Άρθρο 48: Βαθμοί έως τους οποίους εξελίσσονται οι Αξιωματικοί

Η παρ. 3 του άρθρου 4 του π.δ. 305/1992 (Α΄ 152) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Οι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων μπορούν να προάγονται ως εξής:
α. Του Κλάδου Διοικητικών εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Αρχιπυράρχου Διοικητικού.
β. Του Κλάδου Υγειονομικών εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Αρχιπυράρχου Υγειονομικού.
γ. Του Κλάδου Τεχνικών εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Πυράρχου Τεχνικού.
δ. Του Κλάδου Πλοηγών εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Πυράρχου Πλοηγού.
ε. Του Κλάδου Πληροφορικής εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Πυράρχου Πληροφορικής».

  • Καταρχήν θα πρέπει στην παρούσα φάση να γίνει επανεξέταση του θεσμού των Διοικητικών Αξιωματικών που ιδρύθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση στόχευση και σαφή σκοπιμότητα.

    Επίσης είναι άδικο να περικοπεί ο καταληκτκός βαθμός σε τόσες κατηγορίες Αξιωματικών που προσφέρουν με τις ειδικές τους γνώσεις.

    Εναλλακτικά θα μπορεί να συσταθεί για όλες τις κατηγορίες αυτές, ένας ενιαίος κλάδος Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων με επικεφαλή έναν Υποστράτηγο και 5 Αρχιπυράρχους.

  • 16 Φεβρουαρίου 2013, 08:23 | Δημήτρης Σ

    Οι αξιωματικοί των ειδικών υπηρεσιών είναι επαγγελματίες με ειδικές γνώσεις κ εξειδίκευση που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο ΠΣ. αυτή τη υποβάθμιση που έγινε στο βαθμολογίο τους δείχνει ότι δεν αναγνωρίζεται από το ΠΣ η προσφορά αυτών τον εξειδικευμένων ειδικοτήτων . Πιστεύω. Ότι με αυτη τη αναδιοργάνωση του ΠΣ το ΠΣ γυρνάει πίσω. Οι απαιτήσεις της νέας εποχής δείχνουν ότι γα να μπορείς να ανταπεξέλθεις με επιτυχία χρειάζεται εξειδίκευση κ εκπαιδευμένο προσωπικό σε επιμέρους τομείς κ ειδικότητες.
    Δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τις ειδικές υπηρεσίες αλλά ούτε κ τους αξιωματικούς που τις στελεχώνουν.

  • 15 Φεβρουαρίου 2013, 11:38 | Ηλίας Μ.

    Με ποιά κριτήρια πτυχιούχοι ανωτάτων Ιδρυμάτων ασκούντες Διοίκηση σταθμών θα έχουν καταληκτικό βαθμό Πυράρχου και Διοικητικοί μη μαχιμοι, να έχουν καταληκτικό βαθμό Αρχιπυράρχου χωρίς άσκηση Διοίκησης?

  • 15 Φεβρουαρίου 2013, 08:55 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Άρθρο 48: Βαθμοί έως τους οποίους εξελίσσονται οι Αξιωματικοί
    Δεν έχει νομοθετηθεί η θέση του Διοικητικού Αρχιπυράρχου .
    Προτείνεται επανεξέταση του θεσμού των Διοικητικών μιας και δεν έχει υπάρξει κάλυψη των θέσεων. Ουσιαστικά έχουν θεσμοθετηθεί ως Δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής αντίληψης του Πυρ/κού επαγγέλματος αλλά ούτε καν την εκτίμησης κινδύνου

  • 15 Φεβρουαρίου 2013, 08:08 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ

    Οι αξιωματικοί του κλάδου Πληροφορικής είναι κάτοχοι πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης, όπως και οι αξιωματικοί των κλάδων Διοικητικών και Υγειονομικών. Είναι λοιπόν προφανές ότι θα πρέπει και αυτοί να εξελίσσονται βαθμολογικά έως και το βαθμό του Αρχιπύραρχου Πληροφορικής. Εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει με τους καταληκτικούς βαθμούς των αξιωματικών των αντίστοιχων κλάδων Πληροφορικής και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ.).

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 21:26 | Νικόλαος ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Αρχιπύραρχος Π/Κ Δ/ντης Πλωτών Μέσων Α.Π.Σ.

    Στο άρθρο 48 Βαθμοί έως τους οποίους εξελίσσονται οι Αξιωματικοί

    Να αντικατασταθεί το ( δ΄) ως ακολούθως:
    Του Κλάδου Πλοηγών εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Αρχιπυράρχου Πλοηγού.

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 20:39 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ (ΠΕΡΙΚΛΗΣ 495 – 429 π.Χ. Ο ΕΠΙΦΑΝΕΣΤΕΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ)
    ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ Κατά τα τον Θουκυδίδη σε ελεύθερη μετάφραση : Μεγάλη είναι η δύναμη του κράτους που ελέγχει την θάλασσα.
    Ακόμα και μέσα σ’ αυτήν την οικονομική κρίση μπορούμε να είμαστε περήφανοι για κάποια πράγματα. Ένα απ’ αυτά είναι το Πολεμικό Ναυτικό μας. Σε μια παγκόσμια λίστα με τα ισχυρότερα Ναυτικά στο κόσμο το Π.Ν. κατέχει την 6η θέση, είμαστε μετά τις Η.Π.Α., Βρετανία, Ισραήλ, Καναδά, Ιαπωνία ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 24η θέση. Το άλλο Ναυτικό τούτης της χώρας είναι το Εμπορικό Ναυτικό, όσο γι’ αυτό η ελληνική θέση ήταν και παραμένει στη πρωτιά της λίστας για γενιές ολόκληρες. Επί του θέματος, το Π.Σ. διαθέτει ένα στόλο οκτώ πλοίων, τα έξι από αυτά είναι ανοιχτής θαλάσσης και δύο μικρότερα που επιχειρούν στην Επικράτεια. Τα σκάφη του Π.Σ. είναι κατασκευασμένα για διάσωση – πυρόσβεση αλλά έχουν και πολλές άλλες δυνατότητες όπως πυρασφάλεια, περιπολία, αντιρύπανση κ.λ.π.
    Ο μικρός αυτός στόλος του Π.Σ. που επιχειρεί στην Επικράτεια είναι επανδρωμένος με ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από επαγγελματίες του Εμπορικού Ναυτικού με πολυετή προϋπηρεσία και γνώση του αντικειμένου. Σημειωτέον δε, ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δαπανήσει τίποτα για την εκπαίδευσή τους διότι τους προσέλαβε έτοιμους Αξιωματικούς από το Εμπορικό Ναυτικό. Ξεκινώντας από τον βαθμό του Ανθυποπυραγού και φθάνοντας μέχρι σήμερα στο βαθμό του Αρχιπυράρχου, από τα στοιχεία φαίνεται ότι (1) στους (5) καταλαμβάνει το βαθμό του Αρχιπυράρχου και οι υπόλοιποι αποστρατεύονται με τον ίδιο καταλητικό βαθμό. Η πρόταση για την αναδιάρθρωση του Π.Σ. είναι να καταργηθεί η Διεύθυνση Πλωτών Μέσων, να καταργηθεί ο βαθμός του Αρχιπυράρχου και καταλητικός να γίνει του Πυράρχου.
    Προτείνουμε να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η Διεύθυνση Πλωτών Μέσων και όχι να συρρικνωθεί διότι αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας με τα χιλιάδες νησιά και χιλιάδες πλοία που κινούνται και ελιμενίζονται, τους εκατομμύρια επισκέπτες της τουριστικής – επιβατικής ναυτιλίας, για την ασφάλεια των Λιμένων και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
    Ακόμη κάτι σημαντικό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο καθήκον, στις εξελίξεις που έρχονται άμεσα, όπως ΑΟΖ, πετρέλαια, φυσικό αέριο κ.λ.π. Να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη από Οργανισμούς Λιμένων – Μαρίνες – Πλοία – Θαλαμηγούς.
    Σήμερα λοιπόν που φθάσαμε στο σημείο να μην ανταποκρινόμαστε με τον μισθό που παίρνουμε ούτε στις βασικές οικογενειακές μας υποχρεώσεις, καλούμαστε να δεχτούμε να μειωθεί ο βαθμός που μέχρι σήμερα δικαιούμαστε για να ανακάμψει η Πατρίδα. Θεωρούμε ότι η Πατρίδα ανακάμπτει με αναβάθμιση και όχι με υποβάθμιση των υπηρεσιών.
    Η αναβάθμιση δεν είναι μόνο οι βαθμοί αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρει προς το καλύτερο ο κάθε βαθμός. Εάν είναι να δώσουμε και άλλα, να δώσουμε προκειμένου η Πατρίδα να αναστηλωθεί. Να δώσουμε αλλά όχι επιλεκτικά και με διάφορα τρικ που ακόμη και σήμερα άλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν. Ας υπάρξει τουλάχιστον ισονομία για όλους (Βαθμολόγιο – Καταλητικός Βαθμός – Υποχρεώσεις – Μεταθέσεις κ.λ.π.). Συνεχίζοντας και βλέποντας τις υπό αναδιάρθρωση αρμοδιότητες του Π.Σ., ενδεικτικά αναφέρονται διασώσεις μέχρι και από σπήλαια (και βέβαια πρέπει να αναφέρονται). Δεν αναφέρεται όμως καν η θαλάσσια διάσωση – πυρόσβεση – λιμενικές ζώνες – παράκτιες ζώνες – νησιά. Δεν αναφέρεται η ναυτιλιακή και νησιωτική δραστηριότητα του Σώματος. Δεν αναφέρεται το κομμάτι τουρισμός – κρουαζιέρα – μαρίνες. Δεν αναφέρεται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και των χώρων των λιμένων γενικότερα όταν για τις Εθνικές οδούς έχει γίνει μνεία. Στις υπό αναδιάρθρωση αρμοδιότητες του Σώματος δεν αναφέρεται πυρασφάλεια σε ΑΟΖ και προγραμματισμό γενικότερα. Είμαστε μπροστά από γειτονική μας χώρα στη θαλάσσια πυρόσβεση που μόλις πριν από 2 χρόνια απέκτησε ένα πυροσβεστικό σκάφος και λανσάροντάς το βοήθησε να αυξηθεί η τουριστική κρουαζιέρα κατά 50%.
    Αν λοιπόν κοστίζει ο βαθμός του Αρχιπυράρχου, να το υποστούμε αλλά να δούμε πραγματικά ανάλογες πράξεις για όλους τους Αξιωματικούς του Σώματος. Οι πλέον αδικημένοι Αξ/κοί του Σώματος είναι οι Πλοηγοί Κυβερνήτες και Πλοηγοί Μηχανικοί, διότι ενώ ζητείται Δίπλωμα και προϋπηρεσία, δεν αναγνωρίζεται πλήρως όπως σε άλλα Σώματα και Υπηρεσίες όπως ΣΔΟΕ και Λιμενικό Σώμα. Μέχρι το βαθμό του Πυράρχου εκτελούν φυλακές και εναλλάσονται στις φυλακές με τον Ανθυποπυραγό. Από το βαθμό του Ανθυποπυραγού μέχρι και του Πυράρχου έχουν συνεχείς μεταθέσεις (που έπρεπε να έχει λυθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος – συνεχή έξοδα μεταθέσεων) όπου ο Πύραρχος μπορεί να αντικαταστήσει Ανθυποπυραγό. Οι Πλοηγοί Κυβερνήτες ασκούν Διοίκηση με όλες τις υποχρεώσεις αυτής. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει επιβαρυνθεί για την εκπαίδευσή τους όταν για άλλες κατηγορίες αξιωματικών όλων των Σωμάτων η εκπαίδευση είναι πολυδάπανη.
    Έχουν τις ίδιες κρατήσεις – εισφορές με τους Αξιωματικούς του Π.Σ. όποτε γιατί να καταργηθεί ο καταλητικός βαθμός σε ομοιόβαθμους Αξιωματικούς που έχουν καταβάλλει τις ίδιες εισφορές.
    Για την δικαίωση των ανωτέρω να αποφευχθεί η κατάργηση της Διεύθυνσης Πλωτών Μέσων και να παραμείνει ο καταλητικός βαθμός του Αρχιπυράρχου στις παραπάνω κατηγορίες Πλοηγών.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 14:51 | Αλέξανδρος Μαλούνης

    Γενικότερα η κατηγοριοποίηση των αξιωματικών σε γενικών και ειδικών καθηκόντων όπως είναι σήμερα, και που με βάση αυτή ορίζεται η εξέλιξη των ειδικών καθηκόντων, είναι εκτός πραγματικότητας για ένα σύγχρονο σώμα πολιτικής προστασίας.

    Ακαδημαϊκές – Γραμματικές γνώσεις, Ακαδημαϊκή μετεκπαίδευση – εξειδίκευση, Πυροσβεστική εκπαίδευση και έτη υπηρέτησης σε κάθε βαθμό πρέπει να ορίζουν το πλαίσιο εξέλιξης των Αξιωματικών του Σώματος ( αλλά & των υπαξιωματικών και πυροσβεστών)

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 22:30 | Θανάσης

    a. Του Κλάδου Διοικητικών εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Αρχιπυράρχου Διοικητικού.
    β. Του Κλάδου Υγειονομικών εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Αρχιπυράρχου Υγειονομικού

    Όλοι οι παραπάνω είναι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Αρχιπυράρχου.
    Οι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών του Κλάδου Πληροφορικής γιατί να εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Πυράρχου Πληροφορικής;

    Τα πτυχία τους δεν ισότιμα με των υπολοίπων;

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 13:03 | Δημήτρης

    Συμφωνώ με το ανωτέρω σχόλιο του συναδέλφου παραπάνω.
    Επιπλέον θεωρώ ότι η θέση του Υπαρχηγού Υποστήριξης θα πρέπει να καλύπτεται από Αξιωματικό Διοικητικό, καθώς υπάρχουν πολλά αξιόλογα στελέχη από τον κλάδο των Διοικητικών Αξιωματικών (Μηχανολόγοι, Πολιτικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Οικονομικοί, Νομικοί κλπ.), τα τυπικά προσόντα των οποίων, πιθανότατα είναι σαφώς πολύ περισσότερα από Αξιωματικούς Γενικών Υπηρεσιών (αποφοίτων Λυκείων). Το πτυχίο μόνο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, δεν μπορεί να υπερτερεί, διεθνώς αναγνωρισμένων διπλωμάτων σχολών Α.Ε.Ι..
    Το Π.Σ. δεν είναι «πολεμικό» σώμα με την ακριβή έννοια του όρου, αλλά – κυρίως και πάνω απ’ όλα – μηχανοκίνητο. Όλες οι «επιχειρήσεις» του βασίζονται – εκτός του ανθρώπινου δυναμικού – αποκλειστικά σε μηχανοκίνητα μέσα και εξοπλισμό.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 13:11 | Μπάμπης

    Θα πρέπει να θεσπιστεί η εξέλιξη με βάση τις γραμματικές γνώσεις.
    Δεν είναι δυνατόν, ένας Αξιωματικός Διοικητικού για παράγειγμα, που έχει τελιώσει Νομική, να φθάνει στον βαθμό του Αρχιπυράρχου, και ο απόφοιτος Λυκείου να γίνεται Αντιστράτηγος.