Άρθρο 21 Γενικοί όροι δραστηριοποίησης Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας και σχέσεις με Διαχειριστές Δικτύων Διανομής και Συστήματος – Προσθήκη άρθρου 6ΙΓ στον ν. 3468/2006

Στο Κεφάλαιο ΒΑ’ του ν. 3468/2006 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 6ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 6ΙΓ
Γενικοί όροι δραστηριοποίησης Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας και σχέσεις με Διαχειριστές Δικτύων Διανομής και Συστήματος
(περ. β, γ, δ και ε παρ. 4 άρθρου 22 Οδηγίας 2018/2001)
1. Οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) που παρέχουν ενέργεια ή υπηρεσίες σωρευτικής εκπροσώπησης ή άλλες εμπορικές υπηρεσίες σχετικές με την ενέργεια υπόκεινται στις διατάξεις που αφορούν τις εν λόγω δραστηριότητες.
2. Οι αρμόδιοι Διαχειριστές συνεργάζονται με τις Κ.Α.Ε. για να διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις ενέργειας εντός των Κ.Α.Ε..
3. Οι Κ.Α.Ε. υπόκεινται σε δίκαιες, αναλογικές και διαφανείς διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών καταχώρισης και αδειοδότησης, και σε τέλη δικτύου που αντικατοπτρίζουν το κόστος, καθώς και σε τέλη, εισφορές και φόρους, διασφαλίζοντας ότι συμβάλλουν με τρόπο επαρκή, δίκαιο και ισορροπημένο στον συνολικό επιμερισμό του κόστους του ηλεκτρικού συστήματος.
4. Οι Κ.Α.Ε. δεν υπόκεινται σε διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τις δραστηριότητες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ως τελικών πελατών, παραγωγών, προμηθευτών, διαχειριστών συστημάτων διανομής ή λοιπών συμμετεχόντων στην αγορά.».

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:06 | Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων και Υποστηρικτικών Φορέων

    Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι παράγραφοι 2 και 3 όσον αφορά στη διαφανή συνεργασία των Διαχειριστών με τις ΕΚΟΙΝ: να εξηγηθούν αναλυτικά οι όροι δηλαδή του πώς οι αρμόδιοι Διαχειριστές θα διευκολύνουν το συλλογικό ενεργειακό συμψηφισμό εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων και με διαφάνεια ως προς τη διαθεσιμότητα του δικτύου. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να διευκρινιστεί πώς πρόκειται να υλοποιηθεί το μοντέλο του ταυτοχρονισμού (ειδικά για τις ΕΚΟΙΝ), καθώς και αν θα συνεχίσει να επιτρέπεται σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που είναι ήδη μέλη σε ΕΚΟΙΝ που ιδρύθηκαν με τον ν.4513/2018 να συμμετάσχουν σε έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 08:13 | Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής

    Θεωρούμε πως πρέπει να αποσαφηνιστούν οι παράγραφοι 2 και 3 όσον αφορά στη διαφανή συνεργασία των Διαχειριστών με τις ΕΚΟΙΝ: να εξηγηθούν αναλυτικά οι όροι δηλαδή του πώς οι αρμόδιοι Διαχειριστές θα διευκολύνουν τον συλλογικό ενεργειακό συμψηφισμό εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων και με διαφάνεια ως προς τη διαθεσιμότητα του δικτύου. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να διευκρινιστεί πώς πρόκειται να υλοποιηθεί το μοντέλο του ταυτοχρονισμού (ειδικά για τις ΕΚΟΙΝ). Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα συνεχίσει να επιτρέπεται σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που είναι ήδη μέλη σε ΕΚΟΙΝ που ιδρύθηκαν με τον ν.4513/2018 να συμμετάσχουν σε έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:15 | Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY

    Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι παράγραφοι 2 και 3 όσον αφορά στην διαφανή συνεργασία των Διαχειριστών με τις ΕΚΟΙΝ: να εξηγηθούν αναλυτικά οι όροι δηλαδή του πώς οι αρμόδιοι Διαχειριστές θα διευκολύνουν τον συλλογικό ενεργειακό συμψηφισμό εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων και με διαφάνεια ως προς τη διαθεσιμότητα του δικτύου. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να διευκρινιστεί πώς πρόκειται να υλοποιηθεί το μοντέλο του ταυτοχρονισμού (ειδικά για τις ΕΚΟΙΝ), καθώς και αν θα συνεχίσει να επιτρέπεται σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που είναι ήδη μέλη σε ΕΚΟΙΝ που ιδρύθηκαν με τον ν.4513/2018 να συμμετάσχουν σε έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.