Άρθρο 69 Πρόσβαση ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου – Αντικατάσταση άρθρου 92 ν. 4001/2011

Το άρθρο 92 του ν. 4001/2011 (A’ 179), περί πρόσβασης ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 92
Πρόσβαση ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου
(παρ. 2 άρθρου 20 Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001)
1. Η χρήση συστημάτων φυσικού αερίου και δικτύων διανομής φυσικού αερίου επιτρέπεται και για τη διακίνηση ανανεώσιμων αερίων, συμπεριλαμβανομένου του βιομεθανίου, καθώς και άλλων αερίων, εφόσον αυτή είναι δυνατή, από τεχνική άποψη και πληρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας, αφού ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις ποιότητας και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των αερίων αυτών.
2. Για την εφαρμογή της παρ. 1, οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και των Διαχειριστών Συστημάτων και Δικτύων Διανομής φυσικού αερίου επεκτείνονται και στα ανανεώσιμα αέρια, συμπεριλαμβανομένου του βιομεθανίου, καθώς και σε άλλα συμβατά αέρια, για τη διακίνησή τους, με χρήση Συστημάτων Φυσικού Αερίου και Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου, καθώς και για θέματα αγοράς φυσικού αερίου.
3. Το άρθρο 70 εφαρμόζεται και για τη διακίνηση ανανεώσιμων αερίων, καθώς και άλλων αερίων, μέσω Συστημάτων Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου ή αποκλειστικών Συστημάτων και Δικτύων Ανανεώσιμων Αερίων, και περιλαμβάνουν απαιτήσεις για την ποιότητα, την οσμή και την πίεση του αερίου, όπως καθορίζονται στις οικείες διατάξεις.
4. Οι αρμόδιοι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου δημοσιεύουν τα τιμολόγια σύνδεσης για έγχυση ανανεώσιμων αερίων, καθώς και άλλων αερίων, με τις οικείες υποδομές φυσικού αερίου, τα οποία βασίζονται σε αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα κριτήρια, σύμφωνα με το άρθρο 88.».

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 12:14 | ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Προτείνεται η προθήκη μετά τη παράγραφo 3, των ακόλουθων παραγράφων:

    4. Εντός (xx) μηνών από την έκδοση του παρόντος Νόμου, η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής για την τροποποίηση/ προσθήκη άρθρων αναφορικά με τα ρυθμιστικά όρια των ευθυνών παραγωγού / διαχειριστή και ειδικότερα την αίτηση σύνδεσης νέου σημείου έγχυσης βιομεθανίου, τα κριτήρια για τη σύνδεση νέων σημείων έγχυσης, τη σύμβαση έγχυσης, την τροποποίηση υφιστάμενου σημείου έγχυσης, την ενεργοποίηση, απενεργοποίηση και επανενεργοποίηση και αποσύνδεση σημείου έγχυσης τη λειτουργία και συντήρηση σημείων έγχυσης καθώς, τις συνθήκες παράδοσης βιομεθανίου στα σημεία έγχυσης και λοιπές διατάξεις του Κώδικα

    5. Εντός (xx) μηνών από την έκδοση του παρόντος Νόμου, η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Μετρήσεων για την τροποποίηση των άρθρων αναφορικά με τις μετρητικές διατάξεις και τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις παραγωγού / διαχειρστή

    6. Εντός (xx) μηνών από την έκδοση του παρόντος Νόμου, η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής για την τροποποίηση των διατάξεων περί καθορισμού συντελεστών τιμολογίων και ειδικότερα τη προσθήκη άρθρων για τα τιμολόγια διανομής βιομεθανίου

    7. Η ΡΑΕ εντός (xx) μηνών από την θέση σε ισχύ του παρόντος, τροποποιεί τις χορηγηθείσες Άδειες Διανομής και Άδειες Διαχείρισης Δικτύου Διανομής, ώστε αυτές να καταλαμβάνουν τη διανομή ανανεώσιμων αερίων, συμπεριλαμβανομένου του βιομεθανίου, καθώς και άλλων αερίων από τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 11:19 | ΕΔΑ ΘΕΣΣ

    Προτείνεται η προθήκη μετά τη παράγραφo 3 των παραγράφων ως κάτωθι:

    4. Εντός (xx) μηνών από την έκδοση του παρόντος Νόμου η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής για την τροποποίηση/ προσθήκη άρθρων αναφορικά με τα ρυθμιστικά όρια των ευθυνών παραγωγού / διαχειριστή και ειδικότερα την αίτηση σύνδεσης νέου σημείου έγχυσης βιομεθανίου, τα κριτήρια για τη σύνδεση νέων σημείων έγχυσης, τη σύμβαση έγχυσης, την τροποποίηση υφιστάμενου σημείου έγχυσης, την ενεργοποίηση, απενεργοποίηση και επανενεργοποίηση και αποσύνδεση σημείου έγχυσης τη λειτουργία και συντήρηση σημείων έγχυσης καθώς, τις συνθήκες παράδοσης βιομεθανίου στα σημεία έγχυσης και λοιπές διατάξεις του Κώδικα
    5. Εντός (xx) μηνών από την έκδοση του παρόντος Νόμου η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Μετρήσεων για την τροποποίηση των άρθρων αναφορικά με τις μετρητικές διατάξεις και τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις παραγωγού / διαχειρστή
    6. Εντός (xx) μηνών από την έκδοση του παρόντος Νόμου η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής για την τροποποίηση των διατάξεων περί καθορισμού συντελεστών τιμολογίων και ειδικότερα τη προσθήκη άρθρων για τα τιμολόγια διανομής βιομεθανίου
    7. Η ΡΑΕ εντός (xx) μηνών από την θέση σε ισχύ του παρόντος, τροποποιεί τις χορηγηθείσες Άδειες Διανομής και Άδειες Διαχείρισης Δικτύου Διανομής, ώστε αυτές να καταλαμβάνουν τη διανομή ανανεώσιμων αερίων, συμπεριλαμβανομένου του βιομεθανίου, καθώς και άλλων αερίων από τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής.

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:52 | ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ A.E.

    Στο άρθρο 69 (άρθρο 92 του ν.4001/2011) στα σημεία που υπάρχει αναφορά σε ανανεώσιμα αέρια θα πρέπει να προστεθεί και η σαφής αναφορά σε «ανακυκλωμένο υδρογόνο» ώστε να μην γίνεται διάκριση στην πρόσβαση στα δίκτυα φυσικού αερίου.

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:12 | LPC AE

    Πρόσβαση σε δίκτυα αερίου

    Να συμπεριληφθεί η πρόσβαση στα δίκτυα φυσικού αερίου για ανακυκλωμένο Η2. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 68 να προστεθεί παράγραφος, μετά την (κθ) που αφορά στα ανενώσιμα αέρια, ξεχωριστή παράγραφος που να κάνει αναφορά στο ανακυκλωμένο Η2 «Ανακυκλωμένο Υδρογόνο: Υδρογόνο που παράγεται όπως ορίζεται στην παρ. 32λγ των ορισμών».
    Κατά αντιστοιχία, στο άρθρο 69 η όποια αναφορά σε ανανεώσιμα αέρια θα πρέπει να συνοδεύεται και από αναφορά στο ανακυκλωμένο υδρογόνο.