Άρθρο 35 Αρχαιότητα

1. Η αρχαιότητα των λειτουργών του ΝΣΚ, σε κάθε βαθμό της ιεραρχίας, καθορίζεται από τη χρονολογία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης διορισμού ή της πράξης προαγωγής τους. Μεταξύ περισσοτέρων που διορίζονται ή προάγονται με την ίδια απόφαση ή πράξη, αρχαιότερος θεωρείται αυτός που προηγείται σε αυτήν. Στην περίπτωση προαγωγής στον βαθμό του Αντιπροέδρου του ΝΣΚ, στο προεδρικό διάταγμα τηρείται υποχρεωτικά η σειρά που έχει τεθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ για τους λοιπούς βαθμούς, η σειρά που έχει τεθεί στη γνωμοδότηση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Τον μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, συντάσσονται, με επιμέλεια της Γραμματείας του ΝΣΚ, πίνακες με τη σειρά αρχαιότητας όλων των λειτουργών, οι οποίοι υπηρετούν την 1η Ιανουαρίου («επετηρίδα»). Στους πίνακες αυτούς, αναγράφεται για κάθε λειτουργό του ΝΣΚ: ο αριθμός μητρώου, το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία δημοσίευσης του αρχικού διορισμού και της τελευταίας προαγωγής, καθώς και τυχόν δικαστική, δικηγορική ή διοικητική προϋπηρεσία του.
3. Τους πίνακες κυρώνει ο Πρόεδρος και κοινοποιεί η Γραμματεία του ΝΣΚ στην υπηρεσιακή ηλεκτρονική διεύθυνση κάθε λειτουργού, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
4. Κατά των πινάκων αρχαιότητας μπορεί να ασκηθεί ένσταση στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, από τους ενδιαφερόμενους λειτουργούς του ΝΣΚ, σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την ηλεκτρονική κοινοποίησή τους. Η ένσταση κατατίθεται στη Γραμματεία του ΝΣΚ και με επιμέλειά της κοινοποιείται ηλεκτρονικά σε κάθε θιγόμενο, ο οποίος έχει δικαίωμα άσκησης παρέμβασης, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση. Η ένσταση και οι τυχόν παρεμβάσεις εξετάζονται από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και εφόσον η ένσταση γίνει δεκτή, τροποποιείται ο πίνακας με πράξη του Προέδρου και ο οριστικός πίνακας κοινοποιείται στην υπηρεσιακή ηλεκτρονική διεύθυνση όλων των λειτουργών του ΝΣΚ.