Άρθρο 61 Γενικοί όροι δραστηριοποίησης Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών και σχέσεις με Διαχειριστές Δικτύων Διανομής και Συστήματος Μεταφοράς – Προσθήκη άρθρου 47Ι στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 47ΙΑ ως εξής:
«Άρθρο 47ΙΑ
Γενικοί όροι δραστηριοποίησης Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών και σχέσεις με Διαχειριστές Δικτύων Διανομής και Συστήματος Μεταφοράς
(περ. δ) και ε) παρ. 1, περ. β) και ε) παρ. 3 άρθρου 16 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)
1. Οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.) που παρέχουν ενέργεια ή υπηρεσίες σωρευτικής εκπροσώπησης ή άλλες εμπορικές υπηρεσίες σχετικές με την ενέργεια υπόκεινται στις διατάξεις που αφορούν τις εν λόγω δραστηριότητες.
2. Οι αρμόδιοι Διαχειριστές συνεργάζονται με τις Ε.Κ.Π. για να διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις ενέργειας εντός των Ε.Κ.Π..
3. Οι Ε.Κ.Π. υπόκεινται σε διαδικασίες και επιβαρύνσεις που δεν επιφέρουν διακρίσεις και είναι δίκαιες, αναλογικές και διαφανείς, ιδίως για την καταχώριση και χορήγηση αδειών, καθώς και για τα τέλη δικτύου, τα οποία είναι διαφανή και δεν επιφέρουν διακρίσεις, αντικατοπτρίζοντας το κόστος, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019 «σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» (L 158) διασφαλίζοντας ότι συμβάλλουν με τρόπο επαρκή και ισορροπημένο στον επιμερισμό του συνολικού κόστους του συστήματος.
4. Οι Ε.Κ.Π. αντιμετωπίζονται με αναλογικό τρόπο που δεν επιφέρει διακρίσεις, όσον αφορά τις δραστηριότητες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ως τελικών πελατών, παραγωγών, προμηθευτών, διαχειριστών συστήματος διανομής ή συμμετεχόντων στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση.».