Άρθρο 14 – Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών

1. Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσπάται με τριετή θητεία, ύστερα από επιλογή σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 18, ένας εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 86, με οργανική θέση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ως Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ. Στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης αποσπώνται σύμφωνα με το παρόν δύο εκπαιδευτικοί.
2. Υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπευθύνων μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί με επταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ή Ε.Κ. για πέντε τουλάχιστον έτη.
3. Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τοποθετούνται στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και καθοδηγούνται για την άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ 86 του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 07:28 | ΕΛΕΝΗ

    Η Υποστήριξη των σχολικών μονάδων από τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. είναι σημαντική και, κυρίως, ουσιαστική. Με την κατάργησή τους υποβαθμίζεται η προσφορά των κέντρων αλλά και του εκπαιδευτικού έργου. Οι Υπεύθυνοι βρίσκονται πάντα στο πλευρό μας όποτε και για ό,τι τους αναζητήσουμε. Από προσωπική εμπειρία καταθέτω ότι οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν περάσει ατελείωτες ώρες μέσα στο σχολείο για να βρουν και να δώσουν λύση σε πολλαπλά προβλήματα: παλιά δίκτυα, απαρχαιωμένος
    εξοπλισμός, κλπ. Είναι αδιανόητο από τη μία να προωθούμε την ένταξη ΤΠΕ στα Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα και από την άλλη να θεωρούμε ότι ο Η/Υ, βασικό εργαλείο υλοποίησης των σύγχρονων και καινοτόμων προγραμμάτων, και η κάθε δικτύωση θα δουλεύει στον «αυτόματο πιλότο». Έτσι, αποζητούμε να ακολουθούμε στα σχολεία την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά, δυστυχώς, όχι και την πρόοδο.
    Ο ρόλος των κέντρων χρήζει ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ και ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ και όχι κατάργησης. Σαν Δομή Υποστήριξης πρέπει να υφίσταται και να υποστηρίζεται τόσο από ανθρώπινο δυναμικό όσο και από τεχνικό εξοπλισμό και διαρκή επιμόρφωση.

    ΠΡΕΒΕΖΑ

  • 26 Μαρτίου 2018, 07:22 | Γεώργιος Τσαλικίδης

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. έχουν καταθέσει στο υπουργείο τις προτάσεις τους στο https://drive.google.com/file/d/0B9v00ImyD7XCSmhYTTIzLV9idWZTZllKUVBTczAyNTA3OHRN/view
    Αλλά για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν έχει διάθεση το Υπουργείο να ακούσει!
    Ας ελπίσουμε να εισακουστούμε την ύστατη στιγμή!

  • 26 Μαρτίου 2018, 06:27 | Άννα Μελισσουργού

    Δεν πρέπει να καταργηθούν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Πρέπει να υποστηριχθούν. Πού θα βρίσκουμε υποστήριξη εμείς οι εκπαιδευτικοί;
    Φέτος πήρα για πρώτη φορά μέρος και σε σεμινάριο e-twinning και ενθουσιάστηκα! Θέλω να πάρω μέρος σε όλους τους κύκλους που υπάρχουν…. Είναι γνώσεις που δεν είχα αποκομίσει ούτε από το επίπεδο Β1 των υπολογιστών που έκανα πέρισυ. Εννοείται ότι προχωράμε μπροστά με τις νέες τεχνολογίες και όχι πίσω κλείνοντας τις δομές που τις υποστηρίζουν.
    Εύχομαι κάποιος να ακούσει τη φωνή μας….

  • 26 Μαρτίου 2018, 03:17 | Πάνος Σ.

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ απασχολούν ανά νομό κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό για την υποστήριξη των σχολείων σε τεχνικό, επιστημονικό και επιμορφωτικό επίπεδο. Η στελέχωσή τους γίνεται κυρίως με εκπαιδευτικούς ΠΕ19-20, που ούτως ή άλλως στις περισσότερες περιφέρειες πλεονάζουν, άρα το κράτος δεν επιβαρύνεται οικονομικά. Οι δομές αυτές έχουν ήδη περιορισμένο προσωπικό σε σχέση με τις απαιτούμενες ανάγκες των σχολείων.

    Οι νέες προτεινόμενες δομές πρόκειται να περιορίσουν ακόμα περισσότερο αυτό το προσωπικό, χωρίς μάλιστα να γίνεται λόγος για κατάλληλα καταρτισμένους τεχνικούς για την υποστήριξη των εργαστηρίων Η/Υ, η οποία, δεδομένης της παλαιότητας των τελευταίων, καθίσταται ολοένα και πιο αυξημένη. Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος της εν λόγω υποστήριξης μετατοπίζεται στα ίδια τα σχολεία, δηλαδή στο κράτος.

    Κοντολογίς, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις υποβαθμίζουν την αναγκαία υποστήριξη, και προπαντός την τεχνική υποστήριξη, προς τα σχολεία, αυξάνουν τα πλεονάσματα εκπαιδευτικών ΠΕ19-20 ανά νομό, ενώ παράλληλα αυξάνουν και το κόστος για το δημόσιο.

    Κρίμα!

  • 26 Μαρτίου 2018, 02:51 | Γιώργος Παπαβασιλείου

    Για τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, είναι αναγκαίο να συζητάμε για αναβάθμιση και ΟΧΙ για την κατάργησή τους. Είναι περιττό να αναφέρω τους λόγους. Δεν είναι δυνατόν να επιχειρηματολογούμε για τα αυτονόητα.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:50 | Αριστείδης Αράπογλου

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ από την ίδρυση τους για περισσότερα από 15 χρόνια λειτουργούν, ως τοπικοί και αποκεντρωμένοι φορείς εφαρμογής και υποστήριξης της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών των Πληροφοριών και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εκπαίδευση. Όλα αυτά τα χρόνια παρέχουν αδιάλειπτα σημαντική τεχνική υποστήριξη προς τις σχολικές μονάδες και τα Σχολικά Εργαστήρια Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ευθύνης τους.

    Αρκεί να κοιτάξει κανείς τις ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις που αποστέλλονται στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. για να διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ έχουν εξυπηρετήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες κλήσεις σχολικών μονάδων με δια ζώσης επισκέψεις, με εξ αποστάσεως εργαλεία διαχείρισης, με μεταφορά εξοπλισμού στα εργαστήρια ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και με τηλεφωνικές οδηγίες. Μέσα στο καιρό της οικονομικής κρίσης παρά τις σημαντικές δυσκολίες καθημερινά αναζητούν και σχεδιάζουν τεχνικές λύσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος κυρίως με λύσεις ΕΛ/ΛΑΚ για να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία ενός ιδιαίτερα πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην περίπτωση της Εύβοιας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Με απλούς πολλαπλασιασμούς και προσθέσεις μπορεί εύκολα κανείς να υπολογίσει την καθημερινή εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό δημόσιο.

    Με βάση τα πεπραγμένα τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ με ποικίλες δράσεις (τεχνικής στήριξης, ενημέρωσης, επιμόρφωσης, οργάνωσης επιστημονικών ημερίδων, εκθέσεων) σε συνεργασία και με άλλους φορείς ( σχολικούς συμβούλους, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, πανελλήνιο σχολικό δίκτυο) έχουν συμβάλλει στην διάχυση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, στην υλοποίηση και την εποπτεία κεντρικών στρατηγικών αποφάσεων για σχεδιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές Τ.Π.Ε., για την ένταξη της Πληροφορικής, αλλά και του ψηφιακού εγγραμματισμού ευρύτερα στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης τους.

    Καθημερινά τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. προσπαθούν να είναι κοντά στον εκπαιδευτικό της τάξης, έχοντας έναν ιδιαίτερα διττό χαρακτήρα τεχνικό αλλά και επιμορφωτικό-ενημερωτικό. Μέσα στα χρόνια λειτουργίας τους έχουν αναπτύξει σημαντική επιμορφωτική δράση χωρίς πρόσθετη δαπάνη για το δημόσιο με σκοπό την κάλυψη των εκάστοτε εκπαιδευτικών αναγκών για θέματα όπως:
    Αξιοποίηση ΕΛ/ΛΑΚ στο σχολικό εργαστήριο Πληροφορικής, Ασφάλεια Δικτύων και Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, Διαχείριση διαδραστικών πινάκων, ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου με εργαλεία Web 2.0, Ρομποτική, διαχείριση υπηρεσιών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ανάπτυξη και διαχείριση ιστολογίων, σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαχείριση ανοικτών διαδικτυακών πλατφορμών διαχείρισης μάθησης (e-τάξη, moodle) του Π.Σ.Δ, δημιουργία ηλεκτρονικών περιοδικών, διαχείριση και συντήρηση σχολικού εργαστηρίου Πληροφορικής κ.α.

    Παράλληλα σε συνεργασία και με άλλες υποστηρικτικές δομές και φορείς οργανώνουν φεστιβάλ και εκθέσεις για την ανάδειξη των μαθητικών έργων Πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας.

    Επιπρόσθετα εκτός από τις σχολικές μονάδες μέχρι και σήμερα παρέχουν τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων προς όλες τις τοπικές διοικητικές μονάδες της Εκπαίδευσης διασφαλίζοντας τη συνεχόμενη, ασφαλή και ομαλή λειτουργίας τους.

    Σε επίπεδο Δ/σεων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης αλλά και άλλων διοικητικών μονάδων της εκπαίδευσης (ακόμα και των δημόσιων βιβλιοθηκών και των Γ.Α.Κ αν χρειαστεί) τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ μεταξύ άλλων:
    •επιλύουν καθημερινά ποικίλα τεχνικά προβλήματα με βέλτιστες λύσεις, μειώνοντας σημαντικά το κόστος τεχνικής υποστήριξης, αλλά και το χρόνο παρέμβασης φροντίζοντας για τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία των Διοικητικών Υπηρεσιών
    •συντηρούν την υλικοτεχνική υποδομή (τοπικά δίκτυα Η/Υ, υπολογιστές, εκτυπωτές, κεντρικούς εξυπηρετητές-servers)
    •σχεδιάζουν, δημιουργούν και συντηρούν ιστοσελίδες και διαδικτυακές εφαρμογές,
    •Εγκαθιστούν, διαχειρίζονται, παραμετροποιούν, συντηρούν ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικό για webservers, mail-servers κ.λ.π.) με ελάχιστο κόστος
    •παρέχουν υπηρεσίες για την ασφάλεια των συστημάτων και των δεδομένων
    • συμβουλεύουν τη διοίκηση για θέματα νέων τεχνολογιών για το βέλτιστο τρόπο επίλυσης προβλημάτων και κάλυψη αναγκών με χαμηλό κόστος.

    Με απλούς και πάλι πολλαπλασιασμούς και προσθέσεις μπορεί εύκολα κανείς να υπολογίσει τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό δημόσιο.

    Σε μια εποχή αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών σε θέματα Τ.Π.Ε , με ανάγκες για τεχνική και επιμορφωτική υποστήριξη κοντά στο σχολειό, με μία πληθώρα ψηφιακών εργαλείων, ανοικτών διαδικτυακών μαθησιακών πόρων και υπηρεσιών να παρέχονται στους εκπαιδευτικούς, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες αύξησης του ποσοστού εγγραμματισμού των μαθητών σε θέματα Πληροφορικής και Τ.Π.Ε και μείωσης του ψηφιακού χάσματος, ειδικά μαθητών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, θα έπρεπε αντί να συζητείται η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. να προτείνεται η αναβάθμιση τους, η υποστήριξη τους και η επαρκής στελέχωση τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις.
    Για το λόγο αυτό και για το καλύτερο συντονισμό των νέων προτεινόμενων δομών υποστήριξης θα πρότεινα με τη σειρά μου: τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. με επαρκή στελέχωση, έναν υπεύθυνο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και ένα τεχνικό υπεύθυνο ανά 30 σχολικές μονάδες, που να αποτελεί ραχοκοκαλιά υποστήριξης με διττό χαρακτήρα (τεχνικό και επιμορφωτικό ) σε οργανωτικό διοικητικό επίπεδο αντίστοιχο του Κ.Ε.Α. και ΚΕ.Σ.Υ. στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που να υπάγεται στην ευρύτερη δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:25 | Κυριακή Μαραγκάκη

    Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται κατάργηση του θεσμού των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (άρθρο 17, παράγραφος 2. στ)).
    Ο συγκεκριμένος θεσμός όλα τα χρόνια ύπαρξής του αποτέλεσε σημαντικότατη και πολύτιμη υποστήριξη πρωτίστως στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων τόσο στην Δευτεροβάθμια όσο και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
    Οι ψηφιακές απαιτήσεις μιας σχολικής μονάδας είναι γνωστές και ποικίλες τόσο σε διοικητικό επίπεδο (ψηφιακή αλληλογραφία, my-school, κλπ), εξωδιδακτικές εργασίες των εκπαιδευτικών του συλλόγου διδασκόντων όσο και στη χρήση της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο εκπαιδευτικό, διδακτικό τους έργο και στο χώρο της σχολικής μονάδας.
    Τα κατά τόπους ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που τα στελεχώνουν γνωρίζω ότι βοηθούν τα μέγιστα και είναι απαραίτητη για την τεχνική υποστήριξη της σχολικής μονάδας.
    – Παρέχουν εύστοχες, καίριες τεχνικές συμβουλές, βρίσκουν λύσεις σε υπάρχοντα τεχνικά προβλήματα, σχεδιάζουν και υλοποιούν τεχνικές προτάσεις όποτε τους ζητηθεί από τη σχολική μονάδα.
    – Δίνουν άμεσες, εποικοδομητικές και αποδοτικές πληροφορίες οποιαδήποτε φορά χρειάστηκε να επικοινωνήσω μαζί τους.
    – Οργανώνουν σεμινάρια που βοηθούν και ενισχύουν τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής.
    – Εξοικονομούν χρήματα στις σχολικές επιτροπές υλοποιώντας τεχνικές λύσεις με χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)
    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί και να αυξηθούν οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που το στελεχώνουν. Συνήθως ο αριθμός των σχολείων έως τώρα που τους αναλογούν είναι πάρα πολύ μεγάλος για πλήρη κάλυψη όλως των αναγκών που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες δικαιοδοσίας τους.
    Κατά τη διάρκεια των χρόνων που υπηρετώ το λειτούργημα του εκπαιδευτικού βρέθηκα σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας (Γενικό Λύκειο, Γυμνάσιο),της Πρωτοβάθμιας (Δημοτικό) και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας/Σ.Δ.Ε.). Η ανταπόκριση και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών Πληροφορικής του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. στη μεταξύ μας επικοινωνία ήταν βασική, χρήσιμη και απαραίτητη δεδομένης τη ιδιαίτερης τεχνογνωσίας που συχνά απαιτείται, την οποία έχουν αναπτύξει. Οι περιπτώσεις που κάλυψαν παρέχοντας λύσεις αφορούσαν τεχνικά προβλήματα πεπαλαιωμένων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (υπάρχει πληθώρα αυτών σε σχολικές μονάδες) μεμονωμένων ή ΗΥ στο εργαστήριο Πληροφορικής ή λοιπά τεχνικά θέματα (δικτύωσης, Router, κλπ).
    Είναι σημαντικό λοιπόν να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. με επαρκή στελέχωση εκπαιδευτικών Πληροφορικής ώστε να συνεχίσουν να δρουν υποστηρικτικά για τις σχολικές μονάδες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:14 | Δεσποινα

    Ενίσχυση χρειάζονται τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Συντηρούν εργαστήρια και μηχανήματα Ποιος θα τα αναλάβει αυτά ιδιώτες με 30 και 50 ευρώ την ώρα;
    Επίσης διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια μεγάλης διάρκειας φέρνοντας τους εκπαιδευτικούς σε επαφή με νέα εργαλεία.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:13 | Αγγελιδου Ξανθιππη

    Υπηρετωντας σε θεσεις ευθυνης απο το 2000 στη εκπαιδευση πολυ συχνα ανετρεχα σε στηριξη απο τους εκαστοτε υπευθυνους ΚΕΠΛΗΝΕΤ .Παντα αποτελεσματικα οι συναδελφοι εφερναν σε περας καθε αιτημα που απαιτουσε και χρονο και γνωσεις που διαθετουν ,για να στηριζουν το εργο μας στη διοικηση που απαιτει ολο και περισσοτερο την τεχνικη τους υποστηριξη .
    Η συνεχιση αλλα και συμπληρωση με επιπλεον εξειδικευμενο στις τεχνολογιες υπολογιστων προσωπικο, για την στηριξη των υπολογιστικων συστηματων που ολο και αυξανονται στις σχολικες μοναδες , συμφωνα με τις απαιτησεις των καιρων ειναι απαραιτητη .

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ.

    Το σχέδιο νόμου του Υπ. Παιδείας «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» καταργεί τη δομή των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ.
    Το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό έργο των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας τους εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση της δομής, υποστηρίζει τη διατήρηση της δομής με τον υφιστάμενο αριθμό υπαλλήλων που στελεχώνεται και επιχειρηματολογεί με γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης.
    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. παρέχουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη στα Σχολικά Εργαστήρια Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, αναλαμβάνουν την τεχνική υποστήριξη σε θέματα πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων προς όλες τις τοπικές διοικητικές μονάδες της εκπαίδευσης, προσφέρουν τεχνική υποστήριξη σε πλήθος δράσεων των σχολείων και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και τέλος διοργανώνουν επιμορφωτικές παρεμβάσεις.
    Η λειτουργία των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. δεν επιβαρύνει οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί πληροφορικής που τα στελεχώνουν προσφέρουν τις άμεσες υπηρεσίες τους σε όλες τις σχολικές μονάδες και τις δομές της εκπαίδευσης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση αυτών. Η εισαγωγή των «Υπεύθυνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών», όπως προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου, που στην ουσία είναι ένας εκπαιδευτικός πληροφορικής σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις όπου θα υπάρχουν δύο εκπαιδευτικοί, «για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ», θα επιφέρει καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων, καθώς ο φόρτος εργασίας για έναν εκπαιδευτικό θα είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων του, και αναγκαστική ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων σε ιδιωτικές εταιρίες και κατά συνέπεια οικονομική επιβάρυνση.
    Ο ρόλος των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. εκτείνεται από την επίλυση καθημερινών τεχνικών προβλημάτων με τον πιο άμεσο και βέλτιστο τρόπο, τον σχεδιασμό και τη συντήρηση ιστοσελίδων, την εγκατάσταση και τη δημιουργία εφαρμογών λογισμικού, τη συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής, την ασφάλεια των δεδομένων και των συστημάτων, την ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού για τη διαχείριση εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων έως τη συντήρηση των εργαστηρίων πληροφορικής και εφαρμογών Η/Υ και των εκπαιδευτικών εργαλείων Τ.Π.Ε όλων των σχολικών μονάδων, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών πληροφορικής αλλά και των άλλων ειδικοτήτων στο έργο τους, τη διοργάνωση επιμορφωτικών δράσεων και την τεχνική υποστήριξη σε κάθε δραστηριότητα σχολείων και Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
    Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εύλογο: Για πιο λόγο να καταργηθεί μία δομή που αποδεδειγμένα συμβάλει θετικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη δημόσια εκπαίδευση; Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η υποστήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι η αποδόμηση ή η υποβάθμιση.
    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΠΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:05 | Ιωάννα Αντωναρίδου

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ παρέχουν, χρόνια τώρα, πραγματική και ουσιαστική τεχνική υποστήριξη στις σχολικές μονάδες, η οποία είναι ακόμα πιο επιτακτική έπειτα από την κατάργηση της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής.
    Παράλληλα, εξίσου σημαντική και ιδιαίτερα επιτυχημένη, σύμφωνα με την άποψη των χιλιάδων επιμορφούμενων, είναι και το επιμορφωτικό τους έργο.

    Συνεπώς, ζητάμε να ενισχυθούν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ και όχι να συρρικνωθούν.

    Εύχομαι λοιπόν και ελπίζω ότι οι φωνές μας θα ακουστούν και οι αρμόδιοι θα πράξουν με σύνεση, λογική και με γνώμονα το καλό της Παιδείας μας.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:59 | Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση

    Η Επιστημονική Ένωση «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» http://e-diktyo.eu/ έχει σκοπό την ένταξη των ΤΠΕ στην διδασκαλία των μαθημάτων. Βασικός όρος για να πετύχει αυτό είναι να υπάρχουν υποδομές στα σχολεία και να συντηρούνται, όπως εργαστήρια Η/Υ, δίκτυα κλπ. Με την κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ η συντήρηση θα είναι πλέον προβληματική. Προτείνουμε όχι να καταργηθούν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ αλλά να ενισχυθούν και να συντηρούν πλέον τις τεχνικές υποδομές σε όλα τα σχολεία της Αθμαις και Βθμιας εκπαίδευσης.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:54 | Τσιούπρου Άννα

    Πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω τη λογική σε αυτή την πρόταση κατάργησης μίας δομής που τόσα χρόνια υποστήριζε αδιάκοπα και προπαντός εθελοντικά σε τεχνικά ζητήματα αλλά πάνω από όλα μέσα από επιμορφώσεις στοχευμένες τα σχολεία , τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς .Ο ρόλος που τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. επιτελούν είναι πολύ παραπάνω από νευραλγικός. Είναι οι άνθρωπο που πρώτοι μας εμφύσησαν την αγάπη για τις νεες τεχνολογίες τη στιγμή που εμεις που δεν ήμασταν πληροφορικοί αισθανόμασταν ανασφάλεια και φόβο . Μας υπέδειξαν τρόπους ώστε η ένταξη των ψηφιακών εργαλείων , η χρήση των αποθετηρίων, του διαδραστικού πίνακα στη διδασκαλία να δώσουν προστιθέμενη παιδαγωγική αξία στη διδακτική του μαθήματος με απώτερο στόχο την αποτελεματική εφαρμογή των αρχών της διαφοροποιημένης και ανακαλυπτικής μάθησης. Είναι οι άνθρωποι που αφοιέρωσαν χρόνο και έδωσαν την ψυχή τους ώστε εμείς να αποκτήσουμε περαιτέρω γνώσεις , δεξιότητες και κυρίως μας ενεθάρρυναν. Αποτελούν τη γέφυρα του εκπαιδευτικού κόσμου με αυτό που ονομάζουμε καινοτομία σήμερα. Αισθάνομαι πολύ τυχερή και δικαιωμένη ως προς τις απόψεις μου αφού βλέπω τόσους συναδέλφους που δεν ανήκουν στο Ν. Ευβοίας να τις συμμεριζονται και για άλλα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.. Και πρέπει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η εργασία των ανθρώπων που τα στελεχώνουν είναι εθελοντική. Και αναρωτιέμαι τώρα που η δομή αλλάζει ποια θα είναι η στήριξη; Και μην ξεχνάμε ότι οι τεχνικές λύσεις που προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάντα χαμηλού ή και μηδαμηνού κόστους. Τώρα ποιοι θα τις παρέχουν σε καιρούς χαλεπούς;Οι διοικητικοί με μηδαμηνες γνώσεις αφού δεν έχουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία ΄, για να μην πώ ότι δεν είναι καν της πληροφορικής; Και φυσικά από ό,τι γνωρίζω με το αζημίωτο και φυσικά με πληρωμή υπερωριών….Ή μήπως το σχολείο με τις μηδαμηνες οικονομικές δυνατότητες θα απευθύνεται σε ιδιώτες; Και ας αφήσουμε την τεχνική στήριξη…Αυτό ήταν αποκλειστικά το΄έργο των ΚΕ,ΠΛΗ.ΝΕ.Τ; Οι ατελείωτες συζητήσεις με γονείς και η ενημέρωσή τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και το cyber bullying ήταν κάτι ασήμαντο;; Oι ημερίδες; Οι εβδομάδες μαθητικών ψηφιακών δημιοθργιών που κινητοποιούσαν όλη τη μαθητική και εκαπιδευτική κοινότητα; Και αυτά είναι μόνο λίγα από αυτά για το οποία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, ελπιζοντας ότι το υπουργείο θα κατανοήσει το μεγάλο σφάλμα και δεν θα εμπλέξει την σχολική κοινοτητα σε γραφειοκρατία και αναποτελεμαστικότητα . Ελπίζω αυτή η σκέψη-σχεδιασμός(;;;) να αλλάξει ώστε να μπορώ ακόμα να λεω στους μαθητές μου ότι όποιος προσφέρει και αφοσιώνεται για την προαγωγή του κοινού καλού από όποια θέση κατέχει πάντα ανταμείβεται και η δουλειά του αναγνωρίζεται. Κάτι που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορώ … Τελικά είναι πολύ ωραίο να είσαι αξιος …αλλά γίνευαι επικίνδυνο να αφήνεις τους άλλους να το καταλάβουν…

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:54 | Σοφία

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πρέπει να διατηρηθούν και να συνεχίσουν την τεχνική υποστήριξη των σχολείων και σε επιμορφωτικό επίπεδο

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:15 | Σφακιανάκης Μανόλης

    Αναμφίβολα ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ορθή λειτουργία των εργαστηριών πληροφορικής και εν γένει των υπηρεσιών ΤΠΕ στις δημόσιες σχολικές μονάδες και ως εκ τούτου ο στόχος θα πρέπει να είναι, αφενός η συνέχιση λειτουργίας των κατά τόπους υπηρεσιών ΚΕΠΛΗΝΕΤ και αφετέρου η επάνδρωσή τους με επιπλέον προσωπικό από συναδέλφους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:06 | Τσιτσιμπάσης Στέφανος

    Η παραμονή και η ενίσχυση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. εκ των πραγμάτων επιβάλλεται !!!

    920 και πλέον σχόλια συνηγορούν σε αυτό.

    Δε μένει παρά να περιμένουμε τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις, τις ενστάσεις και τα εποικοδομητικά σχόλια που έχουν υποβληθεί να αποτελέσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αντικείμενο επεξεργασίας και ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ κατά την τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:04 | Αλεξάνδρα Μπάρλου

    Δεν μπορώ να φανταστώ την επόμενη ημέρα της κατάργησης των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ένας υπεύθυνος ανά Διεύθυνση μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν σε τόσα σχολεία; Και με το πολύτιμο επιμορφωτικό τους έργο τι θα γίνει; Εκατοντάδες εκπ/κοί έχουν ωφεληθεί από αυτό. Νομίζω ότι πρόκειται για υποβάθμιση της δημόσιας Εκπ/σης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:57 | Γιάννης Παπαγιαννακέλης

    Αυτή τη στιγμή το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ανατολικής Θεσσαλονίκης :
    – Υποστηρίζει την ΔΔΕ Αν Θεσ/νίκης (142 σχολεία, περίπου 2.400 σταθεροί υπολογιστές) και την ΔΠΕ Αν. Θεσσαλονίκης (334 σχολεία, περίπου 3.800 σταθεροί υπολογιστές). Στους παραπάνω αριθμούς δεν έχουν υπολογιστεί φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, εξοπλισμός δικτύου ενεργός και παθητικός.
    – Από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς έως 21 Μαρτίου έχει ανταποκριθεί σε 189 αιτήματα σχολείων με 315 ολοήμερες επιτόπιες επισκέψεις τεχνικών (2,28 τεχνικοί κάθε μέρα σε ένα ή περισσότερα σχολεία) Ενδεικτικές εργασίες : έλεγχος, αποκατάσταση και προτάσεις για επέκταση Δικτύωσης σχολείων, ρυθμίσεις δρομολογητών, επιτόπιος έλεγχος και διόρθωση υπολογιστών, συνδέσεις εκτυπωτών/φωτοτυπικών κοινόχρηστων και δικτυακών κ.τ.λ. Στον παραπάνω αριθμό δεν περιλαμβάνονται ημιημερήσιες / επείγουσες επισκέψεις και η υποστήριξη που παρείχαν οι τεχνικοί στα πλαίσια εκδηλώσεων σχολείων και φορέων της εκπαίδευσης

    Ενέργειες στο χώρο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ:
    * Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ή με τηλεχειρισμό υπολογιστών, ολιγόλεπτο έως και πάνω από μία ώρα, για 5 έως 8 αιτήματα σχολείων καθημερινά
    * Διάγνωση βλαβών και επιδιόρθωση μηχανημάτων που φέρνουν τα σχολεία ή οι τεχνικοί στο χώρο μας (format, προτάσεις στα σχολεία για προμήθεια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών που χρήζουν αντικατάστασης, ανάκτηση δεδομένων κ.τ.λ.)
    * Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με καλωδίωση / δικτύωση, ασφάλεια, ρύθμιση εξοπλισμού, όταν αυτή μπορεί να γίνει απο τον εκπαιδευτικό πληροφορικής.

    Τονίζεται ότι στην αγορά τα κοστολόγια είναι :

    Εργατοώρα επίσκεψης τεχνικού : 20-30 €
    Format – εγκατάσταση προγραμμάτων 25 – 30 € (σταθεροί Η/Υ) 40 – 50 € (φορητοί)
    Διάγνωση βλάβης : 20 € + πρόταση για αγορά ανταλλακτικών απο τη συγκεκριμένη εταιρεία
    Πρόβλεψη για ανάκτηση δεδομένων χρηστών : ανύπαρκτη, εκτός εάν συναφθούν πολύ ακριβά συμβόλαια συντήρησης

    (ενδεικτικά http://www.pcservices4u.gr/content.php?cID=9

    http://www.help-it.gr/sitemap/%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%83/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE
    %BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7.html )

    Ακόμη, η ηλικία των υπολογιστών στα σχολεία, είναι τόσο μεγάλη που είναι ασύμφορο να συναφθούν συμβόλαια ετήσιας συντήρησης. Αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρείες στοχεύουν κυρίως σε εμπορικές και δευτερευόντως σε υποστηρικτικες/τεχνικές δραστηριότητες. Θα προτείνουν επομένως την αντικατάσταση συστημάτων και δεν θα ασχοληθούν με μηχανήματα πάνω απο 15 ετών, όπως κάνουν τώρα τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

    Διοικητικά, διαιρώντας το ΚΕΠΛΗΝΕΤ σε 2 ανεξάρτητες δομές, με 1-2 πληροφορικούς στην κάθε μια, δυσκολεύεται η διάχυση της γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των τεχνικών, όπως και η ορθολογικότερη κατανομή των αιτημάτων / επισκέψεων. Ακόμη τα εργαλεία, μεταχειρισμένα υλικά και ανταλλακτικά που υπάρχουν, αξιοποιούνται πολύ λιγότερο από τμήματα ενός ή δύο ατόμων, σε διαφορετικούς χώρους

    Με δεδομένα την πενιχρή χρηματοδότηση των δήμων στα σχολεία, ειδικά σε έκτακτες / επείγουσες καταστάσεις, και την αγωνία των στελεχών, κυρίως Διευθυντών Σχολείων και Υπευθύνων εργαστηρίων, για την εύρυθμη λειτουργία του εξοπλισμού, κάτι που φαίνεται και απο το πλήθος των σχολίων για το παρόν άρθρο,

    προτείνεται:

    * Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. να παραμείνουν με την σημερινή μορφή τους (υποστήριξη Πρωτοβάθμιας ΚΑΙ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), αποκεντρωμένη δομή, με επιλογή στελεχών από την Περιφέρεια και τα στελέχη του να ανήκουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
    * Να υπάγονται διοικητικά στο Διευθυντή Εκπαίδευσης
    * Να ενισχυθούν με προσωπικό και να αναβαθμιστούν

    Ο Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αν. Θεσσαλονίκης
    Γιάννης Παπαγιαννακέλης

  • Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι μια από τις δομές της Εκπαίδευσης, για τις οποίες το κόστος λειτουργίας της είναι πολύ μικρότερο από το οικονομικό όφελος που προσφέρουν. Κι αυτό διότι αν τα σχολεία καλούσαν τεχνικό για τις εργασίες που κάνει τώρα το ΚΕΠΛΗΝΕΤ, το κόστος θα ήταν τεράστιο συνολικά.
    Δυστυχώς, μετά την κατάργηση και του τρίωρου για το εργαστήριο των Πληροφορικών, τα εργαστήρια βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από παλιά. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά επιβάλλεται να αναβαθμιστούν με περισσότερο προσωπικό, καθώς το έργο τους είναι ιδιαίτερα φορτισμένο

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:39 | Οδηγήτρια Πετράκη

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πρέπει να διατηρηθούν. Στελέχη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ υλοποιούν σεμινάρια αξιοποίησης ψηφιακών εφαρμογών για τους Εκπαιδευτικούς όλων των Ειδικοτήτων, πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά για τους εκπαιδευτικους των νησιών. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να καταργηθούν…..όπως και άλλες πολύ χρήσιμες δομές…

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:39 | ΠΕΚΑΠ

    ΠΕΚΑΠ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Σχέδιο νόμου για Δομές Υποστήριξης της Εκπαίδευσης

    Σχετικά με το Σχέδιο νόμου με θέμα «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας, η Π..Ε.ΚΑ.Π. θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς καταργεί δομές που έχουν προσφέρει στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η ουσιαστική κατάργηση των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), ενός από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς που εδώ και χρόνια, επιμορφωτικά αλλά και τεχνικά, υποστήριζε τους εκπαιδευτικούς αλλά και τις σχολικές και διοικητικές μονάδες, πάνω σε θέματα Πληροφορικής και Εφαρμογής των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη.

    Μετά την κατάργηση της τρίωρης εργαστηριακής απασχόλησης των υπευθύνων Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ (Σ.Ε.Π.Ε.ΗΥ), το υπουργείο με την κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., ουσιαστικά καταργεί και την τεχνική υποστήριξη στις σχολικές μονάδες. Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. όχι μόνο δεν ήταν και δεν είναι επιζήμιος για το κράτος και την εκπαίδευση, αλλά αντιθέτως γλύτωνε θεωρητικά κατά μέσο όρο περισσότερα από 1000€ ετησίως για κάθε σχολική μονάδα και κάθε διοικητική μονάδα. Αυτό το επιτύγχαναν όλα αυτά τα χρόνια υλοποιώντας άμεσα και χωρίς κόστος, τεχνικές βλάβες, εγκαταστάσεις και συντηρήσεις εξοπλισμού (εργαστήρια πληροφορικής, εκτυπωτές, σαρωτές, διαδραστικούς πίνακες κ.α.) καθώς και δικτυακή και διαδικτυακή αναβάθμιση αυτών (συνδέσεις σχολείων σε ευζωνικά δίκτυα και δίκτυα οπτικών ινών). Ουσιαστικός είναι και ο ρόλος τους όσον αφορά τον τομέα των δωρεάν εκπαιδεύσεων και των επιτόπιων ή εξ’ αποστάσεως επιμορφώσεων που παρείχαν και παρέχουν, είτε σαν ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους και υπευθύνους δομών εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα (χρήση των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική πράξη, ανοιχτό λογισμικό και LTSP, εργαλεία WEB2, εκπαίδευση με τη χρήση διαδραστικών πινάκων, E-TWINNING, σχολικός εκφοβισμός κ.α.) αναβαθμίζοντας το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.

    Ως Π.Ε.ΚΑ.Π. θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του θεσμού των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και πιστεύουμε ότι αντιθέτως πρέπει να γίνει ουσιαστική αναβάθμισή τους και προτείνουμε τη συνέχιση λειτουργίας τους με επαρκή στελέχωση. Δηλαδή με έναν υπεύθυνο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και ένα τεχνικό υπεύθυνο ανά 30 σχολικές μονάδες, που να αποτελεί ραχοκοκαλιά υποστήριξης με διττό χαρακτήρα (τεχνικό και επιμορφωτικό), σε οργανωτικό επίπεδο αντίστοιχο του Κ.Ε.Α. και ΚΕ.Σ.Υ. στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, που να υπάγεται στην ευρύτερη δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ.

    Όσον αφορά τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, με έκπληξη διαβάζουμε το άρθρο σχετικά με τη μείωση από τους 27 υπηρετούντες Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής, σε μόλις 20 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Η Ένωσή μας είχε εδώ και καιρό επισημάνει ότι ο σημερινός αριθμός Συμβούλων, κρίνοντας το πλήθος των εν ενεργεία εκπαιδευτικών Πληροφορικής αλλά και το γεγονός ότι διδάσκουν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι εξαιρετικά μικρός. Προτείνουμε λοιπόν να αυξηθούν σημαντικά οι θέσεις των Συντονιστών ΠΕ86, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο ρόλο τους. Επιπρόσθετα ο περιορισμός επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, για τρίτη συναπτή θητεία δεν πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ και ταυτόχρονα αυτή η δικλείδα πρέπει να διατηρεί τα κίνητρα των εκπαιδευτικών για επαγγελματική εξέλιξη, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι σαφές στο νόμο, ότι μετά από δύο συναπτές θητείες ενός στελέχους σε μια θέση ευθύνης και στη συνέχεια μετά από μια τουλάχιστον θητεία άσκησης διδακτικών καθηκόντων, να έχει τη δυνατότητα να θέτει υποψηφιότητα σε θέση στελέχους εκ νέου. Αυτό θα λειτουργεί ως κίνητρο, για να ασκεί συνεχώς ο εκπαιδευτικός με υπευθυνότητα και ζήλο τα καθήκοντά του.

    Τέλος, σημειώνουμε ως θετική την αναφορά του σχεδίου νόμου, ότι προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης είναι η πιστοποιημένη γνώση Τ.Π.Ε. Α΄ επιπέδου η οποία τεκμαίρεται για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ86. Κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Π.Ε.ΚΑ.Π. και είχαμε προτείνει τον προηγούμενο Απρίλιο, πριν την Προκήρυξη για τους διευθυντές σχολικών μονάδων. Δυστυχώς τότε δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα την άδικη και άνιση αντιμετώπιση εκατοντάδων υποψηφίων διευθυντών κλάδου Πληροφορικής, σε σχέση με τους υποψηφίους άλλων ειδικοτήτων.

    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:39 | Καλαφάτη Παναγιώτα

    Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο εδώ και 27 χρόνια. Για πρώτη φορά, μού δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα διαδικτυακό σεμινάριο μεγάλης διάρκειας, με στόχο την εξέλιξή μου, την καλλιέργεια των νέων τεχνολογιών, την επικαιροποίηση της γνώσης και γενικότερα την αναβάθμισή μου, χωρίς να μετακινούμαι και χωρίς να μου κοστίζει το παραμικρό.
    Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, είναι πρόκληση η διοργάνωση παρόμοιων δράσεων των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ, που δεν εξαιρούν κανέναν εκπαιδευτικό από τις διαδικασίες συμμετοχής στα προγράμματά τους.

    Με την ευκαιρία να εκφράσω:

    -ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους εμπλεκόμενους, διοργανωτές, επιμορφωτές, συντονιστές, υπεύθυνους ομάδων…για την προσφορά τους

    -μια ΕΥΧΉ για τη συνέχιση του ανεκτίμητου έργου τους, με ενίσχυση της δομής των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ.

    -κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την αναγνώριση της αξίας τους από ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ, που πρέπει να επιβεβαιώνει και να επισφραγίζει την ανάδειξη των κέντρων αυτών ως απαραίτητα για να ισχύει το αρχαίο ρητό: ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ αφού μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε χωρίς κριτήρια, προυποθέσεις, δεσμεύσεις, περιορισμούς, χρεώσεις…

    ΔΥΝΑΤΑ, λοιπόν, για να μην επιτρέψουμε αυθαιρεσίες και απερίσκεπτες ενέργειες, να εμποδίσουμε το καταστροφικό τους έργο και να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τις καινοτομικές δράσεις, που ανιδιοτελώς μας προσφέρουν!!!

    Α Μ Η Ν

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:32 | Γκικουρία Αΐντα

    Η δουλειά και ο επαγγελματισμός των συναδέλφων στα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ και ειδικά στην Β Αθήνας όπου υπηρετώ, είναι πολύ υψηλού επιπέδου και αναγνωρίζεται όχι μόνο από μας που είμαστε της ίδιας ειδικότητας αλλά από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
    Ας μην ισοπεδώσουμε ο,τι έχει μείνει όρθιο σε αυτήν την χώρα! Ποιά μελέτη έχει γίνει για την εξοικονόμηση πόρων από την δουλειά αυτών των συναδέλφων σε όλα τα σχολεία; Είναι αδιανόητο: για να βελτιωθεί ένας ‘δείκτης’ να ρίχνουμε άλλους 2, χωρίς να μπορεί να δει κανείς την μεγάλη εικόνα!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:30 | Καλαιτζή Βασιλική

    Η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη δημόσια εκπαιδευση. Το έργο που παρέχουν τόσα χρόνια είναι οχι μόνο σημαντικό αλλά απαραίτητο για να λειτουργούν τα σχολικά εργαστήρια τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαιδευση.
    Δεν πρέπει να καταργηθούν αλλα να ενισχυθούν και αναβαθμιστούν.Ας μη ξεχνάμε και την εκπαιδευτικη- επιμορφωτική τους δράση, πχ Σεμινάρια moodle ,e-twinning με πλούσιο υλικό και πληθώρα γνώσεων.
    Ελπίζω να διατηρηθεί η συγκεκριμένη δομή και οχι να καταργηθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:23 | Γεωργία Πρεβελιανάκη

    Ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση. Tα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πρέπει να διατηρηθούν για να συνεχίσουν την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων αλλά και την επιμορφωτική τους δράση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:16 | Μαρία Κ

    Η βοήθεια που προσφέρουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι ανεκτίμητη. Δεν πρέπει να καταργηθούν. Στηριζόμαστε σε στα παιδιά του ΚΕΠΛΗΝΕΤ προκειμένου να δουλεύουν τα εργαστήριά μας. Προσφέρουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν υπολογιστές και δίνουν λύσεις. Με την κατάργησή τους απλά θα υποβαθμιστεί η γνώση που παρέχεται στα δημόσια σχολεία. Είναι απλά ανεπίτρεπτο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:08 | Αθανασία Πασιαλή

    Το έργο που προσφέρουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ στην εκπαίδευση είναι σημαντικό και η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη για την ύπαρξη και τη λειτουργία των σχολείων αφού υποστηρίζουν ολόκληρο τον υπολογιστικό και διαδικτυακό εξοπλισμό τους. Επιλύουν όλα τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται αρκετά συχνά στα απαρχαιωμένα εργαστήρια που διαθέτουμε.
    Είμαι υπεύθυνη εργαστηρίου πληροφορικής στη Γ’ Αθήνας και έχω συνεργαστεί με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ πάρα πολλές φορές. Έστησαν ένα δεύτερο εργαστήριο αξιοποιώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό με χρήση UBUNTU LTSP και είναι πάντα στο σχολείο σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται στους υπολογιστές και στο δίκτυο.
    Επίσης παρέχουν στους εκπαιδευτικούς ευκαιρίες για επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες διοργανώνοντας σεμινάρια, συνέδρια κ.α.
    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα σεμινάρια εξ αποστάσεως που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αχαϊας αλλά και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων.
    Απορώ πως είναι δυνατόν αυτό το ένα άτομο που προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου να αντικαταστήσει το έργο των συναδέλφων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
    Ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ δεν πρέπει να υποβαθμιστεί αλλά αντίθετα να ενισχυθεί για να μπορεί κατάλληλα να στηρίξει τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στη διοίκηση των σχολικών μονάδων.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:52 | Μαρία Καψάλη

    Απαιτείται αναβάθμιση και όχι κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:46 | support

    Κάθε αποστολή Η/Υ λόγω βλάβης σε ιδιώτη, είναι παφ και 30€ για τη σχολική επιτροπή. Απορώ γιατί το συζητάμε ακόμη.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:34 | Συμεωνιδη Ειρηνη

    Το 2014 τοποθετήθηκα στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Τόσο το εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου όσο και οι υπολογιστές των συναδέλφων ήταν σε κατάσταση μη λειτουργική. Με την βοήθεια και την συνεργασία με τους συναδέλφους του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ μπορώ να πω ότι σήμερα τόσο το εργαστήριο Πληροφορικής όσο και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους χώρους του σχολείου βρίσκονται σε ένα σχεδόν άριστο επίπεδο. Τα προβλήματα λύθηκαν με επί τόπου επισκέψεις των τεχνικών, με επισκευές μηχανημάτων στα εργαστήρια τους, με τηλεφωνικές συμβουλές και απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη και όλα αυτά ΔΩΡΕΑΝ. Με λυπεί η σκέψη ενός πιθανού προβλήματος <> που μπορεί να προκύψει στο σχολείο και στον ΑΝ θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα χωρίς την βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:27 | ΑΘΗΝΑ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ χρειάζονται αναβάθμιση για να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους ακόμα πιο αποτελεσματικά και όχι κατάργηση και αντικατάσταση τους από έναν μόνο εκπαιδευτικό ανά Δ/νση.
    Στο νηπιαγωγείο η επίσκεψη των τεχνικών και η ανταπόκρισή τους σε τηλεφωνικές κλήσεις για θέματα σχετικά με τις ΤΠΕ είναι τόσο σημαντική και βοηθητική που αν δεν υπάρχει αυτός ο θεσμός όλα θα παραμένουν άλυτα αφού οι σχολικές επιτροπές δεν ανταποκρίνονται σε τέτοια αιτήματα. Θεωρώ ότι σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που υποστηρίζει τη μάθηση με τη χρήση των ΤΠΕ η κατάργηση της υποστήριξη που δεχόμασταν από τον υπάρχοντα θεσμό δε μπορεί να γίνεται με τόσο μικρό αριθμό υπευθύνων!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:25 | Μιχάλης Μουχλιανίτης

    Θα παραθέσω μόνο αριθμούς (ίσως και λόγω ειδικότητας):
    Σεμινάριο Geogebra -> συμμετέχοντες 171
    Σεμινάριο Arduino -> συμμετέχοντες 91
    Σεμινάριο Moodle -> συμμετέχοντες 1612
    Σεμινάριο Etwinning -> συμμετέχοντες 922
    ———————————————
    ΣΥΝΟΛΟ συμμετέχοντες 2796 (Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ρόλους επιμορφωτών, βαθμολογητών, επιμορφούμενων)

    Έχω την τύχη να βρίσκομαι μέσα σε αυτούς τους 2796 συναδέλφους που με την υποστήριξη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ παράγουν αφιλοκερδώς εκπαιδευτικό έργο.
    Για πόσο ακόμα άραγε;
    Τα συμπεράσματα δικά σας…

  • Η προσφορά των ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από την εκπαιδευτική κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια.

    Οι συνάδελφοι που υπηρετούν το θεσμό είναι στην πλειονότητά τους καλά καταρτισμένοι και λύνουν καθημερινά πληθώρα τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις σχολικές μονάδες. Δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα γινόταν στην εκπαίδευση αν δεν είχαμε την πολύτιμη βοήθεια των συναδέλφων των ΚΕΠΛΗΝΕΤ .. μάλλον θα έπρεπε να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα με το αντίστοιχο κόστος.

    Είναι κρίμα, ένας πετυχημένος θεσμός, αντί να ενισχυθεί με προσωπικό και να αναβαθμιστεί, να προτείνεται στην ουσία η υποβάθμιση και συρρίκνωσή του.
    Επίσης είναι το λιγότερο ατυχής η πρόταση, οι νέοι Υπεύθυνοι να υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των Τμημάτων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της κάθε ΔΔΕ/ΔΠΕ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα είναι απόφοιτοι Πληροφορικής (γιατί άραγε να ισχύει αυτό; Δεν είναι μια προκλητική αδικία;)

    Αναβαθμίζοντας τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ βοηθάτε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
    Αν το πράξετε θα δεχθείτε τα εύσημα από όλους .. μόνο θετικά θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:22 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΑΡΡΗ

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ όχι μόνο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ, αλλά πρέπει με κάθε τρόπο η Πολιτεία να τα διατηρήσει, να ενισχύσει τη στελέχωσή τους και να τα αξιοποιήσει προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Είναι αδιανόητο να γίνεται αυτή η συζήτηση και να τίθεται στη διαβούλευση ένας θεσμός που χρόνια τώρα παρέχει τεχνική στήριξη σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης καθώς και τις αντίστοιχες Διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό όταν σκέφτεται κανείς ότι Εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν χρόνια τώρα τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ με την αποχώρησή τους θα στερήσουν από τα σχολεία την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν. Θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο πλήγμα για τα Δημόσια σχολεία και εμάς τους Εκπαιδευτικούς που μας στηρίζουν τόσα χρόνια και μας βοηθούν να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε τα Εργαστήρια Πληροφορικής, ώστε ισότιμα όλα τα παιδιά της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας που δοκιμάζεται πολύ άσχημα από την οικονομική κρίση να μπορούν να εκπαιδεύονται και να εισάγονται στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο με αξιοπρεπείς τουλάχιστον συνθήκες. Οι συνέπειες από την κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ δε θα αργήσουν να φανούν και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερης κλίμακας από την ενδεχόμενη οικονομία σε ανθρώπινο δυναμικό που φαντασιώνεται το Υπουργείο Παιδείας. Να το ξανασκεφτούν και να σταματήσουν επιτέλους τους πειραματισμούς με τον πολύπαθο κλάδο της Πληροφορικής.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:22 | Γαρεφαλάκης Εμμανουήλ

    Θα ήθελα να καταθέσω τη γνώμη μου, σχετικά με το έργο των Κε.Πλη.Νε.Τ. Αφορά μια υπηρεσία που το έργο της είναι πολύ σημαντικό τόσο για την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων, αλλά και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πληροφορικής. Οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής, επιφορτίζονται εκτός του εκπαιδευτικού ρόλου τους και το ρόλο του τεχνικού κάθε σχολείου, που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις που δεν έχουν και δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν.
    Θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν μα και να ενισχυθούν, με περισσότερο προσωπικό, ώστε τα σχολικά εργαστήρια να λειτουργούν εύρυθμα και ομαλά ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να μπορεί να ασκεί εκπαιδευτικό ρόλο και όχι τεχνικού. Η κατάργηση, τους θα οδηγήσει σε παροπλισμό των Η/Υ των σχολικών εργαστηρίων, γεγονός που θα σημαίνει ότι τα εργαστήρια θα έχουν λιγότερους Η/Υ και θα ισχύει η αναλογία ενός Η/Υ για πέντε ή και περισσότερους μαθητές, που σε αντίθεση με το εξωτερικό είναι ένα προς ένα ή το πολύ δύο. Επίσης η ανάθεση τεχνικής υποστήριξης θα μεταφερθεί επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα που η πληρωμή τους θα γίνεται μέσω, σχολικών επιτροπών ή από τους συλλόγους γονέων του κάθε σχολείου και θα είναι εις βάρος άλλων αναγκών των σχολείων.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:20 | Αλμπάνης Γεώργιος

    Η πρόταση κατάργησης των ΠΛΗΝΕΤ προφανώς προέρχεται από ανθρώπους που δεν έχουν καμμία επαφή με τη συντήρηση των εργαστηρίων Πληροφορικής των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα ΠΛΗΝΕΤ, συνήθως έχουν άριστη τεχνική κατάρτιση και προσφέρουν εργασίες συντήρησης – επιδιόρθωσης υπολογιστών και εγκατάστασης προγραμμάτων (ιδιαίτερα ελεύθερου λογισμικού) σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ. Αν οι εργασίες αυτές ανατεθούν σε ιδιώτες (αφού οι υπεύθυνοι εργαστηρίων Πληροφορικής δεν έχουν καμμία τέτοια υποχρέωση) θα υπάρχει τεράστια σπατάλη πόρων (κυρίως οικονομικών) από τις Σχολικές Επιτροπές. Η ελάττωση προσωπικού των ΠΛΗΝΕΤ, που επιδιώκεται προφανώς για εξοικονόμηση προσωπικού στα σχολεία, θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα αφού θα προκαλέσει αύξηση των δαπανών για τη συντήρηση των εργαστηρίων. Αν πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα δομή τουλάχιστον ας στελεχωθεί από περισσότερους εκπαιδευτικούς, αφού είναι αστείο να μιλάμε για υποστήριξη όλων των σχολικών μονάδων ενός Νομού από έναν άνθρωπο!!! Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η υποβάθμιση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση… Αυτά προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:20 | Παριώτης Δημήτριος

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι αναγκαία για την τεχνική υποστήριξη των σχολείων. Ο καθηγητής πληροφορικής δεν επαρκή για αυτό και πολλές φορές ο ίδιος εκπαιδευτικός ΠΕ86 καλύπτει ωράριο σε δεύτερο ή και τρίτο σχολείο. Αποτελεί παραλογισμό το γεγονός ότι η ψηφιακή δικτύωση και η ευρύτατη χρήση των νεών τεχνολογιών είναι ζητούμενο σήμερα απο τη μια πλευρά και απο την άλλη η Πολιτεία ουσιαστικά καταργεί τους θεσμούς υποστήριξης του ψηφιακού σχολείου

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:18 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ.

    Το 2003 ιδρύθηκαν στις Δ.Δ.Ε. τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. με σκοπό την υποστήριξη των Σχολικών και Διοικητικών Μονάδων των Διευθύνσεων. Κάποια στιγμή στην δικαιδοσία τους εντάχθηκε και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά & Διοικητικές Μονάδες). Κάποιος εξοπλισμός υπήρξε το 2004 κα από τότε τίποτα.
    Παρόλα αυτά τα τηλέφωνα των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. χτυπάνε συνέχεια κάθε μέρα για Τεχνική Υποστήριξη, συμβουλές και ότι άλλο χρειάζεται. Υπάρχουν μέρες που κάποιες Σχολικές Μονάδες δεν μπορούν να πιάσουν γραμμή. Το Εργαστήριο είναι πάντα γεμάτο ΗΥ προς επισκευή και τα προβλήματα ποτέ δεν σταματούν. Φυσικά ανανέωση του εξοπλισμού για χρήση του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. δεν έγινε ποτέ αλλά ούτε και προβλεπόταν. Παρόλα αυτά, κανένας δεν παραπονιόταν Το προσωπικό του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. προσπαθούσε να εξυπηρετήσει και οι Σχολικές Μονάδες περίμεναν την σειρά τους.
    Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. δεν επισκευάζει μόνο ΗΥ. Φροντίζει για την σύνδεση των Μονάδων στο Διαδίκτυο (αποτελεί ενδιάμεσος μεταξύ Μονάδων & ΠΣΔ) και παρέχει συμβουλές για οτιδήποτε χρειαστεί. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις επιμορφώσεις που συμμετέχει.
    Το Υπουργείο είναι ενήμερο για όλες αυτές τις Δράσεις και τα προβλήματα των Σχολικών Μονάδων αφού στο τέλος κάθε Σχολικής Χρονιάς γίνεται Έκθεση από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε αυτό.
    Χρειάζεται να υπάρχει το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. αυτόνομο όπως είναι τώρα;
    Πρέπει να έχει αρκετό προσωπικό να τους εξυπηρετεί όλους;
    Θέλει ανανέωση ο εξοπλισμός του;
    Όλη η εμπειρία τόσων χρόνων όλου του Προσωπικού του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. θα πάει χαμένη;
    Κάποιος εκεί ψηλά θα πρέπει να αναρωτηθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:16 | Ειρήνη Διούδη

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ παρέχουν σημαντική στήριξη σε εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες. Πρέπει να παραμείνουν και μάλιστα να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:16 | Πολυκρέτη Σοφία

    Η εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων πληροφορικής είτε στην πρωτοβάθμια είτε στην δευτεροβάθμια απαιτεί την τεχνική υποστήριξη που παρέχεται από τους υπευθύνους ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. Είναι πρακτικά αδύνατον για το διδάσκοντα να εκτελεί σωστά τα διδακτικά του καθήκοντα και παράλληλα να αναλάβει την συντήρηση του ή των εργαστηρίων. Προσωπικά υπηρετώ στην πρωτοβάθμια γ αθήνας, είμαι με διάθεση σε 2 δημοτικά σχολεία και η στήριξη του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:15 | Ελένη Μιχαλοπούλου

    Την τεχνική στήριξη των Σχολείων και των Εργαστηρίων για την καθημερινή λειτουργία τους, ποιός θα τη διεκπεραιώνει;
    Παράλληλα στελέχη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ υλοποιούν σεμινάρια αξιοποίησης ψηφιακών εφαρμογών, για τους Εκπαιδευτικούς όλων των Ειδικοτήτων.
    Ενδυνάμωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ απαιτείται, με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, για αποτελεσματικότερη μαθησιακή διαδικασία.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:13 | Καλλιόπη Αποστολίδου

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ παρέχουν τεχνική υποστήριξη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων και γενικότερα του υπολογιστικού και δικτυακού εξοπλισμού του σχολείου. Είναι πάμπολλες οι φορές που οι άνθρωποι αυτοί είτε δια ζώσης είτε εξ’ αποστάσεως ΕΔΩΣΑΝ ΛΥΣΕΙΣ και φυσικά τις έδωσαν ΔΩΡΕΑΝ μη επιβαρύνοντας τον πενιχρό προϋπολογισμό του σχολείου. Ο θεσμός θεωρώ ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί (εντασσόμενος σε γραφειοκρατικές, άρα μη παραγωγικές, δομές), αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω (στελέχωση με περισσότερα άτομα, παροχή σύγχρονου εξοπλισμού, μετεκπαίδευση των στελεχών του, κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για τις επισκέψεις στις σχολικές μονάδες)! Δεν μπορούμε να μιλάμε για χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη διοίκηση των σχολικών μονάδων χωρίς τεχνική υποστήριξη.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:12 | Ελένη Μιχαλοπούλου

    Την τεχνική στήριξη των Σχολείων και των Εργαστηρίων για την καθημερινή λειτουργία τους, ποιός θα τη διεκπεραιώνει; Παράλληλα στσλέχη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ υλοποιούν σεμινάρια αξιοποίησης ψηφιακών εφαρμογών, για τους Εκπαιδευτικούς όλων των Ειδικοτήτων.
    Ενδυνάμωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ απαιτείται, με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, για αποτελεσματικότερη μαθησιακή διαδικασία και ψηφιακή εκπαίδευση για ΟΛΟΥΣ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:01 | Ζωή Φανίου

    Ο θεσμός των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος. Παρέχει τεχνική υποστήριξη στις σχολικές μονάδες με μεγάλη επιτυχία. Η τυχόν κατάργησή του μόνο αρνητική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, παρά επιλύοντας κάποια.
    Είναι πράγματι άξιον απορίας σε ποια επιχειρήματα στηρίζεται μια τέτοια απόφαση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:00 | Κατερίνα Φιλιππάκη

    Η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη δημόσια εκπαιδευση. Το έργο που παρέχουν τόσα χρόνια είναι οχι μόνο σημαντικό αλλά απαραίτητο για να λειτουργούν τα σχολικά εργαστήρια τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαιδευση.
    Με τη βοήθειά τους έχω στήσει εργαστήρια σε σχολεία με αρχαίους υπολογιστές που διαφορετικά θα πήγαιναν για καταστροφή.
    Μην καταγρείτε μια δομή που μόνο βοήθεια προσφέρει.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:58 | Αγγελική Θεοδόση

    Η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. θα είναι επιζήμια για τα σχολεία και τις δομές της εκπαίδευσης. Για πολλά χρόνια τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. με το προσωπικό τους στέκονται αρωγοί σε όποιο δικτυακό πρόβλημα ή βλάβη στα εργαστήρια πληροφορικής, VBI κλπ, υπάρχει στα σχολεία. Το προσωπικό των Κέντρων είναι αξιολογημένο, καταρτισμένο και προσφέρει χωρίς κόστος υπηρεσίες στα σχολεία. Ποιος ο στόχος κατάργησης ενός επιτυχημένου θεσμού; Ποιος θα καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων στη συνέχεια; Οι ιδιώτες και με ποιο κόστος;
    Με κριτήριο τα γεωγραφικά όρια τα σχολεία στον ίδιο νομό μπορεί να απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Ο ένας τεχνικός θα πρέπει να καλύπτει ανάγκες ταυτόχρονα σε σχολεία που απέχουν πόσο μεταξύ τους; Ο δικτυακός έλεγχος μέσα στο χώρο της σχολικής μονάδας πως θα γίνεται από ένα άτομο μόνο; Το 3ώρο της συντήρησης του εργαστηρίου χάθηκε, οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής θα πρέπει να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, επομένως ποιος θα βρίσκει το χρόνο να συντηρήσει τα απαρχαιωμένα στα περισσότερα σχολεία μηχανήματα;
    Για να προλάβω τη μη καλοπροαίρετη σκέψη κάποιων δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και δεν έχω πρόθεση να αιτηθώ κάτι τέτοιο. Βρέθηκα όμως αρκετές φορές στη θέση να ζητήσω τη βοήθειά τους η οποία ήρθε άμεσα και αποτελεσματικά.
    Επιπλέον, πολλά ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ υποστηρίζουν ΔΩΡΕΑΝ προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες (π.χ. ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Αχαϊας, Κυκλάδων κ.α.), προγράμματα με περιεχόμενο εφάμιλλο και σε αρκετές περιπτώσεις πιο εμπλουτισμένο σε σχέση με το αντίστοιχο που παρέχεται ακόμα και από Πανεπιστημιακά Κέντρα επί πληρωμή. Υλοποιούν δράσεις όπως διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων πάνω σε θέματα εκπαίδευσης.

    Συνεπώς τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ θα πρέπει αντίθετα με τα όσα αναφέρει το άρθρο 17 παρ. 2 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου να διατηρηθούν και να στελεχωθούν με τουλάχιστον τρία (03) στελέχη, αριθμός που θα αυξάνεται αναλογικά με το πλήθος σχολείων που πρέπει να καλύψουν. Και φυσικά τα στελέχη αυτά θα πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένα και αξιολογημένα για τα προσόντα τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο ειδικό έργο τους. Η υπηρεσία θα πρέπει να επιμορφώσει περαιτέρω αυτά τα στελέχη σύμφωνα με τις ανάγκες της με στόχο να αξιοποιήσει προς όφελός της την εμπειρία τους. Ενδεχομένως, μια λύση για να ενισχυθεί η στελέχωση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. θα μπορούσε να είναι η μείωση του πλήθους των εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕ 86?!?!?!) που προτείνεται να διατεθούν στα ΠΕΚΕΣ (ενδεχομένως διότι είναι κάπως ασαφές στο αντικείμενο της επιμόρφωσης που θα παρέχουν και άρα το πλήθος των στελεχών που είναι απαραίτητα) προκειμένου να διατηρηθούν και να στελεχωθούν τα ΚΕ. ΠΛΗ. ΝΕ. Τ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:57 | Μιχάλης Μαραγκάκης

    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ όπως και των Ε.Κ.Φ.Ε πρέπει να παραμείνει, να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί χωρίς αμφιβολία!Ας αναγνωριστεί επιτέλους η καλή δουλειά και ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα!

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:56 | Θανασούλια Ειρήνη

    Με μεγάλη έκπληξη αλλά και θλίψη πληροφορήθηκα τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της δομής των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και την αντικατάστασή της από ένα και μοναδικό άτομο σε κάθε Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

    Έχοντας η ίδια γνωρίσει την πολύτιμη συνεισφορά των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. τόσο ως υποστηρικτική δομή της σχολικής μονάδας σε θέματα τεχνολογίας όσο και ως επιμορφωτικός φορέας, θεωρώ ότι η καταργησή τους θα οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού το ένα και μοναδικό άτομο θα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες, σύγχρονες ανάγκες των σχολικών μονάδων όλης της περιφέρειας για τεχνική υποστήριξη. Αυτό με τη σειρά του θα φέρει την αναγκαστική στροφή των σχολείων στον ιδιωτικό τομέα για κάλυψη των αναγκών, με τις γνωστές συνέπειες που αυτό θα έχει για τον προϋπολογισμό και την αυτονομία τους.

    Πέραν αυτού, το επιμορφωτικό έργο που επιτελούν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε έναν τομέα νευραλγικής σημασίας, όπως αυτός της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Επιπλέον, η δωρεάν αλλά και ασύγχρονη παροχή αυτού του έργου έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες του σύγχρονου εκπαιδευτικού για ελαχιστοποίηση των μετακινήσεών του και εκπαίδευση από το σπίτι του.

    Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διαφυλάξουμε και να αναβαθμίσουμε τη συγκεκριμένη δομή όπου μπορούμε και όχι να την καταργήσουμε.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:55 | Ζαχαρίας

    Ο θεσμός των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ προσφέρει σημαντική υποστήριξη στις σχολικές μονάδες σε καιρούς χαλεπούς με έλλειψη πόρων (και εγκατάλειψης του ΠΣΔ από πλευράς των καδημαικών ιδρυμάτων-συνεργατών του ΥΠΠΕΘ) και σε συνθήκες παλαιότητας και τεχνολογικής απαξίωσης του εξοπλισμύ των ΣΕΠΕΗΥ. Όταν πρωτοσχεδιάσθηκε ο κύριος προσανατολισμός του για την παροχή υποσηρικτικών υπηρεσιών ήατν οι σχολικές μονάδες της Δευτροβάθμιας. Πλέον με όλες τις παραπάνω αντιξοότητες εξυπηρετούν φιλότιμα και υπερβάλλοντας εαυτούς τους πάντες σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια.

    Η μείωση του προσωπικού είναι άστοχη, η δε επίβλεψη τους από διοικητικό υπάλληλο (συνήθως άσχετο με τεχνολογικά θέματα αιχμής) σε επίπεδο Διεύθυνσης θα επιφέρει πολλές δεισλειτουργίες στη λειτουργία αυτών. Μοιραία οι σχολικές μονάδες, με τα γνωστά περιορισμένα οικονομικά τους, θα οδηγηθούν σε αναζήτηση υπηρεσιών στη ελεύθερη αγορά. Ο κίνδυνος να μην υπάρχει ενδιαφέρον για πλήρωση των θέσεων στα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ είναι ορατός. Οι συνέπειες θα φανούν άμεσα στις σχολικές μονάδες.

    Ο θεσμός του ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ να παραμείνει με την προηγούμενη μορφή του (υποστήριξη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), αποκεντρωμένη δομή, με επιλογή στελεχών από την Περιφέρεια και τα στελέχη του να ανήκουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση.

    Διοικητικά να βρίσκονται κάτω από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και να
    ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί με επιπλέον προσωπικό και τεχνογνωσία και να του δοθούν κονδύλια ώστε να αυξήσει και συνάμα να βελτίωσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:52 | Αντωνία Γεωργαλλή

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πρέπει να διατηρηθούν ως δομή και να συνεχίσουν την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων, όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση. Επανειλημμένα μας βοηθούν σε όποιο πρόβλημα προκύπτει με τους Υπολογιστές του
    σχολείου μας και το αποκαθιστούν. Η βοήθεια που παρέχουν σ’εμάς τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 70 είναι πολύτιμη. Επιπλέον όσον αφορά την επιμορφωτική τους δράση είναι αξιολογότατη. Φέτος πήρα μέρος στα επιμορφωτικά σεμινάρια e-twinning του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων και εντυπωσιάστηκα από το πλούσιο υλικό και τις
    γνώσεις που αποκόμισα. Εύχομαι τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ να μείνουν και να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο στην Εκπαίδευση.
    Με εκτίμηση
    Αντωνία Γεωργαλλή