Άρθρο 14 – Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών

1. Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσπάται με τριετή θητεία, ύστερα από επιλογή σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 18, ένας εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 86, με οργανική θέση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ως Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ. Στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης αποσπώνται σύμφωνα με το παρόν δύο εκπαιδευτικοί.
2. Υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπευθύνων μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί με επταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ή Ε.Κ. για πέντε τουλάχιστον έτη.
3. Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τοποθετούνται στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και καθοδηγούνται για την άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ 86 του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:50 | Βασιλική Ποντικάκη

    Ο ρόλος των ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι εξόχως σημαντικός αφού υποστηρίζει όχι μόνο όλες τις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας αλλά και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Σε μία εποχή που η πληροφορική διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας θεωρείται επιβεβλημένο να ενισχυθούν και όχι να αποδυναμωθούν γιατί αυτό θα συμπαρασύρει και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και θα δυσχεράνει
    και το έργο του Υπουργείου αλλά και σε μας τους εκπαιδευτικούς θα μας στερήσει τη δυνατότητα επιμόρφωσης .Αυτή την περίοδο παρακολουθώ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο που αφορά την «Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 για την υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα eTwinning και η ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία μαθημάτων» και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος του έχει ως εξής : Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο – Αξιολόγηση και ανάπτυξη κριτικής σκέψης για το ψηφιακό περιεχόμενο . Ο Θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ να ενισχυθεί και γιατί όχι να εμπλουτισθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:48 | Δημήτρης Δημάκης

    Τα σχολικά εργαστήρια στα οποία εργάζομαι λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες του ΚΕΠΛΗΝΕΤ του νομού (Εύβοια). Στο τελευταίο εργαστήριο που στήσαμε εργάστηκαν τρεις άνθρωποι από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ για μια ολόκληρη μέρα ώστε να στηθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, μιας και η αίθουσα του εργαστηρίου λειτουργεί και ως τάξη.
    Πώς θεωρείται λογικό το να αντικατασταθεί μία δομή που με το υπάρχων προσωπικό μετά βίας μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των σχολικών εργαστηρίων από έναν μόνο άνθρωπο;
    Μόνο αν ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του μαθήματος της πληροφορικής στο μέλλον, έχει νόημα αυτή η αλλαγή.
    Ελπίζω το παρόν άρθρο να αλλάξει και να προβλέψει ενίσχυση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:46 | Σταματάκης Γιώργος

    Το μεγάλο πλήθος σχολίων από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και των δύο βαθμίδων έχει αναδείξει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της συνεισφοράς των ΚΕΠΛΗΝΕΤ στο σύγχρονο σχολείο.

    Η συμμετοχή μας σ’ αυτόν τον καταιγισμό σχολίων δεν είναι τυχαία. Όλοι εμείς που δουλεύουμε στο σχολείο και μοχθούμε για την ομαλή λειτουργία του ολοένα αυξανόμενου ψηφιακού εξοπλισμού του, νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που, συχνά με μόνο μέσο την τεχνογνωσία τους, μας έχουν βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας.

    Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στην εισαγωγή των τεχνολογιών ανοιχτού λογισμικού στα σχολεία που θα ήταν ανέφικτη χωρίς την υποστήριξη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Το συνολικό κέρδος για το Δημόσιο είναι ανυπολόγιστο.

    Τι πρέπει να γίνει; Ακούστε τις προτάσεις των ίδιων των ανθρώπων που τα στελεχώνουν. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας τι χρειάζεται για να ενισχυθεί το έργο τους και να επιτύχουν στον σκοπό τους.

    Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζονται είναι η ενσωμάτωση τους σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που δεν κατανοεί, δεν οραματίζεται και δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:40 | ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΝΝΑ

    H ύπαρξη των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ και των συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτά, είναι απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας.
    Είμαι καθηγήτρια Πληροφορικής στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο της Αθήνας από το 2014. Όλα αυτά τα χρόνια νομίζω δεν θα τα είχα καταφέρει αν δεν είχα την ακούραστη και συνεχή βοήθεια των συναδέλφων του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ Α’ Αθήνας. Το σχολείο μας είναι ένα τετραώροφο κτίριο με παλιά καλωδίωση. Έχουμε 3 εργαστήρια Πληροφορικής, 3 διαδραστικούς πίνακες καθώς και υπολογιστή και προβολικό στις περισσότερες αίθουσες. Φοιτούν σε αυτό 486 μαθητές. Τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά και συχνά. Η αποκατάστασή τους γίνεται άμεσα χάρη στη βοήθεια των συναδέλφων που υπηρετούν στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ Α’ Αθήνας. Χάρη σε αυτούς καταφέραμε επίσης να έχουμε πλήρη χαρτογράφηση του δικτύου του σχολείου μας!

    Με δεδομένο ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι πλέον απαραίτητη στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα πρέπει να δώσουμε στο θέμα των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ και των συναδέλφων που τα επανδρώνουν τη σημασία που τους αναλογεί.

    Αλεξάνδρα-Άννα Γασπαρινάτου
    Καθηγήτρια Πληροφορικής 2ου ΠΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:34 | Λεωνίδας Παπαδάκης

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρουν διαχρονικά υποστήριξη υψηλού επιπέδου σε απαρχαιωμένα εργαστήρια, στηρίζοντας όλες τις λύσεις και κυρίως εκείνες του ανοιχτού κώδικα. Στο νέο σχέδιο προβλέπεται μόλις ένα άτομο. Ένα άτομο που δε θα μπορεί να αρρωσταίνει ή να παίρνει άδεια. Ένα άτομο που θα πρέπει ταυτόχρονα να απαντάει στα τηλέφωνα, να επιδιορθώνει προβλήματα και να κάνει επιτόπου επισκέψεις. Προτείνεται η άμεση αλλαγή του νομοσχεδίου με 1 συντονιστή και 1 έως 3 πληροφορικούς ανάλογα με το πλήθος των σχολείων.

  • Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση. Στηρίζει το έργο των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η υποστήριξη ενός ή δύο συναδέλφων ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ μπορεί να αντικαταστήσει το έργο των δέκα που είναι σήμερα. Στο γυμνάσιο που υπηρετώ (7ο Γυμνάσιο Αθηνών) μετά από δωρεά υπολογιστών, το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ μας «έστησε» καινούριο εργαστήριο μέσα σε τέσσερις επισκέψεις!! Και τους ευχαριστώ που μου έφτιαξαν ένα ενιαίο περιβάλλον και με βοήθησαν στο μάθημα μου.
    Είναι ανάγκη η πολιτεία να αναθεωρήσει ώστε ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ να παραμείνει και να ενδυναμωθεί!
    Λαμπρινή Μηλιώνη ΠΕ19

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:30 | Κωνσταντίνος Ξυνός

    Πιστεύω ότι τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ είναι απαραίτητα γιατί προσφέρουν υποστήριξη σε πρόβληματα που μπορούν να προκύψουν σε κάθε σχολείο και όχι μόνο (π.χ. υποστήριξη online σεμιναρίων σχετικά με τις ΤΠΕ), άρα πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:28 | Αναστασία Χλωρίδου

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ είναι απολύτως απαραίτητα για την λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων και των σχολικών μονάδων. Η βοήθεια τους σε εμάς τους καθηγητές πληροφορικής είναι πολύτιμη ιδιαίτερα όταν καλούμαστε να δουλέψουμε σε εργαστήρια με πολύ παλιό εξοπλισμό. Εργάζομαι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συμπληρώνω ωράριο σε δύο σχολεία. Οι συνάδελφοι του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Πτολεμαΐδας είναι πάντα πολύτιμοι αρωγοί σ΄ οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα προκύψει στα σχολεία που εργάζομαι.
    Ένα δεύτερο σημαντικό κομμάτι των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ είναι η επιμορφωτική τους δράση. Διαδικτυακά μαθήματα, όπως αυτά του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Κυκλάδων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι κρίμα να μη συνεχιστούν.
    Η λειτουργία των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ είναι απαραίτητη και αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυσή τους και ΟΧΙ η αποδυνάμωσή τους!

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:26 | Τζενάκη Χρύσα

    Κατά τη γνώμη μου ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί. Καθώς οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και οι εφαρμογές πληροφορικής (τηλεδιασκέψεις, ρομποτική, εργαλεία web 2.0 και web 3.0) διαρκώς αυξάνονται η προσφορά τους είναι πολύτιμη! Υποστηρίζουν τους καθηγητές πληροφορικής στο έργο τους με σεμινάρια και όχι μόνο. Τα περισσότερα εργαστήρια των σχολικών μονάδων είναι μικτών τεχνολογιών (παλαιότερων και νεότερων) και χρειάζονται ειδικές τεχνικές γνώσεις για επιδιορθώσεις, αλλά και για τη δικτυακή υποστήριξη τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:24 | Ιωάννα Κονταξή

    Είναι ανήκουστο να οραματιζόμαστε εν έτει 2018 την Εκπαίδευση χωρίς την υποστήριξη των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών!
    Θα αποβεί καταστροφική η κατάργηση τους για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:14 | Πέτρος Χατζηελανίδης

    Οι Η/Υ στις περισσότερες σχολικές μονάδες είναι απαρχαιωμένοι και χρειάζονται συντήρηση. Αναρωτιέμαι αν μόνο ένα άτομο μπορεί να προλάβει να εξυπηρετήσει όλες τις σχολικές μονάδες του κάθε νομού. Επιπλέον υπάρχουν ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ όπως είναι της Αχαΐας για παράδειγμα που προσφέρουν υποστηρικτικό έργο στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση εκατοντάδων εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες και στα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού. Το έργο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί από ένα μόνο άτομο; Κατά τη γνώμη μου τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένα για να μπορούν να παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται πρωτίστως οι σχολικές μονάδες στην δημιουργία ασύρματου δικτύου, στην επισκευή ή στην αναβάθμιση Η/Υ και οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη μπορεί να χρειαστεί μια σχολική μονάδα. Επίσης η εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες τους βοήθησε να κάνουν πιο σύγχρονο και ελκυστικό το μάθημα για τους μαθητές. Αυτή η πρόσθετη αξία η οποία μελλοντικά θα επιστρέψει στην ίδια την κοινωνία μας δεν αντισταθμίζεται με την οποιαδήποτε μείωση λειτουργικού κόστους.

  • Tα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πρέπει να διατηρηθούν ως δομή και να συνεχίσουν την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων, όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση.Δεν είμαι σύμφωνη με την κατάργησή τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:11 | Μαρία Μάντζιου

    Επιμορφώνομαιμε την ΚΕΠΛΥΝΕΤ Κυκλάδων σε θέματα πάνω στη δουλειά μου που δεν μπόρεσα να τα προσεγγίσω ούτε με την προσωπική μου αναζήτηση ούτε μέσω του Β επιπέδου επιμόρφωσης στους υπολογιστές. Πρότεινα το πρόγραμμα και σε άλλους δασκάλους ως αποδοτικό. Είδα αποτελέσματα μέσα στην τάξη μου από την πρώτη εβδομάδα. Ποιος φορέας θα καλύψει αυτό το κενο στο μελλον; Μαρία Μάντζιου – Δασκάλα δημοτικού σχολείου

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:05 | Ιωάννης Κ.

    Η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αναβάθμισή τους, θα επιφέρει υποβάθμιση στην επιμόρφωση των καθηγητών, αφού ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρει πολύτιμο υλικό και τεχνογνωσία στους καθηγητές, κάθε ειδικότητας, μέσω των αξιόλογων σεμιναρίων και άλλων χρήσιμων δράσεων που διοργανώνει.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:02 | Κ. Κοεμτζίδου

    Με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις στην εκπαιδευτική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αλλάζουν ραγδαία σε επίπεδο Νέων Τεχνολογιών, η ρύθμιση που προτείνει το νομοσχέδιο στο άρθρο 14 θεωρώ ότι αντί να υποστηρίξει θετικά την πορεία στην υλοποίηση ενός ανοικτού σχολείου, το οποίο συμπεριλαμβάνει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, βάζει σημαντικά εμπόδια. Σήμερα ένα σχολείο στο οποίο εφαρμόζονται διδακτικές μέθοδοι, που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, και σε διεργασίες διοικητικές, αντιμετωπίζει πολλαπλά ζητήματα όπως:
    1ον απαρχαιωμένος εξοπλισμός, ο οποίος απαιτεί συχνές συντηρήσεις.
    2ον τα περισσότερα σχολεία είναι υποστελεχωμένα σε σχέση με καθηγητές πληροφορικής, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση συμπληρώνουν ωράριο σε 2-3 σχολεία τουλάχιστον. Ιδιαίτερα στα Γενικά Λύκεια υπάρχει σημαντικό ζήτημα με δεδομένο το γεγονός ότι πολλές διαδικασίες που έχουν σχέση με την διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες και όχι μόνον. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαθέσιμος ειδικός για την άμεση επίλυση ανάλογων ζητημάτων στο εκάστοτε σχολείο.
    3ον υπάρχουν πλέον πολλές διοικητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες στηρίζονται σε πληροφοριακά συστήματα (Myschool, διάφορες υποστηρικτικές διοικητικές εφαρμογές, διαδραστικοί πίνακες, δίκτυα, γραμματειακή υποστήριξη, επισκευές και γενικότερη συντήρηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού του σχολείου κλπ.) χωρίς όμως να υπάρχει ταυτόχρονα και το κατάλληλο προσωπικό να τις λειτουργήσει.
    Αναφέρω όλα τα προηγούμενα για να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο των ΠΛΗΝΕΤ, οι οποίοι σε πολλά από τα παραπάνω ζητήματα προσφέρουν μέχρι σήμερα με άμεσο τρόπο λύσεις. Μάλιστα, θεωρώ ότι τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ ήδη με τη μορφή που είχαν, ήταν υποστελεχωμένα και θα έπρεπε να ενισχυθούν και όχι να συρρικνωθούν, όπως διαφαίνεται στο άρθρο 14. Θυμίζω ότι με τη σημερινή τους μορφή υποστηρίζουν σχολεία της πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά), Δευτεροβάθμιας ( Ημερήσια και εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια , ΕΠΑΛ) και διάφορες διοικητικές υπηρεσίες που υπάγονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
    Επιπρόσθετα και λαμβάνοντας υπόψη το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που περιγράφεται στο ΠΔ18/2018, θεωρώ εσφαλμένη την επίβλεψη της νέας δομής από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, γιατί το αντικείμενο των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών είναι σχετικό με τους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
    Για το λόγο αυτό προτείνω να διατηρηθεί ή αν είναι εφικτό να ενδυναμωθεί ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών Πληροφορικής στη νέα δομή, ώστε να μπορεί να παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και να διατηρηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν καθημερινά στις σχολικές μονάδες ή και σε άλλες δομές εκπαίδευσης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:55 | ΕΥΔΟΞΙΑ ΤΣΙΤΙΝΗ

    Θεσμός με έργο κυρίως υποστηρικτικό και ουσιαστικά επιμορφωτικό για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Άμεση και πρακτική συνεργασία πρωτίστως με τους συναδέλφους πληροφορικούς που επιφορτίζονται σε κάθε σχολική μονάδα να λύσουν όλα τα ζητήματα λειτουργίας εργαστηρίων και δικτύου. Αναμένουμε ενίσχυση του θεσμού ΚΕΠΛΗΝΕΤ και θέτουμε το ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει τη δράση του (ιδιωτικός τομέας;).

    Ευδοξία Τσιτίνη,
    Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:53 | Δέσποινα Χατζηγεωργίου

    Είμαι νηπιαγωγός σ ένα νηπιαγωγείο της πόλης των Σερρών που συστεγάζεται με άλλα 2 νηπιαγωγεία.
    Η εμπειρία μου απ την ομάδα της ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι πολύ θετική, γιατί πριν από 2 χρόνια που μετακομίσαμε στο κτήριο που στεγαζόμαστε τώρα χρειαστηκαμε τη βοήθειά τους στις καινούργιες συνδέσεις πολλών υπολογιστών, σε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στο δίκτυο και διάφορες εργασίες που απαιτούσαν την τεχνική τους υποστήριξη.
    Η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση και αποτελεσματική και θεωρώ οτι όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί η συγκεκριμένη δομή, αλλά να ενισχυθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:50 | Βασίλης

    Μετά από αυτή τον καταιγισμό σχολίων ομοψυχίας κατά της κατάργησης και της υποβάθμισης των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ο κ. Υπουργός και οι σύμβουλοί του πρέπει

    να αντιληφθούν το λάθος στο σχεδιασμό και να διατηρήσουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ στην υπάρχουσα μορφή τους,

    γιατί έτσι πέτυχαν το στόχο τους,

    γιατί έτσι πέτυχαν την αγάπη και την εκτίμηση των Εκπαιδευτικών συναδέλφων τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:49 | Αγγελική Σαϊτάκη

    Ξεκινώ τον σχολιασμό μου, ευχαριστώντας το ΠΛΗΝΕΤ Ηρακλείου Κρήτης για την άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους πληροφορικής όλα αυτά τα χρόνια που υπήρξα και είμαι ακόμη Υπεύθυνη Εργαστηρίου Πληροφορικής, αλλά και για την συνεργασία μας ως μέλος της Διοικήσης του σχολείου μου, όπου και τότε η βοήθεια τους ήταν αμέριστη. Η υποστήριξη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ στην επισκευή και συντήρηση της ΤΠΕ υποδομής των σχολείων είναι σημαντικότατη, ειδικά την χρονική περίόδο που διανύουμε, όπου τα οικονομικά των σχολείων δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Οι συνάδελφοι από ότι ξέρω, έχω διαπιστώσει, αλλά και έχω ακούσει, είναι πάντα πρόθυμοι και ταυτόχρονα ικανοί να λύσουν τα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς τα εργαστήρια πληροφορικής και όχι μόνο.
    Μία τόσο καλή δομή δεν την διαλύουμε, αλλά την ενισχύουμε.
    Χρόνια τώρα θεωρούμε όλοι μας ότι θα έπρεπε τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ να ενισχυθούν και ότι καλύπτουν πολύ περισσότερες ανάγκες από ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Με έκπληξη διαπιστώσαμε την πρόθεση να καταργηθεί αυτή η σημαντικότατη δομή.
    Θεωρώ λάθος μία τέτοια σκέψη. Θυμίζω ότι τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με εργαστήρια πολλών ετών, συν ότι λόγω του myschool και της μηχανοργάνωσης γενικότερα των σχολείων, είναι πολύ αυξημένες οι απαιτήσεις σε υπολογιστικά μηχανήματα, κατά συνέπεια και οι απαιτήσεις συντήρησής τους.
    Με εκτίμηση..

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:40 | Σταυρούλα Κακαβιτσα

    Tα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ χρειάζονται και προσφέρουν υποστήριξη σε οποιαδήποτε πρόβλημα προκύψει σε κάθε σχολείο. Tα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους , να ενισχυθούν με προσωπικό και να επιμορφωθούν.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:38 | ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΙΛΑΛΟΥ

    Πώς είναι δυνατόν να θέλουμε όλο και μεγαλύτερη υποδομή και εξοπλισμό ΤΠΕ στα σχολεία και να εξασθενούμε τους μηχανισμούς που θα τα στηρίξουν;

    Είμαι καθηγήτρια πληροφορικής στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου και υπεύθυνη των εργαστηρίων πληροφορικής. Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ήταν και είναι πάντα σύμβουλος και βοηθός μου στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων που λογικά και αναπόφευκτα προκύπτουν: από τα μηχανήματα με MS-DOS το 1994, τη μεταφορά του εργαστηρίου πληροφορικής σε άλλο κτίριο το 1996, την εγκατάσταση και ρύθμιση νέων μηχανημάτων με Windows 95 το 1997, την υποστήριξη στην εγκατάσταση Ubuntu 9.04 LTSP το 2010 σε νέα μηχανήματα, την παροχή συμβουλών σχετικά με τα διαδραστικά συστήματα που εγκαταστάθηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, την αναβάθμιση των εργαστηρίων σε Ubuntu 10.04 το 2012 και λίγο πιο μετά σε 12.04 και τέλος το 2017 σε Ubuntu 16.04 MATE. Παράλληλα χρειάστηκαν αρκετές φορές συμβουλές για μικρά προβλήματα που συνήθως μέσω τηλεφώνου λύνονταν, όπως ρυθμίσεις στο δίκτυο, στο router κ.τ.λ.

    Εκτός όμως από την τεχνική υποστήριξη στο σχολείο μου, πρέπει να αναφέρω την πολύτιμη στήριξη του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια το νομό μας και έχουν γίνει θεσμός: το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, το Grand Prix Φυσικών Επιστημών καθώς και πολλά σεμινάρια για Arduino, GeoGebra, Ubuntu, Joomla, προγραμματισμό κ.α. Το σχολείο μου και εγώ προσωπικά έχουμε πάρει μέρος σε πολλές από τις παραπάνω δράσεις που εμπλουτίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη σχολική μας ζωή.
    Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι τα πράγματα δουλεύουν από μόνα τους. Αν δεν υπάρχει από πίσω μηχανισμός στήριξης αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Τεχνικοί της αγοράς, με κόστος για τα σχολεία, μπορούν να λύσουν απλά προβλήματα (π.χ. επισκευή ενός μηχανήματος). Πιο σύνθετα, χωρίς να έχουν κεντρική αντίληψη των υποδομών των σχολείων θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο να λύσουν.

    Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. έχει δοκιμαστεί στο χρόνο. Γιατί να αποδυναμωθεί;
    Πώς είναι δυνατόν π.χ. ένα άτομο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, τη στιγμή που τώρα είναι ομάδα τεχνικών που τρέχει να προλάβει να επιλύσει τα τεχνικά αιτήματα;
    Γιατί τίθεται σαν προϋπόθεση η οργανική θέση στο νομό και τα χρόνια στην εκπαίδευση; Είναι μετρήσιμα κριτήρια, που όμως δεν έχουν σχέση με τις γνώσεις, την εμπειρία και την ικανότητα επίλυσης τεχνικών προβλημάτων.

    Επιθυμητές είναι οι αλλαγές όταν διορθώνουν “τα κακώς κείμενα” και όταν “κάτι καλό το κάνουν καλύτερο”.
    Αφού ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι αναμφισβήτητα πετυχημένος ας τον ενισχύσουμε αντί να τον καταργήσουμε.

    Ασπασία Διλάλου
    Καθηγήτρια Πληροφορικής
    1ο Γυμνάσιο Αιγίου

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:32 | Φατούρου Ελένη

    Με την τεχνική στήριξη να έχει τελειώσει, αν καταργηθούν και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ μένει στους υπεύθυνους εργαστηρίου (μαζί με ένα άτομο-ορχήστρα για τεχνικό ανά διεύθυνση) να συντηρούμε τα συστήματα και να επισκευάζουμε υπολογιστές κατά μέσο όρο 10 ετών στα περισσότερα εργαστήρια. Για να μην αναφέρω ότι στην πρωτοβάθμια, οι εκπαιδευτικοί ΤΠΕ έχουν από 2 σχολεία/εργαστήρια και πάνω. Πέρα από σπατάλη χρόνου, αφού ένας ειδικευμένος τεχνικός έχει την εμπειρία να κάνει τις απαραίτητες επισκευές πολύ γρηγορότερα, είναι σε βάρος του διδακτικού μας έργου. Αν πάλι καλούμε εξωτερικό τεχνικό, το συνολικό κόστος από κάθε σχολική επιτροπή είναι σίγουρα μεγαλύτερο από τους μισθούς των συναδέλφων στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:28 | Φατούρου Ελένη

    Με την τεχνική στήριξη να έχει τελειώσει, αν καταργηθούν και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ μένει στους υπεύθυνους εργαστηρίου (μαζί με ένα άτομο-ορχήστρα για τεχνικό ανά διεύθυνση) να συντηρούμε τα συστήματα και να επισκευάζουμε υπολογιστές κατά μέσο όρο 10 ετών στα περισσότερα εργαστήρια. Για να μην αναφέρω ότι στην πρωτοβάθμια, οι εκπαιδευτικοί ΤΠΕ έχουν από 2 σχολεία/εργαστήρια και πάνω. Πέρα από σπατάλη χρόνου, αφού ένας ειδικευμένος τεχνικός έχει την εμπειρία να κάνει τις απαραίτητες επισκευές πολύ γρηγορότερα, είναι σε βάρος του διδακτικού μας έργου. Αν πάλι καλούμε εξωτερικό τεχνικό, το συνολικό κόστος από κάθε σχολική επιτροπή είναι σίγουρα μικρότερο από τους μισθούς των συναδέλφων στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:25 | Γεωργιλά Χιονία

    Ευχαριστώ πολύ το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ανατολικής Θεσσαλονίκης για την αμέριστη υποστήριξη του στην επισκευή και συντήρηση της ΤΠΕ υποδομής του σχολείου μας. Ήταν πάντα πρόθυμοι και ικανοί να λύσουν τα (πολλά) προβλήματα που είχαν οι υπολογιστές και το δίκτυο μας.

    Γεωργιλά Χιονία
    Κλάδος ΠΕ86 – Πληροφορικής
    Υποδιευθύντρια ΕΠΑ.Λ. Βασιλικών

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:17 | Γεωργιλά Χιονία

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν προσφέρει σημαντικότατη υποστήριξη τόσο στην επιμόρφωση μας όσο και στην τεχνική υποστήριξη της ΤΠΕ υποδομής των σχολείων μας.

    Οι γνώσεις, η εμπειρία, η εργατικότητα και το φιλότιμο των συναδέλφων που εργάζονται στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ συνέβαλλαν τα μέγιστα στη σωστή λειτουργία τόσο των εργαστηρίων Πληροφορικής όσο και της υπολογιστικής και δικτυακής υποδομής που στηρίζουν τις διοικητικές εργασίες των σχολείων.

    Ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των σχολείων, η έλλειψη πόρων για προμήθεια νέου εξοπλισμού και η ανάγκη διδασκαλίας προηγμένων εφαρμογών Πληροφορικής (σύμφωνα με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα) δυσκολεύουν πολύ τον εκπαιδευτικό να ανταποκριθεί στο διδακτικό του καθήκον και υποβαθμίζουν την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης. Χωρίς την στήριξη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ η διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής θα καταστεί αδύνατη.

    Να ενισχυθούν και όχι να καταργηθούν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ

    Γεωργιλά Χιονία
    Κλάδος Π86 Πληροφορικής

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:11 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΥΤΣΙΑΝΗ

    Το έργο των Κε.Πλη.Νε.Τ. είναι πολύ σημαντικό για την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων και την επιμόρφωση.
    Θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν μα και να ενισχυθούν.

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:53 | Σταύρος Κ.

    Τα τελευταία 21 χρόνια υπηρετώ ως καθηγητής Πληροφορικής σε Γενικά Λύκεια της Β’ Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής. Όλα αυτά τα χρόνια έχω πάρει μέρος σε πάνω από δέκα (10) επιμορφωτικά σεμινάρια που έχει διοργανώσει το ΚΕΠΛΗΝΕΤ, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά. Τα σεμινάρια αυτά διοργανώνονται από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.
    Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής κρίνεται απαραίτητη λόγω της αλματώδους εξέλιξης της επιστήμης τους και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη υποστηρικτική δομή, ικανή να αντικαταστήσει τα σεμινάρια αυτά.
    Η οικονομική πρόοδος προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογική εξέλιξη, η οποία με τη σειρά της, ξεκινάει από την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες.

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:41 | Δημήτρης Αθανασόπουλος

    Ο θεσμός των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ για τους ανθρώπους των σχολείων αλλά και των διοικήσεων, προσφέρει μεγάλο έργο σε επίπεδο σχολείων Β’θμιας, Α’θμιας και δομών εκπαίδευσης. Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια θα υπήρχαν και πιθανά υπάρχουν εξαιρέσεις. Αυτές οι εξαιρέσεις όμως θεωρώ ότι επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
    Κατά τη γνώμη μου όταν ως πολιτεία έχεις ένα θεσμό που προσφέρει σημαντικό έργο, αυτό που κάνεις είναι να τον ενισχύσεις έτσι ώστε να προσφέρει ακόμα καλύτερα. Άλλωστε η υποστήριξη της πολιτείας στο θεσμό ουδέποτε ήταν αυτή που έπρεπε. Το μεράκι και η αγάπη των ανθρώπων αποτελεί τον κινητήριο μοχλό.
    Κάθε τέλος χρονιάς οι υπεύθυνοι ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ στέλνουν στο υπουργείο τις εκθέσεις τους. Αυτές πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού, μιας και είναι η εικόνα εκ των έσω, χωρίς στρογγυλέματα.
    Επιπρόσθετα, διαβάζοντας κάποιος πολλά από τα σχόλια που έχουν κατατεθεί, θα διαπιστώσει ότι πίσω από αυτά κρύβεται ουσία και βούληση και όχι απλά μιασυντεχνιακή αγωνία.

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:31 | Μοσχούλα Καλλιρόη Δουρή

    Οι ΠΛΗ ΝΕΤ έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη λειτουργία των σχολείων, με την υποστήριξη τους ατομικά στους εκπαιδευτικούς αλλά και στη μηχανοργάνωση του σχολείου.
    Σε αυτήν τη χώρα δεν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τα συστήματα που δουλεύουν και να τα υποστηρίζουμε ώστε να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά. Μας αρέσει να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να ξεκινάμε από την αρχή. Χωρίς λόγο, χωρίς σκοπό, ανακατατάξεις.

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:27 | Ματούλα Βούλγαρη

    Η τεχνική στήριξη στα σχολεία θα πρέπει να ενδυναμωθεί.
    Χρόνια τώρα τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν αποδείξει τον σημαντικό τους ρόλο:
    -Παρέχουν τεχνική στήριξη στα σχολεία εξασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και εξοικονομούνται έτσι χρήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να δοθούν σε ιδιώτες.
    -Παρέχουν επιμορφωτικό έργο προς τους συναδέλφους πληροφορικής -αλλά και σε άλλους κλάδους.
    -Οργανώνουν και υποστηρίζουν καινοτόμες δράσεις όπως η αξιοποίηση του παλαιού εξοπλισμού των εργαστηρίων με χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού (Ubuntu LTSP), εργαστήρια ρομποτικής κα.
    Ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις των σχολείων για τεχνική στήριξη συνεχώς αυξάνονται μια και ο αριθμός των υπολογιστών για διδακτικό αλλά και διοικητικό έργο όλο και μεγαλώνει. Όλα τα μαθήματα απαιτούν πλέον την χρήση υπολογιστή, συνεχώς προστίθενται νέες υπηρεσίες και την ίδια στιγμή πολλές υπολογιστικές μονάδες εμφανίζουν προβλήματα λόγω παλαιότητας.

    Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι καταργήθηκε η τρίωρη απασχόληση των υπευθύνων εργαστηρίων θα έπρεπε να οδηγήσουν σε ενίσχυση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ με εξοπλισμό και προσωπικό.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:56 | Παναγιώτης Γάμα

    Δεν μπορεί να παίρνετε ως παράδειγμα κάποιους υπεύθυνους ΚΕΠΛΗΝΕΤ που είναι αποδεδειγμένα τεμπέληδες και να υποβαθμίζετε την υπηρεσία αυτή τελείως. Όσοι Τσικριτσήδες* και να υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε να τους βρείτε και να τους στείλετε στα σχολεία ή στο σπίτι τους και όχι να καταργείτε ουσιαστικά τη δομή…

    Ντροπή

    Δύο είναι οι προτάσεις μας:

    (Α) Ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού, 1 Υπεύθυνος και 2 Τεχνικοί minimum σε κάθε νομό και για πρωτοβάθμια και για δευτεροβάθμια. Να υπάγονται απευθείας στην Περιφε
    ρειακή αφού ούτως ή αλλως το ΑΠΥΣΔΕ τους έκρινε μέχρι τώρα.
    (Β) Όσοι κρατάνε τις θέσεις αυτές και δεν εργάζονται αποδεδειγμένα να πάνε σπίτια τους μια ώρα νωρίτερα..

    *Υπευθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηρακλείου τα τελευταία 10+ χρόνια. η μόνη δουλειά που κάνει είναι να διαβάζει το δίσκο της Φαιστού έχοντας φτιάξει παράλληλα ένα σύλλογο για αυτή τη δουλειά… Οι τεχνικοί υπευθυνοι του Ηρακλείου κάνουν εξαίρετη δουλειά.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:52 | Ελένη Κοφίνη

    Βλέποντας την πληθώρα των σχολίων – των αρνητικών συγκεκριμένα σχολίων – για την κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. προβληματίστηκα. Τα κέντρα αυτά δεν προσφέρουν έργο ικανοποιητικό; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά πράγματα για την προσφορά των περισσοτέρων. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά όμως 2017-2018 συμμετέχω σε μια επιμόρφωση που γίνεται εξ αποστάσεως από το etwinning και την έχει αναλάβει το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ Κυκλάδων. Είναι ένα τιτάνιο κατά τη γνώμη μου έργο, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί και να βελτιωθεί στο μέλλον. Αυτή η προσφορά δεν πρέπει να παραγνωριστεί, όποια απόφαση και να πάρει το Υπουργείο. Η απαξίωση δεν είναι λύση. Η αναβάθμιση είναι και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να κοιτάμε.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:51 | Παναγιώτης Μελιγαλιώτης

    Το τεχνικό έργο των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και δε χρειάζεται να γίνετε λόγος γι’ αυτό.

    Στη διοργάνωση επιμορφώσεων, ημερίδων, φεστιβάλ, διαγωνισμών το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ έχει ουσιαστικό ρολό και η κατάργησή του θα υποβαθμίσει τις παραπάνω δραστηριότητες. Επίσης πολλοί συνάδελφοι στα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ στηρίζουν και διοργανώνουν από διάφορα πόστα δωρεάν και εθελοντικά σεμινάρια για τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.

    Η πρότασή μου είναι όχι απλά να παραμείνει το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. αλλά να ενισχυθεί με αρμοδιότητες εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:41 | Αλέξανδρος Τασίκας

    Δυστυχώς μετά την κατάργηση της Τεχνικής Στήριξης, το Υπουργείο προχωράει στην υποβάθμιση του ρόλου των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

    Υποβάθμιση γιατί δεν είναι λογικό να μπορέσει να πραγματοποιηθεί τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων ενός νομού με έναν Υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ (ή ακόμα και δύο σε μεγαλύτερους νομούς). Οι ανάγκες των σχολικών εργαστηρίων και γενικά των σχολείων είναι πολύ μεγαλύτερες (απαρχαιωμένος εξοπλισμός, ανάγκη για αύξηση του εξοπλισμού στο σχολείο, κατάργηση του 3ώρου Υπεύθυνου ΣΕΠΕΗΥ, συμπλήρωση ωραρίου του πληροφορικού σε 2 – 5 σχολεία, δημιουργία εργαστηρίων σε Δημοτικά σχολεία που δεν υπήρχε, επισκέψεις σε σχολεία…).

    Αντίθετα τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα λειτουργούσαν πιο αποδοτικά αν ο αριθμός του προσωπικού σε αυτά αυξανόταν, καθώς και αν αυξανόταν οι οικονομικοί πόροι προς τη δομή με τη μορφή εξοπλισμού, υλικών και διευκόλυνσης στις μετακινήσεις.

    Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου δείχνει βιαστική. Ευτυχώς υπάρχουν αντιδράσεις όπως δείχνουν τα σχόλια της διαβούλευσης (που κατά το 90 ίσως και 99 % είναι αρνητικά στην πρωτοβουλία).

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:38 | Δαμιανάκου Αναστασία

    Αν κάτι πρέπει να αναδιαρθρωθεί είναι η δυνατότητα όλες αυτές οι δράσεις να μπορούν να υλοποιηθούν στη δημόσια εκπαίδευση, όχι να λειτουργεί αυτή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Από τις ελάχιστες δομές που προσφέρουν απλόχερα και δωρεάν πολύτιμο έργο στο σύγχρονο εκπαιδευτικό. Αναγκαίο να συνεχιστεί η λειτουργία των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:23 | Σταυρούλα Γεωργακλή

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι απαραίτητα για την επίλυση των αμέτρητων και συνεχών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα Σχολεία μας. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσφέρουν ανεκτίμητο έργο. Ποιος θα μας βοηθά σε αυτά όταν θα καταργηθούν;;; Ποια είναι η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για ένα σύγχρονο σχολείο;
    Επίσης τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται και τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής δεν επαρκούν για να πληρώνουμε τεχνικούς.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:21 | Βασίλειος Νταλούκας

    Όταν υπάρχουν ανάγκες δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους, και σιγά σιγά θεσμοθετούνται τα όργανα που υπηρετούν τον σκοπό ύπαρξης τους. Η εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση σηματοδότησε την ανάγκη υποστήριξης της εργαστηριακής υποδομής των σχολείων και των δομών της εκπαίδευσης, κάτω από τη δημιουργία και ουσιαστική λειτουργία των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., που πάντρεψαν τη διδασκαλία με την τεχνολογία, και βρέθηκαν δίπλα στον εκπαιδευτικό, τον διευθυντή του σχολείου και σε κάθε στέλεχος της εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την διευκόλυνση της εκπαίδευσης των μαθητών.

    Χωρίς καθόλου χρήματα για εργαλεία ή ανταλλακτικά τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. κατάφεραν να κρατήσουν σε λειτουργία τους υπολογιστές της περιοχής τους. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που το υπουργείο έστειλε υπολογιστές στα σχολεία. Υπάρχουν περιπτώσεις γυμνασίων όπου οι υπολογιστές είναι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους μαθητές. Καθημερινά τα σχολεία στέλνουν στα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. δεκάδες υπολογιστές για επισκευή η οποία μπορεί να είναι από κάτι απλό π.χ. αλλαγή τροφοδοτικού ή εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος έως κάτι πιο σύνθετο όπως αναβάθμιση υλικού. Να μην ξεχάσω τις επιτόπιες επισκέψεις σε όλα τα σχολεία του νομού για απλά πράγματα όπως ρύθμιση ενός router για να είναι δυνατή η σύνδεση του σχολείου με το διαδίκτυο ή η επισκευή μιας πρίζας δικτύου έως αρκετά πολύπλοκα πράγματα όπως ο τερματισμός όλων των πριζών δικτύου και των patch panel σε εργαστήρια Πληροφορικής ή η εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος και λογισμικού σε όλους τους υπολογιστές του εργαστηρίου ή η επαναλειτουργία υπολογιστών παίρνοντας εξαρτήματα από τους διπλανούς τους. Ενώ τώρα έχουν αρχίσει να φτάνουν στους τελικούς καταναλωτές οι VDSL γραμμές, τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε συνεργασία με το I.T.Y.E. συντηρούσαν εδώ και πολλά χρόνια δίκτυα οπτικών ινών σε σχολεία μεγάλων πόλεων!

    Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ο ρόλος των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., όταν εισήχθη η πληροφορική στα δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα όταν το υπουργείο έστειλε καθηγητές στα σχολεία αλλά δεν μερίμνησε να στείλει και τον απαραίτητα εξοπλισμό (υπολογιστές, μέσα διδασκαλίας κ.λπ.) και οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούσαν να διδάξουν πληροφορική στον πίνακα!!!, ενώ ταυτόχρονα έτρεχαν σε 1-5 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Τότε τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. συνεργάστηκαν με τα σχολεία, τους δήμους και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και κατάφεραν να δημιουργήσουν εργαστήρια πληροφορικής κυρίως με την Ubuntu LTSP τεχνολογία με ελάχιστα έξοδα. Θυμάμαι χαρακτηριστά περιπτώσεις που πηγαίναμε σε ένα δωμάτιο που πριν ήταν αποθήκη χωρίς καμία υποδομή δομημένης καλωδίωσης και τελειώνοντας λειτουργούσε ένα πλήρες εργαστήριο.

    Σήμερα που επιμορφώνονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην διδακτική πράξη (επιμόρφωση β επιπέδου), που το Φωτόδεντρο και τα διαδραστικά βιβλία συνεχώς εμπλουτίζονται και κατ’ επέκταση αναμένουμε τα εργαστήρια Πληροφορικής των σχολείων να χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τα μαθήματα Πληροφορικής αλλά συνεχώς για όλα τα μαθήματα 7 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα η διαδικασία υποστήριξης υποβαθμίζεται. Τώρα που οι ανάγκες υποστήριξης και συντήρησης των εργαστηρίων Πληροφορικής αυξάνονται, και ουσιαστικά ο φόρτος και οι απαιτήσεις εργασίας των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πολλαπλασιάζονται, αποφασίζεται η κατάργησή τους. Κυριολεκτικά, θεσμοθετείται ο κατακερματισμός και η αποδυνάμωση και όλων των υπόλοιπων ψηφιακών δράσεων για τα σχολεία.

    Επιπλέον τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. εδώ και πολλά χρόνια προώθησαν τη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με Σχολικούς Συμβούλους διαφόρων ειδικοτήτων. Δείτε π.χ τα σεμινάρια στα οποία συμμετείχε το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αχαΐας την τελευταία σχολική χρονιά στο http://e-learning.ilei.sch.gr/aitisi/2017/ και http://e-learning.ilei.sch.gr/aitisi/2017/seminar/ όπου συνεργάζονται Σχολικοί Σύμβουλοι διαφόρων ειδικοτήτων και ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε σεμινάρια με διάρκεια από 10 έως 26 εβδομάδες με ποικίλα θέματα και εκτός ωραρίου εργασίας. Προσπαθώ να θυμηθώ κάποιο εξαμηνιαίο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που να οργάνωσε το υπουργείο την τελευταία δεκαετία και δεν τα καταφέρνω. Στα σεμινάρια αυτά η επιλογή των επιμορφούμενων γίνεται με αδιάβλητη κλήρωση που κανείς που δεν κληρώθηκε δεν αμφισβήτησε. Δείτε επίσης τα ανάλογα σεμινάρια etwinning στο http://seminars.etwinning.gr/ που υποστηρίζονται από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων, στα οποία συμμετέχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

    Επίσης υπάρχουν δράσεις στις οποίες πρωτοστάτησαν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. όπως «το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας» http://www.digifest.info ή το «Grandprix των Φυσικών Επιστημών» http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/327728 ή ο «Διαγωνισμός Γλώσσας και Λογοτεχνίας» τα οποία έδωσαν νέες δυνατότητες στους μαθητές και συνέδεσαν το σχολείο με την κοινωνία. Διαλύοντας τις υπάρχουσες δομές ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., χάνεται η σχετική τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αχρηστεύεται το πολλαπλασιαστικό όφελος που μπορούμε να έχουμε από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας αυτής και η οποία είναι πολύτιμη για τις νέες επιμορφωτικές δράσεις που εξαγγέλονται. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και γενικότερα οι καθηγητές πληροφορικής λειτουργούν ως καταλύτες σε ένα χώρο.

    Τώρα το υπουργείο προωθεί τη διχοτόμηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα κατακερματίζει και διαλύει την τεχνική και επιστημονική δυναμική τους, αφού πλέον δεν θα αποτελούν ένα οργανωμένο τμήμα αλλά στη θέση τους θα υπάρχουν ένα και σε μεγάλους νομούς δύο άτομα που θα συντονίζονται από κάποιον διοικητικό ή στην καλύτερη περίπτωση από κάποιον πληροφορικό, που δεν έχει καμία σχέση με την υποστήριξη των σχολείων. Αντί λοιπόν το υπουργείο να επιβραβεύσει το έργο των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. τα διαλύει.

    Ενώ το παλιό θεσμικό πλαίσιο εμένα όπως και αρκετούς άλλους που υπηρετήσαμε στα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. για χρόνια και έχουμε πλούσιο βιογραφικό μας θεωρούσε ικανότατους, έρχεται τώρα το νέο νομοσχέδιο να μας θεωρεί ότι δεν έχουμε τα κατάλληλα τυπικά προσόντα ως «Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών» και αναγκαστικά θα πρέπει να αποχωρήσουμε μαζί με τη μεγάλη εμπειρία μας.

    Αντί για τη διάλυση μίας τόσο πετυχημένης δομής θα μπορούσε η υπάρχουσα δομή να ενισχυθεί με άτομα και εξοπλισμό ανάλογα με τον αριθμό των σχολείων της περιοχής της διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία και το τριπλό της ρόλο σε τεχνικό, επιμορφωτικό και συμβουλευτικό επίπεδο. Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. εγκαίρως είχαν καταθέσει στο υπουργείο τις προτάσεις τους με τη μορφή υπομνήματος το οποίο βρίσκεται στο https://drive.google.com/file/d/0B9v00ImyD7XCSmhYTTIzLV9idWZTZllKUVBTczAyNTA3OHRN/view

    Ελπίζω να μην είμαι μάντης κακών ειδήσεων αλλά η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε πανελλαδική κλίμακα θα οδηγήσει σε αποχώρηση έμπειρων συναδέλφων, αδυναμία υποστήριξης των σχολικών εργαστηρίων (είτε είναι Ubuntu LTSP είτε είναι Windows), υποχώρηση σε δράσεις όπως το «Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας» και τα επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς και σε οικονομική επιβάρυνση των σχολείων για τεχνική υποστήριξη από ιδιώτες.

    Νταλούκας Βασίλειος
    Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αχαΐας

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:20 | Στρωτός Ηλίας

    Ο Θεσμός του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι απόλυτα επιτυχημένος και υποστελεχωμένος. Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση. Στηρίζει το έργο των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Αν θέλουμε ψηφιακή αναβάθμιση στην εκπαίδευση τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ αποτελούν σημαντικό παράγοντα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:15 | Σάββας Παπαδόπουλος

    Εντάξατε την Πληροφορική στα Δημοτικά (και πολύ καλά κάνατε), χωρίς όμως ταυτόχρονη πρόβλεψη και επένδυση για τη δημιουργία υποδομών, πόσω μάλλον υποδομών που να πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί για ένα σχολικό εργαστήριο Πληροφορικής. Παρόλα αυτά, με το φιλότιμο των εκπαιδευτικών Πληροφορικής των σχολείων και με την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία των στελεχών των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. η κατάσταση στα σχολεία είναι τουλάχιστον ανεκτή. Άλλωστε, αμφιβάλλω πάρα πολύ, αν θα βρείτε έστω και ένα διευθυντή σχολικής μονάδας που να επικροτήσει αυτό που πάτε να κάνετε, την κατάργηση δηλαδή των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.. Αντίθετα, πέρα από την επιβεβαίωση της πολύτιμης προσφοράς των στελεχών των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. στη λειτουργία των σχολείων, είμαι σίγουρος ότι θα απαιτήσουν την επιπλέον στελέχωση τους, έτσι ώστε να διεκπεραιώνεται γρηγορότερα ο ομολογουμένως τεράστιος φόρτος εργασίας που έχουν, μιας και πολλές φορές ένα και μόνο στέλεχος επιφορτίζεται με την τεχνική υποστήριξη του συνόλου των σχολείων μιας διεύθυνσης, τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Εν κατακλείδι, η προτεινόμενη από εσάς κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι το λιγότερο εγκληματική και θα δημιουργήσει πολλά και άμεσα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τα σχολεία στο να αναζητήσουν τεχνική υποστήριξη από ιδιώτες, αυξάνοντας έτσι τις ανάγκες χρηματοδότησης τους από το Υπουργείο. Θα πρότεινα να αποσυρθεί η διάταξη και να αντικατασταθεί με μια άλλη που θα ενισχύει ουσιαστικά, αυτή την πολύ πετυχημένη δομή.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:47 | Μήτσου Βαΐα

    Έχοντας μια εξαιρετική εμπειρία από τα εξ αποστάσεως σεμινάρια ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς που διοργανώνει εδώ και χρόνια το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων, θεωρώ απόλυτα άστοχη και λανθασμένη την απόφαση για κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:42 | Βαγγέλης Ηλιάδης

    Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός σε μεγάλες σχολικές μονάδες της Αθήνας, των Κυκλάδων και μετέπειτα (έως σήμερα) ως διευθυντής σε σχολική μονάδα μικρού νησιού των Δωδεκανήσων, εκτιμώ ότι ο διαφαινόμενος περιορισμός των δραστηριοτήτων των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει.

    Στο σημερινό σχολείο η πληροφορική απαιτείται ως εργαλείο σε ολοένα και περισσότερα αντικείμενα αλλά και σε μεθόδους διδασκαλίας. Και ενώ το εκπαιδευτικά αναμενόμενο θα ήταν η επέκταση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, έρχεται ένα σχέδιο νόμου και σε προσγειώνει στην Ελληνική πραγματικότητα. Σε αφήνει χωρίς αμεσότητα στα τεχνικά προβλήματα του σχολείου σου, αλλά κυρίως αποθαρρύνει από κάθε διάθεση προσφοράς και δράσης, όταν σου παραθέτει ένα σύστημα δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό στα πολλά προβλήματα της κάθε σχολικής δράσης που εξαρτώνται από τις Νέες Τεχνολογίες.
    Ήδη η αφαίρεση των τριών ωρών προετοιμασίας, στο ωρολόγιο πρόγραμα από τα εργαστήρια πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών, προσέθεσαν μια επιπλέον δυσκινησία σε κάθε συνάδελφο. Τώρα – πάλι με κριτήρια οριζόντια, αριθμητικά και καθόλου παιδαγωγικά – έρχεται η ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

    Γνωρίζοντας τις δράσεις πολλών τέτοιων κέντρων και των ανθρώπων που τα πλαισιώνουν σε διάφορα μέρη της χώρας μας, οφείλω να πω ότι θα έπρεπε να στελεχωθούν με διπλάσιο αριθμό ατόμων από αυτόν που ήδη έχουν. Και όχι να αφήνεται μόνο ένας τυπικά υπεύθυνος, ανήμπορος να ανταπεξέλθει στο πλήθος των τεχνικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας.
    Για παράδειγμα στις Κυκλάδες οι δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών των απομακρυσμένων νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου (μέσω των ΚΕΠΛΗΝΕΤ), υποκαθιστά την επιμόρφωση που το υπουργείο όφειλε να προσφέρει. Παράλληλα δράσεις όπως η επιμόρφωση στις ΤΠΕ, η πλατφόρμα Moodle, τα προγράμματα E-twinning κλπ, προσφέρονται ελεύθερα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δεν έχουν πρόσβαση σε επιμορφώσεις, βοηθώντας τους σημαντικά στο εκπαιδευτικό τους έργο.

    Εαν το Υπουργείο επιθυμεί ουσιαστικότερη διαβούλευση, ας συντάξει και υποβάλει ένα ερωτηματολόγιο στους διευθυντές των σχολείων ή/και στους εκπαιδευτικούς, για να λάβει επώνυμες απαντήσεις ως προς τη χρησιμότητα των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

    Ελπίζω ότι οι συντάκτες του Σχεδίου Νόμου, θα σκύψουν πραγματικά πάνω από το πρόβλημα που προτίθενται να δημιουργήσουν και ο Υπουργός να μην αφήσει στην τύχη έναν αποδεδειγμένα τόσο χρήσιμο θεσμό.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:34 | ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΝΗΣ

    Έχω κατ΄επανάληψη συνεργαστεί με τους υπεύθυνους ΠΛΗΝΕΤ είτε ως απλός καθηγητής Πληροφορικής, είτε ως Υπεύθυνος Εργαστηρίου Πληροφορικής είτε, τέλος, ως Διευθυντής. Τα συμπεράσματά μου από την συνεργασία αλλά και τον επαγγελματισμό των Υπευθύνων ΠΛΗΝΕΤ είναι τα καλύτερα.
    Όταν μία δομή δουλεύει άριστα δεν την καταργείς αλλά την ενισχύεις.
    Πολύ φοβάμαι ότι η κατάργηση του θεσμού των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ, όπως λειτουργεί σήμερα, θα οδηγήσει σε υποδεέστερες υπηρεσίες και θα δημιουργήσει επί πλέον προβλήματα στην υποστήριξη των εργαστηριακών δομών των σχολείων. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση του θεσμού των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ με επιπλέον άτομα και κατάλληλο εξοπλισμό.
    Το νέο δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη και καλύτερο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:27 | Κώστας Τζίμας

    Απαιτείται ενίσχυση και όχι κατάργηση του θεσμού των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Τα σχολεία χρειάζονται τεχνολογική υποστήριξη καθώς οι ανάγκες στον τομέα της Πληροφορικής και της Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας διαρκώς αυξάνουν.

  • 25 Μαρτίου 2018, 16:39 | Νέστορας Αναστάσιος

    Ως αναπληρωτής πληροφορικής σε μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια σε πολλούς νομούς της χώρας θα ήθελα να σημειώσω τη μεγάλη και ουσιαστική συνεισφορά των κεπληνετ στην εύρυθμη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων των σχολικών μονάδων. Επίσης, η κατάργησή τους θα συμβάλει στην επιπλέον μείωση των αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας από την μείωση των διδακτικών ωρών της πληροφορικής στο δημοτικό και την κατάργηση ειδικοτήτων πληροφορικής από τα ΕΠΑΛ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 16:36 | Νέστορας Αναστάσιος

    Ως αναπληρωτής πληροφορικής σε μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια σε πολλούς νομούς της χώρας θα ήθελα να σημειώσω τη μεγάλη και ουσιαστική συνεισφορά των κεπληνετ στην εύρυθμη λειτουργία των Π
    πληροφοριακών συστημάτων των σχολικών μονάδων. Επίσης, η κατάργησή τους θα συμβάλει στην επιπλέον μείωση των αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας από την μείωση των διδακτικών ωρών της πληροφορικής στο δημοτικό και την κατάργηση ειδικοτήτων πληροφορικής από τα ΕΠΑΛ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 16:34 | Σπυριδούλα Μακρή

    Είμαι μαθηματικός σε γυμνάσιο της Κορινθίας. Εδώ και 3 χρόνια συμμετέχω σαν επιμορφούμενη στα εξ αποστάσεως σεμινάρια ΤΠΕ του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων. Είναι μια υποστηρικτική δομη για τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς και θεωρώ αδιανόητο αυτή η προσπάθεια να μείνει στη μέση.
    Ελπίζω το υπουργείο να ανγνωρίσει την χρησιμότητα των ΚΕΠΛΗΝΕΤ για τους εκπαιδευτικούς και με δεδομένο το πάγαιο αίτημα του κλάδου μας για διαρκή επιμόρφωση,να μην προβεί στην κατάργησή τους, τουναντίον να τα ενισχύσει με κάθε τρόπο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΕΓΕΤΗ

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ αποτελούν σήμερα βασική υπηρεσία για κάθε σχολείο. Υποστηρίζουν ταχύτατα, άμεσα και αποτελεσματικά προβλήματα δικτύων που εμφανίζονται στα σχολεία δίνοντας έτσι έμμεση υποστήριξη για το Myschool. Επίσης παρέχουν τεχνική υποστήριξη για τους υπολογιστές Διεύθυνσης και Εργαστηρίων Πληροφορικής, διοργανώνουν και πραγματοποιούν σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους επιμορφωτικές ημερίδες και σεμινάρια με εξειδικευμένο περιεχόμενο σε θέματα Πληροφορικής. Οι συντονιστές έργου της Πληροφορικής όπως και οι αντίστοιχοι υφιστάμενοί τους είχαν αλλά και θα έχουν πάντα ιδιαίτερης βαρύτητας έργο σε σχέση με τους υπόλοιπους λόγω της σύνδεσης της σχολικής μονάδας και γενικά των υπηρεσιών με την τεχνολογία. Αυτό τελικά και τώρα δεν έχει καθόλου ληφθεί υπόψη. Καλείται πάλι ο κλάδος (ΠΕ 86) να λύνει προβλήματα βασικά και επιβίωσης στο χώρο της εκπαίδευσης, χωρίς να διατίθεται από την υπηρεσία το απαραίτητο πλήθος ατόμων της ειδικότητας. Οι Υπεράνθρωποι μέσα στους ανθρώπους οι του κλάδου ΠΕ 86.
    Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ είναι η ονομασία του. Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να επανεστελεχωθούν , να ενισχυθούν σε προσωπικό, να υποστηριχθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:10 | Αγγελική Ν.

    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση, καθώς στηρίζει το έργο των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών:
    – τεχνική υποστήριξη των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής αλλά και των λοιπών υποδομών (π.χ. δίκτυα) των σχολείων
    – διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων
    Ο θεσμός των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ πρέπει να παραμείνει, να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:50 | Γιώργος Λαμπίρης

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ χρειάζονται αναβάθμιση για να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους ακόμα πιο αποτελεσματικά και όχι κατάργηση και αντικατάσταση τους από έναν μόνο εκπαιδευτικό ανά Δ/νση.

    Tα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ να παραμείνουν με την προηγούμενη μορφή τους (υποστήριξη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και αποκεντρωμένη δομή.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:38 | Σοφία Μπακολουκά

    Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ παρέχουν τεχνική υποστήριξη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων και γενικότερα του υπολογιστικού και δικτυακού εξοπλισμού του σχολείου. Ο καθηγητής Πληροφορικής κάθε σχολείου δεν έχει στη διάθεσή του ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό ούτε τον απαιτούμενο χρόνο για την αντιμετώπιση όλων των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, επίσης, παρέχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στη χρήση νέων τεχνολογιών κ.α. πραγματοποιώντας σεμινάρια, επιμορφώσεις, ημερίδες, διαγωνισμούς συνέδρια κτλ. (Για παράδειγμα το σεμινάριο «Αξιοποίηση τεχνικών ασύγχρονης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσα από το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης Moodle από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αχαϊας). Kι όλα αυτά δωρεάν!! Η προσφορά των ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι σημαντική για τη λειτουργία των εργαστηρίων πληροφορικής και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Ο θεσμός δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω (στελέχωση με περισσότερα άτομα, παροχή εξοπλισμού, μετεκπαίδευση των στελεχών του, κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για τις επισκέψεις στις σχολικές μονάδες)! Ένα ή δύο άτομα ανά διεύθυνση δεν γίνεται να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων και της ίδιας της κάθε διεύθυνσης! Δεν μπορούμε να μιλάμε για χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη διοίκηση των σχολικών μονάδων χωρίς τεχνική υποστήριξη.