Άρθρο 85 Έναρξη και λήξη πειθαρχικής ευθύνης

1. Η πειθαρχική ευθύνη του λειτουργού του ΝΣΚ αρχίζει από την αποδοχή του διορισμού του και λήγει με τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης. Ο λειτουργός του ΝΣΚ που απώλεσε την ιδιότητα αυτή, με οποιονδήποτε τρόπο δεν διώκεται πειθαρ¬χικά, η πειθαρχική όμως διαδικασία, η οποία έχει αρχίσει, συνεχίζεται και μετά την απώλεια της ιδιότητας του λειτουργού του ΝΣΚ, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, με εξαίρεση την περίπτωση του θανάτου.
2. Όταν συντρέχει η περίπτωση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1, το πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί να επι¬βάλει οποιαδήποτε από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές. Σε περίπτωση που η επιβλητέα πειθαρχική ποινή είναι ανώτερη του προστίμου, το πειθαρχικό συμβούλιο τη μετατρέπει, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώ¬ματος, σε ποινή προστίμου αποδοχών έως δώδεκα (12) μηνών, με δυνατότητα επιβολής και διοικητικής κύρωσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 84.
3. Πράξεις που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια προγενέστερης υπηρεσίας του διωκόμενου στον δημόσιο τομέα ή υπό την ιδιότητα του δικηγόρου, τιμωρούνται πειθαρχικά, εφόσον δεν παρήλθε ο χρόνος παραγραφής που ορίζεται γι’ αυτές. Στην περίπτωση αυτή, ο τυχόν εκτός υπηρεσίας στο ΝΣΚ χρόνος, εφόσον δεν υπερβαίνει την πενταετία, δεν υπολογίζεται στον χρόνο της παραγραφής.
4. Η τέλεση κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και έως την αποδοχή του διορισμού παράνομης πράξης σχετικής με τη συμμετοχή στη διαδικασία του διαγωνισμού ή τις προϋποθέσεις διορισμού συνιστά για τον λειτουργό πειθαρχικό παράπτωμα. Ο χρόνος της παραγραφής αρχίζει από την αποδοχή του διορισμού και λήγει με την συμπλήρωση πενταετίας από την αποδοχή του διορισμού.

  • 9 Ιουνίου 2021, 21:36 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 2, η Ένωση Μελών προτείνει την απάλειψη της εν λόγω παραγράφου, κατ’ αρχάς, γιατί παραπέμπει στην παρ. 3 του άρθρου 84 για την οποία έχουμε εκδηλώσει την ανωτέρω διαφωνία μας και κατά δεύτερο λόγο γιατί δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο για τους δικαστικούς λειτουργούς (και δη από την αντίστοιχη πρόβλεψη του άρθρου 94 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών).