκόντων, για το ΕΕΠ, σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, ΚΔΑΥ και της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Προϋπηρεσίας του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008: .: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:44 | Δημήτριος

    Άλλο ένα ερώτημα αφορά το διδακτικό έργο των διευθυντών, ειδικά στην πρωτοβάθμια (γι αυτήν αναφέρομαι)όπου ο διευθυντής ενός πολυθέσιου σχολείου ασκεί διδασκαλία 8 ωρών από τις υποτιθέμενες 21 ώρες του συνολικού διδακτικού του ωραρίου χωρίς καμία υποστήριξη γραμματειακού τύπου;

    Και ο υποδιευθυντής του, με πλήρες ωράριο διδασκαλίας πως μπορεί να «αποδώσει¨; Επίσης πρέπει να «ψηφίζεται» από το σύλλογο; Η άσκηση τέτοιων καθηκόντων είναι θέμα…εκμίμησης; (Συμφωνώ με ενιαίο πίνακα υποδιευθυντών)

    Γιατί δεν τίθεται μεγαλύτερη μείωση ή και καθόλου διδασκαλία με στόχο την απερίσπαστη διοίκηση του διευθυντή, μείωση ωραρίου υποδιευθυντή και μετά λ.χ από 3 θητείες κατά ελάχιστο (να γίνει εκμετάλλευση του εμπειρικού υπόβαθρου ενός έμπειρου διευθυντή) να έχει και πάλι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας αλλά σε άλλη, ενδεχομένως, σχολική μονάδα;

    Απόλυτο δεν υπάρχει στις απόψεις…και το δίκαιο της περίπτωσης είναι σχετικό!

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:21 | Δημήτριος

    Ο διευθυντής μιας μονάδας είναι και ταυτόχρονα εκπαιδευτικός ο οποίος μεταξύ των άλλων και σε πολύ μεγάλο βαθμό καλείται να επιλύσει παιδαγωγικές διαφορές εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων (και μεταξύ αυτών) και κατόπιν να διαβιβάσει το πρόβλημα στον σχολικό σύμβουλο ο οποίος συνήθως ¨πατάει¨επάνω στις ενέργειες του διευθυντή.

    Αν έχει, λοιπόν, ο διευθυντής μεταπτυχιακό στη διοίκηση αυτό ενισχύει τον παιδαγωγικό του ρόλο και την ικανότητα διαχείρισης-επίλυσης του ζητήματος; Το ερώτημα απευθύνεται σε κυρίους-ες που επιθυμούν σαφές προβάδισμα σε μεταπτυχιακά τύπου Διοίκησης.

    Γνώμη μου η ίση μεταχείριση-μοριοδότηση μεταπτυχιακών διαφόρων πεδίων σχετικών με εκπαίδευση και διοίκηση, διδακτορικών με κλιμακούμενη και σαφώς υψηλά ανώτερη μοριοδότηση και πάλι σχετικών με εκπαίδευση και διοίκηση αλλά, και επί τέλους, και μεταδιδακτορικών.

    Γιατί δεν μοριοδοτείται ένας μεταδιδακτορικός τίτλος;

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:15 | Αγγέλα

    Τα μεταπτυχιακά στη Διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να αποτιμώνται με περισσότερες μονάδες από ότι ένα μεταπτυχιακό σε οποιοδήποτε άλλο γνωστικό αντικείμενο

  • 24 Μαρτίου 2018, 12:50 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Το νομοσχέδιο αυτό έχει πολλά θετικά σημεία, όπως η κατάργηση του αποτυχημένου θεσμού του σχολ συμβούλου, η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΔΔΥ, και βεβαίως η θεσμοθέτηση των 2 θητειών το μέγιστο στην ίδια θέση!Φτάνει με τους καλοπερασάκηδες και επιδοματούχους δεκαετίες τώρα!

    Πολλοί από αυτούς τους μαθουσάλες διευθυντές στελεχώνουν δεκαετίες τώρα κομματικά συνδικαλιστικά ψηφοδέλτια και συνδυάζουν και αναπαράγουν τις δυο παθογένειες μαζί! Τον άρρωστο κομματικά στρατευμένο συνδικαλισμό ιδιαίτερα του παλιού συστήματος εξουσίας και παλιάς διαφθοράς και τις θέσεις στη δημόσια διοικηση. Αέρα και οξυγόνο ανανέωσης τώρα! Χωρίς υποχωρήσεις!Υπάρχουν όμως και πολλά αρνητικά σημεία σε αυτό το νομοσχέδιο.Ν. 2817/2000 ΦΕΚ 78 τ. Α`
    Άρθρο 8
    Παρ. 8. Προϋπηρεσία με μειωμένο ωράριο αναγνωρίζεται με αναγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας. Η παρούσα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την έναρξη εφαρμογής των άρθρων 59 και 61 του 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α`).Με βάση το παραπάνω και κατ΄αντιστοιχία…η προϋπηρεσία ως ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ στη θέση του Διευθυντή με 8 ώρες την εβδομάδα δεν μπορεί να προσμετράται με 1 μόριο κατ΄έτος , αφού το πλήρες ωράριο είναι από 21- έως 24 ώρες, άρα από το 1 μόριο διδακτικής υπηρεσίας στα δέκα μόρια οι διευθυντές πρέπει να πάρουν μόνο 0,3 κατά έτος!
    Είναι Παράνομο οι υποψήφιοι διευθυντές να παίρνουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ από διδακτική που δεν δικαιούνται, όπως ΚΑΙ από διοικητική υπηρεσία και μάλιστα τα φουσκωμένα 3 μόρια. Ούτε καν έχουν αξιολογηθεί για τη θητεία τους. Πρέπει να παίρνουν 1,5 μόρια το περισσότερο και για το β΄πτυχίο επίσης 1,5 μόρια εφόσον σχετίζεται με τα διδακτικά αντικείμενα των σχολείων !
    Επίσης απ΄τον παραπάνω νόμο σαφώς και εξάγεται άμεσα το συμπέρασμα ότι πρέπει να λογίζεται η διοικητική προϋπηρεσία και σε αναπληρωτές και μόνιμους από από ολιγοθέσια σχολεία αφού ασκείται μάλιστα με φουλ διδακτικό ωράριο και όχι όπως προνομιακά και άδικα παίρνουν οι παλαιότεροι διευθυντές. Να ισχύσει όπως και πριν! Οι περισσότεροι από αυτούς βασίζουν την προϋπηρεσία τους σε ρουσφετολογικές τοποθετήσεις χωρίς καμιά αξιολόγηση και με διάτρητες συνεντεύξεις χαριστικές! ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ στις επιλογές στελχώ είναι το ζητούμενο! Επίσης συμφωνώ με τον σχολιασμό του συναδέλφου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Α. παρακάτω: Η συγκεκριμένη νέα νομοθεσία έχει μια εξαιρετική και εξέχουσα ρύθμιση τις δυο συνεχόμενες θητείες ως όριο και στη γενικότερη φιλοσοφία του κινείται σωστά!1)Το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται με τον τρόπο μέτρησης της δεκαετίας της προϋπηρεσίας.
    Για κάθε έτος προβλέπεται πάνω από τα 10 έτη ένα μόριο για κάθε έτος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ προϋπηρεσίας.
    Οι ισόβιοι διευθυντές που τοποθετούνται διαρκώς στη θέση ΠΑΡΑΝΟΜΑ, άδικα και παράλογα παίρνουν το ένα μόριο κατ΄έτος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ προϋπηρεσίας ενώ το διδακτικό τους ωράριο ( στα 12θ) είναι μόλις 8 ώρες. Άρα τους αντιστοιχεί μόλις το 1/3 του 1 μορίου δηλ 0,3 μόρια κατ’ έτος αφού το ΠΛΗΡΕΣ ωράριο στην πρωτ/μια είναι 24ωρο.
    Επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΟ επειδή παίρνουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ διπλή μοριοδότηση ΚΑΙ από διδακτικό ωράριο όπως ΚΑΙ από τη θέση στη θητεία τους ως διευθυντές.2) Μεγαλύτερο λάθος βεβαίως να λογίζεται το β’ πανεπιστημιακό πτυχίο ως προσόν αφού συχνά δεν έχει σχέση με τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου. Άρα μεγαλύτερο λάθος να μετράει και 3 ολόκληρα μόρια. Μέγιστο θα έπρεπε να είναι το 1 μόριο και εφόσον σχετίζεται με διδακτικά αντικείμενα στα σχολεία.3) Δεν αναφέρεται πουθενά ότι λογίζεται ως διοικητική προϋπηρεσία η θέση του Προϊσταμένου σχολ. μονάδας τόσο για τις θέσεις στα νηπιαγωγεία, όσο βεβαίως και για τα ολιγοθέσια σχολεία. Είναι βέβαιο ότι αποτελεί ξεκάθαρα διοικητική προϋπηρεσία χωρίς αμφιβολία και μάλιστα υπό δυσμενέστερους όρους.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ! Καλώς ίσχυε στις προηγούμενες κρίσεις και κακώς δεν αναφέρεται τώρα.4) Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μοριοδοτούνται 2 μεταπτυχιακά ταυτόχρονα πτυχία ίδιας αξίας είναι και είναι ΛΑΘΟΣ…να λογίζονται επί δυο.5) Το πτυχίο ΑΕΙ των ΠΤΔΕ που έχει προέρθει από εξομοίωση σαφώς πρέπει να μετριέται ως δεύτερο πτυχίο αφού έχει γίνει κανονικά και νόμιμα με εξετάσεις. Πώς μπορεί να μετράει των ΤΕΙ και να μη μετράει της εξομείωσης ως δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ αφού ΕΙΝΑΙ.
    6) είναι τεράστια η μοριοδότηση με 3 μόρια η θητεία στη διοίκηση. Ακόμη κι αποτυχημένοι διευθυντές μοριοδοτούνται ωσάν να έχουν πτυχίο επιπλέον! 1,5 μόρια αρκούν αφού είναι κυρίως εργασία διεκπαιρεωτική και κυρίως τα περί οράματος του σχολείου μένουν γράμμα κενό στις συνεντεύξεις! Δεν μπορεί να πριμοδοτούνται οι παλαιότεροι και πάλι.

  • 24 Μαρτίου 2018, 12:50 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • 24 Μαρτίου 2018, 11:47 | Θάνος

    Σχετικά με την αποτίμηση κριτηρίων επιλογής

    Διδακτορικό +μεταπτυχιακό =9,5 μόρια αλλά το μέγιστο όριο της κατηγορίας είναι 9 μόρια, δεν χρειάζεται παραπάνω! Αυτό ίσως να έχει νόημα αν θεωρείται ότι το Διδακτορικό είναι συνέχεια του Μεταπτυχιακού, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση.

    Μεταπτυχιακό 3,5 και Διδασκαλείο 3 δηλ. ίδια πράγματα. Πολλές φορές προσπάθησαν νομοθετικά να τα «βγάλουν» ίδια αλλά δεν πέρασε στη Βουλή, τώρα ακολουθούν άλλο δρόμο. Έχουν (ή είχαν) όλοι δικαίωμα να κάνουν Διδασκαλείο; Τι γίνεται στην περίπτωση που εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας (και ειδικότητες) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διεκδικούν την ίδια θέση (π.χ. Προϊστάμενοι ΚΕΑ, Συντονιστές για την Αειφορία);

    Δεύτερο πτυχίο 3 μόρια, νομίζω ότι είναι πολλά. Θα πρέπει να μοριοδοτείται αν έχει αποδοθεί και δεύτερη ειδικότητα και ο εκπαιδευτικός έχει διδάξει σε αυτή τη δεύτερη ειδικότητα.

    Β΄ επίπεδο στις ΤΠΕ. Είχαν όλοι δικαίωμα να κάνουν το Β’ επίπεδο; Κι όσοι έκαναν το Β1 έχουν δώσει εξετάσεις να προλάβουν να πιστοποιηθούν;

    Με δεδομένο ότι οι Συντονιστές δεν θα μπαίνουν στην τάξη, γιατί άραγε χρειάζεται να παίρνουν μέχρι 10 μόρια από τη διδακτική υπηρεσία στην τάξη;
    Με δεδομένο ότι οι Συντονιστές θα ασκούν και διοίκηση και επιμόρφωση συναδέλφων (ενηλίκων) γιατί να μην μοριοδοτείται η ΕKΔΔΑ και η πιστοποίηση ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ;
    Με δεδομένο ότι οι Συντονιστές θα πρέπει να συμβάλλουν στη Θεματική Εβδομάδα, στις Συνθετικές Εργασίες, στις Δημιουργικές Εργασίες, στις Ερευνητικές Εργασίες, στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, στην Ευέλικτη Ζώνη, μήπως θα ήταν χρήσιμο να έχουν και θητεία ως υπεύθυνοι ΑΥ,ΠΕ,ΠΘ, ΣΔ (από την εκπόνηση τέτοιων σχολικών προγραμμάτων ξεκίνησαν αυτά τα «μαθήματα») σε (ενδεικτικά) ΕΚΦΕ, σε ΚΕΣΥΠ, σε ΣΣΝ, στο πρώην ΠΙ, στο ΙΕΠ ; Η θητεία σε τέτοιες δομές φαίνεται να είναι αδιάφορη (έως κολάσιμη) και οπωσδήποτε το 1 μόριο/έτος και τα 2 μόρια (μέγιστο) είναι λίγα. Άλλωστε αφού μπαίνει μέγιστο όριο δύο θητειών τι πρόβλημα υπάρχει; Αν το μέγιστο όριο ήταν όσο δύο θητείες (6 μόρια) θα είχε νόημα, αλλά 2 μόρια γιατί;

    Επιπρόσθετα, για τους υπεύθυνους ΑΥ,ΠΕ,ΠΘ, ΣΔ, η υπηρεσία τους θεωρούνταν διδακτική (δεν υπήρχε διαχωρισμός σε σχολική μονάδα ή αλλού), με σχετική ρητή πρόβλεψη, στις εγκυκλίους επιλογής τους το 2012. Γιατί τώρα μειώνεται στα 2 μόρια;

    Τελικά, όπως σκιαγραφείται το άριστο προφίλ του νέου Συντονιστή είναι 20 χρόνια στην σχολική τάξη και μόνο, με Διδασκαλείο, ίσως και δεύτερο πτυχίο (3 μόρια) όχι όμως δεύτερο μεταπτυχιακό (1,5 μόριο).

    Μα αλήθεια, δεν έχει ακούσει κανείς για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ; Κάθε επίπεδο (1-8) περιλαμβάνει ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που καθορίζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Τα μαθησιακά αποτελέσματα συγκροτούν τα προσόντα του αντίστοιχου επιπέδου. Τα μαθησιακά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα προσόντα ενός συγκεκριμένου επιπέδου προσδιορίζονται από περιγραφικούς δείκτες, οι οποίοι καθορίζονται από τις ποιοτικές και ποσοτικές διαβαθμίσεις των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων.

    Ευχαριστώ κι ελπίζω κάποιες από τις παραπάνω επισημάνσεις να οδηγήσουν σε αλλαγές.

  • 24 Μαρτίου 2018, 10:55 | Κυριάκος Αποστολόπουλος

    Συμπληρωματικά στο προηγούμενο σχόλιό μου για την συνέντευξη.

    -Να καταργηθούν τα άρθρα 4 και 5 (αυτά δηλαδή που προβλέπουν την μοριοδότηση με 5 και 10 μόρια)
    -Να διατηρηθεί μόνο το άρθρο 6 (» Το συμβούλιο επιλογής μπορεί με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που από τη συνέντευξη διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους της εκπαίδευσης»)

    Έτσι θα μπορούσαν να αποκλειστούν αυτοί οι ελάχιστοι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν μεν τυπικά προσόντα αλλά είναι, για διάφορους λόγους, ολοφάνερα ακατάλληλοι.
    Το ότι για μια τέτοια απόφαση αποκλεισμού θα απαιτείται ομοφωνία των μελών του συμβουλίου και όχι απλή ή ενισχυμένη πλειοψηφία είναι κατά την γνώμη μου ικανή ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να διασφαλιστεί οτι το μέτρο αυτό θα ασκείται με φειδώ και σε σπάνιες περιπτώσεις

  • 24 Μαρτίου 2018, 10:53 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΑΣ ΓΙΝΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ!!!!

  • 24 Μαρτίου 2018, 10:24 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΑ ΑΕΙ

  • 24 Μαρτίου 2018, 09:28 | Kyriaki

    Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι πρέπει να έχουν απόλυτη συνάφεια με τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Αν κάποιος διαθέτει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης να λαμβάνει το μέγιστο μορίων.

  • 24 Μαρτίου 2018, 09:01 | Π.Ε.

    Η γνώση ξένης γλώσσας γιατί να αποτελεί προσόν αποκλεισμού από τη διαδικασία επιλογής. Γιατί να αποτελεί προϋπόθεση μόνο για τη θέση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, αλλά όχι και για τη θέση των υπολοίπων στελεχών (Περιφερειακού Δ.Ε., Προϊσταμένων ΚΕΣΥ, ΚΕΑ κ.λ.π). Ας μετρήσει προσθετικά και μάλιστα θα ήταν πρέπον, οι υποψήφιοι/ες για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης που επιθυμούν τη μοριοδότησή της, να εξετάζονται προφορικά ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

    Στην παράγραφο 2 (δδ) δεν γίνεται καμμιά αναφορά στα πτυχία των Σχολών Νηπιαγωγών. Επειδή το αντικείμενο σπουδών αυτών των σχολών σχετίζεται άμεσα με την εκπαίδευση θα είναι δίκαιο να υπάρχει αναφορά στο νομοσχέδιο και μοριοδότηση.
    ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ 3 ΜΟΡΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;
    Στην παράγραφο ζ) στο συγγραφικό έργο μοριοδοτείται μόνο η συγγραφή σχολικών εγχειριδίων. Αυτό αποκλείει αρκετούς/ές υποψηφίους, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικό συγγραφικό έργο με βιβλία που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία. Θα πρέπει λοιπόν να μοριοδοτείται η συγγραφή βιβλίων με ISBN, με μοναδικό/ή συγγραφέα τον/την υποψήφιο/α ή με ομάδα συγγραφέων (συλλογικά έργα), που είναι συναφή με την εκπαίδευση και την εκπαιδευτική πράξη.

    Πιστοποιήσεις επιμόρφωσης από, ΣΕΛΜΕ, ΤΠΕ Β, που αποκτήθηκαν από κάποιους/ες, επειδή ήταν τυχεροί/ές και κληρώθηκαν δεν θα πρέπει να μοριοδοτούνται (αν και ήμουν από τους πρώτους τυχερούς που παρακολούθησα το ΤΠΕ Β).

    Στην μοριοδότηση των μεταπτυχιακών μήπως θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η συνάφεια με την εκπαιδευτική διαδικασία;

    Η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών θα ήταν δίκαιο να γίνεται μετά από αξιολόγηση, π.χ. χρόνος διάρκειας, τρόπος απόκτησης (δια ζώσης συναντήσεις, εξ αποστάσεως, κά.). Δεν είναι δίκαιο να μοριοδοτείται με ίδια μόρια μεταπτυχιακό διάρκειας 2,5 ετών με δια ζώσης συναντήσεις 3 μέρες την εβδομάδα, με μεταπτυχιακό διάρκειας ενός έτους και μάλιστα εξ αποστάσεως.

  • 24 Μαρτίου 2018, 08:41 | Ιωάννα Δ.

    Σας επισημαίνουμε το άρθρο 12, παρ. 4 της Υ.Α. 92998/Γ7/10-8-2012 (ΦΕΚ 2314/2012) με θέμα «Καθορισμός των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους» στο οποίο αναφέρεται ότι: «Η υπηρεσία των Υπευθύνων προσμετράται ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3848/2010 για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης καθώς και ως διδακτική». Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4327/2015 «Όπου στις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται διδακτική υπηρεσία, λογίζεται: α) η άσκηση διδακτικού έργου σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, β) οι άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής τέκνου, γ) η θητεία σχολικού συμβούλου, δ) η θητεία σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), ε) η θητεία σε θέσεις Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων, στ) η θητεία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ, ΣΕΠ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.
    Οι επιλογές και οι τοποθετήσεις των Υπευθύνων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων) πραγματοποιήθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα βάσει της ως άνω Νομοθεσίας και με τα συγκεκριμένα δεδομένα οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί στη θέση Υπευθύνου, επέλεξαν την επαγγελματική τους πορεία.
    Δεν αποτελεί άραγε η παραπάνω διαπίστωση ηθικό και νομικό ζήτημα;

  • 24 Μαρτίου 2018, 03:46 | ΛΕΩΝ

    Τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων(τακτικά-αναπληρωματικά) που δεν είναι αιρετά, δεν έχουν καμιά μείωση στο ωράριο του Σχολείου τους, όπως τα αιρετά μέλη και δουλεύουν πάρα πολύ συχνά, εξοντωτικά σε πολύωρες συνεδριάσεις μετά το Σχολείο τους. Είναι πολύ άδικο να μην παίρνουν κάποια μόρια για αυτήν την δράση, εργασία και συνεισφορά στην εκπαιδευτική αποστολή που επιτελούν.

  • 24 Μαρτίου 2018, 01:44 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΘΩΣ
    ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ. ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΘΗΘΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

  • 24 Μαρτίου 2018, 01:39 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΙΣΑΞΙΑ. ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΝΑ ΠΑΊΡΝΕΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
    Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.

  • 24 Μαρτίου 2018, 01:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σ’ αυτό το σχέδιο νόμου η επισήμανση μου είναι ως προς τη μη προσμέτρηση όλης της διδακτικής υπηρεσίας των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και τη μη συνολική μοριοδότηση της ως προς τα έτη θητείας.
    Επαναλαμβάνεται το ίδιο με τον προηγούμενο νόμο όπου το ίδιο το Υπουργείο δια στόματος της συμβούλου του υπουργού παραδέχθηκε ότι ήταν παράλειψη τους και θα το διόρθωναν στον επόμενο νόμο.
    Δυστυχώς και σ αυτό το σχέδιο νόμου επαναλαμβάνεται αυτή η «αβλεψία»
    Πάλι «μπερδεύουν» τους Υπευθύνους ΓΡΑΣΕΠ με τους Υπευθύνους ΚΕΣΥΠ,ΕΚΦΕ ΚΛΠ
    Οι Υπεύθυνοι ΓΡΑΣΕΠ ήταν στη σχολική μονάδα, δίδασκαν τα μάθημα του ΣΕΠ στους μαθητές της Α λυκείου βάσει των αναλυτικών προγραμμάτων του ΥΠΕΠΘ όπου καλυπτόταν το μισό διδακτικό τους ωράριο σύμφωνα με το έγγραφο Γ2/2571/26/7/2000 και σύμφωνα με το έγγραφο της 06-11-2008 Αριθ. Πρωτ.: 143399/Γ7 με θέμα «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των Γραφείων Σχολικού Επαγγελµατικού Προσανατολισµού (ΓΡΑΣΕΠ) και των Κέντρων Συµβουλευτικής και Προσανατολισµού (ΚΕΣΥΠ)» «…Οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι των ΓΡΑΣΕΠ καλύπτουν το µισό διδακτικό τους ωράριο, φροντίζοντας για τη λειτουργία του Γραφείου ΣΕΠ και συµπληρώνουν το υπόλοιπο στη σχολική µονάδα του ΓΡΑΣΕΠ, κατά προτεραιότητα:
    ) Με εφαρµογή του θεσµού του ΣΕΠ στην τάξη.
    β) Με ανάθεση µέχρι 5 (πέντε) ωρών διδασκαλίας στα διδακτικά αντικείµενα της ειδικότητάς τους.
    γ) Με ανάληψη έως δύο (2) Προγραµµάτων «Αγωγής Σταδιοδροµίας».
    Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η διδακτική Υπηρεσία όλων των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ αποδεικνύεται από τα ωρολόγια Προγράμματα του σχολείου που είχαν τη Θητεία τους και τις βεβαιώσεις του σχολείου που αναφέρουν ότι δίδασκαν το μάθημα του ΣΕΠ.

  • 24 Μαρτίου 2018, 01:02 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Τα στελέχη των ΚΕΣΥΠ αφιερώνουν διδακτικές ώρες μέσα σε σχολεία σε ενημερώσεις και διδακτικές παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες. Με άλλα λόγια, ασκούν διδακτικό έργο σε σχολικές μονάδες. Άλλωστε, αυτό είναι καταγεγραμμένο στα ημερολόγια που διατηρούν στην υπηρεσία τους και υπογράφονται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Να αναγνωρίζεται η διδακτική προϋπηρεσία/εμπειρία στο σύνολο των ετών, ως πραγματική εμπειρία σε σχολικές μονάδες.
    Παρακαλείστε να προβείτε σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία: Δεν μπορεί ένας προηγούμενος νόμος για μια θέσης ευθύνης να προβλέπει την υπηρεσία σε αυτήν και ως διδακτική και μετά από χρόνια να καταργείται αυτό αναδρομικά! Πρόκειται για διάταξη άδικη, παράλογη και παράνομη (αν είμαστε ευνομούμενο κράτος).

  • 24 Μαρτίου 2018, 01:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σ αυτό το σχέδιο νόμου η επισήμανση μου είναι ως προς τη μη προσμέτρηση όλης της διδακτικής υπηρεσίας των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και τη μη συνολική μοριοδότηση της ως προς τα έτη θητείας.
    Επαναλαμβάνεται το ίδιο με τον προηγούμενο νόμο όπου το ίδιο το Υπουργείο δια στόματος της συμβούλου του υπουργού παραδέχθηκε ότι ήταν παράλειψη τους και θα το διόρθωναν στον επόμενο νόμο.
    Δυστυχώς και σ αυτό το σχέδιο νόμου επαναλαμβάνεται αυτή η «αβλεψία»
    Πάλι «μπερδεύουν» τους Υπευθύνους ΓΡΑΣΕΠ με τους Υπευθύνους ΚΕΣΥΠ,ΕΚΦΕ ΚΛΠ
    Οι Υπεύθυνοι ΓΡΑΣΕΠ ήταν στη σχολική μονάδα, δίδασκαν τα μάθημα του ΣΕΠ στους μαθητές της Α λυκείου βάσει των αναλυτικών προγραμμάτων του ΥΠΕΠΘ όπου καλυπτόταν το μισό διδακτικό τους ωράριο σύμφωνα με το έγγραφο Γ2/2571/26/7/2000 και σύμφωνα με το έγγραφο της 06-11-2008 Αριθ. Πρωτ.: 143399/Γ7 με θέμα «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των Γραφείων Σχολικού Επαγγελµατικού Προσανατολισµού (ΓΡΑΣΕΠ) και των Κέντρων Συµβουλευτικής και Προσανατολισµού (ΚΕΣΥΠ)» «…Οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι των ΓΡΑΣΕΠ καλύπτουν το µισό διδακτικό τους ωράριο, φροντίζοντας για τη λειτουργία του Γραφείου ΣΕΠ και συµπληρώνουν το υπόλοιπο στη σχολική µονάδα του ΓΡΑΣΕΠ, κατά προτεραιότητα:
    ) Με εφαρµογή του θεσµού του ΣΕΠ στην τάξη.
    β) Με ανάθεση µέχρι 5 (πέντε) ωρών διδασκαλίας στα διδακτικά αντικείµενα της ειδικότητάς τους.
    γ) Με ανάληψη έως δύο (2) Προγραµµάτων «Αγωγής Σταδιοδροµίας».
    Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η διδακτική Υπηρεσία όλων των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ αποδεικνύεται από τα ωρολόγια Προγράμματα του σχολείου που είχαν τη Θητεία τους και τις βεβαιώσεις του σχολείου που αναφέρουν ότι δίδασκαν το μάθημα του ΣΕΠ.

  • 24 Μαρτίου 2018, 00:24 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΡΙΜΑΛΑΣ

    Γιατί να μετρά το διδασκαλείο για τους υποψήφιους δασκάλους στα ΕΕΕΕΚ;ΆΝΙΣΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ! αυτό είναι καινοτομία αφού δεν ίσχυε πριν!
    Kαι είναι δυνατόν το αδιαβάθμητο διδασκαλία να παίρνει 3 μόρια όσα και το δεύτερο πτυχίο ενώ το δεύτερο μεταπτυχιακό να παίρνει 1,5 (αλλά και το πρώτο να παίρνει 3,5 δηλαδή περίπου όσο το διδασκαλείο;)

    Γιατί να μοριοδοτείται η υπηρεσία σε ΚΕΣΥΠ και σε ΓΡΑΣΕΠ ως διδακτική; Στο ΚΕΣΥΠ είναι καθαρά υπηρεσία γραφείου ενώ στο ΓΡΑΣΕΠ μόνον το μισό του ωραρίου ήταν διδακτικό!

    Γιατί μοριοδοτείται μόνον μέχρι 2 μόρια η διευθυντική θητεία, δηλαδή μόνον τα 4 χρόνια; με ποιά λογική όχι τα 5 χρόνια, ή τα 6 χρόνια (που είναι και το όριο που μπαίνει των 2 θητειών);
    Για τις 2 θητείες τούτο θα καταπέσει στο ΣτΕ και υπάρχει και ο χρόνος γι αυτό (2,5 χρόνια περίπου μέχρι τις επόμενες κρίσεις διευθυντών). Όμως είναι λυπηρό και φαίνεται η διάθεση για άλωση των θέσεων στελεχών όχι με βάση προσόντα αλλά με βάση την καρατόμηση των υπαρχόντων σε αυτές. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι υποβάλλονται οι αιτήσεις πριν από τα μόρια ώστε να γίνουν διάφορα!

  • 24 Μαρτίου 2018, 00:10 | Κώστας

    Γιατί μειώνονται οι θέσεις συντονιστών ηλεκτρολόγων σε σχέση με τους Ηλεκτρονικούς και τους Μηχανολόγους. Κύριε υφυπουργέ ως εκπαιδευτικός ηλεκτρολόγος μπορείτε να δώσετε μια πειστική εξήγηση;

  • 24 Μαρτίου 2018, 00:00 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Διαβάζοντας το νομοσχέδιο βλέπει κανείς μια σοβαρή δουλειά με πολλές εργατοώρες και σε βάθος προσέγγιση πολλών θεμάτων
    Φτάνοντας στην ενότητα της μοριοδότησης όμως αισθάνεσαι μια απογοήτευση. Κρίμα! Γιατί μια διαφαινόμενη σοβαρή δουλειά αμαυρώνεται και αποτυπώνονται στο χαρτί η εμπάθεια, οι ιδεοληψίες και οι έμμεσοι αποκλεισμοί έναντι προσοντούχων εκπαιδευτικών σε βάρος των αρχών της αξιοκρατίας και της ισότητας. Εκτός και αν εκ παραδρομής παραλείφθηκαν λόγω του μεγάλου όγκου των ρυθμίσεων και θα συμπεριληφθούν ή διορθωθούν στο πλαίσιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
    Συγκεκριμένα:
    Ίση μεταχείρηση ως προς τη γνώση ξένης γλώσσας για όλα τα στελέχη:
    Η ξένη γλώσσα να μοριοδοτείται αλλά να μην αποτελεί προϋπόθεση υποβολής αίτησης γιατί έτσι χάνονται τα μόρια. Στην περίπτωση του προαπαιτούμενου να ισχύει για όλα τα στελέχη αλλά από τις επόμενες επιλογές, ώστε να γνωρίζει έγκαιρα ο κάθε εκπαιδευτικός τα κριτήρια.
    Παράλειψη της ισότιμης με τα άλλα στελέχη (περιφερειακούς κλπ) μοριοδότησης της 5/ετούς θητείας εκείνων των εκπαιδευτικών που είχαν εκλεγεί Πάρεδροι του Π.Ι.. Είναι η μόνη υπηρεσία που υπάρχει στο Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών ενός υποψηφίου και δεν αναφέρεται στο παρόν νομοσχέδιο μέσα στις τόσες που μοριοδοτούνται, ενώ μοριοδοτείτο σε προηγούμενες κρίσεις. Είναι δυνατόν αναγνωρισμένη 5/ετής θητεία στελέχους της εκπαίδευσης να μη μοριοδοτείται;
    Παράλειψη της μοριοδότησης τρίτου πτυχίου Α.Ε.Ι.,το οποίο πρέπει να ενταχθεί στο άρθρο 24 /2/δ/ββ ,το οποίο είναι σαφώς ισχυρότερη επιμόρφωση( τετραετές) από αυτή του ενός έτους που μοριοδοτείται στο συγκεκρινένο άρθρο (24/2/δ/ββ).
    Παράλειψη της μοριοδότησης της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας . Τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν χρειάζονται μόνο εμπειρία τάξης αλλά και εμπειρία από υπηρεσίες σε έποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Πανεπιστήμια κ.ά.
    Παράλειψη μοριοδότησης της Διοικητικής υπηρεσίας σε θέσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών Π.Ε.Κ.
    Παράλειψη της μοριοδότησης της συγγραφής επιστημονικών βιβλίων.
    Παράλειψη μοριοδότησης επιμορφώσεων στο ΕΚΔΔΑ.
    Παράλειψη αναφοράς στη συνεκτίμηση κατά τη συνέντευξη ολων όσων δεν μοριοδοτούνται και αναφέρονται στο κατατεθειμένο βιογραφικό κάθε υποψηφίου.

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:54 | Γιάννης

    Η γνώση μιας βασικής ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη για το συντονιστή εκπαιδευτικού έργου αλλά και για κάθε υπηρεσιακά προϊστάμενό του (πχ περιφερειακό διευθυντή). Για όλους αυτούς πρέπει να είναι προϋπόθεση η γνώση μιας διαδεδομένης ξένης γλώσσας όχι σε επίπεδο Β2 αλλά μεγαλύτερο αυτού. Γνώση σε επίπεδο Β2 λίγα περιθώρια αφήνει για ουσιαστική χρήση της ξένης γλώσσας.

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:16 | Κυριάκος Αποστολόπουλος

    Για την συνέντευξη.
    Πρώτον, η εμπειρία έχει δείξει ότι συνήθως δεν είναι αντικειμενική, όχι μόνο γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο στην κρίση κάποιου για κάποιον άλλο, αλλά και γιατί μεταξύ των αξιολογητών και των αξιολογούμενων πολύ συχνά υπάρχουν σχέσεις φιλίας, σχέσεις πολιτικής συμπάθειας (μην ξεχνάμε ότι στα ΠΥΣΔΕ συμμετέχουν δυο αιρετοί/συνδικαλιστές), σχέσεις οικογενειακές (πχ κουμπαριές) κλπ.
    Δεύτερον, οι αξιολογητές ενδέχεται να έχουν λιγότερα τυπικά – και πολλές φορές και ουσιαστικά- προσόντα από τους αξιολογούμενους.

    Σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ ότι τα αντικειμενικά μετρήσιμα προσόντα αποτελούν εχέγγυο επιλογής των καλύτερων. Όντως μπορεί κάποιος/α να έχει πολλά πτυχία ή μεγάλη προϋπηρεσία αλλά να μην είναι καλός/ή ως διευθυντής/τρια. Όμως δυστυχώς η συνέντευξη δεν θεραπεύει αυτό το πρόβλημα, αντιθέτως πολύ συχνά το επιδεινώνει και γι αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθεί εντελώς. Ήλπιζα οτι η στιγμή αυτή θα ήταν τώρα γιατί αν δεν γίνει ούτε από αυτήν την κυβέρνηση, φοβάμαι ότι δεν θα γίνει ποτέ.

    Σε κάθε περίπτωση τα 10+5 μόρια που προβλέπονται είναι τόσα ώστε αρκούν για να αλλάξουν οποιαδήποτε κατάταξη προκύψει από τα αντικειμενικά κριτήρια. Αν δεν υπάρξει κατάργηση της συνέντευξης τουλάχιστον ας υπάρξει δραστική μείωση των μορίων.

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:01 | ΣΤΑΜΑΤΙΑ

    Θα έπρεπε να μοριοδοτηθεί και η συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων είτε ως μέλος είτε ως εισηγητής θεμάτων. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι από τους πλέον αδιάβλητους θεσμούς που εμπιστεύονται οι πολίτες.

  • 23 Μαρτίου 2018, 22:57 | Ε.Λ.

    Γιατί δεν μοριοδοτούνται τα προγράμματα Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων που κάνουν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη????
    Μοριοδοτούνται με διδακτικά χρόνια οι υπεύθυνοι προγραμμάτων (για δέκα λεπτά που μπορεί να έρθουν μέσα στην τάξη). Οι εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούν τα πρόγράμματ θα μπορούσαν να πάρουν π.χ. έστω ο,20 για κάθε πρόγραμμα.

  • 23 Μαρτίου 2018, 22:29 | Λ.Λ.

    Επειδή Μεταπτυχιακά και διδακτορικά έχουν όλοι ή σχεδόν όλοι, δίκαιο θα ήταν η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών να γίνεται σύμφωνα με το ISO που έχει το κάθε πανεπιστήμιο. Άλλος έχει μεταπτυχιακό απο το Κέμπριτσ, άλλος απο το ΑΠΘ, άλλος απο την Βουλγαρία και άλλος απο την Κύπρο. Σε μερικούς τους στείλανε τα πτυχία στο σπίτι αφού πληρώσανε κάμποσα χιλιάρικά και άλλοι φάγανε τα νιάτα τους σε πολύ καλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Και όλοι παίρνουν τα ίδια μόρια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 23 Μαρτίου 2018, 22:13 | Δημήτριος

    α. Γιατί αγαπητοί κύριοι εξαιρείται το διδακτικό έργο του νυν ή προηγούμενου διευθυντή χωρίς να προσμετρώνται οι υποχρεωτικά κατά το ελάχιστο και ανά τύπο σχολείου 8 ώρες τις οποίες ασκεί ούτως ή άλλως ο διευθυντής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δεν είναι διδακτικό έργο οι 8 ώρες του διευθυντή πρωτοβάθμιας στην τάξη;

    β. Γιατί να μοριοδοτείται οποιαδήποτε επάρκεια σε υπολογιστές όταν θεωρείται πλέον αποκλειστική ανάγκη σύγχρονης διδασκαλίας (κοινωνία της πληροφορίας)σε οποιονδήποτε συνάδελφο;Μήπως το Β επίπεδο με κάνει καλύτερο στις νέες τεχνολογίες και στα λογισμικά τυποποιημένου τύπου που αφορούν αποκλειστικά τη διδασκαλία σεναριακού τύπου και σε τελική ανάλυση δεν αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών στο διοικητικό έργο (όντας επιμορφούμενος Β επιπέδου το οποίο δε μου προσφέρει τίποτα ουσιαστικό) και άριστος χρήστης υπολογιστών;

    γ. Γιατί μια δημοσίευση έχει τόσο μηδαμινή αξία και σε κοινό παρανομαστή με κάποια άλλη λ.χ η όποια δημοσίευση ενός έγκυρου επιστημονικού διεθνούς περιοδικού με την δημοσίευση του….κάπου;

    Δ. Γιατί ένας διδακτορικός τίτλος -ο υπέρτατος επί του παρόντος- ο οποίος σου δίνει τη δυνατότητα άσκησης διδακτικού πανεπιστημιακού έργου να μοριοδοτείται σχετικά χαμηλά ενώ ένα β πτυχίο της σειράς σου δίνει 3 μόρια;Αν δώσετε επιπρόσθετα στον μεταδιδακτορικό τίτλο ειδίκευσης 9 μόρια, θα έλεγα ότι τα 6 του διδακτορικού έχουν μια κάποια λογική, αλλά φυσικά πολλαπλάσια ενός δεύτερου πτυχίου. Όχι 3 προς 6…

    Ε.Γιατί θα πρέπει να υπάρχει η διαφοροποίηση του διδακτικού έργου των υποψήφιων διευθυντών μοριοδοτούμενο και να μην υπάρχει ένα κατώτατο υποχρεωτικό διδακτικό πλαφόν στην τάξη (π.χ 15 διδακτικά έτη πραγματικά) και να μην υφίσταται μοριοδόιτηση διδακτικού έργου υπό μορφή πλεοναζόντων ετών; Οϋτως ή άλλως οι περισσότεροι διευθυντές είναι με πραγματικό διδακτικό χρόνο κάτω των 20 στην τάξη ενώ ένας ικανός αριθμός…πολύ παλαιών στελεχών δεν έχει ούτε καν 15 έτη πραγματικά πχ έχω 32 έτη συνολικά, 10 χρόνια σύμβουλος, 12-15 διευθυντής παλαιόθεν τις εποχές που …διοριζόμουν και….καταϊδρωμένος συγκεντρώνω κι 7 ή 8 έτη εργασίας στην τάξη….

    ΣΤ. Γιατί ακόμη να στερείται το δικαίωμα της επανάληψης υποψηφιότητας σε θέση διευθυντή πέραν των 2 θητειών; Σε ποιο φορέα του δημόσιου τομέα είναι θεσμοθετημένο έτσι και ισχύει;

    Πολλά μπορούν να ειπωθούν…Σταματώ εδώ!