1. Η Υγειονομική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος που αποτελεί Ειδική Υπηρεσία του Σώματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 39/2006 (Α΄ 42), εδρεύει στην Αθήνα, υπάγεται στο Αρχηγείο Π.Σ., εποπτεύεται από τον Προϊστάμενο του Επιτελείου αυτού και λειτουργεί εφεξής εντός των εγκαταστάσεων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.).
2. Αποστολή της είναι η εν γένει διεξαγωγή της υγειονομικής υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η υγειονομική περίθαλψη και νοσηλευτική υποστήριξη και φροντίδα του πυροσβεστικού προσωπικού που ασκείται στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
3. Η προαναφερόμενη υποστήριξη και φροντίδα καθώς και η άσκηση προληπτικής ιατρικής μπορεί να περιλαμβάνει και παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε θέματα γενικής λειτουργίας του Γ.Ν.Α., εφόσον κατά αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται κυρίως ή παράλληλα και η υγειονομική υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.
4. Θέματα που αφορούν άσκηση ιατρικής ειδικότητας, περαιτέρω επιστημονικές εξειδικεύσεις και συμμετοχή σε ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ερευνητικά προγράμματα για τους Υγειονομικούς Αξιωματικούς και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθορίζονται θέματα οργάνωσης, διάρθρωσης καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας εργασίας προτείνω την παρουσία ασθενοφόρου της Π.Υ. (που θα στελεχώνεται από την ανάλογη ειδικότητα Διασώστης –Πλήρωμα ασθενοφόρου που ανήκει στο ΕΚΑΒ και παρουσία γιατρού ειδικευμένου στην επείγουσα προ νοσοκομειακή ιατρική) για τη δημιουργία triage και άμεσης μεταφοράς πυροσβεστών ή εθελοντών Πολιτικής προστασίας (που είναι αξιολογημένοι από τον υπάρχοντα νόμο) για την άμεση διακομιδή τους σε κάθε μεγάλο συμβάν.
Άρθρο 36
Να καθιερωθεί επιτέλους, μέσω της υγειονομικής Υπηρεσίας, η υποχρεωτική ετήσια ιατρική και ψυχομετρική εξέταση όλων των Υπαλλήλων του Σώματος, ώστε να αποφευχθούν τα οδυνηρά επεισόδια του παρελθόντος.
Το γεγονός ότι το Πυροσβεστικό επάγγελμα βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην καλή έως και άψογη φυσική κατάσταση και εν γένει υγεία και υγιεινή καθιστά ιδιαίτερα στις μέρες μας με την οικονομική δυσπραγία που όλος ο κόσμος περνά την περαιτέρω χρήση των στρατιωτικών Νοσοκομείων από τους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους και μάλιστα και μέχρι σε αριθμό (2) εάν υφίστανται ανά περιφέρεια για κλινικό υποχρεωτικό προληπτικό τσεκ-απ κατά έτος.
Και άρα στο παρόν άρθρο 36 παρ.2 Αποστολή της είναι η εν γένει διεξαγωγή της υγειονομικής….που ασκείται στο Γ.Ν.Α μπορεί να προστεθεί η φράση
Να καθιερωθεί μέσω της υγειονομικής Υπηρεσίας, η υποχρεωτική ετήσια ιατρική και ψυχομετρική εξέταση όλων των Υπαλλήλων του Σώματος, ώστε να αποφευχθούν τα οδυνηρά επεισόδια του παρελθόντος.
Με δεδομένο ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι πολιτικό Σώμα στρατιωτικά οργανωμένο καθώς επίσης και Σώμα Ασφαλείας με δύναμη σαφώς πολύ μικρότερη της ΕΛ.ΑΣ., η υγιειονομική του υποστήριξη θα ηταν αποτελεσματικότερη αν παρεχοταν από την ΕΛ.ΑΣ. για τους παρακάτω λόγους:
1. Μια γραφειοκρατική δομή (Διευθυνση, Επιτελείς κλπ) λιγότερη.
2. Η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει γιατρούς αποφοίτους της ΣΣΑΣ, οι οποίοι πέρα από την υψηλή ακαδημαική καταρτιση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (η σχολή με τη μεγαλύτερη βαση στις Πανελλαδικές)διαθέτουν και στρατιωτική παιδεία η οποία ταιριάζει με τη φυσιογνωμια των σωματων ασφαλείας και την οποια σαφώς δεν εχουν οι προσληφθεντες γιατροί με διαγωνισμό από τους ιδιώτες (για τους οποιους δεν υπάρχει καν δεσμευση ποια ιατρική σχολή εχουν τελειώσει, σε ποσα χρονια κλπ.)
3. Οι πυροσβέστες που δεν υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα πρέπει να μεταβαίνουν στο 251 ΓΝΑ?
4. Η ενσωματωση με την Υγιειονομική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ θα αύξανε τον αριθμο των ιατρών στα Πολυιατρεία της ΕΛ.ΑΣ. και θα ήταν καλύτερη η πρωτοβαθμια περίθαλψη καθώς δε θα χρειαζόταν για το παραμικρό η μεταβαση σε νοσοκομείο το οποίο μαλλον είναι ήδη «υπερφωρτομένο».
Να προβλεφθεί η δυνατότητα υγειονομικής υποστήριξης σε μεγάλα συμβάντα, των Περιφερειακών Υπηρεσιών που δεν διαθέτουν υπηρεσιακό γιατρό
Μέσα στο υγειονομικό κομμάτι δεν αναφέρεται πουθενά το τμήμα τον ασθενοφόρων που ανήκει σε αυτόν τον τομέα, άρα δεν αναφέρονται υποχρεώσεις του τμημάτων από ποιες ειδικότητες στελεχώνονται τα ασθενοφόρα αυτά. Με τι εκπαίδευση και που χρησιμοποιείται αυτό το τμήμα μέχρι τώρα είναι ανύπαρκτο γνωρίζω ότι δεν στελεχώνετε από την ειδικότητα Διασώστης –Πλήρωμα ασθενοφόρου που ανήκει στο ΕΚΑΒ άρα οι προσφερόμενες υπηρεσίες προφανώς είναι μονό για δευτερογενή μεταφορά κάτι που δεν είναι στην αρμοδιότητα της Π.Υ. Θα βοηθούσε να γίνουν σαφής οι αρμοδιότητες και κάλλιστα να μπορέσει να καλύπτει και τους πυροσβέστες σε συμβάντα μια και θα έχει συγκεκριμένη εργασία