Άρθρο 19 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Τα αρχεία και οι με κάθε σχέση εργασίας οργανικές θέσεις προσωπικού, περιλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί στις θέσεις αυτές, μεταφέρονται, ως εξής:
α) των Π.Ε.Κ., των ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ., των Τμημάτων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των γραμματειών των σχολικών συμβούλων, στα πλησιέστερα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
β) των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
γ) των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., των Σ.Σ.Ν., των ΚΕ.ΣΥ.Π. και των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., στα Κ.Ε.Σ.Υ. της περιοχής ευθύνης των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν στην ίδια περιοχή ευθύνης προβλέπονται περισσότερα από ένα Κ.Ε.Σ.Υ., η μεταφορά γίνεται στο πρώτο Κ.Ε.Σ.Υ. κατά τη σειρά που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 6.
2. Οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και διοικητικού προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. μεταφέρονται και εντάσσονται στις θέσεις προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ. που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 9, όπως αυτές κατανέμονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. υποδοχής σύμφωνα με την περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18. Αν στα Κ.Ε.Σ.Υ. υποδοχής δεν προβλέπονται, ύστερα από την κατανομή, αντίστοιχες θέσεις προσωπικού, οι θέσεις που κατέχει το προσωπικό αυτό μεταφέρονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. και μετατρέπονται σε προσωποπαγείς, οι οποίες διατηρούνται μέχρι τη με οποιοδήποτε τρόπο αποχώρηση των προσώπων που τις κατέχουν. Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του Ε.Ε.Π., κάτοχοι των προσωποπαγών αυτών θέσεων, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ., εφόσον διαθέτουν τα λοιπά προσόντα που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 22.
3. Για τη μεταφορά των θέσεων και του προσωπικού που προβλέπεται στις παρ. 1 και 2 εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Το πάσης φύσης προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στις υπηρεσίες και τις οργανικές μονάδες που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, μεταφέρεται στις υπηρεσίες υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1 και υπηρετεί σε αυτές έως τη λήξη της απόσπασής του.
5. Υφιστάμενες μισθώσεις για τη στέγαση και λειτουργία των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 μπορεί να λύονται αζημίως για το Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3130/2003 (Α΄ 76).
6. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών στις οποίες μεταφέρονται τα αρχεία, οι θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, ευθύνονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς των κάθε μορφής αρχείων που τηρούνται στις καταργούμενες υπηρεσίες ή οργανικές μονάδες, καθώς και για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά των υλικών ή αξιών που ανήκουν στη δημόσια περιουσία. Για την υλοποίηση των υποχρεώσεων του προηγούμενου εδαφίου, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών υποδοχής εκδίδουν πράξεις και αναθέτουν την πραγματοποίηση υλικών ενεργειών σε υπαλλήλους των καταργούμενων υπηρεσιών και οργανικών μονάδων.
7. Συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράξεις, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες ή τις οργανικές μονάδες που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, συνεχίζουν να υλοποιούνται από τις υπηρεσίες υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1, οι οποίες θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις πράξεις αυτές, καθώς και δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων για τη χρηματοδότηση των πράξεων αυτών. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους.
8. Οι σχολικοί σύμβουλοι, καθώς και οι υπηρεσίες και οι οργανικές μονάδες που καταργούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17, πλην των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως την επιλογή και τοποθέτηση των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. κατά περίπτωση, ανάλογα με την υπηρεσία υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1.
9. Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως την απόσπαση των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 14.
10. Η παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17 και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ. πραγματοποιείται το αργότερο έως την 1η-9-2018 και διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παραταθεί έως έξι μήνες και για μία μόνο φορά, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
11. Από την παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17, λήγουν οι θητείες των σχολικών συμβούλων, καθώς και των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης, των κάθε είδους προϊσταμένων και του προσωπικού με θητεία των καταργούμενων υπηρεσιών ή υπηρεσιακών μονάδων. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Σχολικών Συμβούλων, έως τη λήξη της θητείας τους, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. στην περιοχή αρμοδιότητας του οποίου κατέχουν οργανική θέση.
12. Τα μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Κ.Π.Ε. που μετατρέπονται σε Κ.Ε.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 17, υπηρετούν στα Κέντρα αυτά και ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως τη συγκρότηση των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Ε.Α. και τον ορισμό των Προϊσταμένων τους, οπότε και λήγει η θητεία τους. Το διοικητικό προσωπικό και τα αρχεία των Κ.Π.Ε. παραμένουν στα Κ.Ε.Α. Τα Κ.Ε.Α. συνεχίζουν να υλοποιούν συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράξεις που υλοποιούνται από τα Κ.Π.Ε. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 7.
13. Οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. που προβλέπονται στο άρθρο 4 του ν. 3699/2008 λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έως τη συγκρότηση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου.
14. Οι θητείες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ως υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων στις διευθύνσεις εκπαίδευσης λήγουν την 31η-8-2018.
15. Όπου στις διατάξεις που διέπουν τις διαδικασίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται η συμμετοχή Σχολικού Συμβούλου, από τη λήξη της θητείας τους νοείται η συμμετοχή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.
16. Όπου στις διατάξεις του π.δ. 1/2003 (Α΄ 1) προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο: α) Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής, β) Σχολικού Συμβούλου αα) προσχολικής αγωγής ή ββ) δημοτικής εκπαίδευσης και γ) Σχολικού Συμβούλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη λήξη της θητείας των Σχολικών Συμβούλων νοείται η συμμετοχή: α) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, β) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ 60) ή ββ) Δασκάλων (ΠΕ 70) και γ) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα. Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο Προϊσταμένου Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη λήξη της θητείας των Προϊσταμένων αυτών νοείται η συμμετοχή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου που προέρχεται από κλάδο της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα.
17. Όπου στις διατάξεις του παρόντος προβλέπεται λήξη θητείας ή παύση άσκησης καθηκόντων, αυτή επέρχεται αζημίως για το Δημόσιο.
18. Έως την πλήρωση της θέσης του Διοικητικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου.

  • 26 Μαρτίου 2018, 06:10 | ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ

    Η εκπόνηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων κλπ έχει υποστηριχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις/τους αντίστοιχους Υπεύθυνους με ποικίλους τρόπους. Η ενημέρωση μέσα από τις ημερίδες, τα σεμινάρια, η υποστήριξη των ΚΠΕ, η προσωπική επαφή, ή άμεση επικοινωνία και ανταπόκριση, η εκάστοτε ζητούμενη άμεση παροχή υλικού, η καθοδήγηση, είχαν σαν αποτέλεσμα την προγραμματισμένη, εμπεριστατωμένη, καλά οργανωμένη και ομαλή διεξαγωγή, πραγματοποίηση και παρουσίαση των δραστηριοτήτων αυτών. Πραγματικά μέσα από αυτήν την υποστήριξη και αμεσότητα κατέστη δυνατή η εξωστρέφεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των εμπλεκομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Η αλλαγή στάσης και πεποιθήσεων στη σχολική κοινότητα είναι εμφανής, η προσέγγιση μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών βελτίωσε το κλίμα και τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, το ενδιαφέρον και η πρόκληση προς την ενεργό ενασχόληση με σημαντικά καθημερινά θέματα, έχουν επιφέρει συνολικά βελτίωση της σχολικής κοινότητας. Θεωρώ ότι η άμεση επαφή που υπάρχει σε επίπεδο Υπευθύνων Διεύθυνσης διευκολύνει την όλη διαδικασία και είναι απαραίτητο να διαφυλαχθούν φορείς και υπηρεσίες που συντελούν στην ουσιαστική αλλαγή της σχολικής κοινότητας προς την ενεργό δράση, εγκαταλείποντας παλαιές πρακτικές που οδήγησαν τη σχολική κοινότητα στην απομάκρυνση και αποξένωση με τα γνωστά αποτελέσματα.

  • 26 Μαρτίου 2018, 04:46 | Χρυσός Δημήτρης

    Με τίποτα δεν πρέπει να καταργηθούν ο θεσμός των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων: περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας και πολιτιστικών.

  • 26 Μαρτίου 2018, 02:43 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ

    Υπηρετώντας περίπου 30 χρόνια στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ήθελα να επισημάνω ότι οι σχολικές εξωδιδακτικές δραστηριότητες (πολιτιστικές,περιβαλλοντικές,αγωγής υγείας)που υλοποιούνται σε εθελοντική βάση από μαθητές και εκπαιδευτικούς έδιναν πάντοτε τον ιδιαίτερο τόνο της ποιότητας,της έμπρακτης συνεργατικής διαδικασίας μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών,μεταξύ εκπαιδευτικών της ίδιας σχολικής μονάδας,αλλά και εκπαιδευτικών και μαθητών διαφορετικών σχολικών μονάδων με τη δημιουργία δικτύων,κοινών δράσεων και την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας,που δεν είναι καθόλου αυτονόητη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
    Τα τελευταία 20 χρόνια είχα τη δυνατότητα να εκπονήσω πλήθος τέτοιων δράσεων(π.χ.προγράμματα αγωγής υγείας,τοπικής ιστορίας,θεατρικές παραστάσεις,προγράμματα μουσειακής αγωγής,ομάδα μεσολαβητών,εκπαιδευτική τηλεόραση,προγράμματα με έμφαση στο πολιτισμικό κεφάλαιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,στα ανθρώπινα δικαιώματα)τα οποία οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την υλοποίησή τους στα φυσικά πρόσωπα που στελέχωναν και στελεχώνουν τις αντίστοιχες δομές σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Η επιστημονική τους επάρκεια,η καθοδήγηση που πρόσφεραν άλλοτε ατομικά και εξειδικευμένα άλλοτε με την οργάνωση απόλυτα πετυχημένων,βιωματικών κυρίως,ημερίδων,συνεδρίων ή και μόνη η προσφορά πολύτιμων πληροφοριών για θέματα που κάποιος θα ήθελε να διερευνήσει περαιτέρω είναι βασικοί λόγοι για τη διατήρηση των δομών αυτών που αποδείχθηκαν άκρως πετυχημένες από τα πράγματα.
    Θα μπορούσε κανείς να πει πάρα πολλά ακόμη για όλη αυτή την διαδρομή αλλά η ουσία είναι οι δομές αυτές πρέπει να διατηρηθούν.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:58 | Βασιλοπούλου Ευφροσύνη

    Σε μια κοινωνία όπου η αξία και ο ρόλος του εκπαιδευτικού φθίνει μερα με την μερα, πνοή ζωής του δίνουν τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων , Περιβαλλοντικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας.
    Του παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό, γνωριμία με μέρη που δεν θα ειχε την δυνατοτητα να δει είτε απο οικονομικής άποψης είτε απο έλλειψη κινήτρου, εξατομικευμένες συναντήσεις ώστε να τον βοηθήσουν να δομήσει ένα εκπαιδευτικό προγράμμα που αρμόζει στην σύγχρονη παιδαγωγική σε διεθνές επίπεδο. Ουσιαστική οργάνωση και υποστήριξη στο έργο του.
    Σαν εκπαιδευτικός έμαθα πολλά στα σεμινάρια που παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, γνώσεις που δεν θα είχα πρόσβαση σ αυτές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί προσμένουμε με χαρα την επόμενη επιμορφωτική συνάντηση κι εμεις σαν τα παιδιά μας για τις νέες ιδέες που θα πάρουμε και θα εφαρμόσουμε στην τάξη μας.
    Ας αναλογιστούν αυτοί που θα αποφασίσουν το μέλλον, με τι τροπο θα ανατροφοδοτείται πλέον ο εκπαιδευτικός;
    Διότι όσο προσωπικό ενδιαφέρον κι αν υπάρχει χωρίς οργανωμένες δομές κατακερματίζεται η εκπαίδευση και μένει στους τεσσερις τοίχους μιας σχολικής τάξης μαζί με όλες τις καλές πρακτικές ενός δασκάλου.
    Εχει φύγει εδώ και χρόνια ο όρος Δια βίου μάθησης απο τον τίτλο του Υπουργείου μας. Ας μείνει η ουσία, ας γίνει μια χάρη στους εκπαιδευτικούς να δοθεί η δυνατότητα Δια βίου να μαθαίνουν και να επιμορφώνονται μέσα απο τον θεσμό των γραφείων που ειναι άρτια δομημένα.

    Βασιλοπούλου Ευφροσύνη
    Νηπιαγωγός

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:50 | Όλγα Κοσμά

    Διάβασα τα σχόλια των συναδέλφων μου και συμφωνώ μαζί τους. Στηρίζω τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων για όλα όσα έχουν γραφτεί. Μελετήστε τις προτάσεις που οι ίδιοι οι Υπεύθυνοι έχουν καταθέσει στον κ. Υπουργό για μια ομαλή μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη. Αξιοποιήστε δυναμικά και πρακτικά τη γνώση και την εμπειρία των προηγούμενων, σεβόμενοι ταυτόχρονα τον μόχθο και την εθελοντική προσφορά των δασκάλων. Δημιουργήστε, αν θέλετε, κάτι καινούργιο αλλά με σωστά βήματα και γερές βάσεις και προπάντων με όραμα και αξιοκρατία.

    Όλγα Κοσμά

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:44 | ΕΙΡΗΝΗ Β.

    Επί 25 χρόνια τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς καινοτόμες πρακτικές, αναπτύσσεται η μαθητική πρωτοβουλία και εκφράζονται τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Είναι επίσης το πεδίο πραγματικής άσκησης στις αρχές της δημοκρατίας και τον διάλογο, αφού οι μαθητές παίρνουν απόφαση για το θέμα και το περιεχόμενο των δράσεων και, με τη διαμορφωτική αξιολόγηση, για τον τρόπο συνέχισής της και της σύνδεσης με το κοινωνικό πλαίσιο κάθε περιοχής (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία).Αν καταργήσετε το θεσμό των Υπευθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, απαξιώνετε τη σημασία και το ρόλο της εκπόνησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο σχολείο.Ως εκπαιδευτικοί υποστηρίζουμε το έργο τους και ζητάμε, όχι την κατάργηση, αλλά την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου τους, ώστε να συνεχίσει η εκπαιδευτική κοινότητα να εμπνέεται και να καινοτομεί.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:37 | Χρήστος Ντάβας

    Oι συγκεκριμένες δομές είχαν ουσιαστική στήριξη στο έργο των εκπαιδευτικών που λειτουργούσαν την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που τα προγράμματα γίνονταν χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση ή οποιοδήποτε κίνητρο , η βοήθεια των υπεύθυνων ήταν ουσιώδης και πολύτιμη.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:31 | Αλεξάνδρα Τσίγκου

    1990 ΜΕ ΝΟΜΟ ΣΟΥΦΛΙΑ (Ν.1892/31-7-90) γίνεται έναρξη λειτουργίας του θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλες τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

    2018 ΜΕ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ μπαίνει οριστική ταφόπλακα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στο θεσμό των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων.

    Χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αιτιολογία, χωρίς αιδώ, καταργείται με συνοπτικές διαδικασίες ένας θεσμός που επί 27 χρόνια δίνει πνοή στην εκπαίδευση και αυτή τη στιγμή υπηρετείται από 155 εκπαιδευτικούς συνολικά σε όλες τις Διευθύνσεις της χώρας. Δεν διαβάστηκαν ποτέ οι ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις τους, δεν ελήφθησαν υπόψη οι φάκελοι αξιολόγησης που κατατέθηκαν από αυτούς.

    Στελέχη αδιαβάθμητα, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ, που άφησαν πίσω τους βαρύ επιστημονικό έργο, στελέχη που έγραψαν ιστορία, κινούμενα μόνο και μόνο από το πάθος τους για μια πιο ποιοτική παιδεία μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Στελέχη που επί χρόνια εμψυχώνουν τους εκπαιδευτικούς, που βγάζουν τα παιδιά έξω από την τάξη, που μεταφέρουν μέσα στο σχολείο τα σύγχρονα προβλήματα, που προωθούν την κριτική εκπαίδευση, που συντελούν στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, που διαμορφώνουν κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

    Με μια υπογραφή καταργείται ένα δίκτυο ανθρώπων, που έχουν θεμελιώσει πανελλήνιες συνεργασίες, έχουν δημιουργήσει και συντονίζουν τοπικά δίκτυα, προκηρύσσουν πανελλήνιους διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια, συντηρούν και ενημερώνουν ιστολόγια και συνεργατικές ιστοσελίδες, εκδίδουν συλλογικούς τόμους με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, συμμετέχουν σε τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες, επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς στις αρχές της αειφορίας διοργανώνοντας απογευματινά σεμινάρια και συντονίζοντας τις δράσεις των σχολείων.

    Θεωρούμε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Υπευθύνων στα 4 μέλη της Π.Ο. των Κ.Ε.Α. αποτελεί τρομερή συρρίκνωση του έργου τους και ταυτόχρονα η προσθήκη και των άλλων δύο αντικειμένων- Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά εκτός από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που είχαν ως Κ.Π.Ε.- δημιουργεί υπέρογκο βάρος σε μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών.

    Επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο τεράστιο, πολυποίκιλο και δημιουργικό είναι το έργο το οποίο επιτελεί από την θέση του ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό το σχήμα είναι αδύνατον να αποδώσει αποτελέσματα με πνοή στην εκπαίδευση. Η μοίρα του θα είναι να καταντήσει απλά ένας ακόμη γραφειοκρατικός θεσμός.

    Εν τέλει, ιστορικά ο θεσμός του ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ λειτουργούσε πάντα συμπληρωματικά με τον θεσμό των Κ.Π.Ε. και έχει αποδώσει πολύ θετικά αποτελέσματα επί τριάντα περίπου χρόνια. Προτείνουμε λοιπόν να λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ένα «ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» σε οργανική ενότητα με το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ», που θα συνεχίσει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ΚΕΑ και των σχολείων, ΩΣΤΕ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ.

    Με εκτίμηση,
    Αλεξάνδρα Τσίγκου,
    Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής

  • Eίχα την ευκαιρία να υπηρετήσω την εκπαίδευση μέσα από το θεσμό του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά την τελευταία πενταετία. Με λύπη παρατηρώ την κατάργηση αυτού του θεσμού και συνάμα τη δημιουργία άλλων θεσμών Υπευθύνων όπως Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής κλπ.
    Επίσης παρατηρώ πως την ίδια στιγμή ιδρύονται νέες θέσεις προϊσταμένων (διοικητικού, οικονομικού, πληροφορικής) στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μάλιστα με τα ανάλογα επιδόματα, σε σημείο που θα έχουμε έναν προϊστάμενο για 3-4 υπαλλήλους!
    Τέλος βλέπω πως δεν αναγνωρίζεται η υπηρεσία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως διδακτική σε σχολικές μονάδες καίτοι βάσει καθηκοντολογίου βρίσκονται σε αυτές ένα μεγάλο μέρος της εβδομάδας. Σε αντίθεση βλέπω πως αναγνωρίζονται ως σχολικές μονάδες τα ΚΠΕ. Τα παραπάνω οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα:
    -Υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων, όμως δε γίνεται μια διαχείριση τέτοια που να προωθεί την καινοτομία στην εκπαίδευση μέσω της υποστήριξης της υλοποίησης προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων), αφού καταργείται ο θεσμός των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    – Ενώ τα ΚΕΑ παρουσιάστηκαν ως ο φορέας που θα συμπεριλάβει τις αρμοδιότητες των ΚΠΕ και των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, εντούτοις οι προβλέψεις για τη στελέχωσή τους στο επίπεδο των Προϊσταμένων αδικούν τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς μοριοδοτούνται μόνο με 2 μόρια για τη διδακτική υπηρεσία τους στη θέση την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί τους των Κ.Π.Ε μπορούν να λάβουν για τη δική τους διδακτική παρουσία έως 10 μόρια.
    – Ενώ είχε αναφερθεί πως τα ΚΕΑ θα υπάρχουν σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως τα ΚΕΑ θα ιδρυθούν εκεί που υπήρχαν Κ.Π.Ε. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα τι θα γίνει με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (όπως τη Β’ Αθήνας) που δεν έχουν στα όριά τους κανένα Κ.Π.Ε.
    Ευελπιστώ ότι βάσει των παραπάνω επισημάνσεων θα προβείτε σε σχετικές διορθωτικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου.
    Είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω.

    Με εκτίμηση

    Δρ Δημήτριος Γκότζος
    Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
    Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας
    http://perivallontikh.eu

  • Για να μην υπάρξει κενό στην υποστήριξη των σχολικών μονάδων, να προβλεφθεί ότι οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ ΟΛΗΣ της χώρας, όπως καθορίζονται στην Υ.Α. 93008/Γ7/10.8.2012, θα ασκούν το έργο τους έως ότου αναλάβει υπηρεσία το προσωπικό των νέων δομών.
    Είναι αναγκαίο, αφού οι ΣΣΝ παραβλέφθηκαν, τόσο στον Οργανισμό του ΥΠΠΕΘ, όσο και στο νομοσχέδιο, όπου μόνο 15 ΣΣΝ αναφέρονται, με αγνόηση της πλέον πρόσφατης και ισχύουσας Υ.Α.
    Το ίδιο χρειάζεται να προβλεφθεί για τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων/Αγωγής Υγείας.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:53 | Σοφία Ζιωγα

    Για 19 χρόνια διδάσκω μουσική στην Α/θμια σε σχολείο της Αθήνας. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά βιωματικά επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά, που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας που ανήκω. Αυτό έχει διευρύνει εξαιρετικά πολύ τους εκπαιδευτικούς ορίζοντές μου, έχω μάθει νέες μορφές διδασκαλίας, έχω προβληματιστεί και έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους έχω ανταλλάξει απόψεις και βρίσκομαι σε μια συνεχή πνευματική ζύμωση. Τούτο έχει απόλυτα θετικό αντίκτυπο στη διδασκαλία μου και στη σχέση που έχω με τους μαθητές/τριες μου.
    Οραματίζομαι μια κοινωνία ενεργών πολιτών, όπως αυτήν που μαθαίνω στα σεμινάρια και αυτήν προωθώ στην τάξη, κάτι που είναι πρωταρχικός στόχος της σύγχρονης εκπαίδευσης.
    Καταργώντας τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας περιορίζεται η διαδραστική και εξατομικευμένη σχέση των εκπαιδευτικών κάθε σχολικής μονάδας μαζί τους, μειώνεται η συχνή δια ζώσης εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη του ρυθμού εξέλιξης της επιστήμης της Παιδαγωγικής , όπως αυτή απτά μεταφράζεται στην καθημερινή διδασκαλία του/της εκπαιδευτικού στην τάξη.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:48 | Αποστόλης

    Τα καινοτόμα προγράμματα θα έπρεπε να εμπλουντίζονται με νέες ιδέες και δράσεις κι όχι να καταργούνται. Όλοι μας τόσα χρόνια γνωρίζουμε τα εκπαιδευτικά οφέλη τους και τη γενναία προσπάθεια των συναδέλφων υπευθύνων να μας στηρίζουν.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:42 | Ελένη Χαραλά

    Υποστηρίζω τους/τις υπεύθυνους/ες των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και αγωγής υγείας προγραμμάτων που με το αμείωτο ενδιαφέρον και την σπουδαία δραση τους συμβάλλουν τα μέγιστα στο παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών.Συμπορεύονται με τις δράσεις τους και προσφέρουν εκπαίδευση και επανατροφοδότηση στους εκπαιδευτικούς μέσα από τα σεμινάρια που διοργανώνουν.Είναι σημαντικοί, ξανά σκεφτείτε σοβαρά αυτό που πάτε να κάνετε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:32 | ΚΩΣΤΑΣ

    Αφήστε κάτω τους υπευθύνους της περιβαλλοντικης!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:28 | Ιωσηφιδου Ελισαβετ

    Παρακαλώ ιδιαιτέρως οι συνάδελφοι περιβαντολλογικής εκπαίδευσης να παραμείνουν στις θέσεις τους.Το έργο τους είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τις σχολικές μας δράσεις.Μας βοηθούν να διευρύνουμε την δουλεια μας.Μας δίνουν ώθηση έμπρακτα ν αναπτύξουμε τους ορίζοντες των παιδιών.Η συνεργασία με τους συναδέλφους της περιβαντολλογικης αγωγής είναι άψογη και η βοήθεια τους πολύτιμη.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:27 | Πένη Φουρλή

    21 χρονών. Τεταρτοετής φοιτήτρια στην Νομική Σχολή Αθηνών. Σε λίγο καιρό θα αφήσω πίσω μου σχολικές τάξεις και πανεπιστημιακά έδρανα. Δεν θα αφήσω, όμως, όσους και όσα με διαμόρφωσαν και με έφτασαν ως εδώ. Το σεβασμό και την εκτίμηση μας οφείλουμε να τον αποδίδουμε πρωτίστως στην οικογένεια μας. Εγώ θα προσθέσω και στους δασκάλους μας.
    Μπορεί σε 10 χρόνια από τώρα να μην θυμάμαι τι έμαθα στη γεωγραφία ή στη φυσική, αλλά θα θυμάμαι όσα έμαθα και βίωσα με όλες μου τις αισθήσεις. Και βίωσα εμπειρίες σπουδαίες και ανεξίτηλες, κυρίως μέσα από τα περιβαλλοντικά προγράμματα, στα οποία- είχα την τύχη- να συμμετάσχω όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για μία σχέση ζωής. Ξεκίνησε αθώα από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, με την κατανόηση απλών και συγχρόνως δύσκολων εννοιών όπως η αγάπη για το περιβάλλον,τα ζώα, το ίδιο το σχολείο μας και συνέχισε στο γυμνάσιο και το λύκειο με την κατανόηση εννοιών όπως η ανακύκλωση και η αειφορία. Μέχρι σήμερα η περιβαλλοντική εκπαίδευση καθορίζει τα βήματα μου και τη ζωή μου. Ως μαθήτρια και ως φοιτήτρια έχω συμμετάσχει σε πολυάριθμα προγράμματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα στο εξωτερικό, ενώ συγχρόνως είμαι μέλος περιβαλλοντικών – εθελοντικών οργανώσεων. Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η περιβαλλοντική διαδικασία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο σεβασμός και η αγάπη δεν μαθαίνεται μόνο μέσα από βιβλία, αλλά κυρίως μέσα από δράσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε «πειράματα» εις βάρος της εκπαίδευσης. Άλλως, -με βαθιά μου λύπη- θυσιάζουμε την παιδεία μας στο βωμό τεχνοκρατικών αλλαγών της εκάστοτε κυβέρνησης. Θεσμοί όπως αυτοί των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι καθοριστικοί, γιατί δεν είναι παρά κρίκος της εκπαιδευτικής αλυσίδας. Θέλετε ειλικρινά να τους καταργήσουμε; Μάλλον, κινδυνεύουμε να σπάσουμε μια ολόκληρη αλυσίδα!
    Ίσως την σημαντικότερη αλυσίδα αυτού του κράτους και της ίδιας μας της ζωής!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:24 | ΕΙΡΗΝΗ

    Η εκπαίδευση θα είναι φτωχότερη αν οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δομές δεν στηρίζονται από τους ικανότατους ανθρώπους που την στελεχώνουν σήμερα.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:23 | Έφη Γκότα

    Οι θέσεις των υπεύθυνων των καινοτόμων δράσεων δεν πρέπει να καταργηθούν, γιατί εκπαιδευτικοί και μαθητές χάνουν την μεταξύ τους επικοινωνία, τη χαρά της γνώσης και της
    δημιουργίας, τη φαντασία, την αυτενέργεια αλλά τους αφαιρεί και το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις για το σήμερα και για το αύριο που τους ανήκει. Όλες αυτές οι δράσεις δίνουν αξία και νόημα στη σχολική ζωή.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:22 | Ρώιμπα Βασιλικη

    Στα τόσα χρόνια υπηρεσίας μου ως εκπαιδευτικός στην τάξη ή στη διεύθυνση σχολείου η δομή που προσέγγιζε τον όρο υποστηρικτική περισσότερο από όλες ήταν αυτή των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων ή όπως αλλιώς λεγόταν παλιότερα.Εισηγούταν τις νέες δράσεις στο σχολείο, και τις υποστήριζε υπεύθυνα με συγκεκριμένες προτάσεις θεμάτων μεθοδολογίας και επιμόρφωσης. Κι όλο αυτό με έναν παρακινητικό τρόπο αποτελεσματικό και διεισδυτικό σε εμάς τους εκπαιδευτικούς αφού η απόσταση από τη σχολική μονάδα ήταν μικρή και η συνεργασία σχολείου υπευθύνων εφικτή. Λόγω του ότι η συμμετοχή σε αυτές τις δράσεις που κάποτε λέγονταν καινοτόμες βασιζόταν στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς κι επειδή υπήρχε συνεχής αμφίδρομη ανατροφοδότηση από και προς το σχολείο. Και τώρα που οι κάποτε καινοτόμες δράσεις υιοθετήθηκαν από μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων καταργούνται οι δομές για να αντικατασταθούν από ένα μοντέλο πιο συγκεντρωτικό και μακρινό από τ0η σχολική μονάδα και τον εκπαιδευτικό ο οποίο θα δημιουργήσει το υποστηρικτικό κενό που κάλυπταν ως τώρα οι υπεύθυνοι των σχολικών δραστηριοτήτων με τόση αποτελεσματικότητα. Από διοικητικής και εκπαιδευτικής άποψης ανεξήγητη επιλογή εκπαιδευτικής πολιτικής. Η αυτοδυναμία της σχολικής μονάδας στο εκπαιδευτικό εργο της όμως δε θα αποβεί ποτέ παραγωγική αν δεν υποστηριχθεί επαρκώς με τις απαραίτητες δομές. Και η συγκεκριμένη που καταργείται έχει αποδείξει τη χρησιμότητά της…Μια μεταρρύθμιση διατηρεί και αναβαθμίζει ο,τι είναι χρήσιμο και καλύπτει τα κενά. Δε δημιουργεί πρόβλημα εκεί που έχει δοθεί λύση για να αποδείξει τη μεταρρυθμιστικη της στροφή. Γιατι είναι απολύτως βέβαιο πως θα πάει στο πουθενά!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:18 | Ιωσηφιδου Ελισαβετ

    Παρακαλώ οι συνάδελφοι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επιθυμώ να παραμείνουν στις θέσεις τους. Το έργο τους είναι πολύτιμο διότι διοργανώνουν δράσεις απαραίτητες και αναγκαίες για τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού εργου.Βοηθουν στην διεύρυνση της μάθησης με πρωτότυπες προσεγγισεις

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:16 | Παναγιώτα Ν

    Είναι κρίμα να καταργηθεί ένας θεσμός που υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς με υλικό και δωρεάν επιμορφώσεις. Δεν πρέπει να καταργηθεί.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:11 | Σταθοπούλου Βασιλική

    Όλα αυτά τα χρόνια άνθρωποι υπεύθυνοι, πλήρως καταρισμένοι, με αγάπη προς τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές του, με διάθεση και κέφι, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηροτήτων,ο καθένας στον δικό του τομέα, συνεργάζονται ασταμάτητα με εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσής τους για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι πάντα διαθέσιμοι και πρόθυμοι, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους να διευκολύνουν τη μαθησιακή διαδικασία,καθοδηγώντας και οργανώνοντας τους εκπαιδευτικούς. Είναι πολύτιμοι και άοκνοι συνεργάτες των εκπαιδευτικών! Η παρουσία τους ως δομή στον χώρο της Διεύθυνσης είναι απόλυτα επιβεβλημένη!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:09 | Λωρα

    Όταν ένας θεσμός είναι πετυχημένος και τα μόνα που έχουν εισπράξει εκπαιδευτικοι και Υπουργείο είναι Οφέλη, πως γίνεται να σβήνει σε μια νύχτα; Είναι λογικό, μετα από τόσα χρόνια να σκεφτούμε την αναβάθμιση του. Εδώ όμως μιλάμε για την κατάργηση του. Ποιος είναι τελικά ο στόχος; να έχουμε κάτι μόνο στα χαρτιά ή να θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε το καλύτερο στην εκπαιδευτική κοινότητα;

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:05 | Ιωάννου. Ειρήνη

    Πιστεύω ότι είναι θετικό για την εκπαίδευση να παραμείνουν στις διευθύνσεις οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας και υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων.Η δεκάχρονη και πλέον θητεία τους με πληθώρα σεμιναρίων, δράσεων και ποικίλων εκδηλώσεων,με εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέσα και έξω από το σχολείο, μόνο υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες μπορεί να δημιουργήσει πάνω σε βασικά θέματα,(περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός), για τη ζωή τους!!!Οι υπεύθυνοι βρίσκονται κοντά στους εκπαιδευτικούς και τους καθοδηγούν, βοηθούν, εμπνέουν, ώστε να εκπαιδεύσουν και αυτοί τους μαθητές στα παραπάνω θέματα με τον καλύτερο τρόπο! Είναι ολοφάνερο πως οι υπεύθυνοι συνετέλεσαν οι μαθητές και οι γονείς να ευαισθητοποιηθουν και να ασχοληθούν ενεργά με το περιβάλλον,την υγεία και τον πολιτισμό!!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:04 | Ιφιγενεια

    Τα προγραμματα Περιβαλλοντικης Εκπαιδευσης,Πολιτιστικων και Αγωγης Υγειας, τα τελευταια χρονια εχουν προσφερει παρα πολλα στα σχολεια μας,στους μαθητες μας αλλα και σε μας τους ιδιους!!!Τα παιδια βγηκαν εξω απο τις ταξεις,ταξιδεψαν,ηρθαν σε επαφη με τη μαγεια της φυσης,παρακολουθησαν υπεροχα βιωματικα προγραμματα που ακομα κι εμεις οι ενηλικες βγηκαμε σοφοτεροι μετα απο αυτα!Ειναι πισωγυρισμα για την Παιδεια μας να καταργηθουν αυτα τα προγραμματα αντι να εμπλουτιζονται χρονο με το χρονο.Οι υπευθυνοι θα πρεπει να παραμεινουν στις θεσεις τους και να συνεχιζουν να μας καθοδηγουν για το καλο ολων μας!Σας ευχαριστω πολυ!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:04 | Άρης Ρ.

    31-8-18 οι θέσεις των υπευθύνων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων καταργούνται και προφανώς οι άνθρωποι γυρίζουν στα σχολεία που ανήκουν. Προφανώς και αυτό γίνεται για εξοικονόμηση χρημάτων. Έχετε ιδέα τι έργο προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι; Νομίζετε ότι είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, απλοί εκπαιδευτικοί; Ισχύει και γι’ αυτούς το εργασιακό ωράριο 8:00-14:00 ή 8:00-15:00; Φυσικά και όχι! Υποστηρίζουν τόσα εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανώνουν σεμινάρια, ημερίδες κλπ, προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει ο αντίστοιχος υπεύθυνος που να μας κατευθύνει σωστά, θα μας δώσει υλικό και ιδέες για την σωστή υλοποίηση. Τώρα τους καταργείτε. Ποιος θα μας βοηθάει πλέον; Εδώ σε επίπεδο Δ/νσης και βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς να τρέχουν καθημερινά για να προσφέρουν, είναι φορές που φαίνεται να μην τους φτάνει το 24ωρο για να κάνουν όσα πρέπει να κάνουν, αν καταργηθούν ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Αν δημιουργηθεί κάποια νέα θέση που θα ενσωματώνει πολλές Δ/νσεις ή όλα τα θέματα (περιβαλλοντικά-αγωγής υγείας-πολιτιστικά) τι θα προλαβαίνει να κάνει; Κάθε Δ/νση χρειάζεται τον δικό της υπεύθυνο σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες. Είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει οι υπεύθυνοι χρειάζονται στις Δ/νσεις ΠΕ και ΔΕ. Μην τους καταργείτε. Βρείτε τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα από αλλού, όχι καταργώντας μερικούς από τους χρήσιμους ανθρώπους των Δ/νσεων. Επίδομα για τα όσα προσφέρουν θα έπρεπε να λέει το νομοσχέδιό σας, όχι κατάργηση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:50 | ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΙΖΟΣ

    Οι συγκεκριμένες δομές, ενίσχυση χρειάζονται και όχι κατάργηση, όπως ουσιαστικά έχει σαν αποτέλεσμα το νομοσχέδιο. «Αιδώς υπεύθυνοι και…σύμβουλοι» Συνέλθετε επί τέλους!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:44 | ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΙΖΟΣ

    Οι δομές εκπαίδευσης έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικές από Αθήνα τα και βιβλία. Ενίσχυση χρειάζονται. Όχι κατάργηση. Τελικά για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως όλοι μας αλλά πιο πολύ οι μαθητές μας, οι νέοι πολίτες της πατρίδας μας έχουν κάθε λόγο να φοβούνται για όλα όσα αποφασίζονται για το μέλλον τους, από τους εκάστοτε υπεύθυνους για την «παιδεία». «Αιδώς Αργείοι»

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:37 | Παναγιώτα Ρεντούμη

    Η ενασχόλησή μου με τα καινοτόμα προγράμματα με δίδαξε ότι μέσα απ’ αυτά οι μαθητές αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους. Οι κακοί μαθητές συνεργάζονται χωρίς την ετικέτα του κακού. Οι υπεύθυνοι των καινοτόμων προγραμμάτων ήταν πάντα στο πλάι μας. Μας βοήθησαν να γίνει το έργο μας ευκολότερο. Μας πρόσφεραν απλόχερα το υλικό απ’ το αρχείο τους που συγκέντρωσαν με πολύ κόπο. Ήρθαν στα σχολεία για να μας συμβουλέψουν πώς θα γίνει η δουλειά μας καλύτερα. Είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι που τόσα χρόνια τώρα συγκέντρωσαν τόσο υλικό και το είχαν στη διάθεσή μας να το εγκαταλείψουν. Όταν ξεκινάει κάτι και διαπιστώνεται ότι έχει επιτυχία καλό είναι να ενισχύεται και να προβάλλεται.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:36 | Σοφία Μισιρλή

    Στηρίζω τους ανθρώπους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας, γιατί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν τους προοδευτικούς εκπαιδευτικούς. Μη μας τους στερήσετε!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:35 | Βλασταρακου Σταματινα

    Υποστήριξη στις δομές! Οι υπεύθυνοι να παραμείνουν στις θέσεις τους!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:33 | Μαρία

    Όχι μόνο κατάργηση αλλά ενίσχυση του ρόλου των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι δίπλα σε κάθε εκπαιδευτικό.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:23 | ΡΟΥΛΑ ΝΤΟΥΣΑ

    Η μοναδική επιμόρφωση που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια ήταν απ τους υπεύθυνους των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων δίνοντας μας τη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα διδακτικά αντικείμενα με τρόπο βιωματικό, συμμετοχικό κι ενδιαφέροντα για τους μαθητές μας. Ας μην καταργηθεί η μοναδική οδός επιμόρφωσης που απέμεινε. Οι εκπαιδευτικοί την έχουμε ανάγκη.Δειτε το πάλι.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:23 | Κυριακή Λιανού

    Πρέπει να παραμείνουν οι υπεύθυνοι στις θέσεις τους, προσφέρουν σημαντικό έργο με υποστήριξη στα προγράμματα και με σημαντικά και χρήσιμα σεμινάρια

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:22 | Σοφία Μισιρλή

    Στηρίζω τους ανθρώπους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας, γιατί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν το έργο των προοδευτικών εκπαιδευτικών στην πράξη.Μη μας τους στερήσετε!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:56 | Μαρούλα

    Στηρίζω τους ανθρώπους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας, γιατί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν όσο κανείς το έργο των εκπαιδευτικών στην πράξη.Μη μας τους στερήσετε!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:54 | Μαρούλα

    Στηρίζω τους ανθρώπους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας, γιατί στηρίζουν όσο κανείς το έργο των εκπαιδευτικών στην πράξη. Μη μας τους στερήσετε!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:45 | Μαρία

    Στηρίζω τους ανθρώπους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας, γιατί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς. Μη μας τους στερήσετε!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:38 | Αλεξάνδρα Καλογερά

    Θα ήταν καλό να επανεξεταστεί η κατάργηση του θεσμού των υπεύθυνων σχ.δραστηριοτήτων καθώς σε δύσκολους καιρούς αποτέλεσε αντίβαρο στην ισοπεδωτική λογική της αριστείας και της εντατικοποίησης .

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:14 | Χ.Π.

    Η κατάργηση της δομής των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , Αγωγής Υγείας ,Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι σοβαρό λάθος.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:13 | ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

    ΑΕΙΦΟΡΙΑ Ή ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ;
    Η επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει ως Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων έχει επιτευχθεί με ένα μεγάλο αριθμό ωρών εκπαίδευσης σε ειδικά, θεματικά σεμινάρια που απευθύνονταν ειδικά για αυτούς. Αυτό εκφράζεται σε οικονομικό κόστος που δαπανήθηκε από το ελληνικό κράτος, την Ε.Ε. ( τα περισσότερα ήταν από Ευρωπαϊκά κονδύλια) αλλά και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
    Αυτή η επάρκεια αξιοποιήθηκε για πολλά χρόνια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών που υλοποιούσαν πολύμηνα προγράμματα, βάση των εκάστοτε εγκυκλίων περί σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και για την διοργάνωση επιμορφωτικών δράσεων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους με την συνεργασία Α.Ε.Ι., με ειδικούς επιστήμονες, με δημόσιους φορείς, με Κ.Π.Ε. κ.α. ανάλογα με τις θεματικές των προγραμμάτων (όπως αποδεικνύουν τα απολογιστικά στοιχεία που κατατίθενται κάθε χρόνο και τα οποία δεν λάβατε καθόλου υπόψιν σας ).
    Ακόμη, αξιοποιήθηκε στον θεσμό των Θεματικών εβδομάδων που ζητήθηκε να υποστηριχτεί και υποστηρίζεται από τους Υπευθύνους των Διευθύνσεων
    Οι νέες δομές όχι μόνο ακυρώνουν αυτή την εμπειρία αλλά τιμωρούν τους Υπεύθυνους αποκλείοντας τους από κάθε νέα θέση που μπορούν να υποστηρίξουν με την μοριοδότηση μέχρι 2 μόρια για διδακτικό έργο (το οποίο προέβλεπε η Υ.Α. με την οποία τοποθετήθηκαν το 2012).

    ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ των Δ/ΝΣΕΩΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ Κ.Ε.Α.
    Από το 2011 η αντικατάστασή των Υπευθύνων ΑΥ, ΠΕ και ΠΘ των Διευθύνσεων από έναν Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων στις περισσότερες Διευθύνσεις, που ανέλαβε το βάρος και των τριών θεματικών δημιούργησε ένα πλήγμα στο θεσμό. Χωρίς κανένα επίδομα, προστέθηκε φόρτος υποχρεώσεων και εργασιών ο οποίος διαχειρίσθηκε από τους ίδιους με κατανόηση εξαιτίας της αναγκαιότητας ύπαρξης του θεσμού και των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η χώρα.
    Τώρα το ίδιο έργο, και χωρίς την σχετική εμπειρία, καλούνται να υποστηρίξουν οι 4 εκπαιδευτικοί των Κ.Ε.Α. διατηρώντας τα ήδη υπάρχοντα καθήκοντα.
    Ο ρόλος του Υπευθύνου είναι να βρίσκεται στο μισό χρόνο υπηρεσίας του μέσα στις σχολικές μονάδες για να συνομιλεί και να παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς, να γνωρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εκάστοτε μαθητικής ομάδας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος που εκπονείται και να τις υποστηρίζει.
    Πως μπορεί το Κ.Ε.Α. που βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές να υποστηρίξει «εξ αποστάσεων» το ρόλο των Υπευθύνων, διατηρώντας παράλληλα το δικό του εκπαιδευτικό έργο;
    Πως θεωρείτε ότι μπορούν ‘εξ αποστάσεως’ να εκπαιδευτούν οι μαθητές μας για τους στόχους της UNESCO για την Αειφόρο Ανάπτυξη μέχρι το 2030 (Ατζέντα 2030), όταν η εμπειρία δείχνει ότι η βιωματική προσέγγιση είναι η καταλληλότερη ;
    Γιατί αποκλείετε την ίδρυση Γραφείων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ), να λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να έχουν σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ;

    Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (πρώην Υπεύθυνη Π.Ε. ) Δ.Δ.Ε. ΕΒΡΟΥ
    ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕ04.04

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:12 | Βασιλική Στρατάκη

    Είμαι δασκάλα σε σχολείο της Αθήνας 21 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά βιωματικά επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά, που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας που ανήκω. Αυτό έχει διευρύνει εξαιρετικά πολύ τους εκπαιδευτικούς ορίζοντές μου, έχω μάθει νέες μορφές διδασκαλίας, έχω προβληματιστεί και έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους έχω ανταλλάξει απόψεις και βρίσκομαι σε μια συνεχή πνευματική ζύμωση. Τούτο έχει απόλυτα θετικό αντίκτυπο στη διδασκαλία μου και στη σχέση που έχω με τους μαθητές/τριες μου.
    Οραματίζομαι μια κοινωνία ενεργών πολιτών, όπως αυτήν που μαθαίνω στα σεμινάρια και αυτήν προωθώ στην τάξη, κάτι που είναι πρωταρχικός στόχος της σύγχρονης εκπαίδευσης.
    Καταργώντας τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας περιορίζεται η διαδραστική και εξατομικευμένη σχέση των εκπαιδευτικών κάθε σχολικής μονάδας μαζί τους, μειώνεται η συχνή δια ζώσης εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη του ρυθμού εξέλιξης της επιστήμης της Παιδαγωγικής , όπως αυτή απτά μεταφράζεται στην καθημερινή διδασκαλία του/της εκπαιδευτικού στην τάξη.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:10 | Πάνος

    Oι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. θα πρέπει να διατηρηθούν ως δομή σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να συνεχίσουν την παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα και των σχολικών μονάδων που αποκτούν σταδιακά κουλτούρα μετασχηματισμού μέσα από την εμβάθυνση σε θεματικές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ,όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:09 | Μιράντα Παπαδοπούλου

    Οι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. θα πρέπει να διατηρηθούν ως δομή σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να συνεχίσουν την παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα και των σχολικών μονάδων που αποκτούν σταδιακά κουλτούρα μετασχηματισμού μέσα από την εμβάθυνση σε θεματικές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων,όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση διότι κατα τεκμήριο επιτελούν απαραίτητο και σημαντικό έργο.
    Μιράντα Παπαδοπούλου

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:06 | Ιωάννα Δεκατρή

    Με αφετηρία την ανακοίνωση του Σχεδίου για την αναδιάρθρωση των Δομών Εκπαίδευσης, καταθέτουμε τις απόψεις μας που αφορούν σε ένα πεδίο της εκπαιδευτικής πράξης, το οποίο αγαπήθηκε από τους μαθητές και πέτυχε κάτι το αδιανόητο, να του αφιερώνουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι έφηβες τον ελεύθερο χρόνο τους, τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες!!! Αναφερόμαστε σε εκείνα τα «καινοτόμα σχολικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων», τα οποία είναι γνωστά ως Σχολικές Δραστηριότητες (Γ2/4867/92) και πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση από εκπαιδευτικούς και μαθητές εκτός ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου με συντονισμό και καθοδήγηση από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    Ο εν λόγω νέος σχεδιασμός αντιβαίνει σε οποιοδήποτε πόρισμα ή έκθεση του ίδιου του Υπουργού μας (π.χ. Έκθεση Γαβρόγλου του Μαΐου 2016 με βάση το δημόσιο διάλογο που είχε προηγηθεί, ή οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις των αρμοδίων στελεχών του ΥΠΕΘ (βλ. συνάντηση 4ης /11/2016 σύμφωνα με το με αρ. πρ. 168357/Δ2/11-10-2016 έγγραφό σας, καθώς και τα αναφερομένα στην εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 170596/ΓΔ4/13-10-2016 για το σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σχετικά με τη συνάντηση όλων των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων)
    Σε συνέχεια των παραπάνω καλούμαστε να επισημάνουμε και πάλι τα εξής:
    Τα προαιρετικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, εμείς εδώ θα εστιάσουμε στα πολιτιστικά προγράμματα, είναι δομημένες ακολουθίες παιδαγωγικών αλληλεπιδράσεων με βάση την ομάδα, πολύμηνης διάρκειας κατ΄έτος και υποστηρίζονται από τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στοχεύουν στην καλλιέργεια Κουλτούρας Δημοκρατίας, Διαλόγου, Συνεργασίας και Ανθρωπισμού στα σχολεία και στις Κοινότητες.
    Οι υπεύθυνοι Π.Θ. και όχι μόνο, έχοντας αρχικά οι ίδιοι εκπονήσει προγράμματα σε επίπεδο σχολικής μονάδας ως εκπαιδευτικοί της τάξης, ως υπεύθυνοι είχαν και όλο τον διοικητικό, επιστημονικό, οργανωτικό συντονισμό των μακροπρόθεσμων πολιτιστικών προγραμμάτων στην περιοχή τους, λειτουργούσαν σε επίπεδο Διεύθυνσης και Υπουργείου, διοργάνωναν δωρεάν, εκτός διδακτικού και διοικητικού ωραρίου σεμινάρια και συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με Μουσεία, Επιστημονικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, φορείς, οργανισμούς, Τ.Α., κ.ά, προέβαιναν όπου χρειαζόταν, με διακριτικότητα σε επιτόπου παρεμβάσεις στα σχολεία, με βάση τις σύγχρονες θεωρίες παιδαγωγικής και διδακτικής, στα κατεξοχήν βιωματικού κι ερευνητικού προσανατολισμού πολιτιστικά προγράμματα ευρύτατης θεματολογίας, αποτελούσαν τον ενδιάμεσο «σύνδεσμο» , το «μαξιλάρι» απορρόφησης και διαχείρισης των κραδασμών μέσα στα σχολεία μέσω των ομαδικών – συλλογικών διεργασιών άσκησης στο δημοκρατικό διάλογο, καθώς επίσης το ίδιο συνέβαινε και μεταξύ των σχολείων και της Διοίκησης, ωθώντας σε μετασχηματισμό με δημιουργικό τρόπο της Κουλτούρας του σχολείου και μέσω αυτού και της ευρύτερης κοινότητας. Ήταν όχι οι «γραφειοκράτες», όπως τώρα ζητείται από τον εν λόγω σχεδιασμό του Υπουργείου, αλλά οι «συνάδελφο»ι, οι «συνεργάτες» του ανήσυχου παιδαγωγικά εκπαιδευτικού στην πράξη.
    Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα πλέον καινοτόμα και πολυάριθμα και θα το γνώριζαν αυτό στο Υπουργείο μας, αν έβλεπαν και αξιολογούσαν τα λεπτομερή Απολογιστικά Στοιχεία που στέλνουν όλοι οι Υπεύθυνοι στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον.
    Επίσης, το γεγονός αυτό δείχνει τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας για μακρόχρονες πολιτιστικές δράσεις μέσα σε οργανωμένο πλαίσιο. Ήδη οι υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες και κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες γι΄αυτό τον σκοπό. Πολύ δε περισσότερο στη Γ΄ΔΔΕ Αθήνας, που μόνη από τις Διευθύνσεις Εκπ/σης συγχωνεύεται με την αντίστοιχη της Δυτ. Αττικής!!! Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς αυτή η άκρως γραφειοκρατική, συγχωνευμένη δομή που προτείνεται μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του μαθητή και του σχολείου σε τόσο μεγάλο εύρος περιοχών με πολλές ανάγκες και ιδιαιτερότητες μαθητικών πληθυσμών και των οικογενειών τους. Η απόσταση της διοίκησης από την τάξη και την πράξη καθίσταται τεράστια! Είναι σαφής η μονοδιάστατη οπτική της και η κατάργηση της παροχής προσωπικής και άμεσης στήριξης, αλληλεπίδρασης κι ενδυνάμωσης στον εκπαιδευτικό, τον μαθητή και τη σχολική μονάδα. Έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς ο θεσμός των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων συνολικά δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, καθώς δεν υπάρχει εδώ και χρόνια επίδομα θέσης, είναι επιτυχημένος και φαίνεται αυτό από την ανταπόκριση των σχολείων και των μαθητών ή των τοπικών κοινωνιών που υιοθετούν τα εγκεκριμένα από τις επιτροπές σχολικών δραστηριοτήτων πολιτιστικά κυρίως προγράμματα για να υλοποιούν ολόκληρα φεστιβάλ και γιορτές μαθητικής δημιουργίας σε τοπικό επίπεδο κάθε χρόνο. (Δείτε τα προγράμματα εκδηλώσεων των Δήμων…) Ακόμη, προβληματίζει από άποψη «λογιστική» και λογική πώς συγχωνεύονται ή καταργούνται δομές και θεσμοί επιτυχημένοι, αντίθετα από τις σύγχρονες θεωρίες μάρκετινγκ, που δεν κοστίζουν ή το κόστος απέχει παρασάγγας από το δήθεν πιο «οικονομικό» που δημιουργείται και ιδρύονται (με ποια άραγε κριτήρια ;) θέσεις ευθύνης/ προϊσταμένων με πολλαπλάσια επιδόματα στις δομές Εκπαίδευσης!!!)
    Γιατί επίσης, πέραν κάθε λογικής οικονομίας απορρίπτεται η τεχνογνωσία στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών «multitask» – επιτρέψτε μου τον όρο, στους οποίους το Υπουργείο μας ή άλλοι φορείς και Ιδρύματα απευθύνονται όταν θέλουν άμεσα αποτελέσματα για το σχεδιασμό, τη διοργάνωση και δικτύωση καινοτόμων πρακτικών; (Θυμίζω τη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο ΥΠΠΕΘ για τη βράβευση καινοτόμων προγραμμάτων που είχαν ως θέμα το προσφυγικό ζήτημα και αποσκοπούσαν στην αποδοχή, την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους που στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων;;;) Με την έκρηξη του Προσφυγικού Ζητήματος, είναι καίριας σημασίας η ενδυνάμωση των δομών Πολιτισμού, με τις υπάρχουσες δομές ενισχυμένες, σε μια κοινωνία που αλλάζει, καθώς καλείται να ενσωματώσει διαφορετικούς πολιτισμούς με άξονα τις αξίες της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού, μέσα από την διαπολιτισμική αγωγή και διαμεσολάβηση. Έτσι, η αναβάθμιση των προαιρετικών προγραμμάτων πολιτισμού στα σχολεία αποτελεί προϋπόθεση της ομαλής μετάβασης στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην έμφαση στην πολιτισμική διαμεσολάβηση και της ομαλής ένταξης των παιδιών θυμάτων της προσφυγικής κρίσης. Από κοινού με τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων για την προαγωγή της σωματικής, της ψυχικής και της σωματικής και κοινωνικής υγείας σε ένα περιβάλλον που υπηρετεί αυτό το σκοπό.
    Τα πολιτιστικά προγράμματα (και όλα τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων- Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Αγωγής Υγείας) αποτελούν την ανάσα του σχολείου. Διαμορφώνουν σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες. Μπορούν και ενσωματώνουν με ομαλό τρόπο τους κραδασμούς της σχολικής κοινότητας. Καλλιεργούν πνεύμα συνεργασίας, διαλόγου και δια-πολιτισμού.
    Από τον Πολιτισμό εκπηγάζουν έννοιες όπως ταυτότητες, καινοτομία και δημιουργικότητα. Η έξυπνη ανάπτυξη μέσω της πολιτισμικής πολυμορφίας, της καλλιέργειας του σεβασμού, του διαλόγου, της ένταξης και της αλληλεπίδρασης ως κοινωνικού συνόλου. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη του στρατηγικού στοχου της Ευρώπης 2020 για την έξυπνη αειφόρο ανάπτυξη για όλους.
    Ο πολιτισμικός γραμματισμός (Cultural literacy) λοιπόν, θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προΫποθἐσεις για διάλογο και συνεργασία σε διαπολιτισμικό επίπεδο και την ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων. (http://en.unesco.org/sdgs/shs) μέσα από την στήριξη των πολιτιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας.
    Επίσης, οι προαιρετικού χαρακτήρα θεσμικά κατοχυρωμένες σχολικές δραστηριότητες αποτελούν σύμφωνα και με σχετικές διεθνείς έρευνες το πιο ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης καθώς τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές είναι εκείνα με αποτελέσματα σχολικής επιτυχίας και δημιουργικής πορείας ζωής.
    Οι Σχολικές Δραστηριότητες αποτελούν ποιοτικό κομμάτι της Ελληνικής Εκπαίδευσης και με τρόπους των πιο σύγχρονων διδακτικών μεθοδολογιών καθιστούν πιο αυτόνομο το σχολείο, παρέχουν δυνατότητες αυτενέργειας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μεταβάλλουν συνολικά την «κουλτούρα» της τοπικής κοινωνίας και ρίχνουν γέφυρες ανθρωπισμού, σεβασμού και αλληλεπίδρασης – αλληλεγγύης, διδάσκοντας συνεργασία, διάλογο, πολιτειότητα.
    Εξαρτάται λοιπόν, τι σχολείο θέλουμε…και τι είδους πολίτες…
    Με Εκτίμηση
    Ιωάννα Δεκατρή
    Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ΔΔΕ Αθήνας

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:43 | Α.Τ.

    Τα οφέλη των καινοτόμων δράσεων στα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα και οι εκπαιδευτικοί που εθελοντικά τα εκπονούν χρειάζονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη για την υλοποίηση τους. Από την προσωπική μου εμπειρία, η συνεργασία μου με την υπεύθυνη των πολιτιστικών θεμάτων ήταν εποικοδομητική και η υποστήριξη και η βοήθεια της πολύτιμη στην υλοποίηση των προγραμμάτων που έχω αναλάβει. Κατά τη γνώμη μου, οι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. θα πρέπει να διατηρηθούν ως δομή σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης γιατί ο ρόλος τους είναι εξεχούσης σημασίας, αφού παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς σε κάθε στάδιο υλοποίησης των προγραμμάτων, προσφέρουν υλικό, οργανώνουν επιμορφώσεις και ημερίδες και γενικά βρίσκονται πάντα στη διάθεση των συνάδελφων που εκπονούν σχολικά προγράμματα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:30 | Γιάννης

    Η προσφορά των υπεύθυνων σχολικών δραστηριοτήτων είναι σημαντική και ουσιώδης στην καθημερινή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών. Εκφράζει τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων μας. Όχι μόνο δε θα έπρεπε να καταργηθούν ή να υποβαθμιστούν αλλά να ενισχυθεί το παρεχόμενο έργο τους και να υποστηριχθούν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τους θεσμούς και τις δομές αυτές.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:08 | ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

    Τα προγράμματα Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικής Εκ/σης και Αγωγής Υγείας έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικά ερεθίσματα και μοναδικές εμπειρίες ζωής στο μαθητικό, εκπαιδευτικό αλλά και στο ευρύτερο συνδεδεμένο με το σχολείο κοινό τους(γονείς και κηδεμόνες, τοπική κοινωνία). Οργανώνονταν πάντα με επιστημονική πληρότητα, σεβόμενα την παιδαγωγική διαδικασία και αποτελούσαν για τους ανήσυχους εκπαιδευτικούς «τα παράθυρα στο φως» τόσο γι’ αυτούς όσο και για τους μαθητές τους. Η συνεργασία με τους υπεύθυνους των προγραμμάτων είχε μόνο οφέλη να προσφέρει, ήταν πάντα υποστηρικτική, ακούραστη και εκπαιδευτικά γενναιόδωρη και πάντα μα πάντα αλληλεπιδραστική. Χρόνο με το χρόνο τα επιμορφωτικά σεμινάρια που οργάνωναν οι υπεύθυνοι σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονταν όλο και πιο πλούσια σε ερεθίσματα, υλικό και ιδέες, που όλοι εμείς με χαρά και ενθουσιασμό περιμέναμε να επιλεγούμε για να βρεθούμε κοντά τους αλλά και μαζί με άλλους εμπνευσμένους δασκάλους που μοιράζονταν τις ιδέες τους και υπήρχε αυτή η συνεχής «όσμωση» και ανταλλαγή των προβληματισμών που δυναμικά και σχεδόν μαγικά μετατρέπονταν σε υπέροχες προκλήσεις για δράσεις με τους μαθητές μας.
    Θεωρώ πως η κατάργηση αυτών των δομών θα αφήσει ένα πολύ μεγάλο και βαθύ κενό στην εκπαίδευση των μαθητών μας αλλά και σε μας τους ίδιους…

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:40 | Φανή Σαράντου

    Πίσω από τους θεσμούς και τις δομές κρύβονται άνθρωποι που χρόνια τώρα θέλουν να δώσουν αυτό το κάτι διαφορετικό στην παιδεία μας. Την αγάπη για το σχολείο, το περιβάλλον αλλά και την υγεία. Κεντρίζουν τα παιδιά και τους μαθαίνουν, ξεφεύγοντας από το στυγνό περιβάλλον της σχολικης μάθησης. Μιλάμε για καινοτομίες και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ερχόμαστε να καταργήσουμε τους θεσμούς που τις προωθούν; Πόσο αντικρουόμενο είναι αυτό;

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:12 | ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

    Είκοσι χρόνια οι συγκεκριμένες δομές υποστήριξαν και επανατροφοδότησαν εμάς τους εκπαιδευτικούς με σεμινάρια και μεθοδολογικά εργαλεία για να να γίνει το έργο μας αποδοτικότερο. Μέσα από τη συνεργασία μου με τους υπεύθυνους των δράσεων, οι μαθητές μου ανέπτυξαν πνεύμα ομαδικότητας, διερεύνησης και επικοινωνίας με παιδιά άλλων σχολείων. Γνώρισαν την πόλη τους, έπαιξαν, συνεργάστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σε σημαντικά θέματα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ευχαριστώ λοιπόν τους υπεύθυνους για όλα αυτά τα χρόνια αλληλεπίδρασης και στήριξης και το μόνο που μπορώ να πω είναι ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!!!