Άρθρο 22 – Ανανέωση επαγγελματικών αδειών υπαιθρίου εμπορίου

Όλες οι επαγγελματικές άδειες ανανεώνονται κάθε τριετία. Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται από τους πωλητές είναι τα κάτωθι:
α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο αδειούχος δηλώνει υπεύθυνα ότι α) δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ή ότι σε περίπτωση που ασκεί το εισόδημα που αποκτά δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο του άρθρου 21 β) ότι ο/η σύζυγος ή τα προστατευόμενα τέκνα δεν κατέχουν άλλη επαγγελματική άδεια υπαιθρίου εμπορίου οποιασδήποτε κατηγορίας και γ) ότι δε συνταξιοδοτείται λόγω σύνταξης ή αναπηρίας από οποιοδήποτε φορέα.
β) εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων τριών (3) ετών, βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων με τις μεταβολές και έντυπα Ε1 και Ε3, από τα οποία προκύπτει ότι ο αιτών δεν έχει εισοδήματα από άλλη εμπορική δραστηριότητα ή ότι τυχόν άλλα εισοδήματά του είναι σύμφωνα με το άρθρο 21.
γ) φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
δ) υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει οικονομικές εκκρεμότητες με την καταβολή των προβλεπόμενων τελών. Οι αρμόδιες αρχές ανανέωσης οφείλουν να εξετάσουν το αληθές της δήλωσης αυτής.
Οι ως άνω αρμόδιες υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα δικαιολογητικά, θεωρούν την άδεια ή απορρίπτουν το αίτημα ανανέωσης. Σε περίπτωση που ο διοικούμενος επανέλθει εντός ενός (1) έτους με νέο αίτημα ανανέωσης συνοδευόμενο από πλήρη δικαιολογητικά η άδεια ανανεώνεται και ανακτάται το δικαίωμα δραστηριοποίησης. Σε περίπτωση παρέλευσης του ως άνω χρονικού διαστήματος η άδεια ανακαλείται οριστικά αυτοδικαίως.
Ειδικότερα, προκειμένου για επαγγελματικές άδειες λαϊκών αγορών που κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν ανανεωθεί με το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο, ως έναρξη της τριετίας θεωρείται η ημερομηνία ανανέωσης. Όσοι αδειούχοι δεν ανανεώσουν τις άδειές τους έως 31η Μαρτίου 2017, χάνουν το δικαίωμα δραστηριοποίησης και στις 31 Μαρτίου 2018 οι παραπάνω άδειες ανακαλούνται οριστικά αυτοδικαίως.
Η ανανέωση και καταγραφή των επαγγελματικών αδειών πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 57 του παρόντος.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 13:44 | Κουκιάς Μιχάλης

    Στην περίπτωση μη κατάθεσης αίτησης ανανέωσης ή απόρριψής της, στο μεσοδιάστημα του ενός έτους του κατόχου της άδειας να ξεκαθαριστεί τι γίνεται με τη θέση που κατείχε.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 13:22 | Μικροπωλητής

    Δ) ΟΧΙ ως προϋπόθεση συμμετοχής η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
    Αναφορικά με την ασφαλιστική ενημερότητα αυτή πρέπει να αντικατασταθεί με βεβαίωση εγγραφής στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Για το φορολογικό κομμάτι, αρκεί η έναρξή μας στην εφορία. Διαφορετικά και εφόσον συμπεριληφθούν, η διάταξη είναι αντισυνταγματική, προσκρούεις τις διατάξεις 2, 4, 5 και 22 του Συντάγματος. Παραβιάζεται η ισοτιμία και ισονομία των πολιτών και το δικαίωμα στην εργασία δεδομένου ότι οι πωλητές υπαιθρίου εμπορίου σε περίπτωση αδυναμίας χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας λόγω π.χ. πρόσκαιρης οικονομικής δυσπραγίας δεν θα λαμβάνουν μέρος, θα απορρίπτονται οι αιτήσεις τους από το Δήμο και θα στερούνται του δικαιώματος στην εργασία και έτσι θα τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των οικογενειών τους και η τύχη των εμπορευμάτων τους σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους π.χ τους στεγασμένους εμπόρους ή ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι όταν δεν καλύπτουν για οποιοδήποτε λόγο τις ασφαλιστικές τους εισφορές η τις φορολογικές υποχρεώσεις τους δεν κλείνουν τα καταστήματα ή τα γραφεία τους και εξακολουθούν και εργάζονται.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 13:49 | Μικροπωλητής

    Ι) ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και απαιτούμαι να εξαλειφθεί κάθε περιορισμός στην άσκηση του βραχυπρόθεσμου στάσιμου εμπορίου που έχει να κάνει με τον\την σύζυγο ή τα ενήλικα τέκνα – και τα προστατευόμενα ενήλικα – εφόσον διατηρούν δικό τους ΑΦΜ και δύναται να προβούν σε δική τους έναρξη και ξέχωρη εμπορική δραστηριότητα. Ο περιορισμός αυτός τυγχάνει καταχρηστικός και αντισυνταγματικός. Ουδείς εμποδίζει οικογένειες άλλων κοινωνικών ομάδων και κλάδων να ασκούν παράλληλα την ίδια ιδιότητα ή δραστηριότητα, πχ έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 08:50 | Κατερίνα

    Στο διάστημα που μεσολαβεί από τις 31 Μαρτίου 2017 έως και 31 Μαρτίου 2018 αν κάποιος προσκομίσει δικαιολογητικά για ανανέωση της άδειας η διαδικασία ανανέωσης θα γίνεται κανονικά;

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 18:55 | χρήστοσ

    Άρθρο 22 – Ανανέωση επαγγελματικών αδειών υπαιθρίου εμπορίου Πρέπει να διαγράψετε τα παρακάτω διότι θα δημιουργήσετε νέους ανέργους όπως θα δείτε σ το σχόλιο μου στο άρθρο 21 α) δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ή ότι σε περίπτωση που ασκεί το εισόδημα που αποκτά δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο του άρθρου 21

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 16:16 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

    σχετικα με την υποβολη φορολογικης και ασφαλιστικης ενημεροτητας.απο το 2008 με το πδ.116 επιβληθηκαν τα παραπανω δικαιολογητηκα,τα οποια ισχυουν εως και σημερα…απο το 2011 εως και σημερα οι εκαστοτε υπουργοι παιρνουν παρατασεις γιατι ειδικα η ασφαλιστικη ενημεροτητα,δεν μπορει να εκδοθει στους περισσοτερους πωλητες των λαικων αγορων.γιατι…με το προιγουμενο καθεστος εισφορων πληρωναμε με τα ετη ασφαλισης,και οχι με το πραγματικο εισοδημα,με αποτελεσμα να μην μπορουν να πληρωθουν οι εισφορες απο τους πωλητες,και να εχουν συσσωρευτει μεγαλα ποσα απο οφειλες.αρα με το νεο συστημα[εφκα] και πληρωμη εισφορων με το πραγματικο εισοδημα,σε συνδιασμο οτι η οφειλες εχουν μεταφερθει στο [κεαο],ζηταμε1.η ασφαλιστικη ενημερωτητα να αφορα τον [εφκα]και την πληρωμη των τρεχουσων εισφορων….2.εαν αυτο δεν ειναι εφικτο,τοτε η βεβαιωση εγγραφης σε ασφαλιστικο φορεα να ειναι το δικαιολογιτικο που θα αναναεωνει την επαγγελματικη αδεια των πωλητων. σε αντιθετη περιπτωση χιλιαδες πωλητες λαικων αγορων,κυριως πολυτεκνων οικογεννειων.θα βρεθουν με το φασμα της ανεργειας….επισης προσοχη…..αναφερεται οτι πρεπει χιλιαδες πωλητες στις 31/3/ 2017, να ανανεωσουν τις επαγγελματικες αδειες μα δεν μπορουν,αφου οι οφειλες του οαεε ειναι τεραστιες,και σε συνδιασμο οτι οι δημοι εχουν προσθεσει την δημοτικη ενημεροτητα,ως προσθετο δοκαιολογητικο για την ανανεωση των επαγγελματικων αδειων που δεν προβλεπεται στον 4264/2014 απαιντοντας πληρωμη ολων των οφειλων ενος νοικοκυριου.για τους παραπανω λογους παρθηκαν η η παρατασεις,και με μεχρι της 31/3/2017 δεν θα αλλαξει τιποτα απο το προιγουμενο καθεστος…προσοχη λοιπον μην οδηγηστε χιλιαδες πωλητες στην ανεργια……….

  • 13 Φεβρουαρίου 2017, 23:31 | ΒΛΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    στο άρθρο αναφέρεται

    Όλες οι επαγγελματικές άδειες ανανεώνονται κάθε τριετία.

    Στο άρθρο 93 του Ν 4314/2015 έγινε τροποποίηση του Ν 4264/2014 στην οποία ΜΟΝΟ οι κάτοχοι άδειας λαικών αγορών θα καταθέτουν κάθε τρία χρόνια αίτηση ανανέωσης των αδειών τους.Ενώ εμείς οι κάτοχοι αδειών πλανοδίου εμπορίου καταθέτουμε επι τρία συνεχόμενα έτη (2014,2015 και 2016) αίτηση ανανέωσης της άδειας μας. Θα θέλαμε οι άδειες που ανανέωθηκαν το 2015 ,να γίνει η επόμενη ανανέωση μετά τριετίας δηλαδή το 2018 και του 2016 να γίνουν το 2019.

    Να πάρουμε μια ανάσα και εμείς λίγο.

    Να γίνει

    Όλες οι επαγγελματικές άδειες ανανεώνονται κάθε τριετία.Οι άδειες που ανανεώθηκαν το 2014 θα γίνει η ανανέωση τους το 2017 , οι άδειες που ανανεώθηκαν το 2015 θα γίνει η ανανέωση τους το 2018 και οι άδειες που ανανεώθηκαν το 2016 θα ανανεωθούν το 2019.

  • 13 Φεβρουαρίου 2017, 06:47 | χρήστοσ

    Επανέρχομαι διότι όπως γνωρίζετε τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί πωλητές κάτοχοι αδειών στάσιμου υπαίθριου εμπορίου δραστηριοποιούνται στης περιοχές αυτές , όμως δεν είναι κάτοικοι των Δήμων αυτών και ούτε καν κάτοικοι των Περιφερειών αυτών, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύζυγος μου είναι κάτοικος Λάρισας και κατέχει άδεια στάσιμου υπαίθριου εμπόριο από τον Δήμο Δίον Ολύμπου που της χορηγήθηκε το 2012 με την Κ1 -164 275/β /2011 και με τον Ν.4264/2014 ανανεώνετε εφόρου ζωής.
    Λοιπών τη θα κάνει ο υπάλληλος όταν θα δει ότι η σύζυγος δεν είναι μόνιμος κάτοικος στον Δήμο που της χορηγήθηκε η άδεια; Θα ανανέωση την άδεια της συζύγου;

  • 10 Φεβρουαρίου 2017, 22:25 | APOSTOLOS

    Με τα δεδομένα του άρθρου αυτού σχεδόν όλες οι άδειες θα ακυρωθούν , γιατί κύριοι σήμερα οι Έλληνες πολίτες και ειδικά αυτή η κατηγορία επαγγελματιών έχει χτυπηθεί οικονομικά , με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις(δάνεια ,σπουδές ,κλπ).Εκτός αν ο στόχος του νόμου είναι αυτός.Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πιο επιεικής.Μετα δεδομένα αυτά θα πρέπει δηλαδή όσοι χρωστάν ή έχουν άλλα εισοδήματα πχ ενοίκια κλπ , μεταγενέστερο τις αδείας ,να μείνουν άνεργοι. Δηλαδή και οι δάσκαλοι νοσηλευτές ,φαρμακοποιοί,ταξί κλπ , και γενικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή μη, θα πρέπει να απολύωνται,γιατί χρωστάνε ή γιατί έχουν άλλα εισοδήματα? θεωρώ ότι είναι άδικο.

  • 9 Φεβρουαρίου 2017, 14:55 | Νίκος

    Παρ. β):
    Ένας υπάλληλος για να μπορέσει να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει το Ε3 θέλει και κάποια εκπαίδευση προκειμένου να αποφανθεί ότι ο επαγγελματίας «δεν έχει εισοδήματα από άλλη εμπορική δραστηριότητα ή ότι τυχόν άλλα εισοδήματά του είναι σύμφωνα με το άρθρο 21»