Άρθρο 60 Λύση – Εκκαθάριση – Συγχώνευση – Μετατροπή – Προσθήκη άρθρου 47Ι στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 47Ι ως εξής:
«Άρθρο 47Ι
Λύση – Εκκαθάριση – Συγχώνευση – Μετατροπή
1 Η Ενεργειακή Κοινότητας Πολιτών (Ε.Κ.Π.) λύεται:
α) Αν μειωθεί ο αριθμός των μελών της, κάτω από τα όρια του άρθρου 47Β και δεν αντικατασταθούν ή συμπληρωθούν τα μέλη, εντός τριμήνου,
β) όταν λήξει η χρονική διάρκειά της,
γ) με απόφαση της γενικής συνέλευσης,
δ) αν κηρυχθεί σε πτώχευση.
2. Της λύσης της Ε.Κ.Π. ακολουθεί η εκκαθάρισή της. Την εκκαθάριση διενεργούν δύο (2) εκκαθαριστές, οι οποίοι ορίζονται από τη γενική συνέλευση. Η Ε.Κ.Π. λογίζεται ότι εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη λύση της, για όσο χρόνο διαρκεί η εκκαθάριση. Κατά την εκκαθάριση διεκπεραιώνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις και ιδίως εισπράττονται οι απαιτήσεις, ρευστοποιείται η περιουσία και πληρώνονται τα χρέη. Από το τυχόν θετικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, επιστρέφονται στα μέλη οι δοθείσες συνεταιριστικές μερίδες και οι εισφορές τους. Το υπόλοιπο διανέμεται σε κοινότητες παραγωγών ή σωματεία ή συλλόγους ή φορείς ή ενώσεις προσώπων ή οργανώσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
3. Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, παύουν να ισχύουν αυτοδικαίως η ισχύς της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής και γενικότερα όλων των αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για σταθμούς παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψυλής Απόδοσης ή σταθμούς αποθήκευσης.
4. Η παρ. 3 δεν εφαρμόζεται σε σταθμούς που έχουν τεθεί σε δοκιμαστική ή κανονική λειτουργία, κατά τον χρόνο λύσης της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας. Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπεται να μεταβιβαστούν σε οποιονδήποτε τρίτο. Ο νέος κάτοχος που αποκτά τον σταθμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν λαμβάνει Λειτουργική Ενίσχυση, αλλά αποζημιώνεται:
α) στο πλαίσιο της συμμετοχής του σταθμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την παρ. 19 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), για σταθμό εγκατεστημένο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή
β) κατά την παρ. 10 του άρθρου 8 του ν. 4414/2016, για σταθμό εγκατεστημένο σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησία.
5. Απαγορεύεται κάθε είδους συμμετοχή Ε.Κ.Π. σε εταιρικό μετασχηματισμό με οποιαδήποτε ιδιότητα, ιδίως ως απορροφώμενη, απορροφώσα, συγχωνευόμενη, διασπώμενη, εισφέρουσα, επωφελούμενη, συνιστώμενη (νέα) ή μετατρεπόμενη.».

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:40 | Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων και Υποστηρικτικών Φορέων

    Σχετικά με την παράγραφο 5, η οποία εισάγει την απαγόρευση της δυνατότητας συγχώνευσης της Ε.Κ.Π., θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα συγχώνευσης δύο ή περισσότερων Ε.Κ.Π. που δραστηριοποιούνται εντός της ίδιας Περιφέρειας, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 5 του ν. 4513/2018, καθώς αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τη συνέχιση λειτουργίας των Ε.Κ.Π. που κινδυνεύουν να λυθούν (π.χ., σε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών τους). Περαιτέρω, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα συγχώνευσης αλλά και η δυνατότητα απορρόφησης ΕΚοιν του νόμου 4513/2018 από Ε.Κ.Π. που δραστηριοποιείται εντός της ίδιας Περιφέρειας.