Άρθρο 63 Εκπαιδευτική άδεια

 

1. Επιτρέπεται η χορήγηση στους λειτουργούς του ΝΣΚ ετήσιας εκπαιδευτικής άδειας για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, η διάρκεια της οποίας μπορεί να παραταθεί για ένα (1) ακόμη έτος, σε περίπτωση συνδρομής σπουδαίου λόγου. Σε κάθε λειτουργό δύναται να χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, μόνο μία φορά. Εκπαιδευτική άδεια δεν χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του τεσσαρακοστού πέμπτου (45) έτους της ηλικίας. Ο περιορισμός της ηλικίας δεν ισχύει για εκείνους που λαμβάνουν υποτροφία από εκπαιδευτικό ή ερευνητικό ίδρυμα της αλλοδαπής.
2. Ο αριθμός των χορηγούμενων εκπαιδευτικών αδειών ανά έτος, δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις (3). Εντός δέκα (10) ημερών από τον ορισμό του αριθμού των εκπαιδευτικών αδειών, ο Πρόεδρος του ΝΣΚ, με απόφασή του, καθορίζει τους τομείς δικαίου που θα αφορούν οι μεταπτυχιακές σπουδές και τάσσει προθεσμία εντός της οποίας οι λειτουργοί θα υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις τους.
3. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε λειτουργό του ΝΣΚ που αποδεικνύει ότι έχει γίνει δεκτός σε αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
4. Ο λειτουργός στον οποίο χορηγήθηκε εκπαιδευτική άδεια οφείλει να αναφέρει με δήλωσή του, στη Γραμματεία του ΝΣΚ, την ημερομηνία εγκατάστασής του στην αλλοδαπή, την έναρξη της εκπαίδευσής του, καθώς και τη διεύθυνση της διαμονής του. Οφείλει, επίσης, στο τέλος κάθε εξαμήνου, να υποβάλλει στον Πρόεδρο του ΝΣΚ λεπτομερή έκθεση για την πορεία της εκπαίδευσής, με συνημμένα τα σχετικά αποδεικτικά.
5. Στον λειτουργό του ΝΣΚ που λαμβάνει εκπαιδευτική άδεια παρέχονται οι αποδοχές της οργανικής του θέσης και επιπλέον ποσό ίσο με τον βασικό του μισθό, καθώς και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής. Στην περίπτωση που στον λειτουργό έχει χορηγηθεί υποτροφία από δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, το παραπάνω επιπλέον ποσό καταβάλλεται μειωμένο, κατά το ποσό της υποτροφίας.
6. Η εκπαιδευτική άδεια ανακαλείται με απόφαση του Προέδρου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου:
α) αν ο λειτουργός δεν υποβάλλει έγκαιρα την έκθεση της παρ. 4,
β) αν ο λειτουργός δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη επίδοση,
γ) αν το επιβάλλουν ανυπέρβλητες υπηρεσιακές ανάγκες και
δ) αν ο λειτουργός υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα.
Η ανακλητική απόφαση εκδίδεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της ανάκλησης. Σε περίπτωση ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας για κάποιον από τους παραπάνω υπό περ. α΄, β΄ και δ’ λόγους, ο λειτουργός υποχρεούται σε έντοκη επιστροφή των χρηματικών ποσών που έλαβε επιπλέον των τακτικών αποδοχών του και των εξόδων μετάβασης και επιστροφής, το δε συνολικά επιστρεπτέο ποσό προσδιορίζεται στην ανακλητική απόφαση. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 90).
7. Ο Υπουργός Οικονομικών ή ο Πρόεδρος του ΝΣΚ μπορούν να αναθέτουν σε λειτουργό που έχει λάβει εκπαιδευτική άδεια τη μελέτη ή την έρευνα ζητημάτων που αφορούν στη σχετική με αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών νομοθεσία, ή άλλων ειδικών θεμάτων.
8. Ο λειτουργός του ΝΣΚ που έλαβε εκπαιδευτική άδεια είναι υποχρεωμένος μετά την επιστροφή του να υπηρετήσει για χρόνο τετραπλάσιο του χρόνου της αδείας του. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, οφείλει να επιστρέψει εντός τριμήνου έντοκα στο Δημόσιο τις επιπλέον αποδοχές που έλαβε κατά τον χρόνο της άδειας, καθώς και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
9. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης υπέρβασης της εκπαιδευτικής άδειας, ο λειτουργός του ΝΣΚ, πέρα από την πειθαρχική ευθύνη, στερείται τις αποδοχές του για τις ημέρες της υπέρβασης κατά τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 60.
10. Με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, η οποία εκδίδεται, μετά από πρόσκληση λειτουργών του ΝΣΚ για εκδήλωση ενδιαφέροντος και σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να αποστέλλονται στην αλλοδαπή λειτουργοί του ΝΣΚ για συμμετοχή σε συνέδρια ή παρακολούθηση βραχυχρόνιων σεμιναρίων σε εξειδικευμένα θέματα. Στην περίπτωση αυτή, η απουσία του λειτουργού από τα καθήκοντά του δεν δύναται να υπερβαίνει τον ένα μήνα ανά έτος.