Άρθρο 34 Πλατφόρμα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις στατιστικές μεταβιβάσεις μεταξύ των κρατών μελών – Τροποποίηση άρθρου 32Α ν. 3468/2006

Στο άρθρο 32Α του ν. 3468/2006 (Α’ 129), περί στατιστικών μεταβιβάσεων, αντικαθίστανται ο τίτλος και οι παρ. 2 και 3, προστίθεται παρ. 4, και το άρθρο 32Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 32Α
Συμμετοχή στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις στατιστικές μεταβιβάσεις μεταξύ των κρατών μελών
(Άρθρο 8 Οδηγίας 2018/2001)
1. Είναι δυνατή η συμφωνία με κράτη μέλη με την οποία μπορεί να ρυθμίζεται η στατιστική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ή προς άλλο κράτος-μέλος. Η μεταβιβαζόμενη ποσότητα:
Αν μεταβιβάζεται από την Ελλάδα, αφαιρείται από την ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της περίπτωσης α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 και του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 2Α. Αν μεταβιβάζεται προς την Ελλάδα, προστίθεται στην ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της περίπτωσης α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 και του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 2Α.
2. Η παρ. 1 μπορεί να εφαρμόζεται για ένα ή περισσότερα ημερολογιακά έτη και οι ποσότητες ενέργειας κοινοποιούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αργότερο εντός δώδεκα (12) μηνών, μετά το τέλος κάθε έτους ή οριστικοποιούνται στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Union renewable development platform – «URDP») για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) σχετικά με την εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στον δεσμευτικό στόχο της Ένωσης για το 2030 ή για κάθε δείκτη αναφοράς που έχει οριστεί για την παρακολούθηση της προόδου με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα (L 328). Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκαταλέγονται η ποσότητα και η τιμή της συγκεκριμένης ενέργειας. Η τελική τιμή των μεταβιβάσεων καθορίζεται κατά περίπτωση με βάση τον μηχανισμό αντιστοίχισης ζήτησης και προσφοράς της «URDP».
3. Για τις μεταβιβάσεις που οριστικοποιούνται στην «URDP», δημοσιοποιούνται τα συμμετέχοντα μέρη και οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μεταβίβαση, στο πλαίσιο των εν λόγω συναλλαγών.
4. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να υποβάλλει ετήσια στοιχεία στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. «URDP» σχετικά με την εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στον δεσμευτικό στόχο της Ένωσης για το 2030 ή για κάθε δείκτη αναφοράς που έχει οριστεί για την παρακολούθηση της προόδου με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999, συμπεριλαμβανομένων των ποσών, τα οποία αναμένονται να υπολείπονται ή να υπερβούν την συνεισφορά της, καθώς και ένδειξη της προσφερόμενης τιμής, στην οποία είναι διατεθειμένη να δεχτεί τη μεταβίβαση μέρους ή του συνόλου της ενδεχόμενης πλεονάζουσας παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. από ή προς άλλο κράτος μέλος.».