Άρθρο 39 Ειδικοί κανόνες για τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών – Προσθήκη άρθρου 32ΣΤΒ στον ν. 3468/2006

Στον ν. 3468/2006 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 32ΣΤΒ ως εξής:
«Άρθρο 32ΣΤΒ
Ειδικοί κανόνες για τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών
(Άρθρο 26 Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001)
1. Για τον υπολογισμό της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του άρθρου 2Α και του ελάχιστου μεριδίου της παρ. 1 του άρθρου 32ΣΤΑ, η συνεισφορά των βιοκαυσίμων, των βιορευστών και των καυσίμων βιομάζας που καταναλώνονται στις μεταφορές, αν παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών, δεν υπερβαίνει περισσότερο από μια (1) ποσοστιαία μονάδα, το μερίδιο των καυσίμων αυτών, στην τελική κατανάλωση ενέργειας στους τομείς οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών το έτος 2020, με μέγιστο ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.
2. Για τον υπολογισμό της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές του άρθρου 2Α και του ελάχιστου μεριδίου της παρ. 1 του άρθρου 32ΣΤΑ, το μερίδιο βιοκαυσίμων υψηλού κινδύνου έμμεσης αλλαγής στη χρήση γης, βιορευστών ή καυσίμων βιομάζας, που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών, σχετικά με τις οποίες παρατηρείται σημαντική επέκταση της περιοχής παραγωγής σε εκτάσεις με μεγάλα αποθέματα άνθρακα, δεν υπερβαίνει το επίπεδο της κατανάλωσης αυτών των καυσίμων το 2019, εκτός αν έχουν πιστοποιηθεί ως βιοκαύσιμα, βιορευστά ή καύσιμα βιομάζας χαμηλού κινδύνου έμμεσης αλλαγής στη χρήση γης, σύμφωνα με την παρούσα. Από την 31η Δεκεμβρίου 2023 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2030, το εν λόγω όριο μειώνεται σταδιακά, ώσπου να μηδενιστεί.
3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εξειδικεύονται και να συμπληρώνονται τα μέτρα, οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.».

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:16 | ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ A.E.

    Να υπάρξουν ειδικές διατάξεις κατά την εναρμόνιση του άρθρου 28, παράγραφος 5 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 στην Εθνική Νομοθεσία που να επιτρέπουν την ανάπτυξη των διεργασιών συν-επεξεργασίας ανανεώσιμων πρώτων υλών με ορυκτά καύσιμα (co-processing): τα σχετικά καύσιμα από το συν-επεξεργασία να προσμετρούνται στον στόχο ΑΠΕ στις μεταφορές (Άρθρο 25(1)), και να ισχύσει η σχετική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη (delegated act) για τον τρόπο υπολογισμού των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου από καύσιμα συν-επεξεργασίας/co-processing (Άρθρο 28 (5)).