Άρθρο 32 – Κυρώσεις επί παραβάσεων που αφορούν στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις – Αντικατάσταση άρθρου 10 ν. 3758/2009

Το άρθρο 10 του ν. 3758/2009 (Α’ 68), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Κυρώσεις
1. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπό την επιφύλαξη του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, L 119/1) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, επιβάλλεται:
α) σύσταση συμμόρφωσης εντός προθεσμίας και άρσης της προσβολής και παράλειψής της στο μέλλον ή, αν ο ελεγχόμενος έχει ήδη συμμορφωθεί πριν από τη σύσταση, σύσταση παράλειψης της προσβολής στο μέλλον,
β) πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Αν εντός της τελευταίας πενταετίας, πριν από την έκδοση της απόφασης επιβολής προστίμου, έχουν εκδοθεί σε βάρος του παραβάτη περισσότερες από μια (1) αποφάσεις επιβολής προστίμου, για παραβάσεις του παρόντος το ανώτατο ύψος του προστίμου ορίζεται σε ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.
Ειδικά για τις παραβάσεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 4, της παρ. 7 του άρθρου 6 και της παρ. 2 του άρθρου 8, από τις οποίες θίγεται το δικαίωμα στην προστασία προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων, αρμόδια είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Για το ύψος του προστίμου εφαρμόζεται η παρούσα.
2. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά την παρ. 1 εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190).
3. Για την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη ιδίως:
α) η φύση, η βαρύτητα, η έκταση και η διάρκεια της παράβασης,
β) ενέργειες του παραβάτη με σκοπό τον μετριασμό ή την επανόρθωση της ζημίας που υπέστησαν οι καταναλωτές,
γ) προηγούμενες παραβάσεις του παρόντος,
δ) το οικονομικό όφελος που αποκόμισε ο παραβάτης.
5. Περίληψη της απόφασης, με την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο της παρ. 1, δημοσιεύεται με κάθε πρόσφορο μέσο και αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης στον παραβάτη, εφόσον το ύψος του προστίμου είναι μεγαλύτερο από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και ανεξαρτήτως του ύψους του προστίμου, σε περίπτωση υποτροπής. Η περίληψη περιλαμβάνει, ιδίως, την επωνυμία ή το ονοματεπώνυμο του παραβάτη, την έδρα, περιγραφή της παράβασης και το ύψος του επιβληθέντος προστίμου.».

  • 7 Ιανουαρίου 2023, 12:00 | Καλλιρόη Π.

    Η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 83 του ΓΚΠΔ και χρήζει αναδιατύπωσης. Ο ΓΚΠΔ είναι κανονισμός, εφαρμόζεται ευθέως από τα κ-μ και ο εθνικός νομοθέτης δεν δύναται να περιορίσει την εφαρμογή του. Σε περίπτωση δε παραβίασης του ενωσιακού δικαίου ο εθνικός εφαρμοστής του δικαίου οφείλει να εφαρμόσει το ενωσιακο δίκαιο ( βλ. απόφαση ΔΕΕ Simmenthal).
    Με βάση τον ΓΚΠΔ η μόνη Αρχή που είναι αρμόδια επιβολής προστίμων για τη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ και το δίκαιο προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
    Η ρύθμιση ως προτείνεται εγείρει ζητήματα εφαρμογής της αρχής του non bis in idem και η πρόβλεψη ότι για το «ύψος των προστίμων θα εφαρμόζεται η παρούσα » ακόμη και όταν τα πρόστιμα επιβάλλονται από την ΑΠΔΠΧ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 83 του ΓΚΠΔ, το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμων έως και 20.000.000 ευρώ.
    Θα πρότεινα την αναδιατύπωση της μετά από διαβούλευση με την ΑΠΔΠΧ ώστε με βάση την αρχή της προβλεψιμότητας και της σαφήνειας που πρέπει να διέπει την επιβολή κυρώσεων να καταστεί ευκρινές για ποιες παραβάσεις θα εφαρμοσθεί ο ΓΚΠΔ και τα υψηλά πρόστιμα που ο τελευταίος προβλέπει και για ποιες παραβάσεις διατηρεί αποκλειστική αρμοδιότητα το επισπευδον Υπουργείο.
    Μετά τιμής!
    Καλλιρόη Π.