Άρθρο 14 – Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών

1. Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσπάται με τριετή θητεία, ύστερα από επιλογή σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 18, ένας εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 86, με οργανική θέση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ως Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ. Στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης αποσπώνται σύμφωνα με το παρόν δύο εκπαιδευτικοί.
2. Υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπευθύνων μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί με επταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ή Ε.Κ. για πέντε τουλάχιστον έτη.
3. Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τοποθετούνται στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και καθοδηγούνται για την άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ 86 του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:37 | Αλεξάνδρα Μακρή

    Έχω υπάρξει – επί σειρά ετών – ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗ και ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ σε σεμινάρια που διοργάνωσε και «στηρίζει» το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας/Αχαΐας/Β΄Αθήνας κτλ. (το σύνολο των σεμιναρίων αυτών στηρίζεται σε εθελοντική εργασία και των εργαζομένων στην ΚΕΠΛΗΝΕΤ). Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί με όρεξη, δίψα και θέληση για μάθηση, στερήθηκαν από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους και εδώ και μήνες καταθέτουν ηλεκτρονικά εργασίες -παρουσιάζονται σε «δια ζώσεις συναντήσεις», ανταλλασσουν απόψεις σε πλατφόρμα που «στηρίζει» και αποκτούν γνώσεις και εφόδια για να κάνουν το μάθημά τους περισσότερο ελκυστικό και σύγχρονο. Αυτό θα χαθεί;!;!

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:21 | Χριστίνα Τσούμαρη

    Είμαι καθηγήτρια Πληροφορικής και εργάζομαι πάνω από 22 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Ευβοίας. Το αντίστοιχο ΚΕΠΛΗΝΕΤ όλα αυτά τα χρόνια είναι ο φορέας που υποστηρίζει το εργαστήριο Πληροφορικής στο σχολείο που δουλεύω, σε οτιδήποτε χρειάζομαι από επισκευές υπολογιστικών συστημάτων, ενημέρωση και καθοδήγηση για αγορά hardware, εγκαταστάσεις λογισμικών και μετάβαση από windows σε linux εργαστήρια και αντίστοιχη παραμετροποίηση, υποστήριξη ιστοσελίδας του σχολείου αλλά και όλων των υπολογιστών της σχολικής μονάδας που υποστηρίζουν τις διοικητικές εργασίες του σχολείου. Μας εξυπηρετούν οποτεδήποτε έχουμε χρειαστεί τη βοήθεια, τη συμβουλή ή τη συνεργασία τους. Δεν ξέρω πόσα χρήματα έχουμε εξοικονομήσει τόσα χρόνια σε καταστήματα και τεχνικούς Η/Υ από τις υπηρεσίες των συναδέλφων στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ευβοίας. Ο φορέας αυτός είναι πραγματικά απαραίτητος για την υποστήριξη των υπολογιστών στις σχολικές μονάδες, ειδικά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης όπου τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία είναι ελάχιστα ώστε ούτε χαρτί δεν έχουμε για εκτύπωση, πόσο μάλλον να πληρώνουμε και για έξοδα σε τεχνικούς υπολογιστών. Οι καθηγητές Πληροφορικής στα σχολεία ασχολούμαστε κυρίως με τη διδασκαλία του μαθήματος Πληροφορικής και την εκτέλεση των εργασιών στο εργαστήριο Πληροφορικής, συχνά όμως δεν έχουμε τις τεχνικές γνώσεις για την επισκευή υπολογιστών, μιας και προερχόμαστε από διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα καθένας μας. Έτσι ο φορέας ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι σημαντικός και απαραίτητος για να καλύψει αυτά τα κενά σε κάθε νομό διότι εκτός από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καλύπτουν ακόμη και την Πρωτοβάθμια μέχρι και τα νηπιαγωγεία. Στην πραγματικότητα έπρεπε όχι να καταργηθούν/συγχωνευτούν αλλά να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό ώστε να καταφέρουν να εξυπηρετούν όλα τα σχολεία ενός νομού!

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:09 | ΣΑΡΑΝΤΟΥΛΑ ΠΑΡΛΑΠΑΝΗ

    Η προσπάθεια που γίνεται από το ΥΠΠΕΘ για επιμόρφωση των εκπ/κών στις Ψ.Τ προκειμένου να επιτευχθεί η ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία, δεν συνάδει με την απόφαση του για κατάργηση του θεσμού ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Αντίθετα, τα κέντρα πρέπει να ενισχυθούν για να στηρίζουν τη προσπάθεια μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών που επιθυμούν, με σύμμαχο τις ψηφιακές τεχνολογίες, να πάνε την εκπαίδευση ένα βήμα παραπάνω.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:58 | Αθανάσιος Κ.

    Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ20 σε 5 σχολεία Πρωτοβάθμιας. Τα προβλήματα των σχολικών μονάδων σε υλικοτεχνική υποδομή είναι πολλά έως ανύπαρκτη. Η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ή ο περιορισμός αυτών θα δυσκολέψει το έργο του κάθε εκπαιδευτικού με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο εκπαιδευτικός να επισκευάζει ή να δίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων τότε θα πρέπει να αυξηθεί και τα ολιγοθέσια Δημοτικά να έχουν την δυνατότητα της επισκευής των συστημάτων τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:40 | Ανέστης Εξαφτόπουλος

    Η κατάργηση του θεσμού των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) είναι αδικαιολόγητη. Η προσφορά τους στον κύριο ρόλο τους είναι καταγεγραμμένη ποιοτικά και ποσοτικά, συνεπώς κάθε σκέψη υποβάθμισης ή κατάργησης είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Η ανάγκη σε ώρες Ωρ. Προγράμματος και σε καθηγητές πληροφορικής είναι εμφανής στη δευτεροβάθμια εκπ/ση [με τη μείωση (!!!) των ωρών τους πολλοί διοχετεύθηκαν στην πρωτοβάθμια] και η λύση είναι μία: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Η διοχέτευση του προσωπικού των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. στα σχολεία είναι μπάλωμα χειρίστου είδους και με ελάχιστο οικονομικό όφελος. Αποτελεί ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στη χώρα μας.
    Τα τελευταία δύο χρόνια μόνο έχω συμμετάσχει και συμμετέχω ακόμα σε τρία σεμινάρια που σχεδιάστηκαν, παράχθηκε το ψηφιακό υλικό τους (τιτάνιο έργο, λόγω όγκου και όχι μόνο), στελεχώθηκαν με επιμορφωτές (πρώην επιμορφούμενους) και υποστηρίζονται εθελοντικά από όλους με την καθοδήγηση των υπευθύνων ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. των νομών Ξάνθης (Arduino), Ηλίας (Moodle – 26 εβδομάδων, από το 2011-12), Κυκλάδων (etwinning – 25 εβδομάδων). Και όλα αυτά, πέρα από τον κύριο ρόλο τους …
    Ως καθηγητής με σημαντική χρήση των Τ.Π.Ε. στο μάθημά μου (Μαθηματικά), δηλώνω κατηγορηματικά ότι η ΕΝΙΣΧΥΣΗ και η ΕΠΑΡΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πανελλαδικά είναι εκ των ουκ άνευ. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν θεωρητικά (με επιμορφώσεις και συμβουλευτικά) και τεχνικά τον εμπλουτισμό του Α.Π. όλων των μαθημάτων, ώστε να καταστεί δυνατό να καλλιεργήσουν οι μαθητές μας (παρουσία κι όχι ερήμην μας) τις δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες στον 21ο αιώνα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:37 | ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

    Την ώρα που η εξέλιξη των Νέων Τεχνολογιών είναι κατακλυσμιαία η χώρα μας θέλει να καταργήσει τις δομές υποστήριξής τους. Την ώρα που η επικαιροποίηση των Νέων Τεχνολογιών θα πρέπει να γίνεται συνεχώς στην εκπαίδευση εμείς καταργούμε το θεσμό υποστήριξης τους που είναι τα κέντρα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Η χώρα αυτή την ώρα που στο εκπαιδευτικό της σύστημα έχει να κάνει ανανέωση των Η/Υ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εδώ και 20 χρόνια πριν, εμείς θέλουμε να καταργούμε τα κέντρα ΚΕΠΛΗΝΕΤ τα οποία έχουν επιτύχει την λειτουργικότητα των σχολείων, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε με τέτοιους Η/Υ να διδάσκουμε τους μαθητές μας σε αρκετά αναβαθμισμένη επικαιροποίηση της γνώσης. Δεν γνωρίζω αν είναι μνημονιακή ή όχι η υποχρέωση της χώρας επειδή ως εκπαιδευτικός πληροφορικής θέλω να εκπαιδεύσω τους μαθητές μου, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τις δομές των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ώστε να λειτουργούν ευέλικτα υποστηρίζοντας όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και όχι να την διαλύσουμε..

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:28 | Νίκος Ζούνης

    Ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση και πρέπει αντιθέτως με το άρθρο 14 να παραμείνει και να ενδυναμωθεί!

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:16 | Αθανάσιος Σωτηρίου

    Είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς που επωφελούνται ή επωφελήθηκαν από τις δράσεις του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ολοκληρώνω ένα σημαντικό και χρησιμότατο σεμινάριο (δάσκαλος ων) και περίμενα με ανυπομονησία να ξεκινήσω το επόμενο… Θεωρώ σημαντικότατο πλήγμα την κατάργηση δομών που προσφέρουν στον πολύπαθο τομέα της εκπαίδευσης τόσο σημαντικό έργο. Ευελπιστώ στην αναθεώρηση της ιδέας κατάργησης των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:04 | Καλλιόπη Ρήγα

    Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, πως την δική μας εξοικείωση και κατάρτιση στις ΤΠΕ την οφείλουμε αποκλειστικά σε σεμινάρια των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Μέσω αυτών τολμήσαμε να προχωρήσουμε και να εμπλουτίσουμε την καθημερινή διδακτική πρακτική μας, ακολουθώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.

    Επομένως είναι ολοφάνερο, πως η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ισοδυναμεί μεταξύ άλλων και με την υποβάθμιση του δικού μας έργου ως εκπαιδευτικών.

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:41 | Μανώλης Βιρβιδάκης

    Θα περίμενε κανείς την αναγνώριση από την πλευρά της πολιτείας της πολύπλευρης και ουσιαστικής συνεισφοράς των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ, τόσο στην ομαλή λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων, όσο και στη βοήθεια που προσφέρουν προς τους εκπαιδευτικούς με τεχνική υποστήριξη και επιμορφωτικά σεμινάρια.
    Η δομή των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ έχει ανάγκη αναβάθμισης και υποστήριξης με επιπλέον προσωπικό. Η κατάργησή της μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στη γενικότερη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:29 | Χρήστος Γκόβας

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ λειτουργούν αρκετά καλά στις περιοχές που δεν είναι υποστελεχωμένα και γι’ αυτό θα πρέπει να αφεθούν να κάνουν ανεμπόδιστα το έργο τους. Δεν μπορεί για λόγους οικονομικούς και διαχειριστικούς όλες οι δομές να ενοποιούνται αλλά στην περίπτωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ να προτείνεται το αντίθετο, δηλαδή διαχωρισμός σε γραφείο για την πρωτοβάθμια και σε άλλο γραφείο για την Δευτεροβάθμια, με προφανείς συνέπειες στη λειτουργικότητά τους..

    Στις περισσότερες Διευθύνσεις εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας προτείνεται να υπάρχει ένα άτομο για να εξυπηρετήσει το σύνολο των αναγκών των σχολείων. Ένας όμως ίσον κανένας…..

    Επίσης, η σωστή και αποτελεσματική στελέχωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, με καταρτισμένους και καθολικά αποδεκτούς στον κλάδο εκπαιδευτικούς θα αποτελέσει και εγγύηση σωστής και διαφανούς λειτουργίας και των τμημάτων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων στις οποίες θα υπάγονται.

    Τέλος η διάταξη που προβλέπει τη στελέχωσή τους αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με οργανική θέση στην οικεία διεύθυνση, την στιγμή που οι μεταθέσεις στον κλάδο έχουν σταματήσει, μάλλον σαν «καψώνι» σε συναδέλφους μου μοιάζει που χωρίς να ευθύνονται βρίσκονται για δεκαετίες όμηροι και εγκλωβισμένοι σε Διευθύνσεις και περιοχές μακρυά από τον τόπο διαμονής τους, με προφανείς συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:29 | Μαρίνα Γ.

    Τι πιο παράλογο, από το να καταργείς τον πετυχημένο και εξαιρετικά χρήσιμο θεσμό των ΚΕΠΛΗΝΕΤ;! Είναι πραγματικά λυπηρό…

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:13 | Χαρίκλεια Κιουρή

    Τα σχολεία έχουν ήδη πολλά προβλήματα στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό λόγω της κατάργησης του 3ωρου των καθηγητών πληροφορικής. Αν καταργηθούν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Προβλέπεται να υπάρχει τεχνικός υπεύθυνος σε κάθε σχολείο; Αν όχι καλό θα είναι οι δομές αυτές να παραμείνουν και να ενισχυθούν, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για το σχολείο του 21ου αιώνα, μόνο με κιμωλία και πίνακα. Ο εξοπλισμός σε πολλά σχολεία είναι παρωχημένος. Και αφού δεν μπορεί να αλλαχθεί άμεσα, τουλάχιστον να επισκευάζεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:03 | Κώστας Στάλης

    Η υποστήριξη, που παρέχουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι πολύτιμη για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Παράλληλα, με διάφορες επιμορφωτικές δράσεις, που οργανώνουν, συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία επικαιροποίησης της γνώσης τνω εκπαιδευτικών πληροφορικής. Επιπρόσθετα, με τη δημιουργία αρκετών νέων σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής στα Δημοτικά σχολεία (μετά την εισαγωγή του μαθήματος των ΤΠΕ από το 2010 και μετά) δημιουργήθηκαν επιπλέον ανάγκες για υποστήριξης, χωρίς όμως να ενισχυθούν – με επιπλέον προσωπικό- τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει έστω και τώρα, είναι όχι να αποδυναμώσουμε το θεσμό αυτό αλλά να τον ενισχύσουμε όχι μόνο με προσωπικό αλλά και με εξοπλισμό, κάλυψη οδοιπορικών κλπ κλπ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:01 | Σταυρούλα Μισθού

    1. Πιθανολογώ ότι το Υπουργείο δεν γνωρίζει πώς λειτουργούν τα εργαστήρια Πληροφορικής στα σχολεία καθώς και τι αντιπροσωπεύει το μάθημα της Πληροφορικής στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια εκπαίδευση.
    Αυτή η διαβούλευση λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθούν οι αρμόδιοι, ότι η τελευταία ελπίδα βιωσιμότητας των σχολικών εργαστηρίων είναι το ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

    2. Έχοντας 27 χρόνια υπηρεσίας στον κλάδο ΠΕ19 και έχοντας υπηρετήσει σε Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ αλλά και στη θέση διευθύντριας ΓΕΛ, μπορώ να βεβαιώσω ότι η προσφορά του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι πολύπλευρη στην υποστήριξη και βοήθεια προς τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές.

    3. Είναι συνάδελφοι μας οι υπηρετούντες στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ!!! Μιλάμε την ίδια γλώσσα, ξέρουν τα προβλήματα, προσπαθούν να βρουν λύσεις. Και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Η τεχνογνωσία που έχουν είναι πολύτιμη για όλους μας. Στην Α’ Αθήνας που υπηρετώ, με το LTSP αξιοποιούμε το ανοιχτό λογισμικό.

    4. Συμπερασματικά: το ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι μία δομή που πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί στην κατεύθυνση
    (α) της συστηματικής υποστήριξης των σχολείων με ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και
    (β) της εισαγωγής και υποστήριξης νέων ανοιχτών λύσεων ρομποτικής και τρισδιάστατης εκτύπωσης.
    Είναι η μόνη δομή που μπορεί να προσφέρει ομοιομορφία στα εργαστήρια πληροφορικής, λειτουργικότητα και βιωσιμότητα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 11:21 | Καρά Σεπετζόγλου Αικατερίνη

    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ είναι σημαντικός για τη εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων πληροφορικής και όχι μόνο. Δεδομένου ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων είναι στην πλειονότητα του πεπαλαιωμένος και χρειάζεται συνεχή συντήρηση (αλλαγή μεμονωμένων εξαρτημάτων κτλ) ο κεντρικός συντονιστικός ρόλος των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ και η προσωπική τους συνεισφορά των συναδέλφων είναι ανεκτίμητη, αναντικατάστατη και χαμηλού κόστους!!! Αναμφίβολα χρειάζεται ενίσχυση του θεσμού και όχι κατάργηση του….!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:48 | Δαμοράκης Γεώργιος

    Γεια προς όλους.
    Είμαι εκπαιδευτικός της Γ’ Αθήνας (ΠΕ 17.04) και έχω θετικότατη άποψη (εξ εμπειρίας) από τη δράση του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. της Γ’ Αθήνας.
    Επίσης, συμμετέχω σε σεμινάριο moodle το οποίο υλοποιείται από ανθρώπους του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. του Ν. Ηλείας και απ’ όσο γνωρίζω αυτό γίνεται αφιλοκερδώς εδώ και πολλά χρόνια.
    Επίσης, απ’ ότι έχω ακούσει κάποιο σεμινάριο για το e-twinning υλοποιείται από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. του Ν. Κυκλάδων.
    Παρά το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες περιπτώσεις δεν αποτελούν αντικείμενο (απ’ όσο γνωρίζω) λειτουργίας των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι όμως ενδεικτικό της κουλτουρας προσφοράς και διάχυσης των Νέων Τεχνολογίων προς την εκπαιδευτική κοινότητα που χαρακτηρίζει τους υπευθύνους τους.
    Συμφωνα με τα προτεινόμενα απο το νομοσχέδιο η αποκατάσταση των σχετικών προβλημάτων είτε θα γίνεται με πολύ αργο ρυθμό, είτε θα αντιμετωπίζεται πρόχειρα εκ των έσω της σχολικής μονάδας και από εκπαιδευτικούς που δεν είναι απαραίτητα πληροφορικάριοι, ή το σημαντικότερο είναι πιθανό ανάλογα την σχολική μονάδα και τον Δήμο στον οποίο ανήκει να έχουμε ένα περισσότερο/λιγότερο τυπικό outsourcing προς ιδιώτες.

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:44 | Ελένη Μοσχοβάκη

    Η τεχνική υποστήριξη που προσφέρουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι πολύτιμη για τα σχολεία. Μην ξεχνάμε ότι τα οικονομικά των σχολείων είναι εξαιρετικά περιορισμένα και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες υποστήριξης των υπολογιστικών τους συστημάτων. Επιπρόσθετα, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων προσφέρει εξαιρετικό επιμορφωτικό έργο για χιλιάδες εκπαιδευτικούς έχοντας στηριχθεί στην αφιλοκερδή συμμετοχή πολλών επιμορφωτών απο όλη την Ελλάδα. Αλλά και τα υπόλοιπα ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν συχνά στηρίξει με επιμορφώσεις τις ανάγκες των εκπαιδευτικών.
    Ο θεσμός καλύπτει τεράστιες ανάγκες των σχολείων και δεν πρέπει να καταργηθεί. Η τοποθέτηση ενός ατόμου στα ΚΕΣΥ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των σχολικών μονάδων.

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:31 | Ελένη Μαργαρού

    Η εμπειρία από τη συμμετοχή μου στο σεμινάριο e-twinning του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων είναι εξαιρετική! Αδυνατώ να καταλάβω με ποια λογική καταργούνται, αντί να ενισχυθούν, δομές δοκιμασμένες και αποδεδειγμένα επιτυχημένες.

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:19 | Κώστας Κούστας

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ αποτελούν σημείο αναφοράς και κέντρο ουσιαστικής υποστήριξης για τις σχολικές μονάδες αλλά και τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν υπολογιστές, νέες τεχνολογίες και ψηφιακά μέσα στο μάθημα και σε ολόκληρη την σχολική δραστηριότητα. Οι αποφάσεις του Υπ. Παιδείας τα τελευταία 10 χρόνια περιορίζουν και απαξιώνουν το ρόλο τους διαρκώς
    Στην Π.Ε. Αιτ/νίας ,που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην χώρα, έτσι όπως είναι τα σχολεία με τη γεωγραφική διασπορά σε όλη την έκταση του μεγαλύτερου νομού της χώρας, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ στελεχώνεται με 5 εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός είναι οριακά επαρκής για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων της ΔΔΕ αλλά και της ΠΔΕ.
    Επειδή δε τα περισσότερα σχολεία διαθέτουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό, οι ανάγκες υποστήριξής τους είναι αυξημένες.
    Οι συνάδελφοι από το Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν αρκετά εργαστήρια που είχαν παροπλιστεί λόγω παλαιότητας εξοπλισμού και υιοθέτησε λύσεις ελεύθερου λογισμικού μειώνοντας τα κόστη προμήθειας εξοπλισμού και λογισμικού.
    Επιπλέον είναι κρίσιμο το προσωπικό να διαθέτει τεχνικές γνώσεις και διάθεση να υιοθετήσει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, χαρακτηριστικό νέων ανθρώπων, κάτι που συγκρούεται με το κριτήριο της υπηρέτησης τουλάχιστον 5ετίας σε σχολικές μονάδες, με δεδομένο ότι η υπηρεσία στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσμετρούσε και ως διδακτική από το 2012.
    Πιθανή ενίσχυση θα ήταν η δημιουργία Τμήματος ΣΤ’ ΚΕΠΛΗΝΕΤ για την τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη των σχολικών μονάδων με προβλεπόμενα έξοδα κίνησης για τις επισκέψεις στις σχολικές μονάδες.
    Η αντικατάσταση των 5 ατόμων που αυτή τη στιγμή στελεχώνουν το ΚΕΠΛΗΝΕΤ από έναν υπεύθυνο σε κάθε διεύθυνση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς στις σχολικές μονάδες της Αιτ/νίας. Για αυτό ο ρόλος πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον δράσεις και στελέχωση. Όλα τα υπόλοιπα περί κατάργησης ή ακόμη και μη ενίσχυσής τους αποτελούν έκπτωση στην υποστήριξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που μαζί με όλα τα υπόλοιπα εμπόδια τα τελευταία χρόνια γίνεται τόσο επώδυνη η εκπαίδευση ώστε να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο υποβάθμισης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:10 | Κωνσταντίνος Βιολιντζής

    Σαν εκπαιδευτικός της Πληροφορικής Επιστήμης αλλά και σαν μάχιμος εκπαιδευτικός της τάξης για αρκετά έτη στην δημόσια και όχι μόνο εκπαίδευση σας προτείνω όχι την κατάργηση αλλά την επαναστελέχωση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) ανά νομό με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θέσεων σε αυτά.
    Ο σημαντικός και επιτυχημένος ρόλος των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., όχι μόνο στην τεχνική υποστήριξη των σχολείων αλλά και στα ευρύτερα καθήκοντά τους (επιμορφώσεις, αδιάκοπη υποστήριξη σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές εκπαίδευσης), είναι ευρέως αποδεκτός και τεκμηριώνεται τόσο με ποιοτικά στοιχεία – όπως η συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων των στελεχών και των εκπαιδευτικών των σχολείων – όσο και με ποσοτικά. Σας καλώ να ανατρέξτε στα πάνω από 800 σχόλια που έχουν κατατεθεί στο παρόν άρθρο και μέχρι αυτή τη στιγμή: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=3859#comments , καθώς και στα τεχνικά δελτία όλων των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ ανά την Ελλάδα, μελετώντας με προσοχή όλα τα στατιστικά στοιχεία, όπως αριθμοί δελτίων, ταχύτητα και βαθμός διεκπεραίωσης κλπ.
    Εξάλλου, αν και οι πληροφορικές ανάγκες των σχολείων συνεχώς αυξάνονται και οι εφαρμογές της Πληροφορικής Επιστήμης και των Νέων Τεχνολογιών (όπως ο προγραμματισμός, η αλγοριθμική σκέψη, οι τεχνολογίες της ρομποτικής, τα web 2.0 ή web 3.0 εργαλεία κ.ά.) επανασχεδιάζονται, ώστε να εισαχθούν συστηματικά και με επιτυχία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η άποψη ότι ο καθηγητής Πληροφορικής ή ο Σύλλογος Διδασκόντων της σχολικής μονάδας γενικότερα του σχολείου μπορεί να ανταπεξέλθει καθολικά σε αυτό το ρόλο δεν ισχύει, για τους παρακάτω λόγους.
    Πρωτίστως, δεν διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο. Με βάση τις τελευταίες μελέτες του ΟΟΣΑ οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αποτελούν τον πιο σκληρά εργαζόμενο εκπαιδευτικό και συνάμα με τις χαμηλότερες απολαβές στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο συνολικός χρόνος που περνούν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο στην Ελλάδα είναι σημαντικά μεγαλύτερος του διεθνούς μέσου όρου (1.170 ώρες έναντι 1.030, πηγή: https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/images/e/eb/Instruction_Time_2016_17.pdf).
    Συνάμα, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί μετά την αποχώρησή τους από το σχολείο επιφορτίζονται με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας σε όρους προετοιμασίας, διόρθωσης γραπτών και εργασιών, σχεδιασμού και εκπόνησης καινοτόμων δράσεων ή και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εξαιτίας της ενασχόλησής τους με μη σχετικά με τα αντικείμενα της διδασκαλίας τους καθήκοντα (όπως γραμματειακή υποστήριξη, επισκευές και γενικότερη συντήρηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού του σχολείου, υποστήριξη myschool κλπ) κατά την παραμονή τους σε αυτό. Συνακόλουθα, η μισθολογική απαξίωση αποτελεί ένα γεγονός που αυξάνει καθημερινά το επαγγελματικό τους άγχος, καθώς όποιον μισθολογικό δείκτη και αν επιλέξει κανείς, προκύπτει περίτρανα ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί κατατάσσονται στους αμειβόμενους με τις μικρότερες απολαβές σε όλη ανεξαιρέτως την ευρωπαϊκή κοινότητα (πηγή: https://europa.eu/european-union/index_en).
    Ενδεικτικά, μόνο για τη χρονιά 2017-18 το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων επιμορφώνει εθελοντικά και εντελώς δωρεάν μέσω του δικτύου etwinning, 4.500 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχες επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς υλοποιούν και αρκετά Πανεπιστήμια με τη διαφορά ότι απαιτείται η καταβολή διδάκτρων.
    Δυστυχώς, η προτεινόμενη κατάργηση ουσιαστικά της δομής των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και η αντικατάστασή της με την στελέχωση των νεοσύστατων τμημάτων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων με μόνο 2 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, θα έχει ως συνέπεια την σημαντικότατη υποβάθμιση της παρεχόμενης υποστήριξης στις σχολικές μονάδες την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των σχολείων σε τεχνολογική υποστήριξη αυξάνονται και μαζί με αυτές και τα τεχνικά προβλήματα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η δομή που προτείνεται δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτές και θα οδηγήσει σε συνολική υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Υπάρχουν συνολικά 14.875 σχολικές μονάδες κατανεμημένες σε 120 διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και με ένα πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει η αναλογία ενός τεχνικού ανά 124 σχολεία.
    Τέλος, τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι η μοναδική υπηρεσία για την οποία υπάρχουν και ποσοτικά δεδομένα για το έργο της. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το σύστημα helpdesk (στο οποίο καταγράφεται μόνο ένα κλάσμα των εργασιών των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) για το έτος 2016-17 κατά μέσο όρο καταγράφτηκαν (πηγή: http://dide.kyk.sch.gr/plinetky/):
    – Επιτόπιες επισκέψεις: 0.682 / ημέρα, 3.5 επισκέψεις την εβδομάδα
    – Επισκευές/Ενέργειες από το γραφείο: 6.2 / ημέρα
    Ας σημειωθεί ότι τα παραπάνω είναι μόνο τα καταγεγραμμένα προβλήματα προς επίλυση. Πάρα πολλές εργασίες δεν καταχωρίζονται στη σχετική πλατφόρμα, είτε διότι δεν εμπίπτουν σε κάποιες από τις υπάρχουσες κατηγορίες, είτε από κεκτημένη ταχύτητα .
    Συμπερασματικά και με βάση τα όσα αναφέρθηκαν προτείνετε να διατηρηθεί η υπάρχουσα δομή των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου της και να ενισχυθεί η στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο τους και να διατηρηθεί η ποιότητα του έργου που προσφέρουν καθημερινά στην εκπαιδευτική σχολική κοινότητα, είτε σε επίπεδο σχολικών μονάδων ή και συναφών δομών εκπαίδευσης, σε υψηλά επίπεδα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 09:57 | Τόκας Στέργιος

    Ο θεσμός του ΚΕ.ΠΛΗ.Ν.Τ. είναι ένας θεσμός δοκιμασμένος και απόλυτα επιτυχημένος κατά την άποψή μου. Δύο εκπαιδευτικοί, ο υπεύθυνος και ο τεχνικός υπεύθυνος, με εμπειρία στην κατασκευή δικτύων και επισκευής των πεπαλαιωμενων υπολογιστών των σχολείων, από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν άοκνα Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση χωρίς κανένα επίδομα και με λιγοστά έως ανύπαρκτα οδοιπορικά. Επιπλέον υποστηρίζουν τεχνικά και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης χωρίς να υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Αντί να ενισχυθεί ο θεσμός καταργείται και αντικαθίσταται από ένα προϊστάμενο ανά διεύθυνση με ένα τεχνιμό υπό την εποπτεία του. Αυτό δεν το λες αναβάθμιση αλλά μοίρασμα επιδομάτων χωρίς ενίσχυση της δομής. Ευχαριστώ.

  • Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι η βασικη υποστηρικτική δομή ενός σχολείου που σήμερα απαιτείται να είναι τεχνολογικά εκσυγχρονισμένο. Είναι πραγματικά εντελώς αψυχολόγητη και πέρα από κάθε λογική η κατάργησή του. Ελπιζουμε αυτό το άρθρο να καταργηθεί και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ να συνεχίσουν το σημαντικό λειτούργημα τους σε ένα σχολείο που η σύγχρονη υλικοτεχνική δομή είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα (διδασκαλίας και διοικησης).

  • 25 Μαρτίου 2018, 09:28 | Θεοδώρα Γρομητσάρη

    Με αφορμή το νομοσχέδιο αναφορικά με τις νέες δομές στην εκπαίδευση και την αναφερόμενη διάταξη για την κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ θεωρώ πως πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος. Σε μια κοινωνία της πληροφορίας και της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης υπάρχει κάποιος σοβαρά που πιστεύει ότι ένας άνθρωπος σε κάθε νομό μπορεί να κάνει κάτι μόνος του για να προάγει αυτού του είδους το γραμματισμό; Μέσα από τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ επιμορφωθήκαμε και επιμορφωνόμαστε συνεχώς κάτι που η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Είναι ένας θεσμός που ΠΡΕΠΕΙ να παραμείνει!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 09:14 | Μαριάνθη Ζαχαράτου

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ αποτελούν σημαντικό εργαλείο και κέντρο ουσιαστικής στήριξης για τις σχολικές μονάδες στις Π.Ε. της χώρας,αφού στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό έργο με υπολογιστές, νέες τεχνολογίες και ψηφιακά μέσα στο μάθημα και σε ολόκληρη την σχολική δραστηριότητα. Οι αποφάσεις του Υπ. Παιδείας τα τελευταία 10 χρόνια περιορίζουν και απαξιώνουν το ρόλο τους διαρκώς. Παρ’όλα αυτά η δράση τους είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο χάρη στα στελέχη τους που είναι υψηλά καταρτισμένα και με διάθεση να βοηθήσουν όσο και στη νευραλγική θέση τους: αποτελούν το μοναδικό συνδετικό φορέα σε επίπεδο τεχνολογίας/πληροφορικής στο αμέσως παραπάνω επίπεδο από τις σχολικές μονάδες, όχι σε κάποιο μακρινό κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο. Για αυτό ο ρόλος πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον δράσεις και στελέχωση. Όλα τα υπόλοιπα περί κατάργησης ή ακόμη και μη ενίσχυσής τους αποτελούν έκπτωση στην υποστήριξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που μαζί με όλα τα υπόλοιπα εμπόδια τα τελευταία χρόνια γίνεται τόσο επώδυνη που μπορούμε πλέον να πούμε ότι η εκπαίδευση έχει φτάσει στο μη παρέκει και πλέον τρώει τις σάρκες της.

  • 25 Μαρτίου 2018, 09:04 | Φωτεινη

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι απαραίτητα για την επίλυση των αμέτρητων και συνεχών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα Σχολεία μας. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσφέρουν ανεκτίμητο έργο. Ποιος θα μας βοηθά σε αυτά όταν θα καταργηθούν;;; Κανεις; Και μετά μιλάμε για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και για ένα σύγχρονο σχολείο….

  • 25 Μαρτίου 2018, 08:56 | Σοφία Μανοπούλου

    Θερμά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ προς όλους αυτούς που αντιπροσωπεύουν το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. Ο θεσμός χρειάζεται υποστήριξη και περαιτέρω ενίσχυση. Η κατάργηση του είναι άκρως απογοητευτική απόφαση για τον εκπαιδευτικό χώρο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 08:51 | Mυροφόρα Καρακασίδου

    Είμαι ενθουσιασμένη με τα επιμορφωτικά σεμινάρια «Πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης – Εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού – Εργαλεία επικοινωνίας» που γίνονται από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ Κυκλάδων και «Geogebra» από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ Πιερίας. Τα θέματα ενδιαφέροντα,η οργάνωση φοβερή, οι επιμορφωτές εξαιρετικοί με ευγένεια και διάθεση προσφοράς.Στέλνοντας κάθε εβδομάδα τις εργασίες, αποκτούμε πολλές γνώσεις, δουλεύοντας τις ώρες που βολεύουν τον καθένα, χωρίς έξοδα και χάσιμο χρόνου σε μετακινήσεις.Παρακαλώ να συνεχιστούν και τις επόμενες χρονιές ώστε κι άλλοι συνάδελφοι να ωφεληθούν απ’αυτά.

  • 25 Μαρτίου 2018, 04:23 | Κατερίνα Ανθρακοπούλου

    Είμαι προϊσταμένη στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς. Από το 2011 που εργάζομαι στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, έχω συνεργαστεί με την υπηρεσία ΠΛΗΝΕΤ Θεσσαλονίκης αρκετές φορές καθώς χρειαστήκαμε την υποστήριξή τους τόσο σε επιδιορθώσεις των υπολογιστών του νηπιαγωγείου, όσο και σε θέματα λογισμικού. Η ανταπόκριση των συναδέλφων από την ΠΛΗΝΕΤ υπήρξε άμεση. Κάποιες φορές εκπαιδευτικός της υπηρεσίας ήρθε στο χώρο του νηπιαγωγείου για επιτόπου υποστήριξη και άλλες φορές χρειάστηκε να μεταφέρω Η/Υ στο δικό τους χώρο. Η τελευταία συνεργασία μας ήταν με την έναρξη του φετινού σχολικού έτους για το laptop του νηπιαγωγείου και ήταν άκρως απαραίτητη. Η συνεργασία μου όμως με την ΠΛΗΝΕΤ ξεκίνησε παλαιότερα, από το 1ο Νηπιαγωγείο Συκεών, όταν εκπαιδευτικοί της ΠΛΗΝΕΤ βοήθησαν στη σύνδεση του σχολείου με το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του sch.gr. Όσες φορές κι αν χρειάστηκα την υποστήριξη τους, οι συνάδελφοι ήταν πρόθυμοι, ευγενέστατοι και αποδοτικοί. Ως εκπαιδευτικός και δη προϊσταμένη του νηπιαγωγείου δε θα ήθελα επ’ ουδενί να σταματήσει να υφίσταται η συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς είναι ιδιαίτερα αποδοτική και υποστηρικτική απέναντι στα σχολεία. Φοβάμαι ότι με τις αλλαγές που προβλέπονται, οι εκπαιδευτικές μονάδες θα μείνουν χωρίς τεχνική υποστήριξη με συνέπεια-αν υπάρχουν χρήματα-να καταφεύγουν σε ιδιώτες, ενώ αν δεν υπάρχουν-που είναι το σύνηθες-να μείνουν στο μέλλον τα σχολεία χωρίς υπολογιστές.

  • 25 Μαρτίου 2018, 02:55 | Χρήστος Ξυλογιάννης

    Μάλιστα θα το δούμε και αυτό…κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και αντικατάσταση τους από «Τμήματα Πληροφορικής και Νέων τεχνολογίων». Κύριοι του ΥΠΕΠΘ όπως και να το πείτε είναι απλά διάλυση και του τελευταίου θεσμού-οχυρού που βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό τα σχολεία να σταθούν όρθια σε θέματα υποστήριξης εργαστηρίων Πληροφορικής, Δικτύωσης, Μηχανογράφησης, συντήρησης εξοπλισμού, επιμόρφωσης μέσω σεμιναρίων και ημερίδων αλλά και πολλά άλλα. Μία λέξη περιγράφει την όλη κατάσταση…ΔΙΑΛΥΣΗ.

    Αφού διαλύθηκαν επιπόλαια οι δομές υποστήριξης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που λειτουργούσαν στα πανεπιστήμια της χώρας και υποστήριζαν τα σχολεία με αποτέλεσμα όλα να πρέπει να γίνονται μέσω τηλεφώνου στο ΙΤΥΕ στην Πάτρα με αμφίβολα σε κάθε περίπτωση αποτελέσματα, τώρα έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

    Είμαστε στην εποχή της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογίων αλλά κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω και θα το καταφέρουν τελικά.ΠΩΣ περιμένετε να υποστηρίξει 50, 60 ή εκατό σχολεία ένας Πληροφορικός ή ακόμα και δύο; Το κράτος δεν παρέχει απολύτως τίποτα σε υποστήριξη των σχολείων σε τέτοια θέματα, ούτε φροντίζει για αναβάθμιση εργαστηρίων ή τεχνολογικών δομών των υπηρεσιών του ή των σχολικών μονάδων. Κάθε καθηγητή Πληροφορικής των έχετε σε 2 σχολεία με δύο εργαστήρια Πληροφορικής (με υπολογιστές 10 χρόνων στην καλύτερη περίπτωση) και δύο διευθυντές που ζητούν από αυτόν βοήθεια για κάθε δυσκολία που θα προκύψει και τον έναν θεσμό που πραγματικά βοηθάει τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, απλά τα διαλύετε αντικαθιστώντας τα με το απόλυτο μηδέν.

    Συγχαρητήρια!

  • 25 Μαρτίου 2018, 00:51 | Ευστρατία Λιακοπούλου

    Εδώ και μερικά χρόνια ένας από τους βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι το ψηφιακό σχολείο. Εμπλουτισμένα διαδραστικά βιβλία, Φωτόδεντρο, νέες πλατφόρμες, ευρεία επιμόρφωση β΄ επιπέδου χιλιάδων εκπαιδευτικών. Όλες αυτές οι δράσεις συγκλίνουν στη συνεχή χρήση των εργαστηρίων ΣΕΠΕΗΥ για τα μαθήματα Πληροφορικής αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα, ο εξοπλισμός των εργαστηρίων σιγά σιγά απαξιώνεται και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται LTSP επιλογές. Και εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τους διαγωνισμούς Ρομποτικής, Πανελλαδικές και άλλες εξετάσεις. Όλα τα παραπάνω υποστηρίζονται από τα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ και το προσωπικό τους. Πριν 15 χρόνια που υπηρέτησα σε ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ εργαζόμασταν 2 άτομα και κυριολεκτικά πνιγόμασταν στη δουλειά. Πώς τώρα πιστεύουμε ότι πολλαπλάσιο έργο από αυτό θα γίνεται και μάλιστα αποτελεσματικά από μόνο ένα άτομο, δεν το καταλαβαίνω. Τα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ αποτελούν ένα πολύ πετυχημένο θεσμό σε κάθε ΔΙΔΕ και δεν φαίνεται λογική η υποβάθμισή τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 00:39 | Ν. Κοκκινάκης

    Η στελέχωση της νέας δομής που περιγράφεται στο άρθρο 14, η οποία αντικαθιστά τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, υπολείπεται σε αριθμό στελεχών πληροφορικής που θα υπηρετούν σ’ αυτήν.
    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, έχουν προσφέρει στα χρόνια λειτουργίας τους ανεκτίμητες υπηρεσίες για την οργάνωση και υποστήριξη της ψηφιακής υποδομής των σχολείων. Αν ληφθεί υπόψη και η σημερινή κατάσταση ισχνής στελέχωσης (εξ’ αιτίας των Αναλυτικών προγραμμάτων) με καθηγητές πληροφορικής των Γενικών Λυκείων (ένας για 2-3 σχολεία), ο γηρασμένος εξοπλισμός και η ελλειπής έως ανύπαρκτη συντήρηση του, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα και καταστροφικά αποτέλεσματα για την ψηφιακή υποδομή και τις νέες τεχνολογίες στα σχολεία.

    Προτείνω όχι μόνο να διατηρηθεί ο σημερινός αριθμός των αποσπασμένων αλλά να αυξηθεί κατά το 1/3 των σημερινών θέσεων. Επιπλέον να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε κάθε Γενικό Λύκειο με πάνω από 9 τμήματα να διαθέτει καθηγητή Πληροφορικής πλήρους απασχόλησης στο σχολείο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 00:24 | Παπαγιάννη Νάσια

    «Ουδείς αναντικατάστατος.»
    Οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και η εξαίρεση είναι τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ.

    Όσοι προτείνουν την κατάργησή τους δεν έχουν ιδέα των εξαιρετικών υπηρεσιών που προσφέρουν στα σχολεία. Είμαι εκπαιδευτικός Πληροφορικής στην Ανατολική Αττική, και ξέρω από πρώτο χέρι ότι πολλά σχολεία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό χάρις στις εξαιρετικές προσπάθειες του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. Και δεν εννοώ μόνο το Εργαστήριο Πληροφορικής, αλλά εννοώ τα δίκτυα των σχολείων και τις υποδομές τους.
    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. υποστηρίζουν εξαιρετικά τα σχολεία, με το:
    – να στήνουν εργαστήρια από την αρχή με μέτρια ή κακά μηχανήματα για να μπορούμε εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας
    – να επιδιορθώνουν μηχανήματα
    – να λύνουν δικτυακά προβλήματα στα σχολεία (ακόμα και όταν ανεπαρκείς εξωτερικοί συνεργάτες των σχολείων απλά φεύγουν και οι τεχνικοί των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ λύνουν τα προβλήματα που εκείνοι έχουν δημιουργήσει)
    Η δομή που προτείνεται με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο πόρω απέχει από τη συστηματική δουλειά που γίνεται στα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. Και όσοι προτείνουν τέτοιες λύσεις, ή είναι παντελώς μακριά από τη σχολική πραγματικότητα και δεν γνωρίζουν τις πολύτιμες και βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολείων ή έχουν άλλη κρυφή ατζέντα. Η προτεινόμενη αναδιοργάνωση δεν έχει καμία σχέση με όλες τις σύγχρονες θεωρίες αποτελεσματικής Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Αντί να έχουμε ένα Κέντρο με συγκεκριμένη δουλειά, όπου οι άνθρωποί του με συγκεκριμένα εργαλεία και σωρευμένη εμπειρία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα (το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. δηλαδή), τους σπάμε σε κομματάκια (άλλοι στη Β/θμια, άλλοι στην Α/θμια), τους ελαχιστοποιούμε και αφήνουμε τα σχολεία στην τύχη τους! Και αυτούς τους ανθρώπους, τους τοποθετούμε με συνοπτικές διαδικασίες στα Τμήματα Πληροφορικής των Διευθύνσεων για να υποστηρίζουν θεωρητικά τα σχολεία, ενώ το αντικείμενο των Τμημάτων αυτών είναι η Υποστήριξη της Διεύθυνσης.
    Κι όλα αυτά, ενώ στις πρόσφατες τοποθετήσεις Προϊσταμένων στα νεοιδρυθέντα Τμήματα Πληροφορικής στις Διευθύνσεις, το ποσοστό των ΠΕ Πληροφορικής, που τοποθετήθηκαν ως Προϊστάμενοι είναι μόλις 33%. Επίσης, κενές έμειναν θέσεις που αντιστοιχούν στο 24%. Στο υπόλοιπο 43% τοποθετήθηκαν ως προϊστάμενοι καθαρά Τεχνικών Τμημάτων όχι μόνο άνθρωποι που δεν είναι αυξημένων προσόντων στην Πληροφορική (μεταπτυχιακά, βιογραφικό, κλπ.), αλλά δεν έχουν καν τα τυπικά προσόντα. Ο ΑΣΕΠ άραγε τί λέει για αυτές τις επιλογές Προϊσταμένων; η ΕΠΥ; οι επιστημονικές ενώσεις Πληροφορικής τί λένε άραγε για αυτόν τον ευτελισμό προσόντων και πτυχίων;
    Η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. δείχνει να είναι η χαριστική βολή. Μην καταργήσετε έναν θεσμό που λειτουργεί τόσο καλά εις όφελος των σχολείων, των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και τελικά των μαθητών. Αν, τελικά, μας ενδιαφέρει πραγματικά η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουμε στους μαθητές μας!

  • 25 Μαρτίου 2018, 00:18 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

    Είναι άδικο τόση εμπειρία, τόση προσπάθεια, τόση προσφορά να πάνε χαμένα χωρίς ουσιαστικά κόστος για το κράτος..

  • 25 Μαρτίου 2018, 00:02 | Dimitris Banos

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ συμμετέχουν ενεργά και αδιάκοπα στην επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και όχι μόνο των εκπαιδευτικών πληροφορικής. Ταυτόχρονα επιλύουν τεχνικά θέματα χωρίς να χρειάζεται η επί πληρωμή βοήθεια του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός σε κάθε νομό και όχι να καταργηθεί.

  • 24 Μαρτίου 2018, 23:57 | Ιωάννα Κοντζίνου

    Ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ να ενισχυθεί με περισσότερα άτομα, πράγμα που είναι εφικτό χωρίς καθόλου κόστος (είναι γνωστή η υπεραριθμία των καθηγητών πληροφορικής).
    Ένα μεγάλο Ευχαριστώ! από καρδιάς για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών etwinning, όπου συνέβαλλαν συνάδελφοι από τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ σε συνεργασίες με άλλους φορείς. Επίσης ευχαριστώ για την στήριξή τους σε κάθε αίτημα του ΚΕΣΥΠ Κορωπίου και την δημιουργία ενός συνεργατικού και αλληλέγγυου κλίματος στο χώρο της εκπαίδευσης.

  • 24 Μαρτίου 2018, 23:43 | Μελίνα

    Η πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τις δομές ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ενώ υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό της ειδικότητας που μπορεί να στελεχώσει τις δομές αυτές, αναρωτιέμαι αν εκφράζει την αμφισβήτηση του έργου των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και της αναγκαιότητας στήριξής τους.
    Αν συμβαίνει αυτό, θα πρότεινα στο υπουργείο να κάνει μια γρήγορη έρευνα, ένα ερώτημα στους διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δυετεροβάθμιας εκπαίδευσης για να διαπιστώσει αν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν δώσει λύσεις, αν έχουν σε πολλές περιπτώσεις ¨σώσει¨ τους διευθυντές ώστε να διευκολύνουν το έργο τους με άμεση ανταπόκριση, σε εποχές όπου οι διευθυντές ψάχνουν να βρουν λύσεις χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους χρήματα. Είμαι σίγουρη ότι εξετάζοντας το έργο των ΚΕΠΛΗΝΕΤ το υπουργείο θα ανακαλέσει την κατάργησή τους και θα προχωρήσει σε ενδυνάμωση των δομών αυτών.

  • 24 Μαρτίου 2018, 23:27 | Ελένη Αντωνίου

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. φροντίζουν διαρκώς μέσω της προθυμίας και της τεχνογνωσίας του προσωπικού τους την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων σε θέματα τόσο ενδοσχολικά όσο και σε θέματα διοργάνωσης διαγωνισμών και εξετάσεων. Προσφέρουν επίσης δωρεάν ποιοτικά επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων τα οποία συμβάλλουν στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών πάνω στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η λήψη μέριμνας για την περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμισή τους αντί της πρότασης κατάργησής τους.-

  • 24 Μαρτίου 2018, 23:05 | ΑΝΝΑ ΠΑΟΥ

    Αντί για μείωση του προσωπικού θα έπρεπε τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ να αναβαθμιστούν ποιοτικά με προσεγμένη επιλογή στελεχών με γνώσεις αλλά και υλική υποστήριξη.δ

  • 24 Μαρτίου 2018, 23:03 | ΑΝΝΑ ΠΑΟΥ

    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση. Στηρίζει το έργο των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.
    Πολύτιμη η συμβολή του στην ομαλή λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής.
    Είναι ανάγκη η πολιτεία να αναθεωρήσει ώστε ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ να παραμείνει και να ενδυναμωθεί!

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:20 | Χριστόφορος Δερμάτης

    Τα Κεπληνετ βοηθούν με πολλαπλό ρόλο την μαθησιακή διαδικασία με πολλούς τρόπους…σεμινάρια,υποστήριξη των σχολικών μονάδων κλπ
    Θεωρώ ότι πρέπει να ενισχυθούν για να γίνουν βήματα προς τα μπροστά στην παιδεία….οποιαδήποτε υποβάθμιση τους θα δημιουργήσει δυσκολίες στο διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών,στην λειτουργεία των σχολείων και στην επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού Ας αναρωτηθούμε λοιπόν τι είδους εκπαίδευση θέλουμε…Δεν είναι τυχαίο το πλήθος των σχολίων σε αυτό το άρθρο

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:18 | Ευανθία Κοντογούρη

    Εκφράζω την απογοήτευση και τη θλίψη μου για την ιδέα και μόνο της κατάργησης των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και καθώς οι προλαλήσαντες εμού στη διαβούλευση έχουν ήδη πει τα πάντα, εγώ απλά:
    -Καταθέτω την εμπειρία μου ως επιμορφώτρια των σεμιναρίων που διοργάνωσε το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων: Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί με όρεξη, δίψα και θέληση για μάθηση, στερήθηκαν από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους και εδώ και μήνες καταθέτουν ηλεκτρονικά εργασίες και αποκτούν γνώσεις και εφόδια για να κάνουν το μάθημά τους περισσότερο ελκυστικό και σύγχρονο. Αυτό θα χαθεί…
    -Καταθέτω ακόμα την εμπειρία μου ως πρώην διευθύντρια σχολικής μονάδας: αν δεν υπήρχε το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας, το εργαστήριο πληροφορικής στο σχολείο που εργαζόμουν δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Οι καθηγητές πληροφορικής του κάθε σχολείου δεν μπορούν και δεν γίνεται (θέμα χρόνου, ανάληψης άλλων καθηκόντων όπως myschool, mail κ.λπ. και κυρίως η απασχόληση με τα διδακτικά τους καθήκοντα) να ασχολούνται με την τεχνική υποστήριξη του εργαστηρίου, ούτε είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν σχετικά.
    -Τέλος, καταθέτω την εμπειρία μου ως μαθηματικός: (Ας μην ξεχνάμε ότι το εργαστήριο πληροφορικής του κάθε σχολείου δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του μαθήματος της πληροφορικής.) Οι μαθητές μου εάν δεν κάθονταν μπροστά στις οθόνες του εργαστηρίου να πειραματισθούν με το μαθηματικό εκπαιδευτικό λογισμικό θα είχαν κατανοήσει σε πολύ μικρότερο ποσοστό έννοιες, ιδιότητες και προτάσεις που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο
    Δεν μπορώ παρά να ανησυχώ για οποιαδήποτε προσπάθεια οπισθοδρόμησης.

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:13 | Χρυσάνθη Παλάζη

    Η προσφορά του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι πολύπλευρη και σημαντικότατη στην υποστήριξη και βοήθεια προς τα σχολεία, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές. Είναι μία δομή που οπωσδήποτε πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, και ιδιαίτερα τώρα που οικονομική κρίση δυσχεραίνει την λειτουργία των σχολείων.
    Ο θεσμός του ΚΕΠΛΗΝΕΤ δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να καταργηθεί. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, που θα έπρεπε να ερωτηθούν πρώτοι, γνωρίζουν πολύ καλά το έργο των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και το γεγονός ότι απαιτείται αύξηση του προσωπικού και όχι κατάργηση τους! Ποιον θα προλάβει να εξυπηρετήσει ο ένας εκπαιδευτικός ανά διεύθυνση εκπαίδευσης;
    Το Υπουργείο θα πρέπει επίσης να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ότι ένα σημαντικό μέρος του (ανεπαρκούς) προϋπολογισμού των σχολείων θα καταλήγει πλέον σε ιδιώτες για τεχνική υποστήριξη. Το υποτιθέμενο οικονομικό όφελος από την κατάργηση θέσεων θα μετατραπεί σχεδόν άμεσα σε οικονομική απώλεια για τα σχολεία. Έχει γίνει κάποια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη πάνω στο θέμα που να λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση της υπάρχουσας υποδομής στα σχολεία και τις ανάγκες συντήρησης;

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:08 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    Διαβάζουμε στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης ότι καταργείται ο θεσμός ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση. Στηρίζει το έργο των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.
    Πολύτιμη η συμβολή του στην ομαλή λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής.
    Είναι ανάγκη η πολιτεία να αναθεωρήσει ώστε ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ να παραμείνει και να ενδυναμωθεί!
    Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. όλα αυτά τα χρόνια στήριζε τεχνικά τις σχολικές μονάδες. Η κατάργηση της δομής του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ και η αντικατάσταση του από τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών με 2 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, θα έχει ως συνέπεια την σημαντικότατη υποβάθμιση της παρεχόμενης υποστήριξης στις σχολικές μονάδες.
    Είναι σίγουρο ότι η νέα υπηρεσία δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των σχολείων, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των σχολείων μελλοντικά να καλύπτονται από ιδιώτες με το αντίστοιχο κόστος βέβαια.
    Ας ξεκαθαρίσει πρώτα το υπουργείο πως θα λύνουν τα σχολεία και οι διευθύνσεις τα τεχνικά προβλήματα τους και μετά να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση. Μήπως τελικά όλο αυτό γίνεται για να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:54 | Νίκος Σεμερτζόγλου

    Αυτό είναι το 2ο σχόλιο μου, γιατί ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με το πλήθος των απαντήσεων σχετικά με την κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από 800 απαντήσεις πιστεύω ότι δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά άτομα εκεί έξω που αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα της υπηρεσίας και αυτό χωρίς καμία οργάνωση και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ελπίζω κάποιος από τους υψηλά ιστάμενους να μπουν στον κόπο να διαβάσουν τα σχόλια και τις ετήσιες εκθέσεις αποτίμησης έργου και να ξανασκεφτούν την κατάργηση τους.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:30 | Θεανώ Παπαγιαννοπούλου

    Ζούμε σε μια εποχή που ο κάθε εκπαιδευτικός οργανισμός πρέπει να γίνει ένα σχολείο σύγχρονο, ελκυστικό, προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειας τα σχολεία εξοπλίζονται με εργαστήρια Πληροφορικής καθώς και Η/Υ σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται στην αξιοποίηση και εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην διδακτική πράξη. Το ερώτημα όμως είναι ποιος μπορεί να υποστηρίξει τα σχολεία σε τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την διάχυση. Οι καθηγητές Πληροφορικής μοιράζονται σε 2 ή 3 σχολεία, δε διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά ούτε και τον απαραίτητο χρόνο.
    Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. όλα αυτά τα χρόνια στήριζε τεχνικά τις σχολικές μονάδες. Η κατάργηση της δομής του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ και η αντικατάσταση του από τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών με 2 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, θα έχει ως συνέπεια την σημαντικότατη υποβάθμιση της παρεχόμενης υποστήριξης στις σχολικές μονάδες. Είναι σίγουρο ότι η νέα υπηρεσία δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των σχολείων, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των σχολείων μελλοντικά να καλύπτονται από ιδιώτες με το αντίστοιχο κόστος βέβαια.
    Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι πάρα πολύ σημαντικός και πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και να ενισχυθεί.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:29 | Σοφία Μαραβέλια

    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση. Στηρίζει το έργο των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.
    Πολύτιμη η συμβολή του στην ομαλή λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής.
    Είναι ανάγκη η πολιτεία να αναθεωρήσει ώστε ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ να παραμείνει και να ενδυναμωθεί!

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:19 | Γιωργος Μ

    Διαβάζουμε στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης ότι καταργείται ο θεσμός ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Ας ξεκαθαρίσει πρώτα το υπουργείο πως θα λύνουν τα σχολεία και οι διευθύνσεις τα τεχνικά προβλήματα τους και μετά να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση. Μήπως τελικά όλο αυτό γίνεται για να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:10 | Χρήστος Σμαραγδάκης

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ αποτελούν σημείο αναφοράς και κέντρο ουσιαστικής υποστήριξης για τις σχολικές μονάδες αλλά και τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν υπολογιστές, νέες τεχνολογίες και ψηφιακά μέσα στο μάθημα και σε ολόκληρη την σχολική δραστηριότητα. Οι αποφάσεις του Υπ. Παιδείας τα τελευταία 10 χρόνια περιορίζουν και απαξιώνουν το ρόλο τους διαρκώς. Παρ’όλα αυτά η δράση τους είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο χάρη στα στελέχη τους που είναι υψηλά καταρτισμένα και με διάθεση να βοηθήσουν όσο και στη νευραλγική θέση τους: αποτελούν το μοναδικό συνδετικό φορέα σε επίπεδο τεχνολογίας/πληροφορικής στο αμέσως παραπάνω επίπεδο από τις σχολικές μονάδες, όχι σε κάποιο μακρινό κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο. Για αυτό ο ρόλος πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον δράσεις και στελέχωση. Όλα τα υπόλοιπα περί κατάργησης ή ακόμη και μη ενίσχυσής τους αποτελούν έκπτωση στην υποστήριξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που μαζί με όλα τα υπόλοιπα εμπόδια τα τελευταία χρόνια γίνεται τόσο επώδυνη που μπορούμε πλέον να πούμε ότι η εκπαίδευση έχει φτάσει στο μη παρέκει και πλέον τρώει τις σάρκες της.

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:56 | Οτζάκογλου Θοδωρής

    Με αφορμή την «απάντηση» του συνάδελφου κ. Γιαννακόπουλου (http://www.opengov.gr/ypepth/?c=57162) -τον οποίο δεν γνωρίζω και τον ευχαριστώ για τον σχολιασμό της παρέμβασής μου- επιθυμώ συμπληρωματικά και συμβάλλοντας στη διαβούλευση, να προσθέσω – διευκρινίσω:
    1. Όντως το θέμα της βέλτιστης διαχείρισης του ανθρώπινου εκπαιδευτικού δυναμικού και ειδικά του «πλεονάζοντος» είναι μείζον, δεν αφορά μόνο τον κλάδο των Πληροφορικών, δεν ξεκινά και δεν τελειώνει με τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Όμως, συμφωνούμε όλοι πως δεν αποτελεί επιχείρημα (γιατί γράφτηκε κάτι παρόμοιο από άλλον συνάδελφο, το διευκρινίζω) πως η «κατάργηση» της δομής και η επιστροφή στα σχολεία των συναδέλφων θα αποστερήσει «θέσεις» από αναπληρωτές.
    2. Είναι γεγονός πως η «εργαστηριακή κουλτούρα» (υποχρεώσεις, ευθύνες, πρόσθετα καθήκοντα, ειδική διδακτική και χρήση της διδασκαλίας, εκ μέρους των διδασκόντων εκπαιδευτικών) δεν ήταν για χρόνια κατανοητή (αν όχι αποδεκτή) στη Γενική εκπαίδευση, σε αντίθεση με την Τεχνική – Επαγγελματική, όπου παρόμοια ζητήματα (τεχνικής υποστήριξης, τουλάχιστον) σε μεγάλο βαθμό και για χρόνια, ήταν «αρμοδιότητα» των εκπαιδευτικών σε αυτά. Η συμβολή της διδασκαλίας της Πληροφορικής, εν μέρει συνέβαλε στην αλλαγή αυτών των αντιλήψεων στα Γυμνάσια αρχικά και στα Λύκεια στη συνέχεια, αλλά και στην Α’ βάθμια σήμερα σταδιακά. Αυτό μας επιφορτίζει με το καθήκον να αντιμετωπίσουμε αυτή την απαίτηση (στο βαθμό που καταγράφεται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και από μεγάλο μέρος συναδέλφων -η παρέμβαση του κ. Γιαννακόπουλου κινείται σε αυτό το πνεύμα) με τον καλύτερο τρόπο και πάντως όχι με μοναδικό κριτήριο το πως δεν θα διαταραχθεί το «status» των αποσπασμένων συναδέλφων, πτυχή την οποία ενδεχομένως και λανθασμένα, αποκόμισα από πληθώρα παρεμβάσεων.
    3. Χαίρομαι που ο κ. Γιαννακόπουλος επισημαίνει πως η «προσφορά» έργου «διοικητικής υποστήριξης» των Δ/νσεων, δεν είναι μέσα στα καθήκοντα των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, αλλά είναι κοινό μυστικό πως αυτό παρέχεται και σε αρκετές περιπτώσεις «καταλαμβάνει» το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης των συναδέλφων και όχι πάντοτε λόγω της «καλής διάθεσης και προσφοράς των στελεχών ΚΕΠΛΗΝΕΤ», αλλά και λόγω της άσκησης, έστω και άρρητα, ενός ιδιότυπου «διευθυντικού δικαιώματος» εκ μέρους μερίδας Δ/ντών Εκπαίδευσης. Όμως, η Διοίκηση και οι Δομές της δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να αφεθούν να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και δυστυχώς αυτό αφορά και άλλες «διασυνδεδεμένες» δομές. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και συνάμα ερώτημα που καλείται να απαντήσει η σημερινή πολιτική ηγεσία με την πρότασή της και χρέος όλων μας να αναδείξουμε όλα εκείνα τα σημεία της πρότασης που δεν συνάδουν με αυτές τις στοχεύσεις.
    Συμφωνώ με την 4η επισήμανση του κ. Γιαννακόπουλου και το «μέλλον» των έργων ΕΣΠΑ. Είναι μιας διαρκής πρόκληση, καθώς εν τέλει αποτελούν δημόσιους πόρους καθώς στόχο έχουν το δημόσιο όφελος, η «αειφόρος» διαχείρισή τους.
    Τέλος, θεωρώ πως η αναφορά του κ. Γιαννακόπουλου στην «περίπτωσή» μου, δεν έχει στοιχείο «μομφής», καθώς όντως υπηρετώ για πολλά χρόνια σε μία σχολική μονάδα, ένα στοιχείο το οποίο με διαφοροποιεί από τη «δυσμενή» κατάσταση άλλων εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν διδακτικό ωράριο σε πολλά σχολεία (και αυτό δεν αφορά μόνο την ειδικότητα της Πληροφορικής), αλλά ελπίζω πως μου αναγνωρίζεται η «ιδιοτροπία» (καθώς και σε πολλούς άλλους συναδέλφους) να λειτουργώ με την ίδια αφοσίωση και επαγγελματισμό, σε όλα τα σχολεία (όλων των τύπων και βαθμίδων) από τα οποία «πέρασα», πραγματοποιώντας δεκάδες ώρες επιμόρφωσης (μη αμειβόμενης), αλλά και τεχνικής υποστήριξης προς συναδέλφους, όταν και όποτε το είχαν ανάγκη, αλλά και αντιδρώντας δημόσια με απόπειρες του παρελθόντος να μετατραπεί ο κλάδος σε «κλάδο επιμελητείας» για τις ανάγκες ΤΠΕ όλων των υπολοίπων.
    Ελπίζω πως η Πολιτική Ηγεσία θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις τεκμηριωμένες απόψεις, όπως του κ. Γιαννακόπουλου και άλλων (δυστυχώς δεν είναι πολλές με ένα παρόμοιο πνεύμα), ώστε οι αποφάσεις, όταν και όποτε ληφθούν (έχουμε την πολυτέλεια να τις μελετήσουμε ενδελεχώς και ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης της διαβούλευσης) να προσφέρουν και κυρίως να συνεγείρουν.