Άρθρο 02 – Ορισμοί

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του παρόντος Μέρους, για την εφαρμογή του νοούνται ως:
α) Στελέχη της εκπαίδευσης: τα στελέχη τα οποία επιλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ και τα οποία απαριθμούνται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 21.
β) Εκπαιδευτικοί: οι εκπαιδευτικοί των κλάδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
γ) Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.): το προσωπικό που προβλέπεται στο άρθρο 17 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199).
δ) Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.): το προσωπικό που προβλέπεται στο άρθρο 18 του ν. 3699/2008.
ε) Εκπαιδευτική υπηρεσία: η υπηρεσία στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία με την ιδιότητα του προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομισθίου, η οποία υπολογίζεται με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο.
στ) Διδακτική υπηρεσία:
αα) η άσκηση διδακτικού έργου σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων και των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) που λειτουργούν στις μονάδες αυτές ή ως παραρτήματά τους,
ββ) οι άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνου,
γγ) η διδακτική υπηρεσία σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.),
δδ) η άσκηση διδακτικού έργου σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) ή σε Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, εφόσον έχει ασκηθεί αυτοδύναμο διδακτικό έργο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών,
εε) η υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή του Σχολικού Συμβούλου ή του Προϊσταμένου Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου ή μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού ή του Ε.Ε.Π. Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), του Προϊσταμένου ή του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.), του υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού ή Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), του υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή σχολικών δραστηριοτήτων σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, του υπευθύνου ή του αποσπασμένου εκπαιδευτικού σε Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.), Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.), Γραφείο Συμβουλευτικής (ΓΡΑ.ΣΥ.), Ε.Κ.Φ.Ε., Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (Σ.Σ.Ν.), Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων (Σ.Ε.Π.), καθώς και του υπευθύνου σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.)
ζ) Εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία ή άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) ή Κ.Ε.Σ.Υ.: η εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία ή άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Κ.Ε.Σ.Υ., Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) ή Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), σε Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.), σε προγράμματα παράλληλης στήριξης και σε προγράμματα διδασκαλίας μαθητών στο σπίτι.
η) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα: η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα, περιλαμβανομένων των Δ.Υ.Ε.Π. που λειτουργούν στις μονάδες αυτές ή ως παραρτήματά τους, ή στις υπηρεσίες της περίπτ. ζ΄ ή υπό την ιδιότητα του προϊσταμένου ή του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Ε.Α. ή του υπευθύνου λειτουργίας ή του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε.
θ) Πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια: η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που πιστοποιείται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71).
ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:00 | Drama

    α) Στελέχη της εκπαίδευσης.
    Ο Προϊστάμενός των Κ.Ε.Α. περιλαμβάνεται στα στελέχη της εκπαίδευσης [άρθρο 21, παρ.3, περ.β]. Προϊστάμενος, που όμως σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ.2 «επιλέγεται μεταξύ των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου».

    Ενώ δηλαδή όλοι οι εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.Α.(μαζί και ο Προϊστάμενος) επιλέγονται [άρθρο 13, παρ.1], με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις, με τα ίδια ειδικότερα προσόντα, από τα ίδια αρμόδια όργανα επιλογής, με τις ίδιες διαδικασίες επιλογής και τέλος για την ίδια χρονική θητεία, παραδόξως ο Προϊστάμενος διαχωρίζεται από τα μέλη, ως στέλεχος της εκπαίδευσης, γιατί ορίζεται (δηλ. επιλέγεται) με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή [άρθρο 25, παρ.2] και όχι γιατί υπερτερεί σε προσόντα μεταξύ των συναδέλφων του, όπως συνέβαινε ως σήμερα.

    Η επιτυχημένη ως σήμερα πορεία των ΚΠΕ, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ισοτιμία και τη συνοχή των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά. Ποτέ η Διοίκηση δεν διαχώρισε τη θέση του Υπεύθυνου, ως ανώτερου, των συναδέλφων του της παιδαγωγικής ομάδας και η τοποθέτησή του γινόταν με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία σύμφωνα με τα προσόντα του, από την κοινή για όλους διαδικασία αξιολόγησης. Επίσης ως σήμερα, τόσο ο Υπεύθυνος όπως και ο Αναπληρωτής Υπευθύνου των ΚΠΕ, έχουν ακριβώς τα ίδια διδακτικά, παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά, ερευνητικά καθήκοντα με τα υπόλοιπα μέλη και συναποφασίζουν με τα μέλη για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία, την οργάνωση, τους στόχους και τις δράσεις των ΚΠΕ. Η μόνη επιπλέον αρμοδιότητα που είχε ο Υπεύθυνος και ο Αναπληρωτής του, ήταν αυτή της άσκησης των διοικητικών τους καθηκόντων. Τα ΚΠΕ που λειτούργησαν με γνώμονα τα παραπάνω, διατήρησαν τη συνοχή των εκπαιδευτικών τους, παρέμειναν πλήρως στελεχωμένα και λειτούργησαν απροβλημάτιστα για πολλά χρόνια παράγοντας αξιόλογο και αναγνωρισμένο έργο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Για τους παραπάνω λόγους αλλά και λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων, του διευρυμένου ρόλου και έργου των ΚΕΑ σε σχέση με τα ΚΠΕ, όλοι οι εκπαιδευτικοί των Κ.Ε.Α. θα πρέπει να περιληφθούν στα στελέχη της εκπαίδευσης. Διαφορετικά, θα ήταν προτιμότερο, σε μια τόσο μικρή ομάδα εκπαιδευτικών να μην υπάρχει διαχωρισμός του Προϊσταμένου ως στέλεχος.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:53 | Δήμητρα Μ.

    Συμφωνώ και εγώ με τη σειρά μου με την κριτική του Συλλόγου Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής.
    Κρίνεται αναγκαίο να δοθεί προσοχή στο ακόλουθο σημείο:
    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008. Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016.
    Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ.
    Με βάση το παραπάνω ουσιαστικά αποκλείονται οι Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής με βασικές σπουδές στην Ε.Α., καθώς δεν γίνεται πουθενά σαφής αναφορά στον κλάδο τους (ΠΕ61/ΠΕ71)

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:46 | Δημήτρης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ της Παιδείας,

    Το σχέδιο νόμου το οποίο έχετε εκθέσει εδώ προς διαβούλευση, ακόμα και αν προλάβει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και να γίνει Νόμος του Κράτους, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να εφαρμοστεί.
    Οι αποτυχημένοι και αργόμισθοι σχολικοί σύμβουλοι, οι αργόμισθοι Διευθυντές, οι βολεμένοι διοικητικοί, έχουν δημιουργήσει ένα κύκλωμα το οποίο μπορεί να καθυστερήσει και να υπονομεύσει την εφαρμογή του νέου νόμου. Οι ΚΛΙΚΕΣ, οι ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ και τα ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ που παρασιτούν στον χώρο της εκπαίδευσης δεν θα αφήσουν τόσο εύκολα να απολεσθούν τα προνόμια που κατέχουν εις βάρος των μαθητών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μάχιμων εκπαιδευτικών.
    Θα έπρεπε αυτός ο νόμος να έχει έρθει τουλάχιστον ένα έτος πριν. Τώρα, πλέον είναι λίγο αργά. Και να καταργήσετε τις κλίκες, την αργομισθία και την ισοβιότητα, αυτό θα είναι προσωρινό, αφού είναι κοινό μυστικό ότι αν σε μερικούς μήνες σχηματίσει Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα επαναφέρουν στην Υπηρεσία τους αποτυχημένους και αργόμισθους σχολικούς συμβούλους και θα τους καταστήσουν ισόβιους και ελέω Θεού. Και φυσικά θα ακυρωθεί η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και τίποτα δεν θα αλλάξει.
    Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, αξιότιμε κύριε Υπουργέ της Παιδείας, είναι να επιβάλλετε ωράριο στα στελέχη της Εκπαίδευσης, στους Συντονιστές(τους οποίους η Ν.Δ. θα καταργήσει και θα επαναφέρει τους ισόβιους σχολικούς συμβούλους) και τους Διευθυντές. Να δημιουργηθεί ένα σύστημα ώστε να ελέγχεται η προσέλευσή τους και η παραμονή τους στην εργασία τους. Και οι απουσίες για υπηρεσιακούς λόγους(πχ. επισκέψεις σε σχολικές μονάδες) να είναι περιορισμένες και αιτιολογημένες. Οι καθηγητές διδάσκουν στην τάξη και δεν μπορούν να λουφάρουν. Στο Υπουργείο Παιδείας και στο Ι.Ε.Π., οι υπάλληλοι χτυπάνε κάρτα και έχουν 8ωρο. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να ελέγξετε το ωράριο όλων των υπαλλήλων σας και να μην επιτρέψετε να υπάρχουν αργόμισθοι όπως οι σχολικοί σύμβουλοι που ευτυχώς με το άρθρο 17 του παρόντος νόμου καταργείτε.
    ΩΡΑΡΙΟ, αξιότιμε Υπουργέ της Παιδείας και έλεγχος της προσέλευσης και της παραμονής στην εργασία, είναι το μόνο που μπορείτε αν θέλετε να επιβάλετε. Τα υπόλοιπα που επιχειρείτε με τον νέο νόμο, είναι όμορφα, φιλόδοξα και καινοτόμα, αλλά τα κυκλώματα δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νόμος.

    Με εκτίμηση.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:52 | Ελένη

    Συμφωνώ με την κριτική του Συλλόγου Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής.
    Κρίνεται αναγκαίο να δοθεί προσοχή στο ακόλουθο σημείο:
    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008. Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016.
    Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ.
    Με βάση το παραπάνω ουσιαστικά αποκλείονται οι Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής με βασικές σπουδές στην Ε.Α., καθώς δεν γίνεται πουθενά σαφής αναφορά στον κλάδο τους (ΠΕ61/ΠΕ71).

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:20 | Ανδρέας-συνταξιούχος

    Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρησιμοποίηση των προθέσεων, που προτάσσονται μερικών βασικών εννοιών, γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, τις αλλοιώνουν. Να μελετηθούν σε όλο το σχέδιο.
    Πχ.: Στον τίτλο του ΣΧΕΔΙΟΥ αναφέρεται η ΑΝΑδιοργάνωση, που αμφισβητεί την έννοια της διοργάνωσης, ή της αμιγούς έννοιας της οργάνωσης.
    Στην εκπαίδευση και όχι μόνο, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι «πολεμικές» προθέσεις, γιατί απαξιώνουν αυτό που θέλουμε να τονίσουμε. Π.χ.:
    ΑΝΤΙαυταρχικό (που δεν σημαίνει π.χ. δημοκρατικό, ενώ το σωστότερο είναι μη αυταρχικό).
    ΑΝΤΙπρόεδρος (στη θέση του αναπληρωτή προέδρου).
    ΑΝΤΙδημοκρατικό (στη θέση μη δημοκρατικού). ΑΝΤΙσυνταγματικό (στη θέση μη συνταγματικό).
    ΑΝΤΙσταθμιστικά προγράμματα (στη θέση ενισχυτικά, υποστηρικτικά κλπ).
    ΑΝΤΙκατάσταση γραπτών δοκιμασιών – ΑΝΤΙμετώπιση δυσκολιών.
    Το ίδιο με την πρόθεση ΚΑΤΑ: ΚΑΘοδήγηση εκπαιδευτικών, στη θέση της ΥΠΟστήριξης.
    ΚΑΘηγητής, στη θέση του δάσκαλου, ή του εκπαιδευτικού…
    ΚΑΤΑνέμονται οι θέσεις (στη θέση του ΔΙΑνέμονται ΚΑΤΑργείται, ενώ στην ουσία μετονομάζεται.
    Η γνώση π.χ. δεν καταργείται, αλλά απλά μπορεί να απαξιωθεί στην πράξη, ή να βελτιωθεί.
    Όμοια, με την πρόθεση ΕΠΙ: (που μας θυμίζει την ΕΠΙβολή του παλαιού ΕΠΙθεωρητή και του ΕΠόπτη, ή του ΕΠΙστάτη, με σχετική αλαζονεία ή αυταρχισμό).
    ΕΠΟπτεύονται (άρ. 8 §2-και 6, άρ. 13 § 2). Άλλο παράδειγμα με τις προθέσεις, στην έννοια Μόρφωση: Αναμόρφωση, διαμόρφωση, επιμόρφωση, μεταμόρφωση, παραμόρφωση, συμμόρφωση….
    Ακόμα και η λέξη ΥΠΟυργός δείχνει μία σεμνότητα, με το ΥΠΟ….

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:16 | ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Παιδαγωγική Ομάδα

    Άρθρο 2, εδάφιο η

    Να συμπληρωθεί και η περίπτωση του Αναπληρωτή Υπευθύνου ΚΠΕ. Να αναδιατυπωθεί το εδάφιο ως εξής:
    …η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα, … ή υπό την ιδιότητα του προϊσταμένου ή του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Ε.Α. ή του υπευθύνου λειτουργίας ή του αναπληρωτή υπευθύνου ή του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:55 | Σταυρουλα

    Είμαι απόλυτα σύμφωνη με την κριτική του Συλλόγου Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής.Πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο ακόλουθο σημείο:ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008. Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Με βάση το παραπάνω ουσιαστικά αποκλείονται οι Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής με βασικές σπουδές στην Ε.Α., καθώς δεν γίνεται πουθενά σαφής αναφορά στον κλάδο τους (ΠΕ61/ΠΕ71).

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:44 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ

    Διδακτική υπηρεσία δεν μπορεί να είναι σχεδόν οποιαδήποτε εκπαιδευτική υπηρεσία ή και… απουσία! Νομίζω ότι εδώ ελλοχεύει κάποια επίνευση!

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:39 | Σταυρουλα

    Απαραδεκτο, παραλείπονται οι κλάδοι ΠΕ 61 ΠΕ 71 με τετραετή φοιτηση στην ειδική αγωγή! Δεν είμαστε αορατοι!

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:23 | Γιώργος

    Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο ακόλουθο σημείο:ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008. Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Με βάση το παραπάνω ουσιαστικά αποκλείονται οι Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής με βασικές σπουδές στην Ε.Α., καθώς δεν γίνεται πουθενά σαφής αναφορά στον κλάδο τους (ΠΕ61/ΠΕ71).Μπόλιας Κωνσταντίνος – Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής (ΠΕ61)
    Να γίνει λοιπόν ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΆ ΣΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ΠΕ71-ΠΕ61 που είναι οι πλέον εξειδικευμένη σε ζητήματα ειδικής αγωγής!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 06:47 | Ελένη

    Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:26 | Θωμάς Λασπάς

    O όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ. Είναι απαράδεκτο!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:23 | ΣΤΕΛΛΑ Β.

    Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ, πράγμα απαράδεκτο. Μόνον οι ΠΕ 71/61 διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για τη διδασκαλία και εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:48 | Κωνσταντίνος

    Παραλειψη του κλαδου πε 71/61 που είναι και ο κυριότερος κλάδος λόγω βασικού πτυχίου

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:09 | Δημήτρης

    Κώστα Κ.,

    Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν τελειώσει, γιατί ήταν αργόμισθοι και δεν προσέφεραν τίποτα στην εκπαίδευση. Να παρακαλάς να γίνουν πρόωρες εκλογές και να μην ψηφιστεί ο νέος νόμος και να βγει η Ν.Δ.! Μέχρι τώρα ήσουν ανεξέλεγκτος χωρίς ωράριο και σε πλήρωναν τα κορόιδα! Αν δεν γίνουν εκλογές πριν το Καλοκαίρι, από το Φθινόπωρο σε βλέπω να ξυπνάς κάθε μέρα το πρωί και να πας για μάθημα στο σχολείο.
    Από το Φθινόπωρο, αργομισθία και αραλίκι ΤΕΛΟΣ.

    Με εκτίμηση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:47 | Κ. Ζάχος

    Στη διδακτική υπηρεσία θα πρέπει να αναφέρονται ρητά και οι Τεχνικοί Υπεύθυνοι των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. που σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του 92995/Γ7 (ΦΕΚ Β΄ 2316 10-08-2012), η υπηρεσία τους αναγνωρίζεται ως διδακτική και προσμετράτε ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία.

    Αυτό κρίνεται απαραίτητο διότι με την υπάρχουσα διατύπωση (υπεύθυνοι ή αποσπασμένοι) υπάρχει σοβαρή πιθανότητα παρερμηνείας από τις κατά τόπου Διευθύνσεις.

    Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να διορθωθούν και τα εδάφια α)δδ) και β)ββ) της παρ. 3 του άρθρου 24 του παρόντος νομοσχεδίου που αφορούν τα κριτήρια διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας.

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    για το νομοσχέδιο τον Υπουργείου Παιδείας που αφορά την
    Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης σε Π.Ε.&Δ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α, αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», θεωρεί ότι το προαναφερόμενο Σχέδιο Νόμου για τον επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των δομών, των λειτουργιών των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των δομών της εκπαίδευσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Ήδη στον περιορισμένο τελεσιγραφικό χρόνο ηλεκτρονικής διαβούλευσης (διάρκειας 1 εβδομάδας) που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκαν -από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς- σημαντικές αναλύσεις και προτάσεις που ζητούν είτε απόσυρσή του είτε εύλογο χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή ενός έντιμου ουσιαστικού διαλόγου.
    Επομένως χρειάζεται οι σχετιζόμενοι με το εκπαιδευτικό σύστημα φορείς να αποτυπώσουν και να συζητήσουν με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα μειονεκτήματά του και τα πλεονεκτήματά του για να αποτραπεί η ψήφιση ενός κρίσιμου νομοθετήματος που θα σέρνεται, θα αμφισβητείται η συνταγματικότητά του και, ταυτόχρονα θα απορρυθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, μέχρι την έκδοση πλήθους μεταβατικών υπουργικών αποφάσεων και κανονιστικών πράξεων. Δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα «η αποστασιοποίηση των εκπαιδευτικών από το ίδιο το έργο τους» ούτε «ο προσωπικοκεντρικός χαρακτήρας» για να δικαιολογήσει την αντικατάσταση του συστήματος. Ο συγκεντρωτικός και γραφειοκρατικός χαρακτήρας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που βλέπει την εκπαίδευση ως μέσο για την παραγωγικότητα με βάση τα οικονομικά μοντέλα της αγοράς, αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που είναι μεν αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Κρίσιμη σημασία αποτελεί και η διαχείρισή της, για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται.
    Στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου οι αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο με την ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και οι αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης των νέων υπηρεσιών θεωρούνται ικανές για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους στη μάθηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές όχι μόνο στη νομοθεσία αλλά σε πρακτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Στις νέες υπηρεσίες που προτείνονται είναι τα Κ.Ε.Σ.Υ. που ενσωματώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα έχουν διαφορετικό αντικείμενο και απευθύνονται σε διαφορετικό μαθητικό πληθυσμό. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. ανάμεσα στις «πολυδιάστατες» αρμοδιότητες τους είναι να παρέχουν υποστήριξη «στο σύνολο της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας της περιοχής ευθύνης του (σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τοπική κοινότητα) σε πολλαπλά επίπεδα (πρόληψη, αξιολόγηση, εισήγηση, παρέμβαση, ενημέρωση-επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση) με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στο εκπαιδευτικό αγαθό».
    Η προτεινόμενη οργανωτική σύνθεση θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα σε λειτουργικό αλλά και εργασιακό επίπεδο, γιατί η σημερινή πραγματικότητα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχει δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική πολιτική και στην πρακτική της εφαρμογή. Αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται με τις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου. Ωστόσο αν αυτό είναι το όραμα δεν πρέπει να αποσιωπάται ότι αποτελεί ένα ζήτημα περίπλοκο που απαιτεί μια δύσκολη μεταβατική διαδικασία. Μια διαδικασία που απαιτεί άλλον προσανατολισμό στην εκπαίδευση, γενναία χρηματοδότηση, αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και στη διδασκαλία, υποστήριξη, επιμόρφωση και ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ώστε σταδιακά και σταθερά να εξασφαλιστεί η ισότιμη εκπαίδευση για όλους.
    Στο όνομα της αποκέντρωσης η σχολική μονάδα επιφορτίζεται με πολλές και πολυδιάστατες αρμοδιότητες και το εκπαιδευτικό προσωπικό καλείται να διαδραματίσει νέους ρόλους, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προτείνονται «συνεργασίες» του σχολείου με φορείς και υπηρεσίες, χωρίς να έχει καθοριστεί ούτε το νομικό πλαίσιο ούτε και τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Το σημερινό σχολείο πριν από οποιαδήποτε νέα καινοτόμα δράση χρειάζεται μόνιμο, σταθερό και ενισχυμένο οικονομικά και επαγγελματικά προσωπικό. Η συνεχής ανασφάλεια και απαξίωση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί μέσα σε συνθήκες οικονομικής λιτότητας δεν προμηνύει καλούς οιωνούς αλλά μάλλον ενισχύει την «αποστασιοποίησή» τους. Επιχειρείται η συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, όπως: α) τα ΠΕΚΕΣ για να απορροφήσουν τα τμήματα επιστημονικής καθοδήγησης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τα ΠΕΚ, β) τα ΚΕΣΥ για να καταργηθούν και συγχωνευτούν τα ΚΕΔΔΥ, τα ΚΕΣΥΠ, οι Σταθμοί Συμβουλευτικής Νέων, και γ) τα ΚΕΑ για να συνενωθούν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Αγωγή Υγείας, οι Σχολικές Δραστηριότητες και τα Πολιτιστικά Τμήματα με στόχο την μείωση θέσεων και όχι την ενίσχυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
    Με τη δημιουργία και λειτουργία των ΠΕ.ΚΕ.Σ. στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π.Ε.&Δ.Ε. το Υπουργείο Παιδείας μετακυλά την επιτελική ευθύνη του και την ουσιαστική υποστήριξή του στο εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πλήθος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού στο οποίο συγκεντρώνονται ευθύνες παιδαγωγικές, διοικητικές, γνωμοδοτικές, εκπαιδευτικού σχεδιασμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, επιμορφωτικές, συμβουλευτικής γονέων, συντονισμού άλλων εκπαιδευτικών φορέων, προσδίδουν στον θεσμό αυτό βραδυκίνητα και δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά. Η προφανής αδυναμία στοιχειώδους ανταπόκρισης στις πολλαπλές ανάγκες που ανακύπτουν στο πεδίο της εφαρμογής του, αναπόφευκτα θα οδηγήσει το όλο εγχείρημα να παραμείνει «κενό γράμμα» και να καταγραφεί στην ιστορία της εκπαίδευσης, ως ακόμα ένας νόμος που έμεινε «στα χαρτιά».
    Η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων που λειτουργούσαν ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, υποβαθμίζει τον αποκεντρωτικό, επιστημονικό, καθοδηγητικό και υποστηρικτικό τους ρόλο προς τις σχολικές μονάδες και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές. Η παιδαγωγική καθοδήγηση εξ αποστάσεως, δεν μπορεί να λύσει ζητήματα και ουσιαστικά δεν υπάρχει. Η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν επεδίωξε την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου. Ένα θεσμό που διεκδίκησαν τα Συνδικάτα με αγώνες, ενάντια στον διοικητικό αυταρχισμό της μακρινής περιόδου των επιθεωρητών, που το Ελληνικό Κράτος επιχειρεί σήμερα -εκδικητικά και αναιτιολόγητα- να τον απαξιώσει και να τον καταργήσει. Η εμμονή σε αναιτιολόγητα προαπαιτούμενα, φωτογραφικές διατάξεις και εμφανείς αποκλεισμούς ικανών εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στις Περιφέρειες, τη μεγάλη μείωση του αριθμού των στελεχών Π.Σ.Ε. και το δικαίωμα αίτησης σε μια μόνο Περιφέρεια, προαναγγέλλουν διακρίσεις με αντισυνταγματικές προεκτάσεις, αλλά και μεγάλα ελλείματα στελέχωσης των νέων δομών Π.Ε.&Δ.Ε.
    Με την ίδρυση της υπερδομής του ΚΕΣΥ και την ενίσχυση των ΕΔΕΑΥ που λειτουργούν με Προγράμματα ΕΣΠΑ καταστρέφει τον εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και διεπιστημονικό προσανατολισμό των ΚΕΔΔΥ, τα προγράμματα συνεκπαίδευσης, καθώς και τις ενταξιακές, & συμπεριληπτικές δομές του ελληνικού σχολείου, που ενισχύθηκαν στους εκπαιδευτικούς νόμους 4368/2006, 4415/2016 και 4452/2017. Μέχρι σήμερα τα ΚΕΔΔΥ επικεντρώνονταν με διεπιστημονικότητα στους μαθητές/τριες με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζοντας την ένταξή τους στο γενικό ή το ειδικό σχολείο, παρά την εγκατάλειψή τους με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Αντιθέτως, φαίνεται ότι το ΚΕΣΥ εστιάζεται σε ένα απροσδιόριστο διοικητικοκεντρικό καθηκοντολόγιο που θα αφορά την επιμόρφωση, την ειδική αγωγή, την συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
    Είναι προφανές πλέον, αν ψηφιστεί αυτό το νομοθέτημα, η διάγνωση θα αποδοθεί πλήρως στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Αυτά, αποτελούν μηχανισμό της ελληνικής κρατικής νοσοκομειακής δομής υγείας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί έναν από τους πλέον προβληματικούς τομείς της κρατικής διοίκησης, με αποκορύφωμα ίσως, τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής που λειτουργούν με όρους αγοράς-πελατών-κόστους-κέρδους. Η επιστροφή στο ιατρικό μοντέλο με ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις, κατά παραγγελία, γυρνάνε δεκαετίες πίσω την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και ειδική επαγγελματική εκπαίδευση των αναπήρων παιδιών και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Φαίνεται ότι στο νέο νόμο καταργείται το κοινωνικό και εκπαιδευτικό μοντέλο στη διαχείριση του μαθητικού πληθυσμού με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, γι’ αυτό ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να συνεχιστεί η Διαβούλευση και ο Διάλογος για το νομοσχέδιο με όλους τους φορείς, για όσο χρόνο απαιτείται, με την παραδοχή ότι η εκπαίδευση, ως θεσμός είναι καθολικός και ενιαίος. Επομένως οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτούνται, θα πρέπει να είναι μέρος μιας ενιαίας νομοθετικής πρότασης που να εναρμονίζεται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης.
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:24 | Γεωργία Μπουλμέτη

    Να τροποποιηθεί ως εξής:
    ζ) Εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία ή άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) ή Κ.Ε.Σ.Υ.: η εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία ή άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Κ.Ε.Σ.Υ., Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) ή Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), σε Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.), σε προγράμματα παράλληλης στήριξης και σε προγράμματα διδασκαλίας μαθητών στο σπίτι, καθώς και η υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016*

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:53 | Δωροθέα Σπανούλη

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:52 | κατια

    πάλι εξειδίκευση διαβάζω: Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.

    -που είναι οι κλάδοι ΠΕ70/ΠΕ60 που θα έπρεπε να είναι οι αποκλειστικά αρμόδιοι για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία;
    -δε φτάνει που με το νέο νόμο οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ειδικής αγωγής με απλό πτυχίο δασκάλου ή νηπιαγωγού υποσκέλισαν στον πίνακα αναπληρωτών τόσους απόφοιτους Πε71/Πε61, τώρα δεν αναγράφεται καν ο κλάδος αυτός
    -τόσα χρόνια εργασίας με καθεστώς αναπληρώτη, κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος, με μετακινήσεις, άγχος και αποχωρισμούς και να το ευχαριστώ για άλλη μια φορά…

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:39 | Κώστας Κ

    Προς όλους τους παθιασμένους κατά των σχολικών συμβούλων παραθέτω το κείμενο Επιστημονικής Ένωσης με το οποίο συμφωνώ. Συμφωνώ όχι μόνο για το συμφέρον μου ως στέλεχος, (είμαι σ.σ. και πριν τη θητεία μου ήμουν στην τάξη) αλλά διότι οι «ενάντια» στους σ.σ., τυφλωμένοι από πάθος, δεν βλέπουν που θα τους πάει ο νέος νόμος) Αφιερωμένο στον «Δημήτρης» με τον οποίο διαφωνούμε αλλά θα γνωριστούμε τελικά, το όνομά μου είναι στα σχόλια του άρθρου 51 και το μέιλ μου στην ΔΔΕ Α Αθήνας. Κώστας Κ.
    Αν δεν σας πείθουν και οι επιστημονικές ενώσεις τότε … καληνύχτα σας! Όπως έγραψα και αλλού …αφήστε τα μίση και αρχίστε το … διάβασμα!

    ENΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»Η Ένωση Ελλήνων ΦΥΣΙΚΩΝ (ΕΕΦ) σε συνέχεια των απόψεων που είχε καταθέσει από κοινού με την ΕΕΧ και την ΠΕΒ …. θεωρεί υποχρέωσή της να τοποθετηθεί εκ νέου στην Δημόσια Διαβούλευση.
    …. Οι διαδικασίες επιλογής στελεχών, καθώς και ο ουσιαστικός αποκλεισμός των Σχολικών Συμβούλων περισσότερο παραπέμπουν σε μια κατεύθυνση ελέγχου της διοίκησης της εκπαίδευσης, παρά σε οργάνωση της αποτελεσματικής και σύγχρονης λειτουργίας της σε όφελος των μαθητών. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο αναδρομικός χαρακτήρας της θέσπισης του ορίου των δύο θητειών για τα στελέχη της εκπαίδευσης, καθώς και η ισχυρή μοριοδότηση μη αντικειμενικών και μετρήσιμων χαρακτηριστικων τους. Επίσης δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική η υπηρεσία του Σχολικού Συμβούλου.
    …. Υποβαθμίζεται δραματικά η υποστήριξη στα γνωστικά αντικείμενα, ως το σχολείο να μην έχει μαθησιακούς στόχους, όπως καθίσταται σαφές στα άρθρα 8-9 για τα ΚΕΣΥ, στα οποία εκτός των άλλων δεν προβλέπεται καμία θέση για τον κλάδο των ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΠΕ04).Η ΕΕΦ εκφράζει την ανησυχία της για τις συνέπειες της εφαρμογής του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου στην ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τον φόβο της για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών διαφορετικών ταχυτήτων, οι οποίες θα παραβιάζουν την θεμελιώδη συνταγματική αρχή των ίσων ευκαιριών στην Εκπαίδευση και καλεί το ΥΠΠΕΘ να επανεξετάσει τον προσανατολισμό των υποστηρικτικών δομών, δίνοντας έμφαση στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και στην συγκρότηση ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    ΤΟ ΔΣ ΕΕΦ

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:33 | Γιασεμή Γ.

    Συμφωνώ με τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ:
    Το νομοσχέδιο εισάγει έντονα τη φιλοσοφία της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Μέσω της “ανατροφοδοτικής αποτίμησης”, όπως πλέον αποκαλείται, ο σύλλογος διδασκόντων καλείται να λογοδοτεί για το πώς θα διαχειρίζεται συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν και σε τι λύσεις θα προβαίνει ο ίδιος, εφαρμόζοντας λογική τύπου μάνατζερ σε εταιρία.
    Ειδικότερα, σχετικά με την υποστήριξη του συνόλου των μαθητών εντός του γενικού σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που εισάγεται στο νομοσχέδιο αντλεί τη φιλοσοφία του από το αμερικάνικο σύστημα response to intervention. Σύμφωνα με αυτό οι μαθητές προβλέπεται να υποστηρίζονται εντός του γενικού σχολείου σε τρία επίπεδα (με σταδιακά αυξανόμενη εκπαιδευτική παρέμβαση έως και εξατομίκευση εκπαιδευτικού προγράμματος εκτός τάξης – resource room). Στόχος του συγκεκριμένου συστήματος είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος όλων των μαθητών ανεξαιρέτως, παράλληλα με διαρκή- τακτική αξιολόγηση για πιθανή παραπομπή σε επόμενο επίπεδο εκπαιδευτικής υποστήριξης. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της υποστήριξης δεν είναι τα αναμενόμενα, τότε ο μαθητής παραπέμπεται σε εξωτερικό φορέα για αξιολόγηση που θα του διασφαλίζει πρόσβαση σε παροχές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
    Στην περίπτωση, όμως, της ελληνικής πραγματικότητας και δεδομένων των περιορισμών που υφίστανται (έλλειψη δομών, απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ά.), το εν λόγω νομοσχέδιο αντιγράφει μια λογική που απαιτεί πολλούς πόρους (π.χ. εκπαιδευτικό- εποπτικό υλικό) εντός των γενικών σχολείων και εκπαιδευτικό προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και σε άλλες μορφές μάθησης, προκειμένου να υποστηρίζονται οι μαθητές εντός της τάξης. Στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν τους μαθητές εντός των γενικών σχολείων, σε Τ.Ε. και μέσω της Παράλληλης Στήριξης, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναπληρωτές, ενίοτε χωρίς σπουδές σε ΕΑΕ. Πώς, λοιπόν, καλείται να προωθηθεί η ενταξιακή εκπαίδευση των μαθητών άνευ σταθερού προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένου;
    Η αλλαγή στις ονομασίες των σχολικών συμβούλων και των νέων δομών δε σημαίνει αυτόματα αποϊατρικοποίηση και απομάκρυνση από το μοντέλο του ατομικού ελλείμματος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μαθητής εντός του γενικού σχολείου. Απαιτείται αλλαγή σχολικής κουλτούρας και εκ βάθρων αλλαγές που σχετίζονται τόσο με το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα όσο και με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Η απουσία γνωμάτευσης από διαγνωστικό φορέα, όπως τα ΚΕΔΔΥ, και η αντικατάστασή της από μια αξιολογική έκθεση, που δεν παραπέμπει στο ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας και στην “ετικετοποίηση” του μαθητή, δε θα επιφέρει αυτόματα και αλλαγή σε νοοτροπία της διδασκαλίας (λ.χ. ανάγκη για διαφοροποιημένη διδασκαλία) και διαχείριση των πολλαπλών και διαφορετικών αναγκών των μαθητών. Η ενταξιακή εκπαίδευση μπορεί να υπηρετηθεί και να αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της σχολικής πραγματικότητας, εφόσον υπάρχει (και) ένας εκπαιδευτικός – συντονιστής της με σταθερή και μόνιμη θέση εντός του σχολείου. Ρόλος του θα είναι η συστηματική συνεργασία με όλο το το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μέσα από το τρίπτυχο: συνσχεδιασμός εκπαιδευτικής παρέμβασης, συνεφαρμογή της και συναξιολόγηση της παρέμβασης. Ο τρόπος και η σειρά βημάτων που προτείνονται στο νομοσχέδιο για την πιο εντατική εκπαιδευτική παρέμβαση και την αιτιολόγηση παραπομπής ενός μαθητή στα ΚΕΣΥ θέτει πολλούς προβληματισμούς για το εάν το βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης θα σχεδιαστεί, εφαρμοστεί και αξιολογηθεί σωστά και έγκαιρα, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος εις βάρος του μαθητή.
    Όπως υποστηρίζεται και σε επίπεδο βιβλιογραφίας, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κοστίζει. Κοστίζει, διότι απαιτεί εξειδικευμένες- διακριτές δομές, επιπλέον εποπτικό υλικό, εκπαίδευση – επιμόρφωση προσωπικού για υποστήριξη μαθητών και, εν γένει, αυξημένο προϋπολογισμό για τη στελέχωση και λειτουργία της. Η φοίτηση στο σχολείο της γειτονιάς είναι δικαίωμα κάθε μαθητή αλλά η προώθηση της ενταξιακής εκπαίδευσης, δυστυχώς, σχετίζεται και με την εξοικονόμηση πόρων (δομών και προσωπικού) σύμφωνα και με τις έρευνες ακαδημαϊκών αλλά και την εμπειρία εκπαιδευτικών που την έχουν βιώσει. Η ταυτόχρονη ύπαρξη όλων των δομών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης σημαίνει πραγματική υποστήριξη των μαθητών και πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη φοίτησή τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:13 | ΙΩΑΝΝΑ ΘΕΟΧΑΡΗ

    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:53 | ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Να τροποποιηθεί ως εξής:
    ζ) Εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία ή άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) ή Κ.Ε.Σ.Υ.: η εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία ή άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Κ.Ε.Σ.Υ., Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) ή Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), σε Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.), σε προγράμματα παράλληλης στήριξης και σε προγράμματα διδασκαλίας μαθητών στο σπίτι, καθώς και η υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016*

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:43 | Χριστίνα Κ.

    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.
    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016.
    Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα ΕΑΕ.
    Δεν αναφέρονται όμως πουθενά οι εκπαιδευτικοί ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ) και ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) με βασικό πτυχίο στην ΕΑΕ.
    Αυτή η παράλειψη πρέπει να διορθωθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:04 | Ζωή

    Ντροπή να «ξεχνάτε;;» τα δύο πανεπιστημιακα τμηματα ειδικης αγωγης και να αναφερεστε απλα σε εκπαιδευτικους με ειδικευση στην ΕΑ ( μεταπτυχιακα κλπ).Οι αποφοιτοι των δυο τμηματων εδω κ 17 χρονια στελεχωνουν ολες τις δομες ΕΑ ως αναπληρωτες.Ντροπη να υποτιματε ετσι δυο τμηματα δημοσιων ΑΕΙ και τους αποφοιτους τους!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:57 | Έφη Τ.

    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:56 | Ελένη

    Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ, πράγμα απαράδεκτο. Μόνον οι ΠΕ 71/61 διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για τη διδασκαλία και εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:48 | Ιωάννης Κ.

    Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ.
    Πού είναι οι εκπιδευτικοί ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και 71 (δάσκαλοι ΕΑΕ) με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ;

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:45 | ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

    Στον παρόν άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά η στελέχωση των δομών με εκπαιδευτικούς με τυπικά προσόντα στην ΕΑΕ (ΠΕ61/71). Οι θέσεις των εκπαιδευτικών έχουν διασφαλιστεί με το Ν.3699/2008,επομένως ο νομοθέτης σφάλλει,καθώς παραλείπει να διευκρινήσει την κατοχύρωση των θέσεων από εκπαιδευτικούς με βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία στην ΕΑΕ

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:33 | Βασιλίνα

    Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ, πράγμα απαράδεκτο. Μόνον οι ΠΕ 71/61 διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για τη διδασκαλία και εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:27 | Ανδρέας

    ) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:08 | Ευη Μπαρμπουτη

    Αναφερεται μονο η εξιδικευση στην ειδικη αγωγη δηλαδη συμπεριλαμβανει
    μονο τους εκπαιδευτικους ΠΕ60 και ΠΕ70 με μταπτυχιακο στην ειδικη αγωγη ενω δεν περιλαμβανει πουθενα τους ΠΕ61 και ΠΕ71 με βασικο πτυχιο στην ειδικη αγωγη.Απαραδεκτη η εξαφανιση των κλαδων ΠΕ61 καιΠΕ71.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:06 | Βίκυ Σ

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:51 | konstantinoskap

    άρθρο 2 & γγ
    Η διδακτική και η διοικητική εμπειρία εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:06 | Φιλίτσα Κ.

    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008. Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:35 | Κατερίνα Καραγιάννη

    Συμφωνώ με τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ:
    Το νομοσχέδιο εισάγει έντονα τη φιλοσοφία της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Μέσω της “ανατροφοδοτικής αποτίμησης”, όπως πλέον αποκαλείται, ο σύλλογος διδασκόντων καλείται να λογοδοτεί για το πώς θα διαχειρίζεται συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν και σε τι λύσεις θα προβαίνει ο ίδιος, εφαρμόζοντας λογική τύπου μάνατζερ σε εταιρία.
    Ειδικότερα, σχετικά με την υποστήριξη του συνόλου των μαθητών εντός του γενικού σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που εισάγεται στο νομοσχέδιο αντλεί τη φιλοσοφία του από το αμερικάνικο σύστημα response to intervention. Σύμφωνα με αυτό οι μαθητές προβλέπεται να υποστηρίζονται εντός του γενικού σχολείου σε τρία επίπεδα (με σταδιακά αυξανόμενη εκπαιδευτική παρέμβαση έως και εξατομίκευση εκπαιδευτικού προγράμματος εκτός τάξης – resource room). Στόχος του συγκεκριμένου συστήματος είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος όλων των μαθητών ανεξαιρέτως, παράλληλα με διαρκή- τακτική αξιολόγηση για πιθανή παραπομπή σε επόμενο επίπεδο εκπαιδευτικής υποστήριξης. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της υποστήριξης δεν είναι τα αναμενόμενα, τότε ο μαθητής παραπέμπεται σε εξωτερικό φορέα για αξιολόγηση που θα του διασφαλίζει πρόσβαση σε παροχές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
    Στην περίπτωση, όμως, της ελληνικής πραγματικότητας και δεδομένων των περιορισμών που υφίστανται (έλλειψη δομών, απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ά.), το εν λόγω νομοσχέδιο αντιγράφει μια λογική που απαιτεί πολλούς πόρους (π.χ. εκπαιδευτικό- εποπτικό υλικό) εντός των γενικών σχολείων και εκπαιδευτικό προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και σε άλλες μορφές μάθησης, προκειμένου να υποστηρίζονται οι μαθητές εντός της τάξης. Στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν τους μαθητές εντός των γενικών σχολείων, σε Τ.Ε. και μέσω της Παράλληλης Στήριξης, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναπληρωτές, ενίοτε χωρίς σπουδές σε ΕΑΕ. Πώς, λοιπόν, καλείται να προωθηθεί η ενταξιακή εκπαίδευση των μαθητών άνευ σταθερού προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένου;
    Η αλλαγή στις ονομασίες των σχολικών συμβούλων και των νέων δομών δε σημαίνει αυτόματα αποϊατρικοποίηση και απομάκρυνση από το μοντέλο του ατομικού ελλείμματος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μαθητής εντός του γενικού σχολείου. Απαιτείται αλλαγή σχολικής κουλτούρας και εκ βάθρων αλλαγές που σχετίζονται τόσο με το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα όσο και με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Η απουσία γνωμάτευσης από διαγνωστικό φορέα, όπως τα ΚΕΔΔΥ, και η αντικατάστασή της από μια αξιολογική έκθεση, που δεν παραπέμπει στο ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας και στην “ετικετοποίηση” του μαθητή, δε θα επιφέρει αυτόματα και αλλαγή σε νοοτροπία της διδασκαλίας (λ.χ. ανάγκη για διαφοροποιημένη διδασκαλία) και διαχείριση των πολλαπλών και διαφορετικών αναγκών των μαθητών. Η ενταξιακή εκπαίδευση μπορεί να υπηρετηθεί και να αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της σχολικής πραγματικότητας, εφόσον υπάρχει (και) ένας εκπαιδευτικός – συντονιστής της με σταθερή και μόνιμη θέση εντός του σχολείου. Ρόλος του θα είναι η συστηματική συνεργασία με όλο το το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μέσα από το τρίπτυχο: συνσχεδιασμός εκπαιδευτικής παρέμβασης, συνεφαρμογή της και συναξιολόγηση της παρέμβασης. Ο τρόπος και η σειρά βημάτων που προτείνονται στο νομοσχέδιο για την πιο εντατική εκπαιδευτική παρέμβαση και την αιτιολόγηση παραπομπής ενός μαθητή στα ΚΕΣΥ θέτει πολλούς προβληματισμούς για το εάν το βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης θα σχεδιαστεί, εφαρμοστεί και αξιολογηθεί σωστά και έγκαιρα, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος εις βάρος του μαθητή.
    Όπως υποστηρίζεται και σε επίπεδο βιβλιογραφίας, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κοστίζει. Κοστίζει, διότι απαιτεί εξειδικευμένες- διακριτές δομές, επιπλέον εποπτικό υλικό, εκπαίδευση – επιμόρφωση προσωπικού για υποστήριξη μαθητών και, εν γένει, αυξημένο προϋπολογισμό για τη στελέχωση και λειτουργία της. Η φοίτηση στο σχολείο της γειτονιάς είναι δικαίωμα κάθε μαθητή αλλά η προώθηση της ενταξιακής εκπαίδευσης, δυστυχώς, σχετίζεται και με την εξοικονόμηση πόρων (δομών και προσωπικού) σύμφωνα και με τις έρευνες ακαδημαϊκών αλλά και την εμπειρία εκπαιδευτικών που την έχουν βιώσει. Η ταυτόχρονη ύπαρξη όλων των δομών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης σημαίνει πραγματική υποστήριξη των μαθητών και πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη φοίτησή τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:07 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:35 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:34 | ΔΑΦΝΗ

    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:32 | Αιμιλια

    Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:32 | ΜΙΝΑ

    Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ, πράγμα απαράδεκτο. Μόνον οι ΠΕ 71/61 διαθέτουν τα προσόντα για την ορθή διδασκαλία και εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:30 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ

  • 25 Μαρτίου 2018, 16:53 | Γιώργος

    Αφορά στο άρθρο 2, παράγραφο εε) για τον ορισμό της διδακτικής υπηρεσίας:
    1. στην απαρίθμηση των στελεχών εκπαίδευσης να προστεθούν ρητά και οι Συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, διότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του νόμου 4415/2016, τους έχουν ανατεθεί και εκ των πραγμάτων συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Συνεπώς δικαιούνται με βάση τη συνταγματική αρχή της ισότητας την ίδια μοριοδότηση με τους σχολικούς συμβούλους/συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ως προς τη διδακτική υπηρεσία.
    2. Η υπαγωγή των Συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού στην ανωτέρω ρύθμιση επιβάλλεται από το άρθρο 1 (παρ. 6, εδ. στ) υποεδ. β) περίπτωση αα)) του νόμου 4473/2017, με το οποίο τροποποιείται αντίστοιχη ρύθμιση του ν. 3848/2010.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:30 | ΤΑΣΟΣ Τ.

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:59 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ Τ.

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:56 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Π.

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:56 | Γιάννης Θ.

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:55 | ΣΟΦΙΑ ΠΡΑΣΣΑ

    Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:19 | Μπόλιας Κωνσταντίνος

    Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την κριτική του Συλλόγου Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής.

    Πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο ακόλουθο σημείο:

    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008. Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ.

    Με βάση το παραπάνω ουσιαστικά αποκλείονται οι Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής με βασικές σπουδές στην Ε.Α., καθώς δεν γίνεται πουθενά σαφής αναφορά στον κλάδο τους (ΠΕ61/ΠΕ71).

    Μπόλιας Κωνσταντίνος – Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής (ΠΕ61)