Άρθρο 63 Δικαιώματα και αντιμετώπιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών – Προσθήκη άρθρου 47ΙΓ στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 47ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 47ΙΓ
Δικαιώματα και αντιμετώπιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών
(περ. δ παρ. 1 και περ. α), β), γ) και δ) παρ. 3 άρθρου 16 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)
1. Οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.) έχουν πρόσβαση σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, είτε απευθείας, είτε μέσω σωρευτικής εκπροσώπησης, κατά τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις.
2. Οι Ε.Κ.Π. αντιμετωπίζονται με αναλογικό τρόπο που δεν επιφέρει διακρίσεις όσον αφορά τις δραστηριότητες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ως τελικών πελατών, παραγωγών, προμηθευτών, διαχειριστών συστήματος διανομής ή συμμετεχόντων στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση.
3. Οι Ε.Κ.Π. είναι οικονομικά υπεύθυνες για τις ανισορροπίες που προκαλούν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και υποκείνται σε υποχρεώσεις εξισορρόπησης ή δύνανται να μεταβιβάζουν την υποχρέωση εξισορρόπησης που υπέχουν, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019 «σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» (L 158).
4. Με την επιφύλαξη της καταβολής αποζημίωσης, το ύψος της οποίας καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, συνεργάζεται με τις Ε.Κ.Π., ώστε να διευκολύνει τις μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας εντός αυτών.
5. Οσον αφορά την κατανάλωση αυτοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, οι Ε.Κ.Π. αντιμετωπίζονται ως ενεργοί πελάτες.
6. Οι Ε.Κ.Π. υπόκεινται στις εξαιρέσεις του άρθρου 131Α.
7. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύνανται να θεσπίζονται οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Ε.Κ.Π..